Olet täällä

Iku-Turso

Iku-Turso

  • Liittynyt 7.6.2018
  • 16 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.3.2019 18.57

Mielestäni osinkoveroa ja luovutusvoittoveroa tulee verrata kassavirtaperusteisesti: Jos haluat sijoituksestasi kassavirtaa 10k, silloin verrataan 10k osinkoja vs. 10k kokonaismyyntiä. Siinä tapauksessa myyntivoittoverotus on aina kevyempi kuin osinkoverotus. Myyntivoitto on kaikissa tapauksissa korkeintaan 80 % myyntihinnasta, koska vähintään 20 % hankintameno-olettama on aina käytettävissä. Osinkojen verotettava osuus on tätä suurempi eli 85 %.

toisin ilmaistuna sama kuin edellä

Sijoitusten myynnistä maksat veroa myyntivoiton osuus x vero-%. Kun myyntivoitto on aina korkeintaan 80 % kokonaismyynnistä, se tarkoittaa että maksat veroa myynnistä korkeintaan:
- pienillä tuloilla (<30000) 80 % x 30 % = 24 %
- suurilla tuloilla (>30000) 80 % x 34 % = 27,2 %

Kummassakin tapauksessa vero on pienempi kuin vastaavasta osinkosummasta maksamasi vero

1-0,15*0,3=25,5 %
1-0,15*0,34=28,9 %

Lisäksi on tietysti huomioitava, että aika harvoin ollaan tilanteessa, jossa 20 % hankintameno-olettaman käyttö on kannattavaa, eli myyntivoiton osuus on useimmiten pienempi ja ero osinkoverotukseen suurempi.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.3.2019 17.42

Farseer kirjoitti:

Osakkeen ostoa ennen osingon irtoamispäivää kannattavat seuraavat näkökannat: osinkojen verotuksen maltillisempi verokohtelu suhteessa luovutusvoittoihin

 

Tätä kohtaa en ihan osta. Jos oletetaan, että haluat saada saman määrän rahavirtaa joko osingoista tai omistuksia myymällä niin luovutusvoittoveroa maksat aina osinkoveroa vähemmän. Osinkovero kohdistuu koko pääomaan, mutta luovutusvoittoveroa maksat vain voitto-osuudesta. Luovutusvoittoveron maksimimäärä on 0,8*0,3=0,24 joka siis on pienempi kuin osinkovero 0,255.

yksinkertaistettu esimerkki, mutta ymmärtänet idean

Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 17.3.2019 13.45

Ajankohtainen avaus! Itsestäänselvyys, mutta mainitsen silti: ensisijassa kannattaa äänestää oikeaa puoluetta. Toissijaisesti voi valita sopivan ja realistisen läpipääsyn välillä.

Metsäsijoittajan matkassa - 14.3.2019 18.28

Omaa mutuilua:

0-korkojen aikaan kokemattomat ovat kokeneet metsärahaston vähäriskisenä vaihtoehtona säästötilille.  Alussa rahastoilla oli suuruuden tuomaa kilpailuetua, koska ne pystyivät ostamaan suuria tiloja hyvään hintaan. Kansanvälisten toimijoiden ja metsärahastojen lisääntyminen on sittemmin nostanut myös suurten kohteiden hintatasoa. Tällä hetkellä tilakauppa käy joillain alueilla ylikierroksilla, minkä takia tulevat tuotot voivat olla aiempia niukempia. Metsärahastolla on toki kilpailuetua, jos saa muodostettua järkeviä tilakokonaisuuksia.

Metsärahaston tuotto ei ylipätään ole järin korkea, mutta kustannukset ovat kohtuullisen isoja. Tämä tietysti laskee sijoittajan saamaa tuottoa.

Metsärahastot ovat epälikvidejä. Tämä on toki suhteellista, koska yksittäinen tila on toki epälikvidimpi.

Nokian Renkaat - 8.3.2019 17.58

Omat ajatukset eivät ole asian suhteen vielä kovin jäsentyneitä. Ihan heti ihmisten ajamia autoja ei olla kieltämässä, kuten jutussakin kerrotaan. Kiellot alkanevat pieniltä rajatuilta alueilta ja laajenevat suurkaupunkien keskustoihin 10-20 v. aikana, jossa autonomisen autoilun hyödyt ovat suurimmat. Periferiat (kuten Pohjoismaat ja Venäjä) pysyvät pisimpään kieltojen ulkopuolella.

Autonomiset autot ovat korkean teknologian takia kalliita kapistuksia. Uskon, että tämä supistaa autovalikoimaa ja samalla erikokoisten renkaiden kysyntää -> myyntimix kapenee. Kapeassa myyntimixissä hintakilpailu on ankaraa. Operaattori haluaa tietysti turvata autojen toimintavarmuuden, joten halpisrenkaita alla tuskin pyörii. Rengasmarkkina voi siirtyä rengaskertaperusteisesta myynnistä km-pohjauseen ajoperusteiseen myyntiin.

Pienenä tai korkeintaan keskisuurena niche-pelurina NRE:lla on omat mahdollisuutensa, etenkin kun muutokseen on enemmän aikaa reagoida kuin alan suurimmilla toimijoilla.

Nokian Renkaat - 8.3.2019 11.23

Jensin vinkkaama linkki autonomisesta autoilusta herätti pohtimaan Nokian Renkaiden asemaa. Jos autonominen autoilu alkaa yleistyä, henkilöauto muuttuu statussymbolista enemmän kulkuvälineeksi.  Kuluttaja-asiakkaiden rinnalle tulevat suuret kalusto-operaattorit, joiden neuvotteluasema on kuluttaja-asiakkaita vahvempi. Ollaanko jatkossa valmiita maksamaan renkaista brändilisää, vai vaihdetaanko uudet halvemmat renkaat vain useammin? HA-renkaat tuovat nykyisellään valtaosan NRE:n tuloksesta. Isojen toimijoiden myötä tuotemixin luulisi yksipuolistuvan ja kilpailun kiristyvän, joten katteissa on painetta alaspäin. Nokian renkaiden päämarkkina-alueet eivät tule olemaan autonomisen autoilun kärjessä väestötiheyden ja luonnonolosuhteiden takia. Yhtiöllä on siis kilpailijoita paremmin aikaa reagoida muutokseen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/muutaman-vuoden-kuluttua-ensimmaiset-...

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 1.3.2019 9.51

Norjan valtion öljyrahasto vaihtoi Nordeaa Danske Bankiin. Hieman Per Grepg -mäinen liikku ohjelman esikuvalta. Hymyä nosti tämä.

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/jattisiirto-pohjoismaisella-pankkisekt...

Nordea - 21.2.2019 11.46

Uutiset Ruotsin talouden heikkoudesta eivät varsinaisesti sada Nordean laariin. Nordean analyytikon mukaan kuluttajaluottamus on alentunut asuntojen hintojenlaskun perässä.

 

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/920bebc7-71f5-3a76-aa3d-82a9ccf6027a

Eduskuntavaalit 2019 - 12.1.2019 10.37

Tai, mitä jos äänestäisit jo ennakkoon? Etenkin, jos muutenkin liikut ennakkoäänestyspaikkojen lähettyvillä.

Verotus - 23.10.2018 18.27

Lyhyt vastaus. Menee FIFO:n mukaan hankintaerittäin ja salkkukohtaisesti.  En äkkiseltään löytänyt tuoreempaa linkkiä. Aloita kohdasta "24 Arvopaperien luovutusjärjestys"

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48262/arvopaper...