Olet täällä

Suuri Pörssiromahdus 2020 - 4.8.2020 07.26

Näin menee sinällään hyvä keskustelu typeräksi vänkäämiseksi.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 3.8.2020 04.25

Ylipäätään PK-yrittäjät tuntuvat katsovansa oikeudekseen jonkinlaisen loputtoman tinkaamisen, vaikka tuotteen/palvelun hinta olisi tuottamaansa lisäarvoon nähden hintaluokaltaan oikea.

"Voisko tuossa tulla alle satkuun kuussa", jos hinta sen 110 euroa ihan alarajalle tarjottuna. Ja sitten se loukkaantuminen, jos ei tulla vastaan, se on veristä. Totuus on ettei tuolla kympillä ole mitään väliä, mutta kitupiikki on kitupiikki. Se on oppinut jostain, että kituuttamalla saa parasta. Siksi se elää kituuttaen ja teettämänsä omakotitalon putket tiputtelee liitoksista.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 3.8.2020 04.09

Mutta kun Edunsaajiin on työnnetty vuosikymmenten ajan puolueiden valitsemiskelvoton osa, ei siellä ymmärryskään ole kovin korkealla.

 

Haha tavallaan kamalasti sanottu, mutta kun tuo on totta. Kuin poliisit ja vartijat.

Normaaliin ansaintamalliin orientoitunutta ihmistä työntää eteenpäin työpanoksen muuttaminen euroiksi, edunsaajia etueurojen maksimoiminen lähteestä riippumatta. 

Eiköhän tuohon joku sääntelyjärjestelmä saada, vaikkakin netticasinopelaamisen alaikärajan nostamisella 24-vuoteen saataisiin jo karsittua ne pahimmat ongelmapelikohtalot. Olisi toiminut omallakin kohdalla, olisi yksi perintö jäänyt ainakin näennäisesti pelaamatta, vaikka itseään pitää loppukädessä syyttää typeryyksistä aina. Ehkä kuitenkin nuorten impulsiivisuus ja kyvyttömyys hahmottaa isompaa kuvaa aiheuttaa surullisimpia kohtaloita. Ne pelikoneilla nuokkuvat vanhukset ja sosiaalituet pelaavat aikamiehet kuitenkin ovat valinneet laajempaan elämänkokemukseen perustuen työntää rahansa koneisiin viihdearvon maksimoimiseksi, mitä se sitten tarkoittaakaan. 

Veikkauksen tulonsiirtona ryöstämät pääomat on kuitenkin pyhiä, joten tavalla tai toisella ne rahat hankitaan. Jos vanhus ei mene Kulta-Jaskalle, Kulta-Jaska menee vanhukselle (erityisesti blokkien jälkeen, u will see). Kun tuosta tulee laillista ja veikkaus saa monopolinsa, alkaa sellainen piilotuputus digipelaamiselle ettei ole hetkeen nähty.

Nythän veikkaus on joutunut tyytymään rooliinsa "yhtenä toimijoista", mutta erityisesti vanhuksien grooming lienee korkealla blokkien jälkeisellä digipalveluiden lanseerauslistalla. "Testamenttaa sähköisesti perintösi hyvän tahdon nuorisotyölle" -bannerit viuhuu ja vanhainkotiin kuolemaa tekemään jäänyt vanhus syyllistämisen tunnoissaan saa työkalut antaa viimeisen tahtonsa veikan kauniiden aatteiden lukuun - viimeinen keskisormennosto lähiomaisille, jotka jaksoi pari vuotta käydä ahkerasti, mutta sitten tuli yksinäisyys ja tuskaa turruttavat onnenpelit. Ja tuo on vain yksi esimerkki siitä mitä Veikkaus alkaa kaikessa eettisyydessään tekemään heti kun blokit paikoillaan. Epäilemättä myös jo nyt alhaisehkoja palautusprosentteja vedonlyöntiin lasketaan, eikä nettirullan 30:1 yllättäisi sekään enää ketään.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 1.8.2020 12.14

Paljonka muuten Aki luulet koronan edistävän tai hidastavan blokkien etenemistä? Ainakin Veikkauksen kassaan korona on jo nyt tehnyt merkittävän loven ja kuten joku noheva oli jo keksinyt ehdottaakin, tulisi näiden aiemmin arvauksen rahoilla rahoitettujen yhdistysten ja seurojen saada nykyistä vastaava siivu suoraan verovaroista. Eli budjettiriiheen mukaan vaan. Sinänsä kelpo ajatus, kun siellä nyt miljardeja heitellään joka suuntaan, mutta hirman kuten useiden yhtiöiden arvostus, ei tuo rahoitusmuoto liene kovin kestävällä pohjalla. 

