Olet täällä

Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan - 27.10.2021 11.30

Tarjak_e kirjoitti:

Ei kestä Amerikan poika kilpailua :)

BEIJING (AP) — U.S. regulators are expelling a unit of China Telecom Ltd., one of the country’s three major state-owned carriers, from the American market as a national security threat amid rising tension with Beijing.

Kurssi ei reagoinut uutiseen sitten mitenkään. Onko kaikki paha jo hinnoiteltu sisään, ja ylikin, vai jenkkilä vain nukkuu? Päädyin myymään positioni joka tapauksessa, tai ehkä juuri siksi. Minulla ei ollut kummempaa näkemystä kyseisestä lafkasta, mutta alkuvuodesta se oli ihan naurettavan halpa. Tietty USA ei mikään päämarkkina China Telecomille ole, mutta yleensä tuntuu, että tällaisiin uutisiin kurssit silti reagoivat.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 25.10.2021 08.52

Hyperinflaation määritelmä taitaa olla 50 % ylittävä vuosi-inflaatio. Jotenkin vaikea nähdä, että tuollaista nähtäisiin ja toki näkyvyyden takia nykyään on tapana käyttää raflaavia sanoja, jotta päästään otsikoihin. Eli inflaatiota kyllä joo, mutta että kymmenien prosenttien? Ottaen huomioon, että kaiken printtaamisen seurauksena, kun taloudet lähtivät avautumaan, konttilaivoja juuttui kanavaan ja mitähän kaikkea, niin seurauksena saatiin reilun 5 % inflaatio. Tämän pitäisi nyt sitten kymmenkertaistua, tuskinpa sentään?

Jotta ei jää väärää kuvaa viestistäni, niin pitkäaikaisempi 5 %:n inflaatio olisi todella korkea tai ainakin itse pitäisin sitä korkeana ja tällainen voisi mielestäni olla hyvinkin mahdollista, tuosta on vaan aika pitkä matka 10 %:n inflaatioon, saati 50 %:n. Mielenkiintoista nähdä, että miten inflaatioluvut lähtevät liikkumaan seuraavan puolen vuoden aikana. Nyt kai inflaatio on pysynyt kohtuu vakaasti tuosas 5 %:n tiennoilla muutaman kuukauden ja FED:ltä aletaan hiljalleen odottamaan maltillisia koronnostoja, eli kuinka inflaatio reagoi ensimmäisiin koronnostoihin?

Menee vähän mutuiluksi, enkä tiedä, kuinka relevanttia tämä on. Mutta jos koitan miettiä, että mitä inflaatiosta seuraisi eturyhmämielessä. Jos ajattelee asiaa lyhyellä tähtäimellä, niin valtionjohdollehan tämän voisi nähdä hyvänä asiana. Mikäli rahan arvo heikkenee ja palkat nousevat, niin ansiotulojen veroprogressio nousee ja omaisuusluokkien nimellisarvo nousee, josta pitää maksaa pääomaveroa --> verot nousevat ilman, että veroja näkyvästi korotetaan, eli päättäjille hyvä juttu. Keskiluokkaiselle asuntovivuttajalle myös hyvä juttu, kun inflaatio syö asuntolainaa. Teollisuus varmaan sopeutuu jollain tasolla tilanteeseen, jos se vain pysyy stabiilina tai ennakoitavana.

En osaa sanoa, miten oikeasti varakkaille tämä tilanne sopisi, kun pääomaverot alkavat nousta aika koviksi ja en tiedä, kuinka helppoa jotain kymmenien tai satojen miljoonien (saati miljardien) omaisuutta on alkaa vivuttamaan inflaatiosuojaksi. Joka tapauksessa tätä porukkaa on aika vähän, eikä heitä voi julkisesti alkaa puolustamaan tai voivottelemaan. Perus kädestä suuhun elävä duunari ei välttämättä näe hirveän suurta muutosta, eikä varsinkaan massana muodosta niin selkeää syy-seuraus -yhteyttä, että se vaikuttaisi äänestyskäyttäytymiseen muuten, kuin että ehkä suurimmat populistit kiittävät. Suurimpana häviäjänä on tietty nuoriso ja tulevat työntekijät, mutta heillä ei ole äänioikeutta, niin ketä kiinnostaa? Tältä kannalta peilaten tilanne voisi hyvinkin jatkua, koska poliittisia insentiivejä sen korjaamiseksi on nähdäkseni aika vähän.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 22.10.2021 11.22

