Olet täällä

Citycon - 14.12.2021 12.52

Miten luulette omikronin vaikuttavan Cityconin lähitulevaisuuden hinnankehitykseen? Tai ei oikeastaan omikronin, vaan valtion mahdollisten rajoitustoimenpiteiden. 

Pitkän tähtäimen kuvaa se ei mielestäni merkittävästi Cityconin osalta muuta. Lyhyellä aikavälillä näyttää, että jonkinlaisia rajoituksia tulee - ainakin joillekin sektoreille (ravintola jne). Vaikea kuvitella, että lyhyellä aikavälillä tällä olisi ainakaan positiivista vaikutusta kurssiin. Riippuu miten paljon ja minkä sävyistä uutisointia tämä saa, mutta kallistun siihen, että pieni dippi on todennäköisempi kuin nousu 1-2 kk horisontilla. Nyt siis spekuloin puhtaasti sijoittajien pelkokerrointa ja suhtautumista rajoituksiin, ottamatta kantaa millainen vaikutus rajoitustoimenpiteillä on todellisuudessa viivan alle jäävään tulokseen (itse pidän sitä olemattomana tai pienenä).

Täräytin omani tänään @6,83 pihalle, ja tapani mukaan palailen omistajaksi pienen nousun jälkeen indecision.

 

Näytä koko viesti
Componenta - 4.10.2021 03.52

Tarkentava lisäys: Konsernin saneerausohjelma on saatu päätökseen, mutta tyttären Componenta Casting Oy saneerausohjelma jatkuu vielä vuoteen 2023. Componenta Casting vastaa siis puolta koko konsernin liikevaihdosta ja työntekijöistä. Mikäli Castingin luvut paranee oleellisesti siitä millaisiksi ne on arvioitu saneerausohjelmassa, luonnollisesti joudutaan maksamaan enemmän takaisin velkojille.

Castingin selviytyminen saneerausohjelmasta on merkattu Componentan suurimmaksi riskiksi. 

Näytä koko viesti
Componenta - 1.10.2021 12.10

Yrityssaneeraus hoidettu loppuun ja velat kuitattu annista saaduilla rahoilla. Kakkoset ja Etolat hypänneet isoilla (~12% & ~10%)  osuuksilla hiljattain mukaan. Käyttökatteessa ja liikevaihdossa jos nyt ei selkeää positiivista trendiä, niin ainakin pientä pomppua oikeaan suuntaan. Liikevaihto kasvanut posarin arvoisesti.

Ikävästi ei juurikaan tietoa ketkä ovat asiakkaita-  asiakassegmentit kerrottu ylätasolla, 'maatalouskoneet' ym. Nopealla googlauksella Ponssella tilauskirjat pullistelee ja Valmetin traktoreiden omistajan kurssi on ainakin seurannut indeksiä.  Ei siis tietoa ovatko nämä Componentan asiakkaita, mutta antavat ainakin viitteitä mitä toimialalle kuuluu. Avoimissa työpaikoissa näkyy 6 avonaista roolia, joista kolme on monikossa, 'CNC-koneistajia' 2x sekä Kurikkaan että Jyväskylään, 'Valimotyöntekijöitä' Karkkilaan.

Osa- ja vuosikatsauksissa kerrotaan ainakin panostavan tärkeisiin asioihin, kuten myyntiin ja kustannustehokkuuteen. Kohonneet raaka-ainekustannukset saadaan indeksointisopimuksilla siirrettyä jonkinlaisella viiveellä lopulta hintoihin. 

Uusi TJ hypännyt ruoriin 2020. Johtoryhmällä ei valitettavasti juurikaan osakeomistusta, enkä löytänyt tietoa millainen kannustinohjelma johdolle on, vai onko mitään.

Ei siis mitään selkeää merkkiä käänteestä vielä, mutta yllä mainitut hatarat perusteet riittävät jo itselle siivun ostamiseen. 

 

Onko palstalla muita omistajia? Mielipiteitä ja näkemystä yrityksestä ja sen tulevaisuudennäkymistä ja riskeistä?

Näytä koko viesti
Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan - 14.9.2021 12.57

Tarjak_e kirjoitti:

Mandatum Traderin arvo-osuustilillä muutan Alibaban Nysen ADR-todistukset HongKongin pörssiosakkeiksi. Kulut 3 dollaria.

