Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? -

Se oli lyhyt vääntö, asentajat itse eivät halunneet lakkoon. 

https://www.teslarati.com/tesla-union-strike-fails-sweden-workers-refuse-walkout/amp/

Näytä koko viesti
Kempower -

Latausasemat eivät ole pelkkää tyhmää rautaa. Kempowerin kilpailuetuja ovat modulaarisuus ja markkinoiden paras tehonjako autojen kesken.

Kempower on helppo ja joustava ostaa. Ensin vaikka 200 kW kahteen töpseliin, ja kysynnän mukaan töpseleitä (max. 8) ja lataustehoa lisää (max. 600kW). Kokonaisuus on edullisempi kuin jos laitettaisiin perus 2x200kW pikalatureita pihaan. Kuormaa jaetaan autoille 25kW portain kun kilpailijoilla on tyypillisesti vain 50/50 jako, jolloin kallis teholähde on vajaakäytöllä ja sähköliittymän on oltava isompi. Siis enemmän lataustehoa ja -paikkoja pienemmällä investoinnilla.

Käyttäjille Kempowerin kenttä on mieluisa, koska sieltä tietää varmasti saavansa suurella todennäköisyydellä hyvän lataustehon (paitsi ABC-lataus kun osuuskauppa nuukailee tehomoduuleissa). Lisäksi käyttäjäkokemus on hyvä mm. ylhäältä tulevien jousitettujen johtojen ansiosta ja lisäksi QR-koodin lukemalla pääsee seuraamaan latauksen kulkua netistä jos auton puolelta ei ole sovellusta (kätevää lounastauolla tai ostoksilla). Ja toimiva tehonjako tarkoittaa sitä, että ruuhka-aikaan tehoa saa lisää heti sitä vapautuessa eikä tarvitse kilpailijoiden malliin käydä irrottamassa autoa laturista kesken burgerin kun tyhmä tolppaa ei osaa nostaa tehoa kesken lataussession.

Summa summarum tehonjaon mahdollistama kustannustehokkuus ja markkinan paras käyttäjäkokemus tuovat kilpailuetua. Yllättävän moni nimekäs kilpailija räpiköi tämän tehonjaon kanssa, eli Kempower on vahvassa asemassa kun koko ajan rakennetaan isompia kenttiä joissa ei vaan voi enää varata jokaiseen 24 ruutuun 300 kW tehoa. En näe miksi kasvu hidastuisi, koska siirtymä sähköautoiluun on vasta kiihtymässä.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? -

Nostetaan ketjua. Kurssi heiluu älyttömästi, ja alkuvuoden satasesta on liki triplattu. En ole tehnyt mitään muuta kuin pikku kevennyksen, koska paino salkussa on taas turhan iso. Paino sanalla pikku, koska en keksi parempaakaan kohdetta. Nykynousun jälkeen on kuitenkin vaikeampi arvata mihin lyhyellä aikavälillä mennään: kauppa käy ennätystahtiin mutta samaan aikaan maailmantalous synkkenee. Korkeat korot eivät voi olla vaikuttamatta.

Isompaa excelharjoitusta en ole tehnyt ennen tulosjulkkaria. Pääasia että myynti vetää: https://insideevs.com/news/674765/tesla-production-deliveries-2023q2/

Ja hintakisa puree, edes kohtuullisen hyviä sähköautoja tekevä WV ei pysy vauhdissa: https://www.teslarati.com/volkswagen-strong-customer-reluctance-low-ev-sales/amp/

Liikevaihto kasvaa väkisin kun Y vetää hyvin ja uusia malleja saadaan lopulta asiakkaille asti, uskon että kaikki Cybertruckit ja Semit myydään mitä vaan saadaan linjalla ulos. Cybertruckin karvalakkimalleja odotellaan hetki jolloin aluksi kalliiden tri-motor mallien myynti väkisin nostaa autokohtaista katetta. En usko, että näihin tarvitaan alennuksia myyntiä vauhdittamaan. Myös Model 3 kysyntää (ja kate) noussee faceliftin myötä.

Vahvan kysynnän lisäksi näkymää tukee Teslan oman NACS -latausliittimen päättyminen USA:n de facto -standardiksi. Teslan verkosto on mantereen paras jo nyt, ja nyt lienee selvää että kenttiä tulee lisää ja paljon. Sähkönmyynti muille merkeille on hyvä lisä ja parantaa latausverkoston kannattavuutta. 

Autonominen ajo on itselle lähinnä optio. Kun pysytään tiellä kohti 20m auton vuosituotantoa on mukava olla matkassa mukana. Nyt holdaan ja seuraan tilannetta: jos laskee niin jossain 200 tasolla lisään, jos nousee yli 300 niin kevennän lisää.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Velho wrote:

tj_hodl wrote:

Onko foorumilaisilla kokemusta pyöräedusta holdinyhtiön kautta? Varsinainen työsuhde on toiseen yritykseen, mutta olisin kiinnostunut hankkimaan pyörän holdarin kautta. 1200€/v saisi verovapaasti ja ymmärtääkseni tämän voisi vähentää kuluna esim. osinkotuloista?

