Olet täällä

Myöhäisheränneen duunarin säästö- ja sijoituspäiväkirja

8.11.2020, 15:59
#1
+45
Liittynyt:
8.11.2020, 15:25
Viestejä:
7

RING!!! Olisinpa vaan saanut aikanaan tuollaisen herätyksen, ja laittanut asiat yksi kerrallaan kuntoon. Kun muutin parikymppisenä lapsuuden kodista omille, ja aloitin opiskelun, niin en tiennyt oikein mistään mitään. Ei varmaan tavaton tilanne monelle nuorelle. Rahat paloivat epäterveelliseen ruokaan, alkoholiin, tupakkaan, betseihin, ja suoratoistopalveluihin. Kävin kaupassa kalliissa K-marketissa, enkä käyttänyt kestokassia. Opintolainaa en alkuun nostanut, vaan elin tuilla, vanhemmilta saaduilla almuilla ja osa-aikatyön pienillä tienesteillä. S- tai K-korttia, OP:n omistajajäsenyyttä tai vaikka Tradekan jäsenyyttä en ottanut, vaikka niistä olisi ollut hyötyä alennusten muodossa. En myöskään koskaan kilpailuttanut liittymiä, vakuutuksia tai sähkösopimustani. Tulojen ja menojen seuranta ei tullut mieleenikään.

 

Nyt, kun kelaan tuosta vuosia eteenpäin tähän päivään, niin koen olevani hyvinkin valveutunut näissä asioissa. Pyrin syömään terveellisesti, tupakan olen lopettanut, alkoholin käyttöä vähentänyt (nyt yli kuukausi ilman), ja suoratoisto palveluihinkaan ei juuri mene rahaa. Ulkona käyn syömässä 1-2 kertaa viikossa (lähinnä vain tyyliin lounasbuffassa). Omistan S- ja K-kortit, OP:n ja Tradekan jäsenyydet, ja pyrin hyödyntämään niitä, kun tarvetta tulee. Olen kilpailuttanut liittymäni, vakuutukseni ja sähkösopimukseni. Pääasiassa käyn Lidlissä kaupassa, mutta välillä esimerkiksi poikkean läheisessä Salessa hakemassa punalaputettua ruisleipää iltaisin (naurettavan halpaa). Olen nyt yli 2 vuotta seurannat tulojani ja menojani Excel taulukolla. Lisäksi olen tänä vuonna alkanut kirjoittamaan eräänlaisia muistiinpanoja ja kuukausikatsauksia sähköpostiini.

 

En haali mitään krääsää kotiini, enkä halua kantaa ruokakaupasta kotiin mitään ylimääräistä epäterveellistä moskaa. En kuitenkaan koe, että elämäni olisi pelkkää kituuttamista. Olen luonteeltani introvertti ja vapaa-ajalla tykkään olla enimmäkseen itsekseni. Esimerkiksi kuuntelen podcasteja ja luen sijoitusjuttuja. Välillä käyn kavereiden luona kylässä tai kaverit käyvät täällä luonani. Kerran tai kaksi viikossa pistäydyn jonkun kaverin kanssa kaupungilla lounaalla tai kahvilla. Joskus myös sukulaiset saattavat käydä kyläilemässä täällä (suurin osa asuu toisella puolen Suomea mitä minä). Koronaa edeltävältä ajalta kaipaan oikeastaan vain livemusiikkia ja ulkomaanmatkoja. Kolmivuorotyöni vuoksi en kuitenkaan hirveän monille festareille ja keikoille ole kerennyt. Ulkomailla kävin kerran tai kahdesti vuodessa. Mielestäni laatu korvaa määrän näissä asioissa.

 

Työt ja opiskelut

 

Tämän tekstin aloituskappaleen ja nykyisyyden välillä tapahtui paljon. Opiskelin kahdessa eri maakuntakaupungissa, valmistuin, mutta en koskaan tehnyt ”oman alan töitä”. Tämä johtui siitä, että sain ennen valmistumista työpaikan toiselta alalta. Olen nyt vähän yli neljä vuotta työskennellyt Contact centereissä, eli tarkemmin sanottuna olen tehnyt puhelin- ja chat-asiakaspalvelua. Näiden neljän vuoden aikana olen työskennellyt kolmessa eri yrityksessä, kahdessa eri maassa. Tiedän, että tämä ei ole järin arvostettu ala, sillä varsinaista pohjakoulutusta tälle alalle ei ole, eikä tälle alalle työllistymiseen ole korkeaa kynnystä. Omista työkavereistanikin löytyy opiskelu- ja työhistorian puolesta vähän kaikenlaista kulkijaa.

 

Tykkään nykyisestä työstäni, joka on puhelinasiakaspalvelua (huom en myy mitään). Teen kolmivuorotyötä, jossa työputkien jälkeen on pitkät vapaat. Pidän erityisesti ilta- ja yövuoroista, koska en ikinä ole ollut aamuihminen. Niin monet aamutunnit tuli nukuttua ohi lukiossa ja ammattikorkeakoulussa. Työni sujuu enimmäkseen rutiinilla, mutta joskus asiakkaat heittäytyvät aggressiivisiksi ja suusta pääsee sammakoita (aikuiset ihmiset huh huh). Silloin meinaa ns ”veekäyrä” nousta meikäläisellä. Onneksi suurin osa asiakkaista on aika tavallisia ja jotkut jopa ihan mukavia. Työssä auttaa jaksamaan myös ympärillä olevat mukavat ja fiksut työkaverit. Alun perin olen siis koulutukseltani Restonomi (matkailun koulutusohjelma), mutta MaRa-alan töihin en tule palaamaan.

 

Nykyisessä työpaikassa olen ollut vähän yli 2,5 vuotta. Tänä aikana ympärilläni ihmiset ovat vaihtuneet, joten tämä alkaa olla ihan hyvä pätkä täällä. Välillä katson työpaikkailmoituksia, mutta ei sieltä oikein löydy mitään mielenkiintoista. Joihinkin paikkoihin olen hakenut, mutta en ole saanut edes kutsua haastatteluun. Mulla ei ole kuitenkaan mikään palava halu pois täältä, joten en stressaa asiasta. Olen hyvä työssäni ja olen tyytyväinen työvuorokiertooni sekä palkkaani. Suunnitelmissa olisi kuitenkin alkaa opiskelemaan työn ohella jotain. Päällimmäisen mielessä on ollut opiskella polkuopintoina Tradenomiksi.

 

Minkä verran tästä tienaa sitten? Noh, viime vuonna vuosituloni olivat noin 35,5k€. Tähän tosin vaikutti se, että tein aika paljon ylitöitä. Tänä vuonna ei ole koronan vuoksi ollut niin paljoa ylitöitä tarjolla, joten vuositulot tulevat olemaan noin 34k€. Kuukausipalkkani on vähän alle 2k€, ja päälle tulevat vuorolisät, ja mahdolliset ylityöt. Mielestäni työn sisältöön nähden palkkani on hyvä.

 

Lainat, sijoitukset ja säästöt

 

Multa löytyy opintolainaa ja asuntolainaa. Kuten alussa mainitsin, niin en opintolainaa aluksi nostanut, mutta lopuilta taivuin sitä nostamaan, vaikka vanhemmat kielsivät. Kun on tässä vuosien mittaan valaistunut asioista, niin harmittaa ainoastaan se, että nostin lainaa vain 6500€. Siitä olen nyt maksanut sen verran pois, että lainaa on jäljellä noin 5200€. Neuvottelin nyt vasta pankin kanssa takaisinmaksu suunnitelman uusiksi, ja lyhennyksiin (kuluineen ja korkoineen) menee alle 50€/kk.

 

Asuntolainaa nostin alun perin 115k€, ja laina-ajaksi tuli 23 vuotta. Takaisin maksuun menee noin 450€/kk. Nyt lainaa on jäljellä noin 113k€. Asun Tampereen talousalueella kerrostalossa kaksiossa (uudiskohde), mihin muutin pari kuukautta sitten. Tämä on siis ASP-lainalla ostettu, joten tässä vietän päiviäni ainakin syksyyn 2022 asti. Kummankaan lainan takaisin maksussa en kiirehdi, vaan makselen pois tähän nykyiseen tahtiin.