Puolen miljoonan maksuhäiriöisen ja työttömän yliverotetussa maassa lottounelman tarjoaminen on kuitenkin se ainoa hyväkaytty tie vapauteen, jollei poliittisen keskustelukentän ja edelleen median suhtautuminen isossa kuvassa muutu suopeammaksi juurikin pokeria kohtaan. En jäisi suremaan ja kuuntelemaan haikeana mökkirantaan Dont cry for me argentiinaa, jos koko arvauspelaaminen päätettäisiin kieltää, mutta pokeri ja muut taitopelit saisivat oikeuden jäädä olemaan, koska eivät ole arvauspelejä. Onkohan tuon skenaarion ajaminen blokkien vastakkainasetteluksi sitten kuitenkin mahdottomuus, vai voisiko Poker Lives Matter -kampanja saada kansan barrikaadeille?

Näytä koko viesti
Suuri Pörssiromahdus 2020 - 1.8.2020 10.07

Mitenköhän mahtaa olla tuon tuottovaateen ja nimenomaan "samaan pääoman tuottoon" käsitteen kanssa. Markkinoilla tolkuton määrä pääomaa etsii tuottavia kohteita ja kurssit nousee, kun korkotasot matalalla ja monien muiden sijoitusinstrumenttien tuotot on lähes olemattomia juuri nyt. Kuitenkin tuo tuotto-odotus on sidottu tuloksentekokykyyn ja nyt analyytikot on olleet hinnoitelleet näennäisesti jättitappiot ilmoittamalla arvionsa olleen hieman totrutunutta tulosta huonompi. Tällöin mediassa voidaan keskittyä uutisoimaan "ennustetta paremmasta" tuloksesta ja kurssit saavat nauttia korkeista arvostustasoista pidempään. 

 

Mutta tämä on toki hyvin yhtiökohtaista, voisi puhua "silmänkääntöyhtiöistä" ja muista. On kuitenkin loogisesti ajateltuna selvää, että tuon pääoman perusteet hakeutua osakemarkkinoille on joiltain osin huterat ja tuottoennusteet joilla yhtiöitä myydään ovat mallia "prekorona" ja koronan jälkeinen paluu edeltävälle tasolle. Ei tarvi kuin katsoa lentoyhtiöistä IATA:n ennustemalleja niin voi nähdä miten päin honkia mennään. Aluksi liikenne palautui normaaliksi jo ensi vuonna 2021, sitten 2022 ja nyt arvio prekoronatason saavuttamisesta on siirretty 2024, jonne ei näkisi edes Kapteeni Haddockin kaukoputkella. Kukaan ei tiedä ilmailun toimialakehityksestä mitään. 

No puhutaanko sitten tähän liittyen ilmailun logistiikkaketjuista, työpaikoista tai Norwegianin kaltaisten jo kauan tappiota tehneiden yhtiöiden tulevaisuudesta? Ilmailun katemarginaalit on olleet +-5% haarukassa iät ajat ja alle -5% on tiennyt hidasta ja tuskaista kuolemaa, jossa yhtiö lopulta tukehtuu kassan kuivumiseen. Nyt jos ajatellaan matkustamisen trendejä ja sopeutuksia niin pitkässä juoksussa voidaan saavuttaa kohtalaisia kustannussäästöjä, mutta koneet makaa platalla ja leasing-maksut juoksuu ja itse asiassa pysäköinti ja toimintakunnon ylläputokin maksaa. Kilpailua on ollut liikaa ja katemarginaalit aivan liian pieniä, jotta yhtiöillä olisi edes näennäisiä mahdollisuuksia selviytyä. Tämä pätee tilanteen jatkuessa jo ensi vuonna isompiinkin. 

