Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa

23.7.2018 - 12:04 #20646

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227

Kiitos Jens jälleen, kun jaat omia ajatuksia ja ideoita täällä. Blogia on ollut ilo seurata. 

 

US-China -trade keskustelu on ollut mielenkiintoista blogissa ja sen ulkopuolella - Navarron 30min oli hyvä feed tänne, huomattavasti parempaa matskua kun keskiverto artikkeli aiheesta. Olen itse asunut usassa + aasiassa, paljon amerikkalaisia ja kiinalaisia perheystäviä, seuraavassa omia keloja:

Imo Kiina toimii epäreilusti ja suojelee omia intressejään markkinoilla erittäin vahvasti, eritoten IP theft + piraatit. Having said that, to be fair, me länsimaat ollaan kohdeltu Kiinaa aikanaan vähintään yhtä ikävästi. Esim. Ooppiumisodat 1800-luvulla (perhaps iso syy death penaltyn yleisyyteen Aasiassa huumekaupasta?). Lee Kuan Yew aikoinaan sano, että Kiina haluaa oman seatin isojen poikien pöydässä, mitä länsimaat ei ole toistaiseksi sallinut.

USAssa kansa ja poliitikot on huolissaan siitä, että menettävät johtavan markkina-aseman as the world super power both economic & militarywise. Älytön kulutus on mahdollistanut valtavat kotimarkkinat, mutta samaan aikaan jenkit ei säästä (= sijoita) mitään average incomesta, kiinalaiset sen sijaan säästää ison erän. BALANCED trade on imo mahtava tavoite ja myös mahdoton saavuttaa medium term (10-20yrs). Jenkit haluaa kuluttaa, kiinalaiset säästää(=investoi). 

Demografisesti 

as of now jenkeillä parempi tilanne, one child policyn peruuttaminen parantaa kiinan tilannetta dynaamisemmaks, mutta vie aikaa 20+ vuotta. Kiinalaiset on innoissaan uudesta käytännöstä, mutta tuskin average perhe tulee hankkimaan yli kolmea lasta kustannusten (erityisesti koulutus) takia. Tänä päivänä moni suku pystyy lähettämään kakskymppiset Ivy Leagueen / jenkki&britti collegeihin, koska ainoilla lapsilla on vanhemmat, 2 isovanhemmat + älytön määrä tätejä ja setiä/enoja - tämä ryhmä maksaa collegen, tulevaisuudessa tilanne kääntyy vaikeammaksi (enemmän lapsia, vähemmän setiä&tätejä). Kiinan yliopistot kehittyy koko ajan, tää kehitys ei varmasti tuota isoa ongelmaa. Nuoret, erityisesti miehet jenkeissä tapattaa itseään opiaateilla, mikä ei toistaseks oo valtava ongelma, mutta tulee näkymään tulevaisuuden kehityksessä.

Healthcare 

Jenkit on antanu lobbaamisen ja laisses-faire politiikan avulla HC sektorin rakentaa käsittämättömän kalliin systeemin, mikä haittaa kasvua (Kiinassa ei ongelmaa tämän suhteen, kustannukset kylläkin nousevat, mutta hyvästä hoidosta halutaan maksaa ja toistaiseksi ei ongelma talouden kasvulle). Jenkit käytännössä rahoittaa koko muun maailman lääkekehityksen, suosittelen lukemaan minkä vaan biopharma -yhtiön 10-K:n - revenue tulee jenkeistä, muualta tulee hiluja (vaikka Gilead Sciences). Tässä jenkit subsidoi KOKO maailmaa, ilman niitä meillä ei olis näitä uusia, tehokkaita ja älyttömän tarkkoja lääkemolekyylejä. 

Military

Vietnam - tämä päivä, this must be obvious to every1, if not, see US military spending.

Historia

Suurvallat Rooma, Ranska, Britit, Kiina on aina romahtanut overreachingin takia ennemmin tai myöhemmin. Jenkit näyttää seuraavan edellisten playbookia.

 

Kiina näyttää nousevan uudelleen mahdiksi (taitaa olla ensimmäinen comeback to throne 300v aikana?) ja jenkit pikkuhiljaa hiipuu SUHTEESSA kiinaan, tulee olemaan merkittävä talous jatkossakin mutta valtapositio heikentyy.

Pahoittelut älyttömän pitkästä viestistä. Jens, keep up the good work.

 

0
0
24.7.2018 - 18:12 #20675

bvc

-2
Liittynyt:
24.7.2018
Viestejä:
2

Tätä matkaa on ollut kyllä erittäin mielenkiintoinen seurata kun uskallat kertoa avoimesti asioista täällä !

Tulin pohtineeksi, että oletko satojen tuhansien jakojen aikana kohdannut paljon ongelmia? Oot varmasti jauhanut kumminkin hyvin erilaisilla setupeilla eri olosuhteissa, niin mietin, että olisko mitään tarinoita pahimmista koneen/netin kaatumisista? Tai miss clickeistä hiiren tai alustan takia?

Isommat rahat kun on kyseessä niin tulee mieleen, että mitä jos netti katkeaa riverillä kun potissa on kymmeniä tuhansia, eikä modeemia välttämättä minuutissa resetoida.
Vai onko tähän jotain keinoja varautua tähän?

0
0
25.7.2018 - 18:25 #20684

Juhlapaikanhakija

-20
Liittynyt:
13.8.2017
Viestejä:
47
bvc kirjoitti:

Tätä matkaa on ollut kyllä erittäin mielenkiintoinen seurata kun uskallat kertoa avoimesti asioista täällä !

Tulin pohtineeksi, että oletko satojen tuhansien jakojen aikana kohdannut paljon ongelmia? Oot varmasti jauhanut kumminkin hyvin erilaisilla setupeilla eri olosuhteissa, niin mietin, että olisko mitään tarinoita pahimmista koneen/netin kaatumisista? Tai miss clickeistä hiiren tai alustan takia?

Isommat rahat kun on kyseessä niin tulee mieleen, että mitä jos netti katkeaa riverillä kun potissa on kymmeniä tuhansia, eikä modeemia välttämättä minuutissa resetoida.
Vai onko tähän jotain keinoja varautua tähän?

Jens on pelannut miljoonia ellei kymmeniä miljoonia eikä satoja tuhansia jakoja. En tiiä jos rölläsit mut huippuammattilaisilla on tottakai aina varatietokoneet, sähkökatko generaattorit ja varanetit valmiina, pieni sijoitus mikä voi Jenssin kaltaiselle huippuammattilaiselle säästää satoja tuhansia euroja. Netti voi kuitenkin katketa juuri väärään paikkaan kun sulla enää muutaman sekuntti aikaa miettiä ja häviät voittavalla kädellä ennenku saat varasetupin toimimaan. Pokerstars ainakin ennenvanhaan palautti ammattilaisille rahoja hyvästä tahdosta ja pitääkseen ammattilaiset tyytyväisinä jos näin sattui käymään jos jaksoi kirjoittaa niille viestiä. Itselläni netti kaatui kahdeksi minuutiksi kesken hyperturbo session ennenku sain varanetin toimimaan ja hävisin muutaman tuhannen euron edestä pelimerkkejä ja pokerstars hyvitti vaikka ei ollut Pokerstarsin vika. Olis kyllä jännä kuulla Jenssiltä paljon tullut tämmöisiä yrityksiä sulkea kämpän netti tai sähköt toivossa varastaa joku iso potti kun julkista tietoo missä asuu? Ainakin tiedän että yritetty hakkeroida huippuammattilaisten tietokoneita tunkeutumalla ammattilaisten hotellihuoneiseen mut onks tullut muuta häirintää?

Tässä linkki missä Jens kertoo viiden vuoden takaisesta hotellihuone hakkerointi skandaalista https://forumserver.twoplustwo.com/29/news-views-gossip/my-unbelievable…

0
0
26.7.2018 - 07:25 #20691

bvc

-2
Liittynyt:
24.7.2018
Viestejä:
2
Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Jens on pelannut miljoonia ellei kymmeniä miljoonia eikä satoja tuhansia jakoja. En tiiä jos rölläsit mut huippuammattilaisilla on tottakai aina varatietokoneet, sähkökatko generaattorit ja varanetit valmiina, pieni sijoitus mikä voi Jenssin kaltaiselle huippuammattilaiselle säästää satoja tuhansia euroja. Netti voi kuitenkin katketa juuri väärään paikkaan kun sulla enää muutaman sekuntti aikaa miettiä ja häviät voittavalla kädellä ennenku saat varasetupin toimimaan. 

Noh käsien tarkka määrä on mielestäni epärelevantti kiistelyn aihe tämän keskustelun kannalta. Nähdäkseni kymmenet miljoonat jaot ovat kumminkin hyvin kaukana. Olisi pitänyt kirjoittaa, vaikka "on pelannut erittäin paljon netissä", niin ei jäisi tämmöistä tarttumapintaa.

https://www.highstakesdb.com/profiles/pokerstars/Jeans89

https://www.highstakesdb.com/profiles/Ingenious89

Näistä lähteistä saa pelattujen käsien määräksi 684126 + 152555 = 836 681, tämän lisäksi on varmaan muutamia tuhansia livekäsiä.
Arvioni mukaan kyse on alle miljoonasta, niin päädyin kyseiseen ilmaukseen. Jens voi itse ilmoittaa tarkan pelattujen käsien määrän jos kokee sen tarpeelliseksi.

