Olet täällä

Veikkaus, rahapelimonopoli - 6.11.2019 09.23

Paatero tarjoilee syöttöjä suoraan lapaan Veikkauksen vastustajille siihen tahtiin, että jos yhtään luottaisin demareiden älykkyyteen, niin epäilisin kaksoisagentiksi.

Näytä koko viesti
Tänään ei tule Akin kolumnia - 17.10.2019 11.50

Voin vain kuvitella fiilikset, mutta sen verran positiivisuutta, että nilkka on aika simppeli kapistus ja siitä johtuen paranee yllättävän hyvin. Polven jos paskoo, niin sitten voi harkita keskittyvänsä lähinnä shakkiin ja muihin fyysisiin lajeihin, vaikka jopa rikkinäisiä polvia saadaan nykyään aika hyvin korjattua. Tsemppiä täältäkin.

Näytä koko viesti
Exel Composites - 9.9.2019 05.35

Ehkä Pikkuguru vastaa joihinkin näistä kysymyksistä, mutta pääsen lukemaan sitä aikaisintaan vasta loppuviikosta. Hirveästi en ole Exeliin ennen tätä tutustunut, mutta mikä hieman ihmetyttää, niin tavoitteet ovat todella kovat, eikä edes lähelle niitä olla päästy, eikä tavotteiden toteutumiselle ole annettu mitään aikataulua. Mitä merkitystä tällaisilla tavotteilla on ja miksi sellaisia asetetaan? Yhtiö hakee voimakkaasti kasvua, nettovelkaantumisaste kova ja tuloksesta miltei 80 % on jaettu ulos osinkona. Miksi ihmeessä?

Toivottavasti johto ei ole liian ylioptimistinen ja laske sen varaan, että todella optimistisiin tavotteisiin päästään. Ja jos ei päästä, niin mitä se tarkoittaa tilanteessa, kun velkaa on paljon ja tulos jaetaan ulos? Ja kun katsoo, kuinka monta tulosvaroitusta on tullut tällä vuosikymmenellä, niin voisi epäillä johdon kykyyn ennustaa kehitystä. On tässä potentiaalia silti, ei sillä.

Näytä koko viesti
Politbyroon hyväksymiä otoksia Dharman mielenkiintoisista päivistä - 2.9.2019 10.03

Hain, että USA voisi olla vertailukohta Kiinalle. Suomelle vertailukohdaksi voisi hakea minusta nähden vaikka Sveitsistä tai Singaporesta. Mutta joo, sanoin sanottavani, eikä mulla oikeastaan enempää ole tähän aiheeseen.

Hesarin kohdalla olen itsekin katsellut ja miettinyt linjaa milloin missäkin asiassa. Välillä tuntuu, että onko ryhtynyt vainoharhiseksi, kun olen itsekin pannut merkille yllä mainitut muutokset kommentointiin liittyen. Hesarin hyväksi pitää sanoa, että se ei ole ihan älyttömän yhtenäinen. Ts. välillä tulee todella laadukkaitakin kirjoituksia aiheista, jotka haastavat lehden linjaa. Silti en periaatteessa suostu maksamaan läpyskästä ja välillä on tullut mietittyä, että pitäisikö alkaa tilaamaan jotain ulkomaista lehteä. En ole hirveästi perehtynyt, mutta London Times, Financial Times ja pari muuta mainitaan yleensä, kun puhutaan laadukkaasta mediasta.

Näytä koko viesti
Politbyroon hyväksymiä otoksia Dharman mielenkiintoisista päivistä - 2.9.2019 09.30

Tietenkään Kiina ei voi kopioida Suomen mallia sen enempää kuin Singaporenkaan. Mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen? Lähinnä mun nähdäkseni Kiina liikkuu enemmän totalitarismin suuntaan ja liberaalimpaan suuntaan pääsee, vaikkei mentäisikään kerralla Sveitsiksi. Ihmettelen lähinnä Kiinan järjestelmän ihailua.

 

Mutta sen verran täytyy minunkin kääntää takkia, että Kiina on hoitanut totalitarisminsa huomattavasti paremmin kuin moni muu. Ts. siellä hallitsijoita tuntuu ihan oikeasti kiinnostavan saada asioita eteenpäin siinä, missä useimmat diktaattorit keskittyvät rakentelemaan patsaita itsestään.

Näytä koko viesti
Politbyroon hyväksymiä otoksia Dharman mielenkiintoisista päivistä - 2.9.2019 08.29

Mielenkiintoista pohdintaa, vaikken aina samaa mieltä olekaan. Silti ilo lukea perusteltuja näkemyksiä varsinkin silloin, kun itse on eri mieltä. Kiinan ihannointia en oikein ymmärrä. Jatkuvasti törmää narratiiviin, että totalitarismi toimii, koska Kiina. Ja katsokaa, kuinka hyvin Kiinalla menee! Mun nähdäkseni kiinalaiset asuttavat neljää valtiota (tai kolmea + yhtä erillistalousaluetta). Näissä kaikissa meni huonosti vielä viime vuosisadan puolivälissä. Siis sillä tasolla, että ainakin suurimmassa osassa taisi olla ihan nälänhädästä lähtien ongelmia. Näistä alueista yhtä on johtanut Kiinan kommunistinen totalitarismi, kolme muuta ovat Taiwan, Singapore ja Hongkong. Että millä mittarilla Manner-Kiinassa menee hyvin? Ja lisätään tähän vielä, että kovasti nättää, jotta Hongkongissa meni hyvin niin pitkään, että Kiinan totalitarismi pääsi puikkoihin. Liekö kuinka vaurasta seutua 10 vuoden päästä?

