Olet täällä

Ostin/Myin tänään - 22.9.2020 03.32

Osteltu takaisin Cibusta. Kun myin liian aikaisin, niin kompensoin sitä ostamalla myös takaisin liian aikaisin. 163.2:sta ensimmäinen erä ja toinen 162:sta.

 

Edit: Ja vielä kolmas ja viimeinen erä 158.8.

Näytä koko viesti
Kaukoidän kehittyvät maat - 18.9.2020 11.00

Onnistuin sitten hävittämään ensimmäisen kirjoituksen. Noh, koitetaan uusiksi.

Varoitan, että mulla on suuri bias, koska kokemukseni rajoittuvat yhteen pieneen osaan Indoneisaa ja referenssimaihin minulla ei ole samanlaista kosketuspintaa. Lisäksi Indonesia on valtava maa, joka ei ole kovin yhtenäinen. Maassa on yli 1000 kieltä, vaikka suurin osa pystyy keskustelemaan keskenään, useampia suura uskontoja ja erilaisia kulttuureita. Kansallinen identiteetti jääkin aika kovaa jalkoihin paikallisemmille heimoille ymv. Eli jokainen voi miettiä, miten fiksua on ekstrapoloida yhden alueen kokemukset ja havainnot kattamaan koko maata.

Olin siis läntisessä Indonesiassa expattina vajaa pari vuotta, jonka aikana paikalliseen menoon pääsi vähän paremmin sisälle, mitä muuten Aasiassa pyöriessä (jonkun verran tullut reissailtua lomalla ja työasioissakin hieman). Indonesia oli mun kokemuksien mukaan ihan oma lukunsa, mitä tulee korruptioon, (huonoon) työkulttuuriin sekä siihen, että mikään ei toimi. Siis paljon pahempi, mitä vaikka Filippiinit. Pidän myös poliittista riskiä poikkeuksellisen suurena. Ymmärtääkseni sotilasjuntta-aikojen jälkeen maata on hallinnut pari sotilasjuntta-ajan valtasukua, joista presidentit ovat tulleet. Nyt vallassa on kuitenkin 2. kauttaan istuva Jokowi(?), joka on mun ymmärtääkseni saanut asioita paljon paremmalle tolalle. Kuitenkin hänen seuraajanaan pidetyn henkilön em. valtasuvut saivat hoidettua vankilaan melko tekaistuilla syytteillä, eli jännä nähdä, että mitä tapahtuu, kun Jokowin toinen ja viimeinen kausi päättyy. Jatketaanko maltillisella ja talouteen keskittyvällä hallinnolla, vai palataanko taas valtasukujen temmellyskentäksi?

Toisaalta taas potentiaalia löytyy ja paljon. Maa on maailman 4. väkirikkain ja väestöpyramidi on sen muotoinen, että kasvua tulee vielä. Koska maa on vielä niin köyhä verrattuna vaikka Thaimaahan tai Malesiaan, niin potentiaalia sisämarkkinan kasvulle ja kulutukselle tosiaan riittää ja on siellä saatu järkeviäkin asioita aikaan, kuten vaikka start-upista miljardiluokkaan kasvanut Gojek (überin/Grabin kopio). Gojekin perustajat ovat myös toimineet melkoisina esikuvina nuorelle sukupolvelle ja yhden perustajista Jokowi nimitti muistaakseni valtionvarainministeriksi. Jonkinlaista etua voisi nähdä myös siinä, että vierestä löytyy vauras Singapore, joka varmaan jatkossa siirtää lisää bisnestä niemen yli halvemmalle alueelle. Vaikkakin pieni, niin Singaporesta 12km päässä oleva Batam on vähän kuin Tallinna Suomelle. Tosin sillä erotuksella, että Singapore on paljon rikkaampi kuin Suomi, ja Indonesia paljon halvempi, kuin Viro.

