Olet täällä

Pakotteet

4.5.2022, 09:39
#1
+443
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
608

Kiinnostaisi tietää palstalaisten ajatuksista pakotteiden käyttöön painostuskeinona ja siksi ajattelin avata tälle oman keskustelun.

 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käsittämätön teko ja kaikin tavoin tuomittavaa. Kaikilla on varmasti halu ja tahto tehdä parhaansa, jotta sota loppuu ja rauha saataisiin aikaiseksi.

Yksi painostuskeino on pakotteet, joilla Venäjää päätettiin painostaa ja rankaista hyökkäyksestä Ukrainaan. Yhdysvallat langetti ensimmäisenä mittavat pakotteet Venäjälle ja Eurooppa on osaltaan seurannut perässä sekä sitoutunut myös Yhdysvaltojen määrittämiin pakotteisiin.

Pakotteet on kuitenkin varsin pitkälle Yhdysvaltojen määrittämiä ja toiseksi Eu:n isojen maiden (Saksa ja Ranska). Näissä näkyy jonkin verran myös valikointia näiden päättävien maiden omien haittojen välttelystä. 

Pakotteita tuntuu määrätyn myös varsin tunnepitoisella latauksella ehkä ajattelematta hyöty- ja haittavaikutuksia ihan loppuun asti.

Monilta osin tietyt perushyödykkeet osuvat etupäässä tavalliseen kansaan Venäjällä ja siten vaikuttavat suoraan negatiivisesti heidän näkemykseen länsimaista (venäjän median propaganda alla) vaikuttamatta millään tavoin Venäjän valtaa pitäviin. Putin ja hänen propagandakoneistonsa saavat jopa lisää aiheita, joilla valistaa kansaansa länsimaiden venäjävastaisuudesta.

Kun samalla katsoo miten raaka-aineiden hinnat nousevat pystysuoraan ja samalla länsimaat kieltäytyvät myymästä Venäjälle kulutustavaroita, niin lopputuloksen Venäjän vaihtotase paisuu entistä enemmän ylijäämäiseksi eli toisin sanoen sotakassa vain paisuu. Jotenkin tässä olettaisi, että pitäisi pyrkiä päinvastaiseen suuntaan.

Ymmärrän, että öljyn ja kaasun ostoa on varsin vaikea lopettaa, mutta se on kuitenkin yksinkertaisin keino vähentää Venäjän tuloja. Samalla tulojen pudotessa Venäjän kyky ostaa länsimailta (tai mistään muualtakaan) kulutustavaraa tai muita hyödykkeitä heikkenee. 

Pakotteet ovat myös historiallisesti olleet varsin heikosti toiminut väline autoritääristen valtioiden kanssa. Toki niillä saadaan heikennettyä kohteen elämää ja toimintaa, mutta useimmiten valtiot ovat vain sulkeutuneet entistä enemmän pakotteiden alla.

Vaikka edellä esitän epäilyksiä ja kritiikkiä pakotepolitiikkaa kohtaan, niin ymmärrän sekä kannatan pakotepolitiikkaa oikein kohdennettuna painostuskeinona. Valitettavasti todettava samalla, että pakotteilla harvoin saadaan muuta aikaiseksi kuin jäätynyt konflikti.

 

1
+1
0
-1
1
0
4.5.2022, 11:41
+416
Liittynyt:
16.3.2020, 13:27
Viestejä:
314

Marraskuu kirjoitti:
Monilta osin tietyt perushyödykkeet osuvat etupäässä tavalliseen kansaan Venäjällä ja siten vaikuttavat suoraan negatiivisesti heidän näkemykseen länsimaista (venäjän median propaganda alla) vaikuttamatta millään tavoin Venäjän valtaa pitäviin.

