"Joskus parikymmentä vuotta sitten istuin tekemässä kauppiksen kurssia aiheena ”eettinen sijoittaminen”. Amerikkalaisten professorien ja kurssikirjojen alaisuudessa vietetystä opetuksesta nykypäivä hahmottui hyvin. Markkinoinnissa, kirjanpidossa ja jopa sijoittamisessa arvot olivat nousseet keskeiseksi puheenaiheeksi. Sukupuolten, etnisyyksien, terveystilojen tai biologisen iän välinen tasa-arvo, sekä mahdollisuuksien että lopputuloksen osalta, teki vahvasti tuloaan, ja mitä USA edellä, sitä Eurooppa perässä. "
"Joskus parikymmentä vuotta sitten istuin tekemässä kauppiksen kurssia aiheena ”eettinen sijoittaminen”. Amerikkalaisten professorien ja kurssikirjojen alaisuudessa vietetystä opetuksesta nykypäivä hahmottui hyvin. Markkinoinnissa, kirjanpidossa ja jopa sijoittamisessa arvot olivat nousseet keskeiseksi puheenaiheeksi. Sukupuolten, etnisyyksien, terveystilojen tai biologisen iän välinen tasa-arvo, sekä mahdollisuuksien että lopputuloksen osalta, teki vahvasti tuloaan, ja mitä USA edellä, sitä Eurooppa perässä. "
Sustainability indeksejä silmäilemällä ei voi olla huvittumatta kun sieltä löytyy esimerkiksi Microsoft, joka toinen toistaan huonommilla käyttöjärjestelmillä on aina aiheuttanut kokonaisen laitteistogeneraation päätymisen kaatopaikalle...
"Aiemmin kirjoituksessani arvasin (kolumni), että talouden kasvunäkymien hidastuminen saa USA:n keskuspankin Fedin jarruttelemaan koronnostosuunnitelmiaan, ja niin kävi. Arvasin myös, että sama on edessä Euroopassa.
Olin turhan pessimistinen Fedin reaktionopeuden suhteen. Arvelin, että vasta vajaan vuoden virassa ollut Fedin pääjohtaja Jerome Powell olisi vitkastellut rahapoliittisen löysäämisen ilmoittamisen kanssa.
Mutta Fed käänsikin takkinsa hyvin varhaisessa vaiheessa. USA:n presidentin Donald Trumpin painostaessa keskeyttämään koronnostot Powell olisi saattanut tehdä pokeristakin tuttua tiukan imagon rakentamista. Jos Trump vaatii jotain, niin vaikka se vaatimus olisikin perusteltu, siihen ei voida suostua heti, koska sehän näyttäisi siltä, että Fed olisi menettänyt itsenäisyytensä ja taipuisi presidentin toiveiden mukaisesti. "
Katsellaan hei me kokeneemmat ja epäileväiset vähän meidän läheisten tekemisiä. Jos joku kysyy, niin neuvotaan. Ja ohjataan ihmisiä edes jotenkin järjellisten tuotteiden ja toimijoiden pariin. Rosvot ovat kuin lokit torilla. Jos niitä syöttää, niin hetken päästä niitä on kymmenkertainen määrä. Ja kun rosvojen kilpailu kiristyy, alkukassan turvin kehitetään hienostuneempia rosvousmenetelmiä. Näille tyypeille ei pidä antaa yhtään siimaa. Edes suuret pörssiyhtiöt eivät ole turvassa tarpeeksi tasokkailta huijareilta. Mutkan kautta rosvo syö aina sinunkin kupistasi.
Kiitos sekä sinulle aiheen nostamisesta, että myös kaikille muille Sijoitustiedossa kirjoittaville aiheen käsittelemisestä. Erityisesti säännölliset bloggaajat muistavat erinomaisen hyvin muistuttaa millä riskillä/tietämyksellä itse menevät ja että se ei ole ollenkaan välttämättä se mitä muiden kannattaa tehdä.
Ja kun kehulinjalle lähdettiin - enkä ole edes maistissa - niin lisättäköön nyt vielä, että Sijoitustieto taitaa olla aikamoisella marginaalilla paras suomenkielinen sijoitusaiheinen foorumi.
"Vanha ”jos se on liian hyvää ollakseen totta” on peukalosääntö, jota kenenkään ei pitäisi unohtaa. Koska kyseessä ei ollut talletus, vaan ”minivelkakirja”, joka ei ole sääntelyn piiriin kuuluva tuote, firma ei välttämättä ole tehnyt edes mitään rikollista. Mutta kenen tahansa silmissä nämä tyypit ovat huijareita.
