Sienimies

+36
Liittynyt:
27.7.2020
Viestejä:
49

Olen perheestämme se joka ei hankkinut taloustieteellistä koulutusta ja siksi kysymykseni ovat toisinaan vähän tyhmiä. Viikonloppuna ryhdyimme keskustelemaan varakassasta. Aina sanotaan, että kaikilla olisi hyvä olla vähintään muutaman kuukauden nettopalkkaa vastaava summa käteisenä mielellään jossain turvallisen oloisessa pankissa. Mutta missä ovat tieteelliset tutkimukset tämän neuvon taustalla? Ja ovatko kyseistä neuvoa noudattaneet piensijoittajat kenties tutkimusten mukaan menestyneet joillain mittareilla paremmin kuin verrokkiryhmänsä? Ja jos ovat niin miksi?

Yritin nopeasti etsiä mainittuun tutkimuskysymykseen vastaavia tieteellisiä tutkimuksia mutta en löytänyt oikein mitään. Ehkä vika oli tiedonhakijassa. Ymmärrän kyllä että käteistä on hyvä olla ja siksi osa salkusta kannattaa pitää vaikka lyhyissä koroissa. Ja osakesalkun hajautusta kannattaa miettiä vähän myös likviditeetin hallintaa ajatellen. Mutta mistä tulee neuvo pitää muutaman kuukauden nettotulot jollain pankkitilillä? Ettei vain pankeilta itseltään? Vai onko tämä neuvo varakassasta jäänne jostain menneisyydestä? Minkälainen romahdus täytyisi tulla jotta varakassa pankkitilillä olisi se turvallisin vaihtoehto?

Lopuksi tiedustelisin henkilökohtaisia kokemuksianne varakassan auvoisuudesta. Onko joillekin teistä jonkinlaisen osakesalkun omistavalle joskus tullut eteen tilanne missä rahojen loppuessa varakassan käyttäminen elämiseen on ollut se ainoa ja paras mahdollinen vaihtoehto? Siis sellainen tilanne missä mitään ei ole voinut tai kannattanut myydä, maksuja ei kyennyt lykkäämään yhtään eikä luottoa herunut mistään. Ja jos olette tuossa vaiheessa turvautuneet varakassaan niin minkälaisesta elämäntilanteesta on mahdollisesti ollut kyse? Kyselen ihan yleisestä mielenkiinnosta koska itselleni vastaavaa tilannetta ei ole koskaan tullut vastaan.

 

 

 

0
0
18.1.2021 - 18:17 #63895

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

Sovitaan, että se muutaman kuukauden palkkaa vastaava osakesalkku riittää varakassaksi niin voidaan siirtyä seuraavaan aiheeseen.

0
0
18.1.2021 - 18:37 #63896

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

No ei kai aihe edes tarvite tieteelistä tutkimusta, sen verran järkeen käypä logiikka tässä on taustalla. Enempi tämä ohje on tärkeä niille kotitalouksille, jotka elävät kädestä suhun. Varakassa tarvitaan yllättäviin menoihin ja tapahtumiin kuten mainitsit. Varakassan toinen vaihtoehto on velka jossa yleensä on yleensä suuret kulut. Esimerkiksi perheen pesukone hajoaa ja pitää hankkia uusi. Vaihtoehtona on maksaa hankinta varakassasta tai ottaa "pikavippi" (turhan usean viimeinen rahoitusmuoto kun muutakaan ei ole). Useilla kotitalouksilla pesukoneen hajoaminen romahduttaa koko talouden - valitettavasti. Tai sitten jos joutuu työttömäksi (esim. pätkätyöläinen) niin varakassa antaa pelivaraa rahoittaa elämää jonkin aikaa ilman tuloja (toimeentulotuen saaminen voi kestää) ennen uuden pätkätyön löytymistä. Eli varakassa on hyvä olla olemassa äkillisten menojen rahoitukseen tai elämän rahoitukseen jos tulot yhtäkkiä loppuvat.

