Olet täällä

Uraaniin ja ydinvoimaan sijoittaminen - 18.10.2021 10.27

Jahas, maailman suurimmalta tuottajalta kohtuullisen suora viesti, että uraanin hinta tulee nousemaan merkittävästi. Tämä se tästä vielä puuttui. 

https://otp.tools.investis.com/clients/uk/kazatomprom/rns/regulatory-sto...

 

 

Näytä koko viesti
Inderes - 4.10.2021 03.24

Lokki kirjoitti:

Paljonkohan vaikuttaa merkitsijöiden määrään, että pitää olla Inderesin käyttäjätili olemassa? Tämä tekee merkitsemisestä hivenen vaikeampaa, vaikkei tämä mahdottoman vaikeaa olekaan jos kerta omistajaksi haluaa. Mielestäni hieman turha vaatimus kuitenkin.

Varmasti on vaikutusta, samoin kuin sillä, että ei voi klikkailla Nordnetin kautta helposti. Tämä oli itselleni ensimmäinen ei-Nordnet anti, ja vaikka sujuvasti menikin, niin kyllä porukka varmaan jättää väliin ihan tuon extrasäätämisen vuoksi. 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 2.10.2021 09.33

Pörssimörssäri kirjoitti:

Siina missa Iiris Suomelan valinnalla Vihreat polarisoituu entisestaan, Riikka Purran valinnalla Persut taas salonkikelpostui. En ole kummankaan puolueen kannattaja, mutta ei ole hankalaa nahda kumman kannatus menee ylos ja kumman alas. Olisipa porssikurssien nakeminen nain selkeaa!

Itse arvelisin että suurin hyötyjä noista muuveista on Kokoomus. Vaikea nähdä PS:n kannatuksen paljoa liikkuvan. HA-faneja lähtee (mihin?) ehkä hieman, ja jostain SDP:lta saattaa tulla tilalle joitain sivusilmällä politiikkaa seuraavia naisia, jotka eivät haluakkan enää äänestää näin vasemmalla olevaa puoluetta.

Monelle Soininvaaralaista politiikkaa kannattavalle vihreälle tämä sen sijaan oli viimeinen niitti; sementoitiin puolueen suuntaa tulevaisuuteen. Ja minne nuo menisivät, jolleivat Kokoomukseen? 

Edit: Atte Harjanne valtakunnan ykkösvihreänä voisi nostaa kannatuksen seuraavalle tasolle. Mutta Vihreiden isot pojat/tytöt eivät tule ikinä kestämään tuollaisen ydinvoimaa kannattavan väärämielisen nousua parrasvaloihin. 

Näytä koko viesti
Kindred - 30.9.2021 11.58

Siis ei Kindrediltä mitään vahvistusta ole käsittääkseni tullut, vaan ruotsifirmat reagoi tuohon Entainin ilmoitukseen. Mielestäni ylireagointi, vaikka Kindred saman ilmoittaisikin. Kindred on kokeneimmasta päästä lisenssimarkkinoilla, en nää miksei saisi sitä Hollantiinkin hommattua, vaikkakin hieman myöhemmin. Entain toivoo saavansa lisenssin H1 2022.

Näytä koko viesti
Kindred - 30.9.2021 11.53

Entain stops offering games in the Netherlands - aims for license during the first half of 2022 (Finwire)
2021-09-30 10:29 The
British gaming operator Entain will from tomorrow 1 October stop offering games to customers in the Netherlands. It will affect EBITDA by around 5 million pounds per month, according to a press release.

Entain will apply for a license in the Netherlands later this year and aims to obtain one during the first half of 2022.

The announcement from Entain also seems to have an effect on several Swedish gaming companies. Kindred falls by around 5 percent and Betsson is down 2.3 percent.

 

Itse lisäsin 130sek pinnasta. 

Näytä koko viesti
Betsson - 23.9.2021 09.23

Mitä Betukalla tapahtuu? Viikon sisään nuo yrityskauppahuhut, Lindwallille fudut ja nyt lähti Chairman Patrick Svensk koska

"The decision to resign from Betsson's Board of Directors is based on the fact that the company's major shareholders have stated that they no longer have full confidence in Patrick Svensk as Chairman of the Board. The lack of full trust is due to how the dismissal of the CEO was handled, which the company communicated in a press release on September 17, 2021."

Näytä koko viesti
Uraaniin ja ydinvoimaan sijoittaminen - 12.9.2021 09.02

aliisan_avaimet kirjoitti:

Kuinka kestävää on nousu, jos se on GME-porukan masinoima?

Ei ole. Wallstreetbets alkanut osoittamaan kiinnostusta oikeastaan vasta nyt perjaintain ja viikonlopun aikana, luonnollisesti, koska osakkeet alkoivat raketoimaan... Uraanitwitterissä härkämarkkinan alkua on odotettu jo vuosien ajan. 

Oman uraanisalkun ensimmäinen 10-baggeri tuli perjantaina. 

 

Edit: viimeaikainen nousu on siis monen asian summa, mutta suurimpana syyllisenä on Eric Sprottin Physical Uranium Trust joka on alkanut imuroimaan fyysistä uraania markkinoilta.

