Olet täällä

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 1.3.2021 03.09

Niin kai se on evolutiivisesti aika selkeetä että nuorilla jannuilla on riskinotossa ollu historiassa aika hyvä eevee, koska lisääntymismahdollisuudet on ollu niin polarisoituneet. Eli huipulla saatoit saada satoja jälkeläisiä, pohjalla et yhtään. Naisilla ihan eri peli. 

Tälläkin hetkellä melkeen 40% äijistä jää esim Suomessa lapsettomiks eli jonkinlainen riskinotto monille tässä mielessä kannattaa, jos ei oo jaettu kauheen hyviä kortteja pohjille. Toki kauheen moni nyt ei varsinaisesti tällasia kelaile riskejä suunnitellessaan :) 

Perinteisesti on varmaan ajateltu et evolutiivisesti on ihan sama mitä vanhukset tekee, mut asiaa monimutkaistaa se että nykyään ne pystyy panostamaan lapsenlapsiin aika hyvin. Eli enää ei oo ihan sama ja periaatteessahan vanhus vois riskiä ottamalla nostaa lapsenlapsensa esim. pari pykälää massihierarkiassa ylöspäin. 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 3.2.2021 09.39

Vuorensolan tekstistä sai paikoitellen hieman ristiriitaisen kuvan tontin vaikutuksesta.

Esim.

"Sen sijaan kun asuntoa myy kuluttaja tai kokematon välittäjä, ei omaa tonttia osata hinnoitella oikein. Käytännössä siis vuokratonttiset asunnot maksavat lähes saman kuin omatonttiset.

"Vuokratontin etuna taas on edullisempi hankintahinta koska tontista ei tarvitse maksaa mitään"

 

Eli yhdessä kohtaa väitetään että vuokratonttisia myytäisiin "käytännössä" samoilla hinnoilla kuin omatonttisia, jolloin tietty kannattaisi aina ostaa omatonttinen. Seuraavassa kohtaa taas vuokratontin eduksi mainitaan edullisempi hankintahinta.

Oma kokemus on että oma tontti näkyy myyntihinnoissa selvästi, mutta ei realisoidu niihin ihan kokonaan. Tämän vuoksi valintaa tehdessä yksi merkittävä huomioitava tekijä on aika. Jos uskoo pitävänsä asuntoa vain vähän aikaa, tonttia tuskin kannattaa esim uudiskohteessa lunastaa, koska tontin hintaa ei todennäköisesti saa myydessä kokonaan takaisin ja lisäksi joutuu maksamaan varainsiirtoveron. Jos taas aikoo asua itse asunnossa pitkään, tontin lunastaminen alkaa näyttää houkuttelevammalta. 

Mut olis kiinnostavaa saada jotain oikeaa dataa siitä, missä määrin oma tontti realisoituu markkinahintoihin. En tiedä onko tästä tutkimusta. 

Näytä koko viesti
Degiro - 31.1.2021 11.39

Pörssimörssäri kirjoitti:

^ Juuri nain. Itella on Degiro kakkos-brokerina eika ole mitaan pahaa sanottavaa. Euronextin kaupat maksaa 2 EUR, pohjoismaiset 4EUR, jenkit alk 50c maarasta riippuen. Suomalaisena pitaa muistaa etta suomalaisia osakkeita  ei saa Degiron kautta omistaa.

 

 

Oliks toi varmasti siis niin että nimenomaan suomalaisia ei saa olla tota kautta, mutta kaikkia muita pohjoismaalaisia ja eurooppalaisia saa?

Näytä koko viesti
Citycon - 15.12.2020 04.54

Saako noista eri firmojen sisäpiiriostoista kootusti tietoja jostain? 

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 13.12.2020 11.53

Kalle kirjoitti:

Superit on hyviä jos haluaa indeksisijoittaa pohjoismaihin mutta siinäpä se. Ei tarjoa kummoista hajautusta globaalisti. Ei myöskään kovia tuottoja ole tullut vaikka kulut ovatkin pienet. Vertaile vaikka Spiltan Aktiefond Investmentbolag ja omxh25 tai omxs30 kehitystä. 0.2% kulut ei pitäisi olla deal breaker. Handelsbank USA on myös edullinen. Pienet kulut on vasta toissijainen valintakriteeri. Sen ei pitäisi ohjata mihin haluaa sijoittaa. Sitten kun on löytänyt kohteen niin sivertailee sen sektorin/alueen rahastojen kesken kulut. Ei anna hännän heiluttaa koiraa.

Olet ajastasi jäljessä.

https://www.nordnet.fi/fi/markkina/rahastot/Indeksirahastot?gclid=CjwKCA...

