Olet täällä

Päivän politiikka - 6.1.2023 11.09

Ainakin RKP voisi tulla porvarihallitukseen ( nehän tulee mihin tahansa). Toisaalta jos kepu saa 12-13 % tuloksen, voi sillä olla halua profiloitua porvarilliseen suuntaan tuon vasemmistohallituksen kusitolppana olon jälkeen.

 

Näytä koko viesti
Kuuskymppisen mietteitä maailman menosta. - 4.1.2023 07.17

Kyllähän 24 oluen jälkeen kaikki naiset näyttääkin misseistä smiley

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 2.12.2022 12.35

JR, kannattaisi ehkä mustata nuo omat nimet pois. Monet varmasti tunnistaa sinut jo aikaisemmin, mutta joku trolli tai muu vihamielinen taho voi mahdollisesti pyrkiä hyödyntämään asiaa. Voi olla, että tämä on turha varotoimi, joku paremmin tietävä voi kommentoida.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 20.10.2022 07.29

Olisiko nyt hyvä jonkin suomalaisen mepin profiloitua ja alkaa ajamaan seuraavaa. Venäjältä on jäädytetty ( oliko 300 miljardia) varoja. Nyt kun on selvää, että Venäjä pommittaa Ukrainan energiainfraa voisi korjaukseen ( ja väliaikaisenergialähteisiin kuten dieselgeneraattorit) käyttää näitä jäähdytettynä varoja. Se voisi saada Venäjän miettimään, jos ne näkisivät, että he auttavat Ukrainaa saamaan tuliterä energiainfraa venäläisten rahoilla ;)

 

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 17.10.2022 04.30

Netissä annettujen tietojen perusteella Toyota BZ4X ja Tesla 3 (käsittääkseni samoissa hinnoissa) ajomatkat ovat suunnilleen samoja, joten yhtä tiheään niillä kai latauksessa tulee käydä. Tosiin käsittääkseni Tesla 3 lämmitys ei ole toteutettu ilmalämpöpumpulla joten talvella sillä käydään tiheämmin tankilla. Teslan supercharge -asemilla lataus lienee Teslalla nopeampaa. Käsittääkseni Teslalla on ollut etumatkaa sähköautoissa, mutta noiden uusien sähköautomallien kohdalla (siis "keskihintaisten") ominaisuudet lähestyvät toisiaan ja etumatka on ajettu kiinni (tämä siis vain pintapuolisen tutustumisen ja muutaman koeajon perusteella).

Tuo valmistustekniikka onkin mielenkiintoinen. Tesla on valinnut valmistustekniikaksi voimakkaasti omaan valmistukseen panostamisen (kuten  perinteiset autotehtaat tekivän aina viime vuosisadan jälkipuoliskolle asti). Kysymys kuuluu, miksi kaikki muut merkittävät autotehtaat ovat siitä luopuneet, eivätkä ole siihen palanneet?

Minun käsitykseni on, että lyhyellä tähtäimellä sillä voidaan saavuttaa etua. Voimakkaammalla alihankinnalla autovalmistaja voi kuitenkin keskittyä pysymään vain valituilla osa-alueilla teknisen kehityksen kärjessä. On varmasti haastavaa pystyä olemaan parhaiden joukossa sekä piirivalmistuksessa, ohjelmistokehityksessä, mekaanisten rakenteiden kehityksessä ja kaikkien eri tyyppisten osien valmistustekniikassa jne.  Idea lienee tullut selväksi.

En sano, etteikö tämä ole mahdollista, mutta ilmeisesti muut merkittävät autovalmistajat (kuten käsittääkseni myös muut kuluttajille tavaroita valmistavat) ovat katsoneet paremmaksi keskittyä ydinosaamiseen. Se, miten Teslalla onnistuu jää nähtäväksi. Näkemykseni perusteella en ole ostamassa Teslan osaketta.

Minun näkemykseni on, että Tesla on kuitenkin buustannut sähköautotuotantoa ja tarjontaa eteenpäin enempi kuin mikään toinen valmistaja. Tästä Tesla (ja Elon Musk) on kirjoittanut nimensä historiaan.

