13.9.2022 - 12:38

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813
pasi0070 kirjoitti:

 

Velho kirjoitti:

Mistä se muuten johtuu, että elokuussa joudutaan perumaan joku joulukuussa lennettävä lento? Olisihan siinä useita kuukausia aikaa säätää kalustoa ja miehistöä.

 

Miamin suorat lennot peruttiin pari viikkoa sitten...lähtö maaliskuussa 😄

Hyvä muutee tietää, onneksi ei ehitty vielä ottaa 28.2. Miamin lentoja JR yms. kanssa. Toki rahat sais back mut olis ollu paljon turhaa säätöä, hiton Finski.

EVOa kevennykseen 914,6sek. Tää oli ihan "koneajattelulla" mut jos ajattelisin, niin kyllä niin, että vaikka sotaonni Venäjällä synkkeni niin talousmurheet Euroopasta ei. Edelleen tulee kylmä talvi.

0
0
13.9.2022 - 18:17

prplsqrl

+25
Liittynyt:
24.11.2014
Viestejä:
29
PikkuPro kirjoitti:

 

pasi0070 kirjoitti:

 

Velho kirjoitti:

Mistä se muuten johtuu, että elokuussa joudutaan perumaan joku joulukuussa lennettävä lento? Olisihan siinä useita kuukausia aikaa säätää kalustoa ja miehistöä.

 

Miamin suorat lennot peruttiin pari viikkoa sitten...lähtö maaliskuussa 😄

 

Hyvä muutee tietää, onneksi ei ehitty vielä ottaa 28.2. Miamin lentoja JR yms. kanssa. Toki rahat sais back mut olis ollu paljon turhaa säätöä, hiton Finski.

EVOa kevennykseen 914,6sek. Tää oli ihan "koneajattelulla" mut jos ajattelisin, niin kyllä niin, että vaikka sotaonni Venäjällä synkkeni niin talousmurheet Euroopasta ei. Edelleen tulee kylmä talvi.

Kyllä Finski suoria lentoja Miamiin lentää aikavälillä 29.11.2022 - 2.3.2023. Tämän ulkopuolella sitten välilaskullisia allianssin kautta.

0
0
17.9.2022 - 00:17

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Täs on nyt käynyt vähän niin, että ei ole "aikaa" hommeloinneille. Ja et kun ei (vielä) pakko. Elämä jotenkin ihanan kroonisen täynnä nyt ihania asioita niin ei vain ehdi hommeloida. Jos olis vielä ahdistuksen vallassa kuten 2016 syksyllä niin olisi tehokas niinkuin silloin oli. Koska kun on ahdistunut, ei voi pysähtyä koska sitten ahdistaisi enemmän. On pidettävä itsensä liikkeellä, kiireisenä.

Tänään taas... Olin päätynyt Tallinnasta Suomeen etuajassa monista syistä kuten että lapset joita halusin ja sain nähdä ex tempore tänään. Kuskailin heitä halvimmalla mahdollisella pyörällä kotiin vaikka osaisivat itsekin - mutta kun tykkään prosessista ja lapsetkin, käsittääkseni. Ainakin heittivät koulun pihalla coinflipin siitä, kumpi pääsee pyörän selkään ja nimenomaan maisemareittiä. Exän kanssa kuulumisten vaihdon jälkeen fiilistelin ex tempore kassulle pelaamaan...tai melkein. Koska ulko-ovella mietiskelin, että onkin kaunis ilma, että viitsiikö sitä sisään, talvikin tulossa. Siinä miettiessä törmäsin ihanaan kassun työntekijään ja jubailtiin aika kauan. Arvoin foldin kassuun; halvimmalla mahdollisella pyörällä kohti vielä aurinkoisia puistoja ja Mäkelänrinteen kylmä-altaita. Ennen sitä törmäsin kuitenkin ihanaan tuttuuni joka on ainakin väliaikaisesti valitettavasti tippunut alas. Jäänyt mulle velkaakin; kävelimme pitkään puistoissa ja juttelimme diippejä (niin, jätin pyöräni parkkiin kaupungille - näin voi tehdä kun se on halvin mahdollinen). Rakkauden hengessä jubailtiin koska raha on vain rahaa ja aidot elämänkohtalot ja niiden kuuleminen on hengen mammonaa.

Tzisus, oonpas paatoksellinen. Anyhow, juttelimme siis tosi pitkään enkä lainannut lisää rahaa. Annoin kylläkin pyytämättä koska mulla on käynyt hyvät ja hänellä ei - tosin peli on kesken vielä. En kumminkaan halunnut, että tästä kohtaamisesta jäisi painolastia tulevaan vaan olisi yksi pieni yllättävä positiivinen asia kun elämä on muuten vaikeaa. Koska silloin kun on vaikeaa, niin pienikin apu voi olla ratkaiseva jos on vielä poltetta sydämessä. Niinkuin Akin avokin kortti sairaalaan. Oli tärkeä siihen paikkaan, muistutti, miksi kannattaa tapella laugh vaikka happea ei aina riittävästi saisikaanheart. Musta tällä tutullani on elämälle annettavaa ja taistelijan kipinää ehkä vielä sisällään - vaikka on nyt kovilla. Toivottomiksi tuomitsemani olisin ohittanut aika nopsaan.

