Olet täällä

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 6.5.2022 09.29

Miten mahtaa käydä BBIGin kun Cryptyde aka TYDE julkaistiin? Volyymi antaa olettaa, että saattaa tulla hypeä ja squeezea. Eli saa osinkona TYDEn osakkeen 10 BBIG osaketta kohden. Uudenlainen meemihype ilmeisesti.

Näytä koko viesti
Witted Megacorp - 3.5.2022 04.04

Hyvin kiteytetty Haddockilta. Erittäinkin hyvin. On käsittämätöntä miten lukuisien suurien yrityksien IT-organisaatioihin mahtuu arkkitehti, analyst tai jollain vastaavalla tittelillä varustettuja kahvinkeittäjiä, joiden pääasiallinen tehtävä on arvioida ja löytää ulkoisten TEKIJÖIDEN työstä virheitä. Kaikkineen aika masentava setuppi molemmille puolille pöytää.

Vaikka alan sisäiset ongelmat on suuria, niin näiden konsulttitalojen ratkaisut on purkkaa purkan perään. Konsulttitalolla on jälleenmyyntidiili tietyistä ohjelmistoista ja niitä sitten puputetaan isoille taloille siten, että siellä on ketunhäntä kainalossa ensimmäisestä "ilmaisesta konsultaatiotapaamisesta" lähtien. 

Tässä Witted megacorp -nimessä on paljon vastenmielisyyttä, kun katsoo juuri sitä miten kauas kokotoimialan tekijät ja organisaatiot ovat kasvaneet. 

Nämä Wittedin kaltaiset IT-alan "Eilakaislat" ja VMP:t on keskimäärin elinkaareltaan aika lyhyitä, koska kilpailu kovaa ja tekijöitä vähän. Kun toimintaa pitäisi kasvattaa ja laajentaa pitkäjänteisesti, kuten hyvän pörssiyhtiön toimintamalliin kuuluu, voi olla aika varma ettei tällaista kasvua tapahdu. Yksi keskeinen syy on, että näiden välifirmojen katteet revitään tekijöiden selkänahasta ja kun tekijät ymmärtävät itselleen paremmat vaihtoehdot markkinassa, eskaloituu "rekryongelmat" nopeasti.

Kun tässä seuraillut anteja, niin ihmeen helpolla isot ankkurisijoittajat lähtee kaikkeen roskaan mukaan. Toisaalta sen ymmärtää, että jos poikimista etsivää pääomaa lasketaan miljardeissa, niin miljoona per listautuja on karkkirahaa. Ja toisaalta taas saadaan luotua piensijoittajalle illuusio, että om hyvä juttu kyseessä, kun Danske tai vastaavakin on mukana.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 13.4.2022 07.18

Anssi A kirjoitti:

 

Merta kirjoitti:

Itsellä nyt esimerkkinä on epäeettisesti rahat kiinni Peabodyssa (BTU), joka jenkeissä ja ausseissa toimivana hiiliyhtiönä tuottaa q1 kvartaalilla arviolta 1,1 miljardin nettotuloksen  kun koko firman valuaatio on nykytasolla 4 miljardia. Jos hiilen markkinahinta pitää ja BTU:n seaborne thermalin, seaborne met coalin ja tavallisen PRB:n hinnat pitävät, on kyseessä helposti +100% upside ja -10% downside. Vaikka sota loppuisi, pakotteet ei poistu. 

 

1.1 miljardia liikevaihtoa, ei nettotulosta.

Kiitos oikaisusta. Saa nähdä mihin menee, mutta 750 miljoonaa nettoa ja 1,2 jaardia vaihtoa q1 on oma veikkaus.

