29.8.2022 - 20:59

stocksman

+106
Liittynyt:
11.4.2020
Viestejä:
326
Tinggeli kirjoitti:

Niiinhän se alkoi. Isosti. Vahvistammattomien lähteiden mukaan Venäjän etulinjan puolustus on murtunut ja juoksu kohti omaa rajaa alkanut.

Saapa nähdä miten kova kiire Putlerilla tulee julistaa vielä hallussa olevat alueet ydinasesuojan alle vai tuikkaako Zaporizjan voimalan tuleen kun alkaa näyttää huonolta.

Tuolta Khersonin rannoilta taitaa yltää  jo Krimin pohjoisempiin osiin Himarseilla

0
0
29.8.2022 - 21:32

JR

+5149
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1536
stocksman kirjoitti:

Saapa nähdä miten kova kiire Putlerilla tulee julistaa vielä hallussa olevat alueet ydinasesuojan alle vai tuikkaako Zaporizjan voimalan tuleen kun alkaa näyttää huonolta.

Jos se noin helppoa olis, niin ydinasesuojan alle kannattais tuikata koko Ukraina. Ne loppuosathan on vielä helpompia, kun siellä ei ole omia tiellä.

0
0
5.9.2022 - 12:23

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Kyl tää aika oldschool- junanvessana etenee. Iso kuva on koko ajan ollut imo se, että Ukraina suhteessa vahvistuu. Nyt aloite jo selkeästi enemmän heillä ja tukalaahan tuolla Njeprin länsirannalla Venäläisillä on. Ei oikein outteja saada huoltoa pelaamaan kun alueella operoi varmaan aika iso osa HIMARS:sta niin kaikki ponttooniviritelmät ammutaan nopsaan jokeen. 25.000 ukkoa pidetään kyllä ryöstämällä hengissä ja helikoptereilla patruunoissa....mutta ei heille sitä 20.000 tykinammusta päivässä kyllä toimiteta ja raskaan kaluston toimittaminenkin joen yli on hankalaa ja hyvin kyseenalaista haluavatko enää edes. Sotasaaliiksi jäämisen vaara on liian ilmeinen. Huomioitavaa, että muualla Venäjä on myös ihan hyytynyt. Sitä Bahmut:ia eli pikkukaupunkia on yritetty noin kuukauden päivät vallata/saarrosta...mut ei vaan jaksa. Yksi kylä eli Pisky vallattiin kuukaudessa, Shoigu sitä ylisti et aika hiljaiseksi mennyt menestykset. Voima on loppu. Läntinen tiedustelu US/Britit kertoo, että Venäjän joukkojen moraali on entisestään heikentynyt kun - ylläri pylläri - bonukset eli kansankielellä tapporahat ei virtaa rivimiehille asti luvatusti koska korruptio.

Mä en näe, että Venäjän moraaliongelma olisi helpolla korjattavissa, ei se rahalla onnistu. Toki saavat tietämättömiä ja köyhiä riveihinsä takahikiöiltä rahalla mutta tositoimissa aidon motin ja taidonkin puute paljastuu ja long run näkisin isona haasteena sen, että kun moti perustuu pitkälti rahaan niin alkaa eittämättä liikkua huhuja, miten raha ei virtaakaan luvatusti. Koska korruptio. Sitä ei sotasensuuri pysty peittämään, rivimiehillä on aikaa jubailla.

Ennustan, että sota jatkuu kauan koska rahaa Venäjällä riittää. Motia, aseistusta ja ukkoja Ukrainalla. Motia koska taistelee kansakunnan henkiin jäämisestä; välirauha olisi vain välietappi sen lopulliseen menettämiseen. Se, mikä säilyttäisi Venäjän johdon kasvot välirauhassa ei ole se, mihin Ukraina suostuisi ja ymmärrän sen hyvin. Niin että sota jatkuu mutta jonkinlainen romahdus Njepr-joen länsipuolisilla joukoilla on mahdollinen ja sillä veikkaan lähinnä kevyitä antautumisia mallioppimisen kautta. On vähän nihkeä sotia ilman motia kun takana on huolto poikki ja on hyvät mahdollisuudet, että selviää sotavankeuteen hengissä. Oddsit on paremmat antautumalla kuin taistelemalla. Venäjäkään tuskin enää 2020-> tappaa lopulta kotiin palautettavia sotavankeja Stalinin tyyliin.

https://www.youtube.com/watch?v=GFrOYLAXTmk

0
0
5.9.2022 - 14:34

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Sen lisäksi, että Ukraina on painostuanut Venäläisiä joukkoja ja se on edistynyt etelässä Hersonissa / Dnepr-joen suunnalla, se on edistynyt Donetskin / Harkovan alueella.  Ukraina joukot ylittivtä juuri Siverskyin Donets joen eikä Venäläisiä näkynyt. Muutenkin Ukraina on pystynyt valtamaan tuolla suunnalla Venäjältä muutamassa päivässä sellaisia alueita, joiden valtaamiseen Venäjä käytti kuukauden ja massiivisen tykistökeskityksen.

USA on todennäköisesti antanut Ukrainalle vihdoin M777 tykkeihin sopivia tarkkoja GPS ohjattavia 155 mm Excalibur M982 ammuksia (kantama 57 km). Ainakin näitä ne ne ampuivat pari päivää sitten.

Venjäjän ilmatorjunta on osoittautunut odotettua kyvyttömämmäksi. Ukraian lentelee taas Bayraktar TB2 droneilla kylväen tuhoa ja osoittaen maaleja mm. tykistölle. Lisäksi Ukraina tuhosi juuri Venäläisen itsenäisen Pantsir ilmatorjuntajärjestelmän todennäköisesti ohjuksella. Pantsirissa on  ilmavalvontatutka, ilmatorjuntaohjuksia sekä 30 mm ilmatorjuntakanuunoita. Pantsir-S1 esiteltiin julkisesti Moskovassa vuonna 1995 eli melko uudenaikaisesta laitteesta on kyse (Venäjän mittakaavassa). Pantsir oli valvomassa ja suojaamassa ilmatilaa kun siihen osui ohjus (todennäköisesti ohjus) ja se tuhoutui romuraudaksi.

