Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 19.1.2022 01.19

Koronarajoitusten lieventäminen näyttää nyt Suomessa siirtyneen aluevaalien ja Kiurun jälkeiseen aikaan. 

Draaman kaareen sopisi kyllä, että Kiurun siirtyessä äitiyslomalle koronaministeriksi valittaisiin to 28.1 Ilmari Nurminen ja hän ensi töikseen ilmoittaisi rajoitusten purkamisen aloittamisesta. 

Oletettavasti ensi viikolla rajoitusten purkuun on niin paljon painetta, että Marin saanee rajoitusten purkumiehen läpi SDP:stä läpi jos haluaa. Ilmari Nurminen on myös henkilökohtaisella tasolla SDP:n eduskuntaryhmässä ok asemassa ja Marinin poliittinen liittolainen pitkältä ajalta. 

Jos Marin tekee varovaisemman valinnan muita vaihtoehtoja koronaministeriksi ovat minusta nyt Kristiina Salonen ja Matias Mäkynen. Lindeniä ei valita kun hänellä on jo valmiiksi kilpailutus- ja tiedonkatoamissotkuja ja hän muutenkin  on liian tukahduttajahenkinen. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.1.2022 06.00

Henry11 kirjoitti:

Päivityksenä edeltävään viestiini: Helsingissä on nyt 141 koronapotilasta sairaaloissa. Tasan viikkoa aiemmin näitä oli 110.

https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/sote-palvelut/korona-tilanne/koron...

HYKS erva alueella, joka sisältää HUSin lisäksi, Päijät-Hämeen, Kymen ja Etelä-Karjalan, jotka ovat epidemiassa kovin eri vaiheessa kuin HUS oli tämän päivän raportoinnin mukaan 359 koronapositiivista potilasta erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhoidossa yhteensä.

https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epirapo/covid19care/fact_epirapo_covi...

12.1 HYKS ervassa oli yhteensä erikoissairaanhoidossa ja peristerveydenhoidossa 384 potilasta, -7 % tultu alas 12.1 luvuista, jotka käsitykseni mukaan ovat todennäköisesti olleet HUSin tämän aallon sairaalahuippu. Näitä lukuja vertailtaessa on huomioitava, ettei pelkästä HUS-alueesta ole saatavissa sairaalakuormituslukuja, vaan HYKS erva luvuissa ovat yhteensä 500k hengen sairaalakuormitukselta yhä voimakkaasti kasvavat  Päijät-Häme, Kymi ja Etelä-Karjala mukana.

On kyllä aika säälittävää, että Suomessa pitää tälläisiä keskeisiä sairaalakuormituslukuja etsiä kissojen ja koirien kanssa. Syynä lienee osin, että myös data-raportointi ja koronaepidemian ennustaminen on ollut Suomessa pitkälti saman tukahduttaja eli #ZeroCovid henkisen pelottelulahkon hallussa, jonka long covid -osasto juuri kunnostautui Kiurun ja Roineen johdolla. Kun data on riittävän huonoa on siitä paljon helpompi tehdä tukahdutushenkisiä johtopäätöksiä ja epäilen vähän myös STM:n ja Kiurun savustaneen "vääräoppiset" korona-analyytikot virallisista tehtävistä ulos. 

Esimerkiksi Tanskassa käytännön datan kerääminen on aivan toisella tasolla. Se, että Tanskassa jo viime viikolla poistettiin aika paljon koronarajoituksia perustuikin vaan realistiseen tilannekuvaan. Suomessa ei taas näytä olevan virallisissa datan analyysi ja koronaennustetehtävissä paljon ketään, joka ymmärtäisi datasta paljon tuon taivaallista.

Jos haluaa jotain pientä esimerkkiä, niin jos minä huomasin sen että HUS alue oli aivan eri tahdissa muun maan kanssa jo kuukausi sitten, niin virallinen dataa analysoiva porukka ei ole sitä ilmeisesti vieläkään, kuukauden jälkeen huomannut, tai ei ole ainakaan sitä julkisuuteen paljon viestinyt. 

Suomen koronapolitiikan osalta, jos Tanska, Norja ja muutama muukin maa jo viime viikolla huomasi, että sairaalahuormitus pysyy omikronilla aika kohtuullisissa rajoissa, kuinkahan pitkään menee että Suomen STM:n ja THL:n yhä aika tukahduttajahenkinen data-analyysiosasto sen huomaa? 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.1.2022 10.31

Henry11 kirjoitti:

Helsingin koronapotilasmäärät kasvoivat viime viikolla puolella. Käännettä tämän suhteen ei ole vielä näkynyt. 

