Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 23.6.2021 03.20

Casteliero kirjoitti:

Kyllä se menee.

Se on täysin sinun tulkintasi. Ilmeisesti yrität lukea jotain sellaista, mitä en ole kirjoittanut.

Mutta annetaan tämän olla. Turha tähän on aikaa tuhlata enempää.

Ps. ehkä kerrankin 1970-luvun lopun peruskoulun matematiikan joukko-opista olisi ollut hyötyä? Tässä keississä.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 23.6.2021 01.16

Casteliero kirjoitti:
Tuossa menee taas kryptot ja Bitcoin sekaisin.

Ei sinänsä mene, että termi krypto tuli ihan tämän säikeen otsikosta ja BTC:tähän tässä juuri tarkoitettiin, kun siitä kirjoitin jo alunperin. Ja viittasin siihen, että "täysin" reguloitua kryptoa  käytetään sitten vain maksuvälineenä köyhissä maissa.

BTC:tä on mainostettu villinä ja vapaana reguloimattomana valuuttana ja arvon säilyttäjänä (sähköinen kulta). Kiinan tapainen laajempi regulointi tuo sääntelyn ja arvo laskee. Näin näen jonkun riskin tässä.

Pidetään siis lohkoketjut (ja ETH yms) poissa tästä regulointi-aiheesta.

Casteliero kirjoitti:
Köyhemmissäkin maissa käyttövaluutoiksi soveltuu paremmin vaikka stable coinit, kuin Bitcoin joka tapauksessa.

Sopii varmasti, mutta eräs etelä-Amerikkalainen valtio (El Salvador) on jo ottamassa presidentin mukaan BTC:n valuutaksi. Koska haluavat irti USD sidonnaisuudesta, Stable Coin on varmaan silloin huono vaihtoehto?

https://www.npr.org/2021/06/06/1003755600/bitcoin-cryptocurrency-money-e...

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 23.6.2021 10.18

Pörssimörssäri kirjoitti:

 

Tinggeli kirjoitti:

Olemmeko nyt saaneet esimerkin, kuinka valtio voi säädellä myös kryptoja?

Ma naen taman mielummin esimerkkina siita, etta valtio voi saadella omaa suhdettaan kryptoihin. Kiina voi sallia kryptojen kayton tai olla sallimatta.

Ajattelin tätä asiaa vähän suuremassa kuvassa. Että useampi maa alkaa säätelemään, kun yksi merittävä valtio on näyttänyt nyt esimerkin, että niin voidaan tehdä. Jos vaikka G7 tai G20 tekee tälläisen päätöksen, merkitsisi se jo varsin laajaa säätelyä, koska useat (länsi)maat joutuvat noudattamaan näitä päätöksiä, jos kauppaa haluavat käydä. Sen jälkeen krypto jäisi lähinnä käyttövaluutaksi köyhempiin maihin, joiden omaan valuttaan ihmiset eivät usko tai maksujärjestelmät ovat lähinnä käteiskauppa ja pankkitieljä ei juuri ole.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 22.6.2021 03.30

Olemmeko nyt saaneet esimerkin, kuinka valtio voi säädellä myös kryptoja?

En nyt ehdi kaivaa (tai oikeastaan jaksa, kun helle 31 astetta vie kaikki mehut) kunnollista tietolähdettä, joten turvaudun Ilta-Sanomiin.

https://www.is.fi/digitoday/art-2000008076389.html

" Kiina ilmoitti viikonloppuna rajoittavansa rajusti bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen louhimista. "

Tämähän on jo vanhaa tietoa, mielestäni Kiina ilmoitti tästä jo pari viikkoa sitten.

" Kiinan suurimmat pankit ovat ilmoittaneet, että ne eivät enää salli asiakkailtaan kryptovaluuttojen tallentamista, kaupankäyntiä niillä ja estäneet vakuutukset kryptovaluuttakauppiaille. Vastaavasti nettiyhtiöt eivät saa pitää palvelimillaan valuuttakauppiaiden verkkosivuja tai näyttää näiden mainoksia. "

Kyllähän tälläinen rajoittaa jo melko paljon kaupankäyntiä ja arvon kasvua, kun uutta FIAT rahaa ei tule BTC:hen ja sitä kuitenkin muodostuu louhimalla koko ajan lisää. Jos tälläiset esteet laajenee enempi, niin sääntely voi jo alkaa toimimaan.

