Olet täällä

Eduskuntavaalit 2019

Sivu:

Sivut

Käyttäjän Farseer kuva
Liittynyt: 20.7.2016, 19:14
Viestejä: 213

Minusta ihan hyvä että Vihreät nyt maalavat itseään nurkkaan selkeästi vasemmistolais-populistisena puolueena ja poistavat ehdokaslistoiltaan ihmiset jotka voisivat kerätä äänestäjiä ihmisisistä jotka äänestävät järkipolitiikkoa katsomatta millainen puolueen irvikuva siellä on taustalla. Sen vuoksi onkin sääli että Haavisto lähti vetämään Vihreiden vaalivankkureita, olisin mieluusti nähnyt Emma Karin johtamassa puolueensa taisteluun pienpuolueiden sarjan voitosta.

Ei Jyrki Kasvi, ei Osmo Soininvaara eikä Antero Vartia mitenkään pystyneet muuttamaan Vihreiden politiikkaa, toivat vain ääniä ja poliittista lisävoimaa Emma Karin ja Ville Niinistön hengenheimolaisille. Ennemmin uskon että Vasemmistoliitto alkaa ajamaan piensijoittajien asiaa kuin Vihreät vastuullista talouspolitiikkaa millään saralla.

Käyttäjän Aki Pyysing kuva
Liittynyt: 16.12.2013, 13:48
Viestejä: 2756

Persut odotusteni mukaisesti nousussa Yle-gallupissa. Kun maahanmuuttajat raiskaavat alaikäisiä, tekevät he persuille ehkä jopa tehokkaampaa vaalityötä kuin muut puolueet kieltäytymällä etukäteen hallitusyhteistyöstä niiden kanssa.

On täysin käsittämätöntä sulkea persut nurkkaan keräämään kannatusta. Poliitikkojen hölmöily ei ole tietysti ihan breaking news, mutta kun voisi katsoa vaikka miten ruotsidemokraattien kannatukselle on käynyt, kun yhteistyöstä on kategorisesti kieltäydytty. Ymmärrän hyvin, että Laura Huhtasaaren kanssa ei huvita neuvotella juuri mistään, mutta voisihan sen todeta vaalien jälkeenkin kaikessa rauhassa.

Itse toivoisin kolmen suuren hallitusta, joka tosin on haihattelua. Rinne ei suostu mitenkään, ja kepullekin kolmanneksi pyöräksi meneminen voisi olla kova paikka. Kokoomus vielä muistaa, mitä saivat oppositiosta käsin aikaan 70-80-luvuilla. Eli paljon vähemmän vahinkoa (=ei mitään) kuin hallituksessa 1987-91cool. Holkerin hallitus oli huonoin hallitus aikuisiälläni, ja hyvin olin pettynyt jo silloin aikoinaan. Tästä huolimatta luonnollisesti näkisin aika paljon mieluummin Petteri Orpon kuin Antti Rinteen hallituksen.

Katselin Liike Nytin ehdokaslistoja, ja ennustan liikkeelle 0-1 kansanedustajaa painottuen nollaan. Mitä Harkimo liikkeelllään hakee, on hyvin vaikea ymmärtää, mahtaakohan itsekään tietää? Joka tapauksessa liike vie kokoomukselta paikkoja. Ainakin Uudellamaalla, mutta viimeisiä paikkoja voi karata muissakin vaalipiireissä, vaikka muualta Liike ei saa oikein missään skenaariossa paikan paikkaa. Harkimolla itselläänkin voi tosiaankin olla vaikeuksia päästä läpi, koska Harkimoa 2015 äänestäneet eivät todellakaan välttämättä olleet osallistumassa Antti Rinteen pääministeriprojektiin.