Britanniassa ja Ranskassa on väestöön suhteutettuna yli kolminkertainen määrä koronapotilaita sairaaloissa. Näin siitä huolimatta, että kolmansia rokotuksia on näissä annettu:

Suomi 34,1 %

Ranska 41,6 % väestöstä

Britannia 54 % väestösä

Lisäksi sairastamisen kautta saavutettu luontainen immuniteetti on Suomessa Euroopan alhaisin.

Jos Suomessa ei tule vastaavaa määrää koronapotilaita eli yli 2000, niin syynä voi olla vain taudin kulun tasaisempi jakautuminen ajan yli.

Erilaiset hoitokäytännöt vaikuttavat.  En minä ihan ykkösvertailukohtana Suomeen pitäisi Englannin Suomen väkilukuun suhteutettuna 1700 potilaan huippukuormaa 10.1, joista 1000 oli sairaalassa koronan vuoksi ja 700 "sivuosumia" muusta syystä sairaalaan tulleita koronapositiivisia sisääntulon testauksessa.

Minä ottaisin kyllä vertailukohdaksi Suomen omikron-sairaalakuormaan ennemmin Tanskan, jossa on nyt 757 potilasta sairaalassa, joista 60 teholla. Tässä epidemiahuipussa Tanskassa on ollut n. 850 sairaalassa ja n. 85 teholla. Tanskassa on alla ollut enemmän deltaakin ja Tanskassa on 5 % enemmän asukkaita kuin Suomessa., 800 osastolla, joista 80 teholla siis Suomeen suhteutettuna tuo Tanskan huippukuorma.

https://www.sst.dk/en/english/corona-eng/status-of-the-epidemic/covid-19...

Noistakin Tanskan normaaliosastojen potilaista 60%-70% on sairaalassa koronan vuoksi ja 30%-40% sivuosumia eli vaan testattu positiivisiksi sisääntullessa.

Ruotsissa ollaan toki menossa sairaalakuormassa vielä ylöspäin, mutta Suomeen suhteutettuna Ruotsissa on nyt sairaalassa 720 henkeä ja teholla 55. Ei tuokaan taivaaseen näytä olevan menossa. https://platz.se/coronavirus/

Toki koko yhteensä Suomessa voidaan mennä sairaaloiden koko maan huippukuormassa jonkin verran Tanskan huippukuorman yli kun kolmosia on annettu vähemmän, mutta eiköhän Englannista jäädä reilusti. Toisaalta Suomen huippukuormaa tasaa se, että epidemia liikkuu maan eri osissa eri vauhtia. Suuren väestön HUS ehtinee jo jykevään laskuun ennen kuin syrjäseudut piikkaavat. Englannissa ja Tanskassa on koko maa mennyt aika lailla samaa tahtia.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.1.2022 10.00

Henry11 kirjoitti:

Sairaaloista kotiutetaan aina viikonlopuiksi mahdollisimman monta, koska viikonloppuisin henkilökuntaa on vähemmän. Pitäisi verrata vastaavia päiviä. 

Helsingin kaupunki raportoi omat sairaalapotilaansa joka arkipäivä ja tuorein luku on 125 pelkästään Helsingissä 13.1.22. Tämän vertailupäivä on 6.1.22, jolloin potilaita oli 86.

https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/sote-palvelut/korona-tilanne/koron...

Sinänsä Suomen tilastot ovat toki heikot, HUS-alueelta ei nyt löydy suoraan erikoisterveyshoito + perusterveydenhoito aikasarjaa, nämähän pitäisi laskea yhteen. THL:n raportoinnin HYKS erityisvastuualueen luvuissakin on mukana HUS + Kymi, Etelä-Karjala ja Päijät-Häme, joka sotkee aikasarjoja. Kymi, Päijät-Häme ja Etelä-Karjala kulkevat eri tahdissa kuin HUS.

Sinänsä kyllä HYKS erityisvastuualueenkin siis HUS + nuo 3 maakuntaa näytti ehkä jo piikkaavan 12.1, seuraava HYKS erva päivitys tulee huomenna, toki 3 eritahtista maakuntaa sotkee HUS-alueen lukuja. Vaikka vaikea noilla tämän päivän HUS erikoissairaanhoidon luvuilla uskoa, että HYKS ervassakaan  mennään 12.1 yli.

Mitä Helsingin kaupungin lukuihin 6.1 -» 13.1 tulee, tuo muutos lienee Herttoniemen varasairaala, joka näkyi jo 12.1  luvuissa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.1.2022 09.33

21.12 tehty ennusteeni HUS tartuntahuipusta 21.12 tai lähipäivinä eli jouluviikolla näyttää sairaalatilastojen perusteella osuneen aika nappiin. HUS-alueen sairaaloiden kuormitushuippu näyttää olleen viime viikolla ilmeisesti 12.1, noin 139 potilasta erikoissairaanhoidossa. Tänään luku 110. Tehokuorma on taas on HUSissa ollut aika tasainen jo viikkoja, deltan vähentyessä ja omikronin lisääntyessä, nyt ollaan 23 potilaassa, jossa käyty viimeisen kuukauden aikana aiemminkin. Noin pienissä määrissä satunnaisvaihtelu on iso, mutta tämä sairaalan kokonaispotilaslasku näyttää menevän jo satunnaisvaihtelun yli. 

