Akin pokeriblogi -

GHearst wrote:

Iloista re-entry -ajan arpomissurvomista, jota yritetään postuumisti perustella muka-järkisyillä.

Tämä. 

Tuttujen kesken saattaa joutua välillä mielenkiintoisiin spotteihin. Rapatessa roiskuu. 

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Pääseekö tollaisilla varausmäärillä jo tekemään tuosta bisnestä vai onko tuo enemmänkin kulujen kattamista? Ainakin nuo 126 ja 147 kuulostaa todella hyviltä lukemilta. 

Kiitoksia taas infoista ja jään innoissani odottamaan tulevien vuosien päivityksiä. 👍

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena -

Tämä projekti kiinnostaa vieläkin. 

Minkälainen vuosi on ollut asiakkaiden puolesta? Korona aikoina varmasti oli kova veto päällä - onko hommat muuttunut yhtään? 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Statin tilastot tuli tänä aamulla, tässä ylen juttu:

https://yle.fi/a/74-20047832

"Hinnat laskivat koko maassa 8,0 prosenttia vuodentakaisesta ja 1,4 prosenttia kesäkuun tilanteesta.

Suurissa kaupungeissa hintojen lasku oli keskimäärin suurempaa. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat ennakkotietojen mukaan 8,8 prosenttia, suurten kaupunkien ulkopuolella 6,2 prosenttia.

Hinnat laskivat eniten Espoossa ja Helsingissä: noin 11 prosenttia. Pienintä hintojen lasku oli Turussa ja Tampereella."

"Asuntomarkkinoiden hiljaisuudesta oman viestinsä kertoo sekin, että Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kiinteistönvälittäjät tekivät heinäkuussa 29 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuoden 2022 heinäkuussa."

Helsingin Sanomat kertoo, että rakennusalalla konkurssien tahti kiihtyy:

https://www.hs.fi/talous/art-2000009819882.html

"Tammikuun ja kesäkuun puolenvälin aikana konkurssiin oli asetettu jo noin 270 rakennusalan yhtiötä. Elokuun 29. päivään mennessä konkurssiin oli asetettu jo lähes 390 yhtiötä, selviää Asiakastiedon HS:lle toimittamasta aineistosta.

Konkurssiin asetettujen yritysten määrä on jo nyt suuri, sillä esimerkiksi vuosina 2019–2022 pelkästään konkurssihakemuksia jätettiin vuosittain noin 250 kappaletta."

https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/TextBase/Tkat/Prs/Tkat_fi.htm

Temmin työllisyyskatsaus 22.8. Otan tämän vaan tähän ylös, että voin loppusyksystä verrata helposti lukuja. Kiinnostaa työttömien ja lomautettujen määrä, kun alkaa lunta tulemaan maahan.  

"Työttömien työnhakijoiden määrä nousi 6 500 henkilöllä viime vuoden heinäkuusta. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin 50 100. Kaikkiaan heinäkuussa oli avoinna 101 800 työpaikkaa, mikä on 59 200 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömiä työnhakijoita oli heinäkuun lopussa yhteensä 278 700. Se on 6 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 14 000 enemmän kuin edellisessä kuussa. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Työttömien työnhakijoiden lukumäärä sisältää työ- ja elinkeinotoimistojen ja kuntakokeilujen asiakkaat sekä kokoaikaisesti lomautetut. Työttömistä työnhakijoista oli kuntakokeilujen asiakkaina 157 900 henkilöä, mikä on 9 300 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa.

Koko maassa oli lomautettuna heinäkuun lopussa 23 100 henkilöä, mikä on 3 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 18 400 henkilöä, mikä on 3 800 enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa. Kesäkuusta kokoaikaisesti lomautettujen määrä kasvoi 2 600:lla."

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Innilator wrote:

Kuten jutussa mainittiinkin, grynderit kippaa asunnot tarvittaessa instikoille eikä kuluttajat pääse osille.

Mutta uudisrakentamisen jumi on hyvä uutinen vanhojen asuntojen omistajille, kun tarjonta vähenee. Ostopaikat tosin menivät jo aikaa sitten kun hintojen lasku pysähtyi.

Jos sieltä alalta 100 000 ihmistä joutuu irtisanotuksi / lomautetuksi pitkiksi ajoiksi, veikkaan että sitä myytävää tulee enemmänkin myyntiin. Toki jos instikat ostavat kaiken pois niin sitten ei mahda minkään. 

Ainakin täällä omassa kuplassani, ei ole hintojen lasku pysähtynyt. Enemmänkin, ettei asunnot mene kaupaksi näillä nykyisillä hinnoilla ja myyjät eivät halua laskea hintoja ihan ymmärrettävistä syistä. Omassa kuplassani myytävien kohteiden määrä on noussut n. 50%, ei kuitenkaan samalle tasolle ennen koronaa, jolloin oli aivan kovin buumi päällä.  

https://yle.fi/a/74-20044417

Ylen uutinen perheestä, joka lyhentää 499 000e asuntolainaa 84 eurolla kuukaudessa. Nämä vastaavat tapaukset realisoituvat kunnolla vasta loka/marraskuussa, koska monella asuntovelallisella on vielä 12kk euribori viime syksystä, jolloin lainat olivat sitä 1,5-2%. 