Ei ollut tarkoitus trollata ketään, vaan asiallisesti tiedustella ongelmista ja mahdollisista plan b vaihtoehdoista mitä ammattilaisilta löytyy? Toisekseen mainitsin erilaisista olosuhteista, kun pokerinpelaajan työ on aika liikkuvaa, niin tuskin aina hotellihuoneissa on mukana useampaa tietokonetta ja omaa internetyhteyttä.

0
0
26.7.2018 - 12:52 #20701

JarJarBinks

Liittynyt:
26.7.2018
Viestejä:
2

Highstakesdb trackkaa vain highstakes käsiä, osa Jenssin voluumista varsinkin uran alkuajoilta on 100% varmasti muualta, koska harvapa aloittaa highstakeseista. Olen varma, että Jens on pelannut miljoonia käsiä, vaikka aika off topiciksi menty.

Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

0
0
26.7.2018 - 14:57 #20705

Juhlapaikanhakija

-20
Liittynyt:
13.8.2017
Viestejä:
47

Tätä just tarkoitin että Highstakesdb trackkaa vain highstakes käteispeli jakoja ja toi linkki oli Jenssin pokerstars jakoihin. Jens on varmasti myös pelannut paljon muilla sivustoilla, livenä, zoomia ja sit myös sittareita+turnauksia. En tiiä jos Jens ollut alkuaikoina ennenku siirty omppuun joku multitablettaja texu grindaaja mut jokatapauksessa uskon että kaikki jaot yhteensä on lähemmäs 10 miljoonaa kuin miljoonaa mut varmaa käsimäärää ei kukaan tiedä eikä sitä pysty laskemaan mut pystyy arvioimaan.

Toi on kyllä validi pointti että jossain turnausmatkalla ei välttämättä ole muuta nettiä tarjolla kuin se hotellin netti joka pätkii ja toimii erittäin hitaasti koska hotelli täynnä muita pokeripelaajia jotka yrittävät grindata. Tiiän et monet ammattilaiset hävinnyt isosti huonojen hotellinettien takia varsinkin missatun EV:n takia.

Asiaan liittymättä hankitko Jens kryptovaluuttoja kun Ethereumi kävi melkee 400$ ja Bitcoin alle 6000$? Muistan että joskus puhuit että odotat parempia hintoja ennenku hankit jos hankit?

Pakko kyllä itsekkin myöntää että todella inspiroiva blogi, kiitos siitä.

0
0
27.7.2018 - 23:27 #20724

nlheplo

-1
Liittynyt:
29.8.2017
Viestejä:
2

En tiiä jos rölläsit mut huippuammattilaisilla on tottakai aina varatietokoneet, sähkökatko generaattorit ja varanetit valmiina, pieni sijoitus mikä voi Jenssin kaltaiselle huippuammattilaiselle säästää satoja tuhansia euroja. Netti voi kuitenkin katketa juuri väärään paikkaan kun sulla enää muutaman sekuntti aikaa miettiä ja häviät voittavalla kädellä ennenku saat varasetupin toimimaan. 

Tiedän varmaan yhteensä satakunta ammattipokerinpelaajaa, joista kenelläkään ei ole kuvailemasi kaltainen setup ikinä käytössään. Harvoin on puhelimen hotspottia enempää varasuunnitelmaa. Etenkään käteispeleissä, joihin Jenskin on erikoistunut, ei aika yleensä yksinkertaisesti riitä edes varanetin käyttöön. Jos useita softia avoinna samaan aikaan, niin heikompitasoiset softat myös heittää käyttäjän pihalle IP-osoitteen vaihtuessa. 

0
0
28.7.2018 - 15:57 #20728

JarJarBinks

Liittynyt:
26.7.2018
Viestejä:
2

Starssilla kytkeytyy muistaakseni 180 sekuntin aikapankki yhteyden katketessa, uskoakseni myös useimmilla muilla legiiteillä sivuilla. RAY on sitten asia erikseen, siellä softa heittää tasaisin väliajoin pihalle käsistä ilman, että omassa netissä edes on vikaa.

0
0
2.8.2018 - 03:32 #20758

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Oon aloittanut vähän turhan usein tällä toteamuksella, mutta prkl kun se aika menee vaan niin nopeasti. smiley Pokeripelejä ei oo oikein pyörinyt netissä nyt pariin kuukauteen joten oon pystynyt sataprosenttisesti vaan relaamaan ja nauttimaan kesästä. En oo vieläkään saanut aikaiseksi aloittaa harjoittelua GMATiin, mutta kyllä sitä vielä kerkee.

ScatterBrain kirjoitti:
Jeans kirjoitti:

Ja NRA on perseestä.

Onko tämä itse hiomasi ajatus ja miten olet tähän päätynyt?

NRA https://www.youtube.com/watch?v=YqTuJ4iSzBg

2nd amendment https://www.youtube.com/watch?v=rE0Z2k6BJI0

PS. Kiitos huippublogista.

En oo mitenkään syvällisesti perehtynyt asiaan mutta vaikuttaa siltä, että nykytilan säilyttämisestä on tullut NRAlle itseisarvo. Obama vastasi jonkun tyypin kysymykseen "why are you trying to take away our guns?", että sitä hän ei yritä tehdä, mutta NRA ei suostu edes siihen, että gun violencea tutkittaisiin puolueettomasti ja pyrittäisiin tekemään faktatietoon perustuen parempia ratkaisuja. NRAlla on vahva lobbausvoima ja vaikuttaa siltä, etteivät he edes yritä miettiä järjellä minkälaiset ratkaisut toisivat eniten hyvinvointia yhteiskuntaan, vaan sokeasti puolustavat nykyistä tilannetta. Yleinen argumentti 2nd amendmentin puolesta on suoja sille päivälle, kun valtiosta tulee diktatuuri.

Eikö tässä asiassa kuten kaikissa muissakin tulisi miettiä hintaa vs. hyötyjä. Kallis maksettu hinta näkyy selvästi firearm-related deaths -tilastoista suhteessa muihin länsimaihin. Entäs hyödyt? Tavallisen kansalaisen paremmat mahikset puolustautua jos USAsta tulee diktatuuri (kuinka suuri todennäköisyys tällaiselle, ja paljonko oikeasti ne aseet sit hyödyttää?) Saadaan nopeammin tapettua terrosti tai sekopää joka tulee ampumaan keskelle katua?

Likespain kirjoitti:

Jensin mielenkiintoista blogia lukiessa tulee ihmeteltyä, kuinka hurjan aikansaavasta tyypistä onkaan kyse. Joten: Kuinka kummassa saat pidettyä kaikki projektit hallinnassa ja kykenet vielä menestymään niissä niin hyvin? Oletko tietoisesti harjoitellut tehokkuutta? Mitä apuvälineitä käytät elämäsi organisointiin ja miten saat ajan ja energian riittämään kaikkeen tekemääsi? 

Kiitti! En oo tietoisesti harjoitellut tehokkuutta enkä käytä mitään apuvälineitä. Uskon energian tulevan siitä, että mulla on aina ollut epätavallisen voimakkaat rajoittuneet mielenkiinnon kohteet. Jotkut asiat kiinnostaa helvetisti ja suurin osa muusta ei ollenkaan. Kun sit keskittyy just siihen, mikä kiinnostaa, niin energiaa ja työmotivaatiota löytyy yllättävän paljon. Varsinkin kun tuntuu olevan poikkeuksellista lahjakuutta just niitä asioita kohtaan, jotka kiinnostavat, kuten varmasti ihmisillä yleensä on. Mulla on vahvasti yksikanavaisuutta eli sitä, että pystyn keskittymään vaan yhteen asiaan kerralla. Tästä on monessa asiassa haittaa, mutta hyötyä on esim. siinä, että pystyn uppoutumaan tenttikirjaan tai pokeripeleihin vaikka 12 tunniksi putkeen ilman, että juurikaan kuulen tai huomaan mitä ympärilläni tapahtuu. Tämä lisää tehokkuutta tosi paljon verrattuna siihen, että pitäisi vaikka tunnin välein taukoja. Tuntuu usein myös siltä, että tajuan erilaisia asioita muita nopeammin, ja että muisti pelaa erityisen hyvin ja saatan helposti muistaa yllättävän tarkkoja yksityiskohtia erilaisista asioista. Siten säästyy aikaa kun asioita ei tarvitse niin usein käydä moneen kertaan läpi. Toki tällaisellä on huonotkin puolensa, kuten arjessa hajamielisyys ja omissa maailmoissa unelmoiminen, joille tyttöystävä aina välillä pääsee nauramaan.

Erik kirjoitti:

Kiitos Jens jälleen, kun jaat omia ajatuksia ja ideoita täällä. Blogia on ollut ilo seurata. 

....

Kiva kuulla! Ja kiitti mielenkiintoisesta kommentista.

bvc kirjoitti:

Tätä matkaa on ollut kyllä erittäin mielenkiintoinen seurata kun uskallat kertoa avoimesti asioista täällä !

