Olet täällä

Saapasmono

Saapasmono

  • Liittynyt 9.7.2014
  • 19 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 30.1.2018 9.20

Eipä ole hetkeen tullut kirjoiteltua, mutta eipä ole tullut lisäyksiä tehtyäkään. Tässä kuussa oli muutto ja se söi käytännössä kaikki rahat, mitä olin suunnitellut sijoittavani. Kuitenkin sijoitus omaan itseeni ja pitkällä aikavälillä jaksamisessa ja muussa suurempi value. Kotikaupungissa kuitenkin pysyttiin. Tammikuussa paloi muutenkin omaan tasoon nähden poskettomasti rahaa, vaikka piti niin elää säästeliäästi 2018. Tarkoitus kuitenkin tänä vuonna on sijoittaa kaikki mahdolliset irtoavat pennit.

Next Gamesin vuosijulkaisu tuli ja tänään voisi odottaa osakkeen dippaavan hieman. 6.4 millii tukkaan, liikevaihto kasvoi 4,5%, DAU- ja MAU-luvut laskivat hieman ja ARPDAU laski 0,21€ -> 0,20€. Eiköhän tarpeeksi moni vedä suoraan näistä johtopäätökset ja kohta osaketta saa taas hieman halvemmalla. Rapsan luettuani oli vähän kaksijakoiset fiilikset:
Positiiviset asiat:
-Walking Dead: Our World on soft launchissa ja peli tulee ilmeisesti jo Q1
-Blade Runner tulee Q2 loppuun mennessä
-Putkessa kaksi uutta peliä, joita ei ole julkaistu.
-Firma kasvaa ja tappiot selittyy tällä
-Yli puolet pelaajista jenkeistä
-The Walking Dead uusittiin yhdeksännelle kaudelle, vaikka kahdeksas on vielä kesken.

Arveluutavat asiat:
-Blade Runner-elokuvan menestys oli yhtä huono kuin blogin avauksessa ounastelin. Peli ei ehtinyt ensi-iltaan ja tarvitsee nyt enemmän rahaa markkinointiin.
-En tiedä tekikö NG virheen julkaistessaan keskeneräisestä pelistä (Our World) Gameplay-videon syksyllä. Tuo ei vielä vakuuttanut, mutta kehitys oli kesken.
-Vaikka tiimi on vakuuttava, onko lisenssipelit sittenkään oikea muoto, jos ajoitukset menee pieleen.

Nextillä on kuitenkin sen verran vahva tiimi, että uskon kuitenkin pelien menestyvän. Pakko arvostaa työtä aiemman Walking Deadin takana, sillä mielestäni nuo pelaajamäärät ovat kovin kiitettävät jo kaksi vuotta vanhalle pelille. AMC:ltä tulee Walking Deadin kanssa vielä parisen  vuotta vetoapua vähintään. Ehkä enemmän tuli löydettyä positiivista tuosta rapsasta. Ajattelin lisäillä Nextiä salkkuun vielä. Tuskin ihan samanlaista raketointia ole luvassa kuin Our Worldin julkaisussa, mutta tuskin tuosta parissa vuodessa pahasti tukkaan tulee.

 

Vuonna 2018 ajattelin painaa sokkona vaan pelifirmoihin rahat. Kehitys on naurettavaa. Square Enix kävi jo parhaillaan loppuvuodesta melkein 5700 jenissä. Nyt olen iloinen, että kurssi tulee alas. Frankfurtin pörssin kautta pääsee tuohon kuulemma käsiksi (tarkastetaan). SE tulee olemaan oma hankintani tälle vuodelle. Kingdom Hearts 3 ja Final Fantasy VII odottaa putkessa. Firma tekee kokoajan fiksua jälkeä ja mielestäni tuossa osakkeessa voi olla vielä ilmaa. 

