Olet täällä

Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus

19
30776
20.1.2016, 02:16
#1
+69
Liittynyt:
1.7.2014, 18:47
Viestejä:
103

Ajattelin aloittaa tällaisen ketjun, koska asia on itselle ajankohtainen ja tähän ongelmaan törmäävät varmasti monet ulkomaisiin osakkeisiin sijoittavat piensijoittajat tältäkin palstalta. Koitin tehdä otsikon mahdollisimman hakukoneystävälliseksi, niin pitkällä aikavälillä lisää kävijöitä hakukoneiden kautta tähän ketjuun myös angel

Koetetaan aloittaa vaikka käymällä käytäntöjä EU-maista näin aluksi. Toki esim. USA:n käytännöt suosittuna maana voi tähän lisätä jo alkuun, mutta eksoottisempiin maihin piensijoittajat harvoin sijoittavat suoraan vaan rahastojen, ETF:ien tms. kautta, jolloin tätä ongelmaa ei esiinny. Asiasta on muutamia hieman jo vanhentuneita kirjoituksia netissä, mutta ne eivät ole kattavia, vaan käsittelevät yleensä paria maata esimerkinomaisesti. Yksi linkki asiaan on esim: http://www.nordnetblogi.fi/ulkomainen-osinko-vaatii-veronsa/14/08/2014/

Eli itselläni on vuodelta 2015 suoria osakesijoituksia eri EU-maissa, joista olen saanut osinkoja. Koska nykyään online-välittäjillä ja myös kivijalkapankeilla sijoitukset ulkomaille ovat ns. koontitileillä, joissa yksittäisen sijoittajan kotimaata ei identifioida, niin jokainen maa verottaa osinkojen irtoamisen yhteydessä osingon saajaa ns. maksimilla. Näin myös siis EU:n sisällä.

Tästä seuraa se, että osingoista peritään maksamishetkellä usein suomalaiselle ylisuuri osinkovero + vielä joissakin maissa voimassa oleva lähdevero, vaikka kyseisellä maalla olisi verosopimus Suomen kanssa (kuten esim. kaikilla EU-mailla on Suomen kanssa).

Esimerkki: Suomalaisella henkilöllä Y on online-välittäjän kautta ruotsalaista osaketta X. Suoraan maksuhetkellä osinkosummasta napataan 30% päältä pois ja jos henkilö Y ei tee mitään, niin joutuu hän maksamaan Suomessa vielä tuohon veroa päälle normaalin osinkoverotuksen mukaan.

Ensimmäinen asia mitä henkilö Y voi tehdä, on vaatia veroilmoituksessa kaksinkertaisen verotuksen poistamista kaikista kyseisenlaisista osinkotuloista. Tällä menettelyllä Suomen verottaja korjaa veroehdotusta ja hyvittää, yleensä 10-15% EU-maiden tapauksessa, takaisin maiden välisen verosopimuksen nojalla. Tässäkin tapauksessa henkilö Y joutuu kuitenkin maksamaan siis alkuperäisen ylisuuren pidätyksen lisäksi Suomen verottajalle X-XX% osinkoveroa, eli esim. Ruotsin tapauksessa 30% alkuperäisen pidätyksen + X-XX% lisää Suomen verottajalle, eli osingoista menee kokonaisveroa esim. vajaa 50%, mikä on tietysti ikävää. Ei sentään yli 50%, mikä menisi jos henkilö Y ei pyytäisi oikaisua alkuperäiseen veroehdotukseen.

 

Jotta henkilö Y ei maksaisi yhtään ylimääräistä, joutuu hän itse hakemaan kyseisen kohdemaan verottajalta Suomen ja kohdemaan verosopimukseen perustuen palautusta ylimääräisestä pidätyksestä.

Juuri näitä käytäntöjä eri maiden osalta haluaisin tässä ketjussa käsiteltävän.

Ensimmäinen vaihe on hakea omasta verotoimistosta todistus asuinpaikasta (=maasta). Nämä saa pyytämällä eri kielillä verotoimistosta. Tämän enempää verotoimisto ei auta sinua vaan itse hakuprosessi jää omalle kontollesi.

