Olet täällä

JR

JR

  • Liittynyt 30.6.2014
  • 135 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Algoritmit eivät ota riidejä - 29.4.2018 22.39

hauturi kirjoitti:

Sanasta "ihmiskauppias" tulee ensimmäisenä mieleen ihmiskauppa ja sitä tekevä henkilö, ja sillä on vähän huono klangi (samoin toki sanasta tietokonekauppias tulee ensimmäisenä mieleen joku joka myy tietokoneita). Mutta kyllähän se merkitys kontekstista paljastuu, mutta noin yleisemmällä tasolla "ihmiskauppiasta" kannattanee käyttää varoen.

Mun mielestä tuntui selvältä, että nämä termit jätettiin tahallaan tuohon muotoon juuri siksi että noissa ensimmäiseksi mieleentulevissa merkityksissä on sitten vähän huumorikevennettä kolumniin. Ennenkin olen toki ollut väärässä tulkinnoissa, joita olen pitäny aivan selvinä.

Sijoitustiedon kysymysketju - 25.2.2018 14.09

Aki Pyysing kirjoitti:
nikke kirjoitti:

moi täällä olis varmaan ketjun typerin kysymys mut mitä se meinaa et osto hinta on aina reilusti myyntiä isompi? treidausta oon suunnitellu ja lukenu siitä mut tämä on semmonen askarruttava asia. toivottavasti joku vastaa järkevästi nii pääsee kokeilemaan.

Kuka näin on sanonut ja missä ja minkä osto- ja myyntihintoihin tämä liittyy?

Tulkintayritys: Veikkaan että tässä ihmetellään spreadiä, ja "osto" ja "myynti" termejä käytetään omasta eikä tarjousten näkökulmasta.

Edit: Jos tää arvaus meni oikein, niin lyhyt vastausyritys voisi olla että osakkeelle ei ole ikinä mitään yksittäistä "hintaa", on vain tahoja jotka ovat valmiita jollain hinnalla myymään, ja tahoja jotka ovat jollain hinnalla valmiita ostamaan. Ja niiden myyntitarjousten täytyy aina olla ostotarjousten yläpuolella, koska jos/kun tasot kohtaavat, niin niiden välillä toteutuu kauppoja kunnes jäljelläolevat myynnit ovat taas ostoja kalliimpia.

Maailmanloppua odotellessa - 13.1.2018 16.26

SaIkunhoitaja kirjoitti:

Mites porukka näkee tuon kryptokuplan puhkeamisen vaikuttavan osakemarkkinoille? Bitcoinissa nähtävissä syklin muuttumisen merkit. Seuraako osakemarkkinat perässä, kun porukka pelästyy vai mitä tapahtuu?

Mä en usko että vaikuttaa juurikaan, siellä on niin eri porukka. Mihinkään julkiseen kulkuneuvoon ei voi mennä ilman että kuulee parikymppisten poikien juttelevan kryptoistaan. Vähän vanhemmassa porukassa huumassa on mukana tosi tuularijengiä. Tuntuis, että näihin sijoittajat on porukkaa joka ei tätä ennen juuri ole osakkeisiin sijoittanut, eikä sijoita nytkään, jolloin olisi hankala nähdä kovin isoja seurauksia. Toki puhdas mutu.

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 12.1.2018 16.55

Aki Pyysing kirjoitti:

Tämä ei ylitä Suomessa uutiskynnystä, mutta rahapelialalla tämä on ISO uutinen. NeTent on jättiläinen ja Relax 2010 perustettu nouseva nykyisin jo keskikokoinen (80 työntekijää) pelialustoja tarjoava softafirma.

Nyt täytyy korjata, että meitä taitaa olla 98. 80 kuulostaa joltain kahden tai kolmen kuukauden takaiselta luvulta.

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 6.1.2018 13.04

Eikö toi "asiallinen teksti" oo se sama pumppausmainos joka tällekin foorumille postattiin jossain vaiheessa?

