Olet täällä

Coeus Invest GRIT -erikoissijoitusrahasto - 6.6.2022 09.17

Itse laitoin osan 8-fig salkustani (jeneissä) Coitukselle koska Jens on pitkään ja avoimesti kirjoittanut auki ajatuksiaan niin pokerista kuin sijoittamisesta. Näitä selkeästi jäsenneltyjä ja hyvin perusteltuja tekstejä on aina ollut ilo lukea, ja ainakin minut ne ovat vakuuttaneet - en itse kykene omaksumaan ja soveltamaan tietoa samalla tavalla kuin Jens. Loistelias pokeriura on todistanut, että hän kykenee löytämään ja hyödyntämään dataa paremmin kuin muut. Tekstien perusteella sijoittamiseen Jens suhtautuu tällä hetkellä yhtä intohimoisesti kuin aikoinaan pokeriin, joten miksipä ei hajauttaisi osaa varallisuudesta tähän.

Minulle sijoituspäätökseksi riitti jo yllä mainitut perustelut. En tiedä mitä Heikki tarkoitit kovalla datalla, mutta rahaston esitteissä oli käppyröitä molempien sijoitusuran varrelta, sekä esimerkkejä päätöksenteosta ja logiikasta, jota ovat sijoitustoiminnassa käyttäneet (mm. exit ensimmäisten joukossa suurimmista covid-kärsijöistä).

Näytä koko viesti
Coeus Invest GRIT -erikoissijoitusrahasto - 6.6.2022 09.14

Samurai kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

 

Juu! Siinä oli kovaa dataa keskustelufoorumilla esitetty. Instasijoitus jos Heksa fundin avaa! Oma "kova data" oli väite 8 figs salkun tekemisestä 10 vuodessa. Tosin ei kerrottu mistä lähdettiin liikkeelle? kenties 9 figs perinnöstä? Jens on tahkonnut 8 figs salkun, voi olla jopa lähellä 9 figs ilman töitä! Siinä on kovaa dataa kerrakseen.

 

 

Paljonko muuten perustajat ovat sijoittaneet tähän rahastoon? Muistelen että koko rahaston koko oli hetki sitten 18m.

 

Ei käsittääkseni ole eksakteja summia kerrottu ääneen, mutta esitteestä muistelisin muotoilun, että molemmat ovat sijoittaneet rahastoon merkittävän osan varallisuudestaan. 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 6.6.2022 08.38

Tinggeli kirjoitti:

 

invst kirjoitti:

On hyvin mahdollista, että alkaa jälleen ydinaseilla uhkailu.

Tässä uhkailussa alkaa olemaan jo sellainen tilanne, ettei kukaan enää ota sitä tosissaan. Sen verran "jokapäiväsistä" se jo on. Venäjä mielesätni menettänyt tämänkin kortin, kun se on sitä liikaa käyttänyt.

 

invst kirjoitti:

Olen kuullut monia mielipiteitä siitä, miksi Putin ei tule käyttämään ydinaseita. Mitään niistä en pidä täysin vakuuttavana. Eniten ydinaseiden käyttöä vastaan puhuu omasta mielestä argumentti, että se luultavasti työntäisi Kiinankin lännen puolelle. (Muita perusteluita ovat olleet mm. että palatseja rakastava, luksukseen tykästynyt ja vainoharhaisesti turvallisuuteensa suhtautuva ei tee itsemurhaa, taikka että usean henkilön komentoketjusta löytyisi varmasti joku, joka ei tottele käskyä).

 

Jos Venäjä käyttää mitään ydinasetta Ukrainassa, tarkoittaa se sitä, että se on hyväksynyt silloin myös ydinaseella tehtävän vastaiskun omalle maaperälle. "Jos käytät ydinasetta, olet valmistaunut laajempaan ydinsotaan".  Tässä on aivan varamasti se suurin pidäke. Lisäksi, jos käytät ydinasetta, niin sen jälkeen sinulla ei enää ole pelimerkkejä ydinaseella uhkaliluun ja kauhun tasapaino ei oikein enää toimi. Olisi hyvin radikaali liike. 

Minä en kyllä usko, että Venäjä tulee käyttämään minkäänlaista ydinasetta Ukrainan sodassa. Se saa tykistöllä jauhamalla vastaavan lopputuloksen, mutta ilman että se antautuu ydinsodan vaaraan tai menettää mahdollisuuden ylläpitää ydinpelotetta.

