Olet täällä

Casteliero

Casteliero

  • Liittynyt 4.3.2016
  • 269 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.12.2018 0.27

CryptoRafe kirjoitti:

En nää itteeni mitenkää bitcoiniin sidotuks, vaan oon protokolla agnostikko. Nään myös muissa coineissa ja tokeneissa potentiaalia mut kaikis on myös huonot puolensa, myös bitcoinissa. En vaan nää että mikään muista nykyisistä toteutuksista on yhtä merkittävä ihmiskunnan tasolla, se ei tarkoita etteikö niistä voi olla hyötyä. 
Mielelläni olisin kuullu vähä lisää sunki perusteluja ja oppisin lisää. Ite tykkään käydä keskusteluja niiden kanssa, jotka on täysin eri mieltä kunhan se on asiallista ja molemmat on valmiita muuttamaan mielipidettään. Silloin molemmat oppii enemmän kuin siitä että ollaan samaa mieltä ja taputellaan toisiamme selkään. Rakentavaa erimielisyyttä.

Tähän alkuun pitää sanoa, että hyvin suurella todennäköisyydellä tiedän kuka olet. Olen seurannut myös suomalaisia Youtube-keskusteluja aiheesta. Tiedän siis sen lähtökohdan josta tulet ja olen keskustellut näistä asioista tunteja samoista lähtökohdista tulevien henkilöiden kanssa. Jokainen on toki erilainen ja jokaisella on omat ajatukset ja näkemykset, mutta lähes joka kerta argumentit on samat ja vaikka on kuinka kerrottu tulevan keskusteluun avarakatseisesti, niin vasta-argumentit on ohitettu, koska ne ei satu omaan ideologiaan.

Olen "puolustanut" Ethereumia jo 2016 vuoden alusta lähtien ja se vastustuksen määrä kryptoporukan sisässä on ollut älytöntä. Olen tehnyt tätä useilla alustoilla ja kuluttanut siihen ihan varmasti liikaa omaa aikaa. Pari kaveria on kuunnellut ja he ovat varmasti lopun elämänsä minulle siitä kiitollisia. En tällä tietenkään tarkoita, että olisin vieläkään oikeassa tai, että Ethereum on hyvä sijoituskohde nyt tai edes tulevaisuudessa, lähtökohdat ymmärtäen niistä tosin voi saada hyvät voitot.

CryptoRafe kirjoitti:

Vitalikilla on liian suuri merkitys ja päätösvalta koko projektiin. Se saattaa luoda painetta järjestelmän kehityssuuntiin kun niin merkittävää tahoa voidaan ruveta painostamaan tai lahjomaan. 

Minusta on aina tuntunut jotenkin huvittavalta, että sama porukka joka on jo tähän mennessä 10 vuotta kiistellyt siitä mikä on oikea Satoshin visio ja sen johdosta forkkaillut esim. viimeisen vuoden aikana ensin Bitcoinin ja Bitcoin Cashin, ja sen jälkeen Bitcoin Cash ABC:n ja Bitcoin Cash SV:n. Puhumattakaan useista muista forkeista, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond jne. Tähän tietysti vastataan, että on vain yksi ja oikea Bitcoin, mikä taas johtaa takaisin Satoshin visioon. Toki sitä ei ole orjallisesti noudateltu, ja siitä nuo forkitkin johtunee osittain, mutta aina se on keskusteluissa pyörinyt.

Ethereumin puolella myös siihen sijoittaneet, ovat sitoutuneet Vitalikin visioon. Se on alusta asti ollut PoS-ketju ja Sharding. Se ei tietenkään ole mennyt täysin alkuperäisen suunnitelman mukaan, mutta harvoin se menee uusien teknologioiden kanssa. Ihan niin kuin muussakin teknologisessa kehityksessä nykyään pusketaan lean-ajattelun mukaan MVP pihalle ja sitten iteroidaan kunnes päästään haluttuun päämäärään.

