Olet täällä

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 12.5.2021 07.58

holvius kirjoitti:

Ei minulta ole pois jos jonkun riski veikkaus osuu ja perustellusti voi tuotto-odotus olla perusteltu

Ongelma tulee siitä, että tästä voi tai on voinut tulla jäätävä iso kupla. Silloin tämä rysähtää jossakin vaiheessa kasaan ja kaikki kärsivät..

Itsekin erottelisin puhtaasti spekulatiivisen sijoittamisen ja fundasijoittamisen. Spekulatiivisessa odotusarvo ei taida lähtökohtaisesti olla positiivinen. Ehkä olen konservatiivinen, mutta mulle 10- tai 100-bäggerit olisivat joitain alkuvaiheen kasvuyhtiöitä ymv. ja ymmärtäisin hyvin, jos nuoret kaverit vetäisivät isosti vaikka Helsingin small capin SaaS-puljuihin tai johonkin kehittyvillä markkinoilla toimivaan firmaan, joilla on ihan oikeasti mahdollisuudet kasvaa liiketoiminnan puolesta 10- tai 100-kertaiseksi, vaikka suurin osa ei siihen ikinä pysty.

Kuplan puhaltaminen on toinen juttu. Ehkä tämäkin on vain subjektiivinen näkemys, mutta jotenkin tuntuisi inhimilliseltä ottaa hitti siten, että on sijoittanut isosti vaikka Smart Eyehen ja sitten Seeing Machines (tai joku täysin uusi firma) viekin koko markkinan, tai koko teknologiasta ei koskaan tulekaan isoa juttua, ja sitten sijoitus tuottaa vain duffea. Kuin että vetää samalla tavalla Doge coiniin tai AMC:hen toivoen, että kyllä WSB saa masinoitua riittävästi massaa ostamaan nuo taivaisiin, jotta voi itse hypätä voittajana ulos muiden kustannuksella, mutta päätyykin siihen porukkaan, jonka kustannuksella muut hyppäsivät ulos.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 11.5.2021 12.56

Liityn rinkirunkkaukseen ja samaa mieltä olen siis todennäköisimmästä jatkoskenaariosta. Sitä olen usein koittanut miettiä, että mikä olisi aikainen signaali tai indikaattori siitä, että nyt isompi rytinä on 2v eikä 10v päässä? Velkataso ylittää jonkun tason? Tietynlaiset poliittiset liittoumat alkavat nousta valtaan strategisissa maissa?

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 11.5.2021 12.11

Sijoitussuunnitelmahan on aina yksilöllinen, koska tavoitteet ja riskinsietokyvyt ovat erilaisia. Ehkä muut kirjoittajat ovat hakeneet sitä, että Suomessa yleinen narratiivi on aika varovainen - vaikka tässä näkyy nyt vähän muutosta. Jos mietin omia keskustelujani tuttujen kanssa aktiivisijoittajien ulkopuolella, tai mitä lehdet tyypillisesti kirjoittavat asiasta, tai millaisia puhuvia päitä raahataan johonkin ajankohtaisohjelmaan puhumaan, niin kyllä se pääasiassa on sitä, että pörssi on vaarallinen, sijoitukset ovat riskialttiita, jne. Eli yleinen mielipide on melko kallellaan riskien välttelyyn päin.

Ei kaikkien nuorien kannata sijoittaa isolla riskillä, mutta nuorilla on monia syitä, miksi riskienotto on kannattavaa. Ei toki silti sovi kaikille, mutta yleisesti voin kyllä allekirjoittaa sen, että Suomessa kannattaisi nuorten ihmisten ottaa enemmän riskiä. Eli uskaltaa tehdä suurempia liikkuja niin oman liikeidean tai yrityksen, kuin sijoitustenkin suhteen. Uskon, että se olisi myös kansantaloudellisesti erinomainen asia.

Toki riskistä kun puhutaan, niin on paha sanoa, että mikä on referenssipiste. Minun vanhemmilleni iso riski on ihan eri asia, mitä se tarkoittaa monelle täällä tai edes itselleni. Minä olen varsinainen Buffetin mummo, jos verrataan, mitä joku Pyysing on tehnyt saman ikäisenä, mutta sanoisin, että olen myös ottanut todella suurta riskiä verrattuna keskivertoiseen oman ikäiseeni.

Näytä koko viesti
Tecnotree - 8.5.2021 08.30

Itse olin tätä pidempääm vilkuillut ja päätim, että jos Q1 osari on hyvä, ja jossa minua pääasiallisesti kiinnpsti tilauskannan kehitys, niin hyppään mukaan vaikka sitten korkeammalta - näin myös tein.

Kaikesta huolimatta on tässä riskejäkin, niin ylipainoon en ole uskaltanut lyödä, vaikka positiota onkin ollut tarkoitus kasvattaa, jos kurssi kyykkää Vikingin myynneistä tai vastaavista. Nyt näyttää, että ei olisi kannattanut, vaan lyödä kerralla isosti kiinni. Noh, jälkiviisastelu on aina helppoa. Ehkä tässä voisi aina osari osarilta lisätä sitä mukaa, kun riskit poistuvat, ellei kurssi ole sitten raketoinut.