Vaaleissa nähdään sikälikin historiaa, että ensimmäistä (?) kertaa jollain puolueella on vaalien jälkeen vähemmän kansanedustajia kuin sillä oli niitä ennen ministereitä. Tämän takia epäilen, että Siniset kaatavat epätoivoissaan jonkun lakialoitteen vielä vaalien kalkkiviivoilla profiiliaan nostaakseen.

https://yle.fi/uutiset/3-10588026  

Käyttäjän Aki Pyysing kuva
Liittynyt: 16.12.2013, 13:48
Viestejä: 2756

Nyt miulle alkaa selvitä Liike Nytin tautalla oleva idea. Mikael Jungner on opettanut tilastotiedettä Hjallikselle ja osoittanut, että En Marche -ilmiö on toistettavissa Suomessa.

Lukekaapas huviksenne tilastotieteestä ja otannoista vähänkään ymmärtävät Jungnerin vastauksia twiittiketjussa ja kertokaa mitä mieltä olette logiikastaan.

On se hassua, että entinen puoluesihteeri biittaa pörssin ja pokerin puolihuolimattomasti, mutta on täysin kujalla gallupien teosta.  

Käyttäjän hauturi kuva
Liittynyt: 25.6.2014, 10:25
Viestejä: 371

Huikeaa settiä. Pidin erityisesti tästä:

Virhemarginaali kertoo potentiaalisesta virheestä. Nyt käsillä on ihan todellinen virhe.

Käyttäjän hauturi kuva
Liittynyt: 25.6.2014, 10:25
Viestejä: 371

Mitä Liike Nytiin (jatkossa LN) tulee,  niin periaatteessahan ajatus siitä että poliittinen päätöksenteko olisi vähemmän puoluepolitiikkaan perustuvaa ja enemmän "asiantuntijavetoista" ja asiakysymyksiin keskittyvää, on kannatettava. Se sitten pyrkiikö LN oikeasti siihen, vai onko agendalla oikeasti ihan jotain muuta, on toinen juttu. Ja ihan kokonaan toinen juttu on voiko siihen edes teoriassa päästä.

Itse pidän LN:n tavoitteita ainakin paperilla hyvinä ja olen jopa miettinyt jollain tasolla osallistumista. Se, että Jungner on pelle, on yksi suurimmista syistä ehkä jättää kuitenkin väliin - toistaiseksi LN on henkilöityy liikaa Harkimoon ja Jungneriin.

Käyttäjän eke kuva
eke
Liittynyt: 30.11.2014, 23:50
Viestejä: 94
Aki Pyysing kirjoitti:

On täysin käsittämätöntä sulkea persut nurkkaan keräämään kannatusta. Poliitikkojen hölmöily ei ole tietysti ihan breaking news, mutta kun voisi katsoa vaikka miten ruotsidemokraattien kannatukselle on käynyt, kun yhteistyöstä on kategorisesti kieltäydytty.

Ruotsi varottavana esimerkkinä ei taida noin muutenkaan toimia. Onko muuten mikään niin tyhmä kuin suomalainen poliitikko..? Ai niin, suomalainen äänestäjä.

Käyttäjän Farseer kuva
Liittynyt: 20.7.2016, 19:14
Viestejä: 213

Yle julkaisi gallupien perusteella paikkaennusteen: https://yle.fi/uutiset/3-10509309

SDP 47 KOK 43 KESK 42 VIHR 25 PS 15 VAS 15 RKP 7 KD 5

Tää ei huomioi ehdokasasettelua ja vaaliliittoja, joten luvut sen takia tuskin toteutuvat lähellekään.

SDP hyötyy asetelmasta, mutta Rinne toki syö kannatusta aina kun avaa suunsa. Muiden puolueiden ongelmat satavat demarien laariin ja ehdokasasettelu on helppoa kun on uusia paikkoja tarjolla. 50+ paikkaa?

Kokoomus ottaa turpiinsa Uudellamaalla, kun ei suuria vetureita ja Harkimon hanke syö kannatusta. Muuten hyötyy haastajan asemasta. 45 paikkaa?

Itse en usko että Keskusta saa noin paljon paikkoja. Veteraaniehdokkaat luopuvat ja tarpeellinen nuorennusleikkaus ei tule ilman paikkojen menetyksiä, etenkin kun tuo paikkamäärä roikkuisi vaalipiirien viimeisten paikkojen varassa. Sipilä kyllä onnistunut vaalitenteissä, mutta paikka on hankala kun SDP ja KOK ovat saaneet asemoitua kaksintaistelun voitosta. Ilman suuria kannatusmuutoksia tulossa 35 paikkaa?

