Olet täällä

Sijoitusmonoblogi - 3.1.2021 09.28

Joulu ja uv meni yllättävän nopeasti. Paradox Interactivesta piti kirjotella enemmän. Kyseinen lafka julkaisee vuosiraporttinsa 23.2. Tuo ruotsalainen pelijulkaisija on tuonut markkinoille nipun hyviä pelejä ja siitä on tullutkin aiemmin kirjoteltua. Esimerkiksi suomalainen Cities : Skylines on Paradoxin julkaisema peli. Viimeisimpänä heiltä tuli ulos Crusader Kings III ja se sai todella positiivisen vastaanoton. Metacriticissa 91/100 ja User Scorekin mukava 8.5. Steamissa palaute erittäin positiivista ja siellä 30k arvostelua. Kun tuo peli oli myynyt miljoona kappaletta, sillä oli Steamissa 19k arvostelua. Joten edellisen rapsan jälkeen myynti on sujunut tuonkin pelin osalta hyvin. 

Paradox on myyntiluvuiltaan hakannut nyt ennätystä ennätysten perään ja meno varmasti jatkuu vielä pitkään. 2020 ekasta kolmesta quarterista liikevaihtoa 1360M SEK, kun vuosi aiemmin oli 908M SEK. Voittoa vastaavasti reilu puoli miljardia kruunua, kun vuosi sitten luku oli 310M SEK. Playrion Game Studion ja suomalaisen Iceflake Studiosin hankinnat näyttävät kovasti siltä, että Paradox on vahvemmin suuntaamassa myös mobiilimaailmaan. Joulukuussa Paradox julkaisi Empire of Sin -nimisen pelin Romero Gamesin kanssa, mutta se oli ohilaukaus. Se tuskin paljoa tuo viivan alle. Yllätys tuo keskinkertaisuus kuitenkin oli siitä syystä, että Romero Gamesin takana on John Romero, joka Carmackin kanssa on tuonut tuollaiset pienet pelit maailmalle kuin Doom ja Quake. 

Paradoxin myyntiluvut selittyy hyvin uskollisella pelaajakunnalla. Peleihin tuodaan lisäosia fiksua vauhtia ja ne saavat pääsääntöisesti hyvän vastaanoton. 2021 uusista peleistä mainittavaa on Surviving the Aftermath, joka on suomalaisen Iceflake Studiosin peli. Se on vielä Early Accessissa, mutta sen 1.0 versio pitäisi tulla alkuvuodesta.

Jo tuolla vanhoissa kirjotuksissa aiemmin mainittu Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 pitäisi nyt tulla julkaisuun 2021. Ensimmäinen Bloodlines julkaistiin 2004. Peli ei todellakaan näytä trailerien perusteella graafisesti sellaiselta, mitä vuoden 2021 peliltä odottaisi. Se ei kuitenkaan pelin tärkein juttu ole. Fanit odottavat tarinalta eniten ja vaikea uskoa, että tuo sössittäisi. Pelin piti tulla julki jo viime vuonna, mutta korona sekoitti senkin. Todellisuudessa varmasti ihan hyvä, sillä tässä pelissä tuskin halutaan uusia Cyberpunkin kämmiä. Fanit odottaa peliä vuosikaudet ja sitten tarjotaan kasa bugista kuraa. Toki Vampirella ei niin suuri hype ja fanikunta ole kuin CP:llä. Jos peli onnistuu, tulee se saamaan nopeasti arvoisensa hypen. Nykyään varsinkin pelaajien puolelta ollaan todella kriittisiä, mutta kun jokin onnistuu, niin sen tietää sitten kaikki. Elokuussa Paradox päätti kuitenkin projektista pistää pihalle Creative Leadit Brian Mitsodan ja Ka'ai Cluneyn. Suurempaa selitystä asialle ei annettu. 

Paradox ei se seksikkäin vaihtoehto peliosakkeista varmasti ole, mutta hyvää tulosta talo tekee jatkuvasti. 

Tässä vaiheessa on todella vaikea sanoa millainen pelivuosi 2021 tulee olemaan. Uusi konsolisukupolvi saatiin pihalle ja ainakin muutamia todella mielenkiintoisia titteleitä on tulossa tänä vuonna. Itse odottelen ehkä eniten uusinta God of Waria, sekä uutta Resident Eviliä. Pitäisi toki varmaan vanhatkin jaksaa pelata loppuun. Jostain syystä olen pelaillut taas todella vähän. Karmea kiire hankkia pelejä ja sitten ne istuvat muoveissa odottamassa jotain päivää jolloin pelaisin niitä. 

