Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 24.4.2022 12.55

Jatketaan käsittämättömien koronalinjausten perkaamistaa, tällä kertaa Suomesta.

Tiesittekö, että Suomi ainoana pohjoismaana tarkistaa rajanylityspisteillä, kuten Helsinki-Vantaan lentokentällä ja satamissa saapuvien matkustajien koronapassit. Tämä siitäkin huolimatta - kuten yleisesti tiedossa on - ettei koronarokote tehokkaasti estä 1, 2, 3 tai edes 4 annoksella tartunnan saamista (rokotushan on yleisin keino, jolla ihmiset saavat hyväksyttävän koronapassin). Osa positiivisen testin saaneista on jopa Twitteriä myöten kertonut muulle maailmalle tartunnastaan, ministeritasoa myöten. Onneksi tauti on kuitenkin osoittautunut lieväksi.

Olemme rikas kansa, kun sulaan hölmöyteen on mahdollista käyttää niin paljon veronmaksajilta kerättyä rahaa. Pelkästään Helsinki-Vantaalla tämän toiminnan resursointiin kuluu kk. kohti 0.5 M€, suurimmillaan mennyt 1.5 M€. Herää kysymys, johon en välttämättä halua tietää vastausta: miten paljon kaikilla rajapisteillä menee kuukausittain koronapassien tarkistamiseen?

MTV3 haastatteli äskettäin THL:n Mika Salmista ja ylilääkäri Kirsi Valtosta tätä asiaa koskien. Suosittelen lukemaan koko jutun, alla muutamia paloja:

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii yhä koronapassia maahantulijoilta.

Kaikilta Suomeen saapuvilta vaaditaan väliaikaisen tartuntatautilain perusteella todistus täydestä rokotesarjasta, sairastetusta koronataudista tai negatiivisesta testituloksesta.

Käytännössä todistuksia tarkastetaan kuitenkin pistokokein. Jos todistusta ei ole, matkustaja ohjataan pakolliseen koronatestiin.

...

– Oikeastaan puolet EU-maista on jo jättänyt pois kaikki rajatoimet. Tautia on joka puolella, ja kaikki halukkaat on rokotettu. Mikä niiden rajatoimien funktio enää on? Ei sitä oikein helppo ole tunnistaa.

...

Kyllä niistä voisi luopua. Tässähän puututaan perusoikeuksiin, jolloin niiden pitäisi olla välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Siinä mielessä hämmästyttää, että niitä ei ole vielä purettu.

...

Koronapassin vaatiminen kaikilta Suomeen saapuvilta perustuu tartuntatautilain väliaikaiseen pykälään, joka on voimassa kesäkuun loppuun asti. Käytännössä kunnat voivat itse määritellä, kuinka laajasti todistuksia tarkistetaan.

...

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Helsingin satamassa tarkistetaan pistokokein noin 10-20 prosenttia maahantulijoista, Turussa noin 30-50 prosenttia.

...

Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla koronatoimet maksavat noin puoli miljoonaa euroa kuukaudessa ja sitovat noin 40 työntekijää päivässä, kertoo tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen.

...

– Kyllä se ihan kohtuullisesti sitoo resursseja erityisesti kunnissa, joissa on rajanylityspaikkoja. Olisi viisasta käyttää nekin resurssit muuhun toimintaan, Salminen sanoo.

...

– Meillä oli jo ennen pandemiaa tieteellistä näyttöä siitä, että tämän tyyppisellä tarkastustoiminnalla ei pystytä estämään esimerkiksi uusien varianttien saapumista maahan. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että tämä toiminta olisi pitänyt lopettaa jo aikaisemmin.

...

Myös Salmisen mukaan koronapassien vaatiminen rajoilla on tällä hetkellä hyödytöntä.

– Jos ajatellaan, että näillä voitaisiin varianttien tuloa maahan estää, niin kokemus on osoittanut, että ei se näytä onnistuvan.

