Olet täällä

Raute - 18.10.2020 11.56

Raute sai perjantaina 16.10. ison noin 55 miljoonan tilauksen Venäjälle. Pientä valonpilkahdusta tämän vuoden tappiolliseen rämpimiseen. Myös 2019 lokakuussa tuli 58 miljoonan tilaus Venäjälle.

Tilaus on iso, nyt viime huippuvuosina Raute on saanut koko vuonna yhteensä luokkaa 150-160 miljoonalla uusia tilauksia. H1'20 tilauksia oli tullut yhteensä alle 40 miljoonaa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.8.2020 06.34

Pienempi prosessi mahdollistaa toki sinällään suuremman transistorimäärän samalle sirulle, mutta huomioitava että mainostetut eri nanometrin prosessit ovat olleet jo hetken lähinnä markkinointitermejä eivätkä enää sen tarkemmin transistorien kokoja todellisuudessa. Myös esim https://en.wikichip.org/wiki/7_nm_lithography_process . Yleisesti Intelin 10nm ja Tsmc 7nm ovat tosiaan suunnilleen verrattavissa toisiinsa. Treidausmielessä long amd(/tsm) on ollut selvästi inteliä parempi veto viime ajat, tässä myös näkyy nykyinen markkinatrendi jossa kaikki growth murskaa valuen. Mutta prosessorimarkkinat ovat isot ja kasvavia, kysyntää tulee riittämään. Intel ei ole ihan konkurssiin kuitenkaan menossa, ja intel vs amd kilpailu on jatkunut lähes koko firmojen historian ajan. Amd:n nykyprossut ovat hinta/laatu-suhteeltaan nyt Inteliä parempia, mutta ainakin toistaiseksi Intel on pystynyt edelleen tekemään hyvin rahaa esim H1'20 revenue kasvanut yli 20% ja net income yli 30% vuoden takaiseen. Kilpailu tulee pienentämään marginaaleja ja Intelin market share kuitenkin varmasti laskee nyt vuoden tai parikin, mutta kysymys on että kuinka alas. Teknisesti INTC pyörii nyt viikkokartalla sma200 tuntumassa joka ainakin toistaiseksi kestää, jos lasku jatkuu niin seuraava tuki lienee noin $44 ja $37. Pitkään holdiin kiinnostaa kyllä ostaa varsinkin jos nyt hinta laskee esim markkinakorjauksissa.

Ostin eilen hieman lisää SPG, kyseessä on siis jenkkien yksi isoimpia ja laadukkaimpia ostoskeskus-reittejä. Hieman Cityconin kaltainen tapaus. Olen kerran aikasemminkin ostanut SPG ja sieltä on tosiaan tultu selvästi alas, yleisesti vuodessa kurssikehitys luokkaa -56%. SPG on treidannut keväällä merkittävästi alempanakin, mutta keväällä reit-markkinoilla oli saatavilla niin paljon hyviä lappuja niin halvalla ettei kaikkea voinut millään ostaa. Nyt useimmat muut reitit ovat karanneet takaisin korkeisiin hintoihin, mutta SPG hintakehitys on jäänyt ostoskeskuspeloissa jälkeen. Sisäpiiri on tehnyt isoja ostoja luokkaa $20M kevään aikana. Q2 oli varmasti yksi toimialan historian brutaaleimmista kvartaaleista, mutta uskon silti että laadukkaimmat ostoskeskukset tulevat edelleen säilymään ja jotain uusiakin käyttötarkoituksia tiloilla tullaan myös varmasti keksimään, mm nyt on ollut puhetta että Amazon alkaisi ostaa tiloja ostoskeskuksista esim nopeuttamaan pakettien kuljetuksia. Muiden heikompien firmojen konkurssit tarjoavat isommille myös mahdollisuuden ostaa muita toimijoita halvalla. Q2'20 revenue tippui -24% ja ffo/share -29% vrt vuodentakaiseen. Cash flow pysyi positiivisena kvartaalilla. Ilmeisesti vuokrista saatiin jenkeissä kerättyä huhti-toukokuussa vain luokkaa 50%, mutta kesäkuussa lukema oli jo 69%. Analyytikoilla ennusteet ffo/share on nyt 2020 ja 2021 ~$10 pintaan, eli price/ffo on nykyhinnalla luokkaa 6.5 tai alle.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 7.3.2020 03.13

