Olet täällä

Kriittistä keskustelua mediasta: agendat, subjektiivisuus, sensuuri, käsittelemättömät aiheet - 7.12.2022 08.26

JR kirjoitti:

 

A kirjoitti:

En siis itse usko, että Twitterin vallan väärinkäyttö rajautuisi pelkästään johonkin paheksuttavaan ja tosi kesyyn. Pidän paljon todennäköisempänä vallan räikeää väärinkäyttöä, vähintään poliitikkojen puolelta. Tuolloin läppärikeissin aikana oli käynnissä suht tiukat vaalit ja poliitikot arvatenkin tekivät kaikkensa (ml. laittomuudet) saadakseen voiton.

 

Jaa. Mun mielestäni taas kun Musk haluaa alustalleen relevanssia ja näkyvyyttä (ja paljastaa vanhan johdon "mädännäisyyden"), ja antaa jollekin journalistille vapaat kädet tonkia vanhoja viestejä, niin se mitä tuodaan esiin kertoo myös aika hyvin, mikä on pahinta mitä löytyi.

Joo, ehdottomasti Musk haluaa myös tässä mm. kosiskella "oikeistoa" (ja jenkkien republikaaneja ja ylipäätään demarivastaisia) ja sen sellaista ideologiaa kannattavaa. Sitä porukkaa, joka kulloinkin tuo mahdollisesti eniten fyrkkaa tiskiin ja pitää näkyvyyden ylhäällä.

Saa nähdä, mitä nuo pari journalistia vielä löytävät noista "Twitter files" -datoista. Kunhan nyt saavat ensin sensuroimattomat versiot eilen paljastetun aiemman filtteröinnin jälkeen, niin pääsevät kunnolla tonkimaan. Mielestäni sieltä on jo nyt nostettu esiin selvästi rajua väärää toimintaa. Ja menihän Panama-papereissakin kuukausia vai oliko peräti yli vuosi, ennen kuin löysivät mielenkiintoista ja räikeää vääryyttä.

 

Näytä koko viesti
Kriittistä keskustelua mediasta: agendat, subjektiivisuus, sensuuri, käsittelemättömät aiheet - 7.12.2022 07.05

mskomu kirjoitti:

 

A kirjoitti:

Mun mielestä on vain hyvä, jos tällaiset asiat (kuinka Twitter on rajoittanut/estänyt/manipuloinut sisältöjä) leviävät kaiken kansan tietoon. Se on mielestäni kaikkien etu, että (tällainen) informaatio leviää mahdollisimman hyvin. Kyse on lopulta kuitenkin vain yhden somealustan toiminnasta.

 

Samaa mieltä. On myös ihan merkittävä mahis, että Twitterissä on tapahtunut vain jotain paheksuttavaa, mutta tosi kesyä. Mikäki näin, niin hyvä, että homma pengotaan auki, jolloin totuus tulee ilmi ja huomataan, että pelottelusta huolimatta Twitter - ja luultavasti muutkaan alustat - eivät ole olleet mitään "mädättämisen mestareita".

Mun mielestä tähän asti paljastunut homma on arveluttavaa, enk hyväksy moista, mutta myös kesyä. Mikäli ei paljastu paljon uutta, niin näyttäisi siltä, että tämä läppäri-case on enemmänkin yksittäinen huonosti hoidettu ylilyönti, kuin merkki törkeästä ja järjestelmällisestä puolueellisuudesta. Rehellisesti sanottuna olen odottanut, että paljastukset olisivat pahempia ja ehkä niitä vielä tulee.

Näen asian niin, että mikäli valtaa on voitu väärinkäyttää niin sitä on väärinkäytetty. Cambridge Analytica -keissi vahvisti itselleni, että somealustoilla on aivan valtavasti valtaa ja voimaa. Se sama voima, joka ennen oli ensisijaisesti ja pääasiassa lehdistöllä.

Facebookin osalta yksi tapaus (Cambridge Analytica) jäi kiinni. Google on myös jäänyt kiinni mielipidemuokkauksesta. Ja ties mitkä alustat, tuossa vaan pari esimerkkiä. Somealustat yleisesti ovat erittäin voimakkaita ja vaarallisia, se analytiikka mitä kerätään on ihan älyttömän monimuotoista ja käytettävissä uskomattomilla tavoilla.

Suomi on niin periferia maailman mittakaavassa (ja periaatteet sananvapaudesta ym. rakennettu aikanaan vahvasti ja fiksusti), että täällä voi vielä jokseenkin luottaa moniin sisältöihin, joita vastaaviin ei ole voinut osassa maailmaa luottaa vuosikausiin.

