Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 6.7.2020 02.30

tonza kirjoitti:

Olet eittämättä oikeassa, Pörssimörssäri. Perusteettomiin pelkoihin kannattaa toki hakea apua, eikä lähteä lietsomaan niillä muita. 

Vastenmielistä ilmiöstä tekee juuri se, että faktalla ei ole yksilölle juurikaan merkitystä. Jos itse ei kykene käsittelemään harhojaan, vastenmielisin vaihtoehto on alkaa levittämään niitä muillekin, lähtevät muut harhoihin mukaan tai eivät.  

Harhojensa levittäminen on tietenkin ennen kaikkea surullista. Sen lisäksi se on myös vastuutonta.

Kaikki ennen internettiä eläneet muistaa paikalliset kylähupsut, jotka kaupan kulmalla huuteli omia älyttömiä teorioitaan siitä miten maailma on litteä, rokotteissa ihmisiin isketään mikrosiruja ja isoveli valvoo. Kylähupsut oli harmittomia, kun kaikki samoissa ympäristöissä toimineet tajusi heidät hieman hupsuiksi ja sen mukaan varautui heidän sanomisiin. Myös hupsujen tarinoiden leviäminen ei ollut ongelma, koska fyysiset välimatkat toiseen hupsuihin saattoi olla kilometrejä, ja ei ne mitenkään kauhean ekstroverttejä kavereita olleet muutenkaan.

Sitten tuli internet ja se tarjosi hupsuille alustan huudella teorioitaan isommalle yleisölle. Fyysinen välimatka ei ollut enää ongelma. Väistämättäkin internetissä hupsut löytää toisen hupsun ja mittakaavat eskaloituu. Kun hupsut teoriat leviää tarpeeksi laajalle, niin väistämättä jotkin ei-niin-hupsutkin alkaa löytää niistä järkeä ja alkaa uskomaan niihin. Ja niin se hupsu-tieto alkaa leviämään. Varsinkin kun tietää, että pelko ja viha ovat vahvoja tunteita, joilla on helppo ohjata ja manipuloida mielipiteitä.

Ja sitten meillä on vielä media. Internetin tulon jälkeen, heidän tulonlähteensä muuttui. Aiemmin myytiin lehtiin mainoksia levikin mukaan, nyt niitä myydään nettiin klikkausten mukaan, hence klikkiotsikot. Otsikoiden ja uutisten on oltava vahvoihin tunteisiin vetoavia, että ihmiset niitä klikkaa. Sillon tartutaan juuri noihin pelkoihin, vihaan, kateuteen, uteliaisuuteen jne. Uutiset kärjistyy ja polaarisaatiota tapahtuu.

Sama tapahtuu myös korona-uutisoinnissa. Paljon puhutaan medianlukutaidosta, mutta se on todella vaikeaa niillekkin, jotka nämä asiat osaa. Tunteet on niin vahvat. Hankala se on silloin lähteä yksilöä syyttämään vahvoista pelon tunteista ja sitä kautta faktuaalisesti väärästä tiedosta, mitä hän itsekin saattaa levittää. Ne voi, joko ohittaa nettihupsun kirjoituksina, tai jos vastapuoli on vielä vastaanottavaa sorttia, niin yrittää faktoilla selittää miksi hänen mielipiteet tai teoriat on mahdollisesti vääriä. Yleisesti niitä ei kuitenkaan kannata tyrmätä vastuuttomina, koska niissäkin voi olla totuuden siementä ja keskustelemalla faktoilla ne tulokset ja kehitys yleensä löydetään. Ja se on todella tärkeää nykyään, kun puolia valitaan ja pysytään omissa poteroissa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.5.2020 11.27

Arto kirjoitti:

Valtio lisää koronan kustannuksia kaikilla toimillaan, jotka vähentävät tuotantoa. Kaikki myönnetyt tuet ja toimenpiteet tukivat tuotannon lopettamista, eivät lisäämistä. Esimerkiksi ravintoloille maksetaan siitä, että ovat kiinni, eikä siitä, että houkuttelisivat asiakkaita, kuten kannattaisi.

Ei ole suurta eroa sillä, ovatko koronatoimet maksaneet tosiasiassa miljardin vai kymmenen. Edellisessä tapauksessa yhden 80+ vuotiaan lisäelinpäivän hinnaksi on tullut 33 000 euroa, jälkimmäisessä 330 000 euroa. Yhtä mielettömiä sijoituksia kummatkin ja totaalisia virheitä.