Katsellaan hei me kokeneemmat ja epäileväiset vähän meidän läheisten tekemisiä. Jos joku kysyy, niin neuvotaan. Ja ohjataan ihmisiä edes jotenkin järjellisten tuotteiden ja toimijoiden pariin. Rosvot ovat kuin lokit torilla. Jos niitä syöttää, niin hetken päästä niitä on kymmenkertainen määrä. Ja kun rosvojen kilpailu kiristyy, alkukassan turvin kehitetään hienostuneempia rosvousmenetelmiä. Näille tyypeille ei pidä antaa yhtään siimaa."
Tämä on juuri näin. Tätä ei voi liikaa toistaa, koska nollakoron olosuhteet ovat huijareille optimaaliset. Kansa haikailee korkean riskittömän tuoton perään. Sitä vain ei ole olemassa.
Rosvojen polttaminen oli yksi merkittäimmistä motivaatioistani Sijoitustietoon mukaan lähtemisessä.
"USA:ssa finanssikriisin jälkeiset pohjat saavutettiin maaliskuussa 2009, tasan kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen nousu on ollut rapsakkaa kautta maailman – paitsi euroalueella, missä finanssikriisin myötä käynnistyi eurokriisi.
Eurokriisistä on puhuttu paljon roskaa, lähinnä sen takia, että vastuuta kriisiin johtaneista virheistä ei ole haluttu ottaa, syitä ei ole haluttu myöntää ja tappioiden hetkellä ”kriisinhoito”, eli sijoitustappioiden maksajan löytäminen oli noloa hommaa."
Kiitos huipuista kirjoituksista. Olen vähän myöhäisheränneenä jälkijättöisesti lukenut kirjoituksia, niin yksi kysymys helmikuun salkunsiivouskirjoituksesta. Aina puhutaan valtionlainoista, mutta mitä mieltä ootte yrityslainoista? Tai niihin sijoittavista ETF:stä?
Korrelaatio on aika heikko osakeindeksien kanssa ja tuotto vähän parempi kuin valtionlainoissa. Toki valtionlainat on turvallisempia, mutta onko ero niin suuri? Jos nyt puhutaan luottoluokitukseltaan paremmista firmoista, eli ei mitään konkurssikypsien lafkojen viimeisiä yrityksiö kääntää suuntaa.
Erinomaista pohdintaa ja näkemysten ottoa, kiitos myös täältä! Ihan on pitänyt Juhanin twitter-feediäkin alkaa seuraamaan näiden kirjoitusten innoittamina.
Kiitos Juhani, super mielenkiintoisia ajatuksia, näkemyksiä ja kirjoituksia. Etenkin viimeisin, mutta kaksi edeltävää kirjoitusta ovat osuneet todella hyvin minulle. Sijoitustiedossa on monta erinomaista kirjoittajaa ja pitäisi muistaa antaa hyvää palautetta.
Hyvää pohdintaa ja tuo otsikko "- nyt on huono fiilis" osuu suoraan kuvauksena omaan fiilikseeni.
Kaiken talouselämä perusta on luottamus tulevaan ja järjestelmään. Tämä kollektiivinen usko paremmasta huomisesta ja tulevista tuotoista määrittää kaiken.
Vaikka yksittäinen ihminen tai pieni joukko lopettaisi uskonsa, niin silti järjestelmä pyörii, kun suuri massa uskoo tähän.
Nyt on huono fiilis koska Trump poraa perustuksiin reikiä. Maailman talous kestää varsin hyvin perinteisiä sotia, mutta kuinka talous kestää taloudella sotimista?
Kun Huawein kokoisia yrityksiä aletaan kaatamaan yhdysvaltojen toimesta näin järein keinoin, syntyy väkisin pelkoa ja huolta mitä seuraavaksi.
Voiko mikä tahansa yritys joutua yhdysvaltojen harjoittaman valtapolitiikan uhriksi? Missä kohtaa suuri massa alkaa pelätä, että mikä tahansa suuri yritys on vaarassa yhdysvaltojen ajaessa omiensa etua?
Pitkän nousukauden jälkeen on aina tullut taantuma ja markkina tuntuu sitä nyt suorastaan odottavan. Taantuma ei kuitenkaan ala pelkästä odotuksesta ajallisten todennäköisyyksien kautta vaan tarvitaan jokin laukaiseva tekijä ja tämä Trumpin aloittama kauppasota taitaa tällä kertaa hoitaa sen tehtävän.
Juhani @Huopainen: "Mutta entä ensi torstaisen Euroopan keskuspankin lehdistötilaisuuden jälkeen? Kun EKP ilmoittaa elvytystoimien käynnistämisestä joko heti tai vaikkapa syksymmällä, mitä sen jälkeen?"https://t.co/afwZhVwX2a
"Rahapoliittiset juhlat eivät ole vielä päättyneet. Tässä vain odotellaan, että sokerinsyöttämisen jälkeen pöydälle nostetaan viinat ja kovat huumeet. Kenelläkään ei ole aavistustakaan, miten Euroopan rahapoliittinen kokeilu tulee päättymään..." @Huopainenhttps://t.co/XfDWs9rUf3
Sivut