Olet täällä

Ovaro (os. Orava) - 15.11.2019 01.29

Ovaro ei vieläkään pystynyt kertomaan, miten se aikoo jälleenrahoittaa huhtikuussa 2020 erääntyvän 20 miljoonan euron joukkovelkakirjalainansa. Jos tähän olisi olemassa helppo ratkaisu, se olisi jo ajat sitten kerrottu.

Ongelmana ei ole kiinteistömarkkinan tilanne eikä korkoympäristö. Korot ovat nollissa ja hyvillä sijainneilla olevat hyvät kiinteistöt käyvät kaupaksi erittäin hyvin ja niihin pakkautuu suursijoittajien pääomaa jatkuvasti, koska koroista ei saa tuottoa tai niiden tuotto on jopa negatiivinen.

Kun Kojamo hakee lainaa markkinoilta, instituutiosijoittajat suorastaan kilpailevat siitä, kuka pääsee sille lainaamaan. Kojamon kurssi on myös lähtenyt tänä vuonna kunnon laukalle yllämainituista syistä johtuen.

 

Ovaron kassatilanne:

Ovaron kassassa on nyt rahaa 7,7 M€ 

Kassasta puuttuu siis 12,3 M€ 20 mijoonan euron bondin poismaksua varten. Aikaa lainan erääntymiseen on nyt 4,5 kuukautta. Lainaneuvotteluissa onnistuminen olisi siis krittistä.

 

Kuka siis lainaisi Ovarolle ja millä korolla?

Kun lainanantaja miettii rahan lainaamista, se katsoo ennen kaikkea kassavirtaa ja siten lainanhoitokykyä sekä vakuuksia.

Ovaron liiketoiminnan kassavirta korkokulujen jälkeen oli 357 te positiivinen 1-9 2019. Lainanhoitokyky on siis olematon ja neuvotteluasema lainanantajan kanssa todella heikko tästä näkökulmasta.

Jotenkin siis lainanantaja pitäisi vakuuttaa lainaa ottessa siitä, että sekä korot että lainan lyhennys pystytään ongelmitta hoitamaan. Koska kassavirta on surkea, on ilmeistä, että laina jos laina meinataan maksaa takaisin, niin se on hoidettava myymällä kiinteistöjä edelleen.

 

Miten myynnit ovat sujuneet?

Ovaro myi tammi-syyskussa 22,7 M€ edestä kiinteistöjä. Myynnit toteutuivat 3,3% alle tasearvojen. 

Kassavarat kasvoivat vuoden alusta vain 4,1M€ eli alle 20% myytyjen kiinteistöjen arvosta päätyi kasvattamaan kassaa. Nyt kassassa on siis 7,7 M€. Nykytahdilla tekee tiukkaa saada 10 miljoonaa kassaan huhtikuuhun 2020 mennessä. 

Myyntisalkusta on siis jo kolmasosa myyty ja tällä toimenpiteellä kassavarat kasvoivat reilut 4 miljoonaa. Emoyhtiöllä on kalliskorkoista 4,25 - 5,00% korolla olevaa lainaa yhteensä 38 miljoonaa. Yhtälö alkaa näyttää mahdottomalta.

 

Entä vakuudet?

Myyntisalkku ei kelpaa lainan vakuudeksi, koska se on jo raskaasti yhtiölainoitettu (60% kiinteistöjen arvosta on yhtiölainaa)

Ydinpommisalkun käyttäminen lainan vakuutena tökkii myös pahasti, koska se sisältää pääasiassa raskaasti korjausvelkaisia 70-luvun betonielementtitaloja huonolla sijainnilla. Lisäksi niiden arvo on ollut laskussa koko Ovaron olemassaolon ajan. Näiden kiinteistöjen realisointi on tosipaikan tullen vaikeaa ellei mahdotonta ja realisointihinta olisi joka tapauksessa rutkasti alle nykyisen tasearvon.

 

Yllämainituista syistä johtuen Ovaron rahoitusneuvottelut junnaavat paikallaan, eikä ratkaisua ole näkyvissä.

Näytä koko viesti
Inderes - 10.11.2019 08.49

Inderes ja kaikki muutkin analyysitalot toimivat tämänkaltaisesti jatkuvasti, tässä ei ole mitään poikkeavaa.

Kun kurssi liikkuu rajusti ja jos oma tavoitehinta jää liian kauaksi pörssikurssista, tavoitehinta nostetaan lähemmäksi pörssikurssia, jotta ero ei näytä liian räikeältä.