Olen itsekin miettnyt sijoittavani tuonne jo jonkin aikaa, mutta em. riskien takia en uskaltaisi ainakaan isosti laittaa ennen kuin valta seuraavan kerran vaihtuu ja näkee hieman, että jäikö Jokowin aika anomaliaksi historiaan, vai oliko se lähtölaukaus uudelle suunnalle. Indonesian kohdalla näkisin lisäarvoa aktiivisesti hoidetusta, hyvästä, rahastosta, kuten Vietnamiin keskittyvä PYN Elite. Sijoitustiedossakin aktiivisesti mainostava JOM olisi kenties vaihtoehto, mutta heidän trackinstä ei ole varsinaisesti vakuuttanut.

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 15.9.2020 06.06

Kolmas ja viimeinen erä Cibusta pihalle. 2 ekaa jostain 165SEK tiennoilta viime viikolla ja nyt 169SEK. En vain tajua, kun tämmöset tylsät kiinteistöfirmat kiskoo yhtäkkiä 20 % kuukaudessa ylös ilman uutisia, kun oli ennen nousua mun mielestä aika käyvästi hinnoiteltu. Mieli tekisi ostaa alempaa takaisin, mutta enpä usko, että laskee. Pakko nää päätökseton kuitenkin fundapohjaisesti tehdä, kun ei muutakaan osaa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 13.9.2020 05.41

En tiedä, kuuluuko tänne, mutta oletteko miettineet markkinareaktioita vaalien jälkeen? Siis ei heti tulokset julkistettaessa, mutta kuukausien skaalalla? En ole ihan mahdottomasti seurannut, mutta Biden oletettavasti kiristää veroja, joka toki laskee jenkkifirmojen tulosta, mutta osuuko tällainen lopulta edes isoihin teknoihin, jotka voivat kikkailla melko paljon?

Niin tai näin, veronkorotusten luulisi olevan negatiivinen juttu jenkkiosakkeille, mutta hukkuuko sitten kuitenkin kohinaan? Vaikuttaako tämä dollarin arvostukseen? Eikö kehittyvät markkinat yleensä tykkää heikosta dollarista, koska velat ovat siellä yleensä dollarimääräisiä? Allakoiko sijoittajat pääomia muualle?

Entä, jos Trump voittaa? Kuvittelisi kauppasodan kiristyvän Kiinan, ja ehkä Euroopan, kanssa? Onko voittajana muu Aasia?

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 11.9.2020 11.46

TL kirjoitti:

Miten -3,91% vuositulos muuttuu 209€ vuosituotoksi lienee Nordnetin korkeampaa finanssimatematiikkaa, joka ei ihan pelkän lukion pitkän matikan pohjalta aukea. Veikkaan että kirjoituksissa olisi tullut noin nolla pistettä, jos olisi tarjonnut mitään positiivista lukua vastaukseksi kysymykseen miten 3,91% hinnanalennus vaikuttaa tuotteen hintaan. Tai ehkä kirjoitustulokseni olisikin parantunut -3,91% eli olisin saanut pari pistettä enemmän jos olisin tämän ymmärtänyt. :)

Voi johtua siitä, että on lisätty rahaa matkalla. Itse esim. laitoin OST:lle muutaman tonnin heti tammikuun alussa ja vetäsin koronakuopasta luokkaa -50 % turpaan. Joskus huhtikuussa laitoin aika reilusti lisää rahaa OST:lle ja osuin muutamiin hyvin nouseviin lappuihin, vaikka kaikkihan melkeinpä sen jälkeen nousivat. Tämän jälkeen salkku on noussut n. 40 %, niin YTD:ksi näyttää vieläkin -10 %, mutta euromääräisesti on voitolla, koska salkun euromääräinen arvo oli aika paljon pienempi ennen isoa pudotusta, kuin sen jälkeen, koska lisätty pääoma.