Onko siitä muuten ollut puhetta, että jos korot nousevat, niin silloinhan jo liikkeelle laskettujen bondien arvo laskee. Riippuen toki, mitä osakkeille tapahtuu samalla, niin toimijoiden (esim. eläkerahastot, yhdistelmärahastot, jne.) allokaatio muuttuu ja näillähän on tyypillisesti pakko olla tietty osa varallisuudesta korkopapereissa. Eli jos korkopapereiden arvo laskee, niin joutuvat jossain vaiheessa tasapainottamaan tilannetta myymällä osakkeita ja ostamalla bondeja? Tämä loisi siis myyntipainetta osakkeihin.

Minulla ei ole mitään kompetenssia sanoa, että olisiko tällainen merkittävää, onko jotain muita päinvastoin vaikuttavia ilmiöitä ja jos nyt vaikka EKP pitää korot nollassa ja FED nostaa 1 %:iin, niin mitä se tarkoittaa? Kunhan vain pohdiskelin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.10.2021 10.10

Turms kirjoitti:

Nyt kun lisävalistusta tarvitseva kohderyhmä on vihdoin  nimetty, voidaan kaikki iltauutisissa ja A-studiossa tapahtunut tiedonjakaminen lopettaa. Se on tehnyt tehtävänsä. Tarvitaan kohdennettua mainontaa. Näkisin, että lyhyillä, napakoilla lauseilla toteutettu mainoskampanja tupakkiaskien kansissa ja Aku Ankassa toimisi tehokkaimmin. Mainosten kuvituksena luotettaviksi ja sympaattisiksi koettujen Matti Nykäsen ja Irwinin hymyilevät kasvot.

Vaikka tämä nyt onkin provoa, niin sinällään mun mielestä tästä saa spinnattua ihan järkevääkin keskustelua. Nimittäin tunnustaako kukaan, että olisi ikinä elämässään kokenut tai edes kuullut huhua, että olisi tapahtunut niin, että kun idiootille* on sanottu, että: "Olet idiootti, idiootti!", niin se olisi tajunnut, että: "Ei helvetti, niinpä muuten olenkin" ja muuttanut käyttäytymistään tai ajattelumalliaan. Ehkä historia tuntee tällaisiakin tapauksia, mutta käytännössä valitulla viestintästrategialla saadaan lähinnä työnnettyä ihmisiä syvemmälle poteroihin.

Ihan disclaimerina, en pidä Trumpia vakaana nerona, olen ottanut 2 koronarokotetta ja käytän jopa heijastimia vaihtelevalla aktiivisuudella. Mutta näkisin, että kun eliitti, korkeasti koulutetut , vaikutusvaltaiset, menestyneet, ketkä ikinä (johon viiteryhmänä itsekin kuulun), lyttäävät vaikka sitten kouluttamattomampaa väkeä siitä, että olette idiootteja, niin tällä on saatu aikaan lähinnä se, että Trumpin tai muiden vastaavien anti-establishment -vetoisten populististen valehtelijoiden kannatus ei ole tippunut, mutta on saatu vain ihmisjoukot kyseenalaistamaan rokotteet, heijastimet, ilmastonmuutos ja ylipäänsä ihan kaikki, mitä ns. valtavirtamedia yrittää sanoa. Silloinkin, kun toimittajilla ei ole mitään piiloagendaa.

Lähinnä odotan, että mitä seuraavaksi? Oliko tämä tässä ja huippu on jo saavutettu, vai nähdäänkö vielä vaikkapa turvavöiden käytön lopettaminen tai saadaanko jollekin ihan ehdalle hörhölle yli 10 % kannatus politiikassa? Siis tyyliin joku kristallihipin kansallismielinen junttiversio, vaikka Ano Turtianen, vai mikä sen sankarin nimi olikaan.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 21.10.2021 02.38

Druuge kirjoitti:

Joo, se on helposti saavutettavissa jos työn ei oikeasti tarvitse tuottaa mitään. Voidaan pistää mummoja metroasemille istuskelemaan yms., mikä markkinataloudessa ei toimisi. No tukityöllistämällä kyllä, mutta ei siinäkään välttämättä mitään järkeä ole jos siinä ei ole mitään potentiaalia työllistyä sitten "oikeisiin" töihin. Rahat käytetään paremmin kun tuetaan toimia millä saadaan tuottavia töitä tekeviä ihmisiä.