Seuraillaan..

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Rakennusalan alamäki etenee hitaasti, mutta varmasti. 

Hs kertoo alla olevassa jutussa yleisesti alasta: 

https://www.hs.fi/talous/art-2000009772568.html

"ERITTÄIN poikkeuksellinen kuoppa. Poikkeuksellisen haastava tilanne.

Näillä sanoilla kuvailevat Inderesin analyytikko Olli Koponen ja OP:n osakeanalyytikko Juho Saarinen asuntorakentamisen tilaa Suomessa.

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen on samoilla linjoilla Koposen ja Saarisen kanssa. 

”Näyttäisi siltä, että tulisi syvempi [pudotus] kuin normaalisti suhdanneheilunnassa”, Kostiainen sanoo."

Jutussa mainittu YIT, Lehto ja SRV. Näyttää, ettei hyvältä näytä. 

"Esimerkiksi Lehdon toimitusjohtaja Juuso Hietanen sanoi Talouselämän tämän viikkoisessa haastattelussa, että ”aallonpohja on vielä edessä”. Hietanen pelkää työllisyyden putoavan yli sadan tuhannen henkilön verran alalla.

 

”Koko rakennusalan ketju työllistää 600 000 ihmistä. Asuntorakentaminen on ylivoimaisesti työllistävin, ja se on nyt tipahtanut eniten. Toivotaan, että loppuvuodesta hankkeita saadaan liikkeelle, muttei tämä tule nopeasti kääntymään”, Hietanen sanoo Talouselämässä.

 

Hän arvioi, että työllisyyden kannalta huonoin tilanne on tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa."

Makrotaloudellisesti voi olla mielenkiintoista, jos alalta lähtee tuo 100 000 työpaikkaa. 

Ylen juttu alan työntekijöistä:

https://yle.fi/a/74-20043837

Saksassa myös näyttää ettei hyvältä näytä:

https://www.hs.fi/talous/art-2000009773333.html

"Euroopan suurimman talouden Saksan kiinteistösektori on myös saanut osansa ahdingosta. Uuden rakentamisen määrä putosi tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 47 prosenttia verrattuna kahden viime vuoden keskiarvoon. Uusien rakennuslupien määrä putosi 27 prosenttia vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana.

 

Asuntojen hinnat putosivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä 6,8 prosenttia vuoden takaisesta, joka on suurin pudotus koko maan mittaushistorian aikana."

Seuraillaan jännityksellä mihin maailma liikkuu. Voi tulla oston paikkoja. 

Näytä koko viesti
Tuottoisa tulevaisuus -

JP wrote:

1UP wrote:

Taitaa Venäjän hyökkäyssota ja pakotteet myös vaikuttaa Suomeen suhtessa aika pahasti? Sekin selittää Helsingin pörssin vaisuutta verrattuna muuhun Eurooppaan. Esim. vuonna 2021 tuotiin Venäjältä puuta 9.3 miljoonaa kuutiota, nyt ei oikein yhtään.  

Puuntuonti on hyvä nosto. Suomen pörssissä on iso metsäsektori, joka puuta käyttää raaka-aineena, mutta ellen aivan väärin muista, niin tuonti oli jo vähentynyt paljon Venäjän asettamista tulleista johtuen. Tuonnin ehtymistä oltiin siten jo päästy harjoittelemaan, eikä tuo aiheuttanut akuuttia kriisiä. Määränä tuo 2021 lukema oli noin 10% Suomessa käytetystä puusta. Kaksi suurta, UPM ja Stora Enso ovat myös ehtineet laajentaa (hajauttaa) toimintaansa ulkomaille, eli Suomen merkitys ei ole niiden osakkeille läheskään täydet sata pinnaa.

 

https://projects.luke.fi/bsrforest/wp-content/uploads/sites/40/2021/03/Puun-tuonti-Venajalta-2006_2020.pdf

Puuntuonti Venäjältähän on kasvanut vuosien varrella (jos ei  puhuta ajoista ennen vuotta 2006).  Raakapuuta sellukäyttöön sellainen 10 milj. m3  ja haketta 3,5 milj. m3. Tästähän on ollut paljon spekulaatiota, että ei Suomesta vaan löydy korvaavaa puumäärää millään tehtaiden käyttöön ja tuonti Baltiasta ei ole niin kannattavaa. 

Niinkuin sanoit, niin hajautusta muihin maihin tulee varmasti tapahtumaan. 

 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju -

Täälläkin lähti Viaplay kuunvaihteessa hitoille eikä paluuta taida enää olla. Niikun Artsipappa tuossa mainitsi niin nuo paketit pitäisi ehdottomasti saada eriteltyä. Yli 30e / kk kun nousi hinnat niin alkoi jo hampaiden kiristely. Ensin lisättiin urheilupakettiin ne sarjat ja leffat pakolliseksi. Tuohon kun lisättiin F1 (jota itse en katso) ja hinta nousikin sen 5-10e / kk niin eipä kiinnosta enään.  