HUS-alue näyttääkin olleen epidemiakehityksessä ennen joulua samassa vauhdissa Lontoon ulkopuolisen Englannin kanssa, jossa sairaalakuormahuippu oli 10.1. Helsingin seutu näyttää siis köhineen omikronissa Euroopan kärkijoukossa ja epidemiahuippukin oli HUS alueella korkealla.

Testeissä havaitut HUS-alueen tapausmäärät nyt ovat olleet mitä sattuu, osin pyhien vuoksi ja osin siksi, että testaus on käynyt jo viikkoja maksimikapasiteetilla. Viikolla 2 muuten Suomen testimäärät nousivat yhteensä koko Suomessa 30k per päivä tasoon kun joulun ja uuden vuoden pyhät ja lomat pitivät ne aika pitkään ka. 20k per päivä tasossa, +50% testimäärämuutoksella aina löytyy tilastoihin lisää täytettä. Toki HUS-alueen ulkopuolella tapauksien nousu on myös hyvin todellista, kun testikapasiteetti ei ole ollut aiemmin maksimikuormassa.

Viime aikoina 21.12 arvioimani hyvin suuri epidemiaero Helsingin seudun ja muun maan välillä on vahvistunut, testipuolella. Muualla maassa kuin HUS-alueella lienee kyllä vielä sairaalanousua tiedossa jonkin aikaakin. Etelä-Suomen isoissa asutuskeskuksissa lähellä Helsinkiä tartuntahuippu taitaa olla joko ollut viikolla 2 tai on ensi viikolla 3, sairaalakuormahuippu taas tulee omikronilla noin 21-24 päivää tartuntahuipun jälkeen. Mm. Tampere, Turku ja Lahti taitavat olla jotain luokkaa kuukauden HUSia perässä ja Suomen syrjäseuduilla on korona vieläkin hitaammassa vauhdissa ja voi olla että Suomen syrjäseuduilla epidemian tartuntahuippu on vasta kun ihmiset uskaltavat nousta perunakellareista eli rajoitukset pitkälti poistettu. 

Jos koko maan sairaalakuormaa arvioidaan, vaikka HUSissa on jo huippu ilmeisesti nähty, muualta Suomesta tulee niin jykevää nousua kokonaisluvut vielä nousevat. HUSissakin epidemialla lienee pitkähkö häntä, mutta HUSisa viikon 2 sairaalakuormahuippu tuskin enää ylittyy, vaikka pienet luvut toki heittelevät satunnaisesti paljon.

https://yle.fi/uutiset/3-12272927

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.1.2022 06.07

Laitetaanpas vaihteeksi tilannetiedotusta Kiinasta. Xi'an on nyt ollut kolme viikkoa lockdownissa, epidemia ei näytä paljon hiipumisen merkkejä, Henanissa on aikamoinen rypäs ja myös lockdowneja.

Tänään virallisesti Tianjinista on löydetty iso omicron-rypäs, epäilen kuitenkin että myös Xi'an ja Henan ovat omicronia, vaikka sitä ei ole vahvistettu. Tällä hetkellä ollaan Kiinassa tilanteessa, jossa kolmella yhdeksästä suurimmasta kaupunkiseudusta on löydetty merkittävä koronaepidemia, siis Xi'an, Zhengzhou ja Tianjin. Tianjin on vielä käytännössä liikenteellisesti 30 minuutin junamatka-ajalla yhtä lähellä Beijingiä kuin Hyvinkää on Helsingistä, melkein esikaupunkia.

Olettaisin, että hyvin lähiaikoina Kiinassa löytyy lisää koronaa paljon ja joka puolelta kylmää pohjoista, jossa Xi'an, Zhengzhou, Tianjin ja Beijing sijaitsevat.

Nyt on vaan kysymys, mitä Kiinan keskushallinto tekee? Xi'an kertoo, ettei kovakaan lockdown järin helposti tukahduta epidemiaa ja omicron leviää rajusti erityisesti talvisessa osassa Kiinaa. Toisaalta Kiinan kansaa ei ole ihan valmisteltu vielä Australia-mallin omicron-leviämiseen.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.1.2022 01.25

Henry11 kirjoitti:

Tai sitten välivaiheet ovat olleet niin lieviä ja levinneet Afrikassa ilman huomiota pitkän aikaa, kunnes tuli tämä, joka huomattiin, koska se levisi sieltä pois.