Louhimisen kiellon tarkennuksena:

" Sichuanin, Sisä-Mongolian ja Xinjiangin maakunnat ovat myös kieltäneet kryptovaluuttojen louhimisen eli raskaalla tietokonelaskennalla valmistamisen kokonaan. "

1 BTC on tällä hetkellä Coindeskin ilmoittamana 29834 USD.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 22.6.2021 10.25

Siis päiväkohtaisen rajan päättivät lausuntojen jälkeen. Juhana Vartiainen kritisoi sitä, että kuukausikohtainen raja nostetiin takaisin 2000 euroon aiemmasta 500 eurosta, jossa se oli väliaikaisesti koronan takia (nykyhallituksen päätöksellä).

 

Sisäministeriö kirjoitti  https://twitter.com/Sisaministerio/status/1405784830604947463

" Sisäministeriö antoi asetuksen, jolla Veikkauksen netissä pelattavien nopearytmisten rahapelien vuorokausikohtainen enimmäistappioraja säilyy pysyvästi 500 eurossa. Kuukausikohtainen enimmäistappioraja on 2 000 euroa. "

 

Maria Ohisalo kirjoitti  https://twitter.com/MariaOhisalo/status/1405830786704629760

" Alennettu enimmäistappioraja on ollut käytössä vuoden. Tappiorajoitukset ovat hyvä keino ennaltaehkäistä rahapelihaittoja. Tappiorajan laskemisella torjutaan peliongelmien lisäksi ylivelkaantumista ja toimeentulo-ongelmia. On hyvä, että päivittäistä tappiorajaa lasketaan. "

 

Johon Juhana Vartiainen kirjoitti  https://twitter.com/filsdeproust/status/1406807856972812292

"Maria @MariaOhisalo , olen todella pettynyt toimintaasi. Kaiken sen jälkeen, mitä olemme viime vuosina oppineet peliriippuvuudesta sekä pelitappioiden vaikutuksista ihmisten elämään, köyhyyteen ja hyvinvoinnin jakautumiseen - et voi olla tosissasi."

 

Vartiainen oli samassa yhteydessä jakanut Juha Itkosen twiitin: " Kuukausikohtainen 2000 € enimmäistappioraja tarkoittaa, että noin 45 % suomalaisista voi hävitä kaikki käytettävissä olevat rahatulonsa Veikkauksen nettipeleissä (lähde: Tilastokeskuksen tulonjakotilasto). Lisää voi toki hävitä Veikkauksen pelissä, joissa tappiorajaa ei ole. "

 

Maria Ohisalo vastasi https://twitter.com/MariaOhisalo/status/1406853764338880516

"Nyt on tekopyhää! Kokoomuslaisen sisäministerin aikana tappiorajat olleet 1000€/pv & 2000€/kk. Ongelmapelaamisen katkaisemiseen päiväkohtainen tappioraja on tärkeä, nyt laskimme sitä 500€/pv. "

 

Minun meilestä Ohisalo ei ole kovin rakentava tässäkään twiitissä. Taas katostaan taaksepäin ja haukutaan toisia, kun pitäisi miettiä, kuinka nyt tehtyä asetusta voitaisiin vieläkin parantaa. Jotenkin tuntuu että noiden nuorten feministien on vaikea ottaa mitään kritiikkiä, rakentavaakaan, vastaan. Sanna Marinillla ihan samanlainen lähestyminen (esim. eduskunnan kyselytunnilla). Aina katsotaan menneeseen josta haetaan kritiikin antajan puolueen (siis puolueenm ei henkilön) semokraattisia päätöksiä monipuoluehallituksessa. Käsittämätöntä on, etteivät nuo ymmärrä ettei yksikään puolue saa kaikkia ajamiaan asioita läpi hallituksessa, jossa on useita muita puolueita omine idelogioineen. Esim. Jyrki Kataisen sixpack. Eihän se voinut ajaa kovin Kokoomuslaista politiikkaa, koska olisi hajonut alta aikayksikön.

Näytä koko viesti
Puuilo - 16.6.2021 11.33

Selvisi nyt kantapään kautta sekin, kuinka ihmeessä Puuilo pystyy parantamaan EBITA:aa kovassa kilpailussa. Kun kahden hinnalla myydään yksi, niin kyllähän pakosti EBITA paranee.

Puuilon nettisivu kertoo, että näitä supistushelmiä saa kaksi tähän 1,90 euron hintaan.

Kun menee myymälään, niin miten onkaan.... sama olisi varmaan etämyynnissä, mutta silloin asiakas voi palauttaa toki tuotteen tai vaatia toista helmeä. Tämä tosin huonontaa EBITA:aa kun kulut kasvaa ja kate jää reilusti negatiiviseksi.

