Olet täällä

Casteliero

Casteliero

  • Liittynyt 4.3.2016
  • 223 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 19.7.2018 14.11

jarree kirjoitti:

Nojuu oot oikeessa, lähinnä minusta vaan nämä kryptoprofeetat unohtaa tai kieltää kokonaan nämä negatiiviset faktat. Minusta tuossa vähän kuittailtiin sille ilmiölle. Itse näen kryptoissa huomattavaa potentaalia juuri rikolliselle rahalle, joku meksikon kartelli kun keksii alkaa pesemään kryptojen avulla rahaa niin siinä tulee sellaiset nousut että oksat pois. Tai mistä tietää oliko tuol 20k huippu jo jotain tällaista. Rahavirrat mitä kryptoihin menee on kuitenkin sen verran pieniä.

Eri kryptoja on listattu Coinmarketcap.comiin jo melkein 1700, joista suurimmalla osalla on omat tarkoituksensa ja vain muutamilla pääasiallinen tarkoitus on toimia valuuttana. Rikolliset käyttää lähinnä noista Bitcoinia ja Moneroa. Bitcoinia sen takia, että se on likvidein ja tunnetuin, Monero tarjoaa anonyymit siirrot. Se, että niputtaa kaikki kryptot rikolliseksi tai rikoksia suosiviksi on kovin lyhytnäköistä puuhaa.

Kryptoprofeetat tuskin kieltää laittomuuksien olemassa oloa, uudet teknologiat on yleensä ne, jotka ensimmäisinä vetää puoleensa niin aikuisviihteen, uhkapelit, kuin rikollisuudenkin. Rikolliset saa silloin vielä huomattavaa edgeä toimintaansa. Näin on ollut aikojen alusta asti. Esim. Jenkeissä viinatrokarit kieltolain aikaan viritteli autojaan kulkemaan poliisiautoja kovempaa, mutta autot oli silti ja on vieläkin tuiki tarpeellista teknologiaa. Se on jatkuvaa kissa ja hiiri leikkiä, myös kryptoissa. Siksi nämä kryptoprofeetat ei yleensä näistä niin puhu, koska se hukuttaa alleen kaiken hyvän mitä tämä teknologia on tekemässä. Sääntely ja erilaiset työkalut pitää sitten huolta, että virkamiehet alkaa pikkuhiljaa kitkemään tätä haittapuolta myös pois. Esim. käytännössä kaikki pörssit on nykyään KYC/AML sääntelyn takana ja se tekee vaikeammaksi ottaa rahoja ulos, jotka on merkattu rikollisiksi. Ja esim. Ethereumissa nuo rikolliset tilit flägätään aina, eli pörssit tietää heti, jos tulee merkattua kolikkoa sisään.

Suomalainen verottaja on myös kehunut omia työkalujaan ja niitä käytettiinkin nyt keväällä, kun otettiin kiinni muistaakseni juuri Meksikolainen huumerinki, joka käytti suomessa kehitettyä palvelua juuri Bitcoinien myyntiin. Muutenkin suurimmat osat kryptoista on pseudonyymejä, eikä anonyymejä, niin siirtoja voi seurata hyvinkin pitkälle. Toki molemmat puolet kehittelee uusia omia työkalujaan tarpeisiinsa.

Eli tuskin kukaan kryptoprofeetta niitä haittapuolia kiistää, tai jos kiistää, niin sitä ei kuunnella kannata, mutta se on vaan pakollinen pieni paha minkä uudet teknologiat tuo aina tullessaan mukana ja niin pitkään kun hyöty ylittää haitat moninkertaisesti, niin en ainakaan itse sitä huolestuttavana nää. Varsinkin, kun lainvalvojat ja sääntelijät tekee myös oman työnsä.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 19.7.2018 0.23

Jeans kirjoitti:

Tällaisten viestien on pakko olla Castelierolle äärimmäisen turhauttavia, kun hän on käynyt niin tarkasti läpi kryptojen ja erityisesti kryptoalustojen hyötyjä, ja niitä viestejä ei joko olla jaksettu lukea tai ei olla ymmärretty. Kiitokset kuitenkin Castelierolle, että jaksat vielä kirjoitella tänne.

