Olet täällä

Laatuyhtiöt - 1.4.2021 12.59

Mellon kirjoitti:

 

mskomu kirjoitti:

 

Tästä hommastahan tekee vielä huvittavamman se, että siinä, missä TSMC on maailman ainot toimittaja, niin sillä itsellään on tasan yksi toimittaja litografian lasereihin ja vissiin tuolla lasertoimittajallakin on vain yksi toimittaja. Eli mikä tahansa noista kolmesta ottaa isosti hittiä, niin siihen pysähtyy koko maailman chippituotanto :D No ei nyt sentään ihan, koska kylläpä nuo nykyiset laitteet jonkin vuoden pelittävät, vaikka uusia ei enää saisi.

 

 

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tämä yksi litografian laserin toimittaja on?

 

Tietämättä asiaa tarkemmin tulee arvauksena mieleen perheyritys Trumpf lasersystems.

Näytä koko viesti
Opiskelemaan rahoitusta vai taloustiedettä - 14.3.2021 03.37

SJ kirjoitti:

Nämä johtamiseen liittyvät vähän jännittää ovatko oikeasti hyödyllisiä kuitenkin jo esimieskokemusta hieman omaavalle. ISM kuitenkin hieman teknisempää, joten se näistä kiinnostavampi. Laskentatoimesta ja yritysjuriidikasta (eniten kiinnostaa sopimusjuridiikka) jotain yksittäisiä kursseja voisi ottaa vielä lisäksi vähintään yleissivistyksen puolesta.

 

Riippuu mitä tarkoitat hyödyllisellä ja mitkä ovat motiivisi opiskeluun. Toisinaan tehdään karkea jako generalistikoulutuksen ja spesialistikoulutuksen välillä. Spesialistikoulutus pyrkii valmentamaan tiettyihin tehtäviin kun taas generalistikoulutuksesta saa ehkä enemmän yleisiä eväitä elämää ja työuraa varten.

Näytä koko viesti
Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa - 26.2.2021 05.18

Bingo53 kirjoitti:

Varallisuutta säilyttävistä sijoitusinstrumenteista tarinaa ei löydy eikä ihmekään, omistaminen ei ole juuri suosiossa. Ei se mitään, seniileille setämiehille sijoitusomistaminen on ihan hauskaa ajanvietettä ja sen pohdiskelu vielä kivempaa.

Kiitokset kirjoittajalle hyvästä kolumnista, tällaista saa etsiä.

 

Tämä! Jos osakkeet, kiinteistöt, metsä tai vaikka taide tai antiikki sijoituskohteena kiinnostavat niin tietoa kyllä löytyy jos vain jaksaa perehtyä. Mutta koitapa tavallisena piensijoittajana perehtyä korkomarkkinoiden toimintaan ja löytää itsellesi sopivia ja vielä jotain tuottavia korkopapereita sijoituskohteiksi... 

Näytä koko viesti
Bilot - 18.1.2021 06.01

Kekkoslovakki kirjoitti:

Tässä on biikon sisällä ollut Kauppalehdessä, Arvopaperissa ja Talouselämässä ilmeisesti sama "Katso tästä First Northin kymmenen houkuttelevinta yhtiötä" -uutinen. Listalla Bilot on ykkösenä.

 

Joo kotimaisissa talouslehdissä oli juttua First Northin huippuyhtiöistä. Itsekin juttujen innoittamana tänään googlailin mitä on tapahtunut. Ilmeisesti pelkkää hypeä. Toki nouseehan ne kurssit silläkin...

Näytä koko viesti
Aseteollisuus - 11.1.2021 03.00

AnG kirjoitti:

Koskiko tää kielto(yritys) muuten oikeasti kaikkia sijoittajia, vai pelkästään institutionaalisia sijoittajia? Englanninkielisissä lähteissä puhutaan yleensä kiellon koskeneen vain keskus- ja liikepankkeja sekä eläkerahastoja (esim. Reuters), mutta esim. tämä antaa kuitenkin ymmärtää, että kielto olisi toteutuessaan koskenut ihan kaikkia:

It would be illegal to grant credit or make a loan or donation to a company where more than 5% of turnover comes from the production of war materiel. The same applies to the acquisition of shares and securities issued by the armaments industry.

Joka tapauksessa aika osuva esimerkki siitä, että osakemarkkinoilta löytyy poliittista riskiä myös Euroopassa. 

Kaatuneen aloitteen teksti löytyi nopealla googlauksella tuolta ranskaksi (ja saksaksi ja italiaksi): https://commercedeguerre.ch/ce-dont-il-sagit/linitiative Oma kielitaitoni on sen verran rajallinen etten ole ihan varma tästä, mutta käsittääkseni tuo olisi kieltänyt sveitsiläisiltä välittäjiltä asefirmojen osakkeiden välityspalveluiden tarjoamisen. Toisaalta tekstissä yksityisiä sijoittajia ei suoraan kielletä omistamasta asefirmojen osakkeita.

 

 

Näytä koko viesti
Aseteollisuus - 4.1.2021 07.11

Bingo53 kirjoitti:

Defence-teollisuus koostuu suurista yrityksistä, on luonteeltaan teknisesti vaativaa teollista valmistusta ja noudattaa jenkeissä paljolti Dow Jones Industrial indeksin tahtia. Itselläni on kauan ollut Raytheonia ja General Dynamicsiä ja seuraan niitä. Kesällä on tullut lisättyä.

