Olet täällä

Inflaatio - 21.4.2021 08.52

Tinggeli kirjoitti:

 

A kirjoitti:

Miten kummassa viralliset inflaatioluvut ovat kuitenkin alle tavoitteiden?

 

Syy on melko yksinkertainen. Raaka-aineiden hinnankorotukset eivät ole vielä siirtyneet kuluttajahintoihin, koska kalliimmalla tuotettuja ei ole vielä myynnissä. Kohta tämä varmaan korjaantuu.

Nyt näyttäisi vihdoin myös kuluttajahinnoissa olevan vähän pöhinää. Nimimerkki A:lla on kyllä totuuden siemen kirjoituksessaan. Jos tuijottaa vain virallisia CPI-lukuja niin saa aika yksipuolisen kuvan inflaation kehityksestä.

" Coca-Cola CEO James Quincey told CNBC yesterday post-earnings that it would be boosting prices to deal with higher commodity costs. "

" P&G says it has "started the process of implementing price increases on its Baby Care, Feminine Care and Adult Incontinence product categories in the United States to offset a portion of the impact of rising commodity costs."

"Kimberly-Clark announced last month that it would be raising prices to offset significant commodity costs inflation. "

Näytä koko viesti
Kiinteä korko - 14.3.2021 11.31

Saunamies kirjoitti:

Joten pankin näkemys lienee se, että 0-korot jatkuu vielä vuosikymmenen. Eikös esim. Japanissa ole ollut 0-korot jo tyyliin 30 vuotta?

Minkälaisia ajatuksia korkokehityksestä?

Tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys ja heti alkuun voin jo kertoa, että oikea tapa lähestyä kysymystäsi viitekoron muuttamisesta on laskea kuinka paljon korkojen nousu vaikuttaisi elämääsi. Missä kohdassa joutuisit alkaa luopua asioista, missä kohtaa rahaa ei jäisi tuloista enää säästöön ja sitten miettiä paljon olet valmis maksamaan siitä, että tätä riskiä ei ole. Yksi vaihtoehtohan on ottaa vaihtuva korko ja suojata vaikka puolet korkokatolla.

Sitten vähän amatöörin makropohdiskelua: Itse olen pohtinut tätä siitä näkökulmasta, että olemme jossain kohtaa pitkän velkasyklin loppua. Koko systeemi on valtioita myöden hyvin velkaantunut, korot nollassa ja elvytyskeinot ovat vähissä. Koska velkaantuminen on niin järjestelmällistä niin mitään tahoa ei voi päästää defaultaamaan lainoihinsa. Toisen laina kun on toisen assetti. Tällöin ainoa keino on laskea nykyisten lainojen todellista määrää nostamalla inflaatio ainakin hetkellisesti korkeammalle tasolle. Lainathan pysyvät nimellisarvoissaan joten ne on helpompi maksaa takaisin. 

Koronavirus on entisestään kasvattanut yllä olevan skenaarion todennäköisyyttä, mutta Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Japania ei voi tässä asiassa verrata suoraan toisiinsa. Yhdysvallat harjoittaa todella agressiivista elvytystä, missä lähetetetään shekkejäkin kansalaisille ja osa työttömäksi jääneistä tienaa enemmän työttömyystuilla, kuin mitä saivat töissä ollessaan. Eurooppa ja Japani elvyttävät myös, mutta näissä elvytys on vielä tehty finanssi instituutioiden kautta. Tämä vaikuttaa siihen kuinka paljon laaja rahavaranto kasvaa eli suomeksi sanottuna kuinka paljon elvytyksestä menee suoraan kuluttajien, yritysten ym. taskuun. Olen kaukana taloustieteilijästä, mutta tämä on mielestäni se mitä tarvitaan inflation nousemiseen eli suurempi määrä valuuttaa jahtaa samaa/pienempää määrää hyödykkeitä. Kuten sanottu, niin EKP ja Japanin Keskuspankki hoitavat elvytystä vähän "konsertiivisemmin"  ostamalla velkakirjoja ja Japanin tapauksessa jopa pörssiosakkeita. Nämä toimet ei suoraan lisää kierrossa olevan rahan määrää laajasti koko yhteiskunnan tasolla, riippuu vähän miten valtiot ja yritykset saamansa keskuspankkirahan käyttävät. Joka tapauksessa vaikutus on huomattavasti pienempi kuin suorassa helikopterirahoituksessa, mitä Yhdysvallat harjoittavat.

