Olet täällä

Kulta sijoituskohteena - 25.6.2020 11.19

Runopoika kirjoitti:

Videolla väitetään, että kulta on tuottanut viimeisen 10 vuoden aikana paremmin kuin s&p500 indeksi osingot mukaan laskettuna. Pitääkö tämä tosiaan paikkansa? Käppyröitä nopeasti vilkaisemalla minusta vaikuttaa ettei. 

Tietämättä vastausta kysymykseen sanoisin, että myyntimiehen puheisiin kannattaa suhtautua myyntipuheena: Voihan se vahingossa olla vaikka tottakin. Toinen on korkean volatiliteetin tuote, toinen ei niinkään.

Tällaiset yleiset heitot ovat vaarallisia, koska ne ovat tarkoituksella epäselviä ja vaikeasti todennettavia. Tarkoitettiinko juuri haastatteluhetken päivämäärää ja siitä tasan kymmenen vuotta taaksepäin? Vai ehkä jotain tiettyä päivämäärää? 1.1.2020 ja 1.1. 2010? Vai oliko sattumalta (hehe) valittu joku muu päivä, esim. 18.3.2020? (Statistan viikkograafin mukaan se oli viikko, jolloin S&P 500 oli alimmillaan tänä vuonna - toistaiseksi)

Vastaväite: Kulta on tuottanut viimeisen noin yhdeksän vuoden aikana todella paljon huonommin kuin S&P 500. Kullan kilohinta 1.9.2011 oli 58,7 k$ kun se tänään on 56,8 k$. Eli alas on tultu. Ei paljon, mutta markkinamiehen puheena "trendi on selvä." S&P 500 oli 16.9.2011 lukemissa 1200 pistettä kun se nyt on 3000.

Ettei nyt mene ihan nollapostaukseksi, niin Tetlock ja Gardner kiinnittivät tähän täysin aiheesta huomiota kirjassaan Superennustajat. On muuten hyvä kirja.

Näytä koko viesti
Kiinteistösijoitusyhtiöillä keinottelu - 17.6.2020 01.49

Aki Pyysing kirjoitti:

Juttu tämän päivän aamukatsauksessa. Maksaakseni kuvasta mainostan Inderesin maksutonta katsausta, luen itse melkein kaikki jutut melkein aina. Ja suosittelen jutun lukemista, ellei käsite implisiittinen nettotuotto ole hallussa. Jos sijoittaa kiinteistösijoitusyhtiöihin, se olisi kyllä tarpeen ymmärtää.

Koska olen laiska ja pidän valmiiseen pöytään pääsemisestä, niin tässä ko. Inderesin artikkeli muillekin laiskoille.

(Aki siis ei ole laiska, hän teki win-win vaihtarin ottamalla hyvän graafin ja antamalla mainostilaa; toimi meikäläiseen)

Näytä koko viesti
Asuntosijoittajan maailma ja mahdollisuudet - 15.6.2020 08.54

Moniosaamaton kirjoitti:

Moi ja kiitos jälleen hyvästä kirjoituksesta.
 

Tuosta oman asunnon mahdollisesta myyntitappiosta tuli mieleen, että voiko siis lyhyellä vuokrausjaksolla ennen myyntiä päästä vähentämään tuon tappion muista pääomatuloista kokonaisuudessaan? Voiko asia mennä näin?

Entä miten muuten itse rakennutetun omakotitalon mahdollinen myyntivoitto/-tappio lasketaan? Kokonaiskulut on kaukana selvästä ja niitä on voinut kertyä pitkän ajan kuluessa.

Mahdollinen luovutusvoitto on verovapaa (tai luovutustappio vähennyskelvoton) jos on asunut asunnossa omistusaikanaan yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Tämän voi tehdä missä tahansa vaiheessa. Jos kahden vuoden yhtäaikaisen asumisen katkaisee vaikka päivän airbnb-vuokrauksella, niin ehto ei täyty. Tarvittaessa tämä täytyy toistaa vajaan kahden vuoden välein pitkäaikaisessa asumistapauksessa. Myyntihetken kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Eli jos olet omistanut ja samaan aikaan asunut siinä yhtäjaksoisesti sen kaksi vuotta, niin mikään vuokraus juuri ennen myyntiä ei enää auta.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 8.6.2020 03.48

Artsipappa kirjoitti:

Remonttikuluja ei voi vähentää vuokratulosta, jos remontti on tehty heti kun olet hankkinut osakehuoneiston tai kiinteistön, mutta ennen kuin olet antanut sen vuokralle.

