Olet täällä

Casteliero

Casteliero

  • Liittynyt 4.3.2016
  • 212 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.5.2018 0.01

Mara kirjoitti:
Casteliero kirjoitti:

"In the long-terum, however, he was extremely upbeat about Ethereum and described it as a platform that was just like Apple's and could become as influential as his company became.

Ethereum interests me because it can do things and because it's a platform.

While time may tell if such an eventuality occurs, it was clear that Woz is still part of the technology world."

Steve Wozniak 18.05.2018

https://www.forbes.com/sites/montymunford/2018/05/18/apples-steve-woznia...

"Fake news" on valitettava mutta todellinen ilmiö tämän päivän maailmassa.

Mihinkään, mitä lukee netissä, ei voi lähtökohtaisesti luottaa. Tämä koskee erityisesti sitä, mitä kirjoitetaan kryptoista.

Jos joku kirjoittaa missä tahansa julkaisussa, että Steve Wozniak on kertonut mielipiteenään, että Ethereumista voi tulla tulevaisuudessa yhtä vaikutusvaltainen kuin Apple, hälytyskellojen pitäisi soida koska Fake news indikaattori on silloin tummanpunaisella.

Jos tällainen lausuma olisi esitetty (kuten on väitetty) 5 000 ihmisen edessä, joku olisi takuulla julkaissut Wozin puheesta youtube videon. Tällaista youtube videota ei kuitenkaan löydy. Johtopäätös: Woz ei ole koskaan sanonut, että Etehereumista voi tulla tulevaisuudessa yhtä vaikutusvaltainen kuin Apple.

Jokaisen tämän palstan lukijan pitäisi pohtia, miksi tällaisia valheellisia väitteitä levitetään? Kenen intressissä on pönkittää Ethereumia valehtelemalla? Onko sijoituskohde hyvä, jos sitä joudutaan markkinoimaan valheilla?

Casteliero, kirjoituksesi tällä palstalla ovat selvästi keskimääräistä korkeatasoisempia. Otan sen myös kohteliaisuutena, kun kutsut minua trolliksi. Suosittelen kuitenkin sinullekin enemmän lähdekriittisyyttä.

 

 

Tuossa on käytännössä samat kommentit Wozniakilta sen Maltalla käydessä esiintymässä: https://www.youtube.com/watch?v=O4GoUMAPjyU

Ja tuo edellinen uutinen ei ole ainoasta lähteestä, vaan esim. täällä on siitä raportoitu: https://www.chepicap.com/en/news/561/steve-wozniak-blockchain-is-the-nex...

"Fake news" on myös siitä valitettava ilmiö, että nykyään epäillään kaikkea uutista valheeksi ja vaaditaan kaiken maailman todisteita niiden aitoudesta, kun ei satu omaan ajatusmaailmaan mahtumaan.

Myöskään kaikissa konferenseissa ei välttämättä saa kuvata ilman akkreditoitumista median viralliseksi edustajaksi, ja heillä ei yleensä ole tapana latailla videoita youtubeen, vaan käyttää omia alustojaan.

Edit: Ja tuossa vielä video kyseisestä tapahtumasta, mistä nuo uutiset on otettu: https://youtu.be/KxwSEipest4?t=7m15s

node: Tuo QASH menee enempi tuonne markkinoiden puolelle, kun oma mielenkiinto on enempi teknologian ja infran rakentamisen jne. puolella, eli oma tietämys on siltä puolen heikompi ja vaatisi itseltä ainakin sen verran pohjatyötä ja tutkimista, etten siihen viitsi lähteä.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 19.5.2018 0.13

"In the long-terum, however, he was extremely upbeat about Ethereum and described it as a platform that was just like Apple's and could become as influential as his company became.

Ethereum interests me because it can do things and because it's a platform.

While time may tell if such an eventuality occurs, it was clear that Woz is still part of the technology world."

Steve Wozniak 18.05.2018

https://www.forbes.com/sites/montymunford/2018/05/18/apples-steve-woznia...

