Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 18.1.2022 09.24

HS: Näin hallitus linjasi: Nykyisiä rajoituksia jatkettava pääosin helmikuun puoliväliin, koronapassin muuttamista rokotepassiksi selvitetään

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008539090.html

Marin: "Eli kun rajoitustoimista asteittain luovutaan helmikuun puolen välin jälkeen, niin koronapassi edelleen olisi kuitenkin käytössä."

Marin: "passi olisi itsenäinen työkalu, ei niin ikään rajoitustoimista vapautumisen työkalu."

Marin: "Kävimme keskustelua siitä, olisiko syytä siirtyä rokotepassin käyttöön"

(Rokotepassi tarkoittaisi sitä, että negatiivisella koronatestituloksella ei saisi koronapassia käyttöönsä)

 

Muistetaan vielä, että koronapassin mahdollistama laki tuli voimaan 16.10.2021 vahvoilla saatesanoilla:

  • Vain väliaikainen ratkaisu vuoden 2021 loppuun.
  • Vain vaihtoehtona niille alueille, joilla on rajoituksia.

Yllättyikö joku, että alkuperäiset raamit heitettiin näin nopeasti roskakoriin? Tästä varoitettiin jo aivan alusta asti, että kehitys johtaa asteittain kiristyvään ja yhä järjestelmällisempään ja kokonaisvaltaisempaan kontrolliin ihmisistä. Nyt ollaan vasta alussa.

Koronapassista tulee pysyvä (rokotepassi). Se ei tule olemaan vain vaihtoehto rajoituksille, vaan käytössä myös silloin, kun rajoituksia ei ole (ei kunnollisia perusteita). Sitä ei saa negatiivisella testillä ja sillä tullaan kontrolloimaan yhä vahvemmin ihmisten arkielämistä, harrastuksia, liikkumista ja työssäkäyntiä yhteiskunnassa. Passiin tullaan integroimaan myös muita tietoja ja palveluita, ja siitä on tulossa keskeinen digitaalinen kulkuavain lähitulevaisuuden yhteiskunnassa. Mm. käyttö maksuliikennevahvistuksessa on yksi-osalue, johon asiantuntijat ja sidosryhmäläiset ovat passia kaavailleet (mm. Sitran selvitys, vastaavia muuallakin EU:ssa, keskustelu asiasta poliitikkojen, sekä poliittisten ja taloudellisten vaikuttajien kesken).

Kun ajattelee miten mielivaltaisia ja tehottomia, mutta silti yksikön kannalta kokonaisvaltaisia rajoituksia Suomen viranomaiset ovat säätäneet viimeisen vuoden aikana, ja miten huonosti terveydenhoitojärjestelmää on johdettu nämä vuosikaudet, niin miten kukaan voi hyvällä omatunnolla suoda hallitukselle näin ennennäkemättömän ja pysyvän vallan sellaisella järjestelmällä, jota tässä nyt ollaan rakentamassa?

Jos eläisi aikaa ennen koronaepidemiaa, nyky-Eurooppaa olisi vaikea tunnistaa. Kauas on tultu siitä, kun vapaus, tasa-arvo ja tiede olivat Euroopan tärkeimpiä kulmakivia. Itävallassa tulee ensimmäisenä EU-maana voimaan rokotepakko 1. helmikuuta alkaen. Vastaavia suunnitelmia on myös muissa EU-maissa, esimerkiksi Saksassa, jossa liittokansleri tätä julkisesti ajaa. Monessa EU-maassa et pääse edes töihin, saati ravintolaan, kauppaan, harrastuksiin tai liikkua julkisella liikenteellä ilman koronapassia. Tämä siitäkin huolimatta, että laantunut Omicron variantti aiheuttaa suhteellisen lievää tautia ja väistää tehokkaasti rokotteita.

Ja siitä huolimatta, että Marin teatraalisesti vakuuttaa rokotepassin hyväksynnän olevan juridisesti haastavaa ja epävarmaa, niin tietysti rokotepassi tulee menemään läpi.

