Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 1.4.2020 12.40

Kunnon epidemia kuorossa. 

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/08c2a324-142a-4f61-8009-e24b5ce00e79

Liittyisiköhän koronan leviäminen kuitenkin suun käyttöön? Suusta ja nenästähän virus tulee. Tuossa kuorossa on kuitenkin ehkä ollut useampia tartuttajia, ei vain yksi.

Voisi olettaa, että kun lauletaan, puhutaan tai syödään eri kokoisia pisaroita lähtee suusta. Niissä on virusta. Kun virusta saa riittävästi usein sairastuu. Kuorossa ollaan lähellä eli virusta tulee päälle. Hengittäessä taas suusta lähtee todella paljon vähemmän tavaraa, paljon pienempää pisarakokoa. 

Pisaratartunnan ja aerosolitartunnan välillä ei liene ihan suoraa rajaa. Suusta lähtee eri tilanteissa erilainen jakauma erikokoisia pisaroita, isoja, keskikokoisia ja pieniä. Toki pieni aerosoli on yhden viruksen minipisara. Siinä on kyllä vähän virusta eli minipisaraa tarvittaisiin paljon, mutta vähän isommissa pisaroissa sitten enemmän virusta ja niitä ei niin paljon tarvitakaan tartuntaan. Kun korona vaatii kumminkin jonkin kokoisen tartunta-annoksen aikayksikössä kyllä pääosin vähän isompaa pisaraakin pitäisi olla, että tulee tartunta. 

Olisikohan niin, että jos rajoitettaisiin vain aktiviteetteja, joissa on paljon muiden lähellä puhumista ja muuta suun käyttöä, jossa suusta tulee muiden lähellä paljon pisaraa ilmaan, epidemia saataisiin kuriin aika pitkälti? Mitä enemmän suun käyttöä ja ääntä muiden lähellä, sitä enemmän tartuntaa? 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 07.25

Italiasta uutta dataa, tapaukset ja kuolemat analysoitu noin 26.3 saakka.

Tuloksina ei yhtään alle 29-vuotiasta kuollutta,17 kuollutta ikäryhmässä 30-39 ja 67 kuollutta 40-49 vuotiaissa. Yhteensä 6801 kuollutta ja 98,8% kuolleista on ollut vähintään 50-vuotiaita. (Tabella 1)

https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_26-marzo%202020.pdf

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 06.18

starsailor kirjoitti:

Kun katsoo sitä tartunta-graafia Suomesta, niin 1.5 viikkoa sitten käyrä näytti taivasta kohden ja sitten lähtenyt loivasti koiliseen. Tuossa taisi tapahtua se "emme testaa enää kaikkia" juttu, joka selittää muutoksen. 

Testauskriteerien isompi muutos tehtiin 13.3.

https://yle.fi/uutiset/3-11256138

Voi kyllä olla, että viime päivinä näytteenottokynnys on vähän lieventynyt, kun laboratorio- ja näytteenottokapasiteettia on enemmän.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 31.3.2020 06.04

Laboratoriokokeet ovat herkkiä ja niissä havaitaan virusten RNA:ta hyvinkin pieninäkin pitoisuuksia. Ihmisen immuniteettijärjestelmä on kuitenkin niin toimiva, ettei ihminen pienestä virusmäärästä tähän koronaan sairastu, siihen tarvitaan kohtuullinen annos virusta, tämä pätee myös aerosolina. Yksittäisistä virushavainnoista ei siis kannata vauhkoontua.

Covid-19 ei leviä yhtä helposti kuin tuhkarokko, mutta koronahysteria näyttää sen sijaan leviävän tehokkaasti.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 05.31

Jack Reacher kirjoitti:

 

Neljä taisi lähteä arkussa ja kaksi kotiin jos oikein tulkitsin kaavioita.

Kuolleet kyllä raportoidaan, mutta sairaalasta kotiutuneita tai uusia sairaalapotilaita ei. Kyllä minä olettaisin, ilman varmaa tietoa toki, että uusiakin sairaalapotilaita olisi eilen tullut, joten silloin kotiin olisi päässyt tuota enemmän potilaita.

Parempi tilastointi olisi kyllä tältäkin osin paikallaan.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 05.12

Singaporen tyyppinen Bluetooth-kännykkäsovellus on tulossa käyttöön Saksassa.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006459132.html

Lausuntoihin, kuinka kauan rajoitukset ovat voimassa, kannattaa muuten nyt suhtautua hyvin epävarmoina tietoina.