Miten sitten ne kotitaloudet jotka eivät elä kädestä suuhun? Meillä vaimon kanssa on tavallaan varakassa vaikka se ei ole sitä varten luotu. Toimii siten, että kumpikin pistää yhteiselle tilille (korko 0,25%) tietyn summan kuukaudessa. Siltä tililtä maksetaan kaikki asuinkustannukset ja suuret hankinnat. Joka kuukausi jää ylimääräistä jolloin varakassa kertyy. Toinen vaihtoehto olisi realisoida sijoituksia, mutta olemme päätyneet tähän nykyiseen malliin vaikka tilillä makaava summa on pois sijoituksista. Varakassaan on kyllä kertynyt turhan paljon euroja ja sitä aina välillä pienennetään.

Ne kennellä on tulovirtaa riittävästi niin, että rahaa jää joka kuukausi ylimääräistä esim. sijoituksiin, eivät välttämättä varakassaa tarvitse. Luottokortti (maksuaikakortti) riittää.

 

0
0
18.1.2021 - 18:27 #63898

KPV

+88
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
41

Luottokortti lienee ensisijainen varakassa, sen jälkeen nordnetin limiitti ja kolmanneksi voi vaikka veromyydä tappiollisia osakkeita (paitsi ne tiktok treidaajat joilla sellaisia ei ole).

Ehkä tuota varakassan määritelmää voisi muutenkin laajentaa käsittämään likvideettiä eli käytössä olevia rahavaroja. Esim. 2000e käteistä + 10 000e limiitti  + 10 000e luottoraja  = 22  000e  heti käytettävissä olevaa rahaa.

 

EDIT:  Tosiaan tämä edellyttää nettovarallisuutta ja positiivista kassavirtaa omassa taloudessa. Muutenhan tällä tavalla pääsee komistamaan ja ennestään surullisia maksuhäiriötilastoja.

0
0
18.1.2021 - 18:28 #63899

Pörssimörssäri

+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Luulen etta varakassan edut ovat enemman psykologisia kuin taloustieteellisia. Mita valia vaikka joutuisi myymaan osakkeita yllattaviin vastoinkaymisiin? Mina pidan selvana etta paaoman makuuttamisesta tuleva haitta on suurempi kuin mahdollinen portfolion murto-osan realisointista tuleva haitta epaedullisessa markkinatilanteessa. Toki jos on kroonista taipumusta ajautua likviditeettikriiseihin niin tilanne voi olla eri.

0
0
18.1.2021 - 18:53 #63901

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Pörssimörssäri kirjoitti:

Mita valia vaikka joutuisi myymaan osakkeita yllattaviin vastoinkaymisiin? Mina pidan selvana etta paaoman makuuttamisesta tuleva haitta on suurempi kuin mahdollinen portfolion murto-osan realisointista tuleva haitta epaedullisessa markkinatilanteessa.

Olen pitkälti samaa mieltä. Mutta jos vaikka maaliskuun puolivälissä 2020 sinun olisi pitänyt realisoida osakkeita äkillisen menoerän takia, niin melko kalliiksi olisi voinut tulla? AInakin minulla olisi tullut.

Mutta ihan validi pointti, että varakassa on pois sijoituksista. Varakassan pitäminen sijoitettuna olisi tuottanut minulle aika hyvin viime kuukausina.

 

0
0
18.1.2021 - 18:46 #63903

Farseer

+1992
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1566
KPV kirjoitti:

Luottokortti lienee ensisijainen varakassa, sen jälkeen nordnetin limiitti ja kolmanneksi voi vaikka veromyydä tappiollisia osakkeita (paitsi ne tiktok treidaajat joilla sellaisia ei ole).

Tämä itselläkin, tosin kolmantena voi myydä vaikka keräilykorttikokoelmaa.