0
0
5.9.2022 - 17:01

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813
Tinggeli kirjoitti:

Sen lisäksi, että Ukraina on painostuanut Venäläisiä joukkoja ja se on edistynyt etelässä Hersonissa / Dnepr-joen suunnalla, se on edistynyt Donetskin / Harkovan alueella.  Ukraina joukot ylittivtä juuri Siverskyin Donets joen eikä Venäläisiä näkynyt. Muutenkin Ukraina on pystynyt valtamaan tuolla suunnalla Venäjältä muutamassa päivässä sellaisia alueita, joiden valtaamiseen Venäjä käytti kuukauden ja massiivisen tykistökeskityksen.

Tää on juurikin  ollut musta "sodan line" oikeastaan koko ajan alkuhässäkän jälkeen:

1. Venäjä ottaa jonkun tavoitteen ja siihen seinään sitten painetaan päätä kunnes ei enää pysty tai vihu lopulta kaatuu: Kiova, Mariupol, Harkova, Itä eli Severdonetskistä lähtien ja Basmutin hoodeille edeten. Näistä Ukraina voittanut imo kaikki. Kyllä, myös tosiasiallisesti Mariupolin koska oli outiton tilanne ja taistelivat sen kriittisen 3kk jona aikana länsi pehmeni ja tajusi, että Ukraina voi oikeasti pärjätä jos saa kunnon aseistusta. Vähän kuin Siiranmäen taistelu kesäkuun puolessa välissä jossa Ehnrothin jalkaväkirykmentti painoi neljän kriittisen päivän Neukkujen hyökkäykset takaisin mutta kun yleistilanne VT asemassa toivoton niin lopulta vetäytyivät. Taka-asemassa Tali/Ihantalassa Itä-Karjalasta tuotuja joukkoja purettiin välillä suoraan junasta taisteluun joten nämä 4 päivää olivat enemmän kuin kriittisiä ajassa ja myös kuluttivat Neukkujen hyökkäysvoimaa. Sama juttu Mariupolissa; sinällään vain surkeaa, että nyt elävä voima menetettiin ja ovat sotasankareita jos joku jossain sellainen on. Jos Mariupoliin Venäjän kuluttama voima olisi ollut vapaana maaliskuun lopulla lounaaseen niin ihan eri ballgame.

2. Ukraina on vaihtanut maata elävään voimaan sekä aikaan kouluttautua ja varustautua - missä voi. Kiovassa ei toki voinut eikä Mariupolissa mutta Idässä todellakin näin. Grinding it to halt. Sitten vastahyökkäyksillä venäjän valtaamat alueet takaisin; monin verroin nopeammin ja pienemmin tappioin kun Venäjän painopiste on muualla tai ei vaan jaksa enää: Kiova, Harkova, Käärmesaari ja nyt taistelukentän länsihoodit ja myöhemmin varmaankin myös jossain päin idässä. Voi tosin mennä ensi vuodelle se.

0
0
7.9.2022 - 14:05

TuuriTuuli

+689
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
429

Vaikka en pitänyt yhtään mahdottomana että Hersonin vastahyökkäys oli juoni jolla tehdä muita rintamia heikommiksi, tuli tämä Harkova-Slovyansk-välin hyöky vähän putskista yllätyksenä. Vaikka olisi tässä vaiheessa pitänyt jo oppia, että kun jollain suunnalla on pitkään hiljaista niin juuri siellä alkaa tapahtua.

Siis se, mitä on nyt viikon aikana tapahtunut, on että venäläiset ovat vetäytyneet Donetsk-joen Ukrainan puoleiselta sillanpääasemaltaan Bairakin ja Nova Husarivkan asutuskeskuksista. Vetäytyminen tapahtui joen yli Balakliyaan, samalla räjäyttäen sillan jostain Balakliya-joen kohdalta (en tiedä varmasti mikä silta). Venäläisten ongelma on vain nyt siinä, että parissa päivässä venäläisten (!) lähteiden mukaan Ukraina on hyökännyt joen yli kahdesta (!) eri kohdasta ja ajanut venäläiset pois tieltään Verbivkassa (Balakliyan vieressä) ja taistellut Savyntsissä (sanamuodot twitterilähteistä). Venäläisten (!) kertomat huhut sanovat että joukot ovat vetäytyneet myös Borshchivkasta ja Yakovenkovesta Balakliyan pohjois- ja koillispuolelta. Samat venäläiset tahot sanovat että näiden saavutusten johdosta joukkoja on sitten Balakliyassa saarrettuina.

Tämä on erityisen merkittävä käänne monesta syystä:
- Vain viikossa venäläiset ovat menettäneet sillanpääaseman ja ukrainalaiset luoneet sellaisen.
- Vain parissa päivässä ukrainalaiset ovat saaneet tai saamassa (en menisi vielä vannomaan mitä siellä on oikeasti tapahtumassa) noin 300 neliökilometrin kokoisen alueen, verrattuna venäläisten 460 neliökilometriin kuukaudessa josta Lysychansk-Severodonetsk-kaupungit olivat puolet.
- Ukrainalaiset näyttävät mallia joen ylityksestä, venäläisillä kun on vähän huonoja kokemuksia puuhasta (Bilohorivkan taistelu 5.5.-13.5. Venäjä menetti noin kaksi pataljoonaa yrittäessään yhdeksän (!) kertaa ylittää Donetsk -joki). Olkoonkin niin että sekä Balakliyassa ja Savyntsissä on valmiit sillat, mutta se valmiiden rakennelmien käyttö vain vaikeuttaa ylitystä jos sen on tapahduttava yllätyksenä.
- Jos ukrainalaiset pääsevät kymmenisen kilometriä idemmäksi Veseleen asti, katkaistaan Iziumin kaupungin pohjoinen huoltoreitti M03-valtatietä pitkin.
- Jos ukrainalaiset pääsevät vähänkin lähemmäksi Kupyanskia, joka on risteyskohta rautatieliikenteelle Venäjän Belgorodista, niin pystytään rikkomaan toinen kahdesta pohjoisesta rautatiestä koko Donbasiin.