Edellisessä päivityksessä tuli puhuttua Blizzardista ja siinä näyttäisi käyvän ihan hyvät. Johonkin 63usd pintaan ostelin ja nyt osake porskuttaa +72,50usd. Jos tuota EA:n aiheuttamaa mikromaksuhätäpaniikkihässäkkää ei olisi tullut, voisi osake olla korkeammalla. Hyvin kertoi jenkkisijoittajien tietotasosta pelifirmoista. Blizzardin mikromaksut ovat kuitenkin täysin erilaisella alueella, kuin EA:n pay-to-win -peleissä. 

Take-Two Interactive olisi ollut Red Dead Redemptionin takia mielenkiintoinen osake, mutta se on noussut joulukuun alusta jo 20%. Vaikka RDR2 tulee edelleen nostamaan kurssia, niin mielestäni vähän turhan hintava osake itselle.

 

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 3.11.2017 21.10

Jaahas. Meni aamulla näköjään Goforen listautumistiedote ohi. Oon odottanu tätä kun kuuta nousevaa ja toki se tuli tälläiseen väliin ettei ole varaa lähteä merkitsemään. Juuri kolme viikkoa sitten kaverilta kyselin listautumisesta. En saanut vastausta edes että tuleeko listautuminen tämän vuoden puolella. Luotin että menee tammikuulle ja pääsen mukaan hippaan.

Firma on erityisen tuttu. Ekan yliopiston yritysexcun tein juurikin goforelle ja tuolloin työntekijöitä oli 60. Tämä oli 2016 keväällä. Firma hankki leadinin alkuvuodesta, samoihin aikoihin kun itse olin 6kk erästä kurssia tuolla suorittamassa. Keskiviikkona oli edellinen excu ja nykyään työntekijöitä on jo yli 350. Firma tekee todella paljon julkisen puolen projekteja ja duunia riittää. Avainluvut toki ei hirveää profitia näytä, mutta kaikki raha on suunnattu kasvuun.

Ylimerkintä on varmaa. Syö suuresti miestä etten pääse merkintään mukaan. Kaiken sen lisäksi että firma on jatkossakin laadukas, toimitusjohtalla on maailman paras harrastus. Hän istuu Ilves-Hockey Oyn hallituksessa.

Edit: Katson BlizzConin streamia. Blizzu tuo wowiin alkuperäisversion servut takas. Pelaajat toivonut tota jo vuosia. Rahasadetta ei voi vaan estää. Dumppaan maanantaina Nokiat tappiolla ja hyppään Activision Blizzardin kelkkaan.

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 3.11.2017 15.13

Eipä ole ollut hetkeen mitään kirjoitettavaa. Salkku otti Nokia-dipissä hittiä, mutta plussalla ollaan vielä. Elämässä tapahtui asioita, jonka takia jäi viime kuussa suuremmat osakeostot nappaamatta. Näillä näkymin seuraava täsmäisku sijoittuu vasta tammikuulle.

Next Gamesin osari tuli ja tykkäsin luvuista. Walking Dead: NML käyttäjämäärät ovat edelleen kasvussa ja kyseessä alkaa mobiilirintamalla olemaan kuitenkin jo aika vanha peli. Vahvaa tekemistä. Ensimmäisen postauksen mutuilut osuivat nappiin. Uudesta Blade Runner-leffasta ei tullut megamenestystä ja peliä ei saatu ulos ensi-iltaan. Peli ilmeisesti julkaistaan reilusti myöhemmin, mutta elokuvasta tuo peli ei saa suurempaa nostetta. Voi olla hankala markkinoida tuota peliä, kun tuo itse leffa tullaan hautaamaan harrastajien leffahyllyyn nopealla aikataululla. Vastaavasti TWD: Our World on jo menossa testaukseen, mikä tarkoittaa että peli ilmestynee jo keväällä. Pitääpä selvittää että onko tuon pelin beta-testaukseen mitenkään mahdollista päästä mukaan. 

