Olet täällä

FinnishDGI

FinnishDGI

  • Liittynyt 6.4.2017
  • 137 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Citycon - 21.7.2018 12.25

Aki Pyysing kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

En hirveästi yllättyisi jos aliarvostettu kiinteistöyhtiö lähtisi sopivan tilaisuuden tullen pörssistä lihoiksi. Olisi kyllä todella mielenkiintoista kuulla muiden ajatuksia mikä Gazitin tavoite on, kasvattavatko positiota vain silloin kun pitävät hinnoittelua yltiöedullisena vai onko jollain aikavälillä tavoitteena napata koko firma?

Nähdäkseni Gazit Globe yrittää ostaa halvalla ja myydä kalliilla, kuten monet muutkin. Jos ostavat koko firman, se johtuu siitä, että saa niin halvalla. Täysi kontrolli on jo nyt, eli sen takia ei tarvitse "napata". Omasta mielestään ylihintaa tuskin päätyvät maksamaan edes vahingossa.

Perustuikohan Kauppalehden tämän päivän uutinen Gaxit Globen ostoista alkukuun ostoihin vai uudempiin?

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/paaomistaja-tankkasi-cityconin-osakke...

Minun laskelmien mukaan Gazit osti 2. kvartaalilla yhteensä 7,6 miljoonaa Cityconin osaketta keskihintaan 1,861 € / kpl. Nyt kolmannella ostoja on ollut jo 4,93 miljoonaa osaketta keskihintaan 1,792. Lienee päivänselvää, että 50 % raja häämöttää horisontissa - näillä ostotahdeilla ei mene montakaan vuotta. Akilta kuitenkin ihan hyvä pointti tuo, että ostotarjouksen hinta tuskin on yhtään sen suurempi kuin pitää olla eli siinä kohden tuskin pääsee rahastamaan.

 

 

 

 

Listaamattomat yritykset - 2.7.2018 13.02

Farseer kirjoitti:

Missä pankissa kannattaisi nykyään säilyttää / sinne siirtää listaamattomia osakkeita? Nordnet alkoi veloittamaan listaamattomista 2,50€/vuosineljännes/osakelaji joten pienten omistusten säilyttäminen listaamattomista yhtiöistä siellä ei houkuta.

 

No kato perkele. Poistavat 50 € toimenpidemaksun ja vaihtavat tilalle hallinnointimaksun. Se ei kuitenkaan muuten ole 2,5 € / osakelaji / vuosineljännes vaan 2.5 € / osakelaji / salkku / kk, joka sitten vain laskutetaan vuosineljänneksittäin.

Tuon aiemmin käyttöönotetun toimenpidemaksun vuoksi minulla ei ole Nordnetissa muita listaamattomia kuin KPY:tä, mutta taidanpa siirtää senkin Nordeaan.

EDIT: Laitetaan nyt saman tien mietintämyssyyn koko salkun siirto Nordeaan. 

 

Huhtanen Capital - 21.6.2018 0.26

Matteus kirjoitti:

https://www.hs.fi/talous/art-2000005726396.html?ref=rss

 

Jopas on viritys tämäkin putkinki. Ostetaan 20miljoonalla kiinteistöjä hallituksen jäseneltä ja arvostetaan ne suoraan 29miljoonaan. Tässä voisi epäillä että hallituksen jäsen teki kehnot kaupat jos kerta markkinoilta olisi saanut 29m mutta voihan sen toki ystäville vähän halvemmalla myydä :D

Olen tätä seuraillut sivusilmällä ja vaikuttaa vieläkin paljon paskemmalta palalta kuin vajaa vuosi sitten pintaa raapiessa totesin. Meinasin pistää OSKL:n jäsenyyden katkolle, kun se alkoi boostata tätä antia suht ronskisti ja kritiikittä.

 

Kojamo - 5.6.2018 0.51

petteri kirjoitti:

Eiköhän tuo anti kuitenkin käy mukavasti kaupaksi ja hinta ylittänee pohjan (8,50 euroa per osake) selvästi. 

Minä veikkaan ihan samaa.

Petteri kirjoitti:

Toki jos asuntoihin haluaa sijoittaa hyvin valitut suorat asuntosijoitukset ovat yleensä ottaen parempia, mutta kyllä tämä sijoituskohteena vaikuttaa olevan erilaisia pankkien asuntorahastoja tai Orava-kusetusta parempi. 

