Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 18.10.2021 12.52

mskomu kirjoitti:
Mutta mikäli tuo arvaus Ruotsin datasta pitäisi paikkansa, niin maissa, joissa koronakuolleisuus on ollut korkeaa ensimmäisen vuoden aikana, pitäisi nyt olla aika hyvä tilanne ja maissa, joissa kuolleisuus ensimmäisen vuoden aikana oli matalaa, tilanne voi kehittyä huomattavasti huonommaksi, rokotteista huolimatta. Tosin rokotteiden pitäisi auttaa merkittävästi, mutta tilanne olisi oletettavasti näissä maissa silti paljon huonompi, kuin niissä, joissa iso hitti tuli jo ensimmäisen vuoden aikana.

Ehkei aivan nyt, mutta kun Euroopan ja pohjolan alueen koronapandemiasta tulee helmi- / maaliskuussa kuluneeksi 2 vuotta, niin olisi mielenkiintoista jos joku puolueeton toimielin pystyisi analysoimaan, oliko Ruotsin valinta lopulta se oikea tie verrattuna muiden valintoihin (esim. Suomi, Saksa, Italia, Austraalia ja Uusi-Seelanti). Koronaan sairastuneet (kohtuu pahasti, niin että on jälkioireita) ja siihen kuolleet (ja paljonko menetettiin elinvuosia) on melko helpo seuloa datasta, mutta hankalampaa on analysoida taloudesta mikä tie oli loppujen lopuksi se oikea.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.10.2021 10.21

Kun täällä on laitettu muutamia ennusteita seurantaan (mm. DHarman), niin laitetaan nyt yksi professoritasoinenkin synkkä ennustus talteen.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/6a55281c-4f12-46d6-be17-f9ee97637f12

" Professori pelkää, että Singaporen lukujen valossa Suomella on edessä huomattavasti pahemmat ajat. Merkittävin syy tälle on se, että Suomen rokotekattavuus ei riitä torjumaan epidemian kasvua.

Päättäjät päästivät irti vastuuttoman vapauden huuman. Samaan aikaan tietoon perustuvan päätöksenteon edellytykset ajettiin alas. Hätäjarrua ei ole, hän sanoo.

– Edessä on musta joulu: sairaanhoito ylikuormittuu, monet sairastuvat vakavasti tai kuolevat.

Juuri päättyneenä viikonloppuna Suomen tämänvuotisten koronakuolemien määrä ylitti viimevuotisen määrän. Scheinin näkee tulevat kuukaudet synkkinä.

– Vuoden 2021 jäljellä olevat kaksi ja puoli kuukautta tulevat olemaan paljon pahempia. Ja tämä on tehty tieten, hän sanoo."

 

Näytä koko viesti
Savosolar - 15.10.2021 03.14

Teknokraatti kirjoitti:

Aurinkokeräin korvaa myös halvempaa kaukolämpöenergiaa. Mutta aurinkokeräimen killeriargumentti onkin sen hurjassa hyötysuhteessa.

Tällä hetkellä aurinkokeräimiä käytetään suurimaksi osaksi käyttöveden lämmitykseen. Alueilla joissa aurinkoa on "365 päivää vuodessa" (esim keski-Euroopassa ja Aasiassa) näitä on ollut jo iät ja ajat. Suomessakin näitä on alkanut imnestymään omakotitalojen katolle.

Kaverini asensi aurinkokeräimet katolle noin 6-8 vuotta sitten. Jos muistan oikein, niin alkaa saamaan lämpöä jo noin maaliskuun alussa aina syykuulle saakka. Pitää varmaan kysäistä tarkemmat mittaustiedot.