Kyllähän ne vähän turhauttaa, mutta aika hyvin tulee ne vaan nykyään ohitettua. Kaikki kun vaan ei halua oppia tai muuttaa mielipiteitään, ja se on ihan fine mulle kyllä. Vähän tietty ihmetyttää vaan, miten niihin otetaan kuitenkin kärkkäästi kantaa ja on pakko tuoda oma mielipide julki. Outoa miten ne herättää niin paljon tunteita puoleen jos toiseen.

Jeans kirjoitti:

Mä oon about puolivälissä sellaista kirjaa kuin The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking, jonka kuulemma on tarkoitus vakuuttaa Bitcoinin ylivoimaisuudesta. Siinä käydään tosi pitkään läpi rahaa läpi historian, millaista rahan kuuluu olla ja minkälainen raha on pitänyt arvonsa hyvin pitkiä aikoja. Ei ole vielä vakuuttanut lainkaan, vaan ehkä jopa päinvastoin, kun kirjailijalla paistaa niin selvä Bitcoin-bias läpi. Mutta eihän sitä tiedä kunnes oon lukenut loppuun saakka.

Tämä on toki jo ollut täällä, mutta mun mielestä suurin ongelma ja myös sellainen, josta Bitcoin-bullit puhuvat liian vähän, on rahalle/arvonsäilyttäjälle äärimmäisen tärkeä ominaisuus scarcity, eli niukkuus. Maksimimäärä Bitcoineja on toki rajattu ja tulee olemaan 21 miljoonaa kpl, mutta sitten ei puhuta yhtään siitä miten altcoineja voi tulla loputtomasti, vaikka olisivat suoria kopioita Bitcoinista. Suosittu argumentti Bitcoinin puolesta verrattuna altcoineihin on, että Bitcoinilla on huomattavasti enemmän developereita, jolloin se tulee koko ajan pysymään kehityksen aallonharjalla, kun muut altcoinit tippuvat pois pelistä. Varmaan ihan hyvä pointti, vaikka vähän vaikea arvioida kun tiedän niin vähän Bitcoinin kehittämisestä. Alustakryptoissa näen huomattavasti selkeämmän winner takes all tilanteen, kun tarpeeksi moni lähtee esim. kehittämään sovelluksia Ethereum-ketjun päälle.

Nyt oli muuten Suomen Pankin digihörhö Aleksi Grym kirjottanut vähän aikaa sitten 133-sivuisen tekstin virtuaalivaluutoista ja siitä miten rahaa ja teknologiaa ei pidä sekoittaa. Se sai maailmallakin vähän kritiikkiä kryptopiireissä. Aleksi oli myös Konsensus ry:n youtube podcastissa vieraana ja siellä otettiin puheeksi tuo valuutan korvaaminen Bitcoinilla. Yllätys ei sinäänsä ollut, että Aleksi oli niistä äänekkäimmistä keskustelijoista ainut jolla oli ymmärrystä rahasta. Vasta-argumenttejä heitteli lähinnä Coinmotionin toimari Henry Brade, jolla ymmärrys kyllä vähän loppui kesken vaikka kovasti yritti vastaan laittaa. Aleksillakin kyllä tietämys ontui ainakin teknologisessa mielessä.

Bitcoinin puolesta tulevaisuudessakin arvonsäilyttäjänä puhuu varmaan montakin asiaa, mutta ainakin tärkeimpiä on varmasti first mover advantage, brändiarvo ja markkinoiden päävaihtovaluuttana toimiminen. 

