Olet täällä

Kitupiikin päiväkirja - 26.3.2020 09.33

Avaatko ajatuksiasi vähän lisää. Vaikea teema, mutta tätähän me kaikki mietimme.

Samalla kiitos viime kuukausien teksteistäsi. Ainakin minä olisin käyttänyt kaikki ammukseni aivan liian aikaisin, jos en olisi seurannut kirjoituksiasi Covid-19 -ketjussa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 25.3.2020 03.20

petteri kirjoitti:

Minä lähtisin siitä, että THL on vaan tehnyt erittäin pahan arviointi- ja laskuvirheen. THL on näet käsittääkseni, uusimpia laskelmia ei ole julkistettu,epidemiamalleissaan arvioinut, että r0 on jossain 1,4 paikkeilla, kuten viikon takaisin THL arvioissa, nykyisillä Suomen rajoituksilla.

Kun tätä peilataan esimerkiksi Korean ja Japanin tapahtuneeseen kehitykseen ja rajoitustoimiin, THL:n näkemys on Koreaan tai Japaniin sovellettuna, että Koreassa ja Japanissa ei ole voitu epidemiaa koskaan saada laskuun. Kuitenkin kummassakin maassa epidemia on laskenut huipuista. Se, että epidemia on laskenut tarkoittanut, että r0 on ollut noissa maissa selvästi alle 1. THL perustaa kuitenkin ilmeisesti Suomen uudemmatkin ennusteet, joilla perustelee koventamista, samaan virheelliseen r0 noin 1,4 arvioon.

Jos ulkomailta on tullut reilusti uutta tartuntaa ja potilasta THL:n käyttämä data on vielä enemmän pielessä. Sitä on tavallaan lisätty ylimääräisillä tartunnoilla, jotka eivät oli peräisin Suomesta. Ulkomailta tulijat toki nostavat datan lukuja, mutta eivät ne kerro siitä miten epidemia leviää Suomessa normaalissa populaatiossa, joka on olennaisinta tarvittavien toimien kannalta.

Kyllä nyt vaikuttaa, että koko valtakuntaa johdetaan THL:n arviointi- ja laskuvirheillä sekä sairaalakapasiteetilla.

Yle uutiset:

"Perusarvio on, että jos virusta ei juuri rajoiteta, yksi ihminen tartuttaa laskennallisesti 2,2 muuta ihmistä. Viime viikolla arvioitiin, että hallituksen tekemät toimet vaikuttivat niin, että kun ihmiset eivät tapaa yhtä paljon toisiaan, yksi ihminen tartuttaa vain 1,4.

Ihmisten väliset kontaktit ovatkin Salminen mukaan vähentyneet, mutta virusta se ei ole taltuttanut toivotulla tavalla. 

Tartuttavuuslukua onkin nyt hilattu THL:n uudessa mallinnuksessa ylöspäin sen perusteella, mitä tietoa Euroopasta, pääasiassa Italiasta on virustilanteesta saatu tietoon. Nyt se olisi lähempänä kahta kuin yhtä, joko 1,6, tai 1,8. 

Suomessa lasketaan uusia malleja ja arvioidaan tulevaa kahden skenaarion mukaan: toisessa tartuttavuudeksi arvioidaan 1,6 ja toisessa 1,8."

Lisäksi:

"THL on julkaissut uuden version koronaedemian ennusteestaan tänään. Uuden arvion mukaan mukaan sairaalahoitoa tulee tarvitsemaan noin 113000 ihmistä ja tehohoitoa 3600.

Yhtä aikaa sairaalahoidossa arvioidaan epidemiahuipun aikana olevan hiukan yli 900 potilasta. Tehohoidossa olisi 280."

Hurjalta tuntuu reilut satatuhatta sairaalahoitoa tarvitsevaa. EDIT: Ylellä oli nähtävästi sormivirhe; MTVn uutisissa puhutaan 11 000 sairaalahoidon tarpeessa olijasta. Sellaista paniikin hallintaa verorahoitteisella yhtiöllä.