Minusta on syytä huomioida, että omikron oli kuitenkin välivaihemielessä kateissa 1,5 vuotta. Jos se olisi pysynyt elossa jossain ihmispopulaatiossa, joka ei immuniteetin takia voi olla kovin pieni, kaiken järjen mukaan muutamia havaittuja tapauksia olisi pitänyt kulkeutua maihin, joissa viruksia sekventoidaan paljon. Nyt yhtään välivaihetta ei ole löytynyt. Se jättää minusta kehitysselityksenä jäljelle lähinnä vain kehittymisen yhdessä kroonisesti koronasairaassa ihmisessä tai kehittymisen muussa nisäkäskunnassa. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.1.2022 01.17

Artsipappa kirjoitti:

Kyllähän tälläkin palstalla nuuska tätä ehdotti. On totta että virus näyttää ottaneen isoja evoluutiohyppyjä muista varusteista omikroniin. Ja olisi kyllä kiva tietää tälle järkevä luonnollinen selitys. Kahdenlaista selitystä olen kuullut. 1. Mutatoitunut vauhdilla Afrikassa, ja aikaisemmat mutaation vain jäänyt huomaamatta koska eivät ole herkästi levinneet ja muuttuneet valtavirukseksi. 2. Virus on hypännyt eläimeen, mutatoitunut siellä tovin ja hypännyt takaisin ihmiseen. Näistä 1 kuulostaa järkevämmältä, mutta mistä sitä tietää..

Minusta vahvin selitys koronaviruksen muuntumiselle Wuhan variantista Omikroniksi on reverse zoonosis. Se tarkoittaa että virus on ensin kulkeutunut Afrikkaan, siellä hypännyt eläinkuntaan, sairastuttanut 1,5 vuotta erilaisia nisäkkäitä eteläisessä Afrikassa, sen jäälkeen kun nisäkkäät ovat ensimmäisen kerran viruksen sairastaneet se on kehittänyt immuniteettia väistäviä ominaisuuksia ja sitten lokakuun loppupuolella virus on voimakkaasti muuntuneena levinnyt takaisin ihmisiin. Välimutaatiot ovat jääneet huomaamatta koska eteläisen Afrikan eläinkuntaa ei paljon koronatestatä ja näytteitä sekvensoida.

Toki on olemassa myös teoria viruksen muuntumisesta pitkän ajan kuluessa immuunivajaassa henkilössä, esimerkiksi HIV-potilassa, mutta minusta se ei sovi tähän omikron-muuntumiseen hyvin. Edellisiin esim. alpha ja delta muunnoksiin se voi sopia. Omikronin muutoksen laajuuteen sopii minusta paremmin viruksen muuntuminen muussa nisäkäspopulaatiossa kuin ihmisissä.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 8.1.2022 03.58

Montella kirjoitti:

Ei näyttänyt. Olit vain väärässä.

Olihan se toki yllätys, että omikronin sairaalakuorma jakaantui niin paljon pidemmälle ajalle ja näyttää olevan yllättävän matala hengitystieoireisten potilaiden osalta. Olisi sitä uskonut tulevan Lontooseenkin vähän korkeamman ja terävämmän sairaalapiikin eikä pidempää ja tasaisempaa. Hyvinkin matala tehohoitokuorma oli sekin iso yllätys. Ja oli kuitenkin yllätys testeissä löydettiin lopulta niin paljon tapauksia.

Siinäkin olin kyllä aika lailla väärässä, etten osannut arvioida sairaaloihin tulevan niin valtavan paljon koronapositiivisia ei-koronasairaita kuin on nyt tullut. Sairaaloissahan on tällä hetkellä koko ajan kasvava määrä koronapositiivisia potilaita, jotka ovat tulleet sairaalaan muun syyn takia, joilla ei ole mitään tai on vain lieviä koronaoireita ja jotka on sairaalaan tulon testeissä testattu koronapositiivisiksi. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 8.1.2022 03.29

Montella kirjoitti:

Eikös sen sairaalapiikin pitänyt olla 3.-9.1.? Ei kai MaailmanJohtava ollut väärässä?

21.12 vielä näytti tuolta, mutta sen jälkeen Lontoon ja Englannin epidemiat osoittautuivatkin vähän hitaammin sammuviksi ja Britannian epidemiahuiput tulivat myös vähän myöhemmin kuin 21.12 näytti. Omikronin sairaalakuormasta löytyi siis Englannissa vähän pidempi viive ja epidemian kasvu jatkui pidempään.

Nyt kun Lontoon käänne on tapahtunut, joutuu toki päivittämään HUS-alueen ennusteita Englannin kehityksen mukaan. Eli HUSin sairaalakuormahuippu näyttää nyt olevan 14.1-22.1 välillä.

Näytä koko viesti