Olen monen pointin kanssa samaa mieltä. En sano, että uhkailu tulisi varmasti, mutta mielestäni ikävän iso todennäköisyys on sille olemassa.

Kuten sanoit, Venäjä on tosiaankin pelotellut ydinaseilla liikaa, ja jos mietitään lännen uskallusta toimittaa aseapua sodan ensipäivinä vs nyt, niin ero on huomattava. Lentokieltoaluetta ei kuitenkaan olla julistettu, eikä jenkit uskaltaneet antaa esimerkiksi Himarsiin 300km ohjuksia, vaan ainoastaan 70km. Tämä puolestaan viittaa siihen, että ydinaseita kuitenkin pelätään sen verran, että mitä tahansa ei tehdä, mikä olisi tehty jo kauan sitten mikäli ydinpelotetta ei olisi. Näkisin, että ainoastaan käyttö vie lopulta ydinpelotteelta pohjan. Uhkailu taas voi olla epätoivoisen mielestä rationaaliselta tuntuva liike, sillä tiettyyn pisteeseen ydinpelote on toiminut. Lisäksi Putin voi olla aidosti olla sitä mieltä, että ei länsimaat ole valmiita eskalaatioon Ukrainan vuoksi, mikäli ydinaseita käytetään vain Ukrainan maaperällä, ja toisaalta luulla, että sillä voi pakottaa Ukrainan aluemyönnytyksiin. 

Tässä ollen tykännyt brittien puolustusministerin lausunnoista. Taisi Wallace heti Putinin nostettua ydinasejoukkojen valmiusastetta sanoa, että mikäli Putin käyttää ydinaseita, varaa länsi oikeuden vastata samalla mitalla tai kovempaa. Tästä aasinsiltana vielä siihen, miten Putinin kanssa mielestäni tulisi toimia. En millään haluaisi käyttää Erdogania missään positiivisena esimerkkinä, mutta Putinin kanssa hän on asioinut mallikkaasti. Yhtenä päivänä voidaan sulkea pääsy Mustallemerelle, toisena avata, voidaan lähettää tehokkaita lennokkeja, voidaan sulkea oma ilmatila Venältä ja Syyrialta. Itse en ole kuullut vielä yhtäkään uhkausta Turkin suuntaan niin Putinilta, propagandaklovneilta tai keneltä muultakaan Venäjän leiristä. Neuvotteluita käytiin Istambulissa, ja edelleen puhelinlinjat laulaa ja Erdogan vaikuttaa petaavan itselleen sovittelijan roolia.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 6.6.2022 06.26

PikkuPro kirjoitti:

Invest, kovaa kamaa imo.

Pari pientä kommenttia:

1. Nähdäkseni lännen soraäänet eivät niin haittaa kunhan on mainmaita jotka painaa long run bulilla tukea. Eli Usa ja Britit basicly riittää, kapasiteettia on. Päälle uskon Puolan, Balttien jne. painavan jatkossakin kantokykynsä äärirajoilla kun on omaa lehmää ojassa saada Venäjä heikoksi. Riittää, että muut ei varsinaisesti siirry vihun leiriin ja varmaan sieltä tulee vähintään humanitaarista apua Ukrainalle niin tuo joku 500m ihmisen blokki (US+britit+reunamaat) voi keskittyä sota-oleellisuuksiin.

2. Liikekannellepanosta se, että ukkojen lisäksi riittää Venäjällä kyllä aseitakin. Mutta. Kaikki on enempi vähempi paskaa. Ukot ilman motia ja ilman kunnon modernia koulutusta, kalusto vanhaa, systeemi autoritaarinen ja rigid. Analogia johonkin Irak-Iran sotaan ja Venäjän liikekannallepanon kautta saatava on lähinnä ne Iranin human-wave hyökkäykset jossa nakutettiin divisioonallinen ukkoja konekivääreillä. Siinä vaiheessa, kun liikekannellepanoukot olisi aseissa niin olisi vastassa länsiapuun koulutettu Ukraina - ekat ovat tykinruokaa honestly. Paljon tehokkaampaa Venäjän on yrittää laaajennella hiljaista liikekannallepanoa jossa saa vähän motivoituneempaa porukkaa ja vähän parempaa varasto-aseistusta kun otetaan pakan parasta. Mutta ei sekään isossa kuvassa auta, kaiken minkä Venäjä saa kasaan tolla pystyy Ukraina over-matchaamaaan; niin motin, ukkojen määrän kuin kaluston laadunkin. Venäjä on jo hävinnyt tän toisen erän imo, kulutussodassa vain menee niin, että voiton näkemisestä sen toteutumiseen vie aikaa mutta lopputulos silti selvä. Pitää vain tanssahdella loppuun kun Putin niin haluaa, valitettavasti. Toinen maailmansota oli musta ratkennut joulukuussa 1941 kun Moskovaan ei päästy ja Usa liittyi sotaan. Se, että tämä näkyi selvästi taistelukentällä vei vuoden eli marraskuussa 1942 näkyi kun Neukut aloitti operaatio Uranuksen. Sodan loppuun vei 3,5 vuotta siitä, kun sodan voittaja oli käytännössä selvä.

