Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 8.3.2021 09.42

tomjar kirjoitti:

Olen hyvin yllättynyt (oikea sana on pettynyt), jos tällä palstalla (jossa oletan liikkuvan pääsääntöisesti ihmisiä, jotka ymmärtävät lukuja) joku antaa minkäänlaista painoarvoa noille THL:n koronalaskelmille/-skenaarioille. Tai sitten kassavirtalaskelmien aikana kaikki on äärimmäisen skarppeja, mutta koronalaskelmia samat henkilöt tekevät kuollella aivokäyrällä. Ihan tarkoituksella provoan heti tähän alkuun, sillä niin käsittämättömiä on joidenkin väitteet.

 

Viime keväänä oli ennustuksia, että koronan myötä Suomessa on 70000 kuollutta, voitte tarkistaa kuinka hienosti tämäkin lausunto vanheni. Ja nyt THL arvioi siis yli 11000 tartuntaa päivässä, joka on siis sellainen luku, että reilussa viidessä päivässä tuplaamme nykyisen vuoden aikana saadun tartuntamäärän (ja fiksuimmat voivat verrata tuota skenaarion tartuntamäärää vaikka brittien suurimpaan lukuun). HALOO!!! Käyttäkää nyt järkeä! Onneksi osa käyttääkin. Nyt on oikeasti korkea aika (peloista huolimatta) laskea auki noita lukuja ja suhteuttaa ne. Jos kuolleita ei tule ennusteiden mukaan, niin aloitetaan puhumaan tehohoitopotilaiden määrästä. Jos sekään ei kasva halutusti, niin puhutaan tartuntojen määrästä (ja jätetään testimäärien muutos kertomatta) ja jos halutaan isoja lukuja, niin puhutaan altistusten määrästä (joista THL:n mukaan 0,9% johtaa tartuntoihin). Toistan: laskekaa nyt hyvät ihmiset, kun teillä on siihen kyky ja luvut.

 

Tuo THL:n laskelma (jolla siis saadaan siirrettyä vaalit) oli tehty jotakuinkin seuraavilla muuttujilla: lähtötilanne on 650 tartuntaa per päivä, itämisaika 5 päivää ja tartuttavuus oli 1,35. Jokainen täysissä järjissä oleva voi nauraen laskeskella, että kasvattamalla ajanjakson pituutta päivittäisten tartuntojen määrä vain kasvaa ja kasvaa ja kesän aikana kaikki suomalaiset on sitten tartutettu, juuh...vai olisko niin, ettei tuota voi mallintaa noin tai siitä laskukaavasta puuttuu joitain olennaisia tekijöitä...

 

Jos tällä hetkellä testeistä 2,2 - 2,8% (THL:n viimeisimmät luvut, en ole ottanut viimeisen kolmenkymmen päivän vaihteluväliä) on positiivisia (ottamatta kantaa PCR-testien luotettavuuteen, koska MSA:n tuloksia ei ole julkistettu), niin voitte laskea vaikka tämänhetkisellä päivittäisellä testimäärällä millainen olisi prosenttiosuus, jos positiivisia olisi 11000kpl/päivä.

 

Tähän loppuun heitän tilastonikkareille pienen pähkinän: miten voi olla, että "median mukaan koronan kanssa täysin epäonnistuneen Ruotsin" vuoden 2020 kokonaiskuolleisuus oli kahdenkymmenen vuoden keskiarvon alapuolella? Vinkiksi annan, että tarvitsette tähän koronakuolleiden ikäjakauman ja mediaanin, sekä eliniänodotteen, lisäksi pitää miettiä vaikuttaako kuolinsyy kokonaiskuolleisuuteen jne. Tulette ihan loogiseen johtopäätökseen, jos vaan jaksaa hiukan miettiä. 

 

Nyt sitten osa tarjoaa vihaista palautetta ja foliohattua, syyttää denialismista ja ties mistä sekä vetoaa tunnettujen vaikuttajien tai tahojen lausuntoihin (väitätkö, että valehtelevat). Ei kannata käyttää aikaa sellaiseen vaan laittaa senkin ajan niihin julkisesti esillä oleviin lukuihin.

