Olet täällä

Fortum - 30.6.2022 07.48

tj_hodl kirjoitti:

Eikö liiketoiminnat ole kuitenkin yhtiöitetty eri yhtiöihin. Luulis, että jos kunnolla lentää tuulettimeen, niin tytäryhtiö(t) päästetään konkurssiin? Vai onko niin paljon sisäisiä eriä / saamisia, että eskaloituisi täysin?

Oman käsitykseni mukaan eskaloituisi täysin. Fortumkin on lainannut todella suuret summat Uniperille juuri näiden johdannaissopimusten vakuuksien vuoksi. Taisi olla n. puoli vuotta sitten 8 miljardia Fortumilta Uniperille. Fortumin markkina-arvo on nyt n. 13 miljardia, eli hommat kaatuu pahasti jos nuo rahat eivät palaudu takaisin Fortumille. Uniper-sijoittaminen alkaa olemaan liian suuresti uhkapeliä minun mielestä, kun nyt Uniperin jongleerauspallot ovatkin valtioiden pyörityksessä.

Yleisesti ottaen tuota Uniperin kaasumyynti"keinottelua"/suojaamista ei juuri voi tehdä ilman pääomia: SHTF-tilanteessa pääomat eivät siis ole suojassa.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 18.6.2022 07.32

Rintintii kirjoitti:

Kannattaako nykyisessä tilanteessa pörsseistä siirtää kryptojaan talteen johonkin lompakkoon? Onko riskiä, että jokin pörssi kaatuisi ja mitään ei saisi enää ulos? Mitään en ajatellut nykyisessä tilanteessa myydä, mutta toki siirtokuluja tulee.

Lähtökohtaisesti kaikki kryptovaluutat kannattaa säilyttää omian kryptografisten avainten takana mikäli kykenee siihen.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 31.5.2022 10.15

Johannes Ankelo kirjoitti:

Ostin Lunaa pienen siivun muutama päivä romahduksen jälkeen kun huomasin yhteisön taistelevan olemassaolonsa puolesta kiivaasti. Katsotaan pääseekä kuuhun asti, mutta isot rispektit Lunaticseille uskomisesta, kävi miten kävi. 

Mitä kunnioitettavaa on osallistua ja hypettää huijausta? Terran dollari-stablessa oli 20% vuosituotot "riskittä" kuten markkinoivat (Anchor-nimisen palvelun kautta). Näissä shitcoineissa on aina melkoiset viritykset, että homma on tarpeeksi vakuuttavaa ja "too big to fail", sitten ahneus ja typeryys kohtaavat.

Tuossa ei ole mitään "yhteisöä" sen enempää kuin vaikka mitä Wincapitassakaan oli. Terra/Luna/UST/Anchor -kuvio on muuten harvinaisen paljon Wincapitan oloinen, vastaavat lupaukset ja "yhteisö" ympärillä. Oliko Wincapita sinun mielestä myös varteenotettava yhteisö, joka ansaitsee "isot rispektit"? Mielestäni Do Kwon on vedättäjä & Terra/Luna/Anchor on suht selkeää scämmäilyä eli normaalia shitcointoimintaa ja tällä kertaa sehän onnistui valtavan hyvin -- ja edelleen porukka vaan uskoo. Kuinka tyhmiä ja ahneita voi ihmiset olla. Toki aina voidaan perustella, että tässähän nyt vaan hei rakennetaan uutta ja rapatessa roiskuu. (Terra/Luna-kuviossa ei muuten ollut mitään uutta tai mielenkiintoista, paitsi vähän kehittyneemmin tehty suht näkymättömäksi saatu pyramidihuijausmekanismi...)

Näytä koko viesti
Dippiostamisen peruskurssi - Buy the dip - 19.5.2022 11.50

Bingo53 kirjoitti:

Onko tällä lapulla pohja jo saavutettu? Vaikea kyllä sanoa ollaanko pohjalla vai onko viikatemies vasta ovella.

Coinbaseen sijoittamisen kohdalla pitäisi mielestäni tuntea kryptovaluuttamarkkina erittäin hyvin. Coinbasella on melko huono maine varsinkin asioista tietävien parissa. Coinbase nähdään sellaisena kaiken rahan edessä uhraavana moraalittomana toimijana, joka vieläpä lisäksi käyttää sisäpiiritietoaan ja valta-asemaansa kyseenalaisin tavoin. Ja sieltä tietävien parista tuppaa tieto leviämään. Mielestäni Coinbasea on liian vaikea arvioida sijoituskohteena, niin en ole senkään puoleen koskenut siihen lainkaan.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 14.5.2022 10.54

Nagamorich kirjoitti:

https://twitter.com/Mikko_M_Makinen/status/1525496643793166336?t=nUCiJzK...

