Olet täällä

FinnishDGI

FinnishDGI

  • Liittynyt 6.4.2017
  • 103 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.4.2018 19.50

Jeans kirjoitti:

Todella hyvää settiä Daytraderilta kuten aina. Ei sen enempää Trumpista, mutta Betukalla tarjotaan yli 1,5 kerrointa sille, että Trump ei jatkaisi ensimmäistä kautta loppuun asti. Tässä on tietenkin lisäkustannuksena rahan vaihtoehtoiskustannus eli se, että rahat saattavat olla kiinni pisimmillään kolme vuotta. Alhaisen riskittömän koron ja korkeiden pörssivaluaatioiden takia vaihtoehtoiskustannus on kuitenkin matalahko ellei ole Daytrader, joten FinnishDGIn keloilla (itse en ole ihan samaa mieltä) ei olisi mikään huono rahan parkkeerauspaikka.

Hyvä huomio - miksiköhän tuo ei tullut itselle mieleen :/. Ennen kuin kuitenkaan pistää eläkesäästöt kiinni betsiin, on hyvä huomioida, että tuossa vedossa on mukana myös nuo aiemmin mainitsemani kuolema ja itse eroaminen. Vapaaehtoisen eroamisen todennäköisyyttä voi arvioida kukin omien linssiensä läpi, mutta kuolema sen sijaan on pakko ottaa huomioon, koska Trump täyttää 72 kesäkuussa. Keskimäärin 71-72 vuotiaalla jenkkimiehellä on karkeasti noin 8-9 % todennäköisyys kuolla seuraavan kolmen vuoden aikana. (SSA:n vuoden 2014 kuolemanvaaradata: https://www.ssa.gov/oact/STATS/table4c6.html#fn1, netistä varmaan saa Trumpia paremminkin kuvastavat luvut, jos haluaa kaivaa)

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.4.2018 15.44

Daytrader kirjoitti:

Joten presidentti voi olla ulos virastaan vuoden sisällä. Toki epätodennäköisen puolella, mutta antaisin yli 10% mahdollisuuden.

Ei mennä Trump keskusteluun, mutta sen verran sanon, että presidentin viralta pano on Jenkeissä kyllä sen verran vaikeaa, että pitäisin todennäköisyys arviot  reilusti perinteisen tilastollisen merkitsevyyden nyrkkisäännön (5 %) alla, siinäkin tapauksessa, että jotain rikollista tai lainvastaista löytyisi. Nixonia ei pantu viralta eikä Clintonia. Clinton sai epäluottamuslauseen (impeachment), mutta jatkoi silti kauden loppuun asti. IMO on erittäin epätodennäköista, että Trump ei olisi presidentti kautensa loppuun asti (ellei sitten itse eroa tai satu kuolemaan).

Sijoituslainalla vauhtia salkun rakentamiseen, vinkkejä? - 13.4.2018 22.34

mzone kirjoitti:

Lainat yhteensä noin 50% asunto-osakkeen arvosta, kaksio helsingin etelä haagassa, myyntiarvo ainakin ~200k€.

Kyselen vielä lisää tarjouksia, nyt kun pää on auki. Haluaisin ensi sijaisesti sen bulletin ja jospa tuosta marginaalista pääsisi lähemmäs 1,5%. Mulla ei ole ihan tarkkaa näppituntumaa, mikä olisi tiukka marginaali osakesijoituslainalle näillä vakuuksilla ja reilun 4k bruttopalkalla + pari sataa osinkoja kuussa. Enemmän löytyy tietoa sijoitusasuntojen marginaaleista. Haettava tulonhankkimislaina on 60 000 ja vanhaa asuntolainaa on 40 000.

Nordea-ketjussa juuri pohdittin, että millä spekseillä asuntoa vastaan saa 0.2-0.3 % marginaalin. Noilla spekseillä ei kyllä ole minusta mitään valoa maksaa tuollaista marginaalia. Voi varmaan muotoilla asian virkailijan kanssa esim näin: "Millaisen marginaalin antaisitte tälle lainalle, jos olisin ostamassa tätä asunnon suoraan markkinoita sen sijaan, että omistan sen ja käytän sitä vakuutena?". Käytännössähän tuo on sama tilanne kuin, että olisit ostamassa ko. asuntoa 200 k€:llä, sinulla olisi rahalla ostettuja osakesijoituksia 60 k€ nykyistä nemmän ja ottaisit 100 k€ lainaa asuntoon.

