Olet täällä

Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan - 30.7.2021 08.24

Anssi A kirjoitti:

Mitä muuten kävisi, jos firma, joka treidaa muualla delistattaisiin vaikka juurikin Jenkeistä?

Kiinalaiset teleoperaattorithan poistettiin NYSE:n listoilta muistaakseni vajaa vuosi sitten. Tämä pakotti käytännössä suuren osan jenkkisijoittajista, ja ehkä musitakin, myymään omistuksensa, joka loi hirvittävän myyntipaineen ja kurssit niiasivat aika lujaa. Itse ostin tästä dipistä China Telecomia Hongkongin kautta.

 

Ymmärsin, että USA:n kautta omistetut osakkeet on mahdollista siirtää Honkkariin, mutta se vaatii ilmeisesti vähän viitseliäisyyttä. Jonkun kai se on silti ollut tehtävä, koska vaikka aiemmat omistajat myyvät, niin jokuhan nekin on ostanut ja jonnekin ne päätyvät? Eli ilmeisesti tahot, jotka ovat viitsineet siirtää jenkkilaput honkkariin, ovat tehneet tiliä, mutta koska toisaalta Honkkariin listatun kurssi liikkui ihan samaa rataa, niin laiskalle piensijoittajalle saman tempun toi, kun vain osti sitä kautta.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.7.2021 12.31

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Venäjällä on monia asia parantunut, vaikka se hukkuu helposti Putin sitä, Putin tätä keskusteluun. Ja onhan Venäjällä vielä todella paljon asioita pielessä. Venäjä on ollut aika vähäisessä seurannassa. Sen takia vaikea antaa kovin valaisevaa kommenttia siitä. Demografiat ja energiatrasformaatio ei ole pitkällä aikavälillä Venäjälle ihan huippujuttu. Mutta valuaatiot ovat alhaiset ja yrityksissä omistajaystävällisyys on parantunut. 

Jooh, ongelmia on ja onhan noihin valuaatioihin syynsä, vaikka kyseisiä syitä on saatettu ylikorostaa. Saa nähdä, tuleeko hommasta koskaan mitään, mutta Venäjässä on se mielenkiintoinen tekijä moneen muuhun kehittyvään markkinaan verrattuna, että luonnontieteiden taso taitaa olla edelleenkin todella kovaa. Neukkulan jäljiltä sinne on kuitenkin jäänyt todella korkeatasoista koulutusta varsinkin matematiikasta ja kemiasta, sekä ilmeisesti nykyään tietotekniikasta. Tämä tosin näkyy aika kovana aivovuotona.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.7.2021 07.53

Jonkinlainen yleinen konsensus (ainakin minun kuplassa) tuntuu pitävän kehittyviä markkinoita nyt ihan hyvänä kohteena, kun valuaatiot ja keskuspankkipolitiikka länsimaissa on aika mielenkiintoista. Muistelisin, että Mikko puhui joskus pari vuotta(?) sitten Venäjästä. Pidän yleisesti Lyalia todella pätevänä kaverina, mutta lähdekritiikkiä pitäisi silti noudattaa. Tällä videolla puhuivat Venäjästä:  hieman: https://www.youtube.com/watch?v=SU-AlpoldG0

Ainakin itselleni tuli uutena, miten paljon Venäjä on noussut listoilla siinä, miten helppoa ulkomaisten yritysten on tehdä bisnestä siellä. Ja kuinka öljy- ja kaasubisneksen osuus on koko hommasta, vaikka on toki vieläkin hyvin merkittävä. Videolle oli toki poimittu aika paljon positiivista näkemystä tukevia datapisteitä, mutta myös Venäjän tyypillisistä ongelmista esim. viinalla läträäminen on menossa työväestön tuottavuutta ajatellen parempaan suuntaan.

Oletteko vielä seuranneet Venäjää? Tiedostan, että ainakin itselläni on toisinaan vähän turhankin voimakas bias vastustaa "yleistä median narratiivia" ja sijoittaa hyljeksityille aloille, joten minulle Venäjä edustaa hieman sokeaa pistettä indecision

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 23.7.2021 11.18

tonza kirjoitti:

Nyt kun vielä keksitään, ketä rajoitukset hyödyttävät ("great reset, new world order"), eli mikä motiivi niitä on tehtailla, niin päästään teorisoinnissa hieman pidemmälle. 