Tulin pohtineeksi, että oletko satojen tuhansien jakojen aikana kohdannut paljon ongelmia? Oot varmasti jauhanut kumminkin hyvin erilaisilla setupeilla eri olosuhteissa, niin mietin, että olisko mitään tarinoita pahimmista koneen/netin kaatumisista? Tai miss clickeistä hiiren tai alustan takia?

Isommat rahat kun on kyseessä niin tulee mieleen, että mitä jos netti katkeaa riverillä kun potissa on kymmeniä tuhansia, eikä modeemia välttämättä minuutissa resetoida.
Vai onko tähän jotain keinoja varautua tähän?

Joskus ihan uran alkuvaiheissa, ehkä vuonna 2008, langattoman hiiren patterit loppui kesken session kun oli joku 10 sittaria meneillään, eikä ollut varahiirtä. Tää moka maksoi varmaan muutaman tonnin, joka niihin aikoihin oli iso raha. Sen jälkeen tähän päivään saakka oon aina käyttänyt pelkästään langallista hiirtä.

Mulla oli vanhassa kämpässä asennettuna varanetti, jonka tarkoitus oli mennä päälle jos jostain syystä päänetti kaatuu. Muutaman vuoden pelasin ilman yhtäkään nettikaatumista ja maksoin iloisesti kummankin netin kuukausimaksuja, kunnes eräänä päivänä netti kaatui, eikä varanetti jostain syystä toiminutkaan. Tilttasin ja sanoin sen irti enkä sen jälkeen oo jaksanut säätää. Pokerstarssilla tosiaan on aika hyvin aikaa ehtiä takaisin jos disconnectaa ja tähän mennessä Iphonen personal hotspot on toiminut tarpeeksi hyvin varanettinä. Kerran netti katkesi 6000 dollarin potissa ja se kyllä kirpaisi, mutta siitä ehkä vuosi myöhemmin yhdellä vihulla katkes about samankokoisessa potissa netti ja sain pöllittyä takas. Oon varmaan aika +-0 noissa. Tunnen kyllä suomalaisia pelaajia, joilla on mennyt kymmenien tonnien potteja hukkaan, kun eivät ole malttaneet olla pelaamatta jonkun hotellin kämäsellä netillä.

Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Olis kyllä jännä kuulla Jenssiltä paljon tullut tämmöisiä yrityksiä sulkea kämpän netti tai sähköt toivossa varastaa joku iso potti kun julkista tietoo missä asuu? Ainakin tiedän että yritetty hakkeroida huippuammattilaisten tietokoneita tunkeutumalla ammattilaisten hotellihuoneiseen mut onks tullut muuta häirintää?

Tässä linkki missä Jens kertoo viiden vuoden takaisesta hotellihuone hakkerointi skandaalista https://forumserver.twoplustwo.com/29/news-views-gossip/my-unbelievable-...

Ei kyllä muita tarinoita ole, mutta toi linkattu oli kyllä todella diippi ja nyt jälkeenpäin ajateltuna en edes tajunnut sitä silloin mutta kesti varmaan useampi kuukausi päästä siitä henkisestä shokista yli. Tuntuu, että tollasia asioita tapahtuu vaan leffoissa tai et niistä lukee uutisissa, eikä millään tavalla osannut kuvitella, että vois tapahtua itselleen. Onneks tarina meni niin kuin meni, ettei ainakaan rahallista tappiota ehtinyt tulla. Yks suomalainen frendi joutui samantyylisen rikoksen kohteeksi eikä huomannut sitä ajoissa ja ehti hävitä hakkerille satoja tuhansia euroja.

Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Asiaan liittymättä hankitko Jens kryptovaluuttoja kun Ethereumi kävi melkee 400$ ja Bitcoin alle 6000$? Muistan että joskus puhuit että odotat parempia hintoja ennenku hankit jos hankit?

Pakko kyllä itsekkin myöntää että todella inspiroiva blogi, kiitos siitä.

Kiitti! En oo vieläkään lähtenyt kryptoihin messiin.

0
0
2.8.2018 - 15:56 #20762

Gamblerrr3

+15
Liittynyt:
13.1.2017
Viestejä:
90

Jensin mielipide lähinnä kiinnostaa, mutta mielellään muidenkin asiaan enemmän perehtyneiden mielipide kiinnostaa.

Oot varmaan jokseenkin perillä Deepmindin Alphazerosta joka käsittääkseni on tehty silleen että se pystyy ilman mitään tietoa pelistä opiskelemaan kaikki 1 vs 1 pelit pelaamalla itseään vastaan.

Vaikka pokeri onkin epätäydellisen informaation peli verrattuna vaikka shakkiin tai go-peliin mutta katottuani alla olevat kaks videota kyl vakuutti sen verran mut voimakkaasti etten pysty mitenkään näkemään ettei (nyt jo?) biittaisi ihmisen 100-0 esim no limit pokerissa, ainakin kohta? Ensinmäisenä lyhempi video ja mikäli se sytyttää mielenkiinnon kunnol ni kandee kattoo alla oleva pidempikin!

https://youtu.be/rbsqaJwpu6A

https://youtu.be/zYfzux7JKHE

 

0
0
3.8.2018 - 08:08 #20763

trauma

+20
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
51

Hyvät vastaukset Jensiltä.

 

Ainut, joka jäi puuttumaan, oli vastaus siihen, että kuinka monta miljoonaa kättä on tullut pelattua tän n. 10 vuoden pokeriuran aikana, karkea arvio...? ...jotta sekin asia tulisi käsitellyksi loppuun, ettei tarttis täällä blogissa niin turhasta asiasta kiistellä enää.

0
0
4.8.2018 - 10:12 #20771

starsailor

-154
Liittynyt:
26.5.2017
Viestejä:
220

Olisi mielenkiintoista tietää mikä Jensin iq on Mensan testillä? Jos et ole käynyt, niin käy tekemässä. Tosin siihen menee parituntia elämästä, eikä siitä ole mitään konkreettista hyötyä ja tuloksenkin pystyy arvaamaan kykyjesi kautta olevan korkea tai erittäin korkea...

Tuohon NRA asiaan sellainen vähän surullinen fakta, että jos ampumatapaukset ja murhat laitetaan Yhdysvalloissa etnisyyksien mukaan, niin perinteisen valkoisen Eurooppalaisen taustan omaavat tekevät saman verran henkirikoksia per 100 000 ihmistä kuin Suomessa tapetaan. Yhdysvalloissa aseita on kuitenkin juuri tällä populaatiolla hyvin paljon enemmän kuin Suomessa. Tiukempi asekontrolli voisi poistaa muutaman joukkoampumisen vuodessa, mutta tilastollisesti sillä ei olisi mitään merkitystä. Suurin ongelma on värillisten mustien ja latinoiden jengikulttuuri ja siinä tapahtuvat väkivaltateot. Yhdysvalloissa 4% mustien miesten osuus tekee puolet henkirikoksista. Englannissa väkivaltarikollisuus ja ryöstöt ovat painottuneet juuri Afrikkalaislähtöisten miesten päälle. Joukkomurhat/-ampumiset painottuvat lähes populaatioiden suhteiden mukaisesti, mutta tilastoihin ei ole laskettu drive-by-shooting tyylisiä ampumisia, jotka taas kerran muutaisivat suhteet värillisten puoleen. On edelleen syytä huomioida, että Englannissa on tiukat aselait. Tämä ei estä Afrikkalaisia tekemästä väkivaltarikoksia, mutta he käyttävät vain sitten puukkoja ja viidakkoveitsiä. Ihmisen väkivaltaisuus löytää kyllä puukepin, jos aseita ei olisi. Tehokkaat automaattiaseet mahdollistavat suuren joukon tappamisen nopeasti, mutta onneksi nämä ovat harvinaisia ja lähes aina kyse on mt-ongelmasta, johon olisi voitu puuttua monen tapauksessa jossain vaiheessa. Vegasin ampuja taitaa olla harvinainen poikkeus, eli menestynyt, eikä erityistä kaunaa omaava henkilö, jolla vain pimahtaa päässä ja päättää tehdä jatketun joukkoitsemurhan.

0
0
7.8.2018 - 11:08 #20791

prplsqrl

+25
Liittynyt:
24.11.2014
Viestejä:
29
starsailor kirjoitti:

Olisi mielenkiintoista tietää mikä Jensin iq on Mensan testillä? Jos et ole käynyt, niin käy tekemässä. Tosin siihen menee parituntia elämästä, eikä siitä ole mitään konkreettista hyötyä ja tuloksenkin pystyy arvaamaan kykyjesi kautta olevan korkea tai erittäin korkea...

Suomen Mensan käyttämällä testillä ei saa selville tarkkaa älykkyysosamäärää eikä sen tulokset ole suoraan verrattavissa muihin vastaaviin testeihin...

"Suomen Mensa ry:n käyttämän älykkyystestin keskihajonta on 15. Jotta älykkyystestin tulos olisi parempi kuin 98 % väestöstä, tulee testissä saavutetun älykkyysosamäärän eli ÄO:n olla suurempi kuin 130.

Erilaiset älykyystestit eivät aina ole keskenään suoraan verrattavissa. Mikäli testissä käytetty keskihajonta on jokin muu kuin 15, joissakin testityypeissä esimerkiksi 16 tai 24, on myös jäsenyyteen vaadittava älykkyysosamääräluku vastaavasti erisuuruinen."

