Olet täällä

Käyttäytymistaloustieteellisiä havaintoja arkielämästä - 5.1.2021 01.46

Simo Karjamaa kirjoitti:

Tuli siitä muuten mieleen, että oletko harkinnut suoria osakeostoja vai aiotko jatkaa noilla nykyisillä spekseillä (indeksi) tulevaisuudessa?

Markkinat eivät varmastikaan ole täysin tehokkaat, mutta sen verran kuitenkin, ettei valtaosa ammattilaisista niitä biittaa, joten en näe mitään syytä miksi itsekään biittaisin. Tästä johtuen olen valinnut passiivisen indeksisijoittamisen. Ajoittain on herännyt ajatus, että jotain lappua voisi kuitenkin ostaa ihan mielenkiinnosta ja silloin tulisi ehkä seurailtuakin kyseistä firmaa tarkemmin. Vuosi sitten näillä perusteilla ostinkin Huhtamäkeä. Pidän itseäni tylsänä tyyppinä ja Huhtamäkeä tylsänä puljuna, joten tuohan mätsäsi profiiliini varsin hyvin.

Noh, huomasin keväällä etten ollut käyttänyt sekuntiakaan Huhtamäen seuraamiseen vaikka oli ollut koronadippikin. Päädyinkin johtopäätökseen, että mitäpä sitä turhaan veroja makselemaan osingoista, joten pistin sijoituksen lihoiksi ja rahat indekseihin. Eiköhän tässä lähitulevaisuudessa mennä ilman suoria osakeomistuksia.

Kiitoksia muuten palautteesta blogini suhteen!

Näytä koko viesti
Käyttäytymistaloustieteellisiä havaintoja arkielämästä - 1.1.2021 06.22

LUVUT TISKIIN

Jo blogia aloitellessa harkitsin, että pitäisikö laittaa kylmästi koko varallisuus kaiken kansan nähtäville, mutta jäin vielä tuota aprikoimaan. Olen kuitenkin nyt päättänyt niin tehdä. Nostaa varmaan omaakin motivaatiota seurata tilannetta ja saada varallisuutta ylöspäin kun summat on näkyvissä. Lisäksi veikkaan, että konkreettiset lukemat kiinnostavat lukijoitakin. Naputtelin äsken kaiken exceliin ja tulokset näyttävät seuraavilta.

Sijoitukset
Seligson 20 064
Nordnet 1 307
S-osuudet 600

Pankki-, säästö- ym. tilit
OP 2 349
Nordea 383
Svea 25 810
Pelitilit 2 011
Käteinen 610

Kiinteä omaisuus
Asunto 118 000

Lainat
Asuntolaina 109 244
Opintolaina 22 419

NETTOVARALLISUUS 39 471

Salilla eräs päivä aprikoin, että mitähän tuo oma nettovarallisuus voisi olla ja arvelin sen enempiä laskematta, että olisiko 25 tonnin paikkeilla eli olihan tuo positiivinen ylläri. Tuota Svean säästötiliä (0,8% korko, ei kuluja) olen pitänyt väliaikaisena rahojen parkkeerauspaikkana. Esimerkiksi viime vuonna myin kaikki rahastot pois, jos vaikka ostaisin remppaa kaipaavan asunnon ja noille olisi ollut tarvetta, tyrkkäsin rahat Sveaan odottelemaan. Noh, ei ollut rempalle tarvetta ja olen sen jälkeen tuolta siirrellyt rahoja takaisin indeksirahastoihin hiljakseen. Ei mennyt hukkaan tämä lukujen auki perkaaminen, sillä juuri äsken totesin, että eihän tässä ole mitään järkeä missään 0,8% korossa seisottaa tuollaista määrää varallisuutta. Joten laitoin 20k siirron tulemaan pankkitilille ja tunkaistaan nuo kerralla indekseihin kun saapuvat. 

S-osuuksien määrä on myös vähän hatusta heitetty, kun sitä ei taida edes verkkopankista nähdä. Olikohan noita parhaimmillaan 13 kappaletta, mutta olen eronnut osuuskunnista, jotka ovat lopettaneet osuusmaksun koron maksamisen. Pikavilkaisulla pankkitapahtumiin löytyy vain neljästä osuuskaupasta saapunut korko, eli heikoksi on mennyt. Pitäisiköhän taas käydä päivittämässä tilannetta ja eroamassa turhista vai jättää rahat sisään, jos vaikka joku päivä noista tulee pörssiyhtiöitä?

