Olet täällä

muugg

muugg

  • Liittynyt 2.8.2017
  • 80 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Nordea - 18.2.2019 19.31

Nordean johtoa on käynyt ostoksilla 13.2. - 15.2. ajalla. Lakiasiainjohtaja Koskinen ostanut osakkeita 8k€, hallituksen uusi pj Torbjörn 48k€ ja von Koskull 1,8M eurolla. Toivotaan ettei kyseessä ollut hävitty veto saunaillassa vaan että koettavat tosissaan saada muutosta aikaan.

Ostin/Myin tänään - 28.12.2018 13.26

muugg kirjoitti:
...Ostokiikareissa nyt kulta, osakkeista jenkkien puolella sotafirmat (LMT, HII, RTN, NOC) ja ehkä INTC...

GD:n ja NOC:n tuolloiset ostot menivät kurssikehityksen puolesta huonosti, mutta itse firmoilla menee tosin oikeastaan vähintään yhtä hyvin kuin alkuvuodesta. GD:n tuli jo aiemmin myytyä ihan ok hintaan pois, tilalle otettu myöhemmin pieni erä Raytheonia RTN. Asefirmoilla on ollut tulosten puolesta hurja vuosi, LMT, NOC sekä RTN ovat nyt jokaisella kvartaalilla ylittäneet ennusteet sekä nostaneet vuoden ennustetta. Kurssikehitys on tosin loppuvuodesta ollut karmeaa, kevään kurssihuipuista on lasketeltu -30%-35%, LMT ytd -19%, NOC -22%, RTN -18%, vertailuna SPX ytd -6,9%.

Kursseja on painanut yleisen hysterian lisäksi oleellisesti pelko demokraattien noususta USA:n politiikassa ja armeijan budjetin mahdollinen lasku tulevaisuudessa, painetta lisää tietenkin myös valtion koko budjetin alijäämäisyys. Alkuperäinen budjettiehdotus vuodelle 2020 oli $733B, tähän tuli kuitenkin spekulointia mahdollisesta laskusta alaspäin $700B. Viimeisin lukema on ymmärtääkseni $750B jonka trump laittoi eteenpäin kuun alussa, saa korjata jos joku on enemmän selvillä jatkuvista käänteistä. Vuodelle 2019 lukema on $716B(?). Jenkkien valtio on sotafirmoille suurin yksittäinen asiakas, tämän osuus 2017 liikevaihdosta oli LMT 69%, NOC 85% ja RTN 67%. Varaa oikeasti merkittävään puolustusbudjetin laskuun ei lähivuosina taida kuitenkaan tulla, jenkkien, Kiinan ja Venäjän välillä aito rauha ei ole lähellä. Lisäksi aseteknologian kehitys asettaa jatkuvia tarpeita uusille investoinneille. Esimerkkinä uudet Venäjän ns hypersonic ohjukset, jotka yksinkertaisesti liikkuvat niin nopeasti, jopa mach 20-30, ettei nykyiset perinteiset ohjuspuolustusjärjestelmät tepsi niihin, USA:lta käytännössä puuttuu tällä hetkellä puolustus näitä varten.

Huonosta kurssikehityksestä huolimatta asefirmoja kannattaa pitää silmällä, viimeistään kunhan Q4 yhteydessä nähdään firmojen 2019 outlook. Kyseessä on erittäin korkean teknologian insinööritaloja, laaja ns moat alalla jonne on suhteellisen vaikea tulla sekä eräänlainen valtion tukema oligopoli. Sota ja valtioiden tarve puolustautua ei valitettavasti tule poistumaan missään lähitulevaisuudessa.

INTC on pärjännyt selvästi paremmin, ytd +0,4%. Intelin kurssia laski syksyllä huolet myöhemmäksi siirretyistä seuraavan sukupolven 10nm prosessoreista, pelko AMD:n kehityksestä sekä mahdollisesti hidastuneesta data center -busineksestä. AMD ja Intel ovat varmaan monille tutut ikuiset kilpailijat prosessoririntamalla, Intel on ollut monta vuotta edellä oikeastaan kaikessa, mutta nyt AMD on tullut takaisin prosessoreilla, joissa on merkittävästi enemmän ytimiä kuin Intelillä. Nyt tilanne taitaa olla se, että Intelin yksittäiset ytimet ovat tehokkaampia, mutta ohjelmissa jotka oikeasti pystyvät käyttämään jopa kymmeniä ytimiä on AMD edellä. Lisäksi AMD:lla alkaa olla jo 7nm prosessoreita, mutta konsensus taitaa olla että AMD:n 7nm ja Intelin tulevat 10nm prosessorit ovat tekniikaltaan suhteellisen samanvertaisia. AMD:n eduksi on sanottava myös että sen nykyisistä malleista löytyy hinta-laatu-suhteeltaan Inteliä parempia vaihtoehtoja.