Itse käsitän varakassan sellaisena rahana, joka ei välttämättä ole omaa mutta on aina irroitettavissa jostain ettei tarvitse tehdä pikavipin kaltaisia kalliita ratkaisuja. Lyhyellä tähtäimellä luottokortti, pitkällä tähtäimellä voi olla vaikka jossain fyysisessä muodossa esimerkiksi pieni kultaharkko tai (tarvittaessa pantattava) arvokello jos se säilyy setelirahaa paremmin (en suosittele).

0
0
18.1.2021 - 19:04 #63904

Pörssimörssäri

+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Pienten kultaharkkojen spreadit on sita luokkaa etta niilla ei tee mieli tehda kauppaa. Muutenkin niiden funktio on mun mielesta taysin eri. Niita ei osteta henk koht likviditeettikriisin varalle vaan taydellisen yhteiskunnallisen mad max scenarion varalle jossa fiat valuutat menettaa arvonsa / omistusoikeuksia ei enaa kunnioiteta.

 

0
0
18.1.2021 - 20:08 #63908

jippej

+585
Liittynyt:
29.8.2017
Viestejä:
267

Meillä 5k+pari luottokorttia. Vaimon vaatimuksesta, ei omasta toiveesta. Onhan tuo ihan mukava, niin ei tarvi säätää mitään, kun uusii töllön tms. Ylijäämäiseltä taloustililtä kerrytetään tuota aina to 5k, jonka jälkeen ei ylimääräisiä säästöjä, vaan voi vapaasti sijoittaa/humputella omina menemään. 

0
0
19.1.2021 - 09:39 #63922

Jack Reacher

+673
Liittynyt:
8.3.2017
Viestejä:
401

Riittävän ison varakassan koko riippuu pitkälti henkilön elämäntilanteesta ja pakollisista kuukausimenoista. Mutta mielestäni sen pitää olla irroitettavissa heti "käypään hintaan" ja siksipä osakkeet, kryptot yms. sijoitukset eivät kelpaa. Ne ovat sitten varakassan varakassa todella isoihin yllätyksiin. Niinpä olen valmis maksamaan siitä sen hinnan etten saa ko. summalle minkäänlaista tuottoa.

Koska käyttötilille ei saa käytännössä korkotuottoa olen myöskin ottanut tavaksi maksaa laskut ennakkoon ennen eräpäivää. Joitakin vuosia sitten kävi kertaalleen niin, että taloyhtiö josta omistin huoneiston suunnitteli perivänsä asukkailta 1kk ylimääräisen hoitovastikkeen yllättävän kulujen kasautumisen johdosta mutta kävikin niin ettei lopulta tarvinnut koska tuuppasin vuoden vastikkeet maksuun etukäteen ja ilmeisesti sain muutaman muun myös maksamaan vastikkeita ennakkoon. Loistosijoitus :D 

 

 

0
0
19.1.2021 - 10:48 #63927

von Fyrckendahl

+806
Liittynyt:
2.11.2018
Viestejä:
1142
Tinggeli kirjoitti:

Enempi tämä ohje on tärkeä niille kotitalouksille, jotka elävät kädestä suhun. Varakassa tarvitaan yllättäviin menoihin ja tapahtumiin kuten mainitsit. 

Juuri näin. Varakassan idea on, ettei tuhlaa kaikkia rahojaan, vaan säästää esim. 6 kk palkan. Elämä on sekä helpompaa että halvempaa, kun voi hoitaa tarpeelliset ostokset, korjaukset ym. heti eikä tarvitse osamaksuja tai vippejä ja välttyy laskujen perintäkuluilta.

Sijoittajia ohje ei suoraan koske, koska heillä on säästöjä sijoituksissa. Sijoittajankin kannattaa sen verran pitää euroja varalla, ettei yleensä joudu sijoituksia myymään "turhaan", jolloin realisoituu veroja ja kuluja, ja myyntikurssikin on tietty huono.

