Olet täällä

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 20.5.2022 02.39

Kun nyt demografia nostettiin esille, joka on tietty tunnettu ongelma. Niin tilanne ei ole muuttunut sitten koronan, eli ihan samalla tavalla demografia oli silloin paha. Toki ihan perustellusti voi sanoa, että pörssi oli liian kallis jo ennen koronaa. Näinhän monet silloinkin väittivät ja pidin sitä itsekin hinnakkaana, mutta niin vain mentiin senkin yläpuolelle pitkäksi aikaa, ainakin rapakon takana.

Sinällään mun mielestä on aika hedelmätöntä heitellä tänne, että "nyt rommaa/raketoi". Pörssin hyvä puoli on, että näkemystä voi kyllä ottaa kumpaan suuntaan tahansa. Myös ajatusten vaihtaminen on parhaillaan hyvinkin hedelmällistä, mutta tässä on nyt tullut taas muutama viesti, joita en erityisesti ajatusten vaihtamiseksi luokittelisi.

Yleisesti toivoisin, että näkemyksissä tuotaisiin esiin referenssipistettä, koska ilman referenssiä käytännössä mikä tahansa datapiste on täysin arvoton. Eli, jos länsimaiden talousnäkymät ovat surkeat, niin surkeat verrattuna mihin? Jos ne nyt ovat surkeat vaikka verrattuna Kiinaan, niin onko tässä tapahtunut suurikin muutos viime vuosina? Jos näkymät ovat olleet surkeat verrattuna Kiinaan (tai vaikka 70-lukuun), niin olivat ne sitä 5 vuotta sittenkin. Riskejähän kyllä on: inflaatio pitkittyessään nakertaa luottamusta talouteen ja tällä tasolla laukkaava inflaatio alkaa pitkittyessään vuosiksi tekemään pahaa jälkeä. Velkatasot ovat yleisesti korkealla, jolloin koronnostot sattuvat moneen paikkaan ja on helppo nähdä skenaario, jossa homma päättyy taantumaan. Toisaalta taantumiakin tulee tämän tästä, että ei sekään maailmanloppu ole, vaikka voi tästä syvempikin taantuma tulla.

Toisaalta voi olla, että keskuspankit ja äänestäjät panikoivat talouslukuja, mikäli ne lähtevät huononemaan ja printtaus jatkuu. Voi myös olla, että Kiina lopettaa päänsä seinään hakkaamisen ja tuotannon pullonkaulat helpottavat. En tiedä, onko energiakriisiin mahdollista löytää nopeaa ratkaisua, sillä vaikka Venäjällä tapahtuisi vallankaappaus, niin ei asiat nyt ihan kuukausissa normalisoituisi. En sitten tiedä, olisiko arabimailla teoriassa rahkeita lyödä öljyntuotantoon niin paljon lisää hanaa, että öljyn hinta tippuisi merkittävästi. Tai voiko USA:n liuskeöljyntuottajat tähän? Mulla ei valitettavasti ole kykyä analysoida luotettavasti tällaisia ja tyydynkin vain luottamaan tulevaisuuteen ja siihen, että 20v päästä voin olla ihan tyytyväinen, että omistin tänään osakkeita.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 17.5.2022 05.53

Samaa mieltä, eli ei Venäjän/Putlerin toimissa aina hirveästi ole logiikkaa. Tai ehkä on, jos asiaa peilaa pelkästään suuruudenhullun ja todellisuudesta irtaantuneen diktaattorin perspektiivistä. Joka tapauksessa. Sitten kuka tietää, mikä tilanne olisi vaikka 10v päästä?

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 12.5.2022 12.55

Näissä "Myy, kun taksikuskit alkavat jakamaan sijoitusneuvoja" -viisauksissa on se ongelma, että kun taksikuskit ovat antaneet neuvoja jo usean vuoden ajan. Muistan oikein hyvin, kun somessa trendasi parikymppisten sijoituseksperttien videot, joissa kehuttiin sijoittamisen naurettavaa helppoutta; sekä jengi kertoi, kuinka uber-kuskit pitivät treidiläppäriä pelkääjän paikalla ja kehuivat tekevänsä enemmän rahaa tauoilla, kuin kuljettaessaan asiakkaita. Tuolloin Tesla taisi pyöriä jossain 250USD tiennoilla, ja onko jopa splitannut sen jälkeen? Kryptot olivat varmaan alle puolet siitä, mitä nyt, vaikka on tultu huipuista ja puolet alas ja SP500 oli sekin kymmeniä prosentteja alempana.

