Olet täällä

FinnishDGI

FinnishDGI

  • Liittynyt 6.4.2017
  • 186 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Nordea - 13.11.2018 13.32

Accounting 101 kirjoitti:

Basel IV on vielä hahmottelu vaiheessa, mutta toki heikentää Nordean tier 1, jos IRBA malli joudutaan heittämään mäkeen. Jokainen voi toki pohtia, mitä etelä-euroopan pankit tekevät siinä vaiheessa.

Käsittääkseni noita IRB-malleja käytetään vähemmän Etelä-Euroopan maissa.  (Tosin siellä standardimenetelmän mukaiset riskipainot voivat kuvastaa paremmin luottoihin liittyviä riskejäkin...)

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2016/587366/IPOL_IDA(2016)587366_EN.pdf

https://voxeu.org/article/bank-risk-weights-under-basel-are-not-comparable

 

Nordea - 13.11.2018 0.00

Minä raottelin tänään tuulipuvun vetoketjua ja opettelin ymmärtämään paremmin pari Nordeaan liittyvää taikasanaa, joiden todennäköisyyden ja vaikutukset instikat ymmärtävät ja osaavat laskea varmasti pari kertaluokkaa minua paremmin. Nimittäin Basel IV ja riskipainot. Jos Basel IV tulee voimaan siinä muodossa kuin sen olen nyt ymmärtänyt olevan kaavaillun tuleva voimaan, niin Nordealla ei tällä hetkellä ole juurikaan varaa purkaa pääomia taseesta. Itse asiassa voi jopa joutua keräämään lisää pääomia 2022-2027.

Nordea käyttää nimittäin luottoriskien laskennassa monien muiden Pohjoismaisten pankkien tavoin pääasiassa sisäisiä malleja, minkä vuoksi riskipainot ovat ainakin asuntoluotoissa ns. standardimenetelmää huomattavasti alhaisemmat (Nordea Q3 keskimäärin 8,4% vs. nykyinen standardimenetelmä 35%). Basel IV:n myötä Nordean luottoriskien laskentaan käytettävät riskipainot nousisivat rutkasti ainakin asuntolainoissa, jolloin myös vaadittujen pääomien määrä nousisi, vaikka prosentuaalinen pääomavaade pysyisi samana. 

Esim.Q3 lopussa Nordealla oli kuluttaja-asiakkaiden asuntolainoja 147 miljardia 8,4 % keskimääräisellä riskipainolla. Nykyisellä 8 % pääomavaatimuksella Nordea tarvitsee näitä vastaan nykyisin noin 1 miljardin pääomia. Vastaavasti nykyisen standardimenetelmän mukaisella riskipainolla (35%) toimintaa pyörittävä (esim. Suomessa Hypo ja S-Pankki) tarvitsisi samaa asuntolainamassaa vastaan 1 miljardin sijaan vähän päälle 4 miljardia pääomia. Uuden Basel IV mukaisen standardimenetelmän asuntoluottojen riskipainot olisivat 20-105 % välillä.

Nordnet Smart rahastot - 9.11.2018 23.55

En minäkään tarkemmin tutustunut, kun ei ensimmäisen sivun jälkeen heti auennut, mutta simuloidut kurvit nähtyäni ensimmäinen ajatukseni on, että tässä on siis Back testattu ja fitattu mallia / strategiaa historialliseen dataan, kunnes on saatu mahdollisimman hyvännäköiset ja uskottavahkot tuottokäyrät. 

Markkinointispeksit on kyllä kohdallaan, luvataan tyyliin totaalisen täydellinen hajautus, minimaaliset kulut ja vielä indeksejä merkittävästi paremmat tuotot. Ja mukaan pääsee tietenkin baari-illasta jäljelle jääneillä vaihtorahoilla. 

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 9.11.2018 23.44

Farseer kirjoitti:
FinnishDGI kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

Nordnetissä listaamattomien säilytys on kallista, mutta joka kerran kun oon avannut Nordean nettipankin kysyäkseni listaamattomien säilytyspalvelujen hinnoittelusta niin niiden viestipalvelu on ollut epäkunnossa.

