Olet täällä

F-Secure - 16.4.2022 06.07

Olen omistanut vuodesta 2000. Osake marssinut vuoristorataa mutta firma vähemmän. Kyky pitäytyä olennaisessa on lopulta tuonut firman kohtaan jossa kasvu näyttää todennäköisemmältä kuin ikinä. WithSecure on nimenä mitä vaan, moni kaipaa vanhaa. Olennaista taas on toimialan veto ja yhtiön tunnettuus maailmalla muiden joukossa. Kotipaikka Suomi tulee olemaan merkittävä positiivinen ajuri muuttuvina geopoliittisina aikoina. Miksi? Koska idästä tullaan harjoittamaan pohjoisten länsiyritysten häirintää rajusti tulevina aikoina ja osaamista arvostetaan siellä, missä panoksia ja pääomaa riittää. 

Näytä koko viesti
Bittium (Elektrobit) - 16.4.2022 05.45

Hiljaista on kirjoittelu yhden pörssin lupaavimman yhtiön kohdalla. Lienee liian pieni tai liian vaikea olla selvillä oikeasta toimialasta? Aspohan tämä ei ole, paljon osaavampi. Mikäli forma olisi saksalainen tai edes ruotsalainen, hype olisi valtavaa ja kurssi taivaissa. No, se on sitä reuna-alueen osaavan pienen firman arkea ja kohtaloa. Yhtiön potentiaali on todella iso niin militääri kuin medikaalipuolella. Pikku bonuksena jos haluaa aidosti kestävän puhelimen, Tough Mobile on erämiehen ykkönen Land Cruiserin ohella. 

Näytä koko viesti
Nordea - 16.4.2022 05.37

Näin on ja kuuluu toimialan riskeihin. Lukujen valossa nousua vuodesta 2018 ja juna kulkee. Riskejä poistettu, digitalisaatioon panostetaan, markkinoita selkeytetty. Harva piensijoittajista uskoi pankkeihin ja varsinkaan Nordeaan maineuutisten ja alenevien korkojen aikaan. Muistelen kun mm. pienyhtiöihin keskittyvä Sotkamolaisvetoinen Inderes ennusti koko toimialan rappiota ja Nordean jatkuvaa alamäkeä. No, maailma tarvitsee esikuvia ja uskottavia instituutioita, siksi Nordea.

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 16.4.2022 05.13

Omaa edelleen alaa isompaa kasvupotentiaalia Bilotin sulautus vie aikansa mutta tuo enemmän mitä maksoi. Johtaminen niin strategian kuin henkilöstön osalta tulee olemaan jatkossakin olennaista. Uusi tj on isossa roolissa. Ihmiset kuuleman mukaan viihtyvät firmassa ja se on iso kilpailuetu. Osaamista riittää eikä Vuoreksen suunnalta ainakaan visioita puutu mutta annetaan työrauha hyvälle firmalle parempaa odotellessa.

Näytä koko viesti
YIT:n P/E-luku? - 16.4.2022 05.01

Omistin firmaa 2008 alkaen kunnes viime vuonna usko loppui. Toimialan rankkaan samaan lihatalojen kanssa. Joskus menee hyvin, mutta harvemmin. Osinkoa tippui matkalla mutta POn tuotto ei ole ikinä ollut kummoinen. Firma toimii pääomistajien ja hallituksen kassarana lähinnä, siinä kaikki. 

Näytä koko viesti
Lehto Group - 16.4.2022 04.54

Nykyinen versio Talvivaarasta. Onnea holdaajille.

Näytä koko viesti
Lehto Group - 16.4.2022 04.54

Nykyinen versio Talvivaarasta. Onnea holdaajille.

Näytä koko viesti
Nordea - 25.10.2021 04.16

Vakaan markan miehenä arvostan instituutioita, jollaiseksi nykynordean voi alkaa pikkuhiljaa lukea. Tämä siksi, että ollessaan vielä Ruotsin vallan alla, suoriutuminen oli kohtuullista mutta ei väkevää. Suomalainen arvostaa väkevää ja Nordea on matkalla väkeväksi suomalaiseksi instituutioksi vaikka sen näkyvimmät julkiset naamat ulkolaisia ovatkin. 2015 kun ostin ensimmäiset osakkeet kovaan hintaan 12,50€ tienoilla sen jälkeen omaa lisärahaa sisään laittamatta osingot poislukien, ajattelin osakkeen olevan suht turvallinen tuotto-osake. Kun oltiin +6€ jossain vaiheessa, mietin että miksi kummassa osake on niin alhaalla. Vakaan markan miehenä en kuitenkaan myynyt vaan annoin osinkojen lisätä osakemäärää. Kun pahimmat off-shore karikot häipyivät taustalle ja toimari vaihdettiin, alkoivat asiakkaat palata ja uskoa taas pankkiin ja sen digipanostuksiin, aloin itsekin havaita suunnitelmani etenevän jälleen oikeaan suuntaan. Se on siis pitää osaketta niin kauan kuin alhaiset korot ovat voimassa ja lisätä omaa rahaa, kun korot alkavat nousta. Se on lähellä. Miksi näin? Koska vipuraha on sen verran edullista että tiettyjä osakkeita on voinut jo kauan ostaa ilman omaa rahaa, siis pankin rahoilla. Jos pankki uskoo itseensä ja edes vähän sinuun, korko on ollut kohtuullinen mutta tuotto parempi. Katsotaan miten tarina etenee mutta myyntiin osake ei mene ellei se keväällä ole 15€. Sitten harkitaan ankarasti.