Krista Kiuru sivusi asiaa vähän aikaa sitten näin:

"koronapassin käytön laajentaminen on linjattu tehtäväksi jo paljon aikaisemmin, ja se ei liity vain ja ainoastaan tähän tautitilanteeseen eikä synny tarpeesta tätä tautitilannetta tasapainottamaan vaan yleisemmin meidän lainsäädännössä pitäisi olla työvälineitä koronapassin käytölle silloinkin, kun rajoituksia ei ole voimassa"

Rokotepassi on siis Euroopan komission 2018 aloittama projekti, jonka tavoitteena on saattaa rokotepassi voimaan kaillle jäsenmaille 2022 aikana. Kyse ei ole henkilökortista, jota näytät kerran kuukaudessa virkailijalle.

https://ec.europa.eu/health/system/files/2019-09/2019-2022_roadmap_en_0.pdf

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.1.2022 11.02

Sama viesti, johon monet lukijat tälläkin ketjun sivulla vaikuttavat suhtautuvan negatiivisesti kaikesta datasta huolimatta tulee nyt myös varteenotettavalta asiantuntijataholta:

WHO: Jatkuvissa tehosterokotuksissa ei järkeä

Maailman terveysjärjestön mukaan tarvitaan rokote, joka ehkäisee tartuntoja.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5ca307c8-7c15-4476-a361-b544d3b9e77e

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 08.15

hauturi kirjoitti:

 

AnonymousBettor kirjoitti:

Montako kertaa olet valmis ottamaan nykyisenkaltaisen rokotteen (pyöräyttämään rulettia), niin että riskin todennäköisyys olla realisoitumatta pysyy maltillisena?

 

Itse olen ottanut influenssarokotteen vuosittain jo pitkään, ja aion ottaa vastakin. Koronarokotteita ajattelin ottaa niin kauan kuin vaikuttaa tarpeelliselta. En ole tosin nuori ja nätti vaan vanha ja raihnainen.

Paljonkos se tulehduksen riski muuten on, ja kasvaako se useamman rokotekerran myötä, vai onko se joka kerralla sama? Ja, kuinka fataali se tulehdus on, käsittääkseni sydänlihastulehduksia on ihmisillä muutenkin?

Riskien kanssa pelaamistahan tämä elämä on. Ja olen tietysti sitä mieltä, että iäkkäämmille useampi rokotekerta on varmasti perusteltu. Kyseenalaistan kuitenkin sen väitteen, että rokotteesta olisi enemmän hyötyä kuin haittaa perusterveille lapsille tai nuorille.

Tässä on suhteellisen tuore analyysi Englannista sydänlihastulehduksen esiintymisestä rokotteen jälkeen:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.23.21268276v1.full.pdf

In males aged less than 40 years, we estimated an additional 3 (95%CI 1, 5) and 12 (95%CI 1,
13) myocarditis events per million in the 1-28 days following a first dose of BNT162b2 and
mRNA-1273,
respectively; an additional 14 (95%CI 8, 17), 12 (95%CI 1, 7) and 101 (95%CI 95,
104) myocarditis events following a second dose of ChAdOx1, BNT162b2 and mRNA-1273
,
respectively; and an additional 13 (95%CI 7, 15) myocarditis events following a third dose of
BNT162b2 vaccine.
This compares with 7 (95%CI 2, 11) additional myocarditis events in the 1-28
days following a positive SARS-CoV-2 test

Huomattavaa, että riski Modernan rokotteella on merkittävästi (moninkertaisesti) suurempi kuin Pfizerilla, mistä syystä Modernan rokotteen antaminen keskeytettiin laajalti Eurooppaa joko osittain tai kokonaan.

Luvut voivat vaikuttaa pieniltä, mutta on perusteltua olettaa, että todellinen riski on tätä korkeampi:

https://vinayprasadmdmph.substack.com/p/uk-now-reports-myocarditis-strat...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 07.12

Tinggeli kirjoitti:
AnonymousBettor kirjoitti:

 Israelissa siis kolmas rokotekierros on jo annettu ja neljäs aloitettu kun edellinenkään ei tuottanut tulosta.

