Olet täällä

Inission - 21.10.2022 02.55

Aki Pyysing kirjoitti:

Mie luulin, että Inission on elektroniikan sopimusvalmistaja. Sen sijaan se tekeekin lehmien ja lampaiden kaulapantoja.:

Ei ole tullut vastaan EMS-toimittajaa, joka ei tarjoaisi myös box-buildia. Kun tuote on pääosin elektroniikkaa niin ei ole järkeä toimittaa sitä enää toiselle toimittajalle loppukokoonpanoon ja pakattavaksi. Yleensä nämä menevät yhdeltä luukulta myyntipakkaukseen asti. Se paketin päällä lukeva tuotteen "valmistaja" on sitten muutama insinööri ja lauma myynnin ja markkinoinnin osaajia. Alkuvaiheessa näitä startup-juttuja tosin kasaillaan aina jonkun autotallissa tai toimiston kahvipöydässä pienissä määrin ennen kuin volyymi kasvaa oikeaksi bisnekseksi. 

Sori, jos vastasin hassutteluun vakavalla naamalla.

 

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 19.9.2022 08.51

hauturi kirjoitti:

Missä ajassa lienee avainkysymys? Ts. onko tuo vaikkapa vuosibudjetti vai koko hankkeen budjetti esim. 50 vuoden aikana?

Iter projektissa rakennetaan siis fuusiovoimalaitos koekäyttöön. Kyseessä on yksi kalleimmista tieteellisistä projekteista koskaan, siksi "pienen mittakaavan puuhastelu" on ehkä lievä understatement. Sähköä tuo voimalaitos ei tule vielä tuottamaan, tuotettu energia hävitetään vielä taivaan tuuliin ja tuhlataan samalla 300 MW teholla sähköä, eli pienen ydinvoimalan verran. Rakennusprojekti alkoi 2013 ja valmista pitäisi olla 2025. Samalla rahalla olisi saanut rakennettua kolmen OL3:n verran ydinvoimaa. Jos kokemukset ovat hyviä niin seuraavan projektin on tarkoitus tuottaa myös sähköäkin, nykyaikataululla heti vuonna 2051.

 

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 19.9.2022 02.32

hauturi kirjoitti:

Itse olen ihmetellyt koska ruvetaan tosissaan kaatamaan rahaa fuusioenergian tutkimiseen. Se nyt kai kumminkin ratkaisisi aika monta ongelmaa jos saataisiin kunnolla toimimaan. Vai onko joku jossain todistanut ettei ole ylipäänsä mahdollista? - kyllähän sen kanssa kai edelleen puuhastellaan, mutta kokonaisuuden kannalta aika pienessä mittakaavasa.

Mitä tarkoittaa tosissaan? Monikansallisen ITER-projektin budjetti on 15 miljardia euroa (vai dollaria, tosin nykyään aika sama?) joka ei kuulosta enää puuhastelulta. Riski on siinä, että mikään ei takaa saadaanko tuolla 15 miljardilla fuusiovoimaa kehitettyä kaupalliseen käyttöön vai ollaanko sen jälkeen edelleen samassa pisteessä kuin aikaisemmin.

Edit: Nykyinen ITERin hinta-arvio näyttäisi kasvaneen 22 miljardiin euroon.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 1.9.2022 10.39

Hynägrande kirjoitti:

Lasketaan positiiviseksi. Hermia 2 sijaitsee siellä entisen TTKK:n naapurissa ja vieressä pyörii kaikkea Nokian konttoria yms. 

Nokian konttoria ei siellä pyöri, Nokian Tampereen tilat ovat Hatanpäällä. Nokian tuho on se syy, miksi Hermian alueella on nyt reilusti tyhjää toimistotilaa. Toki yliopisto siinä on vieressä ja se tekee alueesta teknologiapuolen toimijoille houkuttelevan.  Hiljakseen nämä tilat ovat täyttyneet muilla toimijoilla ja ne moderneimmat rakennukset on jopa aika täynnä, mutta ei siellä vieläkään ole varsinaisesti myyjän markkinat. Tämä Hermia 2 on siis 80-luvun lopulta ja aika lailla alkuperäisessä kuosissa ilman mitään isompia remontteja.

 

Näytä koko viesti
Kesko - 29.8.2022 10.47

Nämä "ihmisten täytyy silti syödä" perustelut on aina vaarallisia. Jos osakkeen arvon on pumpannut ylös kaikki muu kuin ne citimarketit niin osake tulee kyllä iloisesti alas jos nämä muut osat pettävät. Sitä en tiedä, miten todennäköistä se on. Itse lankesin samaan ajatteluun Oriolan kanssa. Kuvittelin, että osake halpeni logistiikkaongelmien takia mutta oikeasti se romahti, kun sen hintaa ylöspäin ajanut apteekkibisnes paljastui paskaksi Ruotsissa ja kiellettiin Suomessa. Siinä ei silloin paljon auttanut, että se vanha bisnes on edelleen toimivaa kun sen arvo ei vastaa hintaa.