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.5.2018 22.18

Amazon Web Services (AWS) solmi yhteistyön ConsenSyksen kanssa, joka on siis suurin Ethereumin kehittäjäfirma. Nyt Enterprise Ethereum Alliancen firmojen ja muiden yritysten, jotka haluavat luoda suljettuja ketjuja itselleen tai vaikka konsortioketjuja, saa käytännössä valmiin alustan siihen ja pääsee kehittämään valmiita tuotteita. Ja näillä on myös mahdollisuus rakentaa yhteys avoimeen julkiseen ketjuun, ja käyttää sitä myös hyväksi. Ethereum ei ole toki ainut ketju, jota AWS tukee, vaan myös Hyperledger ja Corda on tuettuna, mutta niillä ei toki ole avointa ketjua, eikä Consensyksen tapaista tahoa ajamassa kehitystä. Iso uutinen ja varmasti vakiinnuttaa entisestään Ethereumin asemaa mahdollisena lohkoketju-alustojen industry standardina.

https://www.coindesk.com/aws-partners-consensys-simplify-enterprise-bloc...

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.5.2018 20.27

Coinbase panostaa ainakin isosti institutionaalisille markkinoille ja varmasti on tehty taustatutkimusta asioiden suhteen:

https://blog.coinbase.com/coinbase-institutional-deea317d23af

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.5.2018 10.19

kuukkeli kirjoitti:

Onko kellään omakohtaista kokemusta yrityksen perustamisesta cryptojen treidausta ajatellen? Verotus olisi ainakin sitä kautta jo järkevää. Onko kuinka pitkällinen prosessi ja mitä rahallisia panostuksia se vaatisi? Riittääkö toiminimi, vai pitääkö olla osakeyhtiö?

Suomessa ei tällä hetkellä pankit tykkää oikein yrityksistä, jotka on tekemisissä kryptojen kanssa ja sulkevat herkästi sellaisten yritysten tilit ja pyytävät vaihtamaan pankkia. Eli voi olla, että kannattaa odottaa vuoden pari vielä sen kanssa, jos ei halua hankaloittaa pankkisuhteita.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.5.2018 0.43

Mara kirjoitti:

Itselleni ei tulisi mieleenkään sijoittaa kryptoihin edes pientä summaa. En myöskään sijoittanut TJ Groupin osakkeisiin 90-luvulla enkä Talvivaaran osakkeisiin missään vaiheessa. Jälkeenpäin olen ollut näistä päätöksistä tyytyväinen, vaikka matkan varrella joku olisi voinut katsoa nämäkin päätökset virheellsiksi.

Tuo vertaus siinä mielessä ontuu, että vertaat yksittäisiä osakkeita kokonaan uuteen sijoitusmuotoon. Eli jos noin lähtisit vertailemaan niin sinun pitäisi verrata kryptoja osakkeisiin sijoitusmuotona ja yksittäisiä osakkeita yksittäisiin kryptoihin.

Mara kirjoitti:

Jos se näyttää kuplalta, haisee kuplalta ja käyttäytyy kuplan tavoin, se todennäköisesti on kupla

Jos listataan vaikka Bitcoinin isoimmat pudotukset, niin mikä näistä täyttää kuplan määritelmän?

12.1.2012-27.1.2012 -49%
17.8.2012-19.8.2012 -57%
10.4.2013-12.4.2013 -83%
19.11.2013-19.11.2013 -50%
30.11.2013-14.1.2015 -87%
2.9.2017-15.9.2017 -40%
17.12.2017-2.2.2018 -59%

Montako kertaa kuplan pitää puhjeta, että se on "lopullinen" puhkeaminen?

Mara kirjoitti:

Ymmärrän kyllä että itse vakaasti uskot Ethereumiin ja olet hyvin perehtynyt sen teknologiaan. Ymmärrän myös perustelujasi. En ole kuitenkaan kanssasi samaa mieltä. En usko, että Ethereum milloinkaan pystyisi tarjoamaan sellaista käyttökelpoista palvelua, joka vastaisi johonkin todelliseen suureen kysyntään, jonka johdosta Ether valuutta olisi hyvä sijoituskohde.