Varsinkin silloin, kun analyytikko on epävarma siitä, miten tilanteeseen tulisi reagoida, on ylivoimaisesti turvallisinta vaan peesata markkinaa. Silloin ei tule vaarannettua omaa uskottavuuttaan, joka saattaisi kenties haitata urakehitystä...

Koska analyysitalo ei voi kuitenkaan sanoa "muutimme suositustamme koska pörssikurssi nousi / laski"  pitää siihen jotain selitystä keksiä, vaikka yhtiön liiketoiminnassa ei mitään muutosta olisikaan tapahtunut.

Analyysitalon puppugeneraatori-varastosta tällainen selitys kyllä löytyy 100% varmuudella. Nämä ovat yleensä tyyliin:

"Yhtiöön liittyvän kasvaneen epävarmuuden vuoksi laskemme suositustamme tasolle x euroa tai yhtiön liiketoimintaan liittyvän parantuneen näkyvyyden vuoksi nostamme suositustamme tasolle x euroa jne..."

Tämä ei siis koskenut suoranaisesti Lehdon tilannetta, vaan ihan yleisenä kommenttina...

 

 

 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 8.8.2019 01.34

Niin näkyy olevan. Kiitos selvennyksestä.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 8.8.2019 01.09

Asia, jonka nostin esille, ei ole aivan merkityksetön. Tuskin tuo talousvastaava työskentelee ilmaiseksi.

Tehdessään vaihtotarjouksen Oravan omistajille elokuussa 2017, Investors House lupasi noin 1,5 miljoonan euron säästöt vuositasolla, jossa keskeisenä tekijänä oli hallintokulujen alentaminen. Merkittävä osa säästöistä piti totetua, kun vanha hallintoyhtiö heivattiin pihalle ja korvattiin kevyemmällä 4 hengen organisaatiolla.

Nyt jos käy ilmi, ettei se Ovaron hallinto sittenkään pyöri 4 hengen organisaatiolla, vaan oikeasti organisaatio onkin 5-henkinen, niin se on jälleen merkittävä lisäys organisaation kiinteisiin kuluihin. Jos yhtiöön tarvitaan 5 henkilö töihin, niin sitten tarvitaan.

Mutta se, ettei tätä kommunikoida sijoittajille, vaan edelleen kerrotaan että yhtiön palveluksessa on 4 henkilöä, on ala-arvoista sijoittajaviestintää.

Jos uutta henkilöstöä on palkattu 30.6.2019 jälkeen, osarissa olisi voinut kertoa, että Q2 lopussa yhtiön palveluksessa työskenteli 4 henkilöä ja sen jälkeen on palkattu lisää väkeä.

 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 8.8.2019 11.56

Mielenkiintoinen osari, jota täytyy hetki pureskella.

Kysymys tähän väliin:

Ovaro toistaa tässä osarissa sen, että yhtiön palveluksessa on neljä henkilöä (sivu 9) ja luetellaan samat henkilöt kuin aiemminkin.

 

Kuitenkin kutsussa tämänpäiväiseen tiedotustilaisuuteen sanotaan näin:

Pyydämme ilmoittamaan osallistumisesta 6.8.2019 Jari Kähköselle, jari.kahkonen@ovaro.fi tai puh 0400-697 796.

Lisätiedot talousvastaava Jari Kähkönen, puh 0400-697 796

 

Tämä henkilö ei siis ole Ovaron palveluksessa, vaikka hänellä on talousvastaavan titteli ja ovaro-päätteinen sähköpostiosoite???

Kellään parempaa tietoa tästä?

 

 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 20.6.2019 05.07

Kommentoidaan Ovaroa pitkästä aikaa. Q1 oli todella katastrofaalinen tuloksen osalta ja oma mielenkiintoni osakkeen ostamiseen loppui käytännössä siihen.

 

Tänään tuli Ovarolta lisätietoa rahoitusasemasta:

https://ovaro.fi/fi/tiedotteet/ovaro-vahvistaa-rahoitusasemaansa/

Joulukuussa 2019 erääntyvä 4,5% bullet-laina saatiin siirrettyä erääntymään 31.12.2021. Tämä antaa hiukan lisää tilaa hengittää. Toisaalta se myös vahvistaa käsitystä siitä, että tämän edullisemmin Ovaro ei vaan saa rahoitusta markkinoilta. Kyse on siis tölkin potkimisesta eteenpäin, ei siitä, että rahoitusasema olisi aidosti vahvistunut.

 

Toinen, mielenkiintoisempi tieto oli se, että Ovaron kassassa on nyt rahaa 5,5 M€. Tämä on mielestäni hämmästyttävän vähän totetutuneisiin asuntomyynteihin nähden. Ovaro on siis myynyt huhti-toukokuussa asuntoja 6,8 M€ edestä (1-5/2019 yhteensä 14,3 M€ - Q1 7,5 M€)

Rahavarat ovat siis kasvaneet Q1 lopusta vain 700 tuhatta euroa 6,8M€ huoneistomyynneillä.

