Olet täällä

Casteliero

Casteliero

  • Liittynyt 4.3.2016
  • 45 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.10.2017 2.12

Nordnet tarjoaa nyt myös Ethereum ETN:ää Bitcoinin vastaavan lisäksi.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.10.2017 3.48

http://tabbforum.com/opinions/one-coin-platform-to-rule-them-all-utility...

https://ftalphaville.ft.com/2017/09/18/2193542/what-is-utility-settlemen...

Tuossa on vähän infoa yhdestä pankkien liikkelle laskettavasta virtuaalirahasta ja miten ne käytännössä toimii.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.10.2017 15.36

RdyToFlow: Iconomi voi olla sellanen projekti, joka sinua voisi kiinnostaa. Se on vielä varmaankin kehitysasteella, mutta eilen taisivat juuri ensimmäiset DAA:t listata. Tarkkaa tietoa minulla ei ole miten tuo toimii, mutta hedge fund alustasta on kuitenkin kyse.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 30.9.2017 7.36

Keskuspankin liikkeelle laskeman virtuaalivaluutan ei ole tarkoitus korvata nykyistä valuuttajärjestelmää, vaan tukea sitä lähinnä digitaalisissa palveluissa. Kyseessä on iso kokonaisuus ja sen ymmärtäminen vaatii aika paljon tietämystä lohkoketjujen teknologisista mahdollisuuksista ja palveluista. Yritän vähän availla sitä tuon keskuspankkien virtuaalivaluuttojen kautta. Voi tulla pitkä teksti.

Eli ensin on hyvä avata muutama termi ja käsite:

ERC20-token on Ethereum verkossa toimiva token, joita sinne voidaan luoda ja siirrellä Ethereumin oman arvotokenin, Etherein, tavoin. Nämä tokenit voi kuvastaa mitä vaan, eli vaikka tonttia maarekisterissä. Kun tontti myydään, siirretään token seuraavalle omistajalle ja tontin omistussuhde on nyt todistettavasti siirretty uudelle omistajalle lohkoketjun välityksellä. Tokeneita on myös esim Digix nimisellä palvelulla 1 token jokaista heiden holvissaan olevaa kulta grammaa kohden. Tokeneita voi siis olla esim. vilja kiloa varten, öljy barrelia, äänestyksen ääntä jne. varten, ja niitä voi siirrellä vapaasti Ethereum lohkoketjussa.

Ethereum tukee suljettuja ketjuja sen avoimen ketjun lisäksi. Eli tietyt tahot voi luoda omat suljetut ketjut, joihin pääsee osallistumaan vaan ne tahot, jotka on mukana ketjussa. Näistä voidaan luoda pieniä yksityisiä ketjuja tai isompia esim. konsortio ketjuja. Ja nämä suljetut ketjut tulevat olemaan yhteydessä julkiseen, avoimeen ketjuun, niin halutessaan.

Ethereumin päälle on rakennettu infraa, jolla tiettyjä palveluita voi kehittäjät suoraan liittää omiin palveluihinsa. Tässä tapauksessa esimerkkinä 0x vaihdanta palvelu, jonka voi lisätä palvelun sisään. 0x mahdollistaa ERC20 tokeneiden automaattisen vaihdon sen hetkisen kurssin mukaan. Eli voit maksaa palvelun Digix:in kulta-tokenilla ja 0x muuttaa sen automaattisesti palvelun käytössä olevaan omaan tokeniin ja hoitaa maksun.

Ja sitten siihen miten keskuspankit hyötyy omista virtuaalivaluutoista ja on yleensäkkin niistä kiinnostuneita:

Pankeilla on nykyään osittain todella vanhat kirjanpito järjestelmät ja jokaisella pankilla on omat kirjanpitonsa. Ethereumin kaltaiset lohkoketju-alustat mahdollistaa pankkien backendien uudistamisen, eli esimerkiksi Suomen Pankki voi perustaa suljetun ketjun yhdessä jokaisen suomalaisen pankin kanssa, jolloin he kaikki käyttävät samaa yhteistä tilikirjaa lohkoketjussa. Tämä automatisoi kaiken siirtoihin ja tilikirjoihin liittyvän toiminnan, eli vähentää työvuosia. Se myös nopeuttaa siirtoja, kun ketjun sisässä voit tehdä siirtoja sekunneissa ja kaikki luotettavasti, koska lohkoketju. 

Seuraavaksi Suomen Pankki liittyy myös keskuspankkien konsortio-ketjuun. Tämä yhdistää kaikki keskuspankit ja sitä kautta kaikki valtiolliset pankit samaan suljettuun ympäristöön, jossa siirrot tapahtuu sekunneissa ja kaikki siirrot on luotettavia.