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.1.2018 11.49

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

Ongelma smart contracteissa on se, että liian suuri ilmaisuvoima (Turing täydellisyys) ei toimi käytännössä, koska pitäisi pystyä todistamaan matemaattisesti, että ohjelmakoodia toimii oikein kaikissa olosuhteissa, mutta tämä on mahdotonta yleisessä tapauksessa (teoreettisessa tietojenkäsittelytieteessä puhutaan ns pysähtymisongelmasta "halting problem") , joten ilmaisuvoimaa joudutaan rajoittamaan, jos joskus tulisi jotain sellaista, että lähes kaikki on "älysopimustettu"

Ei tässä ole mitään ristiriitaa. Se, että on olemassa ohjelmia joista ei voida tehdä formaaleja todistuksia, ei tarkoita ettei olisi koodattavissa ohjelmia joiden oikeellisuus on formaalisti todistettavissa. Ohjelmaa jonka oikeellisuutta ei voida todistaa voidaan pitää aivan samalla tavalla virheellisenä kuin ohjelmaa jonka toiminta tunnetaan virheelliseksi. Jos on ongelmia joihin voidaan koodata niitä ratkaisevia ohjelmia joiden oikeellisuus ei kuitenkaan ole todistettavissa, niin ne luultavasti liikkuvat enemmän halting problemin todistusesimerkkien kaltaisessa ajatusleikkimaastossa kuin smart contractien käytännön tarpeissa.

JR:n allokaatioblogi - 1.1.2018 14.15

Tehdään "vuosi pakettiin" postaus että tulee postattua jotain.

2017 pörssisalkun tuotoksi tuli ~+36000, +13,2%. Siihen pitäisi olla tosi tyytyväinen, koska se on tosi iso summa rahaa, ja ylituotto sekä loogisiin vertailuindekseihin, historiallisiin keskiarvoihin että mun kykyihin nähden. Silti se tuntuu vähän laimealta, kun kesällä kasassa oli +60k, ja sen jälkeen niitä on tötöilty ihmemuuveihin.

Yleisesti vuosi oli taloudellisesti tosi hyvä (noin +375k), lähinnä koska työnantajafirmani valuaatiot jatkavat kasvua. "Kaikki munat samassa korissa" -ongelma siis vain pahenee. Firman näkymät ovat mielestäni jopa parantuneet, eli olen entistä vastahakoisempi keventämään sitä.

Pörssissä tulee olemaan hiljaista ainakin siihen asti että saan Lauttasaaren asuntoni myyntiä - uuden asunnon osto, monen päällekkäisen asunnon lainat ja hoitovastikkeet, remontointi ym varmistavat järjettömän korkeat likvidin rahan kulut, ja olen syönyt ja tulen syömään salkkuani helpoiten realisoitavasta päästä. Nyt jäljellä on osakkeita joita ei ilkeä realisoida (dovre ja aspire global), ja irtorahaa / limittiä juuri tarpeeksi kulujen kattamiseen Lauttasaaren asunnon myyntiin asti.

Omia liikkeitä ei ole siis todennäköisesti odotettavissa ennen kevättä. Siihen asti varmaan lähinnä postailen skeptisiä näkökulmia kryptovaluuttaketjuun.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 27.12.2017 16.34

Casteliero kirjoitti:

... Tästä päästään lohkoketjuihin. Lohkoketju-alustat tuli oikeastaan varteenotettaviksi teknologioiksi vasta Ethereumin myötä pari vuotta sitten. Ne ei ole pystynyt yleistymään, koska NE EI OLE VALMIITA. Yksikään lohkoketju-alusta ei pysty skaalautumaan keskittämättömästi ja/tai turvallisesti vielä. Tässäkin Ethereum on pisimmällä kehityksessä ja se on alustavasta roadmapista vasta 2,5/4 kohdalla menossa kehityskessä. Parin vuoden päästä tilanteet lohkoketjujen kanssa on jo ihan erilaiset. Ei näin isoja teknologisia muutoksia tehdä nopeasti ja ihmetyttääkin kun teknologiasta ymmärtävät ihmiset olettaa yleensä, että lohkoketjut olisi jotenkin valmiita jo. Pari vuotta vielä menee ketjujen kanssa, sitten alkaa palveluiden kehittyminen ja 5-10 vuoden päästä vasta voidaan katsoa mihin lohkoketjuista oikeasti on.

