Olet täällä

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 3.7.2020 05.06

Onkija kirjoitti:

En tiedä, että mihin tuon perustat, mutta ainakin Helsingin keskustassa ovat asuntojen hinnat nousseet ja tarjonta vähentynyt coronan aikana. Tällä hetkellä vuokrataso ja asuntojenhinnat ovat kaukana toisistansa, joka tarkoittaa että pitkässä juoksussa on näiden konvergoitava, joko hinnat laskevat tai vuokrat nousevat. Jos miettii tätä corona aikaista kehitystä, niin se on parantanut etätyö mahdollisuuksia, joka tietenkin puhuu vuokrien nousua vastaan. Vuokrien alhaista tasoa puoltavat myös se, että moni asunto keskustassa on sijoitusasunto ja näin ollen vuokra-asuntoja on runsaasti tarjolla. On totta, että raha on halpaa atm, mutta jos vuokratuotto rupeaa olemaan sellaista 1.5-2.5%, niin luulisi, että jossain vaiheessa se tulee näkymään asuntojen arvonkehityksessä.

 

Siihen, että olen seurannut keskustan yksiöiden ja kaksioiden (alle 400k) ilmoituksia vuoden vähintään pari kertaa viikossa ja viimeiset 3-4kk joka ilmoituksen ja kerännyt tietoja exceliin. Olen seurannut myös, miten ne menevät kaupaksi, toteutuneet tarjouskaupat ja hintojen tiputukset.

Tarjonta, tai auki olevien ilmoitusten määrä lähti kasvamaan, kun koronakriisi alkoi ja ilmoituksia ei enää juuri hävinnytkään. Jossain vaiheessa kauppa alkoi käymään, mutta käytännössä meni vain ne, jotka olin itse arvioinut edullisiksi - niistäkään ei kaikki. Saattoi olla vain hetkellinen anomalia, mutta viikon aikama tuli 3 sellaista kaksiota Kampista, joissa pyyntihinta oli mielestäni n. 1000€/neliö "normaalia" halvempi. En ole enää seurannut, kun ostin yhden noista, mutta nähtävästi sen kolmannenkin joku osti saman tien pois, koska ilmo hävisi 3 päivän päästä.

Tulkitsin tämän, että nyt ensimmäiset alkavat jo laskemaan selkeästi hintoja ja trendi seuraisi tätä. Voin olla väärässäkin.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 30.6.2020 07.20

Nyt on alkanut putkahtelemaan ytimestä asuntoja, jotka ovat mielestäni helposti yli 10 % halvempia, mitä vastaavia myytiin vielä talvella. En jaksa uskoa, että tästä enää paljoa laskettaisiin, mutta olen ollut väärässä ennenkin. Nämä myös tuntuvat menevän aika nopeasti kaupaksi. Yhtä en ehtinyt käydä katsomassa, kun ilmoituksesta seuraavana päivänä joku kävi yksityisnäytössä ja osti suoraan pois. Itse ostin seuraavan samalla tavalla. Aika näyttää, olisiko pitänyt odottaa.

Vuokrat ovat laskeneet vielä vähän enemmän. Alle tonnilla kuussa saa kämppiä, mistä väitän, että olisi pitänyt pulittaa 1200 vielä puoli vuotta sitten. Epäilen silti, että parissa 2-5 vuodessa mennään samalle tasolle tai tällä printtaustahdilla jopa yli.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 26.6.2020 11.58

HanTsiip kirjoitti:

Minulla on ihan giganttinen dissonanssi tämän yleisen "totuuden" kanssa. Olen hyvin paljon kuunnellut, mitä Trump itse sanoo suoraan toimittajille ja puheissaan. Kuten kaikki poliitikot, välillä kiertelee kysymykset, vastaa eri kysymykseen kuin kysyttiin, ja lisäksi usein hyppelee ja kertoo paria kolmea vastausta yhtä aikaa. Minun korvaan ne valtaosin ovat ihan loogista puhetta. Toki, jos luet lehdistöstä tai sometarkkailijoiden otteista (etenkin vasemmalle kallellaan), mitä sanoo, äijästä saa tosiaan vähintään puolihullun kuvan.

Dissonanssi yleisen "totuuden" kanssa on raskasta, kun joutuu pohtimaan josko sitä on sitten kuitenkin itse jolla viiraa. Toistaiseksi olen päätynyt antamaan itselleni terveen paperit.