Kulutussodan voittaa motilla ja tehdaskapasiteetilla. Eli Ukraina, Usa+Britit ja reunamaat on se tehdas.

 

Kiitos palautteesta, sinun analyyseja on ollut myös mielenkiintoista lukea. 1. kommenttiin liittyen, usko tai älä, piti lähes sanasta sanaan kirjoittaa sama lisäys, mutta se jäi tekemättä :) 2:n kommentin osalta olet varmasti oikeassa - sekundakamaa löytynee varastoista. Lisäksi liikekannallepano ja sitä kautta talouden rakenteen muokkaaminen sodan tarpeisiin olisi luultavasti niskalaukaus jo nilkuttavalle taloudelle taloudelle. Ehkä vaarallisinta se olisi väestön asenteiden osalta. On helppo istua sohvalla ja kuunnella telkkarista kuinka kova maa me ollaan ja kuinka saavutetaan voittoja joka päivä, mutta on eri asia, kun itse tai oma lapsi saa komennuksen rintamalle. 

Seurailen entisen Novaja Gazetan toimittajan Andrei Soldatovin sivustoa https://agentura.ru/en/ ja Twitteriä. Hän kirjoittaa nykyisin Venäjän eri tiedustelupalvelujen ja armeijan sisäisistä asioista. Hän taisi olla ensimmäinen, joka raportoi FSB:n tiedutelusiiven johtajan kotiarestista (hän vastasi Ukraina- intelistä, ja antoi ymmärtää että vastaan otetaan kukkien kanssa, ja taisi kavaltaa satojen miljoonien (eurojen) edestä agentuuriverkoston pystyttämiseen tarkoitettuja rahoja. ). Soldatovin lähteiden mukaan, erityisesti armeijan keskiporras on tyytymätön sodan kulkuun, ja vaatii kovasti eskalaatiota - liikekannallepanoa ja suurempaa infran tuhoamista. Heidän mielestä pitäisi sotaa kutsua sodaksi ja ottaa kaikki keinot käyttöön. Mielenkiintoista, onko näillä asenteilla lopulta millainen vaikutus. 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 5.6.2022 04.16

Sodan loppu

Mietiskelin itsekseni mikä voisi olla sodan päätepiste ja lopputulema.

Omissa pohdinnoissa tulin siihen lopputulokseen, että todennäköisin skenaario on Venäjän sotilaallinen tappio, joka lopulta johtaa vallan vaihtumiseen ja mahdollisesti Venäjän sisällissotaan ja/tai hajoamiseen.

Mitkä asiat puhuvat tämän skenaarion puolesta?

- Yksittäisistä soraäänistä huolimatta länsi edelleen jatkaa Ukrainan aseistamista, joka puolestaan demilitarisoi Venäjää kiihtyvällä tahdilla. Lännen pakotteet vaikeuttavat merkittävästi uusien sotakoneiden valmistamista. Rahaa on vähemmän, eikä tarvittavaan teknologiaan pääsekään enää yhtä helposti käsiksi. Kiina ei ole toistaiseksi tukenut muuten kuin sanallisesti, ja siinäkin kohderyhmästä riippuen antanut ympäripyöreää lausuntoa.

- Venäjän armeijan ‘eliittijoukot' ja iskukomppaniat on tuhottu. Valtaajan eteneminen käytännössä hyytynyt. Vielä on kuitenkin ennenaikaista tanssia Putinin armeijan haudalla, sillä se voi tehdä paljon pahaa niin raketeilla, tykistöllä, kuin vallattujen alueiden ‘puhdistamisella’. Ei siis lähdetä täysin aliarvioimaan vihollisen kykyä aiheuttaa vahinkoa.

