Olet täällä

Suominen - 15.2.2021 10.06

Suomisten raaka-aineiden, eli käytännössä öljyn ja sellun, hinta on nousussa. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1312794 .Mitä mieltä olette esim. 20% sellun hinnannousun vaikutuksista Q1-tuloksen?

Suomisen materiaaleista käy ilmi, että kaikista valmistuskustannuksista 60-70% muodostuu raaka-aineista, ja raaka-aineista puolestaan 60% on sellua. Jos laitetaan mutkat suoraksi ja lasketaan sellun 20% hinnanousu Q4 2020:n luvuilla, niin sehän taitaa tehdä varsin rumaa jälkeä tulokselle. Q4 siis hankinnan ja valmistuksen kulut olivat noin 94M, joten sellun hinta Q4 94M x 0,7 x 0,6 on pyöristettynä 39,5M, ja 20% hinnanousu 39,5M x 1,2 pyöristettynä 47,4M. Viivan alle siis jäi Q4 2020 8,5M. Tämä toki äärimmäisyyksiin yksinkertaistettua, eikä ota muita muuttujia huomioon.

Suominen on kertonut, että raaka-aineita on varastossa 2-4vk tarpeisiin, ja raaka-aineiden hinnat siirtyvät tuotteeseen 2-5 kuukaudessa automaattisten hinnoittelumekanismien kautta sekä sopimusten uudelleenneuvottelun myötä. Onneksi harva jättää vauvan pyllypyyhkeet ostamatta vaikka hinta nouseekin 50cnt, eli lopputuotekin menee luultavasti kaupaksi. 

Voiko mielestänne sellun ja öljyn kallistuminen vaikuttaa jopa negariksi asti nyt alkuvuodesta?

Näytä koko viesti
Suominen - 24.11.2020 09.08

@PikkuPro maskeihin liittyen - olin itsekin pitkään siinä käsityksessä, että ainakin osa tuloksesta tulee maskeista. Törmäsin kuitenkin eilen (23.11.2020) julkaistuun uutiseen: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koronakriisi-jakoi-porssiyhtiot-voit...

 

"Suomisen talousjohtaja Toni Tamminen kertoo, että maskit ovat kuitenkin marginaalinen tuote yhtiölle.

– Maskien vaikutus on enemmänkin symbolinen. Tulosparannus on tullut pyyhintätuotteiden kysynnän kasvusta, Tamminen sanoo.

Pyyhintätuotteista tulee 90 prosenttia yhtiön tuloksesta. Pyyhintätuotteita ovat muun muassa vauvojen hoitoon tarkoitetut pyyhkeet ja siivousliinat, joista siivousliinojen myyntiin koronakriisi vaikuttaa selvästi.

– Siivous- ja desinfiointipuolella kysyntä on läpi linjan kasvanut, Tamminen kertoo."

Näytä koko viesti
Suominen - 21.11.2020 09.48

Hei huomenta Suomi(nen), hyvin pyyhkii!

Warrenin ja Charlien oppikirjan mukaan hyviä ostopaikkoja pitää odotella kärsivällisesti, sillä niitä tulee harvoin. Kun ostopaikka aukeaa, pitää lyödä isosti. Ollaanko Suomisen kohdalla tilanteessa, jossa pitää lyödä isosti? 

Mitä mieltä olette? 

