Olet täällä

Venäjän tilanne - 17.5.2022 07.38

Mielenkiintoinen ulostulo Venäjän TV:ssä (Kaveri tosin on ollut jo ennen sotaa hyvin kriittinen Venäjän mahdollisuuksia kohtaan, mutta on myös ollut oikeassa about kaikissa ennustuksissaan) Military observer, former senior officer of the main headquarters of the air defense forces of the Russian Federation Mikhail Khodarenok 

https://twitter.com/JuliaDavisNews/status/1523036461595242498?s=20&t=c3k...
(Mobilisaatiosta)

https://russiandefpolicy.com/2015/03/24/how-the-third-world-war-begins/
(Vanhempi kirjoitus)

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 3.5.2022 03.22

PikkuPro kirjoitti:

Puola ja Baltia ottanut selkeästi oman linensä (tehdään maksit), Jenkit ja Britit omansa (massiivista ase-apua) ja kolmantena sitten muut, perässähiihtelijät. Eka ryhmä tuntuu ajattelevan, että omasta puolustuksesta voi nyt tinkiä hetkeksi kun ollaan NATOn sateenvarjon alla ja omalla kalustolla on paras hyötysuhde taistelussa Venäjää vastaan Ukrainassa. Varsin järkevä line imo, Venäjähän se vihollinen ollut vaikkei ehkä ääneen sanottuna ja kun Putinismi niin on hyvä yrittää padota. Jännää tässä, että myöskin Venäjän rajanaapuri Suomi on päätynyt täysin päinvastaiseen tulokseen eli apua ei voi paljon lähettää koska pitää hoitaa oma puolustus.

Tässä näkyy konkreettisesti se NATOn suoja. Voisiko Suomi mitenkään räksyttää kuten Puola tai Viro, tuskin. Enkä kyllä sitä ihan kaipaakaan mutta on paikallaan, että NATOon mennään. Apua voisi kyllä myös antaa vähän enemmän kuin tyyliin kymmenesosa Viron euroista.

Taitaa tulla melkoisesti täytettä NATO:n itärajalle lähitulevaisuudessa.

https://www.stripes.com/branches/army/2022-03-11/us-army-garrisons-germa...

3x Armored brigade combat team

Wikipediasta:

An ABCT includes 87 Abrams, 152 Bradley IFVs, 18 M109s and 45 armed M113 vehicles

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 29.4.2022 02.42

Oletan että ennen kuin hävittäjät korvataan kokonaisuudessaan itsenäisillä aseilla näemme hävittäjän tyyliselle air-framelle muokattuja AI siipimiehiä. Yksi/kaksi pilottia johtamassa laumaa itsenäisiä ohjuslavetti hävittäjiä sekä kenties koneita jotka seuraavat tulikomentoja mutta kykenevät esimerkiksi itsenäisesti suorittamaan tiettyjä toimenpiteitä (esimerkiksi suojaamaan pääkoneita ohjuksilta)

Vahva veikkaus myös että vaikka hävittäjien automatisointi olisikin jo mahdollista niin harva on valmis vielä riskeeraamaan yhtä kalleimmista järjestelmistään siihen että toteutuksessa on mahdollisesti reikiä jotka mahdollistaisivat edullisen torjunnan.

Itsenäisten hävittäjien kehitys hypähtää varmaan kovemmalle vaihteelle kun Kiina lähtee (mahdollisesti) niitä kehittämään. Nyt ei ole oikein kilpailullista etua, ja kehitys taitaa osaltaan odottaa ohjusmateriaalin uudistumista (se määritellee myös tarvittavaa suorituskykyä).

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 8.4.2022 06.33

Oma

kela asevarustelun suhteen on että sillä saattaa olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia talouteen Euroopassa 10-30v mittakaavassa. Kun tuotetaan ja kehitetään uutta rautaa + valmistetaan merkittäviä määriä, tuetaan myös niihin tarvittavien komponenttien tuottamista lähialueilla. Lisäksi tuotekehityspanokset voivat avata merkittäviä uusia valmistuskapasiteetteja tänne, jotka muuten olisivat nousseet Kiinaan. (Metalli 3d, koneteollisuus, moottorit, komposiitti materiaalit jne).

 

Pitkittyvä skisma Venäjän kanssa + OPEC maiden nihkeä suhtautuminen EU/USA :n tukemiseen todennäköisesti vauhdittaa siirtymistä kestävämpiin energiaratkaisuihin merkittävästi enemmän kuin Ilmastonmuutosta vastaan ajatellut toimet. Näkisin näiden toimien (+ Infrastruktuuri sijoitusten) Olevan merkittävä valtti kilpailussa seuraavan puolen vuosisadan ajan.

