Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 26.3.2020 07.34

hauturi kirjoitti:

Joo, YLEn tv-lähetyksessä äsken korjattiin virhe, oikea luku 11300

Samassa lähetyksessä haastateltiin juuri yhtä Lahdesta Vantaalle pendelöijää. Peruste sille ettei voi siirtyä pelkästään etätöihin oli uskomaton: työnantaja (Vantaan kaupunki) ei salli asiakkaiden asiapapereita kuljetettavan junassa. Haloo! minkä ihmeen takia niitä papereita pitää ylipäänsä olla? Kai nyt kaikki asiakirjat on serverillä, johon saa VPN-yhteyden, ja jos jotain pitää tallettaa läppärille, on kovalevy kryptattu. Jos nyt julkishallintokin siirtyisi pikkuhiljaa tälle vuosituhannelle.

Julkishallinto on pitkälti siirtynyt tälle vuosituhannelle tuolta osin. Viimeiset 10 vuotta monissa virastoissa kuskattu asiakkaiden asiakirjoja kotiin etätöitä varten sekä paperisina että tiedostoina koneella. Tuo Ylen lähetyksessä mainittu kielto on jonkun yksittäisen johtoasemassa olevan vanhan liiton typeryksen päästään keksimä sääntö. 

Näytä koko viesti
Euribor-korkojen nousun hyödyntäminen & "luova suojautuminen" - 23.3.2020 09.37

Kiinnostais myös kuinka mahdollisena nähdään skenaario, jossa korot nousevat merkittävästi. Aki taisi kolumnissaan olla sitä mieltä, että korot on nyt naulattu pysyvästi alas?

Näytä koko viesti
Korona ja asuntomarkkinoiden kehitys - 20.3.2020 09.04

Uudiskohteissa on jonkin verran asukkaita ja "sijoittajia", joiden vipu koostuu olennaisesti taloyhtiölainoista ja vuokratonteista. Näitä ei täysimääräisesti ole huomioitu pankkien tekemissä luottoriskiarvioissa ja kuvittelisin että tällaisten henkilöiden osalta pakkomyyntejä tulee tapahtumaan. Toki nämä eivät muodosta vielä ymmärtääkseni erityisen suurta osaa koko asuntokannasta, joten muitakin tarvitaan mukaan pakkomyyntitalkoisiin jotta kunnollinen romahdus tapahtuisi. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.3.2020 04.03

Artsipappa kirjoitti:

 

Rogue kirjoitti:

Eihän tossa ole kyse vain "rahasta" vaan kaikesta mitä nyt ylipäätään elämässä tehdään. Ja kuten sanottu, lopulta on vaikea sanoa kuinka paljon talouden romauttaminen vie henkiä ja/tai mielekkäitä elinvuosia pitkällä tähtäimellä. Voi viedä enemmän tai vähemmän kuin irti päästetty korona, mutta jotain vie ihan varmasti. 

Jos ihmishenki menee "kaiken edelle", niin olisitko valmis kieltämään myös raskaat moottoriajoneuvot globaalisti, koska niiden uhreina kuolee massiivinen määrä ihmisiä joka vuosi? Tai rajoittamaan nopeudet gps-valvonnalla esim. max 30 km/h kaikilla teillä?

 

Hieman eri asia. Sama kun kysyisit pitäisikö lisääntyminen kieltää koska siitä vääjäämättä seuraa kuolema.

Mutta olisin ehdottomasti valmis rajoittamaan nopeuksia gps valvonnalla jos se säästää ihmishenkiä. Tai siis säästäähän se, mutta käsittääkseni tämä ei ole minun päätettävissä.

Jotenkin tästä nyt vaan paistaa läpi se, että liian hyvään tottuneet suomalaiset pelkäävät lyhyehköä epämukavuutta ja elintason alenemista. Helppo se on sanoa jos ei itse kuulu riskiryhmään. Mitä niiden vanhusten niin väliä?

 

EDIT: Sitä paitsi suomessa menee monella mittarilla paremmin kun koskaan, mutta silti pahoinvointi ja mielenterveysongelmat sen kun lisääntyy. Varmasti johtuu monesta asiasta, mutta kyllähän pari viimeistä sukupolvea pääseet niin helpolla että pienetkin vastoinkäymiset tuntuu isoilta. Ehkä pieni karaistuminen tekisi vain hyvää.

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times."

Okei, no toi on kova ja johdonmukainen linja (joskin musta järjetön) jos oot kovien korona-toimenpiteiden ohella valmis rajottamaan liikenteen to 30 km/h. Sillä saadaan massiivinen hyvinvointihaitta aiheutettua ihmisille, mutta toki säästytään monelta liikennekuolemalta. Kannatan itsekin paljon nykyistä kovempia toimenpiteitä karmean liikennekäyttäytymisen suitsimiseen, mutta arvelen että paljon parempaan tehokkuuteen päästään ottamalla rattijuopot, nistit, vanhukset yms pois liikenteestä sen sijaan että häiritään kaikkien elämää. Käytännössä suurin osa pahoista onnettomuuksista menee Suomessa päihdetyyppien, sairaiden vanhusten ja juuri kortin saaneiden nuorten miesten piikkiin. 