Näytä koko viesti
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) - 9.9.2020 02.51

Ihan suoraan en tähän kisaan pääse, mutta pidetään peräpäätäkin hengissä. Tein tyylikkäästi alkuvuodesta n. -40 % turskat OST:llä, mutta nyt on kuin onkin jo voitolla, joskin tätä auttaa myös se, että tällä sijoitusvarallisuudella pääomaa on voinut lisätä alkuvuoden jälkeenkin. Prosentuaalisesti taitaa olla yhä miinuksella. Haastan muiden kirjoittajien tämän hetkisiä lukuja sitten joskus 2030-luvulla :D

Näytä koko viesti
Suuri Pörssiromahdus 2020 - 9.9.2020 01.09

Minusta virheitä ei pitäisi katsoa pelkästään toteutuneiden hintojen perusteella. Olen tehnyt joskus voitollisia liikkeitä, joita pitäisin silti lähinnä virheinä. Ts. ostanut osakkeita huonoilla tai jopa virheellisillä perusteilla, mutta jostain ihan muusta syystä osake on päätynyt nousemaan ja olen saanut pikavoitot, vaikka kaikki taustalla olevat päätelmät ovat olleet vääriä. Sama voi käydä myös toiseen suuntaan. En esim. pidä virheenä, kun myin Kamuxia liian aikaisin, koska halusin hajauttaa riskiä, sillä osake oli mulla lievässä ylipainossa ja kurssin kirmatessa nousi niin kovaan ylipainoon, että oli mielestäni edelleen oikea liike keventää, vaikka osake jatkoi myöhemmin vielä nousua, kun Danske(?) aloitti seurannan ja pisti aika kovan tavoitehinnan.

Voin samalla myöntää pahimmat virheet. Ihan aloittelevana sijoittana otin vähän itseni tuntien tietoisestikin sen linjan, että tehdään nyt virheitä, kun ne on vielä halpoja. En siis tarkoituksella tehnyt typeriä ratkaisuja, mutta tiedostin, että ottamalla näkemystä niitä luultavasti tulee. Jälkikäteen nämä tuntuvat vielä nolommilta ja typerämmiltä kuin silloin. Ostin Fingerprintiä, koska olin bongannut "kuumia vihjeitä" jostain Kauppalehden foorumilta tai yhtä luotettavalta taholta. Osake päätyi nousuun, en myynyt, sitten romahti, en myynyt ja jossain vaiheessa, kun perehdyin asiaan enemmän, niin tulin siihen tulokseen, etten halua omistaa kyseistä firmaa ja realisoin tappiot. Tämän jälkeen kurssi toki lähes tuplaantui lyhyessä ajassa.

Samoin aikoihin ostin Outokumpua 7€ ja lisäsin urheasti laskeviin kursseihin, koska aiemmin kurssi oli ollut 9€ ja EPSiäkin oli tulossa luokkaa 1€, koska alla oli yksi hyvä kvartaali, joka luonnollisesti olisi uusi normaali. Tässäkin jaksoin odottaa nousua sillä periaatteella, että kyllähän kurssi palautuu, kun on kerran aiemminkin ollut kympissä. Myin pois, kun aloin oikeasti ottamaan selvää asioista. Tämän kanssa kävi jopa niin, että kurssi jatkoi laskuaan vielä myöhemmin eikä tullut tyypillistä pörssin anomaliaa, että: 1. mskomu myy 2. kurssi raketoi.

Vähän näistä virheistä viisastuneena en tehnyt enää ehkä ihan yhtä pahoja virheitä, mutta Nordeaa ostin 9€ pinnasta ja jatkoin ostoja laskeviin kursseihin. Tässäkin päätös perustui varmaan (vaikea sanoa, kun en tuohon aikaan mitään sijoituspäiväkirjaa pitänyt) korkeaan osinkoon ja siihen, että nyt saa halvalla, kun kurssi on laskenut huipuista. Tämän suhteen kyllä luin ihan oikeita muiden tekemiä analyysejäkin, vaikken itse mitään tehnytkään.