Luulen, että USA tulee näyttämään tässä jonkin sortin esimerkkiä samalla kun Japani ja Eurooppa jatkavat nykyisellä kituvan kasvun linjalla. Mielenkiintoiseksi tilanne muuttuu sitten kun Japanin ja Euroopan pitäisi alkaa reagoida jotenkin huomattavasti heikentyneeseen dollariin. Eli ehkä USA sysäisi Euroopan ja Japanin mukaansa?

Joka tapauksessa. Mielestäni tämä pohdinta on paljon monimutkaisempaa kuin vain se, että "kukaan ei pysty maksamaan korkeita korkoja, joten ne eivät ikinä nouse". Jossain kohtaa inflaatio korjaa nykyisen velkarakenteen ja silloin korot mahdollisesti nousevat. On kuitenkin mahdoton sanoa tapahtuuko tämä viiden vai kenties 20 vuoden päästä. Siksi vastaus kysymykseesi löytyy ensimmäisestä kappaleesta.

 

 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 4.3.2021 09.39

PikkuPro kirjoitti:

Fedikään ei ole niin Jumaltoimija kuten kuvittelin.

Tämä pitää varmaan paikkansa, mutta Fedi ei varsinaisesti ole vielä yrittänyt hillitä pitkien korkojen nousua. Käsittääkseni ostot painottuu edelleen aika paljon lyhyeen maturiteettiin ja tässä ehkä vähän testataankin Fediä sijoittajien toimesta. Eli keinoja (printtaus) yield curven painamiseen kyllä on, mutta siihen ei ole vielä lähdetty. 

Tässä on mielenkiintoinen kirjoitus, siitä miten jenkit menee vähän omalla polullaan tällä hetkellä:  https://www.lynalden.com/economic-japanification/

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.3.2021 02.12

ezkelbimbo kirjoitti:

miksi vain lähes 100% varma?

Koska teoriassa pitäisi odotella hieman (noin tunti/ 6 lohkoa, jos haluaa olla täysin varma), että lohkoketju on kasvanut tarpeeksi pitkälle transaktion jälkeen ja siten varmentanut transaktion "pysyvyyden" lohkoketjussa.

 

Edit: Karkeasti kuvattuna teoriassa on siis mahdollista, että tietty taho käyttää kolikkonsa kahteen kertaan ja vain tuo odottelu/lohkoketjun kasvaminen varmistaa, että kyse ei ole siitä vaan transaktio todella jää varsinaiseen Bitcoin-lohkoketjuun. Eli kauppias ottaa aina marginaalisen riskin tästä jos tavara vaihtaa omistajaa heti transaktion jälkeen. Vaihdannan arvon perusteella voi sitten miettiä kannattaako riski ottaa vai ei. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.3.2021 12.53

Hynägrande kirjoitti:

Miten tuon nyt ottaa. Bitcoinissakin on spreadit, joskin pienemmät toki kuin fyysisessä kullassa, eikä kumpikaan sovi vaihdannan välineeksi arkeen nyt. 

Arvon säilyttäjänä näillä on kuitenkin hieman eroa:

  • kullalla on kuitenkin se 4000 vuotta historiaa vs. Bitcoinin noin 20 vuotta. 
  • Näen säiliyttämisen vaikeuden toisin. Isoin ero on ehkä se etttä fyysinen kulta on omassa hallussa ja samaa ei voi sanoa Bitcoinista jossain pörssissä, josta ne voi kyberrikollinen varastaa. Toki ne Bitco-avaimet voi printata paperille tai laittaa jonkun HW-walletin, mutta kumpi säilyy paremmin esim. pienessä tulipalossa - kultaharkko vai paperi / HW-dongle?
  • Kullasta tiedetään että sillä on aivan varmasti jatkossakin arvoa, ellei "rahana" niin ainakin korumetallina ja teollisuuskäytössä. Bitcoin on vain kokonaislukuja, joilla on arvo mikäli haluamme kollektiivisesti keräillä juuri näitä kokonaislukuja.. mutta mitään teollisuuskäyttöä tai koruarvoa näillä kokonaisluvuilla ei ole inherentisti.
  • Tiedetään myös historiallisesti että kulta kelpaa maksuvälineenä aina, olipa sähköverkko nurin tai vaikka sotatila päällä. Yritäpä maksaa Bitcoinilla sellaisessa tilanteessa.. 