Suomen Mensasta saa todistuksen, josta ei selviä tarkka äo vaan tulos ilmaistaan tyyliin "Äo:si on suurempi kuin 135, joka on parempi kuin 99% muusta väestöstä.". 

Jos haluaisi saada tarkemman tuloksen itselleen, pitäisi osallistua huomattavasti kattavampaan testiin. Mutta eiköhän voida säästää Jens testien tuomalta vaivalta ja todeta hänen kuuluvan vähintään korkeimpaan prosenttiin. 

0
0
7.8.2018 - 21:05 #20807

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Nää viimeisimmät pakkopalautuslööpit ovat olleet hauskaa seurattavaa. Niille, joilla meni ohi niin tää alkoi Ruotsissa kun maailmanpelastaja Elin 21v ei suostunut istumaan paikalleen kunnes samalla lennolla Afganistaniin pakkopalautettavana ollut mies poistettaisiin lentokoneesta ja palautus keskeytettäisiin.

Joku: "But you're preventing all these passengers from going to their destination"

Elin: "But they are not going to die, he is going to die"

Joku: "How do you know that?"

Elin: "Because it's Afghanistan"

Se riitti Elinin mielestä perusteluksi. Tämä muuvi näytti muutenkin olevan niin spontaani, etten usko Elinin selvittäneen taustoja henkilöstä, jota oltiin palauttamassa. Mitä jos hän oli tappanut tai raiskannut jonkun?

Muutamaa päivää myöhemmin Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen yritti samaa täällä Suomessa. Onneksi viranomaiset toimivat täällä järkevämmin ja ainoastaan Aino heitettiin pihalle lennolta, ja palautettava sai jatkaa matkaa. Aino sai paljon kritiikkiä ja Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto riensi avuksi.

Touko: "Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen"

Toimittaja: "Eli hyväksytte tällaisen toiminnan puolueenne lainsäädäntösihteeriltä, toiminnan jossa hän vastustaa Suomen oikeusviranomaisen lainvoimaista päätöstä?"

Touko: "Näen asian niin, että tässä kyse on sentyyppisestä kansalaisaktivismista, kansalaistottelemattomuudesta ja kansalaisrohkeudesta, kun kaikki mahdollinen on ensin yritetty tehdä lainsäädäntöteiden kautta, ja sitten omalla nimellään, omilla kasvoillaan, täysin rauhanomaisesti nostetaan se ongelma, että ihmistä ollaan viemässä hengenvaarallisiin olosuhteisiin. Se tekee näkyväksi nämä ihmisoikeusloukkaukset ja herättää ihmiset ajattelemaan."

Eli Toukon mukaan lakeja pitää suurimmaksi osaksi noudattaa, mutta ei niitä, joista on itse eri mieltä. Touko vertasi myös tilannetta natsi-Saksaan. Joku tarkkasilmäinen oli löytänyt Toukon kirjoituksen vuodelta 2013, jonka myötä näyttää hänen puhuneen itsensä pussiin. Päivi Räsänen oli kehottanut noudattamaan raamattua myös silloin kuin raamatun sana on ristiriidassa lainsäädännön kanssa.

Touko: "On pelottava ajatus, että ihmiset irtoavat kaikkia sitovasta ja velvoittavasta lainsäädännöstä uskonnon, kulttuuritaustan tai vaikkapa poliittisen mielipiteen vuoksi."

Eli tuolloin oli vielä sitä mieltä, että lakeja kuuluu aina noudattaa.

Suurin ongelma, jonka näen näissä sekoiluissa on, että hyvää tarkoittavat ihmiset eivät ymmärrä tekojensa monimutkaisempia seurauksia. Sosialismi on tällaisesta täydellinen esimerkki. Toinen esimerkki olisi Clintonin 90-luvun säännökset, jotka painostivat pankit myöntämään enemmän asuntolainoja "underserved community"eihin, eli pienituloisille, jotka eivät muuten olisi niitä saaneet. Jalo ajatus, että köyhilläkin pitäisi olla varaa omaa asuntoon, mutta nämä säännökset olivat monien mielestä yksi suurimmista syistä finanssikriisiin. Kolmantena tulee mieleen asuntojen vuokrakatot. Näitä esimerkkejä on loputtomiin, joissa politikoilla on mitä jaloimmat tarkoitukset, mutta eivät ymmärrä päätöstensä monimutkaisia negatiivisia seurauksia. Mielestäni Vasemmisto, SDP ja välillä myös Vihreät ovat liian usein tällä tiellä.

Takaisin pakkopalautuksiin: Jos turvapaikanhakijaa ei voida pakkopalauttaa takaisin kotimaahansa, se johtaa siihen, että kaikille turvapaikanhakijoille siitä maasta annetaan automaattisesti lupa jäädä, kunhan astuvat rajan yli Suomeen. Tällainen tieto leviäisi nopeasti ja yhtäkkiä meillä olisi moninkertainen määrä hakijoita siitä maasta. Tällaista tilannetta tulisi välttää viimeiseen saakka. Lentokoneen nousun estäminen tulee myös helvetin kalliiksi ja tuhlaa satojen ihmisten aikaa. Jos järjestelmässä on jotain väärin se tulee yrittää ratkaista erilaista reittiä pitkin. Mulle tuntuu vaan uskomattomalta, että eduskuntapuolueen puheenjohtaja voi puolustaa tällaista käytöstä.

Liian usein näkee myös sitä, että kun ilmoille heitetään taikasana "ihmisarvo", asiasta ei voida enää keskustella olematta tunteeton ja rasisti. Todellisuus on  se, että tulijoita on tulevaisuudessa varmasti enemmän kuin mihin on varaa ja siksi Suomen on yksinkertaisesti pakko olla ankara ja valikoiva. Ymmärrän hyvin sen, että jos kotimaassa odottaa varma kuolema, pakkopalautus on väärin. Tätä voidaan kuitenkin helposti väärinkäyttää, esimerkiksi ilmoittamalla itsensä homoksi tai kristityksi. Enemmän luotan viranomaisiin, jotka ovat tutkineet eri maiden turvallisuustilannetta ja todenneet ne tarpeeksi turvallisiksi, sekä tehneet päätöksen, että turvapaikanhakija on syytä palauttaa, kuin näihin Ainoihin ja 21v Elineihin, jotka perustelevat kantaansa because it's Afganistanilla.

Törmäsin sattumalta Toukon vuoden vanhaan kirjoitukseen, jossa hän käy läpi sitä, miten hallitus on hänen mielestään tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaa liikaa. Nää asiat yllättivät mut hieman, kun mediaa ja esim. Halla-Ahon juttuja seuranneena on tuntunut, että mentäisiin vaan toiseen suuntaan. Diggaan usein Halla-Ahon kirjoituksista, jotka ovat aina loogisia ja selkeitä, vaikka hän välillä käyttää vähän mauttomasti vihaa hyväkseen linkittäessään erilaisia raiskausuutisia sun muita. Hän on myös vähän turhan yhden asian mies, eikä hän joissain kirjoituksessa oo oikein vakuuttanut taloustieteen osaamisellaan, mikä mun mielestä on se tärkein asia hallita. Noin muuten moni kansanedustaja Perussuomalaisista ei vakuuta. Keskusta taistelee liikaa kaupungistumisen megatrendiä vastaan ja se tulee vielä hyvin kalliiksi Suomelle. RKP puolustaa sokeasti ruotsin kieltä ja KD on lollero.

Kokoomus on ainoa järkevä puolue tällä hetkellä ja toivon, että kaikki lukijat, jotka ovat vielä epävarmuudessa äänellään päätyvät äänestämään Kokoomusta. Oon vakuuttunut siitä, että se on pitkässä juoksussa myös pienituloiselle paras ratkaisu. Tykkään Elina Lepomäen keloista, vaikka hän ei ole vakuuttanut erilaisissa televisioiduissa väittelyissä. Välillä on ollut tilanteita, jolloin olisi ollut niin helppoa argumentoida toinen nippuun, mutta Elina on pysytellyt etukäteen harjoitelluissa argumenteissa ja keskustelu on jäänyt jankkaukseksi. Luen tällä hetkellä Elinan Vapauden Voitto -kirjaa ja vaikka suurin piirtein tiesin mitä odottaa niin kirja on yllättänyt positiivisesti ja parantanut entisestään mun kuvaa Elinasta. Eli jos asuu Uudenmaan vaalipiirissä niin ehdottomasti ääni hänelle. Helsinkiläisille oon ennen hehkuttanut Wille Rydmania, ja hän on ehdottomasti hoitanut asiansa hyvin, mutta Juhana Vartiainen on tehnyt erityisen hyvän vaikutuksen muhun ja siksi joudun vaihtamaan heppaa. Ainoa miinus hänessä on vähän turhan löysä maahanmuuttopolitiikka. Ensi vuoden eduskuntavaalit tulevat olemaan pienestä kiinni, joten muistakaa käydä äänestämässä!

0
0
7.8.2018 - 20:50 #20808

deleted user

-2
Liittynyt:
13.1.2018
Viestejä:
23

Kirjoittajalle gamblerrr3:

Tällainen tekoäly (Libratus) on, joka no limit holdemissa voitti neljä ammattilaispelaajaa selkeällä winratella, liki 15bb/100.

