Olet täällä

Huhtanen Capital - 12.12.2019 11.47

En ymmärrä miten firman johto ei tajunnut että 24% korko on täysin kestämätön. Olen myös luullut että asunto-osakkeita ei saisi arvottaa käyvän arvon mukaan kirjanpidossa. AIka uskomaton keissi.. Joko siellä on ollut puikoissa täysiä amatöörejä tai tämä on oikein kunnon puhallus.

Näytä koko viesti
Vuokralla omaksi asuntosijoitus - 28.11.2019 02.38
Asunnonetsijä kirjoitti:

Tervehdys sijoitustiedon lukijat!

Päätin vihdoin liittyä, kun pyörittelin yön pikkutunneilla tämmöistä ajatusta:

Esimerkiksi Lakea tarjoaa vuokraa maksamalla omaksi -asumismuotoa. Lakean omaksi-kodista maksetaan 7% käsiraha ja tehdään 20-vuoden vuokrasopimus, jonka jälkeen asunnon voi ostaa 30% asunnon hinnalla. Millaista tuoton pitäisi olla, jotta yksityisen sijoittajan olisi järkeä lähteä tarjoamaan tällaista?

Jos sinulta löytyy 80 - 100 000€ ylimääräistä rahaa, jonka haluaisit sijoittaa...

Esimerkki:

Ostat 90 000€ omakotitalon, maksamme siitä 100% 12-18 vuoden aikana vuokran muodossa. Tämän jälkeen/lisäksi maksamme 30-40%, jonka jälkeen asunnon omistus siirtyy meille. Kiinteistöveron, remontit ym. kulut lisätään lopulliseen ostohintaan.

Mielellään etsisimme asunnon itse omien rajaustemme ja sijoittajan toiveiden mukaan.

Minulla on tarkemmatkin laskelmat ja excel-kaaviot, tämä oli vain suurinpiirtein esimerkki ja keskustelun avaus.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä niin voidaan jutella ja suunnitella tarkemmin. Tai voidaan keskustella tässä ketjussa yleisellä tasolla.

asunto774@hotmail.com

 

Mitä tapahtuu jos haluaa muuttaa jossain vaiheessa 20v aikana? Entä kuka määrittää 30% asunnon hinnan? Määritetäänkö se heti, vai vasta 20v päästä? En oikeen tiedä miksi tekisi näin sen sijaan että pyrkisi ihan reilusti ostamaan omaksi käsiraha+velka tyylillä. Eli niin kuin suurin osa tekee.

 

Avaatko hieman mikä tämän etu olisi..? Itse näen vain ongelmia..

 

 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 23.11.2019 12.05

 

Aika komeasti Veikkaus täälläkin mainostaa. Vetää isosti.

 

EDIT: Enhän mä osaa linkata kuvaa. Prkl. 

 

https://imgur.com/g3kHDSQ

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 13.11.2019 11.19

"Katsomalla noita toisten kanavien uutisointia on taas vakuuttunut Trumpin syyllisyydestä ja siitä että hänet tullaan tuomitsemaan virkarikossyytteistä"

Trump tullaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä asettamaan syytteeseen, mutta ei tulla tuomitsemaan. Senaatissa tarvitaan 2/3 enemmistö, ja senaattissahan on republikaanien enemmistö eli todella monen republikaanin pitäisi kääntää takkia jotta Trump tuomittaisiin virkarikossyytteistä.

Mitä tulee demokraattien esivaaleihin niin Bidenillä tuntuu olevan vankka ja uskollinen kannattajakunta, tosin epäilen hieman voiko hän nostaa kannatustaan ja saada uusia äänestäjiä puolelleen. Kyselyistä on myös tullut ilmi että monet tuntuu kannattavan Bideniä vain siksi, että joidenkin kyselyjen mukaan hänellä olisi parhaat mahdollisuudet Trumpia vastaan. Biden ei myöskään ole ollut edukseen vaaliväittelyissä. Ikä näkyy selvästi hänen puehissa. Ajatus pätkii ja sanat kadoksissa. Silti mielestäni Warrenia todennäköisempi ehdokas (joka siis vedonlyönnissö ennakkosuosikki) ja olenkin Bideniä ottanut Betfairilla demokraattien ehdokkaaksi pidemmän aikaa.