Omassa tapauksessani olen saanut 2015 aikana osinkoja seuraavista maista: Ruotsi, Irlanti, Espanja, Portugali, Italia (ja Suomi, jonka kohdalla ei tarvitse tehdä mitään muuta kun pyytää korjausta veroilmoituksessa, koska vaikka Suomen verottajakin on pidättänyt liikaa sinulta, koska ei koontitilien takia tiedä kotimaatasi, niin saat kaiken ylimääräisen takaisin luonnollisesti vaatimalla asian korjausta veroehdotuksessa).

 

Olen nyt ottanut itse selville helpon tapauksen eli naapurimaamme Ruotsin. Eli jotta voit hakea palautukset ylimääräisistä pidätyksistä osinkojen osalta, täytyy sinun ladata tästä linkistä: https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/bla... Ruotsin verottajan sivuilta lomake, täyttää se ja liittää verotoimistosta saamasi todistus asuinpaikasta liitteeksi mukaan. Ruotsin kohdalla asia on helppo, koska kaiken voi hoitaa emaililla (osoite lomakkeessa) ja takaisinhakuaikaakin on 5 vuotta taaksepäin. Eli homma hoituu varmasti helposti ja kätevästi.

Valitettavasti ns. eksoottisempien maiden, kuten Etelä-Euroopan valtioiden osalta homma tuskin on näin helppoa, mikä on mielestäni aika käsittämätöntä näin vuonna 2016.

Kysyisinkin nyt, onko palstalaisilla omaa kokemusta muiden maiden osalta kyseisestä prosessista tai tietoa/linkkejä keskusteluihin aiheesta muiden (EU-maiden) osalta? Henkilökohtaisesti kiinnostaa toki nuo "omat" maat, eli edellä mainitut Espanja, Portugali, Italia ja Irlanti, mutta tähän ketjuun on hyvä kerätä tiedot kaikkien (ainakin EU-maiden osalta). Olen lueskellut että joidenkin maiden osalta homma on niin vaikeaa (mikä on mielestäni aika käsittämätöntä), että se ei maksa vaivaa/kustannuksia mitä siitä koituisi, mutta nekin on hyvä kerätä tähän ketjuun. Ruotsin kohdalla homma vaikuttaisi siis melko helpolta onneksi.

Kiitos ja muut voivat jatkaa tästä tietojensa/linkkiensä osalta muiden kuin tuon esittelemäni Ruotsin kohdalta.

P.S tutkin toki itse asiaa lisää "omien maideni" osalta jos tätä kautta ei lähipäivinä muilta tule tietoja kyseisitä maista ja lisään havaintoni ketjuun jatkoksi, mutta uskoisin että täällä on paljon kokeneita sijoittajia, jotka ovat jo selvitelleet asiaa monien maiden osalta aiemmin. Kysyn siis ensin täältä muiden tietoja, koska on helpompi tehdä ketju sijoitustietoon kun alkaa selvittelemään asioita itse wink

4
+1
0
-1
4
0
20.1.2016, 11:44
+225
Liittynyt:
26.2.2015, 22:53
Viestejä:
193

Kuten aikaisemmin sijoittajan verotus -ketjuun kirjoitin, niin ylimääräisten ennakonpidätysten takaisinperintä Ranskasta oli ainakin omalla kohdallani tyhjä arpa. Nordnetin blogista löytyneillä ohjeilla prosessi lähti sinänsä hyvin käyntiin, ja ensin Nordnetiltä tarvittavat tiedot pyytämällä ja sitten paikalliselta verottajalta tarvittavat leimat hakemalla lomakkeet olivat pikaisesti matkalla kohti Pariisia. Kesti kuukausia, ja tuli vastaus että Ranskan verottaja ei tunne Nordnetin ilmoittamaa alisäilyttäjää eikä pysty todentamaan että minulta on mitään ennakonpidätyksiä edes peritty, joten palautuksia ei ole odotettavissa. Asian selvittelystä huolimatta Nordnetin antamat tiedot olivat ko. puljun mielestä oikeita, ja Ranskan verottaja taas ei suostunut englanniksi minkäänlaista dialogia edes käymään. Jatkoselvittelyn vaatima vaiva ja kustannukset vaikuttivat tässä vaiheessa sen verran suurilta, että päätin ainakin toistaiseksi niellä tappioni ja antaa asian olla. Takaisinperintä Ranskasta onnistuu muistaakseni kuluvalta ja kahdelta edelliseltä kalenterivuodelta, joten mikäli jotain selviää niin voihan tuota uudelleenkin vielä yrittää.