Toinen innovaatio on omakotitalon lämmitys. Kaivetaan maahan kuoppa jonne lämpö varastoidaan (esim. natriumiin, useita satoja asteita). Sieltä lämpöä (ja sähköä) otetaan omakotitalon lämmitykseen koko talven ajan. Olen nähnyt laskelmat ja ne osoittivat, että homma voi ihan hyvin toimia, tosin niissä lämpö tehtiin aurinkopaneelin tuottamalla sähköllä, ei aurinkokeräimellä. Voisi toimia aurinkokeräimelläkin?  Eli et myy energiaa verkkoon vaan varastoit sen ja käytät talvella.

Helsingin energiallahan on voimaloiden yhteydessä pienehkö lämpöakku, josta kaukolämpöön saadaan jonkin aikaa lämpöä jos voimalaan tulee käyttökatkos. Suurempi on rakenteilla, Mustikkamaan entiset huoltovarmuuden turvaavat kallioon 1980-luvulla louhitut öljysäiliöt muutetaan lämpöakuksi.

https://www.helen.fi/helen-oy/vastuullisuus/ajankohtaista/blogi/2020/mus...

"Lämmön varastointi parantaa energiajärjestelmän energiatehokkuutta ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Se tukee kivihiilen käytön vähentämistä ja korvaamista muilla tuotantotavoilla. Pian valmistuvalla lämpövarastolla pystytään tasaamaan lämmön kulutuksen vaihteluita jopa viikkotasolla. "

" Kahden lämpöluolan vesitilavuus on yhteensä 260 000 kuutiometriä. "

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 15.10.2021 10.57

KuplaSalkku kirjoitti:

Tämä on kehitys, jolle ei tule loppua. Lisätään tähän Topparin ja Kiljusen johtaman rintaman eilen vaatima 700M€ korotus eläkkeisiin päälle.

Tämä oli aika jäätävä ehdotus (*). Kertoo myös todella karun ja surulllisen tilanteen. Meidän asioita päättämään on äänestetty henkilöitä, joilla ei tunnu olevan mitään käsitystä mitenkä asiat toimivat ja miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ja kuinka talous vaikuttaa kaikkeen, kuinka hyvin menestyvät yritykset ovat se perusta, joka tuo jakovaraa päättäjille, ei velanotto. Kun yritykset tekevät reilua voitollista tulosta, niin valtio saa enemmän tuloja joista ylläpitää hyvinvointia ja kaikkea kivaa. Jossain vaiheessa tämä korttitalo varmasti sortuu, ellei seuraavaan hallitukseen saada paksunahkaisia (eivät välitä miten somessa haukutaan päätöksiä) ja eritoten talousviisaita päättäjiä. Mutta tätä lienee turha odottaa.

 

(*)  Toppari ja Kiljunen halusivat jakaa 0,7 miljardia koska eläkeyhtiöiden tuotot kasvoivat normaalia enemmän (reaalituotto 9%, yleinen odotus 3%)  viime vuonna ja rahastoon on saaatuhallituskauden aikana lisää 40 miljardia. Eli jakovaraa näiden SDP:n edutajien mukaan olisi reilusti. Ikävästi unohtuu, että eläkerahaston karttuneet eläkevastuu oli vuoden 2018 lopussa 801 miljardia (lähde: STAT) ja kerättynä rahastoon on n. 200 miljardia (lähde: tyoelake.fi) eli vaje on n. 600 miljardia. Toppari ja Kiljunen perustelevat jakoa siksi, että se on elvyttävä toimenpide. Eivät ymmärrä, että elämme tällä hetkellä jyrkässä noususuhdanteessa eikä elvytys ole nyt tarpeen tai edes hyvä asia. Työvoimasta (oikeanlaisesta) on myös pulaa, joten elvytys ei taida paljon työllisyyteen enää vaikuttaa.

