Olet täällä

Apua aloittelijalle, kun oma tieto ei vielä riitä - 22.1.2021 06.23

Ehdin löytää yhden ETF rahaston josta tietoja ei ole missään.

L&G Clean Energy UCITS ETF

Kaupankäyntikoodi RENW
Johtuukohan siitä, että on niin uusi rahasto?
Näytä koko viesti
Apua aloittelijalle, kun oma tieto ei vielä riitä - 22.1.2021 04.50

Näistähän voisi aloittaa ihan oman ketjun. Mutta kyllä rahastoista löytyy aina tiedot mihin ne ovat rahat laittaneet. Mutta mistä rahastosta nyt on kyse?

Näytä koko viesti
Apua aloittelijalle, kun oma tieto ei vielä riitä - 22.1.2021 04.34

Sijoittajan tärkeä työkalu - taulukkolaskentaohjelma.

Jos oletetaan että pääomaa on 40000 euroa ja se joko jatkaa 6% tuottoa tai se siirretään 7% tuotolle verot maksaen.

Veroja joutuu tässä laskelmassa maksamaan 4000 euroa eli voittoa on sisällä 13000 euroa ja hankintaolettamaa ei voida käyttää. Eli 36000 euroa voidaan sijoittaa 7% tuotolle eikä sijituksiin koskta 20 vuoteen (ei siis lisätä mitään).

 

36000 euroa on kasvanut pelkällä 1% eron tuotolla yhtä suureksi kuin alkuperäinen kun kuukausia on takan 128 kpl. Silloin pääoma on noin 75360 euroa.

240 kk jälkeen eroa on 12801 euroa 7% tuoton rahaston hyväksi. Se on tuottanut 9,7% paremmin.

36000 euroa on muuttunut 144551 euroksi 20 vuoden aikana.

Toki tuo euromäärä ei ole ns. reaalituotto (rahanarvo on myös alentunut 20 vuodessa).

Tämä kun yhdistetään kuukausisäästämiseen niin ollaankin jo melkoisessa vauhdissa. Sehän nopeuttaa 7% pääoman kasvua nopeammin ja kasvattaa 20 vuoden tuottokertymää hyvin paljon voimistuneen (tavallaan) korkoa korolle efektin takia.

 

EDIT: väärä kuva (edellinen) korjattu oikeaksi.

 

 

Näytä koko viesti
Varakassa tienä onneen - 22.1.2021 03.35

Kekkoslovakki kirjoitti:

... eikä sen meillä pitäisikään. Tuo sääntö on peräisin jenkkien eläkesäästökuvioista eli systeemistä, jossa noilla säästöillä pitää oikeasti elää epälukuinen määrä vuosia.

Kyllä. Ja perustuu ajatukseen että ajallista riskiä pienennetään. Kun osakkeissa on reilusti alle puolet eläkkeelle päästessä, niin ei ole niin fataalia jos kurssit ovat juuri sillä hetkellä alamaissa romahduksen jälkeen. Mutta jos hoidat aktiivisemmin salkkua, voi osakesijoitusaste 67 vuotiaana (pääsenköhän edes silloin eläkkeelle) olla korkeakin.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 22.1.2021 07.53

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde varoittaa uusista riskeistä – rahapoliittinen elvytys pysyy kuitenkin ennallaan

Keskuspankki painotti taas kerran, että se on valmis käyttämään kaikkia keinojaan talouden vahvistamiseksi ja inflaatiovauhdin kiihdyttämiseksi.

https://www.hs.fi/talous/art-2000007754337.html

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde varoitti torstaina, että koronaviruspandemian paheneminen on riski myös euroalueen taloudelle.

”Tuotanto on todennäköisesti supistunut vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä, ja pandemian voimistuminen aiheuttaa joitain alasuuntaisia riskejä lyhyen aikavälin talousnäkymille.”

EKP:n rahapolitiikasta päättävä neuvosto päätti torstaina ennakko-odotusten mukaisesti pitää rahapoliittisen elvytyksen ennallaan. Perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja pankkien talletuskorko –0,50 prosenttia.