Hynägrandelle rikastetun uraanin toimitusjaksoista; Centrus Energyn q4 osarista. Tokikaan ei tarkoita, etteikö yksittäisillä ydinvoimaloilla ja toimijoilla voi olla paljonkin varastoja pitkälle tulevaisuuteen, mutta toimitusvarmuus pakotteiden iskiessä menisi LEU:n osalta 6kk eteenpäin, jonka jälkeen tulisi merkittäviä haasteita polttoaineen toimittamisessa. Varmasti myös tuo varmuusvarasto vaihtelee toimittajittain.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 13.4.2022 06.54

"Ilmat on nyt puhallettu osakkeesta, keväällä 2021 oli 1600sek, nyt 960sek."

Joo näyttäisi että arvostus on palannut tuonne p/e 30-35x tasolle  jossa tämä lappu on treidannut. Kasvuahan on tullut ja on näköpiirissä, joten etenkään tekkilapuksi ei pöllömpi. Etenkään ottaen huomioon, että suuri osa näistä korkealle arvostetuista tekkifirmoista lupailee kasvua, mutta se joko ei ole kestävällä pohjalla tai sitä ei ylipäätään ikinä nähdä.

Yksi asia joka näissä herättää kysymysmerkkejä on silti tuo arvostustaso. Evo on nyt 33 miljardin taalan firma market capilla mitattuna ja se on helvetisti rahaa. Käänteisesti se tarjoaa paljon downside-potentiaalia ja rajatusti upside-potentiaalia. 

Itsellä nyt esimerkkinä on epäeettisesti rahat kiinni Peabodyssa (BTU), joka jenkeissä ja ausseissa toimivana hiiliyhtiönä tuottaa q1 kvartaalilla arviolta 1,1 miljardin nettotuloksen  kun koko firman valuaatio on nykytasolla 4 miljardia. Jos hiilen markkinahinta pitää ja BTU:n seaborne thermalin, seaborne met coalin ja tavallisen PRB:n hinnat pitävät, on kyseessä helposti +100% upside ja -10% downside. Vaikka sota loppuisi, pakotteet ei poistu. 

Voisin avata tuon laskelman kaivoksien tuotantovolyymista, markkinahinnoista ja tuottopotentiaalista tarkemminkin, mutta harvaa se tuntuu vielä kiinnostavan. Vihreätkin tulevat ymmärtämään hiilijunaan hirttäytyjiä lukuunottamatta, että eurooppa ei lämpiä pelkällä rypsiöljyn valmistuksen hukkaenergialla. Eikö sähköautot liiku eikä sitä ja tätä. 

Yksi energiasektorilla raskaasti varjoon jäänyt asia on myös, että Rosatom jalostaa suuren osan Euroopan ja Jenkkien ydinpolttoaineesta. Uraania on saatavilla paljonkin, mutta mm. Jenkkilässä suurin rikastetun ydinpolttoaineena käytettävän uraanin yksi suurista toimittajista, Centrus Energy, ostaa rikastetun uraanin.... yllätys yllätys... yli 70% Rosatomilta. Ja yllättäen niin jenkkien kuin Euroopankin pakotteiden piiriin ei lukeudu rikastettu uraani. Jopa Suomessa on merkittävää riippuvuutta Venäjän suuntaan rikastetusta uraanista. Varastoja on, mutta ne ehtyvät laajalti n. 6 kuukaudessa. Niin Suomessa kuin laajalti Euroopassa ja jenkeissäkin. Jenkeillä ei ole lainkaan omaa rikastustoimintaa.

Hiilen energiatehokkuus on korkea ja vaikka se korvataan tulevaisuudessa vihreillä uusiutuvilla energiamuodoilla, tulee lähiaikoina riippuvuus kasvamaan. Etenkin kun huomioidaan, että pakotteiden piirissä on 4 miljardia tonnia lämmityshiiltä Venäjältä Eurooppaan. 

