Olet täällä

Koronavirus 2019-nCoV - 28.1.2020 05.24
Teemu JT kirjoitti:

Varmasti voidaan jo puhua vähintäänkin vakavasta pandemiariskistä, mutta näkisin, että eniten ratkaisee viruksen mahdollinen muuntautuminen ja/tai taudinkuvan muutos. Esimerkiksi jos muutaman päivän sisään tulee tieto perusterveen nuoren aikuisen nCoV-kuolemasta.

Näillä näillä tartuntamäärien kasvulla kyllä nuoria perusterveitäkin kuolee, kun tapauksia tulee lisää. Kuolee nuoria (ainakin päällisin puolin) perusterveitä kausi-influenssaankin, toki vähän, mutta kuitenkin.

Kyse on todennäköisyyksistä. Tässä koronaviruksessa vanhoilla ja valmiiksi sairailla on suurin mahdollisuus käydä kylmät. Lapsilla ja nuorilla taas näyttää tällä hetkellä olevan tälle koronalle paras vastustuskyky eli oireet ovat yleensä lievempiä. Mikään ryhmä ei ole kuitenkaan kokonaan ilman riskiä, vaikka ikä näyttää tässä koronassa vaikuttavan kuolleisuusriskiin hyvin selvästi.

Näytä koko viesti
Koronavirus 2019-nCoV - 28.1.2020 03.38

Nyt sitten 4428 varmistettua tapausta ja 106 kuolemaa, varmistetut tapaukset + 61% päivässä ja kuolemat + 33% päivässä.

Näytä koko viesti
Koronavirus 2019-nCoV - 27.1.2020 11.30

Täältä taas löytyvät Kiinan viralliset luvut, chromen translate kääntää tämän englanniksi ihan kohtuullisesti. Nyt kello on 05:30 Beijingin aikaa, aamupäivällä 8-11 välillä Beijingin aikaa tulevat varmaan uudet luvut.

https://3g.dxy.cn/newh5/view/pneumonia?scene=2&clicktime=1579582238&enterid=1579582238&from=singlemessage&isappinstalled=0

Näytä koko viesti
Koronavirus 2019-nCoV - 27.1.2020 05.09

Eilen Kiinassa +39% lisää varmistettuja tartuntoja ja alueellisesti suunnilleen jokaisella Kiinan metropolialueella vahvistetut tartunnat olivat + 30-40% päivässä ja virus on levinnyt Wuhanista joka suuntaan. 

Tämä koronavirus näyttää leviävän ihan kuin tarttuvimmat influenssoista. Geneettisen analyysin perusteella on arvioitu, että marraskuussa 2019 yksi henkilö sai tartunnan ehkä Wuhanin kalatorilla ja nyt arvioidaan että ehkä 100000 ihmistä on saanut tartunnan (vaihteluväli 30000-200000).

Virallisesti raportoidaan laboratoriossa vahvistetut tartunnat, joita on nyt 2846. Ei muuta voida koronana raportoidakaan kun oireista ei voida päätellä onko kyseessä korona vai muu infektio ja osa ei oireile paljon ollenkaan. 

Ilmeisesti virus leviää nyt aika exponentiaalisesti eli taudinkantajia tulee kymmeniä prosentteja lisää päivässä ja yksi uusi kantaja ehkä tartuttaa keskimäärin jopa viisi henkeä. Tällä tarttuvuudella on yllätys jos tämä virus ei kierrä koko palloa, jos se siis tarttuu riittäviin väestöryhmiin. 

Tarttuvuus näyttää siis olevan huippua. Vaarallisuus on sitten toinen kysymys, joka on epäselvä. Tauti näyttää tällä hetkellä jättävän lähes kaikki alle 35-vuotiaat lieväoireisiksi tai oireettomiksi. Yllättäen myös vauvat ja taaperot, jotka yleensä ovat epidemioiden riskiryhmä näyttävät selviävän yleensä aika vähällä koronasta. 

Varsinkin vanhemmissa ikäluokissa  korona näyttää kuitenkin aiheuttavan jollekin osalle vaikean keuhkokuumeen, joka vaatii sairaalahoitoa ja jossa on korkea kuolleisuus. Heikkokuntoiset ovat erityinen riskiryhmä. 

Kaiken kukkuraksi lieväoireiset tai lähes oireettomat lapset, nuoret ja nuoret aikuiset ilmeisesti kuitenkin levittävät virusta.

