Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 24.3.2020 02.59

Ilkka kirjoitti:

Koronahackathlonia vaan pystyyn :) Virolaiset onnistuivat saamaan 30 tiimiä pystyyn kuudessa tunnissa: https://garage48.org/blog/hack-the-crisis-from-an-idea-to-an-execution-in-just-6-hours

https://hackthecrisis.slack.com/join/shared_invite/zt-cleso3f7-HiRf6e72pKGyPqmsOci4Mw julkisesta Slackista saa varmaan hyvän kuvan mihin ollaan päästy viikossa. Pitää tsekkailla illalla tuota puolta.

Nämä saavat mediassa aika vähän huomiota, mutta kun tuota projektilistausta katsoo, ihmettelisin jos mitään noista ei olisi ratkaisemassa kriisin juoksevia ongelmia jo kuukauden päästä.

Suomessa oli myös: https://www.is.fi/digitoday/art-2000006449690.html

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 21.3.2020 05.21

Italian väestöntiheys on 200 asukasta km2, Suomessa alle 18. Italian kulttuuri on myös enemmän sosiaalisempi. Tietty Suomessakin Helsinki tulee ottamaan isoa hittiä, mutta monessa paikassa on mahdollista päästä vähällä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.3.2020 10.11

DeJargon kirjoitti:

Nyt näyttäisi siltä että Etelä-Korea saa koronan kuriin laajamittaisella testaamisella ilman ulkonaliikkumiskieltoja yms. härdellejä. Joissain maissa on mahdollista tehdä asioita tehokkaasti ja ilmeisen oikein. Laajamittainen testaaminen vaan täytyy aloittaa ajoissa ennenkuin homma lähtee lapasesta, kannattaa verrata tilannetta esim. USA:an.  Etelä-Korean talous pääsee (ehkä) suhteellisen pienillä vahingoilla eteenpäin, hyvä! 

Eihän se tarkoita, että jos he nyt saa toimillaan sen toistaiseksi kuriin, on pysyvä tila. Siinä vaiheessa, kun avataan taas yhteyksiä ulkomaihin ja lähdetään taas herkemmin ulos, niin se on hyvin todennäköistä, että se virus iskee sieltä vielä uudestaan. Eikä niitä rajoja voi ikuisuuksia kiinni pitää ja vanhuksia sisällä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.3.2020 10.46

Oligopoliko kirjoitti:

Miten käy kun Bitcoinin maksimimäärä saavutetaan? Kuka sitten enää ylläpitää verkkoa louhimalla kun louhinnasta ei saa palkkiota?

Jokaisesta siirrosta maksetaan kuluja, jotka menee mainareille.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.3.2020 10.34

Ei varmasti tule työtaistelutoimia jos epidemia tulee. Edes liitot ei lähde uhkailemaan ihmishengillä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.3.2020 03.58

petteri kirjoitti:

Angela Merkel on sitä mieltä, että jopa 70% Euroopan asukkaista voi saada Covid-19 tartunnan ja että epidemiaa voidaan vain hidastaa, ei poistaa. Hidastaminen on kuitenkin tärkeää, että terveydenhuolto pysyy toimivana.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006434966.html

Millä taustalla? Toisaalta kokeneen poliitikon taustalla ja toisaalta kvanttikemian tohtorin eli luonnontieteilijän taustalla.

Poliitikoille pitäisi olla ihan no brainer antaa tuollaisia lausuntoja. Numeroiden ja uhan liiottelussa ei ole käytännössä mitään haittaa, mutta antaa myöhemmin mahdollisuuden I told you so viestintään, jos uloste pölähtää tuulettimeen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.3.2020 09.30

https://youtu.be/ddNwM9L6fBM

Kun tietää Suomen ensihoidon luvut ja on seurannut somekeskustelua aiheesta, niin Suomi ei ole valmis jos virus pääsee täällä leviämään.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 4.3.2020 09.54

Artsipappa kirjoitti:

VOX haastattelussa tämä oli mielenkiintoinen jos kaikki eivät ole jaksaneet lukea:

Julia Belluz
If you didn’t find the “iceberg” of mild cases in China, what does it say about how deadly the virus is — the case fatality rate?

Bruce Aylward
It says you’re probably not way off. The average case fatality rate is 3.8 percent in China, but a lot of that is driven by the early epidemic in Wuhan where numbers were higher. If you look outside of Hubei province [where Wuhan is], the case fatality rate is just under 1 percent now. I would not quote that as the number. That’s the mortality in China — and they find cases fast, get them isolated, in treatment, and supported early. Second thing they do is ventilate dozens in the average hospital; they use extracorporeal membrane oxygenation [removing blood from a person’s body and oxygenating their red blood cells] when ventilation doesn’t work. This is sophisticated health care. They have a survival rate for this disease I would not extrapolate to the rest of the world. What you’ve seen in Italy and Iran is that a lot of people are dying.