Tässä tilanteessa valtioilla on intressissä pitää kansalaiset valppaana, jotta epidemia laantuu, ettei sosiaalinen etääntyminen katoa ennen aikojaan. Erilaisten toimintojen pitäminen kiinni on sen verran kallista, että periodista halutaan ottaa kaikki irti.

Suomessa toki tilanne on vähän eri kuin Saksassa kun Suomessa on vähän enemmän yhteiskuntaa on auki. Saksassa käydään kuitenkin töissä osalla aloista ja vaikka Suomessa kaupat ovat auki, ruuhkia ei ole, joten tartuntoihin on sillä vähän merkitystä. Ravintoloissa ja kahviloissakin on Suomessa ollut niin hiljaista, ettei tartuntoja ole paljon liikkunut. Toki ero on, mutta ei se epidemiantorjunnallisesti valtava ole.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 04.47

Turmiolan Tommi kirjoitti:

"Jostain syystä näytteisiin on hakeutunut pikkuisen vähemmän ihmisiä. Positiivisten suhteellinen osuus on kasvanut näytteissä, HUS:n infektiosairauksien linjajohtaja, ylilääkäri Asko Järvinen selvittää."

 

En ehkä vielä uskaltaisi tehdä noin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä sairaaloiden käytännöt ovat muuttuneet epidemian edistyessä.

Influenssaepidemia on Suomessa romahtanut parissa viikossa, samoin nuhakuumeet ovat oletettavasti vähentyneet. Tämä johtuu osin koronatoimista. Kun influenssa ei ole sotkemassa koronainfektioiden havaitsemista, tulee vakavissa tapauksissa vähemmän testattavia potilaita, joilla on toki suuremmalla todennäköisyydellä koronainfektio. Influenssalla ja koronalla on aika samanlaiset oireet.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/influenssa/ajantasainen-influenssakatsaus/influenssakaynnit-terveyskeskuksissa

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/influenssa/ajantasainen-influenssakatsaus/virusloydokset-hengitysteiden-eritenaytteissa

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 04.12

Sairaalassa olevat tapaukset tipahtivat Suomessa  eilen 143:sta 137:ään. 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta

Maanantaina on ilmeisesti päästetty potilaita kotiin vähän enemmän.

Tällä hetkellä lähden siitä oletuksesta, että Suomessa tartunnat ovat olleet korkeimmillaan to 12.3 ja siitä on sitten lähdetty lievään laskuun, ma 16.3 jälkeen laskuvauhti on kiristynyt. Sairaalaan tulo on koronainfektiossa  ilmeisesti keskimäärin 13-16 päivää tartunnasta. Sairaalaan tulevien tapausten lukumääräisen huipun (7 päivän liukuva keskiarvo esim) pitäisi kyllä olla näinä päivinä, mutta sairaalakuormituksen olettaisi vielä tämän viikon ja ehkä seuraavaakin kasvavan, kun sisään tulee vielä enemmän potilaita kuin mitä kotiutetaan tai kuolee.

Suomessa on kyllä niin vähän koronapotilaita ja tartuntoja, että satunnaisvaihtelu on todella iso ja voi aiheuttaa yllätyksiä, kuten tänään sairaalassa olevissa tapauksissa.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 02.04

Moskovassa on ulkonaliikkumiskielto ja Pietarissa on vähän lievempiä toimia.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/daf64ed1-159e-4109-ab29-b12477208851#gallery

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.3.2020 12.17

Jos Eurooppaa katsotaan eiköhän Saksaa aleta avata aika nopeasti sen jälkeen kun Merkel vapautuu koronakaranteerista. Merkel on 22.3 lähtien ollut karanteenissa, kun hänellä oli altistus, tartuntaa ei kolmessa testissä ole löytynyt. Kun Angela pääsee irti, Saksaa aletaan aukaista hiljalleen. Kvanttikemian tohtori Merkel on kuitenkin viikon saanut ihmetellä dataa ja faktoja kotona ja data näyttää Saksassa nopeaa epidemian hiipumista, vaikka sairaalat vielä vähän täyttyvät. Tanska voi toki avata maata ennemminkin. Itävalta ryntää Saksan perään jos ei ehdi ensin .

Toivottavasti Suomikin reagoi nopeasti avaussuuntaan, Suomi on peesaillut muita, nyt voisi sitten peesailla talouden aukaisijoita. Epidemiataso kun on Suomessa Eurooppalaisittain matala.

 

Näytä koko viesti