Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Kyllä ajatus hintojen kääntymisestä nousuun on vielä ennenaikainen. Normaalisti asuntosykleissä kauppamäärät normalisoituvat vähän ennen hintatrendin kääntymistä. Nyt ollaan kuitenkin yhä hyvin syvässä kuopassa kauppamäärissä vaikka kevät ja alkukesä ovat normaalisti asuntokaupan huippuaikaa.

Mitä hintatilastoihin tulee, ne ovat asuntojen hintojen laskussa aika viiveinen indikaattori. Siihen on kaksi syytä, ensinnäkin asuntokaupan sakatessa keskimääräistä paremmat kohteet liikkuvat ja heikot eivät, hintaindeksi ei siis laskussa käytännössä mittaa ihan samantasoisten asuntojen hintakehitystä, vaan heikon markkinatilanteen alkupuolella myytävät asunnot ovat parempia, mitä hintaindeksit eivät tunnista. Toinen syy viiveiseen hintaindeksiin ovat "vanhat" kaupat, asuntomarkkinoilla on paljon kauppaa joka toteutuu vasta kuukausia hinnansopimisen jälkeen ja hintaindeksissäkin on viive.

Kun kauppamäärissä ei näy mitään normalisoitumisen merkkejä ja asuntolainojen korot (euribor + marginaali) ovat juuri nousseet huippuunsa jo 4,5 prosentin nurkille kyllä tässä on asuntomarkkinoilla vielä kylmää kyytiä tiedossa ainakin loppuvuosi. Keväällä 2024 voi sitten markkina alkaa jo normalisoituakin.

Ihan lähikuukausina lienee vielä tulossa pientä pakkomyyntisokkia kun asuntoa jo pitkään myyneet huomaavat, että korot ovat ihan oikeasti 4,5 % ja asunto on ollut myynnissä jo puoli vuotta tai vuoden. Rakennusfirmojen konkat ja ylivelkaantuneiden asuntosijoittajien ja asuntorahastojen pakkomyynnit voivat myös vaikuttaa markkinoihin. 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne -

Velho wrote:

F-16-koneista on kohkattu jo jonkin aikaa. Onkohan Ukrainan pilotteja ollut jo jossain saamassa konetyyppiin koulutusta? Koneita varmaan alkaa jossain vaiheessa järjestyä, mutta lentäjien koulutus ja huolto-/tukiorganisaation pystyttäminen täytyy olla vähintään 6-12 kuukauden urakka, ennen kuin uusi suorituskyky on käytettävissä. Olisi hyvä saada tähän vähän varaslähtöä.

Eiköhän F-16 toimituksia ole jo pitkään suunniteltu. Muutenkaan ei tässä kannata yrittää olla liian hienoja. Länsimailla lienee jotain 500 ihan käyttökelpoista F-16, F/A -18 ja F-15 hävittäjää varastossa ja joka vuosi poistetaan jotain 100 aktiivikäytöstä.

Toki Ukrainalaisia pitää kouluttaa huoltoon ja käyttöön, mutta kun hävittäjistä nyt ei ole pulaa, niin liitopommitusta voinee harjoitella pommittamalla Venäläisiä vaikka Bathmutissa ja ilmatorjuntaa yrittämällä tiputtaa Venäläisiä sotalentokoneita. F-16 kuitenkin aikaisempien sotien perusteella hankalasti tiputettava kone ja varastokamana on nyt hävittäjiä riittävästi korvaamaan tappiot.

Toisaalta liitopommeja ja ohjuksia taitaa ylijäämävarastoissa olla sen verran niukasti, että operaation isompi ongelma voi hyvinkin olla kuinka tuottaa vaikka 10000 halvahkoa liitopommia kuussa Venäläisten niskaan syydettäväksi. Ei venäläisten paikallaanolevia asemia miljoonien hintaisilla risteilyohjuksilla näet kannata tai voi tehokkaasti moukaroida.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne -

USA on antanut luvan toimittaa F-16 hävittäjiä Ukrainaan. 

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65649471

Jos länsimaiden poistolaareja tyhjennetään riittävästi ja sota jatkuu pitkään, kuten nyt näyttää, Ukraina voi hyvin ajan mittaan saada sodassa täyden ilmaherruuden.

 

Näytä koko viesti
Pikkupron HömppäBlogi -
PikkuPro kirjoitti:

Mielelläni Cityconia omistaisin mut ainakin tällä hetkellä näin. Kiinnostaa kyl ceteris paribus jos laskee vaikka vihaankin tätä lausuntoa: "myin X, ostan back kun laskee". No, toimii hyvin toki niin kauan kun toimii...

