Pokeriyhdistyksen kokous Punavuoren Ahven 23.11. klo 19 -

Elina Rydman, Neuvotteleva virkamies 
sisäministeriö, Poliisiosasto, Lainsäädäntöyksikkö

Onko hän Willelle sukua?

Näytä koko viesti
Sijoittaminen - harrastus ja elintapa -

Laitan Aktiat myyntiin. Se oli salkkuni toiseksi suurin yhtiö joten nyt on varaa shoppailuun. Kun lähtökriteerinä on "hyvä osinko", niin sitä tulee ostettua kaikenlaista.

Jatkoin Mandatumin tutkimista ja samalla laitoin exceliin varainhoitofirmojen luvut. Siinäkin on monta mielenkiintoista, mutta ei kannata veikata jokaista hevosta.

Mandatumista olen kiinnostunut koska pääsen alkutaipaleella mukaan. Varsinkin nyt kun on vielä niin paljon epävarmuutta ja mutuilua liikkeellä.  Uskon että juuri kukaan ei oikeasti tiedä firman tulevia lukuja tai siitä mistä tulos oikeasti muodostuu. Johdon päässä on paras tieto ja he ovat tankanneet valtavasti. Inderesin ketjun alussa pari kaveria oli perillä asiasta ja kommentit olivat kuin sanasta sanaan omien ajatusteni kaltaisia. Suomalaiseen tapaan nekin kommentit olivat äärimmäisen pessimistisiä. Sijoitustuotot laskevat ja muuta ei tule tilalle. Se on erittäin negatiivinen näkemys vahvasti pääomitetusta yrityksestä joka vasta aloitti taipaleensa itsenäisenä yhtiönä.

Aina saa unelmoida joten heitän oman visioni: Orgaanista kasvua tulee varainhoito- ja henkivakutuuspuolelta luokkaa 5-10% vuodessa. Toiminta laajenee Ruotsiin ja 3 vuoden kuluttua 10% tuloksesta voisi tulla sieltä. Tähän lisätään muutama yrityskauppa ja konsolidaatio, joiden uutiset näkyvät kaikki positiivisena kurssissa. Noiden yrityskauppojen avulla yritys ylittää indeksirajan.

--------------

Nyt houkuttelisi ostaa perinteisiä suomalaisia yrityksiä kun arvostukset ovat niin alhaalla. Se eroaa hieman strategiastani, mutta ei myöskään ole väärin keskittyä kotikenttä-etuun. Olen myös paljon selaillut Tukholman pörssin tarjontaa. Hajautan varmasti aivan liikaa tällä hetkellä, mutta sekään ei ole väärin näillä kursseilla. Saisiko sitten paremmat tuotot jos laittaisi kaiken kiinni Betssonin osakkeeseen...?

Olenkin pohtinut että mikä olisi se mahdollinen tenbagger, tai edes 5x yhtiö. Salkussani on yksi sellainen, oman alansa markkinajohtaja. Nousee suuren yleisön tietoisuuteen vasta kun alkaa tehdä voittoa (ensi vuonna).

Potentiaalinen fivebaggeri olisi Wise PLC. Tuloskatsaus näytti erinomaiselta, mutta tarkemmalla katsauksella ilman korkojen nousua yritys olisi tehnyt tappiota. Yrityksen tileillä oli valtava määrä talletuksia jotka kerryttivät korkokatetta. Liikevaihto ja transaktiovolyymi olivat kyllä hyvässä kasvussa.

Teknologia-osakkeita en vieläkään omista. Google-haun mukaan puolijohdeteollisuus on kasvava ala. Siinä voi helposti polttaa sormensa jos lähtee korkealta mukaan. Sam Altman oli saanut nyt potkut. Toivottavasti se lisäisi hermostuneisuutta alalla. Jos sattuisi jokin pieni kriisi tai korjausliike niin lähtisin mukaan.

Näytä koko viesti
Mandatum -

Tämä oli mielenkiintoinen havainto osavuosiraportista:

Korkojen aleneminen kasvattaa laskuperustekorkoisen vakuutussopimusvelan määrää ja heikentää siten sijoitus- ja rahoitustoiminnan tulosta.

Tuo liittyy vakuutussopimusvelan diskonttauskorkoon. Ja käänteisesti nyt kun korot nousivat niin tehtiin ennätystulos.