Tässä on myös etu, miksi selkä johto on hyvä asia. Eli ne tärkeät asiat menee nopeammin läpi keskittyneemmällä johdolla. Ja koska ollaan alkuvaiheessa uutta teknologiaa, joka kehittyy merkittävää vauhtia, on ketteryys tärkeää. Bitcoinin puolella, jossa ei tarvitse olla ketterä, vaan se asioiden hidas muuttuminen ja se vahvarakenteisuus ja kestävyys on hyve, sitä keskittynyttä johtoa ei enää tarvita. Alussa Bitcoinin puolellakin sitä tarvittiin, ei Satoshi työtään white paperiin jättänyt.

Vitalik on myös koko ajan vähentänyt omaa panostaan asioihin, eikä enää pitkään aikaan ole esim. osallistunut devaaja-palavereihin. Ja on myös sanonut, että pyrkii pääsemään irti tarpellisuudestaan viimeistään Serenity-vaiheen jälkeen, eli PoS ja Sharding.

CryptoRafe kirjoitti:

Lisäks just näkisin et tokenien tekemisestä on tehty liian helppoa, mikä on just johtanu siihen et markkinoilla noin 90% on tokeneista on täysin turhia tai jopa skämmejä. 

Tokenien tekemisen helppous on koko asian ydin. Koko lohkoketju-teknologian tärkein ydin on siinä, että kaikki arvo pystytään tokenisoimaan ja laittamaan keskittämättömään samaan järjestelmään, joka toimii automatisoidusti. Oli se sitten plussa-piste, tuntipalkka, haarniska videopelissä, ääni äänestyksessä, identiteetti, euro tai Bitcoin valuutta-tokeni Bitcoin lohkoketjussa. Toki 90% on varmasti täysin turhia, samoin start-upeista 95% on täysin turhia ja kokevat konkurssin ensimmäisen viiden vuoden aikana, tai samoin 90% pienyrityksistä ei johda mihinkään. Eikä se vielä ole mitenkään varmaa, etteikö Bitcoin vielä täysin epäonnistu ja käytännössä häviä pois.

Ja mitä tulee skämmeihin, niin uudet teknologiat tuottaa niitä aina. Niiltä ei pysty välttymään. Rikolliset ja huijarit ottaa aina edgen sieltä, mistä se on helpoiten saatavilla. Samalla tavoin Bitcoinin parissakin pyörii skämmereitä. Vielä 2013 vuonna yli 30% Bitcoinin käytöstä oli rikollista käyttöä. Nyt alle 1%. Mutta edelleen Suomessakin ihmisille tulee puheluita Englannista, joissa tarjotaan jotain Bitcoin huijaustilejä ja hakkerit asentelee ransom-ware sovelluksia, joissa palkkio pyydetään Bitcoinina. Mutta se on vaan merkki siitä, että teknologia on menossa hyvään suuntaan, kun huijaritkin on siitä kiinnostunut. On vaan, sekä kryptoyhteisön, että virkavallan tehtävä luoda sellainen ympäristö ja työkalut, että saadaan nämä skämmit karsittua niin paljon kuin mahdollista.

CryptoRafe kirjoitti:

Se että viiden vuoden aikana ketju on kasvanut noin 2TB kokoon on huolestuttava piirre desetraloituna pysymisen suhteen kun harvalla on niin paljon tilaa kovalevyllään sitä varten että voi oikeesti olla luottamatta muihin ja vahvistaa lohkoketju itse. Desentraloitumisen tarve kyseisessä projektissa on kans mielipideasia mut ite nään sen tärkeeks. 