Pelkkä luottokortti ei mielestäni ole riittävä varakassa. Osa kuluista (kuten äkillinen remontti) ei ole kortilla maksettavissa. Jos korttilaskua ei pysty hoitamaan, se on kuin ottaisi pikavipin, ja juuri sitä varakassalla yritettiin välttää.

Myös muutama seteli kannattaa pitää sukanvarressa sen varalta, että pankkijärjestelmä on nurin tai pitkä sähkö- tai tietoliikennekatkos estää kortti- ja mobiilimaksujen käytön. Katkoja on välillä normaalioloissakin, eikä kyberisku, iso luonnonkatastrofi tai ongelma muuntamossa ole täysin mahdoton. Ruokaa on kiva syödä silloinkin, eikä tarvitse olla ensimmäisenä leipäjonossa tai jonottamassa pankkiin. Viime kädessä raha on edelleen seteleitä ja kolikoita, jos oikein tiukka paikka tulee, koneet lakkaavat toimimasta, pörssi on kiinni, pankki konkurssissa ja vieraan valtion joukkoja havaittu.

 

0
0
19.1.2021 - 17:33 #63948

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332
Pörssimörssäri kirjoitti:

Pienten kultaharkkojen spreadit on sita luokkaa etta niilla ei tee mieli tehda kauppaa. Muutenkin niiden funktio on mun mielesta taysin eri. Niita ei osteta henk koht likviditeettikriisin varalle vaan taydellisen yhteiskunnallisen mad max scenarion varalle jossa fiat valuutat menettaa arvonsa / omistusoikeuksia ei enaa kunnioiteta.

 

Noin kai usein, mutta minkä arvoista kiiltävä, pehmeä metalli Mad Max-skenaariossa on? Mad Maxissahan bensa oli kovaa valuuttaa.

Jos kultaa hankkisin, hankkisin siksi ja sen verran, että saisin ostettua vaimolle ja itselle Turun satamaa vahtivalta venäläismajurilta etuilupaikan viimeiseen Tukholmanlaivaan.

0
0
20.1.2021 - 14:49 #63988

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558
Tinggeli kirjoitti:

 

Pörssimörssäri kirjoitti:

Mita valia vaikka joutuisi myymaan osakkeita yllattaviin vastoinkaymisiin? Mina pidan selvana etta paaoman makuuttamisesta tuleva haitta on suurempi kuin mahdollinen portfolion murto-osan realisointista tuleva haitta epaedullisessa markkinatilanteessa.

Olen pitkälti samaa mieltä. Mutta jos vaikka maaliskuun puolivälissä 2020 sinun olisi pitänyt realisoida osakkeita äkillisen menoerän takia, niin melko kalliiksi olisi voinut tulla? AInakin minulla olisi tullut.

Tingeliä peesaten, varakassaa perustellaan kahdella syyllä:

- estämään yllättävien menojen pakottama myynti ajankohtana, jolloin sijoitusmielessä ei ole järkevää myydä ja

- pitämään pelikassaa tilanteisiin, joissa on kannattavaa ostaa.

Annoit yllä vahvan esimerkin ensin mainitusta. Tuon huonoon tilanteeseen myynnin estämiseen riittää useimmilla varsin pieni, suunnilleen kodinkoneen tai pienen mutta äkillisen kodin remontin kokoinen erä. Palkasta ja luottokelpoisuudesta riippuen sen ei edes tarvitse olla käteistä. Jos pystyy korvaamaan hajonneen kodinkoneen edullisella rahoituskululla vaikka kortilla maksupäivää siirtäen, on tässä mielessä ihan sama vetää edellinen tili sileäksi pörssiosakkeisiin tai rahastoihin vaikka jokaisena palkkapäivänä.

Tinggeli kirjoitti:

Mutta ihan validi pointti, että varakassa on pois sijoituksista. Varakassan pitäminen sijoitettuna olisi tuottanut minulle aika hyvin viime kuukausina.