Esimerkit maailmalta ovat myös vahvistaneet tätä näkemystäni: valtaa väärinkäytetään jos voidaan. Räikeimpänä ja helpoimpana esimerkkinä Kiina, joka on rajoittanut mielipiteitä ja sisältöä jo vuosia (Internet-aikana lähtien varmaan Suuresta Palomuurista) nykyiseen WeChattiin ja sosiaaliseen pisteytykseen ja nykyiseen fyysisenkin maailman hyvin tiukkaan valvontaan.

En siis itse usko, että Twitterin vallan väärinkäyttö rajautuisi pelkästään johonkin paheksuttavaan ja tosi kesyyn. Pidän paljon todennäköisempänä vallan räikeää väärinkäyttöä, vähintään poliitikkojen puolelta. Tuolloin läppärikeissin aikana oli käynnissä suht tiukat vaalit ja poliitikot arvatenkin tekivät kaikkensa (ml. laittomuudet) saadakseen voiton.

Näytä koko viesti
Kriittistä keskustelua mediasta: agendat, subjektiivisuus, sensuuri, käsittelemättömät aiheet - 7.12.2022 05.01

JR kirjoitti:

 

A kirjoitti:

Eilen tuli tällaista uutta tähän liittyen (alla).

 

Niin, eli siis henkilö joka oli vastuussa siitä, että Twitter ei julkaise mitään laitonta, koitti tehdä työnsä, joten Musk erotti hänet. Tää on toki "mielenkiintoista", mutta lähinnä siinä merkityksessä, että kertoo miten sekaisin Musk on.

En itse hyppäisi tuollaiseen johtopäätökseen. Siihen on ollut ihan painavat syyt, miksi Twitterin aiempi johto on halunnut asioiden pysyvän piilossa. Musk haluaa nyt selvästikin ainakin jonkin verran raottaa verhoa ja nyt potkittu jamppa ei selvästi ollut agendan suhteen yhteistyöhaluinen.

Mun mielestä on vain hyvä, jos tällaiset asiat (kuinka Twitter on rajoittanut/estänyt/manipuloinut sisältöjä) leviävät kaiken kansan tietoon. Se on mielestäni kaikkien etu, että (tällainen) informaatio leviää mahdollisimman hyvin. Kyse on lopulta kuitenkin vain yhden somealustan toiminnasta.

Näytä koko viesti
Kriittistä keskustelua mediasta: agendat, subjektiivisuus, sensuuri, käsittelemättömät aiheet - 7.12.2022 04.30

JR kirjoitti:

 

AnonymousBettor kirjoitti:

Ongelma ei ole alastonkuvat presidentin pojasta, joka on vain osa vuotoa. Ongelma on, että laajempi keskustelu estettiin sosiaalisessa mediassa koko aiheesta.

 

Jos jotain oikeasti ongelmallista olisi tapahtunut, niin reportteri, jolla on pääsy täysiin twitterin arkistoihin, olisi varmaan voinut keskittyä oikeisiin esimerkkeihin, eikä kostopornon sensurointiin.

Ongelmallisinta on nimenomaan ne sähköpostit Twitterin ja poliitikkojen välillä. Eilen tuli tällaista uutta tähän liittyen (alla). Mutta jo niissä julkaistuissakin oli mielestäni ihan tarpeeksi näyttöä vääränlaisesta sisältösensuurista.

https://twitter.com/mtaibbi/status/1600243756074049537

https://twitter.com/mtaibbi/status/1600246202619944961

Näytä koko viesti
Kriittistä keskustelua mediasta: agendat, subjektiivisuus, sensuuri, käsittelemättömät aiheet - 5.12.2022 01.10

JP kirjoitti:

 

A kirjoitti:

Eikös tuota läppärin esiintuloa yritetty saada mediaan mahdollisimman äkäisesti? Tuommoinen skandaali olisi nähdäkseni voinut vaalien alla hyvinkin kääntää tiukahkojen vaalien suunnan.

...

En tosiaan näe, millä mittarilla jonkun mielestä on hyvä asia, että vallassa olevat poliitikot sanelevat, mistä somessa puhutaan ja mikä siellä leviää tai saa levitä. Vaikka alustalla miten olisi orgaanista tai vähemmän orgaanista valeuutista tai propagandaa, niin poliitikon haluama sensuuri on haitallista varmasti.

 

Ellen väärin muista niin tuosta läppäristä levisi aika nopeasti tietoa, että uutista oli tarjottu monelle uutistoimistolle, mutta olivat joutuneet kieltäytymään koska minkäänlaista mahdollisuutta tehdä taustatutkimusta ei ollut.