Ja juu. Toki aina voi sepittää mutta kuten tutulleni sanoin: "mä meen mielummin hautaan sini-silmäisenä kuin kyynisenä".

En tiedä miksi, mutta eka kertaa en kestänyt kylmä-altaassa kymmentä minuuttia. Oli noustava jo yhdeksän kohdalla pois kun alkoi tuntua kokonaisvaltaisesti kummalta ja kävelykin poispäin oli vaikeaa - lähes katkokävelyä. Olisiko epäsäännöllinen ja paheellinen Tallinna syynä...en tiedä, mutta poikkeuksellisen fiksua multa, että en runnonut väkisin maaliin.

Elämä on tosiaan välillä pienestäkin kiinni, musta. Esimerkiksi ei olisi mitenkään poissuljettua, että en olisi tajunnut/uskaltanut erota. Sitten onnettomampia olisi ainakin viisi ihmistä: mä, ihana exäni ja kolme lastamme. Varmasti moni muukin kuten exäni uusi ihana mies (tai MainNaiseni kiss).

(anteeksi Aki, IHANUUSoverload).

Osa elämässä on itsestä kiinni mutta osa on aika pienestäkin kiinni. Oon itse ollut eri tavoin heikoilla eri vaiheissa niin hyviä asioita ei ota itseisarvona.

Niin että sellaista kuuluu: ei mitään ja kaikkea. Elämä on.

heart

0
0
17.9.2022 - 08:02

ttr

+115
Liittynyt:
7.3.2019
Viestejä:
144
PikkuPro kirjoitti:

Ja juu. Toki aina voi sepittää mutta kuten tutulleni sanoin: "mä meen mielummin hautaan sini-silmäisenä kuin kyynisenä".

Tämä, 100% samaa mieltä. 

0
0
19.9.2022 - 12:07

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Viikon alkuun kysymys. Mikä olikaan se vähän aikaa sitten toistettu hittitermi sille, kun kasvu-osakkeista raha siirtyy arvo-osakkeisiin? Rotaatio jotain?

Sillä onhan se nyt todella vahvaa kyllä. Mulla shortlistalla Nordnetissa jotain molemmista koreista (Laitan kaikki jotta on ees läppäedustavuutta) niin, 2022 kehitys:

- Citycon +0,07%

- UPM +3,38%

- Sampo +3,29%

- KAMUX -50,96%

- Qt -69,15%

- Evolution -34,75%

 

Ekat kolme toki osinkokoneita ja vikat kolme toki ei joten tää lista on vääristynyt - tuotto-ero on oikeasti vieläkin suurempi.

 

Noi siis mun shortlista kokonaisuudessaan molemmista. Muuta edustavuutta ei ole mut kyllä mä silti tosta ihan trendin näkisin... Itsellä siis Cityconia ja Evoa ja vuosi +23,79% treidaamalla tai "treidaamalla". Isäni käteiset pelastin pari vuotta sitten tililtä makoilemasta suuruusjärjestyksessä: UPM, Citycon, Sampo - 100% "osta ja unohda" -metodilla syistä joita en halua avata tai siis liittyvät isäni terveydentilaan jonka takia mikä vain liikku olisi hankalaa ja pitäisi selitellä moneen suuntaan...eli ei haeta mitään maksimituottoa vaan pelastusoperaatio. Exälle ostatin kaikilla "ylimääräisillä" Cityconia 2021 välimallilla, eli voi tehdä liikkuja mutta vain erittäin hyvästä syystä kun ei hän halua säätää tällaisilla. Motiivini auttaa on siis erityisesti lasteni etu ja vaikka tällaisissa on aina riskiä niin aktiivisesti hajoan lasteni ja exänikin edun takia jos rahat mätänevät tilillä. Eli auttamisessa on omakin etu.

Niin et jos joku sen hittitermin muistaa niin kyllä sitä on nyt nähdäkseni tapahtunut. surprise Rotaatiokierto?

Mulla ei siis ole juurikaan muistia, kuullut kyllä sen sanan useasti mut yllättäen en vähään aikaan.