Keskuspankkien liikkeelle laskemat virtuaalivaluutat astuu tässä kuvaan, eli heidän suljettuun ekosysteemiin lasketaan liikkeelle valtiolliset valuutat. Nykyisessä systeemissä raha on numeroina digitaalisessa muodossa ja alttiina pilkkuvirheille jne. Lohkoketjuissa nuo numerot muutetaan esim. ERC20 tokeneiksi järjestelmään, jonka jälkeen numeroiden sijasta siirretään tokeneita, suljetussa ympäristössä, jossa jokainen siirto on luotettava.

Eli kun Matti Meikäläinen haluaa Lapuan Osuuspankista lähettää 200€ ameriikan serkulle Floridaan, lähtee Lapuan Osuuspankista 200 euro tokenin siirto ameriikan serkun pankkitilille. Tässä ketjussa toimiva 0x palvelu muuttaa euro-tokenin automaattisesti dollari-tokeniksi sen hetkisen kurssin mukaan ja ameriikan serkun tilille tulee n. 236 dollari tokenia ja serkku voi käydä sen jälkeen nostamassa 236 dollaria pankkiautomaatista käteisenä. Kaikki tämä tapahtuu sekunneissa, turvallisesti, automaattisesti ja olemattomilla kuluilla.

Mutta se mikä tekee asian mielenkiintoiseksi, on että Ethereumin suljetut ketjut toimivat yhteen Ethereumin avoimen, julkisen ketjun kanssa. Eli samoja valtiollisten valuuttojen ERC20 tokeneita voidaan käyttää avoimessa ketjussa. Ja koska ketju on avoin, voi siihen kaikki osallistua ja käyttää ketjun avoimia palveluita. Eli voit esimerkiksi käyttää OmiseGo:n tyylistä mobiilimaksu palvelua julkisessa ketjussa, jossa voit maksaa ostoksesi missä päin maailmaa vaan omilla euro-tokeneilla ja palvelu muuttaa ne sen hetkisen kurssin mukaan automaattisesti paikalliseen valuuttaan. Tai esimerkiksi Pixar voi ostaa Golem-palvelulta jaettua prosessoritehoa animaatioiden renderöimiseen, maksaa dollari-tokeneilla ja 0x palvelu muuttaa dollarit automaattisesti Golem tokeneiksi ja jakaa ne automaattisesti prosessoritehoa myyneiden osapuolien kesken.

Eli keskuspankkien liikkelle laskemat virtuaalivaluutat ei tarkoita uusia tai korvaavia valuuttoja nykyisten tilalle, vaan numerot tokenisoidaan, jotta niitä voi käyttää lohkoketju-teknologian mahdollistamassa automaattisessa, turvallisessa, palveluiden ekosysteemissä. Loppukäyttäjälle tämä näkyy vaan nopeampina palveluina sekä helppokäyttöisempänä arvon siirtona, mutta lohkoketju-teknologia muuttaa taustalla monen eri sektorin backendit. 

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 29.9.2017 17.03

Bitcoin-piireissä on outo halu pitää kiinni virtuaalivaluutta nimestä, varsinkin kun siitä tuskin koskaan mitään käyttövaluuttaa tulee, juuri tuon volatiliteetin ja ennalta määrätyn määrän takia. Sijoitusinstrumenttina toimiva ja arvon suojaamisessa kullan ohella, kun muu markkina sukeltaa. Sekä tietty arvon siirrossa yli maiden rajojen. Ja varsinkin, kun 82% keskuspankeista on osoittanut kiinnostustaan laskea liikkeelle omat virtuaalivaluuttansa (linkki alla). Viimeisimpänä esimerkkinä Japani julkaisi uutisen, jossa he tutkivat J-Coinin käyttöönottoa, joka olisi keskuspankin liikkeelle laskema kolikko. Kun nämä yleistyy, tulee nykyisistä virtuaalivaluutoista korkeintaan vaihtoehtoisia maksuvälineitä.

Linkki: https://qz.com/1083712/one-in-five-central-banks-say-they-will-be-using-...

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 7.9.2017 13.24

Siinä paremmin kirjoitettua näkökulmaa ICO:ihin, Kiinan tilanteeseen, kryptovaluuttoihin ja markkinoihin yleensä:

https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2017/09/06/chinas-ico-ban-doesnt-...

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 7.9.2017 11.36

Arvo ei muutu miksikään, vaikka ostaja ei teknologiaa ymmärtäisikään, mutta teknologian ymmärrys helpottaa sijoittamisen oikeisiin projekteihin. ICO:ista, joita on n. 20-30kpl kuukaudessa länsimaissa ja Kiinassa ennen bannia varmaan kymmeniä, ellei satoja, on joukossa puhtaita huijauksia, joilla pyritään ottamaan vaan ihmisten rahat ja häviämään samantien. Suurin osa on kuitenkin projekteja, joilla ei ole mitään isompaa tulevaisuutta, ja moni toimii paremmin jo käytössä olevilla teknologioilla tai nykyisiä palveluita on vaikea voittaa kilpailussa. Joukossa on kuitenkin aina kourallinen helmiä, joilla on potentiaalia.

