Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 23.3.2020 11.41

Kova on luotto jos luotetaan siihen että nykyisillä suhteellisen kevyillä toimilla saadaan tauti kuriin kun muualla maailmassa se ei ole onnistunut. Tilanne vaikuttaa vielä suhteellisen hyvältä mutta kun kaikki sairaanhoitopiirit eivät kerro sairastuneita(Oulu?) ja testauksia rajoitettu niin on hankala sanoa mikä on oikea tilanne.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.3.2020 03.52

Nyt näkee niitä analyysejä että Suomi on aivan eri maa kuin Italia koska perhekeskeisyys siellä ja täällä vanhukset ovat vain yksinjätettyjä ja ei he ole mitenkään kontaktissa muiden kanssa. Kävin tuossa puolen päivään aikaan kaupassa ja siellä näin noin 15-20 varmasti yli 65-vuotiasta henkilöä ja kauppa ei edes ollut kovin iso joten kyllä ne vanhukset saavat kontakteja myös Suomessa. Ja moni vanhus ei edes ostanut mitään elintärkeää kuten ruokaa vaan kassan jonossa edellä oleva vanhus osti Iltasanomat ja tic-tac askin...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.3.2020 10.56

Vielä on pakko kyllä ihmetellä miksi Euroopan maat eivät ottaneet mallia Aasian maista(Singapore,Hong Kong ja jne) kun he olivat SARS-viruksen jo kokeneet ja siitä ottivat oppia. Ei olisi koko maata tarvinnut laittaa kiinni jos oltaisiin heti reagoitu mutta kun sitä ei tehty niin tulos on nyt tämä. Ja kyllä mielestäni pitäisi olla sen verran järkeä päättäjille(oli sitten kysy kansanedustajista tai virkamiehistä) että tälläisissä asioissa otettaisiin mallia maista jotka ovat jo käyneet samanlaisen tilanteen läpi. No jälkikäteen on helppo sanoa että vapaaliikkuvuus ja muuta samanlaista yhteinäinen Eurooppa puhetta mutta nyt ammuttiin itseään jalkaan kun ei haluttu sitä "unelmaa" vastustaa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.3.2020 10.09

Roope1248 kirjoitti:

Koronan talousvaikutuksiin liittyen vielä. Euroopassa näyttää pahalta. USA:ssa ollaan aloittamassa kopterirahan jako. EU:n pitäisi mielestäni muuttaa EKP:n mandaattia näissä poikkeuksellisissa oloissa ja alkaa jakamaan kopterirahaa kaikille kansalaisille ja yrityksille, summat tulisi olla suuria, jotta paha konkurssiaalto vältettäisiin. Yrittäjää ei paljon lohduta verokevennykset tai vastaavat, kun liikevaihto menee nollaan. EKP:n tulisi printata niin paljon, että konkurssit vältetään. Voisi antaa vaikka valtioiden kautta, taata/maksaa lainanmaksut, työntekijämaksut ja esimerkikiksi pienyrittäjille itselleen palkan. 

Ovatko muut palstalaiset yhtä huolissaan tästä EU:n tukalasta tilanteesta. Että EU:ssa tulisi ottaa poikkeukselliset tukitoimet käyttöön ja EKP:n mandaattia muuttaa. Sen pitäisi voida suoraan rahoittaa kaikkia jäsenvaltioita ja taata kansalaisten ja yritysten maksukyky. Tehdä pelastavaa finanssipolitiikkaa. 

Nyt toimet vaikuttavat lian epäsuorilta ja konkursseja ei pystytä piankaan estämään. 

Euroalueen isoin ongelma taitaa olla Italia jota on pakko pian rahoittaa rajusti jos esim pankit halutaan pelastaa ja varmasti ne pelastetaan koska isojen euromaiden pankit ovat muuten kaulaansa myöten "paska"lainoissa ja se taas vaikuttaisi heidän toimintaan. Kreikka-tukipaketit tulevat olemaan pieniä verrattaen mitä Italia tarvitsee ja tähän kun lisää tarvittavan elvytyksen kaikkiin muihin euromaihin niin yhtälö on aika vaikea. Itse en osaa niin tarkasti sanoa mitä tulee tapahtumaan mutta EKP:sta on tullut sellainen mielikuva että ei siellä ihan olla ajantasalla mitä tehdä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.3.2020 02.10

Marraskuu kirjoitti:

Pohdiskelin noita Italian lukuja miettien kuinka kauan taudin havainnosta menee keskimäärin siihen, että potilas kuolee? 

Mikäli siihen kuluu 12 vrk, niin 12 vuorokautta sitten Italiassa oli n. 3900 tartuntaa ja eilen oli rekisteröity 3526 kuollutta.