 

Ps. onhan tuo supistushelmi toki verraten edullinen (1,90 euroa) verrattuna Starkin 8,80 euron hintaan.   https://www.stark-suomi.fi/fi/supistushelmi-10x8-mm

Onnisen (= Kesko) hintaa en nyt tarkistanut, vaikka se sijaistee ihan Puuilon (HKI) vieressä. Motonetissä taas ei tätä tuotetta ole.

Näytä koko viesti
Puuilo - 12.6.2021 08.10

Puuilon normaali radiomainonta on muutettu mainostamaan tuotteiden sijaan Puuilon osakeantia laugh

https://www.youtube.com/watch?v=EDpE0zu8J0o

Tästä taitaa kyllä tulla jonkin sorttinen kansanosake ja aivan varmasti ylimerkitään. Ei taida saada IPO:sta kovin isoja pikiksiä kun jaossa on niukkuutta osakkeiden määrässä.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 11.6.2021 01.04

hauturi kirjoitti:

 

Tinggeli kirjoitti:

Ihan alkaen toisen asteen yhtälön (pari eri mallia) ratkaisukaavasta noin helpoimmasta päästä esiemrkkinä. Sehän on yleinen kaava joka annetaan valmiiiksi purettuna

 

Kyllä se ainakin meillä lukiossa johdettiin eikä annettu valmiina.

Joo niin taidettiin tehdä. Käytiin kyllä kolmannenasteen yhtälön ratkaisukaavakin läpi, käytinkö lukiossa, en nyt tiedä. Oli tosin vähän huono esimerkki. Mutta jos ottaisin jotain vektorilaskun sääntöjä, ympyrän kehäkulman laskenta, funktion ääriarvojen etsintä (sis. Newtonin menetelmän) tai funktion derivaattaa pisteessä X esiin, niin menisi vähän korkealta ja kovaa.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 11.6.2021 11.19

Druuge kirjoitti:

Ja näitä olisi voinut hyvin käyttää esimerkkeinä myös matematiikassa. Olisi ruvennut konkretiaa löytymään. Yliopistolla kuulin että joissakin kouluissa nuo olikin käyty ainakin fysiikassa, mutta meillä vain annettiin kaavoina. Vasta yliopistossa sitten aukesi.

Aiemmin mainitsemallani Pertti Lounestolla oli tapana johtaa aina ne lopulliset kaavat. Eli periaatteessa mitään kaavaa ei annettu sellaisenaan eikä opeteltu ulkoa, vaan ne johdettiin matematiikan avulla. Ihan alkaen toisen asteen yhtälön (pari eri mallia) ratkaisukaavasta noin helpoimmasta päästä esiemrkkinä. Sehän on yleinen kaava joka annetaan valmiiiksi purettuna, mutta ei anneta ymmärrystä miten se "toimii". Toki nämä yhtälöiden johtamiset tarvitsivat matematiikan perussääntöjen tuntemusta, koska niistä muodostuu reunaehdot ja johtamsen lainalaisuudet. Koska X ei voi olla Y, niin siitä seuraa että...... tai koska X ei leikkaa Y:tä, niin... jne

Matematiikan historian ottaminen mukaan on tietysti historiasta kiinnostuneille mukava lisä (kuten minulle), mutta en nyt näe sitä kovin tarpeellisena. Varsinkin kun opetusaikaa on rajallisesti ja aihetta paljon. Toki sivuhuomautuksena parilla lauseellase on OK. Esim. kuinka Egyptiläiset eivät oikeasti osanneet geometriaa kunnolla mutta heillä oli riittävät välineet ratkaista pyramiidien rakentamiseen tarvittavat geometrian laskut. Kaavat (ja piin arvo) olivat väärät, mutta antoivat silti riittävän tarkkuuden.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 11.6.2021 10.59

segesege kirjoitti:

Mielestäni nykyinen, jumalilta saatu "pitkä matematiikka-lyhyt matematiikka" -dualismi pitäisi brändätä kokonaan uudelleen. Paremmat nimet olisivat jotain tyyliin insinöörimatematiikka/teoreettinen matematiikka ja talous/tilastomatematiikka.

............