Sen jälkeen menikin pitkään ilman pahoja kämmejä, mutta sitten alkuvuodesta ajoin Fondian kanssa kuoppaan. Toisaalta firmassa oli, ja on vieläkin, potentiaalia. Vuoden vaihteessa oli melkoinen euforia, kun sijoitukset olivat menneet pitkän aikaa (pitkälti tuurilla) todella hyvin. Lisäsin Fondiaa vähän yleisen euforian vallassa, Q1 oli paska, meni luotto johtoon ja hyppäsin kyydistä. Olen edelleen sitä mieltä, että ensimmäisen erän ostopäätös oli ihan perusteltu, vaikka lopulta kävikin toisin. Vincittiin hyppäsin yleisessä euforiassa, koska piti saada jotain softa-sektorilta ja aika heppoisin perustein tähän valikoitui Vincit. NoHon kanssa tein silti suurimmat turskat, koska istuin käsieni päällä ja ajattelin, että "ei korona Suomea kosketa" ja "ei se enää laske". Päätös hankkia NoHoa oli minusta ihan oikea ja ilman koronaa tämä olisi varmasti ollutkin hyvä sijoitus. Olin vain liian hidas reagoimaan, kun markkina muuttui.

Virheistä oppii, joten parempi tehdä niitä paljon.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 24.8.2020 06.17

USA:ssa taas poliisi ampunut tummaihoisen miehen ja näyttää olevan taas myllyt päällä. Kumpaanhan suuntaan nämä vaikuttaa vaaleissa? Demokraattiem, jotka vastustavat poliisien väkivaltaa näkyvämmin? Vai Republikaanien, joista haetaan law & orderia, kun vihaiset väkijoukut pistävät kaupunkia sileäksi? Siis varmaan molempaa tapahtuu, mutta kumpi lienee vaikutuksiltaan suurempi varainkin vaa'ankieliosavaltioissa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 19.8.2020 01.49

Mitä suurempi alue ja enemmän äänestäjiä, sitä enemmän ongelmia demokratiaan sisältyy. Onko oikein, että jokainen ääni on samanarvoinen, vai että jokainen äänestysalue on samanarvoinen? Mikäli edellä mainittu, niin väkirikkaimmat alueet päättävät koko maan asioista. Vrt. olisiko hyvä, jos EU:ssa pidettäisiin kansanäänestyksiä tai merkityksellisiä edustuksellisia vaaleja? Mikäli näin, niin (Brexitin jälkeen) Saksa, Ranska ja Italia ovat kaikki yksinään suurempia kuin vaikka koko Pohjois-Eurooppa yhdessä. Voiko tällöin sanoa, että demokratia toteutuu, mikäli kärjistetysti Saksa äänestää 100-0 jonkun asian puolesta samalla, kun Suomi, Ruotsi, Tanska, Islanti, Viro ja Hollanti 0-100 sitä vastaan ja äänestys menee toki melko selvällä äänimäärällä saksalaisten eduksi? Ehkä, ehkä ei. Entä, jos jaetaan valitsijamiehiä ja em. lilliputtimaat pääsevät määräävään vaa'ankieliasemaan?

Demokratiassa on lähtökohtaisesti lukuisia ongelmia, joskin se vaikuttaa parhaalta olemassa olevalta järjestelmältä. Olen huomannut, että yleensä asiat tulkitaan niin, että demokratian epäideaalisuudet ovat hyviä tai huonoja sen mukaan, milloin ne edistävät omia kantoja. Veikkaanpa, että Hesarinkin kanta olisi hyvin toisenlainen, jos Hillary olisi voittanut vaalit pienemmällä äänisaalilla. Voisin helposti kuvitella narratiivin, jossa valveutuneiden oikeamielisten joukko kykeni sankarillisesti nujertamaan punaniskaosavaltioiden ahdasmielisten junttien äänivyöryn. Ja kuinka Hillary tukijoukkoineen osoitti poikkeuksellista nerokkuutta kohdentamalla kamppanjan oikein ja iskemään niihin pisteisiin, jotka merkitsivät jotain samalla, kun törppö Trump sukulaisineen rälläsi yli-itsevarmasti ja luuli sen riittävän, että saa rasististen urpojen äänet jostain väkirikkaasta takapajulasta.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 19.8.2020 08.45

Aletaan mennä ohi aiheen, mutta ei kai tämä ketju ole aiheessa enää aikoihin pysynytkään. Valehtelu tai totuuden puhuminen ei ole pelkästään kvantitaavinen asia, vaan myös kvalitatiivinen. On ihan eri asia valehdella siitä, että minkä väriset sukat laittoi aamulla jalkaan kuin siitä, että kuin siitä, mitä joku sopimus sisältää. Bideniä en ole juuri seurannut, koska Yhdysvaltain presidentinvaalit eivät sillä tasolla kiinnosta, Trumpin kohellusta taas ei voi olla seuraamatta, koska siitä kirjoitetaan joka paikassa. Mutta mun mielestä vaikkapa pääministerimme ja monen muun avainministerin valehteltu on vähintään kertaluokkaa pahempaa, kuin Trumpilla, vaikka kvantitatiivisesti ovat varmasti paljon parempia.