- Viimeistään kesän loppupuolella Ukrainalle saapuu lisää kalustoa, joka todennäköisesti kääntää sodan kulun. Uuden kaluston käytön osalta miehistö on jo koulutuksessa ympäri maailmaa, eli kun saapuu kalusto, sitä osataan jo käyttää. Ukrainalla on kova taistelutahto ja vapaaehtoisia enemmän kuin aseita, ja kuten sanottu ylempänä, jälkimmäinen ongelma on korjaantumassa. Olen ymmärtänyt, että tälläkin hetkellä  Ukrainassa toistasataa tuhatta käy läpi sotilaallista koulutusta, ja kun aseita saapuu niin nämäkin saadaan rintamalle. Lännen tiedustelu jakaa aktiivisesti tietoa vihollisen liikkeistä.

 

Miten Putin näkee tilanteen?

On selvää, että Venäjällä ei ainakaan valtaapitävien toimesta myönnetä, millaisen katastrofin ovat maalleen aiheuttaneet. Jos ennen sotaa oltiin ‘high on own supply’ oman propagandan suhteen, ja oletettiin kaiken menevän Krimin 2014 skenaarion mukaan, niin nyt on varmasti tullut kosketus todellisuuteen. Nähdäkseni se tuli viimeistään silloin, kun joukkoja vedettiin pois Kiovan lähiöistä.

“Erikoisoperaatio” käsitteenä on siitä kätevä, kun se voi tarkoittaa oikeastaan mitä tahansa. Alun perin tavoitteena tietenkin oli koko Ukrainan valloitus ja marionetin istutus. Kun tämä suunnitelma kusi eeppisissä mitoissa, nyt ‘erikoisoperaatio’ tarkoittaa luultavasti sitä, että haukataan niin paljon kuin pystytään, ja sitten yritetään pitää anastetusta kiinni. Luultavasti ‘niin paljon kuin pystytään’ on Donetskin ja Luhanskin alueiden miehitys hallinnollisissa rajoissa, ja kaupan päällisinä maakäytävä Krimille, sekä Hersonin maakunta.

Tässä päästän mielestäni ensimmäiseen isoon välietappiin tässä sodassa. Silloin kun Venäjän armeija hyytyy totaalisesti, “erikoisoperaation” tavoitteet julistetaan saavutetuksi, ja annetaan ymmärtää että operaation tavoitteet on saavutettu. Oma veikkaus on, että tämä tapahtuu kahden viikon sisällä. Tämän jälkeen kaksipäinen kotka muuttuu kädenkäänteessä kaksipäiseksi rauhankyyhkyksi, joka käyttää kaiken lobbauksensa siihen, että konflikti jotenkin jäädytetään ja julistetaan välirauha. Venäjä on maksanut niin kovan hinnan, että kotiyleisölle on näytettävä edes joku 'saavutus'.

On itsestään selvää, että Ukraina ei suostu alueluovutuksiin rauhan vuoksi, vaan jatkaa sotatoimia. On vaikea kuvitella, että loppuun kulutettu Venäjän armeija pystyisi asemiin kaivautuneenakaan torjumaan motivoitunutta, kasvanutta ja paremmin varusteltua armeijaa. Nyt kun olen jättänyt virologin takin naulaan ja pukenut sota-asiantuntijaviitan päälle, olen oppinut, että hyökkääminen on vaikeampaa kuin puolustaminen. En siis ennusta Ukrainallekaan kovin helppoja aikoja, joten vastahyökkäyksessä voittojen saavuttaminen voi viedä useita kuukausia.

Tässä vaiheessa näen mahdollisuuksia hyvin ikäville skenaarioille. On hyvin mahdollista, että alkaa jälleen ydinaseilla uhkailu. On vaikea keksiä mitä muita ässiä Vovalla voi olla hihassaan, kun kaikki muut vaikuttaa olevan käytetty. Jos Ukraina vyöryy päälle, eikä häviö ole vaihtoehto, niin mitä muutakaan voi tehdä? Muodon vuoksi voidaan anneksoida alueet pilipaliäänestyksellä, ja viitata eksistentiaaliseen uhkaan, jolloin toimittaisiin Venäjän ydinasedoktriinin mukaan. Toki doktriini on turha muodollisuus, voivat uhkailla varmasti muutenkin.

