Olet täällä

Casteliero

Casteliero

  • Liittynyt 4.3.2016
  • 158 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 17.2.2018 17.46

Oli muuten todella mielenkiintoinen Milken Instituutin järjestämä paneelikeskustelu kryptoista. Jos sattuu olemaan tunti ylimääräistä aikaa, niin suosittelen ihan kaikille tutustumista. Käydään paljon asioita läpi ihan sijoittajan näkökulmasta.

https://youtu.be/lp5Yx34SO58

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 6.2.2018 12.36

Ja kun yleisesti puhutaan kryptovaluutoista, useimmat niputtaa ne Bitcoinin kanssa samaksi asiaksi. Alla oleva kaavio osoittaa hyvin miten erilaisia kryptoja on ja mikä niiden funktio ja arvopohja on. Linkki isompaan kuvaan: http://www.untitled-inc.com/wp-content/uploads/2018/01/Untitled-INC-Toke...

Ja koko artikkeli löytyy täältä: http://www.untitled-inc.com/the-token-classification-framework-a-multi-d...

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 6.2.2018 9.12

Huonoja uutisia? Seuraan lähinnä Ethereum ympäristöä, joka muuten on 2017 vuoden alusta vieläkin yli 5000% tuotolla, niin siellä ainakin jatkuvasti tulee vaan positiivisia uutisia. Kryptoihin yleisesti uutiset on myös olleet vaan positiivisia. Kaikissa lähinnä sama viesti, että regulaatiota lisättävä, mutta kehitystä ei haluta pysäyttää. Tänään esimerkiksi tuli SEC:n ja CFTC:n raportit senate banking committeelle ja sävy niissä on hyvin positiivinen. Mutta regulaatiota halutaan lisätä, mikä ei ole yllätys. Tuossa vielä raportit:

https://www.banking.senate.gov/public/_cache/files/d6c0f0b6-757d-4916-80fd-a43315228060/A2A6C1D8DDBB7AD33EBE63254D80E9E3.giancarlo-testimony-2-6-18b.pdf

https://www.banking.senate.gov/public/_cache/files/a5e72ac6-4f8a-473f-9c9c-e2894573d57d/BF62433A09A9B95A269A29E1FF13D2BA.clayton-testimony-2-6-18.pdf

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 6.2.2018 8.01

Nagamorich kirjoitti:

Eli lähteekö osa laskentatehosta toisesta ketjusta uuteen ketjuun?

Mainarit hyppii pitkälti ketjusta toiseen sen mukaan mitä on tuottavinta mainata. Steikkaus-systeemeissä tätä ongelmaa ei tietenkään ole.

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 6.2.2018 6.35

TEP1S kirjoitti:

Mitä tekemistä lohkoketjuteknologian käytön kasvulla on kryptovaluttojen kanssa?

Niinkuin jo aiemmin sanoin, avoimet lohkoketjujärjestelmät ei toimi ilman kryptovaluuttoja. Niillä turvataan datan oikeellisuus.

TEP1S kirjoitti:

On ihan mahdollista, että markkinaosapuolet ottavat käyttöön lohkoketjuja esim. johdannaissopimusten tallentamiseen tai vaikka korruptoituneen valtion kiinteistörekisteriin, mutta mihin ihmeeseen siinä tarvittaisiin ulkopuolista kryptovaluuttaa? Markkinaosapuolet ovat ihan varmasti valmiita maksamaan oman suljetun keskinäisen lohkoketjun pyörittämisestä, mikäli sillä vältetään aikaisempien kalliimpien vastaavien sopimusarkistojärjestelmien kulut. Mutta miksi siinä pitäisi olla jokin ulkopuolinen globaali kryptovaluutta taustalla?

On ihan mahdollista, että markkinaosapuolet ottavat käyttöön ethernetin. Mihin tarvitaan internettiä? Suljetuille lohkoketjuille on omat käyttötarkoituksensa, mutta avoimia ketjuja tarvitaan myös, jotta kuka vaan voi rakentaa palveluita joita kaikki voi käyttää. Ja esim. IoT:n myötä tarve kasvaa koko ajan. Palveluiden kehittäjät ja käyttäjät valitsevat käytettävät teknologiat ja se kehitys tapahtuu täysin avointen ketjujen puolella. Tuskin sinäkään käyttäisit internettiä, jos se olisi esim. IBM:n, Microsoftin ja Applen omistuksessa ja joutuisit joka kerta kysymään niiltä luvan ja tekemään heidän kanssaan yhteistyötä, kun haluaisit perustaa vaikka oman nettisivun? Tämä sama asetelma oli nimittäin 90-luvulla jo, kun isot ISP:t yritti jenkeissä tehdä julkista internettiä, mutta avoin WWW alusta vei voiton ja siitä tuli nykyinen normi.