Aika näyttää kumpi meistä on oikeassa. Kuten tuossa aikaisemmin kirjoitin, siihen voi mennä hyvinkin pitkä aika ennen kuin saamme vastauksen tähän. Odotan kärsivällisesti ja mielenkiinnolla miten mahdollisesti kommentoit asiaa sen jälkeen, jos osoittautuu, että oikeassa Ethereumin suhteen olinkin minä etkä sinä.

Tuo teknologian uskomuksen polku menee lohkoketjualustojen puolella lähinnä niin, että ensin pitää selvittää uskooko lohkoketju-teknologiaan yleensäkkään. Sen jälkeen, että uskooko avoimiin ketjuihin vai suljettuihin. Sen jälkeen kyse on enää, että mikä alustoista on se joka todennäköisimmin tulee menestymään. Itselle on käytännössä 100% selvää, että lohkoketjuilla on teknologiana iso merkitys tulevaisuudessa. Olen myös käytännön 100% varma, että tulevaisuudessa tarvitaan molempia, suljettuja, sekä avoimia ketjuja. Ja tämän hetkisten tietojen pohjalta olen 100% varma, että Ethereum on täysin ylivoimaisessa etumatkassa muihin alustoihin nähden kaikissa mahdollisissa osa-alueissa.

Ethereumissa on ylivoimaisesti eniten kehittäjiä, eniten yhteistyötä isojen yritysten kanssa, eniten tutkimus ja kehitystyötä koko teknologian hyväksi, eniten projekteja jotka käyttää Ethereumin alustaa jne. Ethereumin ketjun siirrot päivittäin ylittää jopa kaikkien muiden varteenotettavien ketjujen yhteenlasketut siirrot. 

Viikottain tulee myös useita uutisia miten eri merkittävät tahot puhuu Ethereumin puolesta, viimeisimpinä esim. Redditin perustaja. Jatkuvasti kiinnostus lisääntyy ja tukea alkaa löytyä nimenomaan Ethereumin puolelle, joka näkyy esim. Ethereum konferenssien kävijämäärien lisääntymisinä.

Myös Ethereumin päälle rakennettujen projektien yhteistyökuviot lisääntyy kovaa vauhtia ja niistä saa kanssa uutisia viikottain useampia. Esim. viime viikolla suomalaisvetoinen Streamr ilmoitti yhteistyöstä Hewlett Packardin kanssa. He meinaavat yhdessä rahastuttaa autojen datalla (https://medium.com/streamrblog/news-streamr-partners-with-hewlett-packar...). Ja tämä projekti toimii siis Ethereumin päällä. Heiltä on tulossa myös mielenkiintoinen Data Marketplace (https://medium.com/streamrblog/creating-a-product-for-the-streamr-data-m...), josta voi ostaa dataa IoT laitteista automaattisesti. Ja tämäkin toimii tietty Ethereumin päällä.

Deloitten lohkoketju-osaston pomo myös siirtyi tekemään supply chain palvelua osittain avoimen ja osittain suljetun Ethereum ketjun päälle (https://www.forbes.com/sites/michaeldelcastillo/2018/05/14/deloitte-bloc...). Hän näyttää uskovan ainakin Ethereumiin. Deloitten tiimistä lähti myös Matt Spoke aiemmin perustamaan Aion:ia, joka nimenomaan toimii yhdistävänä ketjuna esim. suljettujen ja avoimen Ethereum ketjun välissä.

Samalla tavoin uskoo myös Deloitte itse, joka on panostanut muutamassa vuodessa tuon ylläolevan artikkelin mukaan $50 miljoonaa lohkoketju-kehitykseen ja palkannut 1200 henkilön tiimin. Deloitte kuuluu myös Hyperledgerin ryhmään, sekä Enterprise Ethereum Allianceen (https://entethalliance.org/members-2/), johon muuten kuuluu jotain n. 500 yritystä, jotka on sitoutunut kehittämään Ethereumia eteenpäin ja panostamaan myös rahaa siihen, eli puhutaan kymmenistä miljoonista, jos lasketaan työtunnit mukaan. Ei ne lähtisi tähän mukaan, jos ne ei siihen oikeasti usko.

