Olet täällä

petteri

petteri

  • Liittynyt 26.6.2014
  • 318 viestiä
  • 6 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Citycon - 19.3.2019 16.03

Suuressa osassa verotusmaita ja verotustapauksia pääoman palautukset ovat verottomia, kun taas osingoista maksetaan verot. Suomessa kyllä verotuksessa pääomanpalautuksia ja osinkoja kohdellaan pääosin samalla tavalla, mutta se on kansainvälisesti poikkeus.

Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 18.3.2019 11.52

Kun verrataan Suomen ja Ruotsin vaalijärjestelmiä Suomessa viralliset vaalit ovat myös epäsuora äänestys siitä mikä puolueen linja on ja millaisia painotuksia on. Puolueiden linja kuitenkin pitkälti määräytyy kansanedustajien enemmistön tahdon mukaan. Ruotsalaistyylisessä listavaalissa taas läpipääsevät  edustajat pitkälti päätetään puolueiden sisällä eikä perusäänestäjä voi suoranaisesti vaikuttaa puolueen sisäisiin painotuksiin.

Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 17.3.2019 14.04

Minä äänestän Wille Rydmania. Toki hänellä ei ole merkittävää työuraa politiikan ulkopuolelta, mutta muuten hän täyttäisi yllä olevat kriteerit. Toki hän ei ole ehdolla Pirkanmaalla, vaan Helsingissä. Wille Rydmania kannattaa äänestää myös siitä syystä, että hän varsin potentiaalinen korkean tason vaikuttaja tulevaisuudessa jos hän pystyy vaaleissa näyttämään riittävän korkeaa henkilökohtaista kannatusta.

 

 

 

 

 

 

 

Brexit - 17.3.2019 13.44

Koska spekulointi on hauskaa, laitetaan tähän nyt esiin vielä yksi mahdollinen lopputulos.

Britannia näyttää nyt olevan menossa kohta pitkää lykkäystä EU-eroon. Jos Mayn sopimus hylätään on ehkä mahdollista, että sen jälkeen Brexitiin tulee väliaikainen lykkäys, joka on voimassa niin pitkään kunnes Britannian parlamentti toisin ilmoittaa. Toki jonkinlaisella minimiajalla.

Kun tätä miettii tämä voisi sopia monelle osapuolelle paremmin kuin pitkä kiinteä lykkäys. Jos eroa näet lykätään kiinteällä aikaperiodilla ei voida tietää, onko Britannia silloin valmis tekemään päätöksen. Toisaalta jos Brexitin toimeenpanoon tehdään väliaikainen lykkäys, jonka päättämisestä Britannian parlamentti voi päättää, ongelma ratkeaa kompromissilla, joka voi olla helpompi myydä läpi.

Ei ihan mahdoton ajatus. Tämä olisi vielä aika poliittinenkin ratkaisu, kuin suoraan vanhasta kyllä,  pääministeri sarjasta.

Brexit - 15.3.2019 16.01

Joskus politiikassa on kulminaatiopisteitä. Brexitin osalta käännepiste saattoi olla keskiviikkona äänin 314-308, jossa parlamentti päätti muutoksesta, jonka mukaan no dealia ei tehdä missään oloissa. Päätös ei ole juridisesti sitova, mutta poliittisesti se on tällä hetkellä voimakas.

Tämän seurauksena May ja Britannian hallitus ilmoitti että kunhan Brexitiä lykätään, josta siis päätettiin torstaina, äänestetään ensin Mayn sopimuksesta ja jos Mayn sopimus ei mene läpi Brexitiin tulee pitkä lykkäys. 

Torstaina muutosehdotusäänestyksissä oli vaihtoehto, joka olisi avannut tämän suunnitelman. Se kaatui äänin 314-312 ja 314-311. Tämä tarkoittaa, että edetään Mayn ehdotuksen mukaan. 

Ensi viikolla siis ensin äänestetään Mayn sopimuksesta, joka on jo kaksi kertaa hylätty isolla marginaalilla. Olisi yllätys jos se menisi läpi, mutta ihan mahdotonta se ei ole. 