 

0
0
20.9.2022 - 12:25

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Olen laskenut lisää Evolutionin trading tai "trading"rangeani. Nään markkinatilanteen hyvin jännänä ja siis todella - jopa - lohduttomana keskipitkällä aikavälillä. Assetit tulevat nyt kyllä vielä lisää alas ja jos jotain selkeää, niin go Vasemmistoliitto sillä 2022-2023 rikkaat kyllä köyhtyvät ihan huolella - infla huomioiden. Mikä kyllä ihan jeppistä onkin, vastapalloon koronatoimia.

Jännä kyllä, mua sysipimeä näkemykseni ei masenna vaan on vain uusi Jännä tilanne. Mun aivot selkeästi toimivat "kummallisesti"; tämän näkee muussakin kuten naisasioissa. Monesta asiasta joiden pitäsi olla vain traagisia, overwhelming tms. niin nään ne "Jännänä" tai "innostavana oppina".

Kuten fiksu ystävänikin eilen näki niin näen minäkin. Next kiinteistömarkkina tarttuu tähän lumipalloon. 2009-2021 on ollut 0-korot mihin markkina ja ihmiset ovet ehtineet täysin adjustoitua. Siitä on/oli tullut normaalia. Korot nousee kovimmin 0-korkoihin vivulla adjustoituneen sijoitusjengin osalta nyt hälyyttävää vauhtia. Puhutaan nopeista asioista: 12kk euribor on tänään +2,2% kun se oli huhtikuussa vielä miinuksella. Absoluuttisesti joku 2,3% nousu mutta suhteellisesti sen maksivivutetun jengin osalta valtava muutos. Samalla asuntojen hintojen nousu on tänä vuonna kääntynyt nopeaan laskuun reaalisesti ja pian ehkä nimellisestikin eli silloin reaalisesti lasku on jo valtavaa, tyyliin vuositasolla 10%. Ensi vuonna ihmisten ostovoiman lasku iskee kunnolla imo. Kyllä sen nyt hitto näkee ihan kaupassa käydessä, rahaa menee. Tämäkin vaikuttaa kiinteistömarkkinaan eli yhä vähemmän tulee uusia yhden sijoitusasunnon "säästäjä-sijoittajia" ja toisaalta niitä varmasti jo poistuu ja ehkä kiihtyväänkin vauhtiin kun viitekorot hypähtelevät. Aikamoisia hyppyjä tulee vivuttaneelle jengille kun ovat 2009-2022 tottuneet euriborin - etumerkkiin.

Mä myönnän ja nostan käden pystyyn semipaniikin merkiksi. Sunnuntaina juuri kiinteistödaamin kanssa skumpan kera analysoidessa päätin, että juu vuokralle laitan mutta nyt taas kädet on kylmät. Pitäiskö tästä laivasta hypätä pois vielä kun kuivin jaloin ja itseasiassa hyvällä voitolla irti pääsisi. Juuri nyt tuntuu, että pitäisi, mutta siis joulukuulle on aikaa pähkäillä.

Missään massit ei ole turvassa mutta juuri nyt pitäisin kyllä mielummin vaikka 70% Citycon ja 30% Evolution. Toinen on aikas kiva inflaatiosuoja ja halpa, toinen hyvä kasvufirma mikä toki ottaa osumaa ihmisten taloudellisen tilanteen huononemisesta (kuten cityconikin toki, noin kaikki ottaa) mutta kyllähän se joskus taas varmaan paranee. Cashissä nyt ei voi pitää.

Kun vivutetuin desiili lähtee kiinteistömarkkinalla liikkeelle tajutessaan yhtälön vaikeuden (se lävähtää silmille viimeistään kun tulee korkojen tarkistuspäivä) niin tästä voi tulla aikamoinen verilöyly. Ystäväni eilen musta raflaavasti ja tyylinsä mukaisesti kärjistäen sanoi: "kiinteistömarkkina on idioottimarkkina, johon tulee wipeout 30-50v välein. Se kovimmin vivutettu desiili aloittaa sen vyöryn, joka sitten kasvaa ennen kuin se loppuu.". Varsinkin loppupuolesta samaa mieltä.

Yksittäiset omistusasunnot on ihan stressitestattuja mutta max vivutetut sijoitusasunto-kokonaisuudet on eri juttu. Jos korko nousee vuodessa nollasta vaikka kolmeen, asuntojen hinnat laskee inflan ollessa 10% ja vuokralaisten ostovoima jyrkästi rommaa niin good luck max vivuttaa asuntoja noissa olosuhteissa. Se kyllä olikin 2009-2021 luvattoman helppoa, ite messissä 2013-nyt.

