Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku?

3.7.2018 - 17:08 #20435

Aki Pyysing

+11679
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

Jos mie yleensä shorttaisin enää mitään, ottaisin Teslaan pitkän shortin nyt @324USD. Tosin olisin varmaan ottanut aiemminkin, ja ottanut pataan niin että olisi tullut tukkaa.

Tässä pohjana, että katsoin kurssikäyrää kun luin uutisen teknologiajohtajan lähdöstä ja aiemmin vähän vanhan jutun Muskin serkkujen ja Muskin omien aurinkopaneelien ostosta. Kun teknologiajohtaja lähtee osoitetta ilmoittamatta, on se aina huono uutinen. Toki olisi myös, jos uusi pesti tiedettäisiin, mutta ei niin paha. Syynä on tavallisesti vain kaksi mahdollisuutta: 1.) Kaveri oli käsi ja sai kenkää. 2.) Tulossa on pahoja ongelmia. Kumpikaan ei kovin hyvä.

Lisäksi toki miekään en oikein näe Teslaa sähköautokilpailun voittajana. Autotulleja sinne tänne voi joku arvella auttavan, mutta mie näen tämänkin lähinnä haittaavan autoteollisuutta yleensä ja myös Teslaa. Markkinat ne on Euroopankin markkinat.

0
0
3.7.2018 - 20:32 #20437

muugg

+29
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
108

Pidän loppujen lopuksi Muskista (ymmärrän myös kritiikin) ja onhan Teslat autoina todella siisteja ja ovat varmasti edistäneet sähköautojen imagoa sekä nopeuttaneet niiden tulemista. Tesla on kuitenkin firma ja tavoitteena olisi tehdä voittoa, juuri tämä tuntuu olevan hyvin tuskaista. Sen sijaan velkaa on kertynyt todella paljon ja lisää varmasti tarvittaisiin uusiin investointeihin.

Kilpailijoita alkaa myös hiljalleen tulemaan, esimerkiksi nyt tuli Jaguarin i-pace, joka todella haastaa monella alueella tesloja. Ja kilpailijoita tulee vain lisää ja lisää tulevaisuudessa. Teslan Q2 toimitetut autot jäivät ymmärtääkseni selvästi ennusteesta (41k vs 51k ennuste), mikä ei lupaa hyvää tulevalle Q2 tulokselle. Q3:lle on luvattu vihdoin positiivinen cash flow, saa nähdä miten käy.

En itse oikein millään usko että firma on ~ $55B:n arvoinen varsinkin jos vertaa muihin autoyhtiöihin. Sain nyt kesäkuun nousuissa aika pahasti turskaa, mutta olen edelleen short TSLA.

 

0
0
4.7.2018 - 14:25 #20438

Aloittelija2017

+17
Liittynyt:
20.1.2017
Viestejä:
32

Olen aikaisemmin shortannut Teslaa - välillä menestyksekkäästi ja välillä vähemmän menestyksekkäästi. Olin viime aikoina harkinnut shorttaamista, johon Akin kirjoitus lopulta rohkaisi ja shorttasin taas pienehköllä summalla. Kiitos vain Aki etukäteen voitoista tai tappioista. 

Olen täysin vakuuttunut, että kurssi on todella yliarvostettu, mutta toisaalta Teslalla on vahva fanikanta, joka tukee kurssia lähes joka tilanteessa. Kun Musk lupaa lähes mitä tahansa, niin kurssi nousee kymmeniä prosentteja ja kun lupaus ei pidäkään, niin lasketellan muutama prosentti. Jotenkin nyt minulla on sellainen kutina, että tilanne alkaa olla toinen ja kurssi kyllä laskettelee reippaastikin, kun ongelmia tulee eteen. Ja niitähän tulee.

Tässä muutamia syitä.

Luvattu 5000 autoa/viikko ei mielestäni ollut edes oleellinen asia (kyllä se lähiaikoina saavutetaan), mutta nyt se saavutettiin vain erilaisilla kikkailuilla, eikä tuota tahtia pystytä tällä hetkellä ylläpitämään. Koko Model3 hype perustui 35 tonnin versioon, jota ei näillä näkymin valmisteta pitkään aikaan. Kuinka moni peruu varauksen tämän vuoksi? Pystytäänkö autoa myymään likimainkaan toivottuja määriä, jos 35 tonnin versiota ei valmisteta?