0
0
8.8.2018 - 02:58 #20811

PPP123

+12
Liittynyt:
7.12.2017
Viestejä:
17
Jeans kirjoitti:

Touko: "Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen"

Pennanen ei myöskään tapahtumahetkellä voinut tietää mihin tätä henkilöä oltiin viemässä ja mistä syystä - veti vain johtopäätökset omien ennakkoluulojensa pohjalta.

Tämä + Touko of Finlandin edustustehtävät Ruotsissa = hieno viikko vihreille.

Jeans kirjoitti:

Enemmän luotan viranomaisiin, jotka ovat tutkineet eri maiden turvallisuustilannetta ja todenneet ne tarpeeksi turvallisiksi, sekä tehneet päätöksen, että turvapaikanhakija on syytä palauttaa, kuin näihin Ainoihin ja 21v Elineihin, jotka perustelevat kantaansa because it's Afganistanilla.

Niinpä. Ulkomaalaislaissa sanotaan seuraavaa pakkopalautuksista:

Ketään ei saa käännyttää, karkottaa tai pääsyn epäämisen seurauksena palauttaa alueelle, jolla hän voi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi, eikä alueelle, jolta hänet voitaisiin lähettää sellaiselle alueelle.

Joitain relevantteja lainauksia sisäministerin vastauksesta pakkopalautuksia koskevaan kysymykseen:

... kansainvälisen suojelun myöntämisen tarkoitus ei ole turvata kaikille samanlaista elämää kuin esimerkiksi Suomessa, vaan antaa turvaa henkilöille, jotka ovat kotimaassaan henkilökohtaisen vainon vaarassa.
 
Esimerkiksi Afganistanissa ja Irakissa koko maa ei ole sodassa, eivätkä maan yleiset olosuhteet ole peruste myöntää kansainvälistä suojelua, mutta tietyillä alueilla tilanne on sellainen, ettei näille alueille palauteta ketään.
 
Henkilön tulee hakea turvaa ensisijaisesti omalta kotivaltiolta, jos se pystyy sitä tarjoamaan. Irakissa ja Afganistanissa on alueita, joille Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että Irakin viranomaiset pystyvät antamaan riittävää suojaa väestölleen.
 
Turvapaikanhakija voidaan palauttaa kotimaahansa vasta kun Maahanmuuttovirasto on tutkinut suojelun tarpeen ja hallinto-oikeus on vahvistanut päätöksen mahdollisen valituksen jälkeen. Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen hakija voi hakea vielä palautuksen täytäntöönpanon kieltämistä korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Jos korkein hallinto-oikeus ei kiellä palautusta, hakija tulee lain mukaan palauttaa kotimaahansa.

Tosiaan Pennasen & Aallon oletus virheellisestä pakkopalautuksesta on täysin uskomaton, kun ajattelee mikä määrä selvitystyötä Suomessa tehdään, ennen kuin ketään palautetaan + heillä ei ollenkaan tietoa kyseisestä henkilöstä.

Jeans kirjoitti:

Tykkään Elina Lepomäen keloista, vaikka hän ei ole vakuuttanut erilaisissa televisioiduissa väittelyissä. Välillä on ollut tilanteita, jolloin olisi ollut niin helppoa argumentoida toinen nippuun, mutta Elina on pysytellyt etukäteen harjoitelluissa argumenteissa ja keskustelu on jäänyt jankkaukseksi. Luen tällä hetkellä Elinan Vapauden Voitto -kirjaa ja vaikka suurin piirtein tiesin mitä odottaa niin kirja on yllättänyt positiivisesti ja parantanut entisestään mun kuvaa Elinasta.

Samaa mieltä Lepomäestä. Ymmärtää asioita, selvästi tehnyt duunia mielipiteidensä eteen ja uskaltaa sanoa oman kantansa. Tosiaan ei ehkä luonteeltaan sopivin televisioväittelyihin (joka on muutenkin nykyisellään kyseenalainen formaatti poliittiseen keskusteluun) mutta toivotaan että kokemuksen myötä kehittyy.

0
0
8.8.2018 - 20:17 #20828

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Nyt kun on puhetta politiikasta ja Suomen tilasta niin pakko kysyä että mitä mieltä olet siitä että nyt kun talous kasvaa hyvää tahtia mutta silti uudessa budjettiehdotuksessa joudutaan ottamaan velkaa noin 1,7 miljardia euroa niin eikö siellä valtionvarainministeriössä pitäisi kellot soida kun 3% talouskasvulla joudutaan ottamaan velkaa noin paljon. Suomella(sekä Eu:lla) ei ole oikein mitään puskureita seuraavaa taantumaa varten ja nyt kun pitäisi saada talous tasapainoon niin sitä ei tehdä. Mitä mielestäsi pitäisi uudistaa jotta talous saataisiin tasapainoon, pitäisikö verotusta ja tukimallia muuttaa(kyllä) ja miten. Ei tarvitse mitään pitkää "novellia" kirjoittaa mutta olisi kiva tietää miten sinä näet Suomen talouden ja mitä siitä pitäisi muuttaa jotta saataisiin se oikeaan suuntaa.

0
0
9.8.2018 - 01:51 #20837

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Tein sitten ekat kryptosijoitukseni. En siksi, että uskoisin niiden omaavan tällä hetkellä selvää positiivista odotusarvoa, vaan olen Akin kanssa samoilla linjoilla siitä, ettei vielä olla nähty kunnon paniikkia ja romahdusta, mikä on täysin mahdollista jos lasku vielä jatkuu. Toki se on epätodennäköistä ja luultavasti tilanne rauhoittuu. Jos se kunnon romahdus kuitenkin tulisi, olisin valmis iskemään Bitcoiniin ja Ethereumiin kiinni.

Syy sijoitukseen oli, että tutustuin kolmeen teekkariin, joista kaksi opiskelee tuotantotaloutta ja yksi teknillistä fysiikkaa. Skarppeja äijiä, kovia matemaatikoita ja koodaajia. Olivat koodanneet pystyyn huikean kryptotreidausoperaation ja ovat laajentamassa treidausta Tether-altcoin pareihin ja hakivat siksi sijoitusta. Mun sijoitus on siis Tetherissä, jonka arvo on aina 1 USD/tether (olettaen ettei ole kusetus, vaikka sille on ihan realistinen mahdollisuus) ja ei siten laske tai nouse muun kryptomarkkinan mukana. Vähän riskilisää vaadin sen takia, että sijoitus on nimenomaan Tetherissä, kryptovaluutassa jolla ei voi olla positiivista odotusarvoa.

Gamblerrr3 kirjoitti:

Jensin mielipide lähinnä kiinnostaa, mutta mielellään muidenkin asiaan enemmän perehtyneiden mielipide kiinnostaa.

Oot varmaan jokseenkin perillä Deepmindin Alphazerosta joka käsittääkseni on tehty silleen että se pystyy ilman mitään tietoa pelistä opiskelemaan kaikki 1 vs 1 pelit pelaamalla itseään vastaan.

Vaikka pokeri onkin epätäydellisen informaation peli verrattuna vaikka shakkiin tai go-peliin mutta katottuani alla olevat kaks videota kyl vakuutti sen verran mut voimakkaasti etten pysty mitenkään näkemään ettei (nyt jo?) biittaisi ihmisen 100-0 esim no limit pokerissa, ainakin kohta? Ensinmäisenä lyhempi video ja mikäli se sytyttää mielenkiinnon kunnol ni kandee kattoo alla oleva pidempikin!

https://youtu.be/rbsqaJwpu6A

https://youtu.be/zYfzux7JKHE

Tästä oli joskus aiemmin puhetta ja kuten JJJJ mainitsi, Libratus voitti ihmisen no-limit heads-upissa selvästi viime vuonna. Ymmärtäkseni Libratus kehittyi just pelaamalla itseään vastaan. Olisi mielenkiintoista jos Deepmind yrittäisi seuraavaksi kräkätä eri pokerimuotoja. Vaikka niillä on huomattavasti enemmän resursseja takanaan, en oo varma jos tollanen general-purpose learning machine pystyisi samaan kuin Libratus, joka oli spesifioitu ainoastaan yhteen tehtävään, NLHEHUn opetteluun. Tosin jos ei tällä hetkellä, niin eiköhän muutaman vuoden sisään joka tapauksessa.

trauma kirjoitti:

Hyvät vastaukset Jensiltä.

 

Ainut, joka jäi puuttumaan, oli vastaus siihen, että kuinka monta miljoonaa kättä on tullut pelattua tän n. 10 vuoden pokeriuran aikana, karkea arvio...? ...jotta sekin asia tulisi käsitellyksi loppuun, ettei tarttis täällä blogissa niin turhasta asiasta kiistellä enää.