Aika ikävältä epidemialta tämä nyt vaikuttaa. 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus 2019-nCoV - 26.1.2020 01.28

Tämä korona vaikuttaa kovin vaaralliselta viimeisten tietojen mukaan. Korona tarttuu ilmeisesti kohtuullisen herkästi, suurin osa altistuneista ei ehkä saa järin ihmeellisiä oireita, lievää nuhakuumetta tai ei mitään oireita ja paranee itsekseen. Jollain ei ihan pienellä osalla sairastuneista kuitenkin puhkeaa korkean kuolleisuuden keuhkokuume. Lisäksi taudilla on pitkä itämisaika, vakavammin sairastuneilla seitsemän päivää tartunnasta keuhkokuumeeseen.

Jos tämä teoriamalli on edes sinne päin, se selittäisi miksi Kiina on laittanut kokonaisia kaupunkeja kiinni ja miksi Kiinassa ovat toimenpiteet niin rajuja. Kyllä tämä on potentiaalinen panepidemia, jos se olisi esimerkiksi Aasialaisen influenssan (1956-58) tasoinen leviäjä ja myös hyvin lievästi sairaat levittäisivät koronaa. Tarttuvuudesta ja toisaalta saadaanko nopeasti aikaan rokote nyt aika paljon riippuu kiertääkö tämä korona koko pallon. Jos vaikka 40% eli 3 miljardia maapallon 7,7 miljardin väestöstä sairastuisi ja heistä vaikka 3% eli 90 miljoonaa sairastunutta saisi keuhkokuumeen ja vakavaan keuhkokuumeeseen 10% sairastuneista kuolisi oltaisiin jo 9 miljoonassa kuolleessa.

Toivottavasti tämä ei ole niin tarttuva tai tappava ja kyseessä on väärä hälytys. Toisaalta tähän koronaan pystyttäneen ehkä myös tekemään rokote, mutta sen valmistamiseen ja jakeluun kulunee aikaa.

Pörssin tämä voi myös sotkea merkittävästi vähäksi aikaa.

 

 

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 24.1.2020 04.38

KMI lähti sitten kuin hauki kaislikosta, kun osari oli ihan ok.

Salkussa on nyt rajulla painolla kovin defensiivisiä KMI:tä, ENB:tä ja TRP:tä. Nuo hepat jousseet mukavasti jo vuoden verran. Arvostukset ovat kuitenkin tässä vähäriskisimmässä midstream-sektorissa hiljalleen nousseet, vaikka vähän korkeampiriskinen midstream on ottanut osin hittiäkin.

Toki en nyt pidä mitenkään mahdottomana, että vuoden lopussa koko defensiivinen porukka olisi 5% osinkotuotossa, joka tarkoittaisi 20% lisää kursseihin. Kuitenkin oma tuotto-odotus tuolle salkun pääosalle alkaa mennä jo 10% alle, joka on yleensä ollut peruslähtökohta sijoituksilleni. Mikä on yli tai alihintaa? Pöh.... No yritetään pysyä tarkkana ja reagoida tilanteisiin.

Uusiin sijoituksiin tämä vaikuttaa siinä, että juuri nyt näen maailmantalouden ja osakekurssien tulevaisuudennäkymät aika nihkeinä. Yleisindeksipuolella ollaan korkeissa arvostuksissa. Kun seuraava osakedippi tulee, riskisempi puoli ehkä tipahtaa enemmän kuin defensiivinen puoli ja toisaalta huonoja aikoja varten pitäisi olla kassaakin.

Tällä hetkellä kyllä Williams Corporation ja Inter Pipeline ovat midstream-ehdokkaina keskiriskisessä segmentissä. Inter Pipelinea omistin lokakuuhun asti, mutta laskin lähiajan tulosnäkymien olevan nihkeitä, joten myin position ja olen jäänyt odottamaan laskua, arvelin että C$18 saisi ostettua muovitehdasprojektia kohtapuoleen, mutta ei ole ainakaan vielä (väliaikaisesti) laskenut.

Williams on uudempi tuttavuus, joka oli mielestäni ylihintaisena aikaisemmin ollut epäkiinnostava, mutta viime aikojen kurssilasku on tuonut sitä hiljalleen ostotasoille. Williamsin bisnes vaatii mielestäni kuitenkin enemmän capexia pysyäkseen ennallaan kuin vaikka KMI, joten pitää arvostuseroa ollakin. Toisaalta Williamsin uudet projektit vaikuttavat hyviltä, vaikka luvat ovatkin tiukassa. Nykyisellä kaasun hinnalla toki Williamsin Q4 voi olla huono.