Autoja kasataan kauhealla kiireellä jossain teltassa, hitsaussaumoja poistetaan, jarruja ei testata kuten aikaisemmin ja niin edelleen. Tämä ei voi olla hyvä asia laadun kannnalta. En ikinä hyväksyisi tällaista oman autoni osalta ja toisaalta, jos nämä autot eivät toimi, tulevat takuukorjaukset Teslalle kalliiksi.

En myöskään ymmärrä, miten kukaan hyväksyy 2500 dollarin uutta varausmaksua, kun auton toimituksesta ei ole mitään tietoa. Yritys käytännössä kiristää asiakkaitaan. Ei kovin hyvä juttu minun mielestäni. 

Teslan oikea syömähammas eli Model S alkaa olla jo hieman vanhentunut auto. Myynti laskee väistämättä jos uutta autoa ei tule ja jos uusi malli tulee, niin rahaa palaa taas kerran. Model X:n kehitykseen käytettiin valtava summa rahaa, mutta se ei ole herättänyt niin suurta innostusta missään vaiheessa. Auto näyttääkin 2000-luvun alun ranskalaiselta tila-autolta. Sekään ei oikein vetele, että n. 150 tonnin auton sisustusta verrataan testeissä VW Golfiin.

Jaguar teki jo kilpailijan, joka on Testien mukaan parempi kuin yksikään Tesla. Jaguar ei yleensä pärjää testeissä saksalaisille, joten miten käy Teslan, kun saksalaiset Audi, BMW, MB ja Porsche rynnivät noin vuoden sisällä markkinoille? Myös kiinalaiset tulevat voimalla markkinoille. Esimerkiksi kiinalaisten omistamalla Volvolla on jo kovaa osaamista hybrideistä ja pian tulevat täysin sähköiset Volvot. Volvolla on muutenkin vauhti päällä ja luulen, että Volvosta tulee erittäin kova kilpailija sähköautomarkkinoilla. Joitain merkkejä on myös siitä, että ihmiset ovat innostuneempia hybrideistä kuin täysin sähköisistä autoista. Uudet hybridit alkavat olla jo aika fiksuja ja omaavat sähköauton ja perinteisen auton parhaat puolet. Sähköllä pärjää arkiajot, mutta pidemmän reissun voi heittää miettimättä latauksia. Näin ei tarvita myöskään valtavia akkuja, joiden valmistus on kallista ja rasittaa paljon luontoa.

 

Tässä joitain äkkiä mieleen tulevia ajatuksia, joiden vuoksi en usko Teslan nykyarvostukseen pidemmällä tähtäimellä.

0
0
5.7.2018 - 13:05 #20445

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Itse olen tosiaan ollut tätä shorttina aika pitkään. On vaarallista shortata osaketta, jolla on hyvä ja haluttu tuote. Sen takia en kellekään lähtisi tätä suosittelemaan. Mutta jos lähdetään katsomaan ns. punaisia lippuja, niin Teslassa melkein kaikki boksit tulee täytettyä.

1. Johtoryhmä jättää yhtiötä yhä enenemässä määrin. Tähän vasta-argumentti on tietysti, että Tesla työntekijät ovat kaikkein halutuimpia, joten heitä on vaikea pitää.

2. Toimitusjohtaja on äärimmäisen kiinnostunut osakekurssista, ja pyrkii nostattamaan sitä ja hyökkäämään lyhyeksimyyjiä vastaan. Tähän ei oikein mitään järkevää vasta-argumenttiä löydä, paitsi että Musk on vähän erikoinen hemmo.

3. Yhtiö antaa jatkuvasti lupauksia, mitä ei pysty ainakaan ilman temppuja pitämään.

4. Yhtiön velkakirjojen arvo on laskenut melko reilusti osakekurssin pysyessä suhteellisen vakaana. Kannattaa muistaa, että osakkeilla pyyhitään lattiaa, ennen kuin velkakirjojen omistajat menettävät mitään. On aika railakas ajatus, ettei Tesla olisi edes 10 miljardin dollarin(velat) arvoinen, mutta velkakirjamarkkina on alkanut huolestumaan tästäkin.

