Olet täällä

Casteliero

Casteliero

  • Liittynyt 4.3.2016
  • 234 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.9.2018 21.08

Piti vielä edelliseen lisätä, että kun nuo ICO:jen ERC20 tokenit pyörii tällä hetkellä jossain security ja utility tokenien välimaastossa, niin jos SEC käytännössä määrittelee niin, että kaikki ICO:t on securityjä, niin silloin voi olla, että uusien projektien rahat kerätään securityinä ja tokenit on securityjä, mutta palveluiden utility puoli toimii sitten täysin Ethereillä. Se olisi tietty hyvä syy taas omistaa Ethereitä, mutta ei ICO-kolikoita.

Suomalainen Mash on järjestämässä STO:ta, eli security token offering rahoituskierrosta, jossa osakkeet on tokeneita Ethereumin ketjussa, mutta niillä ei ole muuta käyttöä kuin toimia osakkeina (https://invest.mash.com/). Ja tämä todennäköisesti yleistyy.

Ja toinen asia oli vielä tuo institutionaalisen sijoittamisen infra vähentää myös varmasti tuota Bitcoinin toimimista "pääkryptona", kun infra mahdollistaa suorat ostot fiateilla useimpiin kryptopareihin ja nämä sijoittajat tuskin laskee omaisuutta Bitcoineissa, vaan haluaa ostaa euroilla ja dollareilla, sekä myydä niillä suoraan, ei Bitcoinin kautta. Eli ne on tavallaan uhka myös Bitcoinille viedessä yhden sen pää käyttötarkoituksta pois, tai ainakin vähentää sitä merkittävästi.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.9.2018 19.18

Gamblerrr3 kirjoitti:

Wanha kunnon Casteliero, miten ois pieni kryptomaailman tilannepäivitys ja tietty oma lähitulevaisuuden näkymä. :)

Teknologisessa mielessä Ethereumissa ainakaan ei ole kummempia muutoksia isoihin linjoihin tapahtunut. Ainut mikä päätettiin, niin Ethereumin lohkopalkkio tiputetaan kolmesta Etheristä kahteen seuraavassa päivityksessä. Muuten business as usual.

Oman käsityksen voin myös antaa markkinoistakin, kun Stu tuolla ylempänä kysyi miksi Ethereum tippuu suhteessa enemmän Bitcoiniin. Mutta tämä on vain minun henkilökohtainen näkemys, eikä välttämättä siellä päinkää totuudesta. 

Eli 2017 nousut ja siitä kehittynyt huuma johtui minun mielestä pääosin Ethereumista (tästä Bitcoin fanboyt riemastuu). Bitcoin itsessään yritti monta vuotta ajaa tätä fiat-valuuttojen korvaaja käsitystä ja se houkutteli mukaan pääasiassa tietyn laista, vahvasti ideologista, väkeä. Ja tietysti sitten myös nämä laittomuudet houkutteli Bitcoinin pariin. Rahanpesu, huumekauppa netissä jne. Mitään merkittävää käyttöä valuuttana sillä ei koskaan ole ollut, eikä ole vieläkään.

Sitten tuli 2015 ja Ethereum, joka toi lupauksen lohkoketju-teknologian laajemmasta mahdollisuudesta, kuin pelkästään valuutan korvauksesta. Se toi lupauksen internetin ohjelmoitavasta arvokerroksesta. Ensimmäiset pari vuotta sillä meni rakennellessa pohjaa ja turvallisuutta, sekä isommat mokat hoidettiin alta pois, esim. DAO ja DDOS hyökkäykset ketjuun. 2016 lopulla ketju alkoi olla siinä kunnossa, että ICO:t alkoi yleistymään, jotka olivat seuraavan nousun katalyytti. ICO:t toi mahdollisuuden sijoittaa uusiin, mahdollisesti hyvinkin mullistaviin, teknologioihin ja palveluihin hyvin aikaisessa vaiheessa, joka aiemmin on ollut käytännössä VC:iden etuoikeus.