 

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 13.12.2020 10.17

Kalle kirjoitti:

Kannattaa huomioida että Nordnetissä kaikki rahastot on kuluttomia merkata/lunastaa eikä vain nämä entiset super rahastot.

Joo mut niissä rahastoissa muuten isot kulut. ETF taas menee 2,5 e/kk + 15e myydessä. Eli supereissa selvästi pienin kokonaiskulu.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 13.12.2020 09.37

Aki Pyysing kirjoitti:

 

Rogue kirjoitti:

Onks muuten mitään ongelmaa askarrella omalle lapselle osakesäästöt verottomasti siten, että myy joka vuoden lopussa mahdollisesti voitolliset pois ja ostaa samat heti takaisin? Sitten kun 18-vuotiaana lapsi ottaa ne haltuunsa saa käytännössä kaikki voitot verottomina mikäli säästellyt lähinnä lapsilisiä. 

Jos säätää vaikka Nordnetin superrahastoilla niin ei kulutkaan rassaa.

 

On ongelma, jos saman päivänä myy ja ostaa samat samaan hintaan. Tulkitaan pelkästään veronkiertotarkoituksessa tehdyksi oikeustoimeksi eli verotuksessa mitättömäksi. Päivän parin väli jo pitäisi riittää turvaväliksi, mutta tästä ei takuita.

On melko humoristista jos verottaja katsoo että "heti" takaisin ostetut on ongelma mutta parin päivän päästä ei. Verovelvollisella tulis ymmärtääkseni myös olla mahdollisuus tietää ennalta minkälainen myyminen ja ostaminen on laillista. Ilmeisesti tässä näin ei sitten ole. 

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 13.12.2020 08.12

Onks muuten mitään ongelmaa askarrella omalle lapselle osakesäästöt verottomasti siten, että myy joka vuoden lopussa mahdollisesti voitolliset pois ja ostaa samat heti takaisin? Sitten kun 18-vuotiaana lapsi ottaa ne haltuunsa saa käytännössä kaikki voitot verottomina mikäli säästellyt lähinnä lapsilisiä. 

Jos säätää vaikka Nordnetin superrahastoilla niin ei kulutkaan rassaa.

Näytä koko viesti
Täysi aloittelija kysyy kuukausisäästämisestä - 29.11.2020 12.20

hauturi kirjoitti:

 

Teknokraatti kirjoitti:

rahastot ovat kömpelöitä treidausinstrumentteja

 

Tähän liittyen on hyvä huomioida "tavallisen" rahaston ja ETF:n erot

Nordnetiltä löytyy kuukausisäästämiseen myös pienikuluisia ETF:iä: https://www.nordnet.fi/fi/markkina/etf#kk

 

Mutta pienillä summilla ei kannata koskea noihin ETF, koska niiden omien kulujen päälle joutuu maksamaan kk-maksun + ison 15e kertamaksun myynnistä. "Superrahastoilla" saa ihan riittävän hajautuksen selvästi pienemmillä kokonaiskuluilla. 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 10.11.2020 12.51

juha88 kirjoitti:

 

JR kirjoitti:

 

Kilppari kirjoitti:

...

 

Mulla on aika varma muistikuva että Betfairin vedot voittaa vaikka Biden kuolisi nyt. Ne on äänestystuloksesta, Biden-Harris tiketti on se mitä on äänestetty, vaikka sitten virkaan astuisi lopulta varapresidentti.

 

Betfairin säännöt: "This market will be settled according to the candidate that has the most projected Electoral College votes won at the 2020 presidential election. If any candidate withdraws for any reason, including death, all bets on the market will stand and be settled as per the defined rules."

Eikös nuo projected Electoral College votes mene Harrisille, jos Biden kuolee? 

Eiks "projected electoral college votes" tarkoita jossain vaiheessa ennustettuja valitsijamiesääniä? Eli oleellista on se, mistä ja milloin tämä ennustus tsekataan. Tuosta Betfairin ehdosta tämä ei suoraan selviä. Esim CNN on jo ennustuksensa antanut ja jos se ratkaisisi vedon, olisi Biden voittaja vaikka kuolisi ennen virallista pressaksi julistamista. Jos Biden taas kuolisi jo ennen ennustuksen "tsekkaushetkeä", en osaa sanoa miten tämä vaikuttaisi. 

 

Eli kuten JR jo kerkesi edellä toteamaan, mullekin epäselvää mitä nuo "projected votes" ovat ja milloin ratkeavat. 

Tämän epäselvyyden takia itsekin hieman varmistelin ja laitoin Kamalalle pienen vedon @ 470. 

Näytä koko viesti