Toinen oma hevonen on Pete Buttigieg. Mayor Pete olisi oma valinta ehdottomasti. Todella edustava ollut demokraattien vaaliväittelyissä ja nostanut kannatustaan pidemmän aikaa. Eilen julkaistun kyselyn mukaan olisi jopa suosikki voittamaan Iowa caucuksen. https://news.yahoo.com/new-poll-shows-buttigieg-in-the-lead-in-iowa-can-he-win-it-all-210222797.html 

Iowa tärkeä siksi että on ensimmäinen esivaali. Jenkkien systeemihän on sekä presidentin valinnassa sekä esivaaleissa hieman erikoinen. Demokratiassa toivoisi että jokaisen kansalaisen ääni painaisi yhtä paljon mutta yhdysvalloissa se ei todellakaan ole näin. Muutama vaa'ankieli osavaltio ratkaisee koko kisan.

Asiathan ehtii vielä muuttua isosti, Iowan esivaaleihinkin on vielä 2,5kk aikaa. Mutta toivon todella että Pete jotenkin onnistuisi voittamaan demokraattien ehdokkuuden. Vaikea sanoa millaiset mahdollisuudet Trumpia vastaan. Onko jenkit valmiita valitsemaan presidentiksi homoseksuaalin? 

EDIT: Mitä Bloombergiin tulee niin on viime päivinä tosiaan väläytellyt mahdollisuutta astua kisaan koska Biden pärjää niin huonosti. Noh, empä usko että Bloombergillä on juurikaan mahdollisuuksia. Bloombergistä löytyy paljon lokaa jota heittää niskaan, ja on jo nyt kaikista ehdokkaista epäsuotuisin potentiaalinen ehdokas. Bloomberg on 77v. Astuessaan virkaan olisi melkein 79v. Olisiko aika astua eläkkeelle ja nauttia miljardeista sen sijaan että lähtee kisaamaan maailman stressaavimmasta työpaikasta? Ihan tosi, melkein 80v heppu maailman vaikutusvaltaisimmassa positiossa, ei kiitos. Sama pätee Bideniin ja Sandersiin. Sandershan sai muutama viikko sitten sydärinkin. 

Näytä koko viesti
Mandatum Trader - 11.11.2019 03.41

Moi Mandatum Trader,

Pääsenkö Mandatumin alustan kautta Sofian pörssiin (bse-sofia.bg/en)?

 

Näytä koko viesti
|||>>Kryptomarkkinat - Faktaa ei ole muualla kuin matematiikassa<<||| - 11.11.2019 11.29

Jos kryptot on kokonaisportfoliosta vain pieni osa niin ei siinä sitten mitään. Se on tietty OK ja haetaan isompaa pottia isolla riskillä. On toki mahdollista että sieltä joku kryptokikkare löytyy joka kasvaa 20 000%, mutta jos nyt ajattelisi että koko markkina kasvaisi sen 20 000% niin kryptojen market cap olisi rento 48 000 000 000 000. ELi siis 48 biljoonaa. Jos tätä suhteuttaa pörssiin ja tähän: "The total market capitalization of all publicly traded companies in the world was 68 trillion in 2015" niin pidän hieman epätodennäköisenä. Jo nykyinen 240 miljardin market cap on valtava ottaen huomioon mitä tällä hetkellä niillä voi tehdä. Eli jo nykyisessä hinnassa on ISOT odotukset.

Mutta jos osaa ajoittaa oikein ja ostaa just niitä oikeita kryptoja jotka kasvaa niin varmasti sieltä voi isojakin voittoja saada. Riskit vaan on myös aika paljon isommat.

Näytä koko viesti
|||>>Kryptomarkkinat - Faktaa ei ole muualla kuin matematiikassa<<||| - 7.11.2019 03.08
checkmate kirjoitti:

Tästä hetkestä syklin loppuun, oikein ratsastettuna 5x+ GAINZZZZ ovat saavutettavissa. Siinä on Osakepojillakin miettimistä, että miten tehdä  n. 500% puoleenvuoteen "maltillisella" riskillä, ymmärtäen markkinastruktuurit.