 

 

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 23.1.2020 02.08

USAn maakaasu on vetänyt aikamoiset pohjat viime aikoina. $1.9 per MMBTU kovimman talven aikaan. Taustalla on lauha talvi ja reipas ylitarjonta. Vaikka kaasun kysyntä kasvaa aika nopeasti sekä sähkön tuotannon siirtyessä hiilestä halvemmin operoitavaan kaasuun että LNG viennin kasvaessa tuotanto on kasvanut nopeammin.

Taustalla on iso investointibuumi, jonka viimeiset projektit ovat valmistuneet. Samoin paljon kaasua tulee öljyntuotannon sivutuotteena. Kovien investointien ja heikkojen hintojen yhdistelmä on luonut energia-alalle zombie-yritysten massan, jotka valtavassa velkalastissa elävinä kuolleina tuottavat kaasua tai öljyä neljänneksestä toiseen. Iso rytinä konkurssien muodossa on vasta alkamassa kaasu- ja öljypuolella. Kun yrityksillä on isot velkataakat tämä vaikuttanee yleisiin markkinoihinkin.

Osakkeiden hinnat ovat toki jo pitkään reagoineet ja laskutrendi on syvä. Itse olen viime aikoina ollut sijoituksissa midstream-puolella kaikkein konservatiivisimmassa segmentissä kun sentimentti on ollut niin heikko. Kaasu- ja öljyinfrassa on vähän erilaisia toimijoita, osa on käytännössä aika lailla yhteiskunnan perusinfraa, jolla on erittäin pitkät käyttöiät. Osa infrasta taas on käytössä 10-20 vuotta ja muuttuu sitten arvottomaksi kun vanhat öljy- ja kaasukentät ehtyvät. Hinnoittelussa näiden välillä ei ole aikaisemmin ollut paljonkaan eroa.

On ollut itselle aika luonnollista keskittyä ylivelkaantumisesta toipuviin stabiilimman infran firmoihin, kuten ENB, TRP tai KMI. Toki noillakin on jotain lyhyemmän eliniän infraa, mutta sen osuus ei ole kauhean iso, kun ne on myyty pois. KMI:n lyhytikäinen CO2-infra, jota kukaan ei osta, on noista isoin päänsärky.

Nyt kuitenkin näyttää että pitkäikäisten ja lyhytikäisempien putkien välille on syntymässä selviä hinnoittelueroja. Samaan aikaan myös uusissa projekteissa lyhytikäisen infran tuottovaatimukset ovat nousussa. Aikaisemmin lyhytikäistä infraa tehtiin ihan liian halvalla tai ainakin kehnoilla katteilla.

Vähän tässä on alkanut miettiä pitäisikö siirtää painopistettä vähän keskipitkän iän infraan. Eilen ihmettelin Williams Corporationia (WMB), jolla noin puolet on pitkää ja puolet keskipitkää infraa. Nyt hintaero kassavirtana (DCF) on jonkinlainen, kun kurssi on laskenut kaasun hinnan perässä. Samalla kyllä joutuisi pitkistä  take or pay - sopimuksista volaalimpaan markkinaan eli riskit vähän kasvavat.

Jos kaasun hinta on nyt pohjissa vähän volaliteettia ei toki olisi yhtään pahaksi jos kurssi seuraa riittävästi kaasun hintaa.

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 23.1.2020 01.03

Kinder Morganilta(KMI) ihan odotettu osari. Ensi vuodelle DCF ennuste on +3% osaketta kohti. 6% tulossa osinkoa, joka siis nousee toukokuussa. Ihan ok. Pitäisiköhän ostaa lisää... On tuota toki salkussa aika paljon, pitää harkita. Umpitylsä tylsä lappu KMI nykyään kyllä on.

Huonosti tuottava ja hiipuva CO2-bisnes kyllä kiusaa vielä monta vuotta, mutta muut KMI:n bisnekset sujuvat ihan hyvin. Pitkän deleverointikierteenkin, joka sotki kasvun, pitäisi olla jo valmis.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 22.1.2020 09.17

S&P500 pääsy edellyttää voitollista GAAP tulosta sekä viimeisimmältä vuosineljännekseltä että edellisiltä neljältä vuosineljännekseltä eli vuoden ajalta kumulatiivisesti. Isosta markkina-arvosta huolimatta TSLA ei ole päässyt S&P500:een, koska yritys on aina tehnyt tappiota.