Vihreät taas eivät koskaan potentiaaliaan toteuta, koska monessa vaalipiirissä jäädään vaalikynnyksen alle kun uskottavia ehdokkaita ei ole. Paikkamäärä pysyy samalla tasolla ellei Haavisto onnistu nujertamaan Rinnettä ihan täysin vaalikeskusteluissa. En usko että herrasmies siihen lähtee. 20 paikkaa jos vaalipäivänä paistaa aurinko, muuten 15 paikkaa?

Perussuomalaisten asema on turvallinen, Halla-aho on uskottava puoluejohtaja ja pystyy vetämään linjaansa ja saattaa houkutella myös Rinteeseen kyllästyneitä demareita. Kannatuspotentiaali riippuu momentumista. 20 paikkaa?

Vasemmistoliitto. Vetävä puheenjohtaja, mutta ei mitään sanottavaa. 15 paikkaa?

RKP. Ensimmäistä kertaa elämässäni lähtee vaalitaisteluun oppositioasemasta. Aika heikolta on rämpiminen näyttänyt, pelastavatko vaaliliitot. Jos eivät niin tuo 7 paikkaa lienee lähellä.

KD. Muuten sama kuin RKP, mutta oppositio on tuttua. Vaaliliittoja on jo tehty, mutta Lapista se auttaa vain Kokoomusta. 5 paikkaa voi säilyä.

Siniset. 2-5 paikkaa jos Soini lähtee ehdolle Uudeltamaalta. Muuten todennäköisesti 1-2 paikkaa.

Muut: Helsingin tekninen vaaliliitto, Harkimon Liike Nyt ja Väyrysen viritelmä Uudellamaalla potentiaaliset paikanhakijat. Keskimäärin yksi noista onnistuu.

Noilla luvuilla SDP + KOK + VIHR + RKP lienee todennäköisin pohja. Pahimmassa tapauksessa ei riitä, jolloin 6-pack on todellisuutta. Jos Keskusta saa siedettävän tuloksen, on SDP + KESK + VIHR + RKP vaihtoehto.

Mr. Pekonipasta on ongelma joka tapauksessa. Paras ratkaisu todennäköisesti olisi kolme suurta jos halutaan oikeasti edes jonkinlainen sote- ja sotu-uudistus kasaan, mutta ei toteudu ilman että muut mahdollisuudet tulevat poliittisesti mahdottomiksi tyyliin VAS ajaa itsensä kulmaan, VIHR valitsee puheenjohtajaksi jonkun äärihahmon + PS ottaa kunnon jytkyn.

Käyttäjän Lehtopöllö kuva
Liittynyt: 17.9.2014, 10:16
Viestejä: 230

Nuo paikkaennusteet ovat aina vähän hankalia ja epävarmoja. Gallupeilla voidaan mitata maan laajuista kannatusta kohtuullisen hyvin, mutta todellinen paikkajako tulee jokaisen vaalipiirin läpimenneiden ehdokkaiden summana ja Suomi on täynnä pieniä vaalipiirejä, joista moni puolue saa 0 tai 1 tai 2 edustajaa ja näiden toteutuminen voi tuoda tai viedä herkästi monia paikkoja. 

Keskustan tippuminen selvästi kahden muun suuren kyydistä ajaa keskustaa itseään noidankehään ja Suomea lähemmäs kaksipuoluejärjestelmää, kuin normaalisti ollaan vaaleissa nähty. Gallupeista jokaiselle on selvää, että pääministeripuolue on SDP tai kokoomus. Jos SDP saa eniten ääniä, niin Suomen seuraava hallitus tulee olemaan pääväriltään punainen -> vasemmistolaiset kerääntyvät Rinteen taakse varmistaakseen ettei porvarihallitus toistu. Jos kokoomus on suurin puolue, niin Suomessa jatkuu oikeistolaisempi linja ja estetään veronkorotushallitus -> kaikki oikeistolaiset keskustan, perussuomalaisten, sinisten, kristillisten ja kokoomuksen väliltä arpovat ovat taipuvaisia äänestämään kokoomusta. RKP:n laskenut kannatus saattaa olla jopa jossain määrin todellisuutta, jos ruotsinkieliset laskevat kyynisesti että on parempi äänestää suomalainen "oikeisto"puolue hallituksen muodostajaksi kuin äänestää ruotsinkielistä ja päätyä tilanteeseen, missä RKP ja kokoomus ovat molemmat oppositiossa. 