Koronaa ei yksinkertaisesti kannata torjua, vaan sen kanssa elämiseen sopeutua. Täsmälleen sama pätee muuten ilmastonmuutokseen, jonka torjuminen on niin epätodennäköistä, että rahat menevät torjunnassa täysin hukkaan ja ovat poissa sopeutumisesta. Molemmissa näissä ideologia on ajanut järjen ohi ja kustannukset sen mukaiset.

Ihmisiä yksinkertaisesti nyt vain kuolee vähän normaalia enemmän tietyissä maissa. Luojan kiitos ovat vanhoja, koska lasten ja nuorten kuolemat olisivat sekä henkisesti että taloudellisesti traagisia.

Kuten ilmastonmuutoksessakin, koronassakin 10 % kuluista saataisiin valtava määrä lisää sopeutusmikapasiteettia. Voitaisiin ostaa vaikka kuubalaisia lääkäreitä ja venäläisiä sairaanhoitajia Suomeen töihin. Näin ei tietenkään tehdä. Suomen hallitus ei ole laittanut tikkuakaan ristiin Suomen tosiasiallisen hoitokapasiteetin lisäämiseksi. Sen sijaan kaikkea muuta aivan turhaa tehdä koko ajan niin paljon, että Sanna Marin ei ehdi nukkua.

Olen nyt vuodattanut tässä aiheessa jo aivan liikaakin. Se vähän harmittaa itseäni, koska tapanani ei ole tuhlata energiaani. Lähipiirini koronahysteria lienee ollut tosiasiallinen motiivini vuodatukselleni täällä. Paras lopettaa. En aio tehdä käytännössä mitään koronan takia elämässäni toisin enempää. Otan  2 % kuolemanriskini ja elän sen kanssa.

Kun lukee noita sinun kirjoituksia, niin niistä tulee vahvasti esiin mielipide, että korona olisi tappava vain hoitokodeissa ja vie vaan pari vuotta vanhusten elämästä. Kuitenkin Suomessakin 10% kuolemista osuu välille 50-69 vuotta. Eli ihmisille, joilla on vielä helposti 10-30 vuotta laadukasta elinaikaa jäljellä. Ja vaikka siellä olisi sydän- ja verisuonitauteja tai diabetesta taustalla, niin nykylääkkeillä ne saa pidettyä hyvin tasapainossa.

Sen lisäksi vielä ikäluokassa 70-79 vuotta, kuolleisuus on n. 20%. Niissäkin varsinkin alkupäässä olevilla voi helposti olla se 10 vuotta, ehkä jopa 20 vuotta elinaikaa jäljellä. Jos miettii vaikka ensimmäisiä julkisuuteen nousseita korona-kuolemia Suomessa, John Hartwallia. 75 vuotta, mutta silti perusterveen oloinen mies. Helposti pystyisi näkemään vielä sen 10 vuotta olleen elinikää jäljellä, vaikka taustalla olisi ollut jotain perussairauksia. Tässä on n. 280 koronaan Suomessa kuolleen tilastot: 

Toinen asia on tuo hoitajien jne. hankinta. Koronaan ei ole parannuskeinoa vielä. Siihen ei auta hoitajien määrän kasvattaminen. Ihmisen keho itse joko parantaa itsensä koronasta tai ei, muilla toimilla vain pelataan aikaa ja puututaan oireisiin. Mutta hoitajien, lääkäreiden tai laitteiden puutteesta se ei Suomessa ole kiinni onneksi jäänyt. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.5.2020 02.09

Kaksi asiaa jotka itseä häiritsee Salmisen ehdotuksissa ja visioissa. Ensimmäinen on, että hän ei tunnu juuri uskovan rokotteiden tai lääkkeiden tuloon, ainakaan ihan heti. Ja kuitenkin rokoteasiantuntijat puhuu syksystä ja esim. tuo Sorrenton vasta-aine löydös voi olla käänteentekevä ratkaisu ulos kriisistä. Ja ne kymmenet/sadat/tuhannet muut rokote/lääketutkimukset.

Toinen asia pohjaakin tuohon ensimmäiseen. Hänen käytännössä kaikista ehdotuksista saa sen kuvan, että oikeasti hän yrittää saada virusta hallitusti leviämään syksyksi, jos toinen aalto tulee. Tietenkään hän ei sitä ääneen voi sanoa, mutta toimet ja ehdotukset viittaa kyllä siihen. Tiedä siitä sitten.

Lepomäki julkaisi muuten hyvä kirjoituksen tuosta taloudellisesta puolesta: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/elepomaki/koyhan-naisen-monopoli/

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.5.2020 02.52

Tinggeli kirjoitti:

Tässä muuten huomioisin sen, että astmaa ja siitepölyallegioita jne hoidetaan kortisonilla. Ja nyt keväällä on menossa siitepölykausi. Koivu aloittaa kohta. Kortisonin tehtävä on hoitaa allergista tulehdusta nenän limakalvoilla.