Nordeassa ei ole ainakaan tällä hetkellä lisämaksua listaamattomien säilytyksestä, menee samalla hinnalla listattujen kanssa. Säilytykseen jättö on myös ollut ilmainen. Säilytyksestä otto maksaa vissiin 14,11 € / osakelaji.

 

Kuulostaa hyvältä. Pitäisi tosiaan yhden listaamattoman firman osakkeita ostaa pieni määrä (varmaan privanetin kautta) pitkään holdiin, mutta ei houkuta maksaa 30€/vuosi pelkkiä kuluja Nordnettiin.

Siellähän on vissiin ilmainen säilytys jos tekee yhdenkin kaupan vuosineljänneksessä ja 1% katto kuluille, eli voi alkaa vaikka kerätä osake kerrallaan koko Helsingin pörssin osakekannan vaikka salkkuun niin saadaan edustusoikeus yhtiökokoukseen jos joskus tekee mieli lähteä.

Joo, Nordean säilytyshinnat menee juuri noin. 

Kannattaa muuten muistaa, että Osakesäästäjien keskusliiton jäsenet saa Privanetin välityspalkkiosta alennusta 25 % (minimi kuitenkin 30 €).

 

 

 

 

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 9.11.2018 17.18

Farseer kirjoitti:

Nordnetissä listaamattomien säilytys on kallista, mutta joka kerran kun oon avannut Nordean nettipankin kysyäkseni listaamattomien säilytyspalvelujen hinnoittelusta niin niiden viestipalvelu on ollut epäkunnossa.

Nordeassa ei ole ainakaan tällä hetkellä lisämaksua listaamattomien säilytyksestä, menee samalla hinnalla listattujen kanssa. Säilytykseen jättö on myös ollut ilmainen. Säilytyksestä otto maksaa vissiin 14,11 € / osakelaji.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.11.2018 20.47

Trolli kirjoitti:

Eli, jos sanon vaikka Nokian olevan hyvä ostos näillä hinnoilla, niin esitän asian silloin faktana?  Voi sitä järkeäkin käyttää. Kaikkihan tietää, ettei kurssien kehitystä voi kukaan ennalta tietää. Kaikkien pitäis osata tulkita asiat siten, ettei kukaan pysty faktana sanomaa tulevaa kehitystä. Käytin lisäks termejä "tuskin" ja "nään", joten se sisäls paljon mahdollisuutta myös toiseen suuntaan. Jos siis ei voi omia näkemyksiä esittää ilman, että täytyy tuoda esiin koko ajan se mahdollisuus, ettei se oo välttämättä absoluutinen totuus niin menee kyllä vaikeeks.

Kaikki tässä viestissäni kirjottama on vain omaa näkemystäni eikä ole absoluuttinen totuus eikä varmaa tai läheskään varmaa.

1. Kyse ei ollut siitä, että pitäisi kaikkeen lisätä disclaimer siitä, että jotain muutakin voi tapahtua. Kuten edellisessä viestissäni sanoin, alkuperäisen viestisi voi tulkita vain niin, että sinä uskot skenaarion olevan varma tai lähes varma. 

2. Väite "Nokia on hyvä ostos näillä hinnoilla" on erilainen kuin alkuperäinen mielipiteesi, vaikka perustelemattomana sekin vain kohinaa. Verrannollinen väite olisi, jos olisit sanonut  "Nokian suuromistajat tuskin kattoo tilannetta sivusta ja reagoivat kyllä heti kun kurssi lähtee alamäkeen. Suuremmalle pitkäaikaselle laskulle en vain nää mahdollisuuksia, kun suuromistajat ovat vielä tällasessakin tilanteessa ostolaidalla."

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.11.2018 17.19

Trolli kirjoitti:
Daytrader kirjoitti:
Trolli kirjoitti:

Keskuspankit tuskin kattoo tilannetta sivusta ja reagoivat kyllä heti kun talous lähtee alamäkeen. Suuremmalle pitkäaikaselle laskulle en vain nää mahdollisuuksia, kun keskuspankit on vielä tällasessakin taloustilanteessa elvytysmoodissa. Täytyy myös huomioida se, että vikka korkoja on USAssa nostettu, niin se ei suoraan kerro, että rahapolitiikan elvyttävyys olisi vähentenyt: se on vieläkin huomattavan elvyttävää. 