Ihmettelen, ettei Mika Salmista ole jo siirretty muihin tehtäviin.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 10.2.2020 08.13

Kalle Isokallio kommentoi muutenkin kuuntelemisen arvoisessa ”Äreät vanhat äijät” podcastissa, että Trumpin kannattaisi betsata koko vaalikassansa Bernien ja Peten kampanjoiden tukemiseen. Amerikkalaisittain umpikommunisti tai julkihomo vastaehdokkaana, toiveuni sikäläiselle kandidaatille, olivat sitten vastaehdokkaan älyn- ja puhelahjat tai muu persoonallisuus ihan millaisia vaan.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 14.1.2020 08.33

(Tupla)

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 14.1.2020 08.32

Kun valitsen tilastokeskuksen hausta vuoden 2019, kumulatiivisen sähkönkulutuksen tammi-joulu, kokonaiskulutuksenja vuosimuutoksen %, saan edelleen tulokseksi 27,7%. Kyllä minustakin 2,7% on silti enemmän tästä maailmasta.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 14.1.2020 01.18

Tilastokeskuksen mukaan Suomen sähkönkulutus laski 2019 uskomattomat 27,7 % edellisvuoteen verrattuna. Lämmin kesä ja lauha syksy säästivät sähköä, mutta mietityttää, onko energiasektorilla keksitty jotain uutta, vai menikö teollisuudella niin heikosti, että säästö on sieltä peräisin. 

Ylellä oli pikku-uutinen asiasta, hesarissa en huomannut edes sellaista. Kaikkea ei ehdi, kun työn alla oli laaja artikkeli vegaanisotilaan yksipuolisesta ruokavaliosta leirioloissa. 

Näytä koko viesti
USA Vaalit 2016 - 3.11.2016 11.24

Aki kirjoitti:

 

Betfair predicts antaa Trumpille 27 pinnaa

 

En ole vedonlyönnin harrastaja, mutta tämä sai miettimään, olisiko Trumpin voitosta tarjolla ylikerroin. Molempien kampanjat ovat heittäneet kuraa kilpailijan niskaan. Luulisi, että yksittäinen järeä ammus  on säästetty kampanjan loppumetreille, puolin ja toisin. Viime päivien paljastuksilla on se houkutteleva ominaisuus, ettei niitä ehditä moneen osoittaa vääriksi ennenkuin väki on uurnilla. Trump on jäänyt kiinni niin monesta asiasta, ettei kohtalaisen järeäkään paljastus hänen kampanjaansa niin hetkauta. Clintonin puhtoisempi imago ei sen sijaan kestä samalla lailla uusia iskuja.

Pelottava näkymä, toivottavasti olen väärässä.

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 15.3.2016 11.07

 

Lucky Luke kirjoitti:

 

LongJohn wrote:

 

Mutta toi kyllä voi lisätä luottotappioriskejä, jos nahkojen hinnat pysyy pitkään näin alhaalla ja tuottajat joutuu ahdinkoon.

 

 

Eikö Sagan luottotappioriskit lisäänny lähinnä huutokauppaostajien ahdingosta, jos lopputuotteet ei mene kuluttajille kaupaksi?

 

Olin Sagassa omistajana 2010-2014, ja olen sen jälkeenkin seurannut yhtiötä mielenkiinnolla. Yhtiö lainoittaa turkistuottajia hyvin merkittävillä summilla, mutta diilien läpinäkyvyys on heikonlainen. Yritin aikanaan ottaa selvää, kuinka suuria luottotappioriskejä lainoitukseen littyy, heikolla menestyksellä. Tämä epätietoisuus on kohtalaisen häiritsevää, kun tietää Sagan pääomistajan olevan sidoksissa tuottajiin. Turkistarhoihin investoitiin raskaalla kädellä korkean hintatason innostamina 2-3 vuotta sitten. Jos nykyinen hintataso ei kata tuotantokustannuksia, osa tuottajista ajautuu vaikeuksiin, jos käännettä ei tule lähivuosina.

Omistajaksi palaaminen ei oikein houkuta. Oma tuntumani on, että yhtiöllä on edessään kohtalainen korpivaellus, useasta syystä. Tärkeimmän ostajamaan Kiinan markkinoilla tilanne näyttää heikolta, ja muita merkittäviä ostajia ovat mm. Venäjä, Kreikka ja Italia, eivät ongelmattomia nekään. Ylituotanto lienee tosiasia tällä hetkellä, ja Kauppalehden palstalla haukuttiin Suomen verotuksen kurittavan huutokauppoja. Turkikset ovat olleet muodissa jo varsin pitkään, mutta muodilla on taipumus vaihtua. Sagan kulurakenne näyttää myös nousevaa trendiä, tosin osaksi lienee kyse tavallista suuremmista kertaluonteisista investoinneista. Näiden päälle tuo luottotappioriski, jota ainakaan minä en pysty kunnolla arvioimaan. 

