Olet täällä

Peltinen

Peltinen

  • Liittynyt 26.5.2016
  • 49 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 18.3.2019 8.11

Olen jonkin aikaa jo miettinyt, että Ruotsin vaalitapa olisi yhdessä suhteessa parempi. Sillä ei nimittäin kukaan tuulipuku kuvittele, että nyt käydään jotain henkilövaalia, jossa etsitään joku kiva ehdokas jota voi sitten äänestää. Nämä kaiken maailman vaalikoneetkin huijaavat tähän suuntaan. Eduskuntavaalit ovat nimenomaan puoluevaalit. Parhaiten asian ytimeen pääsee, jos ajattelee käytössä olevan kaksi ääntä. Ensimmäisellä, sillä tärkeämmällä, äänestetään puoluetta. Lisäksi puolueen sisällä on käytössä toinen ääni jolla annetaan kannatus puolueen sisällä jollekin tietylle ehdokkaalle.

Ruotsissa tämä jälkimmäinen ääni vaan jätetään antamatta. Oleellisilta osiltaan tulos on tasan sama, mutta siellä ei sitten valtiopäivillä vilise olympiavoittajia, TV-julkkiksia ja muita hörhöjä, joiden paikka ei todellakaan olisi parlamentissa.

 

Powercell - 7.3.2019 17.33

Mikael Hakim kirjoitti:

Oletettavasti firmat tekevät ihan eri tuotteita ja ihmettelyni on yhtä hölmöä kuin että miksi softafirma on arvostettu täysin eri tavalla kuin puolijohdevalmistaja. Mutta olisiko jollain tarjota tähän asiaan helposti ymmärrettävää faktaa?

Norskien tuote on laitos, joka tekee elektrolyysillä sähköstä ja vedestä vetyä. Tämä prosessi on vanhaa tuttua huttua, jossa ei ole merkittävästi mitään uutta ja hienoa teknologiaa. Toki näidenkin kysyntä räjähtää, jos polttokennot yleistyvät. Powercell tekee sitten samaa päin vastoin, eli polttokennossa tehdään vedystä vettä ja sähköä. Tämä on uutta ja mullistavaa teknologiaa jota ei ole tällä hetkellä laajamittaisesti käytössä missään, tutkimusprojekteja ja testikäytössä olevia tuotteita kyllä senkin edestä.

 

Eduskuntavaalit 2019 - 7.3.2019 9.20

Joku on joskus sanonut, että vaarallisin vaihtoehto on tyhmä ja ahkera. Itse näkisin, että pääministeri Rinne voi hyvinkin tyytyä istumaan peukalo tiukasti persiissä ja olemaan tekemättä mitään pahaa. Varsinkin, jos ne päätökset pitää tehdä yhteistyössä kokoomuksen, vihreiden ja ketä kaikkia sinne hallitukseen sitten pitääkään haalia kanssa. Nykyisessä tilanteessa Kataisen sateenkaarihallituksen tapainen paikalleen jäätynyt kompromissi passaa oikein mainiosti.

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 15.2.2019 15.22

Miksei sillä summalla voisi saada samalla esim. sähköosuuskunnan jäsenyyttä?

Se tulisi sitten sen liittymän hinnan päälle, kyllä se liittymän rakentaminenkin jotain maksaa. Isompi asia on kuitenkin sama kuin puhelinosuuksissa, eli et voi velvoittaa ketään omistamaan sähkönsiirtoyhtiötä vain siksi, että saisi kotiinsa sähköä eikä siitä omistaja-asiakkuudesta saa merkittävästi hyvittää. Ainoa vaihtoehto on käytännössä kunnallinen omistus. Kainuun Loiste ostettiin taannoin eONilta takaisin kuntien omistukseen. Ilmeisesti tyhjenevän köyhän syrjäseudun pitkät linjat eivät houkutelleet pääomasijoittajia? Tuo on käytännössä se ainoa oikea tapa mutta vahinko ehti jo tapahtua viime vuosituhannen puolella kun nämä myytiin pois.

Nyt on vähän samaa käryä vesihuollon kanssa. Näitä on siirretty Oy-muotoon monessa paikkaa ja sen jälkeen se tarvii vain sen yhden ahneen sukupolven joka pistää ne lihoiksi. Näin se kävi sähköverkoillakin. Talousmies toki toteaa, että pannaan tase töihin mutta käytännössä ne rahat vaan tuhlataan hetkessä ja sen jälkeen pitää valvoa mitä se monopoli laskuttaa kuntalaisilta.

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 15.2.2019 12.48

Toinen hyvä esimerkki ovat luonnolliset monopolit, esim. sähkönjakeluverkko. Näitä ei toki tarvitse hoitaa julkisin varoin, mutta esim. sähkönkäyttäjistä muodostuva osuuskunta olisi huomattavan paljon järkevämpi kuin ulkomainen pääomasijoittaja.