Etuhan on nimensä mukaisesti verovapaa, eli edun saaja ei voi vähentää sitä mistään. Sen sijaan työnantaja, joka pyörän hankkii, saa vähentää hankintahinnan omassa tuloverotuksessaan. Se vähentäisi siis holdingyhtiön verotettavaa tuloa. Tämä oletuksella, ettei tuota kuviota, jossa saisit vain luontoisetua, tulkittaisi ongelmalliseksi. Palkan saa kyllä maksaa kokonaan luontoisetuina, mutta taustalla pitäisi kait olla jonkinlainen työsuhde? Tämä ei liene ongelma, jos olet paperilla yhtiön toimitusjohtaja.

Pelkkä luontaisetu ei ole ongelmallinen, jos omistaa 100% (en muista tarkkaa rajaa mikä riittää) yrityksestä. Yrittäjä voi palkansaajasta poiketen nauttia luontaiseduista tai nosta km-korvauksia tai päivärahoja vaikkei hänelle makseta palkkaa.

Jos jokatapauksessa ostaa fillarin, niin se kannattaa ostaa firmalle. Tulos pienenee 1200€ eli säästöä tulee 240€. Toki kassasta lähtee tämä 1200€ jolla on jokin vaihtoehtoiskustannus.  Ja jos joka tapauksessa nostat yrityksestä rahaa, säästyy tässä marginaaliveroprosentin verran. Hyöty on tapauskohtaista.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Velho wrote:

Saunatonttu wrote:

Huomioi laskeva maksimihinta. Aluksi pystyi hankkimaan 6000€ fillarin, muttei enää ellei ole muuttunut (Tutkin asiaa kun tämä tuli mahdolliseksi mutten lopulta innostunut ostamaan).  

Verottajan ohjeen mukaan edun maksimiarvo on 1200 € vuodessa, mutta etu voidaan jaksottaa viidelle vuodelle, eli tämän mukaan 6000 € hankintahinta olisi vielä ok. Mistä olet tuon tiedon saanut?

Lain tullessa voimaan 2021 siinä oli joku 5 vuoden määräaika jonka laki on voimassa. Muistan kaverini harmitelleen, ettei voinut ostaa kuin 5500€ pyörän kun ei ollut ajoissa liikkeellä. :)

Laitoin tuon "ellei ole muuttunut" disclaimerin juuri siksi että, tämä on voinut muuttua matkan varrella. Kaveri on sen verran pedantti että harvemmin tulkitsee pykäliä pieleen, mutta toki sekin on mahdollista...

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Ei siinä estettä ole. 

Huomioi laskeva maksimihinta. Aluksi pystyi hankkimaan 6000€ fillarin, muttei enää ellei ole muuttunut (Tutkin asiaa kun tämä tuli mahdolliseksi mutten lopulta innostunut ostamaan).  

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 -
Farseer kirjoitti:

Itse mietin puolueeseen takaisin liittymistä ihan jo sen takia että pääsisi ajamaan Antti Kaikkosta puheenjohtajaksi (tai oikeastaan ketä tahansa muuta kuin Saarikkoa). Mutta se ei ole Keskustassa niin helppoa kuin sanoisi, pitäisi myös joko luoda tai etsiä sellainen järjestö jonka edustajana pääsisi äänivaltaisena edustajana puoluekokoukseen. Nuorissa tuli aina oltua äänivaltaisena edustajana paikalla, mutta nyt pitäisi nähdä vaivaa.

Miksi ihmeessä juuri Kaikkosta? 

Vaalirahakohun perusteella mies on viimeisen päällä suhmuroija.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Tulkitsen että oleellista on 25% raja, sitä isompi alihinta tulkitaan lahjaksi. Pienempi alle 25% alihinta ei ole lahja, jolloin voi edelleen vähentää tappion.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? -

Price parity muuten lähestyy. Tein kokeen 60kk rahoituksella ja 5k käsirahalla käyttäen maahantuojien omaa laskuria. 

  1. Model 3 SR 532€/kk
  2. Corolla 1,8 hybrid "karvalakki" 419€/kk

Hintaero 110€/kk eli suunnilleen tankillinen bensaa. Ei tarvitse ihan hirveästi ajella jotta sähkössä on järkeä.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? -

Katsoin lopulta Investor Dayn tallenteen. Teslan tehostamisen kulttuuri on kyllä ihailtavaa katsottavaa. Kustannuksia on saatu leikattua ja etenkin vakuutuin vertikaalisen integraation tuomista eduista, joihin perinteiseen alihankkijaverkostoon luottavat kilpailijat eivät kivutta pysty vastaamaan. Toinen huomio oli harvinaisten maametallien karsiminen kokonaan moottorista sekä akkujen raaka-aineketjun ottaminen osin omiin käsiin.

20M auton tuotantotavoite on kova mutta tehtävissä. Markkina taisi rangaista siitä, ettei uutta pienempää mallia vielä esitelty, mutta minusta se oli hyvä veto. Parempi myydä ihmisille pykälää isompi (lue kalliimpi ja parempikatteinen) auto kuin jättää odottelemaan kohta tuotantoon tulevaa mallia. Huonona puolena koen 4680-tuotannon skaalaamisen hitauden joka voi olla todellinen syy Cybertruckin tuotannon aloituksen viivästymiselle.

Pitkällä tähtäimellä näyttää hyvältä, mutta lyhyellä heilunee totutusti. Keskityn holdaamaan. 

Näytä koko viesti