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 28.9.2022 03.59

petteri kirjoitti:

Olen tuumannut mikä taho voisi olla Nordstream iskujen takana. 

Pidän varsin pienen todennäköisyyden tilanteena, että Putinin hallinto olisi Putinin käskystä räjäyttänyt putkensa. Se ei kovin hyvin sovi mihinkään logiikkaan.

Ketjun aikaisemmassa vaiheessa useat on antaneet montakin mahdollista ja loogista syytä. Eikö ne mielestäsi ole loogisia/oikeita. Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut.

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 28.9.2022 01.03

Kilppari kirjoitti:

Ei näytä olevan erimielisyyttä siitä kenen epäillään tämän palstan mielestä putken räjäyttäneen, mutta onko kukaan vaahtoajista kertonut perusteltua syytä? Siihen nähden on peräti kummallista, että Venäjä katsotaan automaattisesti syylliseksi vaikka heille tuosta on eniten haittaa.

Ensiksi Putinille ei varsinaisesti (lyhyellä tähtäimellä, ja sitä pitempäähän ei Putinilla tässä tilanteessa ole) ole putken hajottamisesta haittaa. Se ei tulisi käyttöön lähiaikoina kuitenkaan. Jos siitä ei ole käyttöä lyhyellä ajalla, mutta sitä voidaan käyttää häviämässä olevan sodan tilanteen parantamiseksi niin se voidaan uhrata. Itse asiassa ei kai se ole enää etes Venäjän hallinnassa osittainkaan koska Gazprom saksan osa on kansallistettu.

Mutta mitä Putin mahdollisesti haki tuolla iskulla:

1. Putin pyrki osoittamaan, että hän pystyy iskemään energia ja tietoliikenneyhteyksiin (jatko saagalle "kylmä talvi Euroopassa"). Isku suoraan Norjan käytössä olevaan kaasuputkeen olisi lisännyt Naton vastatoimien mahdollisuutta. Euroopan "punainen linja" olisi ylittynyt. Venäjä ei kuitenkaan pysty todellisuudessa haastamaan Naton konventionaalisia asevoimia joten tämä oli turvallisempi venäjän kannalta.

2. Hajota ja hallitse, eli luodaan eripuraa Eurooppaan.

3. Viedään huomio pois Ukrainan tapahtumista ja miehitettyjen alueiden liittämisestä. Sattuipas sopivaan aikaan tämä isku :)

4. Putin haluaa eskaloida sotaa ja saada länsi reagoimaan. Liikekannallepano ei nyt ole mennyt parhaalla mahdollisella tavalla ja pakkovärvättyjen motivaatiossakin olisi paranneltavaa. Nyt jos saadaan Eurooppa ja USA reagoimaan voidaan vahvemmin viestiä kotimaisessa viestinnässä että "koko länsi on vastassa ja uhkaa venäjää".

5. Vähän edelliseen liittyen. Sota on kuitenkin kääntymässä venäjän tappioksi, joten jos saadaan viestittyä että koko länsi on vastassa voidaan yrittää selittää voittona osittainen Ukrainan valtaus (olettaen että venäjä pystyy pitämään asemiaan ja jäädyttäämään konfliktin). Tällöin sellainen rauha, jossa venäjä saa pitää osan ryöstämistään aluesta voisi riittää "voitoksi" joka ei uhkaisi Putinin asemaa sisäisessä valtataistelussa.

Niin ja minä antaisn venäjän syyllisyydelle noin 99 % todennäköisyyden.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 25.9.2022 08.46

Hesu kirjoitti:

Stalingradissa kuoli yli miljoona venäläissotilasta ja se oli voitto. Ehkä nykyjään ei ole ihan samoille tappiolle kestoa, mutta puhutaan useista sadoista tuhansista ennen rajan tulemista vastaan. Etelä-Ukrainan ja eteenkin Krimin takaisinvaltaus aiheuttaisi ukrainalaisille hirvittävät miestappiot. On todennäköisestä, että sota jämähtää johonkin asemiin nyt talven tullessa.