Ensimmäisellä on aina tietty iso etu, kun se saa kerättyä ison ja kiihkeän yhteisön ympärille, ja he käytännössä toimivat tietysti myös tehokkaimpina markkinoitsijoina eteenpäin, kun on omat rahat pelissä. Brändiarvo on Bitcoinilla myös älyttömän iso ja sen takia esim. Ethereumille koituu tästä haittaa. Kun puhutaan kryptovaluutoista, niin ihmisille tulee aina mieleen Bitcoin, koska sen on käytännössä kaikki kuullut ja samalla kun puhutaan muista kryptoista, niin ihmiset käsittää niiden olevan käytännössä Bitcoinin kaltaisia "valuuttoja", niinkuin tässäkin ketjussa on nähty. Ja tuo kolmas seikka, eli käytännössä kaikissa pörsseissä Bitcoin on se päävaihtopari krypto-krypto kaupoissa. Nyt on yhä enemmän tullut Ethereum pareja myös ja Ethereumin päälle rakennetut keskittämättömät pörssit tietysti tekee kauppaa vain Ethereumilla ja sen päälle rakennetuilla tokeneilla.

Mutta tosi vaikea on nähdä, että mikään altcoin horjuttaisi Bitcoinin paikkaa sen omassa tehtävässään ainakaan ihan lähivuosina. Anonyymit valuutat on mielenkiintoisia ja ne voi syödä Bitcoinin markkinoita, mutta nekin taistelevat lähinnä tuossa omassa nichessään keskenään. Mutta kehittyä Bitcoinin myös pitää jatkossa, ja nopeammin.

Tuosta kehittämisestä päästäänkin sitten noihin devaajiin, jotka on ehkä jonkin verran ylihypetettyjä Bitcoinissa. Siellä kyllä kehitystä tapahtuu ja paljon merkittäviä päivityksiä alkaa nyt tulemaan, mutta se kehitys on ollut todella hidasta ja viime aikoina muiden kolikoiden nousu tuntuu vasta antaneen sen tarvittavan potkun kehittäjien persauksiin. Se on toisaalta Bitcoinin etu, että se kehitys on hidasta. Bitcoinin on tarkoitus ollakkin mahdollisimman yksinkertainen, kestävä ja toteuttaa se tarvittava tehtävä. Jokainen lisäpalikka lisää aina haavoittuvuusriskejä ja Bitcoinille sen maine on todella tärkeä. Mut käytännössä kaikki merkittävä tutkimus&kehitys tapahtuu nyt eri ketjuissa ja projekteissa.

Jeans kirjoitti:

Tuli mieleen ehkä vähän hölmö kysymys, mutta mitkä ovat esim. Bitcoin-kehittäjien insentiivit? Varmasti suuri osa omistaa Bitcoinia ja uskoo teknologiaan, mutta oman työpanoksen vaikutus Bitcoinin markkina-arvoon on niin minimaalinen, että kai he jotain muutakin saavat, palkkaa jostain, keneltä?

Bitcoinin osalta en ole ihan varma tuosta niiden kuviosta, mutta niillä voi olla Ethereumin tapaan esim. jokin foundation, joka jakaa rahaa. Ainakin Coren tyypit saa jotain ulkopuolista rahoitusta. Tietty niillä on myös isot määrät Bitcoineja, eikä taida tarvita välttämättä muita töitä tehdä ja kutsumus menee rahan edelle. Noista voi saada myös kovan maineen, joka on varmaan monelle iso asia. Noita Bitcoinin edelläkävijöitä pidetään isossa arvossa kryptopiireissä kyllä, esim. Hal Finneytä, Nick Szaboa, Wei Daita jne. Niiden mukaan on esimerkiksi nimetty Etherin yksiköitä. Mutta henkilökohtainen ideologia on tosi vahva vaikuttaja noille.

Toivottavasti tuli nyt edes jotain fiksua tekstiä, tuli keskityttyä liian moneen asiaan yhtä aikaa...

Sijoitusmokat - 16.7.2018 13.20

Minä voisin pari omaa mokaa tuoda tuolta kryptomarkkinoilta. Tappioo minä en niillä mokilla tehnyt, koska kukaan ei pystynyt noihin aikoihin oikein tappioo tekemään vaikka vähän yrittikin. Omat mokat olivat omien suunnitelmien ja näkemysten toteuttamatta jättäminen, pääasiassa laiskuuden vuoksi ja näillä päätöksillä olen jättänyt markkinoille varmaankin 7 numeroisen summan euroja, bruttona ainakin.

