60
forum
|

LappuLiisa

+155
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
174

Hei. Olen aina pitänyt blogin kirjoittamisesta joten avaan tännekin sellaisen.

Ikää 30v. Olen entinen pokeriammattilainen. Aloitin NL2 tasolta vuonna 2013 ja sitä kautta tienasin sijoitusomaisuuteni. Pokerin jälkeen opiskelin, en löytänyt töitä ja elämä on mennyt pitkälti ihmetellessä ja merkitystä etsiessä.

Seurasin passiivisesti sijoitusmaailmaa aina vuodesta 2016 asti. Olen tavallaan onnellinen että en sijoittanut tuolloin, koska olisin voinut tehdä nuoruuden huumassa monia huonojakin sijoituksia. Koronakeväällä 2020 katselin kun HPI oli 7k ja mietin sijoittamista. Aloitin nyt lokakuussa ilmeisesti hyvään aikaan. 

Sijoitusstrategia: Sijoittaa yhtiöihin jotka tunnen ja jotka ymmärrän paremmin kuin analyytikot. Uhkapelifirmat, rahoitusmarkkinat sekä digitaalinen kaupankäynti kuuluvat fokukseen. Pyrin välttämään spekulatiivisia ja hype-osakkeita, sekä firmoja joiden toimintaa en ymmärrä kokonaisuudessaan.

Olen aina pitänyt numeroiden kanssa pelaamisesta sekä omatoimisesta tekemisestä, joten ehkä sijoittaminen on luontainen jatkumo pokeriuralle. Tuohon liittyen, minulla on ollut kaukaisena haaveena kauppatieteiden opinnot. 

Opiskelin IT-alaa. Kun pokerissa alkoi mennä hyvin, tajusin että minulla ei ollut enää luontaista kiinnostusta alaa kohtaan. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Kun töitä löytyy, suurin osa palkasta tulee menemään osakkeisiin. Ehkäpä inspiroidun hakemaan avoimen väylään. Siinä suunnitelmassa opiskelisin ja sijoittaisin samalla kun elinkustannukset ovat hyvin alhaiset. Pokerivoitot ovat aina turvanneet hyvän elintason ja olenkin laiskistunut.

11
0
17.11.2023 - 11:33

big bad bear

+503
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
275

Hienoa, uusi avaus, jäädään seuraamaan. Tässä on hieman epäsuosittu, mutta vilpitön mielipiteeni suunnitelmistasi.

Jos et ihan välttämättä tarvitse itse tutkintoa johonkin, haluat keskittyä omien rahojen sijoittamiseen, eikä päivätöihin ole pakko mennä, niin itse jättäisin kauppakorkean väliin. Olen koulut kyllä itse käynyt mutta tässä finamarkkinoilla puuhaillessa jo pitkään, olen todennut, että varsinkin alkutaipaleella meni aika paljon energiaa opetetun pois oppimiseen. Korkeakouluopinnoissa käytetään sijoittamisen näkökulmasta niin paljon aikaa nice-to-know juttuihin, että on paljon tehokkaampaa tehdä oma opintosuunnitelma ja etsiä materiaali itse opeteltavaksi.

Internet ja kirjat on parhaat väylät opiskella sijoittamista ja markkinoita jos tarkoitus on sijoittaa yksityishenkilönä omia rahoja. Jos pelaat nettipelejä, on varsin helppoa samalla katsoa videoita ja kuunnella podcasteja. Ja sitten toki tekemällä oppii ja voi pakottaa itsensä oppimaan. Tällä tulokulmalla et tule koskaan saamaan hyviä "alan" töitä Suomessa tai muissakaan sivistysmaissa. Ja vaarana on tietysti myös lukea vääränlaista tavaraa, jota varsinkin netti on pullollaan.

Ei ehkä ihan konsensusmielipide, mutta sama tulokulma on optimi mun mielestä monenlaiseen yrittäjähenkiseen tekemiseen - koulujen sijaan.

5
-1
17.11.2023 - 12:14

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

Se, että jotkut on menestyneet yrittäjinä ilman kouluja ei tarkoita, että ne eivät olisi menestyneet jos olisivat käyneet kouluja. 

Tietenkin koulujen käynti kannattaa jos siihen on varaa ja päätä kuten nyt näyttäisi olevan.

Ei minulla oikein mitään asiaa ollut eikä lihaa luiden ympärille, vaan provosoiduin mielestäni harvinaisen typerästä mielipiteestä ja kerroin vain omani.

4
-6
17.11.2023 - 12:24

JR

+5055
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1486

Kilppari wrote:

Se, että jotkut on menestyneet yrittäjinä ilman kouluja ei tarkoita, että ne eivät olisi menestyneet jos olisivat käyneet kouluja. 

Eihän kukaan väittäny tämmöistä.

Kilppari wrote:

Tietenkin koulujen käynti kannattaa jos siihen on varaa ja päätä kuten nyt näyttäisi olevan.

Tällaiset väitteet on mun mielestä hyvin hauskoja - väitteet jotka on sanojan mielestä niin totta, että niitä ei tarvitse perustella mitenkään. Koulujen käymisen suositteleminen on ihan hyvä peruslinja oikeesti nuorille ihmisille, koska ne ei vielä tiedä eikä voi tietää juuri yhtään, mitä elämässään haluavat tehdä. Koulujen käynti tuo lisäaikaa päättää ja luo turvaverkkoa.

Tässä on kyseessä kolmekymppinen joka on selvästi jo jotenkin menestynyt jossain hommassa. Täysin eri tilanne, ja on jotenkin lapsellista todeta että tässä tilanteessa koulujen käynti "tietenkin" kannattaa.

Mikset itse mene takas johonkin jatkokoulutukseen, jos se kerran automaattisesti aina kannattaa?

