Olet täällä

One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 1.10.2022 02.10

PikkuPro kirjoitti:

Meni ennen kongia vielä toinenkin erä kania, tämä 6,395e.

Aika halvalla menee mutta en ole tosiaan kauhean innokas vielä pörssistä. Silleen ainakin kivaa, että eka kerta kun en ole ensimmäisten joukossa käännettä ennakoimassa. 

Hmm. Minä myös luovuin alkuviikosta 6,07:stä ostetusta citykonnalaumasta eilen 6,34:ään ja 6,4:ään. Simon property grouppia ostin jenkkialesta tilalle enkä vipua halunnut enempää, joten jotain piti myydä. 

Yhä Citykonnaa on toki salkussani, saman verran kuin ennen ostoja ja pikkuveiviä, mutta nyt Euroopan umpikarmeat talousnäkymät huolestuttavat. REIT-markkinassa on myös menossa jenkeissä pahin kurssilasku vuoden 2007-2009 finanssikriisin jälkeen, jos lyhytaikainen koronakuoppa jätetään pois laskuista. Globaali REITtien kurssikuoppa taas laittaa nyt aika paljon painetta myös citykonnan kurssille, se mikä oli 5 kk sitten suhteellisesti verrokkeihin verrattuna halpaa ei välttämättä ole niin halpaa enää tänään.

Näytä koko viesti
Citycon - 28.9.2022 06.43

Cityconin kurssia seurattaessa on huomioitava, että juuri nyt on menossa koko maailman REIT markkinan aika totaalinen romahdus. Koko kiinteistösektori on tullut syyskuussa alas hurjan näköisesti. Laatu ja paska on tullut alas samalla lailla. (Citycon on sijoituskohteena laadultaan keskitasoa tai karvan verran yli.)

Citykanin kurssi taas on paljon kiinni koko REIT-sektorin kehityksestä. Pohjaa on kyllä vaikea ennustaa, mutta ei tässä enää itselläkään hermot kestä vaan odotella.

Tänään ostin aika pohjasta Cityconia ja Clipper Realtyä ja sijoitusaste pamahti jonnekin 104% tasoon. Nyt pitää kyllä alkaa miettiä kuinka paljon jo valmiiksi rajusti vivutettua REIT- sektoria uskaltaa oikeasti vivuttaa. Toki päivän loppuun sain jo kotiin vähän pikavoittoa Citykanista.

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 28.9.2022 03.54

Olen tuumannut mikä taho voisi olla Nordstream iskujen takana. 

Pidän varsin pienen todennäköisyyden tilanteena, että Putinin hallinto olisi Putinin käskystä räjäyttänyt putkensa. Se ei kovin hyvin sovi mihinkään logiikkaan.

CIA oli saanut mahdollisesta suunnitelmasta vihiä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5061fee2-a1d2-49fe-ba23-4a029831eb7b Se taas voisi viitata toimijoihin, joille kaasuputken räjäyttäminen ei ole ihan helppoa. 

Jos Nordstreamien räjäyttäjät joskus selviävät: Tässä ovat nyt minun ykkösehdokkaani, todennäköisyysarvioineen.

1. Joku uusi ja aiemmin tuntematon anarkistinen tai ekoterroristiryhmä, vähän kuin nykyajan 1970-luvun  Rote Arme (Baader-Meinhof). (50%)

2) Joku Ukrainalaishenkinen järjestö. (15%)

3) Putinista riippumaton tai anti-Putin venäläinen toimija.  (15%)

4) Putinin hallinto, Putinin käskystä. (10%)

5) Muu toimija (10%)

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 27.9.2022 12.36

JR kirjoitti:
petteri kirjoitti:

Tyypillisessä vedyn varastoinnissa 1kg varastoitua vetyä kohti tarvitaan suunnilleen luokkaa noin 18kg säiliötä.

 

Paljon parempiinkin suhteisiin on päästy. Esim Hindenburg.

Toki vetyä voi säilöä vaikka ilmapalloissa jos räjähdysvaaralla ei ole mitään väliä. Yleensä helposti räjähtäviä kaasuja pyritään kuitenkin säilömään niin, etteivät säiliöt ja säiliöitä huoltavat työntekijät räjähtele järin helposti.

 

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 27.9.2022 12.00

HC Bailut kirjoitti:

Miksi vertailuun on valikoitunut 1 kg vetyä sisältävä 18 kg astia ja tynnyri dieseliä?