Hauskan käyttäytymistaloustieteellisen havainnon tein itsestäni, kun olen viimeisen viikon aikana tehnyt vähän isompia hankintoja. Hankin sohvan, AirPods Prot, työtuolin ja merinovillakerraston. Näihin rahaa pitkälti toista tonnia. Tuntui alitajuisesti hyvälle tehdä hankinnat alta pois nyt ennen kuin alan seuraamaan kuukausittaista nettovarallisuustilannetta, ei sittne heti tammikuussa tule ikävää monttua käyrään. Voi olla, että olisin samoissa hankinnoissa tammikuussa pihistellyt vähän enemmän.

Näytä koko viesti
Käyttäytymistaloustieteellisiä havaintoja arkielämästä - 17.12.2020 06.27

Puhelinoperaattorit pihtaavat parasta liittymätarjousta asiakkailtaan, ja se ärsyttää myös Kuluttajavirastoa: Jakaa ihmiset kahteen kastiin 

Oheista Ylen uutista (14.12.) lukiessa palasi taas mieleen vanhat teleoperaattoriajat ja yleisesti operaattoreiden toiminta. Kannatan vapaata kilpailua hyvin monessa asiassa, mutta tuossa saisi kyllä suitsia laittaa. Ne jotka jaksavat vatkata liittymiään operaattorilta toiselle voittavat ja uskollisia asiakkaita rangaistaan. Eipä siinä kovin rinta rottingilla oltu liikkeen tiskillä kun nykyasiakas tuli kysymään omaan liittymäänsä päivitystä ja myymälä on tapetoitu toinen toistaan komeammilla tarjouksilla, joista kaikki olivat ainoastaan uusille asiakkaille suunnattuja. 

Myös provisiomallit oli rakennettu siten, että uusista liittymistä lähinnä palkittiin. Tämä toki taas ohjasi myyjiä tekemään kaikenlaisia kikkailuja, joissa omien asiakkaiden liittymiä suljettiin ja avattiin uusia tilalle. Myös ns. taskuliittymiä tehtiin paljon. Kyseessä oli liittymä, joka käytännössä meni asiakkaan pöytälaatikkoon odottelemaan myöhempää käyttöä. Parhaimmat myyjät saivat puhuttua tämän siten, että täytyyhän sitä joka ihmisellä varaliittymä olla. Vertaa Tukion varaluistimet ja Hannu Jortikka.

Ylipäätään olen ikionnellinen, ettei nykyisissä töissä tarvitse myydä mitään.

Näytä koko viesti
Käyttäytymistaloustieteellisiä havaintoja arkielämästä - 16.12.2020 01.09

Kovasti tulee Kuopion myytäviä asuntoja seurailtua. Tosiaan vuoden-parin päästä pitäisi ostaa seuraava ja tuosta ehkä tulee se ensimmäinen varsinainen oma koti, johon haluaisi vähän panostaa.

Kaksioita olen katellut ja joku 40-50 neliötä riittää hyvin tällaiselle ei-materialistille. Uudiskohteissa on hyvänä puolena mielekkäät avarat pohjaratkaisut, vanhemmat taas ovat usein aikamoisia sokkeloita. Toki samalla rahalla saa aika monta neliötä enemmän sitä vanhaa sokkeloa kuin uudenkarheaa.

Mielellään omaa saunaa en ottaisi ja uudiskohteissa se useassa on. Taloyhtiösaunassa löylyt kerran viikkoon riittävät hyvin ja eipähän tarvitse itse siivota. Kuulemma jos rakennusvaiheessa jo ostaa uudiskohteen, niin saunan tilalle on usein mahdollista tehdä vaatehuone, jota arvostaisinkin enemmän. 

Matti Vanhanen taitaa laittaa kapuloita sijoitussuunnitelman rattaisiin, jos menee läpi tuo 450% lainakatto vuosituloista. Tiukkaa tekee esim. vuoden päästä ostaa seuraavaa asunto, jos nykyisen aikoisin vuokralle jättää. Nykyiseen sidoin minimit vain omaa rahaa ja 95% on lainaa. Saattaa olla, että joutuu tämän yksiön kuitenkin myymään pois. Noihin lainoihin varmaan huomioidaan opintolainakin ja sitä on parikymmentä tonnia. 

Tulevaisuuden ennustaminen on haasteellista ja sekin on mahdollista, että tässä vaikka pariutuu ennen seuraavan asunnon ostoa ja sehän muuttaisi tilannetta huomattavasti. Tämän hetkisen Tinder-menestyksen perusteella ei ole kuitenkaan akuuttia riskiä. Ehkäpä Sijoitustiedon blogisti on kuitenkin sellainen status, että nostaa markkina-arvoa?

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 11.12.2020 06.31

Eräs asia asuntosijoittamisessa askarruttaa. Nimittäin asuntojen käyttöikä. Asun tällä hetkellä itse omistusyksiössä Kuopion keskustassa. Talo on valmistunut 1960. Julkkariremppa tehdään ensi vuonna ja sitten käytännössä kaikki onkin rempattu. Seuraavan asunnon hankinta on edessä joskus vuoden-puolentoista päässä ja olisi vaihtoehtoina jättää nykyinen vuokralle tai pistää lihoiksi. 

