Olet täällä

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 25.1.2023 02.51

Farseer kirjoitti:

Osin tuon informaatioähkyn takia olen keskittynyt vahvasti Suomeen, koska ulkomaiden osakkeiden jo pelkän perustaloustiedon seuraaminen on aika haastavaa.

Olen itsekin huomannut, että heikoimmat tuotot ovat pääosin tulleet ulkomaisista (suurista) yhtiöistä.

Sitä on joskus kuvitellut, että kymmenien tai satojen miljardien yritykset laskevat ”ilman syytä” tai ovat jo laskeneet liikaa kunnes hinta jälleen puolittuu. No näihin tietysti löytyy aina syy ennemmin tai myöhemmin. Olenkin kieltänyt itseltäni ulkomaisten suuryritysten ostamisen laskeviin kursseihin.

Näytä koko viesti
Rovio - 20.1.2023 11.12

Veikkaisin, että tuollainen 6,5% korotus ekaan tarjoukseen ei ole mikään gamechanger.

Näytä koko viesti
Finlandia rahastosijoittaminen - liian hyvä diili ollakseen totta? - 17.1.2023 12.17

BlackFlame kirjoitti:

Sijoittamalla vähintään 8500€ firma voi vähentää tuon 8500€ tuloksestaan, jolloin firma hyötyy 8500€*0,2 = 1700€ vuodessa

Miten muka sijoituksen saa firmalle kuluksi? Taseeseen se menee.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 4.1.2023 05.25

Jotain piti myydä, että saa maksettua vierasta pääomaa pois. Myyntiin lähti Titanium hyvän lähiajan kurssikehityksen perusteella ja TA indikaattorin perusteella. Jotakin vastatuulta luulisi korkojen nousun aiheuttavan kiinteistörahastojen kiinnostavuudelle, mutta toistaiseksi Titanium on suorittanut oikein hyvin. Pyrkimys kuitenkin päästä takaisin kelkkaan halvempaan hintaan ennen tilinpäätöksen julkistusta.

Fortumiin lisäys vain siitä syystä, että kurssi tänään -5,50% vs. OMXH +0,50%. Mitään oikeaa syytä en tälle löytänyt.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 16.12.2022 05.04

Mihin sä meinaat, että se lapsiperhe kodistaan, johon on käytännössä kaikki rahat sidottu, jota ei voi kuitenkaan myydä niin liikahtaa? Pienessä kunnissa kaikki omakotitalot vaan tyhjiksi mätänemään ja perheet liikahtelee nistien sekaan kaupungin vuokrakämppiin jotka ovat jo täynnä? Sun isäs liikahtaa hoitokotiin aika paljon helpommin, kuinka se muutenkaan yksin voi asua jos ei tajua mitä muutossa tapahtuu?

Olisit voinut edes lukea viestini ennen vastausta, puhut jostain auton poistamisesta käytöstä mutta mitäs kun sillä autolla pitää päästä töihin että saa edes jotain rahaa? Yksi pakastin nyt ei vaikuta mitään lämmityksen rinnalla. Ne uunit ja hellat tuottaa myös lämpöä samalla kun niillä kokataan. Luettelet jotain omia kikkoja miten säästät sähköä kerrostalossa, mutta sulla nyt tuntuu olevan ihan hakusessa mitä on sähköllä lämmittäminen… Oletuksena on jo, että lapsien harrastus- ja joululahjarahat painetaan siihen että saadaan jouluksi lämmin koti.

Aika turha nyt mitään sotahommia tähän on vääntää. Ja tämän hetken tilanne nyt on vähän muuta kuin ”joka pomppu”. Liioittelurangelle ja sodasta puhumiseen jos lähdetään niin sisällissotahan tällä menolla saadaan ja sähkölämmitteisissä omakotitaloissa pyssyjä makaa vähän enemmän kuin Helsingin kerrostaloissa.