 

Alla paras yksittäinen kommentti kulujen maksamista koskien:

– Kyllä kai kaikella rahalla nykytilanteessa on merkitystä. Valtiohan näitä pandemiaan liittyviä kustannuksia rahoittaa, että sinänsä tämä ei ole suoranaisesti meiltä pois, Valtonen sanoo.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miksi-suomi-vaatii-yha-koronapassia-...

 

Aiheeseen liittyvä keskusteltu Twitterissä, jossa suomalainen matkustaja ihmettelee keskiyöllä suoritettavaa koronapassien tarkistamista Helsinki-Vantaalla:

https://twitter.com/HelsinkiAirport/status/1517821756203020294

Tärkeimpänä: tullaankohan Suomessa koskaan tekemään mitään perusteellista läpikäyntiä hallituksen, AVI:en ja virkamiesten toiminnasta. Käytännössä: missä onnistuttiin ja missä ei? Olivatko tehdyt toimenpiteet kustannuksiin suhteutettuina järkevät (huom: kustannukset myös muissa yksiköissä kuin euroissa)? Laajempi julkinen keskustelu olisi toivottavaa, sillä viimeiset 2 vuotta ovat monessa mielessä olleet aikamoinen farssi.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.4.2022 01.39

Kiinan kommunistinen puolue pitää edelleen härkäpäisesti kiinni järjettömästä zero-covid linjastaan. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä pieni kylä, vai yli 20 miljoonan asukkaan Shanghai, tai mitä tuhoa rajoituksilla saadaan aikaan. Uskomatonta, että Suomessakin on tämän ideologian kannattajia (lisätietoa mm.: https://www.eroonkoronasta.fi/nolla/).

Ihmiset ovat olleet kotonaan viikkoja, ja kaikkien asukkaiden tehotestaukset ovat pyyhkäisseet nopeasti miljoonakaupunkien yli.

...

ihmisten kotona pysymistä vahditaan tarkasti vartijoin, kameroin ja lennokein.

...

Kiinan tehtaat, kaupat ja matkailu kärsivät. Monilla pienyrittäjillä on ollut pitkään todella vaikeaa, ja isot tehtaatkin joutuvat aina välillä sulkemaan oviaan koronatoimien vuoksi.

...

Ruuanjakelu takkuilee, joten monet ihmiset ovat kotona nälissään. Normaali terveydenhuolto yskii, ja ihmisiä on jopa kuollut normaaleihin hoidettaviin tauteihin. Taudin saaneita lapsia on erotettu vanhemmista ja lemmikkejä tapettu.

...

Kiinan erityisyyksiä on myös se, että jokainen oireeton tartunnan saanut viedään valtaviin halleihin retkisängylle, kunnes testi näyttää taas negatiivista.

...

Iso syy on poliittinen. Kiina ja sitä johtava kommunistinen puolue ovat iloinneet ja uhonneet niin kauan kansalleen olevansa maailman paras koronatoimissa, että tukahdutuspolitiikasta on vaikea vetäytyä. Kiina on tavallaan politiikkansa vanki.

Lähde: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008738447.html

Amerikkalaisen expatin kirjeenvaihtoa Shanghaista:

https://twitter.com/Jaredtnelson/status/1512713451587710977

Kuva- ja videomateriaalia, miltä elämä todellisuussa näyttää Shanghaissa:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10702811/Shanghai-residents-rev...

https://twitter.com/patrickmadrid/status/1512600420610363394

https://twitter.com/MikeSmithAFR/status/1512557720544903169

https://twitter.com/MaajidNawaz/status/1512855871147155465

https://twitter.com/JamesMelville/status/1512704404557860867

Kun elämälle välttämättömät perustarpeet eivät täyty, ihminen muuttuu rauhattomaksi. Harmi, että tällaiseen tragediaan on päädytty poliittisista syistä.

