Sellainen huomio, että jos korot nousevat edes maltillisemmin, niin aiemmin myönnettyjen bondien arvo tippuu. Vaikka näistä alkaa olemaan enenevä määrä keskuspankkien taseissa, niin on näitä liikepankeilla ja eläkerahastoillakin merkittäviä määriä. Siitä sitten laskemaan, että jos on ostettu jollain -0.6 - 1 % korolla olevia bondeja ja korot nousisivat 5 %:iin, niin mikä on näiden vanhojen bondien arvo siinä vaiheessa? Ja mitä siitä seuraa, jos erinäisten tahojen taseeseen purskahtaa tuollaiset turskat samalla, kun valtiontaloudet kyykkäävät tai tulee useampi defaultti ja samalla varmaan melkoinen määrä asuntovelallisia kotitalouksia menee nurin, sekä varmaan mittava määrä zombiyrityksiä ja useampia ihan terveitäkin. Melkoinen tuomionpäivän skenaario siis.
Se, että lopputulos olisi huono, ei tarkoita, etteikö näin voisi käydä. Mutta samalla näkisin, että tämän katastrofien realisointi tapahtuu joko poliittisella päätöksellä, että: "Nyt nostetaan korkoja ja otetaan hitti, jotta säästytään tulevaisuudessa" tai sitten siinä vaiheessa, kun oikeasti mitään ei ole enää tehtävissä ja usko koko talousjärjestelmään romahtaa. Jos keksitte vaihtoehtoisia skenaarioita, niin kuuntelen hyvin mielelläni.
Mielestäni on kohtuu selvää, että ns. poliittisen ulospääsyn skenaario ei toteudu ikinä. Vaikka vaihtoehto olisi 100x huonompi, niin sitä on vaikea laittaa yhden tekijän syyksi. Jos taas tilanne päätetään poliittisella toimivallalla realisoida, niin syy menee täysin silloisille valtaa pitäville riippumatta siitä, että ongelman siemenet kylvettiin jo 10 vuotta aiemmin. Yksikään hallitus tai keskuspankin johtaja ei tule ottamaan tällaista riippakiveä vapaaehtoisesti omalle kontolleen, joten eiköhän menoa jatketa niin pitkään, kuin se on mahdollista ja sitten vielä hetken aikaa. Uskon siis, että valtaa pitävät jatkavat venäläisen ruletin pelaamista ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti toivoen, että luoti osuu vasta seuraavan hallituksen/keskuspankin johtajan valtakaudella.
Nähdäkseni emme ole vielä ihan hetkeen siinä tilanteessa, että usko talousjärjestelmään romahtaa laajasti. Itse asiassa alhaisella tietotaidolla ja vahvalla mutulla epäilen, että tässä voi olla mahdollisuus välttää äkillinen romahdus vaihtamalla se vuosikymmenten mittaiseen hitaaseen näivettymiseen. Pidän tätä kenties jopa todennäköisimpänä vaihtoehtona. En suinkaan parhaimpana, mutta todennäköisimpänä.
Edit. Lisätään vielä yksi (mielestäni todennäköinen) tapahtumaketju. Mitä suurempiin ongelmiin päädytään, niin sitä enemmän alkaa löytymään kysyntää populistisille helppoheikeille, joiden karismaattinen johtaja kertoo tunteisiin vetoavasti, kuinka nykyinen ahdinko on ulkomaalaisten/juutalaisten/pankkiirien/kommunistien/neoliberalistien/liskoihmisten/??? syytä ja tarjoavat ongelmaan helppoa ratkaisua. Esimerkiksi maan X pitäisi viimein korvata 1400 vuotta sitten tekemänsä vääryydet ja maksaa biljardi euroa, koska heidän esiesiesiesiesiesiesi-isänsä kävivät polttamassa meidän esiesiesiesiesiesi-isien torppia. Tällä rahalla sitten korjataan kaikki. Ja valitettavasti suunnilleen näin järkeviä, realistisia ja johdonmukaisia liikkeitä löytyy muualtakin.