Toki Kiina on kokoluokaltaan hieman toista, kuin nuo muut kolme. Valitettavasti maailmasta ei aina löydy täysin vertailukelpoisia esimerkkejä, mutta jos miettii maan kokoa, niin onko Yhdysvaltojen muutama sata miljoonaa ihmistä niin eri asia kuin Kiinan miljardi? Ja ei vaikkapa Japanikaan mikään ihan kaupunkivaltio ole.

Myönnän kyllä, että kuulun siihen joukkoon, joka näkee valtionjohdon (maasta riippumatta) lähinnä korruptoituneina porsastelijona. Osassa maista "sosiaalinen pääoma" ei mahdollista tällä hetkellä täysin vapaata yhteiskuntaa, mutta tuntuu, että ne epästabiliitkin valtiot ovat nousseet vasta silloin, kun ovat alkaneet siirtymään pois totalitarismista ja suunnitelmataloudesta. Ja väärinkäsitysten välttämiseksi, niin minun mittarina valtion hyvinvointi tarkoittaa tässä kansalaisten hyvinvointia, eli jonkinlaista yhdistelmää varallisuudesta, keskimääräisestä eliniästä, vapauksista, jne.

Näytä koko viesti
Politbyroon hyväksymiä otoksia Dharman mielenkiintoisista päivistä - 21.8.2019 03.27
null kirjoitti:

Itse uskon, että Suomessa voisi menestyä poliittinen liike, joka lupaa jättää ihmiset mahdollisimman rauhaan. PS edustaa tällä hetkellä tätä. Itse asiassa koko PS:n ohjelma on lyhykäisyydessään: me jätämme sinut rauhaan. Kaikki muut puolueet sen sijaan kilpailevat siitä, kuka onnistuu eniten ronkkimaan massojen elämää. 

Liberaalipuolue ajaa nähdäkseni tätä, mutta ei menesty. Valitettavasti vähän pyöristäen kaikki ovat ehdollistuneet hyvinvointivaltion dogmaan, jossa jos valtio ei huolehdi jostain, niin siitä ei huolehdita lainkaan. Seurauksena mistään toiminnoista ei voida luopua ja byrokratia jatkaa pöhöttymistään.

Kuvaavaa on, että jos edes niin yksinkertaisesta ja yksiselitteisestä ongelmasta, kuin eläkejärjestelmä, ei voida edes keskustella julkisuudessa, niin miten systeemi pystyisi reagoimaan millään tavalla mihinkään monisyisempään tai hankalampaan tapaukseen?

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 10.5.2019 03.50

Sanoisin, että tämän kertainen oli aika harvinaislaatuinen tapaus, eikä vastaavaa oikein voi estääkään. Enkä näe, miksi edes oikeastaan pitäisi.

Joissain maissahan on systeemi, että suurin puolue saa automaattisesti hirveän määrän lisäpaikkoja, jotta hallituksen muodostaminen olisi helpompaa. Esim. että Suomessa 150 paikkaa menisi äänestystuloksen perusteella niin kuin nytkin, mutta 50 jäljellä olevasta paikasta 40 menisi suurimmalle puolueelle ja 10 toiseksi suurimmalle. Silloin tuollainen marginaalinen ero kannatuksessa saattaa silti tuottaa todella suuren paikkaenemmistön. Jotkut huutelivat vastaavaa systeemiä Suomeenkin varsinkin Kataisen six packin aikoihin, mutta mun mielestä tuollainen olisi ihan katastrofi.

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 9.5.2019 04.26

Lepomäki syrjäyttää Orpon ja vaikka ovat Halla-ahon kanssa aika eri mieltä, niin kummatkin niin äärimmäisen realistisia ja rationaalisia, että voivat hyvinkin löytää yhteisen sävelen. Halla-aho, tai joku, taas saa pidettyä Herra Hakkaraisen ja värikkäimmän porukan sisäsiistinä. 2027 vuonna 40-luvulla syntyneitä on sen verran vähemmän äänestämässä, että demarit eivät enää ikinä tule saavuttamaan yli 10 % kannatusta.

I want to believe.

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2019 - 16.4.2019 06.20

Sinipuna, eli ykkösvaihtoehto on minusta ylivoimaisesti todennäköisin. Peruspunamulta saattaisi olla myös, mutta epäilen.

 

En usko, että vihreät ja kepou voivat olla samassa hallituksessa. Kepu ei jousta maatalouden tukemisessa ja turpeenpoltossa, eikä vihreät suostu siihen. Enkä usko myöskään kepun ja kokoomuksen yhteispeliin, koska sote. Toivon, ja vähän uskon, ettei kokoomus suostu vasemmistoliiton JA demareiden kanssa samaan. Orpo varmaan lähtisi, mutta Lepomäki sai sen verran kovan äänivyöryn, että pystyy ehkä masinoimaan puolueen pois veroja korottavasta hallituksesta. Prosentteja en yritä heittää.

Näytä koko viesti