Pienelle ja vähän isommallekin sijoittajalle tässä varmasti houkuttaa se, ettei tarvitse lyödä kymmeniä tuhansia yhteen kämppään. Tuossa yllä mainitsin, että hallinnollista läskiä on aika paljon verrattuna suoraan asuntosijoittamiseen. MUTTA pikaisella muistin virkistyksellä esim. SATO:lla ja IH:lla sitä on suhteessa vielä enemmän - joskaan jälkimmäinen ei ole enää suoraan verrannollinen. Kaikille jotka ovat laittamassa rahaa suomalaisiin asuntorahastoihin sanoisin, että laita enemmin Kojamoon, jos on pakko laittaa. 

Iso osa tuottoprospekteista tulee kuitenkin pk-seudun asuntojen hinnan mahdollisesta noususta ja vuokratason nostosta. Vaikka Lumo-asuntojen uusissa soppareissa on aika rapea korotusehto (kuluttajahintaindeksi+enintään 5 %-yks), ei ainakaan Itä-Suomessa Lumo-asuntoja ei voi sanoa erityisen edullisiksi nykyäänkään. Tämä selittänee osaltaan miksi Kojamon vuokrausaste on ollut laskussa ja vaihtuvuus nousussa. 

Katselin myös, että salkussa on aika paljon 70-80-lukujen kämppiä. Näistä voi tulla (lähi)tulevaisuudessa nykyistä vuosittaists korjaustasoa merkittävästi isompi korjaustaakka vastaan?

En sano vielä, etten varmasti sijoita, mutta sanon, että tämä IPO on imo todennäköisesti kohtuullisen hyvin ajoitettu ulosrahastus, jolla ei pääse rikastumaan ainakaan yleisöannissa. 

Kojamo - 4.6.2018 18.36

Jotenkin en pääse yli tuon hallinnollisen läskin määrästä. Vuoden 2017 luvuin noin 17 % nettovuokratuotosta (37.2 / 216 miljoonaa) ja 11 % bruttovuokrasta (37.2 / 335.1 miljoonaa) menee hallinon kuluhin. 

Jos laskeskelen hallintokuluja karkeasti esim. OVV:n (5% vuokrasta + 1 kk vuokra välityksestä) ja Hallintoturvan (6 % + 1 kk vuokra välityksestä) tarjoamien hallintopalveluiden kustannuksilla,  saan tulokseksi Kojamon vuosittaisella vaihtuvuudella (vuonna 2017 = 28.6 %) noin 24.7 miljoonaa ja 28.1 miljoonaa. Minun nopeilla pohdinnoillani Kojamolla hallinnon kustannusten pitäisi olla näitä pienempi, vaikkakin tuo 37.2 miljoonaa sisältää muutakin kuin mitä nuo yllämainitut hallinnointipalvelut sisältävät. Skaalaetua ei näytä toteutuvan myöskään hoitokuluissa, joihin meni vuonna 2017 keskimäärin 5,7 € / m2 / kk.

Yksi kivi kengässä lisää on se, että Kojamo todennäköisesti maksaa tasaisesti osinkoa. Noh, tämähän on muuten mukavaa, mutta suoraan asuntosijoittamiseen verrattuna Kojamon osinkojen veroaste on yhteensä 40.4 % / 41.8 %. Tämä on hyvä huomioida, jos Kojamoon sijoittamista vertaa suoraan asuntosijoittamiseen (veroaste 30/32 %) tai osinkoja maksavaan listaamattomaan asuntosijoitusyhtiöön sijoittamiseen (alkaen 26%). Vastapainona toisaalta tarjolla on massiivinen, hajautettu, valmiiksi lainoitettu, hallinnoitu ja LIKVIDI asuntosalkku, johon pääsee kiinni noin 10 € inkrementein. 

Jos olisin AY-liike tai eläkevakuuttaja, tekisin juuri kuten Kojamon omistajat tekevät. Listaan asuntoalkun hyvään hintaan asuntosyklin ylävaiheilla (ei ole romahdusta varmaan tulossa hetkeen, mutta ei toisaalta ainakaan kuopassakaan olla nyt), nostelen entiseen malliin osinkoja (enkä edelleenkään maksa osingoista veroa) ja ostan sitten syklin alavaiheilla samaa asuntosalkkua halvemmalla takaisin.

 

 

Kolumni: Miten sijoittaja varautuu hallituksen kaatumiseen? - 30.5.2018 12.41

// DELETE: En osaa käyttää foorumia puhelimella.