 

Osakkeisiin sijoittamisen aloitin vajaa kaksi vuotta sitten, kun avasin arvo-osuustilin OP:lle. Pohjalla oli toki perintönä saatuja Nordean osakkeita, mitkä muodostivat ns ”kivijalan” salkulle. Nykyään salkku on arvoltaan noin 15k€, ja sieltä löytyy Aspon, Kemiran, L & T:n, Nordean, Oriolan, Outokummun, Scanfilin, TietoEvryn ja Verkkokauppa.comin osakkeita. Tulevaisuuden tavoite on, että salkussa olisi 10–15:sta eri firman osakkeita. Toistaiseksi olen kiinnostunut vain kotimaisista yhtiöistä, ja tarkemmin sanottuna hyvät osingonmaksajat kiinnostavat. Nykyistä strategiaa voisi luonnehtia ”osta ja unohda” tyyppiseksi.

 

Tällä hetkellä säästöjä tai ”käteispossaa” ei juuri ole. Sen verran pidän rahaa tilillä, että laskut tulee maksettua. Nyt olisi kuitenkin suunnitelmissa tämän vuoden loppu, ja ensi vuoden alku säästellä, mutta en sulje sijoittamista kokonaan pois, jos löydän mielestäni hyviä ostopaikkoja.

 

Miksi kirjoitan?

 

Joku saattaa miettiä, että mitkä ovat motiiviini kirjoittaa tänne. Tiedän, että en ole mikään yli 60k€/vuosi massimies, eikä minulla ole taustaa esim pokerista, toisinkuin joillakin täällä on. Kuten jo aiemmin tekstissäni mainitsin, niin olen omaan sähköpostiini kirjoittanut kuukausikatsauksia ja muistiinpanoja säästämisistäni/sijoituksistani. Lisäksi olen välillä jakanut ajatuksiani ja tekstejäni kavereilleni. Tämän lisäksi suoritan nyt tähän aiheeseen (säästämiseen ja sijoittamiseen) liittyvää kurssia avoimessa AMK:ssa. Olen saanut positiivista palautetta teksteistäni, ja eräs kaveri jopa ehdotti blogin perustamista.

 

En kuitenkaan koe olevani valmis perustamaan varsinaista blogia. En jaksa miettiä esimerkiksi blogin ulkoasuun liittyviä juttuja. Tavoitteeni ei ole myöskään tehdä rahaa tällä. Haluaisin jonkin paikan (muun kuin oman sähköpostin) mihin kirjoittaa ajatuksiani, joten tällainen keskustelupalsta, mistä kuvittelisin löytyvän samanhenkistä porukkaa vaikuttaa juuri oikealta paikalta julkaista tällaisia mieleni tuotoksia. Olen tätä palstaa seurannut muistaakseni vajaat 2 vuotta. Erityisesti Akin, Jenssin ja Farseerin kirjoitukset ovat olleet mielestäni hyviä.

 

Välillä juttuni saattavat pomppia laidasta laitaan ja jotkut asiat voisin varmaan perustella paremmin. Teksteissäni saattaa olla myös huonosti muotoiltuja lauseita ja kirjoitusvirheitä, mutta toivon etteivät ne pilaa kenenkään lukunautintoa. En ollut kiitettävän oppilas koulussa äidinkielessä (en yllättyisi, vaikka mulla olisi lievä lukihäiriö), eikä minulla ole juuri kokemusta tällaisen ”blogin” pitämisestä.

 

Lopuksi

 

Olen iloinen, jos saan teiltä palautetta ja ”sparrailua” teksteihin. Kaikilla on oikeus mielipiteeseen, mutta toivoisin, että jutut pysyisivät ns ”poliittisesti korrekteina”, sillä pyrin näissä teksteissä itsekin siihen. En odota pelkkää positiivista kannustusta, mutta jos negatiivinenkin palaute olisi rakentavaa, niin minulla olisi helpompi tulevaisuudessa kehittyä paremmaksi kirjoittajaksi. Kysymyksiä ja kehitysehdotuksia saa heitellä. Ihan kaikkea elämästäni en halua avata, koska haluan ainakin toistaiseksi säilyttää tietyn anonyymiteetin. Mitään tiettyä julkaisutahtia en lupaile, mutta pyrin kirjoittamaan varsinkin silloin, kun on jotain raportoimisen arvoista.

29
+1
0
-1
29
0
10.11.2020, 21:59
+45
Liittynyt:
8.11.2020, 15:25
Viestejä:
7

Kirjoitankin jo nyt uuden viestin. Jenkkilän vaalien alla kurssit laski ja se kyllä osu meikäläisenkin salkkuun. Miinus oli nelinumeroinen, ja salkun arvo oli alimmillaan noin 14,5k€. Sen jälkeen ollaan tultu ylöspäin, ja eilen maanantaina salkkuni arvo nousi yli 600€. Uskallan yli 99 % varmuudella sanoa, että salkkuni arvo ei ole ennen tätä kohentunut yhdessä päivässä näin paljoa. Tänään nousu jatkui, ja salkkuni lähestyy 16k€ rajaa. Pullat ovat mielestäni hyvin uunissa, mitä nyt mietityttää se, että ollaan melko korkeissa lukemissa pörssissä. Minkä verran tullaan alas ja milloin, sitä ei kukaan varmaksi tiedä. Tämä vuosi on ollut kummallinen pörssissä.

 

Sinänsä on saavutus, että vaikka ylöspäin on tultu, niin siitä huolimatta salkkuni on vähän miinuksella edelleen. Näin jälkikäteen ajateltuna, oli vähän hölmöä tankata elo-syyskuussa L&T :a, Kemiraa ja TietoEvryä isoilla panoksilla salkkuun (noin 2,5k€ kutakin). Tarkoitan siis, että enemmän ajallista hajauttamista näissä olisi voinut harrastaa, mutta toisaalta ei minua haittaa liikaa vaikka ovat miinuksella, kun ostin niitä pitkällä tähtäimellä, ja uskoisin näiden makselevan tulevaisuudessakin hyvää osinkoa. Outokumpu (Hankintahinta 3,19€ ja 316 kpl) ja Aspo (@8,39€, 132 kpl), ovat molemmat rankasti miinuksella.  Pitää miettiä myynkö ennen vuodenvaihdetta pois, vai odottelenko päiviä parempia. Outokumpu oli näin jälkikäteen katsottuna hölmö sijoitus, mutta laitetaan sen pikkii, että olin maaliskuussa 2019 melko aloittelija näissä hommissa. Kummun arvo laski tuolloin parissa päivässä tuohon lähemmäs kolmea, eikä se edellisen vuoden aikana ollut niin alas mennyt. Tästä innostuneena painoin sitten tonnin siihen. Aspoakin taisin ostaa ihan vaan, kun OP:n aamukatsauksessa suositeltiin tän vuoden alussa.

 

Scanfil on hyvin plussalla (@4,50€, 269kpl), ja uskon, että potentiaalia on yli 6€:n tulevaisuudessa. Nordea on siitä erikoinen salkussani, että siinä ei näy hankintahintaa. Tämä johtuu siitä, että ukkini oli aikoinaan KOPin osakkeita ostanut, ja 90-luvun myllerryksissähän KOPin osakkeet muuttuivat Meritan osakkeiksi, ja siitä sitten lopulta Nordean osakkeiksi. Sain osakkeet perintönä 17 vuotta sitten ukin kuoltua. Joitain markkoja ne ovat joskus maksaneet, mutta en tiedä onko varmaa tietoa hankintahinnasta mistään saatavilla. Joku perehtyneempi saa tulla kertomaan vastauksen halutessaan. Mutta ei siinä, hyvin ovat osinkoa jauhaneet entiset KOPit kaikki nämä vuodet.

