Olet täällä

Diletantti

Diletantti

  • Liittynyt 5.12.2018
  • 18 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Diletantin mietteitä - 18.1.2019 15.30

Tapahtumia 18.1.2019

Heti aloitettu salkun muokkaus.

Kaikki TERVEYSTALON osakkeet myyty. Sijoituksena huono. Osallistuin listautumiseen  ja merkitsin osakkeita hintaan 9,76€ syksyllä 2017. Myin kuitenkin yli puolet pois heti alkumetreillä ja nyt siis hintaan joka on alle merkintähinnan.

Puolet ALMA MEDIAN osakkeista myyty. Sijoitus on ollut aivan hyvä. Mutta toimialaa on ennestään salkussa (sanoma, ilkka) joten syytä keventää.

 

Ostettu SILMÄASEMAA Täysin spekulatiivinen sijoitus. Uskon nimittäin että Coronaria Oy tulee lunastamaan yrityksen pois pörssistä. Pakollisen ostotarjouksen tekemisen raja on 30,0% osakekannasta ja  aivan tammikuun alussa Coronaria liputti omistavansa 22,9%. Toiseksi suurin omistaja on Intera sijoitusyhtiö joka exitissään tulee vaatimaan reippaan preemion. Silmäaseman listautumishinta oli 6,90€ ja tämän päivän kurssi n. 5,49€. En osallistunut aikoinaan listautumismyyntiin koska ei tämä ole sellainen firma josta olisin koskaan ollut kiinnostunut vaikka silmälaseja olen käyttänyt lähes koko ikäni.. Osuus salkusta nyt n. 2%

Todennäköisesti lisään omistusta yhtiöstä hiukan myöhemmin.

Liputusilmoituksia voi seurata tuosta

https://company.silmaasema.fi/fi/liputukset
 

Diletantin mietteitä - 18.1.2019 1.29

 

Loput osakkeet salkustani eli 15-22 lyhyin kommentein.

 

FISKARS (2,65% osuus salkusta)

Pitkäaikainen sijoitus.Peesataan omistajasukua ja nostetaan kunnon osinkoja.

 

TOKMANNI (2,53% osuus salkusta)

Syksyn 2018 hankinta. Hyvä osinkotuotto ja muutenkin edullinen. Kai tämän tyyppiselle liikkeelle on vielä tilaa ja pärjää taantumankin aikana.

NESTE (2,38% osuus salkusta)

Suurin virhe tässä oli se että tulin aivan liian myöhään mukaan. Ehkä salkkuni mielenkiintoisin seurattava kuluvana vuonna ja todennäköisesti lisään.

VAISALA (2,33% osuus salkusta )

Kovan luokan hight tech yritys jonka osake voisi mielestäni kehittyä paremminkin ja pääomat olla tehokkaammassa käytössä. Mutta osinkoja ropisee takuuvarmasti.

 

ALMA MEDIA (1,95 % osuus salkusta)

En muista miksi ostettu mutta kehittynyt aivan hyvin. Kun salkun osakeiden määrää tulen supistamaan kuluvan vuoden aikana niin tämä lienee myyntilistan kärkipäässä

ILKKA (1,23% osuus salkusta) Tunnusluvuilla halpa. Toivotaan jättiosinkoa kevääksi jolloin osakkeen saattaisin myydäkin.

DNA (1,20% osuus salkusta)

Listautumisen yhteydessä salkkuun ilmestynyt. Menee todennäköisesti myyntiin.

TERVEYSTALO (0,57% osuus salkusta)

Samat sanat kuin edelliseen.

Tässä siis salkkuni sisältö vuoden vaihteessa. Poistunut jo Stockmann B kuten edellä mainittu.

Pyrin kommentoimaan jokaista ainakin osavuosikatsauksen jälkeen eli heti jo tammikuun lopulla ensimmäisen kerran!
 