En väittänyt, että Trump puhuu aina lööperiä, niin kuin vaikkapa Hesarin väittää, mutta ei Trumpin twiittejä tai puheita kauaa tarvitse kuunnella tai lukea, että sieltä löytää asiavirheitä ihan ilman tahallisia väärinymmärryksiä tai kontekstin rikkomista. Tyypillisesti liittyy siihen, mitä hän on itse tehnyt, mutta tulee muutakin soopaa aika säännöllisin väliajoin.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 26.6.2020 10.48

Mutta tässä on se ero, että Trump on aina puhunut sekavia. Nykylinjassa ei nähdäkseni ole mitään muutosta ja äänestäjät ovat siihen tottuneet jo ennen ensimmäisiä vaaleja. Biden sen sijaan ratsastanee ainakin jossain määrin sillä, että nyt on sisäsiisti ja jossain määrin järkeviä puhuva ehdokas. Tuo asemasta nähdäkseni romahtaa paljon kovempaa puhumalla sekavia, kuin Trumpin vastaavasta

Näytä koko viesti
Game of stocks - 4.6.2020 11.33

Turms: Muistelisin, että otit vahvasti näkemystä, niin koronalaskun kuin tämän menossa olevan nousun suhteen, niin oletko miettinyt, että mitä pitäisi tapahtua, että keventäisit merkittävissä määrin omistuksia? Oletko miettinyt tällaista ennakkoon?

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 4.6.2020 10.32

En ole nyt liikkunut oman kuplani ulkopuolella, mutta terasseilla ja ravintoloissa on näkynyt porukkaa. En osaa sanoa, että onko normaalia enemmän vai vähemmän. Baarissa vaikuttaisi ainakin olleen vähän normaalia enemmän kuin yleensä viikolla, mutta voi olla, että tasaantuu?

Näytä koko viesti
Game of stocks - 4.6.2020 09.19

Missähän vaiheessa voi vaan lakonisesti todeta, että: "Tämä on uusi normaali". Olen odottanut toista aaltoa ja ties mitä heinäsirkkaparvea, mutta en ole uskaltanut ottaa kovin vahvaa näkemystä sen puolesta. Käytännössä nyt osakepaino on n. 90 %, kun pahimmassa kuopassa taisi olla jossain 120 %:n tiennoilla. Nyt tuntuu välillä samalta kuin tammi-helmikuun hurlumheissä, kun salkku tuntuu nousevan vähintään prosentin suunnilleen joka päivä. Vähän sellainen pikkupoika karkkikaupassa tyylinen olo, kun päivällä katsoo salkkua ekaa kertaa, että: "Paljonhan tänään on noustu?"

Mikähän olisi sellainen asia, joka voisi oikeasti aiheuttaa merkittävämmän laskun, eli vaikka 10 % tai enemmän? Aika hyvin on osteltu dipit pois viime aikoina. Uusi lock downi USA:ssa voisi riittää? Kiinassa taidettiin jo tehdä uusia rajoituksia, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Tosin nyt alkaa näyttää myös siltä, että korona sai 3 kuukauden mediaspottinsa ja nyt se on käynyt jo tylsäksi. Näillä hajanaisilla ajatuksilla ja ennustajan lahjoilla olen ihan tyytyväinen, että en luota visioihini niin paljoa, että uskaltaisin tehdä isoja liikkuja.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 25.5.2020 02.31

Jooh, vähän sarkasmia hain viestillä, mutta toisinaan vaikeaa kirjoitetulla sanalla. Olen lähes päivittäin seurannut tarjontaa ja kovin nopeasti ei kohteet katoa, joissa hinta on samaa tasoa, kuin vuodenvaihteessa. Sen sijaan välillä tulee kohteita, joita olen vakavasti harkinnut ostavani, koska hinta on ollut jo hieman alempana aiempaan tasoon. Nämä ovat kyllä hävinneet alle viikossa, eli siitä voisi päätellä, että ihan älyttömän kovaa laskupainetta ei välttämättä ole. Toki, jos kauppakoronakriisi pitkittyy, niin jossain vaiheessa kasvava työttömyys alkaa aiheuttamaan painetta hintoihin, mutta niin kauas spekuloiminen on jo hankalampaa.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 25.5.2020 01.57

Onpa taas mielenkiintoinen juttu, että kiinteistövälittäjien mukaan kauppa kyllä kävisi, mutta tarjonnasta on pulaa, koska myyjät eivät uskalla alitarjonnassa laittaa asuntoa myyntiin, koska asunto ei välttämättä mene kaupaksi. Miten tämä on mahdollista alitarjonnassa/ylikysynnässä, ei ihan aukea minulle, mutta en olekaan ammatti-ihminen.

Näytä koko viesti
Millaista korkoa pyytäisit ystävälle myönnettävästä lainasta? - 25.5.2020 12.21

Sukulaisille olen lainannut, joilla on tuloja, mutta tarvitsevat johonkin hankintaan rahaa, tai on tullut parin kuukauden työttömyys, seuraavan työn alku jo tiedossa, eikä puskuri ole riittänyt tuolle ajalle ilman kovahkoja vyönkiristyksiä. En ole pyytänyt noista korkoa ja takaisinmaksuaika on ollut aika joustava. En ikinä lainaisi kenellekään, josta en olisi täysin varma, että pystyvät hoitamaan takaisin.

Näytä koko viesti