Eläkkeiden kasvattaminen lisäisi toki kysyntää ja siten, taloustilanteesta riippuen, mahdollisesti myös työllisyyttä (mutta ei nyt). Mutta jos eläkkeitä nostetaan ilman, että eläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä heikennetään, työikäisiltä perittäviä eläkemaksuja on nostettava. Nämä kohonneet maksut hävittävät ne myönteiset dynaamiset vaikutukset, joita eläkkeiden korottamiseen saattaa liittyä. Kiljusen elvyttävä peruste ei siis päde tämänkään takia.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat ovat: Kimmo Kiljunen, Jukka Gustafsson, Raimo Piirainen, Seppo Eskelinen, Anneli Kiljunen, Suna Kymäläinen, Paula Werning, Piritta Rantanen, Kristiina Salonen, Heidi Viljanen, Ilmari Nurminen, Pia Viitanen, Mika Kari, Merja Mäkisalo-Ropponen, Aki Lindén, Katja Taimela, Hussein al-Taee, Johan Kvarnström, Kim Berg, Niina Malm, Marko Asell, Riitta Mäkinen ja Matias Mäkynen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.10.2021 08.49

Laitetaanpa nämä luvut talteen tänne. IS uutisoi "Näiden tautien hoitoa korona on viivästyttänyt pahimmin – ylilääkäri vaatii ihmisiä heräämään tilanteeseen" tänään. Alkaisikohan kohta olemaan kulminaatiopiste jonka jälkeen jonot alakavat lyhentymään, varsinkin jos rokotekattavuus vielä paranee.

"Näissä jonon pituus on kasvanut kahdessa vuodessa suhteessa eniten

  1. Sepelvaltimoiden pallolaajennus tai stentti+317 %

  2. Hampaiden poistoleikkaukset+238 %

  3. Rytmihäiriöiden hoito+196 %

  4. Käden pehmytkudosleikkaus+94 %

  5. Polven tai lonkan tekonivelleikkaus+77 %

  6. Ranne- ja käsinivelen muovaus- tai luudutusleikkaus+71 %

  7. Sepelvaltimoiden kuvaukset+52 %

  8. Kaula- tai selkärangan luudutusleikkaus+40 %

  9. Nivus-, napa- ja arpityräleikkaukset+30 %

  10. Peräpukamaleikkaus+28 %

Hoitoa joutuvat jonottamaan sydänvaivoista kärsivät.

Pallolaajennus on sydämen toiminnan kannalta tärkeiden sepelvaltimoiden yleisin hoitomuoto. Pallolaajennus avaa sepelvaltimossa olevan tukoksen ja päästää veren virtaamaan sydänlihakseen.

Jonot ovat pitkiä sepelvaltimoiden kuvauksiin. Niissä selviää, missä kunnossa sepelvaltimot ovat.

Sydämen rytmihäiriöistä kärsivät joutuvat odottamaan aikaa erikoislääkärin tutkimuksiin ja sydäntahdistamisen saamista.

Pitkä jono on luudutusleikkauksiin, joissa on hoidettu muun muassa kaulan ja selkärangan kulumia. Jonottamaan joutuu myös käden pehmytkudosleikkauksiin, joilla yritetään korjata virheasentoja ja estää nivelrikkoja.

Johtajaylilääkäri Jari Petäjän mukaan eniten ovat kasvaneet sellaisten leikkausten jonot, jotka eivät vaadi tehohoitoa, ja jossa potilaat eivät kohtuuttomasti kärsi. Tämä kertoo siitä, kuinka käytännön elämässä sairaaloissa asiat priorisoituvat."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008330703.html

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.10.2021 03.50

Kimbleri kirjoitti:

Pointtini on lähinnä se, että jos alamme valikoidusti antamaan hoitoa ihmisten henkilökohtaisten päätösten pohjalta, niin sairaaloissa alkaa löytymään paljonkin tilaa pian.

Kukaan muu ei ole tälläistä esittänyt kuin sinä tässä ja 23.9.2020, 14:30 kirjoituksessasi. Älä käytä siis monikkoa "me". Ja jos et ole päättävässä asemassa, niin aiheesta on ihan turha jauhaa, koska kuvaamasi tilanteen toteutuminen ei ole mitenkään realistinen vaihtoehto. Se on vaihtoehto vain sinun päässä.