Semmoinen detalji lisättäköön, että jos asunto on todistettavasti vuokrattavissa ennen remppaa niin se riittää verottajalle. Eli jos on näyttää esim. vuokravälitysfirman kanssa tehty sopimus tai ilmoitus diginä/lehdessä, että vuokraa asunnon heti ja odotellessa vuokralaisen löytymistä tekee nopean rempan niin sen voi vähentää vuokratulosta.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 17.3.2020 03.48

Hurricane kirjoitti:

Kauan Nordnetissä on normaalioloissa kestänyt luottohakemuksen käsittely?

Mitä se aika voisi olla nyt?

Laitoin luottohakemuksen Nordnetissä sisään noin kolme viikkoa sitten. Käsittelyssä meni viikko. Luoton määrä silloin kolmannes salkun lainoitusarvosta. (nyt lainalimiitti ehkä puolet lainoitusarvosta)

Näytä koko viesti
Varallisuus kuoleman lähestyessä - 21.2.2020 03.35

hauturi kirjoitti:

Täällä ei näköjään voi muokata, joten jatketaan toisella viestillä: Miksi toisen laskujen maksaminen hänen puolestaan ei muka olisi lahja siinä missä muukin lahja?

Se on lahja, mutta lahjaveroa siitä ei suoriteta, koska perintö- ja lahjaverolaki niin sanoo.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1940/19400378#L3P19

Näytä koko viesti
Varallisuus kuoleman lähestyessä - 21.2.2020 03.30

Teemu JT kirjoitti:

Olen joskus yrittänyt selvittää, estääkö mikään käyttämästä omien varojen lahjoittamisessa välikätenä bulvaaneita välttyäkseen kolmen vuoden odotukselta uuden verovapaan lahjan antaakseen (lue: välttyäkseen lahjaverolta). Verottaja näkee lahjan kuitenkin yksittäisen lahjansaajan ja lahjanantajan välisenä tapahtumana. Viiden kaverin kautta kierrätettynä verovapaan lahjan enimmäismäärä nousisi kuitenkin jo 25 kiloon.

Näkeekö joku tälle esteitä tai onko jopa kokemuksia? Sukulaisien puolesta lähinnä kyselen, oma ikä ja stäkki ovat vielä sitä luokkaa, että murehdin omistani sitten 2060-luvulta alkaen.

Veronmaksajain keskusliiton lakimies ei suositellut, kun asiaa kysyin noin viisi vuotta sitten.

Näytä koko viesti
Airbnb-vuokrananto - 25.1.2020 02.35

hauturi kirjoitti:
Musashi kirjoitti:

Soita välittäjälle ja pyydä kuvaajan yhteystiedot. 

Minun kokemukseni mukaan (monet) välittäjät ottavat kuvat itse. Kuinka paljon mahtavat käyttää kuvaajia?

Hyvä kysymys. En edes ajatellut, että jotkut vielä kuvaavat itse. Pääkaupunkiseudulla en ole törmännyt vuosiin välittäjään, joka ottaisi kuvat itse, mutta se nyt ei ole mikään mittari.

Näytä koko viesti
Airbnb-vuokrananto - 22.1.2020 07.04

timoturpeinen kirjoitti:

Näemmä omat kohteet sijaitsee sen verran syrjässä, ettei valokuvauspalvelua ole saatavilla. Mistäköhän tollasen ammattivalokuvaajan vois tilata...?

 

Katso vaikka oikotieltä tai muusta vastaavasta lähellä sijaitsevia välittäjällä myynnissä olevia asuntoja, joista on hyvät kuvat. Soita välittäjälle ja pyydä kuvaajan yhteystiedot. (oletan että itse asuntoaan myyvät ottavat kuvat itse ja vaikka olisivat hyvät, niin en tiedä mikä on motivaatio lähteä lähteä kuvaamaan muiden asuntoja)

Näytä koko viesti
Brexit - 20.10.2019 03.28

Aki Pyysing kirjoitti:

Markkina ei oikein usko Boriksen pystyvän temppuilemaan viivytystä vastaan. Kerroin 3,75 erolle 31.10. mennessä. Borishan ilmoitti lähettävänsä kirjeen, mutta ei neuvottelevansa lykkäyksestä.

Toisaalta taas https://yle.fi/uutiset/3-11028507 :

EU-lähde Ylelle: EU haluaa välttää Britannian sopimuksettoman eron kaikissa olosuhteissa

Itse tulkitsen tämän niin, että Britannian parlamentti voi keksiä, että uhkailemalla sopimuksettomalla brexitillä olisi saatavilla vieläkin parempi sopimus. Johan se todistettavasti toimi jo kerran, miksei toimisi uudestaankin. Käsittääkseni siis tämä uusi Johnsonin kanssa väännetty sopimus on EU:lle huonompi kuin Mayn kanssa viime keväänä nevuoteltu.

Näytä koko viesti