Olet täällä

Peltinen

Peltinen

  • Liittynyt 26.5.2016
  • 54 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 8.5.2019 10.44

Eiköhän Keskusta saada nöyrästi mukaan lupaamalla oikein paljon siltarumpuja. Ei muuta kuin siltarumputehtaan osakkeita salkkuun.

 

Oriola - 19.4.2019 11.27

Itsellä Oriola on setämiehen defensiivisen salkun kivijalka. Harmi vaan, että aloitin ostot jo kolmen euron alle ja vieläkin keskihinta on jonkin verran nykykurssin yläpuolella. Ajatuksena oli, että SAP-ongelmat ovat luonteeltaan hetkellisiä ja tarkoitus oli parkkerata tänne sijoituksia pidemmäksi aikaa jemmaan. En vaan silloin tajunnut, että kurssissa oli vielä hinnoiteltuna Suomen ja Ruotsin apteekkitoiminnan odotukset. Suomessa apteekit ajoivat kiville eduskunnan takia ja Ruotsinkaan apteekit eivät ole osoittautuneet miksikään kultakaivokseksi kovassa kilpailutilanteessa. En varmaan enää lisää mutta en kyllä myykään.

 

Pohdittavia seikkoja liittyen päätökseen ostaako omistusasunto - 10.4.2019 17.39

Jos on alle nelikymppinen ja ensiasunto, niin varainsiirtoveroa ei peritä. Tosin siinä palaa sitten se kerran elämässä tarjolla oleva kortti. 

 

Pohdittavia seikkoja liittyen päätökseen ostaako omistusasunto - 9.4.2019 19.06

Joo, asuntolainahan on sitä edullisinta sijoituslainaa ja oma asunto aivan erinomainen sijoitusinstrumentti. Ei muuta kuin velkatiskille.

 

Eduskuntavaalit 2019 - 1.4.2019 10.00

Taksiuudistuksesta sen verran, että Akin kokemus pätee varmaan siihen Mikonkadulta korkeintaan jonnekin Sörnäisiin asti suhaaviin taksinkäyttäjiin. Kaupunkien ytimessä uudistus ihan varmasti pelkästään paransi taksipalvelua. Sitten kun mennään sinne kepulandiaan, joka tässä tapauksessa alkaa esim. Tampereelta noin 15 km päästä kaupungin keskustasta, tilanne onkin ihan toinen. Itse asun juuri tuon säteen ulkopuolella ja onhan tämä ihan perseestä, kun taksin tulemiseen ei voi luottaa pätkän vertaa.  Sellaisen ehkä joskus saa mutta voi olla saamatta ja siihen tilanteeseen pitää olla aina valmiina plan B. Varsinkin ruuhka-aikana yksikään taksikuski ei halua pidempää keikkaa kun parhaiten tienaa ajamalla keskustan ja lähiöiden väliä. Kuulemma taksitolpaltakin on kuski kieltäytynyt tuollaisesta 20 km matkasta ja heittänyt asiakkaat takapenkiltä takaisin pihalle.

 

Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 18.3.2019 8.11

Olen jonkin aikaa jo miettinyt, että Ruotsin vaalitapa olisi yhdessä suhteessa parempi. Sillä ei nimittäin kukaan tuulipuku kuvittele, että nyt käydään jotain henkilövaalia, jossa etsitään joku kiva ehdokas jota voi sitten äänestää. Nämä kaiken maailman vaalikoneetkin huijaavat tähän suuntaan. Eduskuntavaalit ovat nimenomaan puoluevaalit. Parhaiten asian ytimeen pääsee, jos ajattelee käytössä olevan kaksi ääntä. Ensimmäisellä, sillä tärkeämmällä, äänestetään puoluetta. Lisäksi puolueen sisällä on käytössä toinen ääni jolla annetaan kannatus puolueen sisällä jollekin tietylle ehdokkaalle.

Ruotsissa tämä jälkimmäinen ääni vaan jätetään antamatta. Oleellisilta osiltaan tulos on tasan sama, mutta siellä ei sitten valtiopäivillä vilise olympiavoittajia, TV-julkkiksia ja muita hörhöjä, joiden paikka ei todellakaan olisi parlamentissa.

 

Powercell - 7.3.2019 17.33

Mikael Hakim kirjoitti:

Oletettavasti firmat tekevät ihan eri tuotteita ja ihmettelyni on yhtä hölmöä kuin että miksi softafirma on arvostettu täysin eri tavalla kuin puolijohdevalmistaja. Mutta olisiko jollain tarjota tähän asiaan helposti ymmärrettävää faktaa?

Norskien tuote on laitos, joka tekee elektrolyysillä sähköstä ja vedestä vetyä. Tämä prosessi on vanhaa tuttua huttua, jossa ei ole merkittävästi mitään uutta ja hienoa teknologiaa. Toki näidenkin kysyntä räjähtää, jos polttokennot yleistyvät. Powercell tekee sitten samaa päin vastoin, eli polttokennossa tehdään vedystä vettä ja sähköä. Tämä on uutta ja mullistavaa teknologiaa jota ei ole tällä hetkellä laajamittaisesti käytössä missään, tutkimusprojekteja ja testikäytössä olevia tuotteita kyllä senkin edestä.

