Olet täällä

JiSe

JiSe

  • Liittynyt 20.2.2016
  • 10 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Uusköyhyys - 14.4.2018 22.21

Hyvä taloudenpito vaatii itsekuria.
Tämä vaatimus on suurin kynnys monille. Lisäksi taustasta/luonteesta johtuvat erot suhteessa rahaan tuovat oman psykologiansa.

Sukupolvettuneet köyhät (Matalat tulot, lapsuus matalien tulojen parissa). Luottamus siihen että rahaa oikeasti voi säästää on usein matala, ei järkevän rahankäytön malleja, usein myös useita "parempia" kohteita kilpailemassa jokaisesta eurosta, joita suojellaan käyttämällä ne pois.

Köyhähköt köyhät (Matalahkot tulot, niihin suhteutettuna korkeat(turhat) menot). Ovat usein impulsiivisia kuluttajia, rahankäyttö on usein merkittävä osa "hyvää oloa" elämässä. Ongelma budjetin laadinnassa koska "yllättävät" menot joilla tasoitetaan mielialan heilahteluja sotkevat asiat.

Hyvätuloiset köyhät (Hyvät tai erittäin hyvät tulot, korkeat menot). Usein taustalla nousu ylempiin tuloluokkiin. Peilataan oma kulutus oman "viiteryhmän" mukaan. Usein vielä merkittävästi itseä hyvätuloisempiin, nousu korkeaan luokkaan koetaan oikeuttavan monien symbolien hankinnan velaksi. Isot lainat asuntoon, veneeseen ja pariin autoon ja raha ei tunnu riittävän mihinkään.

Ongelmaksi muodostuu siis usein se että raha säästössä ei tunnetasolla tyydytä. Varsinkin summien ollessa pieniä niiden makaaminen tilillä/pienissä sijoituksissa voi pahimmillaan johtaa negatiivisiin tunnekokemuksiin (Sijoitukset laskevat, pankki "huijaa" rahat sijoitustuotteeseen jonka ehdot tuntuvatkin myöhemmin hunoilta, puoliso "investoi" säästöt remonttiin jne.) Hyvin tunnettuja ovat myös heuristiikat jotka priorisoivat asioiden saamista käteen heti, vs. kun niihin on varaa. Tämä taas ajaa helposti ostamaan asioita velaksi, ottamaan pikavippejä mukavaa aikaa varten jne.

Kestävät muutokset näihin voivat onnella olla ihan muutaman keskustelun ja rakennetun budjetin tasoisia. Mutta monille tunteet ja taustan huomiotta jättävä apu on täysin hyödytöntä. Kulutustottumusten rehellinen seuranta, uusien käyttäytymismallien opettelu sekä palkitsevuuden rakentaminen säästäväisempään elämään voivat näissä tapauksissa olla parempia (Mutta raskaammin toteutettavia) lähestymistapoja.

Sekä Kahnamanin ja kump. Thinking Fast and Slow että erityisesti sen ajatusten yhdistäminen Angela Duckworthin - Grittiin ovat vaikuttaneet tässä esitettyihin pohdintoihin.
https://www.amazon.com/Grit-Passion-Perseverance-Angela-Duckworth/dp/150...

Spotify - 3.4.2018 20.37

Spotifyn isona ongelmana taitaa olla se että levy-yhtiöt voivat hinnoitella aika vapaasti sen millä hinnalla katalogiaan myyvät. Joten jokainen uusi asikas taitaa vieläkin maksaa enemmän kuin varsinaisesti tuottaa.

Mielenkiintoista olisi nähdä mihin hintaan levy-yhtiöt olisivat valmiita luopumaan vanhoista oikeuksistaan. Valitettavasti joku vuosi sitten uutisoitu mahdollisuus lopettaa uuden musiikin julkaisu ja keskittyä omistamiseen aiheutti todennäköisesti sen että joku on jo tuon jalkatyön tehnyt (Ainakin Softbank on yrittänyt käydä ostoksilla).

Ruotsissa sijoitusbloggaajille tuomioita kurssimanipulaatioista - 22.1.2018 15.07

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160521

Quote:

3§ Markkinoiden Manipulointi

 

2) hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä levittämällä tiedotusvälineissä tai muulla tavoin tietoa, joka antaa väärän tai harhaanjohtavan käsityksen rahoitusvälineen tai siihen liittyvän hyödykettä koskevan spot-sopimuksen tarjonnasta, kysynnästä tai hinnasta tai varmistaa, että rahoitusvälineen tai siihen liittyvän hyödykettä koskevan spot-sopimuksen hinta asettuu epänormaalille tai keinotekoiselle tasolle,

on tuomittava markkinoiden manipuloinnista sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Markkinoiden manipuloinnista tuomitaan myös se, joka manipuloi viitearvon laskentaa antamalla väärän tai harhaanjohtavan tiedon tai toimimalla muulla näihin merkitykseltään rinnastuvalla tavalla.

