Olet täällä

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 16.1.2021 11.24

Mielenkiintoista ja ymmärettävästi sekavaa keskustelua, koska tilanne on niin kummallinen. Mä edustan sitä "koulukuntaa" joka on ollut opiskelevinaan taloustieteitä ja lähtökohtaisesti aika persaukisella taustalla. Kun ymmärrys talouspolitiikan normeista kasvoi, tein pääni sisällä uhmakkaan analyysin vuosituhannen vaihteen jälkeen, että en mä nyt näiltä markkinoilta asuntoa osta, kun hinnathan on (pk-seudulla) ihan kuplassa.

Perusteluina käytin, että keskimääräisellä palkansaajan reaalitulolla oli vielä 8 vuotta ennen spekulointiajankohtaa saanut ostettua asunnon siten, että sen sai about 10 vuodessa maksettua takaisin hieman palkansaajan keksiansiota paremmalla ansiotasolla, jos vähän jaksoi nähdä vaivaa. Eli odotellaan tovi ja asutaan vuokralla.

No persaukisen vinkkelistä markkina sen kun vääristyi; perkele eihän tässä enää 20 vuottakaan riitä takaisin maksuun, muistan ajatelleeni. Samaan aikaan kaverit jotka osti "kuplamarkkinasta" asunnon laskeskelivat, että paljon ne on tehneet tuohta ostamalla sen asunnon. Ja komeita summia. "Jos mä nyt myyn tän ni saan velat maksettua ja seiskyt tonnia jää käteen" mouhosi yksikin kantakaupungista sievoisella vanhemman avustuksella asuntoon kiinni päässyt muutaman vuoden jälkeen. Ei kukaan murehtinut paljonko velkaa oli jäljellä, toisin kuin edellinen sukupolvi, joka ei suurelta osin muuta laskenutkaan sen asunnon ostettuaan.

Kyllä mä siinä vaiheessa mietin, että oon 7 vuotta opiskellut talousasioita tavalla tai toisella ja en tajua selvästi koko hommasta juuri mitään! Ajattelin, että ne muut kun haalivat vakuudet jostain ja osti kämpät ja teki sen tietäen, että nyt ne rikastuu. Koska niin ne kaikki jälkikäteen sanoi. Ehkä jos yksi olisi sanonut, olisin kuitannut kohinana. Jos useat, niin mitä sitten?

Tarinan opetuksia olis varmaan muutamia, mm.

1) Historiatieto ei ole tae tulevasta; markkina oli muuttanut pysyvästi muotoaan ja mä jahtasin haamuja ajatellessani, että talous "palaa ennalleen"

2) Kaikki tietää jälkikäteen parhaiten, että tiesivät koko ajan olleensa oikeassa. 

3) Kun kuvittelet olevasi kovin fiksu ja teet jotain ajatuksella, että sitten ne näkee pian, niin se voi mennä myös ihan päinvastoin etkä ehkä olekaan niin fiksu

4) Tulevaisuus on helkkarin sumuinen paikka

Onni onnettomuudessa oli, että sen verran oli älliä, että jossain vaiheessa sain heittää teoriani romukoppaan ja hyvätuloisena sain hankittua kohtuu helposti asunnon, kun puolisolta löytyi oikein vakuudetkin.

Sellainen käsitys olisi itsellä tänä päivänä, että pankit (toimien EKP:n alaisuudessa) eivät ole kovin kiinnostuneita siitä, kuka lopulta asunnot ostaa. Kunhan joku ostaa ja makroluvut näyttää (mieluiten) loivaa kasvua. Pankin paras tae on itse hallinnoitu asuntomarkkina, jossa arvo on sikäli nimellinen, ettei se korreloi enää juuri millään tavalla lainansaajan maksukyvyn ja maksusuunnitelman kanssa. Ei pankki oikeasti lainaa asuntoa tarvitsevalle, se vain hallinnoi EKP:ltä lahjaksi saamiaan assetteja annettujen ohjeiden mukaisesti (vrt. "Stressitesti", joka käsitteenä menee samaan huutonaurukategoriaan Italian valtionlainojen kanssa). Palkansaajien maksukyvystä irtautuneet asuntojen hinnat sekä niiden vuosittainen nousu kirjataan pankkien taseeseen ja tulokseen ja kaikki on hillityn iloisia. 