2017 ICO:t lähti täysin käsistä. Uutta rahaa tuli sisään vähän joka puolelta ja kaikki halusi tietty osallistua näihin. VC:t kiinnostui myös, sitä kautta teknologia yritykset ja loppujen lopuksi perustettiin kymmeniä krypto-hedgefundeja ja muita rahastoja. Eli tässä vaiheessa kryptot muuttui, ideologisten Bitcoin fanaatikkojen rahavallankumous haaveista, teknologia sijoittamiseksi. Myös Bitcoinin merkitys muuttui ja siitä tuli enemmän kultaan verrattava spekulatiivinen sijoitusinstrumentti, joka on digitaalisuutensa vuoksi kultaa reilusti ketterämpi. Tosin Bitcoinin parissa on vielä todella iso ja äänekäs ideologinen ryhmä. 

Ja niinkuin yleensä uuden teknologian kanssa, niin myös kryptoissa hinta ja teknologinen kehitys ei yleensä kohtaa ja syntyy hintakuplia. Niin tietysti kävi myös nettikuplan kanssa. Ero tosin näissä on, että kryptojen kanssa voi tosiaan osallistua jo rahankeruu vaiheessa ja markkinat toimii 24/7/365, ja maailman laajuisesti. Kun nettikuplassa oli osallisena yrityksiä, jotka on jo listautuneet pörssiin ja oli pääasiassa rajoittunut Yhdysvaltoihin. Kryptomarkkinat on myös varmaan jotain 75-85% retail sijoittajia. Näistä syistä johtuen näitä kuplautumisia on todennäköisesti odotettavissa enemmänkin tulevaisuudessa vielä, kun teknologia kehittyy. Näissä kuplissa on tosin se hyvä puoli, että ne tuo isot määrät rahaa teknologiseen kehitykseen, niinkuin nyt toi eri ICO projekteille. Tämä tietty kehittää teknologiaa nopeasti ja laajasti.

No mistä tämä lasku ja huuman loppu sitten johtui? Tärkeimpänä omasta mielestä ICO:jen sääntelystä. Tai pikemminkin sen puutteesta. Kun Kiina ja Korea on asettanut ICO:t banniin ja Yhdysvallat ei ole saanut järkevää ja selkeää sääntelyä aikaan, niin markkinat on käytännössä kuollut. ICO:ja tosin on jatkuvasti, mutta kun pari tärkeintä markkinaa on käytännössä poissa, niin ei niillä ole niin merkitystä. Ja tässä itse tein ainakin henkilökohtaisesti virheen, kun en osannut kuvitella sääntelyn vaikuttavan niin merkittävästi hintoihin ja markkinoihin yleensä. Kun uusia ICO:ja tulee merkittävästi aiempaa vähemmän ja aiemmat ICO:t joutuu myymään jatkuvasti kerättyjä kryptojaan ylläpitämään kehitystä ja maksamaan palkkoja jne., niin tottakai se tiputtaa kursseja. Osalla näistä voi olla vielä isokin paniikki ja paine myydä kryptoja pois. Jos esim. ICO on järjestetty silloin, kun Ether oli 1000€ ja Bitcoin 12000€, niin kassa on pienentynyt todella merkittävästi.

Miksi sitten Bitcoin ei tipu niin paljoa suhteessa, kuin Ethereum? No, Bitcoin on kryptomarkkinoiden pääkolikko. Sillä on treidausparit miltei kaikkien kolikoiden kanssa ja kryptotreidaajat laskee kaiken Bitcoinissa, tai oikeastaan Satosheissa, joka on Bitcoinin osa. Eli kun markkinat laskee euro- tai dollarimääräisesti, niin treidaajat ja botit jne. siirtyy myös muista kolikoista Bitcoiniin (tai Tetheriin) ja silloin myös esim. Bitcoin-Ether suhde myös putoaa, eli suhteessa euroon Ether putoaa tietysti enemmän kun suhde putoaa ja itse Bitcoinin arvo putoaa. Samalla tavoin myös nousuissa, jos ne ei johdu jostain erityisestä syystä, niin yleensä pienemmät kolikot nousee enemmän, kun suhde Bitcoiniin kasvaa. Bitcoinilla on iso merkitys markkinoihin ja hintoihin, ja Bitcoin myös yleensä johtaa nousuja, jos se ei johdu jostain erityisestä muusta syystä. Bitcoin onkin siis todennäköisesti se seuraava merkittävä nousija edellä mainitusta syystä, sekä myöhemmin alempana tarkemmin avatusta institutionaalisesta rahasta ja varsinkin ETF hyväksynnästä johtuen.