 

Elikkä Scanfiliä ja Nordeaa lukuunottamatta kaikki ovat salkussani miinuksella. Rakennan kuitenkin tätä hommaa pitkällä tähtäimellä. Kun osinkoa tulee, niin ne on tarkoitus sijoittaa taas uusiin osakkeisiin. Korkoa korolle, niinku viisaammat ovat neuvoneet.

 

Palkka, säästäminen ja elintavat

 

Koronan myötä tosiaan töissä ylityöt väheni, ja vaikka eilen saatiin hyviä uutisia, niin en nyt sen varaan laske, että maailma on taas "normaali" ensi tammikuussa. Työrintamalla tämä tarkoittaa sitä, että en palkkatulojen kasvuun usko. Tammikuussa tulee indeksikorotus palkkaan, mutta ei se paljon lämmitä, kun pahimmassa tapauksessa koko ensi kalenterivuosi voi mennä ilman ylimääräisiä työvuoroja. Näin ollen ensi vuoden palkkatulot lasken aikalailla karkeasti "tämän vuoden tulot miinus 2k€".

 

Aion olla ensi vuonna säästeliäämpi mitä tänä vuonna. Tänä vuonna menot oli kovat ja suurimpana syynä oli muutto uuteen asuntoon. Ostin sen kunniaksi sängyn ja sohvan (pakasta vedettyjä molemmat). Lisäksi jouduin kolme kuukautta maksamaan sekä vanhan asunnon vuokraa, että nykyisen lainan lyhennystä. Jälkiviisaana voi sanoa, että olisi kannattanut lykätä asuntokauppoja jokunen kuukausi eteenpäin viime vuonna tai ottaa lainan lyhennystä kolme kuukautta enemmän.

 

Opintolainaa maksoin ennen melkein 100€/kk lyhennyksinä, mutta kuten aloitusviestissä kerroin, niin neuvottelin maksuerät pienemmiksi (vajaa 50€/kk). Lisäksi rahaa paloi passin uusimiseen (seuraavan kerran sitten vuonna 2025) ja Tradekan jäsenyyteen (kertaluontoinen maksu). Paha paukku oli, kun jouduin viime kuussa polttamaan autoni huoltoon yli 1000€. Elämässä tulee välillä ikäviä yllätyksiä. 

 

Näiden enemmän ja vähemmän pakollisten lisäksi rahaa paloi aika-akselilla tammi-syyskuu välillä vähän liikaakin kahvitteluun, pikaruokaan ja alkoholiin. Elämän epäterveellisiä valintoja voisin karkeasti sanoa. Välillä oli hauskaa "viihteellä", ja välillä ei. Mutta eipä näidenkään eurojen perään kannata itkeä. Asun nyt kauempana Tampereen ytimestä mitä aiemmin, joten näitä edellä mainittuja kiusauksia on vähemmän. Lisäksi toki koronan myötä ei mitään menoa ja meininkiä tahdo olla. Myöskään nykyisestä kaveripiiristä ei monikaan houkuttele kupittelemaan. Osittain tämä tosin johtuu siitä, että monet viikonloput ja juhlapyhät menee meikäläisellä töissä. 

 

Olen ollut nyt yli kuukauden ilman alkoholia, eikä tee edes tiukkaa. Sinänsä huvittavaa, että jääkaapista löytyy kolme pulloa skumppaa ja pullo giniä, ja taas ikkunalaudalta kurkistelee pullo punaviiniä, sekä astiakaapin avatessani siellä odottaa puteli Jack Danielsiä. Ei, ei silti suu napsaa (ja lähes nämä kaikki sain syyskuussa tuparilahjaksi). Ei vaan kiinnosta.

 

Olen nykyisiin "setteihin" elämässäni ihan tyytyväinen, mutta salikortin voisin näin yli 6 kk:n tauon jälkeen viimeinkin hankkia. Tykkään tehdä pitkiä kävelylenkkejä (10-30km), mutta syys/talvisäässä se ei houkuttele. Näin ollen kuntosalille siirtyminen on fiksu valinta. Saan onneksi salin maksettua työpaikan Smartumeilla. Tänä vuonna en niitä ole voinut käyttää, joten koko 400€ Smartum saldolla saa maksettua salin pitkäksi ajaksi. Eli nyt, kun kirjoita tähän ylihuomenna ostamaan salikortti, niin sen teen, kun olen kerta "julkisesti asiaan sitoutunut".

 

Menot ja tulevat tavoitteet

 

Vuonna 2019 vuosimenoni olivat 26131,99€. Silloinkin paloi paljon rahaa, mutta kävin sentään kolme kertaa ulkomailla vuoden aikana. Tänä vuonna reissut ovat ymmärrettävästi olleet maakuntiin ja pääkaupunkiseudulle. Tänä vuonna vuosimenoni ovat olleet 24081,66€, enkä usko niiden tuosta hirveästi kasvavan enää kuin 100-200€ (onneksi joulukuun luottokortit höyläilyt tulevat maksuun vasta ensi vuoden puolella). Melkein pari tonnia olen kuitenkin kirinyt alaspäin viime vuodesta. Parempaan olisi kuitenkin pitänyt pystyä, joten pieni pettymys jää itseeni. Noh, ensi vuonna sitten paremmin.

 

Aiempaan verattuna olen tehnyt sen päätöksen, että laadin jo nyt vuoden 2021 budjetinpohjan Exceliin. Olen laittanut sinne ylös kaikki melko hyvin ennakoitavissa olevat menot, eli: vastikkeet (asunto ja autopaikka), lainan lyhennykset (asunto ja opinto), sähkö (arvio tämän vuoden kulutuksen pohjalta), puhelinliittymä (arvio samalla tavalla kuin sähkölaskuissa), vakuutukset, jäsenmaksut (kuulun Osakesäästäjiin, Veronmaksajien keskusliittoon ja SMJK:n). Näihin arvioin menemän 9405,38€. Aika hurjaa ajatella, että noin paljon menee vuodessa rahaa vaikka en itse ostaisi ruokaa ja hengailisin vain kotona :D. Mielestäni tämä kulurakenteen ennakoiminen ensi vuodelle oli fiksua.

 

Tähän loppuun paljastan ensi vuoden tavoitteeni:

 

TAVOITTEET 2021

 

Säästäminen

-Voittaa kuukausittain edellisen vuoden saman kuukauden menot, eli vähemmän menoja kuin edellisenä vuonna samaan aikana (Rautalangasta vääntäen Tammikuu 2021 vs tammikuu 2020, helmikuu -21 vs helmikuu -20 jne)

-Vuoden menot yhteensä alle 19000€

-Vuosisäästöt yhteensä vähintään 4000€

 

Osakeomistusten kasvattaminen

-Loppuvuodessa 10-15 eri yhtiön osakkeita salkussa

 

Terveys

-Terveellisessä ravinnossa pysyminen (puoli kiloa päivässä jne)

-Enemmän liikuntaa mitä tänä vuonna

-Paino alle 75kg (Tällä hetkellä 77kg)

6
+1
0
-1
6
0
11.11.2020, 13:02
+575
Liittynyt:
20.7.2016, 19:14
Viestejä:
604

Erinomaista bloginalkua. Toivottavasti jaksat kirjoitella. 

4
+1
0
-1
4
0
12.11.2020, 21:37
+45
Liittynyt:
8.11.2020, 15:25
Viestejä:
7

Ja taas kirjoitan tänne. Ei todellakaan ollut tarkoitus näin tiuhaan tahtiin julkaista, mutta vähän nyt halusin ajatuksiani jakaa.

 

Kirjasin tämän kuun puhelinlaskua kuukauden menot Excel taulukkoon. Samalla vilkaisin koko vuoden menot taulukkoa, ja silmään pisti, että nyt ei ihan joku täsmää. Aloin tutkimaan asiaa tarkemmin, ja selvisi, että oli käynyt klassinen "Piti painaa kutosta, mutta painoin kasia", näppäilyvirhe. Korjasin heiton tämän kuun budjetista, ja kun olin kerta vauhtiin päässyt niin tarkistin koko vuoden kuukausien menot. Lopputulema olikin, että tänä vuonna on mennyt rahaa 23 922,16 €. 