Edellisessä päivityksessä läpi käyty Activision Blizzard on ottanut tuosta 17. päivän postauksesta ihan kivaa uppia. Suurin ponnistus tuli, kun CODin pelivideovuodot alkoivat muutama päivä ennen julkaisua. Peli oli sen verran suosittu, että launchissa AB:n servut kyykkäsivät täysin ja hommaa selvitellään. Kurssin arvo on noussut 61,66usd -> 65,45. Toki parisen viikkoa on todella lyhyt aika, mutta uskon varsinkin CODin joulumyynnin nostavan Blizzun osakkeita entisestään. 

Myös Square Enixin osake raketoi. 21.8. tuli tuosta kirjoiteltua ja osaketta sai 3900 yeniin. Nyt kurssi on rikkomassa jo 5000 rajaa. Kiito tulee jatkumaan myös ensi vuonna varsinkin Kingdom Heartsin siivellä. Harmittaa toki ettei omasta salkusta tuota lyödy. Suurin syy on toki se, etten löytänyt mitään fiksua reittiä sijoittaa suoraan Tokion pörssiin. Varsinkin Tokion ja Hong Kongin pörssissä olevat peliyritykset kiinnostaa. Kertokaapa ihmeessä, miten pääsen näihin käsiksi?

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 17.10.2017 13.26

Michael Scofield kirjoitti:

Mitä mieltä oot Rovion ja Iron Maidenin yhteystyöstä, onko merkittävä avaus? Hesarissa oli asiasta tarinaa..

Eipä tuossa ole mitään erikoista. Vuosia taaksepäin Rovio teki mm. NFL-seura Philadephia Eaglesille oman Angry Birds pelin. Visit Finlandin kanssa tehtiin myös palkittu peli ja nyt olivat hommanneet viime kuun lopussa Evertonin pelipaitojen hihasta mainospaikan. En usko, että tuolla Eddie-setillä on suurta (tai ainakaan suuresti näkyvää) vaikutusta.

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 17.10.2017 11.49

Läpsytelläänpä taas peleistä hieman. Elokuun lopulla puhelin Square Enixistä juuri heidän osarinsa jälkeen ja jengi näyttää osakkeesta diggaavan. Eikä ihme, sillä julkaisivat mm. omasta mielestäni parhaan Final Fantasyn, eli IX:n PS4:lle ihan yhtäkkiä. Näyttäisi, että kaikki suosituimman Final Fantasyt ollaan kääntämässä uusille konsoleille ja myöhemmin on tulossa ns. oikea remake Final Fantasy VII:stä. Lisäksi Kingdom Hearts 3 on ensi vuoden puolella listalla. Tuosta 21.8. päivän postauksesta kurssi on noussut 3900 -> 4385 jeniin. Square Enix näyttää jatkavan kiitoaan, mutta nyt tämän hetken mielenkiintoisin firma on varmasti Activision Blizzard.

Activision Blizzard

Activision Blizzard on tullut kuukauden verran alaspäin. Suurta droppia ei ole tapahtunut, mutta pudotusta on $65,24 -> $61,48. Suurin syy on ollut ehkä Destiny 2:n pienoiset ongelmat. Tai no, ei kovin pienikään, sillä tarpeeksi pitkään pelanneilla loppui pelistä pelattava. Tuo ajaa Destinyn tyylisestä pelistä pelaajat pois ja rahat jää saamatta. Bungiella on nyt kiire tehdä peliin uusi DLC ja se on tulossa näillä näkymin joulukuussa. 

