Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 4.2.2023 04.50

Jorma Majuri kirjoitti:

Täällä on välillä vähän sellanen mob mentality mitä tulee peukutuksiin. Itselle ainakin riittää oikein hyvin pelkkä linkki lyhyellä saatesanalla, koska yleensä se arvo löytyy sieltä linkin takaa. Olen esimerkiksi Ryan Selkisin newsletteriä tilannut siitä asti kun vinkkasit siitä laajasta Messarin end-of-year rapsasta. 

Joo, minä ymmärrän sen, että jos minä kirjoitan jotain kriittistä Bitcoinista ja jollain Bitcoin-lahkolaisella alkaa siitä alushousut kiristämään persvaossa, ja on pakko painaa protestipeukkua alaspäin. Se on ihan ymmärrettävää. Pyhäinhäväistyksestä on annettava rangaistus. 

Samoin ymmärrän sen, että jos kirjoittelen noita huimaavia hinta-arvioita tulevaisuudesta ja joku "perinteinen" sijoittaja, jonka ymmärrykseen sijoittamisesta ei ylipäätään mahdu ajatus, että jokin voi nousta 10x muutamassa vuodessa ja pitää tälläistä touhua haihatteluna, ja alapeukuttaa tuohtuneena. Senkin ymmärrän ihan täysin.

Tuntui todella oudolta, että Meuron linkki sai suoraan kaksi alapeukkua, ennen yhtäkään yläpeukkua, vaikka linkitti ehkä yhden tärkeimmistä kryptodata-firmoista ja heidän raporteistaan. No jokainen toki erehtyy. Tai sitten siihen vaan sattui ensimmäiseksi peukuttajiksi Bitcoin-lahkolainen, jonka mielestä raportit on turhia, koska ne käsittelee shitcoineja ja tuohtunut perinteinen sijoittaja. 

Messaria kannattaa seurata muuten myös Twitterissä, jos sitä käyttää. He postailee jatkuvasti jotain dataa alasta. Ja vaikkei niitä aktiivisesti lukisikaan, niin silti sitä dataa ammentaa alitajuisesti ja se auttaa hahmottamaan alan ja markkinoiden kokonaiskuvaa joka tapauksessa. Ja itse ainakin käytän Twitteriä juuri tuohon. Seuraan fiksuja tilejä ja altistan sillä itseni laadukkaalle datalle, vaikken aktiivisesti niin niitä lukisikaan tai osallistu keskusteluun. Kokonaisuus pysyy paremmin kasassa.

https://twitter.com/SquawkCNBC/status/1621142729660207105

Ray Dalio kävi muuten keskustelemassa CNBC:n Squawk boxissa Bitcoinista ja Bitcoin-lahkolaiset meni sekaisin, vaikka ihan tottahan se tuossa puhuu. Bitcoin on huono valuutta käyttöön, koska sen hinta heiluu ja sen määrä on rajattu 21miljoonaan. Ei sillä kukaan halua mitään ostaa ja parempi vaihtoehto on nimenomaan jokin inflaation mukaan liikkuva valuutta. Silloin se ajaa sen store of value asian, koska silloin se mahdollistaa ostovoiman siirtämisen tulevaisuuteen ilman että inflaatio pääsee sitä syömään. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 4.2.2023 10.31

Meuro kirjoitti:

Messarilla on tosi kattavia ja ilmaisia kryptoraporttejahttps://messari.io/research/protocol-reporting

En tiedä miksi Meuron postausta peukutettiin alas, koska Messarin raportit on todennäköisesti parhaita alalla ja tuolta ne löytää kattavasti. Tarkoitus oli itselläkin jo aiemmin postailla vähän L2 aiheista ajatusta ja liittää siihen Messarin raportista dataa, mutta motivaatio loppui ennen aloittamista. Mutta tosiaan hyvää dataa tuolla.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 07.45

Laitetaan pari Ethereum uutista vielä.

Blackrock tokenisoi ETF:n ja sillä voi nyt käydä kauppaa Uniswapissa: https://www.trustnodes.com/2023/02/03/blackrock-etf-tokenized-on-uniswap

Ja itänaapurin Sberbank tekee Ethereumin päälle omaa DeFi-palvelua: https://cointelegraph.com/news/russia-s-sberbank-plans-to-launch-defi-pl...

Ja European Investment Bank käyttää Ethereumia bondissa: https://blockworks.co/news/european-union-investment-bank-ethereum-block...