Tulevaa nykyistä parempaa ostopaikkaa odottavan käteisen vaihtoehtoiskustannuksen arviointi onkin vaikeampaa ja pidempään harrastaneen salkussa vasta paljon isommilla rahamäärillä on näkyvää vaikutusta.

En antaisi mitään ohjelukua sopivasta varakassasta palkan tai salkun suhteessa, koska sopiva varakassa riippuu ainakin palkasta, salkun koosta, sijoitusstrategiasta sekä siitä mitä suhdannevaihetta eletään. Vasta aloittanut pystyy tilaisuuden tullen syöttämään palkasta säästettyä käteistä uuteen ja pieneen salkkuunsa suhteessa merkittäviäkin määriä, mutta jos pidempään harrastaneella vuoden nettopalkka vastaa suunnilleen vuoden osinkoja, on salkkuun verrattuna "isolla" käteiskassalla myös merkittävä vaihtoehtoiskustannuksensa. 

Tuo jälkimmäinen tilanne on tietenkin jokaisen aloittajan tavoitteena, eikä se ole edes epärealistinen tavoite. Mutta peli vaikeutuu, kun ei enää pysty korjaamaan huonojen valintojensa seurauksia yksinkertaisesti lisäämällä salkkuunsa kymmeniä prosentteja uutta rahaa oppirahojensa vastineeksi saamansa paremman tiedon valossa. 

0
0
20.1.2021 - 15:42 #63991

AinaOikeassa

+2
Liittynyt:
29.11.2020
Viestejä:
2

Miten varakassa ja velkavipu suhtautuvat toisiinsa? Hajautetussa varovaisessa salkussa esimerkiksi 5% velkarahaa on melko turvallinen ja halpa tapa nostaa odotustuottoa. Pitäisikö maksaa velkavivusta korkoa ja samaan aikaan pitää viereisellä tilillä isoa pinoa käteistä nollakorolla?

0
0
21.1.2021 - 01:14 #64001

peelo

+5
Liittynyt:
5.6.2018
Viestejä:
56

Aiheeseen liitttyen. Missä porukkaa pitää vähän isompaa varakassaa? Jos esim. 3/4 osaa kiinni osakkeissa/asunnoissa niin missä 1/4 kannattaa nykyään makuuttaa? Kaikkea ei uskalla lyödä osakkeisiin että on pelimerkkejä jos kurssit syöksyy.. Täytyisi olla mopeasti saatavilla.. 

Ihan uteliaisuudesta kyselen että onko korkorahastoissa tai jossain vähänriskisissä rahastoissa rahat, käyttötilillä vai missä?

 

Itsellä isompi konttä ihan käyttötilillä, mikä ei kyllä viisasta ole mutta katsonut että ei noista vähäriskisistä saa juuri korkoa muutenkaan, vai saako? 

0
0
21.1.2021 - 07:04 #64004

Darin

+8
Liittynyt:
15.9.2016
Viestejä:
6

Bank Norwegianin säästötilillä. 0,75% korko, parempi kuin ei mitään. Kohtalaisen nopeat siirrot, noin päivässä. Ensisijaisena varakassana toimii AMEX. Pörssiromahdusta varten valmis luottopäätös esim Nordnetilta voisi olla hyvä. En ole itse saanut vielä aikaiseksi, mutta suunnitelmissa on. 

0
0
21.1.2021 - 09:37 #64009

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332

Ajatusleikki: Olet keskituloinen suomalainen, ja sinulla on kahden kuukauden nettopalkan suuruinen varakassa eli pyöreästi 5000 €. Näkemällä vaivaa ja vertailemalla pankkeja saat nollakorkosäästötilin sijaan varakassasi tilille, joka maksaa 0,8 %:n koron. Vuoden päästä olet verojen jälkeen 28 € rikkaampi.