Neuvosto arvioi ohjauskorkojen pysyvän ennallaan tai matalammalla tasolla, kunnes inflaationäkymät palautuvat vankasti riittävän lähelle hieman alle kahta prosenttia ja kehitys näkyy johdonmukaisesti myös pohjainflaatiossa. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus hintatason muutokseen.

........................

Lagarde korosti, että keskuspankin pyrkimyksenä on nykyisessä kriisissä pitää rahoitusolot talouskasvulle suosiollisina, ja talouskasvulle suosiolliset rahoitusolot puolestaan vaikuttavat yritysten, kotitalouksien ja valtioiden varainhankinnan kustannuksiin.

Keskuspankki toisti torstaina taas kerran, että se on edelleen valmis tarpeen mukaan käyttämään kaikkia välineitään talouskasvun vahvistamiseksi ja inflaatiovauhdin kiihdyttämiseksi. Hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Elokuusta lähtien inflaatiovauhti on ollut negatiivinen.

...........................

Arvopapereiden myyjiä ovat pankit ja sijoittajat, jotka saavat vastikkeeksi keskuspankkirahaa. Sen turvin ne voivat lisätä muita sijoituksiaan ja kasvattaa lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

 

Eli juhlien jatkoaika jatkuu ja piirileikin soitto jatkuu. Vielä ei tarvitse silmäillä sitä omaa tuolia.

Näytä koko viesti
Apua aloittelijalle, kun oma tieto ei vielä riitä - 22.1.2021 07.45

Bobo36 kirjoitti:

 

Tinggeli kirjoitti:

Tietysti jos sijoittaa jostain syystä OST tilillä rahastoihin...

OST ei voi sijoittaa rahastoihin. Ainoastaan suoriin osakeomistuksiin.

Katos niin olikin, ettei ETF:iä voi tilille ostaa. Miten muistin että niin olisi ollut. Kiitos korjauksesta.

Suorissakin osakesijoituksissa kelpaa vain pörssilistatu osakkeet, listaamattomia ei hyväksytä. Erikoisia rajoitteita.

Näytä koko viesti
Apua aloittelijalle, kun oma tieto ei vielä riitä - 21.1.2021 10.36

Bingo53 kirjoitti:

Kirsti ei ole kertonut mitkä ovat nykyisten sijoitusten kulut tai tuotto ja mihin tuottoon hän haluaisi. Lisäksi sijoituksessa on kaksi puolta - tuottotavoite ja toivottu riskitaso. Veroriskiä tässä ensimmäiseksi koetetaan välttää ja sitten tulevat muut.

Oikeastaan tarkoitus oli kommentoida tätä:

Bingo53 kirjoitti:

Voit myös ajatella rahastoja portfolion tasapainottavana elementtinä. Jätät ne kasvamaan, avaat arvo-osuustilin ja ryhdyt kuukausisäästämään osakkeisiin tai osake-etf:iin.

En jättäisi kasvamaan. Kuten tiedät, samalla tavalla korkoa korolle efekti toimii ilman kk-sijoitusta kun laittaa vain alkupääoman kasvamaan. Suurempi kuluisessa on niin paljon huonompi tuotto että mielestäni nyt kannattaa ottaa se verotappio alkupääomasta. Vielä jos voi käyttää osalle sijoituksesta hankintameno-olettamaa, niin saa vähän veroja pienemmäksi.

Se mihin rahastoihin ja millä aikataululla uusi sijoitus tehdään onkin sitten jo hankalampi juttu tässä markkinatilanteessa. ETF:iin kyllä, mutta mihin. Minä kyllä tietäisin noin suurin piirtein mihin rahastoihin minä ison ylimääräisen pääoman laittaisin (hajauttaisin noin neljän eri ETF:ään), mutta kun ei oikein voi toisen puolesta valintoja tehdä ja olen enempi osakepoimija, vaikka välillä olen ETF:iäkin omistanut. Tosin olen miettinyt että muutaman toimialan osalta pitäisi löytää hyvä ETF.

