Olet täällä

Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 29.9.2022 12.36

Miksi te vastaatte noille selkeille trolleille? Eikö olisi helpompaa kaikille ja ennen kaikkia vastaajien omalle verenpaineelle/mielenterveydelle, että hyväksyisitte sen, että väittelemällä on mahdollista saada aikaan jotain vain tapauksissa, joissa molemmat osapuolet kykenevät ja yrittävät aktiivisesti reflektoida argumentteja ja tosiasioita suhteessa omaan teoriaansa tapahtuneesta. Kun näin ei selkeästikään ole, niin hakkaatte vain päätänne seinään, kannustatte trolleja paskomaan foorumia, täytätte itsekin foorumia 0-sisältöisillä viesteillä ja pilaatte oman päivänne. Ei sillä ole mitään merkitystä, jos puhutte tyypin pussiin, saatte sen kiinni valheista tai "voitatte argumentin". Ei trollaus siihen lopu, ei siitä ole ikinä ollut kyse koko hommassa.

Antakaa olla! Kun tulee uusi nimimerkki, niin jos se parin viestin perusteella vaikuttaa täydeltä trollilta, joka ei ole edes erityisen hauska, niin älkää reagoiko siihen. Jos vastaa teidän viestiinne, niin älkää vastatko takaisin. Voi liputtaa viestin ylläpidolle tai huikata jotain, mutta ihan turha pilata päiväänsä tappelemiseen. Kyseinen tyyppi vauhkoaa täällä kuukaudesta toiseen uusilla nimimerkeillään vain ja ainoastaan siitä syystä, että te ärsyynnytte siitä. Markkinatermein luotte kysyntää ärsyttäville paskapostaajille ja hän vastaa tarjonnalla tähän kysyntään.

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 28.9.2022 04.14

Täytyy myöntää, että en tiedä, miten luotettavia tällaiset arviot on, mutta ymmärsin seismologisen laitosten mittausten perusteella, että räjähdys olisi vastannut 100 kiloa dynamiittia. Miten suuri tuollainen määrä on? Jotenkin kuvittelisin, ettei sitä ihan helpolla saa hankittua, tai jos saisi, niin räjähtelisi enemmän. Koska oletan, että on olemassa melko paljon ryhmittymiä, jotka haluaisivat ideologisista syistä räjäyttää yhtä sun toista, joten tämän porukan tiellä olisi lähinnä räjähteiden saatavuus ja asianomaisten yleinen kyvyttömyys.

1) Ajankohta taas ei oikein osu yksiin monenkaan yllä esitetyn vaihtoehdon kanssa. Tavallaan ymmärrän, että joku ekoterroriryhmä haluaisi vähentää fossiilisia tällä tavoin, paitsi että yleensähän maakaasu on ollut aika "Vihreää" (toisin kuin vaikka ydinvoima). Mutta ennen kaikkea se, että miksi tuo räjäytys tehtäisiin nyt, kun putkessa ei kulje mitään? Eikö tällaiselle ryhmittymälle olisi luonnollista räjäyttää jotain käytössä olevaa, jonka lisäksi tällaiset ryhmät ovat yleensä hyvin länsivastaisia, joten olettaisin, että räjäyttäisivät mieluummin norjalaisia putkia.

2) Ukrainalaishenkinen järjestöllä vähän sama vika. Miksi nyt? Lisäksi heillä olisi ehkä eniten menetettävää tässä. Koska kaikkiin operaatioihin liittyy kuitenkin aina kiinnijäämisen riski, niin miettikää sitä tilannetta, että Ukrainan pyytäessä länsimailta aseapua ja muutakin tukea, he jäisivät kiinni siitä, että suunnittelevat iskua Nordstreamia vastaan, tai jäisivät kiinni iskun jälkeen. Mitä sellaista voivat saavuttaa, että tuo olisi kannattavaa? Varsinkin, kun saavat apua nytkin ja Saksa, johon tässä olisi varmasti koitettu vaikuttaa, näyttää hiljalleen taipuvat painostuksen alla ja vähentävän Venäjän myötäilyä.