Ehkäpä juuri tuo elementti aiheuttaa sen, ettei korkojen nousupainettakaan ole. Negatiivisella ohjauskorolla operoiva ekp palkitsee pankkeja tästä häilyvästi taustalle piilotetusta mekanismista, jonka avulla tämä edellä maalailtu "köyhempi(kin) keskiluokka" pääsee kiinni "omistusasuntoon" ja saa "tehdä voittoa", jolloin illuusio reilusta pelistä elää vahvana, korkojen korotuspaine säilyy maltillisena ja "talous vetää". Eikä kansa nouse barrikaadeille.

Sitä en kyllä osaa sanoa, että missä vaiheessa talouspolitiikka ja rahapolitiikka mahtoi karata näin isosti omille laukkareiteilleen? Olisiko se ollut jo finanssikriisin jälkimainingeissa. Nythän makrotaloudessa (valtiot, yleiset julkishallinnon toimielimet) ei ole itse asiassa edes aikomusta maksaa velkoja takaisin, ja mikrotaloudessa riskit on mimimoitu siirtämällä "riski pankille", vaikka todellisuudessa pankin ainoa riski on, että tälle keskiluokalle saadaan jatkossakin uskoteltua, että he omistavat asunnon ja tekevät sillä voittoa. Nimellinen keskuspankin kädenojennus on pieni hinta siitä, että saadaan markkina näyttämään vakaalta ja annetaan euroalueen valtioille rauha toimia. 

Tämä näin sivusta huudellen, josko saisi Akin ja PP:n kalistelu-fokusta horjutettua.

 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 7.1.2021 05.31

Kiitos hyvästä blogista ja kaikkea hyvää alkavaan vuoteen PP:lle! 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 30.11.2020 10.33

Ei taida olla vientimarkkinoiden arvot sidoksissa siihen miten aikansa ja harrastuksensa käyttää. Jos katsot sitä konttilaivaa niin siellä konttia joka lähtöön, ja se fomopokin oma standardi-kontti on vain yksi muiden joukossa. Ottamatta kantaa muuhun kirjoitukseesi, niin tuo viittauksesi parisuhdeasioihin on täysin naurettava. Ihmisen onnellisuus tai parisuhteen onnellisuus on monen asian summa, ja tuollainen yleistys kertoo lähinnä tekstin kirjoittajan omista kummallisista ennakkoasenteista sitä kohtaan, että muutkin kuin "kasista neljään työstävät" voisi olla onnellisia.

Näytä koko viesti
Mielenkiintoisia pienyhtiöitä maailmalla - 28.11.2020 06.01

BTU välttää chapterit ja infra kunnossa kovalle tuloksenteolle.

CorrEnergyllä kävi kylmät CoxOilin jalostamon infran kanssa, mutta kassassa on 200 miljoonaa löysää uusia infrahankkeita varten, ei velkaa ja yli 10 vuotta yhdessä toiminut ammattimainen johto infrarakenteiden hallinnoimisessa ja omistamisessa. Hyvä potentiaalinen bägger-reitti, kun osingot lähtee nousuun. 

REGI ja MEOH tickerit olleet myös vahvoja energiapuolella, REGI biopolttoaineiden jalostamista, MEOH metanolin hintojen nousun mukana nosteessa. Ei bäggereitä, muttahyviä lappuja.

Random bäggereitä ASMB ja BKYI.

Softapuolella SABR matkaa 15 kautta lähemmäksi 20, eli ei paha sekään.

Lopuksi vielä potentiaalinen bägger-reitti CDR, joka selkeän aliarvostettu coronashown jäljiltä edelleen. 2-3x tulevaisuudessa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.11.2020 09.59

stone kirjoitti:

 

stocksman kirjoitti:

469 uutta tartuntaa, että jos rokote antaa sen esim 90% suojan niin koko popula Suomessa rokotettuina olisi kuitenkin ollut 46.9 tartuntaa. Voiko vetää noin vai onko muita näkökulmia. Tuo 46.9 päivässä on kyllä vielä aivan liikaa normaalia elämistä ajatellen. Ja koko väestöähän ei saa rokotettua kerralla ja ajan kuluessa rokotteen teho ehtii hävitä. Tuleeko tästä jatkuvaa rokottamista sitten?

 

Ei se ihan noin mene...Oikea rokote antaisi laumasuojan ilman, että tarvii edes kaikkia rokottaa, mutta toistaseks ei ole kunnollista dataa estääkö nämä nykyiset rokotteet tartuntaa ensinkään.. Eräiden mielestä ei estä.  