Ensimmäinen kolikko jonka kanssa mokasin oli Ripple. Tankkasin sitä 2016 vuonna keskikurssin ollessa n. 0,007€ luokkaa. Ajatus minulla oli, että tämä olisi järkevä olla euron tai dollarin pinnassa, koska se on tehty rahan siirtelyyn. Ajattelin siis, että jossain vaiheessa muutaman vuoden päästä se voisi olla euron per ripple. Keräsin niitä jotain 700k-800k kpl, mutta möin ne kuitenkin joulukuussa 2016 jo pois pienellä tappiolla. 2017 huhtikuussa ne lähti nousuun ja nousi aluksi n. 0,04€ kohdalle. Toinen nousu alkoi, tai jatkui, toukokuussa ja se nousi 0,35€ kohdalle. Loppuvuoden sen kurssi pysyi n. 0,15€ ja 0,25€ välissä, kunnes tammikuun 2018 huuman aikaan, se nousi jopa yli 3€ hintaan, mutta laski sieltä myös yhtä nopeasti alas. Tuskin olisin itse 3€ asti odottanut ja varmaan paljon myynyt jo tuossa loppuvuoden "tasaisessa" vaiheessa, mutta merkittävät voitot jätin markkinoille. Hankin tosin niillä lisää Ethereumeja, jotka nousivat myös 2017 aikana sen melkein 10 000%, eli kyllä nekin tuotti ihan hyvin loppujen lopuksi.

Toinen kolikko on Qtum. Olin lukenut projektista ja tiesin sen olevan hyvä projekti. Olin siitä vähän vinkannut parille kaverille myös. Tarkoitus oli laittaa 2 bitcoinia kiinni Qtumin tulevaan ICO:oon. ICO oli kuitenkin järjestetty pörssien kautta ja yhtä lukuunottamatta kaikki pörssit oli Kiinalaisia. Tämä yksi pörssi oli todella pieni Kanadalainen pörssi, josta olisi voinut ICO:oon osallistua ja tämä pörssi tietysti vaati KYC-tunnistautumisen. Jostain syystä en kuitenkaan jaksanut lähteä sitä KYC:tä suorittamaan ja sen takia osallistuminen ICO:oon jäi. No kaverit osallistui tuolla parin Bitcoinin summalla ja Qtumin tullessa markkinoille, oli kahdesta Bitcoinista tullut 26 Bitcoinia. Ja myöhemmin tietysti Bitcoin nousi myös 15 000€ tuntumaan ja mitään tarvetta minulla ei olisi ollut niitä myydä ennen noita nousuja.

Kolmas kolikko oli District0x, jota aloin ostamaan heti markkinoille tulon jälkeen. Sillon oli kova ICO-huuma päällä ja ajattelin myydä ne pois, kun 10x hinta saavutetaan. Ostin kolikoita 6. ja 8.8.2017, keskihinnan ollessa n. 0,02€. 21.8. sen hinta oli noussut sen 10x minun ostohinnasta ja ajattelin myydä ne pois. No pörssi jossa ne saisi myytyä oli Ukrainalainen pieni liqui.io pörssi, josta juuri niihin aikoihin oli jostain syystä liikkellä jotain negatiivisia huhuja ja niiden takia jätin sitten kolikot myymättä. Hinnan nousun takana oli silloin niinkin älytön syy, kuin toiseen isompaan pörssiin listautuminen, joka kuitenkin sai kurssin tippumaan suoraan alaspäin. Loppujen lopuksi möin ne kolikot pois lokakuun alussa n. 0,035€ hintaan ja nettosin siitä jokusen tuhat euroa, kun tarjolla olisi ollut jokunen kymmenen tuhatta euroa, jos olisin pysynyt vaan alkuperäisessä suunnitelmassa.