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 07.02

Antti Hyppänen kirjoitti:

Kiitos Castelierolle tämän projektin kommentoinnista. Tuli itsekin lähdettyä sen vuoksi kelkkaan, ja positio on tosiaan kasvanut sitten joulukuun ihan mukavasti yes Biitannut myös Bitcoinin reilusti tänä vuonna jo ennen tämänpäiväistä nousuakin.

Minulla on neljä kertaa ollut sijoitushommissa sellanen todella vahva fiilis sijoituskohteesta, jossa olen ollut käytännössä varma, että tällä tehdään rahaa. Ensimmäinen oli Gaming Innovation Group -osake joskus 2015. Sain sillä jonkun +250% kaivettua tuottoa. 2016 tuli Ethereum ja se oli seuraava, jossa vakaumus oli vahva ja menin täysin all-in siihen. 8,5€ keskihinta ja vieläkin noista muutama sata Etheriä jäljellä. Kolmas oli Chainlink ja ostelin sitä parilla eri lompakolla ICO:sta. Siinä oli jokin sääntö muistaakseni, että sai max 7eth per tili laittaa kiinni, mutta eri tilejä pystyi hyväksi käyttämään. Ne möin kuitenkin liian aikaisin ja jos olisin niitä säästellyt, niin jossain vaiheessa olisi ollut reippaasti yli miljoonan niidenkin arvo. Neljäs on Immutable X, mutta sen osalta on vielä liian aikaista alkaa henkseleitä paukuttelemaan, mutta hyvältä on tekeminen vaikuttanut tähän mennessä ainakin. 4€ hinnoilla taisin ensimmäiset ostot tehdä 2021 ja se tuntui silloinkin jo halvalta, 0,40€ oli sen jälkeen käytännössä ilmaista.

Mutta tosiaan ihan liian aikaista tuon osalta sanoa mitään, mutta tuntuu että viikottain nyt tulee uusia pelejä, palveluita ja yhteistyökuvioita. Toivottavasti vauhti jatkuu ja eiköhän tässä parin vuoden sisään aleta näkemään, että mihin suuntaan tuo projekti menee. Vakaumus on kuitenkin vahva. Ja hyvä jos muillekkin rahaa tuolla tulee, ei ole nollasummapeliä kuitenkaan, niin ei ole muilta pois. Muistakaa vaan ottaa välillä niitä voittoja poiskin.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 02.38

Immutable X:llä menee kyllä kovaa. Kuukaudessa noussut jo noin 135%. Tosin siinä on äskeinen 15% hyppy mukana, jonka syytä en oikein tiedä mistä se johtuu. Tällä viikolla toki julkaistiin TNT kanavan NBA trivia game, joka pyörii pelien katkoilla ilmeisesti ja siinä voi voittaa tokeneita, joilla voi ostaa sitten erilaista merchiä tai digiroipetta.

https://twitter.com/W2E/status/1621364260461838336?s=20&t=f1l8qTYHSjtzey...

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 01.40

Antti Hyppänen kirjoitti:

Mä katson instikkakenttää tällä hetkellä varauksin lähinnä tuon jenkkilän tilanteen vuoksi. Siellä pitäisi saada nyt EU:n tapaan regulaatioon vihdoin selkeys. Gensler pitää panttivankinaan koko kryptoskeneä kun ei suostu antamaan vieläkään selvää linjaa tuosta arvopaperistatuksesta. Tai ylipäätään, että miten Yhdysvalloissa pitäisi noudataa lakia. SEC hyökkäilee randomilla eri projektien kimppuun ja vahingoittaa koko sektoria tosi paljon. 

Yhdysvallat ei ole toki koko maailma, mutta sillä on iso merkitys. EU:ssa saadaan onneksi myös oma regulaationsa joka selkeyttää kenttää. Vaikka kryptosijoittajat eivät regulaatiosta noin yleisesti pidä, niin olen sitä mieltä, että se on ehdoton edellytys instikoiden laajemmalle mukaantulolle.