Kun ehdit, niin kannattaa katsoa tuo mun viesti ajatuksella läpi, nimittäin nyt tuli melko ylimielinen vastaus…

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 16.12.2022 04.21

PikkuPro kirjoitti:

Oma näkemykseni on, että tää kannattas hoitaa talven osalta "katastrofitukena" ja ennen ensi talvea miettiä kestävämpi kuvio. Katastrofituella siis tarkoitan sitä, että jos joku sanotaanko 74v mummonmökkiläinen joutuisi muuten pois mökistään tai lähtisi sähköt, niin jotenkin hoidetaan. Tässä miljardituessa menee helvetisti hukkaan, tehottomasti ja siis se on oikeasti valtion lisävelkaa joka oikeasti nyt jo maksaa. Tehottoman esimerkkinä vaikka isäni: on yksin isossa sähkö-omakotitalossa ja jäätävät sähkölaskut. Mutta on myös varoja, ei ole mitään hätää paitsi että jotain lukuja muuttuu tilillä. Ei valtion kuulu tällaisia asioita korvata, part of the life ja siksi ihmisiä kehoitetaan hoitamaan vähän varoja pahan päivän varalle. Se paha päivä on tavallaan nyt. Se mihin musta on syytä puuttua on juurikin eläkeläiset, jotka on kalliissa sähkötalossa ja hankala monien hetkessä muuttaa ihan voimien takia. Mutta siltikin viimesijainen tuki eli jos on varoja, niin ei tämä ole valtion asia vaan tehdään niinkuin markkinataloudessa tehdään eli kun tilanne muuttuu, niin ihmiset reagoivat. Käytännössä siis mummonmökkejä pimenee lopullisesti mutta sitähän on tapahtunut jo 50-luvulta lähtien, nopeutuu prosessi vain.

Tässä sähköcasessa olisi imo syytä valtion vakuuttaa ihmisten elämää vain siihen asti, että vanhukset eivät joudu vararikkoon/taivasalle ja että heillä on ensi talveen aikaa miettiä kestävämpi lämmitysratkaisu. Tän voisi hoitaa ihan jopa toimeentuloturva-rakenteella, ehkä vähän lisäkäsittelijöitä systeemiin nyt-huhtikuu. Ideana siis ostaa aikaa ihmisille, jotka eivät ikänsä tai toimintakykynsä takia voi reagoida nopeasti -vanhukset ja vammaiset. Harkinnanvarainen tuki sähkölaskuihin nyt-huhtikuu. Muut saavat reagoida tilanteeseen itse: jos mun sähkö maksaisi 2000e kuussa niin en montaa kuukautta sitä hintatasoa maksaisi. Mä en suoraan sanoen ymmärrä tätä avuttomuutta ja pullamössöä: sulle tulee omasta mielestä liian iso sähkölasku niin "valtio apuun!" eikä mietitä, miten elämää muuttaa jotta se sähkölasku pienenee. Oon niin vihainen tästä, että laitetaan loppuun klassinen provosoiva vertailu: Ukrainassa miljoonat imiset joutuivat jättämään Kaiken päivissä, täällä itketään, kun saunaa ei voi lämmittää halvalla arkisin 16-19. Elämän resilienssi iloisesti kateissa.

Entäs (sähkölämmitteisissä) omakotitaloissa asuvat lapsiperheet? Ensin nousi polttoaineiden hinnat, sitten ruuan hinnat. Nämä mielestäni sellaisia nousuja jotka ovat vielä OK ja joihin voi varautua. Sitten nousi korot, tähänkin voi vielä varautua. Yksinäiset eläkeläiset nyt voi asua esim. kerrostaloissa mutta kyllä perheiden pitää saada asua taloissaan ilman kulujen järjetöntä yhtäkkistä kasvua.

Siihen että kaiken tämän jälkeen sähkön, joka on perushyödyke jota pitäisi tarjota aina kaikille järjelliseen hintaan, hinta moninkertaistuu tai pahimmassa tapauksessa jopa kymmenkertaistuu niin eihän sellaiseen kenenkään pitäisi tarvita sivistysvaltiossa varautua. Jos pitäisi, niin elämä olisi yhtä helvetin katastrofiskenaarioiden rakentamista ja niihin varautumista. Kyllä isojen kaupunkien ulkopuolisia perheitä, jotka asuvat sähköä käyttävissä omakotitaloissa koetellaan nyt suhteettoman paljon. Jos talo on ostettu vaikka viime vuonna kera pörssisähkön, niin mieti kuinka järjettömästi kustannukset ovat kasvaneet ihmisillä joilla saattaa olla vähän säästöjä, pari lasta ja bruttopalkat alle 3000€ per pää.