Veikkaatko että yhteiskunnan/talouden sulkemisella mahdollisesti aiheutettava lama ei saattais olla juuri potentiaalinen syy sille, että moninaisten mekanismien kautta mielenterveysongelmat taas lisääntyisivät merkittävästi? Käsittääkseni tutkimus viittaa siihen, että voimakkaat taantumat yleensä sellaista aiheuttavat. 

Mut joo, toki jos siis haluat vaikeita aikoja, niin kannattaa sulkea yhteiskunta ilman koronaakin.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.3.2020 03.06

Artsipappa kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Koska Italian tasoinen reagointi on AIVAN HELVETIN KALLISTA ja jos se tehdään etukäteen/proaktiivisesti niin ei ole mitään takeita, etteikö epidemia puhkeaisi kuitenkin sen jälkeen. Nollalevelillä on aika helppo sanoa, että "ihmishenki on tärkeämpää kuin raha, aina" mutta kun ei se vaan mene noin,

 

On. Aina... ...Kermaperseet eivät siis ole väliaikaiseen elintason tiputtamiseen valmiita, mieluummin pelataan uhkapeliä ihmishengillä jotta itsellä on hiuppukivaajännää? Kuvottavaa.

Eihän tossa ole kyse vain "rahasta" vaan kaikesta mitä nyt ylipäätään elämässä tehdään. Ja kuten sanottu, lopulta on vaikea sanoa kuinka paljon talouden romauttaminen vie henkiä ja/tai mielekkäitä elinvuosia pitkällä tähtäimellä. Voi viedä enemmän tai vähemmän kuin irti päästetty korona, mutta jotain vie ihan varmasti. 

Jos ihmishenki menee "kaiken edelle", niin olisitko valmis kieltämään myös raskaat moottoriajoneuvot globaalisti, koska niiden uhreina kuolee massiivinen määrä ihmisiä joka vuosi? Tai rajoittamaan nopeudet gps-valvonnalla esim. max 30 km/h kaikilla teillä?

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 2.3.2020 12.20

petteri kirjoitti:

Merkittävässä osassa noista skenaarioissa, joissa epidemia saadaan seis, on tiputettu sosiaalista tarttuvuutta eli päätetty pistää koulut ja päiväkodit kiinni ja aika paljon muutakin. Tässä tulee ongelma, talous menee niin sekaisin, että jossain vaiheessa virus voi kuitenkin olla pakko päästää irti. Toinen selkeä mahdollisuus epidemian pysäyttämiseen on rokote, mutta se taitaa tulla hitaasti.

En tiedä onko ketjussa jo puhuttu aiheesta, mutta on mielenkiintoista nähdä kuinka moni ottaa rokotteen mikäli sellainen tulee. Edellisen vastaavan epidemian narkolepsiatapaukset takaraivossa ja someaikakauden kukoistaessa voisin hyvin kuvitella, että muutkin kuin pahimmat pohjanmaalaiset foliohatut saattaisivat suhtautua rokotteeseen epäileväisesti. 

Eikö tässä muuten voi periaatteessa olla kerrankin ihan legitiimi case rokotekriittisyydelle, jos se tuodaan pikavauhdilla markkinoille normia vähäisemmällä tutkimuksella ja samalla kaikki tietävät ettei tartunta ole vaarallinen juuri muille kuin vanhuksille? Ts miksi ottaisi vapaaehtoisesti lapselleen jonkun oudon haittavaikutuksen riskin jos lapsen riski coronasta on about 0%? Eli vaikka rokote tulis voi olla että esim alle 50% ottais sen. Kuinkakohan suuren prossan pitäis ottaa et olis jotain hyötyä?

Lisätään vielä että kun meille tulee terveydenhoitaja duuniin (korkeakoulutettujen asiantuntijaorganisaatio) jakelemaan jengille ilmaisia influenssarokotuksia, niin tyypillisesti noin 35% ottaa sen. Epäileväisyys rokotteiden suhteen on yllättävän yleistä. Etenkään jengi ei tunnu olevan hirveän innokkaita ottamaan niitä "yleisen hyödyn" nimissä, mikäli eivät itse perheineen kuulu riskiryhmään. 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 5.11.2019 12.23

Jätät Jens noista sun sukupuolieropohdinnoista pois olennaisimman tekijän, mikä samalla sekä selittää sukupuolieroja että aiheuttaa niitä: lapset. 