Mistä ne seuraavat nousut sitten tulee? Minun näkemyksen mukaan on kolme asiaa, jotka mahdollistaa nousuja isommin. Ne on sääntelyn selkiytyminen, institutionaalinen raha/ETF hyväksyntä ja teknologinen kehitys.

Sääntelyn selkiytyminen on aika selkeä. Eli vaikka markkinat on maailmanlaajuiset. niin isoimmat markkinat on silti Yhdysvalloissa. Siellä pitää SEC:n saada aikaan jonkinlaisia päätöksiä, siitä millä säännöillä ne sääntelee erilaisia tokeneita ja antaa selkeät säännöt niistä. Se ei tule olemaan helppoa, kun teknologia kehittyy nopeasti ja uusia käyttötarkoituksia tokeneille tulee jatkuvasti lisää, eikä vanha Howey testi oikein välttämättä taivu näiden uusien teknologioiden mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin. Selkeät säännöt avaisi taas ICO markkinat ja antaisi sitä kautta uutta nousupainetta kursseille. Tämä on kuitenkin iso prosessi ja tuskin ainakaan tänävuonna enää siihen mitään selkeyttä saadaan, voi mennä ensi vuosikin pitkälle, ennen kuin siihen tolkkua saadaan.

Institutionaalista rahaa on tullut ja tulee koko ajan kryptoihin. Heillä on kyllä keinot sijoittaa, vaikkakin ehkä työläät. näille markkinoille jos he haluaa. Tässä tarkoitan institutionaalisella rahalla lähinnä hedge fundeja ja muita rahastoja, en esim. eläkerahastoja ja muita jättiläisiä. Helpompia sijoituskeinoja on näille isoillekkin tulossa. Esim. Nasdaq ilmoitti kiinnostuksen listailla yksittäisiä kolikoita suoraan ja kyllä ne ETF:t tulee myös väkisin jossain vaiheessa. Se on eri asia ostaako niitä sitten kukaan, mutta ilmeisesti kiinnostusta kuitenkin noiden "tietäjien" mielestä on olemassa. ETF:t ei kuitenkaan 99% varmuudella ole menemässä läpi vielä tänä vuonna, mutta ensi vuonna jo ihan mahdollista.

Kolmas syy onkin sitten teknologinen kehitys, joka on tietty itselle se mielenkiintoisin. Se on myös varmasti hitain nostamaan hintaa. Mitkä teknologiset kehitykset sitten nostaa Ethereumin hintaa? No, ensinnäkin itsestään selvä ketjun käytön kasvu. Kun teknologia skaalautuu, palvelut valmistuu ja jos ne lyö läpi, ja käyttö kasvaa, niin siirtomäärät kasvaa, ja sitä myötä tietty tarve Ethereille kattamaan siirtokustannukset. Toisekseen siirtyminen mainauksesta (proof-of-work) steikkaukseen (proof-of-stake) kannustaa Ether tokeneiden holdaamiseen, myynnin sijasta. Mainarit, joutuvat myymään omistuksiaan viimeistään siinä vaiheessa kun sähkölasku tulee, mutta steikkaus ei aiheuta lisäkuluja ja sen vuoksi Ethereitä ei tarvitse myydä kuluja kattaakseen, vaan pikemminkin kannustaa holdaamaan ja mahdollisesti vielä siirtämään nekin Etherit steikkaukseen ja tuottamaan lisää. Ja koska steikkaus lukitsee Etherit, niin ne on tietysti kierrosta pois. Steikkauksen ja Shardingin tullessa myös lohkopalkkiot pienenee merkittävästi. Viimeisten tutkimusten mukaan, ne putoaa joka 0,3 Etheriin per lohko (joka siis nykyään 3ETH).

