Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 17.4.2021 06.22

Mallinnus ei olut mallinus vaan joku laskelma jossa ei otettu huomioon jo tehtyjen rajoitustoimenpiteiden aiheuttamia tarttuvuuden muutoksia. Laskelmaa eivät tehneet THL:n mallintajat vaan joku muu joka käytti mallintajien käyttämää kaavaa sellaisenaan.  Lisäksi hallituksesta ja sen esikunnasta kukaan ei edes osannut kysyä todennäköisyyttä THL:n esittämille luvuille vaan ne otettiin 100% faktana => vaalien siirto.

IS: Kuntavaalien siirtoon vaikuttanut kauhuskenaario oli kiireessä tehty raaka laskelma – ministeriössä ei osattu kysyä sen todennäköisyyttä.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000007925118.html

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maaliskuun alun niin sanottu kauhuskenaario 2 600–11 200 päivittäisestä uudesta tartunnasta kuntavaalien aikaan ei osunut lähellekään.

.................

Kyseinen laskelma vaikutti oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan päätökseen kuntavaalien siirtämisestä. Oikeusministeriö pyysi laskelman sisältänyttä lausuntoa tautitilanteen kehittymisestä puhelimitse maaliskuisena perjantaina vain päivää ennen kuin linjaus vaalien siirrosta tehtiin. Linjaus tehtiin lauantaina 6. maaliskuuta.

THL:n mallintajat olivat johtaja Mika Salmisen mukaan tuolloin lomalla. Laitoksessa laskettiin vuodenvaihteen jälkeisen kehityksen pohjalta näkymä siitä, miten tilanne voisi pahimmillaan kehittyä.

– Teimme laskelman kaavalla, jota mallintajat käyttävät peruslaskelmissaan. Rajoitusten vaikutusta ei tässä aikataulussa voitu ottaa huomioon, Salminen sanoo.

................

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan ministeriössä ei myöskään ollut osaamista kysyä tarkemmin siitä, mikä olisi näiden mallinnusten todennäköisyys.

.................

– Tästähän ei käyty neuvotteluja. Lausunto tuli valtiosihteerille pyynnöstä, ja se annettiin sellaisenaan puoluesihteereille.

....................

Veikkaan, että meistä muista ei kellään ollut mitään mahdollisuuksia kyseenalaistaa asiantuntijaviranomaisen näkemystä, Jääskeläinen sanoo.

...................

THL:ssä mallintamista tekevä erikoistutkija Simopekka Vänskä toteaa, että itse laskelma oli ihan oikein tehty ja piti paikkansa.

Laskelma ei edes pyrkinyt ottamaan huomioon tartuttavuuden muutoksia tai esimerkiksi rajoitustoimia vaan kuvaamaan matemaattisesti mahdollisia tapahtumankulkuja maaliskuun viidennen päivän tilanteen pohjalta.

Laskelmien pohjana käytetyt tartuttavuusluvut kuitenkin lähtivät laskuun jo seuraavalla viikolla."

 

On se hyvä että meillä on iso kasa poliittisia valtiosihteereitä, avustajia ja puoluesihteereitä. Kyllä joku on varmaan kykenevä toimeensa - tai sitten ei.

On tuo päätöksenteko kyllä melkoista sekoilua, varsinkin kun soppaa hämmentää liian moni toimija ja poliitikko. Ja mitä ihmettä puolusihteeri osallistui koko päätöksentekoon. Onko meillä joku politrukki-taso päättämässä meidän asioista?

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.4.2021 12.20

Casteliero kirjoitti:

Minä sijoitan eurojen takia. Minä en rakastu projekteihin. Minulle on ihan sama vaikka Ethereum suljettaisiin kokonaan ylihuomenna, jos minä saan siitä huomenna rahat ulos.

Minä sijoitan näihin ihan samalla tavoin, kuin muihin kasvuyhtiöihin. Ne antaa suunnan mitä kohti ne pyrkii ja jos sitä suuntaa kohti edetään, ja kurssit nousee, niin silloin se on hyvä sijoitus olla mukana.