En dissaa bitcoinin potentiaalia. Omistan sitä itsekin. Mutta näen sen erittäin spekulatiivisena ja en allekirjoita sitä että se olisi "kaikilta osin parempi" kuin fyysinen kulta.

Olen osittain samaa mieltä, mutta asiat eivät ole ihan niin mustavalkoisia kun tarkemmin miettii. 

- Tuon ensimmäisen kohdan takia sanoinkin, että Bitcoin on vielä optio arvon säilyttäjästä.  

-  Niinkuin nimimerkki Makkone tuossa aikaisemmin jo hyvin kuvasi salasanojen kätevyyden. Eli voit esimerkiksi jakaa salasanasi kolmelle eri lapulle, siten että kaksi lappua riittää "lompakkoon" pääsyyn . Eli säilytät vaikka kotona yhtä näistä kolmesta salasanalistasta ja jos tulipalo tuhoaa tai varas vie kyseisen lapun niin sinulla on silti pääsy Bitcoineihin kahdella jäljellä olevalla salasanalistalla.  Varas taas ei tee mitään vain "puolikkaalla" salasanalla. 

Bitcoineja pystyy myös säilyttämään samalla tavalla, yhtä turvallisesti ja edullisesti oli kyse sitten 100€ tai 1.000.000.000€ potista. Kullan säilytyksen kulut nousevat eksponentiaalisesti mitä suuremmasta määrästä on kyse. Tämä ei ole kovin oleellinen näkökulma tavalliselle kuluttajalle, mutta kuvitellaan että Tesla olisi ostanut 1,5mrd kultaa. Jos laskin oikein niin tämä tarkoittaisi n. 25.000kg edestä kultaa. Tuo vaatinee jo holvin ja ympärivuorokautisen vartioinnin oli säilytys sitten oma tai vuokrattu ulkopuoliselta palveluntarjoajalta.  Jos tuollaista määrää haluaa liikutella paikasta toiseen niin kulut ovat aivan järkyttävät. 

- Kullalla tosiaan on aina varmasti arvoa koruteollisuudessa yms. Mutta voi myös ajatella, että Bitcoin verkolla on jonkinlaista arvoa ainakin niin kauan kuin tietokoneet pystyvät kommunikoimaan keskenään. Eli en puhtaasti sanoisi, että Bitcoinilla ei ole mitään luontaista arvoa. 

- Jos taas jätetään maailmanloppu skenaariot pois laskuista niin kullasta maksuvälineenä olen hyvin eri mieltä. Kullan suurimmat ongelmat on siinä, että sitä on vaikea laittaa tarpeeksi pieniin osiin maksua varten ja lisäksi sen aitouden todistaminen on maallikolle melko vaikeaa. Jos myisin polkupyörän tori.fi:ssä ja ostaja tarjoisi vaihdossa 1oz kultakolikkoa niin olisin melko varuillani sen aitouden suhteen. Kun taas Bitcoinin kohdalla voisin olla lähes 100% varma transaktion luotettavuudesta heti kun kolikot näkyvät lompakossani. 

- Myös sen lisäksi, että fyysisessä kullassa pitää maksaa aika suuria preemioita spot hintoihin verrattuna niin sitä on itseasiassa aika vaikea hankkia jos kysyntä on suurta. Esimerkiksi viime keväänä oli uutisia, että fyysinen kulta oli loppu kauppiailta: https://www.hs.fi/talous/art-2000006451864.html . Luonnollisesti tämä johti myös preemioiden nousuun. 

 

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 28.2.2021 01.55

juha88 kirjoitti:

Kannattaisiko kaikkien sijoittaa Bitcoiniin (tai johonkin muuhun kryptoon)? Voivatko kaikki rikastua kryptoilla?

Mielestäni kaikkien joita huolestuttaa se, että kaikista maailman dollareista n. 25% luotiin vuonna 2020 (Euroista jotain 15%) kannattaisi sijoittaa edes pieni osa portfoliosta johonkin omaisuusluokkaan, jonka uskoo säilyttävän arvonsa. Monelle se on varmaankin kulta ja toisille Nasdaq tai jokin muu. Oma base-skenaario on se, että Bitcoin tulee tulevaisuudessa toimimaan tässä roolissa kullan kaltaisena arvonsäilyttäjänä. Tällä hetkellä se on vielä enemminkin optio arvonsäilyttäjästä. Kuten tälläkin viikolla nähtiin, niin monet mieltävät Bitcoinin vielä samaan kategoriaan kuin tappiolliset teknologiaosakkeet. Epävarmuuden lisääntyessä kurssi romahtaa.