Mutta ymmärrän toki ihmisiä jotka köyttävät itsensä hiilijunan kiskoille Hangossa ja pelastavat maailman omassa mielessään. Hulluutta on monenlaista. Samaa kannattaisi kokeilla hiiliriippuvaisessa Saksassa, tai siellä missä näiden maailman pelastajien halvat kulutustuotteet valmistetaan. Normaalisti yli 70% vientihiilestä menee Kiinaan ja Intiaan, jonne hyödykkeiden tuotanto on kätevästi ulkoistettu pois maailmaa pelastavien hyväosaisten silmistä. Kaksinaismoralismia parhaimmillaan.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 13.4.2022 03.57

PikkuPro kirjoitti:

Lisää EVO:a, 955sek.

Mikä tässä Evossa on niin erityisen hyvää? Onko se vain hissiliike 900-1100 sek välillä, vai onko siellä jotain poikkeuksellisen hyvää fundaa takana? 

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 4.4.2022 07.25

PikkuPro kirjoitti:

EDIT: chilli maanantai taas kertoilee, miksi on valuetakin välillä olla chilliä. Vapaasta energiasta tulee ideoita, välillä hyviäkin. Paitsi, että huomasin ton EVO:n uimahallin pukkarissa niin nyt lapsille ruokaa laittaessa huomasin jäätävät kertsit semiseiffata vähän ManC mestaruutta. Sunnuntaille Liverpoolin voitto 3,85 ja Liverpool +0,5 1,98. Kelpaa, otin aika isolla. Tosiaan likvidien tilanne on radikaalisti heikentynyt ja nyt en todellakaan halua hävitä tuota 5fig betsiä joten seiffi kelpaa...varsinkin jos ei EV mielessä maksa mitään.

Toi "EV ei maksa mitään" ei oikein aukea. Hypoteettisesti jos oot lyönyt Cityä ja saanut vaikka 15 000 betsille kertoimen 2, niin sun +ev on 15 000. Jos seiffaat Poolin 3.85 vaikka 2000 saat 7700 jos osuu, eli betsin absoluuttinen +EV on 5700.  Kattaisi ehkä jotain 37% tappioista.

Kuitenkin tuo kattaisi vain vierasvoiton, ja tasurin oddsit on luokkaa 30%. Jos päättyy tasan ja City häviää mestaruuden, olisi tuo -17000. Jos osuu betsi ja City häviää mestaruuden, on result vain -9300 euroa tappiota. 

Hyvin epätodennäköinen skenaario on, että sekä betsi että mestaruusveto menisi oikein. 

Kysyn siis hieman hölmönä, että mikä tässä on +EV tai onko tuossa seiffissä mitään järkeä? Tai jos ottaa +0,5 linjalla kiinni niin osuessaan seiffin vaikutus olisi aika mitätön. Itse näkisin siten, että seiffin sijaan altistat itsesi todennäköisemmin lisätappioille, EV wise.

Olen joskus harrastanut samaa venkoilua ja lopulta todennut, että kunnon osumalle on järkevämpää lyödä lisää jos siihen uskoo. Jos näyttää huonolta, niin nostaa vaan kädet ylös ja katsoo mitä tapahtuu. Uusia betsejä tulee aina ja kaikkia vetoja ei voi voittaa.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 3.4.2022 10.58

PikkuPro kirjoitti:

Aika paljon lisäveroja tuli vuodelta 2021...surprise Kai sitä odottikin paljon mutta kun kolahtaa luukusta kun just on tarvinnu kerätä alle viikon varoitusajalla 160ke niin tulee vähän fiilis et seisoo juoksuhiekan päällä. Pääomatuloja 2021 satoja tuhansia mut missäköhän ne rahat on. laugh

Aika paha tilanne kyllä. Tuossa olis OST laajempana kuin 50 000 ollut pelastus. Tuliko nuo verot Aspiren myynneistä? Tuo on asia mitä itseni on ainakin aina vaikea ymmärtää, vaikka hyvin tiedän miten se menee, että maksettavaahan siitä tulee kun voitolla myy. Jotenkin siinä hetkessä kun myynti tuntuu oikealta, ei veroasioita niinkään mieti. 