Nordea - 13.4.2018 22.24

hauturi kirjoitti:
FinnishDGI kirjoitti:
Lähinnä hain vähän spesifimpää tietoa siitä millä spekseillä katsotaan olevan noin vähäriskinen. 

 

Kohteen osalta pankeilla on varmaan erilaisia menettelyjä. Sillä pankilla jonka tunnen aika hyvin käytetään kuntakohtaista arviointia. Kuopio on yhden pykälän huonompi kuin Helsinki/Espoo/Vantaa/Kauniainen.

Lainanottajan riskiarvioon vaikuttaa moni tekijä, ehkä tärkeimpinä lainanhoitokulujen osuus nettotuloista 25v/6% "stressitestillä" sekä samalla tavalla laskettu käteen jäävä euromäärä suhteessa talouden kokoon.

Veikkaan, että tässä vaikuttaa ainakin osittain juurikin se, etteivät asunnot ole kehällä. Veikkaisin (=mutuilen), että Kuopiosta on aika vaikea saada alle 0.4-0.5 % marginaalia ainakaan, jos kyse ei ole uudiskohteesta. Toisaalta marginaalia kilpailuttaessa tulee laskeskeltua paljonko tosiasiallista hyötyä realisoituu suhteessa säästöön ja vaivaan, jos vaihtaa laina- ja/tai tilipankkia. En todellakaan halua maksaa mistään enempää kuin on tarpeen, mutta toisaalta mielestäni ei kuitenkaan ole myöskään ihan älyttömästi valoa käyttää himona aikaa ja vaivaa vain säästääkseen pari sataa kymmenessä vuodessa. Eli neuvottelutaktiikkana tulee itse asiassa kyllä yleensä varmaan taputeltua vain enimmät löysät pois. Nordean kesäinen hinnasto muutos toisaalta tarkoittaa myös, että jos siirtää asuntolainat pois Nordeasta, niin pankkipalveluihin menisi meiltä yhteensä Nordeassa 96 € vuodessa eli todennäköisesti pitäisi siirtää nekin.

Sen verran on-topicia suoraan Nordeaan liittyen vielä, että Nordean pienten osakekauppojen välityspalkkiot Pohjoismaissa on kyllä pirun hyviä tällaiselle, joka tykkää ottaa isompien ostojen välissä pientä siivua. Toisaalta listaamattomien osakkeiden siirto Nordeaan / pois (0 €/14€ per laji per siirto) ovat ainakin Nordnetiin verrattuna erittäin houkuttelevia (Nordnetissa 50 €).

Nordea - 13.4.2018 12.44

Laskeskelin, että Nordea position kärsii vielä about tuplata ennen kuin alkaa hiottaa ostaa lisää - ja nappasin taas yhden siivun lisää @ 8.26.

Pielimide: Pitää siis harjoitella neuvottelua taas. Asiakkaan näkökulmasta nyt voikin olla hyvä hetki taas kilpailuttaa lainat, jos Nordeassa olisi sisäisesti säikähdetty vihkoon mennyttä viestintää hinnastomuutoksesta. Kämppiä tosin on vaikea siirtää, joten Tampereen/Helsingin keskustan uudiskohteen tasoihin ei varmaankaan luonnollisestikaan pääse.

Nordea - 13.4.2018 8.38

pielimide kirjoitti:
FinnishDGI kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Sain kuulla pankkien marginaalikilpailun kiristyneen radikaalisti. Jopa 0,2 marginaalilla voi kuulemma saada. Luulin oman 0,3:n jäävän pohjaonginnaksi.

Oho. Millaiseen kohteeseen / millaisilla spekseilla tällaisia saa? Omissa olisi noihin nähden puoli prosenttiyksikköä höylättävää. :/

 

Ostat asunnon ison kasvukeskuksen (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku) keskustasta tai muuten hyvällä sijainnilla olevan likvidin asunnon ja sinulla on erinomaiset tulot ja vakuudet. Eli toisin sanoen olet vähäriskinen asiakas ja ostettava kohde on vähäriskinen.