Kolumni: Miten sijoittaja varautuu hallituksen kaatumiseen? - 30.5.2018 12.38

hauturi kirjoitti:
Salkku nimeltä Wanda kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Aika nopeasti kolumni nykypäivänä hapantuu:

Jos joku oikeasti uskoo, että työttömyys hoituu työaikaa lyhentämällä, kannattaa kaikki rahat laittaa pienikuluisiin indeksirahastoihin ja lopettaa Sijoitustiedon lukeminen. 

Kyllähän työttömyys sillä vähenisi, kunhan työntekijän kulut laskisivat samassa suhteessa kuin työaikakin?

Sanotaan, että työttömyysaste on 10%. Lyhennetään työaikaa 10%, lasketaan kuluja myös 10%. Paljonko työttömyysaste on tämän jälkeen?

Tässä lähdetään tietenkin oletuksesta, että työn suorittamiseen tarvitaan X määrä tunteja, eikä se muutu (kohtuullisen looginen oletus, mutta ei välttämättä päde).

Tällä niksillä työttömyys kuitenkib vähenee vain, jos työpanoksen korvaaminen on halvempaa uudella työntekijälle eikä sillä, että vanha tekee vain enemmän (=tässä tapauksessa saman verran kuin ennenkin).

Tämä olisi tietenkin mahdollista, jos 1) työajan yli tekeminen kielletään, 2) siitä rankaistaan työnantajaa (esim. jäätävät ylityölisät) ja/tai työntekijää (jäätävät lisäverot) ja/tai 3) uuden työntekijän palkkaaminen (ja työhön opettaminen ym.) on muutoin edullisempaa kuin teettää vanhalla enemmän töitä.

 

//EDIT: Ja tietenkin tehdyn työn määränä määritelty "työttömyys" ei muutu, jos vakiona pysyvä työmäärä X vain jaetaan useamman kesken. Edellisessä ei oteta kantaa siihen, onko saman työmäärän jakaminen useamman kesken järkevää muuten kuin työvoimakustannusten näkökulmasta tietyin lisäoletuksin. 

Erittäin pitkän ajan sijoitusstrategiaa ja ajankohtaista talouskeskustelua - 27.5.2018 15.05

Dharma kirjoitti:

Jyrki Katainen katuu euroalueen yhteisvastuun kritisoimista, ja kertoo nyt HS:lle kolme mullistavaa ehdotustaan euron muuttamiseksi

Pääministeri Jyrki Katainen vastusti yhteisvastuuta ja eurobondeja, mutta komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen näkee yhteisvastuun lisäämisessä mahdollisuuden kitkeä euroalueen riskit.

 

https://www.hs.fi/talous/art-2000005696361.html

Näillä ei ole enää mitään häpyä jäljellä.  

Tulee mieleen vanhat torijobbarit, jotka myivät samaa tavaraa eri nimellä sen mukaan mitä asiakas sattui kysymään. 

 

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 24.5.2018 12.19

Jmakela kirjoitti:

Ja vielä tuosta sinun jaksostasi kyllä se mietityttää että mistä nuo tiedot rahojen määrästä on tullut kun yleensä ei tuollaista levitelle ja onko muka noin monta entistä työntekijää monessa eri firmassa vuotanut tiedon koska se on ainut tapa millä saa selville tiedot. Oli kyllä luotettavan näköinen excel-taulukko mikä aina välillä vilahti ruudussa.

Jos ne on YLE:n työntekijöiden omasta pelihistoriastaan itseraportoimia tietoja. 

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 21.5.2018 20.21

Aki Pyysing kirjoitti:
Jmakela kirjoitti:

Mietitkö että jätät menemättä tuohon haastatteluun vai mietitkö että jos et mene MOT vääntää asian niin että sinua kysyttiin mutta et suostunut?

Juurikin näin: Mietin jättää menemättä ja päädyin, että en halua MOT:n vääntävän asiaa siten, että miuta kysyttiin, mutta en suostunut.

Piti ihan asioikseen katsoa tuo jakso, kun olen muuten jättänyt MOT:t katsomatta jo pitkän aikaa. Ei totta puhuen olisi kannattanut - shaiba vain pahentunut aiemmasta näköjään.

EDIT: Propsit kuitenkin Akille. Tuostahan tuli kivasti imagoa köyhiä peliongelmaisia riistävänä rahapelimafiosona. :D