Non fungible tokenit ja virtuaaliset gaming assetit on myös todella iso seuraavan potentiaalisen läpimurron paikka. Kerron niistä vielä tuohon loppuun vähän tarkemmin, mutta ne voi aiheuttaa lähitulevaisuudessa ihan omia pikku hintakuplia ja ICO-huuman tapaista hurmosta. Myös muut Etherin käyttökohteet, jotka lukitsee tai antaa mahdollisuuden kuluttaa Ethereitä, poistaa niitä kierrosta tai luo kysyntää, esim. ENS ja Swarm jne.

Teknologiaan pohjautuvaa hinnan kasvua joutuu tosin odottamaan. Tällä hetkellä hinta ei pohjaudu teknologiaan kuin joitain yksittäisiä prosentteja varmaankin. Ja kestää vielä ainakin 2-3 vuotta ennen kuin Ethereumin pohjateknologia on täysin skaalautuva tarpeisiin nähden. Tällä hetkellä siihen on väliaikaisia ratkaisuja, lähinnä side chainien ja state channeleiden muodossa, mutta ne on enemmän työkaluja, kuin lopullisia ratkaisuja. Ne tarjoaa seuraavaksi pariksi vuodeksi ensiapua. Ja ennen kuin teknologia sitten otetaan yleisesti käyttöön ja se alkaa yleistymään, niin siinä menee helposti 5-10 vuotta tästä päivästä vielä eteenpäin. Mutta onneksi markkinat on jatkuvasti auki, niin mukaan voi hypätä milloin haluaa ja poistua kun tuntuu taas kuplautumista.

Jokainen noista kolmesta nostaa varmaan yksinään jo kurssia ylöspäin, mutta jos vaikka sattuu niin, että vaikka ensi vuonna puolen vuoden sisään SEC selkeyttää ICO sääntöjä, ETF:t hyväksytään ja Ethereum siirtyy mainauksesta steikkaukseen ja vaikka pari palvelua lyö isommin läpi, niin siellä voi olla ainekset seuraavalle kuplalle. Mutta joo, nämä oli vähän omia ajatuksia noista markkinoista ja menneistä ja tulevista. Ja niinku sanoin, niin ei mitään takuuta, että nuo on ne syyt romahdukseen tai syyt seuraavalle nousulle, ne on vaan miten itse nään tilanteet.

Ja sitten vielä loppuun vähän noista tokeneista.

Eli ERC20 tokeni on se mitä ICO:t esim. käyttää ja yleisesti ICO:jen tokenit on lähinnä utility tokeneita. ERC20 tokeneiden ominaisuus on, että ne on kaikki keskenään samanlaisia, niillä on kaikilla samanlaiset oikeudet ja arvo. Eli jos vaikka järjestän Sijoitustieto ICO:n jossa on jaossa 100 000 SJT tokenia, jotka on ERC20 tokeneita ja tokeneiden on tarkoitus vaikka määritellä Sijoitustiedon omistussuhdetta, niin silloin jokainen yksittäinen tokeni on yksittäinen osuus ja yksittäinen ääni. Eli käytännössä voi toimia osakkeen tavoin, jos ei ole useampaa osakeryhmää yrityksen sisällä, vaan kaikki osakkeet on tasavertaisia.

ERC721 tokeni on taas täysin päinvastainen kuin ERC20 tokeni. Crypto Kittiesit oli esimerkiksi rakennettu ERC721 tokeneina. Eli ERC721 tokeneilla on jokaisella omat ominaisuudet. Yksikään tokeni ei voi olla samanlainen kuin toinen tokeni. Tämä mahdollistaa Crypto Kittiesin tapaiset virtuaaliset omistukset, jossa jokainen virtuaalinen omaisuus on uniikki ja niillä voi käydä kauppaa.