 

Rahaa on siis mennyt vähän vähemmän mitä luulin. Mistä tämä erhe johtuu? En osaa tarkalleen sanoa, mutta olen ajan myötä eri tilanteissa joutunut poistelemaan ja lisäämään rivejä Marttojen sivuilta otettuun Excel pohjaan. Veikkaan, että näissä muokkauksia joku tavu on mennyt väärinpäin tai jotain, joten kaikkien solujen välillä ei yhteenlasku pelitä, niinkuin pitäisi. Ensi vuodelle otin uuden pohjan, ja yritän olla liikaa sitä sörkkimättä, että näin ei pääsisi käymään uudestaan. Veikkaan myös, että tässä 2,5 vuoden aikana, mulle on saattanut sattua huolimattomuus virheitä (laskenut jotain väärin, lyönyt bussilipun kahteen kertaan, pilkku väärässä paikassa jne). En nyt jaksa alkaa haravoimaan kaikkia tilitapahtumia ja kuukausibudjetteja läpi kesästä 2018, sillä uskon laskelmieni pitävän yli 99 % paikkansa. Onneksi nyt laskuvirhe kääntyi "edukseni".

 

Vedonlyönti

 

On tosiaan tullut betsailtua tässä vuosien mittaan enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Täksi vuodeksi oli suunnitteilla lukea Jorma Vuoksenmaan kirja, ja panostaa hommaan enemmän. Korona sekoitti kuvioita keväällä (Ei paljoa E-urheilun ja Valko-Venäjän liigan betsailu kiinnostanut), ja koronan jälkeen kesällä ei betsit napsuneet (Veikkausliiga pääasiassa). Kirjakin jäi lukematta, ja tappiota kertyi betseistä sitten heinäkuu-syyskuu akselilla noin 400 €. Päätinkin lopettaa betsailun nyt toistaiseksi. Ehkä joskus tulevaisuudessa pistän jotain huvibetsiä, mutta totesin etten jaksa perehtyä niin paljon asioihin, että lähtisin tavoittelemaan tietä voitolliseen "pelisijoittamiseen". 

 

Sijoittaminen

 

Toinen syy lopettaa betsaaminen on se, että tästä pörssiosakkeisiin sijoittamisesta on muodostunut itselleni mielenkiintoisempaa tekemistä. Enpä olisi esim 3 vuotta sitten uskonut, että tulevaisuudessa päivittäin kulutan aikaa podcastien, Inderesin/Nordnetin youtubevideoiden, sijoitusblogien ja Sijoitustiedon parissa. Mahtuu toki muitakin mielenkiinnon kohteita vapaa-aikaani, mutta näihin olen paneutunut paljon. Saa nähdä milloin otan varsinaista sijoituskirjallisuutta luettavaksi tai äänikirjana kuunneltavaksi. Välillä tosin tuntuu, että omalla to do listalla on vähän liiankin kanssa kaikkea mihin haluaisin tutustua, mutta ei ole vain aikaa. Esimerkiksi "Pörssipäivä" ja "Mitä maksaa?" podeista en ole montaa jaksoa kerennyt kuuntelemaan, vaikka siellä on varmasti tosi hyviä jaksoja.

 

Salkkuni on muuten lukemissa 15 735,05 € , ja 4,55 %(615,15 €) pakkasella. Edellisessä postauksessani mainitsin kaikki salkkuni yhdeksän osaketta lukuunottamatta Oriola (@1,93 € ja 674 kpl) ja Verkkokauppa (@5,67 € ja 230 kpl). Nämä kaksi hankin salkkuuni, kun myin Fortumit pois (@18,35 € ja 146 kpl), ja jotain piti saada tilalle. Q3:n tuloksia oltiin juuri julkistamassa, joten "betsasin" näitä. Vähän ovat molemmat nyt miinuksella, mutta Verkkiksestä sentään tuli vasta osinkoja. Katsotaan pidänkö salkussa vai myynkö Q4:n jälkeen pois vai ostanko peräti lisää. Vähän jokereita molemmat salkussa, mutta Verkkiksen uskon ainakin parantavan. Nythän oli Singles day ja kohta on Black Friday, sekä sitten tietty joulu, joten näin maalaislogiikalla voisi olettaa, että Verkkis takoo hyvän Q4:n, ja osakkeen arvo nousee sitä myötä. Oriola sen sijaan saattaa olla vähän hassihankinta, mutta ihan hyvää osinkoa se on maksellut viime vuodet. 

 

Tänä vuonna Luovutusvoitot ovat 1 549,94 €, ja osingot 178,77 €. Yhteensä olen 1 728,71 € plussalla. Luovutustappioita mulle ei ole kertynyt koskaan, mutta "sijoitusura" on melko lyhyt vielä. Vähän houkuttaisi myydä Scanfilit pois, jossain vaiheessa ennen vuodenvaihdetta, niin 2k€:n raja menisi rikki tältä vuodelta. Ihan hyvin on mennyt suhteessa siihen minkä kokoinen salkku mulla on. Tarkoitus olisi kuitenkin jatkossa holdailla enemmän, eikä olla tämän tästä myymässä, kun osake on 5 - 10 % plussalla.

 

Muu elämä

 

Muusta elämästä mainittakoon, että eilen meni pitkästä aikaa ylitöiksi, kun päivän lopussa ollut palaveri venyi, eli yhdeksän tunnin päivä ja siitä sitten neljän ruuhkaa. Ei kuitenkaan paljoa harmittanut. Ihan mielenkiintoinen palaveri oli. Sitä lupaamaani kuntosalikorttia ei tullut tänään hommattua. Selittelyn makua, mutta sali on toisaan 24/7 auki, mutta asiakaspalvelu on vain pari tuntia iltapäivästä auki. Koska tänään oli iltavuoroon meno, niin en kerennyt käymään aspassa ostamassa korttia. Aion kuitenkin maanantaina hoitaa tämän asian pois to do listalta, kun mulla on silloin vapaapäivä.

 

Mainittakoon myös, että sain vanhan mikroni myytyä nettikirpparilla, ja ostaja tulee sen huomenna hakemaan. Parikymppiä siitä mulle, niin tulee seuraava kauppareissu käteisellä hoidettua. Vielä, kun saisin noita vanhoja astioita kaupaksi (laseja, mukeja ja riisikuppeja). Sillä olen laittanut myyntiin, kun on vähän liikaa astiastoa kertynyt yhden henkilön talouteeni tässä vuosien varrella. Muuten ei onneksi nurkissa pyöri mitään ylimäärästä krääsää mitä pitäis olla kauppaamassa pois.

 

Holittomuuteni on kestänyt kohta kaksi kuukautta. Ei tee edes tiukkaa. Olen myös tyytyväinen itseeni, koska olen jättänyt punaisen lihan kokonaan pois. Syön kuitenkin kanaa melkein päivittäin. Makaroonimössö kanajauhelilla on aika simppeli tehdä. Lisäksi olen jättänyt vaalean leivän pois (kyllä ruisleipä on hyvvee). Kasviksia menee myös puoli kiloa päivässä, kurkkua ja tomaattia pääasiassa. Kurkkusiivuja on erityisen mukava dippailla itsetehtyyn dippiin. Aamupalaksi tulee otettu rasvatonta jugurttia myslillä ja marjoilla (hilloja nam).

 

Tiedostan kuitenkin, että olisi hyvä opetella tekemään enemmän erilaisia lämpimiä ruokia, niin olisi tää syöminen monipuolisempaan. Pitänee ottaa aikaa perehtyä näihinkin asioihin joskus enemmän. Erityisesti erilaiset keitot kiinnostaisivat. Luin pari kk takaperin jostain artikkelista, että Aasiassa ylipainoa esiintyy muita länsimaita vähemmän, ja esimerkiksi Vietnamissa ylipainoisia on todelle vähän väestöstä. Osittain tämä selittyy, että paikallinen ruokakulttuuri suosii esimerkiksi keittoja.

