Olet täällä

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 27.11.2020 02.24

Mielenkiinnosta: Kirjoitusten perusteella on jäänyt kuva, että toimit aika vapaasti, mutta olettaisin, että hiljalleen on kehittynyt päähän erilaisia sääntöjä tai ohjenuoria, mitä ei kuitenkaan ole ikinä kirjoitettu kirjaimellisesti ylös. Onko näin? Oletko koittanut selkeästi erilaisia strategioita tai tehdä pieniä muutoksia ja vertailla, tai analysoinut tarkemmin tyypillisiä virheitä tai biaksia? Esim. "7 kertaa kymmenestä myyn/ostan liian aikaisin/myöhään. Kokeillaan seuraavat x kk niin, että kun olen myymässä/ostamassa, niin odotan tietoisesti ylimääräisen viikon, vaikka intuiitio olisi sitä vastaan". Tai miten olet ylipäänsä päätynyt siihen toimintatapaan, jota nykyisin noudatat? Onko tämä ollut kovin systemaattinen tai tiedostettu prosessi, vai syntynyt eletyn elämän ja kokemuksien sivutuotteena ilman aktiivista panostusta?

Näytä koko viesti
Suomen verojärjestelmä ja sen kehittäminen. - 27.11.2020 01.10

Hyvin samankaltaisia havaintoja. On hieman kyseenalaista syyttää julkisen puolen työntekijöitä lasikoiksi. Siellä voi olla jopa suhteellisesti enemmän laiskaa porukkaa, kuin yksityisellä, en tiedä, mutta vaikka näin olisi, niin tuo ohjaa huomiota ja keskustelua hieman sivuraiteille. Tässä on ylempänä tuotu esimerkkejä hallinnosta ja siitä, kuinka työaikaa menee kaikenlaiseen "turhaan". Väittäisin, että tässä ollaan ongelman ytimessä, joka johtuu juuri siitä, että ylin hallinto (ylin as in opetusminiesteriö ja vastaavat) on aina poliittisesti valittu ja sieltä se sonta hiljalleen valuu alaspäin aina ihan yliopisto- tai sairaalatasolle asti.

Mun nähdäkseni asia ei sinällään johdu mitenkään yksityisestä tai julkisesta sektorista, vaan kilpailusta tai sen puutteesta. Esim. Nestettä voisi pitää jossain määrin julkisena, koska valtio taitaa omistaa siitä puolet. Ja vaikka valtio omistaisi siitä 75 %, niin eipä tuolla ole väliä niin kauan, kun se toimii kilpaillulla markkinalla, eikä hallitusta nimitetä poliittisesti (onneksi). Vastaavasti jos on joku toimiala, jossa kilpailu on kielletty lailla tai siivottu tukiaisilla pois, niin ihan sama, onko kyseessä julkinen vai yksityinen monopoli, niin lopputulos on pitkälti yhtä hirveä. Käytännössä julkiset toimijat ovat kuitenkin useammin suojelluilla aloilla, kuin yksityiset, jolloin syntyy illuusio siitä, että julkinen on skeidaa ja yksityinen rokkaa.

Jos esim. sairaanhoito hypoteettisesti avattaisiin kilpailulle Singaporen tapaan, niin luulen, että julkiset sairaalat ottaisivat yksityisiä kiinni aika lujasti seuraavan vuosikymmenen aikana. Vastaava tapahtui Finnairille, jota voinee pitää taas julkisena toimijana. Ja käänteinen esimerkki voisi olla bussifirmat, joilla oli monopoli ennen kuin EU puuttui asiaan ja kilpailun auetessa markkinoille tuli uusi toimija, joka pakotti myös muut toimimaan fiksummin.

Näytä koko viesti
Suomen verojärjestelmä ja sen kehittäminen. - 27.11.2020 07.49

Bobo36 kirjoitti:

Älyllisesti toi on epärehellistä: kävin alkuviikosta kahvittelemassa kaverini luona. Hänellä on virka, ja maksaa normisti verot. Keikkoja on vuoron aikana noin 13 - 17 ja ilmeisesti virkanimike on ensihoitoyksikön esimies, mutta itse kutsun häntä ambulanssikuskiksi - tosin hän ei saa itse ajaa, koska on vastuussa asiakkaasta.

Toki hän on virkamies tai viranhaltija. Mutta en ymmärrä, miten toi ihmishenkien pelastaminen olisi tehokkaampaa, jos toi olisi yksityistetty? Olisiko se muka halvempaa, tai lisäksi parempaa?

