Olet täällä

Ukrainan tilanne - 24.6.2022 08.39

Jesuiswille on pelkkä trolli (tunnistettu sellainen). Hänen ideansa on keksiä sopiva provokaatinen selitys asioille ja hakea yksityiskohtia jotka tukevat hänen selitystään. On jokseenkin hyödytöntä alkaa väittelemään hänen kanssaan, kun hän argumentoi jotain yksityiskohtia ja epäoleellisuuksia, ja jos argumentoi jotain asiaa tai kokonaisuutta hän joko lopettaa keskustelun tai puhuu uutta paskaa. Ongelma hänen kohdallaan on, ettei hän ole kovin hyvä tai älykäs keskustelemaan, joka olisi tehokkaan trollin edellytys. Kun näkee jossain hyvän trollin kirjoitusta, se on jopa viihdyttävää, dharman kohdalla se on valitettavasti vähän tylsää.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 13.6.2022 11.03

Minä olen kyllä samaa mieltä Mika Aaltolan kanssa:

"Suomessa pitäisi olla selvää, että kaikki muu kuin Venäjän tappio jättäisi kaaoksen siemenen itämään."

Tämän asian pitäisi selvitä myös Scholzille ja Marconille, ja mitä nopeammin sen parempi.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008877097.html

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 11.6.2022 07.00

Kun Suomi on tykistön Eurooppalainen suurvalta, tulisiko Suomen luopua osasta tykistöjärjestelmistä Ukrainan hyväksi. Esimerkiksi 10 %. Se todennäköisesti heikentää Suomen puolustusta hetkellisesti, mutta tekee samalla samaa vastapuolelle. Eiköhän Suomi pystyisi korjaamaan puuttuvan ennen Venäjän vastaavaa. Jos Saksasta sanotaan, ettei sillä ole rohkeutta eikä kunniaa, Suomi voisi osoittaa, että meillä on

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.6.2022 08.55

Lauri Tuppi kirjoitti:

En ottanut kantaa siihen, mitä nämä muut syyt ovat. Tiedän vain kokonaiskuolleisuuden ja koronakuolemien määrän. Tarkoitus oli nostaa esiin tilastointitavan ja valikoivan datanpoiminnan aiheuttaman yksipuolisen tulkinnan, joka ei kerro koko totuutta.

Rajoittamalla ihmisten elämää saadaan ihmiset elämään pitempään, tai ainakin se elämä tuntuu pitemmältä tylsyydestä johtuen devil

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 17.5.2022 05.52

[quote=Meuro

 

Onko muuten ollut jotain oikeasti loogisia jatkumoita miksi Venäjä olisi hyökännyt seuraavaksi Suomeen?
Mielestäni esim. yhtäläisyydet Ukrainan ja Suomen kanssa ovat melko pienet. Alkuunhan täälläkin juteltiin, että tämä hyökkäys olisi alkua jollekin isommille valloitushaluille.

 

[/quote]

Todennäköisin skenaario olisi minun mielestä, että Venäjä olisi luonut painetta ja pyrkinyt vaikuttamaan Suomen politiikkaan mahdollisesti hyvin voimakkaasti. Eli mielestäni yksi mahdollinen tapahtumaketju olisi ollut, että Venäjä olisi saavuttanut Ukrainassa jonkinlaista menestystä (osittainen miehitys) ja tilanne pysyisi kireänä. Tällöin loogista Venäjän kannalta olisi käyttää kaikkia vaikutuskeinoja hajottaakseen Euroopan yhtenäisyyttä. Mitä Suomi olisi tehnyt, jos Venäjä olisi keskittänyt joukkoja Suomen rajalle ja esittänyt vaatimuksia Suomen poliitiikkaan? Nythän olisi näyttöä, että Venäjä voi jatkaa politiikkaa sodalla.

Toivon, että tuossa skenaariossa jo tuo alku olisi pielessä, eli että " Venäjä olisi saavuttanut...."

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 16.5.2022 04.05

Mutta varmasti Kiina käyttää tilannetta hyväksi ja ostaa hyvin halvalla öljyä ja raaka-aineita.

Varmasti näin, mutta olen miettinyt voiko Kiina hakea jotain enempi. Yhtiöiden ostamine venäjältä (halvalla) ei ole välttämättä kuitenkaan kestävää, koska venäjä ei tunnetusti paljon välitä solmituista sopimuksista. Venäjä voi kansallistaa/tehdä erityisverotarkastuksen jne näihin yrityksiin, jos venäjä ei ole hajonnut tai on jotenkin kykenevä yhteiskunnan taloutta ylläpitämään. Tämä perustuu venäjän ydinaseistuksen suurempaan määrään Kiinaan verrattuna.

