Olet täällä

One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 29.9.2022 02.00

PikkuPro kirjoitti:

Näkemykseni on, että lasku jatkuu markkinoilla. Traders clubissa eilen kelattiin sitä, että nyt on ollut aika "normaalin" kokoinen karhumarkkina tänä vuonna ja sitä vastaan peilaan tilannetta. Lähtötilanne syksy 2021 - tammikuun alku 2022 oli aika kuplaantunut. Keskuspankit painaneet likviditeettiä markkinoille ennen näkemättömästi, 0-korot. Tänä vuonna sitten korot lähes räjähtäneet käsiin kun tultu 0-tasoilta johonkin kolmeen prosenttiin. Ei mitään 90-luvun laman veteraaneille mutta aikas iso suhteellinen muutos ja maailma oli ehditty vivuttaa 2009-2021 0-korkoaikaan. Siihen sitten päälle ihan kunnon sota Euroopassa jonka talousvaikutukset voivat olla ensi talvena huomattavat ja ovat toki jo nyt. Energia mm. on kovasti kallistunut, inflaatio nyt joku 9% vaikka, kyllä, raaka-aineet on nyt tullut alas eli inflankin voisi olettaa. Kuitenkin taloudet painettaneen keskuspankkien toimesta nyt taantumaan inflan takia, ainakin. Vuodessa kuplaantuneesta tilanteesta tyylin Stagflaatioon ja korot poksahtaneet, Euroopassa ihan kunnon sota jossa vihu tullee flippailemaan vielä jänniä linejä joista markkinat eivät pidä.

Kaikella hyvällä, mutta mun mielestä sä aliarvioit hieman markkinatoimijoita. Kaikki nämä pointit on isoa rahaa komentaville tahoille tällä hetkellä täysin itsestäänselviä, ja päätökset on tehty näihin perustuen. Tarkoittaen, että ainakin osakeindeksitasolla nämä on hinnoissa. En itsekään usko markkinoiden tehokkuuteen yksittäisissä tapauksissa, mutta isommassa kuvassa osake- ja varsinkin korkomarkkinat ovat kyllä aika fiksuja. Osakemarkkina on erityisen forward-looking, ja nousut alkavat yleensä silloin, kun joka helvetin tuutista tulee pelkkää negatiivista ja viimeisetkin bulliksi itseään julkisesti kutsuvat tahot ovat hiljaa. Päiväkaupat ja muut vastaavat toki erikseen, mutta jokaisen, joka sijoittaa pidemmällä tähtäimellä, pitäisi tällä hetkellä olla tankkaamassa omilla ja kavereiden rahoilla riskiä salkkuun. My 2 cents.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 27.9.2022 11.16

Druuge kirjoitti:

Mielenkiintoinen kysymys tuo, kuka ollut asialla jos on oikeasti sabotaasista kyse. Venäjähän voi päästä samaan lopputulemaan vain pitämällä hanat kiinni. Äkkiseltään tuntuisi, että putkien rikkoutuminen vain varmistaa ettei sodan jälkeenkään palata venäjän kaasun ostajaksi. 

Mulla kävi kyynikkona myös mielessä sellainen, että teoriassa olisi myös mahdollista, että tätä tekoa on ajanut ahneus. Tekijä voisi nimittäin periaatteessa olla jokin yksityinen taho, jolla on intressejä hämmentää pakkaa. Epävarmuudesta ja kaaoksesta on aika helppoa hyötyä rahallisesti jäämättä siitä kiinni, sillä hyötyjiä ja tekijöitä ei voi oikein yhdistää. Tietysti tämä on aika epätodennäköistä, mutta mahdollista.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.9.2022 09.47

Popkornit esiin, noin 7min Mergeen.

Edit: hyvinhän se meni.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 13.9.2022 09.34

Olipa kiusallinen postaus Farseeriltä. Mutta peukutin silti ylös koska luettava on ajoittain ihan viihdyttävää. Foorumilla on muutenkin liian vähän sisältöä keskustelupuolella, enkä varsinkaan itse jaksa kirjoittaa blogeja, vaikka joskus sitä harkitsinkin.