Vastaavaa tapahtuu muillakin toimialoilla, mutta vaikutukset tulevat perässä ja ovat heikommin näkyvissä, siitä ilmailu hyvä esimerkki. Ja tässä kokonaisuudessa siis suurin painoarvo sillä, että korona ei ole menossa mihinkään, vaan se kiihdyttää laajenemistaan globaalisti ja pohjois-euroopan syksystä ja loppuvuodesta tulee vähintäänkin haastava. Ja ensi vuodestakin, joskin ensi vuonna rokotteilla saavutettaneen jo merkittäviä tuloksia viruksen taltuttamiseksi.

Näytä koko viesti
Suuri Pörssiromahdus 2020 - 31.7.2020 06.16

Mielestäni huhtikuussa oli arvostettu dipissä edes jotenkin tulevat heikentyneen kysynnän ja heikentyneiden tulosodotuksien vaikutus osakekursseihin.

 

Toki nytkin tietyt toimialat on säilyttäneet ja jopa parantaneet liiketoimintanäkymiään koronan aikana, mutta suurella osalla tulokset on surkeita ja ylihinnoiteltuja osakekursseja perustellaan ihmeellisillä asioilla, kuten "pitkän aikavälin tulosnäkymiä katsottaessa 3-5 vuoden päähän on tämä nyt hinnoiteltu kursseihin". Että siis mitä?? Jos yrityksen liiketoimintaedellytykset ja tuloskehitys konttaa, niin joku keksinyt tällaisen perustelun. Tavallaan mahdollista, jos tehty investointi joka nostaa tuotantokapasiteettia tai parantaa vaikkapa ohjelmiston markkinapeittoa skaalautumalla uusiin maihin, mutta kun tällaisesta ei ole tietoa ja myynti kehittyy normaalisti esim. vientikysyntään perustuen.

Näytä koko viesti
Suuri Pörssiromahdus 2020 - 30.7.2020 05.08

Mitenkä on kun jenkkien bkt laskee n. 33% niin "hei ei se ole paha! Analyytikot odotti 35%".

"Analyytikot odotti pahempaa" on tärkeämpää kuin talouden lähes totaalinen romahdus, suurin koskaan historiassa mitattu. Näitä ihme silmänkääntötemppuja tulee nyt joka tuutista, että "vienti laski vain 2x% kun joku odotti 3x%" tai koko tuloskausi yhtä juhlaa kun "ylitti madonluvun odotukset" niin saa aploodit yleisöltä. Kauanko tätä voi sitten kestää ilman että tajutaan, että arvostukset saattaa olla himppasen korkeita ja ostovoima heikentynyt jne?

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 16.6.2020 10.24

Ei oikeasti köyhillä ole omaisuutta eikä mahdollisuutta hankkia sitä.

Tuohon se taitaa pitkälti kiteytyä koko homma. Filosofisilla vertauskuvilla ja näennäisesti toimivilla teoriamalleilla spekuloivat ensisijaisesti ne, jotka lenkkisaunan pukuhuoneessa spekuloivat sillä miten jakaisivat naapureillekin miljoonasta tasaisesti, ehkä auton vain itselleen ostaisivat. Kun tällaisia "ongelmia" ei oikeasti ole, ei niistä tarvitse murehtia. Ja vastavuoroisesti jokainen sijoittaja on niin allerginen veron käsitteelle, että tarpeen veivata tätä itselle edullisempaan muotoon ymmärtää hyvin.

Palkansaajan suhteellinen varallisuusasema heikkenee, jos muut rikastuvat ja palkansaaja ei. 

Mutta palkansaaja ajattelee mikrokaavassa rikastuvansa vain jos saa korotuksen palkkaansa. Ei hän ajattele tai murehdi juuri isoa kuvaa, mikä onkin hyvä. Toisaalta etenkin tämän päivän asiantuntijaorganisaatioissa on viety malli ovelan salakavalasti duunarin pöydälle, kun duunari pakotetaan ymmärtämään edustamansa yrityksen talouden kehitystä, jotta tämä a) kokisi osallisuutta ja vastuuta tuloskehityksen parantamisesta tai ylläpitämisestä b) ymmärtäisi oman positionsa hampaana rattaassa - jos ratas pyörii tarvitaan hammastakin c) kaikki tehtävät kehitystoimenpiteet ja vaatimukset voidaan verhota tälle palkansaajalle "taloudellisesti strategisin perustein", eli työmäärän lisäys ja kasvaneet vaatimukset etunenässä. Asuntolainaan ja perheeseen köytetty palkansaaja kyllä sitten nyökytellen ymmärtää, vaikka aina paikan tullen oikeassa seurassa asiasta nillittääkin. 

