Olet täällä

FinnishDGI

FinnishDGI

  • Liittynyt 6.4.2017
  • 92 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kolumni: Tyhjästä rahaa - 19.2.2018 12.35

Vilho kirjoitti:
FinnishDGI kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Rahaa ei kuitenkaan tule tyhjästä, vaikka jotkut salaliittoteoreetikot selittävätkin pankkien sitä tekevän.

Viitsitkö Aki kuvata tähän miten rahan syntymisen ja tuhoutuminen todellisuudessa tapahtuu reservipankkijärjestelmässä? Minun käsittääkseni raha (=luotto/velka) syntyy nimenomaan tyhjästä ihan ilman foliohattua.

 

Eiköhän tässä tarkoitettu, että raha ei sinne pankin tuloslaskelman viivan alle synny tyhjästä. Tällainen käsitys  paistaa läpi ainakin Jensin päivikseen kirjoitelleen kaverin näkemyksistä, että pankit luovat rahaa ja jollain ihmekeinolla siirtävän sen suoraan tulokseen ja omille osakkeenomistajilleen, jolloin kysessä tosiaan olisikin maailman suurin huijaus. 

Tämmöinen teoria onkin mennyt minulta ohi. Jos viittaus liittyi tämmöiseen, niin sitten varmaan meneekin sinne foliohattujen puolelle. 

Minun käsittääkseni viivan alle pankki siirtää luotonlaajennuksesta vain korkotuotot, eivätkä nekään ole pankilla vähimmäisvarantojärjestelmässä automaattisesti itsestäänselvästi suuremmat kuin esim. kultakantaisessa järjestelmässä.

Kolumni: Tyhjästä rahaa - 18.2.2018 23.19

Aki Pyysing kirjoitti:
FinnishDGI kirjoitti:

Eikö liikepankkien luotonlaajennus ole rahan luomista tyhjästä?

Tavallaan ei. Niillä on luottolaajennuksissakin ovat talletukset  ja oma pääoma taseen toisella puolella. Uusissa luotoissa syntyy yhdelle velka ja toiselle saaminen, ei imo uutta rahaa. Keskuspankit voivat luoda rahaa tyhjästä, eivät liikepankit. Toki poikkinainen liikepankki voi näin tehdä ja tyyliin Italiassa ovat tehneetkin, mutta vakavaraisuusvaaatimusten tarkoitus on estää tämä.

Toki ne lainan myöntäessään luovat rahaa, vähän määritelmäkysymys.

Tästä linkistä voit todeta olevasi oikeassa:

http://talousdemokratia.fi/tiedostot/Pankkitoiminnan%20perusteet%201_02.pdf

Välikevennyksenä täytyy todeta, että tämä oli ehkä savolaisin vastaus jonka olen tällä palstalla koskaan nähnyt. :D

Vissiin tässä on ero rahan määritelmän erosta. Vissiin olet kuitenkin samaa mieltä siitä, että jos keskuspankki "luo" 100 euroa, niin euroja päätyy luotonlaajennuksen (=liikepankki myöntää lainaa) seurauksena tarjontaan enemmän kuin 100 euroa (maksimi riippuu vähimmäisvarantovaatimuksesta)?

Toisaalta eikös se keskuspankin luoma rahakin siirry eteenpäin lainana, jolloin keskuspankin taseeseen jää saaminen ja liikepankille velka?

EDIT: Todettakoon vielä, että en ota kantaa siihen onko järjestelmä hyvä vai ei. Lähinnä vain kyseenalaistan sen onko kyseessä foliohattuteoriasta vai oikeassa elämässä oikeasti tapahtuvasta ilmiöstä.

Kolumni: Tyhjästä rahaa - 18.2.2018 22.20

Eikö liikepankkien luotonlaajennus ole rahan luomista tyhjästä?

Kolumni: Tyhjästä rahaa - 18.2.2018 19.13

Aki Pyysing kirjoitti:

Rahaa ei kuitenkaan tule tyhjästä, vaikka jotkut salaliittoteoreetikot selittävätkin pankkien sitä tekevän.

Viitsitkö Aki kuvata tähän miten rahan syntymisen ja tuhoutuminen todellisuudessa tapahtuu reservipankkijärjestelmässä? Minun käsittääkseni raha (=luotto/velka) syntyy nimenomaan tyhjästä ihan ilman foliohattua.

Citycon - 8.2.2018 16.32

Aki Pyysing kirjoitti:

Citycon teki viime vuonna 0,171€ per osake ja odottaa ensi vuodelta vähän vähemmän eli 0,015-0,175.

