Olet täällä

Nordea - 7.6.2021 06.32

Bingo53 kirjoitti:

Ajallisen hajauttamisen idea on tehdä pieniä kauppoja säännöllisesti, vaikkapa kuukauden välein palkkatulosta - eli toimia piensijoittajana.

Toki Nordea hankaloitti juuri suomalaisen piensijoittajan ajallista hajauttamista Yhdysvaltojen markkinoille suorilla osakekaupoilla. Samalla vihjasivat selkeästi ettei heidän asiakkainaan olevien piensijoittajien nappikauppa Yhdysvalloissa ole heille hyvää businesta. Itse käytän Nordeaa osakekaupoissa ja totesin ettei tämä uusi hinnoittelu koske minua. Mutta olenkin ns. wanhaa liittoa.

Minusta kun taitaa lopulta olla lähinnä ajan peluuta ja torjuntataistelua vääjäämättömän edessä Nordealta nämä hinnoittelujen muutokset. Kehitystrendit maailmalla kertovat toista ja Suomessakin ihmiset ovat vähitellen oppineet (tai ainakin kokeilleet) suoraan osakkeisiin sijoittamista. Ei siinä välttämättä yksittäinen keskikokoinen pankki Pohjoismaissa omaa hinnoitteluaan muuttamalla enää käännä kehitystä takaisin pankkien kannalta vanhaan hyvään aikaan. Voisiko tässä vähitellen olla tilaus jopa Suomenkin markkinoille uudelle ketterälle toimijalle à la Robinhood erikoisalana osakekauppa Amerikassa?

Jaa miten liittyy Nordean osakkeeseen? No jos osakekauppa on jossain Robinhoodissa tai vastaavassa, tili vaikka N26-pankissa, luottokortti ja säästötili tyyliin Bank Norwegianissa ja asuntolaina jostain Santanderilta niin mihin sitä enää Nordeaa mihinkään tarvitaan? Yrityksasiakkuuksien hoitamiseen?

Ja sori ettei postaukseni ollut kovin analyyttinen. Mutta omat Nordeat olen tämän mutuilun perusteella jo myynyt.

 

 

 

Näytä koko viesti
Nordea - 7.6.2021 12.44

Ikävää kehitystä tämä välityspalkkioiden nosto, mutta eihän tämä vaikuta yli 800€ kauppoihin, Pohjoismaihin eikä ETF-kauppoihin mitenkään.

Näytä koko viesti
Kinnevik - 17.5.2021 03.54

Tänään Kinnevik sitten ilmoitti jakavansa omistavansa Zalandot osakkeenomistajilleen: https://www.kinnevik.com/investors/zalando-distribution

Mikä on mielestäni sinänsä ihan järkevää. Mutta onko tässä suomalaisen piensjoittajan kannalta jotain muuta huomioitavaa esim. verotuksen suhteen ottaen huomioon että Kinnevikit ovat Tukholmassa ja Zalandot Frankfurtissa? Sielä oli pienellä printillä mainittu että "Foreign shareholders may be obliged to pay withholding tax (Sw. kupongskatt)..."

 

 

Näytä koko viesti
Miten innostuit sijoittamisesta? - 25.4.2021 07.21

Pois kirjoitti:

Miten itse innostuit sijoittamisesta?

Täytyy tunnustaa että itse ryhdyin vasta asuntolainaa aikuisena miehenä otettuani laittamaan yliopisto-opintoihin lukeutuneiden pakollisten talouskurssien oppeja käytäntöön henkilökohtaisessa taloudenpidossani. Vaikka vanhempani olivat yrittäjiä niin en saanut lapsuudenkodissani juuri yhtään henkistä pääomaa osakesijoittamiseen. Vanhempani kun olivat ulkoistaneet raha-asiat kirjanpitäjälle. Ja opiskeluaika taas hujahti sen verran vasemmistolaisissa piireissä ettei sijoittaminen silloin tuntunut omalta jutulta. Eli oma syy sijoittamisen aloittamiseen oli se että viimein  tajusin kunnon asuntolaina niskassa pankkien yrittävän kusettaa minua. Parempi kai myöhään kun ei milloinkaan ja siitä se sitten lähti.

Jatkokysymyksenä olen joskus miettinyt seuraavaa: Tulisiko suomalaisten pankkien pyrkiä kusettamaan asiakkaitaan vähemmän lyhyellä aikavälillä saadakseen pitkällä tähtäimellä aikaan enemmän kestävää liiketoimintaa? Tässä maassa on minusta monitahoinen rakenteellinen ongelma sijoittamisen aloittamisen suhteen. Lopputuloksena kansa ei vaurastu kuten sen länsimaassa pitäisi.

Näytä koko viesti
Laatuyhtiöt - 1.4.2021 12.59

Mellon kirjoitti:

 

mskomu kirjoitti:

 

Tästä hommastahan tekee vielä huvittavamman se, että siinä, missä TSMC on maailman ainot toimittaja, niin sillä itsellään on tasan yksi toimittaja litografian lasereihin ja vissiin tuolla lasertoimittajallakin on vain yksi toimittaja. Eli mikä tahansa noista kolmesta ottaa isosti hittiä, niin siihen pysähtyy koko maailman chippituotanto :D No ei nyt sentään ihan, koska kylläpä nuo nykyiset laitteet jonkin vuoden pelittävät, vaikka uusia ei enää saisi.

 

 

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tämä yksi litografian laserin toimittaja on?

 

Tietämättä asiaa tarkemmin tulee arvauksena mieleen perheyritys Trumpf lasersystems.