Sähkönjakeluverkon ongelma on siihen sitoutunut pääoma. Esim. Elenian tasearvo on 2 miljardia euroa. Eihän se toki ole kuin 5000,- / asiakas, mutta on se iso raha "sähköosakkeelle". Jonnet ei enää muista muinaisia puhelinosakkeita (eli puhelinosuuksia, osuuskuntiahan nämä olivat). Niistä jouduttiin luopumaan kun osuuden omistaminen ei kelvannut enää perusteeksi halvemmalle laskutukselle. 

Fortumin jakeluverkon myynti oli aikoinaan hyvä litmustesti poliitikoille. Siinä tarvittiin a) tietoa siitä, miten sähkönjakeluverkko toimii ja miten sen omistus on järjestetty, b) viisautta siitä, mitä se käytännössä tarkoittaa ja c) rohkeutta sanoa se ääneen, vaikka heinäseipäiden ja soihtujen kanssa kulkeva rahvas olisi toista mieltä. Tässä kohtaa jopa fiksuina pitämäni poliitikot Eija-Riitta Korhola ja Juha Sipilä feilasivat ja moittivat verkkojen myyntiä. Ne eivät vaan oikein soveltuneet pörssiyhtiön (joka Fortum siis pohjimmiltaan on) strategiaan ja ydintoimintaan. Sähköverkot sopivat eläkesäätiöille, pääomarahastoille ja muille vastaaville, joiden pitää parkkerata osa pääomistaan pieniriskisiin tasaisesti tuottaviin instrumentteihin.

Sähköverkkojen ongelmahan on siinä, että Energiaviraston markkinavalvonta on löperöä, tehotonta ja hidasta. Ehkä siinä on lainsäädännössäkin syytä. Kun yhdellä maailman pieniriskisimmistä sijoituskohteista saa tällä korkotasolla tasaista 6 - 10 pinnan takuuvarmaa tuottoa omalle pääomalle niin jossain on pahasti mätää. Ilmankos näitä myydään tuplasti yli tasearvon menevällä hinnalla, silläkin tuoton suhde riskiin (lähinnä poliittinen) on olematon, varsinkin sopivilla rahoitusjärjestelyillä.

 

Verkkokauppa.com - 13.12.2018 12.30

Amazonin arvossa on varmaan paljon laskettu AWS:n varaan ja se on jopa enemmän teknologiayritys kuin verkkokauppa. 

 

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 5.10.2018 9.14

Näiden Thaimaan luolapelastuksen sekoilujen jälkeen oli jo ihan selvää, että Musk ei ole enää täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Nyt olisi Teslankin etu, että Elon saataisiin sivuun toiminnasta, vaikka en tiedä pelastaako sekään enää yhtiötä.

 

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 9.8.2018 8.38

Musk aloitti sekoilunsa jo Thaimaan luolapelastuksen yhteydessä ja vauhti tuntuu vaan kiihtyvän. Joku twiittaili silloin, että Elon alkaa muistuttaa James Bond-elokuvien superroistoja.

 

DNA - 6.6.2018 10.42

Kun teknologia tässä kypsyy ja vakiintuu, niin operaattoreista tulee (tai on jo tullut) taas niitä vanhoja tylsiä "puhelinyhtiöitä". Eli niistä tulee sähköverkkoyhtiöiden tai vaikka Digitan tapaan perusinfraa, jossa isoon sitoutuneeseen pääomaan (tukiasemat ja tiedonsiirtoyhteydet) liittyy tasainen vakaa kassavirta. Toimiva kilpailu rajoittaa tuottoa mutta toisaalta liika kilpailu syö myös omaa tulosta eikä sitä vastustajaa kuitenkaan saa hengiltä, joten markkinat jämähtävät jossakin vaiheessa jonkinlaiseen konsensushinnoitteluun. En jaksaisi kauheasti huolestua mistään "uudesta liiketoimintamallista" alalla, jossa esim. DNA:n verkko on taseessa lähempänä puolta miljardia euroa ja ilman sitä ne bitit eivät liiku millään innovaatiolla.

 

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 14.5.2018 11.32

Yliopistotutkintohan ei pelkästään todista osaamista vaan myös esimerkiksi sitä, että henkilöllä riittää pitkäjänteisyys ja työmoraali suorittamaan pidempiä hommia loppuun asti.

Juu, entinen työkaveri jolla oli tutkinto Etelä-Dakotan kaivoskorkeakoulusta mainosti aina, että tutkinto on vaan "certificate, that you are trainable". Itse asiassa aika harva akateeminen ihminen tekee työkseen täsmälleen niitä juttuja, joita on opiskellut. Yliopisto ei ole mikään ammattikoulu, poislukien tietyt alat kuten esim. lääketiede.

Koulutuksen tasokaan ei ole aina pelkästä rahasta kiinni. Omana opiskeluaikana tuli nähtyä eläkevirassa ihmisiä, jotka ovat päätyneet yliopistouralle koska ovat liian laiskoja oikeisiin töihin ja sitten on niitä matkan varrella väsyneitä, jotka laskevat vaan päiviä eläkeikään ja tekevät jotain puuhastelua tasan verran, että saavat pitää virkansa. Se koulutuksen laatu ei lopultakaan synny rahasta ja seinistä ja resursseista, ainoastaan ihmisistä.