Homman voi ajatella niin, että kyseinen ensihoitoyksikkö ei ole irrallinen kokonaisuus, vaan kuuluu sairaanhoitoon. Koko sairaalakompleksiin kuuluu sairaalan hallinto ja kaikki muu vastaava. Voi hyvin olla, että yksityinen sektori saa järjestettyä sairaalan hallinnon kevyemmin kuin julkinen ja optimoitua asioita.

Esim. sairaalatilojen olemassaolo maksaa. Niitä pitää lämmittää, siivota ja huoltaa. Yksityisellä tilojen käyttöaste on saatu paremmaksi (muistan lukeneeni, ei lähdettä). Lisäksi suorittavan työn tekijät, ehkä jopa kaverisi, voivat joutua raportoimaan kaikenlaista niin, että tuottavaa työtä menetetään. Sairaaloista en tiedä, mutta tyypillisesti tässä asiassa on merkittävä ero yksityisen hyväksi.

Lähteiden puutteesta huolimatta pointti on, että mitä asioita voi tehdä paremmin. Toteutuuko se, on sitten eri juttu. Ja voisinhan mä heittää tähän tietämiäni esimerkkejä. Eli useampi kaverini opiskeli lääkiksessä ja tekivät varsinkin alkuun paljon keikkatyylisesti hommia, jolloin olivat töissä useammissa eri sairaaloissa, julkisissa ja yksityisissä. Kyllä sieltä tuli tuopin äärellä usein aika syvää vuodatusta julkisen puolen laitoksista. Päällimmäisenä jäi mieleen, että digitalisaatio oli vähän eri tasolla, eli julkkarilla tehtiin paljon asioita manuaalisesti ja jopa paperilla, mitkä yksityisellä oli enemmän tai vähemmän automatisoitu. Toki näissäkin on eroja laitosten välillä. Joku pikkupaikkakunnan terveyskeskus on vähän eri kuin yliopistollinen sairaala, vaikka molemmat ovat julkisia. Pointti säilyy silti edelleen samana.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 26.11.2020 03.51

Mitä ihmettä nyt taas? Noh, ei auta. Jos kerroin on näin älytön, niin periaatteesta pakko tunkea joka päivä edes vähän lisää sisään. Tässä tulee tällä menolla vielä kaksinkertainen exposure siihen nähden, minkä ajattelin alunperin kipurajaksi. Noh, ei vielä paljoa yli 1 % nettovarallisuudesta ole vielä kiinni.

Näytä koko viesti
Suomen verojärjestelmä ja sen kehittäminen. - 26.11.2020 10.51

https://www.hs.fi/talous/art-2000007642498.html

Tämähän on potentiaalisesti hyvin mielenkiintoinen juttu. Jos/kun korona vauhdittaa etätyön edistymistä ja maat alkavat kilpailemaan etätyöntekijöistä verotuksellisesti, niin se alkaa hiljalleen yhtenäistämään verotuspohjaa ja luomaan painetta tehdä asioita paremmin. Kun nyt ketjussa kyseessä on Suomi, niin mikäli Suomesta alkaa merkittävässä määrin lähtemään nettoveronmaksajia halvemman verotuksen maahan, jos nyt ei Kreikkaan, niin esim. Viroon, niin se luo painetta järkeistää julkista sektoria tai koko systeemi resetoituu. En pidättele hengitystä tätä odotellessa, mutta voihan 10 vuodessa jo jotain tapahtua!

Veikkaan, että lähivuosien tähtäimellä tämä tulee poikimaan lähinnä ulostuloja, missä maastamuuttajia syytetään ahneiksi ja epäinhimillisiksi lurjuksiksi ja mietitään, että minkälaisia maaorjuuteen tähtääviä hankkeita voitaisiin aloittaa. Maastapoistumisveroahan on jo mietitty. Muita mahdollisuuksiahan voisivat olla passivero ja lopulta Berliinin muuri (no ehkei sentään).

Edit. Ja enpä ihmettelisi sitäkään, jos tulee ehotus, että mikäli Suomen kansalainen muuttaa ulkomaille, eikä maksa veroja Suomeen, niin hän menettäisi kansalaisuuden tietyn määräajan puitteissa. Tai tulisi joku vastaavanlainen kansalaisuusmaksu (käytännössä passivero).

Näytä koko viesti
Nordnet listautumisanti - 25.11.2020 11.40

Rahastin oman pikavoittoni heti aamulla. En ollut paikassa jäädä kyttäämään käppyrää ja ei näitä paljoa merkinnästä tarttunut ja sekin potti oli puhtaasti spekulatiivinen itselle. 105.8SEK hintaan sai joku naarattua huiman 180 osakkeen pottini. Olisihan näistä ollut enemmänkin saatavissa (jälkiviisaasti), mutta tosiaan tässä painoi lähinnä vaivattomuus kuin optimointi.