Ja mullahan on muuten koulut käymättä. Kannattaako mun tietenkin mennä kouluun?

9
-3
17.11.2023 - 12:40

big bad bear

+503
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
275

Kilppari wrote:

Se, että jotkut on menestyneet yrittäjinä ilman kouluja ei tarkoita, että ne eivät olisi menestyneet jos olisivat käyneet kouluja. 

Tietenkin koulujen käynti kannattaa jos siihen on varaa ja päätä kuten nyt näyttäisi olevan.

Ei minulla oikein mitään asiaa ollut eikä lihaa luiden ympärille, vaan provosoiduin mielestäni harvinaisen typerästä mielipiteestä ja kerroin vain omani.

Eri mieltä saa olla mutta tämä kirjoitus nyt oli aika hönö sinulta, JR:n mainitsemista syistä.

EDIT: jäi sanomatta vielä, että monella yliopistolla on tarjolla videoluentoja ilmaiseksi internetissä. Eli kun tiedät kiinnostavan aihealueen niin voit opiskella sitä yliopistotasolla kotoasi (jos miellät yliopistoluennot paremmiksi oppimiskanaviksi kuin lukemisen ja tekemisen). 30-vuotias on valitettavasti uramielessä jo ikäloppu perinteisiä uraputkia ajatellen, ja siksi mun mielipide on, että sillä tutkintopaperilla et tee enää näiden tietojen valossa juuri mitään.

1
0
17.11.2023 - 13:14

Artsipappa

+2037
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

Kilpparin pointti hyvä ainoastaan jos aikoo hakea rengiksi töihin johonkin firmaan. Niissä kun on usein vaatimuksena soveltuva korkeakoulututkinto, yleensä vielä ylempi. Jos aikoo itse itsensä työllistää, niin aika on mielestäni paremmin käytetty itseopiskeluna. 

Tosin, jos ei oikein ole varma mitä haluaa tehdä, ja nyt on mietintä päällä, niin miksi ei alkaisi opiskella tutkintoa? Jos siis on ajatus, että joskus voisi mennä ihan päivätöihinkin? Aika vaikea ja turha ottaa kantaa OP:n tilanteeseen, kun ei hajuakaan onko set for life, ja vaikka olisi, niin onko kenties intressiä "rakentaa uraa" muuten kun yksinyrittäjänä.

0
0
17.11.2023 - 13:23

Hynägrande

+1751
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1207

Minä olen päätynyt IT-alalle töihin luontaisen kiinnostuksen kautta. Tutkintokin kyllä löytyy, mutta se tuli vähän siinä sivussa, töitä olisin voinut tehdä ilmankin.

Kannattiko tutkinto? Mielestäni kyllä. Opin joitakin asioita, jotka olisin skipannut itseoppineena. Tapasin opiskelun aikana mielenkiintoisia ihmisiä, muodostui ammatillista verkostoa ja ystävyyssuhteita. Hauskaakin tuli pidettyä. Tästä ei voi tietenkään päätellä kannattaako se jollekin toiselle ihmiselle.

Valmistuin jo pari vuosikymmentä sitten, mutta sattumalta ilmoittauduin eilen yhdelle avoimen yliopiston kurssille. En ajattele näitä asioita pelkästään työuran kannalta, koska jos kiinnostaa niin sitten kiinnostaa. Olen eilen valitsemani kurssin asioitakin opiskellut jo itse kellarissa, mutta I want more.

Enkä lähtisi sanomaan että 30-v ei iän puolesta tekisi tutkinnolla mitään. Riippuu henkilöstä ja mitä haluaa. Perinteinen "nousujohteinen" uraputki ei ole kaikilla mielessä. 

3
0
17.11.2023 - 13:25

Casteliero

+5232
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1923

Niin kuin JR sanoi, niin ei se koulunkäynti välttämättä kaikille ole autuaaksi tekevä asia, varsinkin jos on kokemusta ja osaamista jo pohjilla. Itse voin omakohtaisesta kokemuksesta kertoa, että hain 3 kertaa ammattikorkeakouluun ennen kuin pääsin sisään opiskelemaan alaa, josta oli jo aiempaa kokemusta ja osaamista. 4 vuotta opiskelin, mutta en koskaan valmistunut, koska lähdin töihin opiskelujen loppuvaiheessa. Muutamaa kurssia ja opinnäytetyötä vaille jäi tutkinto. Tuosta 4 vuoden opiskelusta ei jäänyt käteen juuri mitään. Osasin suurimman osan asioista jo, mitä koulussa opetettiin. Usein jopa opettajia enemmän, koska oli sitä oikeaa kokemusta jo pohjalla. Loppujen lopuksi parista kurssista oli ainoastaan hyötyä, jotka olisin voinut opiskella itsenäisesti netin kautta nopeasti.

Eli 7 vuotta meni käytännössä hukkaan, kun olisin voinut suoraan lähteä hakemaan töitä ja päästä kiinni palkkatöihin aiemmin. Tutkintoa ei ole koskaan missään työhaastatteluissa kysytty, vaan osaaminen on ratkaissut. Mutta kouluun piti päästä, koska "pitäähän sitä kaikilla koulutus olla". Loppujen lopuksi tietty kaikki on mennyt hyvin, mutta kyllä sitä turhautumista oli aika paljon tuossa kouluaikoina, ja mietti monesti että onko tuossa ollenkaan järkeä, vai voisiko sen ajan käyttää jotenkin fiksumminkin. Ja se tietty vaikuttaa motivaatioon aika kovasti.