Monet ihmiset eivät tule ikinä tarvimaan elämässään derivointia, raja-arvoja tai geometriaa, mutta sen sijaan jokin ylimääräinen tilasto/todennäköisyyslaskennan oppi saattaisi hyödyttää heitä enemmän kuin nykyiset lyhyen matematiika

No esimerkiksi insinööri, varsinkin ohjelmisto ja/tai radio- ja tietoliikennetekniikkaan liittyvän alan, tarvitsee kyllä todennäköisyyslaskentaa ja tilastomatematiikkaa. Derivoinnin ja geometrian lisäksi. Eli jaossasi insinöörimatematiikan tulisi sisältää kaikkien aihealueiden perusteet (syventävät sitten jatko-opinnoissa).  Ja jaossasi siis talous/tilastomatematiikka sisältäisi vain osan aihealueista? Näen tässä kaksi ongelmaa. Matematiikka on perusasioissa tavallaan poikkitieteellinen oppiaine oppiaineen sisällä. Voit hahmottaa ratkaisua useilla eri matematiikan keinoilla. Vaikka et suoranaista tarkkaa lopputulosta saisi, niin jollain "insinöörimatematiikalla" voit hahmottaa talous/tilastomatematiikan ratkaisun usein riittävällä tarkkuudella. Esim. geometrinen (tai derivointi/integrointi) ratkaisu tuottaa usein helposti lopputuloksen, johon muilla menetelmilä tarvitaan monimutkaisempaa menetelmää (ja geometrinen hahmottaminen omassa päässä helpottaa lopputuloksen hahmottamista hehtaaritasolla). Lisäksi nykyisin lukioikäisenä valittu ammatti ei ole se, josta lopulta päästään eläkkeelle. Ei ole mitenkään poikkeuksellista että tutkinto johon valmistutaan ei ole lähellekään sitä ammattia ja vaatimusta josta eläkkeelle päästään. On myös melko yleistä että kesken kaiken siirrytään toiselle alalle ja hankitaan toinen tutkinto. Jos lukiossa jäi perusteet oppimatta, niin aika hankalaa on jatkotutkinnon suorittaminen, kun perusteet pitää opetella erikseen (*).

Matematiikan perusteet on tosin vain pintaraapaisu kyseiseen aihealueeseen. Jos syventävään matematiikkaan mennään, niin silloin se menee niin syvälle ettei kyseisestä aiheesta ymmärrä edes toiseen matematiikan aihealueeseen syventynyt nero.

 

(*) Jatko-opinnoissani matematiikan opettaja ja piensijoittaja Pertti Lounesto (matemaattisen fysiikan ja matematiikan dosentti) opetti aluksi kaikki matematiikan perusteet uudestaan, koska hän oli sitä mieltä, ettei peruskoulussa ja lukiossa niitä opeteta (oikein). Kiinnostuin syvemmin matematiikasta vasta Louneston opissa, jossa asioiden ymmärtäminen ja suurempi hahmottaminen oli kaikki kaikessa. Aiemmin vaikea oppiaine muuttui helpoksi.

https://www.hs.fi/ihmiset/art-2000004063782.html

https://users.aalto.fi/~ppuska/mirror/Lounesto/

"Pertti Lounesto kirjoitti ylioppilaaksi Herttoniemen yhteiskoulusta 1966. Hän pääsi Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan osastolle koulufysiikan kuutosesta huolimatta. Tekniikan tohtoriksi hän väitteli 1979 aiheenaan Cliffordin algebra. Lounestosta tuli Helsingin teknillisen opiston matematiikan yliopettaja 1980. Samana vuonna hänet nimitettiin Teknillisen korkeakoulun matemaattisen fysiikan dosentiksi. Helsingin yliopiston matematiikan dosentiksi hän tuli 2002. Lounesto oli Cliffordin algebran eturivin tutkija. Hän oli 1980- ja 1990-luvuilla vieraileva professori ja tutkija useissa yliopistoissa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Brasiliassa. Suomessa hänen tutkimusalueensa on ollut esillä vasta viime aikoina. Lounesto julkaisi paljon ja kirjoitti muun muassa kirjoja Cliffordin algebrasta. Vuonna 1996 hän kirjoitti yhdessä Rafal Ablamowiczin ja Joseph M. Parran kanssa teoksen Clifford Algebras with Numeric and Symbolic Computations . Vuonna 1997 häneltä valmistui useissa yliopistoissa käytettävä oppikirja Clifford Algebras and Spinors . Lounesto kävi aktiivista matemaattista keskustelua myös internetissä. Kotisivullaan ja kiertokirjeitse hän kumosi vastaesimerkein ja geometrisen algebran laskimen avulla vääriä teoreemoja Cliffordin algebrasta. Suomessa Pertti Louneston elämäntyö oli matematiikan opettaminen insinööriopiskelijoille, sittemmin ammattikorkeakoululaisille. Hän luennoi myös Teknillisessä korkeakoulussa vuodesta 1980 alkaen ja Helsingin Yliopistossa tänä vuonna. Lounesto oli myös piensijoittaja. Hän tuli viime vuosina tunnetuksi valtioenemmistöisten yhtiöiden hallintoneuvostojen lakkauttamisten puolestapuhujana. "

 

Näytä koko viesti