Ostopäätöksen puolesta 

 • CEO ja CFO ostaneet osaketta marraskuussa käytännössä tämän päivän (20.11.2020) hinnoilla. CEO 9 610 € ja CFO n. 5 310 €. Sanotaan, että sisäpiirin myynteihin voi olla monta syytä, mutta hankintaan vain yksi. Mieltä olisi lämmittänyt enemmän, mikäli summat olisivat olleet suurempia.
 • Varma, kaikessa viisaudessaan, on päättänyt, että eläkevarat eivät yksinkertaisesti voi kasvaa näin paljon. Blokkikauppa ei nähtävästi onnistunut, joten päättivät roiskia laput tavalliselle kansalle. Tämä on pysäyttänyt lähes kaikki kurssin nousuyritykset 5€ yläpuolelle, kun robotti tykittää lappuja ostolaitaan. Vielä 31.8.2020 Varma omisti 7,72% (4,5milj osaketta). Myynnit alkoivat syyskuussa, jolloin myytiin n. 66,5k osaketta ja lokakuussa virtasi jo veri n 1,8 milj osakkeen vaihtaessa omistajaa. Näyttää, että sama meno on jatkunut myös marraskuussa. Taitavat laittaa sileäksi koko position alle 5€ hintaan. Oletettavasti joku SEB:in rahasto on ottanut koppia 400k osakkeen verran.
 • Kiina-angiina ei ole asiantuntijaveikkausten mukaan poistumassa edes rokotuksilla ennen alkuvuotta 2022, joten käsiä ja pintoja pyyhitään ahkerasti vielä hetki. Luultavasti myös tämänkin jälkeenkin. 
 • Vuoden 2019 liikevoitto 8 milj, kun tänä vuonna jo Q3:seen mennessä liikevoittoa on kasassa 31milj. Kurssi toistaiseksi vain tuplaantunut koronapohjilta.
 • Marraskuussa Suominen julkaisi tiedotteen Yhdysvaltojen tuotantolaitoksen investointisuunnitelmasta, joka yleisesti (?) tulkittiin positiiviseksi merkiksi.
 • Uusi toimitusjohtaja aloitti 2019 ja uusi strategia otettiin käyttöön alkuvuodesta 2020. Kiitos tuloksesta toki kuuluu koronalle, mutta aliarvioidaanko uuden johdon ja strategian vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä?
 • Peesailu - Jens ja Aki ovat kertoneet olevansa omistajia. Jens avasi perusteluja Suomisesta viimeksi 2015, mutta hiljattain paljasti edelleen/uudestaan omistavansa osaketta. Aki ilmoitti pari postausta ylempänä pitkin hampain ostaneensa takaisin kalliimmalla kuin aikoinaan myi, joskin omien sanojensa mukaan pienen position. 
 • Peter Lynch kertoi innostuvansa yrityksestä sitä enemmän, mitä tylsemmällä toimialalla se toimi, ja mitä tylsempi nimi sillä on. Check & check.
 • Osinkopolitiikan mukaan osinkoina jaetaan _vähintään_ 30% tilikauden tuloksesta. Vuonna 2020 voittoa tulee n.40milj, kolmannes tästä on 12milj. Nykyisellä markkina-arvolla osinkoa maksetaan ensi vuonna vähintään 4,2%.
 • Voisiko olla nykyisellä arvostuksella ostokohde kilpailijoille/pääomarahastoille? 

 

Riskit, kysymysmerkit ja huomiot

 • Tilinpäätöksestä en löytänyt mörköjä, mutta en valopilkkujakaan. Bruttokatteessa mukava heilahdus ylöspäin, mutta tämän pysyvyys kysymysmerkki. Omavaraisuusaste 46%.
 • Luultavasti kilpailijat ovat muokanneet tuotantolinjojaan vastaamaan kysyntää, ja ovat myös ivestoineet. Kun kysyntä väistämättä joskus laskee, mikä on ylikapasiteetin vaikutus tulokseen?
 • Raaka-aineiden hinnat ja niiden vaikutus?
 • Merkittävä osa liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista —> Valuuttariski ja sen vaikutus? 
 • Mikä on Suomisen kilpailuetu kilpailijoihin nähden pidemmällä aikavälillä?

 

Oma johtopäätös

Olen tullut lopputulokseen, että Suomisen osakkeen hinnassa on ainakin lyhyellä tähtäimellä kovaakin painetta ylöspäin, kunhan Varma saa pussinsa tyhjäksi. Nykyisellä tahdilla tämä tapahtunee jossakin vaiheessa joulukuussa, viimeistään tammikuussa 2021. Mikäli epäilyttää tulevaisuus kommunistiflunssan jälkeen, tämän voi aina likvidoida nousujen jälkeen.

Kuulisin miellelläni argumentteja puolesta ja vastaan. Saa vapaasti kyseenalaistaa ja osoittaa epäloogisuuksia ajattelussani. 

Näytä koko viesti