EDIT: assettien sulamispotentiaalista vielä sellainen näkemys tai vähintäänkin hajatelma, että tapahtunut lasku perspektiiviin. Esimerkiksi OMX25 on tippunut vuoden alun huipuistaan vajaat 20 prosenttia. Samaan aikaan on syttynyt ihan kunnon sota Euroopassa. Joku 5 miljoonaa pakolaista Eurooppaan lisää, sähkö uhkaa loppua talvella ja hyvin realistisena uhkana on stagflaatio ja siis helvetillisellä inflalla näin 2000-luvun oloissa. Niin ja korot on, no, ei voi sanoa moniko kymmenkertaistuneet kun lähtötaso oli alta nollan. Niin ja ostovoima kääntynyt samana aikana laskuun ja 2022 tullee joku -5%. Ens vuodeksi ennustellaan taaantumaa.

NYT ollaan OMX25 juurikin koronaa edeltävissä huipuissa, 4500 pisteessä. Nähdäkseni tilanne on haasteellisempi nyt taloudessa kuin tammikuussa 2020 JA yleisesti silloin kurssitasoa pidettiin korkeana. Nollakorko-oloissa.

Niin että tässä on ihan huolella tilaa assettien tippua vielä, osakkeiden myös. Toki cash on varmaa sulamista eli osakepoimintaa vaan. YIT/Sampo/Citycon olisi osingot huomioiden nousseet sen tyyliin 5% tänä vuonna eli hyvä defenssi oikeastaan aika huolellista Mustaa Joutsenta vastaan (Venäjän All-In hyökkäyssota kaikkine seurauksineen).

Mä sanon, että tulee kovat 12kk tästä eteenpäin asseteille keskimäärin.

0
0
20.9.2022 - 11:57

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Valuevinkki. Tämä tuli ystävältä eli en ota credittiä.

Jollain muullakin on ehkä lisäveroja tulossa pääomatuotoista verovuodelta 2021. Itsellä 75ke tms. Koska 2021 verotukseni ei ollut vielä tänään päättynyt, tein nyt ihan imo pätevän vähennyslisäyksen. Summa ei kovin suuri ja jäänyt aiemmin laiskuutta tekemättä. Beef ei se vähennys sinällään vaan se, että vähennyksen käsittely siirtää verotuksen toimeenpanoa. Siltä ajalta maksan 2% korkoa 75.000 eurosta. Se on 10% inflalla musta ihan jeppis diili ja esim. Citycon maksaa sille rahalle vähän parempaa korkoa.

0
0
20.9.2022 - 15:11

Artsipappa

+2059
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1915

Täysin samoilla linjoilla asuntomarkkinoista. En tiedä hahmottaako kaikki ne jotkat ovat maksimiin vivuttaneet että viimeistään koron tarkistuspäivänä tulee yllätys. Paitsi tietty jos lyhennys on tasaerä. Siitä siis ilmainen vinkki, jos vivutat maksimeilla niin kiinteä tasaerälaina on aika bueno. Pääsee ainakin pahimman yli kun kuukausierä ei nouse (paitsi jos korko on todella iso. Takaisinmaksuerä on aina vähintään koron suuruinen). Toki lainan takaisinmaksu pitenee isosti, mutta ei pitäisi olla akuuttia ongelmaa vaikka kassavirta olisi lähellä +-0.

Täällä on siis useampi sijoituskohde ja olen ynnäillyt katastrofiskenaarioita. Onneksi olen varovaisuuteen taipuva ja kahteen edelliseen otin korkoputket. Tämä siksi, että mietin mikä tappaa tämän bisneksen. Noh, korkeat korothan sen tappaa. Edes arvojen notkahdus ei haittaa varsinaisesti koska tarkoitus on istua niiden päällä pidempään. Itse ajattelin asiaa niin, että jos maksan turhasta niin olen tyytyväinen (ja korkoputki oli aika halpa), koska tarkoittaa että korot pysyneet edelleen maltillisina eikä isoja myllerryksiä ole tullut. Vähän niin kuin vakuutus. Nyt osui tuulettimeen ja korot lähti raketoimaan, eikä pitäisi isoa ongelmaa olla ellei mennä 90-luvun laman korkoihin. Jos isosti tippuu asuntojen arvot niin tiedä vaikka lähtisin taas ostoksille. 

0
0
20.9.2022 - 15:35

hauturi

+3105
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2322

Noiden lyhennystapojen nimien kanssa kannattaa olla tarkkana, eri paikoissa kun niitä käytetään vähän eri tavalla. Tasalyhennys ja bullet ovat ainoat jotka kaikki ymmärtävät yleensä melko samalla tavalla, annuiteetti ja tasaerä ovat vähän vaikeampia. Niiden eteen kannattaa laittaa varmuuden vuoksi lisämääre "muuttuva" tai "kiinteä" kertomaan muuttuuko erä vai laina-aika korontarkistuksessa. Muuttuvassa annuiteetissa/tasaerässä erä muuttuu, kun taas kiinteässä tasaerässä/annuiteetissa laina-aika muuttuu.

Hyvän käsityksen siitä miten eri tavalla näitä käsitteitä käytetään saa googlaamalla vaikka "tasaerä vs annuiteetti" ja vertailemalla tuloksia.

