Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 19.3.2020 11.10

Epidemia pysähtyy joko tukahduttamalla tai laumasuojalla. Kummassakin tapauksessa poikkeusolot jatkuvat pitkään. Muita vaihtoehtoja voivat olla rokote (vielä kaukana tulevaisuudessa), viruslääkkeet taudin lieventämiseksi, jolloin sairastuminen saadaan muutettua siksi kuuluisaksi "tavalliseksi flunssaksi", ja Darwin. Darwin siten, että virukset ovat herkkiä muuntelulle ja liian letaalit mutaatiot hiipuvat pois kun niiden kantajat eivät pääse niitä levittämään. Lievät ja oireettomat muunnokset leviävät tehokkaammin. Tällä hetkellä taudinkuvan erot taitavat johtua enemmän geneettisistä eroista immuunijärjestelmässä ja yleiskunnosta, mutta ajan kuluessa voi itse viruskin muuntua.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.3.2020 08.35

petteri kirjoitti:

Suomessa tuon viruksen saisi kyllä pitkillä kuukausien kovin tiukoilla toimilla ja viimeisten tartuntojen metsästämisellä varmaan hengiltä ja jos koskaan ei päästettäisi ketään ulkomailta Suomeen tai Suomesta ulkomaille ja takaisin se voitaisiin pitää poissa. Muuten se tulee aina ulkomailta takaisin, ennemmin tai myöhemmin. Toki epidemiantorjuntamahdollisuuksia pitää tartunnat alhaalla on jos toimitaan Singaporen tasolla teknisesti ja henkisesti. Tämä kaikki sillä oletuksella, ettei toimivaa rokoteta löydetä. Rokote voidaan löytää tai olla löytämättä, mutta yleensä RNA-virusten rokotteet ovat varsin vaikeita saada toimiviksi. Aika ainakin kuluu.

Suomi pystyy ihan varmasti tukahduttamaan epidemian kun kerran Kiinakin pystyi samaan. Kiinan tapaisessa kontrolliyhteiskunnassa toimet ovat tietenkin järeämpiä, mutta Suomi on vastaavasti harvaan asuttu, epidemiaan puututtiin jo varhaisessa vaiheessa, ihmiset pääosin kuuliaisia ja tämä "sosiaalinen eristäminen" on perinteisesti tehokasta. Viitteeksi tästä viimeisestä "Very Finnish problems" -sarjakuva.

Jos virus riehuu edelleen maailmalla, niin matkustusrajoitukset ja rajojen sulkeminen ovat tulleet pitkäksi aikaa. Kiinassa on 14 vuorokauden pakollinen karanteeni ja jotain vastaavaa joudutaan tännekin kehittämään. Työhon ja opiskeluun liittyvä matkustaminen voidaan sallia vähitellen, mutta massaturismin tämä epidemia tappaa pitkäksi aikaa. Jossakin oli mielipide, että epidemian hallitseminen ei ole taito- vaan kestävyyslaji ja se pitää varmasti pitkälle paikkansa.

 

Näytä koko viesti
Koronavarmat firmat / osakkeet - 18.3.2020 12.16

Oriola noussut viime päivinä 30% ja tätä menoa kohta tammikuun alun hinnoissa.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.3.2020 08.43

Koulujen sulkeminen ja päivähoidon rajoittaminen on kuitenkin haitta-hyötysuhteella ehdottomasti se kaikkein tehokkain toimenpide. Jokainen lapsiperheen arkea kokeillut tietää, että koulut ja päiväkodit ovat niitä vihoviimeisiä tautihautomoita. Aikaisemmin olin työpaikassa, jossa oli pelkkiä nuorehkoja insinöörimiehiä. Osa vielä perheettömiä ja loput sitten pienten lasten vanhempia ja kyllähän ne lapselliset sairastivat helposti tuplasti perheettömiin verrattuna. Esimerkiksi vatsatauteja ei perheettömillä ollut kuin korkeintaan itse aiheutettuja. Kaksi kuukauttakin pois koulunkäynnistä on käytännössä täysin merkityksetön haitta koko kouluaikaan suhteutettuna. Ainut todellinen haitta on työssäkäyvien hoitojärjestelyt.

Tuon "laumasuojan" perään haikaileville pari ajatusta. Ensinnäkin toimien mitoittaminen on sitä proverbiaalista pärekaton kulotusta. Vähänkin laskelmat pieleen, niin tilanne räjähtää käsiin ja terveydenhuoltojärjestelmä on polvillaan ja päästään Italian tilanteeseen, jossa kotiin kuolleiden ruumiitkin haetaan vasta parin päivän päästä pois. Vaikka kuolleet ovatkin vanhoja ja sairaita niin monesti unohtuu, että niissä hengityskoneissa ikäjakauma onkin sitten tasa-arvoisempi. Sieltä vaan perusterveet toipuvat elävien kirjoihin, heikot eivät. Toiseksi joku on todennut, että laumasuoja on aina seuraus tragediasta. Eli voidaanko sille inhimilliselle kärsimykselle, mitä tauti aiheuttaa, asettaa hintalappu?