Maailmalla tunnetaan jo myös termi virtuaalitalous, joka on vuosittain ollut ilman kryptoja jo n. $15-30 miljardin bisnes. Eli esim. pelit tai virtuaalimaailmat myy omaisuutta, joita voi käyttää ja hyödyntää näissä peleissä tai maailmoissa, ja näillä voi myös käydä kauppaa. Noissa on kuitenkin samat ongelmat kuin oli virtuaalisella rahalla ennen lohkoketju-teknologiaa, eli niissä on vielä double spending problem. Näiden virtuaalisten hyödykkeiden omistusoikeuksia tullaan tulevaisuudessa siirtämään lohkoketjuihin, koska näissä ei ole tätä double spending ongelmaa. Ja kun tulevaisuudessa virtuaalinen todellisuus lähtee räjähdysmäisesti kasvamaan, kasvaa myös virtuaalinen omistaminen, eli kasvaa myös lohkoketjujen tarve. Tämä tulee olemaan iso markkina tulevaisuudessa, ja se on vaan yksi markkina monista.

Ja pystyn myös myöntämään, jos olen tehnyt virheen luottaessani Ethereumiin. Mutta todennäköisesti olen myös ensimmäisiä, jotka varoittaa jos tulee esim. teknologisia tms. riskejä, jotka voi romuttaa hinnan tai mahdollisesti koko projektin. Tällä hetkellä esim. sääntely aiheuttaa pientä epäilystä ja se voi vaikuttaa hintoihin suuresti.

Mara kirjoitti:

Uskon muuten, että olet kanssani samaa mieltä siitä, että Bitcoin on tällä hetkellä räikeästi yliarvostettu. Haluatko kommentoida sitä?

Kuten jo yllä mainitsin niin virtuaalinen omistaminen tulee kasvamaan tulevaisuudessa ja Bitcoin toimii kultaa ketterämmin, niin näen sillä kyllä käyttötarkoituksen siinä. Voi myös olla, että jos tulevaisuudessa sen hinta tasaantuu tietylle tasolle ja se saa esim. Lightning networkin sellaiseen kuntoon, että maksut toimii välittömästi ja olemattomilla kuluilla, niin sillä on mahdollisuus olla internetin raha. Tosin sen deflatorinen luonne laittaa vastaan valuuttana toimimisessa. Mutta arvon siirrossa ja sijoittamisessa jne. sillä voi tulevaisuudessa olla käyttöä.

Hinnasta en osaa oikein mitään sanoa, se on täysin spekulatiivinen assetti ja markkinat määrää sen hinnan. Se voi olla yliarvostettu tai ei, mutta itse en kuitenkaan siihen uskalla sijoittaa juuri muuten kuin vedonlyöntipohjalta vetona, jossa voi olla iso voittokerroin.

Mara kirjoitti:

Väite instituutionaalisen rahan isosta kiinnostumisesta kryptoista on melko useasti kuultu virheellinen väite, jonka joku on jokus keksinyt, ja kryptouskovaiset sitten toistavat ilman lähdekritiikkiä.

Yksikään eläkeyhtiö tai vakuutusyhtiö tai muu varteenotettava institutionaalinen sijoittaja missään päin maailmaa ei ole sijoittanut ensimmäistäkään senttiä kryptoihin, enkä usko että se tulee koskaan tapahtumaankaan. Jos se kuitenkin tapahtuisi, kertokaa toki tässä foorumissa ja kertokaa myös mihin lähteeseen tietonne perustuu.