Rehellisesti sanottuna odotin kyllä voimakkaampaa reaktiota. Ehkä tästä vielä noustaankin. Ei kyllä itseäni näillä näkymin kiinnosta hypätä kelkkaan, vaikka saisi myöhemmin selkeästi alle antihinnan. Enkä kyllä usko, että näin olisi käymässä. Sinällään turhaa uskoa ja luuloa, koska en ole näiden puolesta valmis pistämään rahaa suuntaan tai toiseen.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 20.11.2020 04.50

Turms kirjoitti:

Republikaanisessa puolueessa täytyy olla iso pelko, että Trump perustaa lahkolleen oman telkkarikanavan lisäksi oman puolueen. Ei auta kuin "tukea" vakaan neron vaalivilppiyrityksiä, ja laskea päiviä vallanvaihtoon.

Olen miettinyt, että mitenhän äänestäjät palkitsisivat touhun, jos Rebut keplottelee Trumpin sillä tavalla jatkokaudelle? Mutuna sanoisin, että heidänkin äänestäjissään on melko suuri osa porukkaa, jotka arvostavat demokratiaa enemmän, mitä vihaavat demokraatteja. Saattaisi olla kannatus seuraavissa vaaleissa luokkaa 30 %. Tämän takia en jaksa uskoa, että puolue oikeasti lähtee Trumpin taakse.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 19.11.2020 07.48

Bidenin kertoimet ovat olleet taas jonkin aikaa laskussa. Onko jotain selkeitä deadline-päiviä tyyliin, että milloin uudelleenlaskennat on tehtynä, tai milloin juttu pitää viedä oikeuteen tai jotain muita vastaavia?

Mitä vaalivilppiin tulee, niin kuten aiemminkin todettu, niin jos vahvaa evidenssiä on, niin sehän kannattaa säästää oikeuteen, eikä antaa vastapuolen valmistautua asiaan. Samaa julkisuuspeliä tämä on ollut Trumpin puolelta jo yli 5 vuotta. Joka on toki hyvin toiminut, tai ainakin toimi.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 18.11.2020 07.42

Hyvin samanlaisia keloja kuin itselläni ja vähän samantyylinen tarina. Kuinkahan yleinen se on? Olin aina todella laiska opiskelija, mutta lopulta yliopistotutkintokin tuli suoritettua. Kun sain ensimmäisen oman alan työpaikan kyseisen lafkan ruohonjuuritasolta asti grindaamalla, niin aloin hiljalleen miettimään talousasioita.

Tuolloin silloinen palkka tuntui kovalta jutulta ja vuotta myöhemmin mietin, että seuraavan 10v tavoite voisi olla kolmanneksen enemmän, joka tuolloin aika ylimitoitetulta tavotteelta. No se taisi lopulta tulla vuodessa.

Sijoitusten suhteen vähän sama homma. Aluksi mitättömällä tiedolla kansanosakkeilla ja hypelapuilla turpaan oikein kunnolla, mutta hiljalleen taidot karttuivat. 100k tuntui tuolloin siltä, että ei sitä kymmenessä vuodessa mitenkään saisi kasaan, mutta aina saa haaveilla. Lopulta taisi mennä n. 3 vuotta.

Tuuria on ollut matkalla, mutta myös sinnikkyyttä ja kovaa työtä. Ja allekirjoitan täysin, että nykyään opiskelen varmaan vuodessa enemmän, mitä koko yliopistotutkinto varten, kun huomioi opiskeluintensiteetin. Perään katsominen tuntuu välillä hullulta, kun miettii, miten on mennyt.

Näytä koko viesti
Höpinäketju - 18.11.2020 03.30

Tuli hiljattain luettua Tauno Tiusasen kirjoittama "Elämä rautaesiripun varjossa - Toisinajattelijan päiväkirja", jossa kuvattiin itäblokin elämän lisäksi suomettumista. Aika karua tekstiä ja olin aina luullut, ettei yleinen käsitykseni poliitikoista voi muuttua huonommaksi, niin väärässä olin. Sinällään kirja, tai yleisesti suomettumiseen perehtyminen, on ihan hyvä referenssi sille, että jos meno välillä tuntuu käsittämättömältä, niin eteenpäin on tultu ja paljon.

TuuriTuuli kirjoitti:

-- Mitäköhän nämä ajattelivat --

Tuskin ajattelevat.

Näytä koko viesti