Lievästi ylipainoisen BABA-position päällä istuessani päätin vielä varmistaa tämän Mandatum Traderiltä. Kertoivat ystävällisesti että konvertointi toisen pörssin osakkeiksi onnistuu, mutta kulu on 200€. Tiedä sitten mutkistaako delistaus prosessia jollakin tavalla. 

Näytä koko viesti
Suominen - 16.8.2021 04.43

Ei valitettavasti käynyt yhtä hyvä tuuri kuin Herantis Pharman kanssa. Edellä mainitun tiedottaessa ikäviä uutisia, satuin olemaan kirjautuneena Nordnettiin. Kerrankin jo sähköpostin otsikosta päättelin oikein, että kannattaa myydä. Tuolloin sainkin koko pienehkön positioni dumpattua jollekin onnettomalle, joka ei vielä ollut tätä uutista nähnyt, tai ainakaan ehtinyt poistamaan omaa ostotoimeksiantoaan.

Suomisen -20% pudotuksen huomasin vasta kun vilkaisin salkkua juuri ennen kuin olin kaapimassa kiukkuisia, flunssaisia ja syömisestä kieltäytyviä pikkulapsia ruokapöytään. Mikäli vaimo olisi vastanut myöntävästi kysymykseen “Voinko nopeasti katsoa minkä takia Suominen on romahtanut?”, olisin välittömästi tilannut hänelle ambulanssin. En tietenkään ole niin tyhmä, että olisin tätä edes harkinnut kysyväni. Joskin lopputulos tässäkin olisi ollut sama, eli ambulanssi olisi tullut, mutta minua varten. Eri syystä, tosin.

Joka tapauksessa kun ruokatilanne oli ohi, ja ainakin toinen lapsi ruokittu kolmella muumikeksillä ja lusikallisella jäätelöä, se ei suinkaan tarkoittanut, että aikaa yhtään sen enempää järkevään päätöksentekoon. Viivyttely osoittautui lopulta onnenpotkuksi. Lasku oli hieman palautunut, ennen kuin itse ryhdyin paniikkimyyntiin.

Päätökseni perustin käytännössä otsikkoon, että Suominen alentaa näkymiään loppuvuodelle, sillä yllättäen Pohjois-Amerikan kysyntä oli tyrehtynyt ja varastot täynnä. Suominen itse arvioi, että pyyhkiminen kuitenkin jää pysyvästi pre-koronaan verrattuna, ja että varastoja sulatellaan H2:lla. 

Varsinaisen myyntipäätöksen taustalla tapahtunut pohdinta meni jotakuinkin näin: Jos johto ei halunnut ennustaa näkymiä hyvin pitkään koronan alettua, mutta heti kun ennusti, niin joutuivat pian rukkaamaan niitä. Ei ole kovin hyvä track record. Muistelin myös osakkeen aiempaa käyttäytymistä, kun julkaistiin ennusteet kirkkaasti ylittävät osarit (osake kiittää pienellä miinuksella). Taustalla myös kummitteli Akinkin useaan otteeseen ilmaisema yli-investointipelko. Kaiken tämän seurauksena laitoin potin pihalle, ja koin turvallisemmaksi arvioida etäisyydeltä sopiiko tähän enää koskea.

Kysymyksiä on minulla ainoastaan kaksi; 

 1. Jatkuuko pyyhkiminen koronan hävittyä korkeammalla tasolla?
 2. Mikäli jatkuu, niin tarkoittaako tämäkään lopulta pysyvästi parempia aikoja?

 

Kun yritän pohtia vastausta kysymykseen nro 1, niin toki luulisi pari vuotta agressiivista pyyhkimistä johtavan ainakin osalle tapaan. Aika on ainakin tarpeeksi pitkä tavan muodostamiseen. Toisaalta, jos ajattelen omaa käyttäytymistä (olen varmasti riittävä otos), niin minun käyttäytyminen tuskin muuttuu. Käytin pahimpaan korona-aikaan muutaman ylimääräisen pyllypyyhkeen pyyhkiäkseni syöttötuolin sekä tavallista isomman pinta-alan ruokapöydästä, johon lapset yltävät.Silloin harvoin siis kun uskalsi kodista ulos. Lopulta huomasin, että lapset silti onnistuvat nuolemaan mitä kyseenalaisempia kohteita, tai ainakin koskemaan niitä ja laittamaan sormet suuhun. Päädyin lopulta, että pöydän ja syöttötuolin puhtaus on huolenaiheista pienin, ja tyydyn jatkossa rapsuttamaan vain suurimmat edellisten jättämät ruokajämät. Näin ainakin minun korteni Suomisen (tai kuka ikinä valmistaakaan Rainbown kosteuspyyhkeiden kankaan) kekoon on varsin mitätön. 