 

Lopuksi todettakoon, että olen elämääni todella tyytyväinen. Nukun hyvin, mulla on kiva koti, töissä kulkee ja ihmisuhteetkin on kunnossa. Avoimen AMK:n kurssilla tulee opittua uutta ja tänne kirjoitelu on mukavaa puuhaa.

 

Ps. Kiitos Farseer palautteesta. Muunmuassa sun teksteistä innostuin itse kirjoittelemaan tänne.

4
+1
0
-1
4
0
12.11.2020, 23:47
-39
Liittynyt:
6.5.2020, 10:44
Viestejä:
35

Loistava blogi. Noihin Nordean osakkeisiin vois soveltaa hankintameno-olettamaa. Jos myyt €7 niin hankinta hinta on €2.8. Lisää siitä täällä:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osakkeiden_myynt/

Osakesäästötilin avaamisessa vois kans olla järkeä. Ei tarvi joka vuosi olla veroja maksamassa:

https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/tilit/osakesaastotili

 

3
+1
0
-1
3
0
4/13
16.11.2020, 21:23
+45
Liittynyt:
8.11.2020, 15:25
Viestejä:
7

Nukkumavapaa

 

Siitä tulee muuten ihan hyvä fiilis, kun Sijoitustiedon viikkokirje tulee sähköpostiin ja oma blogi näkyy päivittyneet blogit listalla. En nyt mitenkään liikaa ylpisty, mutta halusin vain mainita.

 

Pääsin aamulla klo 07:00 yövuorosta ja ajelin kotiin (7 kilsaa, joten ei kestä kauaa). Nukuin pitkään, nousin kolmeen jälkeen ja kävin suihkussa. Sitten söin "aamupalan" ja käytin tiskikoneen päällä. Aina kaikkea touhutessa laitan jonkun podcastin tai videon pyörimään puhelimelta/läppäriltä taustalle. Sattumalta Youtube tarjosi Juha Helpin haastattelun . Vanha haastattelu, mutta tuli tarpeeseen, kun hän on jäänyt minulle melko tuntemattomaksi henkilöksi. Ihan hyvää settiä, ja meikäläiselle tuli vähän puun takaa, että Helppikin on koulutukseltaan Restonomi (ei tosin ihan valmistunut).

 

Lähdin viimeinkin ostamaan salikortin. Sali on onneksi tuossa lyhyen matkan päässä (2 km). Otin nyt aluksi kahden kuukauden kokeiluun. Katson, että miten lähtee homma toimimaan. Viime vuonna oli salikortti, mutta välillä saatto mennä useampi kuukausi väliä, etten käynyt ollenkaan (vähän hävettää tämä). Jatkossa olisi tarkoitus mennä aina salille, kun päivästä löytyy parin tunnin väli tyhjää, mutta samalla haluan vältellä ruuhkapiikkejä (eli siis arkisin klo 16–20). Kolmivuorolaisena tämä tarkoittaa sitä, että aamuvuoropäivinä sali jää välistä, mutta muuten sitten ilta- ja yövuoropäivinä sekä sitten tietty vapailla käyn, jos vaan suinkin mahdollista. Mitään tiettyä ohjelmaa en ota vaan alkuun haluan vain saada hien pintaan. Juoksumattoa, kuntopyörää, lihaskuntoa jne. Tarkoitus oli saada paino putoamaan, on pyörinyt tässä 77–78 haarukassa jo pitkään, joten 2–4 kiloa ois tarkoitus pudotella pois.

 

Salilla käynnin jälkeen siivosin asuntoni (imurointi, pintojen pyyhkiminen, lakanoiden vaihto). Ihan mukavaa puuhaa sekin, ja en koe siivousta ollenkaan vastenmielisenä. Tämän jälkeen kokkasin makaronimössöä ja söin. Maha täynnä oli mukava tsekkailla juoksevia asioita, sekä vähän kurssin tehtäviä. Kurssi mitä suoritan avoimessa amk:ssa, on sellainen, että maanantaina tulee tehtävät ja ne pitää palauttaa sunnuntaihin mennessä. Pyrin tekemään ne äkkiä pois, etteivät jää roikkumaan ja deadlinet pauku. Tänään en jaksanut tehtäviä tehdä, mutta huomenna salin jälkeen pusken ne kasaan. Veikkaan, että vie 2–3 tuntia aikaa.

 

Näin vierähti ensimmäinen vapaapäiväni, eli niin sanottu "nukkumavapaa". Aloin kirjoittamaan tätä viestiä jo päivällä, mutta lopulta sain kirjoiteltua tämän loppuun vähän ennen nukkumaan menoa. Tämä on yllättävän aikaa vievää puuhaa, sillä haluan kirjoittaa hyviä tekstejä. Vähän harmittaa noissa ensimmäisissä viesteissä, kun siellä oli joistain väleistä jäänyt sana tai kaksi pois, ja taisi sinne jotain kirjoitusvirheitäkin jäädä. Ei onneksi kaada maailmaa.

 

Sijoitukset

 

Sijoituksista mainittakoon, että viime viikon lopulla salkku laski, mutta tänään on ollut nousupäivä. Arvo on tällä hetkellä 15 892,98 € (-407,05€ -3,01%). Vähän jo houkuttelisi Scanfil (@5,68 €) "lyödä lihoiksi", ja rikkoa se edellisessä viestissä mainitsemani +2k€ raja. Toisaalta mulla ei ole mitään kiirettä myydä, niin tyydyn katselemaan mihin suuntaan homma etenee vuoden loppua kohti.

 

Tuo 2000 € ei sinänsä ole iso summa, mutta fakta on, että se on vähän yli kuukausipalkkani verran. Tulee ihan hyvä fiilis, kun ajattelee, että tällä "harrastuksella" olen tehnyt yhden kuun palkan verra ylimääräistä. Jos vertaa vedonlyöntiin, niin viime vuonna jäin betseistä voitolle +824,05 €, ja tänä vuonna on tullut tappiota, joten tässä "pelissä" olen pärjännyt paremmin. Toki noista myyntivoitoista verottaja haukkaa osansa toisin kuin betseistä mitkä tulivat nettona.

 

Tuossa sain kommenttia jo ColdFinger, että minun kannattaisi avata Osakesäästötili. Kun osakesäästötilit olivat saapumassa, niin meikäläiseen ei niiden myyntipuheet jostain syystä uponneet. Nyt on mielenkiinto kuitenkin alkanut heräämään. Teen tätä hommaa kuitenkin pitkäjänteisesti, ja jos elämä menee suht normaalisti ilman isompia katastrofeja, niin en näe mitään syytä, miksi rahat pitäisi Ost:lta takaisin käyttötilille kotiuttaa lähitulevaisuudessa. Voisin osingoilla ja voitokkailla myynneillä kasvatella pottia siellä hamaan tulevaisuuteen asti.

 

Ongelma tässä on se, että kaikki pankkipalveluni ovat keskitetysti OP:lle, eikä heillä vielä ole Ostia. Rehellisesti sanottuna en tämän kivijalkapankin strategiaa tässä asiassa. Ärsyttää myös, että Ostia luvattiin tämän vuoden loppuun, mutta viimeisimmän tiedon mukaan se on tulossa ensi vuoden alussa. Tästä asiasta täytyy antaa ehdottomasti risuja.

 

Terveys

 

Parina viime päivänä ei ole ihan tullut syötyä puolta kiloa kasviksia päivässä. En myöskään kerennyt tehdä lämmintä ruokaa, joten ilta- ja yövuoroissa tuli vedettyä legendaarisia roiskelättyjä. Ei hirveän terveellistä, mutta onneksi halpaa. Välillä pitää soveltaa elämässä.