Syy miksi Bitcoin tulee tässä onnistumaan on mielestäni se, että sillä on kaikki ominaisuuden mitä kullallakin paitsi se on kaikilta näiltä ominaisuuksiltaa parempi. Niinkuin Michael Saylor mielestäni sanoi hyvin, että kulta on eliitin instrumentti arvonsäilyttämiseen. Sen ostaminen fyysisessä muodossa on hyvin tehotonta (spredit), säilyttäminen vaikeaa eikä se ei sovellu fyysisessä muodossa vaihdannan välineeksi. Bitcoinin yksi suurimmista ongelmista tällä hetkellä on se, että sen ydin kannattajajoukko yrittää luoda jatkuvasti imagoa siitä fiat-valuuttojen korvaajana ja tästä syystä myös mediassa keskustelu pyörii vain tuossa valuutta näkökulmassa. Tämä luultavasti hidastaa sen adoptiota yritysten ja kansalaisten joukossa koska suurin osa kuluttajista on täysin tyytyväisiä nykyisiin Fiat valuuttoihin. Jossain maailmanloppu tilanteessa varmaan voisi olla mahdollista, että kaikki vaihdanta tehtäisiin Bitcoiniin perustuvalla valuutalla, mutta en sen puolesta kyllä sijoitusta tekisi. Todennäköisempää on, että sillä korvattaisiin Fiat valuuttoja valtioissa joissa niiden omat valuutta- ja yhteiskuntajärjestelmät ovat romahtaneet/romahtamassa (Venezuela, Argentina etc) .

Se taas, että puhutaan Bitcoinista ja muista kryptoista samassa lauseessa on kuin puhuisi bondeista ja osakkeista samana asiana. Muutkin kryptot voivat varmaan toimia arvonsäilyttäjänä ja hyvänä sijoituksena, mutta niiden pääasiallinen funktio on muualla. Rikastuminen taas on suhteellista. Jos rikastumisella tarkoitetaan Bitcoinin arvoa suhteessa dollariin ja euroon, niin mahdollisesti sillä tosiaan "rikastuu", mutta ostovoima ei välttämättä kehity samassa mittasuhteessa.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.2.2021 09.22

Yritän tutustua vähän enemmän Ethereumiin ja aloin etsiä tietoa tällä hetkellä käytössä olevista aplikaatioista. Vastaan tuli State of the DApps sivusto, jossa on listattu sovellukset aktiivisuuden mukaan.  Jos listasta putsaa kärjestä Tetherin ja Dain niin käytetyin palvelu on Chainlink ja toiseksi suosituin palvelu on peli nimeltä Axie Infinity jolla on ollut n. 3000 käyttäjää vuorokaudessa. Suosituin Gambling applikaatio sai vain 217 käyttäjää.  Varsinainen yllätys tuli kun satuin näkemään vastaavaa dataa vuodelta 2018 jossa oli muun muassa viisi eri gambling sovellusta 1500-200 käyttäjällä. 2018 vuoden datassa Finance puoli oli kuitenkin pienempi. Eli kysymys kuuluu onko Ethereum sovellusmäärä tosiaan kasvanut näin hitaasti ja joltain osin jopa supistunut? Myös DeFi palveluiden pieni käyttäjämäärä yllätti. Vai onko lähteeni vain pielessä?

Market cap on kuitenkin noussut tuossa ajassa 20mrd->220mrd joten toivoisi näkevän kehitystä myös palveluiden määrässä ja käyttäjissä.

Lähde: https://www.stateofthedapps.com/rankings/platform/ethereum?sort=dau&orde...

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.2.2021 12.42

KLR20 kirjoitti:

Moro! Olen yksi niistä miljoonasta uudesta aloittelijasta kryptojen parissa. Haluaisiko joku kertoa parista kryptosta, en tajua näistä mitään ja ostin pikkusummalla Litecoinia ja Rippleä, Stellaria ostin reilusti. Olisi kiva kuulla teidän mestareiden ajatuksia etenkin Stellarista ja Litecoinista. Onko tällaiseen Stellarin kaltaiseen "sentti"valuuttaan järkevää sijoittaa? Olen toki sijoittanut vain sen mitä olen valmis häviämään, mutta ajatus siis jos se joskus nousisi vaikka Litecoinin tasolle, onko aivan mahdoton ajatus? Kiitos etukäteen 🙏