Jos poliitikosta leviää herjaava valeuutinen somessa, onko asia vain hyväksyttävä sillä se koskee poliitikkoa? Saisiko poliitikon sijasta esimerkiksi suuryrityksen toimitusjohtaja pyytää itseään herjaavia valheellisia julkaisuja poistettaviksi?

Mielestäni uutistoimistojen ei olisikaan pitänyt ottaa juttua todesta. Ei tuommoisesta tapauksesta ole kellään mitään mahdollisuutta tehdä "taustatutkimusta", koska ensinnäkään et saa sitä läppäriä itsellesi ja jos saat kopion datasta niin kaikki data voi olla väärennöstä siltikin. Aika nopeasti maailmalle saatiinkin koko homma näyttäytymään todennäköisin syin "venäläiseksi disinfoyritykseksi": https://www.politico.com/news/2020/10/19/hunter-biden-story-russian-disi...

Mutta tässä kuitenkin on keskiössä poliittinen ohjaus. Tuo keissi olisi uutisoitu (tai jätetty uutisoimatta, kuten kävi) poliittisen ohjauksen mukaisesti. Väitän vahvasti, että jos vastaava olisi ollut, mutta Bidenin lapsen sijasta Trumpin lapsi, niin muutamat mediat (joita muut olisivat kopioineet) olisivat surutta repineet kaiken mahdollisen irti tuosta ja pitkäksi aikaa. Olisi tarvinnut vain joukon "asiantuntijoita" kertomaan, että läppäri on todennäköisesti ehtaa tavaraa. Oletko eri mieltä?

Tuossa ei ollut kyse siitä, että "herjaava valheellinen julkaisu" olisi pyydetty poistettavaksi. Tuossa oli kyse siitä, että kaikki läppäriin liittyvä haluttiin pois näkyviltä Twitterissä ja sen tahdon Twitter myös toteutti. Kuten noista nyt vuodetuista Twitterin maileista näkee, niin se oli Twitterin henkilöstöllekin haastavaa nähdä miksi näin pitää tehdä.

Näytä koko viesti
Kriittistä keskustelua mediasta: agendat, subjektiivisuus, sensuuri, käsittelemättömät aiheet - 4.12.2022 10.10

JR kirjoitti:

Sitten mennään Twitterin sensuuripolitiikkaan. Kun aihe oli tuore, arvioitava tilanne oli, että Rudy Giuliani, jolla lähtökohtaisesti ei ollut mitään uskottavuutta, oli mielestään löytänyt tosi tärkeän läppärin kriittiseen aikaan, ja valutteli sieltä tietoa harvoille ja valituille.

Juttua vaimennettiin, kuten muitakin selvästi valeuutiselta haiskahtavia juttuja.

Päätös osottautui siinä mielessä myöhemmin vääräksi, että läppäri osottautui oikeaksi, mutta toisaalta ei siellä ollut mitään oikeasti raskauttavaa.

Eli on myös aivan tolkullista, ettei tämä ole mikään merkittävä uutinen nyt. Musk yrittää epätoivoisesti tehdä Twitteristä jotenkin relevantin nostamalla esiin sieltä mitä tahansa, mutta todellisuudessa mitään uutista ei ole.

Eikös tuota läppärin esiintuloa yritetty saada mediaan mahdollisimman äkäisesti? Tuommoinen skandaali olisi nähdäkseni voinut vaalien alla hyvinkin kääntää tiukahkojen vaalien suunnan.

Koko hommassa ydin ei ole Twitterin silloisessa omassa sisältöseulassa/sensuurissa, vaan siinä, että poliitikot sanelivat ja pystyivät sanelemaan Twitterille tietyt sisällöt ja tietyt käyttäjät estoon. Sitten piti vaan keksiä joku tekosyy, miksi sisällöt pitää poistaa ja käyttäjät estää. Kuten näet noista Twitterin julkaisemista matskuista, niin aika monet sitä pohtivat onko tuossa mitään järkeä ja onko ylipäätään oikein sensuroida ja keksiä sille syy. Koko hommalla ei ollut mitään tekemistä Giulianin uskottavuuden tai Twitterin valeuutisfiltteröinnin kanssa.

Aika voimalla tuo Twitteristä haluttiin aikanaan alas -- ja muualta mediasta --, sikäli läppäritapaus ainakin tiettyjen mielestä oli merkittävä uutinen. Ja onnistuivat siinä loistavasti. Tolkullista on mielestäni tässä vaiheessa tuomita (ainakin paheksua vahvasti) väärintekijät, eli Twitterin silloiset työntekijät ja johto, jotka poliittiseen hähmäiseen painostukseen suostuivat. Poliitikkoja paheksun jo muutenkin.