3) Voisi kai olla, en vain keksi motivaatiota tälle. Yritys luoda kaaosta, jotta saataisiin Putin näyttämään heikolta ja kyettäisiin kaappaamaan valta? Miksi isku siten tehtäisiin niin lähellä Tanskaa ja Ruotsia, eikä lähellä Venäjää? Olettaisin, että anti-Putin -toimija koittaisi kohdistaa iskun vaikutuksen nimenomaan siihen, että se osuisi lähelle Venäjää, jotta kansa näkisi kaaoksen ja voisi syyttää siitä Putinia. Lisäksi oletan anti-Puten toimijan haluavan myydä joskus tulevaisuudessa kaasua Saksaan, kun olisivat itse keräämässä voitot siitä. Tätäkin silmällä pitäen isku kannattaisi toteuttaa lähellä Venäjää, jotta se voitaisiin sitten korjata helpommin.

4) Vaikuttaa vähiten epätodennäköiseltä. Syynä voi olla ihan vaikka se, että kukaan ei voi haastaa Putinia sillä, että: "Jos minut valitaan, niin lopetan sodan ja palautan vaurauden kaasunmyynnillä". Tavallaan vähän klassista samaa, kuin polttaa laivat maihinnousun jälkeen, jolloin ainot jäljelle jäämä suunta on Johtajan valitsema. Tämä vaikuttaisi ajoituksen ja sijainnin puolesta loogisimmalta vaihtoehdolta, koska juuri nyt Putin vaikuttaa heikolta ja rajojen sisällä on kaaosta, joten hyvä viedä huomiota pois sieltä.

5) Suuresta maailmasta varmasti löytyisi joku toimija, joka ei tule mieleen, eli varmasti validi vaihtoehto.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 27.9.2022 09.55

wunderbra kirjoitti:

Tämä on kieltämättä aika ruma mekanismi ja yllätyksekseni huomasin, että Suomi kuuluu tämän systeemin saajaosapuoliin. Tämähän ei johdu siitä, että olisi jotenkin hienosti neuvoteltu kansallista etua vaan siitä, että Suomen lainan keskimaturiteetti on euroalueen lyhyimpiä. Se, että miksi näin on, on jotain jonka haluaisin jonkun osaavan toimittajan selvittävän. Tämä päätös kun on ollut täysin kansallisissa käsissä ja itse päätettävissä. Se miksi tähän on päädytty on aika uskomatonta. Käytännössä joku on ottanut näkemystä, että korot olisivat menneet vielä nähtyä negatiivisemmiksi.  

Riittäneekö selittäväksi tekijäksi vain se, että mikäli lainojen kanssa tulee ongelmia niiden erääntyessä, niin ne kaatuvat aina seuraavan hallituksen syliin. Eli jos seuraukset eivät kiinnosta, kun niistä ei tarvitse itse vastata, niin on kannattavaa ottaa mahdollisimman lyhyitä lainoja - kunhan yltävät seuraavaan hallitukseen. Näissä on varmaan pienemmät välittömät kustannukset, jolloin saadaan budjetti näyttämään paremmalta oman hallintakauden ajaksi.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 22.9.2022 12.52