 

Rokotetta tarvittaisiin vain yli 70-vuotiaille ja perussairaille, koska normaaleille perusterveille tauti on yhtä vaarallinen kuin influenssa, jos edes sitä. Mitä tulee hoitokotikuolemiin niin se on palvelus näille elämänsä lopussa oleville ihmisille, että saavat kuolla ja siirtyä seuraavaan ulottuvuuteen, kuolisivat vuoden sisään keuhkokuumeeseen tjsp joka tapauksessa. Vuosittain väestöstä yli 1% kuolee ja se on täysin luonnollista, eikä tämä pandemia ole tähän mennessä kuormittanut terveydenhuoltoa äärirajoille tai aiheuttanut mitään sellaista tuhoa (muuta kuin taloudelle), että nämä rajoitustoimet olisi olleet täällä perähikiällä perusteltuja.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 21.11.2020 02.44

Merta kirjoitti:

Oma gutari Aspiresta on, että 

- Aki vanhana kettuna antoi megatipsin maaliskuussa, että Aspiren osake on hävyttömän halpa suhteessa liiketoimintanäkymiin

- Aspiressa toistui sama kuin muissakin volatiileissa papereissa, että se kyykkäsi koronapaniikissa hieman muita syvemmälle käyden siellä 13 sek katveessa

- Historiallisesti Aspirella kurssi huidellut parhaimmillaan siellä 50 sek hujakoilla, ehkä nyt nousee jopa hetkellisesti 60 sek katveeseen

- Ebitaan tuijottamalla yritysostojen kautta kasvavien softafirmojen tuloksentekokyvystä ei saa juuri mitään irti, koska ylärivi kasvaa aina hetkellisesti markkinakehityksestä riippumatta

- Viivan alle Aspire onkin tekemässä tälle vuodelle heikompaa tulosta kuin viime vuodelle, vaikka momentumin puolesta vuoden olisi pitänyt olla igaming-platformin tarjoajalle täysin ylivertainen suhteessa aiempiin vuosiin

- Tehdyt yritysostot ja investoinnit painavat tulosta pitkään, samalla korona-momentum viilenee ja teknologia vanhenee etenkin core-tuotteessa (vaihtoehtoisia parempia revenue sharing alustoja on jo markkina täynnä)

- Koronakiiman jälkimainingeissa kurssi palautunee sinne 50-60 sek tasoille, mutta vaikea nähdä Aspiren liiketoiminnassa mitään sellaista, että se kykenisi kasvattamaan liiketoimintaa ja vaikkapa tuplaamaan kurssinsa nykytasolta.

Säädeltyjen markkinoiden ja tiukan kilpailun ajamana se hakee kolmansista roskamaista kasvua, jota lienee lopulta niukalti saatavissa. Jos se venäjän lotto kunnollisempia toimijoita oikeasti kiinnostaisi, ei Aspire olisi saanut sitäkään. Aspire on secondary-tuote niille, jotka ei parempia pysty ostamaan. Paras kulta tästä lapusta on jo vuoltu, vaikka se vielä hieman nouseekin. 

Isoimmat onnittelut menee niille, jotka tähän paperiin onnistuivat 13-20sek tasoilta tarttumaan. Tuplat tai jopa triplat taskuun ja eteenpäin. Nyt kyytiin hyppäävillekin vielä se 10-15% nousua melko varmasti tarjolla, vaikka pikavoittojen vene meni jo.

Varmaan sumenee, jos tuosta ei fundamenttejä löydä. Nähdäkseni nostin esille useita fundamenttejä. Sieltä 13 tasolta lappu ollut kultaa ja 3 "bäggeri", mutta tuloksentekokyvyn puute vallitsevissa erinomaisissa markkinaolosuhteissa lienee jo itsessään riittävä peruste sille, ettei lappu nouse loputtomiin.

Ja ottaen huomioon haastavan toimintamarkkinan sekä kovien kilpailijoiden että tiukan markkinasääntelyn puolesta, ei Aspire erotu mitenkään poikkeuksellisella tavalla edukseen etenkään silloin, jos bäggerilappuja etsitään. Mutta tokihan Aspirekin on bäggerilappu ollut, jos on oikeaan aikaan tarttunut.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 21.11.2020 11.18

Oma gutari Aspiresta on, että 

- Aki vanhana kettuna antoi megatipsin maaliskuussa, että Aspiren osake on hävyttömän halpa suhteessa liiketoimintanäkymiin

- Aspiressa toistui sama kuin muissakin volatiileissa papereissa, että se kyykkäsi koronapaniikissa hieman muita syvemmälle käyden siellä 13 sek katveessa