Toki minullakin on vähän Raytheonia ja General Dynamicsia. Raytheon on tosin nykyään Raytheon Technologies fuusioiduttuaan viime vuonna United Technologisin kanssa. Samalla tuli mukaan kaikenlaista siviilihärpäkettä kuten lentokoneen moottorien ja osien tuotantoa. General Dynamics taas on vähän tylsän teollisuusyrityksen maineessa mutta on kasvattanut tasaisesti osinkoaan niin kauan kun minulla on lappua ollut. Tosin firmalla on myös painolasti siviili-ilmailussa Gulfstream-liikesuihkukoneiden kautta.

Sveitsissä muuten yritettiin äskettäin kieltää kaikilta asefirmoihin sijoittaminen. Aloite kuitenkin kaatui loppuvuonna kansanäänestyksessä äänin 42,5% puolesta ja 57,5% vastaan. Ilmeisesti pankit ja teollisuus eivät olleet tästä Sveitsi ilman armeijaa pasifistijärjestön aloitteesta kovin innoissaan...

Näytä koko viesti
Aseteollisuus - 11.12.2020 04.34

Tällä hetkellä Bidenin valinnan seuraukset puolustusvälineteollisuudelle ovat arvailujen varassa. Ehkä suurin kysymysmerkki minulle on Northrop Grumman joka on suurista asefirmoista eniten kytkeytynyt ydinasejärjestelmien modernisointiohjelmiin. Erityisesti maalta laukaistaviin mannertenvälisiin ydinohjuksiin liittyvä business voi kärsiä jos Biden päivittää ydinasepolitiikkaa ja sitoutuu aserajoitusneuvotteluihin.

Italiassa taas meinasin jo luovuttaa Leonardon kanssa mutta taas se on kuukaudessa noussut 10%. Taustalla on myös se että Välimeren kiristyneen tilanteen vuoksi jo ennestään (paperilla) vahva Italian laivasto on tilaamassa mittavan määrän uusia aluksia ja kaikissa niissä on Leonardon taistelujärjestelmät ja helikopterit.

Suomessa ohjelmistoradioita valmistavan Bittiumin osake on vähän laskenut mutta kallis se on minusta silti.

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 22.11.2020 05.11

Kommentoin vaikka nämä omat kaksi pointtiani voivat joillekin vaikuttaa itsestäänselvyyksiltä ja sellaisilta halvan self help -kirjallisuuden peruskauralta. Jostain syystä Suomessa kaikille nämä pari itsestäänselvää asiaa eivät kuitenkaan edes käy mielessä.

Asiaan kun vaikuttaa myös oma valmius muuttaa työn perässä ja vaihtaa maisemaa. Itsellä on ollut elämässä vaiheita jolloin ole muuttanut eri maihin töiden perässä ja vaiheita jolloin olen viettänyt pidempia aikoja samalla paikkakunnalla. Molemmissa on puolensa ja puolensa. Henkilökohtaisia ongelmia ei pääse pakoon muuttamalla mutta työhön liittyviä mahdollisuuksia valmius muuttaa toisaalle kyllä laajentaa. Ja yleensä maisemien vaihto silloin tällöin myös piristää! Tilastojen mukaan suomalaisten mobiliiteetti töiden perässä on moneen vertailumaahan verrattuna heikko. Edes maan sisällä ei olla valmiita muuttamaan saati sitten ulkomaille. Kyse on harvoin osaamisen puutteesta vaan ihan jostain muusta. Voisin jatkaa tästä aiheesta huomattavasti pidempään mutta ehkä pointti tuli selväksi.

Jos maisemien vaihto ei syystä tai toiselta innosta niin toki voi koittaa muuttaa omaa suhdettaan työhön ja elämään. Eli määrittelee ihan itse pelin sääntöjä uusiksi. Ei sekään ihan helppoa ole protestanttisen työmoraalin omaavalle suomalaiselle asuntovelalliselle. Mutta voi toisinaan silti vähän helpottaa.

Näytä koko viesti
Sveitsiläisen lähdeveron takaisinperintä - 22.11.2020 04.47

Semikova kirjoitti:

Onko kellään kokemusta näistä asioista ja onkohan asiakaspalvelija oikeassa siinä, että Nordealla ei ole tarjota mitään virallista, vaikka esim. Nordnetillä on? 

 

Samat vastaukset minäkin sain samaisen pankin asiakaspalvelusta viime vuonna. Kun omassa tapauksessa Sveitsistä takaisin perittävä lähdevero on luokkaa muutamia kymppejä vuodessa niin löin sitten hanskat tiskiin. Rahaahan sekin tietenkin olisi. Ilmeisesti Sveitsistä lähdeveron takaisinmaksuhyvitystä voi hakea yhdellä kertaa viimeisen kolmen vuoden ajalta joten sinänsä muiden kokemukset aiheesta kiinnostavat!

Näytä koko viesti
Opiskelemaan rahoitusta vai taloustiedettä - 16.11.2020 08.53

Liittyy sikäli että nykymallissa valintoja olisi hyvä ruveta tekemään jo noin 15-vuotiaana jos mielii haluamaansa opiskelupaikkaan pääsyn varmistaa. Jos asiaan herää liian myöhään (kuten moni poika herää, toim. huom) on mahdollisuus ylipäätään päästä sisään voinut jo vaikeutua huomattavasti väärien ainevalintojen ja painotusten vuoksi.

Näytä koko viesti