0
0
10.9.2022 - 00:19

Turmiolan Tommi

+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Viimeiset pari päivää ovat olleet uskomattoman hienoja. Balakliyan luona tehdystä läpimurrosta Ukrainan motorisoidut joukot ovat edenneet pikatahtia ensin 50 kilometriä itään Kupianskin edustalle ja siitä saman matkan etelään Iziumiin. Jälkimmäisessä on suuri venäläisten keskittymä ja nyt sen tärkein huoltoreitti on katkaistu ja kaupunki uhkaa jäädä saarroksiin. Arvioiden mukaan Iziumissa oli jopa 30 000 vanjaa ennen kuin osa siirrettiin vahvistamaan Hersonin rintamaa. Ainoa pakoreitti kaupungista kulkee Oskil-joen yli ja todennäköisesti sen sillat on jo himarsoitu. Tästä uhkaa tulla Putlerin Waterloo.

Nähtävästi joukko-osastojen roudaaminen etelään jätti suippolakkien rintamalinjat pahalle vajaamiehitykselle Harkovan alueella. Lisäksi linjojen takana ei ollut juuri lainkaan reservejä. Näin Ukrainan joukot ovat pystyneet etenemään lähes ilman vastarintaa. Tilanteen valjettua monet venäläisten joukot ovat ilmeisesti paenneet paniikissa, sillä jälkeen on jäänyt valtavat määrät hylättyä kalustoa.

Samaan aikaan myös Hersonin vastahyökkäys etenee joskin rauhallisempaan tahtiin. Vaikea nähdä miten Putlerin joukot pystyisivät sielläkään estämään vääjäämätöntä. Dneprin sillat on tuhottu, joten huolto on käytännössä lauttojen ja helikopterien varassa. Se ei millään riitä varustamaan kymmenien tuhansien miesten rajuja taisteluja. 

Olen tähän asti ollut melko skeptinen miten Ukraina kykenee valtaamaan maansa takaisin ilman moderneja länsihävittäjiä. Olin lähes varma, että Venäjä kykenee kaivautumaan saavuttamiinsa asemiin ja linjat jämähtävät paikoilleen vuosiksi. Nyt on kuitenkin merkkejä ilmassa barbaarilauman totaalisesta romahduksesta. Toivottavasti trendi jatkuu samanlaisena.

0
0
10.9.2022 - 09:44

ttr

+115
Liittynyt:
7.3.2019
Viestejä:
144
Turmiolan Tommi kirjoitti:

Olen tähän asti ollut melko skeptinen miten Ukraina kykenee valtaamaan maansa takaisin ilman moderneja länsihävittäjiä. Olin lähes varma, että Venäjä kykenee kaivautumaan saavuttamiinsa asemiin ja linjat jämähtävät paikoilleen vuosiksi. Nyt on kuitenkin merkkejä ilmassa barbaarilauman totaalisesta romahduksesta. Toivottavasti trendi jatkuu samanlaisena.

Tohon viimeisimpään kohtaan osaltaan liittyy Ukrainalaisten käyttöönottama ilmasta-maahan tutkantuhoajaohjukset, vaikkei se MiGeistä moderneja länsihävittäjiä teekään :).

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009055805.html

0
0
10.9.2022 - 11:48

TuuriTuuli

+689
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
429

Juu. Tuo laskemani 300 neliökilsaa muuttui nopeasti 2500 neliökilsaksi. Nyt ei varmaan enää kannata puhua kärpäsen paskan kokoisista saavutuksista? Etenkin jos momentum säilyy.

Venäläiset lähtivät sitten taisteluitta Kupyanskista, ja Iziumista pikkulinnut kertovat samaa. Iziumiin jääminen olisikin typerää, sillä se on melkein saarrettu ja ainoa pakoreitti on ilmeisestikin Oskilin läpi kulkeva tie (olin lukevinani että Oskilkin on ukrainalaisilla, mutta ei kai sitten) tai sitten pieni maantie sen eteläpuolella (en ota selvää twitteriuutisista kummasta on kyse). Kumpikin tykin kantaman päässä, joten helppoa ei pakeneminen ole. Aika suurella varmuudella voi jo sanoa koko Oskil-joen länsipuolen Kupyanskista etelään olevan Ukrainan hallussa.

Mitä taas tulee Oskil-joen länsipuoleen Kupyanskista pohjoiseen, niin itseäni hämmästyttää ISW:n tämän päiväisessä raportissa ( https://www.iswresearch.org/ koska virallisempi https://www.understandingwar.org/ ei nyt jostain syystä sisällä eiliseltä raporttia) että Ukraina torjunut venäläisten hyökkäyksen Plotskessa. Ainoa sopiva Plotske on ISW:n mukaan Velykyi Burlukin naapurissa noin 40 km Kupyanskista ja koko Kupyanskiin johtavasta nyt ukrainalaisten haltuun joutuneesta P07-tiestä pohjoiseen, syvällä vielä venäläisten hallitsemaksi väitetyllä alueella. Minkälaiselle alalle Ukrainan Harkovan vastahyökkäys oikein on päässyt levittäytymään kun en muista kuulleeni juoruja kylien vapautuksista tuolla alueella?