Q3 oli kuitenkin lopulta erittäin hyvä Intelillä, kuten koko vuosi. Myös Intel on jokaisella kvartaalilla lyönyt ennusteet ja nostanut loppuvuoden ennustetta. 2018 ennusteella pe nyt 10,3.

Honkarakenne - 19.12.2018 13.34

Huono markkinatilanne ja yleisesti huonovaihtoinen lappu, jälki ollut sen mukaista. Vuoden toiseksi kovimmalla vaihdolla tultu alas tänään jo aamupäivän jälkeen. Saa nähdä paljonko FIMin ennusteet laskevat, liikaa painoarvoa niille ei tosin enää pysty antamaan. Toimarin ostojen takia olin itsekin jättänyt osan salkkuun, mutta taitaa olla pakko poistaa nekin rippeet.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 13.12.2018 0.52

Alustin ehkä Gilead-kysymyksen vähän heikosti. On totta ettei esimerkiksi lääkefirmoissa jos tuotteet ovat oleellisesti vasta lyömässä läpi tulevaisuudessa, kerro nykyinen pe-luku oikeastaan mitään hyödyllistä. Ja voi sanoa ettei markkinoilla lyhyellä tähtäimellä arvostukset paljoa paina. Mutta Gileadissa oli joitain vuosia sitten tilanne jossa HCV-lääkkeiden myyntihuippu oltiin nähty ja tuotot lähtivät laskemaan, osaketta lyötiin alas todella pitkään ja lopulta arvostuksena pe oli muistaakseni luokkaa 6. Tässä vaiheessa monikin mietti onko kyseessä value trap vai olisiko jo aika iskeä. HCV/HIV ym myyntivoitot eivät missään tapauksessa olisi yhdessä yössä loppumassa vaan ehkä jo tasaantumassa, pipelinellä voisi olettaa olevan edes jotain arvoa, firmalla iso sotakassa ja näyttöjä että se pystyy tekemään aivan täydellisiä yrityskauppoja (hcv-lääkkeen kehitys).

Nyt lähes kaksi vuotta myöhemmin tilanne on pysynyt jossain määrin samana, HIV-lääkkeiden hyvä kasvu ei ole valitettavasti pystynyt paikkaamaan hiipuvaa HCV-bisnestä ja tulos on hiljalleen laskenut edelleen, eikä nykyinen arvostus tosiaan herätä samaa mielenkiintoa kuin aiemmin eli pipelinessä on nähtävä enemmän valoa. Isoin asia lienee ollut iso yrityskauppa Kite Pharman osto, tämän ja muiden lääkeaihioiden mahdollisia hedelmiä vielä odotellaan(?).

GILD on viime aikojen mollivoittosuudesta huolimatta monipuolinen ja kiinnostava firma. On mielenkiintoista kuulla muiden näkökulmia puolesta tai vastaan, se on parasta analyysiä.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.12.2018 0.14

Hodlaajien uskoa koetellaan, $3k hintoja on jo lähestytty eli huipuista on tultu alas lähes 85%. Tämä on vielä aiempien romahdusten luokkaa, aiempi ennätys taitaa olla reilu 90% jos katsoin oikein eli vastaisi alle $2k hintoja.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 10.12.2018 16.18

Olet shorttina Alibabassa ja Tencentissä, onko tässä taustalla yleisemmät ongelmat Kiinan suhteen vai firmoissa itsessään mielestäsi jotain merkittävää ongelmaa? Valuaatiot myös kummallakin firmalla toki korkeahkot ottaen huomioon markkinatilanne, mutta se tuskin ainut syy? Omasta salkusta on löytynyt molempien osakkeita jo pidemmän aikaa.

Taisit jossain mainita myös olevasi long Gilead, mikä tässä on näkemyksesi? HCV-lääkkeiden myynnin hidastuttua liikevaihto ja eps on ollut nyt vuosia laskussa, eikä pe myöskään tähän nähden ole enää niin alhainen (viimeisen 12kk ajalta pe nyt ~9,7). Luotatko tuotekehityksessä erityisesti johonkin tulevaisuudessa (nash, car-t hoidot, muut)? Gileadia myös omassa salkussa minimaalisesti mutta pakkasella.  