Kuukausia on ihan realistinen aika, jopa ihan suht tehokkaallakin koneella. Ootko milloin viimeks ajanu Full Validating Archieval Nodee? Joku light clientti on toki mahdollista ladata nopeemminki. 
Jokaisessa noissa mainitsemissas ratkasuissa on kans huonot puolensa. Light nodet ei vahvista ketjuu, checkpointit hankaloittaa lohkiksen validioimista uusille käyttäjille, varsinki jos niit tulee automaattisesti ja usein, pruning säilyttää x määrän lohkoja, eikä koko ketjua mut laiteen pitää silti ladata koko ketju ja laskea lohkot, jotta toi karsintaprosessi voi alkaa, Sharding on kyl mielenkiintonen mut en oo viel nähny mitää käytännön laskelmii miten sen pystyis turvallisesti toteuttaa ilman et pitää kohtuuttomissa määrin luottaa muihin nodeihin. 

En ymmärtäny tota viimistä lausetta. Miks kukaa ajais full nodee jos ei oo mitää konsensus etuja? Pitäähän niille olla insentiivi niiku louhintapalkkio? 
Se tilanne et verkko toimii ilman full nodeja on ehkä vuosikymmenen päässä käsittääkseni.

Transaction throughputin kasvattaminen tarpeeksi suureksi, että Ethereumin kaltaiset alustat pystyy toimimaan on aina summa kolmesta asiasta: keskittämättömyys, skaalautuvuus ja turvallisuus. Jos halutaan täysin keskittämätön ja turvallinen, niin silloin annetaan periksi skaalautuvuudessa. Jos halutaan skaalautuva, niin sillon annetaan periksi keskittämättömyydessä ja turvallisuudessa. Tästä kolmiosta löytyy se optimaalisin malli jokaiseen tarpeeseen. Bitcoin korostaa enemmän keskittämättömyyttä ja turvallisuutta, se on hyvä malli Bitcoinille, mutta Ethereum alustana vaatii paremman transaction throughputin, eli sillon haetaan se optimaalisin sekoitus noista kolmesta, mikä sopii Ethereumille. Sen on oltava tarpeeksi turvallinen, sen on oltava tarpeeksi keskittämätön ja tarpeeksi skaalautuva. Ja PoS, sekä Sharding mahdollistaa nuo asiat. Ne mahdollistaa tarpeeksi monelle mahdollisuuden osallistua steikkaamiseen ja ketjun validoimiseen, sekä tarpeeksi skaalautuvan ketjun alustan tarpeisiin. Bitcoin-alusta ei sitä tarvitse, koska Bitcoin-alustan ainut applikaatio on Bitcoin valuutta token.

Tuo kuukausia on ihan hatusta temmattu luku, ei sillä ole mitään perusteita. Eikä noiden pruningien ja check pointien takia sitä koko ketjua tarvitse edes ladata. Niin kuin sanoin, niin se on tarpeeksi turvallinen keino ja se riittää. Ymmärrän toki miksi Bitcoinin puolella halutaan ajaa koko ketju, mutta se ei ole tarpeen Ethereumin puolella.

Ja tuohon viimeiseen lauseeseen, niin tottakai full nodet saa louhintapalkkion, samoin kuin shard noden pyörittäjät. Full node pystyy validoimaan vaan enemmän transaktoita ja nopeammin. Mutta steikkaajalle riittää, kun pyörittää shard nodea ja koko systeemi pyörii vaikka kukaan ei pyörittäisi full nodea, eli se ei ole riippuvainen enää full nodeista.

Ja Sharding on tulossa 2-3 vuoden päästä, ei vuosikymmenen. Ja jos haluat laskelmia lukea, niin tuolta pääset ne katsomaan: https://ethresear.ch/

CryptoRafe kirjoitti:

PoS systeemi ei oo lähellekkään yhtä turvallinen kun PoW ja syyt siirrolle ja PoW-systeemin sähkökulutuksen tuhlaavuudesta on ihan roskaa. Yli 78% bitcoin louhinnasta tehdään uusiutuvia energiamuotoja käyttäen (https://twitter.com/C_Bendiksen/status/1068221424777814016).
Lisäks PoS sentraloi järjestelmää huomattavasti, vaikka se aikaisempi stakeemisraja tiputettii 1000 ETH:sta 32:teen. Tän siis myöntää devaajat itsekkin.