 

Näytä koko viesti
Omaisuuden turmelua - 4.9.2021 01.36

Turmiolan Tommi kirjoitti:

Itse kiinnostuin uraanista juurikin houkuttelevan makron vuoksi. Kysyntä on kasvussa ja ilmastomuutoksen torjunta todennäköisesti vain kiihdyttää tätä. Samaan aikaan tuotantokapasiteetti on pienempi kuin nykyinen kysyntä. Viimeistään kun vanhat varastot on käytetty loppuun, hintojen on pakko lähteä kovaan nousuun. Tähän päälle Sprottin kaltainen markkinahäirikkö, joka imee kolmanneksen tuotannosta pois markkinoilta. Onhan tuo älytöntä. Pelkästään eilen ostivat 800 000 paunaa, kun globaali vuotuinen tuotanto on noin 154 miljoonaa paunaa. Kahdessa viikossa rahasto on hankkinut jo yli 13% koko tämän vuoden ennustetusta tuotannosta. On vaikea nähdä, miten tämä ei voisi olla heijastumatta hintoihin. 

Itse spekuloin lähinnä nopealla ylikorjauksella hintoihin. Tosin suotuisan makron vuoksi uraanin päällä voi huoletta istua pitempäänkin.

 

onC kirjoitti:

Oman uraanisalkkuni suurimmat omistukset ovat Global Atomic, UEX Corporation, Energy Fuels, Standard Uranium, Isoenergy. 

 

Avasin oman rivin melko varovaisesti, mutta tarkoituksena on kasvattaa positiota. Mikä kohde näkemyksesi mukaan tarjoaa parhaan riski/tuotto -suhteen uraanin hinnan kallistuessa? Tutkin paria etf:ää. Niissä näytti olevan mukana myös kaivosten tarviketoimittajia, mikä ehkä syö parhaan upsiden. Perehdyin pintapuolisesti myös NexGen Energyyn. Onko tämä tuttu yhtiö?

 

 

Olen väärä ihminen vastaamaan tuohon. Kuten muissakin sijoituksissani, kuuntelen ja luen fiksumpien ihmisten analyyseja, ja sen pohjalta muodostan oman sijoituspäätökseni. Twitterin puolella vaikuttava Mikko Leivo on vaikuttanut päätökseeni sijoittaa Global Atomiciin. Mikko taisi kirjoittaa yhtiöistä aikaisemminkin, mutta sivuaa tässä tuoreimmassa kirjoituksessaan (alkuvuodesta) jossa hän antaa oman näkemyksensä uraanin bull-skenaariosta:

https://kontraaja.wordpress.com/2021/05/09/uraanin-hinta-tulee-ylittamaa...

Nexgeniä ei omasta salkustani löydy, kuten ei myöskään noita kahta vielä suurempaa (Cameco, Kazatomprom). Haen moonshotteja, ja arvelen että tuulipuvut tulevat viemään nimenomaan pienempiä yhtiöitä (varsinkin exploration-junioreja jotka sattuvat löytämään oikeaan aikaan uraania) sinne kuuhun. Lisäksi ostin tuota Sprottia. 

Näytä koko viesti
Omaisuuden turmelua - 3.9.2021 10.23

Mukava nähdä Sijoitustiedollakin uraanihärän kyytiin hypänneitä.

Itse ostin ensimmäiset uraanilappuni 2019, ja olen tasaisesti lisäillyt siitä lähtien. Viime vuosien hinnoilla tietyt uraanifirmat olivat mielestäni hyviä pitkän ajan sijoituskohteita (ilmastonmuutos, tuleva supply deficit). Näissä markkinaolosuhteissa näen kuitenkin hyvinkin mahdolliseksi, että tämäkin vedetään _täysin_ överiksi, ja uraanin spotti raketoi kuun tuolle puolen suhteellisen lyhyessä ajassa. Esim. Reddit (tai no nuoret ihmiset yleensäkin) on hyvin ydinvoimamyöteinen ja koko uraanimarkkina on todella pieni vrt. esim. yksittäiset tämän vuoden meemiosakkeet. 

Oman uraanisalkkuni suurimmat omistukset ovat Global Atomic, UEX Corporation, Energy Fuels, Standard Uranium, Isoenergy. Global Atomic selvästi suurin, ja olinkin kohtuullisen ajoissa mukana. Pidin mm. siitä, että Global pystyy rahoittamaan toimintaansa Turkissa sijaitsevan sinkkikaivoksen avulla (sinkki muiden hyödykkeiden ohella on myös hyvissä hinnoissa, enkä usko että vain väliaikaisesti). Lisäksi heidän tuleva kaivos Nigerissä voidaan laittaa toimintaan huomattavan alhaisella uraanin hinnalla, vrt. siihen että suurin osa näistä tarvitsee >50$ spottihinnan ollakseen kannattavia. Afrikassa on aina omat riskinsä, mutta Niger vaikuttaa ystävälliseltä maaperältä kaivosfirmoille. Viime viikolla saatiin vahvistus sopimuksesta, että Niger omistaa Dasasta (GLOn kaivos) 10%. 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 19.8.2021 09.11

Hienoa. Ainoa mikä jäi puuttumaan, olisi ohjeistuksen nosto (200m rev 32m EBITDA, nyt jo koossa 105m & 18.5m). 

 

Edit: Redeyelta ei tuoretta analyysia, mutta maaliskuulta peräisin olevat ennusteet beatattiin ~20%. Tuolloin base-hinta osakkeelle heillä 71sek. 

Näytä koko viesti