Mutta kovalta näyttää yhtiön meno. Tilauskanta, kun jatkaa kasvuaan, niin se valaa uskoa tulevaisuuteen. Nyt on menty jo jonkun aikaa niin, että koko ajan paranee kaikilla mittareilla - ja P/E tosiaan luokkaa 14.

Näytä koko viesti
Citycon - 6.5.2021 10.09

Aki Pyysing kirjoitti:

Torjuntavoitto. Hinnalla 7,29 EPRA P/E 12, osinkotuotto 6,9 ja P/EPRA NRV 0,63, joten voi hodlailla ihan rauhassa.

EPRA NTA ja omavaraisuusaste ovat hävinneet tai en ole vielä löytänyt😥. EPRA nettotuottokon hakusessa, tuottovaateen 5,5% sentään löysin.

Markkina taisi nähdä asian eri tavalla. En kyllä ihan tajunnut, että miten tai miksi, joten autuaan tietämättömänä lisäsin hintaan 7.21. Jauhakoon osinkoa siellä entisten kaverina.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 3.5.2021 08.18

Olen pitkälti samaa mieltä verovelan mieltämisestä velaksi ja omassa sijoitusexcelissäni seuraankin lähinnä laskennallisen velattoman nettoarvon kehittymistä. Siinä mielessä verojen välttelyssä silti on mieltä, että verovelkakin (voi) kasvaa tuottavasti korkoa korolle -ilmiön vetämänä. Itselleni uusi idea olisikin realisoidessa tarvittaessa korvata se ihan perinteisellä vivulla, pitääpä ottaa käyttöön aina, jos on joku isompi verorealisointi tulossa.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 22.4.2021 07.36

Pelkän rahamäärän mittaaminen on ongelmallista, koska sitä voi olla niin eri paikoissa. Teoriassa tämä pätee kaikkeen, mutta rahalla homma toimii ihan käytännössäkin. Voisi ajatella, että jos maapallolla olisi 10 miljardia iPhonen uusinta mallia, niin ne eivät olisi enää kovin arvokkaita, koska kuka tarvitsee toista? Toisaalta, jos minä olisin iPhone-keräilijä ja omistaisin kolmen kuutioeekkerin säiliön, jonne olisin säilönyt 10 miljardia iPhonea aikomatta ikinä ulostaa niitä sieltä, niin mikä olisi tilanne silloin?

Rahan kohdalla tätä tapahtuu ihan käytännössä. Miten päivittäistavaroiden hintaan tai normitallaajan elämään vaikuttaa se, jos Jeff Bezosin omaisuus 2-kertaistuu tai vaikka 100-kertaistuu? Toki rahan määrä kasvaa hulluna, mutta kulutuskierrossa olevan rahan määrä ei kasva lainkaan. Toki, jos Amazonin kurssi raketoisi niin, että Bezosin omaisuus 10-kertaistuisi, niin rikastuisi muutama muukin ja myös kulutuskierrossa olevan rahan määrä kasvaisi, mutta ymmärtänette pointin.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 15.4.2021 01.51

Nyt alkaa näyttää, että ihan oikeasti pelikoneet ja Veikkauksen asema olisi horjumassa ja tästä saattaisi seurata jopa jotain. No nythän seurasi jo, kun Lidl avasi kunnolla pelin. En olisi uskonut pari vuotta sitten, enkä välttämättä vuosikaan sitten. Pitääpä alkaa ihan periaatteesta käymään enemmän Lidlissä, vaikka se tarkoittaakin muutaman minuutin pidempää kävelymatkaa kauppaan.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 13.4.2021 04.50

Juha X kirjoitti:

Kasvu synnyttää eriarvoisuutta.

Korjasin vain virheellisen väittämäsi :D. Ehkä yleinen ilmapiiri kääntyy joku vuosi, ehkä ei.

Toisaalta se on sanottava Suomen eduksi, että niin helppoa kuin täältä onkin luetella asioita, jotka ovat päin persettä, niin jos jätetään laskuista tyyliin muut pohjoismaat, Sveitsi, Austraalia, Uusi-Seelanti ja ehkä Kanada sekä Saksa, niin joutuu näkemään jo vaivaa löytää maita, joissa kaikki edellä mainitut ongelmat eivät olisi vielä pahempia. Olisihan se kiva nähdä Suomi tuon listan kärjessä, mutta koko maailman mittapuulla menee vielä ihan hyvin.

Näytä koko viesti
Laatuyhtiöt - 12.4.2021 10.10

Kun täällä on nyt puolijohteista puhuttu, niin Nvidia julkaisi high end CPU:n, joka tunkee AMD:n ja Intellin tonteille. TSMC nuokin toki valmistaa.

Näytä koko viesti