Aina kun näen jonkun esittävän jotain varmana tai lähes varmana taloudesta, mielenkiintoni laskee. On jotain asioita, mitä taloudesta voi sanoa melko hyvällä varmuudella. Sitten on taas niitä, joista ei voi olla varma. Seuraavien vuosien talouskasvu on yksi asioista, joita voi haarukoida todennäköisyyksillä, mutta jonkun mahdollisuuden poislukeminen on, no, väärin. Voimme olla pitkän ajan velkasyklin lakipisteessä tai sitten emme ole. Sen tiedämme vasta jälkikäteen, mutta sillä on suuri vaikutus miten talous tulevina vuosina kasvaa tai ei kasva.

Enhän mä mitään varmaksi väittänytkään vaan kerroin näkemyksen siitä, mitä mahdollisesti käy. Jos vähän tarkemmin jaksaa sanavalintojani tulkita, niin kyllä siinä jätettiin muunkinlaiselle tulevaisuuden skenaariolle ihan hyvät mahdollisuudet ja mitään absoluuttista totuutta ei annettu. Kyllä sitä pitää voida näkemänsä skenaario, jopa kärjistettynä, voida kertoa ilman, että se väkisin tulkitaan pyrkimyksenä kertoa totuus tulevasta. 

Sori, mutta ei.  Kirjallisesti esitetyssä sanomassa lukija tulkitsee sitä mitä on kirjoitettu ja miten.  Alkuperäisen viestisi sanavalintojen perusteella esittämääsi skenaariota ei kyllä voi tulkita mitenkään muuten kuin Daytraderin esittämällä tavoin, eli mielestäsi "varmana tai lähes varmana" skenaariona. Jos taasen itse olisit jaksanut lukea Daytraderin viestin, niin olisit ymmärtänyt ettei siinä väitetä, että olisit esittänyt mitään varmaa tai absoluuttista totuutta.

Orava - 5.11.2018 16.54

von Fyrckendahl kirjoitti:

 

FinnishDGI kirjoitti:

En ole löytänyt Ovaron salkusta esitettyä huoneistojen jakaumaa jaettuna yksiöihin, kaksioihin jne, tai koon mukaan jaettuna.

Katso https://ovaro.fi/wp-content/uploads/2018/11/POMP-2018-10-29-Timo-Tanskan...

Siinä on ne, mitä ei myydä. Myytävät ovat keskimäärin 75-neliöisiä eli isompaa päätä.

Olisi tietty voinut katsoa katsoa aiemmin nuo ohi menneen pääomamarkkinapäivän materiaalit tarkemmin läpi, niin ei olisi tarvinnut vanhoilla tiedoilla vetää...  Kun on pari kertaa pistänyt yrityksen sijoituskohteena Ö-mappiin, niin ei tule ihan täysillä Xenoneilla seurattua. :|

Pulkka tosiaan on käännetty ainakin puheissa parempaan suuntaan, mutta reivaamisessa on vielä tekemistä. Ihan pienistä liikkeistä ei tosiaan ole kyse, kun asuntojen velattomasta tasearvosta on menossa myyntiin n. 42 %.

 

Orava - 5.11.2018 11.38

von Fyrckendahl kirjoitti:
FinnishDGI kirjoitti:

1) Asuntojen keskikoko on noin 63 neliötä, eli niiden paremmin omistus- kuin vuokraasunnoiksi sopivien perheasuntojen määrä ei ole ihan vähäinen ja 2) yhtiöllä on kohtuullisen paljon (>10 %) yksittäisiä asuntoja (1-5) erillisistä taloyhtiöistä, mikä ei ainakaan lisää tehokkuutta 1600 asunnon/toimitilan hallinnoinnissa. 

Noista 1-5 asunnon yhtiöistä päästäneen eroon. Ne ovat nyt myyntilistalla. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta kaikki 1-5 asunnon yhtiöt ovat 2010-luvun tuotantoa. Se tekee 180 kämppää yhteensä. Niillä täyttyy jo 2/3 myyntitavoitteesta. Niissä keskikoko on 80 neliötä ja nettovuokra arvatenkin huono.