Jos palkansaaja ajattelisi aina makrokaavan kautta asioita, luulisin työllistämisen olevan monilla toimialoilla huomattavasti nykyistä vaikeampaa ja itsemurhaluvut saattaisi olla korkeahkoja. Tieto lisännee tässä asiassa tuskaa hyvinkin konkreettisesti.

Se on sitten asia erikseen, että suuri osa ei pistä yhtään pahakseen Loimaan kassan kautta pyörähtävää loisimiskierrosta valtion piikkiin. Kun edut on sillä tasolla kuin ne on, pitää kassaan saada täytettä kovalla verotuksella. Jos kaikki kantaisi oikeasti kortensa kekoon, ei verotuksen kevennys olisi mikään ongelma. Ja sijoittaja(kin) kiittäisi.

Ja olen varma, että merkittävin vahinko pörssikurssien noususta tulee kateusosastolle. Kateuden kanssa eläminen on todella raskasta.

Köyhyydessä eläminen on todella raskasta ja köyhyydellä voidaan tässä viitata suureenkin osaan näistä edelläkin mainituista palkansaajista, jotka eivät edes mallikkaasta etenemisestä ja erinomaisesta työsuoritteesta huolimatta pääse kuin sinne himppasen päälle viiteen tonniin, josta sitten raapaistaankin karkeasti puolet poies veroina ja työnantajamaksuina ja sitten kun pankki ja luottolaitokset vie omansa, jää jäljelle juuri sen verran, että pää pysyy pinnalla. Ei persaukisuus ole laisinkaan vain työttömien tai "matalapalkkaisten" ongelma, vaan kyllä tuo aika mukavasti riipii jo nykyisellään läpi keskiluokankin. 

Ja tuon jatkuvan "damokleen miekan" kanssa eläminen on raskasta ja varmaankin sen epäauora johdannaisvaikutus on kateus, johon eittämättä Akikin on törmännyt myös muualla kuin lounaspöydän annosvalintahaasteessa.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 16.6.2020 06.24

Mahtava vastaus taas kerran PikkuPro, sun ajatus kyllä hyvin terävä ja blogi ehdottomia helmiä. Toi jääpalat hatun alla on timanttinen, laitetaan hatun alle korvan taakse. 

Joo sry jos tulin hieman kärkkäästi sisään, joku siitä olis voinu pahoittaa mielensä, mutta PP ei näin vaikuttanut tekevän, eikä näin ainakaan ollut tarkoitus. Lähinnä halusin vain haastaa hieman ajatusta verojen painottamisesta niin vahvasti, kuin mitä teksteistä on voinut tulkita. Asian olis voinut esittää toisellakin tapaa, mutta ei kai tässä suurta vahinkoa ole tapahtunut. 

Toki ymmärrän, että jos Aspiren näkymät näyttää hyvältä ajasta ikuisuuteen ei ole järkevää myydä, eikä verotuksellisesti ole järkevää myydä, jos joutuu maksamaan paljon veroja ilman, että olisi mitään järkeviä vähennyksiä tjsp keventäviä elementtejä. Mutta juuri tässä kohden jää helposti vaikutelma, että verosuunnittelu alkaa ohjata tekemistä todella voimakkaasti, jolloin lienee hyvä ainakin todeta, että onko se nyt varmasti ihan perusteltua? Tai mikä on se vaihtoehtoiskustannus että holdataan hyvin poikinutta possaa veroteknisistä syistä sen sijaan, että esim otettais se ulos ja investoitais edelleen siihen kuuluisaan "johonkin". Mutta Aspire lentää hyvin ainakin toistaiseksi ja verokarhu pysykööt palstallaan. 