Ja mikä tulee tuohon korruptioituneisiin valtioihin, niin avoimet ketjut on nimenomaan ne, mihin ne rekisterit pitää laittaa. Ne on täysin korruptiovapaita. Jos suljettua ketjua pyörittää 4-5 tahoa, niin nämä tahot voi keskenään päättää sen säännöistä ja vapaasti muunnella rekistereitä, tai joku voi hakkeroida nämä 4-5 tahoa. Koko lohkoketjun idea on siinä, ettei niitä tietoja voi muuttaa, kun ne on tuhansilla koneilla ympäri maailmaa.

TEP1S kirjoitti:

Lohkoketjuteknologia tarjoaa merkittäviä etuja erilaisiin tarkoituksiin, ja sen käyttö varmasti yleistyy. Mutta kryptovaluutat ovat kuitenkin erillinen juttu, vaikka käyttävätkin lohkoketjuteknologiaa. Valuuttojen arvo perustuu vain valuutan haltijoiden/käyttäjien keskinäiseen uskomukseen valuutan arvosta. Jos käyttäjien populaatio pienenee tai usko vähenee, tai populaation kasvu edes hidastuu (eli uuden mukaan tulevan oikean rahan tulo hidastuu), niin jälki voi olla rumaa, kun bittilompakossa oleva kryptovaluutta ei edes idä kauniiksi kukaksi kuten tulppaaninsipuli.

Kryptovaluutoilla (Bitcoin, Litecoin, Dash, Monero,ZCash) on aina tuo riski. Mutta esim. alustatokenit on eri asia, samoin kryptoassetit. Alusta tokeneilla esim. maksat ketjun käytöstä ja niin kauan kuin ketjua käytetään, eli sen päällä olevat palvelut toimii, niin niin kauan on tarve näille tokeneille. Alustatokeneita on esim. Ethereum, Qtum, Cardano, NEO. Eli joka kerta kun ketjuun merkitään siirto tai todennetaan dataa, niin siitä menee maksu ketjun käyttämässä valuutassa. Arvo ei perustu silloin uskomuksiin, vaan puhtaasti käyttöön.

TEP1S kirjoitti:

Viimeaikaiset kryptovaluuttojen forkkaamiset ovat lisäksi tehneet pyramidipelin aika avoimeksi. Kiva, kun voi perustaa uuden valuutan olemassa olevaan asiakaskuntaan, josta osa jää toivottavasti mukaan tähän uuteenkin valuuttaan, jonka sääntöjä minä olin luomassa yhteistä hyvää edistäen...

Kuinkahan monta Bitcoin-forkkia ja Ethereum-forkkia jo olikaan?

Ethereumilla taitaa olla "elossa" yksi forkki, Ethereum Classic. Bitcoinilla voi olla pari. Nämä forkit ei kuitenkaan vaikuta mitenkään näihin alkuperäisiin projekteihin. Koko homman idea onkin siinä, että jokainen voi tehdä oman ketjun, jos niin haluaa ja muut lähteä mukaan jos siltä tuntuu ja sen jälkeen vapaat markkinat päättää hinnan sinun projektille. Yleensä jos projektilla ei ole pohjaa, niin silloin sen arvo on käytännössä 0 ja ne forkit kuihtuu pois. Niillä ei kuitenkaan ole mitään käytännön merkitystä mihinkään.

hauturi kirjoitti:

- nykyiset tekniset ratkaisut ovat esim. 5v tai 10v päästä niitä, joita pidetään parhaina. Uusia innovaatioita tulee, ja ne syrjäyttävät vanhoja

- lohkoketjut teknologianakaan ovat x vuoden päästä parasta mahdollista teknologiaa.