Näytä koko viesti
Opiskelemaan rahoitusta vai taloustiedettä - 14.3.2021 03.37

SJ kirjoitti:

Nämä johtamiseen liittyvät vähän jännittää ovatko oikeasti hyödyllisiä kuitenkin jo esimieskokemusta hieman omaavalle. ISM kuitenkin hieman teknisempää, joten se näistä kiinnostavampi. Laskentatoimesta ja yritysjuriidikasta (eniten kiinnostaa sopimusjuridiikka) jotain yksittäisiä kursseja voisi ottaa vielä lisäksi vähintään yleissivistyksen puolesta.

 

Riippuu mitä tarkoitat hyödyllisellä ja mitkä ovat motiivisi opiskeluun. Toisinaan tehdään karkea jako generalistikoulutuksen ja spesialistikoulutuksen välillä. Spesialistikoulutus pyrkii valmentamaan tiettyihin tehtäviin kun taas generalistikoulutuksesta saa ehkä enemmän yleisiä eväitä elämää ja työuraa varten.

Näytä koko viesti
Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa - 26.2.2021 05.18

Bingo53 kirjoitti:

Varallisuutta säilyttävistä sijoitusinstrumenteista tarinaa ei löydy eikä ihmekään, omistaminen ei ole juuri suosiossa. Ei se mitään, seniileille setämiehille sijoitusomistaminen on ihan hauskaa ajanvietettä ja sen pohdiskelu vielä kivempaa.

Kiitokset kirjoittajalle hyvästä kolumnista, tällaista saa etsiä.

 

Tämä! Jos osakkeet, kiinteistöt, metsä tai vaikka taide tai antiikki sijoituskohteena kiinnostavat niin tietoa kyllä löytyy jos vain jaksaa perehtyä. Mutta koitapa tavallisena piensijoittajana perehtyä korkomarkkinoiden toimintaan ja löytää itsellesi sopivia ja vielä jotain tuottavia korkopapereita sijoituskohteiksi... 

Näytä koko viesti
Bilot - 18.1.2021 06.01

Kekkoslovakki kirjoitti:

Tässä on biikon sisällä ollut Kauppalehdessä, Arvopaperissa ja Talouselämässä ilmeisesti sama "Katso tästä First Northin kymmenen houkuttelevinta yhtiötä" -uutinen. Listalla Bilot on ykkösenä.

 

Joo kotimaisissa talouslehdissä oli juttua First Northin huippuyhtiöistä. Itsekin juttujen innoittamana tänään googlailin mitä on tapahtunut. Ilmeisesti pelkkää hypeä. Toki nouseehan ne kurssit silläkin...

Näytä koko viesti
Aseteollisuus - 11.1.2021 03.00

AnG kirjoitti:

Koskiko tää kielto(yritys) muuten oikeasti kaikkia sijoittajia, vai pelkästään institutionaalisia sijoittajia? Englanninkielisissä lähteissä puhutaan yleensä kiellon koskeneen vain keskus- ja liikepankkeja sekä eläkerahastoja (esim. Reuters), mutta esim. tämä antaa kuitenkin ymmärtää, että kielto olisi toteutuessaan koskenut ihan kaikkia:

It would be illegal to grant credit or make a loan or donation to a company where more than 5% of turnover comes from the production of war materiel. The same applies to the acquisition of shares and securities issued by the armaments industry.

Joka tapauksessa aika osuva esimerkki siitä, että osakemarkkinoilta löytyy poliittista riskiä myös Euroopassa. 

Kaatuneen aloitteen teksti löytyi nopealla googlauksella tuolta ranskaksi (ja saksaksi ja italiaksi): https://commercedeguerre.ch/ce-dont-il-sagit/linitiative Oma kielitaitoni on sen verran rajallinen etten ole ihan varma tästä, mutta käsittääkseni tuo olisi kieltänyt sveitsiläisiltä välittäjiltä asefirmojen osakkeiden välityspalveluiden tarjoamisen. Toisaalta tekstissä yksityisiä sijoittajia ei suoraan kielletä omistamasta asefirmojen osakkeita.

 

 

Näytä koko viesti
Aseteollisuus - 4.1.2021 07.11

Bingo53 kirjoitti:

Defence-teollisuus koostuu suurista yrityksistä, on luonteeltaan teknisesti vaativaa teollista valmistusta ja noudattaa jenkeissä paljolti Dow Jones Industrial indeksin tahtia. Itselläni on kauan ollut Raytheonia ja General Dynamicsiä ja seuraan niitä. Kesällä on tullut lisättyä.

Toki minullakin on vähän Raytheonia ja General Dynamicsia. Raytheon on tosin nykyään Raytheon Technologies fuusioiduttuaan viime vuonna United Technologisin kanssa. Samalla tuli mukaan kaikenlaista siviilihärpäkettä kuten lentokoneen moottorien ja osien tuotantoa. General Dynamics taas on vähän tylsän teollisuusyrityksen maineessa mutta on kasvattanut tasaisesti osinkoaan niin kauan kun minulla on lappua ollut. Tosin firmalla on myös painolasti siviili-ilmailussa Gulfstream-liikesuihkukoneiden kautta.

Sveitsissä muuten yritettiin äskettäin kieltää kaikilta asefirmoihin sijoittaminen. Aloite kuitenkin kaatui loppuvuonna kansanäänestyksessä äänin 42,5% puolesta ja 57,5% vastaan. Ilmeisesti pankit ja teollisuus eivät olleet tästä Sveitsi ilman armeijaa pasifistijärjestön aloitteesta kovin innoissaan...

Näytä koko viesti