 

Kävin eilen kaverin kanssa kaupungilla pizzalla ja kahvilla. Emme olleet puoleentoista viikkoon nähneet, joten oli mukavaa vaihdella ajatuksia Kotipizzan monstereiden äärellä. Puhuttiin mm ihmissuhteista ja töistä. Kaveri myös kehui tätä blogiani hyväksi, ja kannusti jatkamaan kirjoittelua.

 

Uskon, että säännöllisen liikunnan myötä jaksan nykyistä paremmin töissä ja muussa elämässä. En koe olevani erityisen huonossa kunnossa henkisesti/fyysisesti, mutta parantamisen varaa on. Parempi asettaa tavoitteita ja pyrki menemään niitä kohti, kuin jäädä vaan paikoilleen makaamaan.

4
+1
0
-1
4
0
17.11.2020, 08:34
+19
Liittynyt:
1.8.2016, 13:11
Viestejä:
16

Simo Karjamaa kirjoitti:

Vedonlyönti

 

On tosiaan tullut betsailtua tässä vuosien mittaan enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Täksi vuodeksi oli suunnitteilla lukea Jorma Vuoksenmaan kirja, ja panostaa hommaan enemmän. Korona sekoitti kuvioita keväällä (Ei paljoa E-urheilun ja Valko-Venäjän liigan betsailu kiinnostanut), ja koronan jälkeen kesällä ei betsit napsuneet (Veikkausliiga pääasiassa). Kirjakin jäi lukematta, ja tappiota kertyi betseistä sitten heinäkuu-syyskuu akselilla noin 400 €. Päätinkin lopettaa betsailun nyt toistaiseksi. Ehkä joskus tulevaisuudessa pistän jotain huvibetsiä, mutta totesin etten jaksa perehtyä niin paljon asioihin, että lähtisin tavoittelemaan tietä voitolliseen "pelisijoittamiseen". 

Jorman kirja Pelaajalta pelaajalle kannattaa ehdottomasti lukea sillä siinä on erittäin hyvä viihdearvo. Siihen en tosin usko, että se olisi näissä petseissä sinua auttanut voitolliseksi.

0
+1
0
-1
0
0
17.11.2020, 12:37
0
Liittynyt:
17.11.2020, 11:16
Viestejä:
2

0
+1
0
-1
0
0
17.11.2020, 12:36
0
Liittynyt:
17.11.2020, 11:16
Viestejä:
2

Hyvin jäsenneltyä kirjoitusta on aina mukava lukea. Komppaan blogistia monella tapaa kun peilaan omaa polkuani sijoitusmaailmassa ja muutoinkin. Otetaan esimerkkinä virheet. Useimmat meistä tekevät virheitä sijoituksissa (ja elämässä). Pääosin ne johtuvat siitä, ettei ole tullut perehdyttyä aiheeseen tarpeeksi ja vaikka olisikin, tunteet ohjaavat päätöksiä. Sijoitusstrategia voi olla hakusessa. Mikä on tavoitteeni ja millä aikavälillä? Millä rahalla liikenteeseen? Mitä jos häviän? Näitähän me pohdimme. Verrokkina omia mokiani: -98 ekat sijoitukset Soneraan ja edelleen salkussa. Mitään en tajunnut arvonmäärityksestä saatika toimialasta paitsi känny oli ja siinä Soneran liittymä. Silloinen listaustumishinta kuoleentuu osaltaan kun hankintahinta myydessä menee hankintameno-olettamaverolla joten tappiota ei tule niin paljoa. Osinkoja käytin kuluihin ja vasta viime vuosina ostanut niillä lisää osakkeita kun hinta on tippunut edelleen. Pitkässä putoavassa puukossa siis ollaan kiinni ja todellista tuottoa en ole jaksanut laskea. Ilmeisesti pidän edelleen kiinni, arvo nyt n. 70k€ mutta osakkeen arvossa ei ole pitkään hetkeen nousupotentiaalia. Verrokkina Elisa, joka on eri planeetalta omistaja-arvon luonnissa. Huh huh. Virheinä minulla siis laiskuus ja kiinnipito osakkeessa, joka laskennallisesti tappiolla vaikka tuottaakin sen 4-5% / vuosi. Olenko siis todella tyhmä, kun en luovu osakkeesta?

Toinen esimerkki teknohuumasta oli Gateway Finland ken muistaakaan. Tappiota 50% ja summana 15.000 MK. Kolmas tappio 100%, oli Inion, joka kaatui. Tappio 2000€, Neljäs tappio oli FIM 50%, jonka islantilaiset  sittemmin osti. Tappio 2500€. Viides esimerkki Outokumpu, jota ostin 2010 ja jonka myin 2018, Tappio n. 50% ja 1500€. Kuudentena Caverion, jonka lehitykseen kyllästyin ja myin. Tappio 1000€ ja saaduilla rahoilla ostin Storaa. Seitsemäs esimerkki on JOT Automation, jossa hinta taisi olla joskus +11€ enkä myynyt voitolla. SIttemmin muuntunut eri vaiheiden jälkeen Electrobitistä Bittiumiksi. Siinä pysyn koska toimii alalla, jossa on kasvupotentiaalia, yrityksellä on hyvä tase ja sopimuksia alalla jossa iso vallihauta (sotilastoimiala). Jos pitää muuten puhelimen tietoturvasta, Bittium ToughMobile on tarjolla kuluttajallekin. Kahdeksantena ja toistaiseksi isoimpana on laskennallinen tappio Nordeassa, n. 40k€. Tätä osingot paikkaavat ja jos en myy, kokonaistuottoa saattaa olla tulevaisuudessa sen verran että myynti voi olla ajankohtaista fifo-periaatteella kun 10 v tulee täyteen. Näin ollen tappio saattaa olla pieni tai jopa hieman voitollinen. Tämä kaikki kuitenkin siis edellytyksillä, että alhainen pankkialan arvostus joskus purkautuu, regulaatio vähenee ja pankkikriisiltä vältytään ja Nordea purkaa jossain vaiheessa tasettaan lisäosinkoina sekä jatkaa voitollisena ja kannattavampana. Viimeisenä (toistaiseksi..) on Nokia. Jos myyn tänään, tappio 3000€.

No niin, siinähän sitä on turskapäiväkirjaa. Hetkeen en muistanutkaan kuinka tämä sinänsä mielenkiintoinen harrastus on tuottanutkaan. Ei voi olla järin tyytyväinen. Mitä seuraavaksi? Puhutaan positiivisesti osakkeistani, tai niistä joiden kuitenkin oletan kehittyvän siihen suuntaan ajan mittaan tai pysyvän ennallaan osinkoa tuottaen. Aiemmin mainittu Telia ja Nordea, Telia defensiivisempänä ja Nordean käänteen jatkoa odotellen, vaikka Sampo siitä luopuukin. Stora kassavirayhtiönä ja mm. kehityshankkeidensa takia, YIT riskisenä mutta isoimpana rakennusyhtiönä, jossa tj. ja osa johtoa vaihdettiin, Bittium-niche, F-Secure kasvavalla kyberturva-alalla ja koska teki strategiamuutoksen sekä Nokia pienempänä mutta kannattavampana tulevaisuudessa. Elisaa sain äitini pihelinosakkeen muodossa ja se pysyy mukana tunnesyistä. Siihen en ole lisännyt omaa rahaa, vain osinkoja.

Kokonaisturskaa realisoitunut  toistaiseksi n. 15-20k€ laskentatavasta riippuen. Onnekseni olen onnistunut välttämäänkin tappioita, kuten Finnairia, Talvivaaraa, myydyt Outokummut ja joitakin muita vastaavia.

Muuta, havahduin syyskuussa Inbody-mittauksessa siihen, että paino (119kg) tulee putoamaan ruokavalion ja elämäntapojen kautta. Sillä tiellä ollaan, Se on vähintäänkin yhtä motivoivaa kuin kehittyä paremmaksi sijoittajaksi. .