- Historiallisesti Aspirella kurssi huidellut parhaimmillaan siellä 50 sek hujakoilla, ehkä nyt nousee jopa hetkellisesti 60 sek katveeseen

- Ebitaan tuijottamalla yritysostojen kautta kasvavien softafirmojen tuloksentekokyvystä ei saa juuri mitään irti, koska ylärivi kasvaa aina hetkellisesti markkinakehityksestä riippumatta

- Viivan alle Aspire onkin tekemässä tälle vuodelle heikompaa tulosta kuin viime vuodelle, vaikka momentumin puolesta vuoden olisi pitänyt olla igaming-platformin tarjoajalle täysin ylivertainen suhteessa aiempiin vuosiin

- Tehdyt yritysostot ja investoinnit painavat tulosta pitkään, samalla korona-momentum viilenee ja teknologia vanhenee etenkin core-tuotteessa (vaihtoehtoisia parempia revenue sharing alustoja on jo markkina täynnä)

- Koronakiiman jälkimainingeissa kurssi palautunee sinne 50-60 sek tasoille, mutta vaikea nähdä Aspiren liiketoiminnassa mitään sellaista, että se kykenisi kasvattamaan liiketoimintaa ja vaikkapa tuplaamaan kurssinsa nykytasolta.

Säädeltyjen markkinoiden ja tiukan kilpailun ajamana se hakee kolmansista roskamaista kasvua, jota lienee lopulta niukalti saatavissa. Jos se venäjän lotto kunnollisempia toimijoita oikeasti kiinnostaisi, ei Aspire olisi saanut sitäkään. Aspire on secondary-tuote niille, jotka ei parempia pysty ostamaan. Paras kulta tästä lapusta on jo vuoltu, vaikka se vielä hieman nouseekin. 

Isoimmat onnittelut menee niille, jotka tähän paperiin onnistuivat 13-20sek tasoilta tarttumaan. Tuplat tai jopa triplat taskuun ja eteenpäin. Nyt kyytiin hyppäävillekin vielä se 10-15% nousua melko varmasti tarjolla, vaikka pikavoittojen vene meni jo.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 10.50

Kerron vain mitä mediassa on ihan konkreettisesti nähty, kun ääntenlaskenta etenee. Mulla ei ole senttiäkään kiinni, joten en sure lopputulosta meni niin tai näin. Harvemmin kuitenkaan näkee, että tuossa 80% tietämillä yli 300 000 äänen johto sulaa kuten nyt kävi. 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 10.24

Michigan on kaukana taputellusta Bidenille. Kun tässä on 24h ääntenlaskentaa seurannut, niin kyllähän tuo mitä 77% laskennan jälkeen tapahtui oli jotain ihan ennen näkemätöntä. Yhtäkkiä Bidenillr lyötiin 130 000 ääntä ja kukaan muu ei saanut mitään? 

Trendillä Iowa ja Ohio menevät varmasti läheltä sitä mitä Michigan on ja nuo menivät ylivoimaisesti Trumpille. Nyt Bidenin ja Obaman aikana alas ajetun Detroitin autoteollisuuskaupunginosan äänet olisi menneet 130 000 - 0 sitä vastaan, että Trump tulisi teoolisuutta, työllisyyttä ja hyvinvointia aluelle palauttamaan? 

Jotain todella epätoivoista tuolla Michiganissa on nyt tehty, JOS nämä raportit pitävät paikkansa. Vai menaatteko, että köyhä ja heikosti voiva Detroitin kaupunginosa joka tarvitsee teollisuutta olisi periaatteesta äänestänyt vastaan?

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 10.40

Kyllähän tämä hyvin vahvasti näyttää tällä hetkellä menevän Trumpille. Kun media jatkuvasti pilkkaa presidenttiä, ei ihmiset uskalla myöntää äänestävänsä häntä, minkä vuoksi gallupit pettivät jälleen.

Ehkä olisi jo aika miettiä uutta strategiaa ja antaa myös Trumpin kannattajille ääni keskustelussa jatkuvan pilkkaamisen sijaan tai muuten mikään ei muut.

Ja sen mitä olen liberaaleista oppinut viime vuosina on, että näin ei missään muodossa tule tapahtumaan. Liberaalit ja etenkin media tietyissä asioissa ovat ihan yhtä kyvyttömiä itsereflektioon kuin konservatiivitkin.

Näytä koko viesti