Perusvenäläisen vastuu ja mitä toimia pitäisi tehdä, on mun mielestä aika hankala kysymys. Näen paljon yhtäläisyyksiä lain rikkomiseen ja rangaistukseen liittyvään eettiseen puoleen. Eli missä määrin tekijä on syyntakeeton ja missä määrin olosuhteiden uhri? Jos vanhemmat vetävät lasta turpaan ja käyttävät seksuaalisesti hyväksi niin, että normaali kehitys häiriintyy ja lopputuloksena on luokattoman huonolla impulssikontrollilla varustettu aikuinen, joka syyllistyy jatkuvasti väkivaltaisiin rikoksiin, niin onko tekijä uhri itsekin ja voiko häntä silloin rangaista tekemistään rikoksista? Toisaalta, kyseisen henkilön uhrit ovat vielä syyttömämpiä tilanteeseen, jolloin tekijän vankilaan sulkeminen parantaa muiden ihmisten turvallisuutta (ainakin lyhyellä aikavälillä) riippumatta siitä, että kuka on syyllinen mihinkin. Toisaalta myös tässä tilanteessa hommat ovat menneet pieleen jo 20v sitten, joten itse tilannetta ei enää ole mahdollista korjata, joten joko hommaa katsotaan sormien välistä ja ummistetaan silmät epämiellyttävän totuuden edessä niin, että sivulliset kärsivät, tai sitten tehdään jotain, joka ei suoranaisesti ole oikein tai varsinkaan optimiratkaisu.

Näen venäläiset vähän samanlaisessa tilanteessa. Ei ollut heidän valintansa syntyä maahan, jossa systeemi aivopesee lapsesta asti. En osaa myöskään pitää aivopestyä ihmistä syyllisenä siihen, että on uskonut lapsesta asti syötettyä propagandaa. Mutta vaikka venäläiset näkisi syyntakeettomina, niin se ei muuta ukrainalaisten tilannetta millään tavalla, eli toimien pitäisi keskittyä siihen, että suojellaan ukrainalaisia ja muita venäläisten uhreja riippumatta siitä, että kuka nyt tarkkaan ottaen oli syyllinen. Ja mitä hallinnon tekemisiin tulee, niin en minäkään suostu ottamaan minkäänlaista vastuuta siitä, mitä Suomen hallitus tekee ja koen, ettei minulla ole mitään keinoa vaikuttaa siihen ja sen takia koitan elää siten, että suljen silmäni politiikalta suojellakseni verenpainettani.

Yhteenvetona en näe, että venäläisten rankaiseminen siksi, mitä Venäjän valtio tekee Ukrainassa, ei ole oiken. Mutta vielä vähemmän oikein on ukrainalaisten kärsimys, joten mikäli joku venäläisiin osuva rangaistuminen parantaa ukrainalaisten tilannetta, niin sen tekeminen on oikein. Ovat kuitenkin tilanteeseen enemmän syyllisiä, kuin ukrainalaiset. Sitten siitä voidaan toki olla montaa mieltä, että auttaako turistiviisumikielto ukrainalaisia vai ei, mutta olen varovasti kallellaan siihen suuntaan, että kyllä.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 21.9.2022 09.38

Voidaankohan näitä reservejä käyttää muuallakin, kuin Ukrainassa? Nythän Venäjän rajamailla, jotka ovat tyypillisesti olleet lähes vasalleja, ovat alkaneet rimpuilemaan irti ja siellä on alkanut tulemaan kahakkaa, kun Venäjän joukot eivät ole olleet enää pitämässä jengiä ruodussa, koska nuo joukot on pitänyt lähettää lihamyllyyn Ukrainaan.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 9.9.2022 11.36

Paha sanoa, että miten vainoharhainen tai omassa maailmassaan Putin ja/tai muu ylin johto on. Siis joko niin, että on itse sekaisin tai sitten tuleva informaatio on niin filtteröityä, että tilannekuva on täysin väärä. En siis väitä, että näin on, mutta tätä vaihtoehtoa ei voi poissulkea.

Ajatusleikkinä voi koittaa, että jos sulkee kaiken inhimillisen tragedian, oikeutukset, jne. pois, niin mikä on Venäjän tavoite tällä hetkellä? Oma biasoitu näkemykseni on, että sota on kääntynyt Ukrainan puolelle, enkä näe käytännössä mitään, millä tilanne voisi kääntyä toisinpäin. Se vaatisi joko Ukrainan taistelutahdon romahdusta (ei ikinä), vallankumousta Ukrainassa (tuskinpa tämäkään ja riittäisikö enää, vaikka saisivat salamurhattua Zelenskyn? En usko) tai länsirintaman täydellistä hajoamista siinä määrin, että Ukrainalle ei lähetettäisi enää aseapua (ei ole tapahtumassa, koska Putinin kaasuase ei osu Yhdysvaltoihin ja Baltian maat tuntuvat olevan todella comittoituneita). Toki Venäjän kannattaa yrittää hajottaa länsirintamaa ja saada kriisin kautta omia tyyppejään maiden johtoon, mutta se ei nyt näytä hirveän realistiselta.