Silmäasema - 16.1.2019 17.09

 

Silmäasema on päivän kovin nousija (+8,8%). Kauppalehdellä artikkeli jossa spekuloidaan Coronarian ostavan yrityksen pois pörssistä. Vieläkö junaan kannattaa hypätä mukaan? Muuten en firmasta juurikaan innostu mutta mahdollinen reipas preemio houkuttelee.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/heratys-spekulantit-silmaasema-valuu-...

Osto/valtauskohteet Helsingin pörssissä - 13.1.2019 23.43

Ilkka on ainoana  salkussa tällä hetkellä.

Eikö Ilkka ja Stockmann ole sementoitu pääomistajien toimesta tiukasti eli jos eivät halua myydä niin äänivallan turvin pystyvät puolustamaan asemiaan.

Diletantin mietteitä - 13.1.2019 15.24

Tapahtunut viime katsauksen jälkeen:

Myyty kaikki STOCKMANN  B osakkeet jotka oli ostettu joulukuun puolenvälin jälkeen. Myyntivoitto n. 0,4% koko salkun arvosta.

 

sijoitukseni 11-14

SANOMA (3,59% osuus salkusta)

Sanoma on ollut myös vuosia salkussa. Välillä sen kanssa on ollut usko koetuksella. Herlinin ilmestyminen isoksi omistajaksi säilytti kuitenkin luoton yhtiöön ja uskalsin siitä syystä tankata lisää kurssin ollessa aallonpohjissaan.Media-ala on edelleen murroksessa ja yhtiöllä on painetun median osuus iso liiketoiminnassaan joten riskejä löytyy. Tuskin ainakaan lisään tätä kuluvan vuoden aikana.

WÄRTSILÄ (2,94% osuus salkusta)

Wärtsilä on myös yksi suomalaisen holdarin peruspilareita Vuonna 1834 Tohmajärven Wärtsilän kylässä perustetusta sahasta  on kasvanut globaali yritys. Monenmoisia vaiheita historiaan sisältyy ja parikin kertaa konkurssiuhka on ollut läsnä.

Laivamoottororeiden kysyntä on kuitenkin edelleen syklistä koska nehän eivät ole mitään jokamiehen laitteita. Markkina rokottaa osaketta aika kovalla kädellä kun maailmatalouden näkymiin kehittyy tummia pilviä.Syksystä asti ollaan tultu reippaasti alas ja paljon enemmän kuin indeksit keskimäärin.

Mutta megatrendit ovat yhtiön puolella ja sykleistä emme hermostu vaan näemme pudonneet kurssit ainostaan tilaisuuksina lisätä omistusosuutta. Wärtsilä tulee olemaan älykkään teknologian lippulaivoja seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tulen melko varmasti lisäämään painoa salkussa kunhan sykli selkiytyy.

AMER (2,71% osuus salkusta)

Amerista ei sen enempää. Poistuu listoilta kun 40€ lunastushinta toteutuu. Hyvä sijoitus urani aikana.

REVENIO (2.66 % osuus salkusta)

Häpeäkseni täytyy tunnustaa että en kovin ole tätä seurannut mutta hyvin on kehittynyt. Menin muutama vuosi sitten mukaan kun pöhinä yhtiön ympärillä oli kovaa. Toki tunnen Icaren kasvuodotukset jne. Odotukset markkinoilla ovat kovat..jos oikein laskeskelin niin P/E luku on viimeisen 12 kk tienesteillä noin 40.. Eli jos odotusten suhteen tapahtuu jokin iso pettymys niin kurssikin puoliutuu hetkessä.

En tee mitään toistaiseksi tämän kanssa kunnes olen suorittanut ja päivittänyt kotiläksyni yhtiön suhteen.

Jatkoa luvassa...

 

 

 

Diletantin mietteitä - 7.1.2019 2.23

Yhtiöt 7-10 salkustani

ORION  A (4,28% osuus salkusta) Pörssilistan vakiotavaraa vuosikymmenestä toiseen ja myös salkustani löytynyt.