Alkuvuonna Tesla oli aika paljon tappiolla ja vaikuttaa luultavalta, että se tekee tappiollisen tuloksen myös vuodelta 2019 eikä sitä siis ainakaan vielä lisätä S&P500-indeksiin. Indeksiin lisäys kyllä nostaisi varmaan kurssia.

Sinänsä Teslan osakekurssi ei ole järin riippuvainen tulosodotuksista, yrityksen kurssia määrittää osakkeen kysyntä, jonka draiverina eivät ole tulevaisuuden tuotot. 

Osakkeen kurssin takana on enemmänkin tarina hienosta ylellisyysosakkeesta, joita on makeaa omistaa. Tesla on nykyään osakemarkkinoilla vähän kuin Louis Vuitton, Rolex tai Porsche kuluttajatuotteissa. Kuluttajamarkkinoilla vaikka Samsonite, Citizen tai Toyota tekevät ihan kelpo tuotteita, siitä huolimatta luksustuotteillekin riittää kysyntää, kovasta hinnasta viis. Sama tilanne on osakemarkkinoilla, kiehtovalle ja kalliille luksukselle on kysyntää, vaikka toki harva trendiosake tekee niin pitkää uraa kuin Tesla.

Tesla on osakemarkkinoiden luksustuote, jolla on kiehtova tarina ja jonka osaketta ostetaan aika lailla riippumatta siitä mitä alla oleva business tuottaa. Siksi osakkeen arvottaminen normaaleilla osakemarkkinoiden tulosmittareilla ei toimi, kun osakkeen ostajatkaan eivät arvota sitä tulosodotusmittareilla.

Jossain vaiheessa toki jokainen osake siirtyy voting machine vaiheesta weighting machine vaiheeseen, mutta Teslalla tuo ei ehkä tapahdu vielä ihan heti. Tällä hetkellä kyllä voting machine ja weighting machine arvostukset ovat ihan eri tasolla. 

 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 22.1.2020 01.45

Nihkeä tilanne kyllä Ovaron johdolla lähteä hattu kourassa kiertämään eri rahoituslaitoksia. Kymppimilli on kuitenkin jonkin kokoinen raha eikä Ovaron nykyiset raportit varsinaisesti herätä luottamusta.

Varsin todennäköisesti suuri osa normipankeista on jo aikaisemmin kierretty ja vastauksena on ollut käytännössä ei. Nyt jos päärahoittaja on vetäytynyt tilanne ei ole sen parempi. Jos iso pankki lainaisi nyt Ovarolle rahaa, se joutuisi helposti lainaamaan lisää jos Collector Bank ei uusi lainoja. Jossain Nordean tai Dansken yrityspankkipuolella pomo huomannee, että Ovaroa lainoittamalla tuskin ylennystä tulee, mutta jos laina menee penkin alle kenkää voi tulla. "Kenen tahvon idea oli lainata rahaa tuolle epämääräiselle kiinteistöfirmalle?" on yrityslainapankkiirin painajaiskysymys.

Jos Collector Bank ei lainaa lisää ja peruspankit ovat nihkeitä, vaihtoehtoina ovat aika pitkälti kiinteistöjen siltarahoitusta tarjoavat tahot, joilla on suolaiset korot ja palkkiot, lähipiiri tai sitten jotkut yritysten pikavippimarkkinat tai vaikka joku Invesdor-tyyppinen viritys.

Aikaa huhtikuun alun deadlineen on sen verran niukasti, että normaalitahtisilla myynneillä ei rahaa saada riittävästi kasaan. Jos vuoden 2019 aikana ei olisi saatu myytyä hyvää määrää asuntoja oltaisiin aivan pakkomyyntitilanteessa. Nyt varmaan jostain rahaa löytyy siksi aikaa että lisää asuntoja saadaan myytyä, mutta korko, kulut tai ehdot voivat olla ikävä yllätys.

On tämä rahoituspeikko toki ollut jo pitkään näkyvissä, nyt edessä lienee joko nihkeitä tai huonoja rahoitusuutisia. Veikkaan yhä nihkeitä.

Näytä koko viesti