Eli vaikka siitä koulutuksesta ja koulunkäynnistä olisikin suurimmalle osalle hyötyä, niin ei se kuitenkaan mikään no brainer default suunta ole. Varsinkin nykyaikana, kun mahdollisuudet itseopiskeluun on aika rajattomat. Ja jos sitä osaamista ja kokemusta on jo pohjalla, niin usein se voikin olla parempi linja lähteä kasvattamaan itsenäisesti sitä tietämystä ja osaamista, ja hakea alan töitä ehkä vähän alemmasta positiosta, josta on mahdollisuus nousta sitten kokemuksen kautta ylöspäin.

2
0
17.11.2023 - 14:08

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

Sinun perustelut JR oli ihan yhtä kevyet kuin minunkin. Kumpikaan meistä ei esimerkiksi ole enää kolmikymppinen. Jos olisin, niin varmaan ainakin minun varmaan kannattaisi.

Minun riidit alkuperäisestä viestistä ei ollut sellaiset, että oltaisiin joku superkahjakkuus johon kouluilla tai tutkinnoilla ei ole mitään annettavaa. Toki hän voi sellainenkin ollamutta pohdittaisiinko koko asiaa tuolloin netissä.

Jos unohdetaan op jota en tunne ja otetaan random 30 vuotias, niin minun "tietenkin" voisi olla esimerkiksi ajatus, että yli 90%:lle tuon ikäisistä tutkinnottomista koulun käynti on kokonaisuudessaan plusev. Jos sinun mielestä tuon prosenttiluvun kuuluisi olla joku muu, niin se on ihan ok.  

1
0
17.11.2023 - 14:16

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

JR wrote:

"Tietenkin" on 100%.

Tietenkin kannattaa painaa teksussa naulat pikkuparia vastaan vaikka hyvin käy vaan 80% kerroista.

0
-4
17.11.2023 - 14:22

Longrun

+231
Liittynyt:
16.10.2018
Viestejä:
258

big bad bear wrote:

Hienoa, uusi avaus, jäädään seuraamaan. Tässä on hieman epäsuosittu, mutta vilpitön mielipiteeni suunnitelmistasi.

Jos et ihan välttämättä tarvitse itse tutkintoa johonkin, haluat keskittyä omien rahojen sijoittamiseen, eikä päivätöihin ole pakko mennä, niin itse jättäisin kauppakorkean väliin. Olen koulut kyllä itse käynyt mutta tässä finamarkkinoilla puuhaillessa jo pitkään, olen todennut, että varsinkin alkutaipaleella meni aika paljon energiaa opetetun pois oppimiseen. Korkeakouluopinnoissa käytetään sijoittamisen näkökulmasta niin paljon aikaa nice-to-know juttuihin, että on paljon tehokkaampaa tehdä oma opintosuunnitelma ja etsiä materiaali itse opeteltavaksi.

Meillä eräs finan proffa Ameriikoista aloitti suurimman osan luennoista sanoen "Remember, everything that I teach you is wrong, but it doesn't mean it's useless"

Ei siis ollut pelkkää oppikirjan opiskelua ilman mitään kritiikkiä vallitsevien teorioiden suhteen.

4
0
17.11.2023 - 14:24

JR

+5055
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1486

Kilppari wrote:

JR wrote:

"Tietenkin" on 100%.

Tietenkin kannattaa painaa teksussa naulat pikkuparia vastaan vaikka hyvin käy vaan 80% kerroista.

Sun edellisessä esimerkissä puhuit siitä, mikä on plus-ev valinta, ja että sun mukaan jos on +ev valinta 90% väestä, niin se tarkottais että tietenkin kaikkien kannattaa tehdä niin. Jos nyt jätetään joku älytön satelliittierikoistilanne pois, niin noi sun naulat pikkuparia vastaan on +ev arvonta 100% ajasta. Eli vaihdoit täysin asiaa mistä puhuit kesken kaiken, odotusarvoista lopputuloksiin.

0
0
17.11.2023 - 14:33

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

Vaikka saisimme kuinka paljon lisätietoja op:stä, niin silti päätyisimme vain jonkinlaiseen arvaukseen siitä kumpi vaihtoehdoista olisi plusev. Minun mielestä näillä nyt annetuilla tiedoilla "tietenkin" parempi odotusarvo on kouluun menolla. Hyväksyn myös sen, että voi olla kolmekymppisiä kouluttamattomia joille parempi ev on joku muu, mutta niitä on aika vähän ja syy on tällöin tiedossa.

Jotta päästäisiin vänkäyksestä eteenpäin, niin kerro oma arvauksesi siitä kuinka monelle kolmikymppiselle tutkintoa omaamattomalle koulutus on -ev?

Nyt kun mietin asiaa tarkemmin, niin korjaan omaa 90% to 95%.

0
0
17.11.2023 - 14:35

Artsipappa

+2037
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

JR wrote:

"Tietenkin" on 100%.

Ei ole. 

"Tietenkin" ei tarkoita aina 100%. Jos sanon vaikka "tietenkin aurinko nousee huomenna", niin se ei tarkoita, että 100% varmuudella aurinko nousee huomenna. Se on vain hyvin todennäköistä, ei kuitenkaan 100% varmaa. Me tiedetään, että joskus on se hetki kun se ei nouse.

Sama pätee lauseeseen "tietenkin kannattaa opiskella". Se ei tarkoita, että 100% ihmisten kannattaisi opiskella. Se tarkoittaa vain, että opiskelun katsotaan yleisesti olevan hyödyllistä. 

Tämä kaikki riippuu kontekstista imo. Jos lause on todennäköisyyttä tai yleistä mielipidettä ilmaiseva, se tarkoittaa yleensä jotain vähemmän ehdotonta.

EDIT: Pointti siis se, että on tärkeää huomioida kielen nyanssit ja välttää ehdottomuutta. Kieli on elävä ja muuttuva, ja sen merkitys riippuu aina kontekstista.

