Olet täällä

Jack Reacher

Jack Reacher

  • Liittynyt 8.3.2017
  • 65 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 15.3.2019 20.57

Voisikohan tämä aiheuttaa vuodenvaihteen molemmin puolin mielenkiintoisia kurssireaktioita joidenkin epälikvidien kansanosakkeiden kohdalla jos ihmiset myyvät aiempaa salkkua tyhjäksi ostaakseen mahdollisesti samaa tavaraa takaisin uudelle tilille?

Sijoitustiedon kysymysketju - 24.1.2019 10.28

Tuli seuraavanlainen kysymys vastaan:

Kun salkkuun jääneistä Talvivaaran osakkeista tulleet tappiot tulivat 2018 verotuksellisesti tappioiksi, eikä ko. vuodelta ole riittävästi voittoja kuitattavaksi niin meneekö homma nyt niin, että

a) on viisi vuotta aikaa vähennellä näitä tappioita verotuksessa pääomatuloista ja

b) Ne vähentävät myös muista kuin osakkeista kertyviä verotettavia pääomatuloja, eli ei ole väliä tuleeko voittoa osakkeista, metsästä, yritystoiminnasta (pääomatulo-osuudesta) tai vuokratuloista.

Vastasin itse, että juuri näin asia (vuodesta 2017 alkaen) menee, mutta aloin sitten pohtia, mahtaako erilaisten pääomatulojen ja menojen vähennyskelpoisuuksissa sittenkin olla jotakin poikkeuksia sääntöön vai ovatko ne aina vähennyskelpoisia keskenään? 

Lehto Group - 21.10.2018 11.36

Tämä Lehto case on kyllä lähihistorialtaan miltei katastrofaalinen. Onnekseni tuli veivailtua ja kevennettyä keväällä jonkin verran. Salkussa kuitenkin melkolailla edelleen. Ei hyvä.

Negatiiviset pointithan tuossa melkolailla esitettykin, joten kaivetaan vähän positiivisiakin viimeisimmästä tiedotteesta, jotka tosin vaativat luottamusta yhtiön tiedottamiseen, joka on koetuksella atm:

1) Liikevaihdon aleneminen johtuu erityisesti Hyvinvointitilojen hankkeiden käynnistymisen viivästymisestä -> tuloutuu liikevaihdoksi 2019

2) Asunnot- ja Toimitilat-palvelualueiden liiketoiminta etenee tavoitteiden mukaisesti -> ydintoiminta kunnossa

3) Lehto on nopealla aikataululla tutkimassa vaihtoehtoisia ratkaisuja korjausrakentamisen kannattamattomista osista luopumiseksi -> reagoidaan , vapautuuko pätevää työvoimaa mahdollisesti ydintoimintaan?

Kyllähän tällä edelleen samat mahdollisuudet ja potentiaali on kuin ennenkin, mutta varsinkaan lyhyen tähtäimen kurssia en lähtisi arvailemaan mihinkään suuntaan. Myyntipuolella on kuitenkin pääasiassa isot (?) ulkomaiset omistajat joiden myyntihalukkuuden määrittänee lähinnä alan sykli joten lappua riittänee halukkaille ostajille. 

 

 

Lehto Group - 31.5.2018 16.30

Daytrader kirjoitti:

Itse myin isoimmat erät kun nousi ja nyt ostin taas lisää. 

Tästä olisi kiva kuulla aktiivitreidaajan konkreettista ajatuksenjuoksua tarkemmin kun olen kerrankin seurannut ko. osaketta lähes päivittäin. Kuinka suuri % nousu laukaisi myyntinappulan? Kuinka monta % tultiin myyntihinnasta alaspäin että ostonappula löytyi? Oliko jotain muita merkitseviä tekijöitä päätöksenteossa? 

Lehto Group - 30.5.2018 20.55

PPP123 kirjoitti:
Jack Reacher kirjoitti:

Myin eilen ison siivun Lehto-betsistäni heti aamulla.  

Toivottavasti saat takaisin paremmalla hinnalla!

Oikeastaan olisi jo takaisin ostopaikka ollut tänään kun reilut -5% tultu myyntihinnastani mutta kuten kirjoitin, en näe ennen H1 raporttia ajureita suuremmalle nousulle ja Daytraderin perusteilla väännän itselleni asian niin, että myyjiä riittää pitämään kurssin alhaalla. Ulkolaisissa rahastoissa myyntihalukkuus varmaankin pääosin selittyy rakennusalan syklin kääntymisellä.

Lehto Group - 30.5.2018 18.21

Myin eilen ison siivun Lehto-betsistäni heti aamulla. Tappiolle jäätiin (ainakin toistaiseksi), mutta ajatuskulku oli seuraava: Jos Hippos-uutiset eivät riitä selkeään välittömään positiiviseen nykäykseen, niin mikä riittää? Oma arvaukseni on, että siihen riittää vasta H1 katsauksessa esitettävä paksu tilauskirja ja vahvistus että koko vuoden tuloksen odotetaan edelleen pysyvän annetuissa ohjeistuksissa. Joten en siis ennen elokuuta näe mitään syytä kurssinousulle tämän hetken olosuhteissa. 