Muita takaisinperintäprosesseja en ole edes joutunut yrittämään, joten sen enempää en asiasta osaa sanoa. Paitsi että sikäli Siperia opetti, että jatkossa aion pitäytyä "osinkoveroystävällisiksi" todetuissa maissa (USA, Ruotsi, Saksa) sikäli kun se on mahdollista, ja tarvittaessa sitten ottaa etukäteen selvää mahdollisista ongelmista uusien maiden ja markkinoiden suhteen. Oli myös toistaiseksi viimeinen kerta, kun Pariisin kautta mitään osaketta omistan.

Onko näissä takaisinperintäasioissa ulkomaisilta halpavälittäjiltä saatavat palvelut muuten ilmaisia, eli kun joutuvat joka tapauksessa täyttämään ja leimaamaan lomakkeita niin tuleeko lasku perässä? Kivijalkapankeissa tämäkin palvelu on käsittääkseni melko kallista (lasku äkkiä satasissa), Nordnet ei tästä ainakaan tällä kertaa mitään ymmärtänyt veloittaa.

Se että järjestelmä toimii (ja ei toimi) näin vuonna 2016 yhdentyneen euroalueen sisällä, on minustakin täysin käsittämätöntä.

2
+1
0
-1
2
0
20.1.2016, 18:06
+69
Liittynyt:
1.7.2014, 18:47
Viestejä:
103

Hyvää tietoa Ranskan osalta.

Sinänsä päätös jättää tekemättä jokin sijoitus yhtiöön, joka on listattu näissä "mahdottomissa maissa" on toki jokaisen oma päätös. Täytyy kuitenkin muistaa että aina osingoistakin käteen jää se noin puolet joka tapauksessa, eli tappiolle tms. hommasta ei jää. Esim. itse olen hyvin tyytyväinen noihin sijoituksiini muissa maissa, koska vastaavia tuottoprosentteja olisi ollut vaikeaa löytää omilla perusteillani pelkästään esim. sijoittamalla Suomeen ja Ruotsiin. Eli vaikka osingoista joutuu maksamaan selvästi enemmän jonnekin, niin arvonnousu etenkin kasvuyhtiöiden kohdalla kompensio monesti menetetyn verotappion osinkojen osalta (jos vain löytää ulkomailta selkeästi omiin menetelmiin sopivia yhtiöitä, itse en esim. yksinkertaisesti löytänyt Suomesta yhtä "hyviä" sijoituskohteita kokonaisen salkun rakentamiseen). Eli vaihtoehdot lisääntyvät ja sitä kautta myös salkun arvonnousupotentiaali vaikka osingoissa tuleekin tukkaan. Jos sijoitusfilosofiani on sijoittaa pelkästään isoihin "osinkoyhtiöihin" ja arvonnousun hakeminen on toissijaista, niin sitten kannattanee pysytellä suppeamassa tarjonnassa (esim. Suomi+Ruotsi) minimoidaakseen eri maiden verottajille menevät ylimääräiset eurot.

Joka tapauksessa kannattaa muistaa tuo veroehdotuksen korjaaminen Suomessa (vaatii kahdenkertaisen verotuksen poistamista veroilmoituksessa), sillä saa takaisin ainakin sen 10-15% yleensä EU-maiden tapauksessa suoraan verosopimusten nojalla. Nykyäänähän tuon veroehdotuksen voi korjata netissä.