Että nykypäivään päivitettynä pitäisi varmaan kääntää siten, että: "Kun parturit ja taksikuskit alkavat jakamaan sijoitusneuvoja, niin odota 2 vuotta ja myy sitten"

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 12.5.2022 07.32

Onko limiitti laskettu abaoluuttisesti euroina, vai suhteellisesti? Jos jälkimmäinen, niin sehän nousee osakkeiden laskiessa. Mutta on tässä tullut jo jonkin aikaa raavittua päätä ristiriitaisten signaalien kanssa ja tämä yhtälö kieltämättä mahdollistaa aika rajunkin menon.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 11.5.2022 03.06

Aki Pyysing kirjoitti:

Pankit nimittäin printtaavat rahaa taseillaan, kun euriborit nostavat nollakorkoisia lainoja korollisiksi ja uudetkin lainat alkavat tuottaa muutakin kuin marginaalia. Tapauksessani tämä tarkoittaa, että en irroita helpolla sen enempää nykyisistä Ålandsbankeneista kuin Nordeoistakaan.

Kaikessa on riskinsä, mutta jo Nordean osingonmaksu- ja omien osakkeiden ostokielto EU:lta (tai EKP:lta, ei voi muistaa) oli viesti siitä, että muroihin voidaan kusta, jos se näyttää poliittisesti järkevältä. Vitutus- vaan ei riskiaversiivisena jokseenkin hirveintä, mitä voin keksiä on, että lukee, miten politiikot löytävät jälleen uuden tavan työntää kaktusta perseeseen, kun vielä samaan aikaan menee rahat sijoitusten muodossa.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 21.4.2022 10.22

Tänään sattuu ja tapahtuu. Noiden itseään niskaan ampuneiden(?) oligarkkien lisäksi paloi asetehdas ja aseiden kehityskeskus, joista ainakin toinen on kohtuu lähellä Moskovaa.

Venäjän virallinen propaganda ilmoitti onnettomuudeksi, joten ei ole false flag, vaan Putinia vastustavien venäläisten sabotointia tai onnettomuuksia, mutta melkoinen sattuma olisi.

https://twitter.com/igorsushko/status/1517172233629626368?t=XM1FNJgWtoR-...

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 21.4.2022 08.59

Ehkä vähän off topicia, mutta vastaavia kokemuksia myös omassa lähipiirissä. Eli mulla on ystäviä, joilla on sukua Venäjällä, niin Moskovassa kuin maaseudulla. Näillä on järkiään mennyt välit mm. omiin vanhempiin. Hulluimmalta tuntui tapaukset, joissa eräällä on sukua myös Ukrainassa, mutta isänsä asuu Moskovassa. Hän selitti asian tosin niin, että heidän sukulaiset Ukrainassa ovat niitä "hyviä tyyppejä, ei natseja". Sitten on vielä vähän hiljattaimmin Suomeen muuttanut venäläinen, joka on äärimmäisen kansallismielinen ja aika hyvin propagandan pauloissa, vaikkei enää edes asu siellä. Ei ole väleissä pidempään Suomessa asuneiden (lue: ennen Putinia Suomeen muuttaneiden) kanssa.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 20.4.2022 09.10

Onko sitä spekuloitu, että missä kulkee raja, jolloin Venäjällä ei riitä oikeasti enää kalusto hyökkäyssotaan? Siis varmaan ei olla kovinkaan lähellä sitä pistettä, mutta kuinka paljon Ukrainaan lähetetystä kalustosta pitää menettää, että kyky hyökätä oikeasti loppuu? Eikö siitä ole arvioiden mukaan tyyliin 20-25 % jo mennyt? Jos menee toiset 20-25 %, niin onko mahdollisuuksia vielä sotia muuten, kuin jollain pienellä alueella?

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 8.4.2022 11.42

Asevarustelukilvasta, niin ketkä siinä tulee olemaan vastakkain? Venäjä voi asevarustelussa kilpailla ehkä jotain Ranskaa vastaan. Eurooppaa, USA:ta tai länsimaita vastaan homma olisi kuin opettajat vastaan oppilaat korismatsi, päiväkodissa. Joko Kiinan pitäisi lähtä ärhentelemään tai sitten länsimaiden käntyä toisiaan vastaan. Toki kaikki lienee mahdollista.