Olen kuullut monia mielipiteitä siitä, miksi Putin ei tule käyttämään ydinaseita. Mitään niistä en pidä täysin vakuuttavana. Eniten ydinaseiden käyttöä vastaan puhuu omasta mielestä argumentti, että se luultavasti työntäisi Kiinankin lännen puolelle. (Muita perusteluita ovat olleet mm. että palatseja rakastava, luksukseen tykästynyt ja vainoharhaisesti turvallisuuteensa suhtautuva ei tee itsemurhaa, taikka että usean henkilön komentoketjusta löytyisi varmasti joku, joka ei tottele käskyä).

Ydinasepelotteesta selviytyminen vaatii mielestäni länneltä selkärankaa. Jos Venäjä käyttää taktista, on samaa käytettävä takaisin, tai vastattava jollakin muulla tavoin, mikä on suhteutettavissa taktiseen ydinaseeseen. Muuten kannustetaan joko Putinia tai seuraavaa aggressiivista diktaattoria ydinasevaltion puikoissa ydinaseiden käyttämiseen. Tässä on ilman muuta riskinsä, mutta itse en näe muuta vaihtoehtoa. Jos Putin saa taktisen vastapalloon, uskoisin tämän lisäävän todennäköisyyttä, että hänet vihdoinkin syrjäytetään. Vaikka telkkarissa uhotaan, niin ei Venäjällä tai venäläisillä keskimäärin ole mitään ideologiaa, aatetta tai uskontoa jonka vuoksi oltaisiin valmiita lähtemään ennenaikaisesti taivaaseen, ainakaan ‘eliitillä’.

Mikäli salaisten kanavien kautta on tehty uskottavasti selväksi, että ydinaseiden käyttäminen johtaa yhtä voimakkaaseen vastaukseen, sopuun ja alueluovutuksiin voi yrittää kiristää muillakin tavoin. Esimerkiksi nälänhädän aiheuttaminen kehitysmaihin, sitä kautta uusien epävakaisien valtioiden synnyttäminen ja sitä kautta uudet pakolaisaallot. Luulen Venäjän yrittävän näitä painostuskeinoja, mutta en usko että niillä on vaikutusta Ukrainaan tai lännen päättäväisyyteen. Vaikka ei sitä kukaan ole ääneen sanonut, mitä nyt Biden möläyttänyt, niin varmasti lopullisena tavoitteena lännellä on vallanvaihto Venäjällä.

Kun uho ja kiristys ei lopulta toimi, tästä päästään seuraavaan välietappiin, jossa kohtaavat pakotteiden vaikutukset ja rintaman murtuminen. Vaikka kukaan ei tarkasti osaa sanoa kuinka voimakkaasti ja millä kaikilla tavoilla pakotteet vaikuttavat Venäjään talouteen ja kansan mielialaan, niin ajankohdasta alkaa nähdäkseni olla yksimielisyyttä. Useissa eri arvioissa toisistaan riippumattomat tahot, (ja jopa Venäjän keskuspankin johtaja) arvioivat vaikutusten alkavan iskemään kunnolla heti kesän jälkeen.

Pakotteiden vaikutus yhdistettynä siihen, että rintama voi hetkenä minä hyvänsä murtua alkaa olla cocktail jonka vaikutukset todennäköisesti pyyhkivät Putinin pois historian roskakoriin, jonne hän ansaitusti kuuluu. Putin on siitä kätevä seuraavalle Venäjän presidentille, että hänen syyksi voi laittaa uskottavasti lähes kaiken. Syrjäyttäminen kuitenkin vaatii kansan levottomuuden/tyytymättömyyden aallon, jolla voi ratsastaa poliittisesti. Vaikka nyt olisi jo salaliittolaisia, jotka kykenisivät syöksemään Putinin vallasta, aika ei ole ole oikea salaliittolaisten kannalta. Ihmisillä on kriisien (ja totaalisen propagandan) aikana taipumus yhdistyä saman asian taakse, ainakin hetkellisesti. Jos nyt Putin kammetaan vallasta, en ennusta seuraajalle pitkäaikaista menestystä.

Ensin pitää odottaa, että kansa alkaa tajuamaan maksamaansa hintaa. Kun todellinen hinta valkenee, tuki voi kadota lähes yhtä nopeasti kuin se tulikin.

Putlerin vaihtoehdot alkavat olla tässä vaiheessa vähissä. Mahdollisesti liikekannallepano voisi kääntää sodan kulun. Liikekannallepano sikäli kaksiteräinen miekka, jonka kanssa Venäjä kohtaa saman ongelman kuin Ukraina. Vaikka miestä riittäisi, niin aseita ei. Lisäksi liikekannallepanolla on muita riskejä, joten arvioin tämän epätodennäköiseksi skenaarioksi.