Allergioihin ja suurimpaan osaan astmoista tuo kortisoni määrä on niin pientä, ettei se vaikuta mihinkään. Varsinkin suihkeissa. Jos saa astmaan hoitoa jatkuvalla pillerikuurilla, niin tilanne on eri. Usein ne pilleritkin otetaan kuureina akuuteissa tilanteissa ja todella paha astma on oltava, jos jatkuvaa kortisonipilleriä syö.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.5.2020 12.03

tappio kirjoitti:

 

Oligopoliko kirjoitti:

Alkaa kuulostamaan lupaavalta!

 

Jos tuo todetaan tehokkaaksi niin kaverilla on sitten syyskuussa maailman ainoat 40 miljoonaa kpl rokotetta. Niita kun alkaa kauppaamaan niin tuskin tarvitsee menna hinta edella.

Et ilmeisesti lukenut tuosta yltä minun viestiä asiasta. Englanti ja joku toinen maa oli jo hankkineet lisenssit tuohon, millä voivat itse alkaa myös valmistamaan rokotteita. Oxford tuskin kauhean kiskurihinnoilla noita lisenssejä myy.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.5.2020 07.10

khufu kirjoitti:

COVID19-rokote on ehkä tapaus, jossa kannattaisi luottaa tilastollisiin keskiarvoihin enemmin kuin asiantuntija-arvioihin, jotka eroavat selvästi toisistaan (osan mukaan rokotetta ei tule välttämättä ikinä, ja toisaalta mm. UK:ssa pelkästään paikallinen yksittäinen hanke vetäjän mukaan 80% todennäköisyydellä maaliin).

Jonkun tutkimuksen mukaan keskimääräisen rokoteaihion todennäköisyys päätyä kaupalliseen käyttöön on 6% ja keskimääräinen kehitysaika on 10,7 vuotta (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603987/).

Toisessa lähteessä taas todetaan, että kliiniseen testaukseen edenneistä infektiotautien rokotteista keskimäärin peräti 33,4% osoittautuisi lopulta toimiviksi (https://academic.oup.com/biostatistics/article/20/2/273/4817524).

Nyt maailmalla leviävään virukseen on kehitteillä yli 100kpl eri rokoteaihioita, ja kymmenkunta taitaa olla edennyt tai etenemässä kliiniseen vaiheeseen. Luvattu aikataulu on tietysti jotain ihan muuta kuin keskiarvot, mutta tähän oletettavasti löytyy keinoja vaikuttaa mikäli rahaa ja tahtoa on.

Mutta jos oletetaan, että tässä tilanteessa rokoteaihioiden suhteen on ammuttu hiukan haulikolla ja onnistumistodennäköisyys on vain puolet yo. tutkimuksen löydöksestä, niin sadasta yrityksestä onnistumistodennäköisyys olisi silti yli 95% (1-0,97^100). Jos taas lasketaan toisen tutkimuksen prosenteilla, niin todennäköisyys on jo yli 98% (1-0,666^10).

Minusta on hyvin todennäköistä, että toimiva rokote saadaan aikaan. Aikataulu on sitten toinen juttu, ja suhtautuisin optimistisimpiin aikatauluheittoihin aika varauksella. Kahden suurimmat rokotevalmistajan yhteenliittymä sanoo rakentavansa tuotantokapasiteettia riskillä ja etupainotteisesti vaikka ei ole vielä edes rokotetta, ja julkaistulla aikataululla tuotanto voisi alkaa H2/2021 (https://www.fiercepharma.com/vaccines/sanofi-gsk-tie-up-for-covid-19-vaccine-work-eyes-possible-2021-rollout). Itse lähtisin näistä tiedonjyväsistä rakentelemaan sitä todennäköisintä perusskenaariota.

Rokotetta itsessäänkin aletaan tekemään etupainotteisesti ja riskillä. Syksy on edelleen täysin mahdollinen. 
 

https://www.scmp.com/week-asia/health-environment/article/3082193/indias-vaccine-king-bets-big-oxford-university

 

Ja tietenkään koko kansaa ei saa rokotettua vielä pariin vuoteen, mutta jos ne riskiryhmät ja terveydenhuollon henkilöstö. Toki lisenssejä tuosta saa ostettua ja alkaa itse valmistamaan. Jostain muistan lukeneeni, että Suomessa olisi mahdollista tehdä omaan käyttöön rokotteet jos tarve tulee.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.5.2020 01.31

Joskus 2kk sitten ajattelin, että laumaimmuniteetti on ihan hyvä ratkaisu tähän pulmaan. Nyt se on käytännössä vitsi. Sen saavuttaminen tule kestämään vuosia. Varmasti kauemmin, kuin lääkkeet/rokote, ja tulisi tappamaan Suomessa tuhansia ihmisiä, ehkä kymmeniä tuhansia. Ei se vaan käy järkeen.