Niin tai näin, meikäläinen kyllä vetäisee tänä iltana juhlajuomat tämän kunniaksi. Se kuuluisa 700 tuhatta onkin jo ehtinyt saada sen minimi kuusi kuukautta sotilaskoulutusta (tai ainakin osa 700 tuhannesta, en vieläkään usko että koulutusresursseja on keskellä sotaa riittänyt tuollaiselle määrälle), joten olisikin jo aika näkyä ukrainalaisten tulva yhdellä sun toisellakin rintamalla.

 

0
0
10.9.2022 - 12:31

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813
PikkuPro kirjoitti:

2. Ukraina on vaihtanut maata elävään voimaan sekä aikaan kouluttautua ja varustautua - missä voi. Kiovassa ei toki voinut eikä Mariupolissa mutta Idässä todellakin näin. Grinding it to halt. Sitten vastahyökkäyksillä venäjän valtaamat alueet takaisin; monin verroin nopeammin ja pienemmin tappioin kun Venäjän painopiste on muualla tai ei vaan jaksa enää: Kiova, Harkova, Käärmesaari ja nyt taistelukentän länsihoodit ja myöhemmin varmaankin myös jossain päin idässä. Voi tosin mennä ensi vuodelle se.

Aamun otsikot nähtyä pakko lainata itseään 5.9.2022 eli viisi päivää sitten. Olen usein väärässä mutta hyvin harvoin näin onnellinen siitä. Arvioni Ukrainan Idän hyökkäyksen aikataulusta oli kohtuu väärä. smiley

Huikealta näyttää, en ole siis vielä tutustunut kuin otsikoihin mutta selkeästi Venäjän rintama aika romahtanut idässä salamavauhtia, ei tällaista muuten tapahdu, näin nopeaa etenemistä. Venäjän joukkojen on käytännössä pakko vain juosta, tässä nyt huomaa sen motin merkityksen äärimmillään - motivoitunut armeija voi hävitä mutta ei näin juosta karkuun. Eiköhän Izumkin mene vkl aikana, siellä on mottivaarassa olevilla ja motia vailla olevilla joukoilla aikas nihkeä fiilis varmaan. laugh

Good Times!

---------

Toki jännä nähdä Venäjän reaktio, edelleen sanon, että nollasta poikkeava toennäköisyys jollekin tosi ikävälle kanilla hatusta, paniikissa. Mutta eipä tälle mitään voi, Putin on pysäytettävä.

EDIT: Jaa, Izum taitaa olla jo mennyt...laugh

0
0
10.9.2022 - 22:14

joeplotter

+376
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
218

https://hommaforum.org/index.php/topic,89991.30000.html

Hommalta nopsaan päivittyvä sotauutiskooste-ketju, josta löytyy aina kiinnostavaa luettavaa. Samalla saa silmäyksen kuinka huuruisissa mielenmaisemissa hommaosaston päivystävät putinistit ovat. Tää joukko tuntuu jakautuneen nyt konservatiivista ja etnonationalistista venäjää fanittaviin menetettyihin tapauksiin sekä jonkinlaisiin venäjä-apologisteihin, jotka pitkin hampain tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan ja mutisevat selittelyitä partoihinsa, kun se sota sujuu niin kertakaikkisen surkeasti. 

0
0
11.9.2022 - 14:01

invst

+140
Liittynyt:
20.11.2020
Viestejä:
32

Tekisi mieli jatkaa haastattelua: 

Sotatilan takia ukrainalaiset miehet eivät pääse poistumaan maasta, kun taas miljoonat naiset ja lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan ulkomaille pakosta. Eurooppa setvii pakolaiskriisiä, ja kärsii Venäjän julistaman energiasodan moniulotteisista seurauksista, puhumattakaan kolmannen maailman ruokakriisistä, tai jatkuvasta ydinonnettomuuden uhasta. 

Vaikka juuri sinä et kannata sotaa, iso osa venäläisistä kannattaa. Voisitko perustella, miksi sinun pitäisi pystyä edelleen lomailla Välimerellä, eikä miettiä kotimaassa miten nämä asiat ratkaistaan?

Veikkaan, että näinkin muotoiltuna, tulisi joku ”Hyvin ikävää, mutta…”

 

Itse kansan syyllisyyskysymyksen arvioin törkyratin ja siitä aiheutuneen kuolemantuottamuksen asteelle. En usko, että venäläiset vapaassa ja demokraattisessa yhteiskunnassa, jossa on vapaat massaviestimet käyttäytyisi näin. (Käyttäytyisikö kukaan?)

Toisaalta itsepähän juopuivat nostalgiasta ja propagandasta, antoivat auton avaimet sekopäälle eivätkä ajoissa ottaneet niitä pois. Vaikka et selvin päin olisi näin toiminut, niin kännissä kuitenkin toimit. Humalatila ei ole lain edessä lieventävä tekijä.

 

Syyllisyysasteen määrittäminen on toki tärkeää, mutta näkisin, että se on isossa mittakaavassa jo määritetty. Putinin osalta asia on itsestäänselvä, enkä usko, että vallan vaihtumisen jälkeen Venäjä maana on heti saamassa synninpäästöä tai ymmärrystä keneltäkään.

Tärkeämpi kysymys on se, mitä vittua me tehdään Venäjän kanssa jatkossa. Tähän ei voi vielä alkaa vastaamaan, sillä vastaus riippuu siitä, kuinka kovaa ja miten päin Venäjä kaatuu, ja millaiset ovat sisäpoliittiset seuraukset.

Toisen maailmansodan jälkeen Saksalle ja Japanille selitettiin juurtajaksain, että ovat väärässä. Miten tämä on selitettävissä ydinasevaltiolle ja kansalle, jolla on taipumus itsepetokseen, sitä en tiedä. 

Luultavasti Venäjällä vuoden päästä on syvä taloudellinen kriisi, poliittinen umpisolmu ja sosiaaliset levottomuudet. Näin eurooppalaisen silmin on helppo ajatella, että saivatpahan ansionsa mukaan. Mutta on vaikea kuvitella skenaariota, jossa Venäjän paskamyrsky ei loiskuisi Euroopan puolelle tavalla tai toisella. Se, mihin suuntaan Venäjää pitää työntää on selvä, mutta suuri kysymysmerkki on miten.