Mulla on nollakorkoisella säästötilillä se varakassa mitä on. Tuo laskelma kenties kertoo, miksi en saa itseäni motivoitua hakemaan paremmin tuottavaa tiliä.

0
0
21.1.2021 - 10:51 #64013

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2263

No, jos suunnilleen puolen tunnin työllä saa 28 euron verottoman tuoton, niin kyllä siinä keskituloinen ihan hyvän tuntipalkan saa.

0
0
21.1.2021 - 11:23 #64015

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900
Kekkoslovakki kirjoitti:

Ajatusleikki: Olet keskituloinen suomalainen, ja sinulla on kahden kuukauden nettopalkan suuruinen varakassa eli pyöreästi 5000 €. Näkemällä vaivaa ja vertailemalla pankkeja saat nollakorkosäästötilin sijaan varakassasi tilille, joka maksaa 0,8 %:n koron. Vuoden päästä olet verojen jälkeen 28 € rikkaampi.

Mulla on nollakorkoisella säästötilillä se varakassa mitä on. Tuo laskelma kenties kertoo, miksi en saa itseäni motivoitua hakemaan paremmin tuottavaa tiliä.

Näinhän se on. Ei 28€ ole paljoa. Mutta kuten Hauturi jo ehti mainita niin tämän säädön tuntipalkka on ihan kohdillaan. Ja jos näin ajattelee, niin tämä ei välttämättä ole ainoa missä ajatellaan "ei jaksa motivoida, siitä saa vuodessa vain xx€ hyvää". Kun sama ajattelu on erinäisten semipakollisten palveluiden kilpailutuksessa niin vuositasolla "tappio" menee heittämällä kolminumeroiseksi. Joskus jopa 4 numeroiseksi. Ja se kertaantuu. Viimeaikojen paras tuntipalkka oli itsellä kun laitoin pankkiin viestiä että mun asuntolainan korko on aika kova, voisiko sitä tarkistaa. Tuli vastaus että korko tippuu 1,05% -> 0,60%. Viestiin meni 5min. Tuntipalkka aika järjetön. Nykymittapuulla tosin taitaa 0,6% olla korkeahko(?)

0
0
21.1.2021 - 12:39 #64017

Farseer

+1992
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1566

Se luottopäätös Nordnetistä kannattaa hakea hyvän sään aikana, kun sille ei ole vielä tarvetta. Käyttämättömästä limiitistä ei tarvitse maksaa ja luottopäätöksen saamisessa menee aikaa. Se on myös hyvä olla jos tekee yhtään aktiivisemmin kauppaa, niin pienet tilinylitykset menevät yleensä 0,99% vuosikorolla.

0
0
21.1.2021 - 13:06 #64018

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558
peelo kirjoitti:

Aiheeseen liitttyen. Missä porukkaa pitää vähän isompaa varakassaa? Jos esim. 3/4 osaa kiinni osakkeissa/asunnoissa niin missä 1/4 kannattaa nykyään makuuttaa? Kaikkea ei uskalla lyödä osakkeisiin että on pelimerkkejä jos kurssit syöksyy.. Täytyisi olla mopeasti saatavilla.. 

Ihan uteliaisuudesta kyselen että onko korkorahastoissa tai jossain vähänriskisissä rahastoissa rahat, käyttötilillä vai missä?

Aiemmin varakassa oli vuosia sijoitusvakuutuksessa, joka vakuutuskuoren kuluista huolimatta tuotti selvästi korkorahastoja paremmin. Omaa pääomaa sai aiemmin ulos verotta, mutta tämä on nyt historiaa. Jo ennen verokuorien verotuksen muuttumista kaadoimme niistä ulos nostetun koko oman pääoman passiivisiin osakerahastoihin ja suoriin osakesijoituksiin. Nyt on sitten muutama vuosi purettu vakuutuskuorista pelkkää tuottoa ulos. Kuluvan vuoden jälkeen tätä varakassaa ei enää ole, eikä sitä olisi enää edullista käyttääkään verotuksen vuoksi. Nykyajan Flash Crasheihin tämä ei muutenkaan toimisi kovin hyvin, koska kuoresta ulos kaivettavia rahoja joutuu odottelemaan noin viikon verran. 

