Olet täällä

Aurinkopanelit sijoituksena - 1.10.2022 04.19

Nykyisin on trendinä mikroinvertteri per paneeli, eli ei sarjaankytkentäongelmia. Tarjosiko kukaan sinulle tätä vaihtoehtoa?

Näytä koko viesti
Wulff Group - 20.9.2022 06.50

HP koetti laittaa printterimustetta palveluksi, ei mennyt putkeen. Kopiokoneen musteet ja paperit palveluna on pärjännyt paremmin, mutta ei sekään hyvä bisnes ole.

Siinä vaiheessa kun Amazonilta saa toimituksen parissa tunnissa, ottaen huomioon että AmazonBasics -oman merkin tavara on jo nyt halpaa ja laadultaan hyvää, ei mene enää hyvin Wulffilla. Hesassa on jo nyt ruokaa toimittavia robotteja.

Näytä koko viesti
Wulff Group - 19.9.2022 06.17

Toimistotarvikkeet on hitaasti kuihtuva ala, ja lisäksi kovasti kilpailtua bulkkia. Ei ole mitään syytä pysyä toimittajassa X jos Y myy halvemmalla samanlaatuista tavaraa. Katsomalla pitkää kurssia näet, että sehän laskee kuin lehmän häntä, poislukien koronan jälkeinen pomppu joka tehtiin myymällä koronatuotteita.

Eli minun nähdäkseni kertoimet ovat halvat koska yhtiöllä ei ole tulevaisuutta. Mikä on sijoituscasesi?

Näytä koko viesti
Kysymyksiä/Vastauksia - 18.9.2022 08.50

Minusta tuo OP-dollaritili on huono idea, johtuen a) OP:sta (kalliit maksut kaikesta) b) euro-dollarikurssista (arvioiden mukaan nyt aika lailla pohjilla, eli jos nyt vaihdat eurot dollareiksi, voi käydä niin että menetät 10-20% siinä parissa-kolmessa vuodessa valuuttojen liikkuessa) c) käteisenä pidosta korkean inflaation aikana.

Tuolla oletuksella että Iso Dippi tulee parin vuoden sisään, laittaisin hajautetusti yrityslainoihin joissa erääntymispäivät 1-5v päässä, ja vähintään osa on muuttuvalla korolla. Periaatteena käyttää korot ja erääntyvät lainat ostoihin, ei myydä ellei satu sitä Isoa Dippiä, sillä myymällä saatat myydä huonoon aikaan, mutta istumalla eräpäivään saat varmasti sovitun tuoton (poislukien konkkariski).

Parhaalla ei-määräaikaisella säästötilillä taitaa tällä hetkellä saada 0,75%. Tuollaisella bondisekoituksella saisi 3-5% hyvin pienellä riskillä.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 17.9.2022 11.49

Ostin NCMI:n '26 bondia 68% alennuksella ja 18% korolla. Markkina hinnoittelee konkkaa, vaikka käänne tapahtui jo kaksi neljännestä sitten. Taantumassakin käydään leffassa ainakin välillä, toisin kuin koronassa. Cineworldin konkka vaikutti siten, että ostin vasta näiltä tasoilta. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan osakkeessa on yksi hedgerahasto isona shorttina tukemassa heidän Cineworld-vetoaan, mutta bondia näytetään lyövän lähinnä markkinan mukana, korot nousee ja roskalainat laitetaan laitaan kategorisesti.

Sijoitusvuosi näyttää muutenkin menevän ihan mukavasti. Yksi salkku näytti -3% YTD kun indeksit samalla -15-16%. Osinkovirta on palautumassa koronavuodesta ja näyttää päätyvän 2018 tasoille. Ennustan loppuvuodeksi vauhtia ja vaarallisia tilanteita, pyrin keräilemään käteistä mutta pidetään silmät auki.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 6.9.2022 06.25

Otin hieman DWAC-puttia ensi kuulle. Truth Socialilla ei mene niin kuin leffoissa, ja tällä viikolla ratkeaa kaatuuko koko SPAC-kauppa.

Olisi pitänyt ostaa viime perjantaina, mutta luin asiasta vasta sunnuntaina. Veto voi enää viisinkertaistumisen sijaan vain kolminkertaistua. Tuskin pidän viikkoa pidempään kävi miten kävi.

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 6.9.2022 06.22

Velho kirjoitti:

Mun mielestä markkina on ihan puhtaasti väärässä ja pankkiosakkeet ovat nousevissa korko-olosuhteissa aivan liian halpoja. En usko mihinkään asuntomarkkinoiden massiiviseen romahdukseen, joka aiheuttaisi luottotappioita.