5. Yhtiön corporate governance on aika hirveällä tasolla. Muskin ja hänen sukulaisten konkkaan menossa olleen Solar Cityn osto oli tästä karkein esimerkki. Mitään rajoitteta Muskille ei ole.

Kuitenkin on vaarallista lähteä kaikkein bearimpaan leiriin povaamaan Teslan konkurssia. Tesla voi mennä konkurssiin vain, jos Musk tekee sarjan äärimmäisen typeriä liikkeitä. Vaikka monet huhut pitäisivät paikkaansa(jopa, että Tesla vääristelee ennakkovarauslukuja tai Teslan ei ole mahdollista nostaa omaa pääomaa Well noticen takia( https://en.wikipedia.org/wiki/Wells_notice ), on aina mahdollsita että Musk jättää toimitusjohtajan paikan ja tilalle tulee joku, joka laittaa asiat kuntoon. Brändillä ja osaamisella on paljon arvoa.

Juuri kun tätä kirjoitan, uutispömpeleihin pamahtaa uutinen Norjasta. "Teslan omistajat tyytymättömiä Euroopan avainmarkkinalla", jonka pääpointti on, että Norjassa ei meinaa asiakaspalveluun saada edes yhteyttä, toimitukset ja korjaukset ovat jatkuvasti myöhässä. Norja on yllättävän tärkeä markkina Teslalle. Kyllähän näistä tulee mieleen, että onko Teslalla tosiaan näin paha cash crunch päällä, että kaikesta pitää säästää. Pitäisi olla ihan sama nostetaanko pääomaa 250 vai 350 dollarin arvostuksella, koska tarvitaan vain 5 miljardia dollaria, jotta ongelmat ratkeavat. Sen sijaan, jos tilanne menee paljon pahemmaksi, alkaa negatiivisia otsikoita tuleen kiihtyvää vauhtia -> tavarantoimittajat ja asiakkaat pelästyvät, jolloin tilanne menee todella rumaksi. Siinä vaiheessa ei ole enää paljon väliä, kuinka hyvä tuote on.

Mun mielestä oman pääoman nostaminen olisi positiivista osakkeelle, mutta joku siinä tökkii.

 

0
0
7.8.2018 - 20:10 #20806

Truewinner

+90
Liittynyt:
23.5.2016
Viestejä:
84

Musk twiitaili äsken,

 

Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.

 

Jos ei ole twitteri hakkeroitu niin eiköhän tämä ala mennä liian pitkälle yrittää polttaa shorttareita. Vaikea uskoa, että olis tosissaan ja olis rahoitus kunnossa.

0
0
8.8.2018 - 07:59 #20812

Saapasmono

+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71

Saudien ulkomaan investointirahasto osti alle 5% osuuden Teslasta (lähde). Ei välttämättä ihan täysin pommi tuo idea. Saudit olisi ilmeisesti annista halunnut osakkeita, mutta Tesla ei suostunut tähän ja nyt Saudit on ostanut ison läntin vapailta markkinoilta ja keskustelee suuremmasta osuudesta.

0
0
8.8.2018 - 11:12 #20815

Aki Pyysing

+11679
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6535

3.7.2018

Aki Pyysing kirjoitti:

Jos mie yleensä shorttaisin enää mitään, ottaisin Teslaan pitkän shortin nyt @324USD.

Tällä ei olisi ainakaan toistaiseksi ihan hirveää tiliä tehnyt...

Hilpeää on, että nykyään sitten twitteriä käytetään pörssitiedotteiden julkisemiseen. Ellei Muskilla oikeasti ole näyttöä rahoituksesta, seuraavat pitkät oikeudenkäynnit -> kyllä jonkunlainen varmuus täytyy olla, koska kyllä se nyt sen verran on jalat maan pinnalla.

Toteutuessaan maailmanhistorian suurin LBO. 