Juuri näin. Liika rakastuminen sijoituskohteeseen on vaarallista. Se estää tehokkaasti sijoituskohteesta luopumisen jos narratiivi sijoituksessa muuttuu ja voi aiheuttaa jopa tappioita. Sijoittaminen kryptoihin (otsikon mukaan) on yksi sijoitusinstrumentti muiden joukossa eikä kryptosijoituksen tulisi poiketa muista esim. osakkeeseen sijoittamisesta. Samalla tavalla omia sijoituksia tulee tarkastella ja analysoida kohteesta riippumatta.

Jollain toisella sijoittajalla voi olla erillainen sijoitus-strategia se pitää hänelle suoda. Kaikkien ei tarvitse olla samaan muottiin painettu.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.4.2021 11.25

A kirjoitti:

Yleisesti ottaen ei ole kovin fiksua puhua kanssaihmisistä harhaisina "uskovaisina".

Koita muistaa tämä myös omalta osaltasi. Tee niin kuin saarnaat.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 16.4.2021 10.03

Ensi viikon keskiviikkona hallitus kokoontuu puoliväliriiheen. Niistä voi tulla vaikeat ellei joko SDP+VAS tai Keskusta anna periksi. Neuvottelu on hallitustaipaleen toistaiseksi vaikein, sillä etenkin vasemmistopuolueiden ja keskustan näkemykset koronakriisin jälkeisestä talouspolitiikasta eroavat toisistaan selvästi. Hallituslähteistä sanotaan viikkoa ennen riihtä, että kaikki isot asiat ovat yhä sopimatta. Eri puolueista kuvataan jopa hallituksen kaatumista mahdolliseksi, joskin epätodennäköiseksi. Keskustahan on pitänyt esillä tätä hallituksen kaatamista, mutta tuskin tekevät sitä kun se tarkoittaisi ettei se saa vuosikymmeniä himoitsemiaan maakuntia. Hillotolppa näkyy jo ja sitä kohti menevät.

Kolme keskeistä kiistankohdetta ovat rahankäytön ja velanoton määrä, työllisyystoimet – erityisesti työttömyysturvan leikkaaminen – sekä ilmastokysymyksistä jälleen turpeen verotus ja turveyrittäjien asema. Kehysriihen lähtökohta on vaikea, koska valtion rahankäyttö uhkaa kasvaa reippaasti sovittua suuremmaksi. 

Keskustalle vation talous on tärkeä. Keskustalainen valtiovarainministeri Matti Vanhanen ja hänen johtamansa valtiovarainministeriö ovat vaatineet, että ensi vuodesta eteenpäin menokehyksiä tulisi jälleen aidosti noudattaa. Hallituksen kaikkien suunnitelmien toteuttaminen tarkoittaisi, että valtion ensi vuoden menot ylittäisivät menokehyksen noin miljardilla eurolla. Koska menot eivät saa nousta, olisi jostain menoista nipistettävä. Tämä ei käy SDP:lle.

SDP:n verojen rakastaja Lauri Finer on juuri saanut valmiiksi SDP:n ohjelman nimeltä "Vahvempi Suomi uuteen kasvuun – Jälleenrakennuksen suuntaviivat koronan jälkeen".

https://sdp.fi/fi/blog/vahvempi-suomi-uuteen-kasvuun/

Sieltä löytyy SDP:n tulevaisuuden verotuksen (=verojen kiristys) ja elinkeinopolitiikan (=valtio tulee perustamaan Sorsan perintöä kunnioittaen uusia Valco Oy-katastrofeja (*)) mallit. Julkisen talouden tasapainottamisesta SDP:n näkemys on, että sen aika on vasta kahden hallituskauden jälkeen eli 10 vuoden päästä.

"Edessämme on valtava talouden rakennemuutos. Jos haluamme onnistua
tässä muutoksessa, on realistista arvioida, että julkisen talouden tasapainon
saavuttaminen ei tapahdu nopeasti vaan se tulee olemaan seuraavan kahden
vaalikauden tavoite
. Nyt matkalla kriisistä kohti normaalia on säästölistojen
luonnostelun sijaan meidän kysyttävä itseltämme: uskallammeko Suomena
ja suomalaisina rohkeasti investoida kestävään kasvuun ja uskoa yhteiseen
tulevaisuuteen?"