Joo, tuo sääntely on ollut itselle yksi tärkeimmistä asioista viimeiset pari vuotta avaamaan tuon mahdollisuuden isoille instikoille tulla markkinoille, ja siitä olen paljon täällä puhunutkin sen takia. Ja aika paljon tullut sitä myös seurattua, nimenomaan tuota jenkkien sääntelyä, koska se on ehdottomasti merkkittävin. FTX iski todella paljon kapuloita rattaisiin just kun oltiin pääsemässä oikeaan suuntaan jenkkien kongressissa. Ja nyt tietty välivaalien jälkeen siellä uudistetaan kongressia, niin tämä alkuvuosi menee siihen. Ilmeisesti kuitenkin edustajainhuoneen puolella on hyvinkin vahva halu edistää krypto-sääntelyä kaikesta huolimatta, ja ehkä myös sen vuoksi, mutta senaatin puolella on vähän hiljaisempaa. Siellä ei ilmeisesti nyt kryptot paljon kiinnosta tuon FTX:n takia. Mutta savu varmasti hälvenee kevään aikana. 

Ja SEC:stä, niin ihan molemmin puolin käytävää ollaan ilmeisesti aika lailla pettyneitä Genslerin toimintaan ja halutaan se nopeasti puhutteluun. Sieltä voi olla tulossa aika kovaakin nuhtelua ja sillä voisi olettaa, että myös SEC:n touhuihin on tulossa vähän muutosta kevään aikana. Toki SEC toimii hyvin pitkälti ihan itsenäisesti, mutta ehkä tarpeeksi kova nuhtelu muuttaa vähän toimintatapoja ja ehkä mahdollistaa ne spot ETF:t. Ja olenkin itse aika optimistinen tuon sääntelyn suhteen.

Ja jos haluaa ajankohtaisen katsauksen tuohon sääntelyyn ja siihen mitä kongressi puuhailee kryptojen kanssa, niin tuolla Thinking Crypto -kanavalla käy aina aika ajoin tuo yksi lobbari antamassa raporttia tilanteesta. Ne on yleensä aika hyviä tilannekatsauksia.

Tuossa linkki viimeisimpään, joka tuli eilen: https://www.youtube.com/watch?v=-DcFrvSs0ls

Antti Hyppänen kirjoitti:

Näkisin itse, että Ethereum on avainasemassa. Sen fundamentit ovat nyt timanttiset instikoiden kannalta (ESG-yhteensopivuus, yield, deflaatio jne.), mutta regulaatiossa on yhä black swan niin kauan kun vain Bitcoin on saanut 100 % leiman SEC:ltä. Lisäksi toi steikkauksen lukitus pitää saada poistettua, mikä tapahtunee toivottavasti tulevien kuukausien ajan.

Itse pidän Ethereumin osalta tuota securityksi sääntelyä todella todella pienenä mahdollisuutena. Käytännössä mitättömänä. Ihan jo siitä lähtien, että sen taustalla on säätiö, eikä yritys ja siitä miten ne tokenit alunperin jaettiin jne. Ja hankala SEC:n on lähteä sitä myöskään todistamaan, etteikö Hinman puhunut SEC:n suulla, kun julisti Ethereumin olevan commodity. Toki steikkaus toi asiaan uuden kulman, kun nyt omistajat saa tuottoa jos steikkaa, mutta en usko senkään vaikuttavan asiaan mitenkään. Jos projektien takana on yritys, kuten esim Ripplen tapauksessa, niin silloin se ei ole enää ihan niin selvää.Antti Hyppänen kirjoitti:

Vaikka itsekin arvostan Michael Saylorin toimintaa ja pidän häntä todella isona tienraivaajana, niin onhan tuo Microstrategyn esimerkki myös paperilla aika tyly. Vaikka Saylor alkoi ostaa bitcoinia ~10K kurssilla, MS on tehnyt Bitcoin-ristiretkellään miljardin dollarin tappiot. MS on markkina-arvoltaan 3,3 miljardin firma, ja sen Bitcoin-sijoitukset on miljardin miinuksella. Tuo ei varsinaisesti ole houkutteleva esimerkki instikoille.

Helppo aina arvostella jälkeen päin, mutta Saylor hyökkäsi vähän turhan agressiivisesti bull-markkinaan ja hypeen mukaan. Nyt kun tarjolla on ollut -50%, -60% -70% ostopaikkoja niin MS on tehnyt vain aivan marginaalisia lisäyksiä.

Oiskohan Saylorilla ja MS:llä likvidit käteisvarat sen verran vähissä, ettei pystytä enää noin vaan rahaa Bitcoiniin työntämään, kun parhaat ostopaikat on käsillä. Ihan samalla tavoin ne instikatkin fomottaa, kuin retail-puoli. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 10.26

Ark Investin big ideas 2023: https://research.ark-invest.com/hubfs/1_Download_Files_ARK-Invest/Big_Id...