Sama tendenssi näkyi myös Q1, jolloin 7,5 M€ asuntomyynneillä rahavarat kasvoivat vain 1,2 M€.

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Yhtiöllä oli kassassa rahaa laskujeni mukaan toukokuun lopussa noin seitsemän miljoonaa ja tällä hetkellä enemmän, jos kesäkuussa on myyty mitään. 

Tilanne on se, että yhtiön kassassa on nyt 5,5 M€ rahaa.

Aki Pyysing kirjoitti:

 2,6 megaa suunnilleen on tullut huhti-toukokuun myynneistä kassaan, jota oli Q1 lopussa 4,8M.

Tilanne on se, että huhti-toukokuun myynneistä on tullut vain 0,7 M€ rahaa kassaan.

Ovaron tuloksen (tai minkään muunkaan) ennustaminen ei ole helppoa. Omatkin ennustukseni Ovaron EPRA-tuloksesta menivät täysin penkin alle, kun arvelin sen olevat 400-500 te posiviivinen ja tulos oli -234 te. Ovaro kuitenkin näyttää yllättävän aina negatiivisesti, mutta ei juuri koskaan positiivisesti.

 

Summa summarum:

Ovaro on tämän vuoden tammi-toukokuussa saanut 14,3 miljoonan euron asuntomyynneillä kassaa kasvatettua vain 1,9 M€!

 

Kämpät käyvät siis kaupaksi, mutta rahaa ei tule kassaan, vaan se palaa:

- Yhtiölainojen poismaksuun

- Välittäjien palkkioihin

- Asuntojen myyntitappioihin

 

Täysin selvää on, että 20 miljoonan 4/2020 erääntyvää JVK-lainaa ei pystytä yhtiön kassavaroilla uusimaan. Jotain muuta pitää keksiä.

Minun mielestäni Ovaron rahoitusasema vaikuttaa suoraan sanottuna toivottomalta.

En näe nykyisellään Ovaron osaketta kiinnostavana oikein millään hinnalla. Marginaalinen omien osakkeiden ostojen kanssa askartelu ei paranna tilannetta mitenkään muuten, kuin antaa osalle omistajista mahdollisuuden irtautua hiukan kalliimmalla hinnalla omistuksestaan. Kannattavuutta sillä ei saada kuntoon. 

Omien ostoilla saadaan hieman lisää tasesubstanssia per osake, mutta se substanssi ei edelleenkään tuota juuri mitään. Lisäksi kun siitä on realisoitu se osa joka ylipäätään voidaan realisoida, jää jäljelle kasa ongelmajätettä, jonka arvo kehittyy negatiivisesti ja jonka korjausvelka on iso ongelma. En löisi vetoa sen puolesta, että tuota loppukasaa kukaan ostaa mihinkään järkevään hintaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Cargotec - 3.6.2019 01.07

Cargoteciltä huijattiin 14 miljoonaa euroa:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/cargotecilta-huijattiin-14-milj-euroakrp-suomen-mittakaavassa-poikkeuksellinen/62e3fedc-3a8a-4a57-b4c5-1fbfbda852e8

Tämän uutisen takia Cargotec oli tänään hetkellisesti 8% laskussa, hintaan 27 euroa, eli firman markkina-arvosta hävisi 150 M€ hetkellisesti.

Pääsikö kukaan hyödyntämään tätä ylilyöntiä?

 

 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 17.3.2019 08.27
Joonas kirjoitti:
Kiinteistöpro kirjoitti:

Farseer kirjoitti:

Enkä pidä 5 euroa minään maagisena lattiana

Tästä olen täysin samaa mieltä. Jos teoreettisesti ajatellaan, että kaikki realisoitaisiin ja käteen jäisi rahaa 5€/osake, niin käsitykseni mukaan Suomen nykyinen verotuskäytäntö on sellainen, että tuota rahaa ei pystytä siirtämään omistajille ilman veroseuraamuksia.

Yksityissijoittajat maksaisivat tuosta 25,5% tai 28,9% veroa (osinkovero), jolloin käteen jäisi per osake 3,55 - 3,72 euroa, siis selvästi vähemmän kuin nykyinen osakekurssi.

Osakeyhtiöitä verotettaisiin 20% verokannalle, jolloin käteen jäisi 4€/osake

Investors House saisi itselleen tuon 5€/osake ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Jos olen ymmärtänyt verotuskäytännön väärin, niin saa korjata mielellään.