Koska en usko Putinilla olevan mitään jäniksiä hatussa (pl. ydinaseet), joten jossakin vaiheessa (vuoden 2022 loppuun mennessä) Venäjä väistämättä luhistuu, ja veikkaan, että joku järjestää vallankaappauksen. Tässä on ihan 50/50 mikä leiri voittaa, radikaalinen voimasiipi jolla hallussa voimaministeriöt, vai länteen integroitunut oligarkkisiipi, jolla puolestaan enemmän resursseja ja aivoja. Lopulta uskon oligarkkisiiven voittavan, vaikka silovikit hetkeksi saisivatkin valtikan pidettäväksi.

 

No mitäs sitten?

 

Ukrainan toivon pelaavan korttinsa oikein. Integraatio länteen, uudelleenrakennus, korruption kitkeminen ja hallintorakenteen kipeiden uudistusten läpiajaminen.

 

Entä Venäjä?

Paskamyrsky taloudessa köyhdyttää väestöä entisestään, ja talouden rakenteelliset ongelmat korostuva. Öljyriippuvuus, mono-kaupungit, joiden ainoa elinkeino on yksi öljytuloista subventoitu tehdas, turvonnut ja epätehokas hallintokoneisto, kaiken läpäisevä korruptio. Kun tukia ei enää riitä tuetuille alueille, romahtaa useampi vastaava kaupunki/alue. 

Iso kysymysmerkki on Kaukasus, jossa mm. Dagestan ja Tsetsenia ovat rajusti subventoituja, ja nähdäkseni tällä on osittain ostettu itsenäistymishaaveita pois. Oli Tsetseniassa Kadyrovia tai ei, olen varma, että maakunta näkee itsensä joka tapauksessa mielummin itsenäisenä. Jos rahaa ei enää tule, Venäjän armeija on heikko, veikkaan että useampi alue voi käyttää tilannetta hyväkseen ja julistautua itsenäiseksi.

Tässä on nähdäkseni myös mahdollisuus monelle maalle tilaisuus ottaa etäisyyttä Venäjään, ja kääntyä enemmän länteen. Georgia, Kazakstan, Uzbekistan, Moldova, Azerbaidzan...

Näytä koko viesti
Citycon - 14.12.2021 12.52

Miten luulette omikronin vaikuttavan Cityconin lähitulevaisuuden hinnankehitykseen? Tai ei oikeastaan omikronin, vaan valtion mahdollisten rajoitustoimenpiteiden. 

Pitkän tähtäimen kuvaa se ei mielestäni merkittävästi Cityconin osalta muuta. Lyhyellä aikavälillä näyttää, että jonkinlaisia rajoituksia tulee - ainakin joillekin sektoreille (ravintola jne). Vaikea kuvitella, että lyhyellä aikavälillä tällä olisi ainakaan positiivista vaikutusta kurssiin. Riippuu miten paljon ja minkä sävyistä uutisointia tämä saa, mutta kallistun siihen, että pieni dippi on todennäköisempi kuin nousu 1-2 kk horisontilla. Nyt siis spekuloin puhtaasti sijoittajien pelkokerrointa ja suhtautumista rajoituksiin, ottamatta kantaa millainen vaikutus rajoitustoimenpiteillä on todellisuudessa viivan alle jäävään tulokseen (itse pidän sitä olemattomana tai pienenä).

Täräytin omani tänään @6,83 pihalle, ja tapani mukaan palailen omistajaksi pienen nousun jälkeen indecision.

 

Näytä koko viesti
Componenta - 4.10.2021 03.52

Tarkentava lisäys: Konsernin saneerausohjelma on saatu päätökseen, mutta tyttären Componenta Casting Oy saneerausohjelma jatkuu vielä vuoteen 2023. Componenta Casting vastaa siis puolta koko konsernin liikevaihdosta ja työntekijöistä. Mikäli Castingin luvut paranee oleellisesti siitä millaisiksi ne on arvioitu saneerausohjelmassa, luonnollisesti joudutaan maksamaan enemmän takaisin velkojille.

Castingin selviytyminen saneerausohjelmasta on merkattu Componentan suurimmaksi riskiksi. 