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 6.9.2022 05.19

Velho kirjoitti:

Mulla on reilu puoli megaa asuntolainaa Nordeasta. Korko tarkastettiin kesäkuussa, aiemmin oli tietysti pelkkä marginaali 0,42 %, nyt on 1,12 % + marginaali = 1,54 %. Eli kun ennen oli 0,42% ja nyt on 1,54%, vaikka nämä luvut absoluuttisesti kuulostavat edelleen pieniltä, niin tosiasiassa mun korkokulut yli 3,6-kertaistuivat. Ja samalla pankin korkokate 3,6-kertaistui, koska pankin ottolainaus ei ole kallistunut yhtään. Talletuskorot ovat edelleen nollissa ja varmasti pysyvät nollissa pitkään.

Kannattaa myös pitää mielessä, että tässä nollan alapuolelta noustessa ei korkokatteen muodostuminen ole yhtä voimakasta kuin nollan yläpuolella, sillä ottolainaus yleisöltä on/oli pääasiassa capatty nollaan. Lisäksi korkokate ei muutenkaan kehity lineaarisesti (monestakin syystä), ja esimerkiksi vakavaraisuusvaatimukset vaikuttavat siihen. Jos asuntomarkkina kyykkää ja kämppien hinnat tulevat alas, pitää siihen olla pankin varautunut omalla pääomalla ja näiden varausten johdosta nouseva korkokäyrä ei suoraan kaadu pankkien taskuun. Yhtälö on aika monimutkainen tietysti, mutta jos mutkia vetää suoraksi niin korkeilla koroilla korkokate on kyllä lähtökohtaisesti korkeampi. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 25.8.2022 10.17

FOMOPOK kirjoitti:

Tappio, sinun lammasjuttu on vähän kaukaa haetumpi.

Käsi sydämellä, kumpi on todennäköisempää. Minun lampaan paneminen, kuin Pyysärin ja JR:n keplottelu Pääkkösen tyyliin? Sankarithan voivat vastailla, mitä tykkäävät, kun fanit kaiken uskovat. 

JR nyt ilmeisesti makselee veroja, mutta Pyysingin verotiedoissa gainit exitistä ei näy. Ilmeisesti jätetty yritykseen muutama mega voittovaroiksi, joilla nyt sijoitellaan spekuloiden ja esitetään 5 vuoden datalla niin mestarillista suoritusta. Ensin kuppaa suomalaisilta Maltan hämäräsijoituksissa megoja ja sitten spekuloi niillä riskillä, koska käytännön freeroll. 

Osuu aika hyvin arvio tästä kohdilleen, koska herra oli ekan kerran omien puheidensa mukaan varmasti euromiljonääri 201x. Eiköhän isoin gaini ole tällöin tullut PlusOneDreamsin kautta. 

Mutta nyt pitää alkaa sijoitteluhommiin. Vastuullisiin. 

Hei ylläpito - kukaan ei katso pahalla jos tämä nicki bannataan. Ei muuta.

Näytä koko viesti
Kuuskymppisen mietteitä maailman menosta. - 23.8.2022 10.00

Mun muistaakseni tästä on tehty ihan tutkimustakin, että sijoittajien optimistisuus ja pessimistisyys ovat kohtalaisen vahvasti kytköksissä siihen, milloin he ovat ottaneet ensikosketuksensa sijoittamiseen tai markkinoihin ylipäänsä. En nyt löytänyt sitä nopealla googlauksella studya, mutta pähkinänkuoressa niin, että esimerkiksi henkilöt, jotka ovat aloittaneet sijoitusuransa karhumarkkinan aikoihin, ovat todennäköisemmin lifetime karhuja, ja sitten vaikkapa pari vuotta ennen teknokuplaa aloitelleet ovat todennäköisemmin bullish loppuelämänsä.

Tää tosin varmaankin pätee elämään ihan yleisesti, että omat kokemukset muovaavat maailmankatsomusta. Anyway, kun yleensä sanotaan, että vanhetessa kyynistyy ja muuttuu pessimistisemmäksi (koska negatiivisten kokemusten lukumäärä luonnollisesti kasvaa), niin mulla se on mennyt ihan toisin päin. Nuorempana olin skeptinen kaikesta ja lähtökohtaisesti ennustin itsekseni apokalyptisia tapahtumia sijoitusmarkkinoille. Sittemmin oma tulokulma on kääntynyt päin vastoin, mikä varmaan johtuu mm. tästä 10 vuoden bull runista, mikä on nyt ainakin hetkellisesti peruutuspeilissä.

