Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 21.7.2020 08.32

Täällä ovat Ruotsin luvut, maanantaina tulevat myös viikonlopulta.

https://platz.se/coronavirus/#jump-to-new-cases

7 päivän keskiarvo laskee aika nopeasti, nyt 322.

https://platz.se/coronavirus/#jump-to-new-cases-7-days-average

Espanja on taas menossa ilmeisesti tällä viikolla 7 päivän keskiarvossa Ruotsista ohi eli nyt lienee Espanjassa tartuntoja enemmän suhteessa asukasmäärään. Ruotsissa tartunnat laskevat ja muualla nousevat.

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.7.2020 08.37

kahvi kirjoitti:

Kuitenkin haluaisin painottaa muutamaa näkökulmaa, joita esim stone on täällä aikaisemmin nostanut esille: koronaviruksen on todettu aiheuttaneen pysyväisluonteisia muutoksia/vaurioita esim. sydämeen ja keuhkoihin. Mitä tapahtuu, kun ihminen saa virustartunnan uudelleen? Entä kun virustartunta tulee n:nen kerran? Vaurioiden kumuloituminen? Invaliditeetti/kuolema?

Yleensä ottaen saman taudinaiheuttajan aiheuttamat uudet sairastumiset ovat lievempiä kuin ensimmäiset kun kehoon jää torjunnasta immuniteettimuistia, jota keho hyödyntää infektion torjunnassa. Tilastollisesti saman viruksen uudet infektiot ovat merkittävästi  lievempiä kuin ensimmäiset.

Toki jos on vanhoja vaurioita ne ovat lisäriskitekijöitä, mutta perusinfektiota keho torjuu paremmin. Toki jos virus muuntuu paljon kehon immuniteettimuisti ei enää toimi.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 4.7.2020 09.12

shaksuka kirjoitti:

Worldometersin statistiikkoja pitkästä aikaa katselemalla vaikuttaisi siltä, että korona on nyt tavalla tai toisella vaarattomampi kuin keväällä vielä näytti. Kuolinluvut ovat lähes kaikissa maissa hyvin maltillisia, ja ns. tilanne on päällä oikeastaan vain muutamassa maassa. Kuitenkin Euroopassa on purettu rajoituksia aika isolla kädellä enemmän tai vähemmän kaikkialla, ja suhteelliset kuolinluvut vaikuttaisivat kautta linjan selvästi matalammilta kuin vielä keväällä. En tiedä miten luotettavasti nämä kerätään, mutta jotain varmaan kertoo sekin että maailmassa on Worldometersin mukaan tällä hetkellä 4,4m aktiivista tapausta, joista 1% on luokiteltu vakavaksi tai kriittiseksi. Edellisistä 6,7m tapauksesta kuoli 8%.

Loogisimmat potentiaaliset syyt olisivat varmaankin:

-Tauti on/oli lopulta vaarallinen vain riskiryhmille (ei suoraan vain ikäihmisille, mutta kuitenkin siis suht rajalliselle määrälle ihmisiä). Heikoimmat kuolivat ensin?
-Viruksen jonkinlainen mutatoituminen vaarattomammaksi. Ei mielestäni ihan päätön teoria tämäkään, mutten lähde sen enempää arvailemaan.
-Hoitojen kehittyminen. Varmasti aika paljon enemmän taudin hoidosta ymmärretään nyt kuin 4kk sitten ja olettaisin että tieto myös kulkee aika hyvin ympäri maailman. Vaikea arvioida tämän tarkkaa vaikutusta, mutta kevään sulut olivat mielestäni perusteltavissa jo ihan sillä, että ennuste koronan saadessaan on luullakseni aika selvästi parempi heinäkuussa kuin maaliskuussa 2020.

Paljon suuria mysteerejä tässä riittää silti. Esim Belgiassa on kuollut koronaan n. 0,1% koko populaatiosta, vaikka kansasta luokkaa 5% on sairastanut koronan. Kuolleita on lähes 10k kun todettuja tapauksia reilut 60k (jos lasketaan vain parantuneet ja kuolleet eikä keskeneräisiä tapauksia, kuolleita on n. 30% sairastuneista!). Vastaavasti Singaporessa 45k tapausta ja 26 kuollutta. Ihan järjetön ero, jota on kyllä vaikea täysin selittää millään teorialla. Pyöristellen viisinkertainen on Belgian kuolintahti Suomeenkin nähden.

On tuohon kuolleisuuden ja suhteellisen vaarallisuuden laskuun muitakin mahdollisia syitä. Tässä muutama spekulatiivinen syy.