0
0
8.8.2018 - 13:07 #20820

Anton

+17
Liittynyt:
8.8.2018
Viestejä:
80

Itsekin seurannut viimeiset vuodet teslan tarinaa. Oma tulkinta on että eivät kykene tekemään voittoa q3 eikä edes q4 (tai jos voivat niin se on marginaalista ja tuottaa vihaisia asiakkaita) ja Elon tietää että tämä romuttaisi osakkeen arvon, ja johtaisi siihen että suurin osa auton tilaajista jotka viimeistään tajuavat että $35k autoja ei valmisteta 2-5 vuoteen q4 jälkeen peruvat tilauksen joka johtaa osakkeen äkkilaskuun. Jostain syystä elon ei voi niellä omaa ylpeyyttään vaan on pakkomieli "voittaa" shorttaajat ja samalla pitää kulttinsa uskovaisina joten mielummin kuin antaa tämän tapahtua ja sen jälkeen kun osake on laskenut rajusti mennä saneeraukseen tai tehdä kumppanien kanssa ostotarjous hän päätti tehdä sen nyt jäätävällä preemiolla. 

Jotenkin tuntuu siltä että raha ei ole elonin mielessä ollenkaan, hän haluaa vain tehdä jotain suurta, ja joskus 30v päästä mahdollisesti rahaa voi syntyä. 

Ps. Amazon on rakentanut uskon siihen että yhtiö joka ei tee voittoa on hyvä asia kunhan liikevaihto kasvaa, tämä tulee johtamaan moneen konkurssiin kuten tällä hetkellä Helios and Matheson Analytics Inc. kanssa näyttäisi tapahtuvan. Aina voi luvata mutta lopussa talk is cheap. 

Jos nyt laitan vielä tähän että teslan autot ovat tyylikkäitä ja toivon että joku rahoittaa firmaa siten että siitä $35k autosta tulisi todellisuus ja korjaukset helppo hoitaa, niin ostan mielelläni heiltä seuraavan auton. Ja samalla uskon että itseajava-teknologia tulee olemaan mahdollista asentaa perus atuomalleihin ennen tätä, ja se on minulle suurin myyntipiste, joten ostan mielummin sen laitteen ja asennan omaan bensa-autoon jos tämä tapahtuu sitä ennen. itseasiassa olisi paljon muutakin sanottavaa solarcitystä ja teslan rahan käytöstä, musk-perheestä mutta jätetään tähän. 

0
0
8.8.2018 - 14:08 #20822

Aloittelija2017

+17
Liittynyt:
20.1.2017
Viestejä:
32

Itse myin turboshorttini onneksi ajoissa pienellä voitolla. Silkalla tuurilla onnistuin myymään juuri oikeaan aikaan. Summa tosin oli niin pieni, että eipä sillä juurikaan merkitystä ollut kuin hupimielessä.

 

Itse epäilen kuviossa jotain samanlaista kuin Anton. Jotain tällä touhulla yritetään pimittää ja peitellä. Itsekin olen epäillyt, että 35 tonnin versiota ei pystytä tekemään voitollisesti ja siksi sitä ei ehkä haluta tehdä ollenkaan. Jos esimerkiksi näin kävisi, niin Muskin pää joutuisi luultavasti pölkylle monestakin syystä ja suunnasta. Asiakkaat suuttuisivat, osakkeenomistajat suuttuisivat ja luultavasti myös viranomaiset kiinnostuisivat tyhjistä puheista ja lupauksista. Tällä veivauksella asiat ehkä hieman helpottuisivat? No turha spekuloida enempää, kohta olemme viisaampia.

0
0
8.8.2018 - 17:16 #20825

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Eipä ole kokemusta shorttaamisesta aikaisemmin, mutta tätä olisi kyllä kiva kokeilla ihan vaan jännityksen vuoksi pikkupääomalla. Teslan arvostus vaikuttaa vaan niin ylitsepääsemättömän hullulta.

Mikä on järkevin tapa shortata Teslaa jos puhutaan sadoista euroista eikä tuhansista? Pitäisi myös varmistaa että maksimissaan voi hävitä pääoman, ei sen enempää. Ilmeisesti joku Nordnetin tuote?

0
0
8.8.2018 - 22:16 #20834

jetl

+30
Liittynyt:
12.5.2018
Viestejä:
61

nordnetista noita löytyy  mutta ongelmana se että kaikissa stoppari korkeimmillaan  tuolla juuri 420 korvilla...eli menevät turhan helposti jos oikeesti lähetään ylämäkeen arvottomiksi...jos päivä peliin niin vois suositella ruotsin kruunumääräisiä...niissä pienin spreadi kun vaan äyrin

0
0
8.8.2018 - 23:26 #20835

Truewinner

+90
Liittynyt:
23.5.2016
Viestejä:
84

Nyt mennyt  yli vuorokausi twiitistä ja mitään tietoa rahoituksesta ei ole tullut. Yksikään Teslan käyttämistä pankeista ei ollut tietoinen prosessista ja ei ole tullut yhtään taloustoimittajaa kuka olisi kuullut huhuja asiasta tai olisi nyt tietoinen rahoittajasta. 