Noin muuten K-ryhmä kun hävisi Prismoja vastaan hypermarkettikisan niin se on lähtenyt vastahyökkäykseen "Oman kylän kauppa" -sloganilla ja lähikaupoilla. Sen näkee ihan telkkarin mainoskampanjoista. S-ryhmä mainostaa halvalla hinnalla kun K-kauppias käy suurin piirtein grillaamassa lihat asiakkaan pihassa. Sitä voi miettiä, kumpi menestyy kun kukkaron nyörit kiristyvät.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.8.2022 11.48

Bitcoinien louhinnasta Euroopassa tapahtuu merkityksettömän pieni osa, eli Euroopan energian hinnalla ei sen suhteen ole mitään merkitystä. Jenkeissä sähkön hinta on noussut suurin piirtein yleisen inflaatioprosentin verran ja jossain Kazakstanissa tai Kiinassa se on voinut jopa laskea, kun Venäjältä sitä saa nyt alennuksella.

 

 

Näytä koko viesti
Kiinteä korko - 18.6.2022 01.52

Lantti kirjoitti:

Ostovoiman selvä heikkeneminen, vallitsevat todella matalat tuottovaatimukset ja korkojen nousu eivät kyllä mitään paraatimarssia lupaile myöskään asuntosijoittajille. Tuskinpa asumistukiakaan ihan inflaation tahdissa korotetaan.

Tuohon vielä päälle hiljattain uutisoidut ongelmat vuokralaisten löytymisessä myös isoissa kaupungeissa varsinkin yksiöihin. Ne ensimmäiset koronnousun ruumiit eivät varmaankaan tule oman kotinsa lainalla hankkineista. Niillä on kuitenkin lainat pääosin stressitestattu nykyistä korkeammilla koroilla ja ne ovat vaarassa vasta jos työttömyys kasvaa. Sen sijaan nyt voi realisoitua se mitä on peloteltu, eli maksimi velkavivulla tehdyt sijoitusasunnot, joissa on sekä isot yhtiölainat että velalla rahoitettu omarahoitusosuus. Kun yhtiölainan lyhennykset alkavat pyöriä korkojen lisäksi eikä vuokria pysty tässä markkinatilanteessa korottamaan samaa tahtia alkaa niitä sijoitusyksiöitä tulla pakkomyyntiin eikä niilläkään markkinoilla ole liikaa ottajia.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.5.2022 09.00

Artsipappa kirjoitti:
Mutta miksi käyttää jotain sijais-BTC systeemiä missä pitää noin kikkailla? Miksi ei vaan käytetä jotain olemassa olevaa nopeaa ja halpaa?

Niinkuin esimerkiksi euroja ja dollareita?

 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 5.3.2022 07.18

Nyt kun Kiovassa ollaan enemmän tai vähemmän jumissa mutta etelässä edetään, niin tuo aikaisemmin mainitsemani Novorossija suunnitelma kuulostaa aina vaan todennäköisemmältä.  Varsinkin, kun Transnistria julistautui virallisestikin itsenäiseksi, mitä se käytännössä on ollut tähänkin asti. Hyökkäys Kiovaan on silmänlumetta tarkoituksena sitoa joukkoja ja edistää omia tavoitteita tulevissa aseleponeuvotteluissa, joissa Venäjä tulee tarjoamaan aselepoa siten, että Etelä-Ukraina jää sen hallintaan. 

 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 21.2.2022 08.09

Putin ilmaisi suunnitelmansa jo 2014 tässä haastattelussa. Nyt suunnitelmat tullaan panemaan toteen. Tarkoituksena ei ole koko Ukrainan valtaus, vaan ainoastaan ottaa takaisin se osa, joka Putinin mielestä kuuluu Venäjälle.

"I would like to remind you that what was called Novorossiya (New Russia) back in the tsarist days – Kharkov, Lugansk, Donetsk, Kherson, Nikolayev and Odessa – were not part of Ukraine back then. These territories were given to Ukraine in the 1920s by the Soviet government. Why? Who knows. They were won by Potyomkin and Catherine the Great in a series of well-known wars. The centre of that territory was Novorossiysk, so the region is called Novorossiya. Russia lost these territories for various reasons, but the people remained.

Today, they live in Ukraine, and they should be full citizens of their country. That’s what this is all about. The issue is not whether the referendum on decentralisation or federalisation is followed by elections or the elections come before the architecture of the state is changed. The key issue is providing guarantees to these people. Our role is to facilitate a solution in Ukraine, to ensure that there are guarantees. People from southeast Ukraine will ask you, will ask us and the current authorities in Kiev: “Fine, the elections will be held on May 25, but do you want us to recognise their outcome? You’ll forget your promises the very next day and send new oligarchs to Donetsk, Kharkov, Lugansk, and so on. What about guarantees? We need answers.” I hope that an answer will be found."

 

Näytä koko viesti