Jopa USA:ssa saat hengen pelastavan kiireellisen hoido ilmaiseksi ja juuri eettisten periaatteiden ja hippokrateen valan turvin. Ja jos / kun hoito muuttuu maksulliseksi syystä tai toisesta, niin lasku esitetään jälkikäteen ja vakuutus, jonka kansalainen tai hänen työnantaja on ottanut, maksaa sen.

 

Kimbleri kirjoitti:

Tai jos hän malliin mentäisiin, niin sitten sen hengenvaarassa oleva toimitusjohtajakin voisi joutua korvausvastuuseen jos sairaalakäynnin syynä on epäterveellisten elämäntapojen aiheuttama sairaalakäynti joka siis turhaa kuormittaa järjestelmää

Tälläisessä olisi sama problematiikka jos epäterveellistä ruokaa aletaan verottamaan. Olisi melkoinen savotta määritellä kaikki elintarvikkeet ja elämäntavat niin tarkkaan, että veron tai laskun peruste on yksiselitteinen. Lisäksi tilanteessa on erittäin vahvasti riski, että määrittelyyn lipsuu mukaan ideologiaa.  En siis kannata. Se, että joku jättää piikin ottamatta on hyvin helposti märiteltävissä ja todennettavissa, joten määrittely olisi hyvin selkeä. En kuitenkaan kannata ajatusta, että Suomessa aletaan laskuttamaan hoidosta edes piikin ottamatta jättämisestä. Siinäkin on ongelmansa.

Kimbleri kirjoitti:

Ehkä Ironisesti yksi parhaimpia suojia covidiin on liikunta ja terveelliset elämäntavat.Tästä syystä itsekin ihmettelen ihmisiä jotka eivät ota rokotetta jos tietävät olevansa huonossa kunnossa, luulisi että heidän kannattaisi arvioida riskit ja hyödyt. Mutta, en koe että ihmisiä voi pakottaa mihinkään sulkemalla heitä julkisten palveluiden ulkopuolelle.

Ei varmaan tartuntasuoja vaan parempi suoja olla joutumatta teholle jos saa tartunnan.

Itse olen reilusti paremassa kunnossa mitä ikäryhmäni keskimäärin on. Olen myös jonkin verran paremmassa kunnossa kuin se ryhmä keskimäärin, joilta työtehtävän takia vaaditaan hyvää kuntoa ja hapenottokykyä. Minun ja tämän vertailuryhmän kunto testataan joka vuosi. Kuitenkin otin kummankin piikin heti kun ne sain, enkä miettinyt että hyvä kunto suojaa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 13.10.2021 10.54

Kimbleri kirjoitti:

Käsittääkseni Hippokrateen vala ei kuitenkaan anna(vielä ainakaan) lääkärille vapauksia olla hoitamatta potilaita, oli sitten mikä tahansa kysymyksessä(esim. alkoholismi, rokotevastaisuus tai extreme-urheilu).

Eihän tuossa aiemmin linkkaamassasi lääkintöneuvos Heikki Pälve kirjoituksessa edes pilkullakaan viitattu siihen, että lääkri jättäisi potilaan hoitamatta. Tuskin kukaan edes niin ajattelee.

Tässä kohdassa Pälve on täyisn oikeassa:

" Pidättäytyminen rokotuksista on johtanut muiden sairauksien diagnostiikan ja hoidon viivästymiseen sekä sairauslomiin, lukuisiin terveiden karanteeneihin, koko terveydenhoidon kapasiteetin kuormittumiseen, työttömyyteen ja kalliisiin sairaalahoitoihin sekä tuottavuuden laskuun ja kuolemiin. "

 

Kimbleri kirjoitti:

Itselleenhän he aiheuttavat hallaa kun joutuvat hoitoon.