Noh, onneksi marraskuun 3. julkaistaan Call of Duty: WW2. Pääsin pelaamaan tuota pelin betaa ja vaikka siinä ei ollut kaikki mahdollinen auki, peli vaikutti todella hyvältä. Itse tykkäsin CoD 2:sta yli kymmenen vuotta sitten ja tämä peli toi itselleni samanlaisia fiboja. CoDia on vaivannut viime vuodet joka vuotinen julkaisutahti. Lisäksi peliä on viety ajassa eteenpäin jatkuvasti ja edellisessä jo hypittiin seiniä pitkin ja käytössä oli jetpack. Pelin kiinnostus PC-puolella oli täysin olematon ja CoD myi vain konsolipuolella. Peli iskee varmasti myös itseni kaltaisiin "vanhempiin" pelaajiin, jotka ovat pelanneet ensimmäisiä Call of Duteja. Nyt kun kenttiä on hieman tasoitutettu ja teemana on jälleen yli kymmenen vuoden jälkeen toinen maailmansota, tulee vanhat fanit palaamaan sarjan pariin. Itse ainakin harkitsen PC:ni päivittämistä, jotta pääsen pelaamaan tätä peliä. Lisäksi tämä peli omaa mielestäni suuren eSports-potentiaalin ja kun takana on Activison Blizzard, he tulevat varmasti ajamaan CoDin yhdeksi suurimmista eSports-peleistä. Investointipankki Piper Jaffray oli kysynyt yli 3600 jenkkiläiseltä teiniltä, mikä on heidän ykköslahjatoive jouluna jos peleistä on kyse. CoD:WW2 vei vaatimattomat 29% äänistä, kun TTI:n Red Dead Redemption sai vain 10% äänistä.

Activision Blizzardilla on vahva asema eSports-skenessä ja CoD tulee laajentamaan firman peliportfoliota. Varsinkin sotapeleissä eSports-puolella CoD syö elävältä Battlefield 1:n, koska kentät ovat pienempiä ja peli on nopeampi. Edellinen CoD myi 50% vähemmän kuin aiempi, joten tämä peli on AB:lta täysin oikea korjaus. Jos ja kun tämä peli menestyy, toivon todellakin ettei AB lähde tunkemaan 2018 joulumarkkinoille uutta CoDia, vaan keskittyy tämän pelin ja skenen kehittämiseen. 

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 9.10.2017 11.40

Michael Scofield kirjoitti:

Osaatko Saapasmono ottaa kantaa Rovion houkuttelevuuteen työnantajana kovimpien pelinikkareiden keskuudessa? Kai nekin rahasta pitää, jota Rovio ehkä pystyy tarjoamaan erilaisten kannustimien muodossa, jopa paremmin ja nopeammin kun pienemmät studiot.

Tuossa itseasiassa aiemmin asiaa käsittelinkin. Tuo tasapainoilu pelien ja animaatioiden välimaastossa aiheutti muutamia vuosia sitten suuret irtisanomiset pelipuolella ja entisistä työntekijöistä monet perustivat oman firman. Esimerkiksi Kopla Gamesin alkuperäisjäsenet olivat kaikki käsittääkseni entisiä roviolaisia ja nyt tekevät omia pelejä Flaregamesin alla. Saivat aikoinaan jopa Suomen historian suurimman seedrahoituksen peliyhtiönä (700k euroa) juurikin Flarelta ja heti Nonstop Knightin julkaisemisen jälkeen Flare osti Koplan, tai ainakin suurimman osan osakkeista. Tuota peliähän ladattiin ensimmäisen kolmen päivän aikana 2 miljoonaa kertaa ja ennen Aasian launchia senkin pelin latausluvut oli jo seitsemässä miljoonassa. Myöhemmin tuosta tehtiin mm. Chuck Norris-peli käytännössä samalla pelimoottorilla.