 

Eduskuntavaalit 2019 - 7.3.2019 9.20

Joku on joskus sanonut, että vaarallisin vaihtoehto on tyhmä ja ahkera. Itse näkisin, että pääministeri Rinne voi hyvinkin tyytyä istumaan peukalo tiukasti persiissä ja olemaan tekemättä mitään pahaa. Varsinkin, jos ne päätökset pitää tehdä yhteistyössä kokoomuksen, vihreiden ja ketä kaikkia sinne hallitukseen sitten pitääkään haalia kanssa. Nykyisessä tilanteessa Kataisen sateenkaarihallituksen tapainen paikalleen jäätynyt kompromissi passaa oikein mainiosti.

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 15.2.2019 15.22

Miksei sillä summalla voisi saada samalla esim. sähköosuuskunnan jäsenyyttä?

Se tulisi sitten sen liittymän hinnan päälle, kyllä se liittymän rakentaminenkin jotain maksaa. Isompi asia on kuitenkin sama kuin puhelinosuuksissa, eli et voi velvoittaa ketään omistamaan sähkönsiirtoyhtiötä vain siksi, että saisi kotiinsa sähköä eikä siitä omistaja-asiakkuudesta saa merkittävästi hyvittää. Ainoa vaihtoehto on käytännössä kunnallinen omistus. Kainuun Loiste ostettiin taannoin eONilta takaisin kuntien omistukseen. Ilmeisesti tyhjenevän köyhän syrjäseudun pitkät linjat eivät houkutelleet pääomasijoittajia? Tuo on käytännössä se ainoa oikea tapa mutta vahinko ehti jo tapahtua viime vuosituhannen puolella kun nämä myytiin pois.

Nyt on vähän samaa käryä vesihuollon kanssa. Näitä on siirretty Oy-muotoon monessa paikkaa ja sen jälkeen se tarvii vain sen yhden ahneen sukupolven joka pistää ne lihoiksi. Näin se kävi sähköverkoillakin. Talousmies toki toteaa, että pannaan tase töihin mutta käytännössä ne rahat vaan tuhlataan hetkessä ja sen jälkeen pitää valvoa mitä se monopoli laskuttaa kuntalaisilta.

 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 15.2.2019 12.48

Toinen hyvä esimerkki ovat luonnolliset monopolit, esim. sähkönjakeluverkko. Näitä ei toki tarvitse hoitaa julkisin varoin, mutta esim. sähkönkäyttäjistä muodostuva osuuskunta olisi huomattavan paljon järkevämpi kuin ulkomainen pääomasijoittaja.

Sähkönjakeluverkon ongelma on siihen sitoutunut pääoma. Esim. Elenian tasearvo on 2 miljardia euroa. Eihän se toki ole kuin 5000,- / asiakas, mutta on se iso raha "sähköosakkeelle". Jonnet ei enää muista muinaisia puhelinosakkeita (eli puhelinosuuksia, osuuskuntiahan nämä olivat). Niistä jouduttiin luopumaan kun osuuden omistaminen ei kelvannut enää perusteeksi halvemmalle laskutukselle. 

Fortumin jakeluverkon myynti oli aikoinaan hyvä litmustesti poliitikoille. Siinä tarvittiin a) tietoa siitä, miten sähkönjakeluverkko toimii ja miten sen omistus on järjestetty, b) viisautta siitä, mitä se käytännössä tarkoittaa ja c) rohkeutta sanoa se ääneen, vaikka heinäseipäiden ja soihtujen kanssa kulkeva rahvas olisi toista mieltä. Tässä kohtaa jopa fiksuina pitämäni poliitikot Eija-Riitta Korhola ja Juha Sipilä feilasivat ja moittivat verkkojen myyntiä. Ne eivät vaan oikein soveltuneet pörssiyhtiön (joka Fortum siis pohjimmiltaan on) strategiaan ja ydintoimintaan. Sähköverkot sopivat eläkesäätiöille, pääomarahastoille ja muille vastaaville, joiden pitää parkkerata osa pääomistaan pieniriskisiin tasaisesti tuottaviin instrumentteihin.

Sähköverkkojen ongelmahan on siinä, että Energiaviraston markkinavalvonta on löperöä, tehotonta ja hidasta. Ehkä siinä on lainsäädännössäkin syytä. Kun yhdellä maailman pieniriskisimmistä sijoituskohteista saa tällä korkotasolla tasaista 6 - 10 pinnan takuuvarmaa tuottoa omalle pääomalle niin jossain on pahasti mätää. Ilmankos näitä myydään tuplasti yli tasearvon menevällä hinnalla, silläkin tuoton suhde riskiin (lähinnä poliittinen) on olematon, varsinkin sopivilla rahoitusjärjestelyillä.