“Every nation is about nine meals away from a revolution”

-Alfred Henry Lewis

Tässä on hyvä hetki kunkin miettiä sitä, miten epäedullisia päätöksiä maiden hallitukset voivat kansalaisten edun kannalta tehdä. Kiinan asettamat rajoitukset heikentävät ihmisten kokonaisvaltaista terveyttä, taloudellista asemaa ja vapautta. Ja mitä näillä kustannuksilla saatiin? Kuka hyötyi ja mitä?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.3.2022 06.07

Jatketaan edelleen sen perkaamista, mitä koronasta ollaan aiemmin sanottu, ja mitä todellisuus sitten todellisuudessa on.

Tammikuussa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama asiantuntijaryhmä arvioi, että long covid ilmenisi joka toisella koronan sairastaneella aikuisella.

Tuolloin perhe- ja peruspalveluministerinä toiminut Krista Kiuru (sd.) sanoi, että long covidista on tulossa yksi suurimmista kansansairauksista.

...

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) kerrotaan, että long covid näyttää olevan tammikuussa arvioitua harvinaisempi.

Kyllä näyttää, että se oli yliarvioitu. Ajattelisin, että 1-5 prosenttia kaikista koronan sairastaneista on aika lähellä totuutta, sanoo HUSin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ylilääkäri Helena Liira.

Heitto arvioissa vain 10-50 kertainen. Sama prosentuaalinen heitto olisikin ollut erinomainen tulos viranomaisilta.

Näin isoille virhetulkinnoille tulee vaatia jo selityksiä. Jos otanta ei edustuksellinen, tai dataan liittyy epävarmuuksia, niin älkää ihmeessä julistako profeetan lailla että näin on tai tulee käymään. Ja älkää sekoilko niiden rajoitustoimenpiteiden kanssa, jos ette oikeasti ole riittävän varmoja. Niilläkin kun on merkittävä vaihtoehtoiskustannus. Ala-arvoista toimintaa. Piste.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/long-covidista-ei-tullutkaan-uutta-k...

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 4.3.2022 10.18

stocksman kirjoitti:

 

Casteliero kirjoitti:

Eikö tuo nimenomaan viittaa enempi natoon päin. Sitä varmasti mieluusti mennään sinne yhdessä Ruotsin kanssa.

 

Voi olla turvatakuiden hakeminen Usalta, Natoon pikaisesta liittymisestä tuskin on kyse.

Tämän kaltaisesta järjestelystä on ainakin spekuloitu.

MNNA eli Major non-Nato Ally on amerikkalaisten läheisille, ei-Natoon kuuluville liittolaismaille myöntämä asema, joka oikeuttaa erilaisiin sotilaallisiin ja taloudellisiin etuihin. Status ei itsessään sisällä sopimusta turvatakuista, mutta usein MNNA-maille on sellaisetkin annettu.

...

Miksi Suomi sitten kaipaisi nimenomaan tällaista erikoisjärjestelyä? Lyhyt vastaus on, että asema suojaisi todennäköisesti pian aloitettavaa Nato-hakemusprosessia valmiiksi äärimmäisen tulehtuneen turvallisuustilanteen vallitessa. Euroopassa ei ole muita MNNA-maita, koska asemamme ja Ukrainan sota ovat vailla ennakkotapauksia.

https://suomensotilas.fi/2022/03/04/mika-mnna/

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 4.3.2022 03.32

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen Iltalehdelle koskien perätöntä koronauutisointia:

Langettava päätös 7871/UL/21

Iltalehti

Asia: Olennainen asiavirhe, virheen korjaaminen

Lehti väitti rokottamattomien koronapotilaiden vieneen kaikki yliopistosairaalan tehohoitopaikat. Väitteessä ei ollut perää. Lehti korjasi juttuaan vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Kantelu 2.11.2021
Kantelu kohdistuu Iltalehden 21.10.2021 julkaisemaan juttuun, jonka otsikko on VBL: Ulla-Maj Wideroos käännytettiin leikkaussalin ovelta – rokottamattomat koronasairaat veivät kaikki tehohoitopaikat.