Eihän Israelissakaan ole 100% rokotekattavuutta. Laittamasi kuva ei kerros sitä, mitä haluat sen avulla sanoa. Suurehko osa kansasta on kuitenkin edelleen rokottamatta ja kai nekin sairastuvat (new cases).

Kuvaaja kertoo sen, ettei lisääntynyt rokotekattavuus ja toistuvat rokotesarjat auta tukahduttamaan tätä epidemiaa. Päinvastoin, uusimmat tartunta-aallot ovat aiempaa voimakkaampia, vaikka rokotekattavuus on noussut. Jos mikään ei muutu, näitä rokotteita tullaan ottamaan ikuisesti, koska nykyinen rokote ei tuota immuniteetti, saati edes hidasta epidemiaa.

Otin Israelin esimerkiksi sen takia, että siellä ollaan annettu enemmän rokotteita / hlö. Suomessa on verrattain suurempi osuus vähintään kerran rokotettuja (n. 80%), ja silti sama ilmiö tartuntojen kasvusta on havaittavissa. Yleensä rokotekattavuudella ja tartuntojen lukumäärällä on negatiivinen korrelaatio.

Tinggeli kirjoitti:
AnonymousBettor kirjoitti:

Passista on tulossa tehokkaampi kiristyskeinoa yhä uudempien ja uudempien rokotekierrosten läpiajamiseksi.

Ja hyvä niin, että näitä uusintakierroksia vielä otetaan.

Miten paljon uusintakierroksia henkilön tulisi olla valmis ottamaan? Sydänlihas- ja sydänpussitulehduksen riski on ihan varteenotettava ennen kaikkea nuoremmalla väestöllä. Jokainen rokotuskerta kasvattaa riskin realisoitumista. Montako kertaa olet valmis ottamaan nykyisenkaltaisen rokotteen (pyöräyttämään rulettia), niin että riskin todennäköisyys olla realisoitumatta pysyy maltillisena?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 04.28

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen: Koronapassi muutettava rokotuspassiksi

Vartiainen toteaa, että koronapandemian jatkuessa on havaittu, ettei lainsäädäntö ole aina toiminut epidemiatilanteessa.

- Yksi tällainen asia koskee koronapassia. Hallituksen olisi syytä muuttaa koronapassi rokotuspassiksi.

Vartiaisen mukaan koronapassia ei pitäisi saada negatiivisella testituloksella.

Vartiainen pyytää myös laajemmin kansallisia toimia ja linjauksia.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008528437.html

On varsin läpinäkyvää, että koronapassia ajetaan vimmalla yhteiskuntaan muista syistä, kuin tapahtumien turvaamiseksi tai epidemian tukahduttamiseksi. Näitä tavoitteita passi ei datan valossa ole edistänyt lainkaan. Miksi siis koronapassin käyttöä halutaan jatkaa, ja vieläpä niin, että tähän mennessä se luotettavin vaihtoehto eli negatiivinen testi halutaan pois?

Passista on tulossa tehokkaampi kiristyskeinoa yhä uudempien ja uudempien rokotekierrosten läpiajamiseksi. Israelissa siis kolmas rokotekierros on jo annettu ja neljäs aloitettu kun edellinenkään ei tuottanut tulosta. Miten monta kierrosta tätä jatketaan odottaen eri lopputulosta?

Edit: nyt myös Kokoomus ehdottaa samaa

IS: "Kokoomus toivoo hallitukselta selkeitä linjauksia ja muun muassa koronapassin muuttamista rokotepassiksi."

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008529896.html

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 7.1.2022 06.39

Tinggeli kirjoitti:

 

Riskilä kirjoitti:

Terveydenhuolto on kovilla, mutta onko se niin kovilla, että olisi pakko siirtyä kattavaan sulkutilaan? Omikron leviää niin tehokkaasti, että sen vääjäämätöntä leviämistä voidaan korkeintaan hivenen hidastaa muuten kuin koknaisvaltaisella lockdownilla.