Varsinkin, kun katsoo miten tämä virus on nyt levinnyt. Se leviää uudenmaan ulkopuolella todella heikosti. Ja uudenmaan sisälläkin verrattain heikosti. Käytännössä vaatii, että ihmiset on samoissa pienissä sisätiloissa pidempiä aikoja, että se tarttuu. Pinnoilta tarttumiset on minimaaliset, sekä ulkoilmassa tapahtuneet tartunnat. Ja nyt halutaan avata koulut, sekä julkiset tilat. Ehdottomasti pitäisi pitää kesän kiinni ja yrittää ohjata ihmiset ulos. Se, että ympäri Helsinkiä puistoissa ihmiset istuu iltaa esimerkiksi piknikillä, tuskin on riski, mutta jos heidät laitetaan sisätiloihin baariin, niin se ihan varmasti on.

Salmisella on jokin ihme näkemys tähän rokote/lääkeasiaan. Hän ei jostain syystä pysty näkemään sitä, että sellainen olisi tulossa jo mahdollisesti tämän vuodenkin puolella, vaan puhuu parista kolmesta vuodesta ja ajaa omaa agendaa saada tartutettua "vähäriskisiin" ryhmiin koronaa, ettei syksyllä toinen aalto iskisi niin kovaa. Samaan aikaan Suomessa ja ulkomailla on rokoteasiantuntijoita, tutkijoita, sekä lääkäreitä, jotka ovat sitä mieltä, että syksyllä ollaan saamassa rokote tai lääke käyttöön terveydenhuollon henkilöstölle, sekä riskiryhmille. Aihioita on paljon. Eri mekaniikalla toimivia rokotteita, virus-lääkkeitä, veriplasmaa ja muita vasta-ainetutkimuksia. Ilmeisesti tässä parin kuukauden kohdalla tulee ihmisten treshold vastaan ja aletaan antamaan periksi ja heitetään hanskat naulaan. Pelaillaan toivotaan toivotaan -bingoa.

Tälläkin palstalla, kun näitä tekstejä lukee, niin moni heittää arvan sinne laumaimmuniteetin puolelle vaikka se on ihan yhtä todennäköinen, kuin rokote/lääke. Ei mitään eroa. Mutta silti on vaikea joidenkin vaan nähdä se mahdollisuus rokotteeseen/lääkkeeseen. Ilmeisesti halutaan niin kovasti vapauteen. Todella pienillä teoilla saataisiin kuitenkin suurimman osan ihmisistä elo ihan siedettäväksi ja pidettyä tartunnat tukahdutettuina. Ihan pelkästään sillä, että vältetään sisätiloja tai muita suljettuja tiloja, joissa on useampia ihmisiä kerralla. Tai jos näihin on pakko mennä, niin maski naamaan. Ei syksyn toiseen aaltoon iskevä virus ole muuntautunut todennäköisesti taruntamekanismiltaan niin paljoa, etteikö nykyiset toimet tukahduttaisi sitä silloinkin. Jos nyt vietetään kesä ulkona ja syksyllä tehdään taas etätöitä, jos tilanne sen vaatii. Porukka vaan rannoille, terasseille, puistoihin, luontoon jne. Tekee varmasti vaan hyvää ihmisillekkin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 8.5.2020 11.33

hauturi kirjoitti:

Noin lähtökohtaisesti, osoittamatta ketään sormella, tuntuisi siltä, että jos vastakkain on organisaatio, jossa on jonkin verran tohtoritason asiantuntijoita, jotka ovat saaneet koulutuksen ja hankkineet työelämän kokemusta juuri tältä alueelta ja jolla on käytettävissään kutakuinkin kaikki saatavilla oleva data, oli se sitten luotettavaa tai epäluotettavaa ja toisella puolella on satunnainen sijoitustiedon lukija (jonka koulutus ja työkokemus ei ole tiedossa), ja jolla on käytettävissään tiedotusvälineissä julkaistu data, niin todennäköisyys sille että ensimmainitusta tulee luotettavampaa analyysiä ja ennusteita kuin jälkimmäiseltä lienee melko suuri. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö ensimmäinen voisi olla väärässä ja toinen oikeassa, mutta todennäköisyys sille lienee kuitenkin pieni.