Omat veikkaukset hallitusneuvotteluista ovat, että lähtökohtina ovat selvät linjavedot

- kukaan ei halua 6-pack hallitusta, jolla ei ole mitään päätöksentekokykyä

- kaikki muut puolueet haluavat eristää perussuomalaiset pois päätöksenteosta

- kokoomus ja SDP eivät mahdu samaan hallitukseen

-> vihreät ovat automaattisesti hallituksessa. Keskusta joutuu nielemään pettymystään vaalitappiosta, mutta lähtevät kuitenkin hallitukseen mukaan ajamaan maakuntasotea yms. 

Oma veikkaus tulevasta hallituksesta olisi siis varmaan SDP + keskusta + vihreät + vasemmistoliitto. Jos kokoomus ottaisi loppukirin, niin hallitus voisi olla kokoomus + keskusta + vihreät + rkp

Käyttäjän raxor88 kuva
Liittynyt: 18.10.2018, 22:26
Viestejä: 9

Kokoomus saatta hyvinkin nousta ykköseksi, oisko sitten KOK+KESKUSTA vetoinen hallitus taas? En tosin mitenkään pidä mahdottomana että KOK+SDP olisi samassa hallituksessa vaikka puheet on nyt mitä on.

Käyttäjän hebalos kuva
Liittynyt: 20.12.2018, 22:07
Viestejä: 2

Normisti menis varmaan vaalipäivä nukkuen ja kylkeä kääntäen. Sen verran pahoja vatsanväänteitä on nyt kuitenkin viimeaikoina seurannut vasemmiston johtoportaan sanallista antia sivusilmällä seuratessa, että täytyy laittaa sillon P-Päivänä T-Tuntina kello soimaan ja raahautua äänestyspisteelle. Jospa pahin painajainen ei toteutuisi ja tikusta kokoomuksen risukasaan kannettuna olis jotain hyötyä. Pääministeripuolueena saisivat varmaankin runnottua myös loistavan sijoitussäästötili konseptin maaliin..

Käyttäjän Iku-Turso kuva
Liittynyt: 7.6.2018, 14:40
Viestejä: 8

Tai, mitä jos äänestäisit jo ennakkoon? Etenkin, jos muutenkin liikut ennakkoäänestyspaikkojen lähettyvillä.

Käyttäjän hauturi kuva
Liittynyt: 25.6.2014, 10:25
Viestejä: 371
hebalos kirjoitti:

Normisti menis varmaan vaalipäivä nukkuen ja kylkeä kääntäen. 

Hyvät unenlahjat, kun vaalihuoneistot kuitenkin on auki sen 11 tuntia.

Käyttäjän Juha kuva
Liittynyt: 16.12.2013, 13:55
Viestejä: 382

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005967576.html

"Sdp:tä äänestäisi nyt 20,9 prosenttia vastaajista, edellismittauksessa 21,4 prosenttia. Kokoomuksen kannatus on nyt 19,5 prosenttia eli lähes sama kuin edellisessä mittauksessa."

"Viimeiset kyselyt gallupia varten tehtiin 11. tammikuuta eli viime perjantaina. Viime päivinä nähty kaikkien poliitikkojen äkillinen aktivoituminen Oulun tapahtumien jälkihoidossa ei näin ole ehtinyt vaikuttaa tuloksiin."

Sivut

Sijoitustieto.fi
Luo ilmainen tunnus ja liity keskustelemaan sijoittamisesta
Liity keskustelemaan!