0
0
11.9.2022 - 18:56

Hynägrande

+1765
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1214
invst kirjoitti:

Itse kansan syyllisyyskysymyksen arvioin törkyratin ja siitä aiheutuneen kuolemantuottamuksen asteelle. En usko, että venäläiset vapaassa ja demokraattisessa yhteiskunnassa, jossa on vapaat massaviestimet käyttäytyisi näin. (Käyttäytyisikö kukaan?)

...

Syyllisyysasteen määrittäminen on toki tärkeää, mutta näkisin, että se on isossa mittakaavassa jo määritetty. Putinin osalta asia on itsestäänselvä, enkä usko, että vallan vaihtumisen jälkeen Venäjä maana on heti saamassa synninpäästöä tai ymmärrystä keneltäkään.

Tärkeämpi kysymys on se, mitä vittua me tehdään Venäjän kanssa jatkossa. Tähän ei voi vielä alkaa vastaamaan, sillä vastaus riippuu siitä, kuinka kovaa ja miten päin Venäjä kaatuu, ja millaiset ovat sisäpoliittiset seuraukset.

Ihan samanlaisia ajatuksia itselläni. Todellakin toivon että tähän Venäjän hajoamiseen suhtaudutaan mahdollisena skenaariona ja mietitään mikä on viisain tapa käsitellä sitä. Todennäköisyyttä en osaa arvioida, mutta riittävän iso että asiaa kannattaa miettiä. Putlerin seuraajakaan ei ole välttämättä yhtään mukavampi kaveri ja valehtelee yhtä paljon, mikä pitäisi myös muistaa. 

Venäläiset eivät kansakuntana tule saamaan ymmärrystä missään naapurimaissaan pitkään aikaan. Saksalaiset ovat olleet melko nöyriä ja häpeissään ja suhteet normalisoitiin, mutta en odota venäläisiltä sellaista nöyryyttä ja peiliin katsomista.

Worst case: humaani Pekka Haavisto ja muiden-etu-ensin Tuppurainen aukaisevat itärajaa kun sinne ilmestyy 500000 venäläistä pakolaista, jotka huutaa turvapaikkaa. Osa hakee parempaa elintasoa, pieni osa on aitoja poliittisia pakolaisia ja joukossa on 10000 ammattirikollista ja 1000 FSB:n agenttia (yhteensä kuitenkin vain 10100, koska nämä ryhmät overlappaavat). Kaikki jäävät mielellään tänne kun turvapaikkahakemus saadaan sisään ja sosiaalitoimesta raha juoksemaan. Puolasta, Virosta ja muista maista nämä kaverit eivät sitä turvapaikkaa saa, joten virta suuntautuu tänne kun rajaa ei ole suljettu, eikä poliittiset päättäjät näe tätä ennalta.

En osaa tuonkaan worst casen todennäköisyyttä arvioida, mutta en pidä sitä häviävän pienenä ja teoreettisena.

 

0
0
11.9.2022 - 22:21

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Mikään armeija maailmassa ei ole todennäköisesti vielä ikinä hävinnyt niin montaa taistelua ja niin lyhyessä ajassa kuin Venäjän armeija on nyt hävinnyt.

Viimeisten arvioiden perusteella Ukraina on vapauttanut nyt 8370 km2 suuruisen alueen itäisellä rintamalla. Takaisin vallattu alue alla olevassa kartassa (perustuu Venäjän armeijan päivittäisessä tiedoitustilaisuudessa julkaisemaan karttaan).

Yllä oleva lista ja kartta on tosin jo heti kättelyssä vanhentunut, koska mm. Dvorichna, Velykyi Burluk, Lyptsi, Buhaivka, Zarichne,  Hoptivka jne on juuri vapautettu.

 

Ukraina saavutanut myös Venäjän rajan Harkovan pohjois-koillisella puolella.

Venäjä jatkaa Ukrainan suurimpana asetoimittajan. Se on kasvattanut huomattavasti aseiden ja mm. panssarivaunujen toimitusta Ukraianan armeijalle, jottei Jenkit voita tätäkin kisaa.

Alla listaa Venäjän yhden päivän luovutuksista ja tappioista (10.9.2022):

 

 

 

 

0
0
11.9.2022 - 23:17

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Huikea runi Ukrainalla. Hattu pois päästä.

Mutta Pitäisi nyt kyllä vähän himmautua, olettaisin. Siis yksinkertaisesti hyökkäysrynnistys kuluu ajan myötä; joukkojen täytyy nukkua, syödä ja levätä. Kalustoa täytyy huoltaa, tankatakin. Niin, sekin vähän työläämpää välillä sodassa jos asemat paskana ja sulla sanotaanko 50 panssaria ja 100 miehistönkuljetushärpäkettä ja 200 rekkaa tankit tyhjänä. Autotallin nurkkien koluaminen ei siinä pitkälle auta. Ei tälläistä rynnistystä pitäisi voida jatkaa enää toista viikkoa putkeen. Siis edes Neukut eivät pystyneet 1994-1945 etenemään loputtomasti koska huolto. Saksa ei esimerkiksi tammikuussa 1945 niinkään pysäyttänyt Neukkuja kuin vain tarve huilia välillä, integroida voitot. Toki auttaa, että on oma maa ja paljon tukea väestöltä ja tosi vähän jos yhtään sissitoimintaa kiusana. Mut silti. Venäjä on kuitenkin valtava varoiltaan, kun yksi rintama romahtaa voidaan rakentaa uusi. Tai näin ainakin 1941 tehtiin, rakennettiin armeija aina käytännön uusiksi kun entinen tuhottiin. Toki silloin oli liikekannallepano ja lännen tuki.