Näkemykset SDP - Keksusta ovat aika kaukana toisistaan. Saapa nähdä kumman on annettava periksi. SDP ei varmasti halau nyt että hallitus hajoaa koska sen jälkeen se ei ole hallituksessa. Keksusta taas ei halua että hallitus hajoaa koska se ei tule sen jälkeen saamaan maakuntiaan (mistäs sitten isännile saadaan ne jo luvatut kallispalkkaiset pestit). Joku kompromissi tulee, mutta mikä? Ehkä turve on se, mutta silloin vihreiden pitää joustaa.

Lisäks. Keskusta, vihreät ja Rkp kannattavat kiristyksiä työttömyysturvaan. Sdp ja vasemmistoliitto taas vastustavat niitä tiukasti. Tämäkin hiertää.

 

(*) Suora lainaus SDP:n ohjelmasta:

Julkinen sektori voi olla omistajana ja rahoittajana käynnistämässä uusia toi-
mialoja, kun tarvitaan riskinkantoa. Myös koulutus-, tutkimus- ja tukipolitiikan
tulee varmistaa se, että investointien edellyttämää osaamista ja rahoitusta on
saatavilla. Valtion omistajalinjan tulee tukea elinkeinopolitiikan uudistamis-
ta sekä uutta luovaa liiketoimintaa. Valtion omistajapolitiikalla vahvistetaan
omistajuutta kansallisesti tärkeillä aloilla ja torjutaan Suomen ajautuminen
tytäryhtiötaloudeksi.
Valtion tulee säilyttää määräysvalta sellaisissa valtion-
yhtiöissä, joissa turvataan strategisia intressejä kuten huoltovarmuus sekä
infrastruktuuri. Valtionyhtiöitä sekä valtion omistamia yhtiöitä on hoidettava
ja johdettava suunnitelmallisesti ja yhteiskunnan kokonaisetu ja strategiset
intressit huomioiden
.

 

 

 

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 15.4.2021 11.30

Uusi Suomi:

"Irtisanomisen syynä on UPM:n sahaliiketoiminnan muutos, kertoo sahanjohtaja Antti Waajakoski. Yt-neuvottelujen seurauksena Kaukaan sahan pientukkilinja lakkautetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Johtamismallin muutoksen myötä lakkautettavan sahan toimihenkilöroolit päättyvät. Myös irtisanotulle luottamusmiehelle tarjottiin Waajakosken mukaan uutta tehtävää. Luottamusmiehen irtisanominen tapahtui hänen mukaansa työehtosopimuksen puitteissa. "

Laki sanoo ympäripyöreästi näin:

Tuotannollisella tai taloudellisella perusteella luottamusmies voidaan irtisanoa käytännössä vasta viimeisenä. Luottamusmies voidaan irtisanoa vain, jos hänen työnsä päättyy kokonaan, eikä työantajalla ole mahdollisuutta järjestää hänelle hänen ammattitaitoaan vastaavaa tai hänelle muuten sopivaa työtä, tai kouluttaa häntä uusiin tehtäviin.

Tässä tapauksessa kun saha lopetetaan niin eikä silloin myös luottamusmiehen työ pääty ja uutta työtä on tarjottu.

 

Demokraatti otsikoi:

”Poikkeuksellisen vakava teko” – luottamusmiehen irtisanominen herättää huolta

─ Tämä näyttää olevan jatkumoa Metsäteollisuus ry:n ilmoitukselle vetäytyä toimialakohtaisesta sopimustoiminnasta ja siirtää työehdoista sopimista paikallistasolle. Luottamusmiehen irtisanomisella UPM:ssä pyritään poistamaan nyt myös paikallistason sopimisen edellytykset ja siirtymään sopimisesta työnantajan yksipuoliseen saneluun, Ahtiainen toteaa tiedotteessa.

https://demokraatti.fi/poikkeuksellisen-vakava-teko-luottamusmiehen-irti...

Nyt jäämme vain odottamaan Sanna Marinin avautumista asiasta. Kyllä se vielä tulee tavalla taikka toisella.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.4.2021 02.41

A kirjoitti:

Perustarpeiden täyttö on finanssimaailmasta täysin erillään oleva asia. Miksi se on mielestäsi relevanttia?

Koska sanoit että BTC on raha. Se on raha vasta sitten, kun myyjä hinnoittelee esim. leivän BTC:nä ja voin maksaa sen kassalla BTC:llä jotka olen saanut palkaksi työpanostani vastaan (tai BTC:tä pääomatulona). Eli voin käyttää pelkkää BTC:tä vaihdannan välineenä oman elämän rahoittamiseen ja tulovirtaan.

