Olet täällä

Yhdistelmärahastot - 18.1.2022 01.15

Väittiäisin kyllä, että suuurin osa pankin asiakkaista eli normaaleista palkansaajista ei sijoittamisesta tiedä juuri mitään (*). Tietää tasan sen verran kuin mitä se pankkitoimihenkilö myyntihetkellä kertoo. Tämä sitten ohjaa rahaa juuri näihin hyväkatteisiin tuotteisiin, joissa kulut on vielä piilotettu rahastojen rahastoon. Rahaston myyjä esittää että kyseessä on turvasatama eli matalan riskin sijoitus ja se juuri on se, mikä ihmisiä kiinnostaa. Ovat kuulleett liikaa pörssiromahduksista, mutta liian vähän pörssin 7-9% keskimääräisestä historiallisesta vuosituotosta.

Sinänsä kyllä matalan riskin sijoitustuotteille on tarve, mutta ei missään tapauksessa nykyistä määrää. Eikä edes nykymäärässä kotitalouksille. Kyllä toimintaa näihin rahastoihin ohjaa ainoastaan markkinamiesten tarve eli se, että noissa tuotteissa on melkoisen hyvä kate, myyntityö on helppoa ja riskit joutua oikeudellisiin ongelmiin on pieni.

von Fyrckendahl kirjoitti:

Jos kaikki asiakkaat etsisivät maksimaalista tuottoa tai nopeaa rikastumista riskistä välittämättä, pankin myyntityö ei riittäisi ohjaamaan asiakkaita yhdistelmärahastoihin. Heille myytäisiin muunlaisia rikastumisrahastoja. Vaikkapa vipurahastoja tai kryptorahastoja tai startup-rahastoja. Korkeaa tuottoa lupaavista rahastoista pankki saisi revittyä korkeammat palkkiotkin.

Kyllä asiakkaat etsivät vaurastumista. Markkinamiehet eivät voi noita korkean riskin vipurahastoja jne edes tarjota perus-palkansaajalle, koska joutuisivat siitä vaikeuksiin (viite esim. sijoituspalvelulaki luku 10 ja jossain määrin sijoitusrahastolaki). Kuluttaja-asiakkaille tarjottavaa sijoituspalvelua säädellään melko paljon, joten kaikkein riskisimpiä tuotteita peruskuluttajille edes voida tarjota (sijoituspalveluiden tarjontaa koskee nykyisin myös mm. MiFID II –direktiivi jossa myynnin menettelytapoja säädellään). Sijoituspalveluja tarjottaessa asiakkaalle on kerrottava myytävän tuotteen ominaisuuksista, riskeistä, sijoitusstrategiasta, sekä tuotteeseen tai palveluun liittyvistä kuluista ja palkkioista. Nämä tiedot kuuluu antaa asiakkaalle hyvissä ajoin ennen sopimuksen tekemistä.  Eri asia toki on, ymmärtääkö asiakas mihin on sitoutumassa. Helpoiten tuotteen saa kuitenkin kaupaksi, kun kertoo että on vähäriskinen ja näyttää vähänkään nousevan käyrän rahaston tuotosta.

Ja kulut on tosiaan edelleen helppo piilottaa rahastojen rahastoon. Tämä rahastojen rahasto kuulostaa asiakkaan mielestä hienolta, vaikka onkin ansa. Ja palkkioksi saadaan usein jopa nolla euroa. Lisäksi rahaston ottaminen on nykysiin edellytys alemmalle asuntolainamarginaalille (oli ainakin joitakin vuosia sitten), joten pakkohan siihen on tarttua.

 

 

(*) Kouluissa tai missään muuallakaan ei systemaattisesti opeteta sijoittamista ja säästämistä. Perusperheessäkin lasten kasvatuksessa ei varmasti sijoittamisesta kerrota mitään, kun iskä ja äiti elää kädestä suuhun kulutusjuhlaa eikä sijoittamisesta tiedä mitään. Vaatii henkilön omaa intoa hankkia tätä tietoa. Joten kun käärmeöljykauppias tai se tuttu pankkitoimihenkilö rahastojaan tuputtaa, niin siinä on ainoa tieto mitä asiakas aiheesta saa ja se perinteinen luottamus myyntipuheeseen on edelleen suuri.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.1.2022 11.16

Tämä voisi olla jopa päivän poliitikka otsikon alla. Vanhalla strategialla mennään vaikka tilanne ympärillä muuttuu (sama linja näyttäisi olevan Suomen turvallisuuspolitiikassa).