Olen hieman eri mieltä teoriatasolla. Jos vaihtoehtoina on, että janari istuu yksiössä sohvalla juomassa kaljaa syrjäytymässä, tai että tekee tukityöllisyystoimilla suunnilleen samalla rahalla jotain edes vähän hyödyllistä, vaikkei se johtaisi ikinä markkinaehtoiseen työpaikkaan, niin olisi tuokin hyvä. Käytännöntasolla tässä on toki se sama ongelma, kuin kaikessa valtiojohtoisuudessa. Eli vain (hvyin vähän kärjistäen), jos otetaan ihmispopulaatiosta naristisien, vallanhimoisten ja ahneimpien päästä porukkaa ja annetaan näiden hoidettavaksi tehdä systeemi siten, että se tehdään muiden rahoilla ilman minkäänlaista vastuuta tekemisestä, niin niin hyvää ideaa ei yksinkertaisesti olekaan, etteikö näillä eväillä lopputuloksesta saataisi täyttä katastrofia.

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 21.10.2021 08.16

hauturi kirjoitti:

Kulut? Tavalliset pankit eivät veloita SEPA-siirroista kuluja.

Niin joo, ei tietenkään ole valuuttasiirto, kun molemmat maat toimivat euroilla. Ehkei ole euroalueen sisällä niin kätevä.

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 21.10.2021 07.10

Suosittelen kokeilemaan virolaista yksisarvista, eli Wiseä. Tuli käytettyä tuota aika paljon, kun asuin Aasiassa. Helppokäyttöinen, tai oli aika nopea opetella käyttämään insinöörimäisesti ohjeita lukematta. Rahansiirrot kestivät minuutteja ja kulut olivat luokkaa viidennes siitä, mitä tavalliset pankit olisivat veloittaneet.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.10.2021 01.21

maajussi kirjoitti:

Oletteko koskaan kuulleet 'looking glass'-projektista?

Lyhykäisyydessään kyse on huipputektnologiasta jota maailman eliitti käytti ennustamaan tulevaisuutta. Vuonna 2012 projekti alkoi näyttämään vain ja ainoastaan yhtä toteutumaa - massojen tietoisuuden kasvu tulee johtamaan eliitin vallan särkymiseen. Eliitti joutui paniikkiin. Kehitettiin teoria maailmanlaajuisesta pandemiasta jolla eliitti kaappaa itselleen totalitaarisen vallan. Onko tämä epätoivoinen yritys muuttaa väistämätön vai pelataanko tässä puhtaasti aikaa?  

Ei perhana, mun tiedot on vanhentuneita. Sori tästä. Pitäisi varmaan seurata Qanonia enemmän.

 

Tinggeli kirjoitti:

Ehkei aivan nyt, mutta kun Euroopan ja pohjolan alueen koronapandemiasta tulee helmi- / maaliskuussa kuluneeksi 2 vuotta, niin olisi mielenkiintoista jos joku puolueeton toimielin pystyisi analysoimaan, oliko Ruotsin valinta lopulta se oikea tie verrattuna muiden valintoihin (esim. Suomi, Saksa, Italia, Austraalia ja Uusi-Seelanti). Koronaan sairastuneet (kohtuu pahasti, niin että on jälkioireita) ja siihen kuolleet (ja paljonko menetettiin elinvuosia) on melko helpo seuloa datasta, mutta hankalampaa on analysoida taloudesta mikä tie oli loppujen lopuksi se oikea.

Joo, tällainen olisi mielenkiintoista nähdä. Siis ihan lukuina, että mikä oli arviolta menetettyjen elinvuosien määrä ja miten ne jakautuivat. Taloudellisia asioita on varmasti hankala laskea. Tai siis toki niitä voi laskea, mutta väittäisin, että merkittävä osa hintalapusta selviää vasta vuosien päästä, kun vaikkapa 8-18v ikäluokka alkaa olemaan suuremmassa määrin työiässä ja lock downien merkitys sosiaalisten taitojen kehittymiseen ja mielenterveysongelmien määrä alkavat realisoitumaan. Voi toki olla niinkin, että minä olen täysin väärässä ja noiden hinta on nolla tai asiat ovat menneet jopa parempaan suuntaan, mutta sekin vain alleviivaisi pointtiani siitä, että vielä on liian aikaista tehdä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.10.2021 12.40