Kovasti askarruttaa, mikä lienee tämän nykyasuntoni arvo joskus 20-30 vuoden päästä. Vieläkö näihin aletaan toista remppakierrosta joskus tekemään vai pistetäänkö koko mökki matalaksi? Tontti nyt sentään on oma ja sillä luulisi tässä torin kulmalla arvoa olevan, mutta itse talon arvohan voi mennä nollaan.

Talotekniikasta en mitään ymmärrä, mutta ihan mutulla pitäisin mahdollisena, että silläkin saralla tulee uusia innovaatioita, jotka parantavat asumismukavuutta. Näinköhän noita on kustannustehokasta asentaa vanhaan taloon vai onko fiksumpaa tosiaan laittaa talo purkuun ja uutta tilalle.

Näistä käyttöikäasioista ei paljon asuntosijoittamisen yhteydessä mielestäni puhuta. 20-30 vuoden tai pidemmän ajan päähän tuijottelu vaatisi tietysti kristallipalloa, mutta mielestäni tämäkin aspekti kannattaa ottaa huomioon.

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen duunarin säästö- ja sijoituspäiväkirja - 28.11.2020 04.48

Kiva lukea tällaista aitoa arkielämän blogitusta. Pokeripuolellakin olen aina tykännyt lukea vähän pienemmän kaliiberin tekijöiden edesottamuksista kuin varsinaisesten high rollereiden. 

Jatka samaan malliin!

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 06.42

Betfair tarjoaa Bidenistä 1,25. Näkemyksiä? Mutulla tuntuisi ihan pelattavalle.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 3.10.2020 12.11

Valkoisen talon uumenissa parissa viikossa sairastettu korona (plus välillä pieniä videoklippejä missä Trump lähettäisi terveisiä hyvinvoivan näköisenä) olisi voinutkin sataa Trumpin laariin. Sitten olisi voinut levitellä käsiä, että mitäs mä sanoin, eihän tämä nyt niin ihmeellinen tauti ollut.

Sairaalareissu kuitenkin tuntuu siltä, että nyt kyllä pisteet laskee äänestäjäkunnan silmissä. Vaikeampi on vähätellä tilannetta enää jälkikäteen. Myös vahvan johtajan imago kärsii.

Mielenkiintoista olisi nähdä minne Betfaitissa kertoimet asettuvat, kunhan vaan päästäisivät ne taas liikkumaan.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 29.7.2020 12.06

Aina väärässä kirjoitti:

Galluppien pläräily on erinomainen tapa herättää keskustelua presidentinvaaleista. Ja jos niitä osaa vieläpä tulkita, niin on perinteisesti ollut oikeastaan ainoa tieteelliseltä vaikuttava "keino" voimasuhteiden analysointiin.

 

Ongelmana on se, että vuonna 2020 eivät ole enää luotettavia. Toisin sanoen, on aivan sama miten hienoa käppyrää, kaavaa ja todennäköisyyslaskentaa lukuarvoista tekee, jos lukuarvot itsessään ovat päin prinkkalaa. Propagandaa ne (ainakaan kaikki) eivät ole varmaankaan ole. Eivätköhän mittaajat osaa Excelia käyttää.

 

Cato teki tutkimuksen, jossa 62 % amerikkalaisista ei uskalla kertoa poliittista mielipidettään ja näistä peräti 77 % oli republikaaneja.

Tästä tuli mieleen Homer Simpsonin lausahdus, kun tämä totesi tyyliin: 

"Tilastoihin ole luottamista - 70 prosenttia amerikkalaisista tietää sen."

Näytä koko viesti
Asuntosijoittaminen - vain rikkaiden herkkua? (KYSELY) - 9.7.2020 08.39

Kysely oli vaikea täyttää.

4. Kuinka suuren osan varallisuudestasi olet sijoittanut/haluaisit sijoittaa asuntomarkkinoille? *

Tässä on kaksi erillistä kysymystä, joihin pitäisi kuitenkin antaa yksi vastaus.

Lisäksi vaikka ilmoitti sijoittaneensa asuntoihin, kyseltiin olisiko valmis sijoittamaan niihin jos se olisi mahdollista pienellä pääomalla etc. Sekin tuntui oudolta kun jos on jo muutenkin sijoittanut, niin tuskin nuo haitaksi ovat. Toki tuossa haettiin varmaan, että olisiko kiinnostunut sijoittamaan tuollaiseen erilliseen instrumenttiin.

Mutta summa summarum, mielestäni ei ollut kovin loppuun asti mietitty kysely.

Näytä koko viesti