1
+1
0
-1
1
0
20.1.2016, 19:00
Käyttäjän Jii kuva
+15
Liittynyt:
6.7.2014, 21:41
Viestejä:
22

Seligson ainakin onnistui saamaan Ranskasta takaisin: "Eurooppa Indeksirahasto sai puolestaan vetoapua vertailuindeksiinsä nähden vähän yllättävältä taholta: Ranskan verohallinnolta. Se palautti aiemmin verosopimusten vastaisesti perimiään osinkojen lähdeveroja aikaisemmilta vuosilta. "

http://www.seligson.fi/resource/seligson_rahastot_4-2015.pdf sivu 18

1
+1
0
-1
1
0
20.1.2016, 20:37
+225
Liittynyt:
26.2.2015, 22:53
Viestejä:
193

Siis toki Ranskan perimät ylimääräiset ennakonpidätykset noin periaatteessa palautetaan, omalla kohdallani jokin vain meni pieleen. Epäilisin, että joku muukin Nordnetin asiakas on voinut tähän ongelmaan törmätä, koska käytössä on varmasti sama alisäilyttäjä. Jonkin muun välittäjän kohdalla kaikki saattaa onnistua täysin sujuvasti. Epäilemättä tuo minunkin kohtaamani ongelma olisi selvitettävissä, jos käytössä olisi rahastoyhtiön resurssit ja kysymys olisi sellaisista summista, että kulut eivät tee operaatiosta kannattamatonta. Käsittääkseni joku tai jotkin Seligsonin rahastot ovat jossain vaiheessa perineet myös oikeusteitse noita maksamiaan ylimääräisiä osinkoveroja takaisin.

Ja toki joku 10-20% ylimääräinen vero osingoista on vain yksi, mahdollisesti pieni kulukomponentti vaikuttamassa sijoituksen kannattavuuteen. Vaikka en mikään osinkojen metsästäjä tai edes arvosijoittaja perinteisessä mielessä ole (jos tällä tarkoitetaan kasvuyhtiöiden välttelyä), niin mulle tuo oli lähinnä periaatekysymys. Edun löytäminen osakemarkkinoilta on (minulle) muutenkin ihan riittävän hankalaa, enkä todellakaan halua "epäreilusti" vastoin laadittuja sääntöjä luovuttaa tuotoista enää ylimääräistä osaa verottajalle. Tietysti jos löydän jonkun mielestäni poikkeuksellisen hyvän sijoituskohteen johon en pääse käsiksi muuten kuin Pariisin kautta, niin voin tätäkin sääntöä rikkoa.

1
+1
0
-1
1
0
4/18
21.1.2016, 14:27
Käyttäjän Jii kuva
+15
Liittynyt:
6.7.2014, 21:41
Viestejä:
22

Koskeeko tämä myös Nordeaa ja TeliaSoneraa? Eli vaikuttaako Helsinkiin listaaminen jotenkin asiaan?

1
+1
0
-1
1
0
21.1.2016, 14:47
+69
Liittynyt:
1.7.2014, 18:47
Viestejä:
103

Jos oot ostanu Helsingin pörssistä ni ei vaikutusta. Myöskin jos välittäjänä on Nordnet niin ainakin joitakin vuosia sitten ne osas suoraan laskea oikein ruotsalaisten osakkeiden osingot suomalaisille asiakkaille heti suoraan veroehdotukseen. En tiiä onko tilanne muuttunu vai edelleen sama.

1
+1
0
-1
1
0
14.4.2016, 20:07
+69
Liittynyt:
1.7.2014, 18:47
Viestejä:
103

Löysin lomakkeet Irlanti ja Portugali, millä vois hakea noita osingoista perittyjä liian isoja veroja takaisin ks. maiden verottajilta. Espanjasta löysin sen tiedon että lomake on kyllä ladattavissa netissä, mutta vain espanjankielisenä ja se pitäis toimittaa fyysisesti itse tai jonkun valtuutetun toimesta Madridiin Espanjan veroviranomaisille.