En tosiaan näe, millä mittarilla jonkun mielestä on hyvä asia, että vallassa olevat poliitikot sanelevat, mistä somessa puhutaan ja mikä siellä leviää tai saa levitä. Vaikka alustalla miten olisi orgaanista tai vähemmän orgaanista valeuutista tai propagandaa, niin poliitikon haluama sensuuri on haitallista varmasti.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 29.11.2022 12.27

hauturi kirjoitti:

 

Marras kirjoitti:

Nehän sanat syötetään itse Ledgeriin eikä koneelle, eihän ne mihinkään vuoda?

 

Millä ne syötetään sinne?

Ledgerin napeilla, menee hetki mutta yllättävänkin nopeaa itseasiassa. Sanalista koostuu vain n. 2000 sanasta ja parilla ekalla kirjaimella löytyy jo usein haluttu sana. Vastaava tekniikka käytössä myös Trezorissa.

Seedin toiminta voi olla fiksuinta testata ensin testilompakolla, että tietää itse prosessin seedistä lompakoksi ja toisinpäin. Sitten vasta alkaa puuhailemaan oikealla lompakolla ja rahalla. Voihan se olla järkevää testata oikeallakin lompakolla palautusta, mutta pitää muistaa ettei vahingossakaan paljasta mitään millekään online-koneelle.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 27.11.2022 12.59

Aki Pyysing kirjoitti:

 

A kirjoitti:

Nordnetillä tuntuu olevan turvallisuuteen sama suhtautuminen kuin melkein kaikilla palveluntarjoajilla: turvallisuutta parannetaan vasta, kun jotain oikeasti vakavaa tapahtuu. Tai ei välttämättä silloinkaan.

 

Mitä oikeasti vakavaa Nordnetillä tapahtui?

Nordnet ei parantanut turvallisuutta, vaan lisäsi hyökkäyspinta-alaa (uusia tapoja kirjautua palveluun). Sitten olisi ollut eräällä tavalla turvallisuusparannus, jos tunnus+salasana -kirjautuminen olisi kokonaan poistettu tai mahdollista poistaa käytöstä, jos käyttää kännykkäsovellustunnistautumista.

Näytä koko viesti
Koskisen - 27.11.2022 12.51

Firmasta on kaksi ketjua, ylläpito voisi yhdistää samaksi: https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/osakkeet/koskisen-oyj

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 26.11.2022 10.24

RedRabbit kirjoitti:

 

A kirjoitti:

Onneksi vanhaa toiminnallisuutta eli käyttäjätunnus+salasana -kirjautumista ei poistettu. Itse en missään nimessä halua, että puhelimellani pääsee Nordnettiin (vaikka puhelimet yleensä ovatkin tietoturvallisempia kuin tietsikat). Pitäisi siis olla joku erillinen puhelin sitten tuota varten jos se pakollista olisi.

 

Noin yleisesti on karmea idea että Nordnetin kaltaiseen palveluun pääsee kirjautumaan pelkällä käyttäjätunnus + salasana yhdistelmällä täysillä valtuuksilla miltä tahansa päätelaitteella mistä tahansa päin maailmaa. Toisaalta tuo nostamasi kulma (et halua että puhelimellasi pääsee Nordnettiin) on hyvä perusteluista riippumatta. Itse en ole koskaan tajunnut moista edes ajatella, puhelin kun on monesti se turvallisin atk-laite mitä tavallisella sukankuluttajalla on. Vaikea yhdistelmä.

Itsenäni usein kummastuttaa sangen monien isoja rahoja käsittelevien kepeä suhtautuminen turvallisuuteen. Sillä samalla tietokoneella surffaillaan  netissä, lueskellaan sähköposteja, pelaillaan, kirjoitellaan sosiaaliseen mediaan ja käpistellään merkittäviä omaisuuksia sisältäviä salkkuja tai kryptolompakkoja. Mutta jokainen tavallaan.

Nordnetillä tuntuu olevan turvallisuuteen sama suhtautuminen kuin melkein kaikilla palveluntarjoajilla: turvallisuutta parannetaan vasta, kun jotain oikeasti vakavaa tapahtuu. Tai ei välttämättä silloinkaan.

Johan sitä on ainakin kymmenen vuotta kyselty, että milloinkas kaksivaiheinen tunnistautuminen tulee mahdolliseksi ottaa käyttöön. Ihan joku perus TOTP (time-based one time password) ei voi olla niin mahdottoman vaikea toteuttaa, itse ottaisin heti käyttöön semmoisen. Silloin siis kirjautuminen toimisi käyttäjätunnuksella ja salasanalla JA vaikka puhelimen generoimalla numerosarjalla, eli pelkillä tunnuksilla ei pääse sisään eikä myöskään pelkällä puhelimella.

Näytä koko viesti