Kuten Tince111 jo foorumin "Päivän politiikka" -ketjussa ansiokkaasti mainitsikin, THL:n mallinnuslausunnossa on kyllä selvästi mainittu mallinnuksen reunaehdot ja epävarmuudet. Eli jos tota 11 000 tartuntaa per päivä käyttää asiaa sen paremmin pohjustamatta, niin se menee kyllä artikkelin kirjoittajan piikkiin. Ehkä tässä on nyt vähän klikkiotsikko-meininkiä sekä myös tahallista väärinymmärryksen makua lehdistön puolelta. 

https://thl.fi/documents/10531/634402/lausunto_2021_03_05.pdf/396b298d-d...

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 1.3.2021 12.19

PikkuPro kirjoitti:

ttr,

Mä oon omalta kohdaltani täysin eri mieltä. Syy se, että mulla on Todella paljon kokemusta kaikesta terveydenhuoltoon liittyvästä. Kokemuksen kautta oon oppinut, että jos noudatan kaikkea määrättyä ja suositeltua, niin multa menee elämän hallinta ja pahimmillaan ahdistun. Me ei olla täällä pokkuroimassa lääkäreitä varten vaan elämässä...tämä ei ehkä hahmotu jos ei ole kovin paljon tekemisissä terveydenhuollon kanssa mutta minä olen - varmaan 10h viikossa ave.

Ja mulla on tästä ihan jännä case. 1999 kun olin 26v niin aorttaproteesin myötä yksi lääkäri sanoi, että tämän kanssa ei sitten enää seksiä. Siis...olin 26v mies ja lääkäri ohimennen määräsi loppuelämän seksittömyyden. Toinen lääkäri nauroi epäuskoisena ja tää on yksi avainhetki, kun tajusin, että mä en voi antaa elämääni avoimella valtakirjalla lääkärien hallintaan. Näitä caseja olisi pilvin pimein lisää...eikä tarkoita, että lääkärit olisivat erityisen paskoja vaan että otoskoko tilanteista on suuri. Heitämpä lisää:

Kaksi kertaa on mennyt niin, että oon saanut verenohennuslääkityksen annostuksen lääkäriltä ja se on mennyt väärään laitaan. Eli veri on ollut liian ohutta ja lääkäri on määrännyt annoksen lisäämistä joka ohentaa verta lisää ja on hengenvaarallista. Toisen kerran jälkeen olen annostellut itse omin lupineni, toi annostelu on ensi sijassa matikkaa ja koen olevani parempi kuin ave lääkäri. 

Lääkärit siiis tekevät parhaansa mutta mä oon kantapään kautta oppinut, että mä en enää koskaan, ikinä, anna kenellekään inc lääkärit avointa valtakirjaa päättää (Terveys)asioistani.

Ohjeet koskevat minua mutta MÄÄRÄYKSET jotka annetaan auktoriteetilla "Minä olen lääkäri, minä tiedän, sinä et tietä omia asioitasi, tottele ajattelematta" eivät koske minua. Kyllä minä ajattelen omia asioitani, huomioin vahvasti lääkärien neuvot mutta en tottele ajattelematta. Yksi esimerkki tästä on juuri infarktit, mullahan on ollut viisi niitä, viisi kuollutta aluetta aivoissa. Näissä on siis se ristiriita, että toisaalta tarvii varoa jotta ei esim. loukkaa itseään mutta toisaalta tarvitsisi rasittaa kehoa monipuolisesti ja aika maksit koska se on tehokasta kuntoutusta. Sängyn pohjalla ei kuntoudu. Niinpä tulee ristiriitoja tämän "turvalinen" ja "kuntoutuslinen" kanssa: sairaanhoitaja määrää toista ja fyssäri toista eli väkisin tekee toista vastaan. Näissäkin kantapään kautta oon oppinut, että kun ei ole edes mahdollista noudattaa molempien äärilinejen määräyksiä niin on pakko ajatella myös itse.