0
+1
0
-1
0
0
8/13
17.11.2020, 23:05
+45
Liittynyt:
8.11.2020, 15:25
Viestejä:
7

Tylsä tiistai

 

Minulla oli tosiaan tarkoitus käydä tänään koeajamassa kuntosali, minne olin jäsenyyden ottanut. Kävi kuitenkin köpelösti. Menin puolen yön jälkeen nukkumaan, ja heräilin joskus kahdeksan jälkeen. ”Nukun vielä vähän”, päätin. Lopputulema oli, että heräsin iltapäivästä, ja peli oli sen myötä menetetty. Varmaan edelliset yövuorot painoivat sen verran, että piti ihan hitosti nukkua.

 

En jäänyt tätä ”työtapaturmaa” surkuttelemaan, vaan ”aamupalan” jälkeen aloin tekemään kurssin tehtäviä. Ensimmäisen tehtävän painoin kasaan vajaassa kahdessa tunnissa. Noin kahden A4:n mittainen teksti hyvin jäsenneltyä tekstiä aiheesta ”Oman talouden managerointi”. Sen jälkeen söin ja katselin vähän Netflixiä. Sen jälkeen tein toisen palautettavan tehtävän. Aihe oli vähän saman suuntainen mitä edellisessä. Tällä kertaa homma hoitui alle tunnissa, joten aika-arvioni 2–3 tuntia piti kutinsa.

 

On tullut tänään katsottua tosiaan Netflixistä Good girlsin kolmatta kautta. Juoni lyhyesti ja liikaa spoilaamatta: kolme perheenäitiä päätyy väärentämään ja pesemään rahaa, ja siinä sitten tapahtuu muutakin jännää. Minua kiinnostaa sarjat missä käsitellään kaikenlaista ”businesta”, on se sitten laillista tai laitonta. Olen jo katsonut esim Suitsin, Billionsin ja Narcosin. Saman tyylisistä sarjoista saa heittää suositusta!

 

Huomenna sitten suuntaan viimein salille. Tätä olen odottanut, ja tavoitteena on saada kunnolla hiki pintaan. Vielä saan olla vapailla ja perjantaina alkaa taas työputki. Tähän loppuun vielä kerron, että salkkuni rikkoi 16k€:n rajan! Tarkalleen ottaen arvo on nyt 16 042,83 € (-2,35 %, -318,42 €). Mielenkiinnolla seuraan mihin homma kehittyy tulevaisuudessa.

 

TBone kirjoitti:

 

Simo Karjamaa kirjoitti:

Vedonlyönti

 

On tosiaan tullut betsailtua tässä vuosien mittaan enemmän ja vähemmän aktiivisesti. Täksi vuodeksi oli suunnitteilla lukea Jorma Vuoksenmaan kirja, ja panostaa hommaan enemmän. Korona sekoitti kuvioita keväällä (Ei paljoa E-urheilun ja Valko-Venäjän liigan betsailu kiinnostanut), ja koronan jälkeen kesällä ei betsit napsuneet (Veikkausliiga pääasiassa). Kirjakin jäi lukematta, ja tappiota kertyi betseistä sitten heinäkuu-syyskuu akselilla noin 400 €. Päätinkin lopettaa betsailun nyt toistaiseksi. Ehkä joskus tulevaisuudessa pistän jotain huvibetsiä, mutta totesin etten jaksa perehtyä niin paljon asioihin, että lähtisin tavoittelemaan tietä voitolliseen "pelisijoittamiseen". 

 

Jorman kirja Pelaajalta pelaajalle kannattaa ehdottomasti lukea sillä siinä on erittäin hyvä viihdearvo. Siihen en tosin usko, että se olisi näissä petseissä sinua auttanut voitolliseksi.

 

Voihan se niinkin olla. Eipä ne kirjalliset tuotokset ja opukset eri aloilla välttämättä tosi elämässä kelkkaa käännä. En kuitenkaan jää asiaa enempää voivottelemaan, vaan käännän katseeni sijoitusrintamalle.

0
+1
0
-1
0
0
18.11.2020, 00:40
+109
Liittynyt:
19.1.2018, 21:46
Viestejä:
88

Love this kid < 3

0
+1
0
-1
0
0
18.11.2020, 08:37
+6
Liittynyt:
24.11.2014, 13:42
Viestejä:
13

Simo Karjamaa kirjoitti:

On tullut tänään katsottua tosiaan Netflixistä Good girlsin kolmatta kautta. Juoni lyhyesti ja liikaa spoilaamatta: kolme perheenäitiä päätyy väärentämään ja pesemään rahaa, ja siinä sitten tapahtuu muutakin jännää. Minua kiinnostaa sarjat missä käsitellään kaikenlaista ”businesta”, on se sitten laillista tai laitonta. Olen jo katsonut esim Suitsin, Billionsin ja Narcosin. Saman tyylisistä sarjoista saa heittää suositusta!

Kiitos hyvästä blogista! Katselusuosituksena voisin tarjota Netflixistä Ozark -sarjaa. Loistava sarja vähän hämärämmän puoleisesta bisneksen teosta. 

0
+1
0
-1
0
0
18.11.2020, 20:17
+45
Liittynyt:
8.11.2020, 15:25
Viestejä:
7

Kävin salilla

 

Kuten otsikko sen jo kertoi, niin tänään kävin salilla. Homma ei sujunut ihan helposti vaan vastoinkäymisiä oli. Ensinnäkin nousin sängystä vasta joskus yhdentoista jälkeen. Tämän jälkeen meni tovi löytää ja keräillä tavarat (reppu, juomapullo, shortsit, sisäpelikengät jne), ennen kuin pääsin starttaamaan auton ja ajamaan kohti salia. Kesken matkan huomasin, että langattomat kuulokkeet jäivät kotiin, joten ei muuta kuin auto 180 astetta ympäri ja hakemaan ne. Tämän jälkeen pääsin viimeinkin kohteeseen.

 

Vaikka lähtö oli venynyt, niin huomasin jo eteisessä, että telineissä ei paljon ulkokenkiä ollut. Salilla olikin treenaamassa vain pari seniori-ikäistä herrasmiestä ja puolen kymmentä naisoletettua. Vaihdoin kamat ja siirryin juoksumatolle. Kaksi kertaa jouduin reippaan kävelyni keskeyttämään, kun piti käydä tarkistamassa, että laitoinhan kaapin oven kiinni, ja että muistinhan pistää kaikki tavarat sinne kaappiin. Alkukankeutta, joku sanoisi. Harjoittelin pari tuntia, ainoastaan juoksumattoa ja kuntopyörää. Samalla tuli kuunneltua kolmen eri podcastin uusimmat jaksot, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Hiki tuli pintaan, vaikka aloitus olikin melko kevyt. Tosin ei sitä kannata liikaa hurjastella, kun on ollut taukoa tällaisista aktiviteeteistä. Ensi kerralla voisin laittaa reenikamat jo illalla valmiiksi, niin pääsisin vähän rivakammin lähtemään.

 

Salin jälkeen kotiin, vähän ruokaa, ja vähän asioiden hoitamista koneella. Sitten pistikin tuttu kaveri viestiä ja pyysi keskustaan syömään. Sinne suuntasin, ja käytiin syömässä sekä kahvilla. Oli taas mukava nähdä kaveria, kun pari edellistä päivää oli mennyt aika vähillä sosiaalisilla kohtaamisilla.

 

Osakkeet

 

Osakkeeni jatkoivat enimmäkseen nousurintamassa. Tällä hetkellä salkun arvo on 16 169,60 € (-222,07 € -1,64 %). Scanfil on tehnyt hyvää nousua (@5,88), joten tässähän tekee mieli laittaa jo myyntihousut jalkaan. Maltan tosin vielä odottaa, mutta jos 6 €:n raja rikkoutuu, niin sormi myyntinappulalla voi painua pohjaan. Scanfilia ja Nordeaa lukuun ottamatta kaikki ovat salkussani miinuksella, mutta Aspoa ja Kumpua lukuun ottamatta enää 1-4 %. Mikäli Scanfilit päädyn myymään, niin sen jälkeen kyllä pitää alkaa katsomaan jotain salkkuun tilalle. Seuraavan palkkapäivän (eli kuun viimeisen arkipäivän) jälkeen joku mukava lisäys salkkuun ennen aikaiseksi joululahjaksi itselleni.