Nykyiset lohkoketjualustathan on vasta kehityskaaren alkupäässä. Esim. Ethereum, joka on kehityksessä pisimmällä, on alkuperäisessä roadmapissa kohdassa 2,5/4, eli vielä on matkaa "valmiiseen" tuotteeseen. Tämä roadmap kehitys kestää vielä varmasti sen 1,5-2 vuotta, mutta ei sekään tarkoita että kehitys silloin loppuisi. Samalla tapaa kuin muitakin teknologioita, näitä kehitetään myös ja ajetaan päivityksiä sisään aina sitä mukaa, kun teknologia kehittyy.

Fakta on kuitenkin se, että datan oikeellisuuden varmistamiseksi sen ketjuun syöttäjällä pitää olla jotain menetettävää, ettei se syötä virheellistä dataa ketjuun. Tällä hetkellä se on joko sähkö, tai virtuaalinen valuutta. Hankala sanoa mitä muuta se voisi olla. Todella paljon viisaita päitä maailmalla tätä ongelmaa varmasti jatkuvasti pohtii. Ja niin kauan kuin nämä systeemit toimii näin, niin kryptovaluuttaa tarvitaan.

Ja mitä tulee tuohon vanhan teknologian syrjäyttämiseen uudella teknologialla, niin vakiintuneita standardeja on todella vaikea myöhemmin muuttaa. Voi esim. verrata ipv4 vs ipv6 kehitystä ja käyttöönottoa.

eke kirjoitti:

Ja pankit kiljahtelevat riemusta..

He itseasiassa kiljahtelevat riemusta. Tämä teknologia tekee heille vuosittain useiden miljardien säästöjä (https://www.reuters.com/article/us-banks-blockchain-accenture/blockchain...). He tulevat kuitenkin käyttämään suljettuja systeemejä toimiessaan pankin sisällä ja pankkien välisissä konsortio-ketjuissa. Mutta palveluihin ulospäin, he joutuvat käyttämään avoimia ketjuja. JP Morganin kehittelemä Quorum-ketju on esim. Ethereum teknologiaa ja valittu muun muassa juuri sen takia, että se on helpoin yhdistää tulevaisuudessa julkiseen ketjuun.

 

EDIT: Lisään vielä tämän päiväiset SEC:n ja CFTC:n kannat näihin kryptoihin, avoimiin ja suljettuihin lohkoketjuihin, sekä ICO:ihin ja digitaalisiin assetteihin, jotka he antoi senate banking committeelle huomiseksi: 

https://www.banking.senate.gov/public/_cache/files/d6c0f0b6-757d-4916-80fd-a43315228060/A2A6C1D8DDBB7AD33EBE63254D80E9E3.giancarlo-testimony-2-6-18b.pdf

https://www.banking.senate.gov/public/_cache/files/a5e72ac6-4f8a-473f-9c9c-e2894573d57d/BF62433A09A9B95A269A29E1FF13D2BA.clayton-testimony-2-6-18.pdf

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 5.2.2018 17.01

Lohkoketjuteknologian käyttö kasvaa. Ethereumin kaltainen krypto pitää vaan tätä systeemiä kasassa. Lohkoketjut tuo 100% varman, hakkeroimattoman, automaattisen arvotason internettiin, jota kaikki palvelut voi käyttää. Nykyiset ja tulevat. Ja ne joutuu maksamaan tästä käytöstä pientä korvausta joka siirrosta tai varmennuksesta. Tällä teknologialla voi poistaa kaikki välikädet, kun luottamusta ei tarvitse ulkoistaa, se tulee automaattisesti ketjusta. Kaikki arvon siirto tapahtuu suoraan käyttäjien välillä ennalta määrättyjen ehtojen mukaan ja sopimukset voi tehdä suoraan ketjuun, josta ne voidaan aina todentaa 100% varmasti. Tällä on huikeat säästöt jo nykyisiin palveluihin ja se mahdollistaa tulevaisuudessa uudet teknologiat.

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 5.2.2018 16.24

Just. Ensinnäkin Bitcoinin käyttämä Proof-of-Work konsensusmekanismi ei ole ainoa, toinen yleisesti käytössä oleva on Proof-of-Stake, jossa ei lohkoja mainata vaan ketjun käyttäjät panttaa omia kolikoitaan ja suorittaa omilla koneillaan näitä lohkoja. Eli homma toimii omalla kotikoneella muiden asioiden ohessa. Tässä jos yrität syöttää väärää dataa ketjuun, menetät pantatut kolikot ja jos suoritat lohkon, niin saat palkkioksi kolikoita. Näissä energian kulutus sulautuu normaaliin energian kulutukseen.