En tiedä, miten muut kokevat asian, mutta Trump puhuu mielestäni kuin hevoskauppias tai joku muu helppoheikki savolainen - ei sen sanomisia voi edes yrittää ottaa kirjaimellisesti. Paljon pahempia on poliitikot, jotka koettavat puhua kuin asiantuntija, mutta valehtelevat kaikissa tärkeissä ja merkittävissä pointeissa. Jos koittaa miettiä, mitä Trump ajaa ja mitä hän puhuu, niin mun mielestä touhu on melko johdonmukaista. Ottamatta siis lainkaan kantaa siihen, miten toimivaa tai järkevää touhu on, niin Trumpin puheista minulle muodostui kuva jo ennen vaaleja, ja joka on entisestään vahvistunut, että Trump vastustaa (varsinkin tietynlaista) maahanmuuttoa, USA:n vientivetoisia kauppakumppanimaita, demokraatteja ja USA:n puuttumista tai huolehtimista muiden maiden asioihin (lue: sotimista). Puolesta hän on kotimaisille yrityksille ja yleisesti protektionismille. Nähdäkseni Trump ei ole kääntänyt takkiaan missään näissä asioissa ja on edistänyt asioita melko johdonmukaisesti puheidensa mukaan - toki vaihtelevalla menestyksellä ja kenties huonoilla metodeilla.

Jos sen sijaan otetaan joku paremmin PR:n hoitanut henkilö, kuten Marin tai Obama, niin tilanne on nähdäkseni hyvin erilainen. Obaman puheista minulle tuli mieleen, että hän vastustaa sotimista ja Guantamon vankilaa, sekä kannattaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion tapaista systeemiä. Obama ajoi kyllä hyvinvointivaltiomallia mm. terveydenhuollon suhteen. Sen sijaan sotimisen ja Guantanamon vankilan suhteen toimi päinvastoin. Ainakin minulle tällainen valehtelu on paljon pahempaa kuin se, että väittää olevansa parempi presidentti kuin Lincoln, että hänen puhettaan oli kuuntelemassa "ainaki miljoona ihmistä", tai että rokote on valmis ehkä jo ensi viikolla ja se on maailman paras rokote ja hänen ansiotaan. Jos puolestaan katsoo Marinia, niin nähdäkseni hän on ajanut tulonsiirtoja ja veronkorotuksia, joiden suhteen on ollut johdonmukainen, mutta myös hyvin suorasanaisesti ilmoittanut, että Suomi ei tule lahjoittamaan vastikkeetonta rahaa EU:n kriisimaille, mutta kuitenkin teki näin ja vielä valehteli sen päälle sopimuksen sisällöstä.

En sano, että Trump on hyvä presidentti, tai välttämättä edes parempi kuin vertailukumppaninsa, mutta ihan yksipuolisesti tai mustavalkoisesti en häntä dumaisi ja niitä, jotka näin tekevät, pidän kieltämättä laiskoina tai älyllisesti epärehellisinä. Siis kun verrataan Trumpia poliitikkoihin, kuten kuuluu, eikä mihinkään tiedemiehiin tai muuten päteviin ihmisiin.

 

Edit: Lisätään vielä, että väitteet, kuten "Trump valehtelee", "Trump on narsisti", "Trump ajattelee vain omaa kannatustaan",... ovat samaa tasoa kuin "Vesi on märkää". Trump on poliitikko, poliitikot valehtelevat. "Trump valehtelee enemmän/pahemmin kuin muut poliitikot" on sitten perusteluineen jo ihan eri tason väite.

Näytä koko viesti