En kinaa koneistoa vastaan mutta itsemääräämisoikeudestani omaa elämääni kohtaan pidän kiinni. Siksi kivalle piikkityypillekin ilmoitin, että en aio totella ja miksi en koska se on musta reilumpaa kuin nyökytellä ja jäädä kiinni valehtelusta.

EDIT: hyvin konkreettisena esimerkkinä tuli verenohennus lääkkeen vaatimat verikokeet, nytkin niitä on ollut joka toinen päivä. Se siis tekee elämästäni vankilan jos noudatan orjallisesti: en esim. olisi nyt voinut mennä hiihtolomalla mökille lapsieni kanssa tai lappiin pulkkailemaan. Tai aiemmin Intiaan reppureissaamaan kuukausiksi. Niin että 22v oon ottanut sen linjan, että pyrin käymään verikokeissa mutta en sen takia jätä vaikka Floridan reissua väliin - terveydenhoito on musta sitä varten, että voi elää, se ei voi olla itseisarvo jota maksimoidaan. Otan omassa elämässäni harkittuja riskejä kuten esimerkiksi menen ens Syys-lokakuussa Dolomiiteille polkujuoksemaan viikoksi...olen täysin valmis siihen, että valintojeni seurauksena jossain vaiheessa tolee terveyspuolella proleemia. Mä olen riskinottajaluonne ja elän osin huippuhetkille joita en vaihda "max turvan" takia joka ei oikeasti edes ole max turva. Kuollaan kuitenkin kaikki ja jokainen taaplaa tyylillään.

Tästä voisi tietysti alkaa vääntämään enemmänkin, mutta kuten itsekin loppuun kirjoitit, "Kuollaan kuitenkin kaikki ja kukin taaplaa tyylillään.".

Pakko kuitenkin selvyyden vuoksi mainita, että itse koen lääkärien antamat ohjeet nimenomaan ohjeina, en määräyksinä. Tottelemattomuudesta kun ei siinä tapauksessa voi kai mitenkään rangaista. "Lääkäri määrää" on mielestäni jonkunlainen kuollut kirjain, jos sitä tässä yhteydessä voi käyttää. Mutta ymmärtänet mitä tarkoitan.

Aurinkoa kohti tässä mennään, tsemppiä kuntoutukseen.

 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 1.3.2021 09.39

PikkuPro kirjoitti:

 

mongeron kirjoitti:

Eiköhän ne superkiellot ole sen takia että suurin osa potilaista ottaisi ne tosissaan eivätkä lähtisi sooloilemaan.

Eivät kaikki lääkärit pysty / jaksa lukea vihua niin että osaisivat kertoa sen levelillä olevia ohjeita. Sen sijaan vetävät kyylälinjalla jotta voivat tuntea antaneensa failsafe -ohjeita.

- mongeron

 

Joo siis en mä syyllistä ohjeiden antajia, tekevät työtään, osa ratastoa. Enkä oikeen syytä systeemiäkään, on se ratasto, ei kaikkea voi yksilöidä, pitää mennä kategorisesti, kai. Ja esim. mä oon monesti ollu tilanteissa, jossa oon tavallaan kumminkin poikkeuksellinen skarppi kuten neuro-osastolla jossa viereistä papparaista kiellettiin jatkuvasti nousemasta sängystä, nousi ja loukkas ittensä ja löi päänsä joka vähän nihkeetä kun just ollut aivo-infarkti. Et sille ei voinu sanoa, "nouse jos susta se tuntuu ok" mutta musta tuntu ihan safe rikkoa vuodelepoa ja käydä yöllä varovasti vessassa mut just miten ne hoitsut vois tietää, et toi oikeesti haltsaa et kiellot ei koska sitä...varsinkin kun just neuro-osasto...KAIKKI oli siellä enemmän tai vähemmän päästä sekaisin...ei sitä sekavuuden astetta aina preflop tienny.