 

Mäkisen Mikon mietintää Kryptoihin liittyen. Olisi mielenkiintoista kuulla kysymykseen liittyen mietteitä.

Ainoa Killer App minkä itse sellaiseksi miellän, on Bitcoin. Globaali, lupavapaa, erittäin turvallinen ja kaikille samanlainen rahajärjestelmä.

 

Casteliero kirjoitti:

Ja lakaisijalle tiedoksi, niin minä taidan olla se suuririskisin kryptoilija tällä palstalla ja minullakin on iso osa omaisuudesta kiinni sijoitusasunnoissa ja osingonmaksajissa suojaamassa selustaa. Tuo on todella ylimielistä olettaa, ettei kryptosijoittajat ymmärtäisi riskejä. Jokaisessa sijoittamisessa löytyy noita surullisia tapauksia, jotka ovat kaikkensa menettäneet ja tehneet itsemurhia.

Kryptovaluuttasijoituksissa riskin ja tuoton ymmärtäminen on aivan keskiössä, varsinkin jos puuhailee jonkun muun kuin Bitcoinin holdaamisen kanssa. Bitcoin itsessäänkin on varmasti riittävän riskinen ja hinta heiluu monien mielestä aivan riittävästi. Itse pidän vähän typeränä ihmistä, joka pelaa all-in tilanteessa, jossa ihmisenä kannattaisi jo vähän miettiä sitä puolustuspeliäkin. Tai sitten voi pelata upporikasta ja rutiköyhää ja pelata taloudellisella riippumattomuudellaan uhkapeliä. Itse en tosiaan betsaisi omaa aikaani, jos ei ole pakko. Matka taloudelliseen riippumattomuuteen vaatii vahvaa ymmärrystä riskistä ja tuotosta -- tai tuuria/välinpitämättömyyttä/uhkapeliä laugh

Näytä koko viesti
PYN Elite rahasto - tuottoa Kaakkois-Aasiasta - 14.5.2022 10.19

Tunari kirjoitti:

Mitäs mieltä olette PYN Eliten ja Vietnamin tilanteesta? PYN:in arvo tippunut Vähän yli kuukaudessa 20 % ja Vietnamin pörssi jatkoi perjantaina yli 4 %:n laskussa. Tunnelmat muuttuneet aika paljon sijoitusillasta.

Mikäli PYNin puheisiin on luottaminen, niin Vietnamin tilanne on ihan hyvä, vaikka kurssit laskevatkin välillä. Tulos on hyvää ja kasvaa jatkuvasti. Vietnamin pörssi on suht edullinen teknisesti katsottuna. Alennusta tulee, kun kyseessä ei ole mikään länsimaa. Itse pidän Vietnamia ihan hyvänä sijoituskohteena, koska sijoitusmaailma on nykyään (=edelleen) niin keskittynyt Länteen ja on mielestäni hiljalleen valumassa globaalimmaksi.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.5.2022 04.28

Kryptovaluutoista Bitcoin on arvonsäilyttäjä. Ja monen mielestä aika monet muutkin, kun niiden määrä on joko vakio tai selvästi tiedossa. Vähän kuten firmojen osakkeet, asunto-osakkeet, kiinteistöt, metsät, pellot.. Niitä yhdistää arvonsäilytysominaisuus, joillain parempi, joillain huonompi. Jopa fiat-valuuttojen sanotaan olevan arvonsäilyttäjiä, sillä niiden arvo tippuu tasaisen varmasti pitkällä aikavälillä, eikä useinkaan nopeasti.

Miksi sitten osakkeet, asunnot ym. on arvonsäilyttäjiä? Koska kaikkialla yleisesti käytetty raha ei ole toteuttanut sitä ominaisuutta kunnolla. Eli raha ei ole toiminut säästämiseen, vaan sen arvo on aina vaan laskenut lopulta. Näin esimerkiksi Suomessa asunnoille on tullut arvonsäilyttäjä-asemaa, joka myös näkyy arvostuksessa. Jos niillä ei olisi sitä asemaa ollenkaan, niin silloin asunnot olisivat vain käyttötavaraa.