En tiedä mistä otit tuon sähkönkulutuksen, en ole sitä kritisoinut ollenkaan. Pikemminkin päin vastoin, olen usein puolustanut Bitcoinin sähkönkulutusta.

Myös steikkausmäärä on ollut joko 32 tai 10, sitä ei ole vielä päätetty. Ja myöhemmin, kun sub-shardit ovat mahdollisia, niin määrä tippuu entisestään. Voisin myös tietysti tuoda esille sen, miten Bitcoinin louhintakin on suht keskitettyä ja Bitmainin laitteilla on selkä ylivoima louhinnassa ja miten se nyt korostuu entisestään, kun louhinta ei ole enää kannattavaa ja useat louhijat ovat joutuneet kärräämään satojen tuhansien laitteita kaatopaikoille ja joutuneet konkurssiin jne, mutta minusta sillä ei ole merkitystä, samoin kun ei Ethereumin steikkauslimiteillä. Ollaan kuitenkin taas reilusti siellä "tarpeeksi keskittämättömällä" alueella molemmissa ja tuo on hiusten halkomista alkaa keskustelemaan kumpi on enemmän keskitetty.

CryptoRafe kirjoitti:

Oon siinä samaa mieltä et tokenisaatiossa on hyötynsä mut se et se tehdään järjestelmään, joka ei pysy desentraloituna, muuttumattomana tai sensuurivapaana on mielestäni ihan turha tehdä lohkoketjuilla. Suurin osa yrityksistä ottaa "lohkoketju" ratkaisuja käyttöön korkeintaan markkinointitarkoituksessa. Yritykset eivät halua vähentää valtaansa tai kontrolliaan dataan mutta nään että sentraloiduille järjestelmille on omat käyttötarkoituksensa, vähän niikuin intranetillä. 
Ite väitän että merkittävin juttu lohkoketjussa on ehdottomasti bitcoin ja sen tuoma sensuurivapaa, muuttumaton ja poliittisesti riippumaton, kova raha.

Tässä taas päästään siihen, että on tarpeeksi keskittämätön, tarpeeksi muuttumaton ja tarpeeksi sensuurivapaa. Bitcoin yrittää päästä noissa absoluuttisuuteen, mutta se ei sen takia tule koskaan pyörittämään lohkoketju-palveluita ketjun päällä. Eikä sen tarvitse, se ajaa asiansa sellaisena kuin se nyt on. Tosin kun PoS todetaan turvalliseksi, niin toivottavasti myös Bitcoin-jäärät tajuaa siirtyä siihen. Minä uskon, että tokenisaatio ja lohkoketjut alustoina ovat tulevaisuudessa se tärkein osa tätä teknologiaa, sinä uskot, että se on sensuurivapaa, muuttumaton ja poliittisesti riippumaton, kova raha. Me katsotaan asiaa ihan eri näkökannoilta.

Tässä on varmaan hyvä kertoa myös se, että pidän Bitcoinista. Se ajaa asiansa oikein hyvin ja siinä on sen vaatimat ominaisuudet. Tosin raha se tuskin tulee koskaan olemaan. Ja tämä silti vaikka uskon täysin, että kun meillä on globaali virtuaalinen verkko (internet), niin on vähintäänkin järkevää, että siinä toimisi myös globaali virtuaalinen valuutta. Mutta en siltikään usko sen olevan Bitcoin, monestakin syystä, mutta esim. tokenisoidut FIAT-valuutat, IMF:n virtuaalinen valuutta tai joku useasta stable coin -ratkaisuista se voi hyvinkin olla. Mutta Bitcoin toimii hyvin kultaan verrattavana spekulatiivisena sijoitus-instrumenttina, joka on verkossa natiivissa muodossa ja sen takia kultaa ketterämpi.