SPX:ssä toistaiseksi kuukausigraafilla ma20 on hyvin pystyssä, mutta eipä siinä kauaa kestä jos läpi halutaan mennä. Bear casen seuraava targetti voisi olla esimerkiksi 2600-2650 seutu (noin -23% huipuista), sieltä löytyy kuukausikartan ma50 ja viikkokartan ma200 (jotka siis kestivät tukena joulukuussa 2018), ja myös tuon joulukuun 2018 pohjista fibo 0.236. Siellä taas viimeistään vähän laatufirmojen tankkausta. Jos sekin rikotaan niin sitten varmaan nuo joulukuun 2018 pohjat ~2350, siinä tulee jo sitten isompi -30% korjaus huipuista.

Bull case lienee se että kuukausigraafilla ma20 kestää edelleen, jos coronakin lähtee hyytymään ja/tai yhtiöt viestittävät etteivät tulokset tule notkahtamaan odotuksien mukaisesti, niin eiköhän optimismi taas palaa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.2.2020 10.17

Tätä en löytänyt täältä https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761044 . Eli vähän vastaava kuin aiempi tutkimus, yhdestä eri Wuhanin sairaalasta kaikki corona-pneumoniat (138) lähes koko tammikuun ajalta.

Keski-ikä taas 56v, 26% joutui tehohoitoon komplikaatioiden vuoksi ja ards oli yleisin syy, tässä kuolleisuus 4,3% seuranta-ajalla.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 1.2.2020 05.56

Erik kirjoitti:

Hyvä linkki muugg - ennenkuin joku vetää tosta johtopäätöksen, että 10% populaatiosta kuolee tähän tautiin, niin kyseessä n = 99 datalla tutkimus keuhkokuumetta sairastavista potilaista, joilla varmennettu corona. Corona ei suinkaan kaikille aiheuta keuhkokuumetta.

Just näin eli kyseisen sairaalan kaikki corona-pneumoniat tammikuun alkupuolelta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 1.2.2020 03.55

Tätä ei tainut olla vielä linkattuna, ilmeisesti lancetissa tullut hyvä 99 varmistetun corona-tapauksen julkaisu yhdestä wuhanin sairaalasta: https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(20)30211-7.pdf?fbclid=IwAR2GoHrLesy9hUtSFOhdL-bvujetqTHABmpeKYr40Sq3_J4XwS5kpzRLcQI

Otoskoko toki pieni vielä mutta eiköhän lähiviikkoina saada lisää dataa. Oleellisesti tuossa näkyy jo todettuja asioita eli hieman iäkkäämpien tauti ikä keskimäärin 56v ja että sairastuneista vain noin 10% oli alle 40v, myös että puolella altistus seafood ruokatoreihin, kolmannes sai komplikaation joista yleisin juurikin mainittu ards, kuvantamisessa pneumoniainfiltraatti levinnyt keuhkoissa 75%:lla molemminpuoliseksi, ja kuolleisuus 11%.

edit: sivusto rikkoo linkin nähtävästi, tässä sama linkki vielä https://tinyurl.com/snenqp3

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 15.1.2020 10.53

Timola kirjoitti:

@muugg mikä on SA?

Tarkoitin siis seeking alphaa, suosittu sijoitussivusto. Jostain syystä oletin että se oli tullut esille tässä jo. Mutta myös mainittu Jussi Askola kirjoittaa sinne hyviä tekstejä. Yleisesti sivuston eri kirjoittajien taso on vaihteleva, välillä kannattaa olla vähän kriittinen.