Rovio toki pysyy varmasti houkuttelevan työnantajana, mutta jonkinlaista epävarmuutta varmaan historia potentiaalisten työntekijöiden silmissä aiheuttaa. Rovion rekrytilannetta en ole pahemmin seurannut. Jos esimerkiksi katsotaan Supercellin toimintaa, niin hehän ei pitkään aikaan rekrynnyt ketään. Työntekijöitä Supercellillä oli "vain" 180, vaikka pelit tuottivat yhdeksän numeroista tulosta vuodessa. Pienemmälläkin tiimillä saadaan kyllä pelejä aikaan ja tekijöistä en usko sen olevan kiinni. Ideointi ja lopulta toteutus on kuitenkin se suurin menestymisen tie. Rovio pystyy omilla peleillä saamaan uusille peleilleen käyttäjiä, sillä se voi mainostaa halvalla ristiin juurikin omissa tuotoksissaan. Loppuviikosta Rovio nousikin jo merkkaustason yläpuolelle. Tänään taas ollaan menossa alaspäin. Tosiasiahan on kuitenkin se, että jos Rovio pitää kiinni luvatusta 30% osinkojaosta, tulee tuo lappu olemaan pitkässä juoksussa osinkojen osalta tuottava. Varsinkin jos se pystyy tuottamaan noita Battle Bayn tasoisia pelejä ja onnistuu niiden kanssa.

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 2.10.2017 18.40

Rovio oli näköjään tullut viitisen prosenttia alas yli 25 miljoonan vaihdolla. Maanantain lopulta sulki 2.87% pakkasella yli 30 miljoonan vaihdolla. Saa nähdä paljonko tuosta poljetaan ilmaa vielä pois. Ainakaan alkuun ei näytä fiilikset firmasta olevan kovinkaan väärässä. Jos putoaminen jatkuu, muuttuu tuo osake pikkuhiljaa jopa mielenkiintoiseksi. Tässä pari päivää nyt testaillut tuota Battle Bayta Roviolta ja ongelmia pelistä löytyy. Ohjattavuus on ehkä hieman hankalaa ja serverit ei ilmeisesti toimi täysin kunnolla. Itsellä ainakin ihmeellisiä teleportauksia on tapahtunut lähes jokaisessa pelissä. Listalleottoesitteessä Rovio sanoo että Battle Baylla voisi olla eSports-puolella potentiaalia, mutta pitkä matka on vielä edessä. Tosiasia on se, että Roviolla on kuusi peliä noin top 100:ssa eniten tuottavissa mobiilipeleissä ja nämä tuottavat jopa 80% Games-puolen tuloista. Battle Bayn lisäksi Roviolla on vain kaksi peliä Angry Birds -brändin ulkopuolelta. Toinen näistä on tuo Love Rocks Shakira, jota ei kiinnosta edes testata. 

En ainakaan nopealla silmäilyllä löytänyt mistään itse Battle Bayn MAU- ja DAU-lukuja. Nuo olisi kovinkin mielenkiintoista tietää, sillä peli on ollut reilun neljä kuukautta nyt ulkona. Battle Bayn onnistuminen lupaisi Rovion osalta hyvää ja osoittaisi vihdoinkin, että yritys pystyy luomaan Angry Birdsin ulkopuolella toimiva pelejä. Niin kauan kun Rovion bisnes pyörii pelkästään AB:n ympärillä, en ajatellut itse koskea tuohon osakkeeseen. Ainakin somen puolella Battle Bay -brändillä on matkaa. AB:n sivusta tykkää lähes 25 miljoonaa, kun BB:llä vastaava luku hieman yli 20k. Toki Angry Birds on vanha brändi ja sen tunnettuus maailmalla on suuri. Pakko myöntää etten itsekään ennen listautumista ollut kuullut Rovion Battle Bay-pelistä, mutta se johtui lähinnä siitä etten ole firmaa aktiivisesti seurannut sitten Angry Birds 2:n.

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 27.9.2017 9.49

En sitten jaksanutkaan käydä Rovion infossa, koska olin ehtinyt jo vetämään yli kymppituntisen päivän yliopistolla ja olin aivan piipussa. Aivan järkyttävää merkkausryysistä Rovion osake ilmeisesti ei nyt napannut, vaikkakin toisena mahdollisena päivänä iltapäivästä anti lyötiinkin kiinni ja se on nyt ylimerkitty. Nähtäväksi jää, että mihin tuo osake asettuu. Seurataan.

