Olet täällä

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 4.3.2021 11.52

aliisan_avaimet kirjoitti:

Se oli kylläkin Intel joka tekee (teki?) Nokian piirit, ja yhtenä syynä Nokian taannoiseen kurssilaskuun - Nokia luotti sen varaan että Intel saa 10nm-prosessinsa toimimaan (ei saanut), joka johti siihen ettei Nokialla ollutkaan tuotetta mitä myydä. Heillä ei ollut Plan B:tä, vaan kaikki oli sen varassa että uusi piiri saadaan valmistettua. Tämä tapaus oli vuodelta 2018.

Toki. Tosin ongelmana oli se, että Intel ei pystynyt tähän ja nyt siirrytään siksi TSMC:lle. Toki olin listauksessani siinä mielessä vähän aikaa edellä, että vasta vuoden-parin päästä ovat täysin TSMC:n asiakkaana tältä osin.

Suuremman viivanleveyden piirit ovat toki tärkeitä nekin. Näissä tosin löytyy tarjontaa muualtakin, eli TSMC:n lisäksi tekee Intel ja Samsung, sekä jos mennään vielä hieman suurempiin viivanleveyksiin, niin ainakin Texas Instruments ja varmaan muutama muukin. Kiinassakin on pari piirivalmistajaa, mutta nämä kärsivät aika isosti siitä, että kaikki piirisuunnitteluohjelmat ovat jenkkiläisiä ja valmistusteknologian laitteista suurin osa jenkkiläisiä, paitsi kriittisimpänä ASML, jolla taitaa taas olla niin monta jenkkitoimittajaa, että en tiedä, toimittavatko hekään Kiinaan.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 4.3.2021 01.05

Tämä olisikin mielenkiintoinen monella tapaa. Puolihohdetekniikan laajuutta harva edes tajuaa, mutta nykyään ihan perus autossakin on kymmeniä, elleijo 3-numeroinen määrä, "tietokoneita". Ne nyt eivät kaikki ole kovin viimeisintä teknologiaa, mutta sitäkin on paljon. Markkina on aivan järjettömässä tilassa, kun maailmasta löytyy tasan yksi, TSMC, joka tekee kaikkien kovien nimien piirit: Apple, Nvidia, AMD, Tesla, Nokia, Huawei, jne. jne.

Kaikki TSMC:llä ja yhdelläkään näistä ei ole 2nd sourcea siitä yksinkertaisesta syystä, että maailmasta ei löydy toista valmistajaa. Muutamat ovat yrittäneet, mutta kaikki ovat tippuneet kelkasta ja ovat vuosia, ellei vuosikymmentä perässä. Hommasta tekee vielä hullumman se, että kriittisin ja vaikein prosessi, eli litografia, niin maailmasta löytyy tasan yksi valmistaja litografian tarvitsemille erikoislasereille: ASML, toista ei ole. Taisi vielä olla niin, että lasereiden tarvitsemaa optiikkaa valmistaa vain yksi firma maailmassa.

Sinällään voisi kuvitella, että jenkeillä olisi halua pistää isosti rahaa yritykselle saada 2nd source. Toisaalta Intel on sitä jo yrittänyt ja heillä on takanaan melkoinen kokemus, ammattitaitoa ja resurssit, mutta ei ole onnistunut.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 1.3.2021 01.17

Puhdasta mutulaatiota, mutta puhtaasti evolutiivisestihan on ihan ok, jos osa porukasta kippaa 2-kymppisinä, kun riskit realisoituu, kunhan ne, joilla ei realisoitunut, pärjäävät senkin edestä. Voisin kuvitella, että jos olisi kaksi toisitaan riippumatonta ihmispopulaatioita, jossa toisessa otettaisiin enemmän riskiä ja toiset pelaisivat todella safetyä, niin lopulta riskinottajat kirmaisivat edelle. Siellä olisi varmasti kuolleisuus suurempaa ja tulisi enemmän tragedioita, mutta isossa kuvassa porskuttaisivat. Tätä samaahan näkyy vähän talouspuolella jenkkilässä, jossa otetaan riskiä ja on tullut isoa hittiä matkalla - siis teollistumisesta lähtien - mutta pitkässä juoksussa ja isossa kuvassa se on paljon toimivampi strategia, kuin Eurooppaan jääneiden varman päälle pelaaminen.