Institutionaalisia sijoittajia on muitakin kuin eläkeyhtiöt tai vakuutusyhtiöt, esim. hedge fundit ja family officet jne. ja niillä on ollut kyllä kiinnostusta saada positioo kryptoihin. Jotkut on jo sijoittanut niihin epäsuorasti, joko sijoittamalla perustettuihin kryptofundeihin tai jopa perustaneet itse niitä. Myös kiinnostus suoraan sijoittamiseen on kova (https://www.reuters.com/article/us-crypto-currencies-survey/one-in-five-...), mutta tällä hetkellä sääntely ei oikein anna periksi. SEC ja CFTC ei ole saanut vielä määriteltyä oikein kryptoja mihinkään ja he käyvät asioista kovaa keskustelua ja ennen kuin markkinat saadaan avatuksi institutionaaliselle rahalle tarvitaan vielä muutamia steppejä alta pois. Esim. custody jutut.

Niitä kuitenkin tulee kovaa vauhtia ja tässä muutama päivä sitten esim. Bloomberg ja Galaxy Digital Capital sijoitus firma launchasivat krypto indeksin (https://www.bloomberg.com/company/announcements/bloomberg_galaxy_launch_...). Tänään tuli myös tietoa, että CME tuo markkinoille Ethereum futuurit (https://theicojournal.com/cme-ethereum-futures-launch-of-eth-usd-trading...). Eli koko ajan kehitys etenee kohti institutionaalisia markkinoita.

 

EDIT: Ja lopuksi vielä, että Ethereumin hinnasta ja sen kehityksestä en voi olla varma, minulla on vaan siihen oma näkemys. Minä luotan teknologiaan, eli juuri tuohon, että lohkoketjuja tarvitaan, avoimia sellaisia ja Ethereum on alustoissa reilusti etumatkalla. Sen jälkeen aletaan vasta puhumaan hinnoista ja markkinoista ja esim. tuolla Jensin blogin puolella on käyty siitä todella mielenkiintoista ja itseä eniten kiinnostavaa keskustelua, koska siitä hinnan muotoutumisesta ja markkinoista itsellä on opittavaa ja niistä saa kyllä Jensiltä hyvää sparrausta ja uusia näkökulmia.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.5.2018 20.44

Mara kirjoitti:

Kryptot ovat vähän niin kuin uskonnot. Ne eivät perustu mihinkään todelliseen mutta erittäin suuri joukko ihimisä uskoo niihin silti. Ja monet ovat valmiita puolustamaan niitä kiihkeästi, ilman mitään vakuuttavia argumentteja, koska sellaisia ei ole.

Jahas, se on taas trollaaja herännyt. Yksinkertaisimmillaan Ethereumin Ether-"valuutta" on maksuväline avoimen hajautetun tietokannan käytöstä. Nyt jos haluat esim. palvelintilaa vaikka yrityksen nettisivuille, niin maksat siitä vuosi/kuukausimaksua esim. GoDaddylle. Jos haluat yritykselle tallennustilaa pilveen, niin maksat siitä esim. Dropboxille kuukausi/vuosimaksua. Samalla tapaa, jos haluat käyttää avointa hajautettua tietokantaa, joka on 100% todennettu, sensuroimaton ja hakkeroimaton, niin sinä joudut siitä maksamaan, ja se maksu tapahtuu tässä tapauksessa Ether-"valuutalla". Samalla tavoin, kun nykyisin internetissä palveluita tuottavat yritykset maksaa itse omat palvelintilat ja palveluiden ylläpidot jne., niin lohkoketju-alustoja hyväksikäyttävät yritykset tulee maksamaan nämä maksut Ethereinä lohkoketjun käytöstä. Tietty tulee palveluita, joissa maksat euroilla ja ne muuttaa automaattisesti ne maksut Ethereiksi ja oikeille omistajille, mutta Ether on yksinkertaisimmillaan käyttömaksu ketjun käytöstä, eli se perustuu kyllä ihan täysin todelliseen asiaan. Joku maksaa palvelut internetissä aina vaikka ne tuntuisi olevan käyttäjille "ilmaisia", mm. mainoksina some-palveluissa.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 9.5.2018 19.14

Tosi huonosti oon viimeaikoina kerenny uutisia ja kehityksiä seurailemaan, mutta julkaisu on Casper FFG, eli ensimmäinen hybridiversio Casperista. Se on joku versio 0.1.0 tms, eli käytännössä julkaistu kehittäjäyhteisölle bugien etsintään, auditointiin ja palveluiden kehittäjille, että he voivat alkaa muokkaamaan omia palveluitaan tukemaan tätä. Testiverkossa se on pyörinyt joulukuusta lähtien. Full Casper ja Sharding tulee varmaan aikaisintaan joskus 2019 tai todennäköisemmin 2020.

