Olet täällä

Vuodenvaihteen tilinpäätös omassa salkussa - 2.1.2021 01.33

Huono vuosi

Olen voittanut indeksit edelliset seitsemän vuotta. Putki katkesi. 2020 vertailuindeksini vetivät +13% OMXHGI ja +18% SPY, itse olen muutaman prosenttia tappiolla (vain osakkeet, en seuraa aktiivisesti bitcoinin, kullan tai kiinteän omaisuuden hintoja). VNQ olisi -6%, mutta ei se suuremmin lohduta. Myös vuosittainen osinkosumma otti pahasti osumaa, -26% verrattuna edellisvuoteen. Pankit olivat suurin syy osinkopudotukseen; myin koko pankkialan pois muistaakseni kesäkuussa, kun kävi selväksi ettei osinkoja ole tulossa pidemmälläkään odotuksella.

Mikä meni hyvin

Limiitit olivat pienellä käytöllä, käteistä oli jonkin verran helmikuun tiputuksen alkaessa. En aloittanut ostoja liian pian, minua suojasivat laskemani tavoitehinnat - kiima päälle vasta kun ne on alitettu. Ostelin pitkin pudotusta, viimeiset ostot tein päivää ennen pohjia, maaliskuun 17.

Pudotuksen pohjilla alkoi ensimmäisen kerran kylmätä. Limiitit tapissa ja kurssit edelleen punaisia. Jos markkina olisi laskenut vielä 10% lisää, olisi välittäjäni aloittanut pakkomyynnit kattaakseen limiitit. Perse kuitenkin kesti, en myynyt; laitoin juoksevista tuloista minkä pystyin, ja siirsin vararahastosta jonkin verran välittäjälle.

Salkku on osinkojen suhteen hyvällä mallilla ensi vuoteen, ellei tule lisää mustia joutsenia. Nostradamukset puhuvat covid-21:stä, mutaatiosta joka vaatii uudet rokotteet, mutta toivon että siltä vältytään.

Mikä meni huonosti

Odotin toista romahdusta syksyllä, sitä ei tullut. Suojaukset erääntyivät arvottomina. Pohjan käännyttyä nousuksi en ostanut, vaan keskityin maksamaan limiittejä pois, käytyäni mielestäni liian riskisellä alueella.

Eniten vituttaa alkuvuodelta kaksi asiaa. Ensiksi, seurasin koronaa aktiivisesti jo tammikuusta asti. Minua varoitettiin ennalta tulevasta pörssiromahduksesta. Seikkaperäinen ennustus antoi myös ajoituksen, pohjat maaliskuussa. Heikot signaalit eivät tukeneet, en uskonut. Jos olisin laittanut edes pienen panoksen suojauksiin, joista monet jopa 87-kertaistuivat, olisi ollut enemmän pelimerkkejä ostaa pohjilta.

Toiseksi, tajusin kirjaimellisesti päivän liian myöhään että olisi pitänyt shortata hotelleja, lentoyhtiöitä ja matkafirmoja. Päivän. Siinä jäi yhden päivän hitaamman käymisen takia 5-10x voitot yhden päivän ajalta pöydälle.

2021

Useat mittarit vilkkuvat punaisella. Konkursseja on siirretty keväälle. Jenkeissä päättyi häätökielto, kymmeniä miljoonia joutumassa kadulle. Rahastojen käteispositio ennätysalhainen, rahvaan limiitit tapissa sekä kulutusluottoina että sijoituslainoina. Kaikki on kallista.

Aion pitää pieniä suojauksia päällä. Jos yhtiökohtainen shokki tarjoaa ostopaikan, saatan ostaa. Muuten kasvatan rahakasaa ja myyn optioita sitä vastaan.

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 2.1.2021 01.05

Erinäisillä foorumeilla on tullut huomattua, että monella ei todellakaan pää kestä sitä joutilaisuutta ja vapautta tehdä mitä huvittaa. Kun ei ole enää ulkoisia tekijöitä työntämässä suuntaan tai toiseen, eikä ole tottunut ohjaamaan itse itseään. Monelle työ on ollut se elämän suuri sisältö, eikä oikein koskaan ole tullut hiljennyttyä, oltua ihan yksin tarpeeksi kauan ja mietiskeltyä mitä minä oikeasti haluan. Sosiaalisemmilla tulee mökkihöperyys jo kauan ennen sitä, tartuttua puhelimeen ja tarkastettua some, äkkiä jotain ärsykettä ettei vain joudu olemaan *itsensä* kanssa.