Laskuperusteinen vakuutussopimusvelka 30.9.2023 oli 2 313 miljoonaa euroa, joka on 174 miljoonaa euroa pienempi verrattuna 31.12.22 tilanteeseen (2 487 miljoonaa euroa)

On kyllä melko korkealentoista settiä. Mandatumilla on siis suurin osa tästä sijoituskannasta koroissa kiinni. Korkojen laskun pitäisi olla hyvä juttu, mutta samalla huono?
Kuva poistettu.

Kuva poistettu.

Vuodelta 2022 arvio:

Kuva poistettu.

Jos haluaa ennustaa Mandatumin tulosta niin tämä kuvio pitäisi olla hallussa. Siinä on myös hyvä syy ignorata 99% osakkeen hintaan ja tulokseen liittyvästä spekuloinnista. Vuonna 2022 Mandatum teki 200milj voittoa vaikka sijoitusympäristö tuotti tappiota.

"Tilikauden tulos ennen veroja oli 202 miljoonaa euroa (247). Sijoitustoiminnan käyvillä arvoilla laskettu verojen jälkeinen laaja tulos oli -269 miljoonaa euroa (303). "

Q3: "Mandatum-konsernin kolmannen vuosineljänneksen tulos ennen veroja oli 83,9 miljoonaa euroa. Vertailukauden laaja tulos oli 21,2 miljoonaa euroa tappiollinen."

Jos joku palstan ekonomeista hahmottaa tämän kuvion?

Näytä koko viesti
Mandatum -

Johto on tankannut huimasti.

Hallituksen jäsen

Osakkeita 1.10.2023

Osakkeita 15.11.2023

Patrick Lapveteläinen* (puheenjohtaja)

262 058

577 058

Jannica Fagerholm (varapuheenjohtaja)

7 597

27 597

Johanna Lamminen

2 695

2 695

Kimmo Laaksonen

45

45

Markus Aho

0

15 000

Jukka Ruuska

1 500

1 500

 

Johtoryhmän jäsen

Osakkeita 1.10.2023 

Osakkeita 15.11.2023

Petri Niemisvirta (konsernijohtaja)

97 370

179 370

Juhani Lehtonen

14 414

16 414

Sanna Rajaniemi

11 280

21 280

Petri Vieraankivi

8 639

18 639

Tarja Tyni

20 652

75 252

Jukka Kurki

11 191

31 191

Lauri Vaittinen

4 973

4 973

Näytä koko viesti
Sijoittaminen - harrastus ja elintapa -

krp wrote:

 IT alasta vähön.

Se olisi pitkä sitoumus lähteä IT-alalle. Varsinkin kun omaa mielenkiintoa ei ole ollut enää vuosiin. Alalla arvostetaan harrastuneisuutta.

Puhutaampa sitten salkusta!

Nyt on ollut tylsä aika menossa kun ei ole käteistä uusiin sijoituksiin. En ole vielä Nordnetin asiakas joten velkavipuakaan ei ole. Voisin aloittaa 20% velkasuhteella. Nyt katsauksessa defensiiviset yhtiöt. Näiden yhtiöiden ei ole tarkoitus raketoida, vaan maksaa tasaista osinkoa ja luomalla omistaja-arvoa kurssikin nousee.

#1 Nordea - Ei kaipaa hirveästi selittelyä. Jättimäiset osingot tulossa. Yhtiö on ostanut omia osakkeita ahkerasti. Inderesin foorumeilla oli arvio että jos sama meininki jatkuu ensi vuonna niin yhtiö olisi mitätöinyt 2.5% osakekannastaan. Nordea on suurin omistus salkussani ja pyrin säilyttämään sen hankintamenoon asti eli 10 vuotta.

#2 Mandatum - Tähän osakkeeseen olisi hieno vetää all-in. Isoimmat etulyöntiasemat löytyvät kun markkinoilla on epävarmuutta. Parhaiten Mandatumin tilanteen tietää johto, joka on tankannut osaketta listautumisen jälkeen. Korkotuotot tulevat paisuttamaan Mandatumin tulosta. Tämä oltiin kirjattu 2 kuukautta ennen Q3-tuloksia:

"Kumulatiivinen osinko 2024–2026: Mandatum pyrkii jakamaan vuosien 2024–2026 aikana kumulatiivisesti 500 miljoonaa euroa osinkoja, mahdollisten ylimääräisten varojenjaon tuodessa lisäpotentiaalia. "