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 31.12.2020 12.23

Paradox Interactive @ 256 SEK

Näytä koko viesti
Sijoitusmonoblogi - 23.12.2020 09.58

Eipä ole yli 1,5 vuoteen tullut kirjoiteltua. Syykin siihen löytyy siitä, että päätin dokaa salkkuni. Viime vuoden alussa murtui nilkka ja muutenkin asiat meni aikalailla päin itseään. Viina oli hyvä lääke ja ei harmita tällä hetkellä yhtään, että esimerkiksi seiskan pinnassa olleet Remedyt tällä hetkellä 40€ pinnassa ja 150SEK hommatut Paradoxit kävi jo yli 300SEK. Salkku nyt ei ollut vielä edes viisinumeroinen ja verojakaan tarvinnut maksella, kun jäi Next Gamesin ansiosta käytännössä breakiin vaikka Rovionkin myin yli seiskassa. 

Yliopisto ei jaksanut kiinnostaa ja päätin keväällä et taidan testaa päästä kesähommiin. Tietojenkäsittelytieteitä on tullut harrasteltua, mutta työnhakuvaiheessa tajusin ettei tuo koodaaminen yksinkertaisesti jaksa huvittaa. En saanut helpohkoa React Native-sovellusta tehtyä haluamallani tavalla ja se homma jäi siihen. Samalla päätin että vaihdan maisterin HTI-puolelle. UX ollut opiskeluajan lähellä sydäntä. Konversio-optimointiakin kuitenkin jonkin verran tehnyt ja semipaljon markkinointia opinnoissa alla. Tästä syystä aattelin et toi puoli sopisi itselleni paremmin.

Kun työnhaku ei onnistunut, niin piti keksiä jostain tulolähde että voisi muuttaa avokin kanssa yhteen. Opiskelijan tuloilla se olisi ollut ihan painajainen. Kartotin vähän markkinoita ja päätin lätkästä puljun pystyyn. Oon tehnyt sisällöntuotantoa jostain 2013 asti ja päätin samalla testailla vähän siipiä konversio-optimoinnin parissa. Hommat lähti hienosti rullaan ja sain lukittua yhden ihan hyvän diilin heti alkuun. Saman poppoon kanssa piti lähtee kasaan myös sporttisaittia. Erinäisten asioiden ansiosta se venyi syksyltä alkuvuoteen ja sitten lävähti korona. 

Saittiprojekti kuoli pystyyn ja lifelinenä olleet urheilun kirjottamiset loppuivat sitten seinään alkuvuodesta. Raavin joitan hommia kasaan ja starttiraha jelppi loput. Tulotaso kuitenkin putosi reilusti ja oikeastaan rahaa ei sijoitteluun ollut.

Vaikka en tollasesta "New Year, New me" -kurasta pidäkkään, niin elämässä hommat lähtenyt rullaan paremmin loppuvuodesta. Oon löytänyt salilta itseni jo joitain kertoja viimeisen 3-4kk aikana ja viime kuussa oli melkein enemmän salikertoja kuin ryyppypäiviä. Keväällä ja kesällä oli viinan kanssa laukka päällä. Tein kuutisen päivää kuukaudessa hommia, että sai vähän rahaa kasaan ja sitten vetäsin perseet. Toukokuussa ryyppypäiviä kertyi vaatimaton 19 kappaletta. 

Vaikka firma on ollut pystyssä jo 1,5v ja oon painellut puskaradion kautta erinäisiä hommia, niin ajattelin vihdoin tehdä itselleni joululahjaksi firmalle sivut. Suomessa konversio-optimointi on kohtuullisen uutta juttua vieläkin, vaikka oon vuosikaudet näitä hommia tehnyt. Nyt olisi tarkoitus saada enemmän ja enemmän duunista sille puolelle. Firmalle en aikanaan keksinyt mitään järkevää nimeä, niin luonnollisesti otin tämän nickin käyttöön koska sillä mut on monissa piireissä tunnettu jo vuosikaudet. 

2020 olisi ollut ihan saamarin hyvä vuosi juurikin pelifirmojen sijoittamiseen, mutta se on nyt ollutta ja mennyttä. Ajattelin jatkossa panostaa sijoituslukemiseen ja opiskeluun entistä enemmän. Sain 11 vuotta nuoremmalle veljellenikin jo iskostettua päähän, että kannattaa pistää rahat poikimaan ajoissa. Tehtin plan et ostellaan tarvittaessa kirjoja puoliks ja käydään juttua yhdessä tarkemmin läpi. 

2021 olisi tarkoitus tehdä sen verran hyvää tulosta firman puolelta, että voisi järkeviä summia sijoitella per kuu. Ikää tulee ensvuonna vasta 34 v, joten aikaa tässä vielä on hyvin. Todennäköisesti vaihdan tyhjän OST:n Nordnetin puolelta OP, koska kaupankäyntikulut ovat halvempia. Toki siirto maksaa, mut pidemmässä juoksussa sen 50€ säästää hyvin nopeasti. 