- Sairastuneiden ikärakenne ja sosiaaliryhmä, nyt nuoret ja itsensä terveydellisesti vahvoiksi tuntevat sairastuvat  herkemmin ja vanhat sekä itsensä riskiryhmään kuuluviksi kokevat ovat varovaisempia. 

- Virus jyllää nyt nuoremman ikärakenteen maissa, esimerkiksi Italian ja Brasilian ikärakenteessa on iso ero.

- Viruksen leviämistä torjutaan paremmin hoitokodeissa, sairaaloissa ja vanhusten kotihoidossa.

- Heikot sairastuvat helppoimmin - ilmiö maissa joissa virus on jyllännyt jonkin aikaa.

- Korona ja influenssa yhdessä  voi olla vaarallisempi yhdistelmä, nyt influenssa on rajusti vähentynyt koronan torjunnan vuoksi ja kausittaisesti.

- Virus voi ehkä olla heikentynyt hiljalleen tartuntasukupolvissa.

- Minirokotusefekti - jos saa ensin pienen annoksen virusta jonka keho torjuu, se voi aktivoida t-soluja seuraavaa viruksen hyökkäystä varten. Kun ihminen sairastuu, tauti on lievempi, kuin jos torjuttua altistusta ei olisi ollut ensin.

- Pienemmät alkuvirusmäärät - korkeat virusannokset johtavat osalla potilaista vakavampaan tautiin, varotoimet ovat ehkä vähentäneet hyvin korkean alkuvirusannoksen tarttumisia.

- Parantuneet hoitokäytännöt, mm. hyytymiä estävän verenohennuslääkityksen yleisempi käyttö ja muukin lääkitys. Tappavan tehohoidon väheneminen. Ei ylihoideta potilaita hengiltä ja potilaat liikkuvat enemmän, eivät ole niin paljon kiinni sängyissä. Täysi liikkumattomuus aiheuttaa pahoja sivuvaikutuksia.

- Tehostunut testaus, nyt löydetään enemmän lieviä ja oireettomia tapauksia. Tämä pienentää CFR:ää.

Koronan vaarallisuuden tilastollinen lasku lienee monen tekijän summa ja eri tekijöiden vaikutusta on vaikea selvittää.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 24.6.2020 11.15

kahvi kirjoitti:

Todella yllättävää, että jo nyt monessa maassa raportoidaan nousevista koronaluvuista. Saksa, Etelä-Korea, Kiina, Iran etc. Toista aaltoahan odoteltiin vasta syksyksi.

Ei uusissa aalloissa ole paljonkaan yllättävää. Niin pitkään kuin riittävää immuniteettia ei ole, Covid-19 on leviämättä vain niin pitkään kuin ihmiset ovat joko vapaaehtoisesti tai yhteiskunnan pakkokeinoin ihmislajille luonnottoman epäsosiaalisia. Heti kun sosiaalinen kanssakäyminen jollain alueella vähän normalisoituu tulee uusi aalto.

Toki näyttää, että uudet aallot käynnistyvät aika hitaasti, on aika pitkä viive, ennen kuin ne lähtevät kunnolla liikkeelle.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 23.6.2020 01.32

Arto kirjoitti:

Ei minun viestimääräni ole syy, joka minussa ärsyttää, vaan herättämäni kognitiivinen dissonanssi. Siihen yksinkertaisin ja helpoin, ja siten yleisin, psykologinen vastine on torjuminen, mikä nettimaailmassa tarkoittaa bännäämistä.

Suurin osa ihmisistä haluaa elää ympäristössä, jossa kohtaa mahdollisimman vähän ristiriitoja. Niinpä "USA Vaalit 2020"-ketjukin on useimmille mieluisin silloin, kun se koostuu omaa maailmankuvaa tukevista vieteistä, tai niiden vastaisista, mutta helposti torjuttavista.

Valitettavasti kiristyvä kilpailu on johtanut siihen, että lähes kaikki "tiedon"välityskin on tosiasiassa heikkojen ihmisten heikkojen itsentuntojen ja heikosti perusteltujen maailmankuvien tukemista. Ristiriitoja sisältävä materiaali ei vain myy tarpeeksi, vaikka olisi totuudellisempaa, ainakin monipuolisuudessaan.

Kyllä erilaisia mielipiteitä voidaan esittää, mutta Dharman kohdalla ei ole ongelmana mielipiteet vaan niiden esitystapa ja volyymi, joka tappaa muun keskustelun.