Jutussa kerrotaan, että ”rokottamattomat koronasairaat veivät kaikki tehohoitopaikat” ja ”tehohoitopuoli oli täynnä rokottamattomia, koronatautiin sairastuneita potilaita”. Kyse oli Turun Yliopistollisesta keskussairaalasta ja tilanteesta 20.10.2021.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6dcfac44-e3c8-4c6d-b00c-1d7387c7cbbb

Alla Iltalehden muita vastaavia "helmiä", joista osa on poikkeuksellisen irvokkaita. Ihmisten mustamaalaaminen ei kuulu hyvän journalismin tapoihin, ei edes iltapäivälehdissä.

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 28.1.2022 07.42

HS: THL ei enää kannata korona­passia eikä myöskään sen muuttamista rokote­passiksi: ”Vakava haitta­vaikutus”

Muutamia otteita:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi. THL ei myöskään pidä koronapassin muuttamista pelkäksi rokotepassiksi ”kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona”.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

Hallitus on valmistellut lainmuutosta, joka mahdollistaisi koronapassin edellyttämisen itsenäisenä rajoitustoimena eikä enää vain keinona rajoitusten välttämiseen. Hallituksessa on myös ollut halua muuttaa koronapassi pelkäksi rokotepassiksi. THL:n kriittinen kanta voi kuitenkin vielä vaikuttaa suunnitelmiin.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008574640.html

Saa nähdä, miten hallitus jatkaa korona-/rokotepassin kanssa, joka siis jatkossakin olisi rajoite, ja ilman negatiivisen testituloksen hyväksymistä entistä kireämpi sellainen. Se herättää kyllä vakavia kysymyksiä, jos ilman merkittävää substanssiosaamista olevat poliitikot ohittaisivat räikeästi maan johtavan terveydenhoidon laitoksen asiantuntijoiden mielipiteen ja suosituksen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.1.2022 09.24

HS: Näin hallitus linjasi: Nykyisiä rajoituksia jatkettava pääosin helmikuun puoliväliin, koronapassin muuttamista rokotepassiksi selvitetään

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008539090.html

Marin: "Eli kun rajoitustoimista asteittain luovutaan helmikuun puolen välin jälkeen, niin koronapassi edelleen olisi kuitenkin käytössä."

Marin: "passi olisi itsenäinen työkalu, ei niin ikään rajoitustoimista vapautumisen työkalu."

Marin: "Kävimme keskustelua siitä, olisiko syytä siirtyä rokotepassin käyttöön"

(Rokotepassi tarkoittaisi sitä, että negatiivisella koronatestituloksella ei saisi koronapassia käyttöönsä)

 

Muistetaan vielä, että koronapassin mahdollistama laki tuli voimaan 16.10.2021 vahvoilla saatesanoilla:

  • Vain väliaikainen ratkaisu vuoden 2021 loppuun.
  • Vain vaihtoehtona niille alueille, joilla on rajoituksia.

Yllättyikö joku, että alkuperäiset raamit heitettiin näin nopeasti roskakoriin? Tästä varoitettiin jo aivan alusta asti, että kehitys johtaa asteittain kiristyvään ja yhä järjestelmällisempään ja kokonaisvaltaisempaan kontrolliin ihmisistä. Nyt ollaan vasta alussa.

Koronapassista tulee pysyvä (rokotepassi). Se ei tule olemaan vain vaihtoehto rajoituksille, vaan käytössä myös silloin, kun rajoituksia ei ole (ei kunnollisia perusteita). Sitä ei saa negatiivisella testillä ja sillä tullaan kontrolloimaan yhä vahvemmin ihmisten arkielämistä, harrastuksia, liikkumista ja työssäkäyntiä yhteiskunnassa. Passiin tullaan integroimaan myös muita tietoja ja palveluita, ja siitä on tulossa keskeinen digitaalinen kulkuavain lähitulevaisuuden yhteiskunnassa. Mm. käyttö maksuliikennevahvistuksessa on yksi-osalue, johon asiantuntijat ja sidosryhmäläiset ovat passia kaavailleet (mm. Sitran selvitys, vastaavia muuallakin EU:ssa, keskustelu asiasta poliitikkojen, sekä poliittisten ja taloudellisten vaikuttajien kesken).