Niin, kyllähän "oikein ratsastettuna" 5x+ GAINZ on saavutettavissa melkein millä tahansa sijoitusinstrumentilla. Se on jälkikäteen niin kovin helppoa, mutta väitän että ei ole olemassa sijoitutsta josta saisi 6kk maltillisella riskillä 500%. Se on toiveajattelua ja itsensä pettämistä. Onhan se helppoa heittää ilmaan että seuraavaan puoleen vuoteen tehdään 500% nousut ja samalla vinoillaan osakepojille että tehkää perässä. Mutta tule lyömään faktaa pöytään todisteiden muodossa 6kk päästä missä on se +500% tehty. Nostan hattua siinä vaiheessa. Mutta vaikka se onnistuisi niin väitän ettei se ole maltillisella riskillä saavutettu.

checkmate kirjoitti:

Sit vielä referenssinä tähän sykliin, että toi "upswingi" voi myös tapahtua niin että dollari tulee alas, että tää alkusekvenssi on puhtaasti bitcoinia vastaan jossa btcn arvo on bonusfaktori, mutta kuten jo aikaisemmista kuvaajista näkee niin worst case scenariossa, syklin lopussa, dollariarvokin tulee oleen huomattavasti korkeammalla. Eli tiivistettynä btc MAYBE up MAYBE down mutta altit, SURE UP. Korrektiot on jo tehty.

Worst case secnariossa koko markkina kyykkää huolella. Jos joku väittää että worst case scenario on jotain muuta kun täydellinen romahdus niin vaikea sitä on muillekkaan arvioilla paljon arvoa antaa..

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 2.11.2019 06.31

Ensinnäkin kiitos kaikille loistavasta keskustelusta. Nämä asiat kiinnostaa, mutta ei ole selkeästi tarpeeksi (tulee olo onko lainkaan) tietämystä aiheista. Viestejä saa lukea googlen kanssa aika pitkään jotta ymmärtää mistä tässä puhutaan. Mutta siis aivan loistavaa settiä! 

 

Kommervenkki kirjoitti:
Jeans kirjoitti:

Toki sitä ei koskaan tiedä miten mieli vielä voi muuttua, mutta tällä hetkellä on hyvin vahvasti fiilis, että LSEn jälkeen koulut saa riittää.

Yksi out of the box idea joka voisi sopia sinulle olisi liikennelentäjän lupakirja. Patrialta n. 100k. Uskon, että psykologiset ja kognitiiviset testit eivät olisi sinulle suuri kynnys kouluun tai töihin valmistumisem jälkeen. Siinä on ammatti, jota ei omakustanteisesti pysty harrastamaan kuin useamman sadan megan jälkeen (puhutaan liikennekoneilla lentämisestä). Voisit tehdä osa-aikaisena harrastuspohjalta ja bonuksena aina paistaa aurinko toimistoon, vaikka olisi mikä räntäpaskamyrsky maassa. Long-haulia lentäessä 3-4x kuukaudessa töitä.

 

Aika out of the box kyllä kuulostaa. Jos et tässä tarkoita että Jens ostaa tulevaisuudessa oman lentokoneen jolla reissaa maailmaa ja lentää itse niin vaikea nähdä että siirtyy long haulia vetämään rengiksi mihinkään firmaan. Jos on set for life ja vuosi vuodelta omaisuus karttuu niin ei. Mutta muille tuollainen 3-4x kuukaudessa töitä kuulostaa varsin houkuttelevalta. Toki sinne ei ihan joka jamppa taida päästä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 30.10.2019 01.48
Erik kirjoitti:

Meidän risk management -käytännöt ovat erilaiset. LTCMssä oli 2 Nobel-voittajaa ja mm. LSEn alumnus Haghani, eikä varmasti puutetta tilastollisesta, taloustieteellisestä ja teoreettisesta risk management  -osaamisesta ja silti onnistuivat menemään poikki. Kun on long-only, margin callien todennäköisyys on 0 %. Kuinka pitkälle shorttia pystyy taloudellisesti ja psykologisesti pitämään, jos yhtiön markkina-arvo jatkaa nousua? Mä en osaa vastata kysymykseen, joten en ryhdy shorttaamaan.