Jatkossa pitää pohtia ottaako ne omat urheilut sitten jokaisen liigan omilta sivuilta. UFC Fight Pass näyttäisi maksavan 90e / vuosi ja VPN: avulla pitäis jokaisen liigan ostaminen onnistua helposti ja edullisemmin. 

Harmi että kusivat tuon palvelun. Olin tyytyväinen asiakas pitkään, mutta viimoset 1,5 vuotta oli kyllä aikamoista alamäkeä. 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

FAA20 wrote:

 

Q1/23 -44 % asuntotuotannon rakennusluvat vs. vuoden takainen. Juhlat loppu.

Teit typerästi, kun maksoit yhtiölainasta 5 vuotta vain korkoa, koska olisit voinut vähentää lyhennykset pääomatuloistasi, ja jos ne eivät riitä, niin alijäämähyvityksenä osan ansiotuloistasi 10 vuoden ajan. Tuloutettu yhtiölaina kannattaa aina maksaa niin, ettei joudu veroja maksamaan tuloistaan 10 vuoteen.

Yhtiölainat ovat lähes poikkeuksetta tuloutettuja em. syystä. Poistoilla pidetään yhtiön tulos sitten nollassa. Harvassa ovat sitten ne asuntosijoittajat, jotka ottavat poistot sijoituskohteensa osalta huomioon.

Siintä olen samaa mieltä, että juhlat ovat loppumassa. Millä aikataululla se näkyy asuntojen hinnoissa niin en tiedä. Ei ainankaan vielä ole markkinoilla näkynyt muuta, kun ettei kauppa käy. Hinnat ei ole vielä niiannut niin pahasti kun oletin. 

Typerästi tekemisestä joudun olemaan aika vahvasti eri mieltä. Yleensä kun teen typerästi niin ei siintä voitolle jää rahallisesti niinkun tässä tapauksessa vaan sitä joutuu tekojaan selvittämään itselleen tai toisille. Tosiaan niinkun edellä mainittiin, niin tuossa vaiheessa ei voinut valita että lyhennänkö taloyhtiön lainaa vai en. Olisin toki voinut maksaa koko taloyhtiönlainan heti pois, jos olisin halunnut. 

Tuohon aikaan kun tämä asunto on ostettu sai vielä lainaa 102% asunnon hinnasta ja tuotto prosentit olivat aika kovia. Joskus se musiikki loppuu, mutta en olisi itse kyllä osannut 1,5 - 2 vuotta sitten osannut sanoa, että tänä kesänä ollaan tässä tilanteessa. Jos sinä tai joku sen näitte niin ei muuta kun kättä lippaan ja selälle taputtelua. Miljooniahan tuolla tiedolla olisi tehnyt. 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

 

 

 

 

 

Ei mitään uutta asuntorintamalla - ostojen puolesta, vastikkeiden sitäkin enemmän. 

Liitin tuohon kuvan uudesta vastikelaskusta, jonka sain 6 vuotta vanhasta asunnosta. Tällainen klassinen 27 neliön uudehko yksiö, jonka ostin asuntosijoittamisen kiimavuosien aikana siten, että 70% lainasta on taloyhtiölainaa ja 30% pankkilainaa. Ensimmäiset 5 vuotta maksettiin taloyhtiölainasta vain korkoja - vivuttamiseen aivan loistava tuote. 

Asunto sijaitsi vuokratontilla ja yhtiö lunasti tuon vuokratontin itselleen. Ensimmäiset viisi vuotta meni vihellellen ja pankkilainaa lyhennellessä - nolla korkojen aikana tuohan oli äärimmäisen helppoa. 

Pikakeulaus toukokuuhun 2023. Uudet vastikelaskut tulivat juuri postiluukusta. Vuoden 2022 vastike oli n. 600e / kk (sisältäen hoitovastikkeen, pääomavastikkeen, jyv. osakkeet tuosta tontin hankinnasta ja vesimaksun). Nyt nousua vastikkeeseen sen n. 300e / kk.  Ei tästä oikein hyvää bisnestä enää saa. jos 27 neliön yksiön vastike on 915e / kk. En tiedä paljon Heltsingissä suht uusista yksiöistä saa vuokraa, mutta täälläpäin ei ainakaan 900 euroa kuukaudessa. 

Omalle salkulleni tämä ei nyt ihmeempi katastrooffi vielä olen, kun suurin osa asunnoista on vanhemmissa kerrostaloissa ja lainat aika maltillisia. Pahoin pelkään, että useammalla ihan itselleen asunnon ostaneella ei ole ylimääräistä rahaa sanomattakaan kaikkein pahiten vivuttaneista, jos kassavirrat kääntyvät huomattavasti miinukselle. 

Ainut positiivinen asia tässä toki on, että ei tarvitse ainakaan maksaa veroja tänä vuonna :D 

 

Näytä koko viesti