4
0
17.11.2023 - 14:38

JR

+5055
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1486

Kilppari wrote:

Vaikka saisimme kuinka paljon lisätietoja op:stä, niin silti päätyisimme vain jonkinlaiseen arvaukseen siitä kumpi vaihtoehdoista olisi plusev. Minun mielestä näillä nyt annetuilla tiedoilla "tietenkin" parempi odotusarvo on kouluun menolla. Hyväksyn myös sen, että voi olla kolmekymppisiä kouluttamattomia joille parempi ev on joku muu, mutta niitä on aika vähän ja syy on tällöin tiedossa.

Jotta päästäisiin vänkäyksestä eteenpäin, niin kerro oma arvauksesi siitä kuinka monelle kolmikymppiselle tutkintoa omaamattomalle koulutus on -ev?

Nyt kun mietin asiaa tarkemmin, niin korjaan omaa 90% to 95%.

Ois vähän mun pointin vastaista ruveta arvailemaan, kannattaako OP:n mennä kouluun, tai kuinka suuren prosentin kolmekymppisistä kannattaisi. Mä en sitä heidän puolestaan tiedä. Sä sen sijaan olet väittänyt tietäväsi, niin kärkkäästi että sanoit "provosoituneesi harvinaisen typerästä mielipiteestä" kun joku kehtasi edes ehdottaa, että tässä voi olla muitakin vaihtoehtoja.

0
0
17.11.2023 - 14:57

Aki Pyysing

+11754
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6563

Kannattaa suorittaa avoimessa kurssi pari ja katsoa maistuuko se. KTM-tutkintoon sisältyy varmasti vieläkin kaikenlaista hömpänpömppää, että +EV siellä ei kaikkien kurssien opiskeleminen todellakaan ole. Toisaalta jos suoritaa ne pahvit, voi kehuskella olevansa kauppatieteiden maisteri. Ainakin itärajalla sillä on vielä statusarvoa. Tai vähintään vanhempien luona.

4
0
17.11.2023 - 14:57

hauturi

+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2270

Casteliero wrote:

Tuosta 4 vuoden opiskelusta ei jäänyt käteen juuri mitään.

Oma kokemukseni on, että oikeasti kiinnostavia ja hyödyllisiä asioita on tullut vastaan lähinnä perustutkinnon (DI) jälkeisissä jatko-opinnoissa.

(itse olen ollut kirjoilla TKK:lla/Aallolla ensin 1987-2001 perustutkintoa suorittamassa, tästä n. 1987-1991 ja 1998-2001 jossain määrin aktiivisesti töiden ohessa opiskellen sekä 2003- jatko-opintoja suorittamassa, tästä pari-kolme ensimmäistä vuotta jälleen jossain määrin aktiivisesti opiskellen. Tarvittavat kurssit suoritettuani olen siirtynyt odottelemaan, että sopiva väitöskirjan aihe kävelisi vastaan, mutta näin ei ole vielä käynyt. Ehkä sitten eläkkeellä)

1
-1
17.11.2023 - 16:46

LappuLiisa

OP
+155
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
174

big bad bear wrote:

Korkeakouluopinnoissa käytetään sijoittamisen näkökulmasta niin paljon aikaa nice-to-know juttuihin, että on paljon tehokkaampaa tehdä oma opintosuunnitelma ja etsiä materiaali itse opeteltavaksi.

Ei ehkä ihan konsensusmielipide, mutta sama tulokulma on optimi mun mielestä monenlaiseen yrittäjähenkiseen tekemiseen - koulujen sijaan.

Kiitos varoituksesta. Minua pelottaa teennäiset yhtälöt ja graafit jolla ei tee käytännössä mitään. Ne syövät vain kaistaa aivoissa. AMK-opinnoissa oli se hyvä puoli että ne olivat äärimmäisen hyvin kiteytettyjä ja on-point. Melkein hirvittää yliopisto-maailma.

Olen huomannut tässä kun aloitin sijoittamisen että insinöörin järjellä ei voi ymmärtää kaikkea kaupan alalta. Tarviiko siihen sitten käydä kaupan alan koulutus, vai riittäisikö muutaman sijoituskirjan lukeminen? Tai miksei sitten molempia samalla?

Aika vaikea ja turha ottaa kantaa OP:n tilanteeseen, kun ei hajuakaan onko set for life, ja vaikka olisi, niin onko kenties intressiä "rakentaa uraa" muuten kun yksinyrittäjänä.

Todennäköisesti jossakin johtaa voi avautua mahdollisuus elää taas itsenäisesti. Sijoittaminen olisi erittäin lupaava elintapa. En ole set-for-life. Elän melko vaatimattomasti, joten mitään megasalkkua en tarvitse. Urapolku kiinnostaa ihan puhtaasti sosiaalisen elämän ja verkostoitumisen kannalta. Vaikka jatkaisinkin nettipokerin pelaamista, se ei vie hirveästi eteenpäin elämässä. Grindia 5:00 asti aamulla, nukkumaan 8:00 ja 16:00 ylös. Sitä tuli tehtyä parikymppisten ajan, nyt kaipaa ihmisten pariin.

IT-alalle pääsy on vuosi vuodelta vaikeutumassa. Pokerin takia en edes hakenut kunnolla töitä. Miksi mennä helppariin kesäksi kun tienasin silloin 3k€/kk kotisohvalta? Työhaastatteluissa en onnistunut vakuuttamaan työnantajia. Portfolio oli erinomainen ja samoin arvosanat. Silloin nuorena oli myös paljon draivia kehittää itseään, ylläpitää osaamistaan ja lähteä urapolulle. Mutta ei kelvannut. Olisin toki voinut mennä opettelemaan jotain nicheistä trendi-teknologiaa kesäksi jonka olisin unohtanut saman tien. Ei olisi ollut wörttiä.