0
+1
1
-1
0
1
15.4.2016, 11:28
+69
Liittynyt:
1.7.2014, 18:47
Viestejä:
103

Aloin tutkimaan noita ylle linkkaamiani kaavakkeita. Pari epäselvää asiaa nousi esille.

Ensinnäkin Irlannin lappusessa sanotaan että kaavakkeen liitteeksi pitää liittää mukaan:
"2. Original dividend vouchers.
Where the shares form part of a block holding, the original Block Voucher and a breakdown of the
beneficial owners should be forwarded to this office by the custodian. The corresponding subsidiary
tax certificate(s) issued to the claimant by the custodian should accompany this claim."

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa kun osakkeet on säilössä nettivälittäjällä ja ainoat "voucherit" osingoista mitä sijoittajalla on, ovat mahdolliset printit tiliotteesta nettivälittäjältä, jossa maksetut osingot näkyvät. Osaako joku sanoa mitä tuo lainattu teksti maallikkokielellä tarkoittaa?

 

Portugalin osalta hämmennystä herättää ohjeissa seuraava kohta:

"BOX VII
This box is intended to identify the entity resident in Portugal which is obliged to withhold tax. The information must be filled in
completly and correctly."

Ööh, mutta kun en ole "entity resident in Portugal"?!? Sitten kuitenkin sanotaan että kaikki kohdat pitää täyttää, ellei erikseen ohjeissa sanota että voi jonkin kohdan jättää täyttämättä, tai muuten takaisinmaksuhakemus hylätään. Kenen tämä BOX VII mielestänne pitäisi täyttää?

 

Linkit edellisessä postissa jos haluaa tarkastella näitä paremmin sieltä. Kiitos jos joku osaa vastata boldattuihin kyssäreihin!

1
+1
0
-1
1
0
8/18
15.4.2016, 12:10
+92
Liittynyt:
26.6.2014, 11:18
Viestejä:
154

Ekalla lukemalla sinun portugalilaisen pankkisi pitäisi täyttää tuo kohta.

(Käytännössä Portugalin verottaja haluaa sinun hakemukseesi tiedon siitä, minkä numeroisella lomakkeella/kuitilla lähdevero on pidätetty pankkisi toimesta.)

 

1
+1
0
-1
1
0
15.4.2016, 13:22
+69
Liittynyt:
1.7.2014, 18:47
Viestejä:
103

On ne etelän hetelmät kieroja.

Kellään arvauksia tuosta Irlannin keissistä?

0
+1
0
-1
0
0
18.3.2018, 13:38
+69
Liittynyt:
1.7.2014, 18:47
Viestejä:
103

Onko kenelläkään kertynyt lisää kokemuksia asiasta viimeisen kahden vuoden aikana?

0
+1
0
-1
0
0
21.3.2018, 22:50
+2
Liittynyt:
21.3.2018, 22:36
Viestejä:
10

Itselläni ei ole muita kokemuksia kuin VW osingot vuodelta 2017. Välittäjä otti ennakkopidätyksen ja Saksan solidaarisuus osuuden (mitättömän pieni), mutta miten asia nyt menee Saksan puolelta? Meneekö sinnekkin päin vielä täysi vero nykyään, eli tuleeko ns. tuplaverotus? Jostain muistan lukeneeni, että 5v aikaa hakea sikäläiseltä verottajalta palautuksia. Onkohan asia vielä näin?

0
+1
0
-1
0
0
12/18
11.4.2018, 20:09
+99
Liittynyt:
6.4.2017, 21:46
Viestejä:
255

Interactive Brokersin tai Lynxin kautta ei pääse kiinni Helsingin pörssiin, mutta monet isoista suomalaisista pörssiyrityksistä on listattu myös eurooppalaisissa pörsseissä.

Osaako joku sanoa periikö kaksoislistatun pörssiosakkeen osingoista lähdeveron listausmaa vai yrityksen kotimaa? Jos ostan esimerkiksi Interactive Brokersin kautta Cityconia saksalaisesta pörssistä (FWB), periikö lähdeveron Suomi vai Saksa?

Lähinnä pohdin kummanko maan verottajan kanssa pitäisi painia likaa perityn veron tiimoilta. Järki sanoo, että Suomen verottajan; mutu, että Saksan.