ERC1155 tokeni on taas näiden yhdistymä ja todella mielenkiintoinen. Eli tämä mahdollistaa eri luokat ja eri määrät tokeneita palvelussa. Tämä mahdollistaa esim. Magic the Gathering tapaiset pelit, joissa voidaan luoda eri ominaisuuksia sisältäviä tokeneita jokaista eri määrä ja luoda näille ketterät markkinat. Tämä mahdollistaa myös todella merkittävät virtuaaliset gaming asset markkinat, kun peliin kuuluvat tavarat voidaan kaikki tokenisoida ja laittaa lohkoketjuun. Pelivalmistajat voi esimerkiksi vaikka roolipeleissä luoda lisätuloja pelin julkistamisen jälkeen asettamalla peliin omia myyntikojuja tai markkinapaikkoja, joissa myydään peliin kuuluvia tarvikkeita, mutta samalla annetaan myös mahdollisuus pelaajille tehdä omat markkinapaikat ja mahdollisuuden ansaita pelaamalla. Tämä ERC1155 tietysti mahdollistaa myös eri osakeluokat yrityksissä, jos nyt haluaa vaikka tokenisoida pörssit...

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.8.2018 19.48

hauturi kirjoitti:
THAIMING kirjoitti:
hauturi kirjoitti:
Artsipappa kirjoitti:

EDIT: Vielä yksi pointti jota kryptobullit pitää hyvänä argumenttina, eli että kryptot ovat desentralisoituja. En tiedä onko tämä isolle massalle oikeasti hyvä asia ja pitävätkö hyvänä ratkaisuna(?). Itse pidän rahojani mieluummin pankissa ja tiedän että pääsen niihin käsiksi vaikka en muista pankkikortin PIN koodia. Olisin koko ajan paniikissa jos mun lompakkoon pääsy on kiinni siitä muistanko jonkun helkkarin pitkän koodin sattumanvaraisia merkkejä. Itse annan mieluummin rahani pankkiin säilytettäväksi kun olen itse vastuussa niistä. Toki tälle on varmasti tulossa ratkaisuja jos jonkinlaisia, mutta toistaiseksi kryptot on ihan liian helppo kadottaa. (Itse kadotin 2015 ostetut ripplet johonkin :/)

Tähän voisi vielä lisätä, että maailmassa on iso joukko ihmisiä, jotka eivät osaa käyttää älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta. Nämä tuskin ottavat kryptoja käyttöön. Joukko toki pienenee koko ajan, mutta on silti olemassa.

Miten tämä kommentti nyt taas liittyi mihinkään? Tämä joukko siis ei myöskään käytä älypuhelinta, tablettia tai tietokonetta, mutta niitäkin maailma kuitenkin näyttää tarvitsevan...?

Liittyi edelliseen kommenttiin ja siihen mikseivät kryptot välttämättä ainakaan ihan nopeasti syrjäytä perinteisiä valuuttoja. Kaikki eivät tarvitse tietokonetta, mutta käytännössä kaikki kuitenkin tarvitsevat rahaa jossain muodossa.

Edelleenkin n. 1850 eri kryptosta vain n. 10-15 pyrkii olemaan valuuttoja, muut ei yritä syrjäyttää perinteisiä valuuttoja vaan niillä on muita käyttötarkoituksia.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 14.8.2018 0.05

Jeans kirjoitti:

Kiitokset Castelierolle päivityksestä. Onko selvinnyt tarkemmin, kuinka paljon Sharding tulee auttamaan skaalautuvuusongelmissa? Joitain kuukausia sitten lueskelin, että ollaan vielä hyvin kaukana mistään riittävän tason järkevästä ratkaisusta Ethereumin skaalausongelmiin uhraamatta liikaa turvallisuudesta. Jos Sharding auttaa tarpeeksi se olisi jättimäinen harppaus teknologiassa eteenpäin. Sun laittamat linkit eivät oikein vakuuta. Vielä paljon testausta ja vähän aitoja käyttötarkoituksia. Noh pikkuhiljaa...