Yritys on rangaistava.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 8.1.2018 13.39

Juuri tuulipuvuthan (ne miljoonat sijoittajat/spekuloijat) olivat isona osana IT-kuplaa. Lisäksi kyllä se kupla oli voimissaan ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Kannattaa myös huomioida että vaikka Dotcomissa oli kyse kuplasta niin sen alta löytyi myös monia tämän hetken arvokkaimmista firmoista. Isona kysymyksenä tuleekin että jos olemme krypto kuplassa, niin osaatko erottaa Pets.com:in Amazon.com:ista, ja sijoittaisitko niihin mielummin kuplan aikana kuin sen jälkeen? Kuten Dotcomissa, markkinoilla tuntuu olevan merkittäviä määrin varsin heikkoja toteutuksia ja puhtaita huijauksia. Voi tietysti olla että olemme vasta alussa ja tästä noustaan vielä merkittävästi. Viimeisenä pohdintanani on että kun tekniikka alkaa vakiintua mikä estää (kilpailuetuna) vauraita isoja pelureita tuomasta markkinoille omia lohkoketju ratkaisuitaan? Nähdäänkö EU/USA/Aasia akseleilla sääntelyä markkinoille? Amazon.coin 2022?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 22.12.2017 1.50

Tästä oli jonkin verran keskustelua. Ja se miten ymmärsin kritiikin oli että vastustajana ollut shakkitietokone ei saanut käyttää avaus / lopetus tableja, ja tästä syystä matsin vertailuarvoa voi kyseenalaistaa. (kyseinen järjestelmä on suunniteltu toimimaan näiden kanssa). Oma pätevyys ei riittänyt arvioimaan kuinka paljon merkitystä tällä oli lopputulokseen. Merkittävä uutinen silti varmasti.

Todella hyvä idea mutta mistä etsimään sijoittajia? - 11.12.2017 13.22

Ajatusvirheeltä (tai merkittävältä yksinkertaistukselta) tämä idea kuulostaa.
1) Tuntimääräisesti kasvava tuotto
2) Sijoituksen koon mukaan kasvava tuotto
3) "Virhe" tulonmuodostuksen lähteenä
4) Ilmeisesti hyödyntäjiltä (ilmoittaja ja pari kaveria?) ei vaadita muuta kuin aikaa ja työmoraalia.
-> Mutta joku ideasta kuullut (vauras) sijoittaja käyttäisi omaa (oletettavasti merkittävästi arvokkaampaa) aikaansa tehdäkseen saman?

Haetaanko tästä idean keksijälle ja kavereille työstään muutakin kuin kohtuullista tuntipalkkaa? Ja jos sellainen heille olisi tiedossa niin kai muutama tonni rahaa jostain löytyisi?

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 9.11.2017 22.55

Mikä taho tarjoaa esim. tuollaiselle sijoitusfirmalle tarpeeksi actionia että saavutetaan riittävä volyymi kattamaan tuollaiset kulut? Mites yksittäiselle lyöjälle? Onko moniakin markkinoita jotka haluavat/pystyvät tarjoamaan tarpeeksi "tyhmä rahaa"? Entä millaiseksi arvioitte veikkausmarkkinoiden riskit niihin sijoittavan näkökulmasta?

Sijoittajan tunnusluvut - 5.4.2017 14.58

Linkki ei toimi.

Kiitos, fiksattiin ja nyt toimii. -yp

Fortum - 20.2.2016 15.25

PikkuPro kirjoitti:

Kysympä viisaammilta näkemystä asiaan, joka Fortumissa/alassa on alkanut ressaamaan. Konsensusnäkemyshän kai on, että sähkön hinta/kulutus on nyt alhaalla mutta kyllä ne sieltä vielä nousee! Sitten investoidaan voimaloihin tällä näkemyksellä ja sijoitushorisontti on se perus 50-100v noissa isoissa kuten ydinvoimaloissa.

Tuotannon puolella Long term ollaan todennäköisesti siirtymässä pois fossiilisista polttoaineista, ja tässä Fortum on jo valmiiksi varsin vahvoilla (63% hiilidioksidipäästötöntä energiaa).

Kulutuksen puolella jos arvioidaan varovaisesti niin 50v mittakaavassa koko liikenne siirtyy pois fossiilisista ja käyttämään sähköä. (Liikenne kuluttaa tällä hetkellä n. 6-8% koko Suomen energiankulutuksesta fossiilisena polttoaineena).

Pohjoismaissa kotikulutuksessa tulee todennäköisesti kohtuullinen osa saavutetusta energiatehokkuudesta palamaan kesäisen ilmastoinnin lisäämiseen (Mutua)
 + Megatrendinä äärimmäisten kelien yleistyminen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta.

Silti varmasti eniten vaikuttaa se miten teollisen toiminnan käy Suomessa, jos lisääntyvän automaation kautta päästään taas siirtämään tuotantoa pois kaukoidästä niin voitaisiin nähdä jopa kasvua absoluuttisessa määrässä, toisaalta korvaako suhteellisen energiatehokas automatisoitu teollisuus vähemmän tehokkaiden alojen alasajoa jää nähtäväksi.

http://www.motiva.fi/taustatietoa/energiankaytto_suomessa/energian_kokon...

http://www.motiva.fi/taustatietoa/energiankaytto_suomessa/energian_loppu...