En siis sano, etteikö Ukraina olisi vahvoilla ja toivon toki parasta. Mutta sanon, että jos ensi viikolla vähän hyytyy eteneminen niin se on enemmän kuin ymmärrettävää koska hyökkääminen on rankkaa puuhaa. Aina tulee vereksiä puolustajia eteen ja ite oot aina vain väsyneempi. Huolto täytyy vetää jossain vaiheessa joukkojen tasalle, sillat rakentaa jne jne. Silti kaikki vaikuttaa kaikkeen sodassa eli kyllähän muuallakin on nyt heikennytty kun joukkoja on riivitty ensin läpimurtoa tukkimaan ja sitten on moti romahtanut muuallakin uutisten takia, entisestään.

Montakohan kertaa muuten oon sanonut "moti" eli motivaatio viimeisen 6 kuukauden aikana. Nyt sen merkitys nähdään käytännössä; motivoitunut puolustaja ei ikänä olisi hävinnyt näin, tämä ei ollut vetäytyminen vaan hyökkäys 180 astetta kääntyen - kohti Venäjän rajaa.

Tulee ihan mielenkiintoinen viikko, mihin rintama vakiintuu vai vakiintuuko mihinkään ennen rajaa. Ja toki myös kiinnostavaa nähdä miten pörssi hu reagoi. Jos tulee nousuhuumaa niin tekee mieli keventää - tässä on vielä käänteitä ja epävarmuuksia tiedossa. Ukraina ei ehkä enää taistele epätoivoisesti mutta Venäjän eliitti kylläkin, asemastaan. Nurkkaan ahdistettu eläin on vaarallisimmillaan.

0
0
12.9.2022 - 00:07

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Riki kirjoitti:

Tuosta listasta pisti silmään tuo Melitopol, eikö se ole (vielä) Venäjän miehittämä?

Joo, latojan virhe. Oikeanpuoleinen sarake on vasta tulevaa.

 
Rumours of a thrust towards Mariupol. This is one of two things: - An actual strike on Mariupol - A demonstration (1) to get the Russians to commit units to its defence (2) so Ukraine can then commit its reserve, probably towards Melitopol/Crimea (3)
 
0
0
12.9.2022 - 09:31

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Venäjän joukkojen sulaminen tuntuu jatkuvan tälläkin viikolla. Ilmeisesti noi joet pidättelee vain Venäläisiä (Oskil) laugh. Jos totta, kuulostaa merkittävältä sijaintinsa takia.

"HS:

Kuvernööri: Venäläisjoukot ovat vetäytyneet Svatoven kaupungista

Kaikki venäläisjoukot ovat vetäytyneet Svatoven kaupungista, kertoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai Telegram-kanavallaan.

Vetäytyminen on Haidain mukaan ollut erittäin nopeaa ja kaupungissa on jäljellä enää vain ”kansantasavallan” vapaaehtoisjoukkoja. Vetäytymien ei myöskään ole ollut koordinoitua tai järjestelmällistä, vaan sotilaat ovat pelastaneet omat nahkansa omin toimin.  "

https://www.google.com/maps/place/Svatove,+Luhansk+Oblast,+Ukraine/@49…

 

0
0
12.9.2022 - 09:48

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Another thing, tää jopa sijoitusasiaa aika suoraan.

Jos Venäjä oikeesti sulaa nyt niin tässähän voi tulla yllättävänkin nopsaan jälleenrakennusvaihe Ukrainaan, tyyliin keväällä täys hööki päällä. Marshall-apu ja jälleenrakennus sai Eurooppaan aikamoisen buumin 1945 -> ja tuolla on rakennusurakkaa varmaan jollain 300 miljardilla tarjolla jos siihen asti hommeli etenee.

Kuka voittaa?

Joku rakennuskoneita tekevä firma lähimaissa? Tuskin niitä Suomesta niin raahataan mut joku Puolalainen isoja koneita tekevä voi saada tilauskirjoihin täytettä. Olisko kellään heittää ideoita mahdollisista voittajista?

0
0
12.9.2022 - 09:50

TuuriTuuli

+689
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
429
Tinggeli kirjoitti:
Yllä oleva lista ja kartta on tosin jo heti kättelyssä vanhentunut, koska mm. Dvorichna, Velykyi Burluk, Lyptsi, Buhaivka, Zarichne,  Hoptivka jne on juuri vapautettu.

Kartta on ajan tasalla. Kaikki nuo kaupungit ovat kyseisen kartan sinisellä Oskil-joen länsipuolisella alueella.

PikkuPro kirjoitti:
Jos totta, kuulostaa merkittävältä sijaintinsa takia.  ... Kuvernööri: Venäläisjoukot ovat vetäytyneet Svatoven kaupungista

Ei yhtä merkittävältä kuin vahvistamattomat väitteet siitä, että myös Starobilskista ollaan lähtemässä etelään kohti Luhanskia. Kyseisen kaupungin läpi nimittäin kulkee se toinen rautatieyhteys pohjoisesta, josta puhuin aiemmin ketjussa. Taitaa jäädä Venäjälle huoltoreittejä Ukrainaan enää vain idän suunnasta Rostovista.

Tuntuu yhä vaikealta uskoa, että nuo ihan syvimmällä venäläisalueella olevat kaupungit näkisivät uuden lipun lähiaikoina, mutta Harkovan alueen romahduskin tuntui vähän epäilyttävältä idealta vielä viime viikon alussa.

Ukrainalaiset kasaavat joukkoja Vuhledariin, mikä perinteitä kunnioittaen varmaan ei tarkoita puskua etelään kohti Mariupolia ja sen kuuluisan maayhteyden katkaisua Krimille, vaan taas venäläisten joukkojen vetämistä pois jostain muualta laugh

Putinin ei ehkä kannata pitää kiinni siitä 15.9. takarajastaan Luhanskin ja Donetskin alueiden valtaukselle.