Toki Lippulaiva voisi pienen nykäyksen ylöspäin antaa, mutta silläkään ei 2018 tulokseen vaikutusta ole, jonka ohjeistusta varmaankin markkinoilla epäillään. Suurimpana ajurina alaspäin toiminee toki rakennusalan syklin (todennäköinen) kääntyminen. Pidemmän ajan näkemykseni yhtiöstä ei ole muuttunut, uskon vain että kesä- tai heinäkuussa saan omani takaisin halvempaan hintaan. Trump, Italia, Suomen hallitus. Joku noista vaikkapa voisi tuoda hienon ostopäivän.

Viime vuonna koko vuoden näkymiä päivitettiin ylöspäin vain kaksi viikkoa Q1 raportin jälkeen. Pian on kulunut neljä viikkoa tämän vuoden raportista eikä päivityksiä näkymiin ole tehty. Se antaisi olettaa että aiempi ohjeistus pitää.   

Lehto Group - 29.5.2018 7.15

Lehto Group - 18.5.2018 21.16

Tarkkailin tämän viikon taas hieman tarkemmin kaupankäyntiä Lehdolla. Jo hyvän aikaa OP on ollut suurin netto-ostaja mutta tällä viikolla ABG Sundal Collier AB:n kautta ostettiin päivittäin tyyliin 40-50% kaupankäynnistä. Joku rahasto kenties on iskenyt silmänsä Lehtoon?

Itse yrityksestä mietiskelin, että kun hirsimoduulit tulivat katalogiin, niin eiköhän sieltä sitten aikanaan tule myös hirtehiset talopaketit omakotitaloihin ja kesämökkeihinkin. 

Lehto Group - 17.5.2018 8.26

TarkkaMarkka kirjoitti:

Projektit siirtyvät tilauskantaan lähtökohtaisesti sillon kun rakentaminen varmistuu(rakennuslupa plakkarissa sekä omaperusteisissa rakentamisen aloituspäätös ja vastaavasti urakkakohteissa allekirjoitettu sopimus rakentamisesta). Esim. Lippulaiva ei ole tilauskannnassa.. 

Tässä oikeastaan tiivistyy se pointti jota hain, eli itse luen tilanteen niin että jos Q1 olisi esitetty edellisvuoden tapaan, olisi tilauskirja ollut paksumpi. Oletan siis, että aiemmin tilauksiin on lisätty sopparit jotka ovat varmahkoja mutta nyt lisätään vain täysin varmat. Ja koska rakennetaan pääosin "keväästä jouluun" ja yhtiö itse pidättäytyi kasvuennusteissaan on heillä käytännössä pakko olla ollut tietoa hyvästä pinkasta näitä varmahkoja soppareita Q2 tilauskirjaan. Joten Q2 raportista odotan "posaria" tilausten osalta.  

Lehto Group - 16.5.2018 12.36

IFRS15 standardiin siirtymisen vaikutukset tuloslaskelmaan ovat hyvin yhtiökohtaisia ja sen aiheuttamat muutokset esim. verrattuna aiempiin kvartaalituloksiin riippuvat vahvasti yhtiön tavasta tulkita aiemmin käytettyä standardia. Pintapuolisen tutkiskelun perusteella annoin itseni ymmärtää, että Lehdon kohdalla suurin vaikutus on projektien tuloutusten viivästyminen. Eli käytännössä rakennusprojekti tuloutetaan vasta kun määräysvalta kohteeseen siirtyy ostajalle. Ilmeisesti myös tilauskirjaa täytetään aiempaa myöhäisemmässä vaiheessa, ts. kun projekti on jo käytännön varma. Kuitenkin jatkossa uusia sopimuksia tehdessä suuremmat projektit ilmeisesti pilkotaan hyvinkin tarkasti pienempiin osiin, jotka tuloutuvat valmistuttuaan. Hippoksestahan taisi olla maininta, että uusi lätkähalli on ensimmäisenä rakennettava osakokonaisuus, joten se lienee vastaavasti myöskin yksittäinen tuloutettava osa.

Sikäli kuin tulkintani on oikea, olisi Q1 tuloksen surkeine liikevoittoprosentteineen aiheuttama negatiivinen markkinareaktio täysin perusteeton, koska parempikatteiset projektit loistivat poissaolollaan Q1:ltä vain siksi, että ne tuloutetaan myöhemmin vain uuden standardin johdosta. Ja siitä huolimatta liikevaihto ensimmäisellä kvartaalilla oli roimassa kasvussa. Jos standardimuutos selittää myös tilauskirjan suhteellisen ohuuden ja yhtiö yltää tänä vuonna ohjeistukseensa myöhemmästä tuloutuksesta huolimatta niin helvetin vahvalta näyttää.

Mielelläni otan eriäviä näkemyksiä standardimuutoksen vaikutuksista vastaan.

*edit* Yhtiöt ovat julkaisseet edellisvuoden tulokset uuden standardin mukaisina, mutta sijoittajalle tärkeäpää olisi yrittää nähdä tämän vuoden luvut vanhan standardin mukaisina.