Bitcoin on teknisesti ja teoriassa ehkä parhain arvonsäilyttäjä, mitä maailmassa tällä hetkellä on. Hinta kyllä vaihtelee, mutta eiköhän arvo lopulta puske vaikutuksensa hintaankin. (Bitcoinin osalta näin on tapahtunut, kun bitcoinien hinta on lopulta aina vaan kasvanut.) Ei kukaan voi tietää realisoituuko teoria käytännöksi, tai missä määrin niin tapahtuu. Insentiiveillä katsottuna paras vaihtoehto ei aina voita, muuttujia on lukematon määrä. Mutta kuitenkin, fundasijoittajan ykköstyökalu: osta arvoa alihintaan. Sillä periaatteella sijoitan itse, tai ainakin ylihintaa pyrin olemaan maksamatta. Kukaan fiksu sijoittaja ei halua kerryttää itselleen euroja ja dollareita lopulta, vaan jotain oikeasti arvokasta ja arvonsa säilyttävää.

Oletan siis, että arvonsäilyttäjäasemassa olevien sijoitusten hinnat laskevat pidemmän päälle, kun markkinat löytävät aina vaan enenevissä määrin parempia arvonsäilyttäjäsijoituksia. Siten esimerkiksi asuntojen hinnat palaavat käyttötavarahinnoittelun tasolle.

Lakaisija kirjoitti:

Perustuu ainoastaan siihen että uusia ostajia tulee vähintään sen verran kun vanhoja poistuu ja hinnan muutokset perustuvat täysin siihen

Tämä ominaisuus on varsin mahtava ja haluttu! Bitcoinin hinnanmuodostus on kysynnän ja tarjonnan lain mukainen. Harvan sijoituksen hinnanmuodostus toimii ainoastaan sillä mekanismilla.

Usein esimerkiksi yhtiöissä tehdään osakkeita, optioita ym., jotka vaikuttavat yrityksen osuuksien arvoihin. Yhden osuuden (tai osakkeen) arvoa on silloin vaikea hinnoitella, kun yhden osake/osuusyksikön merkitys tulevaisuudessa on epävarma.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.5.2022 11.41

THAIMING kirjoitti:

Jännä, että kryptojen romahtaessa ketju täyttyy taas negaajista. laugh Tämä toistuu joka kerta kun kovemmin mennään alaspäin. laugh

Sitten ketju hiljenee kun alkaa uudet ATH lähestyyn. yes

 

EDIT: sama homma näkyy myös twitterin puolella. Siellä tyypit jotka ei puhu kryptoista ikinä mm. Kim Väisänen ottaa asian aina puheeksi kun romahdetaan. 

Sepä se. Katkeruustutkalla näkyy taas tuttuja naamoja laugh Nyt olisi muuten mahdollisuuksia oppia virheistä ja ottaa positiota Bitcoinista. Itse näen asian niin, että yksinkertaisesti huonompaa sijoittamista on olla täysin ulkona. Harvoin tässä maailmassa tulee tällaisia tilaisuuksia. Vaatii tosin laajahkon ymmärryksen Bitcoinin perusteista, että näkee Bitcoinin mahdollisuudet. Ja niitähän täälläkin ketjussa on jankattu vuosikaudet.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.5.2022 11.32

juha88 kirjoitti:

 

A kirjoitti:

Katso vastaus nimimerkille Lakaisija. Mistä tiedät tai arvelet, että Tether operoisi vähimmäisvarantojärjestelmänä? Arveletko myös euro- tai dollarijärjestelmän romahtavan vastaavasti piakkoin, pankeillahan on tyypillisesti vain murto-osa talletetuista varoista hallussaan? Jos et, niin miksi yhtenäinen perustelusi (vähimmäisvarantojärjestelmän käyttö ongelmien/romahduksen aiheuttajana) aiheuttaa eri päätelmät kryptomarkkinan ja fiat-valuuttojen osalta?

 

Ei koko eurojärjestelmä romahda, jos yksittäinen pankki kaatuu. Tether vaan on todella merkittävä osa koko kryptojärjestelmää, kolmanneksi suurin marketcapiltaan. Mikään yksittäinen pankki eurojärjestelmässä ei ole läheskään samaa suuruusluokkaa (siis koko eurojärjestelmän kokonaisuudesta). Kannattaa lukea Heikki Keskivälin Twitteri-ketju tuosta Tether-huijauksesta:

https://twitter.com/hkeskiva/status/1451803711626436609

Kaikilla pankeilla on käytössään vähimmäisvarantojärjestelmä. Yksi pankki ei kerkeä kaatumaan, ennenkuin muutkin pankit alkavat kaatua. Reservivaatimukset ovat sadasosia talletuksista. Se on ihan yhtälailla systeeminen riski eurojärjestelmässä kuin Tetherissäkin. Talletuspako on ihan oikea huoli, reaalimaailmassa sitä ollaan "hoidettu" esimerkiksi pistämällä fyysisen rahan luukut kiinni (Kreikka) ja varastamalla kaikilta fyrkkaa tileiltä. Tai no eihän se ole varastamista, vaan eurojärjestelmän sääntöjen puitteissa toimittu. Tetherkin voi puuhailla yhtiön sisällä kaikenlaista. Laittavat varmaan luukut kiinni, jos talletuspako uhkaa.