Se on sitten mielenkiintoista, että miksi vanhemmalla iällä riskin karttaminen yleistyy? Evolutiivisesti sillä ei sitten taida ollakaan enää niin paljoa merkitystä, että mitä vanhukset tekevät. Voihan tuossa olla joku sellainen heikko korrelaatiokin, että kun hommat on saatu kondikseen ja jälkikasvua tuotettua, niin on parempi olla riskiaversiivisempi ja taata vakaa ympäristö jälkikasvulle, kuin jatkaa jahtaamista.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 1.3.2021 12.33

Lääkäri ei voi myöskään tehdä valintaa sen puolesta, että mikä on ihmisarvoista elämää (sinulle) tai mitkä asiat ovat uhrauksien arvoista. Lääkäri voi käytännössä todeta vain, että mikä on biologiselle ruumiillesi riskittömin vaihtoehto tai miten biologisen ruumiin saa elämään maksimaalisen ajan. Ja toki tuossakin voi tulla inhimillisiä virheitä, koska ihmisiähän tässä kaikki ollaan. Yleensä neuvot ovat kuitenkin hyviä, mutta välillä tulee tilanteita, jotka ovat kovasti ristiriidassa. Esim. PikkuPron kohdalla arvelisin, että vaikka kieltämättä älyttömiä neuvoja on tullut vuosien varrella, niin suurin osa on varmasti ollut fiksuja.

Tuttuni ukki, 82v, joka oli vetänyt röökiä jostain mopoiästä asti, sai nuorelta lääkäriltä ohjeet, että tupakanpoltto pitäisi lopettaa. Vastaukseksi tuli, että: "Enkö elä vanhaksi muuten?". Ja jos tuota miettii, niin vaikea lääkärin on sanoa ihmiselle, että: "Turha sun on enää röökiä lopettaa, kun et kuitenkaan enää pitkään elä", vaikka ehkä jotain tuon suuntaistakin voisi jokus todeta. Varsinkin tietyn iän jälkeen voisi ehkä sallia hieman helpommin paheita sillä verukkeella, että: "Nämä aiheuttavat yleensä riskiä 20v päästä käytön aloittamisesta, että sinun kohdallasi se ei välttämättä ole hirveän relevanttia". Toisessa ääripäässä on sitten oma mummoni, joka otti aina kaikkien lääkäreiden kaikki ohjeet kirjaimellisesti ja ehkä vähän päälle. Oli jo todella vanha ja kärsi koko ajan, koska ei voinut oikein syödä tai juoda mitään, kun aina muisti jonkun lääkärin joskus sanoneen, että pitää koittaa välttää suolaa/lihaa/sokeria/alkoholia/maitotuotteita/jne. ja lopulta viimeiset vuodet olivat aika surkeita. Saattohoidossa ei voinut ottaa kipuihin morfiinia, koska pelkästi jäävänsä huumekoukkuun.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 28.2.2021 08.23

En tiedä, kuuluuko tähän ketjuun, mutta jos syntyy paljon keskustelua, mitä blogin pitäjä ei halua, niin siirretään vaikka sitten. Yllä olevassa viestissä on todettu sama, mikä usein muuallakin, että keskuspankkien tavoitteena olisi syödä valtioiden velkavuoria inflaation avulla. Tämä on varmasti ihan realistinen skenaario. Koitin lähtä miettimään asia sieltä kannalta, että jos oletetaan, että tämä on kabinetissa sovittu suunnitelma, tai että siihen pyritään ihan ilman sopimuksiakin, niin miten keskuspankkien kannalta kannattaisi edetä?