CryptoRafe kirjoitti:

Oon itekki ETH bagholder since 2017 mut kryptoihin oon käyttäny lähes kaiken vapaa-aikani since 2013. Toivon kyl et Ethereum onnistuu keksii ratkasut ongelmiinsa mut en oo enää kovin toiveikas.

Toki, näissä hinnoissa se voi olla ihan hyväkin koppi jos uskoo projektiin.

Ethereum ja sen ekosysteemi on käytännössä ainut, jossa tehdään merkittävää kehitystyötä tällä hetkellä. Jos se ei onnistu, niin sitten itse ainakin menetän luottoni lohkoketju-alustoihin.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.12.2018 22.13

No näin minä sen arvelinkin. Olen kuitenkin päättänyt jo jonkin aikaa sitten olla kuluttamatta aikaani keskustelemalla näistä joko aivopestyjen Bitcoin fanipoitsujen kanssa, tai krypto-denialistien kanssa, joten todennäköisesti jatkossa skippaan sinun viestit. Päätä on hakattu jo tarpeeksi seinään molempien kanssa vuosien varrella. Hankalaa se on lestadiolaistakaan uskosta kääntää...

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.12.2018 15.37

Ok, I'll bite

CryptoRafe kirjoitti:

Ethereum on  kyl mielenkiintonen projekti.

Idea hyvä mut toteutus on mun mielestä menny ihan pieleen ja koko homma pitäis alottaa alusta.

Kerro toki lisää miksi sun mielestä on menny ihan pieleen?

CryptoRafe kirjoitti:

Lohkoketjun koko on muistaakseni nyt noin 2TB eli harva pystyy full archieval nodee ajamaan (verifioimaan lohkoketjun) ja sen synkkaaminen saattaa kestää jopa kuukausia, ottamatta huomioon että se saattaa mennä pieleen.

Kuukausia on täysin tuulesta temmattu. Parissa päivässä pitäisi kenen vaan se pystyä latailemaan. Ja tuohon kokoon on tietty erilaisia ratkaisuja osin jo olemassa ja tulossa. Light nodet, checkpointit, pruning ja tärkeimpänä tietty Sharding. Shardingin koko idea on siinä, että ketju pystyy teoriassa toimimaan ilman yhtäkään full nodea, full nodeilla ei ole mitään konsensus etuja, ne vaan verifioi enemmän.

CryptoRafe kirjoitti:

PoS systeemiin siirtyminen on omasta mielestäni todella tyhmä päätös myös.

Avaa toki lisää miksi se on sinun mielestä todella tyhmä päätös? Ilman PoS:a ei Sharding ole mahdollinen ja ilman Shardingia ei ole keinoa turvalliseen skaalautumiseen.

CryptoRafe kirjoitti:

Paljon on kuitenki puhetta siitä kuinka Ethereumin tulevat päivitykset, tulis tekemään siitä merkittävämmän kuin vaan kryptokissa ja polettialustan.

Tokenisaatio (polettialusta) on yksi merkkittävimmistä mahdollisuuksista joita lohkoketjut mahdollistaa, ehkä se merkittävin. En muista nyt paljon se digitaalisten assettien markkina oli, mutta taisi olla miljardeissa reippahasti, eli siinä on tokenisaatiolle työn sarkaa ja kryptokisut oli ihan hyvä pelin avaus. Nythän noita on esim. Gods Unchained korttipeliä ja CryptoZombiessia jne. mitkä ovat hyvässä kasvussa. Toki tokeneille muutakin käyttöä on kuin digitaaliset keräilyesineet. Ja Bitcoin on muuten Bitcoin-ketjun valuuttatokeni.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.12.2018 13.21