Olen tämän tänne aiemminkin kirjoittanut, ja kirjoitan taas. Kyllä ne aiheuttavat hallaa muillekin. Kuormittavat terveydenhoitoa ja vievät sairaalapaikkoja. Pidentävät ja jopa estävät hoitoonpääsyjä.

Esimerkiksi Työterveys Helsinki ei vieläkään pysty tekemään kaikkia lakisääteisiä terveystarkastuksia, koska korona kuormittaa. Viime vuonna tarkastukset oli täysin seis, nyt niitä voidaan tehdä vain murto-osalle. Pitäis päästä spirometriatestiin, EKG pitäisi ottaa, kuulo ja näkö testata, mutta ei. Hoitajat on kiinni koronassa. Labrat sentään ehtivät ottamaan.  Työterveyslääkärille ehkä pääsisi kun se ei jahtaa koronan tartuntakejuja tai ole hoitajana auttamassa sairaalassa, mutta ei lohduta, kun se ei voi kirjoittaa sopivuuslausuntoa kun testit puuttuu. Lain mukaan nämä hommat mistä ei terveyslausuntoa saa pitäisi lopettaa.

Tälläisen lakisääteisen lapun esim. minä tarvitsen joka vuosi (Helsingissä näitä tarvitsee kirjoittaa satoja vuodessa). Mutta ei pääse tarkistamaan onko turvallista harrastaa täsä hommaa, joten omankin terveyden tässä vaarannan koska toiset "en mä tartte sitä piikkiä".... Jotenkin vituttaa kyseiset ääliöt. Lisäksi ne haittaavat ja kuormittavat ensihoitoa ja kasvattavat tavoitettavuusaikoja. Kammiovärinässä jokainen menetetty minuutti laskee 10% potilaan selviytymismahdollisuuksia ja jos apu tulee "en mä tartte sitä piikkiä" hemmojen takia 10 minuuttia myöhemmin, niin voit laskea mahdollisuudet. Yhteiskunta menettää taas yhden koulutetun 50-vuotian toimitusjohtajan.

 

 

Näytä koko viesti
Savosolar - 13.10.2021 10.36

Jokavuotinen rahankeräys menossa: 2017, 2018, 2019, 2020 ja nyt 2021.

Eiköhän tämä vaatisi jo melkein rahankeräysluvan poliisihallitukselta?

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 7.10.2021 04.33

Joo, Hesari on nykyisin ihan omaa luokkaansa. Suuresta osata toimittajista huomaa lukiessaan mihin suuntaan ovat kallellaan. Lehden linjakin on kallallaan tiettyyn suuntaan, vaikka Kaijus jonkin verran yrittää muuta. Sitten on vielä ne jatkuvat kielioppi- ja asiavirheet ja mitä löytyy otsikoista ja jutuissa. Onkohan siellä joku kone joka noita uutisia suoltaa? En oikein usko että ainakaan ylioppilaita on kirjoittamassa niitä otsikoita ja tekstejä.

Uutisoi tänäänkin, ettei työttömät saa hakea kuukaudessa yli neljää työpaikkaa.Eihän toi nyt kovin suuri virhe ole, jos piti lukea vähintään. Eihän juttu muutu kuin 180 astetta, ei ole luku eikä mikään, kun ei juttu käänny edes 360 astetta.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 5.10.2021 06.00

Tässä vanhan ostarin kaavamuutoksessa eli vanhan purku ja uuden rakentaminen asuntojen kanssa meillä on jo yksi kohde esimerkkinä. Tässä tosin haraa vastaan se, että kiinteistön omistaa kauppiaat ei yksi toimija. Mutta keissi on NREP vastaan pienomistajat ja kohde Puhoksen ostari Itäkeskuksessa. Lusikkan soppaan heittä vielä museovirasto, kun se haluaa suojella osan tuosta ankeasta DDR:läisesta betonista.