Eli kysymys kuuluu, voiko Kiina hyötyä tilanteesta muutenkin kuin tyhjentämällä venäjältä luonnonvaroja polkuhintaan? Oletuksena, että venäjä ei romahda vaan seuraa Pohjois-Korean viitoittamaa tietä.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 16.5.2022 02.13

Tuo venäjän hyökkäys näyttäisi ainakin hidastuvan voimakkaasti (ja osalla alueella kääntyvän toiseen suuntaan). Olen myös miettinyt sitä, että venäjä on kuitenkin melko pieni talous, käsittääkseni noin puolet Saksan taloudesta. Vaikka varsinaiset tuhot tulee Ukrainan puolella, täytyy tämän sotimisen maksaa myös venäjälle paljon. Lisäksi kun huomioidaan, että talous ei nyt varsinaisesti ole nousussa tuolla venäjän puolella. Tietenkin fossiilisista tulee nyt rahaa venäjälle, mutta on huomioitava, että saatu rahamäärästä täytyy vähentää kustannukset ja kaiken sen minkä näiden yhtiöiden omistajat varastaa (ja siirtää ulkomaille) ennen veroja. Käsittääkseni talouden kärjistyminen on itseään ruokkiva kierre, jolloin syöksy voi olla nopeakin (noin ajatellen valtion järjestelmän ylläpitoa).

Ukrainan tapauksessa varmaan talous on jo syöksykierteessä, mutta on kaksi asiaa jotka ehkä pitävät tilannetta pystyssä. Ensinnäkin Ukraina taistelee olemassaolostaan, jolloin kansan kyky sietää taloudellista epävakautta ja puutetta on merkittävästi parempi. Toiseksi vaikka Ukraina onkin maantieteellisesti ja väestöllisesti iso maa, taloudellisesti se ei ole. Tällöin Länsimaiden taloudellinen apu, jolla Ukraina pidetään pystyssä ei ole ehkä kovin merkittävä ponnistus länsimaiden kokonaistalous huomioiden. Jos länsi maksaa käytännössä kaiken talouden ylläpidon Ukrainalle olisiko tuo alle prosentti tärkeimpien länsimaiden budjetista. Eli jos lännellä vain riittää motivaatiota, Ukraina ei kaadu talouteen.

Tästä seuraakin mielenkiintoinen kysymys, eli mitä tekee Kiina? Venäjähän on jo ennen sotaa ollut taloudellisesti kuin pikkuveli Kiinaan verrattuna. Nyt kun venäjän länsikauppa ja läntisten yhtiöiden toiminta vähenee (myös jatkossa) merkittävästi, on venäjä käytännössä täysin Kiinan armoilla. Kiinahan on tunnetusti ollut hyvä hyvä hyödyntämään vastaavia alikehittyneitä talouksia. Voi olla, että varsinainen muutosten aika on vasta alkanut (Neuvostoliiton kuolinkamppailu).

Näytä koko viesti
Fortum - 2.5.2022 12.34

Tinggeli kirjoitti:

Ei muuta kuin voimalan luvan muutoshakemus valtioneuvostoon ja muutetun luvan mukaan Fortum vetämään ydinvoimahanketta. Palataan siis tilanteeseen, jossa oltiin 2010 kun Fortum haki lupaa kolmannelle ydinvoimalalle mutta käsittämättömästä syystä sitä ei myönnetty, vaan lupa annettiin konsortiolle jossa Venäjä oli mukana ja vielä tuomassa oman tekniikan.  Fortumillahan oli jo periaatesuunnitelmakin valmiina Loviisan voimalalle. Elinkeinoministerinähän huseerasi silloin Venäjän mies, Mauri Pekkarinen.

Alkuperäisessä Fennovoiman hakemuksessa ei kylläkään ollut venäläistä voimalatoimittajaa edes ehdokkaana. Fortumin hakemuksessa venäläinen laitostoimittaja oli ja yleinen käsitys oli se, että tämä venäläinen toimittaja olisi Fortumilla myös valittu suurella todennäköisyydellä.

Aluepoliittiset asiat voivat selittää asian paremmin, mutta venäläismielisyys olisi painanut valinnan Fortumin suuntaan.

Näytä koko viesti
Fortum - 2.5.2022 11.16

Fennovoima purki sopimuksen Rosatomin kanssa, työ Hanhikiven ydinvoimalan rakentamiseksi päättyy

https://yle.fi/uutiset/3-12425399

Fortumin osakkeenomistajien ehkä kannattaa tehdä vaikutusanalyysi.

Ainakin kaksi asiaa:

- Fortumin osuus Fennovoimasta (lienee jo alaskirjattu).

- Vaikutukset Fortumin venäjän toimintoihin (muistini mukaan 2021 arvo 5.5 jaardia, nyt varmasti vähemmän). Lähinnä mahdolliset venäläiset vasta/kostotoimet.

Kirjoittaja ei omista Fortumin osakkeita.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 28.4.2022 03.56

Tinggeli kirjoitti:

 Sallitaanko laite, joka väijyy ilmassa tuntikausia etsien kohdetta, päättäen itsenäisesti sen tuhoamisesta?

Minun käsitykseni on, että kun autonomiset aseet (esim AI:lla varustetut droonit) tulevat riittävän tehokkaiksi, että niiden Hyöty/kustannus suhte on riittävä ne väistämättä tulevat käyttöön.

Kysymys kuuluu, jos mikä tahansa riitävän kyvykäs valtio epäilee vastapuolella olevan (saavuttavan etua) kyseiä aseita, annatko vastapuolen pitää  etunsa?

Tämä lienee peliteoreettisesti melko selkeä case.

Näytä koko viesti