Koko paketti olis noin 88-89 miljardia (osakkeet, yhtiöt velka, pankki palkkiot) ja jos Musk ja työntekijä omistajat (=25% osakkeista) jatkavat yksityiselle puolelle tarvittaisiin noin 60 miljardia. Jos muitakin nykyisiä omistajia jatkaa yhtiössä niin 60-40 miljardia tarvittaisiin rahoitusta.

Eilen arvuuttelut oli linjalla Saudit, Japanilaiset ja ehkä Kiinalaiset voisivat olla taustalla. Tänään ollut talouskanavalla eniten pinnalla Apple ja Google tai mahdolliset muut piilaakson jättiläiset. Kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan oikein mikään taho ei oikein tunnu kovin todennäköiseltä. Jenkkipankit voisivat osallistua vain rajoitetusti, koska on säätelyä mikä estää sijoittamasta liian negatiivisen kassavirran yhtiöön.

Kun tietää Muskin huumorin niin tuntuis että ostohinta liittyy tähän ->

 4204:20 tai 4/20 on kannabiksen käyttäjien keksimä kansainvälinen kannabispäivä

laugh

On Musk kyllä eeppinen hahmo !.

 

0
0
8.8.2018 - 23:49 #20836

muugg

+29
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
108
Joonas85 kirjoitti:
Mikä on järkevin tapa shortata Teslaa jos puhutaan sadoista euroista eikä tuhansista? Pitäisi myös varmistaa että maksimissaan voi hävitä pääoman, ei sen enempää. Ilmeisesti joku Nordnetin tuote?

Nordnetistä löytyy tosiaan sertifikaatteja ja turbowarrantteja.

 

Ilmeisesti SEC nyt tutkii Muskin puuhia: https://www.wsj.com/articles/sec-has-made-inquiries-to-tesla-over-elon-… . Juuri tälläinen twitter-sekoilu on sitä minkä takia ymmärrän etteivät ihmiset aina pidä muskista.

Normaalisti jos ottaa näkemystä firmasta, mutta paljastuukin että omat tiedot tai ajattelu olivat väärin, pitää vain niellä tappiot. Valitettavasti se harmi on pientä verrattuna Teslaan jossa en edelleenkään usko osakkeen olevan $370 tai $420 arvoinen, mutta toimarin mielivaltaiset twiitit ja horinat heiluttavat kurssia ylös alas isoja prosentteja vähintäänkin kyseenalaisesti. Jouduin nyt keventämään veivejä, katsotaan miten tilanne kehittyy.

0
0
9.8.2018 - 08:38 #20839

Peltinen

+78
Liittynyt:
26.5.2016
Viestejä:
113

Musk aloitti sekoilunsa jo Thaimaan luolapelastuksen yhteydessä ja vauhti tuntuu vaan kiihtyvän. Joku twiittaili silloin, että Elon alkaa muistuttaa James Bond-elokuvien superroistoja.

 

0
0
14.8.2018 - 00:07 #20940

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Haha, shorttaajat näyttävät saaneen Muskin sekoamaan ja hän näyttää painaneen semibluffin rangaistakseen niitä. Hän on nyt selkeesti miettinyt hyvin tarkkaan sanojaan lakimiestensä kanssa minimoidakseen SECn tuhot. Selityksiin kuuluu Saudi-Arabian valtion sijoitusrahaston kiinnostus, jota joidenkin medialähteiden mukaan ei edes ole olemassa. Joka tapauksessa tilanne on kaukana mistään "funding secured"istä. Olisi uskomatonta jos SEC päästäisi hänet kuin koira veräjästä huomioiden hänen historian, jossa hän on liioitellut kerta toisensa jälkeen Teslan tulevia tuotantolukuja sun muita kun näiden virheellisten twiittien takia Teslaa varmasti treidattiin sadoilla miljoonilla. Muskille keksittiin netissä osuva lempinimi "Nerd-Trump".