Seuraan viisaampia ja säästän siinä sivussa - 3.12.2018 15.25

EläkkeelleNelikymppisenä kirjoitti:
Olisiko elämä ollut helpompaa ilman tätä projektia? Ehdottomasti

Oletko harkinnut kiinteistö- ja reit-firmoja? Suomessa näitä ei paljoa ole varsinkin kun Technopolis lähti, mutta jenkeissä ns reit-firmoja on tarjolla ihan laidasta laitaan, maksavat osinkoakin kuukausittain tai kvartaaleittain neljästi vuodessa. Helppous ja likviditeetti ovat näissä tietenkin ne ilmeisimmät hyödyt suorempaan asuntosijoittamiseen verrattuna. Perinteisten reit-firmojen (O, NNN) lisäksi esimerkkejä eri toimialoista voisi antaa data center -reitit (DLR, CONE), kauppakeskukset (STOR) sekä terveysalan hoivatilatyyppiset ym (VTR, OHI, SBRA). Suurempaa osinkotuottoa (ja riskiä) on myös tarjolla ns asuntolaina mortgage reiteissä (mm LADR, BXMT, NRZ).

Omaan salkkuun näitä on kertynyt viime vuosina paljonkin, viimeisimpänä IRM, näen ne hyvänä vaihtoehtona vähän tasapainottamaan osakesalkun riskiä varsinkin mikäli lähivuosina suurempia osakeralleja ei ole odotettavissa.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 15.11.2018 12.39

Kiitos öljyanalyysistä, ainakin lyhyellä tähtäimellä näyttäisi että pohja olisi ehkä löytynyt. Ja onnittelut vielä aiemmasta ennätystreidistä.

Nordea - 7.11.2018 13.16

amoult kirjoitti:
Aykazu kirjoitti:
 

...Nordean vaadittu CET1 on 15,4%(En ole ihan täysin varma) ja tosiaan pankilla on 20,3% tämä 20,3% on tosiaan Euroiksi muutettuna 28Mrd euroa. eli jos lasketaan tuosta 25% minkä niin päästään lukuun 7mrd. 7mrd€ millä ei tehdä juuri mitään hyödyllistä tällä hetkellä kuulostaa suorastaan absurbilta ainakin omaan korvaani. ..

Jos taseessa on reippaasti rahaa mitä ei vakavaraisuusvaatimusten mukaan tarvita eikä järkevää sijoituskohdetta ole löytänyt, niin voisko tässä olla omien ostoja tai lisäosinkoja luvassa? Paljonkos esim. tuo 7meur olisi per osake?

Tässä olisi ehdottomasti hyvä aika ostaa omia osakkeita, esimerkiksi jos tuosta lasketusta 7 miljardista ylimääräistä käytettäisiin puolet omien ostoon, saataisiin tämän päivän hinnalla osakekantaa pienennettyä yli 10%. Jotenkin omien osto vain tuntuu olevan Suomessa todella vaikea ajatus yhtiöille.

Jos muistan oikein Sampo kommentoi 2016 että ostaisivat Nordeaa lisää jos vain voisivat, mutta rajoitukset estävät tämän. Yksi syy ettei Nordea osta omiaan voi olla myös se että tällöin Sammon omistusosuus nousisi entisestään, mikä mahdollisesti on näitä rajoituksia vastaan?

USA vaalit 2018 - 7.11.2018 13.12

Muistettava kuitenkin että trump on pohjimmiltaan persoonallisuushäiriöinen täysin häikäilemätön patologinen valehtelija, narsistinen ja huomionhakuinen, joten ihan tervettä että löytyy myös ihmisiä joilla on moraalista selkärankaa olla katsomatta läpi sormien tälläistä  kaaosta. trumpin merkittävimpiin saavutuksiin voidaan lähinnä lukea se, että hän on saanut jossain määrin aikaan ala-arvoisen ilmapiirin jossa on okei vääristellä totuutta ja hyökätä muita kohtaan.

No se siitä. Vaalien ääntenlasku on juuri nyt käynnissä, esimerkiksi täältä voi seurata: https://www.bloomberg.com/graphics/2018-midterm-election-results/ . Kuten ennustettu house on menossa demokraateille ja senaatti republikaaneille. FIM kommentoi ettei yllätyksiä, myös Danske bank kommentoi että positiivista markkinoille https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/dansken-senioristrategi-usa-n-v... . Ja oleellisesti indeksit plussalla ainakin toistaiseksi.