"jos mun sähkö maksaisi 2000e kuussa niin en montaa kuukautta sitä hintatasoa maksaisi. Mä en suoraan sanoen ymmärrä tätä avuttomuutta ja pullamössöä: sulle tulee omasta mielestä liian iso sähkölasku niin "valtio apuun!" eikä mietitä, miten elämää muuttaa jotta se sähkölasku pienenee"

Mitä esim. edellä mainitussa tapauksessa voi tehdä? Laittaa talo jota kukaan ei osta myyntiin ja hävitä kaikki pitkin hampain saadut säästöt siinä samalla? Vai lällätelläänkö vaan kaikille eri elämäntavan valinneille, että mitäs et asu kerrostalossa yksin ilman lapsia tai mitäs ostit sähkölämmitteisen talon. "Pöndeltä" kuitenkin saa taloja halvemmalla kuin kerrostalokämppiä kaupungeista, eikä kaikkien ihmisten tarvitse pakkautua kaupunkeihin. Sitä taloa nyt vaan joutuu lämmittää ettei se mene pilalle ja täysin arvottomaksi. Kaiken teknologisen kehityksen perusteella kyllähän sähkön pitäisi olla nykyaikana lähes ilmaista. Kyllä se maalämpöpumppukin sähköä vie, eikä noin 30k€ investointi vaan ole järkevä kun oletettavasti sähköä joskus tulevaisuudessa saadaan normaalilla hinnalla. Eihän sähkö ole ikinä ollut näin järjettömissä hinnoissa joten miten tällaiseen pitäisi osata varautua. Lisäksi kun sähköstä ei ole oikeasti pulaa vaan hinta perustuu järjettömään hinnoitteluun.

Tämän hetken tukisysteemihän on melko vitsi. ALV vähennyksestä hyötyy moni, joiden ei ole perusteltua hyötyä ja varsinaiseen tukeen pitää olla jo melko sietämättömät sähkölaskut monen taloudessa. Tuki pitäisi rakentaa siten, että sähkön säästäminen on järkevää mutta hinta on kuitenkin kohtuullinen. Esimerkki: katsotaan, että viime talvena pakkasasteilla x henkilöllä kului 8000kw sähköä. Tämän perusteella sitten henkilö x saisi esim. 5500kw sähköä normaaliin hintaan ja loppu olisi kalliimpaa. Helpompi järjestelmä olisi ehkä hintakatto, joka kannustaa säästämään sähköä, mutta ei tuhoa kenenkään elämänlaatua.

Moni tämän maan puurtaja, joka herää arkiaamuisin 5:00, ajaa tehtaalle tms. 20km, painaa siellä täyden työpäivän "paskalla palkalla", ajaa kotiin ja hakee ruuat ja tankkaa auton ihmettelee nyt että kun rahat ei riitä enää eres peruselämään, kun ei ennenkään ollut varaa hirveästi ylimääräiseen. En itse tähän porukkaan kuulu, mutta kyllä v*tuttaa että paskan politiikan takia tämäkin porukka on nyt "valittavaa pullamössöä" vaikka et varmaan tätä ihan näin tarkoittanutkaan...

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 16.12.2022 04.09

Jos esimerkiksi veden hinta kuluttajalle monikymmenkertaistuisi, niin siihen olisi paljon helpompi reagoida ja tämä kriisi olisi myös paljon tasa-arvoisempi. Pitääkö tähän varautua seuraavaksi?

Ratkaisu olisi kylläkin helppo, käydä suihkussa kuntosalilla / uima-hallissa / töissä, täyttää vesipulloja vaikka kirjastossa, juoda jotain muuta, syödä kertakäyttöastioilta jne.

Näytä koko viesti
Jalkapallon MM 2022 - Qatar - 5.12.2022 06.57

Longrun kirjoitti:

Japani - Kroatia päättyy 1-1.

Noh, eipä mennyt kontribuutio tähän ketjuun täysin hukkaan.

PS. joku voi vielä tulla saivartelemaan että peli ei ole päättynyt.

Näytä koko viesti
Jalkapallon MM 2022 - Qatar - 5.12.2022 04.17

JR kirjoitti:

Mikä ihmeen fiksaatio teillä transfoobikoilla aina on vessoihin ja suihkukoppeihin? Jotenkin huvittavan usein keskustelut päätyy siihen...

Käytännönläheinen esimerkki siitä kuinka ongelma konkretisoituu. Ongelmaan ei myöskään saada ikinä järkevää ratkaisua kuten ei tälläkään kerralla.

Näytä koko viesti
Jalkapallon MM 2022 - Qatar - 5.12.2022 03.43

Tuossahan se jo lukee että biologia… Tää nyt menee jo ihan naurettavaksi kun pitää näin väkisin vääntää ja saivarrella kaikkea joutavaa.

Vähän sama asia, kuin kysyisit, että lähdetäänkö ratkaisemaan matematiikan laskua / matemaattista pulmaa matikan kirjan vai filosofian kirjan avulla.

Näytä koko viesti