ConsenSyksen, itsenäisyyspäivänä, julkaisema artikkeli Ethereum numeroina (https://media.consensys.net/ethereum-by-the-numbers-3520f44565a9). Kehitys ja käyttöönotto vaan kiihtyy vaikka kurssi sukeltaa. Transaktiot on kasvussa, osoitteiden määrä kasvaa tasaisesti, smart contractien määrä on kasvussa, tilit on pidempään aktiivisia, siirrettyjen Ethereiden määrä on kasvussa. Koodareiden ohjelmointialustan latausten määrä on noussut ja myös muut koodareiden työkalujen lataukset nousussa. 96% top 100 tokeneista on Ethereumin päällä, 89% top 1000:sta. VC:t rahoittaneet ICO:ja 2017 vuonna n. 1,5 miljardilla, mutta 2018 jo n. 4 miljardilla. Eli teknisellä puolella kehitys etenee kovempaa kuin koskaan. Eiköhän se jossain vaiheessa kurssissakin näy.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.12.2018 22.54

Tuonne Akin blogin puolelle kirjottelinkin, että tämä viimesin kupla oli vasta oikeastaan toinen viraaliksi levinnyt käyttötarkoitus kryptoille. Ensimmäinen oli Darknetin huumebisnes Bitcoinilla ja tämä jälkimmäinen ICO-buumi. Ensimmäisen tappoi lainvalvojat ja jälkimmäisen SEC. Mutta pienet retail-markkinat, niin eiköhän ne pölähdä samalla tavoin seuraavan viraaliksi leviävän käyttötarkoituksen myötä. Oli ne sitten vaikka security tokeneja, virtuaalisia keräilytuotteita, pelejä lohkoketjujen päällä tms. Surullisia tarinoita löytynee, mutta todennäköisesti niitä löytyy parin vuoden päästä taas lisää.

Verkkokauppa.com - 13.12.2018 14.08

Ja jos haluaa vielä numeroilla pyöritellä tuon, että miksi kyse on merkittävästä asiasta, niin ylimääräisen klikkauksen poistaminen myyntitapahtumasta voi parantaa konversiota esim. 10%. Jos sinulla on päivisin ollut 1000 asikasta, nyt sinulla on 1100. Jos keskiostos on 100€, niin päivämyynti kasvaa 10000€.

Mainonnan puolella lehtimainoksen konversio voi olla muutamia prosentteja, Facebook mainoksen 10%, kun suosittelumainonnan 50-90%.

Miksi näin?

Oletetaan, että haluan ostaa vaikka digitaalisen järjestelmäkameran. Olen katsonut jo merkin ja mallinkin valmiiksi, mutta haluan vielä varmistaa että se varmasti sopii minun käyttötarkoituksiin. Avaan Youtuben ja kirjoitan kameran nimen hakukenttään. Sieltä todennäköisesti pölmähtää Peter McKinnonia tai Matti Haapojaa testaamassa tätä kyseistä kameraa. Jossain vaiheessa heidän arviointivideota kuuluu "link is down in description" ja noin 10 kertaa 10:stä se on Amazonin affiliate linkki. 

Samoin jos haluan ostaa vaikka uuden tulostimen. Menen Googleen ja kirjoitan "best laser printers under 200€". Todennäköisesti menen jollekkin arvostelusivulle, jossa arvostellaan parhaat printterit. Ja noin 10 kertaa 10:stä siellä on affilinkit Amazoniin.

Eli suosittelumarkkinointi toimii jo hyvin pelkästään noiden esimerkkien takia, koska se ostopäätös on jo tehty, sille vaan haetaan vahvistusta netistä. Ja jos käytännössä Amazon on melkein jokaisen affilinkin takana, usein siitä johtuen että voidaan linkata yksittäiseen tuotteeseen, niin kovat paikat tulee Verkkokaupalle.

Verkkokauppa.com - 13.12.2018 13.02

Lehtopöllö kirjoitti:

Ehkä pitäisi perustaa Amazonille oma topicci, mutta jatketaan nyt tähän entiseen keskusteluun. 