Eli mikäli hommaa ei saada tuolla kuntoon, niin jää vaihtoehdoiksi 1) yrittää tehdä mahdollisimman hyvä diili vielä, kun on jotain vipuvartta; 2) yrittää saada lisää vipuvartta ja saada diili sen kautta. Tuohon voisi kuulua ihan puhdas bluffaaminen vaikkapa ydinaseella tai jollain muulla vastaavalla; 3) eskaloidaan ja koitetaan sitä kautta päästä edullisempaan ratkaisuun; 4) Jotain, mitä en itse keksi. Mikäli siis mitään ei tehdä, niin tilanne näyttää siltä, että Ukrainan armeija läntisen aseavun turvin jauhaa hiljalleen örkit lannoitteeksi tai pakottaa ne palaamaan kotiinsa.

Jos katsoo Venäjän touhua, niin se näyttää lähinnä omaan silmään siltä, että mitään ei oikeastaan yritetä tehdä asian korjaamiseksi. Joka vaikuttaa minusta siltä, että joko johto on täysin sekaisin tai elää omassa maailmassaan, tai sitten organisaation toiminta on vain niin heikkoa, että johdon maailmasta riippumatta mitään ei tapahdu. Suljen tässä sen vaihtoehdon pois, että joku grand manouver on hihassa, jota ovat onnistuneet edistämään kaikessa hiljaisuudessa savuverhon takana. Mun silmään siis näyttää, että Venäjällä ei ole mitään strategiaa päästä ulos tästä tilanteesta, vaan strategia on mallia: "Toivotaan ihmettä" tai "Vituttaa niin ankarasti, että tiltissä vaan hakataan päätä seinään, kun ei muutakaan voida". Kumpikaan ei ole erityisen harvinainen diktatuureissa.

Tältä pohjalta uskon, että ylin johto ei yksinkertaisesti ole tilanteen tasalla ja Venäjän seuraavan siirron spekuloinnit kannattaa tehdä siltä pohjalta. Näin ollen myös uskon, että Venäjän armeija romahtaa jossain vaiheessa ihan täysin. En tosin uskalla arvailla, että milloin tuo tapahtuu.

Näytä koko viesti
Fortum - 5.9.2022 12.53

Tässähän on aika mielenkiintoinen tilanne, kun instanssi, joka omistaa yli puolet Fortumista lainaa sille rahaa, jotka on taattu kyseisen instanssin veronmaksajien rahalla ja päätöksiin osallistuu toisaalta Fortumin johto ja äänillä valitut toimijat. Saatttaisi tuolta olla mahdollista kaivaa jos jonkinlaisia eturistiriitoja. Koko tapaukseen en osaa ottaa kantaa, mutta erikoiseen tilanteeseen on päädytty.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 2.9.2022 03.24

Hmm.. Liekö merkki jostain finskin tai lentelyn suhteen yleisesti? Ihan hirveästi en ole elämässäni matkustellut, mutta jonkin verran ja en muista, että olisi tullut aiemmin tällaista vastaan, pl. tietty koronan aikaan oli melkoista solmua, kun maat löivät rajoja kiinni. Mutta nyt kävi aika sama tilanne, kuin PP:lle, eli Finski ilmoitti, että lento peruttu. Mun tilanne oli siinä mielessä kivuttomampi, että siirsivät sen saman päivän aamulle ja sekä itsellä, että vaimolla oli mahis ottaa kyseinen päivä vapaaksi, että aamulento onnistuu.

Niin ja lento siis marraskuussa.