Tällä hetkellä ajatus taitaa olla sellainen, että ensimmäisissä Shardingin vaiheissa transaktioita sekunnissa kasvaa vähintään 100x ja viimeisessä vaiheessa kasvu on eksponentiaalista kun shardeilla voi olla sub-shardeja. Eli viimeistään silloin pitäisi olla skaalautuvuusongelmat ratkaistu. Tietty palvelut voi käyttää myös noita kakkoslayerin ratkaisuja siinä samalla, millä saa sitten lisää vauhtia. Ensimmäinen Shardingin osa on siis tulossa näillä näkymin vuonna 2020 ja siihen asti pitäisi pärjätä pienillä parannuksilla ja noilla kakkoslayerin ratkaisuilla.

Noiden linkkien ei silleen ollut tarkoituskaan vakuuttaa tai muutenkaan merkata kummemmin mitään muuta, kuin että mitä uutisia esim. viime viikolla tuli. Nuo ja muut vastaavanlaiset palvelut on varmaan vielä 2-5 vuoden päässä, paitsi selaimien kryptolompakot voi olla iso juttu ja nopeuttaa niiden käyttöä maksamiseen verkossa. Tosin se vaatii, että esim. Chrome sisäänrakentaisi sellaisen selaimeensa.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.8.2018 23.03

Osake kirjoitti:

Tiedän olevani pihalla tekniikasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista, mutta eikö ethereum synny louhinnan ( siirtojen ja tietokannan hoitamisen) palkkiona? Miksi ethereumilla olisi mitään arvoa? järjestelmällä kyllä, mutta kolikoilla? vai omistanko palan jostain suuremmasta jos minulla on esim 1ETH?

Kyllä, Ethereum syntyy louhinnan palkkiona. Ethereum on lohkoketju-alusta, jonka päälle rakennetaan sovelluksia, jotka käyttävät lohkoketju-teknologiaa. Nämä palvelut joutuvat maksamaan käyttömaksua Ethereinä joka kerta kun todentaavat dataa lohkoketjuun. Ja mitä enemmän palveluita tulee ja käyttäjiä, sitä enemmän tarvitaan Ethereitä niiden pyörittämiseen ja niitä pitää vapailta markkinoilta hankkia. Tämä on siis vaan se yksi Etherin käyttötarkoitus, se tärkein.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.8.2018 20.29

Reeti kirjoitti:

"... ja 360 Ethereum lienevät nämä vastustustasot suurin piirtein. Olen melko varma, että pian kryptot joko laskevat tai nousevat tuntuvasti. "

 

Aika hyvä arvaus Akilta. Noin yksi pörssipäivää myöhemmin ethereum huitelee 285.

Kryptoissa jokainen päivä on pörssipäivä. Markkinat on auki 24/7/365.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.8.2018 16.08

Jeans kirjoitti:

Näiden "institutionaalinen raha on ihan nurkan takana"-artikkeleiden sijaan, sit kun Castelierolla on aikaa, kiinnostaisi kuulla miten Bitcoinin ja Ethereumin teknologia on kehittynyt tämän vuoden aikana ja mitä voidaan odottaa loppuvuodelta ja ensi vuodelta?

Bitcoinin osalta oon varmaan väärä mies kertomaan mitään, kun sen teknologista kehitystä en niin seuraa. Tuskin siellä mitään kummempaa tapahtuukaan, eiköhän ne pyörittele sormia sen lightningin ympärillä ja ihmettele, miksi sen kiinnostus yleisenä maksuvälinepalveluna ei kasva. On siellä tietty rootstockeja jne valmisteilla, mut ei ne tuo lisäarvoo siihen mikä on Bitcoinin paras ominaisuus eli store of value ja spekulatiivinen sijoitusinstrumentti.