Tuossa ilmaisin itseni epäselvästi. Kyseessä ei ole kokonaisuudessaan 1 kg säiliö vaan suhdeluku. Tyypillisessä vedyn varastoinnissa 1kg varastoitua vetyä kohti tarvitaan suunnilleen luokkaa noin 18kg säiliötä. Diesel on sitten toisen pään esimerkki helposti kuljetettavasta ja varastoitavasta polttoaineesta ja tynnyri on yksi muoto säiliöstä. Dieselhän kulkee missä vaan kanisterissa.

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 26.9.2022 06.29

Velho kirjoitti:

Montako kilowattituntia nykytekniikalla pitää käyttää sähköä, että saadaan tuotettua yhden kilowattitunnin energiamäärää vastaava määrä nestemäistä vetyä? Jotenkin olen ymmärtänyt, että tässä on P2X-teknologian ongelma toistaiseksi. Huono hyötysuhde

Vedyn käytössä ja varastoinnissa ykkösongelma on vedyn vaatima suuri tilavuus ja sen vaatimat raskaat ja tiiviit tankit. Jos halutaan säilöä 1 kg vetyä tarvitaan noin 18 kg painoinen tiivis tankki. Tätä voi verrata vaikka dieselöljyyn, jota vaikka 1 barrelin tynnyrissä on 135 kg ja tynnyri painaa 37kg.

Kun 1 kg vetyä sisältää noin 2,5 kertaa enemmän energiaa kuin 1 kg dieseliä, vedyn vaatimien tankkien paino yhtä energiayksikköä kohti on noin 26-kertainen diesel-tynnyriin verrattuna, lisäksi vety vielä kaasumaisen muodon ja pienen molekyylikoon vuoksi vaatii hyvin tiiviin varastointijärjestelmän. Toki kaasumaista maakaasua säilötään yleisesti maakuoren taskuissa, mutta tämä säilytystapakaan ei taida vedyllä toimia yhtä hyvin.

Vedyn laajamittaisen käytön ongelmat näyttävätkin kilpistyvän suunnattomaan vaikeuteen varastoida ja siirtää suuria määriä vetyä.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 20.9.2022 07.58

HC Bailut kirjoitti:

Voiko kurvipallona olla vaihtoehto, että äänestystulokset onkin liittymistä vastaan ja venäjä vetää joukkonsa pois rajan taakse (ja Krimille) ilman kasvojen menetystä?

Rehellisillä kansanäänestyksillä erittäin Venäläisenemmistöiset Luhansk ja Donetsk äänestäisivät todennäköisesti Venäjään liittymisen puolesta ja muu osa Venäjän valloittamista alueista vastaan, vaikka rehellinen Venäläinen kansanäänestys voi kyllä olla taruaineistoa. 

Toisaalta siinä, että Ukrainalle palautettaisiin Luhansk, Donetsk ja Krim ilman Saksan toisen maailmansodan menetettyjen alueiden ja Suomen menetetyn Karjalan tapaisia väestön täydellisiä pakkosiirtoja (Venäläisväestön siirto Venäjälle) olisi kyllä valmis uuden konfliktin siemen. Toisaalta etniset karkoitukset tuskin saavat nykyään samanlaista kannatusta kuin 1944-45.

Nykyisessä tilanteessa Ukrainan Venäläisväestöllä (Venäjän sotatoimia kannattava Ukrainan väestönosa) on aito pelko Ukrainan äärimmäisistä sortotoimista sodan jälkeen. 

Pysyvä rauha Ukrainaan ei todellakaan ole kovin yksinkertainen yhtälö. 

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 19.9.2022 04.11

stocksman kirjoitti:

Pankit vastaan huutoon, keksitään uusia mekanismeja. Eiköhän tässä vielä se 20 vuotta heittämällä jatketa samaan malliin. Pelataan uusilla säännöillä kun vanhat ei enää toimi.  Show must go on.

Pankkeihin ja finanssisektorin sijoitettaessa on kuitenkin syytä huomata, että jokaisessa isossa suhdannekierrossa pankkien ja finanssisektorin vanhojen omistajien omaisuus romahtaa murto-osaan.

Emme tiedä milloin tulee seuraava pankkikriisi, mutta historian perusteella sellainen on kohta taas edessä. 

Jos haluaa säilyttää omaisuutensa suhdanteiden yli pankkeihin sijoittaminen ei ole koskaan pitkässä juoksussa toiminut ja tuskin toimii nytkään. Pankit toki näyttävät hyvin luotettavilta sijoituskohteilta niin pitkään kunnes uusi kriisi taas kerran yllättäen iskee.