Mun näkemys on, että käytännön tietokannan, jolta vaaditaan konsistenssia, hajauttaminen ei-keskitetysti on niin suuri epätehokkuuskerroin keskitettyihin ratkaisuihin nähden, että uskon sen aina häviävän niille. Mutta olet oikeassa, tästä en voi mitenkään olla niin varma kuin esim Bitcoinin käytännön hyödyttömyydestä - ehkä näihin keksitään näppäriä teknisiä ratkaisuja.

Suuri ongelma on, että vaikka teknologia toimis tehokkaasti, niin mä en näe sillä saavutettavan oikein mitään. Rahaa varten meillä on tosi hyviä keskitettyjä järjestelmiä, ja suurimmalla osalla ihmisistä ei ole mitään ongelmaa "luottaa" esim Mastercardiin ja euroon. Smart contractit on mun mielestä lähtökohtaisesti surkea kehityssuunta, koska ihmiset haluavat tyypillisesti lukea sopimuksia mahdollisimman ihmismäisellä kielellä, ja että niiden kirjain vastaisi suunnilleen niiden henkeä - tähän tarvitaan mahdollisuus vedota ihmisten hoitamiin tuomioistuimiin, eikä koodiin. Datan varastointiin hajautettu lohkoketju on aivan hirvittävän tehoton. Jos halutaan todistaa että jonkun kannan historiaa ei ole käpälöity, tai että ajanhetkellä X sinulla on ollut hallussasi jotain tietoa mitä et vielä halua paljastaa, löytyy taas paljon kevyempi ratkaisuja - datan ei tarvitse olla hajautettua, se voi olla jollain isolla toimijalla järkevällä määrällä varmistuksia, ja riittää että esim merkle treen solmuista tai jostain dokumentista julkaistaan hasheja.

Edit:

On muuten todella mukavaa että täällä on aktiivisena kryptovaluuttateknologian puolestapuhujana ihminen joka on selvästi tietoinen molempien puolien argumenteista ja suhtautuu niihin neutraalisti.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 27.12.2017 14.35

node kirjoitti:

 

JR kirjoitti:

Deflatorinen rahajärjestelmä on aivan yhtä tuhoisa taloudelle kuin hyperinflaatio.

Kerrotko yhden esimerkin, jossa tälläistä on oikeasti kokeiltu ja jossa on jouduttu toteamaan että tälläinen yhteiskunta ei toimi?

Aika montaa historian kautta jolloin raha on ollut arvometallipohjaista ja talouskasvu käytännön nollassa satojen vuosien ajan voisi tarkastella tästä näkökulmasta, mutta en jaksa kaivaa mitään tarkempaa koska tämä on niin itsestäänselvä asia.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 27.12.2017 13.18

node kirjoitti:
  • kryptot tulevat muuttamaan enemmän maailmaa kuin dotcom, joten konsertatiivinen oletus mielestäni pitäisi olla että kryptoissa mahdollisuus vähintään vastaavaan kuplaan kuin dotcomissa.

Aika raju väite. Kauppojen ja palveluiden siirtyminen nettiin on kuitenkin muuttanut rajusti suunnilleen jokaista alaa. Sen sijaan tässä kahdeksan vuoden aikana kovasta yrityksestä huolimatta kryptovaluutoille tai edes sille blockchainille ei ole keksitty yhtäkään laillista käyttötarkoitusta jossa ne vertautuisivat edes välttävästi kilpaileviin teknologioihin.

node kirjoitti:

Perinteisissä FIAT valuutoissa on ns. valuvika, joka ei ole nyt vain Venezuelan ongelma, vaan vastaavaan tilanteeseen pyritään tällä hetkellä myös kaikissa isoissa länsimaissa. Rahan printtaaminen länsimaissa on tällä hetkellä täysin holtitonta, vielä koko ajan kasvavasti.

Inflaatio ei ole bugi vaan ominaisuus. Deflatorinen rahajärjestelmä on aivan yhtä tuhoisa taloudelle kuin hyperinflaatio. Perinteisissä FIAT-valuutoissa on mahdollista kontrolloida inflaatiota tasolle jolla talous toimii. Se, että löytyy esimerkkejä joissa sitä on kontrolloitu tuhoisasti ei johda siihen että olisi järkevintä luopua kaikesta ohjaamisen mahdollisuudesta.