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 15.1.2020 10.47

Tuo SKT:n etf-keissi on kyllä mielenkiintoinen. En osaa sanoa miten kurssi tulee liikkumaan, en tiedä osaako kukaan, mutta seuraan ja olen valmis ostamaan jos isompaa liikettä tulisi alaspäin jostain syystä. Ainakin viime päivinä osake liikkunut normaalisti, vain 8.1. oli liikettä ylös normaalia isommalla volyymillä. SKT ei ole ongelmaton yhtiö mutta p/ffo luokkaa 6-7 antaa paljon anteeksi.

CXW omistan myös, taisinkin kirjoittaa tästä lyhyesti johonkin ketjuun jo. Huonomainen ala, tavallaan ymmärrän jos joku ei halua tälläistä putiikkia omistaa, mutta jotain pitää yleensä tehdäkin että vankilaan päätyy. Joka tapauksessa moraalipuolesta keskustelu ei tule johtamaan mihinkään. 2019 affo:ssa nousua ~20%, osinkotuotto luokkaa 11%, p/affo noin 6.4 tämän päivän hinnalla, onhan tuossa paljon mistä pitää. Osakekurssi tulee todennäköisesti olemaan paineessa kunnes USA:n vaalitulokset saadaan selville. Vaikka demokraatit tulisivat valtaan, pitäisi vaalisekoilujen jälkeen oikeasti tulla päätöksiä privaattivankiloiden vähentämisestä, ja sitten on kysymys  millä aikataululla ja millä resursseilla ne ajetaan alas. Valtion vankilat ym tilat ovat ymmärtääkseni aika täyteen ahdettuja, eikä noita yksityispuolen sopimuksia ole pariin vuosikymmeneen vähennetty(?). Siinä on aika monta epätodennäköistä vaihetta välissä ennen kuin worst case tapahtuu. Joka tapauksessa ainakin yksi realistinen ongelma tulee olemaan lainansaanti ja korkeat korkokulut lainoissa, firma ei ilmeisesti saa enää isoilta pankeilta lainaa toimialan vuoksi.

REITeissä tykkään peesaa usein SA:n Brad Thomasia (en taida olla ainut, kyseessä yksi sivuston suosituimmista kirjoittajista). Kaverilla on aika hyvä track recordi, ei toki täydellinen mutta hämmentävän hyvä, ja oleellisesti ei pelkää olla eri mieltä markkinan kanssa.

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 15.1.2020 10.15

Tupla

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 5.1.2020 10.40

Antero Vipunen kirjoitti:

USA:n noteerattuja sotateollisuusfirmoja Raytheonin lisäksi? Mitä niitä on.

Voisi mainita muiden mainittujen lisäksi vielä yksittäisiä osakkeita Boeing (BA), Huntington Ingalls (HII) sekä Aerojet Rocketdyne (AJRD). Lukuisia muitakin löytyy toki vielä. Myös löytyy etf/indeksi esim ITA.

Asefirmat on kyllä arvostettu aika korkeelle tällä hetkellä. Ja yleisesti kasvu on tiukassa ilman USA:n armeijan budjetin kasvattamista, esim LMT:n myynnistä 70% ja NOC:n myynnistä >80% tulee jenkkien valtiolta. 2020 puolustusbudjetti tulee vielä nousemaan muutaman prosentin, mutta aika isoissa summissa aletaan jo olemaan eikä budjetin kasvu jatkossa tule olemaan mitenkään selvää enää. Budjettiasiat tosin elää koko ajan, ja oleellista on ovatko demokraatit vai republikaanit vallassa. Mitään merkittävää laskuakaan on tosin vaikea nähdä Venäjän/Kiinan nousun ja nyt esim Iranin tai vastaavien jännitteiden vuoksi, ennustaisin että budjetti tulee pysymään lähivuodet about nykyisissä määrissä.

Näytä koko viesti