Valitettavasti se on tarkoituskin. Pakotteet valtaapitäviä kohtaan ovat melko tehottomia, koska näillä on runsaasti keinoja kiertää niitä. Jos ei muuten, niin sosialisoimalla omaisuutta muilta. Sen sijaan jos kansa kärsii tarpeeksi kauan, niin se teoriassa johtaa levottomuuksiin ja vallanvaihtoon. Siinä ei teoriassa mikään propaganda ja toisten syyttely auta jos ei hallitsija pysty ruokkimaan kansaansa. Tämä toki on ilmiö joka toimi erinomaisesti Stalinin ajan Neuvostoliitossa ja nykypäivän Pohjois-Koreassa. Ehkä tällä kertaa koukku onkin siinä, että nyt kansa on saanut maistaa vaurautta ja vielä muutama vuosi sitten vastakkaisia mielipiteitä, joten ymmärrys mitä ollaan menettämässä on suurempaa ja kipeämpää. Sitten on tietenkin silovikit, jotka menettävät paljon yhden (tai parin) suuruudenhullun jampparin takia. Vaikka Putinille ei käy sodan päättäminen kasvojen menetyksen pelossa, niin muille kyllä, etenkin kun voivat pelastaa omat kasvonsa syyttämällä edellistä johtajaa. Teoriassa.

Marraskuu kirjoitti:
Kun samalla katsoo miten raaka-aineiden hinnat nousevat pystysuoraan ja samalla länsimaat kieltäytyvät myymästä Venäjälle kulutustavaroita, niin lopputuloksen Venäjän vaihtotase paisuu entistä enemmän ylijäämäiseksi eli toisin sanoen sotakassa vain paisuu. Jotenkin tässä olettaisi, että pitäisi pyrkiä päinvastaiseen suuntaan.

Toistaiseksi tilanne on se, että vaikka Venäjällä on rahaa, se ei voi käyttää sitä mihinkään. Sille ei myydä, ja rahan siirtäminen niille jotka suostuvat myymään on tehty hyvin vaikeaksi. Mustan pörssin salakuljetukset ovat toistaiseksi olleet ihan riittämättömät esim. Venäjän sotateollisuudelle jolla on pulaa suunnilleen kaikesta oman tuotannon puuttuessa. Pari panssarivaunuja ja ilmatorjuntakalustoa valmistavaa firmaa ovat jo pistäneet lapun luukulle (pikaisella googlauksella: JSC Ulyanovsk Mechanical Plant ja Uralvagonzavod)

3
+1
0
-1
3
0
4.5.2022, 16:14
+1730
Liittynyt:
17.8.2020, 18:12
Viestejä:
1442

Kuva Financial Times

Pakotteet eivät juuri toimi toivotulla tavalla, mutta ne ovat olleet poliittisesti pöytäkelpoisia tapoja tehdä heti jotakin - aiheesta Sijoitustiedossa aiemmin mainittua https://www.sijoitustieto.fi/comment/85420#comment-85420

Liiketoiminnasta luopuminen Venäjän valtion alueella ja poistuminen sieltä on ollut selvästi voimakkaampi keino. Se on saanut mielikuvan Venäjästä valtiona rapistumaan paarialuokkaan. Samaan on johtamassa pakotteiden johdosta syntynyt kyvyttömyys maksaa valtiovelkojen korkoja ja lyhennyksiä. Mutta hylkiömaine koskee vain länttä.

Venäjällä on yhä ystävänsä Aasiassa - Kiina ja Intia suurimpina. Tämä näkyi heti sodan alussa: "Last year, the Grand Aniva, a Russian tanker with four spherical tanks for holding ultracold liquefied natural gas, sailed back and forth between a gas field in eastern Russia and depots in Japan and Taiwan. But two days after Russia invaded Ukraine, the ship switched routes, sailing to China instead.

The voyages of the tanker, which is as long as three football fields, underlined that President Vladimir V. Putin of Russia can still find buyers in Asia for his country’s fossil fuel exports despite Western sanctions." Lähde: https://www.nytimes.com/live/2022/05/04/world/ukraine-russia-war-news

Nämä "ystävät" eli ostajat eivät kylläkään ole juuri huiputettavissa. Saadakseen aasialaiset ostamaan öljy- ja kaasutuotteitaan, venäläisten on tarjottava hyvin alhaisia hintoja, jotta ne kompensoisivat myös ostajaan mahdollisesti kohdistettavien pakotteiden riskiä. Samalla Venäjän olisi myös nopeasti investoitava uusiin terminaali- ja kuljetuskalustoihin kohdemaiden painopisteiden muuttuessa Euroopasta pallon toiselle laidalle ja se työ vie vuosia.