Linkkaamasi ketju on pääosin ihan asiaa. Riskejä tosin on liioiteltu ja jätetty suhteuttamatta kaikkiin muihin riskeihin. Eikä tosiaan ole kerrottu, että vaihtoehtoja vähimmäisvarantojärjestelmille on aika vähän. Omasta mielestäni Bitcoin on täysin turvassa, ei mikään Tether-yhtiö sitä voi romuttaa. Tether-omistajat häviää tetherin paukkuessa ainakin eniten, toki heijastuu varmasti bitcoinienkin hintaan -- aivan kuten nyt kosahtavan Terra Lunan osalta näemme.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.5.2022 10.29

Lakaisija kirjoitti:

Videossa BitcoinProfeetta Toni sanoo että inflaation kiihtyessä suuret firmat alkavat varmasti siirtämään varojaan Bitcoiniin, Applellakin on 200 mrd dollaria kassassa ja on fakta että inflaatio sitä syö kovaa vauhtia. Kuitenkin juuri julkaistu 8,3% inflaatio USA:ssa sai Bitcoinin kurssin nopeaan laskuun. Puhuiko Profeetta muunneltua totuutta vai onko takana eliitin salaliitto kryptosakkia vastaan?

Inflaatio vaikuttaa taustalla, ei aiheuta nopeita kurssiliikkeitä. Nopeista kurssiliikkeistä (tai ylipäätään volatiliteetistä) et voi lukea esimerkiksi inflaation vaikutuksen toteutumaa. Sen voi lukea pitkällä tähtäimellä (eli katso vaikka 5 vuoden kuvaajaa), kun arvoa valuu inflatorisista instrumenteista esimerkiksi Bitcoiniin ja muihin itseisarvonsa säilyttäviin.

Artsipappa kirjoitti:

Kapitulaatio? 

Ei, vaan $10mrd+ arvoisen algoritmilla pumpatun himmelin kosahtaminen omaan systeemiseen valuvikaansa. Tuolla on laajahkot vaikutukset muihin järjestelmiin, sopimuksiin, vakuuksiin yms. Ja tietysti shitcoinpöhinämarkkinan sentimenttiin, joka osaltaan on pumpannut bitcoinienkin hintaan lisää ilmaa, jota puhalletaan nyt ulos. Lisäksi kryptovaluuttamarkkinoilla on tyypillisesti paljon vivuttajia, joten heilunnat kumpaankin suuntaan vahvistuvat: korkeampi volatiliteetti kuin oikein millään muulla instrumenttikategorialla. Tällaisena aikana on hyvä pitää omat bitcoinit omassa lompakossa, eli omien avainten suojissa.

juha88 kirjoitti:

 

Casteliero kirjoitti:

Inflaatiolukemat tuli myös ja nyt mennään taas lujaa alas. 8.1% oli odotus, mutta oli 8.3%.

 

Eikös kryptojen pitänyt olla nimenomaan inflaatiosuoja... mutta näyttäisi olevan vielä hyvä hetki hypätä pois kryptojen kyydistä, Tether kolkuttelee jo $0.96 rajaa. Eiköhän koko kryptomarkkina romahda kunnolla Tetherin kaatuessa (niillä ei ole oikeasti tarpeeksi dollareita, kun rahaa halutaan pois Tetheristä).

Katso vastaus nimimerkille Lakaisija. Mistä tiedät tai arvelet, että Tether operoisi vähimmäisvarantojärjestelmänä? Arveletko myös euro- tai dollarijärjestelmän romahtavan vastaavasti piakkoin, pankeillahan on tyypillisesti vain murto-osa talletetuista varoista hallussaan? Jos et, niin miksi yhtenäinen perustelusi (vähimmäisvarantojärjestelmän käyttö ongelmien/romahduksen aiheuttajana) aiheuttaa eri päätelmät kryptomarkkinan ja fiat-valuuttojen osalta?

Näytä koko viesti