No mitä mä yritän sitten sanoa? Sitä, että oon omasta mielestäni oppinut, ettei realismi poissulje optimismia. 

P.S. Mäkin juon punkkua - aika useinkin - mutta en siksi, että ahdistaa tai vituttaa. Vaan siksi, että se on kivaa ja mulla on kivaa. Tosin olen myös aika paljon nuorempi kuin OP.

Näytä koko viesti
USA presidentinvaalit 2024 - 10.8.2022 06.49

tonza kirjoitti:

Ketkä ovat mielestänne varteenotettavimmat ehdokkaat ensi vaaleihin?

Aika reippaasti tässä on vielä tietysti liikkuvia osia, mutta oma arvaus tällä hetkellä on, että tulee Kamala Harris vs. Mike Pence kisa. Harrisin pitää päästä vaan eroon Biden-leimastaan, koska nyt sitä pidetään osasyyllisenä siihen, että kaikki meni päin vittua Bidenin aikana.

Disclaimer: olin väärässä edellisissä vaaleissa ja hävisin aika paljon rahaakin niissä.

Näytä koko viesti
Pääaine kauppakorkeakoulussa - 24.7.2022 05.25

kymysys kirjoitti:

Te, jotka olette rahoitusta opiskelleet, kuinka haastavaa se mielestänne on? Onko lyhyellä matikalla mahdollista pärjätä? 

Ei tule olemaan mitään ongelmaa matematiikan lukiotaustan puolesta. Rahoituksen opinnot tosin ovat ylipäänsä vaativampia kuin moni muu pääaine kauppiksessa, ja kilpailu on kovaa. Riskinä tässä pääainevalinnassa on se, että jos teet opinnot puolivaloilla, ei hyviin duuneihin ole mitään asiaa. Jos epäilet, ettei motivaatio riitä ylimpään 10%iin opiskelijoista, katselisin muita pääaineita. Se ensimmäinen duunipaikka määrittää vahvasti tulevaa uraa ja parhaat duunit menevät parhaimmille rahiksen pääaineopiskelijoille. Suuri osa niistä parhaista duuneista vastavalmistuneille on myös ulkomailla, mihin kannattaa ainakin henkisesti varautua hyvissä ajoin.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.7.2022 09.30

Casteliero kirjoitti:

Helppo on tulla huutelemaan huonoina aikoina, mutta onko sinussa miestä tulla myös onnittelemaan 1-3 vuoden päästä, kun tuo 20k€ Ethereumin osalta ylitetään? Toki sen verran lasken tuota omaa arviota, että 10-15k€ on todennäköisempi väli tuolla aikajänteellä.

Kryptojen vihaaminen on liian helppoa - siksi näitä huutelijoita löytyy aina, kun hinnat tulee alas. Varsinkin internetfoorumeilla voi viisastella ilmaiseksi ja julistaa omaa ylivertaista älykkyyttään ja rationaalisuuttaan ilman, että tarvitsee vastata siihen toiseen laitaan silloin kun mennään ylös. Esimerkiksi osakekarhuiluun liittyy edes välillä se, että otetaan joko shorttia (tai hedgataan) jollain välineellä vaikka indeksiä vastaan tai sitten on aikomus ostaa myöhemmin, kunhan hinnat tulevat alas. Kryptokarhuiluun liittyy se, että ei tehdä tai varmaankaan edes osata tehdä kumpaakaan noista. Tällöin jää vaihtoehdoiksi hiljaa oleminen ja tarkkailu tai sitten internetissä kaljapullo kädessä huuteleminen omista näkemyksistä jotka perustuvat kauppiksen kansantaloustieteen oppeihin rahasta ja inflaatiosta. Lisäksi olen huomannut vuosien varrella sellaisen piirteen, että ne joilla on vähiten rahaa omaavat vahvimmat mielipiteet. Tämän luulen johtuvan siitä, että köyhillä ei ole "skin in the game" eikä ymmärrystä sijoittamisen vaikeudesta.

Näytä koko viesti