En minäkään ole sitä mieltä, että rajoituksia tarvitsisi enää tässä vaiheessa laatia kovin hartaasti, mutta niihin liittyvät salaliittoteorisoinnit menevät logiikan tuolle puolen.

Jos nyt jätetään trollit ja foliohatut sivuun, joihin en subjektiivisesti lue itseäni, niin jonkinlaisia syitä löytyy. Ei siis millekään great resetille tai new world orderille, mutta ihan vain psykologisia vinoumia ja insentiivejä. Väitän, että päättäviin asemiin hakeutuvat ihmiset eivät edusta ihan normaalijakaumaa ja mutuilen, että sinne päätyvät ihmiset ovat keskimääräistä kontrollihaluisempia ja/tai työtehtävät lisäävät näitä ominaisuuksia. Epäilen siis, että ylimmät virkamiehet ja poliitikot tykkäävät pelata civilizationia oikeassa elämässä, eivätkä halua jättää asioita itsestään ohjautumaan. Tätä taipumusta lisännee se, että koska näitä rajoituksia tehtiin jo aiemmin, niin nyt on helppo jatkaa samalla kaavalla, joka on jälleen ihan luonnollinen psykologinen vinouma ("Näin on aina tehty"). Lisäksi sillä voidaan perustella itselle ja omalle joukolle sitä, että aiemmin tehdyt toimenpiteet olivat oikeita, joka on myös ihan tyypillinen vinouma ja lisäksi väittäisin sen olevan yleisempää ihmisillä, jotka ovat taipuvaisia narsismiin, jonka uskon myös olevan yhdistävä piirre politiikkaan hakeutuvilla.

Tehtaat joutuvat yleensä noudattamaan valtiotasolla tehtyjä rajoituksia ja siellä taas on insentiivit toimia, kuten muuallakin. Tämäkin on ihan yleinen vinouma, joka lähtee ihan siitä, että yksilötasolla on usein turvallisempaa ja parempaa olla muiden kanssa väärässä, kuin yksin oikeassa. Varsinkin, jos on olemassa pienikin riski sille, että edes tulkinnanvaraisesti voidaan jälkikäteen päätellä, että muut ovat olleet oikeassa ja itse yksin väärässä.

 

Edit: Tiivistetysti siis uskon, että jatkossa tehtäviä rajoituksia ja toimenpiteitä ei juurikaan ohjaa mikään seuraavista tekijöistä: kansanterveys, yleinen koronatilanne, talous, rajoitustoimien negatiiviset ja positiiviset vaikutukset, jne. Sen sijaan päätöksiä ohjaa lähes yksinomaan seuraavat tekijät: henkilökohtainen halu kontrolloida asioita, henkilökohtainen tarve näyttää tekevänsä jotain ja kokea itsensä tärkeäksi, henkilökohtainen menneiden päätösten painolasti ja niihin liittyvä johdonmukaisuus, tarve kuulua joukkoon ja pelata (oma urakehitys) turvallisesti, jne.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.7.2021 02.37

tappio kirjoitti:

Parhaita ovat nämä online survey -tutkimukset joissa siis kysellään ihmisiltä netissä mitä long covid -oireita heillä on ollut. Ja joissa sitten joka neljäs ihminen on edes diagnisoitu sairastaneen koronan, mutta vastaukset kelpaa kaikilta.

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00299-6/fulltext#%20

Hyvä esimerkki. Ja en usko, että sinä viestillä hait sitä, mutta heitän silti kommenttina, että tästäkään ei valitettavasti voi paljoa päätellä. Sillä veikkaan, että ylipäänsä tuollaiseen kyselyyn ei vastaa täysin normaalipopulaatiota edustava otanta. Uskaltaisin väittää, että kyseiseen tutkimukseen vastaajat ovat kallellaan siihen joukkoon, joka saa keskimääräistä helpommin oireita. Jos voisi olettaa, että tuohon vastaisi täysin satunnaisvalittu porukka, niin sitten voisi vetää aika vahvojakin johtopäätöksiä.