Ethereumin puolella tapahtuu viikottain todella paljon pieniä asioita, jotka helpottaa devaajien hommia. Jos kiinnostaa seurata mitä siellä tapahtuu, niin kannattaa tilata Week in Ethereum newsletteri (http://www.weekinethereum.com/). Siellä on todella mielenkiintoisia linkkejä lohkoketju-teknologiaan liittyen yleensäkkin, eikä pelkästään Ethereumiin liittyen ja varmasti ihan mielenkiintoista luettavaa vaikka ei olisi sijoitusmielessä kryptoista kiinnostunut.

Isompia päivityksiä mitä Ethereumissa on tapahtumassa, niin Constantinople päivitys on tulossa lokakuun lopussa, joka on jälkimmäinen Metropoliksen päivitys. Siinä on tulossa State Channelit ja Smart Contractien pakkaus, eli toisen layerin skaalautuvuusmahdollisuuksia ja kevennyksiä/nopeutuksia Smart Contractien suorittamiseen. Keskusteluissa on myös seuraavan difficulty bombin siirtäminen, mikä on siis mainauksen vaikeuden kasvaminen eksponentiaalisesti, joka on ajettu protokollaan sisään sen takia, että päivityksiä olisi pakko tehdä. Ja toinen asia josta keskustellaan on myös lohkopalkkioiden pienentäminen. Todennäköisesti se pienenee kolmesta etheristä kahteen per lohko. Näistä tehdään päätökset lähempänä hard fork päivitystä.

Isompia asioita mitä taustalla puuhataan on Ethereum 2.0. Eli Lohkoketjujen tutkimus ja kehitys on parissa vuodessa kehittynyt niin nopeasti, ja tietämys Shardingista ja Proof-of-Stakesta on kasvanut niin paljon, että ei ole järkeä ajaa uutta teknologiaa sisään vanhaan ketjuun, niin on alettu tekemään kokonaan uutta ketjua, Beacon Chain, joka tulee kulkemaan vanhan Proof-of-Work ketjun rinnalla. Tämä uusi ketju toimii Proof-of-Stake konsensusmekanismilla ja steikkaukseen tarvitsee 32 Etheriä. Tämä ketju mahdollistaa myös Shardingin ja muita teknologioita esim. Starksit ja Snarksit, sekä Ethereum Virtual Machinen korvaamisen eWASM:lla.

Starksit ja Snarksit mahdollistaa salauksen ja ne tekee myös ketjusta kvanttitietokoneiden kestäviä. Ne voi myös mahdollisesti nopeuttaa transaktioita, mutta se ei niiden pääasiallinen tarkoitus ole. eWASM, eli Web Assembly myös nopeuttaa ketjua, mutta se myös mahdollistaa muiden koodikielten käyttämisen, esim C/C++ jne. Sitä kehittää mm. Mozilla, Apple, Microsoft, Google jne, eli sillä on iso osaajapohja ja tuki.

Ilmeisesti tulee myös "vuokran" maksaminen Smart Contracteille ja datalle, ettei ketjun koko kasva liian suureksi.

Beacon chain tulee todennäköisesti 2019 ja Shard ketjuja jne saa varmaankin odotella 2020 vuoteen.

Muita mielenkiintoisia uutisia viimeviikolta on esim. Volkswagen Groupin ulostulo liittyen heidän kryptotestauksiin, jossa he ilmoittivat tekevänsä testejä Bitcoinilla, IOTA:lla, sekä Ethereumilla (https://www.volkswagenag.com/en/news/stories/2018/08/putting-blockchains...).

NASA:aa kiinnostaa myös Ethereum ja he tutkivat myös miten he voisivat käyttää sitä omiin tarpeisiin (https://hackernoon.com/ethereums-blockchain-draws-attention-from-nasa-6f...).

Microsoft julkaisi myös Azure palvelussaan suljetun Ethereum pohjaisen Proof-of-Authority ketjun, jossa yritykset jne. pääsee testailemaan Ethereum ketjua ja tekemään esim. konsortioketjuja (https://www.investopedia.com/news/microsoft-quietly-releases-gamechangin...)

Opera-selaimeen tulee sisäänrakennettu kryptolompakko (https://altpocket.io/article/opera-launching-crypto-wallet-for-its-web-b...)