0
0
20.9.2022 - 15:38

Farseer

+2101
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1619

Asuntomarkkinat on kyllä tosi kovassa paineessa kun 12kk Euribor on rallatellut todella jyrkästi ylöspäin. Prosenttiyksikön kahdessa viikossa.

Vaikuttaa toki viiveellä ja epätasaisesti, mutta esimerkiksi itsellä on korko nousemassa 0,5% -> 3% kuun vaihteessa. Siihen kun ymppää energiakulujen harppaus (nousemassa itsellä tyyliin 4,5c/kWh -> 30-40c/kWh kuukauden päästä), niin menojen nousu on lähemmäs 400€/kk kaupunkiin pienehköllä lainalla ja kaukolämmitetyllä kerrostalokämpällä.

On itsestään selvää että monilla joilla nousee vielä enemmän ei ole tuohon helposti varaa. Eikä tarvitse olla edes asuntosijoittaja.

0
0
20.9.2022 - 15:49

Artsipappa

+2059
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1915
Farseer kirjoitti:

Asuntomarkkinat on kyllä tosi kovassa paineessa kun 12kk Euribor on rallatellut todella jyrkästi ylöspäin. Prosenttiyksikön kahdessa viikossa.

Vaikuttaa toki viiveellä ja epätasaisesti, mutta esimerkiksi itsellä on korko nousemassa 0,5% -> 3% kuun vaihteessa. Siihen kun ymppää energiakulujen harppaus (nousemassa itsellä tyyliin 4,5c/kWh -> 30-40c/kWh kuukauden päästä), niin menojen nousu on lähemmäs 400€/kk kaupunkiin pienehköllä lainalla ja kaukolämmitetyllä kerrostalokämpällä.

On itsestään selvää että monilla joilla nousee vielä enemmän ei ole tuohon helposti varaa. Eikä tarvitse olla edes asuntosijoittaja.

Asuntosijoittajan etu on sentään verottaja. Korot saa vähennyksiin, omistusasuja ei saa. Tai no, v.2022 saa 5% vähentää, jes! Ensi vuonna poistuu kokonaan. Ei olisi lainkaan huono ajatus tuoda asuntolainan korkovähennys takaisin. Auttaisi reilusti jokaista asuntolainavelallista.

0
0
20.9.2022 - 16:33

TL

+1202
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
945
Artsipappa kirjoitti:

Ei olisi lainkaan huono ajatus tuoda asuntolainan korkovähennys takaisin. Auttaisi reilusti jokaista asuntolainavelallista.

Aivan järkyttävän huono ajatus - vihdoin tuosta yhtä asumismuotoa aivan käsittämättömästi ja epäreilusti tukevasta hirvityksestä vihdoin ollaan pääsemässä eroon.

Vähän kyllä pelkään vaali-Sannan rikostovereineen vetävän tämänkin kohta saavutetun edistysaskeleen vessanpöntöstä.

0
0
20.9.2022 - 17:21

Artsipappa

+2059
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1915
TL kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Ei olisi lainkaan huono ajatus tuoda asuntolainan korkovähennys takaisin. Auttaisi reilusti jokaista asuntolainavelallista.

 

Aivan järkyttävän huono ajatus - vihdoin tuosta yhtä asumismuotoa aivan käsittämättömästi ja epäreilusti tukevasta hirvityksestä vihdoin ollaan pääsemässä eroon.

Vähän kyllä pelkään vaali-Sannan rikostovereineen vetävän tämänkin kohta saavutetun edistysaskeleen vessanpöntöstä.

Ok, voi olla etten ole miettinyt asiaa loppuun asti, mutta miksi se on huono? Sehän on kaikille sama.

Asuntosijoittajat saa paljon hyötyä Kelan asumistukijärjestelmästä. Miksi se on huono jos molemmilla joku josta saa etua? 🤔

0
0
20.9.2022 - 18:00

TL

+1202
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
945
Artsipappa kirjoitti:

Ok, voi olla etten ole miettinyt asiaa loppuun asti, mutta miksi se on huono? Sehän on kaikille sama.

Kaikille? Omalla rahallaan vuokralla asuva? Asumisoikeusasuja?

0
0
20.9.2022 - 18:35

Artsipappa

+2059
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1915
TL kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Ok, voi olla etten ole miettinyt asiaa loppuun asti, mutta miksi se on huono? Sehän on kaikille sama.

 

Kaikille? Omalla rahallaan vuokralla asuva? Asumisoikeusasuja?

Siis mun käsityksen mukaan jokainen jolla on asuntolainaa saisi vähennyksen tehdä? Olenko väärässä? 👀

Jos säännöt on selvät kaikille niin en näe isoa onglemaa. 