 

Oi Suomi on...

 

Taas oli mukava purkaa ajatuksia kirjoittamalla. Nyt kuitenkin teen vähän evästä (dippikastiketta ja kurkkuviipaleita), ja sitten otan mukavan asennon sohvalla. Klo 21:45 Huuhkajat kohtaa Walesin tärkeässä ottelussa. Pidetään peukut pystyssä! Oi Suomi on!

 

prplsqrl kirjoitti:

 

Simo Karjamaa kirjoitti:

On tullut tänään katsottua tosiaan Netflixistä Good girlsin kolmatta kautta. Juoni lyhyesti ja liikaa spoilaamatta: kolme perheenäitiä päätyy väärentämään ja pesemään rahaa, ja siinä sitten tapahtuu muutakin jännää. Minua kiinnostaa sarjat missä käsitellään kaikenlaista ”businesta”, on se sitten laillista tai laitonta. Olen jo katsonut esim Suitsin, Billionsin ja Narcosin. Saman tyylisistä sarjoista saa heittää suositusta!

 

Kiitos hyvästä blogista! Katselusuosituksena voisin tarjota Netflixistä Ozark -sarjaa. Loistava sarja vähän hämärämmän puoleisesta bisneksen teosta. 

 

Kiitos palautteesta, ja kiitoksia myös suosituksesta, mutta Ozarkin olet myös katsonut. Hyvää settiä sekin, seuraavaa kautta odotellessa!

2
+1
0
-1
2
0
19.11.2020, 22:16
Käyttäjän TL kuva
+1
Liittynyt:
31.7.2020, 19:26
Viestejä:
12

Suosittelen ehdottomasti osakesäästötilun avaamista. Ei tarvitse verottajalle maksella osuutta voitoista ja osingoista vaan pääset sijoittamaan ne ja hyödyntämään korkoa korolle täysimääräisesti. Voi sen OST:n avata muualle kuin OP:lle vaikka kaikki muut raha-asiat siellä olisivat ja vaikka ne OP:llä pitäisit. Minua perehtyneemmät voivat vinkata mikä olisi paras vaihtoehto. Oma OST-tilini on Nordnetilla mutta se tuskin on paras vaihtoehto jos ostot ja myynnit ovat luokkaa 1-1.5k.

Lisäksi haluan muistuttaa vanhasta viisaudesta jonka mukaan tappiot kannattaa ottaa nopeasti ja voittojen kannattaa antaa juosta pitkään.

Viihdyttävä ja muutenkin mukava blogi!

2
+1
0
-1
2
0
25.11.2020, 19:59
+45
Liittynyt:
8.11.2020, 15:25
Viestejä:
7

To do listan tyhjentelyä

 

Tänään olen ollut tehokas, heräsin yövuoron jälkeen tuossa noin kahden aikoihin. Kävin suihkussa ja ajoin sitten keskustaan. Käytiin kaverin kanssa Hesessä. Söin pitkästä aikaa kana-aterian ja hyvää oli. Vaihdeltiin samalla kaverin kanssa kuulumiset. ihan mukavaa oli. Tämän jälkeen kaveri lähti jatkamaan töitä, ja itse suuntasin ostoskeskuksen Lidliin. Hain vajaalla 20 € ruokaa ja ajoin takaisin kotiin.

 

Kotiin päästyäni tyhjensin pyykkitelineen vaatteista ja heitin samalla petivaatteet koneeseen. Sitten löin läppäriltä pyörimään Inderesin ja Nordnetin videoita. Laitoin äänet kuulumaan langattomasta kaiuttimesta ja aloin samalla tekemään ruokaa. Tämä on mielestäni mukavaa, kun tulee ns listittyä kaks kärpästä yhdellä kertaa. Perus makaroonimössö kanajauhelihalla. Tein 5 annosta, niin riittää useammaksi päiväksi.

 

Syömisen jälkeen laitoin lakanat kuivumaan. Kun vauhtiin olin päässyt, niin laitoin astianpesukoneen päälle. Tämän kaiken jälkeen pääsin viimein tekemään tämän viikon tehtävät loppuun. Kaksi tehtävää oli tullut maanantaina taas, ja ensimmäisen tein eilen pois päiväjärjestyksestä. Tänään tein kurssin ainoan Excel harjoituksen pois. Aiheena oli "Lainojen vyörytys". Lyhyesti sanottuna aiheena oli laskea kauanko menee kolmen esimerkkilainan takaisin maksussa, kun maksellaan niitä pois pienimmästä suurimpaan. Kannattaa googlata "Lainojen vyörytys", jos asia ei ole tuttu ja se kiinnostaa.

 

Plussalla ollaan!

 

"Aika on sijoittajan paras ystävä" väittävät jotkut. Salkkuni arvo on tällä hetkellä 16 470,54 € (0,23 % ja +30,68 €)! 

 

Tuntuu hyvältä. Pahimmillaan olin nelinumeroisen summan miinuksella ja salkun arvo oli jotain 14,5k€. Tällä hetkellä Kemira, Scanfil, TietoEvry ja Verkkis ovat plussalla. Vanha kunnon Nordeakin on hyvissä lukemissa (395kpl @7,38), ja sen arvo on tällä hetkellä 17,7 % salkustani. Eipä ole muut osakkeet sitä päihittäneet salkkuni olemassaolon aikana. Oriola ja L&T ovat molemmat noin 2 % miinuksella, mutta eiköhän nekin siitä vihreiksi muutu vielä. Murheenkryynit Aspo ja Outokumpu ovat myös parantaneet viime aikoina. Mikäpä tässä kyydissä istuessa joulua kohti!

 

Lopuksi

 

Olen siis melko tyytyväinen tähän päivään. Ainoastaan asunnon imurointi on jäänyt hoitamatta, mutta sen kerkeää kyllä huomenna. Nyt vähän kurkkua dipin kera, ja sitten onkin aika suunnata viimeiseen yövuoroon ennen vapaiden alkamista. Kerrankin osuu nuo vapaat viikonlopulle. Huomenna tulee 2kk holittomuutta täyteen. Perjantaina on edessä firman pikkujoulut hyvällä näköalapaikalla saunatiloissa, niin siellä voi sitten vähän palkita itseään ja ottaa vähän Jack Danielsia.

 

TL kirjoitti:

Suosittelen ehdottomasti osakesäästötilun avaamista. Ei tarvitse verottajalle maksella osuutta voitoista ja osingoista vaan pääset sijoittamaan ne ja hyödyntämään korkoa korolle täysimääräisesti. Voi sen OST:n avata muualle kuin OP:lle vaikka kaikki muut raha-asiat siellä olisivat ja vaikka ne OP:llä pitäisit. Minua perehtyneemmät voivat vinkata mikä olisi paras vaihtoehto. Oma OST-tilini on Nordnetilla mutta se tuskin on paras vaihtoehto jos ostot ja myynnit ovat luokkaa 1-1.5k.

Lisäksi haluan muistuttaa vanhasta viisaudesta jonka mukaan tappiot kannattaa ottaa nopeasti ja voittojen kannattaa antaa juosta pitkään.

Viihdyttävä ja muutenkin mukava blogi!

 

Kiitos palautteesta. Funtsittiin tuossa yks päivä kaverin kanssa näitä asioita, ja vertailtiin eri palveluntuottajien hinnastoja. Tultiin siihen lopputulemaan, että se on sama katsoa minkälaisen OST:n OP tarjoaa ensi vuoden alussa. Toiveissa olisi, että tulisi jotain kovaa avajaistarjousta... 

0
+1
0
-1
0
0