"Maksetut osingot yhteensä noin 500 milj. euroa vuosina 2021−2023". Otetaan sitten vielä huomioon toimitusjohtajan kommentti jonka mukaan 500milj on konservatiivinen arvio. Pidin myös toimarin kommentista jonka mukaan Ultra High Net Worthit ovat löytäneet yhtiön. Jos sana kiertää niin asiakkaita voi tulla lisää hyvistä piireistä. Oman lisänsä soppaan toi se että Q3 raportoitiin IFRS 17-formaatissa, jolloin kenelläkään ei ollut järkevää helppoa vertailukohtaa. Pitkällä aikavälillä Mandatumin tulevaisuus riippuu varainhoito- ja henkivakuutuksen kasvusta. Voisin kotiläksynä tutkia pari vuosiraporttia ja katsoa millaista kasvua siellä on tullut vuosien saatossa. Mandatum sai ison määrän ilmaista mainontaa irtautuessaan Sammosta. Luontaisesti varojen jako ulos firmasta lisää kurssilaskun painetta. Q4 tulee kertomaan paljon kun voidaan verrata Q/Q IFRS-tuloksia. Mututuntuma on että tuulipukukansa ei ole vielä herännyt tähän osakkeeseen. Ja täytyy muistaa että Mandatum on vasta nyt itsenäinen yhtiö, jolloin he voivat aloittaa vapaasti yritysostot ja laajenemisen. 

Mandatum voi myös kokonsa puolesta tulla OMXH25-indeksiin. Cargotec suunnittelee jakautumista joten tämä on hyvin todennäköinen skenaario!

Kuva poistettu.

#3 Aktia - Ostin tätä sijoitustaipaleen alussa. En ole vakuuttunut johtajien esiintymisestä joten ehkä vaihdan Mandatumiin.

#4 Nordnet - Vähemmän hypetetty osake. Pidän tätä melkoisena lypsylehmä-osakkeena. Tälläkin osakkeella korkotuotot tulevat näkymään ensi vuosien tuloksissa. Treidaaminen on laskussa oletetusti. Kun treidaus lisääntyy, se näkyy heti heidän viivan alla. Volyymi kasvaa ja samalla lainananto. Mielestäni kaikki merkit ovat ylöspäin. Ja mikä onkaan Nordnetin suurin kilpailija...? Plussaa myös Nordnetin hyvälle tiimille ja markkinoinnille.

#5 Pari pienempää. Ålandsbankenin mukaan Sammon osake olisi aliarvostettu joten laitetaan harkintaan. Capmanin esitys oli hyvä. Pidin siitä että heillä on ulkomaisia pääomasijoittajia asiakkaina. Omistan myös Titaniumia varainhoito-firmoista. Ehkä pieni hajautus tekee hyvää nyt kun halvalla sai. Tuskin inflaatio näkyy rikkaiden ostovoimassa. Korkojen nousu voi pikemminkin lisätä uusia talletuksia.

#6 Korkorahastot - Meinasi unohtua. Eli jos myyn osakkeita keväällä niin korkorahasto olisi kesän ajan porskuttamassa tuottoa. 10% tuotto korkojen laskiessa olisi varmaan kohtuuhyvä arvio high yield-lainoille? Voisin kyllä toisaalta sijoittaa nämä rahat Mandatumiin. Osakkeilla on kuitenkin aina win/win mahdollisuus yhtiön arvostuksen parantuessa.

Näytä koko viesti
Sijoittaminen - harrastus ja elintapa -

Kilppari wrote:

Se, että jotkut on menestyneet yrittäjinä ilman kouluja ei tarkoita, että ne eivät olisi menestyneet jos olisivat käyneet kouluja. 

Tietenkin koulujen käynti kannattaa jos siihen on varaa ja päätä kuten nyt näyttäisi olevan.

Kaikenlainen verkostoituminen on mega +EV. Toki jos haet jonnekin peräkylän AMK:iin jonne pääsee 28/100 pisteillä, niin ei kannata liikoja odottaa. Fiksujen ihmisten tapaaminen aikaisessa vaiheessa elämää oli yksi elämäni parhaita juttuja. Antoi niin paljon perspektiiviä.

Hynägrande wrote:

Enkä lähtisi sanomaan että 30-v ei iän puolesta tekisi tutkinnolla mitään. Riippuu henkilöstä ja mitä haluaa. Perinteinen "nousujohteinen" uraputki ei ole kaikilla mielessä. 