Näytä koko viesti
Finda - 2.4.2022 12.28

Aki Pyysing kirjoitti:

 

A kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Aurejärvet & Finda eivät ole tässä poikkeus, niin paljon kuin veljeksiä arvostankin.

 

Findan toiminta ja riskit kiteytyvät suuresti juuri Aurejärviin. Olen nyt jo useamman vuoden huomioinut, että Aki tuntuu arvostavan Aurejärviä varsin paljon. Kiinnostaisi tietää tästä arvostuksen lähteestä historiaa ja näkemyksiä Akilta. Puhelinyhtiöfuusioiden kulta-ajan aikaisia tapahtumia?

 

Aurejärvet ovat puhelinyhtiöillä tehneet sen, mitä mie olisin halunnut tehdä, mutta resurssit, into, uskallus ja näkemys eivät riittäneet. Lisäksi vaikuttaneet hyvin täysipäisiltä niistä ajoista, kun olimme Tommin kanssa kilpailijoita 1998. Ja olemme Tommin kanssa molemmat saman koulutuksen saaneita fundajätkiä. Tommia olen turhaan pyytänyt Teerenpeliin. Ei ole varsinaisesti julkisuushakuinen kaveri.

 

Mites Timo Rautanen saita puhelinosakekauppias, onko Aki ollut vakuuttunut Timon kyvystä tehdä (satoja)miljoonia DNA:n listautumisella eri yhtiöidensä kautta?

Näytä koko viesti
Finda - 2.4.2022 12.24

Culer90 kirjoitti:

Morjensta, mulle tippu käsiin reilu 100 findan osaketta ja liittyvät dnahan jollain tavalla. Asiasta en tosiaan mitään liiemmin tiedä mutta pienellä googlettelulla arvo olis 40€/kpl? Eroon olisin siis hankkiutumassa ja vinkit olis kaikki arvokkaita. Kyseessä kuolinpesä. Kiitos cool

 

Timo Rautanen / Asiakasturva ostaa ne sulta pois alihintaan, mutta saat rahaa.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 29.3.2022 05.32

Kannattaa myös huomioida, että sen Nordnetin etusivulla näkyvän chartin prosenttimääräinen luku menee "rikki", jos rahaa nostetaan ja nostetaan jatkuvasti. Eli jos laittaa tonnin, häviää 20% ja nostaa siitä jäljelle jääneestä 800 eurosta ulos 200 ennen kuin kiinnittää 600 taas uuteen sijoitukseen, niin salkun laskennallinen tappio on Nordnetin etusivun laskurin mukaan 200 euroa 800 eurosta, jolloin prosentit näyttävätkin 25% tappiota 20% tappion sijaan. Euromääräinen luku siinä chartin ylälaidassa on absoluuttisesti oikein, mutta prosentit tosiaan alkavat näyttää tappiota suhteessa jäljellä olevaan kassaan, jos rahaa höylää ulos sijoitusten välissä, vaikka kiinanpokerikassaa vahvistaakseen.

Sen sijaan kun rahaa tallettaa, osaa graafi päivittää luvut pienen viiveen jälkeen oikeaan muotoonsa. Toki oikein ne on edellä esitetyssäkin, koska jos häviät 200 euroa tonnin kassasta tai 800 kassasta, on siinä selkeä prosenttiyksiköissä laskettava ero hävityn summan suhteessa sijoitettuun pääomaan. Kumulatiivisesti prosentti alkaa näyttää suurempia tappioita kuin mitä todellisuudessa on tapahtunut. Eli toimii juuri päinvastoin kuin keskimääräisen uhkapelaajan pelipäiväkirja, jossa esimerkiksi 20 000 euroa voitto on 20 000 euroa voitettua nettoa  vaikka olisi hedged ja hedgen hedged sisällä.

Näytä koko viesti