Lama voi toki tulla ja varmaan tuleekin ennemmin tai myöhemmin. Yksilötasollahan niissä voi mennä kaikki ja ylikin, mutta jos nyt miettii vaikka finanssikriisiä tai 90-luvun lamaa, niin olihan ne kovia paikkoja, mutta jos vertaa tavallisen ihmisen elintasoa kyseisenä aikana vaikka 10v edeltäneeseen, niin mikä oli tilanne? Et jos tässä nyt mentäs elintasossa vähän taakse päin, niin ei se nyt huono ollut silloinkaan. Näitä on vaan tapana dramatisoida ja melkoisista kuopista ihmiskunta on noussut ja nopeasti.

Mut tarkkana saa varmaan olla. En pitäisi mitenkään mahdottomana, että tulisi hetki, jossa olisi fiksua myydä asunti pois ja maksaa laina pois. Se on sit eri juttu, että kykeneekö tuollaista hetkeä tunnistamaan muuten, kuin peräpeilistä. Eniten mua pelottaa, että tulee 2 eri korkotasoa, jolla pidetään E-Euroopan maat pystyssä/eurossa ja sit vähemmän velkaisille maille, yrityksille ja kotitalouksille toinen. Pitää vaan miettiä, että jos tällaiseen päädytään, niin mitkä on ne sitä edeltävät merkit?

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 1.4.2022 02.29

soppakauha kirjoitti:

Jos pakotteet kääntyvät enemmän asettajiaan vastaan, mitä niillä voidaan saavuttaa? Kiina ja venäjä voivat aivan hyvin luoda oman talous- ja rahajärjestelmän, joka ei tarvitse läntistä maailmaa. Lisäksi dollari menettää asemansa reservivaluuttana.

Vaikka tämä on vähän väsynyttä, niin vastaan silti. Jos maksava asiakas haluaa ostaa jotain, niin hän valitsee olemassa olevista kaupoista sen, mikä huvittaa ja ostaa sieltä. Mikäli kauppias X päättää, että eipä muuten myydä enää noille, niin kuluttajat eivät ole ongelmissa, vaan kauppa on. Maksaville löytyy aina kauppa, vaikka se saattaisikin olla vähän huonompi. Miten tämä sitten liittyy Kiinaan tai Venäjään?

Kiina ei kuluta. Kiina valmistaa paljon kaikenlaista ja myy sitä ympäri maailmaa, mutta eniten länsimaihin - etenkin Yhdysvaltoihin - jossa kysyntä on. Mikäli Kiina ilmoittaa huomenna, että ei myydä enää, niin Kiinan lisäksi toki länsimaissa tulee kova shokki, mutta kun maksukykyiseltä asiakkaalta lähtee tuottaja alta, niin kyllä maailmasta löytyy paikkoja, jotka ovat halukkaita valmistamaan tavaraa ja myymään sitä länsimaihin. Tai, jos länsimaat ilmoittavat, että ei osteta enää Kiinasta, niin tulee ihan samanlainen shokki molemmille. Lopputulos molemmissa on pidemmällä välillä ihan samalla tavalla, eli jossain muualla on yhtäkkiä kannattavaa valmistaa kaikki tuo tavara, mutta Kiina ei tästä palaudu, sillä heidän tuotteilleen ei yhtäkkiä ole enää kysyntää. Kuluttajalla on enemmän valtaa, kuin tuottajalla.

Eli kyllä, Kiina ja Venäjä (höystettynä vielä Pohjois-Korealla, Transnistria, ymv.) voivat aivan rauhassa järkätä oman talousunioninsa ja valuuttansa ja jättää länsimaat sen ulkopuolelle. Tätä on itse asiassa historiassa jopa kokeilutkin, nimittäin Neuvostoliiton, DDR:n, Kuuban ja muutamien muiden toimesta. Lopputulos oli tuolloinkin se, että Länsimaat nyt eivät varsinaisesti menneet polvilleen, mutta toinen talousalue ei siitä noussut jaloilleen, eikä ole noussut vieläkään. Ainot, joka nousi, oli Kiina, joka jätti tuon touhun pääasiassa taakseen.

Näytä koko viesti