 

Kelana siis että kun onnistutaan painamaan hiilivapaan energian tuotanto ylös + panostamaan siihen että normaali elämän energiakulutus pienenee merkittävästi, voidaan ylläpitää mukavaa elintasoa huomattavasti joustavammin kuin nykyisin.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 24.3.2022 04.01

Oma veikkaus on että Mariupolin kaatuminen olisi Putinille mieluisa hetki "voittaa rauha". Maakannas krimille ja natsien raatoja + muutamia elossa kotimaan propagandaan ja joukot kotiin. Toinen vaihtoehto pitää sisällään merkittävän riskin että Venäjä käyttää joukkotuhoaseita asutuskohteita (hallintoa) sekä ukrainan tukikohtia vastaan.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 22.3.2022 05.50

Tästä on ollut hämmentävän vaikea kaivaa tarkkoja lähteitä. Törmäsin jossain vaiheessa asiasta lukiessani parempiinkin mutta nyt eivät tarttuneet googlen haravaan:

Tässä on kohtuu kattavasti asiasta. Osa yhteistyöästä perustuu ilmeisesti siihen että demilitarisoinnista päättäneet tahot ovat myös sitoutuneet puolustamaan Ahvenanmaata. (Suomi pääosin vastuussa tästä). Ja Ruotsi ei myöskään halua nähdä Ahvenanmaata muissa käsissä (Olisi myös itse miehittänyt sen talvi/jatkosodan aikana jos Venäläiset tai Saksalaiset olisivat sitä lähestyneet)

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7fcf0724-38a7-47ff-82e5-de82a30e741a

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 21.3.2022 07.21

Ahvenamaata turvaa kuitenkin sekä Suomi että Ruotsi. Ilmasta, mereltä ja maalta molemmilla on kohtuullinen kyky iskeä pintalaivastoon. Lisäksi jos hyökkäys ei tule täytenä yllätyksenä ahvenanmaan edusta miinoitettaneen kohtuu huolella.

Ilmaherruutta Venäjä ei ole saanut Ukrainassa vieläkään ja S+R:n ilmavoimat yhdessä ovat erittäin merkittävästi kykenevämmät kuin Ukrainan.

Maahanlaskujoukot ovat useiden lähteiden mukaan olleet aika luokattoman huonoja taistelijoita, joten epäilen että saisivat aika verisesti turpaansa jos joutuvat painimaan Suomen ja Ruotsin parhaiden joukkojen kanssa. Erityisesti jos ilmaherruus alueella säilyy puollustajilla.

Bonuksena Ruotsin sukellusveneet todennäköisesti viettävät uhkaavissa oloissa aikaansa ahvenanmaan ja gotlannin ympärillä... Ne pystyivät kuitenkin kevyesti voittamaan Yhdysvallat kaikissa harjoituksissaan niin en välttämättä Venäjänä kokeilisi ajaa laivastoa niiden yli..

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 17.3.2022 05.07

Paine taitaa tulla siitä että Putin on seuraavan johtajan paras chippi kun yritetään saada talous takaisin toimintaan. Putin Haagissa tuomiolla todennäköisesti on ainoita asioita jolla raskaimmista pakotteista oltaisiin valmiita luopumaan.

Rauhansopimuksen muodostuminen todennäköisesti johtaisi merkittävästi laajempaan materiaaliapuun Ukrainalle. Koska "rauhan" oloissa länsi voisi helposti toimittaa aseita joiden toimittaminen toistaiseksi on epäilyttänyt, syynä tähän on merkittävä tarve välttää juurikin tuo oletettu joukkojen järjestäminen ja uudelleen hyökkääminen. Puhetta on myös ollut kansainvälisistä rauhanturvajoukoista jotka sijoitettaisiin rajalinjoille. Tämä tietysti voisi olla Putinille punainen vaate, mutta näihin kohdistuva hyökkäys myös oikeuttaisi tehokkaat vastatoimet.

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 15.3.2022 04.42

https://www.sakosuomi.fi/uutiset/sako-oy-ja-suomen-puolustusvoimat-solmi...

Uusi tarkkuuskivääri tehdään jo AR10 / AR15 pohjalta, samalla hankkien Sakolle kokemusta kyseisen järjestelmän valmistamisesta. Epäilen kohtuu vahvasti että PV:n seuraava kivääri saattaa rakentua samalle pohjalle. Tärkeimpinä syinä AR pohjaisten järjestelmien saama valtava tuotekehitys 2001 jälkeen, erinomainen määrä lisävarusteita ja erittäin hyvä käyttö ergonomia.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006085721.html

RK62M toimii väliajan yli kun päivitetään suorituskykyä (Optiikat jne. hankinnat vienevät ihan kohtuullisesti rahaa, mutta ovat yhteensopivia tulevien alustojen kanssa jos ei tehdä jotain hyvin outoa hankintaa)

Sinällään varmaan hankala aika tehdä kiväärin uusintaan päätöksiä kun esimerkiksi yhdysvallat pohtii kohtuu vakavissaan siirtymistä pois .223 kaliiberista, ja korvaajasta ei vielä ole varmaa tietoa. (Syinä mm. modernit luotisuojavarusteet)

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 14.3.2022 10.31

Onko tästä jotain mustaa valkoisella? Se että dosentti sanoo näin ei vakuuta ihan hirveästi. PV kuitenkin yleensä ollut aika hiljaa siitä mitä ja paljonko on varastossa. Eikä siellä näytä olevan olleen suurta huolta siitä ettei olisi tarpeeksi aseita jakaa. Lisäksi edelleenkään rynnäkökiväärien loppuminen on about viimeinen asia mihin maanpuolustus kaatuisi.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002516902.html

Lisäksi nämä ovat varmaan helpoin ja halvin asia joihin hankkia täydennystä. Ja kuukausien/vuosien kriisiytimisessä myös oma valmistuskapasiteetti olisi merkittävä.

Pelkästään Sakon rauhanajan kapasiteetti on yli 100 000 asetta.

https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/1237176

Näytä koko viesti