0
+1
0
-1
0
0
4.5.2022, 18:50
+443
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
608

Bingo53 kirjoitti:

Pakotteet eivät juuri toimi toivotulla tavalla, mutta ne ovat olleet poliittisesti pöytäkelpoisia tapoja tehdä heti jotakin - aiheesta Sijoitustiedossa aiemmin mainittua https://www.sijoitustieto.fi/comment/85420#comment-85420

 

Tuo kommentti osuu omaan näkemykseen varsin hyvin eikä ole syytä olla eri mieltä. 

Poliittisesti pakotteet ovat tosiaan helpoin keino reagoida, mutta diktatuureissa hallinnon tuntema kipu on kuitenkin kovin pientä etenkin, kun diktaattorit eivät kuulu siihen ryhmään, joka tunnustaisi virheitä ja korjaisi toimintaansa. Venäjän tapauksessakin Putin vain kääntää propagandakoneiston kanssa syyn länsimaihin.

Mikäli pakotteilla pyritään painostamaan Venäjän kansaa kääntymään Putinin politiikkaa vastustamaan, niin se näyttää ainakin tässä vaiheessa epäonnistuvan. Putinin propagandakoneisto on tehokas ja venäläiset saadaan manipuloitua entistä vahvemmin kokemaan länsimaat vihamielisinä heitä kohtaan. Putin onnistuu koko ajan vahvistamaan kansan nationalismia. Meidän länsimaalaisten tuntuu olevan kovin vaikea ymmärtää tätä, koska se on niin ristiriitaista meidän ajatteluumme nähden. Käytännössä jokainen venäjän kansaan osuva pakote saa tavallisen venäläisen kokemaan länsimaat kiusaajikseen. Toki venäjälläkin on pieni joukko ihmisiä, joka näkee asian toisin, mutta valitettavasti tämä joukko on aivan liian pieni ainakin vielä.

Pakotteiden hyöty tulee enemmänkin siitä, että Venäjä saadaan heikkenemään. Aikaa siihen menee, mutta Venäjä tulee taantumaan eristäytyneenä eikä sieltä enää kovin helpolla nousta.

Meille suomalaisille Venäjän putoaminen rautaesiripun taakse on monella tapaa haitallista. Me jäämme tänne Euroopan reunalle kauas kaikesta ja se tulee vaikuttamaan meidän talouteemme erittäin negatiivisesti. Länsi-Euroopan maille ja Yhdysvalloille Venäjän eristäminen on taloudellisesti paljon helpompaa ja suhteellisesti haitat huomattavasti pienemmät kuin meille täällä. Toki tässä tilanteessa ei ole oikeastaan vaihtoehtoja, koska Venäjä hyökkää naapureitaan vastaan laajentumistavoittein nimeten länsimaat heidän päävihollisekseen.

Vaikka Putin joutuisi perääntymään Ukrainasta ja syntyisi jonkinlainen sopu ja rauha, niin Putinin päätavoite ei tule muuttumaan. Hän tulee jatkamaan agendaansa niin kauan kuin hän on vallassa.

1
+1
0
-1
1
0
5.5.2022, 01:51
+2546
Liittynyt:
30.1.2020, 19:23
Viestejä:
1766

Marraskuu kirjoitti:

Mikäli pakotteilla pyritään painostamaan Venäjän kansaa kääntymään Putinin politiikkaa vastustamaan, niin se näyttää ainakin tässä vaiheessa epäonnistuvan.

Tuskin tätä pakotteilla edes haetaan. Ei diktatuurissa kansa voi nousta diktaattoria vastaan, koska sillä on armeija hallussaan. 1917 vallankumous oli madollista vain, koska armeija ei ollut enää Tsaarin puolella ja osallistui itsekin aktiivisesti vallankumoukseen. Se että armeija nyt kääntyisi hallintoa vastaan ei ole kovin todennäköinen skenario.

Marraskuu kirjoitti:

Pakotteiden hyöty tulee enemmänkin siitä, että Venäjä saadaan heikkenemään. Aikaa siihen menee, mutta Venäjä tulee taantumaan eristäytyneenä eikä sieltä enää kovin helpolla nousta.