Jos Mayn sopimus ei mene läpi Britannia hakee pitkää lykkäystä. EU:n päättäjät ovat lopen kyllästyneitä jatkuvaan Brexitiin, joten he haluavat rauhoittaa tilanteen, joten he antavat lykkäyksen vain jos se on pitkä ja nyt Eu päättäjät taitavat käytännössä päättää, kuinka pitkä lykkäys on. Pitkä lykkäys lienee jotain 21 kuukauden - 8 vuoden välissä. 

Brexit sotkussa näyttää nyt olevan todennäköinen reitti pitkään jatkoaikaan. Pidän pitkän vuosien lykkäyksen todennäköisyytenä nyt 65%. Mutta koska tilanne on äärimmäisen tiukka ja ollaan hyvin pienissä marginaaleissa, myös sekä Mayn sopimuksen hyväksyminen että no deal Brexit ovat yhä myös mahdolliset. 

 

 

Brexit - 14.3.2019 20.36

Brexitin lykkäämisestä on päätetty äänin 412-202.

Tämän hetken tilanteen perusteella ensi viikolla on tulossa kolmas äänestys Mayn sopimuksesta, joka on jo kaksi kertaa hylätty. Jos Mayn sopimus yllättäen hyväksytään Britannia hakee lyhyttä lisäaikaa Soft Brexitin valmistelulle. Jos Mayn sopimusta ei hyväksytä, joka on oletettava tulos, Britannia hakee pitkää lykkäystä.

Tänään oli monta huikean tiukkaa äänestystä, jotka ratkesivat 2-3 äänen eroilla, jotka käytännössä kaikki edistivät pitkää lykkäystä. Mahdollinen pitkä lykkäys pitää kuitenkin hyväksyä sekä EU huippukokouksessa että brittiparlamentissa.

Brexit - 14.3.2019 13.38

EU:n Donald Tusk on nyt lehtitietojen mukaan tarjonnut Britannialle pitkää lisäaikaa, jonka aikana Britannia voi arvioida strategisia vaihtoehtojaan. Tässä tilanteessa esimerkiksi parin vuoden lisäaika voisi saada brittiparlamentissa hyvinkin kannatusta, toki nyt on huhuja neljänkin vuoden lisäajasta.

Brexit - 14.3.2019 12.43

raxor88 kirjoitti:

Eilisessä äänestyksessähän hallitus äänesti osittain vastaan koska äänestyskohde muuttui - ei hard exittiä 29.3. mennessä vs ei hard exittiä ikinä. Sen taki äänestys oli niin tiukka.. 

Kyllä näin ja samalla käytännössä tiedettiin, että esitys menee läpi. Tuo on siitä huolimatta tiukka tulos, vaikka eihän brexitistä väännettäisi jos tilanne ei olisi tiukka. 

Brexit - 14.3.2019 12.05

Sekavaa tämä on. Jos nyt pitäisi arvioida, no deal brexitin todennäköisyys seuraavan vuoden aikana on minusta kymmeniä prosentteja eli huomattavan korkea. Tässä voi vielä hallituskriisikin tulla sotkemaan tilannetta ja jopa jossain tilanteessa vaikuttaa brexitiin jos päätöksiä ei saada tehtyä.

Kai tässä kuitenkin loputtomien lykkäysten reitti on todennäköisin, mutta niukasti. 

 

 

Brexit - 13.3.2019 23.06

Yllättävän tiukka äänestys. Kai aika lähelle tuo 321-278 olisi tullut eron kumoamisäänestyksessäkin. Nyt May ei varmaan halua päästää parlamenttia äänestämään EU-erohakemuksen peruuttamisesta, joka taitaisi jo nyt mennä läpi. Mutta onko hänen kuitenkin pakko? 

Kai tässä kohta kuitenkin aika nopeasti, ehkä lykkäyksen jälkeen, tulee parlamenttiin remain vs no deal äänestys. Ei tätä voida vatvoa loputtomasti ja ratkaisu on joskus tehtävä. EU:ssa pysymisen kannattajat toiseen käytävään ja no deal kannattajat toiseen. Lasketaan nupit ja ratkaisu on tehty.

Ei näillä äänestysnumeroilla voi no deal Brexitiä pois sulkea, joku 400-200 olisi käytännössä ratkaissut homman mutta 321-278 on tiukka tilanne ja draama jatkuu. Edessä voi olla myös monenlaisia teknisiä mutkia.