Toisekseen kryptoista löytyy monenlaisia kolikoita, joista moni pystyy suorittamaan maksun alle sekunnissa. Mutta ne karsii keskittämättömyydestä. Esim. Ripple pystyy suorittamaan siirron välittömästi. Ja keskittämättömämpiin ketjuihin on tulossa myös skaalausratkaisuja, esim. Ethereumiin sharding, plasma, raiden ja myös tuo Proof-of-Stakeen siirtyminen nopeuttaa siirtoja.

Kolmanneksi, niiden ei tarvitse olla maksuvälineitä. Ne luo infran maksupalveluille. Loppukäyttäjä voi käyttää euro- tai dollaritokenia. Lohkoketjut toimii taustalla.

Neljänneksi, osassa kryptoista pystyy laskemaan suunnilleen hintaa. Esim. Ethereumin hintaa voi laskea päivittäisistä siirtokuluista ja sitä kautta päivittäisestä kolikon tarpeesta ja suhteuttaa sen markkinoilla oleviin kolikoihin. Ethereum-kolikoilla on tosin paljon muutakin käyttöä, joten kovin tarkasti sitä ei voi siitä laskea.

Ja sinun kannattaa unohtaa valuutta-ajattelu kokonaan. Bitcoin ei toimi valuuttana ja se on muutenkin varmaan huonoimpia esimerkkejä lohkoketju-teknologian ja kryptojen käytöstä. Se on vaan yksittäinen valuutta-sovellus lohkoketjun päällä, ei muuta. Muita käyttötarkoituksia on satoja.

Mutta niinkuin aiemmin sanoin, niin en jokaiselle jaksa näitä erikseen selvittää, siitä ei ole minulle mitään hyötyä. Ota selvää ja lue vaikka tuo kryptovaluutat sijoituskohteena ketju läpi. Siellä on jonkin verran asiaa kertynyt.

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 5.2.2018 15.58

Ei se ole mikään uskon asia. Avoimet lohkoketjujärjestelmät ei toimi ilman kryptovaluuttaa. Se on palkkio siitä, että käytät omia resurssejasi (useimmiten sähköä) lohkon selvittämiseen ja sen lisäämiseen ketjuun. Ja jos taas yrität suorittaa sinne väärää dataa, menetät omaa omaisuutta esim. sähkön muodossa, eli se estää väärän datan sylkemisen ketjuun. Tällä voidaan varmistaa, että on ensinnäkin näitä lohkojen suorittajia, että myös data on oikeaa.

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 5.2.2018 11.32

eke: Jos sijoitat esim. alustatokeniin, niin sijoitat tavallaan lohkoketjun käyttöjärjestelmään, jossa sitä käyttävien palveluiden pitää maksaa sen käytöstä tällä kyseisellä kryptolla. Eli mitä enemmän palveluita, sitä enemmän tarvetta ko. kolikolle. Jos taas sijoitat esim. ICO:ihin, niin sijoitat suoraan yhteen palveluun, joka rakennetaan lohkoketjun päälle. Nämä tokenit toimii yleensä "osakkeena" ja maksuvälineenä ko. palvelussa.

Kolumni: Kryptokupla ei vielä puhjennut ja muita vuoden 2017 ilonaiheita - 5.2.2018 11.02

Noh älkääs nyt minua teidän lällättelyihinne liittäkö. Ja minun pinkka on suurelta osin nyt ihan käteisenä ja muissa sijoituksissa. Otin tammikuun aikana ulos tuottoa yhden Westendiläisen rivitalo neliön verran ja siirtelin näitä turvallsempiin sijoitus vaihtoehtoihin. Voin myös Akille Strongbown tarjota vaikka hänen varoittelu ei syy ollut myyntiin. Omat syyt oli Ethereumin 1000€ ylitys, sekä Bank of American uutinen katkaista ulkomaalainen rahaliikenne kryptopörsseiltä. Se laittoi keventämään enemmän kuin olin aiemmin ajatellut, mutta seuraavana päivänä kurssi lähti alaspäin ja sillä pudotuksella ollaan vieläkin. Eli tuuria ajoituksen kanssa oli itselläkin.