 

 

 

 

 

0
0
20.9.2022 - 19:50

Diego

+55
Liittynyt:
30.9.2014
Viestejä:
39
Artsipappa kirjoitti:

Asuntosijoittajan etu on sentään verottaja. Korot saa vähennyksiin, omistusasuja ei saa. Tai no, v.2022 saa 5% vähentää, jes! Ensi vuonna poistuu kokonaan. Ei olisi lainkaan huono ajatus tuoda asuntolainan korkovähennys takaisin. Auttaisi reilusti jokaista asuntolainavelallista.

Itse olen ainakin ite osittain hajauttanut asuntosijoitus riskini taloyhtiölle. Taloyhtiölainaa sai uudempiin asuntoihin yleensä 70% - 30% mallisesti jolloin 70% lainasta saa hajautettua muille asukkaille. Näihin lainoihin kun tulee koron nostot niin sehän nostaa maksettavan vastikkeen määrää. Vastikkeet saa kaikki vähentää vuokratulosta ja sitten vasta mietitään niitä veroja niin jääpähän maksettavat verot ainakin pienemmäksi cool 

0
0
20.9.2022 - 21:10

Merta

+310
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
221
PikkuPro kirjoitti:

Ostettu Nordnet All-In Citycon 6,87e. Osinko irtoo ylihuomenna.

Täytyy hölmönä kysyä, että mikä järki ostaa all-in citycon jotta saa osingot, kun osakkeen arvo kuitenkin laskee samassa suhteessa? Vai meinaatko jäädä longiksi?

En Cityconia tai sen osakkeen omistuspohjaa tai käyttäytymishistoriaa tunne, mutta monet jenkkien suosiossa olleet eurooppalaiset firmat on rallatelleet nyt ennen osinkopäivää iloisesti alas, kun osa jenkeistä ei ole halunnut jäädä osinkoverotuksensa kanssa säätämään. Ja osan kurssit on jääneet sille tielle, kun ajat on mitä ne on.

0
0
20.9.2022 - 21:12

TL

+1202
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
945
Artsipappa kirjoitti:

Siis mun käsityksen mukaan jokainen jolla on asuntolainaa saisi vähennyksen tehdä? Olenko väärässä? 👀

Jos säännöt on selvät kaikille niin en näe isoa onglemaa. 

Säännöt ovat samat/selvät kaikille on minusta ontuva argumentti. Sillä voi perustella "järkeväksi" ihan mitä vaan, vaikka kaikille yhteisen 100% veroasteen.

Minusta on järjetöntä tukea yhteiskunnan varoista lähtökohtaisesti hyvätuloisten ihmisten omistusasumista.

Meillä on selvästi vähän eri tulokulma tähän. 😉

0
0
20.9.2022 - 21:47

Artsipappa

+2059
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1915
TL kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Siis mun käsityksen mukaan jokainen jolla on asuntolainaa saisi vähennyksen tehdä? Olenko väärässä? 👀

Jos säännöt on selvät kaikille niin en näe isoa onglemaa. 

 

Säännöt ovat sama kaikille on minusta ontuva argumentti. Sillä voi perustella "järkeväksi" ihan mitä vaan, vaikka kaikille yhteisen 100% veroasteen.

Minusta on järjetöntä tukea yhteiskunnan varoista lähtökohtaisesti hyvätuloisten ihmisten omistusasumista.

Meillä on selvästi vähän eri tulokulma tähän. 😉

Noh, ei välttämättä. Olen tavallaan samaa mieltä, mutta olisi tässä tilanteessa tapa tukea kaikkia omistusasujia tasapuolisesti. Ei kaikki omistusasujat välttämättä ole hyvätuloisia. Ja kuten sanoin, en ole miettinyt asiaa itsekään loppuun. Tuli vaan mieleen.

Toinen mistä en ole osannut lopullista mielipidettä muodostaa on kotitalousvähennys. Suora tuki hyväosaisille, mutta toisaalta työllistävä vaikutus..

En tiedä miksi kaikki taloudellinen tuki olisi poissuljettu asuntovelallisilta..

0
0
20.9.2022 - 21:53

Artsipappa

+2059
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1915
Diego kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Asuntosijoittajan etu on sentään verottaja. Korot saa vähennyksiin, omistusasuja ei saa. Tai no, v.2022 saa 5% vähentää, jes! Ensi vuonna poistuu kokonaan. Ei olisi lainkaan huono ajatus tuoda asuntolainan korkovähennys takaisin. Auttaisi reilusti jokaista asuntolainavelallista.