0
0
12.9.2022 - 09:52

GHearst

+444
Liittynyt:
28.12.2021
Viestejä:
514

Mikäli Putin on epätoivoissaan ja "kunniansa" säilyttääkseen valmis käyttämään ydinaseita, se tapahtuu lähipäivinä, ennen kuin rintama romahtaa lopullisesti. Se, kenen takana tällainen päätös Venäjällä tällä hetkellä on, ei ole toisaalta ollenkaan selvää.

0
0
12.9.2022 - 09:51

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813
TuuriTuuli kirjoitti:

 

Putinin ei ehkä kannata pitää kiinni siitä 15.9. takarajastaan Luhanskin ja Donetskin alueiden valtaukselle.

Älä nyt. Onhan siihen vielä kolme päivää. Oikein hyvin ehtii "good will gesture" antaa Luhanskin ja Donetskin alueet takaisin sitä ennen... wink

0
0
12.9.2022 - 10:12

GHearst

+444
Liittynyt:
28.12.2021
Viestejä:
514
PikkuPro kirjoitti:

Joku rakennuskoneita tekevä firma lähimaissa? Tuskin niitä Suomesta niin raahataan mut joku Puolalainen isoja koneita tekevä voi saada tilauskirjoihin täytettä. Olisko kellään heittää ideoita mahdollisista voittajista?

Kakkua on jo jaettu, suomalaisillekin firmoille osansa. Krimin jälleenrakentaja jätetty valitsematta.

https://notesfrompoland.com/2022/07/07/hundreds-of-polish-companies-sig…

0
0
12.9.2022 - 10:19

HC Bailut

+187
Liittynyt:
1.2.2022
Viestejä:
98
PikkuPro kirjoitti:

Joku rakennuskoneita tekevä firma lähimaissa? Tuskin niitä Suomesta niin raahataan mut joku Puolalainen isoja koneita tekevä voi saada tilauskirjoihin täytettä. Olisi kellään heittää ideoita mahdollisista voittajista?

Ukrainan jälleenrakennus on niin massiivinen hanke, että riittää rahdattavaksi koneita vaikka Suomesta asti. Ei mikään mahdottomuus kuljettaa lavetilla euroopan halki. Epäilisin, että tässä on alkuun sellainen pula ~kaikesta infrarakentamiseen soveltuvasta konekannasta, että Ukrainaan lähtee aivan kaikki vaihtokoneet mitä firmoilla on ollut nurkissa odottamassa uusimista ja kotimaan markkinoille tilataan ne uudet koneet. Tietysti sitten jos jokin yritys saa suuren jälleenrakennusurakan, niin sitten voidaan viedä laitteet myös mukana. 

Jos haluaa ottaa kantaa siihen mikä firma voisi olla sellainen jonka tuotteita tulee menemään todennäköisesti, niin näkisin Atlas Copcon ruotsista. Valmistaa generaattoreita joille tulee varmasti olemaan tarvetta kun sähköinfraa on paskottu.

Euroopan suurimpia vaativaan pohjarakentamiseen erikoistunut firma Keller tulee varmasti tekemään paljon Ukrainassa, heillä on siellä toimisto ennestään. Kaikki rakentaminen tulee vaatimaan paljon pohjarakentamista ja siihen soveltuvaa osaamista tarvitaan runsaasti, koska aina kun mennään maanpinnan alapuolelle alkaa tulla yllätyksiä jotka ratkotaan tehokkaasti vain kovalla insinööriosaamisella ja kokemuksella.

0
0
12.9.2022 - 10:40

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
GHearst kirjoitti:

Mikäli Putin on epätoivoissaan ja "kunniansa" säilyttääkseen valmis käyttämään ydinaseita, se tapahtuu lähipäivinä, ennen kuin rintama romahtaa lopullisesti. Se, kenen takana tällainen päätös Venäjällä tällä hetkellä on, ei ole toisaalta ollenkaan selvää.

Venäjän propagandisti Vladen Tatarsky eilen Telegramilla, liittyen tuohon ydinaseeseen (kohta 4):

Erikoista on halu mobilisoida omaa kansaa tykinruuaksi. Jos ei kerran kypäriä ja luotiliivejä ole jakaa, niin ei kai sitä mobilisaatiotakaan kannata tehdä? Mobilisointiin kun sisältyy myös suuri sisäpoliittinen riski.

0
0
12.9.2022 - 10:31

invst

+140
Liittynyt:
20.11.2020
Viestejä:
32
Hynägrande kirjoitti:

Worst case: humaani Pekka Haavisto ja muiden-etu-ensin Tuppurainen aukaisevat itärajaa kun sinne ilmestyy 500000 venäläistä pakolaista, jotka huutaa turvapaikkaa. Osa hakee parempaa elintasoa, pieni osa on aitoja poliittisia pakolaisia ja joukossa on 10000 ammattirikollista ja 1000 FSB:n agenttia (yhteensä kuitenkin vain 10100, koska nämä ryhmät overlappaavat). Kaikki jäävät mielellään tänne kun turvapaikkahakemus saadaan sisään ja sosiaalitoimesta raha juoksemaan. Puolasta, Virosta ja muista maista nämä kaverit eivät sitä turvapaikkaa saa, joten virta suuntautuu tänne kun rajaa ei ole suljettu, eikä poliittiset päättäjät näe tätä ennalta.

En osaa tuonkaan worst casen todennäköisyyttä arvioida, mutta en pidä sitä häviävän pienenä ja teoreettisena.

 

Venäjän hajoamisen todennäköisyys on olemassa, joskaan ei omasta mielestä kovin todennäköinen. Mikäli se tapahtuu, niin todennäköisesti alkaa Kaukasuksella, Tsetsenia, Dagestan, ehkä muutama muu kansallinen tasavalta. Mutta esim. Tsetseniankin kohdalla, tasavalta on tällä hetkellä subventoitu noin 80%, ilman juurikaan mitään omia tulonlähteitä. Vaikka halua irtaantua Venäjästä on ilmaistu selkeästi 90 - luvulla, niin tarvitaan runsaasti rahallista tukea, jostakin, esim Saudeilta.