CBA myös myönsi(?) ensimmäisen bondin Ethereum ketjuun. Suljettuun ketjuun vielä tosin. (https://finance.yahoo.com/news/world-bank-picks-australia-cba-080644301....).

Myös ensimmäisiä tokenisoituja gaming assetteja on alkanut tulemaan, sekä non-fungible tokenit nähdään seuraavina isoina asioina, jotka tulevat nostamaan kiinnostusta kryptoihin. Esim. MLB on kehittelemässä jotain baseballiin liittyviä keräilytuotteita Ethereumin päälle, sekä tietty CryptoKittiesit, pelattavat keräilykortit ja virtuaalimaailmoiden omaisuudet on tullut/tulossa ketjuihin.

Jeans kirjoitti:

Mielenkiintoista kuulla, sillä mun kokemusten mukaan asia on jotakuinkin päinvastoin. 

Itseasiassa on todella vaikea löytää kunnon keskusteluja ihan kummaltakin puolen. Bullit vetää herkästi just tuonne ideologian puolelle ja se tosiaan vaikuttaa uskonnolta koko touhu, varsinkin noiden Bitcoin maksimalistien kanssa. Samoin toiselta puolen harvoin löytyy keskustelijoita, jotka on oikeasti ottanut teknologiasta selvää ja argumentit jää helposti pinnalliseksi, sekä yleensä koskee helposti vain Bitcoinia. Se menee helposti huuteluksi sen jälkeen. Sillä olen itse tykännyt tänne kirjoitella näistä, kun keskustelu on pääasiassa parempaa kuin muualla ja pysyy järkevissä rajoissa. Niinkun sanoit, niin bullit maalailee aika vahvasti noita uhkakuvia ja se ainakin itsellä tappaa välittömästi mielenkiinnon niistä keskusteluista.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 6.8.2018 22.36

Iletus kirjoitti:

Onko Castelierolla päivitettyä infoa Factomista ja Tezosista? Jos oikein ymmärsin niin Tezosilla ollut ainakin viivästyksiä? Voisi pienellä siivulla tulla markkinoille, nyt kun hype laantunut ja ilma poistunut hinnoista. 

Vähän huonosti tullut nyt kesän aikaan seurattua noita muita kryptoja. Ethereumia ja Bitcoinia tulee aina päivittäin katsottua uutiset, mutta muuten ei kummemmin. Kaikki niissä näyttää menevän eteenpäin, paitsi hinta. Tezosta toki kurkkasen aina sillon tällön ja siellähän betanet pyörii. Mainnet on nähtävästi tulossa n. 60 päivän sisään. Betanet myöhästy aika paljonkin, kun sen piti olla helmikuussa valmis, mutta tuliko se nyt touko- vai kesäkuussa. Todennäköisesti tulee jossain vaiheessa Coinbasen listoille ja se tietty aina nostaa hintaa. Siellä on kuitenkin sen verran nimekkäät sijoittajat seed vaiheesta asti ollut mukana ja nyt ilmeisesti Winklevossit on pistänyt kanssa massia kiinni. Samoin Coinbasen Custody-palvelun listoille Tezos on nähtävästi nyt tulossa, ja miksipä ei olisi.

Factomista ei ole mitään ajankohtaista tietoa, enkä ole sitä seuraillut aikoihin.

Lapsille sijoitusyhtiö asuntosijoittamiseen - 25.7.2018 14.39

Mites noissa sijoitusyhtiöissä menee tuo yrittäjänäkemys, eli esim. jos jälkipolvi jää jossain vaiheessa työttömäksi ja on tarvetta työmarkkinatuelle, mutta katsotaan yrittäjäksi?

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 24.7.2018 11.20

WD40 kirjoitti:

Bitcoin ETN, mikäs se semmoinen on?

Se on Bitcoin tracker sertifikaatti, pörssinoteerattu ja Nasdaqin listoilta löytyy. Seuraa Bitcoinin kurssia. Ethereumista on myös vastaavat, euroissa ja kruunuissa.