Vaikka esimerkiksi Nordeaa arvioitaessa on syytä huomioida, että Ruotsissa näyttää juuri nyt olevan paljon kiinteistö-, rakennus- ja pankkikriisin aineksia. Sitä iskeekö täysimittainen kriisi päälle nyt ei toki voi etukäteen tietää, mutta nyt näkyvissä on tosi paljon epätasapainotekijöitä. 

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 17.9.2022 06.04

Artsipappa kirjoitti:

Mikä olisi Petterin mielestä siis oikea strategia? Pitää teknolgiapakotteet päälle, mutta ostaa energiaa? Mielestäni tuo ole ei mahdollista. putin sanoi itse, että putki pysyy kiinni kunnes pakotteet poistetaan.

Tähän tilanteeseen ajautuminen on suuri virhe. Kyse on pitkästä prosessista, jossa Euroopalla on ollut paljon mahdollisuuksia pitää energia liikkumassa. 

Se nyt alkoi siitä että kun Nordstream 2 blokattiin, Venäjän 600 miljardin euron varat jäädytettiin, ei haluttu maksaa energiasta millään vaihtokelpoisessa valuutalla, rajoitettiin kaikkea kauppaa, ajettiin hintakattoja energialle, rajoitettiin öljyntuontia jne. 

Sitten ihmetellään miksi kaasu virtaa niin huonosti Eurooppaan, äly hoi älä jätä! 

Juuri nytkin olisi varmaan neuvottelemalla mahdollista saada kaasu virtaamaan avaamalla Nordstream 2 - putki tai ostaa Suomeen kaasua tai sähköä ruplilla. Mutta nyt Euroopassa jäädytään ja tuhotaan talous mieluummin. 

 

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 17.9.2022 04.18

Teknokraatti kirjoitti:

 

Hesu kirjoitti:

Petteri kertoo totuuden ja saa tietenkin alapeukkujen ryöpyn, kun ei kuola suun pielestä valuen ole valmis uhraamaan kaikkea Venäjän tuhoamiseksi. Tässä foorumissa on jotain hyvin pahasti vialla, kun järki kommentit eivät saa kannatusta.

 

Olen itsekin toisinaan ihmetellyt joitain alapeukkujani, mutta pystyn elämään niiden kanssa. Petterin ongelma on, ettei hän ymmärrä reaalimaailman aikajanaa pakotteiden suhteen. 

Ei venäjä tarjoa meille kaasua ja öljyä hyvää hyvyyttään vaan rahastaakseen. Mitä enemmän, sitä parempi heille, koska kasakka vie kaiken, joka on löyhästi kiinni. Aika monikin vastaaja on ehtinyt jo kommentoimaan tätä samaa periaatetta, että merkittävä riippuvuus venäjästä on vaarallista koska venäjä ei ole luotettava kauppakumppani. Jos pitää tätä realistisena lähtöoletuksena, silloin on parempi katkaista se riippuvuus itse kuin antaa vastapuolen hankkia sillä entistä tiukempi kuristusote taloudestamme. 

Toki en ymmärrä "reaalimaailman" kaikki-heti-nyt - aikajanaa, jossa kaikki pitää saada heti. Kuten vaikka Ukrainan voitto joka pitäisi saada eilen, vaikka se tulee kun lähetetään sotakalustoa, rahaa ja odotetaan. Kunhan EU:n ja USA:n poliittinen kotirintama kestää odotuksen.

Toisaalta mikä on "luotettava kauppakumppani" energiassa? Saudi-Arabia, joka on uskonnollinen diktatuuri? Arabiemiraatit, jossa eliitti vie kaiken? Jopa USA panee reaalimaailmassa julmasti LNG-hanat kiinni jos kotimaasta uhkaa loppua energia. Norjakin uhkaa lopettaa sähkönviennin kun kotimaassa hinnat nousee.

Ei ole olemassa muuta tapaa energian liikkumiseksi rajojen yli kuin kaupankäynti, joka hyödyttää molempia osapuolia. Tässä EU-Venäjä pakote- ja vastapakote- pelissä on vaan Eurooppa tyhmästi yrittänyt yksipuolisesti kurittaa Venäjää, ihan omasta taloudesta sekä samalla taloudellisesta ja poliittisesta kyvystä tukea Ukrainaa välittämättä. Tuo vaan on epäonnistunut strategia.

Tässä on toki syytä huomauttaa, että omasta mielestäni teknologia- ja sotatarvikevientipakotteet Venäjälle ovat perusteltuja, mutta pakotteet olisi vaan ollut syytä jättää siihen.

Näytä koko viesti