Näytä koko viesti
Componenta - 1.10.2021 12.10

Yrityssaneeraus hoidettu loppuun ja velat kuitattu annista saaduilla rahoilla. Kakkoset ja Etolat hypänneet isoilla (~12% & ~10%)  osuuksilla hiljattain mukaan. Käyttökatteessa ja liikevaihdossa jos nyt ei selkeää positiivista trendiä, niin ainakin pientä pomppua oikeaan suuntaan. Liikevaihto kasvanut posarin arvoisesti.

Ikävästi ei juurikaan tietoa ketkä ovat asiakkaita-  asiakassegmentit kerrottu ylätasolla, 'maatalouskoneet' ym. Nopealla googlauksella Ponssella tilauskirjat pullistelee ja Valmetin traktoreiden omistajan kurssi on ainakin seurannut indeksiä.  Ei siis tietoa ovatko nämä Componentan asiakkaita, mutta antavat ainakin viitteitä mitä toimialalle kuuluu. Avoimissa työpaikoissa näkyy 6 avonaista roolia, joista kolme on monikossa, 'CNC-koneistajia' 2x sekä Kurikkaan että Jyväskylään, 'Valimotyöntekijöitä' Karkkilaan.

Osa- ja vuosikatsauksissa kerrotaan ainakin panostavan tärkeisiin asioihin, kuten myyntiin ja kustannustehokkuuteen. Kohonneet raaka-ainekustannukset saadaan indeksointisopimuksilla siirrettyä jonkinlaisella viiveellä lopulta hintoihin. 

Uusi TJ hypännyt ruoriin 2020. Johtoryhmällä ei valitettavasti juurikaan osakeomistusta, enkä löytänyt tietoa millainen kannustinohjelma johdolle on, vai onko mitään.

Ei siis mitään selkeää merkkiä käänteestä vielä, mutta yllä mainitut hatarat perusteet riittävät jo itselle siivun ostamiseen. 

 

Onko palstalla muita omistajia? Mielipiteitä ja näkemystä yrityksestä ja sen tulevaisuudennäkymistä ja riskeistä?

Näytä koko viesti
Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan - 14.9.2021 12.57

Tarjak_e kirjoitti:

Mandatum Traderin arvo-osuustilillä muutan Alibaban Nysen ADR-todistukset HongKongin pörssiosakkeiksi. Kulut 3 dollaria.

Lievästi ylipainoisen BABA-position päällä istuessani päätin vielä varmistaa tämän Mandatum Traderiltä. Kertoivat ystävällisesti että konvertointi toisen pörssin osakkeiksi onnistuu, mutta kulu on 200€. Tiedä sitten mutkistaako delistaus prosessia jollakin tavalla. 

Näytä koko viesti
Suominen - 16.8.2021 04.43

Ei valitettavasti käynyt yhtä hyvä tuuri kuin Herantis Pharman kanssa. Edellä mainitun tiedottaessa ikäviä uutisia, satuin olemaan kirjautuneena Nordnettiin. Kerrankin jo sähköpostin otsikosta päättelin oikein, että kannattaa myydä. Tuolloin sainkin koko pienehkön positioni dumpattua jollekin onnettomalle, joka ei vielä ollut tätä uutista nähnyt, tai ainakaan ehtinyt poistamaan omaa ostotoimeksiantoaan.

Suomisen -20% pudotuksen huomasin vasta kun vilkaisin salkkua juuri ennen kuin olin kaapimassa kiukkuisia, flunssaisia ja syömisestä kieltäytyviä pikkulapsia ruokapöytään. Mikäli vaimo olisi vastanut myöntävästi kysymykseen “Voinko nopeasti katsoa minkä takia Suominen on romahtanut?”, olisin välittömästi tilannut hänelle ambulanssin. En tietenkään ole niin tyhmä, että olisin tätä edes harkinnut kysyväni. Joskin lopputulos tässäkin olisi ollut sama, eli ambulanssi olisi tullut, mutta minua varten. Eri syystä, tosin.

Joka tapauksessa kun ruokatilanne oli ohi, ja ainakin toinen lapsi ruokittu kolmella muumikeksillä ja lusikallisella jäätelöä, se ei suinkaan tarkoittanut, että aikaa yhtään sen enempää järkevään päätöksentekoon. Viivyttely osoittautui lopulta onnenpotkuksi. Lasku oli hieman palautunut, ennen kuin itse ryhdyin paniikkimyyntiin.