 

Hyvä muistaa, että suhteellisen liberaali Jeltsinkään ei hyväksynyt Tsetsenian itsenäisyysjulistusta, ja aloitti sodan. En tiedä mitä jää jäljelle Venäjän armeijasta, mutta kaipa sen verran jää, että voivat sotia itsenäistyjiä vastaan. Tämä kaikki tosiaan voi näkyä pakolaiskriiseinä Euroopassa.

 

Mitä tulee seuraavan taloudellisen kriisin syvyyteen, niin veikkaan, että se ei kuitenkaan tule olemaan yhtä syvä kuin Neuvostoliiton hajoaminen ja suunnitelmataloudesta markkinatalouteen siirtyminen. Nyt on silti edes jonkinlainen markkinatalous, joka on huomattavasti notkeampi ottamaan iskuja vastaan. Iso osa Venäjän taloudesta, joka tuo fyrkkaa valtion kassaan toimii joka tapauksessa nappia painamalla. Eli jos yhteisymmärrykseen korvauksista ym päästään, niin fossiiliset ja kaikki muut raaka-aineet voi lähteä uudestaan maailmalle vaikka huomenna. Samanlaista pakolaisaaltoa kuin esim. lähi-idästä tuskin tulee, kun ei sitä Neuvostoliiton hajottuakaan ei juurikaan ollut, jolloin kriisi oli ainakin omasta mielestä syvempi.

0
0
12.9.2022 - 10:39

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
HC Bailut kirjoitti:
Ukrainan jälleenrakennus on niin massiivinen hanke, että riittää rahdattavaksi koneita vaikka Suomesta asti. Ei mikään mahdottomuus kuljettaa lavetilla euroopan halki. Epäilisin, että tässä on alkuun sellainen pula ~kaikesta infrarakentamiseen soveltuvasta konekannasta, että Ukrainaan lähtee aivan kaikki vaihtokoneet mitä firmoilla on ollut nurkissa odottamassa uusimista ja kotimaan markkinoille tilataan ne uudet koneet. Tietysti sitten jos jokin yritys saa suuren jälleenrakennusurakan, niin sitten voidaan viedä laitteet myös mukana. 

Jostain olin eilen lukevinani, että tämän hetkinen paras arvio jälleenrakentamisen hintalapuksi olisi 345 miljardia.

Kun Ukrainan infraa aletaan isosti rakentamaan, niin uskoisin että rakentamisen hinnat kohoavat pilviin kun kaikesta tulee olemaan pulaa. Eli ei inflaatio ole rakentamisen alalla heti taittumassa.

HC Bailut kirjoitti:

Jos haluaa ottaa kantaa siihen mikä firma voisi olla sellainen jonka tuotteita tulee menemään todennäköisesti, niin näkisin Atlas Copcon ruotsista. Valmistaa generaattoreita joille tulee varmasti olemaan tarvetta kun sähköinfraa on paskottu.

Myös Wärtsilä voisi olla yksi, joka voisi toimittaa ihan oikeita voimaloita. Uponor Oyj varmaan voisi olla myös, kun LVI infrakin on tuolla tuhottu. Sekä yhdyskuntapuolen että asuntojen. Vaatii varmaan jotain myyntiponnisteluja? Sitten vedenpuhdistustekniikan alan yrityksiä, kun puhtaasta  juomavedestä on pula useissa kaupungeissa.

0
0
12.9.2022 - 11:33

Humvee

+16
Liittynyt:
27.2.2018
Viestejä:
10
PikkuPro kirjoitti:

Kuka voittaa?

Joku rakennuskoneita tekevä firma lähimaissa? Tuskin niitä Suomesta niin raahataan mut joku Puolalainen isoja koneita tekevä voi saada tilauskirjoihin täytettä. Olisko kellään heittää ideoita mahdollisista voittajista?

Mä tein keväällä hyvin pientä tutkimusta lähialueilla toimivista rakennusfirmoista. Lista ei missään nimessä ole kattava ja tutkintakin jäi kesken kun selvisi ettei oman välittäjän kautta pääse Puolan pörssiin ostoksille. Eniten houkutteli Budimex.

Rakennusyhtiöt   PE       Mcap(€)     Huomio
Budimex Group     6,54     1,38 B         Ferrovial omistaa 51.14%
Strabag                  7,34      4 B              Deripaska omistaa 27.8%
Porr AG                  8,03      439,13 M
Erbud                      -           82 M
Skanska AB          10,85     6 B
Ferrovial               13,58    18,77B

Ostin sitten SSAB jälleenrakennusbetsiksi, kun uumoilin terästä tarvittavan.

EDIT: nuo taulukon luvut on päivitetty tänään.

0
0
12.9.2022 - 11:43

tonza

+1190
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
602
GHearst kirjoitti:
Mikäli Putin on epätoivoissaan ja "kunniansa" säilyttääkseen valmis käyttämään ydinaseita, se tapahtuu lähipäivinä, ennen kuin rintama romahtaa lopullisesti. Se, kenen takana tällainen päätös Venäjällä tällä hetkellä on, ei ole toisaalta ollenkaan selvää.

Itse en oikein hiffaa ydinaseilla spekulointia tällaisessa tapauksessa. Jotta niitä voi käyttää, Venäjän valtion tulisi olla uhattuna. Nyt kun kukaan ei ole hyökkäämässä Venäjälle eikä ole edes sotaa, on vain "erikoisoperaatio", niin millä siellä voidaan perustella ydinaseen käyttöä? Kyllä Kremlissä sekaisin ollaan, mutta ei sentään niin sekaisin. 

0
0