Kun ajattelee miten mielivaltaisia ja tehottomia, mutta silti yksikön kannalta kokonaisvaltaisia rajoituksia Suomen viranomaiset ovat säätäneet viimeisen vuoden aikana, ja miten huonosti terveydenhoitojärjestelmää on johdettu nämä vuosikaudet, niin miten kukaan voi hyvällä omatunnolla suoda hallitukselle näin ennennäkemättömän ja pysyvän vallan sellaisella järjestelmällä, jota tässä nyt ollaan rakentamassa?

Jos eläisi aikaa ennen koronaepidemiaa, nyky-Eurooppaa olisi vaikea tunnistaa. Kauas on tultu siitä, kun vapaus, tasa-arvo ja tiede olivat Euroopan tärkeimpiä kulmakivia. Itävallassa tulee ensimmäisenä EU-maana voimaan rokotepakko 1. helmikuuta alkaen. Vastaavia suunnitelmia on myös muissa EU-maissa, esimerkiksi Saksassa, jossa liittokansleri tätä julkisesti ajaa. Monessa EU-maassa et pääse edes töihin, saati ravintolaan, kauppaan, harrastuksiin tai liikkua julkisella liikenteellä ilman koronapassia. Tämä siitäkin huolimatta, että laantunut Omicron variantti aiheuttaa suhteellisen lievää tautia ja väistää tehokkaasti rokotteita.

Ja siitä huolimatta, että Marin teatraalisesti vakuuttaa rokotepassin hyväksynnän olevan juridisesti haastavaa ja epävarmaa, niin tietysti rokotepassi tulee menemään läpi.

Krista Kiuru sivusi asiaa vähän aikaa sitten näin:

"koronapassin käytön laajentaminen on linjattu tehtäväksi jo paljon aikaisemmin, ja se ei liity vain ja ainoastaan tähän tautitilanteeseen eikä synny tarpeesta tätä tautitilannetta tasapainottamaan vaan yleisemmin meidän lainsäädännössä pitäisi olla työvälineitä koronapassin käytölle silloinkin, kun rajoituksia ei ole voimassa"

Rokotepassi on siis Euroopan komission 2018 aloittama projekti, jonka tavoitteena on saattaa rokotepassi voimaan kaillle jäsenmaille 2022 aikana. Kyse ei ole henkilökortista, jota näytät kerran kuukaudessa virkailijalle.

https://ec.europa.eu/health/system/files/2019-09/2019-2022_roadmap_en_0.pdf

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.1.2022 11.02

Sama viesti, johon monet lukijat tälläkin ketjun sivulla vaikuttavat suhtautuvan negatiivisesti kaikesta datasta huolimatta tulee nyt myös varteenotettavalta asiantuntijataholta:

WHO: Jatkuvissa tehosterokotuksissa ei järkeä

Maailman terveysjärjestön mukaan tarvitaan rokote, joka ehkäisee tartuntoja.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5ca307c8-7c15-4476-a361-b544d3b9e77e

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 08.15

hauturi kirjoitti:

 

AnonymousBettor kirjoitti:

Montako kertaa olet valmis ottamaan nykyisenkaltaisen rokotteen (pyöräyttämään rulettia), niin että riskin todennäköisyys olla realisoitumatta pysyy maltillisena?

 

Itse olen ottanut influenssarokotteen vuosittain jo pitkään, ja aion ottaa vastakin. Koronarokotteita ajattelin ottaa niin kauan kuin vaikuttaa tarpeelliselta. En ole tosin nuori ja nätti vaan vanha ja raihnainen.

Paljonkos se tulehduksen riski muuten on, ja kasvaako se useamman rokotekerran myötä, vai onko se joka kerralla sama? Ja, kuinka fataali se tulehdus on, käsittääkseni sydänlihastulehduksia on ihmisillä muutenkin?