Eli älyä löytyy kyllä. Sosiaalisesti olen hieman rajoittunut mutta sille ei voi mitään. IT-alalla on se ongelma että tiedolla on parasta ennen-päiväys. Kaupan alalla perusteet eivät muutu miksikään. Sen pohjatiedon perusteella voi tehdä aina parempia päätöksiä. Ja kuten sanoin niin työskentelen mieluummin numeroiden parissa kuin asiakasrajapinnassa. Ei ole mahdotonta että päätyisin IT-alalle ja sitä kautta voisin sitten kehittää sijoitussalkkua. Se työ mitä haluaisin tehdä on vaan n. 5% tarjolla olevista työpaikoista.

 Ei myöskään olisi haittaa opiskella ihan mielenkiinnosta yleissivistävä tutkinto. Pitääkin tutustua tarkemmin jos löytyy ilmaisia luentoja

1
0
17.11.2023 - 17:14

krp

+42
Liittynyt:
29.9.2017
Viestejä:
37

 IT alasta vähön.

Itse opiskekin ammattikoulu, teku, AMK. Ollut alalla 30v ja täl hetkel cloud&infra pääarkkitehtinä. Ja todellakin koulutuksesta on hyötyä, mitä korkeempi sen parempi. Itse vedin siis pitkän kaavan kautta. Joku muu lukio+DI pohjalla ois ponkassu samaan 10v lyhyemmässä ajassa.  EA tai lead arkkariksi yleensä vaaditaan pohja koulut ja ainaki 10-15v kokemus. Sinne ei ole juurika oikotietä. Sitten siitä ylemmäs monilla kavereillä on tekniikan ja business puolen paprut taskussa. Toki noihin teknisen arkkarin hommiin voi vuosien mittaan edetä ilman paprujakin, mut yleensä sit katto tulee vastaan esim lead solution arkkari vaihees. Lisäksi alalla tarvii kouluttautua joka päivö kun tekniikka muuttuu. Esim itse suoritellut eri hyperscaler certtejä. Help desk ja perus ylläpito hommiin pääsee varmasti ilman papruja kunhan osaa todistaa osaamisensa. Mut joo en pysty oleen samaa mieltä siitä ettei muodollisesta koulutuksesta ole hyötyä, vaikkei se silti aina ole tae pätevästä tyypistä.

2
0
17.11.2023 - 17:22

PikkuPro

+5685
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2768

Aki Pyysing wrote:

Kannattaa suorittaa avoimessa kurssi pari ja katsoa maistuuko se. KTM-tutkintoon sisältyy varmasti vieläkin kaikenlaista hömpänpömppää, että +EV siellä ei kaikkien kurssien opiskeleminen todellakaan ole. Toisaalta jos suoritaa ne pahvit, voi kehuskella olevansa kauppatieteiden maisteri. Ainakin itärajalla sillä on vielä statusarvoa. Tai vähintään vanhempien luona.

KTM voi olla myös ihan hyödyllinen lappu miehenä deittejä netistä hakiessa.

1
0
17.11.2023 - 17:26

LappuLiisa

OP
+155
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
174

Kilppari wrote:

Se, että jotkut on menestyneet yrittäjinä ilman kouluja ei tarkoita, että ne eivät olisi menestyneet jos olisivat käyneet kouluja. 

Tietenkin koulujen käynti kannattaa jos siihen on varaa ja päätä kuten nyt näyttäisi olevan.

Kaikenlainen verkostoituminen on mega +EV. Toki jos haet jonnekin peräkylän AMK:iin jonne pääsee 28/100 pisteillä, niin ei kannata liikoja odottaa. Fiksujen ihmisten tapaaminen aikaisessa vaiheessa elämää oli yksi elämäni parhaita juttuja. Antoi niin paljon perspektiiviä.

Hynägrande wrote:

Enkä lähtisi sanomaan että 30-v ei iän puolesta tekisi tutkinnolla mitään. Riippuu henkilöstä ja mitä haluaa. Perinteinen "nousujohteinen" uraputki ei ole kaikilla mielessä. 

Minulla on paljon vaihtoehtoja joten lineaarinen uraputki on epätodennäköinen. Pokerin pelaajilla on käytännössä käänteinen uraputki. Siinä missä pitkän uran hyödyt kumuloituvat vanhalla iällä ja on pakko painaa loppuun saakka. Vasta eläkkeellä pääsee ottamaan rennosti. Menestyvä pokerin pelaaja voi kerryttää hyvät tulot jo aikaisessa vaiheessa elämää. Sen jälkeen sijoittamalla voi laittaa rahan elämään omaa elämäänsä ja miettiä mitä haluaa tehdä seuraavaksi. Siinä vaiheessa on myös hyvä tehdä itsetutkiskelua ja miettiä mitä haluaa elämältä.

1
0
17.11.2023 - 17:53

Artsipappa

+2037
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

PikkuPro wrote:

Aki Pyysing wrote:

Kannattaa suorittaa avoimessa kurssi pari ja katsoa maistuuko se. KTM-tutkintoon sisältyy varmasti vieläkin kaikenlaista hömpänpömppää, että +EV siellä ei kaikkien kurssien opiskeleminen todellakaan ole. Toisaalta jos suoritaa ne pahvit, voi kehuskella olevansa kauppatieteiden maisteri. Ainakin itärajalla sillä on vielä statusarvoa. Tai vähintään vanhempien luona.

KTM voi olla myös ihan hyödyllinen lappu miehenä deittejä netistä hakiessa.

