Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 08.14

Kommenttina siihen, ettei lääke tai tauti muutenkaan vaikuttaisi talouteen sisältää sen ongelman, että talous on aika pitkälti ihmisten psykologiaa. Ja ihmiset reagoivat tautiin silloinkin, jos sille ei tehdä mitään, eikä suurin osa väestöstä ajattele asiaa kovin analyyttisesti. Tunnetilat myös sekoittuvat asioiden välillä. Jos/kun ihmiset pelkäävät koronaa, niin he pelkäävät silloin myös uuden auton ostoa. Pelko heijastuu aina aiheuttajastaan muihinkin alueisiin, oli pelon lähde sitten tulevat YT-neuvottelut tai isovanhemman lääkärikäynnin diagnoosi.

Tämän takia sanoisin, että puhtaasti talouden kannalta sillä ei loppupeleissä ole niin paljoa väliä, että miten tehokas lääke on. Sillä on paljon enemmän väliä, että uskovatko ihmiset lääkkeeseen vai ei. Jos olisi hyvä plasebo, niin se voisi lisätä ihmisten aktiivisuutta ja luultavasti myös vastustuskykyä, sillä pelkäämätön ihminen on vastustuskykyisempi taudeille. Toki tämä on ihan teoreettista ajatusleikkiä, koska ensinnäkin tällainen olisi aika moraalitonta ja myös mahdotonta, koska tieto lääkkeen toimimattomuudesta leviäisi kyllä nopeasti.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 31.3.2020 05.22

Olen samaa mieltä kuin Pp siinä, että Suomessa luotetaan ihan liikaa valtion ja virkamiesten kaikkivoipaisuuteen. Moni asia on ulkoistettu täysin valtiolle ja sitten, kun on vaikka tällainen poikkeustilanne, niin odotellaan tumput suorina ja suu auki, että: "Ei tässä varmaan tarvii mitään tehdä, koska poliittiset broilerit eivät ole ohjeistaneet". Järjen käyttö olisi sallittua.

Mitä itse lock downiin tulee, niin sen noudattaminen on aika monisyinen juttu. Toisaalta tosiaan talouden vahingot tarkoittavat menetettyjä ihmishenkiä (itsemurhat, mielenterveysongelmat, heikompi terveydenhuolto tulevaisuudessa, jne.). Fiksut ihmiset pystyvät myös poistumaan kotoaan niin, etteivät aiheuta kummoista tartuntariskiä. Jos nyt vaikka normaalisti 50 henkilöä vetävässä kuppilassa istuu 8 tyyppiä järkevillä väleillä desinfioiden kädet ovella, niin ei siitä taida mitään kovin pahaa seurata. Mutta toisaalta, jos porukka käyttäytyy tällä tavalla, niin muut saattavat katsella, että on ihan ok mennä baariin, eivätkä tajua sitä turvavälin pitämistä tai käsihygieniaa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 29.3.2020 09.24

Suomeen on ilmeisesti muodostunut samankaltainen vapaaehtoisporukka rakentamaan hengityskoneita, joita on nähty muuallakin. Twitterissä #ventilatorcrowdfinland

Voi tietty olla, että valtionjohto ei kommunikoi kaikkea, mutta en usko tähän, koska poliittisia pisteitä olisi tarjolla. Tuntuu ihan käsittämättömältä, että juurikin hengityskoneiden, maskien, ymv. tuotantoa ei ole patistettu ylöspäim, mutta hyvä, että ihmiset toimivat silti. Tiedän kyllä työni puolestakin, millainen standardiviidakko lääkintäteknologian validointi ja tuotannon ylösajo on, mutta tällaisessa poikkeustilanteessa väitän, että kun laitteet loppuu, niin mielellään kokeillaan validoimatonta. Hukkuva tarttuu oljenkorteenkin.

Liimatehtaat ovat tainneet jo aiemmin alkaa valmistamaan käsidesiä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 26.3.2020 11.59

Ei ole tainnut vielä täällä olla:

https://tekniikanmaailma.fi/italialaiskyla-testasi-kaikki-asukkaat-ja-tulokset-ovat-ristiriidassa-whon-kanssa-sairaaloista-voi-tulla-infektion-keskeisia-leviamispaikkoja/

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 26.3.2020 07.48

Aki Pyysing kirjoitti:

Kyllä. Tämä on ihan realistinen skenaario, joskaan ei ihan lähipäivinä. Mutta ennen kuin korona on kukistettu, väännetään laskun maksajista kättä oikein urakalla. Ja korona voi johtaa vielä hallitsemattomaankin finanssikriisiin, joka repii rakenteet iloisesti uusiksi. Tuomas Malisen mukaan se toki tuli jo monta vuotta sitten ja nyt on tietenkin jo varma. Mie näkisin, että tämä vaatisi koronan toista aaltoa, joka toisi uudet lockdownit, eikä se silloinkaan ole likikään varmaa. Tästä ensimmäisestä aallosta mie arvelen EU:n selviävän nykyrakenteilla.