Tarvitseeko sitä pelkkään Cityconiin sijoittaa jos kiinteistöt kiinnostaa? Citycon oli joskus REIT- markkinassa halpa, mutta tänään suuri osa USA:n ja Kanadan kiinteistömarkkinasta hinnoittelee joko konkursseja, kovaa diluutiota, pysyvästi korkeaa korkotasoa tai kaikkia samaan aikaan.  Nyt Citycon on vaan minusta ja kai sinustakin vähän kallis verrokjeihin verrattuna.

Rapakon takana taas kukaan uusi kiinteistösijoittaja ei juuri nyt osta mitään ja vanhat parrat ovat aika lailla all-in. Tämä samaan aikaan kun USA:n ja Kanadan korkohuippu näyttää olevan kohta historiaa ja kurssit ovat pohjamudissa.

Näytä koko viesti
Suomen presidentinvaalit 2024 -
tonza kirjoitti:

Veltto on kyllä läppä, monessakin mielessä. :)

Ei kai meillä nyt oikeasti ole kovin montaa varteenotettavaa vaihtoehtoa. Haavisto on omilla leveleillään. 

Mika Aaltola on ilmeisesti alkanut spekuloimaan presidenttikisan lähtemisellä, siinä ehkä ainoa jokerikortti, muuten pelit on jo käytännössä pelattu. 

Saa ottaa talteen ja vittuilla tammikuussa. :)

Onhan sitä aika monia muitakin ok ehdokkaita, Rehn, Katainen ja Stubb nyt esimerkiksi. Timo Soinilta taas puuttuu puolue, muuten hänellä olisi hyvät edellytykset presidentiksi. SDP:ssä on kyllä aika tyhjää ehdokasosastolla.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju -

Johannes Ankelon mielenkiintoiseen kolumniin muutama huomio.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/jenkkitalous-hyytyy-lai…

Ensinnäkin USA:n ja Kanadan inflaatiotilanne näyttää nyt vähän erilaiselta kuin Euroopassa. USA:n "All items less food and energy" -inflaatio, jota voi ehkä pitää parhaana indikaattorina näyttää olevan hidastumassa aika nopeasti. USA:ssa maaliskuun luku oli 0,30 %, joka vuosi tasolla tarkoittaisi 3,7% ko. hintojen nousua. Tämä ei ole enää kovin kaukana FEDin 2%-3% inflaatiotavoitteesta. Vaikka ei sitä ihan yhden kuukauden perusteella voida tehdä isoja liikkeitä nopeasti hidastuvan inflaation trendi on ollut näkyvissä jo pitkään.

Kun vielä rahoitusmarkkina näyttää sakkaavan rajusti markkina hinnoittelee nyt jo ohjauskorkojen laskua loppuvuoteen. Logiikka on, että korkoasetta ei tarvita enää niin paljon inflaation hillintään kun lainarahan kysynnän ja saatavuuden raju heikentyminen suitsii nyt inflaatiota.

Toisaalta nyt talouden uhkana on nopea 2007-2009 finanssikriisin alun oloinen "credit crunch", voisi kaataa hyviäkin firmoja. Fedin ohjauskorkojen alentaminen tukisi nyt nopeasti lainamarkkinaa. Fedin koronalennukset voivat minusta tulla nyt hyvinkin nopeasti jos kuukausi-inflaatio yhtään tästä hidastuu huhtikuussa.

 

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 -
hauturi kirjoitti:

Jos lähdetään siitä että Sanna ei ole eroamassa miehestään, niin mitä voidaan päätellä siitä että mies jätti oman hommansa? Itse kyllä arvailisin, että molemmille on tiedossa jotain pientä kivaa Suomen ulkopuolelta. Tervetuloa vaikka Luxemburgiin.

Onhan tuossa 3,5 vuoden puolisoiden yhteinen pääministeriprojekti päättynyt. Voi hyvin olla että Sanna ja Markus ovat sopineet että pääministeriajan Markus hoitaa enemmän kotia. Nyt sitten Markuksella on taas paremmin mahdollista panostaa uusiin start-up projekteihin, jotka eivät ole vielä julkisia. 