Tämäkin alleviivaa sitä, kuinka vaikea on tutkia ilmiötä, joka on alkanut todella nopeasti ja vain vähän aikaa sitten (alle 2 vuotta), joka on ollut esillä todella paljon, johon vaikuttaa luulosairaudet ymv. henkiset biakset voimakkaasti ja johon kerättävä data joudutaan käytännössä tekemään jonkinlaisena kyselytutkimuksena, johon on yleisesti vaikeaa saada ensinnäkään kattavaa otantaa ja lisäksi kysymyksenasettelu on lähes mahdotonta tehdä täysin neutraalisti, koska kysymys koskee niin henkilökohtaista asiaa, kuin oma terveys.

Olen koittanut miettiä, että vaikka olisi absoluuttinen valta eikä oikein mitään rajoitteita, niin tämän tutkiminen olisi silti kaikkea muuta, kuin yksiselitteistä. Sitten rokotteiden sivuvaikutukset ovat lähes samanlainen suo. Nythän monissa paikoissa uutisoidaan yhtä sensaatiohakuisesti, kuinka "UK:ssa on jo 183 492 koronarokotettua ihmistä sairaalassa", tai: "Markku sai koronarokotteen ja nyt hänellä on aivosyöpä ja diabetes". Mutta jotta rokotteen sivuvaikutuksia voisi tutkia, niin vaatii aivan järkyttävän suuren otannan, koska tarvitaan eri ikäluokkia ja myös suuri määrä porukkaa, jotka saivat valerokotteen ilman, että edes lääkäri tiesi siitä. Ja toisaalta taas tällainen ihmiskoe olisi kohtuu brutaali, että vaikkapa riskiryhmäläisille ei annettaisi rokotetta, koska halutaan saada biasoimatonta dataa.

Joka tapauksessa nämä taustat tulevat aina mieleen, kun joku tulee kertomaan, kuinka on yksiselitteisesti selvää, että kaikkien pitäisi ottaa rokote tai kenenkään ei pitäisi ottaa rokotetta, tai jotain muita yksiselitteisiä strategioita.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.7.2021 11.44

"Long covid" on ollut todella ongelmallinen kohde seurata. En nyt ihan hirveästi ole aikaa tai vaivaa tähän käyttänyt, vaan pääasiassa laiskaa googlailua ajan kuluksi. Tyypillisin "long covid" uutinen on kuitenkin joko sellainen, että: "Kuopiossa asuva Markku sairasti koronan ja ei 4kk sen jälkeenkään voi nousta portaita neljänteen kerrokseen". En siis halua vähätellä lainkaan Markun tai kenenkään muunkaan tilannetta, mutta tuosta ei hirveästi irtoa tietoa, että kuinka yleisiä tällaiset tapaukset ovat? Onko Markku Suomen ainoa kärsijä, vai onko Markkuja Suomessa kymmeniä tuhansia?

Toinen on, että: "Lontoossa 193 ihmistä on ilmoittanut kärsivänsä koronan pitkäaikaisoireista. Oireina on ollut mm. väsymys, hengenahdistus ja keuhkojen vajaatoiminta". Tässä on nyt se ongelma, että koronaa tai ei, niin joka vuosi tällaisia tapauksia tulee lukemattomat määrät - se ei ole mikään uutinen. Lisäksi, kun koronalla on peloteltu viimeisen puolentoista vuoden ajan, niin voin vain kuvitella, kuinka moni herkempi ihminen reagoi aika isosti kuullessaan, että koronatestinsä tulos oli positiivinen. Eli pitäisi saada dataa siitä, että kuinka paljon tällaisia oireita tulee edellisiin vuosiin verrattuna ja kuinka paljon tänä vuonna koronan sairastaneet vs koronan sairastamattomat. Varmaan muutamia muitakin tilastoja tarvittaisiin kunnollista analyysiä varten.

Hieman uutislähteestä riippuen "long covidiin" luetaan lähestulkoon kaikki oireet, joita kenellekään koronapositiiviselle on tullut. Vahvasti kärjistäen, mutta osa uutisista on niin sensaatiohakuisia, että auto-onnettomuudessa katkennut jalkakin laitetaan varmaan koronan piikkiin, jos kyseisellä henkilöllä todettiin korona muutamaa kuukautta aiemmin. En siis koeta missään nimessä epäillä, että koko "long covid" olisi uutisankka tai tilastoharha, mutta sen yleisyydestä on hyvin vaikea muodostaa minkäänlaista haitaria, tai ainakin minun on. Jos joku on onnistunut paremmin, niin olisi mielenkiintoista lukea.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.7.2021 11.26