Hyvä pointti, että ei ihan lähipäivinä. Toisaalta voisi miettiä, että toiko korona mitään uutta pöydälle? Sanoisin, että ei, mutta voi vain vauhdittaa asioita. Italia ja Espanja on olleet Kreikan tiellä jo pitkään ja olisi hyvin vaikea kuvitella, että millä ilveellä ne punnertaisivat käänteen kehitykseen. Koronashokki vain vauhdittaisi tätä. Lisäksi kuvittelisin, että jonkinlaisena kriisiapuna tässäkin tilanteessa ongelmamaat saadaan pysymään pystyssä vähintään kuukausia, eli tuskin ihan hetkeen mitään niin radikaalia tapahtuu.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 25.3.2020 09.17

En tiedä kuuluuko tänne, vai pitäisikö olla joku yleinen politiikka-ketju, mutta oletteko miettineet mahdollista skenaariota, jossa EU tai euro hajoaisivat koronakriisin seurauksena? EU:ssa on ollut aika paljon sisäistä kitkaa niin siirtolaisuuden kuin talouden suhteen. Britit jo lähtivät ennakkotapauksena. Varsinkin Italian ja Espanjan taloudet olivat aika kuralla jo ennen tätä ja molemmille turismi on tärkeä tulonlähde, eli ei liene kaukaa haettua, että kumpikin tekee "Kreikat" tässä lähitulevaisuudessa. Riittääkö tahto tai valtapuolueiden kannatus kyhäämään uskottavaa pelastuspakettia ja haluaako esim. Italia ottaa sellaista vastaan, koska luultavasti paketti olisi kuitenkin ehdollinen? Italiasta on ilmeisesti tullut jo aika paljon soraääniä Brysselistä tuleviin talousohjeisiin.

Vaikea sanoa, mikä tällaisen skenaarion todennäköisyys olisi, mutta ihan mahdolliselta tuntuisi. Mikäli tilanne lähtisi eskaloitumaan, niin mitkä olisi vaihtoehdot? Muutama maa eroaa EU:sta, mutta muuten hommat jatkuu? EU ja Euro jatkavat, mutta muutama maa siirtyy omaan valuuttaan? Euro hajoaa, mutta EU jatkaa? EU hajoaa ja osa Euroopan maista muodostaa uuden koalition. Meneeköhän kovin foliohattuiluksi, jos miettii, että olisiko tällaisessa tilanteessa Kiinalla ja/tai Venäjällä intressejä alkaa kyhäämään kilpailevaa koalitiota?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.3.2020 11.51

Rajojen sulkemisesta: voin olla täysin väärässä ja en vain ole tajunnut jotain, mutta mikä tarkkaan ottaen mielstänne on rajojen sulkemisen hyöty? Massatapahtumien ja ihmisten välisten kontaktien rajoittaminen on mielestäni selkeää, sillä sillä hidastetaan leviämistä, jolloin merkittävä osa ensin sairastuneista on ehtinyt jo parantua, kun tauti vielä leviää. Tällöin sairaalahoitoa tarvitsevien määrä jakautuu pidemmälle ajalle, jolloin kapasiteetti kestää paremmin.

Mutta entä rajojen sulkeminen? Teoriassa voisi ajatella, että tauti ei tulisi ollenkaan Suomeen, mutta koska se tulee kiertämään maailmalla pitkään, niin rajojen pitäisi olla kiinni vähintään vuoden, luultavasti pidempään. Tämä ei tietenkään ole mahdollista. Eli mikä on rajojen sulkemisen hyöty?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.3.2020 02.24

Sitähän on spekuloitu, että kesän tullen tilanne helpottaa. En tiedä, onko tälle vielä vahvoja todisteita olemassa, mutta tuli mieleen, että Balilla käy todella paljon kiinalaisia turisteja. En usko, että siellä hirveästi testataan väkeä, mutta Italia osoittaa, että jossain vaiheessa alkaa tulemaan ruumiita, jotka viimeistään vahvistavat tapahtuneen, vaikka testaus laahaisi perässä. Balilta ei ole tällaista kuulunut, eli ei tosiaan vaikuttaisi näin lämpimässä oikein leviävän.

Suomessa nyt ei kesälläkään tyypillisesti lämmöt nouse noin korkeiksi, mutta jossain vaiheessa alkaa viimeistään Etelä-Euroopassa helpottamaan tästä johtuen. Tai näin ainakin uskoisin tapahtuvan.

Näytä koko viesti
Game of stocks - 14.3.2020 09.29

Vaikka olen suurelta osin kanssasi samaa mieltä ja väitän lisäksi, että moni kuuntelee ja ylitulkitsee lyhyen aikavälin kohinaa todellisen signaalin perusteella, niin suosittelisin miettimään, miten paketoit erimielisyytesi. Ihmiset harvemmin haluavat kuulla olevansa tyhmiä ja väärässä, ja vaikka asian perustelisi loogisesti, niin varsinkin nettifoorumilla vastine on luultavasti puolustusreaktio ja kohta ollaan juupas-eipäs -väittelyssä.

Koskee etenkin asioita, jotka herättävät paljon tunteita ja joihin on muodostunut jonkinlainen konsensus. Korona-ketjua seuranneena sanoisin, että vaikka porukka ei ole täysin samaa mieltä, niin ylivoimaisesti suurin osa pitää Suomen hallituksen toimia liian vaisuina ja koronatilannetta pahempana, mitä media antaa ymmärtää. Poikkeavat näkemykset kannattaa kirjoittaa huolella ja varovaisuudella, koska ketjussa on niin paljon kirjoittajia. Kaikki eivät ota kritiikkiä yhtä rationaalisesti kuin vaikka Jens.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 13.3.2020 07.07

Aivan, kiitos. En jotenkin tajunnut, että tuo on laskennallinen parametri. Jotenkin jäin ihmettelemään, että miten testaamalla pelastetaan ihmishenkiä, mutta tosiaan kasvattaa vain jakajaa.

Näytä koko viesti