FinnishDGI kirjoitti:

Itsekin olen pyöritellyt Verkkokauppaan sijoittamista silloin tällöin mielessä. On kuitenkin aina kaatunut siihen 100% subjektiiviseen seikkaan, etten itse nykyään koskaan tilaa sieltä mitään, enkä tajua miksi kukaan muukaan ostaa. Muista suomalaisista verkkokaupoista ja/tai Saksan Amazonista saa samat tavarat ja enemmän yhtä nopeasti / lähes yhtä nopeasti edullisemmin. Aiemmin pidin sivujen rakenteesta ja siitä miten kaikki löytyi helposti Verkkokaupan sivuilta, mutta nykyään satunnaiselle kävijälle nekin tuntuvat hankalalta.

Verkkokaupan nettisivun nykyinen käytettävyys on kylläkin luokkaa syöpä. Itse tein kandini aiheesta konversio-optimointi mobiilisuunnittelussa ja ehkä eniten käytin omien ratkaisuiden miettimisen pohjana juuri Verkkokaupan tuotesivua ja mitä kaikkea siinä on vialla. Vanhassa sai esimerkiksi läppäreistä todella nopeasti tehtyä rajaukset valmistajalla ja muulla relevantilla informaatiolla. Nyt nämä rajaukset on tungettu kovin epäloogiseen paikkaan. 

Verkkokauppa jää itseltä nyt kuitenkin alkukuusta kokoonaan ostamatta ja tähän yksinkertaisena syynä on Seppälän siirtyminen toimarin tontilta. Tämän Panu Porkan historia vaikuttaa omaan silmään vähän heikolta, tosin en ole ehtinyt vielä täysin paneutua kaikkeen mitä kerennyt tekemään. Seppälä kuitenkin rakensi alusta loppuun koko brändin ja vaikkakin jää hallitukseen isoimpana omistajana, silti olisin halunnut nähdä jatkossa toimarina. En tiedä miten Suomalaisella kirjakaupalla on tänä vuonna mennyt. Porkka on tämän vuoden toiminut lafkan toimarina ja ehkä kyseessä on vain ollut "haaste". Koska omat faktat on vielä vajaavaiset, en lähde kaveria haukkumaan. Takaraivossa on vain fiilis, että Verkkokauppa on syytä jättää nyt ostamatta.

Nintendo

Pistetääs taas pitkästä aikaa vähän omaa näkemystä pelifirmoista. Piti jo pari viikkoa sitten kirjoittaa tästä ja turhautumisestani Nintendoon. Suurin syy oli firman julkaisemat retrokonsolit ja päätös tehdä niistä rajoitettu erä. Super Nintendon (SNES) retrokonsoli oli itselläni ostoslistalla, mutta myöhästyin pelikauppojen julkaisusta päivän, koska tästä ei pahemmin tiedotettu. Tämän jälkeen jokaisessa paikassa oli ilmoitus, että konsoli on loppuunvarattu ja sitä ei ole saatavilla. Kyse on siis pienikokoisesta, vanhan konsolin näköisestä laitteesta, johon on upotettu toistakymmentä legendaarista peliä. Nämä pelit ovat lapsuudessani olleet kovassa pelailussa ja nostalgia tässäkin osoittautui oikeaksi liikkeeksi Nintendolta. Koko maailmasta varattiin konsolit välittömästi loppuun. Noita pelejä on vaikea saada vanhoina versioina ja niiden toimivuudesta ei voi ikinä olla varma. 