Verokuorten purkamisen jälkeen käteinen on keräilytilillä, jonne kertyvät myös osingot ja josta ostellaan vuoden kuluessa lisää osakkeita ennen vuodenvaihdetta. En paheksu velkavivulla sijoittamista, mutta en tee sitä itse. 

0
0
21.1.2021 - 14:30 #64029

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332
Artsipappa kirjoitti:

 

Kekkoslovakki kirjoitti:

Ajatusleikki: Olet keskituloinen suomalainen, ja sinulla on kahden kuukauden nettopalkan suuruinen varakassa eli pyöreästi 5000 €. Näkemällä vaivaa ja vertailemalla pankkeja saat nollakorkosäästötilin sijaan varakassasi tilille, joka maksaa 0,8 %:n koron. Vuoden päästä olet verojen jälkeen 28 € rikkaampi.

Mulla on nollakorkoisella säästötilillä se varakassa mitä on. Tuo laskelma kenties kertoo, miksi en saa itseäni motivoitua hakemaan paremmin tuottavaa tiliä.

 

Näinhän se on. Ei 28€ ole paljoa. Mutta kuten Hauturi jo ehti mainita niin tämän säädön tuntipalkka on ihan kohdillaan. Ja jos näin ajattelee, niin tämä ei välttämättä ole ainoa missä ajatellaan "ei jaksa motivoida, siitä saa vuodessa vain xx€ hyvää". Kun sama ajattelu on erinäisten semipakollisten palveluiden kilpailutuksessa niin vuositasolla "tappio" menee heittämällä kolminumeroiseksi. Joskus jopa 4 numeroiseksi. Ja se kertaantuu. Viimeaikojen paras tuntipalkka oli itsellä kun laitoin pankkiin viestiä että mun asuntolainan korko on aika kova, voisiko sitä tarkistaa. Tuli vastaus että korko tippuu 1,05% -> 0,60%. Viestiin meni 5min. Tuntipalkka aika järjetön. Nykymittapuulla tosin taitaa 0,6% olla korkeahko(?)

Totta tuokin. Voin lisätä, että on minullakin ollut elämäntilanteita, joissa tuo tunnin työllä saatava kolmekymppinen olisi kyllä motivoinut. Kuulun niihin, joita raha laiskistaa.

0
0
21.1.2021 - 14:20 #64030

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2263

Minulla taas on sellainen luonnevika, että minusta on sietämätöntä, jos tiedän että jossain jää helppoa valueta pöydälle.

0
0
21.1.2021 - 15:10 #64039

Turms

-8
Liittynyt:
10.1.2015
Viestejä:
669
Artsipappa kirjoitti:

Viimeaikojen paras tuntipalkka oli itsellä kun laitoin pankkiin viestiä että mun asuntolainan korko on aika kova, voisiko sitä tarkistaa. Tuli vastaus että korko tippuu 1,05% -> 0,60%. Viestiin meni 5min. Tuntipalkka aika järjetön. Nykymittapuulla tosin taitaa 0,6% olla korkeahko(?)

Riippuu tietysti taloustilanteestasi, mutta tällaiselle vähän reilut 50k vuodessa tienaavalle asuntovelalliselle pudottivat kuukausi sitten marginaaliksi 0,4%.

0
0
21.1.2021 - 15:23 #64041

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900
Turms kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Viimeaikojen paras tuntipalkka oli itsellä kun laitoin pankkiin viestiä että mun asuntolainan korko on aika kova, voisiko sitä tarkistaa. Tuli vastaus että korko tippuu 1,05% -> 0,60%. Viestiin meni 5min. Tuntipalkka aika järjetön. Nykymittapuulla tosin taitaa 0,6% olla korkeahko(?)