Hauska lappu sinänsä kun vuosia peloteltiin että tähän ei kannata sijoittaa patenttien umpeutumisen vuoksi mutta kurssi vain kuin aivan kiusallaan nousi. Kyllähän tuo parin vuoden takainen reilusti yli 50€ noteeraus oli sellainen että vaikea keksiä järkevää perustetta sille miksi en myynyt ainakin osaa siinä vaiheessa! Mutta näillä mennään ja kuittaillaan osinkoja. Onhan siellä tulossa syöpälääke ja toivotaan toki sille menestystä sijoittajien ja potilaidenkin vuoksi.

Harmi kun kotimaasta ei löydy tämän enempää lääkealan yrityksiä jotka kuitenkin ovat hyviä juuri laskusuhdanteen aikana.

ASPO (4,21% osuus salkusta) on yhtiö jota olisi pitänyt olla salkussa paljon kauemmin ja isommalla painollakin. Se on ollut vuosien saatossa hyvä yhtiö ja kehittynyt indeksejä paremmin.
Monialayhtiönä se ei vain ole ollut koskaan oikein seksikäs ja jäänyt varmaan monelta muultakin huomiotta.Tylsät yhtiöt ovat vain monesti parhaimpia.

Muutamia vuosia sitten menin mukaan tähän ja motiivina taisi olla Aspon yhden osan, Leipurien tukun, listautumisspekulaatiot. Listautuminen menikin sitten puihin ruplan romahdettua mutta olen säilyttänyt osakkeet salkussani.

SAMPO (4,06% osuus salkusta) Tästä voisi kirjoittaa pitkäänkin. Arvostan osinkoja ja Sampo maksaa niitä. Salkussani ei ole tämän hetken kuumaa osaketta Nordeaa ja yksi syy on juuri se että omistan pankkia Sammon kautta, Sampoa todennäköisesti lisään kuluvana vuonna.

STOCKMANN B (3.72% osuus salkusta). Stockmannin suhteen jouduin myöntämään tappioni joulukuussa 2018 ja myin kaikki osakkeeni. Oli virhe roikkua näin pitkään yhtiössä. Ostin joulukuussa kurssin vain lasketellessa sitten lyhyeen salkkuun nämä B-sarjan osakkeet (myydyt olivat kaikki A-sarjaa). Osan olen jo ehtinyt myydä voitolla tammikuun alkupäivinä ja suurimman osan myyn lähipäivinä. Ehkä jätän n.1% osuuden muistutukseksi itselleni huonosta sijoituksestani.

Stockmann loistonsa päivinä https://www.elavamuisti.fi/aikajana/suuri-tavaratalo

 

lisää tulossa---

 

 

 

 

Stockmann - 4.1.2019 14.40

Inderes lopettaa Stockmannin seurannan koska Stockmann ei suostunut maksamaan siitä että Inderes seuraa heitä. 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/stockmann-emme-maksaneet-inderesille-...

Kuinka riippumatonta on maksavan asiakkaan analysointi ja seuranta yleensäkään? Voiko sellaiseen analyysiin luottaa?

Tuo kun Inderes sanoo että Stockmann ei herätä yleistä kiinnostusta enää on hiukan outoa minunsta. Ainakin minua kiinnostaa kovasti tämän perinteisen tavaratalon (vuodesta 1862) kohtalon hetket. Ja ihan mukavat voitot tein tammirallissa heti alkupäivinä itselleni joululahjaksi ostamillani osakeilla. Rehellisyyden nimissä on sanottava että alaskirjasin isot tappiot hold-osakkeilla tästä yhtiöstä hieman aiemmin.

Mutta Stockmannin linjaa arvostan. Yhtiöhän sanoi Venäjälle mennessäänkin aikoinaan että he eivät suostu minkäänlaiseen korruptioon. Hankaluuksia olikin jo alusta lähtien

https://www.talouselama.fi/uutiset/oligarkki-sammutti-stockmannin-valot-...