Suurin osa poliitikoista aikonee ilman muuta sulkea kaiken. Toisaalta vaikkapa Ranskassa on nähty jo aika reipastakin mielenosoittamista rajoitteita vastaan, joten myllyjä on varmaan luvassa. Jos Suomen tilannetta miettii, niin koskapa viimeisen vajaan puolentoista vuoden ajan tiedotus on ollut sekavaa ja ristiriitaista, vastuuta ei ole ollut oikein missään ja strategioita ei avata (tai niitä ei edes ole), niin aika-avaruusjatkumon mukaisesti oletan, että mitään radikaalia muutosta ei tapahdu juuri nyt. Eli oma ennusteeni on, että syksyn ja talven mittaa nähdään mittava määrä mielipuolisia rajoituksia, jotka eivät noudata mitään yhtenäistä linjaa, eivät perustu millään tavalla hyöty-haitta -analyyseihin ja niistä tiedottaminen on ristiriitaista ja ennakoitavuus mahdotonta.

Toivon hyvin, hyvin hartaasti, että olen pahasti väärässä ja voin itsekin nauraa tälle viestille jälkikäteen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.7.2021 09.40

hauturi kirjoitti:

Siltähän tuo kuulostaa. Silloin tosin mennään jo lähemmäs kahta miljoonaa. Ymmärtääkseni tämänhetkinen vallitseva käsitys kuitenkin on, että rokote suojaa kohtuullisen hyvin myös deltalta. Varmasti moni kahdesti rokotettukin sen saa, mutta miljoona-suuruusluokkaan en itse usko.

Liian aikaista sanoa vielä, mutta Israelissa tapausmäärät ovat lähteneet kasvuun Delta-variantin myötä. Seuraavat viikot varmaan näyttävät, että jatkuuko kulmakerroin, vai jääkö tuo pieneksi nyppyläksi. Mutta tuossa olisi orastavaa signaalia siitä, että edes kaksi rokotusta ei suojaisi delta-variantilta tartunnan puolesta, mutta suojaisi oireiden puolesta, koska kuolemat eivät ole kääntyneet Israelissa nousuun. Sairaalatapauksista en löytänyt dataa.

Toki sairaalatapauksissa on se ikävä juttu, että niissä ei ikinä eritellä, ketkä ovat joutuneet koronan takia sairaalaan, ja keillä sairaalapotilailla nyt vain satuttiin havaitsemaan korona. Sillä ymmärtääkseni sairaalassa potilaille tehdään ihan ymmärrettävistä syistä aika herkästi koronatesti, vaikka olisivat tulleet jostain ihan muusta syystä. Tämä sitten sotkee dataa.

Näytä koko viesti
Harvia - 16.7.2021 02.42

Harvialta vaihteeksi posari: https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/ennakkotietoja-harvian-toise...

Ihan hulluja lukuja. Joka kerta mietin, että ei se nyt voi tällaista menoa jatkaa enää, mutta ei kun kiihtyy vaan.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 16.7.2021 12.42

ersotil kirjoitti:

Itse inflaation osalta ei vahvaa eikä muutakaan mielipidettä. Todetaan vain, että monet ylifiksut sijoittajat ovat vuosien varrella tehneet jättimäisiä tappioita kun ovat betsanneet, että korot nousevat Japanissa. 

Menee ehkä hieman ohi asian, mutta markotaloudesta ja/tai inflaatiosta puhuttaessa tehdään usein se virhe, että mietitään, mitä pitäisi tai olisi järkevintä tehdä. Eli järkeillään asia auki, löydetään ylivoimaisesti paras vaihtoehto ja tehdään sijoitussuunnitelma tai ennuste sen mukaan. Tässä mennään metsään pahemman kerran, koska päätöksiä ohjaavat ihan muut asiat aina valtapelistä ja ihmisen psykologisista vinoumista lähtien.

Olisi kyllä mielenkiintoista lukea joku kattavampi analyysi siitä, että mitä Japanissa on tapahtunut sinä aikana, kun korot ovat olleet nollassa. Ja nyt, kun esim. euroalueella on oltu tuolla tiellä n. 10 vuotta, niin miten hyvin asiat ovat täsmänneet Japanin ensimmäisen 10 vuoden ajan? Tästäkään ei pitäisi liian vahvoja johtopäätöksiä tehdä, mutta olisi mielenkiintoista silti selvittää.

Näytä koko viesti