 

Riippuu tietysti taloustilanteestasi, mutta tällaiselle vähän reilut 50k vuodessa tienaavalle asuntovelalliselle pudottivat kuukausi sitten marginaaliksi 0,4%.

Jees. Tässä on mietinnässä taas uusi sijoituskohde ja pitää mennä hattu kourassa pankkiin jos sen halajaa. Ehkä pitää samalla kysellä että mitenkäs toi asuntolainan korko. Siis oman asunnon, sijoitusasunnoissa on edelleen 1% korko. Sekin lienee liikaa nykytilanteessa..?

0
0
21.1.2021 - 15:27 #64043

KPV

+88
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
41
Artsipappa kirjoitti:

 

Turms kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Viimeaikojen paras tuntipalkka oli itsellä kun laitoin pankkiin viestiä että mun asuntolainan korko on aika kova, voisiko sitä tarkistaa. Tuli vastaus että korko tippuu 1,05% -> 0,60%. Viestiin meni 5min. Tuntipalkka aika järjetön. Nykymittapuulla tosin taitaa 0,6% olla korkeahko(?)

 

Riippuu tietysti taloustilanteestasi, mutta tällaiselle vähän reilut 50k vuodessa tienaavalle asuntovelalliselle pudottivat kuukausi sitten marginaaliksi 0,4%.

 

Jees. Tässä on mietinnässä taas uusi sijoituskohde ja pitää mennä hattu kourassa pankkiin jos sen halajaa. Ehkä pitää samalla kysellä että mitenkäs toi asuntolainan korko. Siis oman asunnon, sijoitusasunnoissa on edelleen 1% korko. Sekin lienee liikaa nykytilanteessa..?

Jos jaksat vääntää, kääntää, uhkailla ja kiristää asiakkuuden siirrolla niin asuntolainaan saanee marginaaliksi 0,3% ja sijoitusasuntolainaan 0,6%. Perustyytyväiselle asiakkaalle sitten aikalailla 0,4% ja 0,8%. Tämä siis omalla kokemus.

0
0
21.1.2021 - 15:34 #64045

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2263

Lainakoroissa on muuten sellainenkin jännä juttu, että kun käytännössä kaikissa uusissa lainoissa on viitekoron nollalattialauseke, niin perusparannuslainoissapa ei olekaan.  Perusparannuslainan marginaali voi siis olla korkeampi kuin vaikkapa asuntolainan, mutta nykyisillä negatiivisilla viitekoron arvoilla kokonaiskorko voi silti olla pienempi. Useimmille tällä ei ole mitään väliä, mutta jos on vaikkapa hankkimassa kohdetta johon pitää tehdä myös perusparannusta, tämäkin kannattaa ottaa huomioon.

0
0
21.1.2021 - 18:16 #64059

KuplaSalkku

+100
Liittynyt:
14.8.2016
Viestejä:
179

Onko asuntolainankilpailutuksessa mitään mieltä jos nykyinen sopimus on ajalta, jolloin miinuskorot vielä vähensivät marginaalia aina nollaan saakka? OP ei näytä maksavan minulle asuntolainasta vaikka 3kk Euribor oli korontarkastuspäivänä enemmän miinuksella kuin marginaalini on.

0
0
21.1.2021 - 19:22 #64064

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2263
KuplaSalkku kirjoitti:

Onko asuntolainankilpailutuksessa mitään mieltä jos nykyinen sopimus on ajalta, jolloin miinuskorot vielä vähensivät marginaalia aina nollaan saakka? OP ei näytä maksavan minulle asuntolainasta vaikka 3kk Euribor oli korontarkastuspäivänä enemmän miinuksella kuin marginaalini on.

Eli ei ole viitekoron nollalattialauseketta, mutta on kokonaiskoron nollalattilauseke. Sanoisin että juuri nyt ei ole järkeä kilpailuttaa.

0
0