 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 16.3.2020 02.00

Tämä virus menee ohi kesällä mutta tulee uudestaan voimakkaampana ensi talvena.

Epäilemättä tulee, mutta tuskin voimakkaampana. Toiseen tulemiseen ollaan huomattavasti paremmin varautuneita ja valmiita reagoimaan. Nyt ollaan eletty "tää on vaan kausi-influenssa" tai "ei tämä Suomea koske" valheessa, ei ole ollut testikapasiteettia, ei olla tunnistettu ensimmäisiä tartuntoja ja on reagoitu hitaasti ja riittämättömästi.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.2.2020 09.22

Toisella palstalla raportoi suomalainen expat Wuhanista. On ollut kaksi viikkoa nyt kipeänä kuumeisena keuhko-oireiden kera. Kaksi kertaa tehty korona-testi ja negatiivinen kummallakin kertaa. Nyt sairastaa ihan kotona neljän seinän sisällä eivätkä ole mukana missään tartuntaluvuissa, vaimokin on sairaana. Eivät aio hakeutua terveydenhuollon piiriin, koska positiivisella testillä joutuu tuonne korona-sairaalaan, jossa ei sen kummempaa hoitoa saa kuin kotonakaan mutta olosuhteet kotioloja surkeammat.

Nykyinen tilastoitu tartuntojen määrä on melko varmasti sukua Tshernobylin vaarattomalle 3,6 röntgenin säteilylle. Se on se, mitä on pystytty mittaamaan. Siihen viittaa myös se, että tartuntojen määrä kasvaa tasaisesti joka päivä saman verran.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 6.2.2020 08.17

Rajulla oletuksella, että itämisaika on juuri sen 14pv eikä alle. Mitä jos itämisaika onkin ollut valtaosalla tartunnan saaneista lyhyempi? Eikö isompia tartuntamääriä olisi jo?

 

Saksan tartunnoissa kaikissa itämisaika oli 3-5 päivää. Veikkaisin, että nämä 14 päivän itämisajan arviot on laskettu jostain oletetusta altistuksesta vaikka virus on jyllännyt valtoimenaan muuallakin ja tarttunut todellisuudessa paljon myöhemmin. 

 

Näytä koko viesti
Taksikuskien edustajat eivät ymmärrä markkinataloutta – eikä osa asiakkaistakaan - 5.2.2020 09.17

Tuttava, joka reissaa paljon työn puolesta valitteli, että aamukoneelle lentokentälle lähtöä ei oikein uskalla enää jättää taksin varaan. Muutaman kerran on jäänyt tilattu taksi tulematta, myös edellisenä päivänä ennakkotilattu. Ilmeisesti illan ja yön tunnit houkuttelevat enemmän kuskeja kuin ennen kukonlaulua herääminen?

 

Näytä koko viesti
Musti ja Mirri - 20.1.2020 06.54

Ala on tavattoman kilpailtu, näitä yrittäjävetoisia paikkoja löytyy joka nurkalta ja niillä asiakasuskollisuus on korkea. Lisäksi nettikaupan pitäminen on kovin helppoa. Tuttava piti sellaista viitisen vuotta ihan minimaalisilla tietokonetaidoilla. Valmis verkkokauppa-alusta, postin ja Klarnan kanssa sopparit ja tavara tukkureilta. Tosin aina jaksaa ihmetellä, kuinka kaikki nämä pysyvät pystyssä.

Itse tosin käyn Mustin kaupassa (Peten koiratarvike-brändillä) kun ne murkinat saa helpoiten sieltä kotimatkalla. Verkkokaupassa tulee aina toimitusten kanssa säätämistä eikä postista hakeminen ole yhtään sen helpompaa kuin siitä kauppakeskuksen yhteydessä olevasta kivijalasta. Tämän arvo on brändissä (jos sitä on) ja valmiissa myymäläverkossa.

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 17.1.2020 12.09

Kertokaapas tilaajat, miksi Akin turpa koristaa Kauppalehden uutista otsikolla "Sijoittajat katuvat kiinteistökiimaa"? Onko se miltä kiinteistökiima näyttää vai viitataanko uutisessa johonkin Akin kirjoitukseen?

 

Näytä koko viesti