Et systeemi nyt vaan menee omalakisesti, se neulatyyppikin oli tosi kiva ja sanoi, et "mun on pakko sanoa tää" ja mä kiitin infosta ja sanoin provosoitumatta, et "en aio noudattaa mut ei mitään henkilökohtaista et tää on vain mun päätös omasta elämästäni ja kiitos kun teit työsi huolellisesti".

 

Henkilökohtaisesti en ymmärrä, miten ihmiset jaksaa ihan periaatteesta kinata koneistoa vastaan. Vaatia perusteluja erillisistä kielloista sen sijaan, että uskoisivat jonkun oikeasti miettineen niitä asioita. Esimerkiksi se viereinen papparainenkin oli varmasti omasta mielestään poikkeuksellisen skarppi ja päätti omasta elämästään. Kaikkihan me ollaan myös keskivertoa parempia autonkuljettajia. Tarkoitan siis sitä, että viimeisen lauseen asemesta olisit ihan hyvin voinut vaan sanoa, että asia selvä ja niin halutessasi kuitenkin toimia oman pään mukaisesti. Sen sijaan oli "pakko" periaatteellisesti kertoa, että "omasta mielestäni nämä ohjeet eivät koske minua, koska olen _____ (täytä tyhjä kohta)". 

Tämä ei ole henkilökohtainen hyökkäys PikkuProta kohtaan, en tunne häntä ollenkaan, mutta samankaltaiseen ajattelutapaan tulee törmättyä oikeastaan koko ajan. Eli ohjeet/säännöt eivät koske minua, koska en ole vanhus/lapsi/tyhmä/tms. Ja kyllä, syyllistyn myös itse samaan tasaisin väliajoin. 

 

EDIT: korjattu pari typoa.

Näytä koko viesti
Citycon - 24.2.2021 10.18

Bobo36 kirjoitti:

 

Turms kirjoitti:

Mitä tuohon koronan jälkeen jatkuvaan kuluttajien käytöksen muutokseen tulee, niin en siihen kyllä oikein usko.

Jos mietitään tulevaisuudessa työpaikkojen toimistotilan tarvetta, niin "kaksi päivää toimistolla / kolme päivää kotitoimistolla" tullee olemaan normi.

Miksi sitten tämä muutos ei näkyisi kuluttajien vapaa-ajan käyttäytymisessä? Yli vuoden nettiostoksia ja kaiken mahdollisen kotiintilaamista, ja sitten hillitön hinku kauppakeskuksiin halimaan muita asiakkaita?

Toki jos tähän uskoo, niin kannattaa sijoittaa Cityconiin.

Mutta voi myös miettiä sitä, että maksaisitko Stockan kiinteistöstä 550 milliä? Ei liity Cityconiin sinänsä, mutta kertoo kivijalan / kauppakeskuksen tulevaisuudesta...

Olen tässä asiassa Turmsin linjoilla, ihminen on sosiaalinen eläin. Kauppakeskuksissa on muitakin toimijoita kuin pelkkiä kauppoja.  

Näytä koko viesti
Betsson - 18.2.2021 01.46

Hynägrande kirjoitti:

 

ttr kirjoitti:

 

Hynägrande kirjoitti:

Nyt ollaan taas alle 70 SEK. Mietin että pitäisikö ruveta tankkaamaan lisää, vai vieläkö siellä alapuolella on tilaa? 

En näe mitään fundamentaalista syytä miksi tämä treidaa P/E 10 lukemissa. Mr. Market ilmeisesti näkee.

 

Ainakin avattu pari shorttipositiota. Se ei tietysti taida olla fundamentaalinen syy. Laittamani linkin mukaan siellä ei tätä ennen olekaan ollut shorttipositioita yli vuoteen. Sama tieto oli myös sharevillessä. 

https://www.quivad.com/betsson

 

Ei. Huomasin noi kyllä, mutta ne on niin pieniä ettei se selitä tätä suoraan. Paitsi jos joku käyttää noita indikaattorina ja ne itsessään ovat myyntisignaali, epäsuorasti mahdollista.