Stockmann loistonsa aikana  https://www.elavamuisti.fi/aikajana/suuri-tavaratalo

Sijoitustiedon kysymysketju - 3.1.2019 14.24

Jos pelkän yhtiökokousoikeuden takia haluaa ostaa osakkeita niin eikö osto kannatta ajoittaa juuri ennen yhtiökokousta ja myydä vaikka heti kokouksen jälkeen pois. Osimko vahvistetaan ko. kokouksessa ja seuraavana päivänä pörssissä osake hinnoitellaan jo ilman osinkoa. Näppärähän voisi tehdä tiliäkin tuossa mutta ei yhden osakkeen kaupoilla kuitenkaan.

Muistaakseni Esko Seppänen (toimittaja,kansanedustaja, meppi) omisti aikoinaan juuri yhden osakkeen pörssisyhtiöistä jotta pääsisi yhtiökokoukseen. Vaikka olisi Eskon maailmankatsomuksesta täysin eri mieltä niin täytyy tunnustaa että hänellä oli hyvin vahvat tiedot pörssiasioista juuri tuolla 70/80-luvulla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Esko_Sepp%C3%A4nen

 

Diletantin mietteitä - 3.1.2019 12.23

salkkuni sijoitukset 4-6

KONE (7,34% osuus salkusta) on pitkäaikainen , yli 10 vuoden,sijoitus myös ja tuottanut hienosti.
Yhtiö ei mielestäni koskaan ole ollut niin sanotusti halpa vaan tunnusluvut aina korkeat, tälläkin hetkellä P/E-luku on noin 24 ja P/B noin 7.

Vuosia Martti Ala-huhdan johdossa yritys menestyi hyvin kvartaali kvartaalilta. Nyt viime aikoina on kannattavuus noussut haasteeksi. Kone on esim. Kiinassa suurempi toimija kuin Otis mutta jenkkifirmalla on parempi kannattavuus. Joten seuraavassa osavuosikatsauksessa tammikuun lopulla seuraan hyvin tarkasti liikevoittoprosenttia.

En kuitenkaan aio hätiköidä myynnissä vaan annan aikaa numeroiden korjaamiseen. Megatrendit puoltavat vahvasti Konetta. Maailman kaupungistuminen jatkuu edelleen, miljoonia ihmisiä muuttaa kuukausittain kaupunkeihin ja korkeiden rakennusten pystyttäminen jatkuu ja niihin tarvitaan luonnollisesti hissejä.

Lisäksi hissialalla tapahtunee lähivuosina konsolidoitumista suurien tekijöiden kesken. Thyssen ja Kone lienevät käyneet joitain keskusteluja aiheen tiimoilta. Ja Otis-yhtiön kerrotaan listautuvan itsenäisenä yksikkönä pörssiin jopa vielä tänä vuonna. Nythän Otis on osa UTS jättiä.

Uskon Herlinien huolehtivan hyvin yhtiön edusta jatkossakin ja aion pysyä omistajaluettelossa.
 

TIETO (6,65% osuus salkusta) on ollut myös pitkäaikainen sijoitus. Viimeiset vuodet se on suorittanut indeksiä paremmin. Kilpailu alalla on kovaa ja täytyy osata reagoida jos tunnusluvut heikkenvät.

ELISA (5,09% osuus salkusta). Hyvä defensiivinen osake josta en ainakaan nyt karhumarkkinan odotuksessa aio luopua vaan ehkä jopa lisätäkin.Hyvä osingonmaksaja jonka takia olen sitä ostanutkin.Osingot eivät ole minulle mikään riesa vaan tarvitsen niitä eläkkeeni lisäksi jokapäiväiseen elämiseeni.Lisäksi niiden verotus on lievempää kuin luovutusvoiton verotus.

jatkoa seuraa..