Päätin kuitenkin ennen juttua käydä katsomassa Nintendon nykyistä kurssikehitystä ja pientä kulmakarvojen nostelua aiheutti hintapomppaus 35 420 jeniä (7.9.) -> 42 890 jeniä (20.9.). Nyt kurssi makaa viikko piikin jälkeen hieman alle 41k. Löysin tuohon muutaman syyn. Jotain muutakin ilmeisesti otti päähän tuo retrokonsolien saatavuuden rajoittaminen ja Nintendo on nyt järkyttävän palautemäärän jälkeen päättänyt pistää markkinoille lisää molempia jo julkaistuja konsoleita. Tämän lisäksi Nintendo Switch myi taas kerran enemmän kuin PS4 ja Xbox One Jenkkilässä. Tämä oli jo neljäs kerta kuuden kuukauden sisään ja nyt näyttää vahvalta Nintendon meno. Edelliset konsolit ovat jokseenkin flopanneet, mutta pienen kokonsa ja liikuteltavuutensa ansiosta Switch on ilmeisesti lyönyt yhdysvaltalaisten sydämiin. Suurin ongelma on kuitenkin se, että Nintendo on ilmoittanut jo ettei se pysty toimittamaan tarpeeksi konsoleilta joulua varten. Ilmeisesti menestys on yllättänyt jopa heidät. 

Pakko kyllä tykätä tästä uuden johdon toimintatavasta. Pitkästä aikaa Nintendo kuuntelee mitä faneilla on sanottavaa ja tekee päätöksiään sen mukaan. Nintendolla tapahtuu kokoajan ja paljon. Käsikonsoleitakin julkaistaan jatkuvasti, mutta ne ovat pääsääntöisesti teemajulkaisuja ja itse uutta rautaa noissa laitteissa ei ole. Lisäksi Nintendo julkaisi muutama kuukausi sitten tiedon että uusi Pokemon-mobiilipeli on tulossa. Nintendon osake houkuttaa, mutta joulun laitetoimitusvaikeudet hieman pelottavat. Se voi jättää paljon rahaa asiakkaiden taskuun. Mutta jos Switchin markkinaosuus jatkaa kasvuaan, pitkällä juoksulla Nintendon osake näyttää hyvältä. Firmassa tehdään paljon hyviä asioita tällä hetkellä.

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 18.9.2017 11.06

Kuun alussa olisi taas aika tuuppaa rahaa salkkuun. Opiskelijana nuo salkkupanostukset riippuu paljonkin siitä että paljonko pystyy säästämään ja miten betsit kulkee. Tarkoitus olisi siirrellä pelikassasta "turvaan" rahaa aina ajoittain. Pienen nelinumeroisen summan ajattelin jakaa kahtia. Ekalla puolikkaalla ostan todennäköisesti Verkkokauppaa, sillä tulosvaroituksen jälkeen sopulit hyppäsi kalliolta ja mielestäni pitkällä aikavälillä tuo osakkeen arvo on naurettavan alhaalla. Jos sitä saa vielä alle 9€, niin tartun siihen. Verkkokaupalla on pitkältä aikaväliltä hyvä trackrecord ja kun ovat vielä tuuppaamassa lemmikkiruokamarkkinoille, se ei voi tarkoittaa kuin hyvää. Sen verran erinäisten koirarotujen kasvattajien kanssa tekemisissä olleena tuntuu tuo ruokapuoli jotenkin tutulta. Niin kauan kun Verkkokauppa ei lähde millekään Royal Canin / markettiruokalinjalle, tuo sataa firman laariin pitkällä aikavälillä. 

Next Gameskin on noussut nyt omista ostoista jo yli 100%. Ihan kiva lappu. Vaikka Nokiaa lukuunottamatta kaikki salkun osakkeet ovat plussalla, on tietty Nextin nousu suurin syy salkun kasvuun. Tekisi kyllä mieli tankata tätä toisella puolikkaalla, mutta ehkä odottelen seuraavan osarin ja sen jälkeistä pientä dippiä. Luvut ei ole sillä tasolla mitenkään, mikä osakkeen arvostus on tällä hetkellä. Pitkällä aikavälillä täysin eri asia.