A kirjoitti:

Ei pidä paikkaansa, että bitcoineja omistaakseen tarvitsee myydä fiat-rahaa. Voin vaihtaa aikaani (eli tehdä työtä) saadakseni maksun bitcoineissa.

Poikkeus vahvistaa säännön. Mutta sanoisin, että 99,9% Suomalaisita ei voi. Ja tuskin julkishallinnon työntekijöilekään aletaan maksamaan kovin pian palkkaa BTC:llä (iso osuus Suomalaista palkansaajista).

A kirjoitti:

Itselleni bitcoinit toimivat vaihdannan välineenä todella hyvin.

Olen kokeillut ja vuosien väännön jälkeen olen lopettanut. Koska tuloni eivät ole BTC:nä ja harva perustarvike tai hyödyke, mitä ostan tai tarvitsen, hinnoitellaan BTC:nä, niin kurssiriski on aivan liian suuri. Kokemuksesta tiedän, kun riskit ovat realisoituneet. En saa edellleenkään ostettua ruokaa tai bensaa BTC:llä, vaikka minulla on ollut se BTC-luottokortti. Edelleen se hinta kaupan hyllyllä on EUR-valuuttana mutta käytän maksuun siis BTC:tä, jonka kurssi muuttuu jopa minuuuteissa. Ja tulovirtani on pääasiassa EUR.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.4.2021 01.43

Kuuhun kirjoitti:

Paljon asioita voi nykyään ostaa suoraan kryptoilla, mm. uuden Teslan, lentolippuja jne. ja kokoajan lisääntyy.

Mutta ei edelleenkään niitä perustarpeita. Eikä saa palkkaa BTC:nä.

Olen kyllä käyttänyt BTC:tä jo vuosia sitten maksaakseni nettipalvelusta. Ensinnäisen kerran 2016. Olen myös käyttänyt aikanaan Itä-keskeskuksen BTC automaattia (silloin kun se oli vielä olemasssa), jolla hoidelttiin BTC siirtoja eri lompakoihin ja EUR-BTC vaihtoa. Syötit setelit automaattiin ja kryptot kolahti lompakkoon. Eli on hyvinkin tuttua puuhastelua tuo BTC:n käyttö.

Kuuhun kirjoitti:

Myös krypto-VISA kortteja on tullut markkinoille, tilille vaan kryptoja ja kortti vinkumaan ihan normaaliin tapaan. Tuskin käy joka kaupassa, mutta aika monessa kuitenkin.

Minulla oli jo kesäkuusssa 2017 (siis melkein 4 vuotta sitten) BTC pohjainen luottokortti (Wirex card https://www.cryptowisser.com/card/wirex-card/), joka kävi kaikkialla samaan tapaan kuin mikä tahansa pankin myöntämä Visa / Matercard. En nyt muista oliko se silloin Visa vai Mastercard kuten Wirexin nykyisin antamat luottokortit. Jompikumpi se oli. Tilillä piti olla riittävästi katetta jotta tämä kortti toimi eli ei ole kuitenkaan ns. oikea luottokortti. Eli hyvin tuttua puuhaa. Ongelmana oli, ja on vieläkin, BTC:n rajut heilahtelut. Saattoi ostos tulla hyvinkin kalliiksi. Kun maksat BTC:llä EUR osotoksia, niin kurssimuutos on melkoinen riski.

Olen siis tehnyt kaikkea tuota jo vuosia sitten. Olen myös treidannut BTC:llä muutaman vuoden. Tälläkin hetkellä minulla on sitä vähän lompakossa.

Mutta kaiken tuon jälkeen olen edelleen hyvin skeptinen siihen, että BTC olisi oikea raha. Sitä se ei edelleenkään ole. Jotain puuhastelua siihen suuntaan on ollut jo vuosia, mutta ei ne etene ennen kuin palkat maksetaan suureksi osaksi kryptoissa.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.4.2021 11.29

A kirjoitti:

Itse sijoitan bitcoineihin, koska uskon bitcoineihin rahana....

Mitä ihmisen perustarpeita olet täyttänyt viime aikoina tällä rahalla eli mitä olet ostanut? Kelpaako BTC ruokakauppaan? Ja saatko palkkatulot tai vastaavat tulot jo suoraan BTC:nä? Eli onko se sittenkään rahaa (*)?