Ja koska kaikki krypto-skeptikot käytti loppuvuodesta kupla-kortin ja nyt pääsee huutelemaan "I told you so" -kommentteja, niin ajattelin itsekkin ennustaa kevään kulkua. Nämä ei ole sitten mitään sijoitusvihjeitä tai mitään tietoa asiasta, samanlaista lottoa kuin kaikilla muillakin. Minulla on yhtä paljon tietoa siitä, mikä esim. Bitcoinin "oikea" kurssi on kuin naapurin Matilla. Mutta Ethereumin osalta uskoisin sen laskevan vielä n. 200€, eli 400-450€ välille tässä parin viikon aikana. Mikä tarkoittaa Bitcoinin osalta 3500-4000€ hintaa, jos suhteet säilyy nykyisen laisena. Toukokuun lopussa uskoisin Ethereumin olevan kuitenkin takaisin jo yli 1000€ hinnassa, mahdollisesti 1500-1800€ välillä. Mutta niinkuin sanoin, niin ihan lottoa tämä kurssiarvailu on, mutta haluan myös päästä huutelemaan "I told you so", jos satun osumaan.

Tosin Ethereumin osaltahan sitä arvoa pystyy osittain laskemaankin, mutta se on vain rajallisesti suuntaa antavaa. Metcalfin mittarikin on ollut aika hyvä seuraamaan Etherin hintaa (https://i.redd.it/edh7essv1od01.jpg).

Maralle, Ailalle ja ekelle voisin tietty kirjoittaa vastauksen siitä, miten kryptot ei ole pelkkiä valuuttoja niinkuin esim. Bitcoin on, vaan siellä on alustatokeneita, digitaalisia assetteja jne. joilla on kaikilla erilainen funktio ja vastaa tiettyihin tarpeisiin, mutta ne on kirjoitettu auki niin monta kertaa muualle, ettei jaksa. Seuraava tulee kuitenkin huutelemaan samoja asioita viikon päästä ja taas pitää korjata, yksi ihminen kerrallaan. Sen verran tuollaiset käytännössä tietämättömät kommentit menee ihon alle, että tekisi mieli kirjoittaa joku laajempi artikkelin tapainen avaamaan niiden käyttöä ja potentiaalia, ja sen saisi kerralla näkyviin kaikille, eikä ne kommentit häviäisi keskusteluketjun sivulle 7/24.

Se miksi ne kommentit aina vähän ihon alle menee ja niihin haluaisi kaikkiin vastata, on se, että kun itse on sen parikymmentä vuotta työskennellyt netin parissa ja suunnittelut erilaisia palvelukokonaisuuksia jne., opiskellut lohkoketjuteknologiaa aikalailla täyspäiväisesti viimeiset pari vuotta ja mitä nyt on lukenut esimerkiksi Facebookin sijoitusryhmiä, niin todennäköisesti myös olen myös keskimääräistä sijoittajaa paremmin perillä sijoittamisesta, niin silti olen muka niin tyhmä, etten näe miten olen sijoittanut rahojani pyramiidiin, ponziin, tai johonkin muuhun maailmanlaajuisen huijaukseen. Käytännössä siis ihmiset, jotka ei ole ottanut asiasta mitään selvää itse, vaan menee täysin oletuksilla ja niputtaa vielä kaikki kryptot yhteen, pystyy sanomaan idiootiksi ihmisiä, jotka opiskelee uutta teknologiaa ja seuraa sitä päivittäin. Tämä menee aina hitusen joka kerta ihon alle. Ja minä en missään nimessä yritä ketään saada sijoittamaan rahojaan kryptoihin, tai yritä myydä mitään, minä yritän vaan puolustaa uutta teknologiaa täysin virheellisiltä ja ennakkoluuloisilta näkökannoilta, jotka voi hidastaa tämän uuden, oikeasti mullistavan, teknologian käyttöönottoa.

Mutta sen sanon, että turha pelätä, kryptot ei kuole. Bitcoin voi kuolla, Ethereum ei välttämättä skaalaudu ja tarpeet täyttävä järjestelmä voidaan keksiä vasta vuonna 2020, mutta tällä hetkellä kehitys on huimaa ja kryptojen vuoksi kehittäjillä on rahaa roimasti kehitellä uusia teknologioita ja palveluita. Tämä ei olisi onnistunut VC rahalla ja se on kryptojen hyvä puoli, se ruokkii itseään ja omaa kehitystä.