Steikkauksen määristä on tosi hankala sanoa mitään, ne muuttuu jatkuvasti. Paitsi, jos ne on nyt päätetty. Mutta aiemmin on ollut puhetta 1000-1500eth ensimmäisissä PoS vaiheissa ja Shardingin tultua 10eth, mutta nyt on tullut taas tuo 32eth jostain keskusteluun mukaan. En ole sitä tarkemmin tutkinut. Joka tapauksessa jos kiinnostaa steikkailla, niin siellä on tulossa steikkaus-pooleja joihin voi osallistua pienemmilläkin määrillä.

Itse steikkauksen idea on siinä, että jos alkaa tekemään ilkeyksiä ja yrittää ajaa väärää dataa ketjuun, menettää koko steikin. Tällä tietysti pyritään siihen, että data on aina validia, koska menetys on niin suuri, jos yrittää manipuloida dataa. Jos kiinnostaa itse steikata, eikä osallistua pooleihin, niin on käytännössä mahdotonta vahingossa ajaa pahaa dataa ketjuun ja menettää steikki. Siinä pitää tietää mitä on tekemässä ja tehdä se tahallisesti. Tietysti jos joku hakkeroi koneen ja saa sen hallintaan, niin siinä on esim. mahdollisuus jne. Tai jos on systeemissä bugi, mutta sillon todennäköisesti alkaa murenemaan koko systeemi ja on isommat ongelmat käsillä.

Mutta pooleihin varmaan ensin kannattaa osallistua, jos steikkaus kiinnostaa, mutta niihinkään ei välttämättä ensimmäisten joukossa, jos vaikka niistä löytyy niitä bugeja. Ja myöhemmin sitten katsoa haluaako itse alkaa steikkailemaan.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 8.5.2018 12.00

HanTsiip kirjoitti:
Casteliero kirjoitti:
HanTsiip kirjoitti:
Caveman8 kirjoitti:

Tavoite on miettiä sijoitusten realisointia euroiksi pääoman ollessa 1700%. Uskon, että siihen menee kolme vuotta tai vähemmän.

Jos näin nyt kävisi, mikä saa sinut ajattelemaan, että pitäisi realisoida takaisin euroiksi?

Vaikka kysymys ei minulle ollut, niin itse ainakin nään niin, että sijoitusten painoarvo keskittyy tuollasilla tuotoilla liikaa ja niitä on hyvä allokoida muuallekkin. Varsinkin, kun on kyse isoriskisestä sijoituksesta. Tosin 2-3 vuoden päästä riski voi olla paljon pienempikin.

Allokaatio on toki tärkeää, mutta ratkaiseeko tuossa kohtaa siirtyminen takaisin euroihin allokaatio-ongelman?

Eurot on tuossa toki varmasti välivaihe siirryttäessä muihin sijoituskohteisiin.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 7.5.2018 16.17

HanTsiip kirjoitti:
Caveman8 kirjoitti:

Tavoite on miettiä sijoitusten realisointia euroiksi pääoman ollessa 1700%. Uskon, että siihen menee kolme vuotta tai vähemmän.

Jos näin nyt kävisi, mikä saa sinut ajattelemaan, että pitäisi realisoida takaisin euroiksi?

Vaikka kysymys ei minulle ollut, niin itse ainakin nään niin, että sijoitusten painoarvo keskittyy tuollasilla tuotoilla liikaa ja niitä on hyvä allokoida muuallekkin. Varsinkin, kun on kyse isoriskisestä sijoituksesta. Tosin 2-3 vuoden päästä riski voi olla paljon pienempikin.