Tämä pätee ihan samalla lailla hyväosaisiin kuin toisen luokan kansalaisiinkin. Moni pitkäaikaistyötön sossurotta on ihan samojen ongelmien kanssa, ei tiedä mitä tekisi itsensä kanssa kun kerrankin on tilaisuus. Eikä siihen välttämättä sopeudu vuosienkaan jälkeen. Tapahtuu vähän sama kuin joillain eläkeläisillä, muututaan vihannekseksi telkkarin eteen. Ehkä kehitetään riippuvuus johonkin.

Toiset taas ovat elementissään, poissa stressistä ja maailman vaatimuksista, kukoistavat vapaana kahleista. Heitä on kohtuu pieni osa, mitä olen havainnut. Jos sellaiseen tilanteeseen pyrkii tai joutuu, niin todellakin kannattaa oppia tuntemaan itsensä, tietämään haluaako sitä ja selviääkö siinä. Ei ole häpeä todeta ettei se sovi sinulle, ja tehdä jotain muuta. "Coping strategy"jen etsintä on tasan tarkkaan väärä tapa, se on itsensä harhautusta kun ei uskalla ajatella todellisia juurisyitä.

--

En tiedä onko mitään hyötyä selittää omaa tilannettani, mutta ehkä joku saa siitäkin jotain. Olen introvertti ja viihtynyt jo pienestä yksin. Luen paljon, pelaan paljon, olen ollut virtuaalisesti pelastamassa prinsessoja, tuhoamassa galakseja, kansanmurhaamassa vähemmistöjä, pyörittämässä maatilaa. Olen ollut mafioso, johtaja, siivooja, bussikuski. Luonut, tuhonnut, kehittänyt, pyydystänyt ja vapauttanut. Nähnyt hautoja, henkiä, demoneita, kuollut tuhansia kertoja. Tappanut jumalia ja tullut itse jumalaksi. Nähnyt valintojeni seuraukset.

Yhtä lailla olen hiljentynyt ja viettänyt paljon aikaa ilman ärsykkeitä. Siinä menee useampi päivä yksin itsensä kanssa ennen kuin päivittäinen ajatusten häly taukoaa.

Tiedän mitä haluan ja mistä minun merkitykseni tulee. Tiedän mistä pidän, mistä nautin, mikä vaikuttaa hyvin ja mikä huonosti. Tunnen itseni. Pääsin tähän jo kohtuullisen nuorena, parin kympin alkaessa.

Minulle oli selvää jo ennen kuin valmistuin etten todellakaan aio lusia seuraavaa 60 vuotta 40 tunnin orjuudessa. Ajalla on minulle huomattavasti enemmän arvoa kuin rahalla, se että joku muu komentaa tekemään jotain mitä et itse tekisi, kolmanneksen tai yli päivästäsi, oli täysin kestämätön ajatus. Aloitin sijoittamisen ja perustin yrityksen jo ensimmäisenä opiskeluvuotena. Sitä ei silloin kutsuttu FIRE:ksi, mutta sama idea oli takana. Laitoin kovat tavoitteet, samanlaiset joita moni yhä päivittelee täälläkin - eläkkeelle 30v. Kaiken päälle pyrin siihen rennosti ja niin, ettei edes säästämisaikana tarvitsisi tehdä tuota kirottua 40 tunnin juoksupyörää.

Valmistuttuani olin sitten yrittäjä; aloin yrittäjäksi jotta saisin tehdä vähemmän töitä. Tälle on moni hörähdellyt, mutta niin se vain meni. Kukaan ei nimittäin palkkaa yhdeksi päiväksi viikossa, mutta yrittäjänä olen saanut tehdä <10h viikkoa, monesti alle kaksi tuntia tai ei mitään. Silti olen tullut toimeen, ja joka kuukausi on jäänyt sijoitettavaa. Olen pitänyt hauskaa ja nauttinut hyvin matalan stressin elämästä.