Eivät tietenkään voi sanoa, että: "Ajateltiin printata valtionalinat pois", niin mitä ne sitten tässä tilanteessa sanoisivat ja miten se suhteutuu siihen, mitä keskuspankit ovat sanoneet? Mun nähdäkseni tällaisessa suunnitelmassa keskuspankken sanoma voisi olla hyvinkin se, mitä nyt on ollut, eli toistellaan, että korot eivät nouse, vaikka inflaatio nousisi.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 26.2.2021 09.06

Sehän ei varsinaisesti riitä, että firma toimii toimialalla, joka valtaa maailman. Pitäisi vielä pärjätä tällä toimialalla. Eli vaikka suunnilleen koko maailma pyörisi vedyllä 30 vuoden päästä, niin kuinka monta vetyfirmaa on silloin jakamassa kakkua ja kuinka hyvää tulosta ne tekevät? Mitkä nykyisistä vetyfirmoista tulevat kuulumaan noihin? Onhan lentokonekin mullistanut maailmaa aika tavalla, mutta ei lentoyhtiöt tai lentokonevalmistajat silti mitään kultakaivoksia ole. Samaa voisi sanoa matkapuhelimista, tietokoneista, autoista, polkupyöristä,.... ja ehkä joskus myös sähköautoista, vetybisneksestä, jne. En siis missään nimessä sano, etteikö vaikkapa vetybisnes olisi tulevaisuudessa varsinaista kullan vuolemista, mutta pelkästään se, että joku teknologia tai ala valtaa maailman, ei riitä takamaan sitä, että kyseisellä alalla toimivat firmat tekisivät omistajistaan rikkaita.

Näytä koko viesti
Nordea - 25.2.2021 10.02

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nordean-hallitus-hakee-valtuutusta-jo...

Nordea taitaa ostaa omat osakkeensa Sammolta? Nyt ehkä harmittaa hieman, että tuli kevenneltyä aiemmin.

Näytä koko viesti
Citycon - 24.2.2021 10.17

Vaikea sanoa. Toisaalta, jos ihmiset istuvat kotona toimistolla käymisen sijaan, niin äkkiseltään tuntuisi, että säästyy rahaa ja seinät kaatuvat enemmän päälle, jolloin käydään useammin ulkona syömässä ymv. Kauppakeskuksethan ovat jo muuttuneet enemmän hengailupaikoiksi, jonne mennään viettämään aikaa sen sijaan, että se olisi kuin tavaratalo, josta käydään ostamassa tarvittava ja lähdetään pois. En tietenkään osaa sanoa, miten asiat tulevat menemään, mutta en usko, että ihmisten tarve tai halu hengailla kodin ulkopuolella muiden ihmisten kanssa on ihan hetkeen muuttumassa ja olen sijoittanut rahaa sen mukaisesti.

Pidemmässä juoksussa näen kauppakeskuksille uhkana enemmänkin VR/AR-hommat, mutta en usko, että ihmiset tulevat muuttamaan noidenkaan kanssa hirveästi toimintamallejaan, vaan homma tulee menemään enempi niin, että ne, jotka ovat viettäneet lapsuutensa tai nuoruutensa virtuaalimaailmassa, niin eivät sitten vanhemmallakaan iällä päädy kauppakeskusten kahviloihin, vaan istuvat kotona lasit päässä. Tästä kelkasta pudonneet tuskin muuttavat toimintatapojaan, mutta häviävät hiljalleen luonnollisen poistuman kautta.

Näytä koko viesti
Nightingale Health - 20.2.2021 03.40

Valuaatio tuntuu tosiaan melko hurjalta. Potentiaaliahan tässä periaatteessa olisi vaikka mihin. Onko kukaan pureskellut Nightingalen julkaisuja ja kuinka legittejä ne, tai köytettävät menetelmät ovat. Onko alalla muita kilpailijoita ja mikä Nightingalen etu on niihin nähden?

Varmaan ainakin osaan kysymyksistä saa vastauksia infotilaisuudessa ja tarkemmissa antiesitteissä. On tämä ainakin teknologian pullesta mielenkiintoinen, mutta sijoitusmielessä voi tulla olemaan liian hapokas.

Näytä koko viesti
Kreate - Vaativan infran erikoisosaaja | Listautumisanti - 19.2.2021 10.24

Minä pistin jo 12,15 hintaan huutarissa. En jaksanut alkaa yrittämään parempaa hintaa, kun ei tuolla 35kpl määrällä ole niin merkitystä, että saako sieltä 10snt/osake enemmän vai vähemmän. Tuo hinta näyttäisi myös toteutuneen. Itsellä oli tarkoitus ottaa tämä lappu pitoon, eikä onkia pikavoittoja, mutta tähän hintaan ei oikein huvittanut lisätä, eikä 35kpl positiota jaksa pitää salkussa, niin nyt kävi näin.

Näytä koko viesti