Tilanne on nyt toinen. Venäjän armeija on jo nyt menettänyt merkittävän osan kalustostaan ja ammattisotilaista.  Nyt Venäjä ei saa avustusta kalustoon lännestä. Lisäksi tämä liikekannallepano tuskin tulee vahvistamaan armeijan asemaa ulkoista uhkaa kohtaan tai Venäjän sisäisesti. Joten vaikea kuvitella armeijan selkärangan kestävän kun on ylitetty 300 000 kuolleen venäläisen sotilaan raja. Merkittävä osa noista on kuitenkin ammattisotilaista. Itse asiassa se armeijan romahtaminen voi tulla yllättävänkin pian, mikäli esitetyt tiedot ovat etes osittain totta. Ja mitä tekee silloin armeijan johto, siinä vaiheessa kysymys voi olla kysymys putlerista tai heidän omasta hengestään.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 16.9.2022 03.53

petteri kirjoitti:

Aikaisemmin Eurooppa on ostanut öljyä Venäjältä ja Kiina, Intia ja Afrikka Persianlahdelta. Jatkossa Venäjän öljyä rahdataan Kiinaan, Intiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan ja Eurooppa tuo öljyä Persianlahdelta. 

Kunhan tankkerit riittävät, Venäjä myy saman verran öljyä, mutta Euroopan pakotteiden vuoksi saa siitä vaan kovemman hinnan ja energianpulan vuoksi Euroopan talous romahtaa.

Euroopan öljy- ja kaasu- ja monet muutkin pakotteet ovat koko ajan olleet omaan jalkaan ampumista. Venäjän pakotteet olisi ollut syytä rajoittaa teknologiaan ja sotatarvikkeisiin. Ukrainalle on toki syytä toimittaa riittävästi sotatarvikkeita ja rahaa, joilla se voittaa sodan.

Tämä pakotteiden huonous (osittain tai kokonaan) on se viesti, mitä Venäjän propagandakoneisto syöttää jatkuvasti länteen. Kyllä se öljyyn ja kaasuun kohdistuvat pakotteet osuvat myös Venäjään. Venäjän kaasun myynti on vähentynyt merkittävästi ja öljyäkin se joutuu myymään alennuksella. Lisäksi öljyn myyntiin ja kuljetuksiin liittyvät kustannukset ovat kohonneet. Venäjän tuotantokustannukset öljyn suhteen eivät ole sieltä halvimmasta päästä. Öljyn hintahan oli nousussa jo ennen Venäjän hyökkäystä, joten öljyn osalta on vaikea sanoa mikä hinnan noususta on hyökkäyksen aiheuttamaa ja mikä muuta. Nyt, jos öljyn hinta (ennusteiden mukaan) rauhoittuu ja Eurooppa oppii elämään ilman Venäjän kaasua, Venäjä on siltäkin osin enempi kuin kusessa.

On totta, että me maksamma myös hintaa Venäjän pakotteista, mutta mielestäni se on sen arvoista. Lisäksi en ymmärrä intoa heikentää Venäjään kohdistuneita vastatoimia esimerkiksi poistamalla osaa pakotteista. Viime aikoina esitetyt tutkimukset mielestäni tukevat sitä, että pakotteet vaikuttavat Venäjään, vaikkakin hitaasti kuten asiantuntijat jo alussa sanoivat. Pidetään pakotteet täysimääräisenä (ja kannatetaan pakotteiden pitämistä), eikä toisteta Putinin trollien sanomaa meille totuuksina (en epäile Petteriä trolliksi, huomautettakoon). Kyllä se Venäjä sinne Pohjois Korean seuraan ajautuu. Kehitysmaaksihan se kai YK:ssa on jo luokiteltu aikaisemminkin.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 11.9.2022 10.30

Tuosta listasta pisti silmään tuo Melitopol, eikö se ole (vielä) Venäjän miehittämä?

Näytä koko viesti