HS: " Pääministeri Marin: Rajoituksia todennäköisesti jatkettava tammikuun jälkeenkin, vaikka niiden teho ei ole sama kuin ennen."

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008539090.html

""Nykyinen koronastrategia on vahvistettu vasta muutamia kuukausia sitten, mutta nopeasti leviävä omikronmuunnos on muuttanut tilanteen.

Se aiheuttaa pääasiassa aikaisempia muunnoksia lievempää tautia mutta leviää myös rokotettujen keskuudessa merkittävästi herkemmin."

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Yhdistelmärahastot - 17.1.2022 03.08

Enpä ole pitkään aikaan tehnyt tätä vertailua. Tämän päivän luvut (kumpikin ostettu tammikuun alussa 2018):

Nordnet Smart 15 EUR Acc  +2,95%

  • Ostokurssi:  99,17 euroa

  • NAV: 102,10 euroa

Nordnet Indeksirahasto Suomi +92%

  • Ostokurssi: 150,01 euroa
  • NAV: 243,19 euroa

Tosin Smart ei ole mikään tavanomainen perinteinen yhdistelmärahasto (osake + bondi).

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Kauppalehden hupaisat sijoitusjutut ja -vinkit - 14.1.2022 02.36

Heikin Ashi kirjoitti:

Mutta eurolla taitaa kuukaudeksi päästä näkemään näitä ihmeellisiä sijoitusvinkkejä ihan päivittäin. En kyllä ole ollenkaan varma ovatko ne euron väärttejä kuukauden ajalta  eli onko se tässä tapauksessa järkevä ja tuottava sijoitus..

Ymmärrettävä kyllä, ettei maksullista ja oikeasti toimituksellista artikkelia jaeta ilmaiseksi. Minä otin tämän aloituksen lähinnä huumorin kannalta eli että kyseessä on enempi läpällä heitetty lista (tyyliin klikkiostikko), kuten nykyään on valitettavasti tapana lehdissä. Myös KL:ssä. Listahan olisi sellainen humoristinen läppä.

Kauppalehteä 1970-luvun ihan lopusta lähtien (meille tuli kotiin kyseinen lehti) lukeneena lopetin kyseisen julkaisun lukemisen jo kauan sitten, kun lehteen alkoi ilmestyä klikkiotsikkoja ja pintapuolista tekstiä. Ennen luin KL:n joka päivä aikana, eli ennen netitiä, kun se tuli vielä paperisena. Nykyisin en edes netissä kyseiselle sivulle juuri eksy. On siellä varmaan ihan hyviä juttujakin mukana, mutta niitä oli niin vänäh, etten enäää katsonut niiden etsimistä ajankäytön ja vaivan arvoiseksi.  Erikoista myös on, että Kauppalehdestä on tullut enempi joku lifestyle julkaisu.

https://www.kauppalehti.fi/aiheet/lifestyle

 

"Täydellisen tomaattipiiraan salainen ainesosa on majoneesi"

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 13.1.2022 08.58

Jos sen verran saan spämmätä, että kerron todellisen tapauksen.

Vuonna 2016 ostettu Saksasta Mercedes-Benz V 250 4 MAtic (diesel) kaikilla herkuilla. Auto oli esittelyauto ja mittarissa vähän alle 10 tkm. Auto tuotu ajamalla Suomeen ja rekisteröitiin 2016 maaliskuussa 7 paikkaiseksi M1 luokan autoksi (henkilöauto). Autoveroa ei tarvinut tässä tapauksessa maksaa (viite autoverolaki 23 pykälä)

4 vuoden käytön jälkeen autovero kuoleentui ja auto myytiin Suomalaisen nettikaupan kautta Suomalaiselle ostajalle. Mittarilukema 29 tkm. Myyntihinta oli jokusen tonnin enemmän kuin mitä auto oli Saksassa maksanut.