Vähemmän yllättäen PP:lla P mielessä 🤓

2
0
17.11.2023 - 21:02

LappuLiisa

OP
+155
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
174

krp wrote:

 IT alasta vähön.

Se olisi pitkä sitoumus lähteä IT-alalle. Varsinkin kun omaa mielenkiintoa ei ole ollut enää vuosiin. Alalla arvostetaan harrastuneisuutta.

Puhutaampa sitten salkusta!

Nyt on ollut tylsä aika menossa kun ei ole käteistä uusiin sijoituksiin. En ole vielä Nordnetin asiakas joten velkavipuakaan ei ole. Voisin aloittaa 20% velkasuhteella. Nyt katsauksessa defensiiviset yhtiöt. Näiden yhtiöiden ei ole tarkoitus raketoida, vaan maksaa tasaista osinkoa ja luomalla omistaja-arvoa kurssikin nousee.

#1 Nordea - Ei kaipaa hirveästi selittelyä. Jättimäiset osingot tulossa. Yhtiö on ostanut omia osakkeita ahkerasti. Inderesin foorumeilla oli arvio että jos sama meininki jatkuu ensi vuonna niin yhtiö olisi mitätöinyt 2.5% osakekannastaan. Nordea on suurin omistus salkussani ja pyrin säilyttämään sen hankintamenoon asti eli 10 vuotta.

#2 Mandatum - Tähän osakkeeseen olisi hieno vetää all-in. Isoimmat etulyöntiasemat löytyvät kun markkinoilla on epävarmuutta. Parhaiten Mandatumin tilanteen tietää johto, joka on tankannut osaketta listautumisen jälkeen. Korkotuotot tulevat paisuttamaan Mandatumin tulosta. Tämä oltiin kirjattu 2 kuukautta ennen Q3-tuloksia:

"Kumulatiivinen osinko 2024–2026: Mandatum pyrkii jakamaan vuosien 2024–2026 aikana kumulatiivisesti 500 miljoonaa euroa osinkoja, mahdollisten ylimääräisten varojenjaon tuodessa lisäpotentiaalia. "

"Maksetut osingot yhteensä noin 500 milj. euroa vuosina 2021−2023". Otetaan sitten vielä huomioon toimitusjohtajan kommentti jonka mukaan 500milj on konservatiivinen arvio. Pidin myös toimarin kommentista jonka mukaan Ultra High Net Worthit ovat löytäneet yhtiön. Jos sana kiertää niin asiakkaita voi tulla lisää hyvistä piireistä. Oman lisänsä soppaan toi se että Q3 raportoitiin IFRS 17-formaatissa, jolloin kenelläkään ei ollut järkevää helppoa vertailukohtaa. Pitkällä aikavälillä Mandatumin tulevaisuus riippuu varainhoito- ja henkivakuutuksen kasvusta. Voisin kotiläksynä tutkia pari vuosiraporttia ja katsoa millaista kasvua siellä on tullut vuosien saatossa. Mandatum sai ison määrän ilmaista mainontaa irtautuessaan Sammosta. Luontaisesti varojen jako ulos firmasta lisää kurssilaskun painetta. Q4 tulee kertomaan paljon kun voidaan verrata Q/Q IFRS-tuloksia. Mututuntuma on että tuulipukukansa ei ole vielä herännyt tähän osakkeeseen. Ja täytyy muistaa että Mandatum on vasta nyt itsenäinen yhtiö, jolloin he voivat aloittaa vapaasti yritysostot ja laajenemisen. 

Mandatum voi myös kokonsa puolesta tulla OMXH25-indeksiin. Cargotec suunnittelee jakautumista joten tämä on hyvin todennäköinen skenaario!

Kuva poistettu.

#3 Aktia - Ostin tätä sijoitustaipaleen alussa. En ole vakuuttunut johtajien esiintymisestä joten ehkä vaihdan Mandatumiin.

#4 Nordnet - Vähemmän hypetetty osake. Pidän tätä melkoisena lypsylehmä-osakkeena. Tälläkin osakkeella korkotuotot tulevat näkymään ensi vuosien tuloksissa. Treidaaminen on laskussa oletetusti. Kun treidaus lisääntyy, se näkyy heti heidän viivan alla. Volyymi kasvaa ja samalla lainananto. Mielestäni kaikki merkit ovat ylöspäin. Ja mikä onkaan Nordnetin suurin kilpailija...? Plussaa myös Nordnetin hyvälle tiimille ja markkinoinnille.

#5 Pari pienempää. Ålandsbankenin mukaan Sammon osake olisi aliarvostettu joten laitetaan harkintaan. Capmanin esitys oli hyvä. Pidin siitä että heillä on ulkomaisia pääomasijoittajia asiakkaina. Omistan myös Titaniumia varainhoito-firmoista. Ehkä pieni hajautus tekee hyvää nyt kun halvalla sai. Tuskin inflaatio näkyy rikkaiden ostovoimassa. Korkojen nousu voi pikemminkin lisätä uusia talletuksia.

#6 Korkorahastot - Meinasi unohtua. Eli jos myyn osakkeita keväällä niin korkorahasto olisi kesän ajan porskuttamassa tuottoa. 10% tuotto korkojen laskiessa olisi varmaan kohtuuhyvä arvio high yield-lainoille? Voisin kyllä toisaalta sijoittaa nämä rahat Mandatumiin. Osakkeilla on kuitenkin aina win/win mahdollisuus yhtiön arvostuksen parantuessa.