 

Mä en ole kokenut pokeripelaaja, mutta vertaisin short vs long positioita seuraavasti: sulla on rajaton määrä usd 5/10 6max PL omppupelejä tarjolla. On tarjolla short-stack "pikku" pöytiä, joissa buy-in 20-30bb ja deep-stack "iso" pöytiä, joissa buy-in 100-300bb. Fieldi on sama, pehmeä, molemmissa peleissä. short-stack pöydissä rake 2%, deep-stack pöydissä 1 %, molemmissa cäpätty 10 usd rake per hand. Long, eli deep-stack pöydissä pääset:
i) hyödyntämään edgeä enemmän, koska pääset hyödyntämään enemmän post-flop peliä
ii) halvemmalla pelaamaan, raken takia
iii) All-in tilanteissa sun edge tuottaa enemmän EV:tä $-wise

 

Toisaalta, taloustieteellisesti ajatellen vaikka raket olis samat 1% ja pienessä cäpätty 5 usd ja isossa 15 usd, niin volatiliteetti tuloksissa laskee, jolloin myös riski laskee. Olettaisin, että istuisit silti aina vain isoihin pöytiin. 

En nyt tiedä mahtaako pokerivertaus toimia short vs. long positioiden vertailussa. Sun vertauksessa hyvin harva edgen omaava valitsee pienemmät pelit. Mutta löytyy paljon markkinoihin edgen omaavia shorttareita ja näkevät sen järkevänä. Sä et myöskään voi pelata kun X määrää pöytiä, eli mahdollisuudet on rajatut. Mutta voit olla shorttina tai longina vaikka kuinka monessa kunhan kassaa riittää. Myös tossa esimerkissä on kyse risk managementista. Jens tuskin voi mennä poikki vaikka pelaisi aina isompaa. Ehkä Jens ymmärtää nämä ilman että pitää esittää asiat pokerin kautta :P

Se ettei shorttaa periaatteesta on hieman erikoinen syy. Ei tietenkään ole pakko shortata, mutta mielestäni potentiaaliset tuotot kyllä tippuu jos on tällainen periaate. Sama jos olisi periaate ettei harrasta vedonlyöntiä. Siinä olisi jäänyt hyvät tuotot pöydälle kun Mayweather ja McGregor iski nyrkkeilykehässä. Sieltä voi löytyä kuitenkin loistavia spotteja kunhan seuraa tarkasti mitä firman ympärillä tapahtuu. Eikä pelkästään firman ympärillä, vaan myös mediassa. Viimeisimpänä nyt esim. Beyond Meat jota itse opettelevana shorttarina seurannut melko tarkasti. Aikaisempia saman tyyppisiä esimerkkejä esim Tilray tossa hiukan yli vuosi sitten. Eli osakkeita joihin kohdistuu aivan järjetön hype ja osakkeet nousee korkeammalle kun mitä olisi ikinä uskonut. 

Hindsight on helppoa, mutta esim. Beyond Meat oli esimerkki firmasta joka saa aivan älyttömän hypen taakseen ja markkina-arvo nousee johonkin ~14 miljardiin ilman mitään suurempia uutisia. Ala on myös todella kilpailtu ja vaikka BM oli ensimmäisiä jotka toi markkinoille erittäin hyvän plant based lihan (Suosittelen jokaista kokeilemaan jos ei ole tuttu tuote. Itse yllätyin miten loistava tuote tämä onjaan) niin toi ei ole rakettitiedettä ja noin pienellä liikevaihdolla mitä BM:lla on 14 miljardin market cap aivan posketon vaikka kasvuluvutkin varmasti isohkoja. Vielä kun suurin osa alkuperäisten sijoittajien osakkeista jotka oli lukittuna vapautui niin osake romahti, oletettavasti koska alkuperäiset sijoittajat ottivat omansa pois. 