 

 

Eikös nykyään shorttipositiot voisi tulkita myös ostosignaaliksi, ainakin joillain markkinoilla :D

Näytä koko viesti
Betsson - 18.2.2021 01.21

Hynägrande kirjoitti:

Nyt ollaan taas alle 70 SEK. Mietin että pitäisikö ruveta tankkaamaan lisää, vai vieläkö siellä alapuolella on tilaa? 

En näe mitään fundamentaalista syytä miksi tämä treidaa P/E 10 lukemissa. Mr. Market ilmeisesti näkee.

Ainakin avattu pari shorttipositiota. Se ei tietysti taida olla fundamentaalinen syy. Laittamani linkin mukaan siellä ei tätä ennen olekaan ollut shorttipositioita yli vuoteen. Sama tieto oli myös sharevillessä. 

https://www.quivad.com/betsson

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 4.2.2021 10.33

Onkohan kenelläkään sivustoa seuraavalla tietoa, miten aikuisviihdeteollisuuteen voi sijoittaa, vai voiko mitenkään? Oma tutkiva journalismini ei löytänyt mitään sopivaa kohdetta. Aseita, tupakkaa, hiiltä ja muita paheita kyllä löytyy. Sillä kiinnostuin, koska monissa vastuullisuusraporteissa ja rahastoissa mainitaan, että ei ko. rahasto tai toimija ei sijoita aikuisviihdeteollisuuteen. Vai onko se vain tyhjä lause?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 2.2.2021 09.54

aliisan_avaimet kirjoitti:

https://ir.novavax.com/news-releases/news-release-details/novavax-covid-19-vaccine-demonstrates-893-efficacy-uk-phase-3

Novavaxin UK:n phase 3-tulos: 89.3% teho. Suojasi myös britti- ja eteläafrikkalaista varianttia vastaan, ja mukana oli 27% yli 65-vuotiaita. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin ettei covidin (perusmuunnoksen) aiempi sairastaminen suojannut eteläafrikkalaiselta muunnokselta.

Osakekurssi +20% ja ATH. Tämä on edelleen se rokote minkä itse ottaisin, jos nyt valitsemaan pääsee. Ennuste on että EU-hyväksyntä tulee syksyllä.

Novavaxin mukaan lupa UKssa voisi tulla jo maalis-huhtikuussa ("...told the BBC the manufacturing plant in Stockton-on-Tees should be up and running by March or April, with the company hoping to get approval for the vaccine from the MHRA around the same time").

https://www.bbc.com/news/uk-55850352

Tästä korona-kamppailusta tulee mahdollisesti iso sulka Johnsonin brexit-hattuun, mikäli britit saavat tilanteen hallintaan selvästi ennen EUta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.1.2021 09.53

jelly kirjoitti:

Rokotusten vaikutus viruksen leviämiseen. 

Israelista saadaan ensimmäisenä dataa, siitä voi sitten extrapoloida muiden maiden tilanteisiin. 

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

27% nyt rokotettu. 

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/

Päivittäiset tartunnat piikkasi 13. tammikuuta ~10 000/päivä. Todella mielenkiintoista nähdä milloin tartunnat lähtevät laskuun ja millä kulmakertoimella. Joko tuo 13. tammikuuta jäi huipuksi? 

Tätä rokotusten vaikutusta olen itsekin miettinyt. Mutta eikö tossa tartuntojen määrässä näy myös mahdollisten lockdown toimenpiteiden vaikutus (vrt. esim. Tanskan tilastot, missä rokotukset tuskin näkyvät)? Pitäisikö seurata ennemminkin kuolleisuuslukuja, mutta toisaalta nekin kulkevat ainakin osin käsi-kädessä tartuntojen kanssa.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 12.1.2021 07.17

PikkuPro kirjoitti:

Nokia 2000 vs Nokia 2010 - just saying... Thighs change ja aika hyviä asioita on siihen kurssiin nyt leivottu.

Etenkin nyt tammikuussa kun laihdutuskuurit ja kunnonkohotusprojektit ovat alkaneet :) 

Vilpittömät pahoittelut lapsellisuudesta, mutta en pystynyt vastustamaan kiusausta.

Näytä koko viesti