Minulla on paljon vaihtoehtoja joten lineaarinen uraputki on epätodennäköinen. Pokerin pelaajilla on käytännössä käänteinen uraputki. Siinä missä pitkän uran hyödyt kumuloituvat vanhalla iällä ja on pakko painaa loppuun saakka. Vasta eläkkeellä pääsee ottamaan rennosti. Menestyvä pokerin pelaaja voi kerryttää hyvät tulot jo aikaisessa vaiheessa elämää. Sen jälkeen sijoittamalla voi laittaa rahan elämään omaa elämäänsä ja miettiä mitä haluaa tehdä seuraavaksi. Siinä vaiheessa on myös hyvä tehdä itsetutkiskelua ja miettiä mitä haluaa elämältä.

Näytä koko viesti
Sijoittaminen - harrastus ja elintapa -

big bad bear wrote:

Korkeakouluopinnoissa käytetään sijoittamisen näkökulmasta niin paljon aikaa nice-to-know juttuihin, että on paljon tehokkaampaa tehdä oma opintosuunnitelma ja etsiä materiaali itse opeteltavaksi.

Ei ehkä ihan konsensusmielipide, mutta sama tulokulma on optimi mun mielestä monenlaiseen yrittäjähenkiseen tekemiseen - koulujen sijaan.

Kiitos varoituksesta. Minua pelottaa teennäiset yhtälöt ja graafit jolla ei tee käytännössä mitään. Ne syövät vain kaistaa aivoissa. AMK-opinnoissa oli se hyvä puoli että ne olivat äärimmäisen hyvin kiteytettyjä ja on-point. Melkein hirvittää yliopisto-maailma.

Olen huomannut tässä kun aloitin sijoittamisen että insinöörin järjellä ei voi ymmärtää kaikkea kaupan alalta. Tarviiko siihen sitten käydä kaupan alan koulutus, vai riittäisikö muutaman sijoituskirjan lukeminen? Tai miksei sitten molempia samalla?

Aika vaikea ja turha ottaa kantaa OP:n tilanteeseen, kun ei hajuakaan onko set for life, ja vaikka olisi, niin onko kenties intressiä "rakentaa uraa" muuten kun yksinyrittäjänä.

Todennäköisesti jossakin johtaa voi avautua mahdollisuus elää taas itsenäisesti. Sijoittaminen olisi erittäin lupaava elintapa. En ole set-for-life. Elän melko vaatimattomasti, joten mitään megasalkkua en tarvitse. Urapolku kiinnostaa ihan puhtaasti sosiaalisen elämän ja verkostoitumisen kannalta. Vaikka jatkaisinkin nettipokerin pelaamista, se ei vie hirveästi eteenpäin elämässä. Grindia 5:00 asti aamulla, nukkumaan 8:00 ja 16:00 ylös. Sitä tuli tehtyä parikymppisten ajan, nyt kaipaa ihmisten pariin.

IT-alalle pääsy on vuosi vuodelta vaikeutumassa. Pokerin takia en edes hakenut kunnolla töitä. Miksi mennä helppariin kesäksi kun tienasin silloin 3k€/kk kotisohvalta? Työhaastatteluissa en onnistunut vakuuttamaan työnantajia. Portfolio oli erinomainen ja samoin arvosanat. Silloin nuorena oli myös paljon draivia kehittää itseään, ylläpitää osaamistaan ja lähteä urapolulle. Mutta ei kelvannut. Olisin toki voinut mennä opettelemaan jotain nicheistä trendi-teknologiaa kesäksi jonka olisin unohtanut saman tien. Ei olisi ollut wörttiä.

Eli älyä löytyy kyllä. Sosiaalisesti olen hieman rajoittunut mutta sille ei voi mitään. IT-alalla on se ongelma että tiedolla on parasta ennen-päiväys. Kaupan alalla perusteet eivät muutu miksikään. Sen pohjatiedon perusteella voi tehdä aina parempia päätöksiä. Ja kuten sanoin niin työskentelen mieluummin numeroiden parissa kuin asiakasrajapinnassa. Ei ole mahdotonta että päätyisin IT-alalle ja sitä kautta voisin sitten kehittää sijoitussalkkua. Se työ mitä haluaisin tehdä on vaan n. 5% tarjolla olevista työpaikoista.

 Ei myöskään olisi haittaa opiskella ihan mielenkiinnosta yleissivistävä tutkinto. Pitääkin tutustua tarkemmin jos löytyy ilmaisia luentoja

Näytä koko viesti