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen duunarin säästö- ja sijoituspäiväkirja - 17.11.2020 12.37

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen duunarin säästö- ja sijoituspäiväkirja - 17.11.2020 12.36

Hyvin jäsenneltyä kirjoitusta on aina mukava lukea. Komppaan blogistia monella tapaa kun peilaan omaa polkuani sijoitusmaailmassa ja muutoinkin. Otetaan esimerkkinä virheet. Useimmat meistä tekevät virheitä sijoituksissa (ja elämässä). Pääosin ne johtuvat siitä, ettei ole tullut perehdyttyä aiheeseen tarpeeksi ja vaikka olisikin, tunteet ohjaavat päätöksiä. Sijoitusstrategia voi olla hakusessa. Mikä on tavoitteeni ja millä aikavälillä? Millä rahalla liikenteeseen? Mitä jos häviän? Näitähän me pohdimme. Verrokkina omia mokiani: -98 ekat sijoitukset Soneraan ja edelleen salkussa. Mitään en tajunnut arvonmäärityksestä saatika toimialasta paitsi känny oli ja siinä Soneran liittymä. Silloinen listaustumishinta kuoleentuu osaltaan kun hankintahinta myydessä menee hankintameno-olettamaverolla joten tappiota ei tule niin paljoa. Osinkoja käytin kuluihin ja vasta viime vuosina ostanut niillä lisää osakkeita kun hinta on tippunut edelleen. Pitkässä putoavassa puukossa siis ollaan kiinni ja todellista tuottoa en ole jaksanut laskea. Ilmeisesti pidän edelleen kiinni, arvo nyt n. 70k€ mutta osakkeen arvossa ei ole pitkään hetkeen nousupotentiaalia. Verrokkina Elisa, joka on eri planeetalta omistaja-arvon luonnissa. Huh huh. Virheinä minulla siis laiskuus ja kiinnipito osakkeessa, joka laskennallisesti tappiolla vaikka tuottaakin sen 4-5% / vuosi. Olenko siis todella tyhmä, kun en luovu osakkeesta?

Toinen esimerkki teknohuumasta oli Gateway Finland ken muistaakaan. Tappiota 50% ja summana 15.000 MK. Kolmas tappio 100%, oli Inion, joka kaatui. Tappio 2000€, Neljäs tappio oli FIM 50%, jonka islantilaiset  sittemmin osti. Tappio 2500€. Viides esimerkki Outokumpu, jota ostin 2010 ja jonka myin 2018, Tappio n. 50% ja 1500€. Kuudentena Caverion, jonka lehitykseen kyllästyin ja myin. Tappio 1000€ ja saaduilla rahoilla ostin Storaa. Seitsemäs esimerkki on JOT Automation, jossa hinta taisi olla joskus +11€ enkä myynyt voitolla. SIttemmin muuntunut eri vaiheiden jälkeen Electrobitistä Bittiumiksi. Siinä pysyn koska toimii alalla, jossa on kasvupotentiaalia, yrityksellä on hyvä tase ja sopimuksia alalla jossa iso vallihauta (sotilastoimiala). Jos pitää muuten puhelimen tietoturvasta, Bittium ToughMobile on tarjolla kuluttajallekin. Kahdeksantena ja toistaiseksi isoimpana on laskennallinen tappio Nordeassa, n. 40k€. Tätä osingot paikkaavat ja jos en myy, kokonaistuottoa saattaa olla tulevaisuudessa sen verran että myynti voi olla ajankohtaista fifo-periaatteella kun 10 v tulee täyteen. Näin ollen tappio saattaa olla pieni tai jopa hieman voitollinen. Tämä kaikki kuitenkin siis edellytyksillä, että alhainen pankkialan arvostus joskus purkautuu, regulaatio vähenee ja pankkikriisiltä vältytään ja Nordea purkaa jossain vaiheessa tasettaan lisäosinkoina sekä jatkaa voitollisena ja kannattavampana. Viimeisenä (toistaiseksi..) on Nokia. Jos myyn tänään, tappio 3000€.

No niin, siinähän sitä on turskapäiväkirjaa. Hetkeen en muistanutkaan kuinka tämä sinänsä mielenkiintoinen harrastus on tuottanutkaan. Ei voi olla järin tyytyväinen. Mitä seuraavaksi? Puhutaan positiivisesti osakkeistani, tai niistä joiden kuitenkin oletan kehittyvän siihen suuntaan ajan mittaan tai pysyvän ennallaan osinkoa tuottaen. Aiemmin mainittu Telia ja Nordea, Telia defensiivisempänä ja Nordean käänteen jatkoa odotellen, vaikka Sampo siitä luopuukin. Stora kassavirayhtiönä ja mm. kehityshankkeidensa takia, YIT riskisenä mutta isoimpana rakennusyhtiönä, jossa tj. ja osa johtoa vaihdettiin, Bittium-niche, F-Secure kasvavalla kyberturva-alalla ja koska teki strategiamuutoksen sekä Nokia pienempänä mutta kannattavampana tulevaisuudessa. Elisaa sain äitini pihelinosakkeen muodossa ja se pysyy mukana tunnesyistä. Siihen en ole lisännyt omaa rahaa, vain osinkoja.

Kokonaisturskaa realisoitunut  toistaiseksi n. 15-20k€ laskentatavasta riippuen. Onnekseni olen onnistunut välttämäänkin tappioita, kuten Finnairia, Talvivaaraa, myydyt Outokummut ja joitakin muita vastaavia.

Muuta, havahduin syyskuussa Inbody-mittauksessa siihen, että paino (119kg) tulee putoamaan ruokavalion ja elämäntapojen kautta. Sillä tiellä ollaan, Se on vähintäänkin yhtä motivoivaa kuin kehittyä paremmaksi sijoittajaksi. .

Näytä koko viesti