Auton (käytetty) saa Saksata ainakin autoveron verran halvemalla. Tässäkin tapauksessa alennusta oli enemmän. Eikä tämä ole ainutlaatuinen keissi.

Sitten toinen pointti. Se, että korkeasti verotetussa maassa auton veroton hinta on ollut matalampi kuin matalan verotuksen maassa on ollut tosiasia niin kauan kuin tiedän (1980-luvun alusta). Autotehtaat ovat kompensoineet tällä korkeaa verostusta. Autoveroton auto (esim. YK-miesten)  on kannattanatu ostaa Saksalainen auto Suomesta, laivata lähi-itään varastoon vuodeksi ja tuoda takaisin Suomeen.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.1.2022 11.49

AnonymousBettor kirjoitti:

Sama viesti, johon monet lukijat tälläkin ketjun sivulla vaikuttavat suhtautuvan negatiivisesti kaikesta datasta huolimatta tulee nyt myös varteenotettavalta asiantuntijataholta:

WHO: Jatkuvissa tehosterokotuksissa ei järkeä

Maailman terveysjärjestön mukaan tarvitaan rokote, joka ehkäisee tartuntoja.

Se että kannattaa tällä hetkellä tätä ensimmäistä tehostekierrosta ei pois sulje tätä WHO:n kantaa. Itse ainakin lähden siitä, että tehosteen ottaminen on väliaikainen toimenpide kunnes saadaan se parempi ja lopullinne rokote. Rokotevastaiset tuskin tulevat sitäkään ottamaan.

Tällä nyt annetttavalla ensimmäisellä ja ehkä seuraavalla tulevalla tehostekirroksella ostetaan vain aikaa noiden estävien rokotteiden kehittämiselle. Niitähän on käsittääkseni kehitteillä ja kuten on tunnettua, rokotteen kehittäminen ei ole nopea juttu. Rokotetta odottaessa otettaan siis tehosteita.

Näytä koko viesti
Huhtamäki - 10.1.2022 06.01

Kyllä. Siksi tuossa luki sana luotettavasti. Siihen liittyy hyvin paljon eri asioita (mm. se että backupit on testattu ja ne on irti siitä verkosta mihin on päästy murtautumaan).

Näytä koko viesti
Huhtamäki - 10.1.2022 04.47

Eikös nuo kriittiset tiedot ole yleensä luotettavasti backuppina tuon luokan yrityksissä ja siten palautettavissa kohtuu helposti ja nopeasti. Siten tietojen kryptaus ei ole kovin suuri ongelma. Suurempi ongelma on, jos tiedot on imuroitu ja mm. yrityssalaisuuksia uhataan paljastetavan julkisesti. Sen estäminen voi tulla kalliiksi.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 04.35

AnonymousBettor kirjoitti:
Miksi siis koronapassin käyttöä halutaan jatkaa, ja vieläpä niin, että tähän mennessä se luotettavin vaihtoehto eli negatiivinen testi halutaan pois?

Kyllä koronapassista on hyötyä edelleen. Se vähentää sairaalakuormaa hyvin paljon. Paljon enemmän kuin testaus. Testauksella kun ei ole rokotteen tuomaa etua.

 

Lähde https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007983110.html

AnonymousBettor kirjoitti:

 Israelissa siis kolmas rokotekierros on jo annettu ja neljäs aloitettu kun edellinenkään ei tuottanut tulosta.

Eihän Israelissakaan ole 100% rokotekattavuutta. Laittamasi kuva ei kerros sitä, mitä haluat sen avulla sanoa. Suurehko osa kansasta on kuitenkin edelleen rokottamatta ja kai nekin sairastuvat (new cases).

AnonymousBettor kirjoitti:

Passista on tulossa tehokkaampi kiristyskeinoa yhä uudempien ja uudempien rokotekierrosten läpiajamiseksi.

Ja hyvä niin, että näitä uusintakierroksia vielä otetaan.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 02.02

Saapa nähdä mikä on Krista "kaikki kiinni" Kiurun (KKKK) vastaveto. Tämä on selkeä vallankumous pääkaupunkiseudun valtaapitäviltä.

Näytä koko viesti