Riskien kanssa pelaamistahan tämä elämä on. Ja olen tietysti sitä mieltä, että iäkkäämmille useampi rokotekerta on varmasti perusteltu. Kyseenalaistan kuitenkin sen väitteen, että rokotteesta olisi enemmän hyötyä kuin haittaa perusterveille lapsille tai nuorille.

Tässä on suhteellisen tuore analyysi Englannista sydänlihastulehduksen esiintymisestä rokotteen jälkeen:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.23.21268276v1.full.pdf

In males aged less than 40 years, we estimated an additional 3 (95%CI 1, 5) and 12 (95%CI 1,
13) myocarditis events per million in the 1-28 days following a first dose of BNT162b2 and
mRNA-1273,
respectively; an additional 14 (95%CI 8, 17), 12 (95%CI 1, 7) and 101 (95%CI 95,
104) myocarditis events following a second dose of ChAdOx1, BNT162b2 and mRNA-1273
,
respectively; and an additional 13 (95%CI 7, 15) myocarditis events following a third dose of
BNT162b2 vaccine.
This compares with 7 (95%CI 2, 11) additional myocarditis events in the 1-28
days following a positive SARS-CoV-2 test

Huomattavaa, että riski Modernan rokotteella on merkittävästi (moninkertaisesti) suurempi kuin Pfizerilla, mistä syystä Modernan rokotteen antaminen keskeytettiin laajalti Eurooppaa joko osittain tai kokonaan.

Luvut voivat vaikuttaa pieniltä, mutta on perusteltua olettaa, että todellinen riski on tätä korkeampi:

https://vinayprasadmdmph.substack.com/p/uk-now-reports-myocarditis-strat...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 07.12

Tinggeli kirjoitti:
AnonymousBettor kirjoitti:

 Israelissa siis kolmas rokotekierros on jo annettu ja neljäs aloitettu kun edellinenkään ei tuottanut tulosta.

Eihän Israelissakaan ole 100% rokotekattavuutta. Laittamasi kuva ei kerros sitä, mitä haluat sen avulla sanoa. Suurehko osa kansasta on kuitenkin edelleen rokottamatta ja kai nekin sairastuvat (new cases).

Kuvaaja kertoo sen, ettei lisääntynyt rokotekattavuus ja toistuvat rokotesarjat auta tukahduttamaan tätä epidemiaa. Päinvastoin, uusimmat tartunta-aallot ovat aiempaa voimakkaampia, vaikka rokotekattavuus on noussut. Jos mikään ei muutu, näitä rokotteita tullaan ottamaan ikuisesti, koska nykyinen rokote ei tuota immuniteetti, saati edes hidasta epidemiaa.

Otin Israelin esimerkiksi sen takia, että siellä ollaan annettu enemmän rokotteita / hlö. Suomessa on verrattain suurempi osuus vähintään kerran rokotettuja (n. 80%), ja silti sama ilmiö tartuntojen kasvusta on havaittavissa. Yleensä rokotekattavuudella ja tartuntojen lukumäärällä on negatiivinen korrelaatio.

Tinggeli kirjoitti:
AnonymousBettor kirjoitti:

Passista on tulossa tehokkaampi kiristyskeinoa yhä uudempien ja uudempien rokotekierrosten läpiajamiseksi.

Ja hyvä niin, että näitä uusintakierroksia vielä otetaan.

Miten paljon uusintakierroksia henkilön tulisi olla valmis ottamaan? Sydänlihas- ja sydänpussitulehduksen riski on ihan varteenotettava ennen kaikkea nuoremmalla väestöllä. Jokainen rokotuskerta kasvattaa riskin realisoitumista. Montako kertaa olet valmis ottamaan nykyisenkaltaisen rokotteen (pyöräyttämään rulettia), niin että riskin todennäköisyys olla realisoitumatta pysyy maltillisena?

Näytä koko viesti