Olet täällä

JiSe

JiSe

  • Liittynyt 20.2.2016
  • 15 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Osta ja unohda - laiskan sijoittajan strategia - 15.10.2018 0.47

Mielenkiintoinen kirjoitus. Veikkaan että pokeriammattilaisuudesta on isoa hyötyä varsinkin pään kylmänä pitämisessä.
Omia arvioitani mitä ihmisten tulisi katsoa myös kun miettii aktiivista sijoittamista, miten muu elämäsi käyttäytyy laskusuhdanteissa? Missä kunnossa ovat PikkuPro henkiset 2. 3. jne. reservit. Eli ennen kun aletaan haaveilla alphasta niin katsotaan muu talous kondikseen.

Milta tuleva työura näyttää? Osaaminen tätä päivää?
Onko vararahastoissa tarpeeksi rahaa kattamaan juoksevat kulut, vai mennäänkö luottokortti edellä?
Onko isommassa kassassa tarpeeksi rahaa ettei mennä poikki esim. lyhyeen työttömyysjakosoon?
Miten isommat velat? Asunto/Auto jne. Jos pörssiomaisuus sukeltaa kera asuntojen arvon joudutaanko myymään pohjalla?

Jos useammat näistä näyttävät hyvinkin ongelmallisilta niin kannattaa mahdollisesti tarkastella kuinka tarkka peilikuva Akin tekstistä näkyikään, jos taas näyttää että perusta on toimiva niin ainakin rationaalinen riskipelko voi olla pienempi, täten kannustaen kenties kokeilemaan siipiään markkinoilla?

 

Päivän lööppi - 10.10.2018 22.15

https://nordic.businessinsider.com/google-pixel-3-telemarketer-call-scre...

Tämä voisi kenties näkyä jollain aikavälillä tuloksissa firmoilla jotka puhelinmarkkinointia/muuta vastaamiseen nojaavaa toimintaa vielä harjoittavat? Myös paras toiminto ikinä(tm).

Kannabis - 14.7.2018 23.43

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 13.5.2018 10.51

Jeans kirjoitti:

Miksi tämä johtaisi merkittävään koulutuksen laadun laskemiseen?

Ajatuksen taustalla on mahdollinen henkilökunnan merkittävä vähentäminen, sekä leikkaukset budjetteihin jotka ajaisivat pätevää väkeä muihin hommiin. Hyvin toteutettuna tietysti mahdollisuudet sekä merkittäviin säästöihin että opetuksen laadun parantamiseen. Huonolla toteutuksella leikatanaan merkittävästi henkilökunnasta ja muutokset tehdään liian korkealla tasolla että oikeaa optimointia tapahtuisi, ja lopputuloksena on merkittävä säästö isossa osassa opetusta mutta merkittävästi heikentynyt tutkimus/loppututkinto osio.

Tässä tietysti voisi hyvin tehdä järkeistystä ja muuntaa tiettyjen alojen AMK tutkinnot enemmän lähiohjatuiksi "etä" kandeiksi, käyttäen(ostaen) perusmateriaali laadukkailta yliopistoilta, ja vähentäen heikompitasoista opetusta.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 12.5.2018 11.48

Näksin että yksi valtava hyöty jota paremmalla verkkomateriaalilla olisi saatavana olisi välivuosien ja muun turhan ajan vähentäminen.
Toisena isona asiana olisi lukiosta yliopistomaailmaan pöllähtävien opiskelijoiden huomattava ennakkovalmistaminen opintoihinsa, erityisesti siihen että tuntuuko se ala "Omalta" auttaisi paljon mahdollisuus tutustua opetukseen ja sisältöihin jo lukion alkuaikoina.

Ymmärrän tietyllä tavalla miksi opetuksesta ison osan "arvostaan" saavat pelkäävät videoiden jne. tuloa. Nykyisessä säästöjen menttaliteetissa pelko siitä että kun opetus on "automatisoitu" niin houkutus merkittäviin leikkauksiin voisi käydä liian suureksi. Vaikka tämä johtaisikin todennäköisesti merkittävään koulutuksen laadun laskemiseen, mutta ne mittarit eivät näy vuosiin, kun taas kymmenien miljoonien säästöt näkyvät välittömästi.

Uusköyhyys - 14.4.2018 22.21

Hyvä taloudenpito vaatii itsekuria.
Tämä vaatimus on suurin kynnys monille. Lisäksi taustasta/luonteesta johtuvat erot suhteessa rahaan tuovat oman psykologiansa.

Sukupolvettuneet köyhät (Matalat tulot, lapsuus matalien tulojen parissa). Luottamus siihen että rahaa oikeasti voi säästää on usein matala, ei järkevän rahankäytön malleja, usein myös useita "parempia" kohteita kilpailemassa jokaisesta eurosta, joita suojellaan käyttämällä ne pois.

Köyhähköt köyhät (Matalahkot tulot, niihin suhteutettuna korkeat(turhat) menot). Ovat usein impulsiivisia kuluttajia, rahankäyttö on usein merkittävä osa "hyvää oloa" elämässä. Ongelma budjetin laadinnassa koska "yllättävät" menot joilla tasoitetaan mielialan heilahteluja sotkevat asiat.