Kryptojen osalta oli Bitcoinista ja Ethereumista availtu dataa. Ja lompakoista ja maksupalveluista jne. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.2.2023 09.30

Ja vähän matematiikkaa tarjoamaan perspektiiviä:

Jos vaikka se 0,5% tuosta viidestä biljoonasta valuu kryptoihin, se on 25 miljardia.

Tarvitaan joko 25 miljoonaa retail-sijoittajaa sijoittamaan keskimäärin 1000$ tai 250 miljoonaa sijoittajaa sijoittamaan keskimäärin 100$, että päästään samoihin lukuihin.

Kryptopiireissä tuntuu, että ei ymmärretä tuota massiivista mittakaava eroa ja sitä rahan määrää mitä instikat pystyy tuomaan tullessaan. Tässä pelataan vielä penneillä tätä peliä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.2.2023 07.18

Antti Hyppänen kirjoitti:Kuten aiemmin sanoin, niin itse uskon vuoden 2023 menevän vielä toipuessa, ja retail-markkinan suurempaa heräämistä nähdään 2024 aikana. Tänne voi raportoida milloin sukulaiset tai työkaverit alkavat taas kysellä Bitcoinin ostamisesta 

En epäile hetkeäkään etteikö retail-markkina voisi herätä vauhtiin vasta 2024. Minun näkemyksen mukaan se tämän vuoden nousu tuleekin instikkarahalla pääasiassa. Ensin kryptofundit ja VC-firmat. Sen jälkeen family officet ja siitä sitten koko ajan isompiin rahastoihin. Ja tuo minua hämmästyttää kryptopiireissä, kun puhutaan vaan pääasiassa nousujen mahdollistajana noita retail-rahoja. Perustellaan sillä, että tulee taantuma ja ihmisillä ei ole rahaa laittaa kryptoihin ja inflaatio jne. Instikoilla on enemmän omaisuutta rahana odottamassa enemmän kuin pitkiin aikoihin odottamassa oikeaa aikaa tulla markkinoille. Ja jos otetaan pelkästään muutama oikeasti iso rahasto, jotka laittaa 0,5-1% massia kiinni kryptoihin, niin se on moninkertaisesti verrattuna siihen mitä retail-raha on. Ne mittakaavat on ihan eri, kun alkaa sitä instikkamassia tulemaan. Silloin on ihan sama onko taantuma ja retail ei pysty ostamaan edes kananmunia. Instikat kylpee käteisessä.

Tuon mukaan 5 biljoonaa on odottelemassa hyviä markkinapaikkoja: https://beincrypto.com/crypto-investors-disbelief-trillions-cash-sidelines/

Jos niistä tulee edes pieni osa kryptoihin, niin silloin mennään lujaa. Ja uskon, että kun saadaan hyvä alkuvauhti päälle pienillä instikoilla ja sääntelyyn selvyys, niin sillon tuota rahaa alkaa valumaan kryptoihin. Retail tulee sitten myöhässä taas antamaan sen loppusysäyksen.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.2.2023 02.45

Antti Hyppänen kirjoitti:

Suurin osa retail-sijoittajista poistui 2021 kesällä, ja todennäköisesti tuo porukka nähdään taas markkinoilla joskus 2024 kesän tienoilla. Erona aiempiin romanduksiin on se, että 2018 esim. sijoittajien portfoliot romahtivat 95 %, mutta holdaamalla pääsi nousemaan kuiville. Nyt miljoonat ja miljoonat piensijoittajat (ja suuremmatkin) ovat menettäneet myös fiat-säästönsä, jotka ovat jumissa vuosikausia konkurssioikeudenkäynneissä. Toipuminen vuoden 2022 kauhuista ottaa oman aikansa.

Tarkotit varmaan 2022 kesällä? Mutta tuohan ei pidä paikkaansa kummankaan vuoden osalta. Jos katsoo noita uusia tilejä esim Bitcoinin osalta joilla on joko alle 1btc tilillä tai 0.1-10btc, niin nuohan on ollut vaan kasvussa kokoajan ja ottaa uusia huippuja jatkuvasti. Eli nimenomaan tuo retail-porukka. Ja valaat oli nettomyyjiä.

Tuossa graafia: https://twitter.com/glassnode/status/1597043997041889281

Näytä koko viesti