Toiselle puolikkaalle on myös kaksi muuta potentiaalista paikkaa. Goforen listautuminen on tulossa käsittääkseni loppuvuodesta ja yksi vaihtoehto on säästää käteiset tuota antia varten. Toinen vaihtoehto on tuupata rahat asuntosaasto.fi. Oon firman toimarin tuntenut rapian kymmenen vuotta ja ollut tietoinen tuosta putiikista jo joitakin vuosia. Finanssivalvonnan kanssa vääntö on nyt ohi ja ekat sijoitukset on otettu sisään. Tuolla porukalla tuntuu olevan todellinen vainu löytää hyviä kohteita ja mielenkiintoa pienestä mainostuksesta huolimatta on sijoittajilta löytynyt. 

Huomenna olisi tarkoitus käydä kuuntelemassa ihan mielenkiinnosta Rovion listautumisinfo Tampere-talolle. Ajattelin siitä kirjoitella huomenissa jotain, jos vain sieltä irtoaa mitään mielenkiintoista. Antimoniste pitää käydä läpi, siellä oli kuulemma pelikohtaiset infot kuukausikäyttäjistä ja asiakkaiden keskimääräisestä rahankäytöstä.

Koska sijoittaminen aiheena on nyt alkanut kiinnostaa enemmänkin, olen miettinyt että ottaisi Tampereen yliopistolta harrastusmielessä joitain kursseja. Rahatalous-kurssi vaikutti mielenkiintoiselta ja Makrotalousteoria olisi kevään puolella. Otan ehdottomasti vastaan suosituksia kursseista, jos lukijoissa sattuu olemaan TAY:lla kauppista käyneitä. Tähän mennessä kaikki käymäni kauppiksen kurssit ovat olleet totaalista käsienheiluttelua ja olen yrittänyt löytää edes yhden kurssin, jossa joutuisi tekemään jotain. Toki suurin syy on siinä, että otin sivuaineena markkinoinnin ja siellä osa kursseista on kovinkin vähätöisiä. Yrjölän kurssit vastaavasti kovinkin viihdyttäviä ja niistä on oppinutkin jotain uutta. Markkinointia tullut luettua 2v ennen yliopistoon tulemista ihan harrastuspohjalta, joten senkin takia hieman liian tuttua kyseisten kurssien aiheet.

Opiskelijan sijoitusmonoblogi - 11.9.2017 11.20

AMC on lähtenyt jo rummuttamaan The Walking Deadia Jenkeissä ja tuonut mukaan jo ensimmäisen WD-perheen AR-tuotteen. Mountain Dewin kanssa järkätyssä kamppiksessa ihmiset voi Mountain Dewin sovelluksella keräillä zombeja ja saada niistä jonkinmoisia palkintoja (url). Mielestäni hyvä veto AMC:lta, sillä kaikille tuo AR ei ole vielä kovinkaan tunnettu juttu ja tutustuttaa käyttäjät helposti tekniikkaan. Tämä on ensimmäinen AR:n ja mainoksen yhteensitominen mitä itselle on tullut vastaan ja kaikinpuolin tämä tuntuu todella hyvältä jutulta ajatellen tuota Our Worldin julkaisua. 

Lisäksi vastaan tuli viime viikon lopussa Facebookin sivuilta Next Gamesin mainostamisen Success Story. (url). Ihan vakuuttavia lukuja, vaikkakin aikavälistä ei ole mainintaa. Uusasiakashankinta on mobiilipuolen vaikein ja tärkein alue. Varsinkin jenkkimarkkinoilla tuollaiset CTR-lukujen nousut lupaavat vain hyvää tulevaa varten. Tekeminen näyttää tällä hetkellä hyvältä ja suurkiitos AMC:n suuntaan tuosta AR-kamppiksesta. Se vain madaltaa kynnystä Our Worldin julkaisuajankohdan latausmäärissä. Itse Walking Deadin kausihan alkaa Jenkeissä 22.10.