Korkorahastoihin en laittaisi. Korkorahastojen osalta en näe että sieltä olisi saatavissa lähivuosina tasaista tuottoa. Elämme erikoisia aikoja korkojen osalta. Tietysti jos sijoittaa jostain syystä OST tilillä rahastoihin, niin voihan jossain vaiheessa vaihtaa osakerahaston korkorahastoon verotehokkaasti kun markkina muuttuu. Mutta jos aikoo vain kk-sijoittaa ja holdata kasvurahastoa "eläkeikään saakka", niin osakesäästötili on väärä tili vaan pitää käyttää arvo-osuustiliä. Silloin rahaston vaihto aiheuttaa verokuluja.

Näytä koko viesti
Apua aloittelijalle, kun oma tieto ei vielä riitä - 21.1.2021 04.59

Bingo53 kirjoitti:

Eli rahastot ovat tuottaneet aika hyvin - mikä estää niitä tuottamasta jatkossakin hyvin kuluista huolimatta?

.....................

Luultavasti tarkoituksenasi ei ole 20 vuoden kuluttua nostaa säästöjä vaan ottaa niiden tuotto osinkoina tai tuotto-osuuksina. Voit pitää rahastosi muuttamalla niitä tuottoa maksaviksi vähitellen.

Jos nyt oletuksena olisi vaikka se, että kahden rahastojen tuotto on identtinen mutta kuluissa on 1% ero, niin 20 vuoden aikana menetty rahamäärä on hyvin suuri jos jää jumiin kovempi kuluiseen rahastoon. Ala kuva miltä ero näyttää 20 vuoden aikana. Ja tuostahan se ero lähtisi jatkamaan kasvua exponenttiaalisesti kun korkoa korolle alkaa todella vaikuttamaan.

Tässä kuukausisäästäjä on laittanut 20 vuoden ajan joka kuukausi 400 euroa. Summalla ei sinänsä ole väliä, koska jo yhdellä eurolla tehty sijoitus antaisi saman käyrän mutta toki pystyakselin eurot olisivat eri. Mutta lasketaan ero euroina mitä 400 euroa / kk tekee.

240 kuukauden kuluttua kuukausituotto 6% vuosituotolla on 917,53 euroa/kk ja 7% vuosituotolla 1206,18 euroa/kk.

240 kuukauden kuluttua ero pääomassa on 23557,07 euroa. 1% matalamman kulun rahasto on tuottanut 12,7% paremmin.

Eli kyllä aloittajan kannattaa vaihtaa kalliit rahastot halvempiin. Tuotossa on eroa.

Sitten jos sattuu olemaan vielä rahastojen rahasto, niin pankki on todella vedättänyt. Niissä on piilotettuna vähintää toiset kulut.

Näytä koko viesti
Päivän lööppi - 19.1.2021 02.04

wunderbra kirjoitti:

"Valtion sijoitusyhtiö väisti taitavasti tuottoja viime vuonna: Osakesalkun tuotto oli alle kuusi prosenttia, kun pörssin tuottoindeksi tuotti 18 prosenttia"

Pörssisijoittaminen on nollasummapeliä. Kun valtion sijoitusyhtiö hävisi reilusti indeksille niin vastaavasti moni muu siis voitti reilsuti indeksin. Toivottavasti moni keskiluokkainen piensijoittaja, joita valtio yleisesti muuten kyykyttää mm. verotuksellisesti.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 19.1.2021 08.46

Pörssimörssäri kirjoitti:

Olenko yksin mielipiteeni kanssa, etta vaikka Aleksei Navalny on todennakoisesti oikeusmurhan uhri ja kukaties pian kuolonuhri, ei ole ulkovaltojen asia puuttua venajan sisaisiin asioihin.

Tässä tapauksessa kun kyse on ihmisoikeuksista (opposition edustaja laitetaan vankilaan (*) ja jopa tapetaan mielipiteiden vuoksi) niin en jaa mielipidettäsi. Kyse ei ole Venäjäjän sisäisestä asiasta. Jotenkin en  myöskään usko että Navalny pääsee elävänä vankilasta varsinkin jos ulkovallat eivät asiaan mitenkään puutu tai pidä asiaa esillä. Joku jälkikomplikaatio tms. keksitään syyksi kuolemaan, näin kun on ennenkin tehty.

(*) Navalnyä odottaa jopa 10 vuoden tuomio ilman todellista syytä. Tämä vain siksi, että Putinin pitää näyttää alamaisilleen olevan todellinen johtaja-uros.

Näytä koko viesti