Moni on ehkä ajatellut että Kiinan terveydenhuolto on vähän niin ja näin, mutta Brucen mukaan "sophisticated health care" ja kuolleisuusprosentit muualla tulevat olemaan korkeampia.

Noista ECMO-laitteiden merkityksistä olen jo aiemmissa viesteissä maininnut. Suomessa on tasan yksi paikka missä ECMO-laite on, ja se on lastensairaala Helsingissä. Suomessa on myös vain n. 20 ammattilaista, jotka laitetta osaa käyttää. Sen käyttö vaatii jatkuvaa vahtimista, koska siinä kierrätetään verta ja jatkuvasti on riski, että verenkiertoon kulkeutuu joko hyytymiä tai kuplia. Näin ollen tarvitaan sitä osaavaa ammattilaista, jotka osaa näihin puuttua välittömästi, jos näin käy.

Tuohon määrään myös, niin en muista sanoiko Aylward, että siellä Kiinassa on joko osastoilla pelkästään useita ECMO-laitteita ja merkittävä määrä noita hengityskoneita, tai yksittäisissä sairaaloissa. Mutta antoi kuitenkin ymmärtää, että siellä laitteita on merkittävästi enemmän ja sen johdosta kuolleisuus on saatu pidettyä noissa lukemissa. Suomessa, jos hengityskoneita on se reilu 200kpl ja 1kpl ECMO-laitteita, niin kusessa ollaan jos epidemia iskee lujaa tänne. Optimistinen olen tuon leviämisen kanssa, että miten heikosti se loppujen lopuksi on lähtenyt leviämään, mutta huolestuttavaa on tuo valmistautuminen. Toivottavasti tulee lääkkeitä/rokote ennen kuin se iskee lujaa tänne.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 1.3.2020 10.52

Minun mieltä on huojentanut kyllä tuo, miten heikosti tuo loppujen lopuksi näyttää tarttuvan kuitenkin. Se antaa aikaa ja mahdollisuuden tehdä toimenpiteitä sen eristämiseen. Nyt nähdään täällä Suomessa miten tuo lähtee tarttumaan, kun tämä yläasteikäinen lätkäjätkä oli saanut viruksen ja altistuneita taisi olla 130. Jos se leviää lähellekkään yhtä herkästi kuin esim. influenssa, niin silloin pitäisi tuosta porukasta sairastua vähintään se 20-40 henkilöä. Jos niitä on loppujen lopuksi vaikka alle 5, niin silloin minun mielestä tämä on vielä joten kuten kurissa pidettävä meidänkin resursseilla.

USA:n tilanne on mielenkiintoinen. Siellä voi tulla isojakin paikallisia outbreikkejä. Ja kiinnostavaa nähdä miten se vaikuttaa esimerkiksi presidentin vaalikiertueihin siellä. Aika pitkälti vanhempia ukkoja ja akkoja ehdokkaat, niin voi olla herkässä jättää välistä paikat, joissa on virus lähtenyt leviämään. Ja sillä voi olla sitten isojakin vaikutuksia vaalien lopputulokseen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 1.3.2020 06.11

kahvi kirjoitti:

Peak Prosperityn tämänpäiväisessä videossa laskeskeltiin huimia kasvunopeuksia (R nolla) Italian outbreakissa. Italiassa ja etenkin Iranissa Coronan kuolleisuus on huomattavasti korkeampaa kuin esim. Etelä-Koreassa. Miksi? Mutatoitunut jo? Tätä Chris Martinnson veikkaa.

Tuossa tekee paljon myös ennakkoon valmistautuminen näihin epidemioihin. Kiina, Etelä-Korea ja erityisesti Hong Kong, on kaikki paikkoja, joihin on jo SARS:t ja MERS:t iskenyt aiemmin. Siellä näihin osataan valmistautua ja reagoida heti näiden ilmaannuttua. Niin sairaaloissa, kuin siviilitkin. Myös sairaanhoidon taso on ihan eri luokkaa kuin Italiassa, tai Iranissa, näissä epidemioissa.

Näkeehän sen jo miten siellä lyödään kaupunkeja karanteeniin ja ulkonaliikkumiskieltoja, sekä desifiointiryhmiä liikkuu pitkin katuja. Sairaaloista löytyy myös tarpeeksi hengityslaitteita ja ECMO-laitteita. Sairaaloita myös osastoidaan vahvasti. WHO:n videoraportissa sanottiin, että siellä tehdään esim. kiinteitä seiniä osastojen välille, missä aiemmin on ollut avoimet kulkureitit.

Eli tuskin on mutatoitumista vielä tapahtunut, vaan siellä osataan varautua tarpeeksi suurilla toimenpiteillä ja nopeasti. Toistaiseksi ainakin virus on liikkunut hitaasti ja muillakin olisi aikaa valmistautua huolella tähän, mutta eipä ainakaan suomen osalta näytä siltä, tuskin monen muunkaan Euroopan maan.

Näytä koko viesti