Puhutko pelkästään Suomesta? Ruotsissa voi hyvinkin posahtaa, ja Nordealla on paljon ruotsalaista asuntolainaa.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 3.9.2022 01.28

Tinggeli kirjoitti:

Pelästyiköhän Putin sitä, että Saksa on saanut kaasua talteen varastoihin ennakoitua enemmän? Kun sopivasti putki meni "epäkuntoon" heti kun kaasuvaraston ennakoitua paremmat luvut julkaistiin.

FT uutisoi hiljattain EU:n ostaneen pää märkänä venäläistä kaasua Kiinan kautta. Muistaakseni ekan puolen vuoden aikana 6-7% ostoista oli sellaista. Tämä on aika floppi kyllä, esitetään että kielletään venäläisen kaasun ostot, siirrytään Algeriaan yms tuottajiin, ja juhlitaan että meillähän on keskimääräiseen talveen vaaditut 80% varastoista nyt täynnä. "Me tienataan tällä", jos meillä tarkoitetaan Xitä ja Putinia. Facepalm.

Se kaasu on nimellisesti kiinalaista jos se tulee kiinalaisessa laivassa ja myyjänä on kiinalainen firma. Kuitenkin itse tavara on suoraan Venäjältä. EU maksaa näin välikädelle preemiota, ja Putin tienaa myös enemmän kuin normaaliaikana ennen sotaa (sillä kaasun markkinahinta on niin korkea, että myös Kiinalle alennuksella myyty kaasu ylittää tuon). Näin myös tilanteessa, jossa osa kaasusta suoraan poltetaan.

Vähän samanlainen floppi on tulossa EU:n öljyn ostokartellista. EU asettaa öljylle kattohinnan -> Venäjä kieltäytyy myymästä öljyä EU:lle lainkaan. Tämä oli nähtävissä jo kilometrin päästä. Kartelli ei pidä jos siihen ei saada koko maailmaa mukaan. Jos EU menee tässä eteenpäin, siinä ammutaan taas kivasti omaan jalkaan, mahdollisesti jopa kahdesti. Ensinnäkin öljyn hinta nousee kahden sadan tienoille, eikä tätä Iran ja Venezuela ennätä paikkaamaan. OPEC nauttii ja raha virtaa, tuotantoa ei todellakaan kasvateta. Toiseksi öljyn kuljetus- ja vakuutusbisnes siirtyy pois eurooppalaisilta kiinalaisille, turkkilaisille ja intialaisille toimijoille.

Vaikka lännessä istutaankin, niin ei nyt sentään naiiveja olla.

Näytä koko viesti
Kesko - 29.8.2022 06.25

Hynägrande kirjoitti:

Keskon liikevaihdosta merkittävä osa on muuta kuin kuluttajatavaran kauppaa. Autokauppaa ja yrityskauppaa. Näiden osalta on hieman haastava minun arvioida miten niiden käy, mutta ihmiset käyvät lamassakin Citymarketeissa. Sähkön hinta voi kohta kurittaa ihmisiä, mutta syödä täytyy ja vaatteitakin tarvitaan. Citymarketin valikoima, kuten kengät ja vaatteet, sopivat hinnoittelultaan oikein hyvin tilanteeseen, jossa kukkaronnyörit kiristyvät.

Tämä on niin päinvastainen kanta omaani verrattuna, että täytyypä kysyä perusteluita. Cittari on nimenomaan kallis kauppa, ja tämä koskee myös vaatteita ja kenkiä. Ei hintatietoinen kansa käy siellä edes normaaliaikana, ja kun rahatilanne pahenee, vähenee vastaavasti Citymarketin oven käynti. Vaatteet ja kengät haetaan halvalla Tokmannista ja Prismasta, ja sitä tiukemmalla budjetilla kirpparilta.

Tuleva lama tulee minun mielestäni tiputtamaan myös rakentamista ja autokauppaa. Rakennuslupien määrä on jo nyt laskussa, ja kun asunnot ja autot ostetaan yleensä velalla, korkojen nousu vähentää ostohaluja tehokkaasti. Jenkkilän autokaupassa tämäkin näkyy jo.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 18.8.2022 05.57

GEO:n Burry-efekti oli mielestäni täynnä, niin myin calleja. Tämä on kerrassaan mukava osake, sopivan tylsä mutta sopivan volatiili. Muutaman kerran vuodessa optioita pyöräyttämällä saa ~20% "osinkoa" per laaki.

Näytä koko viesti