Kankaita menee muuhunkin kuin lasten peppupyyhkeisiin, mutta kun yritän miettiä ylipäätään miten hygienia- tai siivuostuotteiden kysyntä muuttuisi pysyvällä tavalla, niin en itse keksi. Tämä ei toki tarkoita, etteikö syitä olisi olemassa, jos minä en niitä keksi.

Tästä pääsenkin toiseen kysymykseen - mikäli kysyntä on pysyvästi suurempaa jatkossakin, niin tarkoittaako se kuitenkaan parempaa tulosta pysyvästi? Alalla toki vallihauta siinä mielessä, että vastaavaa materiaalia tuottavia linjastoja ei pystytetä hetkessä - koneet ovat mittatilaustuotteita. Suomisenkin tapauksessa taidettiin avata aiemmin suljettuja linjastoja, sekä lisäinvestointiin kapasiteetin kasvattamiseen ainakin Yhdysvalloissa. Nämä valmistuivat muistaakseni juuri nyt, kun kysyntä on tyrehtynyt. 

Oletettavasti kilpailijatkin ovat tehneet samoja peliliikkeitä, eli kysyntään on lopulta vastattu. Millä tavalla jatkossa pystytään puolustamaan hintoja, jos ollaankin tilanteessa jossa on ylituotantoa? Nykyinen kysynnän tyrehtyminen viittaa mielestäni enemmän tähän, kuin siihen, että kyseessä oli vain väliaikainen/ennakoimaton virhearvio koko tuotantoketjussa.

Kun vilkaisee Yhdysvaltojen tartuntalukua ja peilaa sitä Suomisen tuotteiden elinkaareen, niin luultavasti kysyntäromahdus johtui hyvästä jaksosta ennen Deltaa. On hyvinkin mahdollista, että Deltan ansiosta varastot sulatellaankin varsin ripeästi, mutta mikä on sitten tulevaisuus tämän jälkeen?

Näytä koko viesti
Aspocomp - 3.8.2021 03.47

Löytyykö palstalta omistajia tai piirilevymarkkinan asiantuntijoita?

Nopeasti vilkaistuna Aspocomp tarjoaa muutamaa positiivista signaalia sijoittajille, kuten esim. omistajapohja (suurimmat Kakkonen, Etolat, TJ:lla suht iso potti), hyvä taloudellinen tilanne, tasainen kasvutrendi ennen koronaa. Suuria tuottoja havittelevalle pieni elektroniikka-alan yritys kuulostaa houkuttelevalta.

Mutta tuote ja sen markkinat ovatkin ainakin itselleni täysin musta laatikko, johon vuosikertomus tai googlailu ei tuo selkeitä vastauksia. Mikäli ymmärsin oikein, niin aasialaiset piirilevytuottajat tuottavat bulkkikamaa, ja dominoivat piirilevysegmenttiä kokonaisuutena. Euroopan markkinoilla Aspocompin kaltaiset niche- toimittajat sitten tuottavat pika- ja mittatilaustuotteita varsin kilpailtuille Euroopan markkinoille. Aspocompin asiakassegmentit eritelty vain ylätasolla, josta on aika vaikea vetää mitään johtopäätöksiä (autoteollisuus, operaattorit, turvallisuusteknologia jne). Lisäksi naimisissa muutaman suuren asiakkaan kanssa.  Tilauskanta hyvin lyhyt, mutta yrittävät myydä itseään pidemmän elinkaaren sopimusvalmistajaksi, jotta kausivaihtelua saadaan tasoitettua. Komponenttipula voi vaikuttaa negatiivisesti. Korona vetänyt tuloksen pakkaselle.

Aspocomp ei itsekään uskalla ennustaa tulevaisuutta, mutta luultavasti palataan tuottavaksi jälleen ensi vuonna. Inderesin mukaan tämä jo enemmän tai vähemmän hinnoissa. Inderesinkään raportista en löytänyt johtolankoja, millainen on piirilevymarkkina, tai vielä tarkemmin millainen on mittatilaus- & pikatoimituspiirilevymarkkina. 