Löysin vanhan twiitin, jossa oon väittänyt pelanneeni 1,5 miljoonaa jakoa 2009-2012, 200 tuhatta jakoa 2013 ja 165 tuhatta jakoa 2014 omahaa. Sit mulla on nää 1.8.2015-tähän päivään asti pelatut 300 tuhatta jakoa. Oisko 1.1.2015-1.8.2015 joku 100k jakoa ehkä. 2007 aloitin ja 2008 pelasin jo tosi aktiivisesti, eli niistä saattaa yhteensä tulla joku 400k jakoa. Sit livet ja nettiturnausjaot mukaan. En oikein osaa arvioida mut pelasin aikoinaan vuosikausia aina sunnuntaisin nettiturnauksia, eli voiskohan niistä tulla viel 100k lisää. Yhteensä olisi siis luokkaa jotain 2,75 miljoonaa jakoa. On tosin useampi suomalainen, jonka uskon pelanneen vielä enemmän jakoja. Mulla saattaa kuitenkin olla hyvin lähelle eniten highstakes nettipokerijakoja koko maailmassa, sillä noista ainakin 80%+ on ollut 10/20-500/1000 tasoja.

starsailor kirjoitti:

Olisi mielenkiintoista tietää mikä Jensin iq on Mensan testillä? Jos et ole käynyt, niin käy tekemässä. Tosin siihen menee parituntia elämästä, eikä siitä ole mitään konkreettista hyötyä ja tuloksenkin pystyy arvaamaan kykyjesi kautta olevan korkea tai erittäin korkea...

Tuohon NRA asiaan sellainen vähän surullinen fakta, että jos ampumatapaukset ja murhat laitetaan Yhdysvalloissa etnisyyksien mukaan, niin perinteisen valkoisen Eurooppalaisen taustan omaavat tekevät saman ver...

Pitää käydä testaamassa jossain vaiheessa kun kerkeen. Tosin tää GMATtikin vaikuttaa semi-älykkyystestiltä, kun just eilen avasin harjoittelukirjan.

Okei mielenkiintoista. Luin joskus Dharman blogista noita ampumatilastoja ja rotujen välisistä eroista, mutta en tajunnut, että valkoisten jenkkien olisi samaa tasoa kuin suomalaisten, mikä toimii hyvin argumenttina siihen, ettei löysemmät aselait olisi syy, vaan tummaihoisten ja latinoiden elinympäristö, jengit jne. Eli pitäisi koittaa verrata näitä ei-valkoisten tilastoja vaikka brittien vastaaviin. En oo kyllä juuri seurannutkaan, mutta en oo törmännyt NRAlta tähän argumenttiin, vaan yleensä vaan paljon tyhmempiin. Onko niin, että tää argumentti on liian "rasistinen" ja siksi ne ei voi käyttää sitä? Aihe ei tosin oo mulle hirveän kiinnostava joten en jaksa lähteä sen enempää tutkimaankaan.

Jmakela kirjoitti:

Nyt kun on puhetta politiikasta ja Suomen tilasta niin pakko kysyä että mitä mieltä olet siitä että nyt kun talous kasvaa hyvää tahtia mutta silti uudessa budjettiehdotuksessa joudutaan ottamaan velkaa noin 1,7 miljardia euroa niin eikö siellä valtionvarainministeriössä pitäisi kellot soida kun 3% talouskasvulla joudutaan ottamaan velkaa noin paljon. Suomella(sekä Eu:lla) ei ole oikein mitään puskureita seuraavaa taantumaa varten ja nyt kun pitäisi saada talous tasapainoon niin sitä ei tehdä. Mitä mielestäsi pitäisi uudistaa jotta talous saataisiin tasapainoon, pitäisikö verotusta ja tukimallia muuttaa(kyllä) ja miten. Ei tarvitse mitään pitkää "novellia" kirjoittaa mutta olisi kiva tietää miten sinä näet Suomen talouden ja mitä siitä pitäisi muuttaa jotta saataisiin se oikeaan suuntaa.

Katsotaan jos jossain vaiheessa innostun kirjoittamaan tästä enemmän, en haluu lähteä lyhyesti vastamaan.

0
0
5.10.2018 - 10:01 #21723

bmf

+2
Liittynyt:
26.12.2016
Viestejä:
1

Näin aloittelevana sijoittamista opettelevana kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi. Vaikutat olevan perehtynyt asiaan melko vakaumuksella.

Kaiken oppimasi ja kokemuksesi perusteella tähän mennessä;

jos nyt aloittaisit sijoittamisen, niin miten lähtisit liikenteeseen jos sijoitusvarasi olisivat 100e/kk? Entä 200e/kk?

Ymmärrän, jos asian pohtiminen ei ole päällimmäisenä mielessä, mutta kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi miten lähtisit toimintaa kehittämään tällaisessa tilanteessa.

 

 

 

0
0
10.10.2018 - 02:39 #21823

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Jatketaan vielä sen verran Kiina-teemalla, että suosittelen kaikille Mike Pencen viikon takaisen puheen lukemista ajatuksella. Toki puheessa on varmaan hieman liioittelua kun samalla pyritään keräämään poliittisia irtopisteitä, mutta siinä käydään hyvin tarkasti läpi jenkkien strategiaa Kiinan suhteen, ja syitä strategiaan. Pahasti vaikuttaa siltä, että tilanteesta voi nopeastikin vielä syntyä uusi kylmä sota tuleviksi vuosikymmeniksi. Yle ja Hesari voisivat Trumppia pilkkaavien kirjoitusten sijasta välillä kirjoittaa tästäkin. Mä uskon, että Trumppi on oikealla asialla, ja että liian vahva Kiina nykymuodossaan on katastrofi kaikille.

JOM Rahastoyhtiön Juuso Mykkäsen haastattelu täällä Sijoitustiedossa oli kans mielenkiintoinen. Ainoat aktiiviset rahastot, joita oon koskaan harkinnut on JOMin ja PYN Elite. Kaakkois-Aasian exposure vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta pidemmällä tähtäimellä. Syitä avataan hyvin tuossa haastattelussa ja PYN Eliten kotisivuilla. Kyttäilen vielä ainakin hetken sivusta, sillä just Fedin koronnostot ja taalan vahvistuminen, sekä jenkkien ja Kiinan välinen kauppasodan eskaloituminen huolestuttaa. Mutta näen ehdottomasti valueta small- ja mid cap -osakkeiden stock pickingissä epätehokkaammissa markkinoissa, plussana takana makroajatus. PYN Elitehän sen todisti Thaimaassa aikoinaan, ja track recordina lähes 20%/vuosi 20 vuoden ajalta, sick. Toki siitä ei oo haittaa, että Daytraderkin omistaa (tai on ainakin omistanut) näitä. Rahastoissa kulurakenne on tietenkin hyvin tärkeä, ja erityisesti PYNissä diggaan siitä, ettei oo mitään merkintäpalkkiota, ja melko alhainen 1%/12% palkkiostruktuuri. Sen lisäksi mun mielestä tärkeintä rahastoissa on just small ja mid capeihin keskittyminen, joissa hinnanmuodostuminen on epätehokkaampaa. En ikinä sijoittaisi aktiiviseen fundiin, joka esim. omistaa jenkki large capeja.

bmf kirjoitti:

Näin aloittelevana sijoittamista opettelevana kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi. Vaikutat olevan perehtynyt asiaan melko vakaumuksella.

Kaiken oppimasi ja kokemuksesi perusteella tähän mennessä;

jos nyt aloittaisit sijoittamisen, niin miten lähtisit liikenteeseen jos sijoitusvarasi olisivat 100e/kk? Entä 200e/kk?

Ymmärrän, jos asian pohtiminen ei ole päällimmäisenä mielessä, mutta kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi miten lähtisit toimintaa kehittämään tällaisessa tilanteessa.

Sama vastaus sekä 100e/kk että 200e/kk kysymykseen:

1) S-ryhmän osuusmaksut. Näihin saa kiinni vaan luokkaa 1300e, mutta ehdottomasti sen arvoista jos vaan jaksaa säätää. Vissiin tuotto ollut huonontumaan päin kokoajan, mutta paras mahdollinen sijoitus vieläkin.

2) ASP-tili. Jos oot ostamassa ensiasuntoa lähivuosina niin maksimit ASP-tilille säästöön ja hyötymään korkeammasta riskittömästä korosta erityisesti nyt kun korot ovat nollassa ja pörssivaluaatiot pilvissä. Jos et ole ostamassa ensiasuntoa niin hyppää suoraan kolmoskohtaan.

3) Nordnetin superrahasto. Vaikka pörssivaluaatiot ovat korkeat, en suosittele pörssisijoitusten ajoittamisen yrittämistä. Osakkeet > cash vieläkin imo. Ainakin tuollaisilla summilla, jotka ovat pieniä suhteessa tuleviin ansiohin.

4) Laajempi indeksi, tyyliin S&P 500, MSCI World tms. Tänne kaikki rahat kun sijoitettavaa on kertynyt isompi, tyyliin viisinumeroinen summa. Siinä vaiheessa ihan pienesti korkeemmat kulut ovat sen arvioisia suuremman hajautushyödyn takia.

Muutkin lukijat saa ehdottaa jos on jotain hyviä, joita mulla ei tullut mieleen!

0
0
11.10.2018 - 07:49 #21836

Malcolm X

-32
Liittynyt:
9.7.2016
Viestejä:
22

PYN Elite käsittääkseni Vietnamissa suurimmat voittonsa tehnyt?