Koska lisääntymiseen liittyvät sukupuolierot vaikuttavat niin merkittävästi miesten ja naisten insentiiveihin, on vaikea sanoa missä määrin erot aggressiossa tai riskinotossa (työmarkkinoilla) tai kiinnostuksenkohteissa ovat jotenkin "sisäsyntyisiä" ja missä määrin seurausta rationaalisista valinnoista insentiivit annettuna. Ts. voi olla, että jos tutkittaisiin ainoastaan minimaalisen marginaalista joukkoa naisia, jotka tietävät 100% varmasti jo 15-vuotiaina etteivät koskaan tule hankkimaan lapsia, ehkä erot erinäisten muuttujien suhteen olisivat pienempiä tämän joukon ja miesten välillä. Tähän viittaisi esim. se, että lesbot menestyvät heteronaisia paremmin työmarkkinoilla. Kuten myös se, että miesten ja naisten tulotasot lähtevät tutkimusten mukaan eriytymään vasta lisääntymisiässä 30v jälkeen.

En väitä etteikö miehissä ja naisissa olisi sisäsyntyisiä eroja. Mutta osa eroista toimii naisten eduksi työmarkkinoilla eikä musta ole erityisen selvää, että lisääntymisen vaikutus kontrolloituna miehillä olis kovin suurta edgeä useimmilla aloilla.

Mistään mitä sanoin ei toki seuraa tukea kiintiöille, koska todellisuudessa lisääntymistä ei ole "kontrolloitu" ja se vaikuttaa naisten potentiaaliseen työpanokseen negatiivisemmin kuin miesten. 

Näytä koko viesti
Mixed Martial Predictor - 5.9.2019 10.51

UFC 242 Abu Dhabi

Nyt olis kerrankin sirkus sellasilla leveyspiireillä, että matseja vois katsella livenä ihan prime timeen. Pääotteluna kutkuttava Khabib vs Poirier. Jälleen kerran päästään ihmettelemään pysyiskö joku pystyssä dagestanilaista gangsteria vastaan vai nähdäänkö taas 5 erää alistusta. Tähän en ihmeempiä vetoja kuitenkaan keksinyt, todennäköistä on että suuri osa ottelusta istuskellaan Poirierin koivet dagestanilaisessa puristuksessa. Kertoimet näyttävät ookoilta.

Azaitar vs Packalen

Suomen Teemu Packalen pääsee pitkästä aikaa esittelemään osaamistaan. Teemu on BJJ-mies joka on toivottavasti viime aikoina keskittynyt painin ja pystyotteun kehittämiseen. En oikeastaan tunne Teemun skill settiä erityisen hyvin, joten betsini perustuu tällä kertaa Suomen johtavan vapaaottelu koutsin ja podcast-persoona Jaakko Dahlbackan vihjeeseen. Jaakko nimittäin totesi podcastissa Azaitarin surkeaksi ottelijaksi. Teemulle tarjotaan voitosta kolmosta, joten miksipä sitä ei ottaisi kiinni "surkeaa ottelijaa" vastaan. Noh, kotikehä miehellä ja "surkeus" on aina suhteellista. Jaakkoon kuitenkin luotetaan.

Packalen @ 3.00 (Stars)

Näytä koko viesti
Politbyroon hyväksymiä otoksia Dharman mielenkiintoisista päivistä - 23.8.2019 12.47

null kirjoitti:

Just eilen juhlissa keskustelin vaimoni kanssa:

"Tiedän, ettet koskaan jätä minua."

"Mistä sinä sen tiedät?"

"Urasi on kiinni siitä, että perheemme pysyy yhdessä."

"Entäs sitten, kun lapset ovat aikuisia? Sitten en enää tarvitse sinua."

"Sitten olet vanha ja kiitollinen minusta."

 

Lapset on hyvä ja tehokas liima pitämään rationaaliset puolisot yhdessä, mutta erehdyt pahasti jos kuvittelet että toi "vanha ja kiitollinen" argumentti kallistais oddseja sun eduks. Naisilla on yllättävän matala kynnys erota turhaks kokemistaan äijistä eikä se kynnyksen korkeus älyttömästi näyttäis riippuvan omasta markkina-arvosta. Jos se ei oo susta taloudellisesti/sosiaalisesti riippuvainen etkä tarjoo tunnetasolla riittävästi niin tuut löytämään ittes äkkiä poikamiesluolasta. 

Mullekin tuli jossain vaiheessa yllätyksenä se että naisten eroomishalukkuuteen ei näytä juuri vaikuttavan ikä ja markkina-arvon lasku. Ei siis kantapään kautta vaan tästä on jotain ihan dataa olemassa. 

Näytä koko viesti
Politbyroon hyväksymiä otoksia Dharman mielenkiintoisista päivistä - 23.8.2019 12.21

null kirjoitti:

 

Kuitenkin omasta näkökulmastani tuntuu, että monet ottavat kauhean vakavasti asioita, jotka eivät ole niin vakavia. Siis antavat tunteilleen vallan. Kyllähän tunteet ovat todellisia, mutta niiden perusteella toimiminen on aina valinta. 

 

Joo mun näkökulmasta tuntuu ihan samalta, mut pointti onkin et useimmat naiset ottaa asioita vakavasti, antaa tunteilleen enemmän tai vähemmän valtaa ja toimii enemmn tai vähemmän niiden perusteella. Inhorealismi ei yleensä ole se mitä haluavat äijältään kuulla. 

 

Näytä koko viesti