Jos halutaan pitää yllä kohtuullisen toimivaa nettikeskustelua, liian voimakkaasti rikkova keskustelutyyli ei siihen sovi. Tähän tilanteeseen on tultu todella monta kertaa aiemminkin. Ensin Dharma käyttäytyy foorumilla suunnilleen sivistyneesti, mutta sitten villiintyy. Samalla muutkin hiljalleen siirtyvät keskustelun äärilaidoille kun muualla ei ole tilaa. Sijoitustiedon tai muunkaan foorumin ei pidä olla kenenkään keskustelijan yksinpuheleva äänitorvi.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 23.6.2020 01.01

Branchoa kirjoitti:

Jos tääl ylläpidot ja muut lukee mitään kommentteja niin Dharman suhteen ois syytä miettiä vähän samaa kuin huonojen työntekijöiden kanssa kannattais aina tehdä. Potkia pois ennen ku koko firma lähtee alta. Ois kiva käydä järkevää keskustelua mut koko palsta on täynnä Dharman epä-älyllistä rummutusta. Itteä ei ainakaan edes kiinnosta kirjottaa kun täällä sekoilee lähinnä kaveri jonka lääkitystä tulis säätää ennemmin ku antaa keskustella vakavasti otettavalla forumilla.  Ja ei, tää ei oo sen takia et pitäs hiljentää keskustelua. Vaan siks että mielipiteet on ku persereikä, kaikilla on sellanen. Jokaisen persettä ei vaan jaksais katella koko ajan. 

+1

Dharman maaninen spämmitahti on todistetusti liikaa. Siitä kuinka monta kertaa Dharmalle on annettu bännit täältä tai pokeritiedosta ei kukaan pysy laskuissa, mutta nyt olisi syytä lisätä bännilaskuriin taas yksi.

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 20.6.2020 10.36

Maailmalla näyttää uusi korona-aalto ottavan tuulta. Eteläinen USA on lähdössä vauhtiin ja Keski-Euroopassakin viisari väräjää, mutta suunta ei ole selvä. Idempänä Euroopassa kyllä nousun merkkejä jo. Samaan aikaan toinen työttömyysaalto taitaa olla iskemässä, nyt työttömäksi jäätäneen paremmista töistä ja yritysten tulokset ottanevat hurjaa hittiä.

Toki viime aikojen perusteella on vaikea arvioida varmasti, miten uusi korona-aalto, parempien töiden työttömyysaalto ja yritysten tulosten romahtamisaalto vaikuttaa pörssiin. Voisi olettaa näiden aiheuttavan laskupainetta, mutta mistä sitä koskaan tietää. Joka tapauksessa itsellä on hedget päällä. Vaikka voihan pörssi olla sekaisin vaikka kuinka pitkään. Karhurallilta tämä kyllä vaikuttaa, paluu normaaliin steroideilla ja nykyajan tuulipukujen teknokuplalla höystettynä. 

Huomasin Pikkupron viestin vasta nyt, joten analysoidaan nykytilannetta. Suomessa on koronarintamalla ollut yllättävän rauhallista, tauti lähes tukahtui yllättäen. Nyt ollaan arpajaisvaiheessa, kun Suomessa on kovin vähän tartuntoja sattuma vaikuttaa paljon. Löytääkö tauti sopivan klusterin. Nyt perusilmapiiri on Suomessa aika huoleton eli jos epidemia löytää kunnon pesiä, on paljon leviämistilaa. 

Kuitenkin Suomen osalta olettaisin, että vasta kun ihmiset siirtyvät sisälle alkaa tulla enemmän haasteita. Toki nyt ollaan niin matalassa lähtötasossa, että sattuma vaikuttaa paljon. Syyskuun jälkeen voi olla Suomessa vaikeampaa, olisi isohko yllätys jos tehokas rokote tulisi tämän vuoden puolella. 

Syksyllä sitten ehkä saanemme ihmetellä, miten Brasilia ensimmäisenä isona maana sairasti Bolsonaron "pikku flunssan" ja palasi normaaliin, ei toki ilman uhreja. Siinä olisi ihmettelemistä jos Rion helmikuun karnevaalit vedettäisiin ilman koronahuolia ja Euroopassa odoteltaisiin rokotetta sairastaen.

Trump vetää kohta ehkä kanin tai uuden selityksen hatusta ja kertoo kansalle, että korona menee sairastamalla ohi. 