Pencen puheista olet saanut sen kuvan mikä on itseasiassa jo pidemmän ajan kehityksen tulosta, kun Kiina ei Obaman aikana suostunut revalvoimaan valuuttaansa, niin Trump tuli ja yrittää nyt konkreettisin toimin painostaa Kiinaa viimein avaamaan juanin rehellisen markkinahintaisen hinnanmuodostuksen kohteeksi. Yle tai Hesari, saatikka paremmatkaan taloustietäjät eivät näistä poliittisista syistä tunnu mielellään ääntä pitävän, koska tilanne on se mitä Akikin on Teerenpeleissä mm. Oksaharjun ja Matikaisen kanssa todennut, että joutuu mediatoimijana olemaan varuillaan suurimpien medioiden reaktioista jopa Suomessa nykypäivänä, jos poikkeaa liiaksi virallisesta konsensustotuudesta edes hetkeksi.

0
0
4.11.2018 - 09:32 #22338

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Kirjoitin tänne joskus Making a Murderer -sarjasta, ja Netflixiin on nyt tullut toinen kausi, jossa tarina jatkuu. Pakko olla koukuttavin sarja, jonka oon koskaan nähny. Vaikka oon reissussa niin jouduin tsiigaamaan koko kauden läpi kahden päivän aikana. Ei vaan voi uskoa, että nää on tositapahtumia. Iso suositus.

0
0
4.11.2018 - 11:26 #22339

anssimu

+29
Liittynyt:
17.3.2016
Viestejä:
25

Tuli kans katottua aika nopeesti 2 tuottari läpi. Vaikka dokkari onkin tehty aika Avery - Dassey myönteisesti ja siitä johtuva bias pitää omissa arvioissa ottaa huomioon, niin silti oma riidi on kyllä aika vahvasti se, että molemmat ois syyttömiä koko murhaan. Ei tunnu oikein olevan mitään vedenpitävää todistetta syyllisyydestä ja kutakuinkin kaikki todisteet on uusien Zellnerin asiantuntijoiden mukaan epäluotettavia tai hämäriä. Lisäks ihan omat henkilöriidit mitä ottanu molempien käyttäytimisestä ja puheista vaikuttais syyttömiltä. Jos vaan sais uuden oikeudenkäynnin niin luulis, että jury päättäis täl kertaa toisin.

Mut hienointa olis kyllä, että löytyis oikeesti joku vedenpitävä todiste tai uus tutkintamenetelmä, mikä sulkis 100% varmuudella miehet syyttömiks eikä pelkästään niin, et ois reasonable doubt. Tai sitä se varmaan vaatiikin, että uuden oikeudenkäynnins ees sais. Ois kyl siistiä jos pystyttäis kehittämään joku 100% luotettava valheenpaljastustesti esimerkiks.

0
0
4.11.2018 - 14:45 #22341

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Mitä tulee PYN Eliteen niin ei se todellakaan ole vielä suurimpa voittojaan tehnyt Vietnamissa. Eihän siitä ole montaa vuotta kun sieltä alkoivat ostaa osakkeita ja siirtyivät pois Thaimaasta. Itse nyt odotan vähän isompaa pudotusta johon voi mennä vielä vuosi tai pari ja sen jälkeen ostan lisää Eliteä koska kun katsoo miten kävi esim 2008 niin silloin arvo laski noin 50% mutta jo 2010 arvo oli taas 2008 vuoden aloitus arvo. Ja kun katsoo kehitystä 2010-2014 niin tammikuussa -08 osuuden arvo noin 65€ ja tammikuussa -14 se oli noin 225€. Nyt on taas vähän samanlainen tilanne edessä ja PYN on mielestäni samantyylisissä asemissa joten en yhtään ihmettelisi jos sama tapahtuu lähitulevaisuudessa. Ja mitä tulee yleisesti Eliteen niin ei siihen kannata sijoittaa jos hakee nopeita tuottoja(2-5 vuoden ajalta) vaan kannattaa hakea pitkällä aikavälillä hyviä tuottoja.

0
0
5.11.2018 - 11:27 #22352

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256
Jeans kirjoitti:

Kirjoitin tänne joskus Making a Murderer -sarjasta, ja Netflixiin on nyt tullut toinen kausi, jossa tarina jatkuu. Pakko olla koukuttavin sarja, jonka oon koskaan nähny. Vaikka oon reissussa niin jouduin tsiigaamaan koko kauden läpi kahden päivän aikana. Ei vaan voi uskoa, että nää on tositapahtumia. Iso suositus.

Mulla ton tyyppisten dokkarien kattomisessa on just se ongelma, että en pysty antamaan esitetyille tapahtumille erityisen suurta totuudellista odotusarvoa enkä siks fiilistasolla eläytymään tapahtumiin. Musta kiinnostava dokkariformaatti olis sellanen, missä esim. tollasen skandaalin osapuolet tekis vaikka vuorotellen jakson jossa tois esille omaa perspektiiviään ja samalla reagois vastapuolen edellisessä jaksossa esittämiin väitteisiin/evidenssiin. Käytännössä tietty hankalaa saada tällasta aikaseks. 

0
0
5.11.2018 - 15:07 #22362

starsailor

-154
Liittynyt:
26.5.2017
Viestejä:
220

Nuo dokumentit voivat olla jopa vaarallisia, koska niiden avulla saadaan käännettyä yleinen mielipide jossain murhatapauksissa ja syylliset vapautetaan, koska ehdonalaislautakunta on lähtenyt mielipiteen kelkkaan. Dokumenteissa ei tuoda kaikkea faktaa julki ja usein jätetään näkökulmasta riippuen tärkeitä asioita sivuseikkaan. Yksi kuuluisimmasta tapauksesta/dokumentista on seuraava: https://en.wikipedia.org/wiki/Paradise_Lost:_The_Child_Murders_at_Robin…

Tuntuu käsittämättömältä, että syytön tunnustaa rikoksen ja murha-aseet löytyvät syyttömän kodin lähistöltä, mutta kun aikaa kuluu, niin yllättäen henkilöt ovatkin alkaneet pitämään itseään syyttömänä! Sitten dokumentissa keksitään, että tämä olikin vain aikaan kuuluva vääristely, joka johtui Metallimusiikin ja saatanan palvonnan vääristelystä.

0
0
5.11.2018 - 16:12 #22368

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900
starsailor kirjoitti:

Nuo dokumentit voivat olla jopa vaarallisia, koska niiden avulla saadaan käännettyä yleinen mielipide jossain murhatapauksissa ja syylliset vapautetaan, koska ehdonalaislautakunta on lähtenyt mielipiteen kelkkaan. Dokumenteissa ei tuoda kaikkea faktaa julki ja usein jätetään näkökulmasta riippuen tärkeitä asioita sivuseikkaan. Yksi kuuluisimmasta tapauksesta/dokumentista on seuraava: https://en.wikipedia.org/wiki/Paradise_Lost:_The_Child_Murders_at_Robin_...

Tuntuu käsittämättömältä, että syytön tunnustaa rikoksen ja murha-aseet löytyvät syyttömän kodin lähistöltä, mutta kun aikaa kuluu, niin yllättäen henkilöt ovatkin alkaneet pitämään itseään syyttömänä! Sitten dokumentissa keksitään, että tämä olikin vain aikaan kuuluva vääristely, joka johtui Metallimusiikin ja saatanan palvonnan vääristelystä.

Ensinnäkin vain yksi pojista tunnusti 12h kuulustelun ja painostamisen jälkeen, täältä voi lukea kuulustelun pöytäkirjaa jos kiinnostaa: http://www.dpdlaw.com/jessiefirststatement.htm 

Ollaan katseltu varmaan eri dokumentteja ja luettu eri lähteitä jos olet sitä mieltä että nämä kolme ovat syyllisiä. 

Ensinnäkin syyttömän tunnustaminen on todella yleistä: https://www.innocenceproject.org/causes/false-confessions-admissions/&n…;

Lisäksi tämä joka tunnusti, Jessie Misskelley, oli henkisesti jälkeenjäänyt 72 ÄO:lla. Tarpeeksi kauan kun poliisi painostaa niin eiköhän sieltä jonkinlainen tunnustus saada. 12 tuntia grillattiin Jessietä ennen kun "tunnusti". 

Oikea Syyllinen luultavasti Terry Hobbs, yhden murhatun pojan isäpuoli. *DNA consistent with Terry Hobbs, stepfather of victim Stevie Branch, was later discovered in the knot of a shoelace used to restrain victim Michael Moore. Three eyewitnesses have also provided sworn statements that they saw Terry Hobbs with the three children on the day of the murders, immediately before they disappeared"

Jos kiinnostaa niin kannataa tutustua keissiin muutenkin kuin dokumenttien kautta. Vaikka syyllinen on luultavasti vapaalla niin tätä tapausta ei tulla koskaan avaamaan koska nämä kolme ottivat "alford plean" jonka avulla pääsivät vapaiksi. Se on yhden sortin "guilty plea" eli syyttäjällä ei ole tarvetta avata tätä uudestaan (Ja voi olla ettei se ole edes mahdollista koska murhista on jo olemassa guilty plea eli papereissa ratkaistu keissi) https://en.wikipedia.org/wiki/Alford_plea  

 

0
0
6.11.2018 - 19:01 #22398

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Laitetaas varmuuden vuoksi -SPOILER- varoitus niille, jotka aikoo vielä tsiigata sarjan. 

anssimu kirjoitti:

Tuli kans katottua aika nopeesti 2 tuottari läpi. Vaikka dokkari onkin tehty aika Avery - Dassey myönteisesti ja siitä johtuva bias pitää omissa arvioissa ottaa huomioon

Rogue kirjoitti:

Mulla ton tyyppisten dokkarien kattomisessa on just se ongelma, että en pysty antamaan esitetyille tapahtumille erityisen suurta totuudellista odotusarvoa enkä siks fiilistasolla eläytymään tapahtumiin. Musta kiinnostava dokkariformaatti olis sellanen, missä esim. tollasen skandaalin osapuolet tekis vaikka vuorotellen jakson jossa tois esille omaa perspektiiviään ja samalla reagois vastapuolen edellisessä jaksossa esittämiin väitteisiin/evidenssiin. Käytännössä tietty hankalaa saada tällasta aikaseks. 