Mutta näistä myös huomaa sen, että kryptoissa on kyllä ollut/on rahaa jaossa, vaikka ei niin niihin itse uskoisikaan tai itse noihin projekteihin. En minäkään Rippleä tai District0x:ää viitsisi holdailla kauhean kauaa, mutta idea oli oikea niillä rahan tekemiseen. Toteutus vaan ontui. Ja tietysti 2016 ja 2017 oli vaikeaa olla tekemättä rahaa melkein millä vaan kryptolla, nyt se on huomattavasti vaikeutunut ja aika iso osa porukkaa on jo tehnyt isoja tappioitakin.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.7.2018 23.43

Meuro kirjoitti:

Tässä olikin paljon mielenkiintoisia uutisia mm. uudesta EFT:sta, miksi Litecoin halusi ostaa pankista siivun ja pystyykö GoChain haastamaan Etheriumin.
Tähän olisi mielenkiintoista kuulla myös Castelieron näkemys..

https://www.youtube.com/watch?v=kxf48BTRdPo&feature=youtu.be

GoChain on mielenkiintoinen tapaus. Se on käytännössä Ethereum, mutta eri säännöillä. Se käyttää PoR konsensus-mekanismia, eli Proof-of-Reputation. Käytännössä tämä tarkoittaa, että valitaan 50 yritystä ylläpitämään ketjua, koska yrityksillä on maine jolla on arvoa ja jos joku näistä yrityksistä yrittää muokata transaktioita, niin tämä yritys menettäisi siinä maineensa. Eli tämän maineen menettämisen vuoksi yritysten olisi pakko syöttää validia dataa ketjuun.

Näihin yrityksiin, jotka "saavat" näitä nodeja pyörittää, voi hakea ensin GoChainin kautta ja sen jälkeen käyttäjät äänestävät nämä lopulliset 50 yritystä ketjua pyörittämään. Nämä yritykset valitaan myös eri maista, niin heidän mukaan saadaan sillä parempi keskittämättömyys. Ja koska yrityksiä on vain 50 niin saadaan tietty nopeammat transaktiot aikaiseksi. Eli tavallaan tämä GoChain menee suljettujen enterprise ketjujen, sekä avoimen ketjun väliin.

Heillä myös markkinoinnissa vertailu Ethereumiin tapahtuu tietysti samalla tavoin kuin useimmilla muilla, eli verrataan Ethereumin nykytilaa ja tässä tapauksessa GoChainin tavoite tilaa ja jätetään tietysti kertomatta, että esim. Ethereumissa kakkoslayerin skaalausratkaisut kuten Plasma, ovat jo käytännössä valmiina ketjuun. Tai esim. FunFair käyttää jo omaa kakkoslayerin skaalausratkaisua, fate channelia.

GoChainilla voi olla tosin nyt markkinarakoa, koska se on täysin Ethereum yhteensopiva ja pystyy ajamaan enemmän transaktioita läpi ja näin ollen se tarjoaa hyvän testialustan eri Ethereum Dappseille. Mutta en kuitenkaan nää tuota konsensusmekanismia kovin hyvänä pohjana netin arvolayerille, eli siinä mielessä se ei minusta pitkällä tähtäimellä Ethereumin asemaa horjuta. Muutenkin kaikki nuo projektit, jotka hakee skaalautuvuutta noiden konsensusmekanismien kautta, ei minusta oikein tule kestämään sitä mahdollista tulevaisuuden tarvetta, vaan Ethereumin Shardingin tapaiset skaalautuvuusratkaisut on paljon pidempi katseisia tapoja hoitaa skaalautuvuus.

Mutta Sharding tulee todennäköisesti vasta 2020 vuonna, niin ennen sitä tosiaan voi olla kysyntää GoChainilla niillä projekteilla, jotka tarvitsevat skaalautuvuutta, mutta eivät jostain syystä halua käyttää noita kakkoslayerin ratkaisuja, mutta todennäköisesti ne kaikki siirtyy takaisin Ethereumiin viimeistään, kun Sharding on saatu valmiiksi. Eli GoChain voi hyvinkin olla hyvä sijoitus, tai sitten ei, itse en kuitenkaan meinaa rahojani siihen laittaa, jo pelkästään verottajan uuden ohjeenkin takia.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.7.2018 22.44

Futuurit oli cash settled, eli ei tarvinnut hankkia Bitcoineja ollenkaan. ETF:t taas joutuu ostamaan Bitcoineja, eli jos ne alkaa saamaan vauhtia alleen, ni se näkyy kyllä kurssissa.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 4.7.2018 21.48

Todennäköisesti vielä tänä vuonna tulee KHO:n päätös noista tappioiden vähennyksistä, sekä hankintameno-olettaman käytöstä. 