"Sisäpiiriläisenä" vastaan tähän. Kyllä. Terveydnhoito on lujilla. Kapasiteetti on jo käytännössä ylitetty. Mutta osaltaan tähän vaikuttaa jäljitys. Jäljitys on tällä hetkellä mielestäni turhaa terveydenhoitoa kuormittavaa työtä. Omikron leviää liian nopeasti ja liian tehokkaasti, jotta jäljityksellä olisi jotain vaikutusta. Mutta se ei ole ainoa, kyllä korona tautinakin työlistää liikaa.

Sivusinkin tätä aiemmassa viestissä, mutta miksi ihmeessä jäljitystä vielä tehdään, ennen kaikkea terveydenhuollon rajallisilla resursseilla? Ulkopuolisen silmin epidemian hoitoa on leimannut ennen kaikkea huono johtaminen (mm. rajoituksien mielivaltaisuus, oikea-aikaisuus, toimenpiteiden tasapaino hyöty-kustannus mielessä) ja huono viestintä (ajoittain olematonta, sekavaa, ristiriitaista).

Paljon on puhuttu tehohoidon kuormituksesta ja sen äärirajoilla olemisesta. Suhteellisesti muihin maihin verrattuna Suomessa Covid-19 potilaiden kuorma tehohoidossa on ollut varsin maltillinen. Mielestäni näin on myös absoluttisesti, jos koko epidemian aikana tehohoidossa on ollut enimmillään ~60 koronapotilasta koko maassa, alueittain toki hajautettu. Jos tällainen määrä saa aikaan tehohoidon kantokykyn romahtimisen (vrt. lento-onnettomuus, terroristi-isku tai muu massatapaturma), niin tulisiko keskustella siitä, miten äärimmilleen viritetty koko järjestelmä on. Vaikuttaa siltä, että rahaa on miljardeittain kaikkeen muuhun (EU:n tukipaketti, vihreä siirtymä, kehitysapu yms.), muttei terveydenhuoltoon.

https://ourworldindata.org/grapher/covid-icu-patients-per-million?countr...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 4.1.2022 08.29

Kiuru MTV Uutisille: STM pyytää virka-apua Puolustusvoimilta koronan taltuttamiseksi – tuhansia ihmisiä auttamaan rokotuksissa, jäljityksessä ja testauksessa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/stm-pyytaa-virka-apua-puolustusvoimi...

Onko resurssien (=henkilöstöpulasta kärsivän terveydenhuollon ja nyt jopa puolustusvoimien) käyttö koronajäljitystoiminnassa todella järkevää tässä vaiheessa epidemiaa? Virus leviää nyt entistä voimakkaammin, tartuntoja on enemmän kuin kertaakaan aiemmin näiden 2 vuoden aikana, eikä jäljittäjillä ole ole mitään mahdollisuutta saavuttaa kuin murto-osa kaikista altistuneista. Kaiken lisäksi nykyinen variantti on onneksi aiempaa lievempi. Mitä konkreettista hyötyä siis saavutetaan sillä, että jäljitystä jatketaan edelleen? Resurssien käyttö jäljitystoiminnassa on aina pois jostain muualta. Erityisen kuormittavaa se on terveydenhuollolle.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.12.2021 04.21

Ajankohtaista rokotteisiin liittyen -

HS: Euroopan lääke­virasto hyväksyi Novavaxin korona­rokotteen, voidaan antaa yli 18-vuotiaille

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008489143.html

Kyseessä on siis perinteisemmällä teknologialla valmistettu rokote kuin Modernan ja Pfizerin mRNA viestiin perustuvat rokotteet. mRNA rokotteellahan henkilön elimistö saadaan tuottamaan viruksen piikkiproteiineja. Novavaxin rokote puolestaan sisältää jo valmiiksi näitä piikkiproteiineja.

THL:n sivulla aiemmin julkaistun tiedon mukaan Suomi on osallistumassa tämän rokotteen hankintaan osana EU:n yhteisprojektia. Suomen osuus tässä on 2.4 miljoonaa annosta.

https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/co...