Pyrin myös foorumilla taas aktivoitumaan. Vuodelle 2021 ensimmäinen osto tulee ehdottomasti olemaan Paradox Interactive. Ne pisti kunnolla haisemaan viime vuonna ja helmikuussa tuleva vuosiraportti tulee taas nostamaan kurssia. Bloodlines 2 on myös julkaisussa vasta ensi vuonna ja se tulee myymään kuin häkä. Paradoxista yritän kirjoitella joulun aikana enemmän näkemyksiä.

Näytä koko viesti
Rahapeliyhtiöt - 19.11.2020 01.24

Omaan silmään Catenan meno ei ole ollut koskaan oikein vakuuttavaa. Tuolla määrällä saitteja tuo NDC-määrä ei vakuuta. Jenkkilä ei tule olemaan helppo markkina affeille, ainakin näin mutulla. Monen sivun käytettävyys on mitä on. Toki potentiaalia lafkalla vielä on. Ainakin Careers -puolella näyttäisi olevan hakusessa vihdoin CRO Analyst, jota tuskin tähän mennessä ole ollut.  Eli tarvitaan joku optimoimaan funnelia ja taklaamaan konversio-ongelmia. Ainakin tuo työpaikkakuvaus oli sen verran luokkaa "Ei me oikee tiedetä mitä tää tekee".

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 04.15

Michiganissa eniten ääniä laskematta Wayne Countys, jossa sijaitsee Detroit. Siellä Bidenilla 2/3 äänistä tässä vaiheessa. Jännä, kun kuitenkin Obaman aikana Detroit meni viimeisen kerran viemäristä alas. Trump ei tuota käytännös voi voittaa enää. Nevada on tiukilla, mutta jos Biden sen, Arizonan, ja Wisconsinin lisäksi kairaa, niin 270 on kasassa. 

Näytä koko viesti
Verkkokauppa.com - 28.10.2020 06.27

TuuriTuuli kirjoitti:

Ymmärsinkö oikein, ettei Amazon vielä toimita Suomeen? Tai siis tarjoa erityistä palvelua tähän suuntaan, kyllähän Saksastakin on tänne voinut tähänkin asti tilata kunhan maksaa viulut.

Kyllähän näin vielä on. Todennäköisesti testaavat Ruotsin logistiikan ennen kuin laajentavat Suomeen. Valikoimahan on jättimäinen. Vaikka Verkkokauppa onkin kovin iloinen tällä hetkellä ettei Amazon kuljeta kaikkea Suomeen, antaa nuo kommentit mielestäni liian tyytyväisen kuvan. Kun tuo toimitus täyspäisesti aukeaa Suomeen, on Verkkokauppa ongelmissa. Itse olen omani tilaillut Dustinista. Heidän verkkokauppansa ja valikoimansa ovat useissa kategorioissa yksinkertaisesti niin paljon parempia kuin Verkkiksen vastaavat. Jos jotain tarvitsee nopeasti, niin nekin onnistuu Powerista. Ainakin tuo Pirkkalan liike ei houkuta vierailemaan yhtään. Samasta syystä myin aikanaan kaikki tuon lafkan osakkeet.

Näytä koko viesti
Verkkokauppa.com - 28.10.2020 12.06

Siinä se nyt sitten on. https://www.amazon.se/

Näytä koko viesti
NoHo Partners ent. Restamax - 6.2.2020 11.51

Löyhä kirjoitti:

Edelleen hämmästelen osakkeen matalaa hintaa, merkittävä yrityskauppa tulossa.

Jos NoHo menee taas ostelemaan uusia, niin ei tuo lafka tule enää koskaan tuottamaan mitään ilman johtajavaihdosta. Pahin läppä olisi, jos ilmottaisivat ostavansa esimerkiksi Restelin ravintolatoiminnan. Ketju on jo kohtuullisen kammottava jätti ja hallitsee osassa kaupungeista jo aivan liikaa ravintola- ja viihdeskeneä. 

Lafkan nettovelkaantumisaste on jo korkealla. Pääsääntöisesti palvelu on todella nihkeää, ravintolat kohtuullisen heikkolaatuisia ruoan suhteen muutamaa lukuunottamatta. Lisäksi puhutaan jokaisessa osarissa markkinan pirstaloitumisen hyödyistä, mutta silti tasapäistetään kaikki puljut käytännössä samaan. Tätä on nähty varsinkin Tampereella paljon. Tampereella kun tehtiin ravintolahankintoja, niin pyrittiin piilottamaan se fakta, että kyseessä on Restamax ostajapuolena. Kovin harva esimerkiksi tietää Tampereen Hookin olleen NoHon pulju jo vuosia.