2
0
17.11.2023 - 23:22

Basso Pasanen

+136
Liittynyt:
4.7.2021
Viestejä:
122

Hienoa op, hyvä että tulee uusia blogisteja. Sait hyvää kuhinaa aikaan kun fooruminiilot lähti heti miekkailemaan. :)

Heitän omat pari senttiä. Opiskelemalla vähän enemmän oppii "opiskelemaan" eli tiedät mitä pitää tai kannattaa sen tiimoilla tehdä. Auttaa pitkässä juoksussa jos/kun jotain myöhemmin on tarkoitus tai halu oppia. Eli jos ei ole oikeen kouluja käyty, niin sitä suurempi kynnys on vanhempana koittaa kouluttautua.

Sanoit että IT-alalla on parasta ennen päivä. Tämä on fakta ja sitä voi myös käyttää hyödyksi siten että kelkkaan pääsee myöhemminkin jos intoa riittää. Jos vaikka kiinnostusta löytyisi juuri nyt niin ura AI asiantuntijana toisi tulevaisuudessa voita leivälle paksusti. Ei taida it-koulujen opintosuunnitelmat ihan pysyä tech-kelkassa mukana. 

Samoja lappuja pördestä löytyy itselläkin. Nordea ja sampo/manta. Good luck!

1
0
19.11.2023 - 20:01

LappuLiisa

OP
+155
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
174

Laitan Aktiat myyntiin. Se oli salkkuni toiseksi suurin yhtiö joten nyt on varaa shoppailuun. Kun lähtökriteerinä on "hyvä osinko", niin sitä tulee ostettua kaikenlaista.

Jatkoin Mandatumin tutkimista ja samalla laitoin exceliin varainhoitofirmojen luvut. Siinäkin on monta mielenkiintoista, mutta ei kannata veikata jokaista hevosta.

Mandatumista olen kiinnostunut koska pääsen alkutaipaleella mukaan. Varsinkin nyt kun on vielä niin paljon epävarmuutta ja mutuilua liikkeellä.  Uskon että juuri kukaan ei oikeasti tiedä firman tulevia lukuja tai siitä mistä tulos oikeasti muodostuu. Johdon päässä on paras tieto ja he ovat tankanneet valtavasti. Inderesin ketjun alussa pari kaveria oli perillä asiasta ja kommentit olivat kuin sanasta sanaan omien ajatusteni kaltaisia. Suomalaiseen tapaan nekin kommentit olivat äärimmäisen pessimistisiä. Sijoitustuotot laskevat ja muuta ei tule tilalle. Se on erittäin negatiivinen näkemys vahvasti pääomitetusta yrityksestä joka vasta aloitti taipaleensa itsenäisenä yhtiönä.

Aina saa unelmoida joten heitän oman visioni: Orgaanista kasvua tulee varainhoito- ja henkivakutuuspuolelta luokkaa 5-10% vuodessa. Toiminta laajenee Ruotsiin ja 3 vuoden kuluttua 10% tuloksesta voisi tulla sieltä. Tähän lisätään muutama yrityskauppa ja konsolidaatio, joiden uutiset näkyvät kaikki positiivisena kurssissa. Noiden yrityskauppojen avulla yritys ylittää indeksirajan.

--------------

Nyt houkuttelisi ostaa perinteisiä suomalaisia yrityksiä kun arvostukset ovat niin alhaalla. Se eroaa hieman strategiastani, mutta ei myöskään ole väärin keskittyä kotikenttä-etuun. Olen myös paljon selaillut Tukholman pörssin tarjontaa. Hajautan varmasti aivan liikaa tällä hetkellä, mutta sekään ei ole väärin näillä kursseilla. Saisiko sitten paremmat tuotot jos laittaisi kaiken kiinni Betssonin osakkeeseen...?

Olenkin pohtinut että mikä olisi se mahdollinen tenbagger, tai edes 5x yhtiö. Salkussani on yksi sellainen, oman alansa markkinajohtaja. Nousee suuren yleisön tietoisuuteen vasta kun alkaa tehdä voittoa (ensi vuonna).

Potentiaalinen fivebaggeri olisi Wise PLC. Tuloskatsaus näytti erinomaiselta, mutta tarkemmalla katsauksella ilman korkojen nousua yritys olisi tehnyt tappiota. Yrityksen tileillä oli valtava määrä talletuksia jotka kerryttivät korkokatetta. Liikevaihto ja transaktiovolyymi olivat kyllä hyvässä kasvussa.

Teknologia-osakkeita en vieläkään omista. Google-haun mukaan puolijohdeteollisuus on kasvava ala. Siinä voi helposti polttaa sormensa jos lähtee korkealta mukaan. Sam Altman oli saanut nyt potkut. Toivottavasti se lisäisi hermostuneisuutta alalla. Jos sattuisi jokin pieni kriisi tai korjausliike niin lähtisin mukaan.

2
0
26.11.2023 - 10:20

krp

+42
Liittynyt:
29.9.2017
Viestejä:
37

Joo on ns parasta ennen päivä. Mutta AI, ML, IoT tai etc... ei silti ole mikään ohituskaista mihinkään. Noi asiantuntijat on yleensä opiskellu esim matematiikkaa ja data tiedettä. Lisäksi pitää kuitenkin olla hyvät perustiedot eri teknologioista.  Toki hype hommissa pääsee nopeemmin hyville palkoille ns asiantuntija kategoriassa. Ja mikä sitten on hyvä palkka. Jos mediaanin hakkaaminen rittää, niin IT asiantuntija kyllä hyvä valinta.  Silti esim CTO yms.. hommilla ei kuitenkaan päästä lähellekkään rahoja joita tän ryhmän pokeri ja sijoittaja tirehtöörit pyörittelee.

1
0
10.12.2023 - 21:38

LappuLiisa

OP
+155
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
174

Nordean osakesäästöpäivä 15.12 lähestyy. Tuolloin on tarkoituksena myydä osakkeita, avata Nordnettiin tili ja ottaa vipu käyttöön. Saatan ottaa hieman isomman vivun käyttöön kuin alunperin ajattelin, koska tuntuu turhalta myydä ja ostaa uudestaan tasaisen hyviä osakkeita ja maksaa verot + kaupankäyntikulut välissä.