Näytä koko viesti
Kuuskymppisen mietteitä maailman menosta. - 25.8.2022 08.38

Olen varmaan perusluonteeltani optimisti, mutta silti uutisia seuraamalla tulee usein fiilis, että kaikki menee päin persettä ja mikä ihme tämän syvenevän kierteen voisi katkaista. Näissä ainakin itseäni auttaa, kun tietää taustalla olevia psykologisia vinoumia ja vähän historiaa. Ensinnäkin ei ole mikään salaisuus, että mediat uutisoivat todella negatiivisista asioista ja vielä hieman raflaavammin, koska heidän tarkoitus on kuitenkin kerätä lukijoita.

Sitten ihminen luonnostaan kokee oman aikakautensa käänteen tekevänä ja historiallisesti poikkeuksellisena, eli helposti ajattelee, että mennyt kulta-aika on päättymässä juuri omana elinaikana ja asiat menevät päin persettä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa ja on jo ihan tilastollinen mahdottomuus, koska poikkeuksellisia aikakausia voi olla vain harvoin, muuten ne eivät olisi poikkeuksellisia, joten suurin osa ihmisistä ei tule elämään aikana, joka olisi jotenkin poikkeuksellinen.

Sitten ihmiskunta on ennustanut kaikenlaisia katastrofeja koko ajan ja käytännössä aina ne menevät mönkään. Sen lisäksi on ollut nippu todella haastavia juttuja ihan oikeastikin, joista kuitenkin on kaikista selvitty ja yleensä vielä niin, että lopulta suuressa kuvassa juuri mitään ei edes tapahtunut. Eurooppa- ja länsimaakeskeisenä voisi nostaa vaikka melko läheisestä historiasta vaikkapa molemmat maailmansodat, muutaman pandemian, Kuuban ohjuskriisin ja tusinan muita. En epäile, etteikö aikalaisten silmin tuolloin näyttänyt, että se on maailmanloppu nyt tai vähintään nykymallisen sivilisaation ja elämäntavan. Eli historia osoittaa, että ihmiskunnan track record asioiden ennustamisessa on ollut aivan uskomattoman paska samaan aikaan, kun track record ongelmien ratkaisemisesta on ollut uskomattoman hyvä.

Nykyään, kun näyttää pahalta, niin koitan aina miettiä, että: "Näyttääkö tämä pahemmalta, kuin aikalaisista toinen maailmansota?" ja muistan, että inhimillisistä tragedioista ymv. huolimatta edes se ei tainnut riittää edes kunnolla romauttamaan pörssiä pitkäksi ajaksi. Hyvänä esimerkkinä toiminee koronapandemia, eli tilanne näytti ja oli aika paha, mutta sitten, kun paska oli jo housuissa, niin alkoi löytymään motivaatiota tekemään asioita. Tuossa vaiheessa kun motivoituneet, fiksut ja kykenevät ihmiset alkoivat ratkaisemaan käsillä olevaa ongelmaa jonkun aiemman projektin sijaan, niin asioita tapahtui nopeasti. Uskon, että samalla tavalla käy myös seuraavan kunnon kriisin seurauksena.

Hyvä kirja tähän liittyen on Hans Roslingin Faktojen maailma (Factfullness), jota suosittelen varsinkin kaikille pessimismiin taipuville. Sen lukemalla saa vähän referenssiä.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 23.8.2022 03.32

Olisi hauska kuunnella asian päivittelijöiltä, että mikäli Suomea tai suomalaisia kohtaisi joku yhtäkkinen kriisi, niin haluaisivatko he todella Sanna Marinin operoimaan sille ratkaisua? Jos eivät, niin miksi on ongelma, että Marin on kännissä jossain? Mun mielestä suurin ongelma Marinin kohdalla on, että se on välillä selvin päin, jolloin pääse sotkemaan asioita osallistumisellaan ja että ei kutsu/määrää muita ministereitä juhliin. Esim. Ohisaloa ja Tuppuraista voisi myös pitää kännissä jollain mökillä.

Näytä koko viesti