Vaikkei tavoitteeseen päästykään, elämältä tuli kierrepalloja, niin tavallaan olen kuitenkin onnistunut. Olen nyt 30. Talon osto siirsi tavoitetta parilla vuodella eteenpäin, mutta samalla kohensi elämänlaatua reilusti. En kadu tuota. Tällä hetkellä passiiviset tuloni kattavat yli puolet vuosittaisista menoistani. Koronavuoden sijoitukset eivät onnistuneet, tästäkin saattaa tulla pientä viivettä. Ei suuresti haittaa, teen mukavia, kiinnostavia, hyväpalkkaisia hommia sen verran kuin jaksan. Asiakkaat ovat mukavia, deadlinet olemattomia, ei paineita. Haluan yhä siitäkin pois, täyteen vapauteen, mutta ei se ole enää niin tarkkaa tapahtuuko se kellon iskiessä 32 vai 33.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 16.12.2020 09.12

Pörssimörssäri kirjoitti:
Mita peliyhtioita aliisan_avaimet itse ostaisi, jos olisi pakko? Tai muita yhtioita ylipaataan? Kysyn taman siksi, etta selvastikin tunnet pelimaailmaa ainakin pelaajana ja siksi olen lukenut sun kommentteja tavallista tarkemmin. Naista kommenteista on valittynyt kuva, etta kaikki (peli)firmat ovat "EI". Mutta pakko kait sita jotain on jossain valissa ostaa?

Pelifirmoja: konsoliyhtiöt MS, Sony ja Nintendo taisin mainita jo aiemmin, ja Square Enixiä voisin myös omistaa. Ruotsista Paradoxia. Standard disclaimer: oikeaan hintaan, kalliilla ei osteta. Moni peliyhtiö jota haluaisin omistaa on yksityinen, pörssistä ei hirveästi löydy. Salkusta löytyy kahta peliyhtiötä tällä hetkellä, Remedyä ja Roviota. Molempia ostin alunperin annista, Remedy on isosti voitolla, Roviot myin tappiolla säilyttäen yhden osakkeen muistoksi. Remedyt pidän kunnes firma ostetaan pois, tai tulee syy myydä. Pidän todennäköisenä että Epic ostaa putiikin muutaman vuoden päästä.

Pelifirmoja ei enemmän löydy sen takia kun eivät sovi strategiaan. Olen pääosin osinkosijoittaja, tähtään >8% osinkoon. Oikein ajoitetuilla ostoilla pääsee tuohon huomattavasti alemmalla riskillä ja laadukkaammilla firmoilla kuin luulisi. Pelifirmat ovat yleensä riskisiä kasvufirmoja, usein ei lainkaan osinkoa tai joku surkea 0,5%.

Pelaan lähinnä konsolipuolella, mobiilista en tiedä paljoakaan. Olen jo liian vanha Fortnite-säätöön.

Mitä negaan tulee, koen että viime aikoina on vain ollut enemmän sanottavaa sillä puolella. Kaikki on kallista, viimeiset ostot tein mustana perjantaina, ja sitä ennen ostin isosti GEOa. Jos ei ole tilaisuuksia, niin sitten odotan. Mulla on yli 100 osaketta seurannassa, olen laskenut niille tavoitehinnat ja oma softa laittaa ne järjestykseen sen mukaan kuinka kaukana ovat siitä. Kevään rytinässä oli ~70% ostohinnoissa, nyt on tasan yksi osake, ja sekin niin huonosti että mielummin odottelen parempia aikoja.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 16.12.2020 01.01

Katselin tarkemmin CD Projektia, josko olisi ostopaikka. Tulin tulokseen ettei todellakaan. Putiikki toimii yksi peli kerrallaan, ja Cyberpunkia tehtiin 4-7 vuotta arviosta riippuen. Tämän hetken arviot ovat 7/10 PC ja 4/10 konsoli metacriticin user review-puolella, ja valtava määrä on pyytänyt rahat takaisin. Hirveä kasa bugista paskaa, ja lisäksi päälle SJW-nuorallataiteilu (pelissä voi tehdä trans-sukupuolisen hahmon ja on siihen liittyvää sisältöä, mikä suututti konservatiiviset pelaajat; samalla SJW:t ovat vihaisia koska trans-sisältö ei ole riittävän positiivista eikä sitä ole tarpeeksi).