Mielenkiintoista nähdä miten tehokkaan ja pitkäkestoisen suojan tämä antaa uusia variantteja vastaan.

Lisätietoa Novavaxin rokotteesta:

https://www.nytimes.com/interactive/2020/health/novavax-covid-19-vaccine...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.12.2021 11.24

tonza kirjoitti:

Olen usein eri mieltä AnonymousBettorin kanssa, mutta hänellä on mielestäni muita ketjun kriitikkoja perustellumpia ja monipuolisempia näkemyksiä, joita olisi mielestäni hyvä saada ketjuun jatkossakin ihan jo keskustelun itsensä kannalta. Mitä asiallisempaa ja monipuolisempaa ajatusten vaihtoa, sitä informatiivisempaa keskustelukin on. Näin ollen ehdottaisin kainosti, ettei miinustettaisi AnonymousBettoria pois ketjusta. smiley 

Kiitos kommentista ja ketjun sisällön tasapuolisuuden puolesta puhumisesta. Vastavuoroisesti en itsekään ole jakanut kaikkien kirjoittajien kanssa samaa näkemystä asioihin, mutta on keskustelu niistä silti ollut mielekästä silloin kun viestit (näkökulmasta riippumatta) ovat olleet asialinjalla.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.12.2021 05.45

tonza kirjoitti:

 

AnonymousBettor kirjoitti:

STM: Hallitus ehdottaa, että koronapassin käyttö olisi lain nojalla mahdollista myös, kun rajoituksia ei ole voimassa.

Tästä varoiteltiin jo aiemmin. Nyt koronapassista on tulossa kontrollijärjestelmä normaaliin elämään osallistumiseksi. Tartuntoja passilla ei estetä

Rokotepassi on olemassa juuri tasan niin kauan kuin siitä nähdään olevan jotain hyötyä koronan suhteen. Se, että passi jää käyttöön vaikka rajoituksia ei olisikaan, on vain yksi osa yritystä vaikuttaa koronan leviämiseen. Mitään koronan yli menevää "kontrollijärjestelmää" siitä ei ole tulossa.

 

Quote:

Koronapassin mahdollistama laki tuli siis voimaan 16.10 vahvoilla saatesanoilla:

  • Vain väliaikainen ratkaisu vuoden 2021 loppuun.
  • Vain vaihtoehtona niille alueille, joilla on rajoituksia.

Ensimmäinen viesti käytännössä kumottiin alle 2vk päästä lain voimaantulon jälkeen, kun hallitus ja virkamiehet vaativat koronapassille jatkoa pitkälle vuoteen 2022.

Tämä on kovin lyhytnäköistä kritiikkiä. Kolmas rokotekierros on osoittautunut erittäin tehokkaaksi tartuntojen vähentämiseen. Israelin lukuja voi mennä tiirailemaan - tippuivat kolmannen kierroksen jälkeen dramaattisesti. Siksi rokotepassi tulee olemaan ensi vuonna nykyistä huomattavasti tärkeämpi väline tartuntojen vähentämiseksi. 

Mitä merkittävää ja todistettua hyötyä koronapassista on ollut?

Ylittävätkö nämä hyödyt(?) ne haitat, jotka mainitsin? Eli koronapassi on parempi vaihtoehto, kuin kansan kahtiajako, ihmisten eristäminen yhteiskunnasta, ja yritysten taloudellinen vahingoittaminen?

Covid-19 tartunta-aaltoja on esiintynyt eri maissa eri tahdissa rokotuskattavuuteen nähden ja yksittäisen maan valitseminen näkemyksen tueksi ei ole riittävä osoitus sen toimivuudesta.

Esimerkiksi, johtuuko Israelin tartuntojen lasku varmasti lisärokotteista (45% on saanut boosterin), kun esimerkiksi Iso-Britanniannissa tartuntoja on nyt enemmän kuin aiemmin ja boostereita on annettu myös merkittävä määrä (38%).

Näytä koko viesti