Mikäli kuolleisuus olisi 2%, niin todellien tartuntojen määrä olisi 12 vrk sitten Italiassa ollut 170 000.

Mikäli todettujen määrä olisi sama kuin todellinen määrä, niin mehän kuollaan kaikki 

No todella erohan tulee siinä että todettujen määrä ei ole lähelläkään oikeaa. Koreassa 29% tartunnan saaneista oli 20-29 vuotiaita ja taisi olla niin että Singaporessa todetut sairastuneet olivat noin puolessa tapauksista saanet taudin oireettomalta(tai lähes oireettomalta) kantajalta. Eli tauti liikkuu (ainakin jossain maissa) nuorilla jotka eivät edes ehkä tiedä että ovat sairastamassa koronaa ja sen takia heitä ei testata ja siksi todelliset luvut ovat isompia kuin todetut määrät.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.3.2020 10.16

kahvi kirjoitti:

Nostan hattua Sanna Marinille ja hallitukselle.

Uskoisin, että nyt nähty ensiluokkainen toiminta kääntynee kansantaloutemme eduksi pitkällä tähtäimellä ja nostaa Suomen arvostusta entisestään yhtenä maailman turvallisimmista valtioista. Suomen toiminta terveydenhuollon kuorman tasaamiseksi tulee saamaan kiitosta kansainvälisiltä terveydenhuollon superasiantuntijoilta samoin kuin Suomen valmiusvarastot kriisitilanteiden varalta. Hienoa!

Toivon ja uskon, että erityisesti palvelualan pienyrittäjiä huomioidaan taloudellisen avun keinoin heidän kassavirtansa kuivuessa tilapäisesti.

Oma luottamukseni Suomen hallitukseen ja Suomen kykyyn vastata vallitsevaan koronaviruspandemiaan on noussut huimasti nyt nähtyjen toimien myötä.

Sannalle iso yes

Pakko olla nyt erimieltä, Suomi havahtui vasta kun WHO vaati kovempi otteita ja sen jälkeen vasta mielipide muuttui. Toisaalta koko EU epäonnistui viruksen torjunnassa joten en usko että paljoa tulee kiitosta, Singaporesta varmaan tulee esimerkki miten toimia rauhallisesti ja järkevästi niin että ei koko maa pysähtyisi. Vielä muutama viikko sitten hallituksesta sanottiin että ei mitään hätää peskää kätenne, viime viikolla vielä sanottiin että koulujen sulkeminen on turhaa ja nyt muutamassa päivässä kanta muuttui vaikka merkkit olivat ilmassa jo pitkään.

Taloudesta on nyt paha vielä sanoa mitään mutta eihän euroalueella oikeastaan ole paukkuja hirveästi elvyttää joten saa nähdä miten käy.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.3.2020 10.16

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 16.3.2020 11.15

Alkuun Trump kyllä antoi tyhmiä lausuntoja koronasta mutta ne unohdetaan kun talous nyt sukeltaa ja Trumpin tulevaisuuden näyttää seuraava 6kk ja talous ei näytä mitään elpymisen merkkejä niin voi olla että jopa Biden(oma arvio demokraattien ehdokkaasta) voi voittaa mutta onhan ennenkin tapahtunut ihmeitä joten en enään itse veikkaa mitään pitkällä aikavälillä.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 16.3.2020 09.34

Pakko kyllä myöntää että en ikinä olisi uskonut että Sanders olisi paras vastus Trumpille mukana olevista Dem-ehdokkaista koska ei Biden voi pärjätä Trumpia vastaan väittelyissä koska nyt jo sekoillut niin paljon(sekoitti vaimonsa ja siskonsa keskenään ja ei aina edes muista Obaman etunimeä). Taitaa kyllä käydä niin että Sanders pelataan "jälleen" kerran ulos ehdokkuudesta ja tuskin Hillary nostetaan ehdokkaaksi.

Talous tosiaan nyt kyllä ottaa osumaa ja saa nähdä miten kansa reagoi tähän, onnistuuko Trump vakuuttamaan että ei olisi voinut tehdä enempää ja sanoo että globaali rohmahdus eikä hän ollut siihen vaikuttamassa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.2.2020 03.23

Huomenna on mennyt 3 viikkoa siitä kun suomessa todettiin ensimmäinen koronaan sairastunut potilas ja uusia todettuja tartuntoja ei ole tullut. Voi lähes varmasti sanoa että sairastuneita on enemmän mutta niin vakavia oireita ei ole tullut että sairastuneet olisivat hakeutuneet hoitoon. Jos kuun lopussa ei ole uusia todettuja tartuntoja niin voi olettaa että ainakaan suomessa tauti ei ole yhtä agreessivinen kuin kiinassa.

Näytä koko viesti