Itseäni Amazon ei kauheasti hetkauta. En ole sijoittamassa mihinkään FAANG-osakkeisiin ja jos Amazon tulee Suomeen, niin hienoa. Lisää kilpailua ja innovatiivisia toimijoita tarkoittaa kuluttajille enemmän valinnanvaraa ja halvempia hintoja (jos ei Amazon aja kilpailijoita markkinoilta tai osta näitä ja nosta hintoja myöhemmin). 

Ymmärrän että Amazonilla on osaava ja visionäärinen johto, hirveä track record kasvusta, tehokkaat toiminnot, mittakaavaetua, synergiaetuja. Käsittääkseni Amazonilla on myös erinomaiset pilvipalvelut yms tietotekniset apuvälineet, joita tarjota asiakkailleen. 

En silti ymmärrä järjetöntä hypeä Amazonin ympärillä. Yahoo financen mukaan markkina-arvo on yli 800 miljardia ja PE yli 90. Saa olla markkinajohtajalla melkoinen tuloskehitys, että tuo olisi vielä hyvä sijoituskohde tällä hinnalla. Ei kuulosta minusta ihan kauhealta myyntivaltilta, jos pystyy someen linkittämään jonkun verkkokaupan yksittäisiä tuotteita? Itse olen muutaman kerran käynyt etsimässä jotain tavaraa Amazonin verkkokaupasta ja joka kerta olen pettynyt palveluun ja ostanut tavarat muista verkkokaupoista. 

Amazonilla on lusikka joka sopassa ja esimerkiksi videopuolella tehdään/ostetaan kalliita sarjoja ja silti standardi on netflix tai sen jälkeen HBO. Kyllä minuakin kiinnostaa useampikin Amazonilla tuotannossa oleva sarja, mutta en ole silti mitenkään näillä näkymin maksamassa Amazonin videopalvelusta. Ihan vastaava tilanne musiikkibisneksessä, jossa ihmiset kuuntelevat ilmaista musiikkia tai sitten ostavat Spotifyn. 

Mikä siinä on, että ihmiset ostavat Amazonin osaketta tällä hinnalla tai ovat vakuuttuneita siitä, että Amazon voittaa nyt ja tulevaisuudessa kaikki kilpailijansa vähittäistavarakaupassa? 

Minun viestin ei tarkoitus ollut puolustaa Amazonia hyvänä sijoituksena, vaan pikemminkin pitää sitä uhkana Verkkokauppa.comin kurssikehitykselle ja tulevaisuudelle.

Nettikaupathan toimii niin, että ensimmäisessä ostoksessa on aina isoin kynnys, mutta kun ensimmäinen tilaus on saatu tehtyä ja tilauksen käytettävyys on optimoitu (Verkkokauppa.comilla erinomainen), niin seuraava osto on jo paljon helpompi. Muutaman ostokerran jälkeen tästä kaupasta tuleekin se mistä ensimmäisenä käydään tuotteita katsomassa ja saadaan asiakkaasta vakioasiakas. Jos CRM on kunnossa, niin ehkä jo nopeammin.

Ja se missä Amazon on nimenomaan erinomainen on niiden affiliate ohjelma. Suosittelumarkkinoinnilla on selvästi muita markkinointikeinoja parempi konversio, eli sillä saadaan nimenomaan niitä ensimmäisiä ostajia, joista hyvällä palvelulla saa vakioasiakkaita. Samalla tavoin esim. Zalando on lyönyt läpi. Heilläkin on erinomainen affiliate-strategia.