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 4.7.2018 17.29

Taxfenixin verojuristi, joka on hyvin perillä krypto-asioista, postasi Facebookiin screenshotteja sen mailikeskustelusta tuon Tero Määtän kanssa. Tuossa on linkki siihen: https://www.facebook.com/groups/187549938068445/permalink/1032874060202691/

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.7.2018 10.31

Ollut viimeaikoina vähän kiireitä, niin ei ole kerennyt keskusteluun osallistumaan, mutta ajattelin jakaa kaksi videota joihin törmäsin viime viikolla ja ne on todella informatiivisia. Ne avaa syitä, miksi kryptot on niin iso asia ja enempi niiden luonteesta. Hyvää katsottavaa ihan kaikille, jos vaan on puolitoista tuntia aikaa.

Ensimmäinen on Olaf-Carlson Ween presentaatio Time Summitissa ja jos haluaa vaan yhden näistä videoista katsoa, niin tämä on se. Tässä käydään mm. läpi miksi valuutta on harhaanjohtava nimitys virtuaalivaluutoille, miksi avoimet järjestelmät ovat tärkeämpiä kuin suljetut ja heidän rahaston, Polychain Capitalin sijoitusfilosofiaa. Tämä video myös vastaa moniin yleisimpiin kysymyksiin, mitä skeptikoilla yleensä on.

https://www.youtube.com/watch?v=qQUurGjekks

Toinen video on sitten Andreas Antonopouloksen video, joka on todella tunnettu kryptopuhuja eri tapahtumissa. Hänellä on hyvä youtube kanava muutenkin, missä on näitä esiintymisiä ja muita asiaan liittyviä keskusteluja. Tällä videolla hän kertoo Olafia tarkemmin, miksi ne avoimet ketjut on juuri ne tärkeämmät ketjut. Esiintyminen on kuvattu WeAreDevelopers World Congressissa Itävallassa toukokuussa.

https://www.youtube.com/watch?v=uZPIz3ArQww

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.6.2018 17.47

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 21.5.2018 15.46

juha88 kirjoitti:

Sinänsä lohkoketjuteknologia on ihan järkevä keksintö, mutta nykyinen hinnoittelu kryptoille ei. Vaikka nyt uskottaisiin, että Ethereumista tulee käytetyin alusta tulevaisuudessa niin pitäähän tässä myös nykyhinta huomioida ennen sijoituspäätöstä. Hieman eri asia onko se nyt 70, 700 vai 7000.

 

Tuohon hinnotteluun vielä, niin esimerkiksi Facebookin vuosittainen mainos revenue on viime vuodelta n. 40 miljardia dollaria, joka koostuu täysin pienistä puroista, eli yksittäinen mainos maksaa muutamia senttejä. Jos Ethereumista tulee se käytetyin lohkoketju-alusta ja Casperin ja Shardingin jälkeen se skaalautuu vaikka yli miljoona transaktiota sekunnissa vauhtiin, niin $0,001 hinnalla ja miljoonalla transaktiolla sekunnissa, Ethereiden vuositarpeiksi tulisi yli 30 miljardin dollarin edestä Ethereitä. Tällä hetkellä transaktio maksaa hieman päälle $0,70. Ja Ethereumin market cap on hieman päälle 60 miljardia euroa. Sinne kun heittää 30 miljardin vuosittaisen tarpeen, niin aika selkeä suunta siinä minusta kurssille on. Ja tuo on pelkästään ketjun ylläpitoon tarvittava määrä siinä vaiheessa, muut käyttötarkoitukset vielä erikseen.

Ja jos lohkoketju-alustojen päälle on tulossa ne tulevaisuuden Facebookit, Applet, Googlet, ja tuhannet muut palvelut niin noita transaktioita pitäisi kyllä sille käytetyimmälle alustalle riittää. Tosin siihen on vielä matkaa.