Se, että itse sijoitan niihin 1-3kk jänteellä, ei tarkoita etteikö niissä olisi isompaa tuottoa odotettavissa pitkällä aika välillä. Nämä markkinat tarjoaa kuitenkin 24/7 exit pointit VC-sijoituksille, niin itse niitä ainakin hyödynnän. Moni ei hyödynnä ja pitää ICO sijoituksia vuosia ja moni voi ottaa niistä useamman tuhannen prosentin tuotot.

ICO:jen osalta puhutaan siis täysin VC markkinoista, joissa itse ICO:t on rahoituksen osalta jossain seed capitalin ja 1-2 rahoituskierroksen välissä yleensä. Useimmilla on palveluista vasta tekeillä MVP. Markkinat tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden ottaa exit jo hyvin aikaisessa vaiheessa, tai pysyä mukana vuosia.

Mutta, kuten sanoin, teknologia ja markkinat pitää ymmärtää.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 6.9.2017 21.45

ICO:issa on tosi hyvin valuee, jos ymmärtää teknologian ja jaksaa panostaa ICO:ihin tutustumiseen. Tosin kovin pitkällä aikajänteellä näihin ei kannata sijoittaa, 1-3kk ja ulos. Mutta kovin isolla kassalla niitä ei silti kannata pelailla, ne on silti todella ison riskin gämblejä.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.9.2017 17.12

Valitettavasti ymmärsit väärin. Kyse on ICO:ista ja ainoastaan Kiinalaisista sellaisista. Eli rahoitusprojekteista, joissa kerätään kryptoja projektien rahoittamiseen ja vastineeksi saa tokeneita, jotka toimii projektin ”osakkeina”.

Eli kryptoja ei olla kieltämässä, niitä ei olla bannaamassa. Päinvastoin. Kiina on aiemmin jos sanonut tekevänsä testejä esim oman kansallisen valuutan siirtämisestä Ethereum lohkoketjun päälle, ja tänään ovat julkistaneet myös lausunnon, jossa mainitsevat tukevansa lohkoketju-teknologiaa.

Tällä ICO bannilla on tarkoitus vaan pysäyttää ICO mania kiinassa, joka on lähtenyt ihan käsistä, ja he palauttavat varmasti mahdollisuuden kerätä rahaa ICO:jen kautta jatkossa kunhan säännöt ja regulaatio selviää. Saman he tekivät Bitcoin pörsseille muutama kuukausi takaperin.

Samalla tavalla myös SEC on Usassa ottanut kantaa ICO:ihin ja ottanut DAO:n ensimmäiseksi esimerkiksi, jossa he ovat luokitelleet sen securityksi. He myös sulki yhden ICO:n varoituksena ja merkkinä valvonnasta, mutta kyse oli pienestä turhasta ICO:sta. Seuraavaksi he varmasti tekevät esimerkin puhtaasta huijaus ICO:sta.

Molemmat tahot kuitenkin haluaa kehittää lohkoketju-teknologiaa ja nämä ICO:t ovat parhaita keinoja projektien kerätä rahaa, kunhan säännöt on selvät, sen jälkeen homma jatkuu. SEC on esim. ilmoituksessaan sanonut jo, että ICO:t voi tarjota rehellisiä ja lainmukaisia investointi mahdollisuuksia. Kumpikaan taho ei halua pysäyttää kehitystä.

Eli tällä oli tarkoitus vaan rauhoittaa menoa ja toistaiseksi Kiinassa ei voi järjestää ICO rahankeruita ja jo olemassa olleet joutuu osittain palauttamaan sijoittajien varat. Länsimaisiin ICO:ihin tämä ei vaikuta mitenkään ja ne projektit jatkaa entiseen tapaan. Kryptovaluuttoihin kuten Bitcoiniin ja Ethereumiin tämä ei pidemmällä tähtäimellä vaikuta mitenkään, ICO:t on vaan yksi Ethereumin applikaatio ja käyttömahdollisuus. Lyhyellä tähtäimellä otetaan paniikissa takapakkia, mutta fundamentit ei ole muuttunut mihinkään ja projektit etenee normaalisti ja kun markkinoiden pelko laantuu, hinnat varmasti palautuu entiselle kurssilleen.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 30.8.2017 9.54

Moskovan pörssi on availemassa markkinoita kryptovaluutoille. Pietarin pörssistä on myös ollut puheita.

https://news.bitcoin.com/moscow-stock-exchange-trade-cryptocurrency/