Ja se miksi yksittäisten tuotteiden linkkaaminen omilla affilinkeillä on merkittävä, on se että internetissä rahan tekeminen koostuu pääasiassa mainostuloista, affiliate-markkinoinnista, virtuaalisten tuotteiden myynnistä tai yhteistyösopimuksista. Ulkomailla suurin osa tuloista esim. somevaikuttajilla, fitness-tytöillä ja -pojilla, viihdesivustoilla, instagram-malleilla jne. tulee nimenomaan affiliate-markkinoinnista ja yleensä juuri Amazonista. Jokainen on varmaan törmännyt kaiken maailman tuotetestauksiin tai top-listoihin, joissa linkit on yleensä Amazonin affilinkkejä. Suomessa toistaiseksi isoimmat tulot tulee varmaan vielä yhteistyökuvioista ja esimerkiksi suurimmat suomalaiset Youtubettajat saa jo vuosittain kuusinumeroista liksaa. Jos/Kun Amazon jossain vaiheessa päättää tänne tulla, niin noita linkkejä alkaa löytymään vähän joka kanavasta täälläkin. Ja kuten sanoin, suosittelumarkkinointi konversioi parhaiten ja jos asiakas on tyytyväinen tilaustapahtumaan, hänestä todennäköisesti tulee vakioasiakas. Verkkokauppa.comilla ei affiliatemarkkinointi mahdollisuutta ole ja se tulee olemaan pulassa kun Amazon Suomeen tulee.

Verkkokauppa.com - 12.12.2018 21.11

Pilvipalveluista oli ilmeisesti kyse. Amazon kun tulee verkkokaupallaan suomeen, niin omasta mielestä verkkokauppa joutuu pulaan. Amazonin affiliate palvelut on aivan ylivoimaiset maailmalla ja verkkokauppa ei tarjoa niitä nähtävästi ollenkaan. Suomalaiset somevaikuttajat pääsee linkkailemaan affilinkkejä suoraan eri tuotteisiin ja kohta meilläkin on joka toinen kotirouva Amazonin affibisneksessä mukana linkkejä jakamassa. Jos verkkokauppa loisi affimahdollisuudet ja suorat linkkaukset yksittäisiin tuotteisiin, niin sillä olisi hyvä mahdollisuus kilpailla Amazonia vastaan, kun se tänne pohjoismaihin tulee.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.12.2018 12.34

Minulla meni muuten hallinto-oikeudessa kryptojen verotusta koskeva valitus läpi ja heidän mielestään olen oikeutettu käyttämään esim. hankintameno-olettamaa tuloverolain 45 §:n 1 momentin mukaisesti. Päätös ei tosin ole vielä lainvoimainen, vaan todennäköisesti veroasiamies siitä valittaa.

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 11.12.2018 11.46

Aki Pyysing kirjoitti:
Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Markkinapsykologian konkarina joka ollut kryptoista oikeassa kerta toisen jälkeen ni pystytkö antamaan tilanneraporttia kryptoista? Minkälaiset todennäköisyydet antaisit et ihmiset nyt vihdoin tajunneet ettei kryptoilla ole paljoo fundamentaalista arvoa ja mennään lähelle nollaa tai et laiva kääntyy kohta 900$-3200$ välillä kohti uutta hypeä joka vie meidät uusiin huippuhintoihin kuten joka kerta aikasemmin?

Uusia huippuhintoja pidän hyvin epätodennäköisinä. Käyrän lisäksi kuplaan viittasi, kun puolet Suomen pokeriscenestä ja vielä enemmän Euroopasta oli painanut rahaa kryptoihin. Käyrät näyttävät nyt puhjenneelta kuplalta, joka on suorasyöksyssä. Tällaisessa  tilanteessa on markkinoiden ulkopuolisen melko turha arvailla, onko jotain kestävää pohjaa tai isoa pomppua odotettavissa. Kryptojen fundamenteista en edelleenkään ymmärrä juuri mitään.

Toistaiseksi ollaan nähty vasta kaksi viraaliksi levinnyttä käyttötarkoituista kryptoilla. Ensimmäinen oli darknetin huumekauppa Bitcoinilla ja tämä viimeisin ICO-buumi. Molemmilla kerroilla kuplauduttiin. Sitä seuraavaa viraalia käyttötarkoitusta odottaessa...