Ainakin Aivelo on eri mieltä kuin THL. Ja näistä kahdesta Aivelo on ollut enemmän oikeassa kuin THL toistaiseksi. 

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006502196.html

Marraskuu kirjoitti:

Aika hyvää vauhtia näyttää Italiassa ja Espanjassakin tauti tukahtuvan tällä hetkellä. Italiassa tartuntamäärät ovat olleet laskussa jo yli kuusi viikkoa. Tällä hetkellä uusia testattuja tartuntoja on enää neljäsosa siitä, mitä kuusi viikkoa sitten päivittäin ilmoitettiin.

Kaveri just laitto Espanjasta uusista tartunnoista tiedot ja ne oli ainakin nousussa. En ole tarkistanut niiden paikkaansa pitävyyttä, mutta ei ole syytä epäilläkkään niitä. Varsinkin, kun toisella puolen Espanjaa muutama muu kaveri kertoo samaa, että kaduilla on porukkaa pilvin pimein ja halaillaan jne toisia, kuin mitään riskiä ei olisi olemassa. Todennäköisesti siellä ollaan parin viikon/kuukauden päästä taas lock down tilassa.

Ihmetyttää tämä "toinen aalto on ankara" -ajattelu. Ei se taruntatapa ole mihinkään muuttumassa. Se tarttuu samalla tavalla ja samat keinot auttaa syksylläkin sen tuhkahduttamiseen, kuin nytkin on auttanut. Älytöntä, että THL perustaa omat ratkaisunsa siihen, että syksyä varten on saatava sairastunutta pohjaa ja mahdolliset rokotteet ja lääkkeet on tulossa 1-3 vuoden päästä. 

Ilmeisesti aletaan olla siinä vaiheessa, että ihmisiä alkaa kyllästyttää ja halutaan ulos hinnalla millä hyväänsä. Se on nyt vaan huono tie.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 7.5.2020 02.05

Rogue kirjoitti:

 

Casteliero kirjoitti:

 

Todennäköisin exit-strategia taitaa vieläkin olla syksyllä alkavat rokotukset, jotka jatkuvat resurssien mukaan pitkälle ensivuotta, sekä erinäiset mahdolliset lääkelöydökset auttamaan spesifeihin oireisiin. Tai ainakaan mitään ei ole vielä tullut vastaan, joka tämän strategian tyrmäisi.

 

 

Joo, voi olla. Tossa kirjeessä ei vaan siihen vedottu. Ja kai se edelleen on mahdollista ettei rokotus seivaa tätä hommaa pariin vuoteen. 

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja on ainakin toiveikas syksyn suhteen. Sillä todennäköisesti on ajankohtaiset tiedot asiasta. Ja ihan yhtä todennäköisiä vaihtoehtoja, kuin tuon rokotteen epäonnistuminen, on se ettei sitä immuniteettia saa sairastettuaan taudin. Molemmat epätodennäköisiä, mutta mahdollisia. Ja silti strategia painottuu huomattavasti enemmän tuonne laumaimmuniteetin puolelle, kuin rokotteen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 7.5.2020 12.38

Rogue kirjoitti:

On aika hassua että joukko empiiristen tieteiden tutkijoita päätyy tulokseen, jonka mukaan X on "ainoa eettisesti kestävä vaihtoehto". Kyse ei kuitenkaan tainnut olla etiikan asiantuntijoista ja on aika jyrkkä väite että joku spesifi politiikka erittäin monimutkaisen ilmiön hallitsemiseen olisi ainoa "eettinen". 

Voi hyvin olla että tukahduttaminen Suomen sisällä olisi mahdollista. Mulle ei tosta silti täysin aukea mikä olisi long term -strategia tuossa vaihtoehdossa. Ilmeisesti keskipitkällä aikavälillä oltaisiin tekemisissä ainoastaan ns tasokkaiden maiden kanssa, mutta mites pidemmällä?

Harmi ettei IS linkkaa sitä avointa kirjettä. Mistäköhän kirjeen löytäisi?

 

 

Todennäköisin exit-strategia taitaa vieläkin olla syksyllä alkavat rokotukset, jotka jatkuvat resurssien mukaan pitkälle ensivuotta, sekä erinäiset mahdolliset lääkelöydökset auttamaan spesifeihin oireisiin. Tai ainakaan mitään ei ole vielä tullut vastaan, joka tämän strategian tyrmäisi.

Näytä koko viesti