Katsoin muuten ihan mielenkiinnosta, niin Ruotsissa kai rajoituksista on luovuttu jo hyvän aikaa sitten, eikä rokotekattavuuskaan ole erityisen hyvä (sekä 1:n että 2:n rokotteen saaneiden osuus alle 70 %). Silti ei näy hirveästi luvut piikittävän ja itse asiassa tammikuun jälkeen kuolleisuus on ollut alle pre-covid -keskiarvon. Onko tämä joku anomalia, vai kävikö raa'asti sanottuna niin, että ensimmäisessä aallossa kuolleista suurin osa oli sellaisia, että hengenlähtö aikaistui koronan seurauksena n. yhdellä vuodella, mutta ei sen enempää?

Kovin paljoa johtopäätöksiä en parista datapisteestä uskalla vetää ja asiasta ei oikein löydy objektiivista dataa. Suurin osa on juuri sellaista, että: "Professorin mielestä me kuollaan kohta kaikki (ei perusteluja)" tai "Asiantuntijan mukaan korona on vaaraton (tässä asiantuntija on paikallinen kylähullu ja perusteluina on se, että Einstein oli oikeasti avaruuslisko)".

Mutta mikäli tuo arvaus Ruotsin datasta pitäisi paikkansa, niin maissa, joissa koronakuolleisuus on ollut korkeaa ensimmäisen vuoden aikana, pitäisi nyt olla aika hyvä tilanne ja maissa, joissa kuolleisuus ensimmäisen vuoden aikana oli matalaa, tilanne voi kehittyä huomattavasti huonommaksi, rokotteista huolimatta. Tosin rokotteiden pitäisi auttaa merkittävästi, mutta tilanne olisi oletettavasti näissä maissa silti paljon huonompi, kuin niissä, joissa iso hitti tuli jo ensimmäisen vuoden aikana. Tämä ei ole siis osaltani ennustus, vaan pelkkä hypoteesi.

https://www.statista.com/statistics/1115707/sweden-number-of-deaths-per-... Harmi, kun vastaavaa ei löydy oikein muista maista.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.10.2021 11.51

Aina yhtä surullisia nämä uutiset. Siis että haastatellaan jotakuta, joka antaa ennustuksia, joita ei tulla sitten kuitenkaan seuraamaan osumisen suhteen, ja joiden perusteluja tai taustalla olevia laskelmia ei avata. Syyttääkö toimittelijoita, vai kuluttajia, jotka näistä maksavat?

En ollut Singaporen tilannetta seurannut, mutta siellä rajoituksia taidettiin purkaa joku aika sitten aika railakkaasti ja nyt tapaukset, ml. kuolemat, ovat kääntyneet kasvuun. Rokotekattavuus näyttäisi olevan melko hyvä, eli yli 80 % on rokotettu kahteen kertaan. Pelkästään näistä tiedoistahan ei voi päätellä sitä, että ovatko nyt kuolleet sitä 20 %:ia, jota ei ole rokotettu, vaiko esim. keski-iältään yli 8-kymppisiä? Niin tai näin, niin jos katsotaan Singaporen lukuja ja yllä mainitun uutisen professorin päätelmiä, niin koronarajoituksista ei päästäisi pois. Siis ikinä, koskaan tai milloinkaan. Meinaan, että jos 80 % rokotuskattavuuden jälkeen ei voida höllätä rajoituksia, niin milloin voidaan?

Toki voidaanhan tuollainen valinta tehdä. Onhan maailmassa voitu tehdä monenlaisia valintoja. Vaikkapa saksalaiset ovat päättäneett julistaa sodan käytännössä koko eurooppaa vastaan pariinkin otteeseen, eli olisi hölmöä väittää, etteikö äkkiseltään hullun tuntuisia päätöksiä olisi mahdollista tehdä. On myös päätetty, että kannattaa polttaa hiiltä atomien halkomisen sijaan ilmastonsuojelun nimissä, eli en missään tapauksessa aio pitää mahdottomana päätöksiä, joissa ei mielestäni ole mitään järkeä. Kunhan päivittelen asioita lämpimikseni.

Näytä koko viesti