Toki tässä on myös omat riskinsä kuten monta kertaa mainittu. Sitä olisi voinut shortata osakkeen mennessä ylös @$150 ja positio olisikin äkkiä isosti pakkasella kun osake huitekee ATH:ssa @ $234,90. SIinä ei auta kun pitää pää kylmänä ja luottaa omiin analyyseihin (oletuksena että kassa riittää eikä positiota suljeta väkisin). Toisaalta tässä vaiheessa media hypetti tuotetta joka tuutista. Osakkeelle annettiin ihan poskettomia tavoitehintoja ja kaikki halusi mukaan. Nämä on aika extreme esimerkkejä mutta erittäin mielenkiintoisia ja onnistuessaan saa todella mojovat voitot. Vielä jos osaa mennä longiksi alussa IPO:n jälkeen kun ymmärtää hypen ja FOMO:n voiman ja jos onnistuu edes jotenkin ennustamaan missä kohtaa ne huiput on ja vaihtaa positiota niin tuotot on massiivisia. Itse tunnen yhden kaverin joka näitä pelejä pörsissä pelaa ja tekee kovaa tulosta. Toki tämä vaatii paljon aikaa ja omistautumista lajille.

Jens on puhunut Teslasta shorttimielessä ja samaa olen miettinyt. En ole itsekään siihen mennyt paitsi maanantaina otin pienen shorttiposition. Q3 saatiin näyttämään erittäin hyvältä mutta luulempa että Q4 tulee olemaan iso pettymys. Syitä tähän en nyt jaksa tähän sen enempää avata mutta Tesla taisi tehdä saman mitä teki vuosi sitten. Silloin siitä sanottiin näin: "Analyst Erupts At Tesla: "They Used Every Trick From Every Fraud To Put Lipstick On Q3 Results".

Toinen joka on välillä ollut shortattuna on Netflix. Mielestäni niiden liiketoimintamalli on rikki ja vaikka streaming on tulevaisuutta ja edelleen isosti kasvava ala niin epäilen netflixin kykyä pärjätä tarpeeksi hyvin jotta osakkeen nykyinen hinta olisi perusteltu. Tässä allekirjoitan kyllä sen ongelman shorttaamisessa että netflixin romahtamiseen voi mennä vuosia.

Erik kirjoitti:

Mä en  osaa arvioida todennäköisyyksiä tarpeeksi hyvin, jotta osaisin määrittää shorteille odotusarvon, varsinkin kun en tiedä, missä vaiheessa positio tulee closata, jos kurssi nousee X %. Kullanarvoinen on mielenkiintonen sanavalinta - kultahan on tyypillisesti negatiivisesti korreloiva assetti osakkeiden kanssa, cryptot saattaa myös olla. Mä en näe kummallakaan intrinsic valueta enkä ole kumpaakaan ikinä omistanut.

Kullanarvoinen on sanonta, ei ehkä siihenkään tarvitse sen enempää puuttua. Eikä sillä ole mitään merkitystä onko jollain todellista/luontaista arvoa (miten intrinsic nyt sitten kääntyykään). Ne voi silti olla loistavia sijoituksia. Voin näin sanoa molempia joskus omistaneena. Kultaa ja kryptoja siis.

Erik kirjoitti:

Mä uskon, että ollaan kyllä käyty samoja kursseja ja luettu samoja kursseja mutta suhtaudun eri tavalla korrelaatioon assettien välillä. En yritä hedgata omistamalla negatiivisesti korreloivia assettejä. Mä en hedgaa markkinariskiä, en sano ettenkö joskus saattaisi tulevaisuudessa hedgata. Mun salkulle ei tapahtuisi lähes mitään jos kaikki siellä olevat tippuis 30 %. Ei tapahtunut myöskään -08 kun arvot tipahti yli 70 %. Olisin nykysalkulla tyytyväinen, vaikka pörssit suljettaisiin 5 vuodeksi. 

Anteeksi tietämättömyyteni, mutta mitä tarkoitat ettei salkulle tapahtuisi lähes mitään jos kaikki siellä olevat tippuis 30%? Avaatko vähän. Tai miksi ei tapahtunut mitään kun rojahti 08 sen -70%.

Näytä koko viesti
|||>>Kryptomarkkinat - Faktaa ei ole muualla kuin matematiikassa<<||| - 24.9.2019 11.42

No mutta ne rojahti ja kovaa :/ Mitäs nyt on meneillään.

Näytä koko viesti