A kirjoitti:

....ja täten näen bitcoinit aidosti arvokkaana omaisuutena.

Omaisuutta se juuri on (kuten vaikka kulta), mutta päästäksesi kiinni tähän omaisuuteen tarvitset sitä halveksimaasi oikeaa rahaa (ns. FIAT rahaa).

Tämä vain sivuhuomautuksena, ettei raha ja omaisuus oleaivan sama asia.

 

(*) Raha on yelinen vaihdannan väline.  Sen tärkein tehtävä on toimia yleisesti hyväksyttynä maksuvälineenä eli sen voi vaihtaa hyödykkeisiin eli palveluihin ja tavaroihin. Ominaisuuksia ovat mm. helppo käyttö vaihdannassa.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 15.4.2021 10.05

HS:n juttu kiinteistöyhtiöistä. Vertailussa Cibus ja Citycon.

Koronavuosi ajoi kauppakeskukset ahdinkoon – yksi grafiikka kertoo, miksi kiinteistösijoittajat kantavat rahojaan ruokakauppoihin ja automarketteihin

https://www.hs.fi/talous/art-2000007919291.html

"Päivittäistavarakaupat ja suurten tilojen ”automarketit” ovat juuri nyt sijoittajien silmissä haluttuja kohteita.

Näin voi tiivistää kiinteistökonsultti JLL:n ja Union Investmentin tuoreen Euroopan laajuisen kiinteistö­sijoitusraportin yhden keskeisen havainnon.

”Suomi ei merkittävästi eroa muusta Euroopasta. Ainoa ero on siinä, että suhteessa markkinan kokoon täällä on tehty viimeisten viiden vuoden aikana enemmän kauppaa kaupan kiinteistöillä”, sanoo JLL:n toimitusjohtaja Tero Lehtonen.
......

Sijoittaja haluaa nyt kauppakeskus­sijoitukselleen tuottoa noin puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Keskimääräinen tuottotavoite Euroopan laajuisesti kauppakeskuksissa on nyt noin 5,35 prosenttia.
......
Samaan aikaan päivittäistavarakaupan kiinteistöjen tuottovaatimukset ovat tulleet alas prosenttiyksikön kymmenyksen verran tasan viiteen prosenttiin, Lehtonen kertoo.

Ruokakauppojen suosion kasvun näkee hyvin myös vertaamalla vaikka päivittäistavara­kauppoihin sijoittavan Cibuksen ja kauppakeskuksiin sijoittavan Cityconin kurssikehitystä."

"Siinä missä Cibuksen osakekurssi on noussut viimeisen kolmen vuoden aikana yli 70 prosenttia, Cityconin osake on pudonnut 16 prosenttia.

Lehtonen arvioi, että ruokakaupan ja automarkettien eli suurten tilojen kiinteistöjen suosion kasvuun vaikuttaa ennen kaikkea vähittäiskaupan murros."

Juttu jatkuu tulevaisuuden spekuloinnilla. Toki tämä on yhden ammattilaisen näkemys, jota ainakaan minulla ei ole kykyä kyseenalaistaa.

"Toinen mielenkiintoinen ilmiö on suurten myymälöiden paluu kiinteistösijoittajien suosimiksi kohteiksi. Tällaisia myymälöitä löytyy paljon esimerkiksi Vantaan Tammistosta."

 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 15.4.2021 09.17

Saksalaiset näyttävät mallia Suomalaisille (*).

IS: Lidl poistaa Veikkauksen pelikoneet kaikista myymälöistään

Pelikoneet poistuvat kaupoista kesän 2021 aikana.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007920287.html

Kauppaketju Lidl on päättänyt ensimmäisenä valtakunnallisena kauppaketjuna Suomessa poistaa Veikkauksen pelikoneet kaikista myymälöistään. Pelikoneet poistuvat kaupoista kesän 2021 aikana.

Ei niitä pelikoneita varmaan kovin paljon ole Litukan tiloissa, varsinkin jo vertaa Keskon, SOK:n ja R-kioskien tarjontaan. Mutta hyvä aloitus ja suunnan näyttö.

 

(*) Tiedän kyllä että Lidl Suomi Kommandiittiyhtiö:n johto on Suomalainen.

Näytä koko viesti