Lähiaikojen tuloksille yksi uhkatekijä on myös, että valmiita nahkoja voidaan laittaa pakkaseen odottamaan parempaa hintaa (jos likviditeetti antaa myöten). Muutaman vuoden takaiset huipputulokset selittyivät huiman hintatason lisäksi osittain näiden varastojen tyhjennyksillä. 

 

 

 

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 3.2.2016 09.43

Tuo Q3:lla toteutettu käyvän arvon muutos (265 miljoonaa euroa) heijastelee sitä, että metsät on arvostettu taseeseen tuntuvaan alihintaan. Niiden aiempi arvostus perustui arvioon että kantohinta tulee laskemaan pitkässä juoksussa. Tästä olin aikanaan samaa mieltä, siksi että Suomen metsät kasvavat reilut 100 milj. kuutiota vuodessa ja niitä on hakattu n. 70 milj. per vuosi. Uuta puuta tulee tällähetkelläpaljon ja jossain vaiheessa metsät alkavat lahota pystyyn. Viimeistään silloin tarjonta lisääntyy ja se laskee hintaa. Olen joutunut tarkistamaan tätä kantaani, nyt kun uusia sellutehtaita alkaa nousta eri puolille maata ja kysyntä lisääntyy reippaasti. Myös ympäristöpuolelta tulee uusia vaateita, ei vähiten ilmastonmuutokseen liittyen (eli metsiin voidaan varastoida hiiltä kasvattamalla niitä runsaspuustoisina).

UPM:n metsien aliarvostus ei tuolla käyvän arvon muutoksella kuitenkaan hävinnyt. Diskottiprosenttia alennettiin, mutta vain kosmeettisesti 7.5%:stä 7%:in. Tuollakin prosentilla saadaan puustolle todella matalat arvot verrattuna siihen, mitä metsähehtaarista saa, jos sen myy heti. UPM:n taseessa on edelleen piilossa metsäomaisuuden todellista arvoa. Viime vuosina se on realisoitunut kertaluontoisina erinä, kun metsäpalstoja on myyty, enimmäkseen pohjoisen Keski-Suomen ja Pohjanmaa-Kainuun suunnalla.

Minua muuten kiinnostaisi tietää, ottiko Pesonen Webcastissa kantaa viimeaikaisiin arvioihin sellun ylikapasiteetista. Se voisi olla todellinen ongelma, UPM:lle ja koko Suomelle. Kuunteliko joku? 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Nordnetin superrahasto - 30.7.2015 12.04

Nordnet superrahasto:

"Tavoitteet ja sijoituspolitiikka:

Rahasto on Suomen markkinoille sijoittava osakeindeksirahasto, ja rahaston tavoitteena on jäljitellä OMX Helsinki 25 Index -osakeindeksin koostumusta ja siten myös indeksin muodostamaa tuottoa. Rahasto sijoittaa varansa pääasiassa osakkeisiin ja muihin jälkimarkkinakelpoisiin osakepohjaisiin arvopapereihin. Rahasto saa käyttää johdannaisinstrumentteja osana sijoituspolitiikkaansa. Rahaston strategiana on noudattaa vertailuindeksiään. Transaktioita tehdään tarpeen mukaan rahaston omistusten mukauttamiseksi vertailuindeksiin. Tämä tarkoittaa, että omistusten sisältö muuttuu lähinnä indeksin muuttuessa"

 

Lähipiiriin kuuluva kyseli Nordnetin superrahastosta, ja silmäilin asiaa. Minua arveluttaa tuo johdannaisten käyttö osana palettia. Itse en ole kiinnostunut rahastosijoittamisesta, mutta ehkä jotain eksoottista kohdemaata voisi harkitakin. Jos indeksirahastoon sijoittaisin, pitäisin oleellisena, että kyseessä olisi replikoiva indeksirahasto, vaikka sitten hiukan korkeammalla kulurakenteella. Ei-replikoivassa rahastossa saa kaupan päälle joko vastapuoliriskiä tai johdannaisiin liittyvää (mielestäni oleellista) riskiä.

Eli kysymys: mitkä Suomeen sijoittavat indeksirahastot todella seurailevat indeksiä vain ja ainoastaan ostamalla ja myymällä indeksiin kuuluvia osakkeita? Entä Pohjoismaiset vastaavat?

 

 

 

 

Näytä koko viesti