0
0
14.8.2018 - 15:55 #20962

korppuleipa

+6
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
33

Oon yrittänyt tässä töiden lomassa vähän opiskella eri shortti-tuotteita, mutta en ole saanut kunnon näkemystä mitä tulisi missäkin tilanteessa käyttää. Ja tietenkin mitä kannattaa huomioida missäkin instrumentissä. Jos tästä on jo selkeämpi ketju olemassa, niin mielelläni otan linkin vastaan.

0
0
15.8.2018 - 10:37 #20977

Anton

+17
Liittynyt:
8.8.2018
Viestejä:
80

Veikkaan että eivät mene pois pörssistä, siinä ei ole paljon järkeä, eikä funding ollut secured.. Tulee olemaan todella mielenkiintoinen earnings call. Luultavasti myyvät lisää osakkeita seuraavat pari vuotta, näyttäisi olevan ostajia edelleen. Musk ja tuhlaaminen ovat teslan akillesjänne mutta samalla musk antaa yritykselle arvoa.

Paha paikka, koska valuaatio on niin korkea ja tulosta ei vielä synny maksamaan kulut eikä johtoon voi luottaa raha asioissa. 

Tesla tarvitsee konsultointia, turhat kustannukset pois ja parempi suunnitelma rahan käytölle tässä vähän esviittaa miten musk tekee kalliita päätöksiä https://youtu.be/P06X2TZUKZU?t=197 

On tässä yrityksessä paljon punaisia lippuja mutta samalla paljon mahdollisuuksia. 

( vähän ot mutta sellainen kutina että musk on lukenut "the secret" kirjan missä sanotaan että "The three steps of the law of attraction are asking, believing, and receiving", eli jos se sanoo funding secured ja we will be cashflow positive sekä uskoo siihen tarpeeksi niin siitä tulee realiteetti? :D ) 

Tässä vielä hyvä video missä osa mahdollisuuksista "ekosysteemi" otetaan esiin https://www.youtube.com/watch?v=65CW2z5YX_o

shorttaamisen downside tällä hetkellä 22% upside mahdollisesti noin 40% 

0
0
15.8.2018 - 16:09 #20996

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Tutkiskelin erilaisia shorttivaihtoehtoja pikkurahalle ja ajattelin että minifutuurit voisi olla aika oivallinen tapa päästä mukaan kyytiin. Nordnetistä kaivelin kyseiset tuotteet. Yritin kovasti saada noista selkoa eli mikä näissä on rahoituskustannus ja kerroin? Ei ainakaan Nordnetistä tuntunut selviävän. Parhaiten speksit löytyy varmaan liikkeellelaskijan sivuilta, mutta yritin googletella noilla tuotetunnuksilla ja homma jäi vähän epäselväksi. Oletan että, koska knock out taso/stop-loss taso vaihtelee eri tuotteiden välillä, niin kerroin näissä on myös silloin eri?

Onko kellään tietoa miten noita eri vaihtoehtoja pitäisi tulkita? 

 

 

0
0
17.8.2018 - 17:58 #21036

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Ihan liikaa en ehtinyt laskemaan ja tukimaan, mutta päätin hypätä kyytiin tuohon Minishrt Tesla vt67. Meni Nordetin kanssa sähläykseksi ja sain ostettua vasta iltapäivällä hintaan 8,69 SEK kpl. Hyvä alku tänään ja tuotto näyttää 20%. Ei tässä kyllä rikastumaan pääse, kun positio on niin pieni, mutta tuleepahan opeteltua näitäkin tuotteita. Kiinnostus kummasti nousee aika paljon kun on oikeeta rahaa kiinni jossakin. 

0
0
23.8.2018 - 20:24 #21128

Anton

+17
Liittynyt:
8.8.2018
Viestejä:
80
Gamblerrr3 kirjoitti:

Vähä erilaista näkemystä, mitä mieltä?

https://ark-invest.com/research/tesla-private

1,6 miljoonaa autoa 2023 ja 30% gross margin, not going to happen. 35k auto ei ole voitollinen tällä hetkellä https://qz.com/1294282/the-tesla-model-3-cost-28000-to-build-german-engineers-say-and-it-still-may-not-be-profitable/ https://twitter.com/elonmusk/status/1002270980755013632  ja jos ikinä olisi kun autoa rakennettaisiin kiinassa niin vaikea uskoa että siitä saisi 30% tossa ajassa ja noilla veloilla. Taksien suhteen olen myös skeptinen, luulen että tässä on enemmän startuppeja liikenteessä ja että teknologian pystyy asentamaan perus autoihin, eli ei tarvita teslaa sitä varten. 