Näytä koko viesti
Kilpparin tumputusbloki -
Kilppari kirjoitti:

Oikeastaan vain kaksi yllätystä koko pelissä. Ekana se, että SDP kasvatti kannatusta ja toisena se, että vihreät tippui noin rajusti. Jälkimmäinen siis poikkeuksellisen hyvä uutinen. Toki kokoomus näyttää vielä olevan hiilidioksidihumpassa vielä täysillä mukana, mutta kun heille alkaa selvitä tanssin hinta, niin eiköhän jotain järjen ääniä sieltäkin ala kuulua. Tämä siis oletuksella, että SDP on toinen hallituspuolue. Jos se on Persut, niin sitten tuo asia lienee kunnossa.

Media ottanut mielenkiintoisesti esille taktisen äänestämisen. Sikäli hassua, että kyllä se pääministeripuolueen asema on ollut ihan yhtä tärkeä kaikissa niissä vaaleissa jotka itse muistan. Eli ihan sama ajattelutapa siellä uurnalla on aina ollut. "Tämä kristallipuolue olisi kyllä kiva, mutta kannattaako tätä äänestää, kun ei pääse valtaan kuitenkaan, äänestän kokoomusta."

Minusta näissä vaaleissa näkyy myös, että merkittäviä puolueita on liikaa. Viime aikoina Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat olleet poliittiselta linjaltaan hyvin lähellä toisiaan samalla kun Marinin SDP meni hallituskaudella ja vaaleissa aika vasemmalle.

Tämä liittyy osin poliittisen kentän muuttumiseen. Vihreät oli joskus 20-30 vuotta sitten Kokoomuksen puisto-osasto, nykyään suomalaisittain hyvin vasemmalla  oleva ilmasto-, feminismi-ja woke-henkinen puolue, joka ei puolueena itse vielä ymmärrä miten radikaalivasemmalla ollaan. Kyllähän Li Anderssonin ja Maria Ohisalon voisi hyvin vaihtaa keskenään puheenjohtajina eikä kukaan ihmettelisi.

Soinin SMP/Perussuomalaiset taas oli poliittisen kentän keskustassa SDP:n kaverina, kun taas puolueen jakaantumisen jälkeen Halla-ahon ja Purran Perussuomalaisten linja on siirtynyt Kokoomuksen oikealla puolelle. Nyt kun EU:sta ja Natosta on Suomessa laaja konsensus Purran Perussuomalaiset on nyt aika maltillisen  kansallismielistä Eurooppalaista konservatismismia. (Verrattuna moniin muihin Euroopan radikaalisempiin kansallispopulistisiin puolueisiin.)

Toisaalta Perussuomalaiset ja Keskusta ovat nyt maakunnissa niin samoilla apajilla, ettei molemmille oikein riitä elintilaa. Keskustan pitkäaikainen kaupungistumisen neliraajajarrutus ei ehkä enää isomman puolueen linjaksi riitä.

Kokoomuksellekin ison kilpailijan tuleminen oikealle aiheuttaa haasteita.

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 -

Marinilla ovat nyt minusta vaihtoehtoina eduskunnan puhemiehen paikka, joku korkea kansainvälinen tehtävä ja/tai vauvaloma. Marin on aiemmin haastatteluissa puhunut haluavansa lisää lapsia, mutta pääministerin tehtävä ei ole perheenlisäystä mahdollistanut.

Suomen eduskunnassa mahdollinen vauvaloma ei ole este tulla valituksi puhemieheksi, mutta EU-virat ovat hankalampia.

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 -
JP kirjoitti:

 

Farseer kirjoitti:

Sinipunaisen katastrofin todennäköisyys lisääntyi juuri roimasti, kun Sanna Marin ilmoitti jättävänsä demarien puheenjohtajuuden: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009501526.html

 

Ei yllätä. Sanna on lähdössä seuraavalla lennolla johonkin kovapalkkaiseen EU-virkaan ja seuraavissa vaaleissa häämöttävän SDP:n murskatappion saa ottaa niskoilleen joku muu, vaikka siemen kylvettiin jo nyt. Taktiset äänestäjät nimittäin palaavat omien puolueidensa pariin.

Hmm. Sanna Marin pelaa nyt itselleen mahdollisuuden toiseen pääministerikauteen tulevaisuudessa kun hän lähtee lataamaan akkuja vaalivoiton jälkeen politiikan huipulta. Sinipuna-hallituksen valtiovarainministerin imago ei oikein Marinin imagoon olisi sopinut ja oppositio olisi kuluttanut naamaa. Antti Lindtman lienee uusi SDP:n puheenjohtaja.

Näytä koko viesti