Lähinnä hain vähän spesifimpää tietoa siitä millä spekseillä katsotaan olevan noin vähäriskinen. Eli onko vika kohteessa, lainanottajan taloudessa vai tämän neuvottelutaidoissa. Itselläni ja puolisollani Kuopiossa asunnoissa lainaa 65% ja euroina yhteensä kahden vuoden nettotulojen verran. Marginaali näillä atm 0,8%. 

 

Nordea - 12.4.2018 18.30

Aki Pyysing kirjoitti:

Sain kuulla pankkien marginaalikilpailun kiristyneen radikaalisti. Jopa 0,2 marginaalilla voi kuulemma saada. Luulin oman 0,3:n jäävän pohjaonginnaksi.

Oho. Millaiseen kohteeseen / millaisilla spekseilla tällaisia saa? Omissa olisi noihin nähden puoli prosenttiyksikköä höylättävää. :/

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Näillä pohjilla loogisesti päädyin ostamaan lisää Nordeaa @8,21.

Minä olen väijynyt, josko saisi pyöreällä kasilla lisää. Keskihinta välitettavasti tällä hetkellä ysin väärällä puolella, joskaan se ei ostaessa tuntunut kalliilta :)

Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus - 11.4.2018 21.32

FinnishDGI kirjoitti:

Lähinnä pohdin kummanko maan verottajan kanssa pitäisi painia likaa perityn veron tiimoilta. Järki sanoo, että Suomen verottajan; mutu, että Saksan.

Tähän vielä tarkennuksena, että järki sanoo näin siksi, että käsittääkseni Suomessa osingon maksava yritys pidättää veron ja maksaa sen verottajalle. Mutuilu puolestaan perustuu siihen, että ehkä IB katsoo Saksaan listatun suomalaisen yrityksen verotuksen menevän Saksan verotuksen mukaan ja perii sen asiakkailtaan väärin.

Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus - 11.4.2018 20.09

Interactive Brokersin tai Lynxin kautta ei pääse kiinni Helsingin pörssiin, mutta monet isoista suomalaisista pörssiyrityksistä on listattu myös eurooppalaisissa pörsseissä.

Osaako joku sanoa periikö kaksoislistatun pörssiosakkeen osingoista lähdeveron listausmaa vai yrityksen kotimaa? Jos ostan esimerkiksi Interactive Brokersin kautta Cityconia saksalaisesta pörssistä (FWB), periikö lähdeveron Suomi vai Saksa?

Lähinnä pohdin kummanko maan verottajan kanssa pitäisi painia likaa perityn veron tiimoilta. Järki sanoo, että Suomen verottajan; mutu, että Saksan.

EDIT: Taustatietona siis vielä, että IB (tai Lynx) ei hallintarekisteröinnin vuoksi peri suomalaisten asiakkaiden osingoista lähdeveroja Suomen verosopimusten mukaan, vaan esim. ruotsalaisista osingoista peritään 30 % lähdeveroa.

Nordea - 10.4.2018 16.36

LongJohn kirjoitti:
FinnishDGI kirjoitti:

...Nordea työntää asiakkaitaan varsin rajulla kädellä ottamaan Mobiilipankin käyttöön. Äkkiseltään en näe päivänselvää syytä siihen miksi.

Oisko mobillimaksaminen tässä takana? Voisin kuvitella, että mobiilimaksaminen pankin omalla systeemillä, olisi pankille aika merkittävä juttu.

Aloin miettiä ihan samaa. Uusien mobiilipalveluiden käyttäjiä on myös luonnollisesti helpompi saada, kun vanhat asiakkaat on ensin etukäteen houkuteltu mobiilipankin "aktiivisiksi" käyttäjiksi.

Mainittakoon vielä, että sijoittajan näkökulmasta en pidä tätä mitenkään erityisen negatiivisena muutoksena toiminnassa. Asiakkaankaan näkökulmasta tämä tuskin on kovin huono muutos. Lähinnä asiakasviestintä olisi mielestäni voinut olla tässä vaiheessa olla parempaa.