 

Mitään kurssirakettia en minäkään todellakaan Ovarosta odota.

Nyt mennään taas metsään. Veroa maksetaan tuotosta. Tässä tapauksessa siis jos ostat markkinoilta esim. 4.5 euron hintaan osakkeen. Likvidointi sujuu kuin strömsöössä ja saadaan Inderesin 5.1 euroa. Verolaskelma olisi seuraava olettaen, että olet omistanut sen n. 1kk ja kuulut pääomaverossa alempaan verokantaan. 5.1 - 4.5 euroa tuottaa luovutusvoittoverotukseeen perustuvan luovutusvoiton. Eli 60 senttiä, josta maksat pääomaverosi verran 30%. Näin ollen saat 5,1 euroa rahaa ja joudut maksamaan 0,6 eurosta veroa 0,6*0,3=0,18. Joten lopputulema on 5,1-0,18 = 4,92 euroa rahaa verojen jälkeen. Ostit osakkeen hintaan 4,5 euroa. Tuotoksi sinulle kertyy näin ollen 4,92-4,5=0,42 euroa. Näin ollen sinulle jää 0,42/4,5 euron prosenttuaalinen tuotto lähtötilanteeseen 9,3%. Tässä nyt useampi yksinkertaistus, jotta saisi jonkin laskelman tehtyä.

Summa summarun 5,1 euroa likvidoindi - 4,5 euroa ostohinta - 0,18 euroa veroa - 0,42 euroa tuottoa per osake.

Muistin virkistykseksi tulisi muistaa, että kaupankäyntikuluista kertyneet kulut saadaan vähentää verotuksessa.
 

Kiitos selvennyksestä verotusasiassa. Von Fyrckendahl mainitsi saman asian myös aikaisemmin. 

Kun yhtiö purettaisiin ja rahat jaettaisiin osakkaille, verotus menisi siis noin. 

Minulla oli tuota kirjoittaessa mielessä pääoman palautus, joka nykyään verotetaan samoin kuin osinko. 

Mutta hyvä että tähän saatiin selvennys. 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 13.3.2019 02.46
petteri kirjoitti:

Toisaalta viime aikoina Ovarossa toimintakuluja ja investointeja on ilmeisesti myös tiputettu niin alas, että asuntokanta rapistuu. Voit saada hyvää vuokraa aivan uudesta tuliterästä asunnosta, mutta se vaatii, että kaikki on tip-top. Muuten asukas ei maksa huippuvuokria. Nyt Ovaron uudet asunnot vanhenevat eivätkä ole enää niin tuliteriä, se alkaa vaatia, että joku näyttää seinille maalitelaa tai ainakin pesee asunnon. Jossain Kojamossa se onnistuu Helsingin seudulla helposti ja edullisesti, sen kun laittaa maalauksen tai peruspesun alihankkijan työjonoon. Ovaron kämppä jossain maakunnissa on vähän eri juttu, ensin pitää etsiä maalari tai siivooja, jonkin pitäisi kertoa mitä tehdään, hyväksyä tarjous ja valvoa työt. Yllättäen vähän maalia seinään, laminaattia lattiaan tai peruspesu maksaa Ovarolle moninkertaisesti Kojamoon verrattuna, niin paljon ettei sitä kannata useinkaan tehdä. 

Tämä on hyvä pointti.

Kojamolla on tässä asiassa skaalaetuja, Ovarolla taas ei.

Yksikkökustannukset nousevat helposti liian korkeiksi saatavaan hyötyyn nähden.

 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 13.3.2019 02.19
Farseer kirjoitti:

Enkä pidä 5 euroa minään maagisena lattiana

Tästä olen täysin samaa mieltä. Jos teoreettisesti ajatellaan, että kaikki realisoitaisiin ja käteen jäisi rahaa 5€/osake, niin käsitykseni mukaan Suomen nykyinen verotuskäytäntö on sellainen, että tuota rahaa ei pystytä siirtämään omistajille ilman veroseuraamuksia.

Yksityissijoittajat maksaisivat tuosta 25,5% tai 28,9% veroa (osinkovero), jolloin käteen jäisi per osake 3,55 - 3,72 euroa, siis selvästi vähemmän kuin nykyinen osakekurssi.

Osakeyhtiöitä verotettaisiin 20% verokannalle, jolloin käteen jäisi 4€/osake

Investors House saisi itselleen tuon 5€/osake ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Jos olen ymmärtänyt verotuskäytännön väärin, niin saa korjata mielellään.

 

Mitään kurssirakettia en minäkään todellakaan Ovarosta odota.

 

 

 

Näytä koko viesti