EDIT: Taustatietona siis vielä, että IB (tai Lynx) ei hallintarekisteröinnin vuoksi peri suomalaisten asiakkaiden osingoista lähdeveroja Suomen verosopimusten mukaan, vaan esim. ruotsalaisista osingoista peritään 30 % lähdeveroa.

0
+1
0
-1
0
0
11.4.2018, 21:32
+99
Liittynyt:
6.4.2017, 21:46
Viestejä:
255

FinnishDGI kirjoitti:

Lähinnä pohdin kummanko maan verottajan kanssa pitäisi painia likaa perityn veron tiimoilta. Järki sanoo, että Suomen verottajan; mutu, että Saksan.

Tähän vielä tarkennuksena, että järki sanoo näin siksi, että käsittääkseni Suomessa osingon maksava yritys pidättää veron ja maksaa sen verottajalle. Mutuilu puolestaan perustuu siihen, että ehkä IB katsoo Saksaan listatun suomalaisen yrityksen verotuksen menevän Saksan verotuksen mukaan ja perii sen asiakkailtaan väärin.

0
+1
0
-1
0
0
3.1.2020, 17:51
+204
Liittynyt:
7.1.2018, 14:21
Viestejä:
134

Osakesäästötilin ketjuista ei pikaisella ketjulla löytynyt vastausta, joten haetaan sellaista täältä. OST ja ulkomaiset osingot: osakesäästötilillä voi pitää ulkomaisia osakkeita ja jos niistä maksetaan osinkoja, välittäjä ottaa suomen ja toisen maan välisen verosopimuksen mukaisen ennakkopidätyksen, jota ei voi vähentää omassa verotuksessaan missään muodossa.

Eli: 
Jos osakesäästötilillä on yhdysvaltalainen osinkoa maksava osake, välittäjä ottaa Yhdysvalloille kuuluvan 15% ennakkopidätyksen, loput kilisevät tilille.
Jos osakesäästötilillä on Iso-Britanniassa majaa pitävän yrityksen osaketta, välittäjä ottaa Iso-Britannialle verosopimuksen mukaisesti 0%, eli osinko tulee täysimääräisesti tilille ja Iso-Britannialla ei myöhemmin ole mitään vaatimuksia asian suhteen.

Menikö oikein?

Ja kyllä, tiedostan että OST voi olla vain Euroissa ja mukaan on laskettava valuutanvaihtokulut sijoittaessa GBp tai USD vaihdettuihin osakkeisiin.

0
+1
0
-1
0
0
29.1.2020, 19:11
+204
Liittynyt:
7.1.2018, 14:21
Viestejä:
134

Ja aiheesta toinen kysymys: Jos Iso-Britanniassa sijaitsevan firman osakkeita on sivulistattu Frankfurtissa ja OST-suomalainen ostaa Frankfurtista niin meneekö lähdeveroton kohtelu edelleen läpi?

0
+1
0
-1
0
0
29.1.2020, 20:13
+21
Liittynyt:
7.6.2018, 14:40
Viestejä:
45

Arvaukseni on että välittäjä ja alisäilyttäjä vaikuttavat menettelyyn, eli siltä suunnalta lähtisin asiaa tiedustelemaan.

Sivulistaus ei vaikuta  verotukseen,vaan  se mihin maahan yritys on rekisteröitynyt.

1
+1
0
-1
1
0
6.2.2020, 19:04
+73
Liittynyt:
5.1.2015, 21:12
Viestejä:
361

Näihin Holderin mieltä askarruttaviin kysymyksiin tuskin saamme koskaan vastauksia.

0
+1
0
-1
0
0
7.2.2020, 18:45
+30
Liittynyt:
4.11.2018, 18:02
Viestejä:
92

Lienekkö tämä ajantasalla vielä?

https://docplayer.fi/5470839-Ulkomaisten-osinkojen-kasittely-verotuksess...

Espanjasta olisi itselle osinkoja tulossa.

0
+1
0
-1
0
0