Katselen mitkä firmat ovat pakkasella YTD ja toivon että niiden veromyynti ei ole alkanut ennen perjantaita. Sitten ostan ne firmat uudelleen Nordnettiin.

Päätin kanssa että en hajauta isoa summaa jenkkilään. Puolijohde ETF aion ostaa pitkäaikaiseksi sijoitukseksi. Olen tehnyt hyvän tilin toistaiseksi kun ostin lokakuun dipistä perushyviä Suomi-yhtiöitä. Harrastuksena on mukavampi seurata Inderesin analyyseja kuin kuunnella jenkkilän puhuvien päiden spekulointia.

Avaan myös osakesäästötilin johon laitan osingonmaksajia. Jonkin verran joutuu ilmeisesti ostamaan AOT:lle jotta saa vakuudet kuntoon. 3 arvo-osuustiliä + OST on hieman liikaa. 7 vuotta on kuulemma se raja jolloin OST saavuttaa breakevenin. En ole ihmisenä sellainen kuka ajattelee 7 vuotta eteenpäin, joten en ole hirveän innoissani osakesäästötilistä, mutta onhan se kätevämpi byrokratian kannalta. Esim. Nordeaa ja miksei Mantaa olisi tarkoitus holdaa se 10 vuotta. Niiden osinkoja voi sitten käyttää elämiseen. Laitan siis OST:lle tarpeeksi pienen summan jotta ei pakostikaan tarvitse kotiuttaa voittoja etuajassa.

Ostolistalla: Uhkapeliyhtiöitä on yhä aivan liian vähän salkussa, mutta niiden kurssit ovatkin polkeneet paikallaan. Korkosijoituksiin laitan suuren summan. Tällä hetkellä salkussa ylipainotettuna pankit, joten sitä kompensoimaan ostan muita yhtiöitä vivulla.

En ole turhan stressaantunut vivuttamisesta. Rahalle ei ole tarvetta tällä hetkellä ja pokerivoitot seisoivat vuosia käyttötilillä. Joten tuntuu OK:lta käyttää rahaa työkaluna uuden rahan luomiseen.

Jos Sijoitustiedolla on affiliaatti-linkkiä niin pistäkää sellainen.

3
0
16.12.2023 - 00:44

LappuLiisa

OP
+155
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
174

Nyt on osakesäästöpäivä taputeltu. Harmi että sattui downswing erinomaisen torstain perään.

Päädyin keventämään lähes kaiken Nordean salkusta mitä pystyin. Neste -5%, Manta -3% ja Sampo laski sen verran että en myynyt. Myin myös salkkuni suurimman eli kaikki Nordeat pois. Jos on kauppalehden palstaa uskominen, niin blackrockin botit pitävät huolen että Nordea ei pääse nousemaan.

En tiedä oliko myynneissä sinällään järkeä. Jos osakkeet laskevat Joulukuun loppuun niin silloin oli. Tammikuussa mennään sitten all-in taas. Jos saan vivutetulla pääomalla hyvät tuotot, niin silloin tietenkin kannatti maksaa verot välissä, vaihtaa välittäjää ja uudelleensijoittaa.

Korkorahastossani oli +1% päivä joka viimeistään laittoi herätyskellot soimaan. EKP lähtee hitaammin liikkeelle kuin jenkkilässä eli peliaikaa on vielä. Korkorahastoista haen tylsää ja varmaa tuottoa, ja kuten pari analyytikkoa on sanonut niin nyt on ainutkertainen tilaisuus. Viimeinen vastaava oli kuulemma 20 vuotta sitten.

Nordnetilla oli erinomainen video joka kävi läpi tätä AOT vs OST-kuviota.

https://www.youtube.com/watch?v=9bqQiGEAsho

Lyhykäisyydessään:

OST:lle tappavan tylsiä osinkokoneita. Riskisijoitukset eivät sovi koska niitä ei voi vähentää verotuksessa. Rakettiosakkeet sopivat jos sellaisen onnistuu löytämään. Ja AOT tosiaan pitkään holdiin, se sääntö jota tänään rikoin.

Kunhan Nordea on selvitellyt kaupat niin aloitan Nordnetin ostot. Minun pitää tosiaan ostaa sekä AOT:lle että OST:lle vakuuksien takia.

Kaiken tämän kirjoittamani jälkeen huomasin saaneeni viestin Nordnetilta 12:40. He haluavat lisätositteita varallisuudesta. Lähdin siltä olettamalta Ruotsin viranaomaiset hylkäävät hakemukseni koska minulla ei ollut Nordnetissä mitään. Teinköhän nämä myynnit turhaan....

Tuo sekoittaa pakkaa oikein kivasti. Optimi-tilanteessahan siis olisin ostanut Nordeaa 1000€ ja 4000€ lainaksi. Siihen hakemaani 15k lainaan olisi kelvannut 3k vakuudeksi. Nyt on 15k enkä rupea ottamaan 75k lainaa. Jos Joulurallia ei tule ja veromyynnit jatkuvat niin myynti oli +EV, se jää nähtäväksi. Otan kanssa tehtäväksi suunnitella hajautetun salkun jotta kultaluoton ehdot täyttyvät. Se ei ole niin yksinkertainen tehtävä. 

Nordnettiin siirtymisessä on se positiivinen puoli että valikoima laajenee valtavasti. Suunnitelma A:ssa olisin vain siirtänyt sen 3k ja hajauttanut vivulla. Nyt on enempi rahaa tutustua valikoimaan ja rahastoihin, joka myös helpottaa hajauttamista.

1
0