Juuri näin. Ei pakotteilla kovin nopeasti tätä sotaa voiteta, jos edes lainkaan. Mutta pakotteet toimivat jatkossa varoittavana esimerkkinä. Eli kun nyt saadaan kunnon pakotteet päälle, niin jatkossa "roistovaltioiden diktaattorien" ja muiden johtajien pitää sotapelissään ottaa huomioon myös tulevat pakotteet. Olkoon vaikka varoittavana esimerkkinä mm. Kiinalle ja vastaaville.

Marraskuu kirjoitti:
Vaikka Putin joutuisi perääntymään Ukrainasta ja syntyisi jonkinlainen sopu ja rauha, niin Putinin päätavoite ei tule muuttumaan. Hän tulee jatkamaan agendaansa niin kauan kuin hän on vallassa.

Niinhän niillä diktaattoreilla on ikävä kyllä tapana. Ukraina pitäisi saada liitettyä EU:hun niin nopeasti kuin se on mahdollista (kunhan täyttää suurinpiirtein ehdot tai on suunnitelma miten tulee ne täyttämään). Jos Ukraina on osa EU:ta, niin kynnys lähteä uuteen koitokseen on korkeampia, ei toki täysin estä.

1
+1
0
-1
1
0
5.5.2022, 04:48
+416
Liittynyt:
16.3.2020, 13:27
Viestejä:
314

Tinggelit kirjoitti:
Se että armeija nyt kääntyisi hallintoa vastaan ei ole kovin todennäköinen skenario.

Yleinen liikekannallepano voisikin olla lottovoitto. Aseistetaan miljoona jampparia jotka pääsevät valitsemaan kapinan tai Äiti Venäjän puolesta kuolemisen väliltä.

...

Ei Putinia sanktioilla saada syrjäytettyä, mutta kuten Marraskuu totesi, niin ainakin on mahdollista rampauttaa Venäjän kyky sotia tulevaisuudessa millään kehittyneemmällä teknologialla. Onneksi Venäjä on Venäjä, ja pyrkimykset omavaraiseen teollisuuteen eivät vain onnistu (twitterissä Kamil Galeev on lukemisen arvoista tavaraa, etenkin https://twitter.com/kamilkazani/status/1501360272442896388 ja https://twitter.com/kamilkazani/status/1501676859741904898 ).

Valitettavasti kansa kärsii ns. collateral damagena, kun tankit ja ladat tarvitsevat samoja osia joita ei enää valtioiden asettamien sanktioiden takia saa. Siitä puhumattakaan, kun esimerkiksi maksuliikenteen estäminen alkaa vähentämään sanktioihin kuulumattomienkin tuotteiden ja raaka-aineiden saatavuutta. Ei kannata Venäjälle myydä jos ei siitä saa rahaa. Ylipäätään iso osa niistä kansaan suoraan vaikuttavista "pakotteista" ovatkin yritysten ihan oma-aloitteista toimintaa PR- ja maksuliikennesyistä, eivät varsinaisesti valtioiden johdon asettamia toimia.

3
+1
0
-1
3
0
5.5.2022, 22:50
+443
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
608

Kun on oletettavaa, että pakotteet tulevat jäämää vuosiksi ellei jopa kymmeniksi vuosiksi, niin miten se vaikuttaa Suomen talouteen?

VR:n rahtiliikenteestä on lähes puolet Venäjän transitoliikennettä. Haminan ja Kotkan satamien liikennöinnistä lähes neljännes on transitoliikennettä.

Haminan ja Kotkan satamien läheisyyteen keskittyneet kemianteollisuuden yritykset ajautuvat vaikeuksiin, koska suurin osa on siellä Venäjältä saatavan raaka-aineen takia ja sen tulo loppuu.

Jos Suomi on ennen ollut kaukana, niin jatkossa me todella olemme täällä pussinperällä, josta ei pääse muualle kuin takaisin sinne mistä on tullut.

Metsäteollisuus ei saa enää raaka-ainetta Venäjältä 

Helsinki-Vantaan tulee menettämään asemaansa merkittävänä lentoliikenteen reittinä Aasiaan. 

2
+1
0
-1
2
0