Mielenkiinnosta kyselen, löytyykö palstalta insinöörejä, jotka voisivat valaista alan saloja? :)

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 23.6.2021 10.50

Näytä koko viesti
Suominen - 15.2.2021 10.06

Suomisten raaka-aineiden, eli käytännössä öljyn ja sellun, hinta on nousussa. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1312794 .Mitä mieltä olette esim. 20% sellun hinnannousun vaikutuksista Q1-tuloksen?

Suomisen materiaaleista käy ilmi, että kaikista valmistuskustannuksista 60-70% muodostuu raaka-aineista, ja raaka-aineista puolestaan 60% on sellua. Jos laitetaan mutkat suoraksi ja lasketaan sellun 20% hinnanousu Q4 2020:n luvuilla, niin sehän taitaa tehdä varsin rumaa jälkeä tulokselle. Q4 siis hankinnan ja valmistuksen kulut olivat noin 94M, joten sellun hinta Q4 94M x 0,7 x 0,6 on pyöristettynä 39,5M, ja 20% hinnanousu 39,5M x 1,2 pyöristettynä 47,4M. Viivan alle siis jäi Q4 2020 8,5M. Tämä toki äärimmäisyyksiin yksinkertaistettua, eikä ota muita muuttujia huomioon.

Suominen on kertonut, että raaka-aineita on varastossa 2-4vk tarpeisiin, ja raaka-aineiden hinnat siirtyvät tuotteeseen 2-5 kuukaudessa automaattisten hinnoittelumekanismien kautta sekä sopimusten uudelleenneuvottelun myötä. Onneksi harva jättää vauvan pyllypyyhkeet ostamatta vaikka hinta nouseekin 50cnt, eli lopputuotekin menee luultavasti kaupaksi. 

Voiko mielestänne sellun ja öljyn kallistuminen vaikuttaa jopa negariksi asti nyt alkuvuodesta?

Näytä koko viesti
Suominen - 24.11.2020 09.08

@PikkuPro maskeihin liittyen - olin itsekin pitkään siinä käsityksessä, että ainakin osa tuloksesta tulee maskeista. Törmäsin kuitenkin eilen (23.11.2020) julkaistuun uutiseen: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koronakriisi-jakoi-porssiyhtiot-voit...

 

"Suomisen talousjohtaja Toni Tamminen kertoo, että maskit ovat kuitenkin marginaalinen tuote yhtiölle.

– Maskien vaikutus on enemmänkin symbolinen. Tulosparannus on tullut pyyhintätuotteiden kysynnän kasvusta, Tamminen sanoo.

Pyyhintätuotteista tulee 90 prosenttia yhtiön tuloksesta. Pyyhintätuotteita ovat muun muassa vauvojen hoitoon tarkoitetut pyyhkeet ja siivousliinat, joista siivousliinojen myyntiin koronakriisi vaikuttaa selvästi.

– Siivous- ja desinfiointipuolella kysyntä on läpi linjan kasvanut, Tamminen kertoo."

Näytä koko viesti
Suominen - 21.11.2020 09.48

Hei huomenta Suomi(nen), hyvin pyyhkii!

Warrenin ja Charlien oppikirjan mukaan hyviä ostopaikkoja pitää odotella kärsivällisesti, sillä niitä tulee harvoin. Kun ostopaikka aukeaa, pitää lyödä isosti. Ollaanko Suomisen kohdalla tilanteessa, jossa pitää lyödä isosti? 

Mitä mieltä olette? 