Päätökseni perustin käytännössä otsikkoon, että Suominen alentaa näkymiään loppuvuodelle, sillä yllättäen Pohjois-Amerikan kysyntä oli tyrehtynyt ja varastot täynnä. Suominen itse arvioi, että pyyhkiminen kuitenkin jää pysyvästi pre-koronaan verrattuna, ja että varastoja sulatellaan H2:lla. 

Varsinaisen myyntipäätöksen taustalla tapahtunut pohdinta meni jotakuinkin näin: Jos johto ei halunnut ennustaa näkymiä hyvin pitkään koronan alettua, mutta heti kun ennusti, niin joutuivat pian rukkaamaan niitä. Ei ole kovin hyvä track record. Muistelin myös osakkeen aiempaa käyttäytymistä, kun julkaistiin ennusteet kirkkaasti ylittävät osarit (osake kiittää pienellä miinuksella). Taustalla myös kummitteli Akinkin useaan otteeseen ilmaisema yli-investointipelko. Kaiken tämän seurauksena laitoin potin pihalle, ja koin turvallisemmaksi arvioida etäisyydeltä sopiiko tähän enää koskea.

Kysymyksiä on minulla ainoastaan kaksi; 

  1. Jatkuuko pyyhkiminen koronan hävittyä korkeammalla tasolla?
  2. Mikäli jatkuu, niin tarkoittaako tämäkään lopulta pysyvästi parempia aikoja?

 

Kun yritän pohtia vastausta kysymykseen nro 1, niin toki luulisi pari vuotta agressiivista pyyhkimistä johtavan ainakin osalle tapaan. Aika on ainakin tarpeeksi pitkä tavan muodostamiseen. Toisaalta, jos ajattelen omaa käyttäytymistä (olen varmasti riittävä otos), niin minun käyttäytyminen tuskin muuttuu. Käytin pahimpaan korona-aikaan muutaman ylimääräisen pyllypyyhkeen pyyhkiäkseni syöttötuolin sekä tavallista isomman pinta-alan ruokapöydästä, johon lapset yltävät.Silloin harvoin siis kun uskalsi kodista ulos. Lopulta huomasin, että lapset silti onnistuvat nuolemaan mitä kyseenalaisempia kohteita, tai ainakin koskemaan niitä ja laittamaan sormet suuhun. Päädyin lopulta, että pöydän ja syöttötuolin puhtaus on huolenaiheista pienin, ja tyydyn jatkossa rapsuttamaan vain suurimmat edellisten jättämät ruokajämät. Näin ainakin minun korteni Suomisen (tai kuka ikinä valmistaakaan Rainbown kosteuspyyhkeiden kankaan) kekoon on varsin mitätön. 

Kankaita menee muuhunkin kuin lasten peppupyyhkeisiin, mutta kun yritän miettiä ylipäätään miten hygienia- tai siivuostuotteiden kysyntä muuttuisi pysyvällä tavalla, niin en itse keksi. Tämä ei toki tarkoita, etteikö syitä olisi olemassa, jos minä en niitä keksi.

Tästä pääsenkin toiseen kysymykseen - mikäli kysyntä on pysyvästi suurempaa jatkossakin, niin tarkoittaako se kuitenkaan parempaa tulosta pysyvästi? Alalla toki vallihauta siinä mielessä, että vastaavaa materiaalia tuottavia linjastoja ei pystytetä hetkessä - koneet ovat mittatilaustuotteita. Suomisenkin tapauksessa taidettiin avata aiemmin suljettuja linjastoja, sekä lisäinvestointiin kapasiteetin kasvattamiseen ainakin Yhdysvalloissa. Nämä valmistuivat muistaakseni juuri nyt, kun kysyntä on tyrehtynyt. 

Oletettavasti kilpailijatkin ovat tehneet samoja peliliikkeitä, eli kysyntään on lopulta vastattu. Millä tavalla jatkossa pystytään puolustamaan hintoja, jos ollaankin tilanteessa jossa on ylituotantoa? Nykyinen kysynnän tyrehtyminen viittaa mielestäni enemmän tähän, kuin siihen, että kyseessä oli vain väliaikainen/ennakoimaton virhearvio koko tuotantoketjussa.

Kun vilkaisee Yhdysvaltojen tartuntalukua ja peilaa sitä Suomisen tuotteiden elinkaareen, niin luultavasti kysyntäromahdus johtui hyvästä jaksosta ennen Deltaa. On hyvinkin mahdollista, että Deltan ansiosta varastot sulatellaankin varsin ripeästi, mutta mikä on sitten tulevaisuus tämän jälkeen?

Näytä koko viesti