Lapsien teko, siinäpä oma taiteenlajinsa myös budjetointimielessä ja todella hienosti avasit tätäkin aspektia. Kallista, aikaa ja energiaa vievää touhua, jossa valta-asetelmia yritetään usein kääntää johonkin suuntaan, mutta kovat ei taivu muuta kuin sen mitä on sovittu/suunniteltu/tarpeen. 👍 Kyllä näitä löytyy ketkä alistuu täysin sen asian edessä, että kun muksu tulee niin ns. "oma eläminen" loppuu siihen ja muututaan palvelukoneiksi. Ja sitten "Toinen menee siinä missä eka ja kolmas siinä missä toinen" - no ei nyt ihan välttämättä. Hyvällä suunnittelulla ja tietoisuudella voi kuitenkin "pelastaa" paljon, niin verosuunnittelussa kuin perheen rakentamisessa. Ja täällä sitä osaamista selvästi löytyy niin siirrynkin tästä sulavasti takaisin takavasemmalle neppailemaan kymppejä ja hoitamaan sitä yhtä suunnitellusti hankittua muksua, jonka kanssa eläminen on hyvinkin ok. 2 tai 3 vaatis jo sen nannyn, jotta elämänlaatu ei kärsisi liiaksi. 

Toisilla on erinomainen kyky sietää riskiä ja tehdä kovia päätöksiä riskienkin uhalla, toisilla kyky pysyä rauhallisena ja holdata ajasta ikuisuuteen. Itselläni ei ole kumpaakaan ja tiedostan kuuluvani siihen (todennäköisesti merkittävää osaa kokonaisuudesta) edustavaan luokkaan, joka tekee tämän seurauksena liian nopeita päätöksiä ja ihmettelee sitten, että "ai se menikin noin". Mutta tässäkin on tietoisuus valttia ja jos onnistuu löytämään sen omille kyvyille soveltuvan homman jossa pärjää hieman keskimääräistä paremmin, voi pärjätä elämässäkin ihan kivasti, kuten PP yllä hienosti kuvailit.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 16.6.2020 12.28

Miten juoksu meni? 

 

Eikö tää vdroveivailu ala saamaan vähän liian suurta roolia koko hommassa? Asiaan kuului, että verot maksetaan, jos ei niitä kierretä, mutta aktiivisijoittajan varmaan tulisi ainakin nähdä tuo verotilanne jossain määrin positiivisena? Mitä sitten jos pitää maksaa veroja? Ne pitää maksaa ja ne maksetaan, mutta ei se voi olla syy esim. holdata ev- näkymillä ja toisaalta jos toimii noin aktiivisesti kuin sinä, niin siinä ajatusmallissa on vielä vähemmän järkeä. 

Sen vielä ymmärrän, että lentävän maton päällä arabin fakiirihattu päässä istuva Aki voi holdata ajaata ikuisuuteen, koska ammusvarasto on ilmeisesti luokkaa saudi-arabian valtio, mutta sinulla kun pelaat perintörahojen kanssa tätä daytrade-rallia ei taida olla ihan yhtä ruusuinen tilanne se suhteen, että niitä rahoja mitä tuolla on kiinni saattaa vielä tarvitakin ihan omaankin elämiseen? Vaikka tokikaan en asiasta tiedä.

 

Mutta jossain määrin tästä tulee mieleen kun pelaisn aikanaan nuorena poikana ahkerasti rulettia erään pelikaverini kanssa. Hänen "ammuavarasto" laskettiin aina tonneissa, mun satasissa. Kun kuoppasin kovalla vaivalla tehdyt 800 tjsp olin rikki, mutta jo spinnillä tämä kaveri nauroi survoessaan tonnin runia samaan aikaan, kun itse pallo kurkussa veivasin vikoja kilkkeitä sisään. Hänelle suurehko viihteellinen ilo oli mun tappio, mutta toki jtn kymmenen vuotta myöhemmin kun rapiat päälle pari miljoonaa oli hujahtanut hänellä perintörahoja uhkapelatessa ja kassa oli tyhjä, ei enää naurattanut. Noh näitä tarinoita löytyy eikä niillä nousta lööppeihin, niillä noustaan casinon portast ylös hiljaa hiipien.

Tuohon tarinaan on vaikea vielä sitoa suuriakaan vertauskuvallisia taikatemppuja, mutta itse aika nopeasti hoksasin, että kun voittaa 500 euroa kannattaa olla aika tyytyväinen ja kävellä ulos viim kun 300 jäljellä plussaa. Plussaa. Ja vaikka olisi kymppi plussaa loppukuusta se on plussaa. Nimim "pitkässä juoksussa kassa kunnossa veroista välittämättä"

Näytä koko viesti