Samaa meiltä. Ois siistimpää jos sais kuulla toisen puolen vasta-argumentit kanssa ja niin tulee vissiin käymään Convicting a Murderer -sarjan myötä. Sarjan on tarkoitus tulla ulos ensi vuonna ja keskittyä syyttäjän/poliisien puoleen tarinasta. Toki Making a Murdereria pitää katsoa sillä oletuksella, että se on tehty mahdollisimman puoluellisesti Steven Averyn puolesta ja todennäköisesti esim. Kathleenin testit, jotka eivät ole tukeneet hänen keissiään on jätetty mainitsematta. Mutta ihan sama minkälaisten linssien läpi tilannetta katsoo niin tapahtumien kulusta ja poliisitutkinnasta löytyy niin paljon hämäriä juttuja, jotka tekevät sarjasta mielenkiintoisen mun mielestä. Mutta just vastapuolen argumentointi antaisivat paremman ymmärryksen uusien todisteiden oleellisuudesta. Jotkut Kathleeninkin teoriat olivat aika huteralla pohjalla, kuten vaikka se, että joku olisi sattunut tietämään Stevenin vuotaneen verta kylppärinsä lavuaariin ja tulisi keskellä yötä pipetillä hakemaan sitä kun hän nukkuu viereisessä huoneessa. Mut sit taas miten Theresan autossa ei oo mitään sormenjälkiä tai verta ratissa, vaihdekepillä tms. Tai et kytät selvästi kalastaa kuulusteluissa Brendanilta mainitsemalla ekaks ite just ne paikat, joista jälkeenpäin ylläriylläri löytyy jotain todistusaineistoa jne. jne. mut joo ei mennä näihin sen enempää. smiley

starsailor kirjoitti:

Nuo dokumentit voivat olla jopa vaarallisia, koska niiden avulla saadaan käännettyä yleinen mielipide jossain murhatapauksissa ja syylliset vapautetaan, koska ehdonalaislautakunta on lähtenyt mielipiteen kelkkaan. Dokumenteissa ei tuoda kaikkea faktaa julki ja usein jätetään näkökulmasta riippuen tärkeitä asioita sivuseikkaan. Yksi kuuluisimmasta tapauksesta/dokumentista on seuraava: https://en.wikipedia.org/wiki/Paradise_Lost:_The_Child_Murders_at_Robin_...

Onneksi näissä kuitenkin erittäin kovat ja kokeneet tuomarit lopulta tekevät päätöksen vapautumisesta enkä jaksa uskoa, että joku puolueellinen dokkari vaikuttaisi siihen. Mutta voi vaikuttaa siihen, että saadaan asia tuomarin eteen kuultavaksi, joka on hyvä juttu. Pitää tutustua tarkemmin tohon keissiin.

anssimu kirjoitti:

Mut hienointa olis kyllä, että löytyis oikeesti joku vedenpitävä todiste tai uus tutkintamenetelmä, mikä sulkis 100% varmuudella miehet syyttömiks eikä pelkästään niin, et ois reasonable doubt. Tai sitä se varmaan vaatiikin, että uuden oikeudenkäynnins ees sais. Ois kyl siistiä jos pystyttäis kehittämään joku 100% luotettava valheenpaljastustesti esimerkiks.

Mulle tuli tasan sama ajatus mieleen tätä sarjaa katsoessa. Kuvittelisi, että on vaan ajan kysymys ennen kuin tällainen joskus hamassa tulevaisuudessa tulee. Tulee vähän mieleen se Black Mirror -jakso, jossa kaikki mitä näet ja koet tallentuu digitaalisesti ja jälkeenpäin joku toinen pystyy pakottamaan sut näyttämään vanhoja muistojasi, ja nainen jää aviomiehelleen tätä kautta kiinni pettämisestä. Sinänsä hyvä tulevaisuus rikostutkijan kannalta, mutta aika pelottava noin muuten. Jos frendi, puoliso tai bisneskumppani ei usko johonkin sun juttuus niin ne voi aina olla et "no todista se, katsotaan sun aivoista".

0
0
15.11.2018 - 23:17 #22553

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Making a Murdererista vielä SPOILER-varoitus:

Asianajaja, joka hoitaa keissiä tällä hetkellä, Kathleen Zellner, ilmoitti Twitterissä äsken uusista todisteista. Twiitti-ketju aukeaa klikkaamalla seuraavaa twiittiä:

Roguen skeptisyyteen sarjaan liittyen vielä, että se mikä mulle lisää huomattavsti sarjan uskottavuutta on, ettei keissiä hoida joku random vaan just Kathleen. Hän on saanut käännettyä enemmän vääriä tuomioita Yhdysvalloissa kuin kukaan muu yksityinen asianaja.

/SPOILER loppu

 

Näin muuten ei ole hirveesti päivitettävää. Kovat GMAT-harjoittelut käynnissä ja tarkoitus tehdä koe ensi viikolla. 700+/800 pitäisi saada, että on hyvät mahikset rahoituksen maisterilinjoille parhaimpiin kouluihin Lontoossa.

0
0
16.11.2018 - 20:08 #22584

starsailor

-154
Liittynyt:
26.5.2017
Viestejä:
220

Katsoin MaM kakkoskauden läpi ja tiedän mihin tuon Zellnerin toiminta perustuu: Hän pyrkii vyöryttämään materiaalilla epäilyksen tapauksissa, jossa syyllisyys ei ole täysin varmaa ja käyttää kaikki mahdollisia syyttäjän ja poliisin virheitä, jotka eivät välttämättä liity itse rikokseen, vaan siihen prosessiin jolla tuomio on tullut. Siinä alussahan kerrotaan, että hän sai vapaaksi sarjamurhaajan, joka oli tappanut yli kaksikymmentä ihmistä! Jäi erittäin paha maku tuosta henkilöstä ja dokumentissa esitetyt vaihtoehtoiset faktat ja testaus oli lähinnä huvittavaa esim. se, että kun käynnistää auton, niin "Miten ihmeessä verta päätyy virta-avaimen kohdalle koelauttaan, vaikka käsi ei osu käynnistäessä siihen!". No, tuohon on looginen selitys se, että kun olet juuri kidnapannut/murhannut naisen, niin varmasti vähän kädet hakkaa ja vieraassa autossa ei välttämättä tunne heti oikeaa virta-avaimen paikkaa, joten sitä voi "hakea" ja siinä käsi osuu vähän sinne sun tänne.

Suosittelen katsomaan sen Paradise Lost sarjan, samaa kaliberia MaM sarjan kanssa. Itse pidän siinä olevia poikia syyllisinä tekoon. Heidän käytös eteenkin sen päähahmon osoittaa syyllisyyden täydellisesti. Vaikka heistä on kuoriutunut erilaisia ihmisiä pitkän istumisen jälkeen, niin he ovat kuitenkin murhanneet ne pojat silloin teineinä. Kyllä sitä tavalliset ihmiset tekee hirvittäviä tekoja, kun on jotain motiivia tai mieli sekaisin. Jos tunnustaa ilman kidutusta, niin se on minusta riittävän vahva todiste. Vähäjärkiset on muutenkin väkivaltarikollisuudessa yliedustettuina. Se apinamieli ottaa miehessä vallan, kun järjen pidäkkeet puuttuvat, mikä käy ilmi MaM kaksikon toimista. Sen 16-vuotiaan tunnustus on kyllä siinä rajoilla, eteenin se vedätys alussa, mutta sitten hän kertoi asioita, joita ei olisi voinut tietää, ellei olisi ollut paikalla. Sen alkup. syyttäjän puheet on hyvää materiaalia tapauksesta. Vaikka tyyppinä aika limainen, niin hän puhuu loogisesti ja faktoilla, joka ainakin vakuutti itseni. Averyhan oli jo ennen ensimmäistä väärää tuomiota tunnettu seksirikollinen ja väkivaltainen retardi, joka sopi toiminnallaan hyvin haettuun profiiliin.

Lisäksi suosittelen katsomaan dokumentin Jack Unterwegerin tapauksesta. Siinä on hyvä esimerkki mitä tapahtuu, kun "haluamme uskoa parasta" mentaliteetti, joka on ihmisille normaalia, saa vallan. Mielestäni sama juttu näiden kaikkien muiden kanssa. Ihmiset joilla ei ole elämää alkavat uskomaan jotain satuja, joita rikolliset kertovat ja sitten kannattavat heidän vapautusta, koska "haluavat uskoa parasta" tai "hyvän tarinan". Luin muuten jostain, että Unterwegeristä on tekeillä elokuva, jossa häntä näyttelee suosikkini: Michael Fassbender.

0
0