Viime aikoina koronarintamalla onkin ollut tylsää, vain pörssihuumaa, mutta nyt näyttää, että draamassa käännetään uusi sivu, jossa kohta nähtäneen taas ainakin jonkin verran vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pörssikin voi niihin reagoida.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.6.2020 08.44

MinnaV kirjoitti:

Heippa kaikkille tähän ketjuun myös!  Pitääkö olla huolissaan Covid-19 toisesta tulemisesta markkinoiden kannalta?

Pitänee olla. Tiistaina Florida, Texas ja Arizona all-time-high. Eilen Kalifornia all-time-high. Tänään Floridassa uusi tartuntahuippu. Texas, Arizona ja Kalifornia vielä tänään raportoimatta.

Muuallakin kuumassa ilmastoidussa USA:n Etelässä tartunnat näyttävät olevan kasvuvauhdissa. Toki nyt jenkeissä kai sairastetaan eikä laiteta yhteiskuntaa kiinni, mutta kyllä tässä koronahäiriöitä on tiedossa.

Muutenkin maailman tartuntojen all-time-high rikkoutuu nyt joka viikko. 

Reaktiossa kyse ei ehkä ole aallon voimakkuudesta, vaan siitä että kuvitelma että korona vaan katosi rikkoutuu.

- Voi paskat, ei se tukahtunutkaan - reaktio tullee kohta.

Muutenkin maailmantalous on ihan sekaisin ja se lyö yritysten tulokset lyttyyn. 

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 1.6.2020 09.25

Avautumista Kallion terassilta. 

Juoksulenkillä, sitten Mäkikuplaan pitsalle ja Kustaa Vaasan terassille. Elämä hymyilee vaihteeksi. 

Postaukset ovat jääneet vähiin osin matalan mielialan, ilmeisesti elämäntilannevetoisen depression (on iskenyt joksikin aikaa joskus aiemminkin) ja osin sen vuoksi että valittaminen on kurjaa. 

Maailman taloudessa kaikki on mennyt huonommin kuin kuvittelin, mutta pörssit nousee.

Investointikysyntä romahtanut globaalisti, työttömyys valtavassa nousussa ilman takaraivoa, USA-Kiina kauppasota vauhdissa, USA:n köyhät mustat mellakoivat, Etelä-Amerikka, Meksiko ja Intia koronan kourassa, USA:n toinen aalto tulella, iso osa Eurooppaa ja Aasia korona jumissa tukahduttamisstrategiassa. 

Pörssissä käydään kauppa 10% alle all-time high:n ja kurssit nousee päivä päivältä. Saan itse 30-70% tulosten laskuja lähes kautta linjan vuosille 2020-21. Anaalistit saavat vähemmän, mutta heidänkin mukaan alas mennään ja anaalisteille maksetaan optimistista. 

Mitä ihmettä, enkö ymmärrä taloudesta mitään vai onko nyt aivan vaan valtava sijoituskupla? 

Matkalla olen vähän kevennellyt shortteja, jotka on otettu S&P 500 3250 tasolta kun hulluus on ollut liian hapokasta, ensin kuukausi sitten ja sitten viime viikolla. Effektiivinen positio on nyt nollassa eli jonkinlainen hedge on. Pitkässä juoksussa on kuitenkin olennaista on olla menemättä poikki. 

Nyt pitänee keksiä kuitenkin etsiä uusia juonia. Sijoittamisessa on kuitenkin olennaista reaktiot, vaikka olenkin hidas toimija. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.5.2020 10.20

Pohjois-Kiinassa epäillään, että koronavirus olisi muuttunut sosiaalisesti tarttuvammaksi ja ilmeisesti samalla vähän lievemmäksi. Epäilyjä on, että viruksen saajat olisivat merkittävästi pidempään oireettomia tartuttajia ja epidemiantorjunta siis entistä vaikeampaa.

https://www.japantimes.co.jp/news/2020/05/20/asia-pacific/science-health-asia-pacific/china-new-coronavirus-outbreak/#.Xsd1YDozZEE

Tämä versio olisi Kiinalaisten mukaan tullut Kiinaan Venäjän kaukoidän kautta. Toki huhuihin viruksen mahdollisesta muuttumisesta pitää suhtautua varauksin. Suurin osa viruksen muuttumishuhuista on vääriä. 

Hmm. Toisaalta vaikka Venäjällä on erilainen kuolinsyyluokittelu, kuolleisuusprosentti on maassa virallisesti matala ja epidemia huippusitkeän oloinen toimiin suhteutettuna. 

Näytä koko viesti