JR:ltä erittäin hyvä kirjoitus. Vaikka Aki ajattelee kääntävänsä stereotypian päälaelleen (arvostamalla juutalaiseen taloudenpitoon liittyviä stereotypioita), vahvistaa tuon kaltainen puhetapa perinteisiä ennakkoluuloja eli alla olevassa sitaatissa hyvin esitettyä asennetta:
Stereotypia juutalaisten taloudellisesti tarkkuudesta oli kuitenkin merkittävä osa natsien antisemiittistä propagandaa - sekä pitkää antisemiittistä perinnettä ennen sitä. Nykymaailmassakin, jopa kohdistettuna "valta-asemassa" olevaan ihmiseen, positiivisessa valossa stereotypia on ongelmallinen: Salaliittoteoria juutalaisista kansainvälisen rahamaailman huipulla ja taustalla on merkittävä osa modernia antisemiittistä propagandaa.
Verovelvollinen saa vähentää palkkatulostaan tulonhankkimisvähennyksenä vuodesta 2017 alkaen 750 euroa, kuitenkin enintään palkkatulon määrän (TVL 95 § 1 momentti 1 kohta). Tulonhankkimisvähennys on kaikille palkansaajille tulonhankkimismenojen kattamiseksi myönnettävä kiinteänsuuruinen vähennys, jonka Verohallinto tekee viran puolesta.
Siihen tulokseen tulin itsekin, että ei taida Kildaren ostoista olla kyse ja loput omat menivät @4,885. Näköjään olisi ollut enemmänkin tarjolla. Koskaan ei voi olla näköjään tyytyväinen :(
Luulen, että ei voi vähentää kahdesti. Itse en kuitenkaan käytä kotonani sijaitsevaa työhuonettaa ansiotulojen hankkimiseen, vaan pääomatulojen hankkimiseen. Työtilat ansiotyötä varten tarjoaa työnantajani. Verottajan automaattisesti tekemä tulonhankkimisvähennys pitää siten kohdallani sisällään esimerkiksi matkoihin ym. tulonhankkimiseen liittyviä kuluja, ei työhuonekuluja. Työhuoneen kulut olen vähentänyt pääomaverotuksessa, sillä ne kohdistuvatkin pääomatulojen hankkimiseen.
Luulisin, että verottaja ei anna tuollaisessakaan tilanteessa tehdä työhuonevähennystä tulonhankkimisvähennyksen lisäksi, mutta mikäänhän ei estä yrittämästä (tai kysymästä verottajalta)
Luulisin, että antaa, kun huonetta käytetään nimenomaan merkittävien pääomatulojen hankkimiseen.
Olet tietenkin monilta osin oikeassa. Omistusasumisen kannattavuutta kuitenkin parantaa se että ns. "asumistulo" (omistusasumisen laskennallinen tuotto, kohdallasi siis 3 %) on verovapaata tuloa eli sinun on tienattava vaihtoehtoisilla sijoituksilla selvästi yli 3 %. Lisäksi omistusasuminen mahdollistaa varsin edullisen velkavivuttamisen (asunto toimii monia muita sijoituslajeja paremmin vakuutena, lainaa on myös tavikselle saatavissa ja asuntolaina on edullista), mikä nostaa oman pääoman tuottoa. Omaan asuntoon sijoittaminen on myös suhteellisen vähäriskistä (omaa asuntoa tuskin kukaan tahallaan turmelee ja "vuokratkin" pyrkii maksamaan ajallaan. Riskejäkin tietenkin on (esim. asuntojen hinnan lasku, kiinteistön tai taloyhtiön tekniset riskit jne).