 

Itse olen ainakin ite osittain hajauttanut asuntosijoitus riskini taloyhtiölle. Taloyhtiölainaa sai uudempiin asuntoihin yleensä 70% - 30% mallisesti jolloin 70% lainasta saa hajautettua muille asukkaille. Näihin lainoihin kun tulee koron nostot niin sehän nostaa maksettavan vastikkeen määrää. Vastikkeet saa kaikki vähentää vuokratulosta ja sitten vasta mietitään niitä veroja niin jääpähän maksettavat verot ainakin pienemmäksi cool 

En saa ihan kiinni ajatuksesta. Mitä merkitystä kuka sen lainan ottaja on? Molemmissa on korko.. vastikkeet saa vähentää 100%, mutta niin saa myös lainan korot vähentää 100%. Eli onko merkitystä maksetaanko korkoa taloyhtiölainasta korkeamman vastikkeen myötä vai pankille itse otetun lainan korkoa?

Toki ymmärrän taloyhtiölainan edun koska myös lainanlyhennyksen osuuden saa (toistaiseksi) vähentää verotuksessa, mutta tämä korkojuttu ei aukea 🤔

Anyway, ehkä lopetan erinomaisen blogin spämmäämisen! Sori 

0
0
20.9.2022 - 21:55

Casteliero

+5603
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2004
Artsipappa kirjoitti:

Toinen mistä en ole osannut lopullista mielipidettä muodostaa on kotitalousvähennys. Suora tuki hyväosaisille, mutta toisaalta työllistävä vaikutus..

Tuossa on isossa osassa myös pimeiden remonttien jne karsiminen. Kun niistä saa verovähennystä, niin mielellään kuitilla asiat hoidetaan. Aiemmin mentiin todella paljon pimeästi remonttien kanssa. Varsinkin, jos oli yhden miehen firmoja.

0
0
21.9.2022 - 10:15

JR

+5149
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1536
Artsipappa kirjoitti:

Noh, ei välttämättä. Olen tavallaan samaa mieltä, mutta olisi tässä tilanteessa tapa tukea kaikkia omistusasujia tasapuolisesti. Ei kaikki omistusasujat välttämättä ole hyvätuloisia. Ja kuten sanoin, en ole miettinyt asiaa itsekään loppuun. Tuli vaan mieleen.

Omistusasuminen on jo Suomessa erittäin tuettua (verotonta vuokratuloa), olis outo tavoite tukea tätä yhtä asumismuotoa vielä lisää.

Tukeminen on toiminut hyvin, kaikki "kunnolliset ihmiset" haluaa omistaa asuntonsa, ja siinä mukana tulee sitten valtavasti monenlaista kitkaa yhteiskuntaan.

0
0
21.9.2022 - 10:36

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813
Artsipappa kirjoitti:

 

TL kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Ei olisi lainkaan huono ajatus tuoda asuntolainan korkovähennys takaisin. Auttaisi reilusti jokaista asuntolainavelallista.

 

Aivan järkyttävän huono ajatus - vihdoin tuosta yhtä asumismuotoa aivan käsittämättömästi ja epäreilusti tukevasta hirvityksestä vihdoin ollaan pääsemässä eroon.

Vähän kyllä pelkään vaali-Sannan rikostovereineen vetävän tämänkin kohta saavutetun edistysaskeleen vessanpöntöstä.

 

Ok, voi olla etten ole miettinyt asiaa loppuun asti, mutta miksi se on huono? Sehän on kaikille sama.

Asuntosijoittajat saa paljon hyötyä Kelan asumistukijärjestelmästä. Miksi se on huono jos molemmilla joku josta saa etua? 🤔

Yleisestihän tämä Suomenkin järjestelmä on ajamassa päin seinää, rahoituskriisiin. Monta tekijää siinä joista vähälle huomiolle on viime vuosina jäänyt koronan ja sodan takia vanhustenhoidon kulujen kasvu, muunmuassa. Suuret ikäluokat ovat siirtymässä aktiivisesta "kolmannen iän" vanhuudesta siihen neljänteen ja yhteiskunnalle kalliiseen "vanhuuden raihnauteen". Nyt muuten rahoituskriisi nopeutuu näppärästi kun Valtion(kin) korkomenot räjähtää. En näe kauheasti ideaa rakentaa uusia kuluhäkkyröitä tasapuolisuuden nimissä kun vanhoistakin iso osa elää viimeisiä aikojaan.

Krooninen valtiontalouden epätasapaino pohjilla 0-korkojen johdosta (ihan ok sinällään ollut se) + Lisääntyvät vanhuskulut + lisääntyvät Valtion korkokulut + inflaatio myös Valtion kuluissa + 2021 verotus on viimeinen vuosi, kun tulee huolella pääomatuloja Valtiolle.

= Ensi hallitus on kusessa rahoituksen kanssa ja kun se lienee oikeistohallitus muutenkin niin tähän väliin en uusia menoautomaatteja virittelisi.

0
0
21.9.2022 - 10:41

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813
Merta kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Ostettu Nordnet All-In Citycon 6,87e. Osinko irtoo ylihuomenna.