Taistelu on kestänyt jo vuosia.

https://yle.fi/uutiset/3-10352597

"Pienosakkaat eivät haluaisi NREPiä mukaan Puhoksen kehittämiseen. Isoista toimijoista myöskään Sponda ei ole tehnyt kyseisen yrityksen kanssa sopimusta. Pienosakkaat pelkäävät, että NREPin aikomuksena on ostaa kaikki Puhoksen osakkeet ja näin ollen ajaa entiset omistajat pelkiksi vuokralaisiksi.

Tätä vastustetaan erityisesti siksi, että pienosakkaissa on maahanmuuttotaustaisia omistajia, jotka pyörittävät ostoskeskuksessa omia liikkeitään. Pienosakkaita on noin 25 prosenttia Puhoksen osakeyhtiöstä, ja maahanmuuttotaustaisia osakkaita on puolestaan noin 10 prosenttia."

 

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/1205617

"Puhoksen suurin omistaja on HOK-Elanto lähes kolmanneksen osuudellaan. Osuuskaupan kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen vaikuttaa väsyneeltä tilanteeseen.

– Puhoksen yhtiössä olisi syytä käydä mahdollisimman avointa keskustelua faktapohjalta kaikkien omistajien kesken. Tilanne on juridisesti vaikea, ellei jopa mahdoton, hän arvioi.

Yhtiöltä vaaditaan osakeyhtiölain perusteella yksimielistä etenemistä. Noin 30 osakkaan kesken se ei ole yksinkertaista.

– Mikäli osakkaat eivät kykene nopeasti yksimielisiin päätöksiin, lopputulos ei ehkä enää pysy yhtiön ja osakkaiden käsissä, Karjalainen varoittaa."

 

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1315328

"Vanhan ostoskeskuksen kehitys sai uuden suunnan, kun kiinteistökehitysyhtiö kiinnostui siitä.

NREP:n hallinnoiman rahaston tytäryhtiö omistaa Suomessa esimerkiksi Tikkurilan kauppakeskus Dixin, NREP:n kiinteistösijoitusrahasto on myös mukana kehittämässä Helsinki-Vantaan lentokenttäaluetta ja Aviapolista.

Helsingin kaupunki kutsui Puhoksen viereiseen Stoaan koolle kiinteistön osakkeenomistajat sekä liiketoimintaa ostoskeskuksessa harjoittavat yrittäjät 22. toukokuuta. Puhoksen suurimmat omistajat ovat HOK-Elannon ohella Kesko, Ilmarinen ja Sponda, omistajia on pienemmät mukaan lukien kaikkiaan noin 30.

Ostoskeskus sijaitsee kaupungin vuokratontilla, vuokrasopimus päättyy vuoden 2020 lopussa.

– Ellei muuta sovita, niin tontti pitäisi luovuttaa kaupungille rakennukset purettuna. Nyt näyttää siltä, että ainakaan vanhinta a-osaa ei tulla purkamaan, vaan se tullaan suojelemaan, koska siihen liittyy kulttuurisia ja arkkitehtonisia arvoja."

 

Tämä keissi ei tosin ihan tipu projektiin, jossa Citycon omistaa 100% purettavan kauppakeskuksen tontteineen. Mutta on tässäkin jotain varoittavaa siitä, millä tavalla kaupunki ja museovirasto hämmentää soppaa.

 

Puotilan ostoskeskus oli helpompi tapaus, mutta pitkän ajan sekin vaati. Vireille 2018 ja rakennuksien purku alkaa lähiviikkoina.

https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2018-006173/khs-2018-37/

 

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4204786

"Asemakaavan muutos, joka mahdollisti uuden rakentamisen, tuli vireille tammikuussa 2019. Sen tilaaja oli Kojamo Oy.

Lumo Kodit Oy:n omistaa Kojamo Oy (entinen VVO), joka on ollut julkisuudessa ammattiliittojen saamien jättimäisten verovapaiden osinkojen takia."

Näytä koko viesti