Toisaalla arvioitiin että heidän oli pakko työntää se ulos raakileena nyt, ettei joulumyynti menisi sivu suun. Kuulemma kassa alkaa olla heikko, eikä olisi kestänyt lisävuotta. Mainehaitta on jo tehty, vaikka tammi- ja helmikuun luvatut patchit korjaisivat peliä kunnolla. Seuraava iso peli olisi sitten usean vuoden päässä, jos firma edes selviää sinne asti.

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 16.12.2020 12.54

Törmäsin juttuun Uzbekistanin keskuspankin kultakorteista. Eli useassa grammakoossa myytäviä standardoituja pieniä harkkoja, numeroituina ja suojausominaisuuksin jotka näyttävät jos korttia on yritetty avata. Ilmeisesti myyvät lähes kullan hintaan, ja myös ulkomaalaisille, mutta vain konttoreissa. Jos noita saisi netin kautta ostettua niin olisi kovin paljon kätevämpi formaatti kuin kolikot.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 14.12.2020 09.11

Pörssimörssäri kirjoitti:

- koska "Cyberpunk 2077 on buginen paska", ostin CD Projektia tanaan @ 364 zt. En jaksanut tutkia enempaa.

CD Projektin puolalainen puukko tippuu yhä, nyt 296 zt. Pidätkö yhä?

Pelaajat eivät olleet kovin tyytyväisiä Cyberpunkiin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 7.12.2020 10.45

https://2020news.de/wp-content/uploads/2020/12/Wodarg_Yeadon_EMA_Petitio...

Pfizerin entinen VP sekä toinen lääkäri vaativat nopeutettujen tutkimuksien katkaisemista ja pidemmän tutkimuksen aloittamista. He listaavat useita riskejä joita tämä nopeutettu tutkimus ei selvitä.

  • Mahdollinen ADE
  • Mahdollinen pysyvä hedelmättömyys naisilla, koska piikkiproteiinin vasta-aine saattaa tarttua myös istukan proteiiniin
  • mRNA-rokotteissa käytetään lisäainetta, joka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion
  • tutkimus on aivan liian lyhyt havaitakseen pidemmän aikavälin haitat
Näytä koko viesti
Meltwater B.V. - 7.12.2020 10.41

Täyttä bullshittia näyttää olevan, mutta selvästi onnistuvat myymään käärmeöljyä.

Näytä koko viesti
Fortum - 7.12.2020 10.40

Michael Scofield kirjoitti:

Eli itse näkisin että toi riski että pääomistaja hiekottaa liiketaloudellisten tavoitteiden saavuttamista tavalla toisella on aika pieni nykyään, huomattavasti pienempi kuin Mauri Pekkarisen aikana esimerkiksi.

Kauankos case Postista ja case hallituksen palkitsemiskohusta olikaan? Ei ollut kumpikaan Pekkarisen aikana.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 29.11.2020 08.53

Perinteisemmät suojaukset eivät ole kovinkaan kalliita. Kutakuinkin prosentin panoksella voit suojautua 20% tiputukselta vuodeksi. Paranoidi optimisti saattaisi vetää kahden kärjen strategialla, jahdata tenbaggereita mutta samalla laittaa suojausta. Jos nousu jatkuu, se kattanee prosentin menetyksen. Jos sattuu odotettua isompi tiputus, suojausten teho nousee. Vastaavasti jos markkina menee vaakalentoa, se olisi tällä tyylillä huonoin tulos.

Itse olen sellainen negatiivinen realisti. En usko että tämä printtauskupla kestää ikuisesti. Rokotteet kuitenkin siirsivät isompaa shokkia vuodella parilla eteenpäin, tämänhetkisen arvioni mukaan. Odotin koronan toisen aallon aiheuttavan maaliskuun toisinnon; näin ei käynyt. Pk-yritysten konkurssisuma on siirtynyt ensi keväälle, mutta sekin vaikuttanee lähinnä pankkeihin. Cash-positioni on edelleen kovin iso, jotain 15% BF-ostoista huolimatta, mutta kun mitään ostettavaa ei löydy niin sitten odotetaan. Myyn toki optioita, ettei rahakasani ole täysin tuottamaton odotusajan.

Joulukuulle oli laskettu syksyn nousun takia muutaman sadan miljoonan dollarin myyntipaine, kun isot rahastot joutuvat tasapainottamaan. Tämä + veromyynnit voi tuoda ostopaikkoja.

Näytä koko viesti