Moi,  Paras vinkki mitä voi antaa on, että tutustuisit ja opiskelisit ensin mitä lohkoketjut ovat ja mikä kryptovaluuttojen rooli siinä on. Sitten voisit alkaa etsiä mielenkiintoisia projekteja. Noissa altcoineissa ihmisillä tuntuu menevän jo siinä pieleen, että katsotaan vain kolikon yksikköhintaa ja toivotaan, että se nousisi johonkin kymmeniin tai satoihin euroihin ymmärtämättä mitä se tarkoittaa market capin osalta. Otetaan esimerkiksi mainitsemasi Stellar. Näitä kolikoita on kierrossa 50 miljardia kpl eli jollain 15€ yksikköhinnalla Stellar olisi samaa kokoluokkaa kuin Bitcoin. Viestissä toivot, että se nousisi Litecoinin tasolle eli 170€ kurssiin silloin se olisi n. 15 kertaa suurempi kuin Bitcoinin. Aika paljon saa tapahtua, että tuo toteutuisi :) 

Ylipäätään voisi sanoa, että on syynsä miksi Bitcoin ja Ethereum ovat omassa kokoluokassaan. Teknologiassa "first mover" vie yleensä kaiken, tai ainakin suurimman osan. Tällöin näkisin, että on huomattavasti todennäköisempää, että vaurastut edellä mainituilla kryptovaluutoilla kuin ostamalla sokkona sentti-altcoineja. On myös hyvä huomata, että Ethereum on vielä täysin kehitysvaiheessa eli ei siitäkään riskiä puutu jos sitä kaipaa.

 

Edit: Loistava tapa opiskella kryptovaluutoista on tämä MIT-yliopiston  videoitu kurssi: https://ocw.mit.edu/courses/sloan-school-of-management/15-s12-blockchain...

Tuossa on aika paljon Bitcoin näkökulmaa, mutta teknologia ymmärrystä voi soveltaa muihinkin kryptoihin. Kaikista mielenkiintoisin aspekti tuossa luentosarjassa on se, että luennoitsijana toimii Gary Gensler, joka on SEC:in uusi johtaja. Tämä on varmasti tulevaisuudessa hyvä asia kryptovaluutoille, että valvojan päässä on tuollaista osaamista.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.2.2021 05.57

ezkelbimbo kirjoitti:

mitenkähän vaikuttaa nykyisiin kryptoihin jos pankit luo omansa?

Itse näkisin kryptovaluuttojen laajemman kehityksen vain hyvänä asiana oli kyse sitten keskuspankkien kryptoista tai mistä vaan. Tämä luultavasti lieventäisi nykyistenkin krytovaluuttojen heikkoa mainetta konservatiivisempien ihmisten joukossa ja ylipäätään helpottaisi ihmisiä siirtymään digitaalisiin maksutapoihin, verkkopankkeihin jne. Suomessa ei aina edes ymmärretä miten takapajuisia pankkipalveluita kehittyneissäkin maissa on käytössä. Sen sijaan, että Yhdysvaltojen stimulus check tulee postissa, se voisi tulla keskuspankin kryptovaluuttana siirtäen heti kymmeniä miljoonia ihmisiä digitaalisten pankkipalveluiden käyttäjiksi.

Joillekin altcoineille tai stablecoineille noiden kehitys voi olla huonompi asia jos esim. keskuspankkien kryptoja voitaisiin käyttää samaan tarkoitukseen, mutta isommassa kuvassa varsinkin Bitcoinille ja Ethereumille kehitys olisi todennäköisesti positiivinen.

Näytä koko viesti
Nimbus Group - Listautumisanti (IPO) - 9.2.2021 10.44

Longrun kirjoitti:

 

Ovatko vaan merkkaus merkkauksesta, eli jossain kohtaa lukee ANSÖKAN. Osakkeet on jo jaettu ja niitä ei enää tule.

 

Itse arvelin, että käy hyvin samoin kuin Thunderfulissa, mutta pienemmällä nousulla. Näimpä merkkasin vaan minimit ja 2/3 salkusta sai sen 50kpl jotka lähti eteenpäin ~69SEK.

Joo juurikin näin. Oletin, että tuo Ansökan rivi lähtee pois tuolta heti kun tapahtuma on settlattu, mutta ilmeisesti ei.

Näytä koko viesti