Eroon niistä varmastikin päästäneen, mutta eri asia onkin se  mihin hintaan ja missä ajassa. Jos myydään halvalla, NAV:sta karkaa ilmaa pois; jos ei myydä, roikkuvat kivirekenä perässä. Pulkka nyt on kuitenkin ainakin puheiden tasolla saatu käännettyä valoisampaan suuntaan. Menneiden vuosien asuntojen ostamisen järjettömyyttä kuvastaa minusta hyvin yksi salkussa oleva 100 neliöinen asunto Kuopiosta (ainoa asunto Kuopiossa).

 

von Fyrckendahl kirjoitti:

Isoja asuntoja sen sijaan tulee jäämään, vaikka kaikkein isoimmat saataisiinkin myytyä. Vanhoissa kokonaan tai lähes kokonaan omistetuissa kerrostaloissa on kolmioita ja neliöitä. Nämä he ovat nähneet tarpeelliseksi pitää eikä myydä pois. Näitä on ensinnäkin ollut hankala saada kaupaksi. Toiseksi he saattavat ruveta kunnostamaan näitä taloja. Se taas on hankalampaa, jos äänivalta on myyty pois.

Keskikoko on nyt 65 neliötä ja tavoite 62. Ei kuulosta paljolta, mutta nähdäkseni kannattavuuden kasvattaminen on ensisijainen tavoite ja asunnon koko siinä vain yksi osatekijä. Jos koko haluttaisiin painaa 40 neliöön, lähes kaikki asunnot pitäisi ensin myydä tukussa pois ja sitten ostaa yksittäisiä pikkukämppiä tilalle. Ei ihan realistista kannattavasti tai nopeasti.

Isoja asuntoja on salkussa paljon. En ole löytänyt Ovaron salkusta esitettyä huoneistojen jakaumaa jaettuna yksiöihin, kaksioihin jne, tai koon mukaan jaettuna. 2000-luvulla rakennetuissa isot (about yli 60 m2) asunnot ovat käytännössä järjestään kolmioita, neliöitä tai useampi huoneisia. Tokikin 60 neliön kolmio on pääsääntöisesti huomattavasti parempi vuokra-asunto kuin 60 neliön kaksio. 

Täysin omistetuissa vanhemmissa yhtiöissä on se hyvä puoli, että peruskorjausten yhteydessä isojen asuntojen jakaminen pienemmiksi voi olla järkevää (=kehityspotentiaali).  En pidä tuota keskikoon alentamista 40 neliöön tietenkään kovin realistisena - lähinnä pointtini oli ettei Ovaron nykyinen salkku ole mitenkään erityisen houkutteleva ja sitä reivatessa nykyisestä NAV:sta ehtii vielä kadota isokin osa.

Orava - 4.11.2018 22.55

A​​​​​​lennus arvioituun NAV:iin vaikuttaa mehukkaalta. Salkun kuntoon reivaamisessa on kuitenkin tekemistä ja lopullinen NAV voi "yllättää" vielä ikävästi. 1) Asuntojen keskikoko on noin 63 neliötä, eli niiden paremmin omistus- kuin vuokraasunnoiksi sopivien perheasuntojen määrä ei ole ihan vähäinen ja 2) yhtiöllä on kohtuullisen paljon (>10 %) yksittäisiä asuntoja (1-5) erillisistä taloyhtiöistä, mikä ei ainakaan lisää tehokkuutta 1600 asunnon/toimitilan hallinnoinnissa. Iso osa näistäkin on isoja asuntoja, jotka vissiin on saatu muhkeallla "tukkualennuksellla" yksittäin ostaen. 

Jos asunnot olisivat pääasiassa Oravon kokonaan omistamissa yhtiöissä ja niiden keskikoko olisi about 40 neliötä, ostaisin tätä pää märkänä. Omien mutujen perusteella Oravo on nyt kuitenkin lähempänä käypää hintaa kuin n. 50% alennusta.