Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -

Välillä tulee sellainen fiilis, että onko täällä aina edes tarkoitus keskustella asioista kovin hedelmällisesti. Hyvin herkässä on sellanen tyhjänpäivänen kuittailu, ja aikalailla arvottomien viestien postailu. Johtuuko se sitten siitä, että kun osalla (harvalla) on oikeesti taitoa teräväkärkiseen ja haastavaan debattiin, yrittävät muut pysyä siinä mukana heikommalla menestyksellä. Ja sillä seurauksella foorumin keskustelujen dynamiikka kuulostaa usein näin ulkopuolisesta näkökulmasta vähän ikävän oloiselta. 

 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -

En tiedä oliko tämä heitto ruplasta Suomen valuuttana sen verran huono, että kysymys ajateltiin lähinnä vitsinä. Mutta esim. itselle on ihan aidosti  ollut täysin epäselvää syttyisikö sota jos Venäjä hyökkäisi Suomeen. Tarkoitan sitä, että olen pitänyt Venäjän ylivoimaa niin suurena, ettei olisi mitään järkeä alkaa sotimaan, ja uhrata ihmishenkiä kun lopputulos olisi täysin selvä (Suomen häviö). Oletuksena siis, ettei olla NATOssa, ja hyökkäys tapahtuisi, vaikka 5 vuoden sisällä. 

Luulen että oma ajatus oli vielä siinä että, kuinka ihmisten arki tulisi täällä pyörimään käytännössä eri skenaarioissa, ja se miten näihin skenaarioihin voisi varautua. Mutta ei näistä nyt ehkä sen enempää.

Harmi tosiaan, jos nämä turvatakuut jäi nyt samatta.

EDIT. Ja siis hyviäkin vastauksia on tullut, Akille positiivisuudesta peukku!

 

 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen duunarin säästö- ja sijoituspäiväkirja -

2018 Valmistuneena Haaga-Heliasta liiketalouden tradenomiksi enkä voi myöskään antaa liikaa kehuja opetuksen tasosta. Jos saa kaikesta huolimatta pidettyä motivaation yllä ja on sopivasti masokistista luonnetta viedä hommat loppuun, se auttaa. Eikä se edes välttämättä sellaista vaadi :) En myöskään halua kuulostaa liian negatiiviselta asian suhteen, sillä kyllähän opiskellessa kasvattaa henkistä pääomaa, luo sosiaalisia kontakteja ja se mahdollistaa työllistymistä. Ei kuitenkaan kannata liikkaa haaveilla kursseista, joilla keskitytään vähääkään syvemmin talouden kiemuroihin tai sijoitustoimintaan. 

 

Näytä koko viesti
Lyhytaikainen sijoitus -

Kiitoksia näistä!

Näytä koko viesti
Kuka sen asunnon nyt hankkii?! -

^¨Tärkeä väliviesti laugh

Kiitos tässä vaiheessa tulleista kommenteista ja vinkeistä. Vielä en onnistu siltikään hahmottamaan selkeästi kokonaiskuvaa hyödyistä ja haitoista.Pankin lainaneuvottelijatäti kuitenkin helpotti hieman tilannettani - kun en ole tällä hetkellä vakituisessa työsuhteessa, lainaa ei heruisi pennin jeniä,muusta varallisuudesta riippumatta. Eli pankkilainaa ei tarvitse tällä hetkellä miettiä ainakaan omasta pankista.

Näytä koko viesti
Kuka sen asunnon nyt hankkii?! -

Joko toimii

Näytä koko viesti
Kuka sen asunnon nyt hankkii?! -

"Ei mene veroa: "Tuloverolain (1535/1992, TVL) 48 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan asunnon luovutuksesta saatu voitto on verovapaata tuloa, jos verovelvollinen luovuttaa vähintään kahden vuoden ajan omistamansa sellaisen huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tai osuudet tai sellaisen rakennuksen tai sen osan, jota hän on omistusaikanaan yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan ennen luovutusta käyttänyt omana tai perheensä vakituisena asuntona." jne."

Totta tämä. Jostain syystä muistin tuon väärin. Eli tuota tuota... Uuteen asuntoon muuttaessa nykyinen asunto kannattaisi laittaa myyntiin eikä vuokralle (asunnon arvo noussut n 50 %) niin eikö tarkoita että saisi hinkuttaa aika pitkään vuokralla jotta biittaisi myynnistä saatavan voiton verot? mutta se on toinen juttu se.

"Hiukan heppoiset on lähtötiedot, kun pitäisi tietää mm. osapuolten iät, onko sisaruksia,  ja onko tulossa pysyvään, pitkäaikaiseen omaan käyttöön yms, mutta  3-vaihtoehto, että vanhemmat ostavat 100 %sti ja lahjoittelevat sitten verovapaasti  asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita Sinulle joka kolmas vuosi kumpikin 4999 euron arvosta.  Jos on sisaruksai, niin pitäisi lahjoitella todennäköisesti muillekin tai huomioida ennakkoperintönä.

"Sun ei tarvitse maksaa vuokraa vanhempien omistamasta asunnosta, sehän on heille veronlaista pääomatuloa, jos ylittää yhtiövastikkeen määrän.

Tai että ostat itse nyt osan ja vanhemmat loput, jota osaa sitten lahjoittelevat tulevina vuosina.

Aina löytyy optimaalisin ratkaisu, mutta pitää tietää kaikki lähtötiedot.smiley"

Vanhemmat 70 vuotiaita ja itse olen ainoa perillinen. Asunnossa voisin veikata asuvani 5-10 vuotta. Aika saataa tulla vastaan tuossa asunnon osakkeiden lahjoittamisessa.

Liekö mitään eroa sillä, jos vain toinen vanhemmista omistaisi asunnon eikä molemmat...

 

 

Näytä koko viesti
Kuka sen asunnon nyt hankkii?! -

Kyllä, tässä on  useita kulmia mistä lähestyä. Yritän tässä ehkä turhaan optimoida sellaista, mikä ei ole mahdollista tai on ainakin hankalaa :) Tuo verovapaiden lahjojen antaminen (sekä korottoman lainan ottaminen vanhemmilta) on myös ensimmäisen vaihtoehdon yksi eduista. Joskin verottaja saattaa verottaa myös näistä verovapaista 5000€ lahjoista, jos ollaan velkaa vanhemmille.  

Eikö tuo veroetuus liittynyt ensiasunnon omistukseen, vai sotkenko nyt ensiasunnon varainsiirtoveron vapauden tähän... Eli jos ostan nyt asunnon 200k ja asun siinä 10v ja myyn sen 300k niin eikö tuosta 100k voitosta mene muka pääomatuloveroa ~30 % ?

Yhtenä ajatuksena tässä olisi välttyä nyt suuremmalta taakaalta kuukausittaisten kulujen mm.lainanlyhennysten ja vastikkeiden säännöllisiltä maksulta ja pyrkiä tasaisesti sijoittamaan varoja mm. rahastoihin/osakkeisiin. 

 

 

Näytä koko viesti