Tällä hetkellä myyvät kalliita autoja ja sen markkinaosuus on pienempi ja kysynnän suuruus on kysymysmerkki, Steve Ballmer sanoi aikoinaan että kuka maksaisi tollaisia summia puhelimesta, viitaten appleen eli kuka tietää. Jos pystyisivät myymään 35k autoa massoille voitolla tai pienellä häviöllä, ja sitten myymään näille omistajille lisä palveluita, esim sähkön muodossa tai palvelujen muodossa niin mahdollisuuksia on. Tämä analyysi oli kyllä pettymys, olisi voinut olla paljon parempi.. Ja nämä ovat isoja tesla-bulleja taitaa olla heidän suurin omistus. Q3 tulee olemaan kiinnostava, varma on että tarvitsevat lisää rahaa.

0
0
24.8.2018 - 15:51 #21131

Aykazu

+42
Liittynyt:
25.11.2015
Viestejä:
203

Kurkkaahan Ark Investmentsin muita analyysejä, ei oo nimittäin kovin montaa sellasta analyysia mitkä olis tapahtumassa seuraavan 5v säteellä ollenkaan.

 

Mitä Teslaan itseensä tulee niin kyseessä lienee maailman kannattamattomin autoyritys. Turha mussuttaa, että on tekno yritys ja investoi tulevaisuuteen. 90% liikevaihdosta tulee autoista joten kyseessä on autoyritys jolla on sivubusineksia. Mikä tässä on huvittavaa on se, että siinä ei ole mitään pahaa tai sen enempää hyvääkään. On paljon yrityksiä jotka tekee hurjaa tulosta vaikka eivät teknologia yrityksiä olekkaan (Usein omaavat kyllä hienoa teknologiaa). Autoalalla lähes jokainen iso toimija tekee non-GAAP luvuilla ihan ok tulosta. Toisaalta olen sen verran vanhoollinen, että pidän non-GAAP lukuja lähinnä totuuden peittelynä ja tukeudunkin vanhoihin kunnon GAAP lukuihin. Esimerkiksi GM teki oikein kunnon turskat viime vuonna tuosta Opel kaupasta, nyt PSA on jo onnistunut kääntämään Opelin kannattavaksi, pointtina se, että non-GAAP luvuilla GM oli oikein hyvin plussalla koko vuoden, GAAP luvuilla yritys tahkosi tappiota miltei 4 mrd $. Eli sillä on väliä mitä lukuja käytetään.

Muuta Teslaan liittyvää, epä-pätevä hallitus ja valehteleva johto, ilmeisesti tuotteiden laadun valvonnassa on myös ongelmia vaikka ilmeisesti tällä ei ole ollut yhtiön asiakkaille juurikaan merkitystä? Joka tapauksessa en missään tapauksessa hyväksyisi yhtiön johdon käytöstä miltään oman salkkuni yritykseltä. Sota shortteja vastaan... Oikeesti mitä ne shortit on tehny Teslalle? Onko ne johtanu yritystä? Onko ne esitelly tuotteita mitä ei ole olemassa ja mitä ei ole edes tarkoitus tuoda markkinoille? Onko Shortit myös sen takana, että Kiinan tehdasta (mistä ei ole muuten vieläkään 8-K filingia) on esitelty joka vuosi vuodesta 2013 lähtien,  joka kerta se on kuulemma uusi juttu. Rehellisesti mä väitän et suurin osa shorteista lähtis käpälämäkeen mikäli yhtiö pystyis tekemään operatiivista tulosta, joka kerta tähän mennessä kun yhtiö on tehny positiivisen qvartaali tuloksen se on vaatinut ZEV/GHG myyntejä (Teslan kannattavin tuote btw) ja muun tyyppisiä kirja kokkailuita. Eli ei voi todellisuudessa puhua positiivisesta tuloksesta.

Kyllähän tätä bashaamista vois jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta tuossa on pääpiirteet minkä takia en koske Teslaan pitkällä tikullakaan, ne on muuten ihan kivoja kärryjä ajaa, vähän ylihintasia mutta eikös se ole sähköautojen tavara merkki muutenkin?