Lisäksi kannattaa ihan piruuttaan ladata ravintola.fi -sovellus. Se on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Jumalauta. 2015. Nyt jos sen lataat, luuri ilmoittaa sen ainakin Androidilla olevan tarkoitettu vanhalle järjestelmälle ja ei välttämättä toimi oikein. Myöskin ravintola.fi -sivua ei tuon jälkeen ole päivitetty. Esimerkiksi Tampereen "lippulaivan" Pyynikki Brewhousen, saati sitten Näsilinnan nettisivut ovat tehty tuolla samalla pohjalla. Nyt eletään 2020 ja jengiä olisi mahdollista houkutella pätevällä appilla safkaileen, mutta ei tehdä mitään sen eteen. Tekisivät edes nuo sivut uusiksi ja tekisivät siitä PWA:n, niin löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. 

NoHo tuntuu panostavan järkyttävään kasvuun vailla ilman mitään suurempaa suunnitelmaa. Liian monta asiaa tehdään tällä hetkellä väärin. Vieläkin. Tästä kertoo myös se, että NoHo sulkee ja uudelleenbrändää vähintään 15 raflaa vuodessa. 

Näytä koko viesti
Musti ja Mirri - 20.1.2020 07.37

Lahtarovic kirjoitti:

Tjoo ei ole ehkä ollut kovassa huudossa, mutta ehkä vähän maine petraantumassa. Ruokien huonoudesta tiedä, ihan samaa ruokaa sieltä saa kuin muualtakin. Koirankasvattajat ovat aika erikoista sakkia, eikä niitä pidä sotkea meihin muihin koiranomistajiin ja harrastajiincheeky Mutta ostivat pari vuotta sitten petenkoiratarvikkeen joka taas on ihan suosittu. Ehkä olen vähän skeptinen, mutta riippuu hinnasta...

Kieltämättä ovat erikoista sakkia. Mutta heidän pohjavaikutus on todella suuri. Jos viidessä vuodessa tulee 20-100 pentua (1-5 pentuetta / vuosi riippuen kasvattikannasta) ja he kehottavat ostamaan ruoat jostain muualta, niin se kertautuu. Varsinkin kun nämä ensimmäiset (osa näistä) pennunomistajat kertovat eteenpäin. Myöskin kasvattajat tykkäävät laittaa pentupakkauksia koirilleen mukaan. Penturuoat, hihnat/valjaat, ensimmäinen lelu jne. Long tail-myyntiä olisi tuhottomasti, jos vain saataisiin kasvattajien kanssa luottamus takaisin.

Kissapuolesta en tiedä. Järkeviä kasvattajia on käsittääkseni kiitettävä määrä, mutta kissanpentumarkkinassa nuo maatiaiset taitaa myydä aika paljon "kun ei maksa paljon". Siellä tuntuu olevan järkyttävä määrä pentuja ja ABC:n peräkonttimyyntihommia. Näissä toki varmaan jotain lelumyyntejä löytyy pitkällä tähtäimellä. Mutta kun se raha ei ole siellä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 17.1.2020 08.09

Jeans kirjoitti:

Noho - Luvut näyttävät hyvältä. Inderesin Vilen, Taalerin Heikkilä ja Evlin Kujala ovat bulleja. Ostopäätöksen ratkaisi kuitenkin kun keskustelin pikkujoulukaudella tuttavani kanssa, joka on kovan luokan tekijä ravintola-alalla Suomessa. Jotenkin keskusteluaihe meni Nohoon, ja kyselin hieman läpällä mitä mieltä hän on Nohosta ja niiden bulkkikamasta, koska hän on sellainen safkahifisteliä, että oletin häneltä tulevan kunnon dissausta. Yllätyksekseni hän vastasi tosissaan, että he ovat erittäin hyviä siinä mitä tekevät, hän on ostanut niiden osakkeita ja uskoo kovasti niiden tulevaisuudennäkymiin. Eikä hän tietääkseni ole edes mikään pörssisijoittaja.

Kirjottelin NoHosta itse kun myin vahingossa ATH:ssa osakkeet. Resta ei osannut hoitaa sataa puljua ja Smile piti hommaa pystyssä. Olen edelleen sitä mieltä, että varsinkin Tampereen suunnalla (90% rafloista ja baareista) hoitaa asiansa päin sitä itseään. Toki kovaan kasvuun on käytetty rahaa ja nyt näkyy vihdoin viivan alla. Management on keskitasolal silti ihan totaalisen hanurista. 

Tuostakin lafkasta olisi saanut ja saisi paremman, mutta Royalin osto on mielestäni aivan pommi. Ei rahallisesti, mutta tota hommaa hoidetaan niin päin mäntyä, että yllättävän hyvää jälkeä ovat saaneet. Tuokin korttitalo romahtaa aika hätäseen kohta.

Näytä koko viesti