EPRA NAV on 2,71.

Tasepohjainen arvostus alkaa olla hyvin houkutteleva @2,10, eli 77%/NAV. P/E yhtiön oman ennusteen keskiarvolla 12,7 ei sekään ole paha. Osinkotuotto 6,2% on oikein hyvä.

En kuitenkaan näe kauppakeskusten näkymiä yhtä hyvänä kuin Technopolis-konseptin, joten en näillä hinnoilla ala vaihtamaan. Mutta pitäisin rahojani mieluummin Cityconissa kuin pankkitilillä, hyvin hoidettu yhtiö ja avoin tiedotus.

Hintaan 1.952 piti jo ottaa rahallisesti pieni, mutta aiempaan omistukseen verraten suuri lisäsiivu vanhojen seuraksi. Jos pehmenee lisää, niin sitten varmaan lipsahtaa lisää samaan seuraan. Vähän kyllä menee varmaan tuoton pois hajauttamisen puolelle se, että rahat menivät Cityconiin eikä Technopolikseen, mutta aiemman keskihinnan alapuolelta vain tuntuu mukavammalta ostaa kuin sen yläpuolelta.

 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 15.1.2018 14.05

Meinasin kommentoida, että se 14 % oli kokonaistuotto vuodesta 2008, koska olin näin jostain lukenut (kuten Jmakelakin asian oli ilmeisesti tulkinnut), mutta sitten tarkistin asian ja Solidiumin sivujen perusteella tosiaan annualisoitu vuosituotto on ollut tuota luokkaa. Eli ei nyt ihan paskasti kuitenkaan. 

Maailmanloppua odotellessa - 11.1.2018 7.15

Eikös se perinteinen kontra-ajatus ole, että huipun euforioissa kukaan ei enää usko kurssilaskun mahdollisuuteen? Ja vastaavasti 80 % laskun jälkeen kenenkään ei enää koskaan kannata sijoittaa mihinkään.

Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 9.1.2018 18.36

KepilläJäätä kirjoitti:

Nopeasti ajatellen voisi olla kannaltasi verotehokkainta myydä asunnot yhtiölle mahd. isolla tappiolla, jolloin saat vähentää asunnoista kertyneet luovutustappiot suoraan kuluvan vuoden muista pääomatuloista (oletukselle että sinulla sellaisia henkilökohtaisesti on). Myyntivoittoja en itsekään lähtisi realisoimaan, koska niiden kautta verotus lienee kaiken kovin.

Suurin mahdollinen kauppahinta maksimoi luovutusvoiton ja varainsiirtoveron, joten on huono vaihtoehto (jos et ole asunut niissä vähintään kahta vuotta). Toisaalta liian halvalla myytyjen asuntojen luovutustappiotakaan verottaja ei välttämättä sulata, varsinkaan kun on kyse omalle firmalle myynnistä. 

Metsästättekö absoluuttista tuottoa vai per annum-tuottoa? - 5.1.2018 17.35

Hilloo kirjoitti:

Treidaamalla pääset bruttotuotossa per annum helposti monen osakkeen kohdalla 100 % tuottoon. Sehän ei edellytä kuin vajaan 0.3 % päivänousua. Ketä sitten tämmöinen kiinnostaa.T

Helposti. :D

EDIT:

Sen verran pitää todeta, että kysymys on huonosti aseteltu. Uskoisin, että suurinta osaa (semi)ammatikseen treidaavista kiinnostaa eniten pitkän ajan tuotot (eli onko treidaaminen voitollista year-in-year-out). Tuossa kysymyksessä on enemmän kyse siitä kummallako strategialla saat maksimoitua tuon vuosittaisen tuoton. Ei kuitenkaan kannata olettaa suoraan, että paljon lyhyitä treidejä on automaattisesti parempi tapa maksimoida pitkänajan tuotto. Treidejä pitää ensinnäkin löytää enemmän ja toisaalta pitää huomioda laskelmissa myös ne tappiolliset treidit.

Todella hyvä idea mutta mistä etsimään sijoittajia? - 14.12.2017 17.52

Sssuper kirjoitti:

Juu eiköhän anneta olla. 

Juu, me luetaan vuoden päästä lehdestä uudesta suomalaisesta miljonääristä. Huomennahan sinulla oli se "rahapäivä" ja pääset tuplaamaan kassasi kolmen viikon välein skaalautuvasti. Vaivaisella 100 euron kassallakin sinulla on näillä spekseillä rapiat 13 miljoonaa kasassa vuoden päästä.