0
0
25.8.2018 - 11:58 #21140

Anton

+17
Liittynyt:
8.8.2018
Viestejä:
80
Anton kirjoitti:

Veikkaan että eivät mene pois pörssistä, siinä ei ole paljon järkeä, eikä funding ollut secured..

 

https://www.tesla.com/blog/staying-public

 

The plot thickens, kolme asiaa käy mielessä

 

  • Halusi pois pörssista koska oli jotain piilotettavaa (mahdollisesti että eivät pääse voitolliseen tulokseen q3, tai jotain pahempaa)
  • Saudit / kukaan ei ole kiinnostunut ostamaan koko potin näillä arvoilla, eikä sitä pystynyt tekemään niin että nykyiset omistajat voisivat jäädä omistajiksi. Ehkä jos olisi voinut tehdä näin niin ei edes löytynyt $20b ja ehkä oli kiinnostusta mutta ei $420 hintaan, eikä musk hyväksynyt muuta
  • Ovat myyneet tarpeeksi autoja kovilla hinnoilla että saivat tulokset positiivisiksi, ja uskovat että tämä nostaisi osaketta q3 jälkeen

 

Saa nähdä mitä tapahtuu maanantaina kursille, ja miten kalliiksi twiitti kostautuu oikeudenkäyneissä ym

0
0
6.9.2018 - 09:38 #21346

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Ensimmäisten shortti minifutuurien hankinnan jälkeen on tullut seurattua aika paljon Teslaa ja sen ympärilllä tapahtuvaa keskustelua. Vaikea nähdä tässä vaiheessa Teslalle muita vaihtoehtoja kuin pääoman hankkiminen osakeannilla. Tässä artikkelissa on mielestäni hyvin koostettu viimeisen parin viikon aikana tulleet analyysit ja uutiset:

https://seekingalpha.com/article/4203477-tesla-reached-point-return

Päätin hankkia toisen position minifutuureita. Tällä kertaa isommalla riskillä, jossa stop & loss taso 314 USD, joten on ihan aito riski olemassa koko pääoman menettämisestä. Toisaalta Teslan seuraaminen on kyllä kaiken kaikkiaan niin viihdyttävää touhua, että ei haittaa vaikka homma menisi kuralle. 

 

 

0
0
8.9.2018 - 01:33 #21373

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219

Teslalle autonvalmistajana voisi olla ihan hyvä että Musk jättää yhtiön. Valuaatio olisi tietenkin jotain ihan muuta, ja rahanhaku vaikeaa. Tesla on tilanteessa, jossa tuotteet ovat hyviä ja haluttuja, mutta massavalmistaminen tökkii. Ja siitähän autobisneksessä on lopulta kyse.

Elonin “Alien Dreadnought” visio robottitehtaasta ilman ihmisiä kokoonpanossa oli typerä ja ylimielinen. Samaa ovat kokeilleet melkein kaikki autonvalmistajat, ja asiasta on tutkimuksia vaikka kuinka paljon. Nykyteknologialla se ei ole järkevää.

Tässä on kaksi mielenkiintoista videota vertailuun, toinen on BMW X2 valmistuksesta ja toinen Teslan tehtaalta. Toinen näyttää on alien dreadnoughtilta + saksalaiselta järjestykseltä, toinen Tikkurilan maalitehtaalta.

BMW:

https://youtu.be/M3HK34tcp54?t=603

Tesla:

https://youtu.be/mr9kK0_7x08?t=145

(Perjantaibonuksena voi arvailla, onko Musk videolla selvinpäin vai ei… ainakin elekieli on aika hyperaktiivista ja suuta tuntuu kuivaavan. En tiedä, spekulaatiota, mutta erikoiselta toi ainakin mun silmään näytti :D )

Jotenkin koko Alien Dreadnought visio typistyy nätisti tähän kohtaan: 

https://youtu.be/mr9kK0_7x08?t=405

 

ps. olen omistanut Teslan osakkeita aiemmin ja pohtinut Tesla Model S:n ostamista viimeiset pari vuotta. Mutta en uskalla laittaa sataa tonnia autoon, jonka valmistaja voi mennä konkkaan ensi vuonna.

0
0