 

Täytyy hölmönä kysyä, että mikä järki ostaa all-in citycon jotta saa osingot, kun osakkeen arvo kuitenkin laskee samassa suhteessa? Vai meinaatko jäädä longiksi?

En Cityconia tai sen osakkeen omistuspohjaa tai käyttäytymishistoriaa tunne, mutta monet jenkkien suosiossa olleet eurooppalaiset firmat on rallatelleet nyt ennen osinkopäivää iloisesti alas, kun osa jenkeistä ei ole halunnut jäädä osinkoverotuksensa kanssa säätämään. Ja osan kurssit on jääneet sille tielle, kun ajat on mitä ne on.

No semiläppä järki tai value. Itse siis nään Cityconin halpana jollain 6,8e hinnalla ATM ja kun ottaa osingon pois niin on 6,7e hinta eli inan halvempi. Ei sen kummempaa.

Ja siis en lähde tähän perustelemaan isommin, Cityconkelaa on yllin kyllin täällä. Nään sen nyt "defensiivisen osakkeen kovana ytimenä" ja juu ymmärrän et nousevat lämmityskulut ja laskeva ostovoima. Oon mielestäni aika sisällä tässä lapussa ja halpa on, saatanpa mennä isosti ineen siihen vielä.

0
0
21.9.2022 - 13:52

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858
PikkuPro kirjoitti:

Siltä ajalta maksan 2% korkoa 75.000 eurosta. Se on 10% inflalla musta ihan jeppis diili ja esim. Citycon maksaa sille rahalle vähän parempaa korkoa.

Maalaat itsekin melko synkkiä kuvia lähiajoista. Kun ihmisillä ensi talvena alkaa rahat vähetä korkoja ja vaikka sähkömaksuja maksaessa, niin mistä ne kaivaa rahaa ostaa sitä Cityconia? Eikö pörssi ole se ensimmäinen josta irtoraha karkaa?

Ja vielä jos tuosta koko osinkoprosentista tunnuslukuna haluttaisiin keskustella, niin esimerkkinä joku Cityconin osinko on lillukanvarsia verrattuna sen kurssimuutoksiin. Minusta on suoranainen ihme, että tunnuslukua "osinkoprosentti" pidetään yleensäkään esillä missään järkevässä paikassa. Nyt semmoinen näkyy esim. Nordnetin kännykkäsoftassa. Tuommoisia kurssimuutoksia tapahtuu päivässä. Tietenkin semmoiset voisivat olla jossain alasivuilla jos joku haluaa ajatella jotenkin ihmeellisesti.

Jotta lauseessa: "Citycon maksaa sille rahalle vähän parempaa korkoa." olisi mitään järkeä tulisi minusta sinun ajatella, että on jotenkin odotusarvoisesti kannattavampaa pitää rahat cityconissa. Eli oletat, että sen kurssi ei laske tuona aikana sen maksamaa osinkoa -2%. Ja tuossakin kohti ollaan vasta tasoissa sen käteisen kanssa. Jos haluat käyttää niitä reaaliarvoja, niin 7,6e cityconlappu kokee ihan saman inflaation kuin 7,6e käteistä rahaa tyynyn alla.

Lisäys: Saattoi jäädä epäselväksi mitä yritän sanoa, niin koetan vielä toista kautta. Jos näet tulevaisuuden noin mustana, niin eikö seuraavalle vuodelle arvioitu inflaatio 6% ole ihan hyväksyttävä tappio verrattuna siihen, että painat rahat johonkin lappuun joka näkymäsi mukaan voi laskea vuodessa helposti vaikka 20%. 

0
0
21.9.2022 - 13:56

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858
JR kirjoitti:

Tukeminen on toiminut hyvin, kaikki "kunnolliset ihmiset" haluaa omistaa asuntonsa, ja siinä mukana tulee sitten valtavasti monenlaista kitkaa yhteiskuntaan.

Joku voisi nähdä tuommoisen myös draivina, yhtenä ihmisten kovimpana motivoijana työntekoon. 

0
0
21.9.2022 - 14:07

JR

+5149
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1536
Kilppari kirjoitti:

 

JR kirjoitti:

Tukeminen on toiminut hyvin, kaikki "kunnolliset ihmiset" haluaa omistaa asuntonsa, ja siinä mukana tulee sitten valtavasti monenlaista kitkaa yhteiskuntaan.

 

Joku voisi nähdä tuommoisen myös draivina, yhtenä ihmisten kovimpana motivoijana työntekoon. 

Eiköhän materiaalinen hyvä toimi aika hyvin draivina työntekoon, vaikkei yhteiskunta yrittäisikään tolkuttaa kaikille että on yksi tietty oikea tapa kanavoida sitä.

0
0