Hyvätuloiset köyhät (Hyvät tai erittäin hyvät tulot, korkeat menot). Usein taustalla nousu ylempiin tuloluokkiin. Peilataan oma kulutus oman "viiteryhmän" mukaan. Usein vielä merkittävästi itseä hyvätuloisempiin, nousu korkeaan luokkaan koetaan oikeuttavan monien symbolien hankinnan velaksi. Isot lainat asuntoon, veneeseen ja pariin autoon ja raha ei tunnu riittävän mihinkään.

Ongelmaksi muodostuu siis usein se että raha säästössä ei tunnetasolla tyydytä. Varsinkin summien ollessa pieniä niiden makaaminen tilillä/pienissä sijoituksissa voi pahimmillaan johtaa negatiivisiin tunnekokemuksiin (Sijoitukset laskevat, pankki "huijaa" rahat sijoitustuotteeseen jonka ehdot tuntuvatkin myöhemmin hunoilta, puoliso "investoi" säästöt remonttiin jne.) Hyvin tunnettuja ovat myös heuristiikat jotka priorisoivat asioiden saamista käteen heti, vs. kun niihin on varaa. Tämä taas ajaa helposti ostamaan asioita velaksi, ottamaan pikavippejä mukavaa aikaa varten jne.

Kestävät muutokset näihin voivat onnella olla ihan muutaman keskustelun ja rakennetun budjetin tasoisia. Mutta monille tunteet ja taustan huomiotta jättävä apu on täysin hyödytöntä. Kulutustottumusten rehellinen seuranta, uusien käyttäytymismallien opettelu sekä palkitsevuuden rakentaminen säästäväisempään elämään voivat näissä tapauksissa olla parempia (Mutta raskaammin toteutettavia) lähestymistapoja.

Sekä Kahnamanin ja kump. Thinking Fast and Slow että erityisesti sen ajatusten yhdistäminen Angela Duckworthin - Grittiin ovat vaikuttaneet tässä esitettyihin pohdintoihin.
https://www.amazon.com/Grit-Passion-Perseverance-Angela-Duckworth/dp/150...

Spotify - 3.4.2018 20.37

Spotifyn isona ongelmana taitaa olla se että levy-yhtiöt voivat hinnoitella aika vapaasti sen millä hinnalla katalogiaan myyvät. Joten jokainen uusi asikas taitaa vieläkin maksaa enemmän kuin varsinaisesti tuottaa.

Mielenkiintoista olisi nähdä mihin hintaan levy-yhtiöt olisivat valmiita luopumaan vanhoista oikeuksistaan. Valitettavasti joku vuosi sitten uutisoitu mahdollisuus lopettaa uuden musiikin julkaisu ja keskittyä omistamiseen aiheutti todennäköisesti sen että joku on jo tuon jalkatyön tehnyt (Ainakin Softbank on yrittänyt käydä ostoksilla).

Ruotsissa sijoitusbloggaajille tuomioita kurssimanipulaatioista - 22.1.2018 15.07

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160521

Quote:

3§ Markkinoiden Manipulointi

 

2) hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä levittämällä tiedotusvälineissä tai muulla tavoin tietoa, joka antaa väärän tai harhaanjohtavan käsityksen rahoitusvälineen tai siihen liittyvän hyödykettä koskevan spot-sopimuksen tarjonnasta, kysynnästä tai hinnasta tai varmistaa, että rahoitusvälineen tai siihen liittyvän hyödykettä koskevan spot-sopimuksen hinta asettuu epänormaalille tai keinotekoiselle tasolle,

on tuomittava markkinoiden manipuloinnista sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Markkinoiden manipuloinnista tuomitaan myös se, joka manipuloi viitearvon laskentaa antamalla väärän tai harhaanjohtavan tiedon tai toimimalla muulla näihin merkitykseltään rinnastuvalla tavalla.

Yritys on rangaistava.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 8.1.2018 13.39

Juuri tuulipuvuthan (ne miljoonat sijoittajat/spekuloijat) olivat isona osana IT-kuplaa. Lisäksi kyllä se kupla oli voimissaan ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Kannattaa myös huomioida että vaikka Dotcomissa oli kyse kuplasta niin sen alta löytyi myös monia tämän hetken arvokkaimmista firmoista. Isona kysymyksenä tuleekin että jos olemme krypto kuplassa, niin osaatko erottaa Pets.com:in Amazon.com:ista, ja sijoittaisitko niihin mielummin kuplan aikana kuin sen jälkeen? Kuten Dotcomissa, markkinoilla tuntuu olevan merkittäviä määrin varsin heikkoja toteutuksia ja puhtaita huijauksia. Voi tietysti olla että olemme vasta alussa ja tästä noustaan vielä merkittävästi. Viimeisenä pohdintanani on että kun tekniikka alkaa vakiintua mikä estää (kilpailuetuna) vauraita isoja pelureita tuomasta markkinoille omia lohkoketju ratkaisuitaan? Nähdäänkö EU/USA/Aasia akseleilla sääntelyä markkinoille? Amazon.coin 2022?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 22.12.2017 1.50

Tästä oli jonkin verran keskustelua. Ja se miten ymmärsin kritiikin oli että vastustajana ollut shakkitietokone ei saanut käyttää avaus / lopetus tableja, ja tästä syystä matsin vertailuarvoa voi kyseenalaistaa. (kyseinen järjestelmä on suunniteltu toimimaan näiden kanssa). Oma pätevyys ei riittänyt arvioimaan kuinka paljon merkitystä tällä oli lopputulokseen. Merkittävä uutinen silti varmasti.