Ostopäätöksen puolesta 

 • CEO ja CFO ostaneet osaketta marraskuussa käytännössä tämän päivän (20.11.2020) hinnoilla. CEO 9 610 € ja CFO n. 5 310 €. Sanotaan, että sisäpiirin myynteihin voi olla monta syytä, mutta hankintaan vain yksi. Mieltä olisi lämmittänyt enemmän, mikäli summat olisivat olleet suurempia.
 • Varma, kaikessa viisaudessaan, on päättänyt, että eläkevarat eivät yksinkertaisesti voi kasvaa näin paljon. Blokkikauppa ei nähtävästi onnistunut, joten päättivät roiskia laput tavalliselle kansalle. Tämä on pysäyttänyt lähes kaikki kurssin nousuyritykset 5€ yläpuolelle, kun robotti tykittää lappuja ostolaitaan. Vielä 31.8.2020 Varma omisti 7,72% (4,5milj osaketta). Myynnit alkoivat syyskuussa, jolloin myytiin n. 66,5k osaketta ja lokakuussa virtasi jo veri n 1,8 milj osakkeen vaihtaessa omistajaa. Näyttää, että sama meno on jatkunut myös marraskuussa. Taitavat laittaa sileäksi koko position alle 5€ hintaan. Oletettavasti joku SEB:in rahasto on ottanut koppia 400k osakkeen verran.
 • Kiina-angiina ei ole asiantuntijaveikkausten mukaan poistumassa edes rokotuksilla ennen alkuvuotta 2022, joten käsiä ja pintoja pyyhitään ahkerasti vielä hetki. Luultavasti myös tämänkin jälkeenkin. 
 • Vuoden 2019 liikevoitto 8 milj, kun tänä vuonna jo Q3:seen mennessä liikevoittoa on kasassa 31milj. Kurssi toistaiseksi vain tuplaantunut koronapohjilta.
 • Marraskuussa Suominen julkaisi tiedotteen Yhdysvaltojen tuotantolaitoksen investointisuunnitelmasta, joka yleisesti (?) tulkittiin positiiviseksi merkiksi.
 • Uusi toimitusjohtaja aloitti 2019 ja uusi strategia otettiin käyttöön alkuvuodesta 2020. Kiitos tuloksesta toki kuuluu koronalle, mutta aliarvioidaanko uuden johdon ja strategian vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä?
 • Peesailu - Jens ja Aki ovat kertoneet olevansa omistajia. Jens avasi perusteluja Suomisesta viimeksi 2015, mutta hiljattain paljasti edelleen/uudestaan omistavansa osaketta. Aki ilmoitti pari postausta ylempänä pitkin hampain ostaneensa takaisin kalliimmalla kuin aikoinaan myi, joskin omien sanojensa mukaan pienen position. 
 • Peter Lynch kertoi innostuvansa yrityksestä sitä enemmän, mitä tylsemmällä toimialalla se toimi, ja mitä tylsempi nimi sillä on. Check & check.
 • Osinkopolitiikan mukaan osinkoina jaetaan _vähintään_ 30% tilikauden tuloksesta. Vuonna 2020 voittoa tulee n.40milj, kolmannes tästä on 12milj. Nykyisellä markkina-arvolla osinkoa maksetaan ensi vuonna vähintään 4,2%.
 • Voisiko olla nykyisellä arvostuksella ostokohde kilpailijoille/pääomarahastoille? 

 

Riskit, kysymysmerkit ja huomiot

 • Tilinpäätöksestä en löytänyt mörköjä, mutta en valopilkkujakaan. Bruttokatteessa mukava heilahdus ylöspäin, mutta tämän pysyvyys kysymysmerkki. Omavaraisuusaste 46%.
 • Luultavasti kilpailijat ovat muokanneet tuotantolinjojaan vastaamaan kysyntää, ja ovat myös ivestoineet. Kun kysyntä väistämättä joskus laskee, mikä on ylikapasiteetin vaikutus tulokseen?
 • Raaka-aineiden hinnat ja niiden vaikutus?
 • Merkittävä osa liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista —> Valuuttariski ja sen vaikutus? 
 • Mikä on Suomisen kilpailuetu kilpailijoihin nähden pidemmällä aikavälillä?

 

Oma johtopäätös

Olen tullut lopputulokseen, että Suomisen osakkeen hinnassa on ainakin lyhyellä tähtäimellä kovaakin painetta ylöspäin, kunhan Varma saa pussinsa tyhjäksi. Nykyisellä tahdilla tämä tapahtunee jossakin vaiheessa joulukuussa, viimeistään tammikuussa 2021. Mikäli epäilyttää tulevaisuus kommunistiflunssan jälkeen, tämän voi aina likvidoida nousujen jälkeen.

Kuulisin miellelläni argumentteja puolesta ja vastaan. Saa vapaasti kyseenalaistaa ja osoittaa epäloogisuuksia ajattelussani. 

Näytä koko viesti